| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Porod s vlastní porodní asistentkou

 Celkem 16 názorů.
 penízek,4/03 a 4/08 


Evo, 

(12.3.2009 9:15:01)
článek hezký,takové nenáročné čtení.Přeji vaší rodině hodně štěstí a zdraví...:-).Máte krásné děti!
 Ivča 
  • 

Podobný průběh... 

(12.3.2009 9:45:50)
Jen musím reagovat - taky jsem rodila na Bulovce a taky mi doktorka pomáhala s hrází při porodu, což bylo krajně bolestivé a taky jsem jí to dost neurvale řekla. Po porodu jsem jí ale byla velice vděčná, protože jsem díky tomu nebyla vůbec nastřižená, takže sezení ihned po porodu absolutně bez problémů.
Do sprchy doprovázejí proto, že je to poprvé, kdy vstanete od porodu, a je tu riziko omdlení. Na druhé vstávání na záchod nebo do sprchy už jsem taky asistenci neměla. Měli vás ale doprovodit na ten záchod.
 Anuška a 2♥ 


Re: Podobný průběh... 

(12.3.2009 10:30:36)
Nevím, jestli se to běžně dělá a je to k něčemu. S tímto postupem nemám zkušenosti. U druhorozeného mi hráz jen jemně přidržovali a zvládla jsem to také bez poranění.
Možná se lékařka snažila co nejvíce připravit hráz, aby mohlo miminko být co nejrychleji venku, kvůli klesajícím ozvám?

Jinak autorce velice autorce gratuluji a přeji mnoho štěstí.

Zarazila mě ale tedy ta připomínka sestry. Je vidět, že separace miminek je stále běžná, i když ji většina porodnic (včetně Bulovky) popírá~d~
 Cita 


Nějak takhle by to mělo být 

(12.3.2009 18:26:00)
Kdybych náhodou ještě někdy rodila, určitě se budu jistit dulou (lépe PA, ale to asi není úplně jednoduché) a možností epi (aby byl URČITĚ, když o něj požádám)...dokud jsme prodýchávala bolesti doma s kamarádkou, věšela prádlo a cítila se v pohodě, bylo dobře..v porodnici už všechno blbě..
 Kaplanka+kluci 07/05+11/08 


Re: Nějak takhle by to mělo být 

(14.3.2009 5:02:32)
Salíku, někde jsem četla Tvé zážitky z porodu a je mi líto Tvého "traumatu".

Já na rozsáhlejší sepsání porodu ted nemám čas,ale např. po prvním císaři jsem porodila spontánně (žádný automaticky naplánovaný císař) a tudíž mi "zakázali" epi kvůli jizvě po císaři (abych poznala,jestli se "trhá") a musím říct, že to bylo hustý a v žádném případě bych teda trhání jizvy nepoznala,měla jsem pocit, že se roztrhnu celá včetně zad,no ale každopádně jsem se po spontánním porodu cítila psychicky lépe a byla jsem "uspokojená" i přes další poporodní komplikace. S postupem doby ale trochu vyprchala euforie,ale vzpomínky zůstaly a občas mě napadne,že mě neměli nechat trápit...ale to je na dlouho,třeba taky sepíšu porod...

Jinak si nemyslím, že každý "zásah" do porodu je hned něco strašně špatně...ale to je zase na delší úvahu. Já musím jít za nemocným mimčem.


Evo gratulace k dětem.
 Cita 


Re: Nějak takhle by to mělo být 

(14.3.2009 12:59:26)
Kaplanko, díky. Nějak se s tím rovnám..tyhle diskuze jsou tak trochu terapie :o)

Ať se malej brzy uzdraví.
 minonka 


Zajimave... 

(13.3.2009 9:28:07)
Po tom, co se docitam tady na rodine ve clancich o porodu, jsem vic a vic rada, ze nemusim rodit v Cechach. Celkem me desi vsechny ty zdanlive ne nutne zasahy do porodu. V tomto pripade bych prekousla propichnuti vody, ale co to jako ma byt "...Jana jako PA nesmí zasahovat do porodu, jinak by ji "vyhnali". Podmínkou přítomnosti osob u porodu je "bezproblémová spolupráce rodičky". ..." To jako pokud rodicka nebude sekat dobrotu, a delat to, co ji doktori reknou, nikoho tam mit nemuze??? Nejak to nemuzu pochopit, co ceskym porodnicim brani v prirozenem porodu. Samozrejme pokud nastanou komplikace, zasahy jsou nutne. Nebo oxytocin na vypuzeni placenty... proc??? Je mi jasne, ze kazdy porod je uplne jiny a nemuze je clovek srovnavat, ale ptam se: jak je mozny, ze ja, ac rodila v porodnici, jsem mela absolutne prirozeny porod, bez jakehokoliv zasahu - bylo to opravdu jako kdybych rodila doma sama; a tady se furt docitam, jak strasne moc zasahuji i do normalne probihajiciho porodu? Muze mi prosim nekdo vysvetlit, jak je mozne, ze tady v italske porodnici to slo a v Cechach to nejde? Nedivim se pak tem maminkam, ktere se rozhodnou, rodit doma.
 Tulka 


Re: Zajimave... 

(13.3.2009 9:41:10)
Minonko,to je nějaký český specifikum,který nechápe víc lidí,viz.ten článek,pro mně docela děsivej.Asi u nás prostě pořád je doktor to kápo,který rozhoduje a rodička musí poslouchat.
 Rotem 


Re: Zajimave... 

(13.3.2009 10:41:06)
Neco reknu,v ceske porodnici bych rodit nechtela,do vseho zasahuje lekar a jeste nadavaji mamince.

Rodila jsem v zahranici,u porodu jsem mela jenom PA,ta se o me celou dobu starala,pomahala mi,doktora jsem videla jedn ejdnou a to mezi dverma pokoje,ponevadz jsem tam nikoho nechtela,PA ukazala jak to probiha na PC a on odesel.

Jenom mi pichli epidural a od te doby jsem tam byla celou dobu s manzou a co 30minut prisla PA se podivat jak se nam dari,porodila nam holcicku,bez nastrihu,bez vseho a musim rict ze na tenhle porod vzpominam velmi dobre.

Po porodu,manza prestrihl pupik,dal si ji na telo,PA mu rekla at si sunda tricko.
Mala byla v pohode,klidna a spokojena.

Zadnu oxytocin na vypuzeni placenty,vse slo prirodne krome epiduralu.

Takovy porod bych si prala zazit jeste jednou a to tady kde ziji ne v CR kde Lekari jsou jak reznici.
 Cita 


Re: Zajimave... 

(13.3.2009 19:16:09)
Corral, i když sem se zařekla, že už rodit nechci, tohle bych chtěla zažít taky..~s~
 Veronika 
  • 

Re: Zajimave... 

(13.3.2009 14:51:20)
Je to specifikum českých arogantních lékařů. Pokud ve zdravotnictví zůstávají takoví machři jako je pan Dr. Rudolf Ferenc, kteří rodily v 80tých letech tímto stylem (Podolí):
- nechat rodit velké dítě ženu s úzkou pánví,
- ke konci poprodu na ní řvát, protože dítě nemůže projít (při příjmu zjištěno, že je příliš velké, což rodičce sdělily sestry na příjmu, doktor byl líný asi dělat CS)
- pravděp. dovykloubit dítěti nohu, zamlčet matce že dítě bylo kříšeno a má zlomený klíček,
-přes tyto skutečnosti dát celkem slušný apgar skóre...,
tak se není co divit. Toto vše bylo zjištěno po mnoha letech, když byla omylem vydána zdravotní kartu do rukou pacienta (narozeného dítěte).
 Petula 2 dospívající a mimi 
  • 

Re: Zajimave... 

(15.3.2009 16:58:53)
Tak já mohu srovnávat jak dobu minulou rok 88,tak současnou 2008.Tehdá na mě měli narážky že umím všechno možný jen ne tlačit.Bylo mi 19,byla jsem mladá a vyjukaná.Moc to nešlo,syn byl velikej 4500,tak mě nastřihli a ještě skákali na břicho,aby vylezl ven.Šitá jsem byla potom hodinu.Další syn v roce 1991,porod uplná pohoda.15 min bolestí a byl na světě.Ted v roce 2008,jsem měla u porodu manžela a porodní asistentku,fakt moc hodnou.Děložní čípek mi otevírala rukou,fakt nepředstavitelná bolest,ale nemohla jsem se otevřít,už jsem měla čípek,kapačku a stále nic.A to už byl maličkej dost hodin bez vody.Tím mi pomohla a já nerodila císařem.Už to totiž hrozilo.Doktora jsem viděla jen při příjmu a pak kdy mi řekl že je pravděpodobnost císaře,ale že udělají všechno,abych porodila spontáně.Ale i přesto když malého vytáhli,zlomili mu kliční kost.Prý se to stává.Asistentka,ale za mnou přišla a omluvila se.Nevím,já ale byla ráda že to mám za sebou a malej je v pořádku.Pak mi ho dali k prsu,ale hned zase odnesli a dali až za 3 hodiny.Prý at si odpočinu,stejně to nešlo.I tak bych řekla že péče u posladního porodu byla nejlepší a tak nějak volnější
 Eva 
  • 

Re: Zajimave... 

(13.3.2009 15:04:52)
U prvního porodu ze mě placentu "vymačkávali" rukama. Dle PA se bojí poporodního krvácení. Podle mě chtějí mít "uzavřený" případ. Nechápu, proč tak chtějí zasahovat.

Jak do mě doktorka šahala po každém stahu, tak se jí PA ptala, jak dítě rotoje (podle fontanely). Lékařka to nevědala... takže nechápu, co tam uvnitř hledala. Vyhřeznutý pupečník?

"Bezproblémová" spolupráce rodičky je uvedena i jako podmínka na internetu. Ironie je, že ještě dáš peníze za to, že se v porodnici o tebe stará někdo jiný.

Třeba u dalšího porodu to bude zase o nějaký ten zásah lepší. Eva
 zabzik+Adélka+Elenka 
  • 

Re: ??? 

(16.3.2009 8:03:59)
Nevím, zda tady něčím přispěji, ale jako prvorodička jsem měla porod vyvolávaný.Ne,protože bych přenášela,ale už od 30.tt mi hrozil předč.porod,byla jsem dlouho hospit. v nemocnici,stimulována na lécích,tudíž se mi můj gyn. a zároveň porodník nabídl,že by jsme to mohli odrodit,že pro změnu bych mohla přenášet jak jsem stimulována.Tehdy mě ani nenapadlo,že bych měla nesouhlasit,naopak jsem byla ráda,že bude u porodu i můj lékař.Dorazila jsem do porodnice v domluvený den,píchli mi oxytocit.Vše šlo hladce,dostavily se stahy,které jsem si prodýchávala,byla to sice potom bolest jako hrom,takže bych chtěla vědět,jaké to je rodit bez oxytocitu,když i s ním jsem to myslím zvládla dobře.A když se začlo rodit,tak mi automaticky lékař začal tlačit břicho,aby mi tím pomohl,jinak celou dobu docházela jen PA,tak mě i odrodila,lékař pak šil,což pro mě bylo horší jak porod,na to,že jsem měla nastřiženou jen hráz.Je pravda,že v naší porodnici asi nastřihují automaticky,což je možná škoda,ale i to jsem zvládla a za týden bylo všechno o.k.,celou dobu byl při mě i manžel,personál příjemný.Chci tím jen říct,že mě nikdy nenapadlo vnímat třeba oxytocin nebo jiný zásah do porodu jako nějakou křivdu nebo něco podobného.Já byla ráda,že je personál příjemný,že je tam můj lékař,tudíž jsem se cítila bezpečněji.Malou mi ihned dali na bříško, taťka střihl šňůru.A to,že mi malou dali až za 3 hodiny, jsem brala i pozitivně,trochu jsem si odpočinula.Byly jsme spolu 2 hodiny po porodu,takže i to se mi splnilo.Je to možná tím,že jsem nepoznala jiný porod než jen ten vedený,ale nemám žádné trauma nebo tak něco.Beru porod jako nevyhnutelné.Všechny jsme jedinečné,tudíž každá vnímá nejen bolest,ale i vše okolo jinak, a každá asi očekává od porodu něco jiného.Přeji všem maminkám hodně štěstí a zdravá dítka
 Eva 
  • 

Re: ??? 

(16.3.2009 10:52:32)
Vyvolávaný porod je něco trošku jiného, nejde to přirozeně, takže se tomu musí pomáhat a zasahovat. Jeden zásah "přivolá" ten další, na kontrakce, na otvírání, nastřihnout...
Bolesti při vyvolávaném porodu jsou pekelné. Já mám pochybnosti, že můj vyvolávaný porod byl nutný, takže to je zase další věc. Tři odborníci mi řekli, že to bylo na hospitalizaci a dohled.

Zasahovat do přirozeného a pěkně rozběhnutého porodu je věc druhá. Třeba píchnutím vody můžou způsobit vyhřeznutí pupečníku, což je na císaře. Taky jsem měla streptokoka a ten mohl proniknout do vody a zvýšit riziko nákazy miminka. Oni nad touto námitkou mávli rukou.

Eva
 Krhoun 


Re: ??? 

(19.1.2010 0:30:18)
Od mého vyvolávaného porodu uběhly už 3 roky a teď, když čekáme další mimčo, se dovídám, že přesně všechno mohlo být tak úplně jinak. Ale člověk holt byl vyplašený dával plnou důvěru ve zdravotnický personál. Dnes už vidím věci jinak a s postupem času jsem si uvědomila, že nebylo všechno tak super, jak jsem si myslela, že mě vlastně doktoři zachránili. Vlastně to bylo spíš všechno špatně od samého začátku, protože Vojtíškovi se dařilo v bříšku dobře, tak proč nepočkat? Jen proto, že mám 14 dní po termínu, když termín byl i dost nejasný od samého začátku? Včera jsem měla asi hodinový záchvat zoufalého pláče, když mi manžel oznámil, že neexistuje, abych rodila doma. Jeho pocity mi dnes vysvětlil. Zdá se mu, že by nepřežil svoji míru zodpovědnosti, kdyby se mě nebo miminku mělo něco stát. Tak mu teď alespoň rozumím, ale je zvláštní jak málo jde pochopit ženu. Z jeho pohledu jsme zažili porod hrůza a měli veliké štěstí na kvalifikovanou pomoc personálu. Nakonec jsme se schodli na porodě do vody, kdy rodím v porodnici, ale přesto alternativně. Ale stejně. Jaký je na to váš názor? Má muž právo rozhodovat sice o společném díle, ale která se v tu danou chvíli týká ženy, která rodí? Rozumíte mi, jde o to, že zážitky, co se mi teď všechny zpětně vynořují jsem zažila jen já, můj muž viděl všechno z docela jiného úhlu.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.