| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak jsem rodila v Lucembursku

 Celkem 64 názorů.
 fisperanda 


Skvělý  

(3.3.2009 9:13:02)
Normálně články o porodech ani nečtu, ale tenhle mě nějak bavil. Je vidět autorčin optimismus, článek má nadhled a věcnost, nic zbytečně narozpatlává, na nic nešišlá. Myslím, že péče v Lucembursku je srovnatelná s tou naší, co se týče péče v těhotenství. Asi je to o tom, co člověk dokáže přijmout a za co dokáže být vděčný, než o tom, kde rodí. Pak ještě samozřejmě záleží na lidech, s kterýma se setká, ale to už bylo mnohokrát řečeno.
 Insula 


Re: Skvělý  

(3.3.2009 9:18:19)
Gratuluju k miminku. Takhle nějak jsem rodila syna u nás plánovaným císařským řezem. ~R^
 Dajenka, 1 dítko 


Re: Skvělý  

(9.3.2009 18:26:57)
Tak nějak to bylo, akorát nejsem přesvědčená, že by to bez toho císaře v našem případě nešlo, byla jsem bez drénů a hojila se bezvadně. Tři tejdny jsem se nemohla v posteli otočit a ve stoje pořádně narovnat.
Po vaginálním porodu jsem se za dvě hodiny vesele sprchovala a bylo mi fajn, poněvadž to byl pohodový porod bez komplikací.
 Pole levandulové 


Re: Skvělý  

(3.3.2009 10:41:04)
Autorko, gratuluju k miminku i k pohodovemu porodu. Zazila jsem prakticky totez pred ctyrmi lety a nemuzu si stezovat vubec na nic, ted mi to ceka za par tydnu a jen doufam, ze to bude stejne bezproblemove.
PS Ja to zazila v CR, takze to jde i u nas:-)
 singera 
  • 

Re: Skvělý  

(3.3.2009 10:50:13)
To víš Škramuško, že jde. Já v ČR rodila 3x. Hodně štěstíčka!
 Pole levandulové 


Re: Skvělý  

(3.3.2009 10:57:01)
singero, diky, mne to, myslim, bude bohate stacit dvakrat:-)
 Ajana dcerka+brusko 
  • 

Konečne 

(3.3.2009 9:39:59)
Konečne niekto, kto neskuhrá a nelamentuje, že sa mu stala taká strašná vec ako cisársky rez! Konečne niekto, kto rešpektuje rozhodnutie lekára. A navyše - tá starostlivosť pred a po porode sa dá porovnať s tou u nás. Pekný článok. Ďakujem.
P.S. Tiež som rodila cisarskym a som šťastná, že VĎAKA tomu, máme zdravú dcéru!
 LaraKroft 


Re: Konečne 

(3.3.2009 9:44:08)
Jak neskuhrá a nelamentuje nad rozhodnutím lékaře? Vždyť lékař uvedl možnosti a paní si sama vybrala :-D
 Michaela Pecharová 


Re: Konečne 

(3.3.2009 10:21:42)
Já bych tady jako jednoznačný klad viděla to, že se o ni od začátku do konce staral jeden lékař.
To je něco, čeho já bohužel nemohu dosáhnout, i když bych právě tohle chtěla. Můj gyn přestal v nemocnici sloužit před X lety a ačkoliv ho žádají, aby chodil vypomáhat, sám se mi přiznal, že už je na to prostě moc pohodlný, po deseti letech "pouze" soukromé praxe začít znovu k tomu sloužit služby... A já vím, že kdybych ho u sebe měla při druhém porodu, kde se vyskytly komplikace, určitě bych teď z pouhého pomyšlení na to, co mě čeká, neměla takový strach ~d~. Poněvadž jsem přesvědčená o tom, že člověk, který mě zná od mých 17-ti let, by porod vedl jinak, nebo alespoň by se jako člověk choval jinak, než anonymní nerudná doktorka...
Podobné porody v klidu a pohodě bych přála všem rodičkám, věřím, že jednou bude i u nás možné něco takového prožít. A myslím si, že někde u nás se to třeba zase až tak neliší. Nastupující generace mladých lékařů a lékařek mají možnosti "kouknout" se i do zahraničních nemocnic ~x~ a určitě sem nějaké to zlepšeníčko - hlavně přístup k rodičce - přinesou a zavedou ~;)
 Simča 
  • 

Re: Konečne 

(3.3.2009 22:32:40)
Zažila jsem skoro totožný porod před rokem v Podolí. A taky jsem ráda, že článek neobsahuje věty typu:"Bohužel vše skončilo císařským řezem, což jsem obrečela...","Dodnes pláču a nevyrovnám se s tím, že jsem rodila císařem...", "Jak se vyrovnat se skutečností, že budu MUSET rodit CŘ" apod. VELKÉ DÍKY,běžná věc pěkně napsaná.
 Petul.a a Babu 


Re: Konečne 

(6.3.2009 11:23:54)
Taky jsem rodila císařským řezem a jsem za něj velmi vděčná. Naše malá přišla na svět v hořovické porodnici a byla jsem moc spokojená. Se vším - péče lékařů i sestřiček je tam skvělá, prostředí taky pěkné (teď vlastně ještě lepší, nedávno proběhla rekonstrukce, takže mají přímo na pokojích sprchy a TV). Pokud se nám povede druhé miminko, ani nebudu uvažovat o tom, že bych rodila jinde. Za CŘ jsem velmi vděčná, naše holčička by možná jinak vůbec nebyla na světě. A jsem alergická na to, když někdo naříká, jak mu CŘ ublížil a co že si to ti lékaři vlastně vůbec dovolili. My jsme naprosto v pohodě, rozkojili jsme se druhý den po porodu a kojíme dodnes, a to už Barunce bude 10 měsíců~R^
 Petul.a a Babu 


Re: Konečne 

(6.3.2009 11:24:31)
A ještě jsem zapomněla - článek je moc krásný, úplně mě dojal.
 Markéta 
  • 

vaginalni porod 

(3.3.2009 9:46:09)
hezky clanek, urcite uklidni nektere provorodicky.

jedna vec se mi ale nelibi - jak se autorka "vytahuje" ze ona behala a nektere po vaginalnim porodu se jen souraly. a predpoklada, ze tedy musely mit epizotomii, asi jako omluvu, ze jsou tak znicene :-(

mila autorko, pri vaginalni porodu ma zena takzvane STAHY a ty trvaji u nekoho 8 HODIN a u nekoho treba take 24 HODIN a nebo dokonce JESTE DELE.

jak si to ma autorka predstavit? at zajde fitcentra a minimalne tech 8 hodin tam zveda to nejtezsi bremeno co zvladne, ale fakt to nejtezsi! a to vzdy na cca 5 - 6 sekund. prvnich 10 hodin v intervalech 10 minut. dalsi 3 - 4 hodiny po 5 minutach a posledni 2 hodiny v intervalu maximalne 2 minut. na poslednich 30 minut si musi (!) bremeno zvysit)

zacit by s tim mela nejlepe ve dve hodiny rano, to je nejcastejsi zacatek vaginalnich porodu.

samozrejme se nesmi predtim pravidelne pripravovat posilovanim ve fitcentru. smi pouze cvicit tehotenske cviky.

pak nam muze napsat, jak fit se v nasledujicich dnech citila :-)
 Singera 
  • 

A ZASE SE RODILO :-) 

(3.3.2009 9:58:23)
A zase se rodilo. Tentokrát mě ale článek pobavil. Paní pisatelka to brala vše s nadhledem sobě vlastním. :-)
Žádné stesky, fňukání, nespokojenost... Ale chápu, že při velkých komplikacích jsou ty stezky normální.
Tento článek je fakt dobrý i pro prvorodičky, které mají strach z porodu. Hrůz už beztak kolem sebe slyšely dost. :-)
 Vaal 


Takové matky miluju 

(3.3.2009 10:15:29)
Takové matky miluju(teď nemyslím autorku), které když se cítí po porodu dobře, tak hned odsuzují ty ostatní, že jsou citlivky, simulantky a bůhví co ještě. Takové typy ženských mi popisovala moje maminka. Když mě porodila, byla ode mě děsně potrhaná, měla posléze horečky a nemohla chodit. Ženské, co s ní byly na pokoji, se jí posmívaly a pomlouvali ji, že přehání...Sytý hladovému prostě nevěří..No sklapli, až ji převezli na intenzivní péči na gynekologii...jo, jsou mezi námi i takové krávy ~o~...Tohle fakt nemyslím na autorku, ta to zle evidentně nemyslela, jen mě to napadlo, když jsem četla Markétin příspěvek.
 singera 
  • 

Re: Takové matky miluju 

(3.3.2009 10:31:05)
Ano takové komplikace jako měla tvoje máti se mohou stát. Ale proč vždycky dopředu už prvorodičky odrazovat a vykládat jim to nejhorší story svého života:"jak jsem rodila". Já porodila 3 děti, 2 porody byly komplikované, u toho jednoho extrémně nedozrálé dítě, ale snažím se držet optimismu.
Tvoje maminka si vytrpěla, to jo... Ale já třeba nesnáším takové "krávy" co už ve 3tt umírají, jak je jim hrozně špatně, no a porod je pro ně hotová katastrofa, na každé schůzce s ostatními je pořád dokola omýlají, jak si nevytrpěli, ještě i 20 let po porodu.
Ano, je to bolest, žádná sranda, ale proč s tím furt někoho otravovat. Když mám doma tak krááásnýýý dětááátko.
Mno, jinak všem přeju krásný den.
 Vaal 


Re: Takové matky miluju 

(3.3.2009 10:38:25)
No já tady mluvím o takové té TRAPNÉ ženské rivalitě a netýká se to jenom porodů...mám takovou kamarádku.Všechno zvládá, všechno je v pohodě, ofrňuje se nad komplikacemi jiných, ale když se zeptáme jejího manžela, najednou zjistíme, že je vše úplně jinak. Nezvládá, je z dětí vyčerpaná, musí jí pomáhat takovým způsobem o kterém se mně může jen zdát :-) atd.
Některé z nás si hrají na supermanky, jak jsou odolné a kolik toho nezvládnou, ale ve skutečnosti jsou potom samy proti sobě.
 singera 
  • 

Re: Takové matky miluju 

(3.3.2009 10:56:41)
Ale to víš, že nezvládá. Takovým matkám, co vše zvládají, mají vše nej, taky moc nevěřím. Někomu pomáhá hodně manžel, někomu babičky, někomu nikdo, umí si to líp časově rozplánovat, ale zase nelpí na maličkostech...takže nemyje okna každý měsíc, jak někdo :-)
Taky mám takovou dokonalou kámošku ~;)
Se jí absolutně nemůžu rovnat. A ani nechci. Každý člověk má jiné priority.~t~
 Pole levandulové 


Re: Takové matky miluju 

(3.3.2009 11:01:02)
Eval - priznavam bez muceni, ze bez manzela bych ted nezvladala vubec nic:-) Timto mu dekuji za to, ze je, ze na sebe dobrovolne prevzal absolutne celou peci o nasi rodinu a ja muzu jen prezivat a byt domecek na miminko, zadna supermatka:-)
A s tim poporodnim hojenim - je to fakt individual, tam si troufnu se chlubit, ze jsem opravdu "behala" stejne jako autorka clanku, nicmene to jiste neni moje zasluha, jen to proste tak vyslo, ze moje telo pekne spolupracovalo.
 Dana 
  • 

Také takovou znám 

(3.3.2009 18:29:42)
Když mi píše e-mail(moc často se nevídáme,protože bydlí v jiném městě),tak je to supermatka,která zvládá naprosto v pohodě a s úsměvem 3 děti.Když pak mluvím s její matkou,tak mám pocit,že mi vykládá úplně o někom jiném.O člověku,který by se bez její pomoci neobešel.Pravda asi bude někde napůl-babička asi naopak zveličuje svojí nepostradatelnost.
 Kohnova 
  • 

Re: Takové matky miluju 

(3.3.2009 18:54:56)
singera: princip je stejny, jde o upoutani pozornosti na vlastni osobu "nenapadnym" poukazovanim na vlastni vyjimecnost. A je uplne jedno, jestli o desetihodinovem fyziologickem porodu bez nastrihu budu mluvit jako o boji o zivot a o normalnim tehotenstvi jako o kalvarii, nebo jestli se budu vytahovat, ze den pred porodem jsem slozila furu uhli a den po porodu vybetonovala dvorek, zatimco ubohe knouralky si "neprimerene" stezovaly.
Pokud autorka nemusela po cisari tri dny chodit v predklonu a jizva ji bolela jako svaly po fitku, tak to se obavam, ze lucemburske zdravotnictvi bude o neco dal nez nase. Ono na pooperacni peci po cisari docela sejde, neni malickost, cim a jak se rana sije, jestli je nebo neni tlumeni bolesti a cojavim co jeste. Osobni zasluhy budou hrat, myslim, spis mensi roli.
Ze to u nas chodi stejne jako v Lucembursku, to si troufnu poprit, to, ze by se zena mohla dockat pece jednoho doktora v tehotenstvi i pri porodu, je mensinova zalezitost, vetsinou nelze, byt by za to clovek i rad zaplatil, to mluvim z vlastni zkusenost. Me znal muj gyn. pres dvacet let, prodelal jsem u nej pet tehotenstvi, ma v peci moji matku, mel babicku, tety a vubec temer celou familii, babi si s nim tykala, dite mi neodrodil ani jedno.
 singera 
  • 

Re: Takové matky miluju 

(3.3.2009 21:43:29)
Kohnova: to chceš říct, že na sebe nenápadně upozorňuji, tím, že napíši, že nejsem dokonalá? Tak to potom ty taky na sebe upozorňuješ, když pod článkama v diskuzi komentuješ a komentuješ...
Článek se mi líbil, hezky napsaný a prvorodičky neodradí. Myslím, že ve svém okolí vyslechly dost o hrůzostrašných porodech.
 Kohnova 
  • 

Re: Takové matky miluju 

(3.3.2009 21:55:12)
sing.: ne, to tim ric nechci. Chtela jsem tim rict, ze at uz knouras nebo se vytahujes, vyjde to na stejno. Prosim, ne TY OSOBNE, ale my obecne.
Osobne na "odrazovani" prvorodicek neverim, povazuju i prvorodicku za bytost svepravnou a kriticky myslici, tj. schopnou rozenznat blabol na obou polech spektra.
Mne se clanek take libil. Jen si nemyslim, ze je to v Lucembursku stejne jako u nas. Zkus si je predstavit situaci, ze prudici sestru vykazes ze dveri (to by jeste slo, byt neverim, ze to bezne zvladne zenska s prvnim miminem) a zatrhnes ji vstup do sveho pokoje do konce pobytu:).
 singera 
  • 

Re: Takové matky miluju 

(3.3.2009 22:19:34)
Tak tohle si fakt nedovedu představit. Sestru by u nás asi nikdo nevykázal.
Já měla štěstí a ať vzpomínám, na žádnou hrozně protivnou sestru jsem nenarazila. Některé byly odměřené, ale s těma jsem se nevybavovala ani já.
 Kohnova 
  • 

Re: Takové matky miluju 

(3.3.2009 22:36:03)
sin.: ja jo. Cim jsem byla mladsi, tim jich bylo vic, tim vic me jejich prudeni deptalo a tim mene jsem se mu umela branit (coz je logicke). S poslednim miminem uz si na me nikdo netroufl, vetsina sester byla v pohode, aniz by je bylo potreba nejak usmernovat. S osmdesatkami a dobou tesne po revoluci se to neda srovnavat. Cili smer je dobry. Ale jeste velky kus cesty je pred nami. To si myslim ja.
 zuzini 


Re: Takové matky miluju 

(3.3.2009 23:57:24)
ach bože ~a~

Víš, ono neznamená, že když tobě není strašně špatně v těhotenství, nemůže být nikomu.
 singera 
  • 

Re: Takové matky miluju 

(4.3.2009 9:06:17)
ty nevíš, jak mne bylo v těhotenství, absolutně tím ani nehodlám nikoho otravovat.
 Cita 


Re: Takové matky miluju 

(3.3.2009 11:27:02)
Evál, taky mě to hned napadlo..po mých zkušenostech, kdy jsem nemohla ještě dva měsíce po vaginálním porodu chodit a ještě rok a půl jsem měla bolesti pro rozestouplou sponu si myslím, že porod plánovaným císařem je hračka..

Ale nesoudím, spousta holek si nejdřív zažila nepostupující vaginální porod a k tomu ještě císaře, to musí být teprve peklo..

Chlubit se tím, že běhám líp než holky-vaginálky..mno..sytý hladovému nevěří, jak už tu někdo psal. Ale jinak hezký.
 Vaal 


Re: Takové matky miluju 

(3.3.2009 15:29:05)
Salíku, já právě rodila císařem...sice akutně(krvácela jsem), ale ke kontrakcím nedošlo. Rekonvalescence probíhala jakž takž v normě...pár dnů jsem nemohla chodit, popadnout dech...chodila jsem v předklonu. Některé matky se ale po císaři daly do kupy neuvěřitelně rychle...druhý den prakticky bez bolestí, jako třeba Skramuška u druhého porodu. Je to zajímavé jak tělo reaguje různě a to dokonce jinak při prvním i druhém císaři.
 Gudrun 


Re: Takové matky miluju 

(3.3.2009 16:20:31)
Já jsem se po druhém císaři belhala snad ještě hůř než po prvním.Vychutnala jsem si to celé i s bolestmi (12 hodin). Záviděla jsem těm, které rodily normálně a druhý den běhaly a mohly si lehnout na břicho a na bok. Ještě teď (skoro rok a půl po císaři) mě v břiše někdy dloube.
 Cindy (XI/06 + IX/10) 


Salíku, 

(5.3.2009 22:13:03)
nijak nezpochyňuji tvůj těžký porod. Ale rozhodně si nemysli, že císařský řez je procházka růžovou zahradou. Autorce článku skutečně závidím, že neměla po zákroku žádné velké bolesti.
Mně díky císaři zachránili lékaři s největší pravděpodobností život (mám zač děkovat), ale na tu bolest, se kterou jsem se probouzela z narkózy asi nikdy úplně nezapomenu. Navíc, když ke mně pak přistoupila jedna nerudná sestra a zmáčkla mi břicho velkou silou, tak jsem viděla všechny svaté. Po mém výkřiku, kdy jsem ji dokonce chytla za ruku, pak již byla trochu ohleduplnější a břicho omáčkávala jemněji.
Regenerace byla určitě delší, než u běžného porodu, ale skutečně 3. den po zákroku jsem již z JIP byla převezena na pokoj, kde jsem se mohla postarat o naši maličkou. Ovšem zhruba měsíc při každém kýchnutí či zakašlání jsem byla okamžitě v předklonu. Rána se krásně zahojila, jizva není ani vidět, nicméně kůže okolo rány je neustále necitlivá, jako by nebyla moje.
Po pravdě řečeno moc nechápu ženy, které si ze známosti zajistí císaře, aniž by pro něj měly skutečný zdravotní důvod. Neodsuzuji je, ale nechápu to.
V každém případě jsem šťasná, že jsem vše přežila já i naše dcerka a rozhodně mohu jen poděkovat lékařům, kteří včas rozpoznali hrozící nebezpečí.
 marketa 
  • 

Re: vaginalni porod 

(3.3.2009 13:36:43)
jo tak muj porod byl jako tvuj, skoro pres kopirak. ale mala si uhnala infekci a musela jsem za ni chodit na jipku. dva dny me vozili a pak jsem byla propustena a dostala misto na ubytovne pres ulici. jo, behala jsem ve dne v noci kojit po dvou hodinach, ale malem jsem se z toho slozila. po prichodu domu to ze me spadlo a dostala jsem horecky atd a tri tydny jsem nebyla schopna vic nez vstat, dojit si na zachod a pro jogurt do lednice a zase zpatky k miminku.
kdybych mela jen "behat" po oddelni, bude mi hej. a vse bude bez problemu.

dovedu si predstavit, ze nekdo je na tom hur, protoze porod je proste jako 12 nebo vice hodin ve fitku a kazdy na to zareaguje jinak. kazdeho to jinak boli.
autorka by se nemela tak chlubit, jak behala jako camrda.
 Pole levandulové 


Re: vaginalni porod 

(3.3.2009 14:17:39)
Marketo, rekla bych, ze autorka jen udelala totez, co vetsina matek, ktere odmitaji cisare a rodi normalne - ty totiz zcela bezne desi pripadne budouci cisarovny tim, jak siiilene tezko se budou po sekci zotavovat, kdezto ony, ktere rodily vaginalne, mohly uz hodinu po porodu to ci ono /dosad libovolne cokoli/a povazuji to za hodne chlubeni. Proste nektera se dobre zotavi z cisare, nektera z vaginalniho porodu, nehledala bych v tom u autorky zadne vychloubani, spis podporu pro ty, ktere maji cisare ne zcela dobrovolne, ze muzou najit na tom porodu i nejaky klad a necekat vse nejhorsi.
 Alena 
  • 

Re: vaginalni porod 

(3.3.2009 12:26:01)
Článek se mi líbil taky až na ten povýšenecký konec. Co já vím, tak po císaři se "uzdraví" rychleji než po normálním porodu s nástřihem. Platí to teda aspoň u mých kámošek a mě. Já rodila velké dítě a sedět jsem nemohla skoro 2 týdny. Navíc postele v porodnici byly neskutečně vysoké a nemohla jsem se na ně dostat s nástřihem. Pak jsem nemohla udržet svou dceru, jak byla těžká a ještě zabalená do zavinovačky (ztratila jsem dost krve a navíc jsem i normálně anemická). No hrůza. Takže autorce svým způsobem závidím :-)
 Ája 
  • 

Re: vaginalni porod 

(3.3.2009 13:52:44)
Já zažila císař i normální porod. Zotavení po přirozeném porodu bylo mnohem rychlejší, i když jsem ještě jeden den po porodu musela chodit na wc s asistencí, omdlívala jsem, byla jsem hodně šitá. Ale týden po porodu jsem nevěděla, že jsem rodila. Po císaři jsem jizvu cítila pěkně dlouho. Ale hlavně ta psychika, to se nedá srovnat. Po normálním porodu jsem zažila tu smršť pocitů a lásky hned po narození miminka. Po císaři jsem se s kloučkem musela spíš tak jako seznamovat.
 Cita 


Re: vaginalni porod 

(3.3.2009 14:27:02)
Ájo, ono to tak může být i po vaginálním..já svojí malou po druhém porodu odmítala..prostě sem jí nechtěla..po porodu 40 stehů, plastiku močové trubice..na stojanu sem taky táhla lahvičku s antibiotiky do žíly a přes ruku měla přehozený pytlík na moč..a kalhotky narvané ledem..

To se prostě nedá říct, že tak je to jednodušší a tak zase složitější..co porod to originál..jsou porody horší a lehčí..ale kdo objektivně posoudí kdo si protrpěl víc..to prostě nejde..

Já jen nemám ráda chlubení typu: "já měla horší porod, ale zvládla jsem ho líp, než kdekterá fňukna..", případně: "kdybyste to dělaly tak a tak (jako já), zvládly byste to mnohem líp"..
 maja 
  • 

Re: vaginalni porod 

(3.3.2009 14:59:54)
Také mi připadá dohadování typu kdo měl lepší, lehčí porod , kdo co vytrpěl, jak kdo poskakoval přesně na úrovni nedávné debaty na téma bití či nebití dětí.
Je to stejné jako "supermatky , které vše zvládají a na své dítě by v životě nevztáhli ruku " a "ty nemožné co své děti bijí a nic jiného neumí".

Jeden "druh" NECHCE chápat druhý "druh".

Myšlenka typu... měla jsem složitý ( jednoduchý, příšerný, krátký, apod.) porod a přesto jsme juchala jak srna a ostatní leželi jak mrchy a ani se nehly mi příjde naprosto šílená. KAŽDÝ MÁ PRÁVO PROŽÍT SI JAKÝKOLI ŽIVOTNÍ OKAMŽIK JAK CHCE A JAK JE JEMU MILO A NIKDO BY HO NEMĚL ZA TO KRITIZOVAT .
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: vaginalni porod 

(3.3.2009 14:36:37)
Trochu tvrdé, ne? Při prvním porodu jsem byla nastřižená, nemohla jsem sedět ani chodit. Druhý porod trval o pět hodin déle - 17, ale zastavil se a skončil císařem. Výsledek? Bolesti žádné, jen jakoby namožené břicho. Taky jsem po chodbách vlála. Pro mě je nástřih mrzačící.
 Kajda 
  • 

Re: vaginalni porod 

(3.3.2009 16:11:17)
Tak pozor, kdyby bylo podle mého, musela by v posilovně makat 12 hodin, furt s tou největší zátěží a mezitím by měla pouze vždy 1,5 - 2 minuty odpočinku. A takto celých 12 hodin!!!
 Miguelka 


Re: vaginalni porod 

(3.3.2009 21:20:31)
Markéto, promiň, ale jsi chudák...
 Zdenka_ 


Re: vaginalni porod 

(4.3.2009 0:16:09)
Mě to paušalizování taky trochu zarazilo. Já jsem rodila vaginálně s velkým nástřihem. Asi hodinu po došití mi bylo povoleno slézt z porodního stolu a odejít z porodního sálu na pokoj ~:-D kde jsem se nasnídala, došla na záchod, vysprchovala se a pak se ještě pár hodin znuděně poflakovala po porodnici, protože synek na novorozeneckém usnul a spal a spal.
U autorky byl císařský řez nutný, přeju jí, že se po něm výborně zotavovala. Ale
jak už tu psaly jiné, je to věc dost individuální. A myslím, že není náhoda, že po císaři se zůstává v porodnici obvykle týden a víc, zatímco po vaginálním porodu se u nás zůstává 3 dny a to jen kvůli možným komplikacím u miminka. U matky klesá vyšší riziko cca po těch 2 hodinách, které obvykle zůstává na porodním sále. A to je docela rozdíl, ne?
 Dajenka, 1 dítko 


Re: vaginalni porod 

(9.3.2009 18:32:17)
No, já tedy můžu srovnat a nekomplikovaný vaginální porod je podle mně z pohledu poporodních stavů lepší než bezproblémový císař. Komplikovaný vaginální porod už tak veselý asi není ~;)
Ale v porodnici a vlastně ani pak jsem nepotkala tváří v tvář nikoho, kdo by po císaři, tedy břišní operaci za den dva běhal jako čiperka (předpokládám bez oblbováků)
 Liška s banem :) 


Hezké 

(3.3.2009 10:29:30)
Tak to jde i u nás, když je štěstí na personál. Docela by mě zajímalo, kolik gynekologů a lůžek v porodnicích připadá na 100 000 obyvatel. Podle článku to vypadá, že o dost více než zde.
 singera 
  • 

Re: Hezké 

(3.3.2009 10:32:13)
Souhlasím Liško, ano jde. Má 3 zkušenosti, :-) :-) :-)
 asmara 


plánovaný císař 

(3.3.2009 11:22:04)
nebudu řešit úroveň lucemburské péče-připadá mi dost srovnatelná a všude je to o lidech.I když u nás bychom s odvoláním protivné sestry neuspěli.-(
jinak se ztotožňuju s autorkou-u mě taky SC,i ze stejného důvodu-a brnkačka to byla naprostá:-)sice jsem tahle akčně neběhala druhý den,přece jenom to tři,čtyři dny trvalo,ale protože první porod byl klešťový a šili mě padesáti stehy,tak za toho plánovaného císaře nepřestanu být doktorům vděčná...
 Grainne 


Re: plánovaný císař 

(3.3.2009 11:51:19)
K tomu odvolání protivné sestry, nevím, jestli měla zakázaný vstup na nadstandart, nebo stačila stížnost mého muže u vrchní sestry, ale už se u mně neobjevila.

Já myslím, že kdyby to důsledně požadoval každý, nebo následně zaslal přátelský mail s upozorněním, že jim jeden člověk kazí prestiž.....
Škoda, že se k tomu málokdo odhodlá.
 Eva 95,06 
  • 

Re: plánovaný císař 

(3.3.2009 13:28:58)
Naprosto souhlasim,po prvnim,vaginalnim porodu jsem po 3.hodinach sedela a sla do sprchy i po nastrihu a s 8 stehy,proste jsem byla v pohode,ale po cisari jsem chodila az treti den,byl v celkove narkoze a i kdyz nejsem zadna citlivka,nebo hysterka,byla jsem tak slaba,ze jsem mela co delat 24 hodin po cisari vstat z postele a chodit,jak mi rekla sestra.proste kazdy je jiny,ma jiny prah bolesti a jine komplikace.
 lucka,2špunti 


já rodila v Čechách 

(3.3.2009 12:55:00)
Proč nemůže být taková péče i u nás? Já jsem si po prvním porodu říkala, že něco takového už nehodlám znova absolvovat. Ale člověk po čase zapomene a já prožívala další těhotenství, jen porodnici jsem si vybrala na štěstí jinou a konečně správnou!
 ria80 


Re: já rodila v Čechách 

(3.3.2009 14:55:44)
Já jsem rodila v čechách,a měla jsem péči skvělou,vlastně uplně stejnou jak autorka.Před porodem i v porodnici.Rodila jsem teda normálně,ale péče dobrá.Jídlo výborný.Dokonce tam byla i ta jedna sestra,která mačká prsa,ta se asi najde všude.
 jana+verča6l+martin1rok 
  • 

Re: já rodila v Čechách 

(4.3.2009 12:13:31)
Já také rodila v Čechách a zažila jsem to podobné jako autorka. Pravda sice ne s tím, že bych si mohla dovolit určit, že nějaká sestra ač nepřijemná, už ke mě chodit nebude, ale to neberu nijak tragicky.
Já jsem rodila císařským řezem 2x, jednou neplánovaně v 36. týdnu (preeklamsie) a podruhé plánovaně v 37. týdnu pro mé zdravotní komplikace (patologické těhotenství).Vždycky "za živa" -Epidurál. Nevím, zda je to tím, že mám četné zdravotní komplikace a absolvovala jsem několik umělých oplodnění (neúspěšných- nějakým zázrakem a v mém případě, opravdu velkým jsem nakonec vždycky otěhotněla přirozeně), ale ke mě se dokroři všichni bez výjimky - porody v Praze- (Bulovka, Gennet, Motol)chovali vždycky s úctou, všechno mi vysvětlili, prostě pohoda. Sestra rodila před měsícem a sama zkonstatovala, že kdyby neměla doktora, který se o ní staral od začátku (neměla žádné komplikace), tak by tam rodila ještě teď (apolinář), ale může to být taky tím, že dneska se rodí opravdu hodně dětí.....
 MartinaK, 7-tiletý kluk + 2,5 letá dvojčata 
  • 

Re: já rodila v Čechách 

(10.3.2009 16:50:47)
Ale jde to i v Česku. Stejně jako autorka příspěvku jsem rodila v roce 2006 v Příbrami a to dvojčata. Ještě jedna poznámka k autorce - bylo by docela fér uvést pro všechny, že zdarma to určitě nebylo - i já jsem si za nadstandard připlatila. Tím jenom chci říct, že nelze srovnávat služby zdarma pro všechny (které na české úrovni v Lucembursku nemají) s placeným nadstandardem.
Jinak zdravím všechny maminky a jejich děti a všem přeji hodně štěstí!
 Raduza 


Nic moc 

(3.3.2009 14:50:46)
Článek mě zaujal jedině tím, že autorka i manžel dokázali říct, sestře, že už k ní nemá chodit :-). Nedovedu si to představit. A dále tím, že hupkala po chodbě :-)). Já jsem měla oba porody vaginálně, po prvním jsem si ještě pátý den nemohla sednout, utrpení hadra. Když jsemě měla jít na velkou, tak jsem brečela ještě hodinu potom. Byly jsme na pokoji takové dvě :-). Po druhém porodu jsem mohla klidně hupkat domů :-)). Bylo to jako bych nerodila.
 Vaal 


Je mi sympatické 

(3.3.2009 15:42:10)
...je mi sympatické, že autorka dokázala hrubou sestru odmítnout a docílit toho, že k ní už na pokoj nechodila. To, že miminkovi poranila konečník je fakt drsné a nic jiného si nezasloužila. Takovéto asertivní chování bysme měly zvládat všechny, možná by se tak neuspokojivý stav chování personálu v našich nemocnicích rychleji napravil...To jsem jenom chtěla dodat.
Autorku v tomto obdivuju.
 Marketa  
  • 

Ja rodila take v Lucembursku loni 

(3.3.2009 21:54:55)
Nevim, v ktere porodnici rodila autorka, ale ja v Charlotte. Muj gynekolog ma soukromou praxi a smlouvu s klinikou, ve ktere provadi zakroky a porody pro sve pacientky. S peci jsem byla moc spokojena a ve srovnani s peci v 1. tehotenstvi, ktere jsem take absolvovala v Lucembursku - u mistni konkurence, ktera jeste v te dobe nesidlila na Kirchbergu - pro znalce mistnich pomeru, i kdyz porod nasledoval v Bruselu, ta v tom 2. tehotenstvi byla mnohem lepsi. Nicmene je to jako vsude o lidech, meho gynekologa si moc vazim jako velmi dobreho diagnostika a celkove odbornika, smulu jsem spise mela na PA, respektive na rozdilne predstavy PA a meho gynekologa o vedeni porodu. Nechci unavovat detailnim popisem porodu, jen bych rada dodala, ze gynekolog mi vzhledem k tomu, ze PA ho zavolala pozdeji, nez jak bylo dohodnuto, pichal epidural za dohadovani s PA na 8-9 cm a do vlastniho porodu to stihl, takze nechapu, proc s tim lekari v Cechach delaji takove cavyky. Na zaver bych jen chtela dodat, ze s peci po porodu jsem byla nadmiru spokojena a s zadnym obdobnym problemem, ktery popisovala autorka, jsem se nesetkala, i kdyz jsem diky siti nebehala jako rybicka.
 kreditka 


Re: Ja rodila take v Lucembursku loni 

(3.3.2009 22:13:42)
Po dlouhé době krásný článek o porodu ~R^
 alvapinka 


Re: Ja rodila take v Lucembursku loni 

(8.3.2009 9:14:05)
Taky jsem rodila loni v Lucembursku-Charlotte je na Arlonce?? Měla jem rodit v Eschi, ale vzhledem k tomu, že se mi kontrakce rozjely už v 33+3tt, byla jsem převezena do Luxu.. možná by to taky stálo za článek, mám o zkušenost víc z pobytu na neonatologii, kde jsem strávila se synem skoro 4 týdny. co se týká personálu, jsem maximálně spokojená a nemůžu si stěžovat na nikoho, snad jen na uklizečku, která při vstupu do pokoje neřekla ani "bů" :-) ale to je prkotina.. Syn má 5 měsíců, váží 7,4 kg, takže předehnal své stejně staré vrstevníky :-)
 singera 
  • 

Re: Ja rodila take v Lucembursku loni 

(8.3.2009 9:19:10)
Alvapinko, to víš, že to kluk dožene. 34tt těhotenství, tak to už byl velikánský miminko, já rodila 26tt, ani né kilové mimi a taky to dohnalo. :-)
 Nika 
  • 

Není to jak v ČR 

(4.3.2009 7:23:25)
Z předešlých článků z českých porodnic mi vyplývají tyto rozdíly:
- přístup jako ke klience vs. arogance řady český lékařů
- více prohlídek vs. několikahodinové čekání na pár prohlídek v porodnici
- možnost výběru lékaře vs. porod s někým koho vidíte poprvé a on Vás
- možnost výběru způsobu porodu (kleštěmi nebo CS) vs. lékař pánbůh vše určí
- možnost výběru personálu (změna sestry)
- diskrétní přístup vs. vizity s milionem lidí, kde ukazujete vše všem, ačkoliv je to důležité jen pro 1 lékaře, některé ženy jsou stydlivé
- moderní klystýr (gel) vs. v předpotopní hadička s hrnkem a gel jen na příplatek a jenom někde
- poživatelné jídlo
- lepší pokoje se soc.zařízením oproti porodnicím s 2 záchody pro celé patro

Tak mi prosím nikdo nepište, že je to stejné. Myslím, že se ČR má dost co učit hlavně v respektování rodiček, které je svým zdrav.pojištěním vlastně platí.
 Hana 
  • 

Re: Není to jak v ČR 

(4.3.2009 12:07:04)
Přesně tak, tohle jsem chtěla napsat taky: je tady dobrá desítka příspěvků o tom, že tady se dá sekcí porodit přesně tak, jak rodila autorka v Lucembursku. Prdlajs! Přeju všem ženám, nejenom těm se sekdcí, že měly pěkný porod i tady, ale chci vidět porodnici, kde by se mnou byl můj doktor, ke kterému jsem chodila od začátku těhotenství, že bych byla opd začátku do konce o všem informovaná, že by se mně personál přišel představit, že by za mnou přišla dietní sestra a probrala se mnou jídelníček, že by u operace bez problémů mohl být manžel, že pokud bych nemohla já, o miminko by se staral manžel a nikdo by jej někam neodnesl bez našeho vědomí, že by manžel mohl být nepřetržitě se mnou na pokoji a že bych zcela samozřejmě mohla vykázat ven personál, který by se ke mně choval hrubě. Dámy, kde v Česku je tento ráj?
 Dajenka, 1 dítko 


Re: Není to jak v ČR 

(9.3.2009 18:41:58)
Tak nevím, ale já jsem asi porodila v Lucembursku (původně jsem myslela že ve FN Ostrava Poruba)
Mimochodem, oba klystýry mají své plus a mínus. Já jsem zvolila tu klasiku s konvičkou. Konečně u nás můžeš mít Yal. No a s jednou sestřičkou jsem také měla výměnu názorů. Stručně a česky a až poté, co jsem to na pokoji vydýchala a spolkla slzičky (holt jako těhule jsem byla furt naměkko).
Mít svého porodníka u porodu taky není nemožné. Na kontroly do porodnice jsem chodila jen pro ctg, protože můj porodník nemá přístroj. Záznam už si posoudil sám. V té nemocnici pracuje a má i soukromou praxi.
 jana+verča6l+martin1rok 
  • 

Re: Není to jak v ČR 

(4.3.2009 12:22:22)
Já jsem takhle velmi podobně navštěvovala Gennet:
1. jedna doktorka po celou dobu před odesláním do nemocnice, kde už se samozřejmě na mě vystřídalo více doktorů
2. fantastické sestřičky
3. všechny možné dostupné testy, které můžete samozřejmě odmítnout - já jsem plodovou vodu postupovala, protože mám genetickou vadu, kterou mohu, ale nemusím přenést na své děti
... a porodnice?... první porod byl tak rychlý, že si z toho ani nic nepamatuji, a když bych měla jisté výhrady k anestezii a ke kojení versus nekojení...jídlo, no jídlo.... zachránili mi tam život... takže tohle beru jako podružonosti
druhý porod to už bylo úplně o něčem jiném... porodnice MOTOL... plánovaný císařský řez...paráda... i jídlo.... i k tomu mému kojení, nekojení se postavili čelem
 jana,syn,dcera 
  • 

Re: Není to jak v ČR 

(4.3.2009 23:56:33)
asi jsou trochu dal v lucembursku, než v ČR, to hlavně co se týká vykázání sestry z pokoje, na druhé straně, je´dte si rodit někam do Asie a povíme si, jo? Zdravotnictví v ČR je na vysoké úrovni a mnoho lékařů je na světové úrovni, v poměru na počet obyvatel jsme jedineční a výjimeční. Proč si to nepřiznat, máme chytré a šikovné lidi, nejen lékaře. Já byla u Apolináře max. spokojená, myslím si, že jak se také chová matka k doktorům, hodně se tím ovlivní chování doktorů k ní. Když rovnou zaujme negativní postoj k lékařům, nedivím se jim, jak jsou někdy strozí. Já to zažila ve Vinohradské nemocnici, lékaři byli milí, ale kolegyně z pokoje odmítala poslouchat lékaře, nebrala prášky, nejedla, takže se k ní podle toho chovali.
 Lusika, Lucinka+Honzík 
  • 

Genet 

(10.3.2009 16:56:03)
Ahoj,
s Genetem mám jinou zkušenost - pozvali si nás kvůli špatným triple testům.
Čekali jsme 3 hodiny a velmi arogantní a nepříjemná genetička byla znechucena naším rozhodnutím nejít na odběr pl.vody a dala to značně najevo. Na dotaz, jak dlouho se čeká na ultrazvukové vyšetření nám vysvětlila, že si máme rozmyslet, co je důležité, vrátit se do práce, nebo zdraví miminka. A když jde ona k lékaři se svou matkou, vyhradí si na to celý den, nikoliv jen dopoledne.
Na ultrazvuku už byl úžasný lékař, bylo vidět, že mu jeho práce dělá radost.
A náš syn se narodil zdravý, já z toho měla 3 šedivé vlasy.
Lusika
 singera 
  • 

Re: Genet 

(10.3.2009 17:48:43)
Lusiko, asi se vždycky a všude nějaká ta kráva najde. Hodně radosti z dětí

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.