| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O samotě, na sněhu

 Celkem 90 názorů.
 katka+katka 
  • 

to je síla 

(28.1.2009 8:51:05)
v zimě a na letních gumách, to myslíte vážně? Viděla jste někdy ukázky na to, jak se auto na letních hůř ovládá a má delší brzdnou dráhu na sněhu?
 Markéta, syn 7 l. a miminko 
  • 

Re: to je síla 

(28.1.2009 9:14:52)
A o tom přesně to bylo!
 DENISA 
  • 

Re: to je síla 

(28.1.2009 9:16:21)
Musim rict, ze to je take to prvni co me na clanku zarazilo. Jeste stale se u nas najde dost lidi, kteri nevahaji zabit sebe, ostatni ci sve DETI, jenom proto ze neprezuji gumy. Nasi zakonodarci jsou paka ze to nedaji povinne zakonem, ale hlavni vina stale lezi na ridicich, ze nemaji v hlave kousek soudneho rozumu.
 Katla 


tak jsem si smysly,  

(28.1.2009 9:20:13)
dámy. Umíte se skvěle pohoršovat: ~y~
 Iva, 2 dcery 
  • 

Trochu nadhledu 

(28.1.2009 9:33:47)
by kritikům neškodilo. Žlababu už dlouho obdivuji, jak zvládá svou situaci. Myslím, že sama ví, jak sněhovou situaci podcenila,proto o tom taky píše. A ty gumy nakonec na rozdíl od spousty jiných PŘEZULA.
 katka+katka 
  • 

Re: Trochu nadhledu 

(28.1.2009 9:43:09)
V tomhle směru nadhled nemám. Loni měl manžel zaparkované auto před domem, zrovna jsme z něj vynášeli nákup, jeden pán z vedlejší ulice do té doby též jezdil na letních v zimě a my se pak mohli jen dívat, jak se řítí na manželovo auto, pán točil volantem jak o život, aby se mu vyhnul, ale prostě auto na letních gumách bylo na sněhu neovladatelné. Škoda na manželově autě za 80 000 Kč (naštěstí placeno z pánovi pojistky), 3 týdny jsme museli vydržet jen s jedním autem, takže nás to přišlo na dost peněz i díky taxikům. Jinak pochybuju, že kdyby ti někdo naboural ani ne rok staré auto, protože podcenil zcela zřejmou situaci, brala by si to s nadhledem. Kdyby šlo jen o to, jakou škodu (ať už na zdraví nebo na majetku) si ten člověk způsobí sám, tak je mi to jedno, ale jde i o zdraví a majetek ostatních.
 Dana 
  • 

Tak to vas lituji 

(28.1.2009 10:03:54)
A to si predstav, ze nekdo musi vydrzet s jednim autem cely zivot a nekdo to musi vydrzet i uplne bez auta.
 katka+katka 
  • 

Re: Tak to vas lituji 

(28.1.2009 10:12:08)
Bylo to myšlené tak, že ten člověk nám způsobil vcelku slušnou finanční škodu a vlastně zbytečně. My s manželem auto k práci potřebujeme, kdybych jako sousedka pracovala jako učitelka ve škole vzdálené 5 minut pěšky, tak samozřejmě auto mít nemusím, ale to není náš případ. Další věc je, že fakt, že auto bylo bourané sníží dost jeho cenu, až ho bude chtít manžel prodat.
 Ala 
  • 

Re: Tak to vas lituji 

(28.1.2009 13:45:48)
Dano, a co má skutečnost, že někdo nemá žádné auto, a někdo jen jedno, společného s tím, že lidi jezdící ve sněhu na letňákách ohrožují své okolí?
 Pavla, 4 děti 
  • 

Re: Letní x zimní gumy 

(28.1.2009 11:05:59)
Tak milé dámy, zrovna včera jsem byla na ročním přezkoušení pro řidiče (jezdím se služebním autem). Kromě jiného proběhla diskuze o letních a zimních gumách. Zákon neukládá povinnost jezdit na zimních gumách. Výklad školitele autoškoly byl následující:
"Jezdit se dá za každého počasí i na letních gumách, pokud si koupíte zimní gumy, zabírají trochu lépe ve sněhu, ale ne na ledě či mokré vozovce. Vždy musíte jízdu přizpůsobit kvalitě vozovky a zkušenostem řidiče." Z toho jednoznačně vyplynulo, že rozdíl mezi letní a zimní gumou není až tak velký a pokud jste zkušení řidiči, tak to víte i z vlastní praxe.
 Lucka 345 


Re: Letní x zimní gumy 

(28.1.2009 11:12:30)
Možná nejsem až tak zkušený řidič, ale z praxe mám dojem, že ten rozdíl je propastný.
Zvlášť ve sněhu a v kopci. Nevim no...~d~
 katka+katka 
  • 

Re: Letní x zimní gumy 

(28.1.2009 11:15:58)
Manžel tohle absolvoval před Vánoci, informace úplně odlišná. Pouštěli jim videa, která to dokazovala. A uváděli stejné důvody jako Jana (viz příspěvek níž). Řidičák mám od 18 let, čili řídím přes 20 let a rozdíl cítím propastný.
 kreditka 


Re: Letní x zimní gumy 

(28.1.2009 11:21:03)
Když porovnám auto na letních a zimních gumách je to rozdíl propastný ať při zabírání, brždění či projíždění vysolených rozčvachtaných křižovatek
 kreditka 


Vesnice/ město 

(28.1.2009 11:29:29)
Je fakt že autorka žila ve městě, kde jsou silnice většinou minimálně vysolené, letošní zima ji alespoň naučí co je třeba a za rok bude na tuto situaci připravena. U nás se někdy (málokdy) vysolí hlavní tah vesnicí, jinak všude je pouze uježděný sníh, bydlíme blízko hor, takže tu jsou zimní gumy a lopaty na sníh pravidlem. Autorce můžu poradit jen to aby si zjistila, kdo tam u nich ve vsi vyhrnuje sníh (pokud někdo vyhrnuje), domluvit se s ním a třeba za lahvinku k nim bude jezdit (tak to udělala kamarádka). Jinak myslím že hrablo na sníh zas není tak hrozná finanční katastrofa pokud teda nechce kupovat sněhovou frézu ~t~
 Adéla 
  • 

Pro Žlababu 

(28.1.2009 9:26:40)
Ahoj Žlababo.
Musím říct,že čtu všechny články,pod kterými jsi podepsaná ty nebo Maceška.Je jedno o čem zrovna jsou,ale vždycky z nich sálá lidské teplo,pohoda,klídek.A musím přiznat,že ti i trošku závidím optimistický pohled na svět.Takže díky a piš dál.Tvoje články v dnešní "době všech možnejch krizí" jsou balzámem na duši.:-)
 iva 
  • 

Ač jindy mám žlababy články ráda.. 

(28.1.2009 9:28:05)
nemůžu se smát představě, jak ji nebrzdí auto na LETNICH gumach.
Bohuzel kdo si kupuje auto, musi si koupit i zimni gumy nebo v zime neridit. Pred tim jejim vesele klouzajicim autem si totiz mohlo hrat treba MOJE dite. To neni otazka toho dojedu-nedojedu, to muze byt i otazka ze MOZNA NEKOHO ZABIJU. A to bohuzel legrace neni :(

 & 


Re: Ač jindy mám žlababy články ráda.. 

(28.1.2009 9:41:16)
Dit tam pise, ze jede vymenit gumy. V minulem clanku psala, ze nemaji moc penez. Druhe auto potrebuji, protoze jinak by se Risa nedostal do skolky...
Kolik Vas jeste bude, ktere nezapomenou pripomenout svoji dokonalost, ze ony by na zimnich gumach nikdy?

Me se clanek libi moc, hl. ta pasaz, ze Risa odpovedel logicky na oztaku, kde byli venku. Zlab. k necemu tem snich je...~R^

 & 


Re: Ač jindy mám žlababy články ráda.. 

(28.1.2009 9:42:02)
pardon snih...
 Žlababa (Postižené Děti cz) 


Ivo, na sněhu auto nebrzdí 

(28.1.2009 14:00:39)
To není tím jaké má auto gumy. Můžu tě ujistit, že když jsem z toho zasněženého (neposypaného a neposoleného kopce) jela podruhé ten den, už s autem se zimním obutím, nebrzdilo taky.
Auto je vyrobeno pro jízdu na silnici, ne na sněhu, to bude asi tím :o)
 kreditka 


Re: Ivo, na sněhu auto nebrzdí 

(28.1.2009 14:29:21)
To je sice pravda, ale od toho jsou sněhové řetězy, pořád lepší než sjezd do potoka ~;)
 Xantipa. 


Re: Ivo, na sněhu auto nebrzdí 

(28.1.2009 14:37:10)
Jestli jsi ovšem přesvědčená, že ze zasněženého kopce pojedeš jak širón a v případě potřeby prostě šlápneš na brzdu a stojíš - tak pozor, překvapení, takhle to opravdu nefunguje~l~
 Puma 


...tak ji ještě poučte :) 

(28.1.2009 9:38:44)
Má někdo pocit, že autorka článku není dostatečně poučená o nezbytnosti zimních gum v zimě? ~:-D
 Pole levandulové 


Re: ...tak ji ještě poučte :) 

(28.1.2009 9:42:48)
Ano, to teda mam - ona jako duvod nutnosti prezuti zimnich gum v lednu uvadi, ze napadl snih a ze do te doby bydleli ve meste, tak s tim nepocitala. Z cehoz logicky vyplyva, ze ve meste by proste neprezula a kvuli "trosce" snehu taky ne. Silene.
 & 


Re: ...tak ji ještě poučte :) 

(28.1.2009 9:49:18)
Skramusko,

Technicka, Zlababa ve meste zadne auto neridla...
 Pole levandulové 


Re: ...tak ji ještě poučte :) 

(28.1.2009 9:55:45)
HaM, sice neridila, ale pokud pouzije jako argument, proc jede prevlekat gumy az v lednu to, ze jsou z mesta, tak je videt, ze v tom meste by ji to nejspis ani nenapadlo. Pritom i v tom meste je to nutne vic nez dost.
Jeji clanky jsou jinak mile, ale tohle je proste hazard a nevidim na tom nic k pobaveni.
 katka+katka 
  • 

Re: ...tak ji ještě poučte :) 

(28.1.2009 9:58:33)
Ono, z článku vůbec vyplývá, že není zrovna zkušený řidič, tím spíš by ty zimní měla mít
 & 


Re: ...tak ji ještě poučte :) 

(28.1.2009 10:09:25)
Skramusko a Katko,

Nevim jestli chtela byt Zlababa vtipna. Me se ten clanek zad spis melancholicky... Prijde mi jeden z nejlepsich co napsla.
Zimni gumy jsou nutne to chapu. {My jsme mozna jediny Holandani, kteri jezdi na zimnich gumach ~;)}. Z clanku vyplyva, ze to chape i Zlababa. Ze nemaji penize a proto si myslela, ze to bez zimnich gum zvladnou taky, my prijde taky pochopitelny.
Psat tady, jak jsou zimni gumy nezbytne mi prijde, jako kopani do mrtvoli. Proste jsou i lidi, kteri nemaji vsechno naplanovny a nalajnovany.
 Peggy* 


Re: ...tak ji ještě poučte :) 

(28.1.2009 10:12:12)
A já si zase myslím, že se zimním gumám přidává víc důležitosti - teda samozřejmě, že jsou nezbytností, my je taky máme, ale na druhou stranu, spousta lidí přezuje a pak si myslí, že můžou jezdit jak v létě "dyď mám přece zimní gumy". V zimě to chce hlavně opatrnost, jezdit pomalu, dávat pozor nebo jezdění omezit. Dřív se nejezdilo na zimních gumách, bylo víc sněhu, asi se silnice tolik neupravovaly, a taky to nějak šlo. Dneska jezdí každej a každej se považuje za dobrýho řidiče se svými právy, ale v zimě platí trochu jiný pravidla.
Jinak se přiznám, že jsem článek asi moc nepochopila, teda tu první část. O čem to mšlo být? O tom, že v zimě napadne sníh? I v nížině? To je toho ... O tom, že ho nikdo neodklidil? No jo no, pořád čekat, že za nás někdo něco udělá, že je samozřejmost řešit naše problémy. Ono je to hezký odstěhovat se na samotu (taky tam žijeme), ale holt je sem horší dostupnost, nejde nám tu pořádně internet, s tím musí člověk počítat. Co třeba zajít za člověkem, co ten sníh odhrnuje ve vsi a domluvit se, aby zajel i k vám?
 Jája 
  • 

Re: ...tak ji ještě poučte :) 

(28.1.2009 10:42:30)
Naprostá pravda. Zimní gumy nepotřebuje každý. My třeba najezdáme autem tak 10.000 km ročně. Bydlíme ve městě, prakticky všechno máme na rovině. Tu a tam jedeme mimo město, kde jsou i kopce. Těch pár kilometrů holt musíme zvládnout s vyšším řidičským uměním. Nám by se třeba na našich pár set km (většinou tak pro nákup a podobné) zimní gumy nevyplatily.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: ...tak ji ještě poučte :) 

(28.1.2009 10:59:35)
no, tak tohle je myšlenka dne ... absenci zimních gum zvládnout řidičským uměním ... a co když vám pod to auto někdo vběhne (co dítě, které nepřemýšlí?), nebo nepředpokládaně zabrzdí auto před vámi? jo, takhle včera nějaký umělec vrazil zezadu do manžela, který (je automechanik) vezl právě auto z lakovny s novým lakem ... to potěší. Já jen doufám, že jednou budou zimní gumy povinné, to, že na určitých silnicích už jsou teď, považuju za krok správným směrem. A komu se nevyplatí, ať v zimě prostě nejezdí. Nejde jen o sníh, zimní pneumatiky jsou vyrobeny ze směsi, která pod, a teď to nevím přesně, ale myslím, že je to 7 stupňů, netvrdne (jako letní směsi).
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: ...tak ji ještě poučte :) 

(28.1.2009 11:01:24)
tímto vůbec nereaguju na článek Žlababy, ale jen na příspěvek pod ním ....
 Peggy* 


Re: ...tak ji ještě poučte :) 

(28.1.2009 11:16:07)
A teď si představ, že nám to uklouzlo a srazili jsme se (jenom ťukli naštěstí) a to jsme měli zimní gumy!!! a celkem i nový, nesjetý!!! Prostě řidič chvilku nedával pozor, podcenil kluziště na silnici ... takže tyhle příspěvky byly myšlený tak, že zimní gumy nejsou všespásný!
Jakože ano, mít je, ale nespoléhat na ně a jezdit i s nima opatrně nebo jezdit míň.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: ...tak ji ještě poučte :) 

(28.1.2009 11:19:56)
s tím naprosto souhlasím ...
 kreditka 


Re: ...tak ji ještě poučte :) 

(28.1.2009 11:40:15)
Souhlas, takto mluvil dříve můj otec "Na co zimáky, dyť v zimě skoro nejezdím" Pak byl svědkem (naštěstí ne účastníkem) dopravní nehody právě kvůli "nepotřebným zimákům" a ejhle druhý den frčel do pneuservisu pro zbytečné gumy ~t~
 Belatrix+A(10/09)+J(09/11) 


Re: ...tak ji ještě poučte :) 

(28.1.2009 19:50:03)
Právě ti, co moc v zimě nejezdí, by měli mít ty zimní gumy. U řidiče, který ujede 100 000 km ročně, se nějaká zkušenost a schopnost předvídat. Ale jak může předvídat a reagovat ten, který jezdí jen svátečně?
 kreditka 


Re: ...tak ji ještě poučte :) 

(28.1.2009 19:54:38)
No my jak vidíme člověka s kloboukem na hlavě za volantem vozidla řítícího se smrtelnou rychlostí 40 km/h kličkujícího po celé šíří vozovky snažíme se držet si odstup popř. pokud možno předjet a rychle ujet natož když je víkend a tito řidiči objíždějí např. hřbitovy ~t~
 Jája 
  • 

Re: ...tak ji ještě poučte :) 

(28.1.2009 12:34:19)
Je mi přes 50 a na sněhu a za nepříznivých podmínek jezdím dost opatrně. Hoooodně opatrně, protože jsem přišla o rodiče při havárce, když mi bylo 14. Nepřiměřená rychlost autobusu na mokré dlažbě, my tu řachu i s bráchou přežili. Takže když náhodou vidím dítě nebo kohokoli poblíž vozovky, automaticky zpomalím. Za těch více než 30 let co řídím, jsem nezpůsobila nehodu žádnou. Když to k tomu není, nejedu. Přesto jsem proti povinné zimní výbavě. Někdo na ni nemá peníze a na počet jím ujetých kilometrů se to fakt nevyplatí. Někdo holt jede opatrně, jiný bourá i přes kdovíjakou výbavu.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: ...tak ji ještě poučte :) 

(28.1.2009 13:44:57)
jak už jsem řekla, jsem pro opatrnou jízdu se zimní výbavou ... protože život je to nejvzácnější, co máme, proč to nepodchytit ve všech směrech ... a ještě k tomu počtu ujetých kilometrů, nechci se nikoho dotknout, ale sváteční řidiči by asi vždy měli zvážit, jestli vyjíždět nebo ne.
 kreditka 


Re: ...tak ji ještě poučte :) 

(28.1.2009 14:30:10)
jj my takovým svátečním řidičům říkáme "čepičáři" ~;)
 N. 
  • 

Re: ...tak ji ještě poučte :) 

(28.1.2009 14:30:14)
A neni tedy lepsi, kdyz najedete rocne malo km mit celorocne ty zimni pneumatiky, nez celorocne letni? Idealni to jiste neni ,ale rozhodne bezpecnejsi...
 Xantipa. 


Re: ...tak ji ještě poučte :) 

(28.1.2009 14:33:03)
To je nesmysl. Ty zimní jsou v létě moc tvrdé, takže při pokusech se prý zjistilo, že reagují prostě taky blbě. Já nevím, co na tom je - když už se pořídí auto, povinné ručení a opravy, tak snad zimní a letní pneu by měly být samozřejmostí. Copak vy chodíte celý rok v žabkách nebo naopak ve sněhulích? A to nikomu nezpůsobíte díky tomu žádnou újmu, leda sami sobě.
 Lucka 345 


Re: ...tak ji ještě poučte :) 

(28.1.2009 14:44:00)
Zimní pneumatiky jsou hlavně drahé a v létě se ničí. Před zimou pak můžeš kupovat nové.~Rv
 N. 
  • 

Re: ...tak ji ještě poučte :) 

(28.1.2009 14:58:54)
No, sice se nici, ale pokud najedes pres leto 2000 km, tak se jiste neznici tolik, aby bylo je nutno na podzim menit.


idealni je samozrejme pneu prezouvat podle obdobi, ale nekteri lide chteli usetrit a proto jezdi celorocne na letnich...kdyby jezdili celorocne na zimnich, usetri sice mene, ale bude to v zime bezpecnejsi a v lete sice nebudou mit idealni jidzdni podminky, ale nebude to tak nebezpecne jako na letnakach v zime. Ale porad to pro ne bude levnejsi ,nez mit 2 sady pneu(tedy z dlouhodobeho hlediska je mozna nejlevnejsi mit 2 sady a menit je, ale to taky vyzaduje misto na uskladneni).
 katka+katka 
  • 

Re: ...tak ji ještě poučte :) 

(28.1.2009 15:11:18)
přesně tak, když už si koupím auto beru jako samozřejmost, že s tím mám i další nutné náklady - viz povinné ručení, autosedačka pro dítě, zimní x letní gumy...
 & 


Re: ...tak ji ještě poučte :) 

(28.1.2009 18:16:43)
Xantipo,

To neznas MM, ten chodi cely rok v jednech pohorach. Ze by zimni pneu v lete tvrdly ~d~ Z ceho z vedra? Podle men spis meknou, ale to nic nemeni na tom, ze jim to zhorsuje jizdni vlastnosti a asi to ma vliv i na spotrebu. A neposledni rade se rychle opotrebovavaji, stejne jako ty drahy pohorky MM. Pak se na horach divi, ze mu to klouze.~z~
 Jája 
  • 

Re: ...tak ji ještě poučte :) 

(3.2.2009 9:21:54)
Myšlenka dne?
Posledních 15 let byly zimy téměř bez sněhu nebo byl sníh tak týden.
My bydlíme v nížině, kde sník prakticky nebyl, snad jen poslední dvě zimy se držel víc než měsíc, ale na silnicích byl tak 5 dnů, námraza taky tak. Do hor nejezdíme, většinou po městě, kde jsou silnice suché. Tak na co proboha ty zimní pneu? Na týden v roce, a to ještě jen v některém?
Skočí mi dítě pod auto... Když jedu městem, jedu 40-50, pokud k tomu nejsou podmínky, třeba i 30. Když vidím dítě nebo frajírka dospělého, jedu radši po druhé straně. NIKDY jsem nezpůsobila nehodu (ale byla jsem u třech, jedna hoodně tragická, se smrťákem), pokutu jsem za 25 let řízení dostala 3x.

Neblbněte, to nevidíte, že je hlavně lobbing gumárenských firem? I Švédové přišli na to, že čím více bezpečnostních opatření, tím hůře lidi jezdí, protože na to spoléhají!
Na co zimní pneu pro rodinu, která jede pár kilometrů hlavně nakoupit a v létě po Čechách na dovolenou, kromě drobnějších pojížděk za příbuznými, známými a tak?
Chce to neblbnout a myslet!!
 Žlababa (Postižené Děti cz) 


Omlouvám se 

(28.1.2009 10:14:27)
Omlouvám se. Nedošlo mi jaksi v tom rozmachu, že už ten můj seriál o naší rodince začíná být trochu nepřehledný a že někdo, kdo mé starší články nečetl se už v tom může trochu ztrácet.

Je fakt, že tenhle můj článek už zapomíná na nové čtenáře a já nemoudře počítám s tím, že čtenář zná souvislosti. Příště budu ve výběru svých textů obezřetnější. Kdo chcete znát souvislosti, tak se podívejte na můj blog na www.postizenedeti.cz. Článků už jsem zveřejnila 33 a tady na Rodině je jich tak maximálně polovina.

Jinak já opravdu nejsem šílená matka, co jezdí s malými dětmi sněhem na letních gumách a má z toho potěšení. :o)

Ale to snad by se dalo pochopit i z tohoto jednoho příspěvku.
 Liaa 


Re: Omlouvám se 

(28.1.2009 10:52:53)
Já myslím, že se to i z toho jednoho příspěvku pochopit dalo :-)

Jinak právě sbírám podobné zkušenosti, jsme první zimu v domečku u lesa a já se učím, že cestu si musím odházet a posypat sama, pokud chci, aby občas přijela pošta a popeláři, že když si nechám boty přede dveřmi, mlůže mi do nich nasněžit, že když zapomenu zatopit v koupelně, zamrznou mi trubky a tak, takže autorku naprosto chápu ~:-D
 Adéla 
  • 

Re: Omlouvám se 

(28.1.2009 10:56:54)
A i přez ty všechny raní útrapy se sněhem je v chaloupce krásně.Večer svíčka,čaj ... pohoda.Jen si člověk nesmí připouštět negativní myšlenky (hypotéka,sněhu moc - uhlí málo ...a tak).
 Lucka 345 


Re: Omlouvám se 

(28.1.2009 11:16:01)
Tak to je přesné! ~R^~t~~R^
 kreditka 


Re: Omlouvám se 

(28.1.2009 11:31:29)
Žlababo zkus si to donmluvit s tím sněhem - radu píšu výše ~;)
 Žlababa (Postižené Děti cz) 


Re: Omlouvám se 

(28.1.2009 14:05:09)
Kreditko, ano, tvá rada s flaškou je přesná. Taky už začínáme pomalu chápat jak to na vesnici funguje :o)
 kreditka 


Re: Omlouvám se 

(28.1.2009 14:31:46)
Jen k té lopatě mě ještě napadlo, že tu chodil jeden čas "bezdomovec" (bydlení měl, ale žil jak bezdomovec) který se živil právě odmetáním sněhu za peníze na pivo ~t~
 Sylva2 
  • 

Re: Omlouvám se 

(28.1.2009 19:12:44)
:-)Ahoj Žlababo,
moc jsem se nasmála, díky za článek. Gratuluji, že Rýša dělá pokroky, doufám, že to bude jen lepší.
Jinak, něco jsi mi připoměla. Tuhle zimní zkušenost, auto, letní gumy, sníh, neprotažená cesta a do kopce, tak tu jsem udělala před pár lety taky. Odstěhovali jsme se z Prahy, já si rok před tím udělala řidičák. A byla jsem pevně rozhodnutá, že po prvním poprašku nevyjedu. No dlouho mi to nevydrželo, ono se dost dobře nedá nevyjet, však to znáš. Od té doby jsem fanda zimních gum, pravidelně podnikám branná cvičení s hrablem, lopatou a kýblem popela. Naštěstí se o cestu dělíme se sousedy, takže těch metrů je jen 150:-). No a po těch 5 letech po sněhu i ledu jezdím jako Šumi~:-D, chci říct tak dobře, ne tak rychle. Takže neboj, to přijde, držím palce.
 Bar 
  • 

Re: Omlouvám se 

(29.1.2009 7:36:59)
Pochopit se to dalo-neznám tvé dřívější příspěvky, takže patřím do okruhu nových. A můžu říct, že jsi mi pro ráno pěkně zvedla náladu. Jinak my bydlíme na horách už delší dobu a přesto nás, stejně jako silničáře, vždy první sníh překvapí a přezouváme auta až po té. Člověk tak nějak doufá, že letos třeba ten sníh přijde ještě déle a nebo napadá jen do zahrad...
 Šárka  
  • 

Re: Omlouvám se 

(29.1.2009 15:10:13)
Jasně, že dalo. Báječně napsané s pěknou dávkou sebeironie. Copak to někdo může nepochopit? Neznám Tebe a neznám Tvé příběhy, ale takhle nějak bych popsala náš přesun z města na vesnici v Podkrkonoší i když pravda zimní gumy jsme měli. ~z~
 lklasinka 


Re: Omlouvám se 

(30.1.2009 7:25:38)
Milá žlababo, článek jako vždy skvělý," měla bys začít pracovat na té knížce",
Taky jsem z vesnice, skoro na horách, myslela jsem že jsme jediná vesnice, ve které se neodklízí, (tady ani hlavní tah) takže jak napadne první sníh, startuji sáňky a vyrážím, a nadávám už aby ty bílé sra.ky roztály. Jezdí se tu se sáňkama normálně po hlavní silnici, kde nejezdí auta, protože prostě neprojedou. před školkou jsou zaparkované místo fiatů a škodovek boby. NA TO SI ZVYKNEŠ. takže vřele doporučuji napsat ježíškovi o novou lopatu a sáňky, a vsaď se že jak to budeš mít, nebude aspoň 2 roky sněžit a budeš naštvaná že to je na houby. ~t~
za chvilku začneme kýchat, a budeme nadávat, na tu hnusnou trávu co furt roste a musí se sekat, pak zas na otravné slunko, a nakonec budeme hrabat to hnusné listí, a sbírat shnilé jablka, a pak zas napadnou ty bílé mrchy, no co hlavně že se máme rádi.
 & 


Re: Omlouvám se 

(30.1.2009 7:55:35)
~R^~t~
 & 


Re: Omlouvám se 

(30.1.2009 7:57:39)
Iklasinko,

uplne ti zavidim. Fakt... No nic jdu se namaskovat {namalovat} na boj do velkomesta...~:(
 lklasinka 


Re: Omlouvám se 

(30.1.2009 8:59:06)
tak se sbal a přijeď na víkend~z~~z~~t~~t~~t~~t~
 & 


Re: Omlouvám se 

(30.1.2009 9:33:09)
Pocitam, ze to mam minimalne 1000 km, ale nerikej dvakrat jela bych hned.~z~~z~~z~.. Do prcic, to je mi smutno..
 Lucka 345 


Zima, zima 

(28.1.2009 10:33:06)
Nějak v hloubi doufám, že je článek jen nadsázka a není myšlen vážně. Pokud není míněn jako fór, ráda bych autorku trochu uklidnila. Taky bydlíme na venkově a k cestě je kopec asi 100 metrů. Nikdy, opravdu nikdy ji nikdo neodklízí, pouze my. Jednou tu byl traktor s radlicí, ale nakonec jsme byli rádi, že odjel, nezůstal nám tu a taky nic nezničil. Prostě ve sněhovém období jukneš z okna o hodinku dřív a skočíš to odmést nebo odházet. Lopatu a koště budeš opravdu potřebovat. Praxí jsme zjistili, že autu stačí jedna odklizená kolej.Pokud je sněhu moc, necháme auto někdy i poblíž cesty a zpátky domů s nim nejedeme. Ušetříme si spoustu práce i starostí. O zimních pneumatikách se bavit nehodlám, ale určitě máme pořád u domu zásobu popela, doma pytel s posypovou solí a v autě lopatku a taky trochu materiálu. Své řidičské schopnosti bych spíš trénovala po rovině, bez dětí i bez manžela. Školka je v obci, takže za sněhu vyrážíme pouze se sáňkama, starší děti jdou na autobus pěšky. Sáňky, pekáč a fusak jsou podle mě běžná věc. A taky je dobré sledovat předpověď, i když jí věřit nemusíš. Některé stanice noční teploty ani neukazují. Můžeš se předem zařídit a víš, s čím můžeš počítat. To jen abys pak pod sněhem nehledala třeba tu lopatu... Já nechci dělat chytrolína, to je prostě realita, se kterou se autorka bude muset smířit. Myslím, že už na to ale přišla sama...
 Peggy* 


Re: Zima, zima 

(28.1.2009 10:46:25)
To je přesně ono, co jsem chtěla taky napsat. Jak byla 3 roky zpátky ta dlouhá a pořádná zima, tak jsem koukala na jednu anketu v televizi. Ptali se lidí, co tomu říkají, že nejsou uklizený chodníky a silnice a mladý lidi shodně odpovídali "je to hrůza, ty chodníky nikdo neuklidí a silnice bla bla bla" a pak tam odpovídal takovej starej pán mezi odhazováním sněhu lopatou "no to víte, je zima, tak sněží. Tak si holt udělám větší zásoby, abych nemusel denně do obchodu atd. atd."
 Martina, 2 kluci 


Re: Zima, zima 

(28.1.2009 11:35:53)
Tak to beru taky!
Přestěhovali jsme se na ves...sáňky, odhrabovače pořídili...a sněhu se nedivili :-)
Zimní x letní pneumatiky jsou tak propastný rozdíl, že pro nevěřící tomáše doporučuju zkusit obojí na cestě s kopce...pak už budeme zastávat jednotný názor :-))...s řidičským uměním to fakt nemá nic společného. Jsem vynikající řidič, ale bez zimních gum na sníh nejedu, ani náhodou, všechno počká.
 huhu, holky 6 a 4, 27tt 
  • 

zimni gumy 

(28.1.2009 20:12:02)
tak ja jsem sice zodpovedna, mam zimni gumy od konce rijna do kvetna, jezdim pomalu a stejne jsou situace, kdy zimni gumy nepomuzou. Trebas ted jak byla ledovka, to chytnete smyka ani nevite jak. A ze se ritim z kopce a auto nebrzdi znam taky prave diky ledovce - pro rejpaly, na zacatku kopce jsem zkusila brzdit, jestli ledovka neni a nebyla, byla az v pulce kopce, takova ta neviditelna namraza, zvlast ve tme po ranu a i tak jsem jela neco mezi 40-50. Nakonec jsem auto ubrzdila diky rucni brzde. Proste jak zacne mrznout je to o hubu a je potreba davat pozor i kdyz to vypada, ze je vsechno ok - nemusi byt. Spis se divim, ze autorka na tech letnakach vyjela. Ja to tu mam cca 100m do kopce, zpravidla neupraveny (no, at nekecam, jednou tudy za zimu uz traktor jel...) a vyjet je problem i s tema zimakama... Sul se tu pouzivat nesmi, sypu piskem, ale letos jsem se nastvala a hodne jsem vyjezd prosolila, ochranari neochranari, priroda nepriroda, uz mam tech smyku letos az pokrk...
 Lucka 345 


Re: zimni gumy 

(29.1.2009 9:05:56)
~R^~R^~R^
 adelaide k. 


Trest smrti 

(28.1.2009 11:08:04)
Žlababo a UVĚDOMUJEŠ SI TO OPRAVDU, jak je ježdění na letních gumách v zimě nebezpečné??? Nebo ti to ještě musí někdo zopakovat?~t~~t~~t~

Né, vážně. Kázání to dělat nebudu ~;)

Článek je skvělej, doufám že bude brzo i nějká knížka (bereš předrezervace? ~k~), tvůj styl se mi moc líbí.~R^
 Dagmar Bartůšková 


:-) 

(28.1.2009 11:25:33)
Kouzelný...autorka zjevně ovládá umění literatury :-)
 Xantipa. 


Co je to zimní výbava? 

(28.1.2009 12:57:50)
Jestli to jsou zimní gumy, jsem pro - všema deseti. Zrovna teď o víkendu jsem jela pro děti a manžela na hory a směrem s kopce dolů v jenom takovém moc hezkém místě stál osobák, který neměl zimní gumy /proč asi, zřejmě jel do hor poprvé, jinak zřejmě jezdil jen ve městě/ a sunul se svou vahou pomalu, ale jistě nekontrolovatelně dolů. Jenže v protějším pruhu zas stál náklaďák na cestě do kopce, který prostě nedokázal vyjet a jakmile začal hrabat, zastavil. Za ním fronta dalších aut, kteří prostě jet nemohli, neboť neměli kudy, když oba proudy byly zatarasené. Opravdu se mi nechtělo stát autem těsně za horizontem, kdy do mně mohli kdokoli sestřelit, protože jsem byla pro ně neviditelná. Na tak pitomém místě by normálně nikdo nezastavil, ale řidič vozu se prostě bál, že to nesjede.
Ale když už jsme u té výbavy - prudí mě rezerva. V současné době, kdy jsou za mizivou cenu ke koupi ty spray na rychlou opravdu defektu, mi to připadá jako buzerace. Doufám, že zákonem projde zrušení povinnosti vozit rezervu.
 Katka,kluci 6 a 10 
  • 

Re: Co je to zimní výbava? 

(28.1.2009 14:27:41)
Přesně tak Xantipo. Já nestačím žasnout, jaké názory tu lidi prezentují.My jezdíme skoro každý týden do Krkonoš a zimní gumy jsou prostě automatická záležitost,prostě je na podzim dáme na auto a hotovo. Ale i lidi lidi u nás doma ve městě, co se plazí na letňácích dvacítkou, když napadnou 2 cm sněhu a zasekají tím půl města, protože "přizpůsobili jízdu podmmínkám", mě pěkně vytáčejí.
Kdo si někdy zkusil jízdu na sněhu na zimních gumách, prostě nemůže tvrdit, že to není rozdíl. Rozdíl to je a podle mě by měly být zimáky prostě ze zákona povinné.
Článek je celkem veselý, jen doufám v literární nadsázku, protože takhle naivňoučký snad nikdo není... "Sníh! Sáňky! Hrablo! Jémine co si počneme! Auta se nám kloužou"!
 Acada 
  • 

Reklama a medialni masaz funguje skvele 

(28.1.2009 14:47:02)
Co tohle je? Vetsina prispevku je jak z ministerstva dopravy, nebo od vyrobcu pneumatik. Nevim, jestli jste si vsimli, ale clanecek je trochu o necem jinem nez o pneumatikach. Pro dokresleni situace dodam:
- listopad 2008, teploty nad 7°C (esli si vzpominam dobre), to jeste Zlababa jezdila s prckama do skolky
- prosinec 2008, teploty okolo +- 0°C to uz se do skolky moc nejezdilo, a snih napadl az po pulce mesice. Jezdil jsem s tim autem ja (bez deti) a musim rict, ze jsem ho testnul na silnici bez snehu, s breckou a se snehem. Se snehem to fakt nebrzdi ale na normalni silnici bez snehu, nebo s breckou nepoznam rozdil
- leden 2009 do doby nez se jelo prezout pneumatiky jsem s tim jezdil jen ja bez nikoho dalsiho. Jedinou jizdu provedla Jana a to pak jela prezout.
P.S. da se najit stejne mnozstvi materialu, ktere dokazou, nebo vyvrati ze zimni je lepsi. Na ledu je to jedno, pokud nemate hreby. Na snehu je to jasny. Ale kdyz snih neni tak se da uspesne polemizovat.
 Xantipa. 


Re: Reklama a medialni masaz funguje skvele 

(28.1.2009 14:59:20)
Takže aby to bylo kompletní:
Od sedmi stupňů Celsia směrem dolů letní pneumatiky začínají tvrdnout a přestávají být při trakci a zastavení tak účinné jako zimní pneumatiky. Teplotní hranice, kde je z hlediska opotřebování vhodné začít používat zimní pneumatiky, se různí. Někdo tvrdí, že to je sedm stupňů Celsia. Podle jiných teorií to je už od deseti stupňů.
Zimní pneumatiky se sjíždí v teple rychleji než letní, jejich ceny jsou ale zhruba shodné. Aby řidič v přechodných období prodělal, musel by absolvovat dlouhé cesty a ujet mnoho kilometrů.Po dobu, co budete mít na voze namontované zimní pneumatiky, zůstanou Vaše letní pneumatiky uskladněné v pneuservisu nebo někde doma a proto je nebudete mezi tím ojíždět. Tedy zimní pneumatiky nejsou investicí navíc, jen dočasně deponované finanční prostředky. Navíc v tomto přechodném období kdy v noci a ráno teploty klesají k nule se zimní pneumatiky rozhodně vyplatí.
Zimní pneumatiky umožnují lepší záběr na sněhu a ledu, lepší stabilitu při průjezdu zatáček, vyšší adhezi i na suchých vozovkách a co je nejdůležitější podstatně kratší brzdnou dráhu.


nahoru

Proč přezout na letní pneumatiky
Zimní směsi se na suchých a teplejších silnicích více opotřebovávají a stoupá spotřeba paliva. Jsou ale i další důvody, proč přezouvat na letní pneumatiky. Vědecky je dokázáno, že během používání pneumatiky se anti-oxidanty obsažené v gumě dostávají k povrchu, uvolňují se v procesu zvaném „odplyňování“, a pneumatika tímto stárne. V důsledku tohoto procesu směs gumy mění vlastnosti a její flexibilita klesá. Následující zimu musí řidiči na zasněžených silnicích počítat s nižší přilnavostí, zhoršeným bočním vedením a delší brzdnou dráhou.
Přezouvání a správné skladování jejich použitelnost výrazně prodlouží.

nahoru

Vlastnosti zimních pneumatik
Běhounová směs zimních pneumatik je mekčí než u pneumatik letních. Díky ní mají zimní
pneumatiky dobré vlastnosti i pri nižších teplotách, tzn. i v podmínkách, kdy běhounová směs
letních pneumatik tvrdne a ztrácí adhezní vlastnosti. To znamená, že zimní pneumatiky jsou pri
nižších venkovních teplotách výrazně bezpecnější. Přitom vůbec nemusí jít o jízdu po
zasnežených vozovkách, zimní pneumatiky jsou bezpecnejší i na suchých vozovkách.
Tvar a uspořádání dezénu a jednotlivých drážek zimních pneumatik jsou voleny tak, aby byly
optimální právě pro zimní provoz. Zimní pneumatiky mají lepší záběrové a samočistící vlastnosti.
Komfort jízdy se zimními pneumatikami je srovnatelný s jízdou na letních pneumatikách, včetně
nízké hlučnosti.

 kreditka 


Re: Reklama a medialni masaz funguje skvele 

(28.1.2009 15:04:24)
~R^~R^~R^
 Acada 
  • 

Re: Reklama a medialni masaz funguje skvele 

(28.1.2009 15:06:33)
Tak jo, zacnemez flame. Kdo ma chut, at se jukne na http://www.autoklub.cz/acr/informacezakony/zakony/2007/informace_pro_motoristy/testovani_pneu_zima/tabulka.pdf
Nebudu to sem davat copy&paste.
 acada 
  • 

Re: Reklama a medialni masaz funguje skvele 

(28.1.2009 15:10:22)
Krucipisek, nejak to nevlozilo primy odkaz. Jen jeste vysvetleni k tomu PDF. Je tam vzata jedna zimni pneu jako etalon 100%. K ni jsou vztazeny jine zimni, jedna allweather a jedna letni. V celku to letni prohrava. Ale juknete na detaily. Na suchu a i na mokru je LEPSI nez ta zimni. Na snehu je to jasne, to jsem nepopiral.
 Šárka  
  • 

Re: Reklama a medialni masaz funguje skvele 

(29.1.2009 15:19:51)
Hm polemizovat se da o jizdě na mokru, ale jak víš, že ráno nevstaneš a nebude venku metr sněhu a ty budeš mít letní pneu? Dost mě vytáčí, když k nám do Krkonoš přijedou borci na letních gumách a diví se, že jsou v příkopě. Protože kupodivu v Praze sníh není, ale tady jo.
 Adda6a 


o cem je tahle diskuse ? 

(28.1.2009 16:24:26)
Precetla jsem si clanek, skvely literarni styl - moc se mi libi; obsah je pro mne vyzniva dost smutne, ale necitim nutnost reagovat na detaily.
Nicmene z nasledne diskuse mam dost neprijemne pocity.
Kdyz uz nejakou dobu na Rodine sleduji hlavni clanky a diskuse, tak mam dojem, ze je vice-mene irelevantni co je obsahem clanku nebo prispevku v diskusi, podstatne je KDO to napsal... existuje proste skupina lidi (autoru ci diskutujicich) se kteryma se plosne SOUHLASI a dalsi se kteryma se plosne NESOUHLASI. Jakykoliv prispevek mimo soulad s timhle hlavnim proudem je obecne zavrzen. ~Rv
Proste reaguje se na autora, ne na obsah - a to je celkem silna demagogie a pokrytectvi.
 Adda6a 


Re: o cem je tahle diskuse ? 

(28.1.2009 16:26:57)
Ooops - zapomela jsem na to nejdulezitejsi ;-)
Poradte mi, kde muze "nove-prichozi clen" dopredu zjistit KDO je ve ktere skupine, aby se "spravne" rozhodl jak reagovat?
~j~
 Renata 
  • 

Re: o cem je tahle diskuse ? 

(28.1.2009 17:11:21)
Adriano :-))) Vystihla jsi běžné chování lidí, nejen diskuzních skupin :-)
Skoro mi přijde, že vtipné, životní zkušeností podepřené a s lehkostí psané články Žlababy nelze příliš kritizovat, tak se to vybilo na prvním možném momentu - zimních gumách...
 Iva, 2 dcery 
  • 

Re: o cem je tahle diskuse ? 

(29.1.2009 8:32:34)
Tak, lépe bych to nenapsala. Kolikrát si říkám, že na diskusích na netu by se daly dělat zajímavé sociologicko-psychologické studie. Doufám, že Žlababu ty nenávistné příspěvky neodradí od dalších článků.
 MishuI 


...... :o) ......... 

(28.1.2009 17:01:08)
Pěkný článek.Tak "svižně čtivý".
Jen bych se ohradila proti černému sněhu ve městech-ano,je to tu hnus humus,ale i ve městech jsou klidové zóny,parky,kde ten sníh je s vesnickým srovnatelný ;-)Nevidím tedy nutnost kreslit dětem sněhuláka prstem do břečky :-)
Jinak je to fakt pěkně napsané,zejména pasáž s řidičskými schopnostmi autorky :-D
 mechova 


Žlababo 

(28.1.2009 21:06:43)
Tvoje příspěvky se mi moc líbí, ráda je čtu. Moje nejoblíbenější a nejohmatanější knížky je "Co život dal a vzal" a "Vejce a já". Prostě psaní s nadledem o maličkostech, trápení a radostech je mi velice blízké a vždy potěší. Dík~x~
 IlonaK2+Verunka+Ondrášek 


Pobavila jsem se 

(29.1.2009 11:24:39)

Moc krásně napsané. Čte se to lehce, občas to zahřeje, občas rozteskní (taky jsem měla doby, kdy jsem měla možnost mluvit jen s prodavačkou), ale hlavně to potěší. :-)
 bibibaba 


Myslím že tohle není o zimní výbavě 

(29.1.2009 14:23:46)
Ahojte všichni co tu píšete. Zvláště pak děkuji Žlababě za moc hřejivý článek o nás obyčejných ženských. Moc tě obdivuju. Já žiji v horách resp. v Beskydech a to 5 km od naprosté civilizace mám kluka do školky a holku dvouletou. Máme dvě auta, muž terénní abychom se mohli vůbec dostat z hor do vesnice a normální na suchou cestu. Letos "není" moc sněhu abychom měli nějaké problémy ale i tak si manžel vymyslel vlastní zhrnovač za tažné zař. a zhrnujem si sami. Na obec se nedá spolehnout. Pro děti je to zážitek. Máme krásné zasněžené vánoce, krásný bílý sníh celou zimu. Když chci do civilizace jedu a nedělám si žádné výčitky že nemám s kým promluvit. Spíš naopak, tím že bydlíme takhle na samotě tak knám jezdí víc známých, protože je unás moc krásně a zásob máme na celou zimu v mražáku i v podsynku.
Já pocházím z velkého města ale toto je opravdový život. Děkuji a přeji všem hezký den.~2~
 Kamila a Tomášek 


to nechápu 

(29.1.2009 22:47:44)
Mám obavu,že tady spoustu lidí nepochopilo o čem ten článek je.Jak je úžasně a vtipně napsanej,jako ostatně každej článek,co napíše Žlababa.Určitě ho sem nedávala s tím,aby jí tu někdo vyčítal,jak je nezodpovědná,že jezdí na letních gumách...
 denula 
  • 

super článej, jen tak dál... 

(30.1.2009 19:53:45)
díky za další Tvůj pěkný článek...moc mě pobavil
 rae 
  • 

všechno v jednom 

(2.2.2009 14:02:47)
koukám, že ve smyslu 3-x v 1 jdete s dobou, ale jinak jste se na vesnici dostali tak trošku omylem. :o)))
Jsem opravdu zvědavá, co vás překvapí příště.
Rozhodně ta změna udělala dobře vašemu synovi a přeju vám, abyste se stala nejen výrem, ale i myší (vyoranou), až Rýša bude dělat větší a větší pokroky a jednou se na vás sám podívá a vydrží!
 ..maya.. 


Rae 

(2.2.2009 15:52:46)
Ríša se píše s měkkým I a Žlababa je zodpovědnější než vy kteří tady kritizujete její jízdu.
Žlababo,článek je krásný, já už se těším na knížku.
 rae 
  • 

Re: Rae 

(2.2.2009 22:50:57)
za překlep se omlouvám vám všem.
Jízdu se v žádném případě neodvažuju kritizovat a fakt se těším, co bude v deníčku příště - život je plný překvapení.
Příběh je dnes kapku nesourodý, od nepřezutých gum, ke zjištění, že sáňky jsou "na vsi" běžné vybavení. A fakt jsem ráda, že máma je vé-ypsilon-er. Doufám, že brzy bude i ta myš - bez hláskování a se širokým Ríšovým úsměvem.
 PJana 


Mluvit s lidmi 

(2.2.2009 16:49:15)
Hezký článek. Při přečtení jsem si vzpomněla na sebe na první mateřské. Přestože bydlíme na sídlišti, byla jsem šťastná, když se zastavil kamarád a povídal, co je nového. V té době jsem přesně věděla, jaké obklady jsou v domě, který zrovna tehdy jeho firma stavěla, že dnes přivezli beton, ale bylo ho málo, naopak včera zase tak moc, že ho málem nestihli zpracovat, že ta fasáda teda nic moc, protože furt prší atd. atd.. Prostě mi chyběl kontakt s někým, kdo normálně žije a stýká se s normálními lidmi.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.