| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Naše dítě a záškolák?

 Celkem 16 názorů.
 HelenaAgnes 


Věřit dítěti ......  

(14.11.2008 13:27:54)
Děkuji autorce za pěkný článek. Věřím tomu, že se se záškoláctvím setká asi každý rodič a doufám, že mu rady v článku uvedené pomohou situaci zvládnout :-)
Čeho se trochu jako pedagog děsím je ta rada ohledně důvěry v dítě. Nechápejte mě špatně a čtěte, co píšu dál. Dětem se musí důvěřovat (kdo jiný by jim měl věřit, než rodiče). Setkala jsem se však osobně se spoustou případů, kdy rodiče věřili svým dětem naprosto bezvýhradně, čehož si děti byly velmi dobře vědomy a zneužívali toho právě proti kantorům.
Někteří rodiče se tak (až bych řekla neuváženě) vydají "do boje" proti kantorovi, protože vůbec nepřipustí, že jim jejich dítě nemuselo říct všechno až tak po pravdě, nebo že je zatím zkrátka něco víc. Takže bych tuhle radu trochu doplnila: věřte svým dětem, ale určitě si nechte problém osvětlit i "z druhé strany" dřív, než uděláte ukvapené rozhodnutí.
 Lenka** 


Re: Věřit dítěti ......  

(14.11.2008 18:17:06)
V článku je ovšem toto: "...věřit mu, že to, co říká, opravdu tak cítí..." To není totéž, jako že mám věřit, kde dítě bylo nebo nebylo, když třeba vím, že očividně lže. I když jsem si tu větu taky musela přečíst 2x. Ale emoce jsou tak osobní, že když už se mi dítě svěří, tak stojí za to věřit i neuvěřitelnému, třeba že se bojí z mého hlediska nějaké prkotiny. Možná pro ně je to něco nepřekonatelného.
 10.5Libik12 


Re: Věřit dítěti ......  

(15.11.2008 1:47:26)
Ale. ale , nikdo nemá děti ve věku záškoláctví?
Článek je vadný v presumci geniality či nenadanosti dítěte. Pávníci právem očekávají, že právě jejich dítě je genius a měli by to očekávat i zámečníci. To že někdo na něco nemá, v systému našeho memorujícího školství, je hovadina, ukazují to i sociální výzkumy a nesměle se na toto téma formují i integrační aktivisté, kteří zmiňují "odsouzení k blbosti" jako jednu ze zátěží normálního jedince.

Jnak já a mí potomci (je to pěkná rodinná tradice) jsme za školu chodily z těchto důvodů: nudní lidé, nudný obsah:)
 huhu, holky 5,5 a 3,5, 17tt 
  • 

Re: Věřit dítěti ......  

(18.11.2008 18:10:48)
zaskolactvi na vejsce je blbost, ne? clovek tam prece nemusi chodit vubec, podstatne je slozit zkousky.

me clanek docela pobavil - obavam se, ze ne kazde dite zaskolactvim ukazuje na nejaky svuj problem. Nektere spis ukazuji na problem skolstvi a zpusob vyuky ;-).
 jana 
  • 

Názor záškoláka... 

(15.11.2008 12:51:03)
Jaký já byla záškolák...! A rodiče ve většině případů neměli o mém záškoláctví ani potuchy. Šla jsem na to chytře. Například na střední škole jsem chodila na vakcíny proti alergii. Dvakrát týdně v zimě. Domluvila jsem se ve škole, že se nebudu z vyučování omlouvat na omluvném listu. A tak jsem chodila na vakcíny celý rok... A ty následující také. Vlastně jsem skoro nikdy nebyla třeba na tělocviku. Nesnáším drezúrování! No a pak ty situace se "zpožděním" vlaku, kterým jsme dojížděli... I pár ředitelských důtek z toho bylo.
A výsledek?
Prospěch jsem měla vždy výborný, vystudovala jsem bez problémů VŠE (taky jsem se ulejvala), mám zodpovědnou práci, nikdy jsem z ní neulila. Vím, kdy si mohu co dovolit.
A totéž chci od svých dětí.
Rodiče musí vědět, kdy mohou být shovívaví.



 16.5Salám&Lajka14 


Re: Názor záškoláka... 

(15.11.2008 13:21:26)
Mně na střední škole museli dávat už někdy v lednu nebo v únoru nový omluvný list, protože ten první ze září byl úplně plnej. ;)
Místo vakcín jsem tedy měla ortopedii, elektroléčbu a vodoléčbu... ale princip byl podobný.
Řekla bych, že jsem byla skutečný "středoškolák" - člověk, který chodí do školy jen ve středu. A mnohdy ani to ne.
Nic jsem sice nevystudovala, ale neskončila jsem ani na šibenici, ani pod mostem. ;)
 Olina 
  • 

Re: Názor záškoláka... 

(15.11.2008 16:04:14)
Ještě není konec.
 Meluzína78 


Záškolák s velkým "Z" 

(15.11.2008 16:31:54)
bude to znít asi strašně, ale já jsem záškoláctví milovala! Jsem dítě učitelky také s velkým písmenem na začátku a ona mě celou ZČ totálně drzúrovala. na střední (ač se jednalo paradoxně o církevní gymnázium, kam jsem se dostala stan církve jaksi omylem, ale šlo o výběrovou jazykovou školu)jsem to "rozjela" a milovala jsem to. Dopady byly, vylučjuící dopisy od třídní, nenávist ředitele, kázeňské tresty. Lituju jen taťku, který z toho zešedivěl a před mámou se mě snažil trochu krýt a domlouval mi :o), jinak mám na to bezva vzpomínky. Nakonecjsem vystudovala dvě VŠ, tam rovněž záškoláctví kvetlo a dnes si to v práci nedovolím, ani emám potřebu, ale ta školní záškoláctví a promrhané kurzy jazykovky vzpomínám ráda. Uff, zní to hrozně, já vím ... snad moje děti nebudou po mě :oD
 osmanskarise 


Názor na záškoláctví a dětská dovolená 

(15.11.2008 23:04:48)
Jsem sice ještě student a nemám ještě ani dokončenou SŠ ale taky bych se chtěl k problému vyjádřit. Za svojí dosavadní docházku jsem se ještě nikdy nedostavil do školy když o tom rodiče nevěděli. Ti co se dopouštějí záškoláctví jsou hlupáci neboť řešit problém tak že tam nejdu je hloupost a člověk si jenom zbytečně přidělá práci....... Je důležité děti od malička vést k tomu že problém se musí řešit: Domluvou , pomocí od rodičů , učitele atd. V tom případě jim ale také musí být rodič vždy ochoten poradit a pomoct aby si dítě neřeklo , ten se na mě stejně vykašle tak to nemá ani cenu mu něco říkat. A také pokud naučíme děti řešit problémy jinak než je ignorovat dáme jim cennou vlastnost do života. Jinak se mi ale článek velmi líbil a plně například podporuji ten jeden či dva dny dovolené za půlroku pro dítě. Tento návrh mě velmi zaujal neboť dítě by mělo mít nárok si odpočinout od školního stereotypu , ale toto volno musí mít svá pravidla například: Můžeš si vzít volno ale nesmí se ten den psát nějaký větší test či být důležité zkoušení i toto opatření má výchovný smysl:za prvé dopisovat testy nebo dohánět zkoušení může být problematické a za druhé ani dospělí si zpravidla nemůžou vzít dovolenou pokud je čeká důležitá porada nebo odevzdání projektu.
Chtěl bych se také zeptat na názor ostatních co říkají dětské dovolené???
Zub
 Dáňula 


Re: Názor na záškoláctví a dětská dovolená 

(16.11.2008 10:30:21)
Ty zube, to školákům nestačí prázdniny??? Že by chtěli ještě dovolenou?? :-D Mě to přijde jako naprosto úchylnej nápad.
Já neříkám, že jsem v životě nebyla za školou - byla a několikrát, ale nikdy v době, kdy byla možnost zkoušek či písemek - to náhradní dopisování/zkoušení za to nestojí - a u nás ve třídě nebyl nikdo takový, kdo by chodil za školu z toho důvodu, že se píše písemnka, či tak něco. Vždycky se šlo za školu(když už se šlo), když byl ve škole takový program, že jít tam, byla ztráta času - všelijaké přednášky na různá témata, projektové dny, kdy by se celý den jen čučelo na video, nebo případně dělalo něco jen tak na oko, že se něco dělá ... to už jsme šli radši coby záškolácá třída skupinově třeba do bazenu si plavat, nebo na výlet do hor...
 Bulharka 
  • 

Re: Názor na záškoláctví a dětská dovolená 

(16.11.2008 18:22:53)
Hahahi, tak ten výlet do hor v podání celé třídy záškoláků mě pobavil. Promiňte
 Dáňula 


Re: Názor na záškoláctví a dětská dovolená 

(17.11.2008 15:56:52)
:-D Bulharko, to víš, někam se jít muselo, když ve škole to stálo za prd. A takhle "brzo" v hospodě partě puberťáků nenalejvali - vždycky chtěli vidět doklady, ale po té 15-16 hodině už to šlo, to je víc lidí a lehce se "ztratí v davu" a ze školy už bysme byli tak jako tak. :-D No a tak se ten čas musel nějak zaplácnout - nějak líp, než by to šlo v té škole. :-D A teda špatně jsem se vyjádřila předtím - nechodili jsme celá třída, max tak půlka - takové to "jádro". A jelikož škola byla v horské oblasti, vyhlídky pěkný, o zábavu nebyla nouze, tak coby ne na vycházku do hor, případně na lyže. ;) Ale to teda neznamená, že to bylo pravidlem, jít takhle skupinově za školu - maximálně tak 2x za rok. :-D
Jéé, to byly doby.
 Bulharka 
  • 

Re: Názor na záškoláctví a dětská dovolená 

(17.11.2008 22:24:43)
Nic ve zlym Dáňulo, prostě mi to přišlo fakt humorný zvláště po¨té, co jsem si představila naši třídu na gymplu...záleží to na okolnostech,mmj kde se škola nachází, my mohli jet maximálně na celý den se flákat po Praze, ty časy byly fajn ale fajn takÿ je, že už jsou pryč
 Lizzie 


Re: Názor na záškoláctví a dětská dovolená 

(16.11.2008 17:01:51)
Hm, já střední dokončila, kdyby nás tolik neotravovali s omluvenkama záškolačila bych víc /ke konci čtvrťáku už tam moc nemělo cenu chodit a ani předtím by člověk o nic extra nepřišel/ a myslím, že je rozdíl mezi tím, když někdo sem tam do školy nejde a nepřijde tak 2 týdny z měsíce.
Dětská dovolená? Mám pocit, že studenti mají prázdnin až až. Zvlášť, když na to koukám teď. Neměli jsme se špatně.
 Mitzi 


Re: Názor na záškoláctví a dětská dovolená 

(17.11.2008 23:09:18)
Pamatuju si, jak jeden náš učitel ve čtvrťáku po ránu zapisoval absence a hudral: "Ještě že není pátý ročník!" protože nás tam bylo opravdu "pár". Osobně jsem se ulila jen párkrát a pokaždé jsem na to měla skutečné "razítko" od doktora (prostě jsem nasimulovala nemoc nebo aspoň nevolnost). Manžel si před čtvrtstoletím někde nějaké razítko "šlohnul" a byl z toho velký průšvih, když se provalilo, že je zdravý jako rybička... Dcera je teď ve druháku na SŠ a docela mi vadí, že omluvenky od rodičů vůbec nesmí mít, berou jedině od lékaře s razítkem! Na jednu stranu to žáky vede k zodpovědnosti, ale kdybych dceru potřebovala uvolnit z rodinných důvodů, musela bych nakonec lhát já ~j~ a kromě toho, dneska není problém JAKÉKOLI RAZÍTKO si nechat vyrobit :-D nebo to jinak zfalšovat~k~
 kiluvi 


Re: Názor na záškoláctví a dětská dovolená 

(20.11.2008 0:16:42)
Mitzi, dceřina dětská doktorka omluvenky nedává. Má to i velkým písmem napsané v čekárně.

Jo, a k záškoláctví: ve 4. ZŠ jsem na podzim asi 2 měsíce chodila "za ruštinu". :-) Prostě jsem se před hodinou sebrala a někam odešla, po hodině jsem byla zase zpátky. Provalilo se to až za 2 měsíce. Ruština mě prostě děsně nudila. S učením jsem rozhodně problémy neměla. Jen mě nebavilo psát pořád diktáty na písmena azbuky. Průšvih to byl velký, ale ve výsledku to dopadlo docela dobře. O pololetí 2 z ruštiny (přece jen jsem sem tam nějakou chybičku v písemkách a testech udělala a úča na mě byla dost přísná). Ani neomluvené hodiny či důtku jsem nakonec neměla.:-)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.