| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Co s líným dítětem?

 Celkem 85 názorů.
 Natanela 


Motivace je lepší než buzerace. 

(31.7.2008 10:21:53)
Mám podobné zkušenosti se synem, který se po roce a půl odmítal dál učit na kytaru. Hraní ho bavilo, ale nepadl si do oka s učitel, což jsme v té době podcenili. Další rok a půl ležela kytara v rohu a syn o ní nechtěl ani slyšet, pak jí znovu objevil a společně jsme našli kroužek - kytara k ohni, kde se děti učily písničky co se zpívají u táboráku. Od té doby nepustil kytaru z ruky. Nyní - 14 let je vášnivý hráč na el. kytaru opět navštěvuje ZUŠ a my si často myslíme, že už jiné slovo než ,,kytara" vyslovit ani neumí. V našem případě to chtělo trochu trpělivosti a pak vhodnou motivaci a syna už to chytlo samo.
 Mortadela 


Re: Motivace je lepší než buzerace. 

(31.7.2008 11:34:37)
Moje dcera ale nemá zájem vůbec o žádný kroužek. V září jí bude pět let. Už rok jí nabízím různé kroužky, ale nechce ani slyšet. Minulý školní rok jsme spolu chodily cvičit do Sokola, to ji moc baví, tam ale chodíme společně. Jakmile se jedná o kroužek bez přítomnosti rodičů, ztrácí okamžitě zájem a říká, že tam sama prostě nebude. :-( Bohužel u nás ve městě nevím o žádném dalším kroužku, kde by rodič mohl sedět vedle dítěte. Jak mám motivovat takovéto dítě?
 Lea 
  • 

Re: Motivace je lepší než buzerace. 

(31.7.2008 11:39:52)
Co treba to nehrotit a nechat to byt? V 5-ti letech je prece jeste celkem mala a jestli chodi do skolky, tak celkem chapu, ze chce zbyvajici cas stravit s maminkou :-)

Za rok pujde do skoly, vic se otrka a sama prijde na to, ze krouzky jsu fajn, nebo si treba najde nejakou kamaradku a zacnou nekma chodit spolu.

Nebala bych se, urcite si enjaky zajem najde a do 20 vam za ruku taky viset nebude :-))))
 lklasinka 


Re: Motivace je lepší než buzerace. 

(31.7.2008 11:43:54)
přesně tak to je ještě malinká.

naši u nás řešili podobný případ, brácha taky nejraději seděl u televize, nic ho nebavilo, tak mu řekli buď budeš chodit do skautu, nebo budeš teda pomáhat s domácíma pracema, dvakrát tam šel otrávený po třetí ho to chytlo a teď už má svoji rodinu, ale pořád jezdí na tábory a na různé akce.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Opačný problém 

(31.7.2008 13:44:10)
V pěti letech malá?
Mno...

Mám čtyřletého syna a přesně opačný problém. Doma se nudí, propadá záchvatům vzteku, devastuje byt, ohrožuje lidi…. Nějaké modelování či malování s maminkou a mladší sestrou by pro něj bylo něco jako trest. Teď chodí na celodenní kurzy plavání a když se odpoledne vracíme domů, tak vůbec nechápe, že bude doma. „Jak doma?“ „A co tam budu dělat?“ Hned mě nutí, abych běžela s ním a jeho kamarádem na kolo. Už mi oznámil, že ani do školky se mu nechce (asi nějak moc duševní námahy) – nejradši by prý chodil celoročně jenom na to plavání (Nebo třeba v zimě od rána do večera lyžovat). Nemůžu se dočkat, až bude větší a budu ho moci každý den poslat pryč na nějaké aktivity. Pro malé děti je hrozně malá nabídka. Doma ničí věci, řve, týrá svoje okolí… chjo :(
 Lea 
  • 

Re: Motivace je lepší než buzerace. 

(31.7.2008 11:50:54)
omlouvam se za preklepy...
 Míla, kluci 99, 00 
  • 

Re: Motivace je lepší než buzerace. 

(31.7.2008 11:56:23)
Podle vlastní zkušenosti si myslím, že je Vaše dcera ještě na kroužky dost malá. Některé děti na samostatné aktivity dospívají později než jiné. Já jsem taky klukům pořád nabízela nějaké kroužky, chtěla jsem, aby se nenudili, aby je něco "chytlo", starší měl spoustu zájmů, ale chtěl si je dělat po svém, v kroužkách ho to nebavilo. Mladší byl vyloženě nevyspělý, zkoušeli jsme od pěti let postupně divadelní kroužek, fotbal, angličtinu, všechny jsme nakonec museli ukončit, protože nebyl schopen poslouchat učitele a podřídit se autoritě (s tím má problém dodnes i ve škole, půjde do 3.tř.). Nakonec jsem co se týče kroužků rezignovala, po nástupu do práce stejně bylo méně času, no a postupně si kluci našli sami oblasti, které je baví, momentálně je to hlavně hudba, starší chodí dva roky na čínštinu, rok do ZUŠ na klavír a mladší začal chodit v dubnu na kytaru a je přihlášen na bicí, to ho děsně baví, snad se dostane.
 Ledule 


Re: Motivace je lepší než buzerace. 

(1.8.2008 12:15:16)
U nás v ZUŠ je pro předškoláky zařízen jeden bezva kroužek. Během školního roku se tam mají možnost seznámit a vyzkoušet si některé obory, které škola nabízí. Nějaký čas tak chodí na dramatický kroužek, tancování, hru na flétnu, zpívání, kreslení... A až budou z prcků školáci snáz se pak rozhodnou co by je asi tak bavilo dělat. Přijde mi to jako dobrý nápad. Naší dceru jsme tam také přihlásili, tak uvidíme jak jí to bude bavit. Už se těší, zatím chodila sama jen jednou týdně cvičit.
 janinka01 


Re: Motivace je lepší než buzerace. 

(4.8.2008 6:37:27)
No nevím dokud jsou menší tak to snad s těmi kroužky ještě jde,ale kolem 13 14 roku se jich na to stejně 90% vykašle.Vím to z vlastní zkušenosti.Nemá to cenu pokud dítě opravdu samo nechce a to je jedno z mnoha a i to jedno z mnoha s nadáním jednou přijde do puberty! Mám syna a také moc rád akorát sedí u počítače a kouká na dvd.Zná každý film a každého herce.Ven jde málo nebo vůbec.Nejdřív mně to štvalo pak dělalo starosti,ale nakonec jsme si řekli,že je to v dnešní době dobře.Alespoň se nechytne drog atd. A pak si říkám,ať jsou děti jaký jsou,ať třeba prolézají školu jen tak tak,to vůbec není v životě důležitý.Hlavně že jsou zdravý a veselý a myslí pozitivně a jsou v pohodě.
 Gabulina,Eliska a Alenka 


Re: Motivace je lepší než buzerace. 

(31.7.2008 14:02:03)
Mortadelo a nejaka kamaradka pro tvoji dcerku by se nenasla- ze by chodily holky na krouzek spolu ?! Moje starsi dcerka byla a je taky takova uzvrenejsi a vetsi mamanek. Od 3 let chodi na gymnastiku - zacinala s kamaradkou a ja jsem tam s ni byvala celou dobu. Od 4 let plave - taky se ji moc nechtelo, ale ukecala jsem par maminek jejich kamaradu k zapisu na plavani a jak zjistila, ze jeji kamaradi budou plavat s ni, tak chtela honem zapsat taky :-) Dnes uz ma dcerka temer 8 let a plavani a gymnastiku miluje. Ale pokud by tvoje dcerka mela byt nejak ve stresu, tak jeste pockej - kazde dite je jine.
 Mona, 1 dcera 
  • 

Re: Motivace je lepší než buzerace. 

(31.7.2008 14:25:13)
Mortadelo, dceři je 5,5 let a taky na žádný kroužek dlouho chodit nechtěla. Nakonec jsem to vzala trochu do vlastních rukou a dala jí vybrat ze tří konkrétních návrhů. Vybrala si aerobic, možná proto, že párkrát byla se mnou na aerobicu pro dospělé. Slíbila jsem jí, že tam s ní celou dobu budu sedět až do doby, než jí bude 6 let. To samé jsem nahlásila i cvičitelce a ta s tím neměla problém (aby taky jo za ty prachy :-). Dcera tam chodí ráda - než hodina začne, drží se mě jako klíště, ale jak se pustí hudba, jde bez problémů mezi ostatní. Kdyby se jí tam přestalo líbit, nebudu jí nutit, jen jsem chtěla, aby to zkusila. Vybírala jsem jí záměrně kroužky, kde je čas hodně organizovaný - já sama jsem neorganizovanou zábavu taky vždycky nesnášela. Jinak já jsem hodně sportovně založená a s dcerou chodíme plavat, jezdíme na lyže, na výlety atd., ale ona je velký introvert a nerada chodí mezi cizí lidi. Opravdu záleží na každém dítěti a nevidím žádný problém v tom, když by moje dcera nakonec do žádného kroužku nechodila...rozhodně to není o její lenosti.
 10.5Libik12 


Spokojená lenost - nejlepší koníček 

(31.7.2008 21:40:47)
Pokud někdo leží šťastně na zádech srovnanej se sebou i s tím, že příznivěji většinová společnost hodnotí aktivní, tak vyhrál.

Nicméně chlapeček těkavé nebo dejme tomu aktivní paní Bezděkové ve věku, kdy je soutěžení důležitější než dýchání, se asi bude muset zvednout, aby přežil. Djoo, civilizace

;)
 Lizzie 


Re: Spokojená lenost - nejlepší koníček 

(31.7.2008 21:49:52)
Promiň Libiku, ale tenhle příspěvěk je vysloveně pitomej...a to jsem sama celkem lenoch (tedy nevěnovala jsem se systematicky nějakému kroužku).
 10.5Libik12 


Re: Spokojená lenost - nejlepší koníček 

(31.7.2008 22:43:16)
Pokud je někdo šťasně línej, není na tom nic špatného, navíc je to ekologické.
 Lizzie 


Re: Spokojená lenost - nejlepší koníček 

(31.7.2008 22:48:52)
Libiku,

jenže ona je lenost a lenost. A proflákat dětství u televize (nezobecňuju - můžou tam být dobré pořady ale čeho je moc toho je příliš) je spíš zoufalý.
 10.5Libik12 


Re: Spokojená lenost - nejlepší koníček 

(31.7.2008 23:02:23)
Lizie,
jde o to, aby byl člověk šťastný.

A nepsala jsem, že má někdo strávit dětství u televize, televize je nudná.

 Lizzie 


Re: Spokojená lenost - nejlepší koníček 

(31.7.2008 23:11:38)
Libiku,

v článku si pisatelka stěžuje, že syn je hlavně u PC a televize....jinak, ať si říká, kdo chce, co chce...fakt ty děti k nějakému kroužku povedu, ač jsem tomu za mala moc nedala. Zájmy jsou třeba...byť nevím, zda ho něco začne bavit v pěti nebo osmi.
1. není nic horšího než nuda
2. kolem sebe vidím tolik flákajících se zmetků...že radši no comment dál.
3. zájmu a určité ctižádosti je třeba...sama vím, jaký průšvih je, když člověk v jistém období zleniví.
 10.5Libik12 


Re: Spokojená lenost - nejlepší koníček 

(31.7.2008 23:30:30)
Lizzie, já jsem ti nerada vzala jdno zet.

Můj muž plakával na volejbale a v mladým techniku.
Já jsem plakávala na rytmnice a při hře na housle a na němčině.
Můj syn na karate, flétně.
Dcera neplakala, tu koníčky bavily.

Rodiče to mysleli dobře. Mohu mluvit jen za sebe, ale já jsem dokázala úžasně příjemně lenošit sama se svými představami, byl to hezký nepromarněný čas.

Nervozita a ambice dospělých ve snaze vychovat připravence dokáže pěkně votrávit kus dětství a ovlivnit celý život..

Dneska jsem paní v nejlepším věku a když 3 hodiny neaktivním, mám trapný pocit, že lenoším, trauma z dětství.

To, že jsem konzistentně proti adorování výkonu není žádná rodinkářská póza, to je to, co vím.;)
 MirkaEyrová 


Re: Spokojená lenost - nejlepší koníček 

(31.7.2008 23:47:25)
Řekla bych, že se nesmí nic přehánět. Libik možná naráží na rodiče, kteří děti dávají do spousty aktivit, aniž by se zeptali (a vnímali), jestli dítě opravdu chce. Samozřejmě tak činí v dobré víře, že pro děti dělají to nejlepší. Ale ono je potřeba dítěti naslouchat. Připustit si, že nebude vynikající v oboru, který jsme mu vybrali, ale že by raději dělalo úplně něco jiného a dovolit mu to. Někteří zase se snaží dítěti zaplnit aktivitami každou skulinku - a i odborníci říkají, že to není moc dobré, že děti potřebují pro svou rovnováhu i nějaký prostor pro "nicnedělání" (pod tím si já představuju třeba česat bárbínu nebo jezdit auty po koberci, snít v koutku o princi na bílým koni, psát si tajnej deník...). I trocha té televize nebo počítače je OK, já když potřebuju opravdu resetovat mozeček, tak si na chvíli sednu k Rodině nebo třeba k Poirotovi :-).
 Lizzie 


Re: Spokojená lenost - nejlepší koníček 

(31.7.2008 23:57:19)
Libiku,

jo, taky jsem si lenošila, taky jsem si snila...a občas s ním doteď. Nicméně dřív než mnohé další děti jsem přišla do kontaktu s poměrně tvrdou realitou a zjistila, že nic se nemá přehánět - 3 hodinky snů jsou až moc.
Asi máme rozdílný světy...nejsem extra kariéristka a už vůbec ne disciplinovaná, ale i pro to svý snění musí člověk udělat...a když něco dělá,sny se pak plní o to líp...resp. dítě/člověk je může i vyjádřit.
Dobrou noc.
 10.5Libik12 


Re: Spokojená lenost - nejlepší koníček 

(1.8.2008 0:07:42)
Asi jsem každá snila o něčem jiném, dobrou
 10.5Libik12 


Re: Spokojená lenost - nejlepší koníček 

(1.8.2008 0:07:53)
Asi jsem každá snila o něčem jiném, dobrou
 ZuziP 


Re: Spokojená lenost - nejlepší koníček 

(2.8.2008 0:55:59)
"A pokud se v mládí nenaučí, že když něco chci, tak musím trochu máknout"

Madelaine, na toto ale netreba kruzky.. stacia domace povinnosti.. lebo jednoducho nic nie je zadarmo. Kruzky by mali byt pre radost.
 Lizzie 


Re: Spokojená lenost - nejlepší koníček 

(2.8.2008 8:32:12)
Ne Zuzi - ono je ,,máknout" a ,,máknout". Máknout se občas musí i ve věcech, které člověka baví. A myslím, že právě ti kroužky, ač jsou pro radost a děcko baví jsou zájem a vyvíjená činnost...
Mimochodem vůbec nemyslím jen sport - sama jsem sportovní antitalent a bylo by to pro mě za trest. Třeba keramika, výtvarka, tvůrčí psaní a kdo ví co ještě...
 ZuziP 


Re: Spokojená lenost - nejlepší koníček 

(2.8.2008 16:16:18)
Madelaine, ono je to asi dobre kombinovat. Najst si nieco, co ma bavi, je dolezite, ale na pochopenie toho, ze veci nie su zadarmo, to nestaci. Kruzky su pre zabavu a platia ich rodicia.. Doma nerobime len to, co nas bavi (a este nam to niekto plati), ale to, co treba. A to treba tiez pochopit.
 janinka01 


Re: Spokojená lenost - nejlepší koníček 

(4.8.2008 7:04:20)
Tak to s tebou naprosto souhlasím není nic horšího než traumata nesená si z dětství "ty už zase nic neděláš"atd. Sladce lenošit a zaobírat se vlastními myšlenkami je moc fajn.My s dcerou si dokonce děláme takové "přemýšlivé" chvilky,Jsme spolu,ale každá si myslíme na své.Nemluvíme sedíme jen tak a pak to společně proberem,když chceme.:-D
 MSteflova 


Re: Spokojená lenost - nejlepší koníček 

(5.8.2008 18:48:18)
Libiku, představuji si takového 500kilového pána z televizních novin, který jen spokojeně leží a žere. A pak zjistí, že neprojde dveřmi a musí ho tahat oknem jeřábem....
Já jsem líná(velmi demotivovaná) ještě teď. Nesnáším, když mě někdo do něčeho nutí. Na druhou stranu jsem ten typ člověka, co když už se k něčemu rozhoupe, tak je rád, že do toho šel. Navíc mi nicnedělání přináší splíny. I mladí lidé trpí na deprese, hodně z nich je osamělých. Tráví čas u pc, nikam jinam nechodí a nemají tak žádné kontakty s vrstevníky. Tak hledají na netu a ten je návykový(všichni víme, že jo
;)
Věřím, že je dobré dětem alespoň ukázat nějaké možnosti. Pokud jsou malé, sotva se budou pídit po aktivitách v jejich okolí. A pokud je to nebude bavit, přestat můžou vždycky. Jsem si jistá, že to rodič na dětech pozná.
 10.5Libik12 


Re: Spokojená lenost - nejlepší koníček 

(5.8.2008 19:02:07)
Lenost je peklo, o tom žádná.
Ten simulovaný dotaz jakési Bezděkové v úvodu článečku mi ale vyzněl, že problematická je ona, nikoliv dítě.
Jasan, že je běžné a normální trávit život v kroužcích, než se kroužky plynule přesídlej do restaurací v momentě kdy utuženému kolektivu lze nalít alespoň prostřednictvím jednoho alkohol.

Z druhé strany lenost není normální a přirozená, takže nechuť chodit do kroužku či skauta bych respektovala, nakonec možná se najde někdo přemýšlivý, kdo by byl schopen kritického pohledu zrovna na skauting, který je problematický svými základy, podstatou i slepou adorací díky komunistické perzekuci. Naštěstí dnešní skautské odvárky jsou legrační
spolky, kde děti občas dělaj vohýnek, takže nechť.
 MSteflova 


Re: Spokojená lenost - nejlepší koníček 

(5.8.2008 19:16:09)
Jinak nejsem zastáncem toho, aby děti byly v kroužcích přetěžovány. Sama jsem s dětmi pracovala, vedla i kroužky, kam také chodily i děti, které to vůbec nebavilo. Jenže rodičům se prostě nehodilo, že děti končily ve 2 a neměl je kdo vyzvednout. Rodiče se pak chlubí, jak jsou děti všestranné. A ty děti pak na kroužcích dělají bordel a ostatní tam prudí.
 10.5Libik12 


Re: Spokojená lenost - nejlepší koníček 

(5.8.2008 19:22:22)
Jestli jsi zvládala odpolední shluk dětí v kroužku, máš můj bezmezný obdiv, já bych je zabila:)

Z druhé strany ukončením družiny je to daný, kam s dítětem, to jen na obranu rodičů, co dají stokilovou Elulálii na balet, protože makají do 5 hodin a ve čtvrtek nic jiného než balet není..
 MSteflova 


Re: Spokojená lenost - nejlepší koníček 

(5.8.2008 19:24:56)
Libiku, nezvládala. Práci ve školství jsem věnovala rok svého života. O to více obdivuji ty, co vydrží déle.
Eulálie na baletu musí trpět, ale Růžičková tam chodila taky, a jak se jí to pak v Homolkových hodilo :-D
 10.5Libik12 


Re: Spokojená lenost - nejlepší koníček 

(5.8.2008 20:12:06)
:-D"Kde já mohla být, kdybych byla neztloustla", mé oblíbené ze života:)
 Theend 


A co společná aktivita se synem 

(31.7.2008 12:34:32)
Mám mnohem menší děti, takže tomu nerozumím. Ale napadá mě, že by se něco dalo dělat společně se synem. Jestli je pisatelka tak aktivní, proč do svých aktivit nezkusí "zatáhnout" i syna? Nebo je na to v deseti letech pozdě?
 Jíťa 
  • 

Re: A co společná aktivita se synem 

(31.7.2008 13:30:21)
Děti kolem desátého roku už příliš nestojí o společné aktivity s rodiči, i když určitě jsou i vyjímky.

A s tím zapojováním mám vlastní zkušenost. Přestože jsme dítě od malička zapojovali i do našich aktivit, kolem desátého roku nastalo jakési období vzdoru, kdy dítko na všechny aktivity rodičů zanevřelo, jako na příliš staromódní. Prostě neposloucháme hip-hop, nejezdíme na skatu nebo biku, neblogujeme, neznáme nejnovější PC hry aj.

Můžu jen za sebe říct, že jsme si prošli obdobím ZDÁNLIVÉ lenosti dcerky. Ale nebyla to skutečná lenost, jen se děvče na čas uzavřelo do sebe a přestalo se nám svěřovat se svými zájmy, prostože se nejspíš domnívalo, že jsme příliš staří na to, abychom to pochopili. Ale já vím, že i když doma seděla jen u PC nebo TV, tak měla i v té době své koníčky - např. ráda venku fotilo a následně ty fotky různě upravovala na PC (ukázala mi je až mnohem později), s kamarády si občas nacvičují nějakou hip-hopovou sestavu, chodí fandit na fotbal...

Chce to jen trpělivost a chápat a podporovat jejich zájmy (pro nás někdy nepochopitelné). Děti se nám pak zase otevřou.
 Xantipa. 


Re: A co společná aktivita se synem 

(31.7.2008 13:35:57)
Jíťo - to se mi nezdá. Pokud je dítě zvyklé na to, že s rodiči od malička vykonává kdejaké aktivity, tak v 10ti letech se toho rozhodně nevzdá - zatím s tím mám zkušenosti 2. Je samozřejmé, že navíc má jen ty své - pravidelné a pak volný čas jen pro sebe - i kdyby se v té době děti chtěly válet jen tak v posteli, tak je nechám. Rozhodně je nenadchne výlet na kole s polykáním kilometrů;) Ale jestli rodiče netrávili žádný čas s dítětem /myslím sdílení zájmů/, tak v 10ti letech už bude skutečně pozdě začít - i když na druhou stranu, lepší začít v deseti, než nikdy.
 Teraza Horáková 


Re: A co společná aktivita se synem 

(31.7.2008 13:32:41)
Co se sportu týče, tam se opravdu vyplatila společná aktivita, kluci odmítají sportovní kroužky...

Ale na výlet na kole s námi jednou rádi, půldne se cachtají na zahradě v bazénu, rádi bruslí. Jediný problém je, že nelyžujeme, takže budeme hledat školičku, to je fakt nenaučíme sami, my jsme běžkaři :-)))

Jinak hudba, to je kapitola sama pro sebe, strašně remcají, když má přijet paní učitelka na klavír, ty dvě hodiny utečou jako nic a pak jsou vždycky nadšení.

Když mají nějakou novou hru na PC, klidně je tam půl dne nechám, zvlášť, když den předtím byli venku celý den. Ale mám-li pocit, že to trvá dlouho, prostě je ven "vyženu", většinou si to docela užijou.
 luthienka 


Re: A co společná aktivita se synem 

(31.7.2008 14:42:35)
No a my jsme se díky synovi lyžovat naučili.Před pár lety jsme mu zaplatili instruktorku, aby ho naučila lyžovat. On jezdil líp a líp a když už chtěl na velké kopce, tak jsme měli strach ho pustit samotného. A tak jsme si také zaplatili instruktora, za pár hodin nás naučil základy a dneska jezdíme na hory sotva napadne sníh. A syn, ač mu bude 11, jezdí s námi raději než s kamarády.
Prostě společná aktivita je fajn pro všechny zúčastněné:-) Také jsme díky klukovi vyzkoušeli různé adrenalinové aktivity. A fakt to pro nás bylo přínosné. (lanové centrum, slaňování, jízda na terénních koloběžkách, vodní lyže,...) Je jasné, že musíte volit podle dítěte a ne podle toho, co chcete vy.
 Theend 


A co společná aktivita se synem 

(31.7.2008 12:34:45)
Mám mnohem menší děti, takže tomu nerozumím. Ale napadá mě, že by se něco dalo dělat společně se synem. Jestli je pisatelka tak aktivní, proč do svých aktivit nezkusí "zatáhnout" i syna? Nebo je na to v deseti letech pozdě?
 Jíťa 
  • 

nepřestává mě udivovat 

(31.7.2008 13:44:30)
jak rodiče mimin a batolat vědí všechno o správné výchově, motivaci apod. a navrhují řešení rodičům mnohem starších dětí.

Já vím, omlouvala ses, že máš mladší děti...

Jen nechápu proč rodiče malých dětí nejak automaticky předpokládají, že pokud někdo má s dítětem později problémy, tak je to z důvodu, že se dítěti dostatečně nevěnoval, nenabídl mu ty správné aktivity, nevzal ho včas do knihovny, do ZOO, na dálkový pochod apod.
nAPADLO NĚKDY VŮBEC NĚKOHO, ŽE TY POZDĚJŠÍ PROBLÉMY MŮŽOU BÝT ZPŮSOBENY PRÁVĚ TOU PŘÍLIŠNOU SNAHOU DÍTĚ STÁLE BAVIT A VÉST K NĚJAKÝM ČINNOSTEM?
 Xantipa. 


Re: nepřestává mě udivovat 

(31.7.2008 13:57:04)
Jíťo - ano, to je druhý extrém. Rodiče od malička své děti cpou do všelijakých kroužků a organizované zábavy, že dítě je z toho celé unavené a v době, kdy už má dostatek síly říct DOST / a to je právě v těch 10ti letech/, tak to řekne a pak najednou neví, co má dělat. Každé dítě je jiné. A právě proto si myslím, že děti by se těmi zájmy neměly přetěžovat, ale měl by se jim nechat dostatek času pro vlastní trávení volného času. Ale přesto si nemyslím, že by dítě, které je od malička zvyklé s rodiči "něco" dělat, najednou v deseti letech se odmítlo hnout a zvednout z gauče.
 Mama petiletych 
  • 

Re: nepřestává mě udivovat-rodice malych deti 

(31.7.2008 16:46:33)
Ja mozna vim, cim to je - asi proto, ze kdyz mame male dite, tak mame nacteno, premyslime o vecech a chceme to vsechno zvladat "jak se ma." Je to proste o dobre vuli a snaze. Casem tu teorii praxe trochu upravi (nekdy i vic :-) Ale nehledala bych v tom neco spatneho. Kazda vime, jak se veci meni, my taky a nase nazory taky. Ja se v tomto ohledu snazim byt shovivava, vim svoje :-)
 Theend 


Re: nepřestává mě udivovat 

(1.8.2008 16:50:00)
Jestli se obouváš do mě, tak mi to přijde docela mimo. Jasně píšu, že o tom nic nevím a můj příspěvěk končí vážně myšleným otazníkem. Tak o co ti jde, proč ta jedovatost?
 Jíťa 
  • 

Re: nepřestává mě udivovat 

(1.8.2008 19:49:16)
Já se neobouvám přímo do tebe, jen se podobné příspěvky vyskytují pod spoustou článků a vždycky v nich maminy mimin naznačují co maminy starších dětí nejspíš zanedbaly.

Prostě mě to nadzvedává ze židle a pod jeden jsem to přilípla. I když je pravda, že ten tvůj je asi ze všech, co jsem zatím četla nejmírnější. Takže omluva, nebylo to konkrétně na tebe, ale všeobecně na příspěvky podobného rázu.
 Markéta 
  • 

třídním učitelem nebo jiným členem rodiny ... 

(31.7.2008 14:08:17)
třídním učitelem nebo jiným členem rodiny ...
:-))) to je dobry, musim rict, ze ani jedna z tridnich ucitelek nam nebyla tak blizka, abychom ji povazovali za clena rodiny :-)

 Lizzie 


Re: třídním učitelem nebo jiným členem rodiny ... 

(31.7.2008 18:38:25)
Třeba si autorka vzpomněla na nějakou neoblíbenou tetičku...takový bobřík přemáhání:))..ale dobrý postřeh:))
 Hana Soustruhová 
  • 

Re: třídním učitelem nebo jiným členem rodiny ... 

(2.8.2008 21:51:31)
Paní asi myslela jiného člena rodiny než je ona sama ... :-)
 TOREX 
  • 

Je to přece kluk ! ...a ten potřebuje napětí, dobrodružství, akci ( uměrnou věku:-) 

(31.7.2008 19:40:47)
Ještě nedávno by slova typu pojďme na ten hrad nebo na procházku byla smetena ze stolu ještě před jejich dokončením. Dnes se víceméně obě děti ( 6 a 9 let ) na otázku:
"Jdeme ven ?" potutelně usmívají a balí bleskově svačinku,- co kdyby se to protáhlo. Podařilo se mi onehdá před spaním celkem barvitě vylíčit tajemství pokladů ukrytých po světě ale i v našem městě. Opravdový poklad. Tajně ukrytý. A když se k tomu dodá, že je potřeba satelitní navigace , tedy žádné pachtění podle plánku na kusu kůže, ( dá se pořídit jako doplněk k telefonu za cca 1800kč, nebo přímo navigaci pro turisty ( cca 4000Kč) Tak to musí zvednout pokleská víčka nejednoho kluka či holky všeho věku.

Řeč je o hře Gecaching. Na celém světě je ukryto tisíce "pokladů", včetně České Republiky. I ve vašem městě je jich možná i několik desítek. Stačí jen shlednout krátký instruktážní film,

http://navigovat.mobilmania.cz/clanky/AR.asp?ARI=112930

pujčit si od souseda navigaci a hurá ven z domu, za poklady. Pro ty které těchto pár slov zaujalo, podívejte se na www.poklady.com ,nebo na originální verze stránek ( tu doporučuji) je na www.geocaching.com. O zábavu máte postaráno prakticky kdykoliv se vám zalíbi. A když nebude nálada ? Tak se nic neděje.
K ničemu se nezavazujete,nikdo vás do ničeho nenutí. Je to jen na vás. Je to jen Hra.
Tak co, nezkusíte, to ?

autor je absolvent Palackého Univerzity , oboru Rekreologie
 Lizzie 


Re: Je to přece kluk ! ...a ten potřebuje napětí, dobrodružství, akci ( uměrnou věku:-) 

(31.7.2008 19:51:43)
To znám, hraje to kamarádka. Nedávno si pořizovala navigaci a čekali jsme na ní, když šla pro poklad...vylezla popálená od kopřiv a poškrábaná od větví, v kapse měla pastelky, ale strašně jí to baví.
 Oggová 


Re: Je to přece kluk ! ...a ten potřebuje napětí, dobrodružství, akci ( uměrnou věku:-) 

(31.7.2008 19:55:56)
Torex, a když je to holka, tak ta potřebuje co?
My to tedy "hrajeme" s holkama, máme čtyři, neb kluk už s námi ,a baví je to hodně.
No, nás možná ještě víc;):-D
 TOREX 


Re: Je to přece kluk ! ...a ten potřebuje napětí, dobrodružství, akci ( uměrnou věku:-) 

(9.8.2008 1:12:52)
Ale ano, je to i pro holky, tohle bylo konkrétní pro právě tohoto pecivála :-) Jasně, že chodime i s dcerkou /10/ a nadšení jsou oba kluk /6/. Hlavně když je to 1 / 1 - obtižnost / složitost. Říkame tomu sukýnka sandálky. Prostě pohodově schovaná cache. Někde na cestičce a podobně. Pa.
 Luckaaa 


Re: Je to přece kluk ! ...a ten potřebuje napětí, dobrodružství, akci ( uměrnou věku:-) 

(9.8.2008 11:55:42)
koukám že hledáte poklady
my také i když ne moc často, ale když máme někam cestu kde už to známe jdeme hladat nějaký ten poklad. pro děti je to perfektní dobrodružství
chodíme s manželem a dítky 4a 2 roky takže se to dá dělat opravdu v každém věku , holka (4r) to už velmi vnímá
tuhle byl manžel s dětma na chalupě a měl sebou sestřenici a bratrance a švagrovou. bratranec jde teď do školy a nejraději by seděl stále doma, ale když se vytáhne nakonec je rád a baví se. manžel je zavedl do hledání pokladu na jednom místě které jsme my už znali. musí se nejřív najít klíč k pokladu a pak tedy samotný poklad ten je opravdu v truhličce a tím klíčkem se musí otevřít. synovec byl naprosto mimo sebe "strejdo ty si nekecal".... mě se hledání pokladů moc líbí a pro rodiné výlety je to podle mne super zpestření a pro děti velká motivace. tahle keška je hlavně o mincích , ale nechybí tam ani třpitivé přívěsky a tak. čili si to užili i holky a vzali si poklady, šperky. je dobré jen dopředu vědět pokud je to takhla tematicky zaměřeno abyste do pokladu zase měli co dát pro ostatní.....

 arsiela, 


Re: Je to přece kluk ! ...a ten potřebuje napětí, dobrodružství, akci ( uměrnou věku:-) 

(1.8.2008 7:35:28)
tak to je jedna z mála věcí co našeho puboše spolehlivě zvedne ze židle a táhne nás do pekel horoucích.:-D Druhá věc je pro mě nepochopitelná, ale holt se potatil.Fotí mašinky, s tátou prochodí x kilometrů podel trati a fotěj a fotěj. Pak prosedí x hodin u PC a projektuje tratě. Asi dobře,dává je i na net k použití pro ostatní. Tak nevím mám mu to zakazovat? Je to sezení u PC , ale přijde mi, že celkem smyslné.
Sport u nás nehrozí, manžel je neuvěřitelně líný, a já po umělé kyčli toho moc nenasportuju.
 petishee 


Re: Je to přece kluk ! ...a ten potřebuje napětí, dobrodružství, akci ( uměrnou věku:-) 

(1.8.2008 15:54:11)
Tak teď jsem se ovšem dokonale nadchla a určitě jdu do toho... (a to ani nejsem znuděný puboš :-))Je to fakt super věc, nechápu, že jsem takovou dobu žila, aniž bych o tom věděla.

Jako dítě jsem milovala, když mi někdo nachystal nějaký poklad (ale moc často se někomu nechtělo, to je jasné). A teď zjistím, že všude kolem se válí tolik pokladů a já o nich vůbec nevím!!!

TOREX - velké díky za odkazy R^ R^ R^ R^ R^ už jsem i zaregistrovaná na geocaching.com a hledám, co je blízko nás za keše ~j~
 Jana 
  • 

Re: Je to přece kluk ! ...a ten potřebuje napětí, dobrodružství, akci ( uměrnou věku:-) 

(4.8.2008 14:03:13)
Dobrý den, velmi mě zaujal Vámi zmiňovaný geocaching, mohla byste mi napsat podrobněji pravidla? Sice jsem se zaregistrovala, ale potřebovala bych vysvětlit používané symboly a co se vlastně dělá s nalezenými předměty atd. Děkuji, Jana.
 TOREX 


Re: Je to přece kluk ! ...a ten potřebuje napětí, dobrodružství, akci ( uměrnou věku:-) 

(9.8.2008 1:09:27)
Určitě to chce samostudium:-)
Nejlepe na www.poklady.com nebo www.geocaching.cz Pro začátek lecos osvětlí i krátký film http://navigovat.mobilmania.cz/Clanky/AR.asp?ARI=113750
Vice je na tobě. Prostě to udělej ,a je to :-)


Jinak jsme registrovaní jako TOREX v kešich mužete nalazet TOREX TEAM J+K+P
 TOREX 


Re: Je to přece kluk ! ...a ten potřebuje napětí, dobrodružství, akci ( uměrnou věku:-) 

(9.8.2008 1:16:01)
Tak jak ? Už maš navigaci ? A hledáte ?
 Magdalena, Bája (7), Kimi (2) 
  • 

Tak nevím.... 

(31.7.2008 20:42:12)
Zaráží mne jedna věc - autorka článku píše, že syn vysedává u TV nebo PC... Já mám s princeznou (7,5 roku) obdobný problém - je televizní maniak, koukala by na všechno a hry na PC taky miluje. Vyřešili jsme to doma velmi snadno - má stanovený čas na televizi (1 hodinu nebo jeden film - pokud je delší než hodina) bez ohledu zda kouká na televizi, DVD nebo VHS a hodinu na PC s tím, že musí mít puštěný zvuk a v přítomnosti dospělého, kvůli kontrole, kde je (hledá si sama na internetu...). KDyž čas uplyne, musí nekompromisně pryč. Občas trochu bručí, ale je tak zvyklá už dlouho, takže to funguje. Pak si musí najít jinou aktivitu - knihy, časopisy, lego - to jsou asi nejčastější varianty, pokud si chce hrát sama a z nějakého důvodu nelze jít ven. Samozřejmě se udělují výjimky - např. v případě nemoci smí o dost déle. Myslím, že je to lepší způsob než dítě nechat u televize...
 ZuziP 


Re: Tak nevím.... 

(2.8.2008 1:00:13)
Stanoveny obmedzeny cas na telku/PC/X-box mame aj my... tristvrte hodina, decka si vyberu, co z tych troch moznosti chcu a hotovo.. tiez frflu, ale uz su zvyknuti.
 Eva 
  • 

Líné dítě 

(31.7.2008 20:54:39)
Tak to mě netrápí,syn má ADHD,takže máme spíš opačný problém.Nevíte někdo,co s líným manželem?Taky je to PC maniak...Ach jo...
 Manďa 
  • 

Re: Líné dítě 

(31.7.2008 23:18:07)
Dát mu na starost ADHD syna? ;-)
 Eva 
  • 

Re: Líné dítě 

(2.8.2008 8:42:14)
Tak to nefunguje,bohužel.Manža není hlídací.
 Winky 
  • 

Re: Líné dítě 

(2.8.2008 10:10:35)
Omlouvám se jestli jsem OT, ale jak může být jeden z rodičů proboha "nehlídací"??? Fakt nechápu, jednou má dítě/děti, tak holt potřebují být s někým - matky taky nejsou na 100% od přírody naprogramované aby byly hlídací. Tyhle výmluvy z duše nesnáším. (jako že domácnost je ženskou věcí a tak.... jsem se narodila s kyblem a hadrem nebo co????) Jo, jasně, okolo domácnosti a dětí toho taky dělám mnohem víc než můj chlap, ale jde o to, že žádný hlídací/nehlídací nehodlám akceptovat, prostě je to potřeba udělat a když já nemůžu/něco potřebuju (byť i jen se vyspat) tak prostě hlídá ten druhý, hotová věc, bez diskuzí. Spoléhám na to že 18 mu bylo, je očkovanej a svéprávnej, tudíž má schopnost přijmout stejnou zodpovědnost za svoje dítě jako mám já. Howgh
 Iva 
  • 

Re: Líné dítě 

(2.8.2008 21:15:27)
jenže když chce člověk spát, tak strašný řev z kuchyně není to nejlepší. A moje děti takhle řvou, právě když s nimi je manžel. S nikym jinym takhle neřvou... No on je trochu autista, takže i když se snaží, nejak to nejde.
 . 
  • 

Re: Líné dítě 

(3.8.2008 12:01:19)
A proč s nima teda nejde ven, třeba na kolo nebo hrát fotbal, aby se vyblbly? ADHD děti potřebujou být hodně venku.
 Marcela a 3 


Re: Líné dítě 

(15.8.2008 13:17:03)
Dobře, to je něco jiného. Ale nehlídací manžel, toho bych teda hnala! Vysedávat u PC místo s výmluvou, že není hlídací. Jestli není slepý, hluchý nebo chromý:-), tak ať se snaží. Nehledě na to, že i takoví děti mají a člověk občas zírá jak se dokážou snažit. Takže manžela od PC a dítě s ním vyhnat někam do přírody.
Marcela K.
 Andrea 3děti 
  • 

Re: Líné dítě 

(6.8.2008 21:36:43)
Byla jsem na tom stejně jak Eva.Po 9letech s líným přítelem jsem to zabalila.Odmítal hlídat své vlastní děti.Nejstarší dcerka je také lenivá. Občas ji něčím namotivuji nebo podnikáme něco spolu. Jinak celý tatínek.
 nova alena 


Něco za něco? ;-) 

(1.8.2008 0:07:32)
A co si jednou se synem zahrát hru na počítači výměnou za jeden den strávený po vašem? (btw. doma mne nutili do sportu a já jej nesnáším do dneška :-D )Popovídat si se synem o jeho oblíbených pc hrách, požádat jej o vysvětlení práce s nějakým programem.. zeptat se, zda-li se chce živit jednou navrhováním her? Pokud chodí např. na chaty, skype, icq,.. co navrhnout výlet za jeho kamarádem z internetu? Co takhle koupit synovi např. štěně nějakého velkého plemene a zaplatit mu návštěvy "cvičáků" a drah pro psy (a pány)? Proč nezkusit sport nebo výtvarnou činnost, kterou dělá právě tenhle televizní hrdina? :);) Hlavně nic nevyčítat a nenutit;((
 Meta 


Re: Něco za něco? ;-) 

(1.8.2008 8:59:38)
Děláte si srandu? Jak by k tomu takové štěně přišlo???
 10.5Libik12 


Re: Něco za něco? ;-) 

(1.8.2008 9:13:59)
Proč?
V článku není nic o citové plochosti chlapečka, takžese dá čekat, že by pejska měl rád. Z lásky kdekdo zvedne zadek:-D
 Meta 


Re: Něco za něco? ;-) 

(1.8.2008 9:27:38)
A když ne? Předpoklad ještě neznamená, že to tak bude. A maminka jak psala má svých aktivit dost. (Těžko to skloubí s péčí a výchovou psa. Navíc desetileté dítě psa vychová jen těžko. )
Ostatně, tady někde bude pes zakopán. Je pohodlné jít si po svém a nechat dítě u počítače, taky to občas dělám :-D:-D:-D Stačí krmit R^
 Míla, dva kluci (9,8 let) 
  • 

Re: Jo, pes... 

(8.8.2008 23:17:44)
Tak u nás to bylo tak: Starší syn chtěl hrozně moc psa. Asi rok ležel v encyklopediích a vybíral rasu. I do parku a do města chodil s encyklopedií a obtěžoval majitele pejskařů otázkami o jakou rasu jde a pod. Tak jsme si s manželem řekli, že jeho zájem je asi vážný, a že tedy bychom nějakého pejska pořídit mohli. Aby ale to syn neměl tak jednoduché, dali jsme podmínku, že až se naučí plavat a uplave 10 metrů bez pomůcek, bo je taky z těch línějších, může si vybrat pejska jakého on bude chtít (v tu dobu mě v merku čivavu nebo labradora). Po dobu kurzů plavání jsme ho připravovali na to, že starání se o pejska obnáší kromě krmení také každodenní procházky, uklízení hovínek ze zahrady a podobně.
Výsledek je takový, že syn úžasně plave, ale pejska si rozmyslel, že by s ním bylo moc práce. Tak je nám to i trochu líto, ale na druhou stranu je mi jasné, kdo by se o psa nakonec staral...
 nova alena 


Re: Jo, pes... 

(9.8.2008 23:08:07)
To je možný.. a podle mě je dobře že syn uznal, že by to asi nezvládal, to od něho bylo dobře, že si to připustil.. ale není to jen starost, ale také radost a proto by se nemělo dítě strašit tím, jak bude pejsek jenom povinnost navíc.. Zvířata dokáží, hlavně u některých dětí, opravdu zázraky:-)
 lenka 
  • 

ona je lenost a lenost-pohodlnost 

(1.8.2008 10:00:09)
a naprosto nejhorsi kombinace je pokud ma line dite pohodlne rodice
pokud dospely neni schopen prizpusobit detem program, nestoji to za moc
moc to zalezi na vychove deti
nasi kluci odmalicka jezdi v lete na vodu, pod stan, na kole, v zime lyzuji - zadni pecivalo
presto muzu rict, ze ted v lete (krome koupani a plavani) ma starsi nejradsi knizku se kterou zaleze pod srom a cte si sam nikym nerusen. A mladsi nejradeji opecovava dedovo kraliky, coz spociva v tom, ze hodinu sedi v podrepu s trkaa mu pred tlamku lupinky :-) - takze taky zadna aktivita
ale kdyz jedeme na kole na vylet, jedou oba bez reci a rekla bych ze radi
ale nemusi pesi tury (ja ano, manzel ne)
miluji plavani (ja ano, manzel ne)
holt mocna genetika
a kdyz se nekde sejdou pecivalske geny, pak se neni cemu divit
nestesti je, kdyz se silne neaktivni dite narodi aktivnim rodicum a naopak
 Ledule 


Proč je za aktivitu považován většinou jen sport? 

(1.8.2008 12:37:06)
Já jako dítě, jsem také radši četla a opečovávala různou havět, než abych někde běhala a trmácela se po výletech. Dodnes ráda čtu a starám se o naše domácí mazlíčky. Na kole jsem neseděla asi 4 roky a vůbec mi to nechybí. Stačí mi jet občas s dětma do ZOO nebo do lesa a sportovní výkony mě opravdu neberou. Naše dcera sportuje ráda a já jí v to podporuju, ale kdyby rdši trhala kytičky a děla z nich herbář, tak jí v tom budu podporovat taky.
 Elicha ( Klára, Nicola, Jan, Phoebe) 
  • 

co se mi osvědčilo 

(3.8.2008 19:39:10)
Omezit počítač na 2h denně,jestliže zlobil, hodina dolů, když přetáhl, také... potom jen za odměnu za jedničky- jedna jednička = půl hodina na PC.
Když jsou prázdniny, víkend- pomoc doma- bez odmlouvání, spíše z jeho iniciativy.
Byla to fuška, nastolit řád, -ale vyplatilo se. Začal se sám učit, být aktivní ve škole, chtěl abychom ho přezkoušeli, sestra pomohla...- dotáhl to za půl roku na vyznamenání.
Takže zkusit a hlavně nediskutovat- proč je to takhle- protože
prostě je to tak pro všechny lepší.
Já to chci jak to bylo předtím- NE
proč? protože ne, já jsem rodič, až budeš velký, uděláš si program sám.
Neustopit a celjkově radím být důslednější
nedělat dvojí výchovu
a naučit se říkat NE.nevysvětlovat proč to dítě nemůže dělat, omlouvat své rozhodnutí. To dítěti dáváte prostor vás přesvědčit.
Prostě NE. Je to rodičovské rozhodnutí.
Tak :))
 MSteflova 


Re: co se mi osvědčilo 

(3.8.2008 20:08:41)
No, já myslím, že vysvětlit by se mělo, stejně tak se umět potomkovi omluvit, přiznat chyby, požádat ho či poděkovat, pokud něco chci. Jednat stylem "je to tak proto, protože jsem to řekla", mi nepřijde správné.
 janinka01 


Re: co se mi osvědčilo 

(4.8.2008 7:18:56)
Nesouhlasím!!!Dítě není pes ani jiné zvíře aby poslouchalo riozkazy.Je to člověk a člověk chce vědět důvod proč dělat to nebo ono.Mně by se taky nelíbilo kdyby mi někdo něco přikazoval.Od malička jsem děti vychovávala stylem aby věděli proč to chci a sami taky se naučili nést následky svého jednání.Chceš jít v kraťasech? Jdi.Je ti zima? Je to následek jeho rozhodnutí.Dnes mám s dcerou i se synem velmi hezký vztah,nebojí se mi říci cokoliv a když myslím cokoliv tak to tak je.A já řeknu svůj názor nemusí se jim to líbit,ale přemýšlejí o tom.Ani mně se nemusí líbit jejich názor,ale je to jejich názor.Nerozkazuji jen řeknu byla bych ráda kdyby...V dnešní době je potřeba mít vlastní názor a ne slepě poslouchat,s tím se nikdo nikam nedostane.
 Elicha 
  • 

Re: co se mi osvědčilo 

(5.8.2008 19:38:11)
Můžou mít svůj názor, ale když je potřeba, aby poslechli- vyžaduji to striktně. A na tom trvám. Prostě jsem rodič a autorita a v životě někdy není na velké diskuze čas.Někdy to, a to mi věřte může zachránit i život. Diskutovala jsem s dětmi dlouho a k tomuto jsem se dopracovala později.
S dcerou 20let - medička mám krásný vztah
Se synem 14let nyní už také (když je čas a potřeba diskutovat, hrát si,. blbnout, děláme to, a starší dcera to jednou okomentovala: "Vy dva jste se hledali!"
Takže snad chápete, že nějaký tyran nejsem.
Další dítě je postižený holčička, autistka, 17let
a málá 21 měsíců stará myška!
Dala jsem návod jedné mamině, jak pomoci, podle mých zkušeností se synem. Proč to nezkusit. Může, nemusí.
Chtěla jsem sdělit poselství- když s dítětem diskutujete o věcech, které MUSÍ,znejištějete je, ukazujete se slabá, dítě potřebuje vědět, že ho milujete, ale že víte, co děláte a proč a ne že, - Ok, tak to uděláme jina- ale to by bylo na ústní diskuzi, takhle to nejde, když si nevidíme do obličeje, nedá se vy\stihmout mimika, atd atd.
Nechci se tady utkávat. Jsou to moje zkušenosti a funguje to. někdy něco nefunguje vždy\ a se všema dětmi ale, umění říci ne-
Umyj nádobí- proč
protože je to tvoje práce
Ale já to dělal minule, ona to
já jsem ty jsi
nakonec vám dítě řekne, že jste zlá.
Zkrátka o věcech, které musí nediskujuji. Táta také musí do práce a nechce se mu. Sorry, bejby!
 MSteflova 


Re: co se mi osvědčilo 

(5.8.2008 19:56:28)
Jedna věc je ale diskuze a druhá vysvětlení. Přístup typu "uděláš to, protože jsem to řekla a já jsem rodič, tudíž mám pravdu", nemůže prostě dítěti nic dát. Co se z toho má naučit?
Ono někdy ale to dítě může mít i pravdu. Ovšem jak bychom pak vypadali, že? Rodiče se přeci nemohou mýlit, natož aby se pak museli nedejbože omluvit...
 Elicha 
  • 

Re: co se mi osvědčilo 

(5.8.2008 20:16:18)
máš pravdu,
dá se omluvit- že si nevěděla kdy jede autobus,že v jídelně synkovi nedali jídlo, co si objednala, že ho učitelka nechala dělat něco, protože to "maminka špatně formulovala" ale v důležitých věcech je dítě rádo, že má jistotu.
Taky je blbost řešit před dítětem, že např. táta nemá pravdu, i když jí zjevně nemá- ne dát mu za pravdu- zjemnit
a pak si stranou promluvit s tátou,
věř mi, vše u mě nebylo tak přípočaré, jak to vypadá- děti mě řekli, že jsem blbá, obraceli oči na tátu, když mi to před nima ujelo a pak bylo měsíce zle.
To je moje pozorování a taky mi to pořád a pořád ujíždím- teď zrovná tápu, jak "donutit"21 měs. dceru na nočník- už jí i jdu příkladem- nic!
pa, malá chce tancovat na Beatles!!
 MSteflova 


Re: co se mi osvědčilo 

(5.8.2008 20:26:16)
Tak vydrž, má dcera to začala v pohodě zvládat o 2 měsíce později a už nechce o pleně ani slyšet.
 Lizzie 


Nevim, nevim.... 

(10.8.2008 23:32:15)
Elicho,

já ti nevím, byla jsem hodný dítě, ale jak na mě někdo začal takhle, justem jsem to neudělala. V pubertě zvlášť. S mámou jsme se hádaly fest, ale všechno bylo na víceméně liberálním principu...a teď k sobě máme spíš přátelský vztah a já jí beru s mnohem větším nadhledem. Ostatně - svého času to bylo hodně důležité a prospěšné. A to máme obě spoustu chyb a jsme choleričky.
Ve škole jsem byla bezproblémová, u sourozence to na 2. stupni skřípalo, leč naši jí řekli, že jestli chce jít uklízet krávy tak může...a přebral(a) si to po svém. A přebírá si to i teď. Rozhodovali jsme se v tom, kam chceme na školy - naši jen trvali na tom, abychom si pamatovali, že jsme si to vybrali sami a nesli důsledky.
Máma byla přísná akorát ohledně jídla - nechtěla si nás rozpatlat, ale v tom nebyl problém...a jak to nedávno zhodnotila:
,,Řekla jsem si, že když s těma dětma nebudu kamarádka, seberou se a utečou nebo začnou vyvádět...a bude to v háji".
Za tenhle přístup jsem jim vděčná. Nemám rodiče za idoly nebo kdovíjaké autority, ale lidi z masa a kostí, kteří mi dali dost a který mám ráda. Nedovedu si představit, že bych to brala jinak.
Ano, jsem rozmazlená, sobecká egoistka:OD...ale to jen výchovou nebude.
Sama děti nemám, ale nedovedu si představit, že bych k nim přistupovala tímhle stylem, byť musí vědět, že jistý věci se prostě ,,nesmí..".
 nova alena 


Re: co se mi osvědčilo 

(8.8.2008 22:13:06)
Přesně souhlasím s tim co tu píší ostatní... Možná si myslíte že vychováte děti dobře do života.. ale vychováte je dobře jenom do života s Vámi..
Ve skutečnosti to budou oni, kdo bude celej život závislý na rozkazech partnera nebo lidí z okolí.. Těžko bude člověk, který má v sobě zafixováno, že nemá nikdy pravdu on ale maminka, dělat šéfa lidem z práce.. Myslím že v takovýhlech případech jde hlavně o touhu rodiče mít pocit, že má tu moc ovlivňovat ostatní a "užívat si" to, že jej vždy poslechnou..~f~~f~
 Míla, dva kluci (9,8) 
  • 

Re: taky se mi osvědčilo 

(8.8.2008 23:52:36)
Takže podle tebe je lepší nechat kluka celá odpoledne sedět u počítače, protože jeho názor je takový, že pro něho je to nejlepší? Nebo s ním dlouhé hodiny diskutovat, vysvětlovat, což s pubertálním chlapcem většinou nikam nevede? Víš, jak je to vyčerpávající? Nevím, jestli sis všimla, že autorka příspěvku má čtyři děti, z čehož jedno postižené? Kdyby o podobných věcech diskutovala se všemi, asi by to nezvládala... Můj starší syn má lehkou autistickou poruchu, mám jen dvě děti a i tak je to dost náročné, protože oba jsou výrazné osobnosti a neradi se podřizují. Taky jsem zjistila, že diskuse nikam nevedou. Myslím v zásadních a důležitých věcech. Taky asi nebudete diskutovat, jestli může dítě bez rozhlídnutí přejít silnici. Jasně, to je extrém, ale stejně tak je extrém prosedět pět hodin denně u televize nebo počítače, což děti dokážou, když jim to dovolíte. Mimochodem, já jsem omezila počítač+televizi v běžném školním dni na hodinu dohromady (pokud se nejedná o součást DÚ - zatím vyjímečně, sami si můžou vybrat jestli TV nebo PC) a až poté, co mají hotové DÚ a jiné povinnosti.Prostě jsem jim OZNÁMILA, že jsem se tak rozhodla a proč. Ze začátku měli problém se zabavit jinak, ale nakonec to dokázali a funguje to.
 nova alena 


Re: taky se mi osvědčilo 

(9.8.2008 23:12:04)
To je dobře že to funguje, gratuluji:-) Možná taky proto, že jsi sama řekla, že jsi dětem řekal že to tak bude a taky proč.. když se řekne bude to tak protože jsem to řekla a protože já jsem máma tak to platí.. tak by to časem asi pěkně skřípalo:-D .. Chtěla jsem tím jen říct.. že je rozdíl když děti berou mámu jako mámu-kamarádku, nebo jako mámu-velitele..

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.