| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Já, Míša a šátek

 Celkem 70 názorů.
 Topinamburi 


:-) 

(3.6.2008 8:56:52)
Gratuluju ke zvládnutí a pěknému a vtipnému článku. Já jsem taky z maloměsta a navíc jsem nosila už před osmi lety synka v šátku, který jsem si sama ušila a nabatikovala - exot na druhou :-). Ale byl spokojený, "choval" se a já měla volné ruce a žádné problémy, jak vjedu s kočárkem do zeleniny :-). Přeju hodně pohody se šátkem!
 Bumbi&05,08,10 


Re: :-) 

(3.6.2008 9:19:07)
boj s modrou chobotnicí mě pobavil

už se zase těším na nošení dalšího :-)
 eevicek 


prosba o radu 

(15.6.2008 22:17:18)
Ahoj maminky,
chci se zeptat, jakou máte zkušenost s nošením věcí při šátkování? Já se nikdy"nerozšátkovala", protože když už jsem s Hani vyrazila mezi lidi, vždycky jsem cestou kupovala nějaké ty skleničky, olejíčky apod., nebo tahala věci na plavání, a na to mi přijde kočár lepší, dá se toho do něj spoustu nastrkat.
Taky jsme začali pozdě, protože ze začátku mi nějak nešlo uvázat kolíbku tak, aby okraje neplandaly a mimčo tam bylo pevně, neměla jsem pružný šátek, ale dost pevný. Je v tom nějaký fígl?
Díky za rady!!!
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: prosba o radu 

(15.6.2008 22:52:16)
Eevko, nejlepší je vázat do kříže s kapsou a dávat tam miminko jako do kolíbky, to pak drží jedna báseň. S miminem na břiše jsem nosila prostorný batoh, když jsem pak nosila od cca 8 měsíců na zádech, tak tašku přes rameno.
 Insula 


nenašla jsem odvahu 

(3.6.2008 9:01:20)
Když se mi narodila dcera, tak jsem ani netušila, že nějaké šátky na nošení dětí existují. Navíc ona byla opravdu hodné, klidné a hrozně spavé miminko, takže bych ho asi moc nevyužila. Ale když se narodil syn, tak jsem pořád váhala a nakonec ho nekoupila a docela toho lituju. Syn byl nespavec, tedy přes den, v noci to šlo, ale ve dne spal do půl roka 2 x 20 minut, víc ne. A když nespal, tak si nechtěl prohlížet hračky, či jen tak ležet, ale vyžadoval pozornost. Bylo to dost náročné. Takže docela lituju, že jsem šátek nepořídila. Mohla bych ho nosit, on by byl v klidu a já bych i něco mohla dělat. :-) Navíc se mi to líbí. Ale také jsem měla strach, že vyhodím peníze a že to pak nebudu umět uvázat. Škoda.
 madlenka07 


Šátkování 

(4.6.2008 6:47:17)
Také jsem si vyslechla spoustu připomínek o nezodpovědné matce,ale postupem času se setkávám spíše s pozitivními reakcemi.Asi se za ten rok,co mám malou dceru přece jen osvěta udělala.Když malá vidí šátek,křičí nadšením,cestujeme takhle vlakem i na úřady,hlavně když vím,že je dopravní špička a nemusím se tahat s kočárkem do schodů.A kupodivu,když jsem byla loni touhle dobou těsně před porodem a jezdila na monitor,moc lidí mne sednout nepustilo.Ted jen mne zahlédnou,už vstávají...a já trpělivě vysvětluji,že se nám lépe stojí.Tak šátkování zdar!!!:-D
 Markéta autorka 
  • 

Re: Šátkování 

(4.6.2008 8:44:59)
Já jsem také zjistila, že jsou ke mně lidé ohleduplnější, když jdu s prckem v šátku, než když jsem byla těhule, a nebo jedu s kočárkem. Na přechodech mě auta častěji pouštějí přejít, lidé nám podrží dveře, prodavačka v supermarketu nám pomůže naskládat zboží do taštiček ...
 Gandelion 


Taky šátkuju :-) 

(3.6.2008 9:16:30)
už víc skoro 5m a velmi úspěšně :-) Taky jsem zjistila, že malej (pozítří 6m) se na šátek směje, je v něm spokojenej, ale v kočárku naštěstí taky.
A zrovna dneska si jdu pro krásnej novej pevnej šátek (doteď jsem měla elastik), tak se těším jak malý dítě :-))

Z reakcí okolí si nic nedělám, no většinou jsou kladný, ikdyž pár námitek o chudáčkovi zkrouceným, ale ty vypouším, protože něco takovýho může říct jen někdo, kdo o tom houbeles ví ;-)
 Babsi+2 


Blbé kecy na maloměstě 

(3.6.2008 16:47:46)
Blbé kecy mají většinou dámy ve věku našich maminek(50-60let; takový ten typ 6t. kojení, šup k babičce, šup do jeslí)

Naopak starší sousedky jásaly: jejda, to je zase v módě?, v tom jsem sama vyrostla a odnosila svoje děti.

Ad záda-podle mě, pokud maminka nosí dítě odmala, vycvičí si svaly. Když začne nosit 12kg dítě, je to větší zátěž.
 Jiřka +1 manžel a 3 děti 
  • 

Exoti se množí 

(3.6.2008 9:31:09)
Jsem také z nevelkého města. A před třemi lety jsem podobně jako Ty byla "nenápadně" okukována při nošení syna v šátku. Jako ještě větší exot působil manžel s dítkem a šátkem na procházce v parku. Ale užili jsme si to oba.
A světe div se, po nějaké době se tu vyklubaly další šátky. (Rozhodně dřív než některé důležité bezbarierové přístupy.) Exoti se množí.
Co se týče poznámek na téma že bude mít křivá záda a podobě? Na prohlídce se nic takového neukázalo. A navíc byl daleko klidnější než jeho starší sestra, která se k mamince tolik "netulila".
Teď máme čerstvě měsíčního klučíka a už si to v šátku užívá také.
 zuni 


Re: Exoti se množí 

(3.6.2008 9:57:13)
K těm "křivým" zádům: právě že šátek, kde má miminko pevně podepřená celá záda, by měl být mnohem zdravější než když mimi musí ležet natažené v kočárku. Vždyť i v bříšku bylo zkroucené.
R^
 Mili+2 


Re: Exoti se množí 

(3.6.2008 10:36:25)
Mne kocarek celkem vyhovoval,protoze mala se moc rada vozila.
Ale u druheho ditete bych rada zkusila i satek.
 Mili+2 


Re: Exoti se množí 

(3.6.2008 10:36:47)
Mne kocarek celkem vyhovoval,protoze mala se moc rada vozila.
Ale u druheho ditete bych rada zkusila i satek.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Exoti se množí 

(3.6.2008 10:54:45)
Chtěla jsem se zeptat "šátkujících meminek": jak to je teď v létě, v těch vedrech. Já holky nosila jen v klokance (viz obrázek), ale jak byla vedra, tak nám to OBĚMA nevyhovovalo. Obě jsme se potily a jak jsem měly "tělo na tělo", bylo nám ještě větší horko, než normálně..... To jsem spíš natáhla na zem prostěradlo a přilehla k mrněti na zemi... a když jsem potřebovala něco dělat, tak ze země holky ne mně viděly a byly v pohodě.
Jak vy, není vám vedro, když máte mrně přivázané na těle a k tomu na sobě namotanou tu nekonečnou "modrou chobotnici"?
 Pavla S. + 3berušky a chlap 


Re: Exoti se množí 

(3.6.2008 11:43:54)
Pravda je ta, že to je trošku nevýhoda šátků, ovšem řekla bych, že jen těch pevnějších a hrubších (takových těch, co se občas zařezávají, ale přesto na ně nedám dopustit obvzlášť v zimě). Na léto mám pro malého pružný MaM a ten je lehčí a fajn. Pocitově mnohem příjemnější a v kombinaci s vlněným body pro mimčo v něm přehřáto není...


Mimochodem, znáte tohle? :-) http://www.biomamma.cz/cz-detail-107415.html
 zuni 


Re: Exoti se množí 

(4.6.2008 10:50:08)
hahahha!!!! Já už o tom přemýšlela, že ty holčičky to asi okoukávají a rády zkoušejí. Tak už to je vyřešeno i komerčně:-D :-D
R^R^
 Markéta 
  • 

Re: Exoti se množí 

(3.6.2008 11:44:02)
s timvedrem to neni az tak hrozne. mam satek didymos indio a ten je povazovan za spise tlustsi, ale presto to jde. davam pozor, aby na diteti bylo co nejmin latky a sama se obleknu jen do tenkeho tricka. manzel se s ditetem v setku za horka poti vic, ale taky to slo. kdyzjsou opravduvelka horka, tak je stejne lepsi se s malimi miminky radsi nikam moc nevydavat, kdyz to neni uplne nutne.

ad klokanka - neni vhodna, dite v ni " visi ", neni v klubicku, jako je tomu u satku, takze v klokance si opravdu mimi nici zada.
i pro nosice to neni nic moc, popruhy treba u babybjorn jsou uzke a jen pres lopatky nosice, vaha ditete je velmi spatne rozlozena. u satku je mozne si pruhy roztahnout pres cela zada a jeste je jeden pruh pase, to rozlozi vahu mnohem lip.

alternativou pro ty co nechteji vazat je myslim nositko Manduca, videla jsem ho a je to dobry kompromis, dite je v klubicku a i nosic je na tom myslim docela dobre.
 Pavla S. + 3berušky a chlap 


Re: Exoti se množí 

(3.6.2008 11:48:14)
Klokanky opravdu taky vidím SAMA ZA SEBE jako zhovadilost nejvyššího kalibru.

Jo, alternativou je Manduca nebo třeba Patapum, ale zkušenosti mám jenom s Manducou.
 Evka 
  • 

Klokanka 

(3.6.2008 15:13:20)
Používala jsem Baby bjorn active, je to jiný typ než o kterém píšeš, má podporu v lumbální oblasti, záda mě opravdu nebolela. Lze používat ovšem až cca od 6 týdnů, předtím jsem používala baby vak. Toto mi vyhovovalo víc než šátek.
 Pavla S. + 3berušky a chlap 


Re: Klokanka 

(3.6.2008 20:23:32)
Ono tady jde taky, a to především, o pohodlí a kyčlíky miminka.
 adelaide k. 


Re: Exoti se množí 

(3.6.2008 13:12:14)
Simčo, je dobré si pořídit nějaké "funkční oblečení" např moiru nebo něco podobného. Nebo taky hedvábno-vlněné trička poslouří úplně stejně. Potíš se taky ale není ti nepříjemně :-D

MMch jak tu někdo dával odkaz na šátek pro staršího sourozence, tak já jsem pro malou sehnala šál v podobném vybarvení jako mám šátek (v sekáči za 30,-) a taky nosí. PAnenky a medvídci si nestěžujou asi se jim to líbí. Když tak vyrazíme obě, budíme sice dost pozdvižení, ale aspoň je nějaká legrace:-D:-D:-D;)
 Maminka (36t.t.) + Kikinka (3roky)  
  • 

Nošení dětiček 

(3.6.2008 11:41:45)
Krásné sluníčkové dopoledne Všem,
naši malou jsme v šátku nosili hned jak jsme se vrátili z porodnice(kočárek jsme ještě neměli a jeli si pro něj až za 14dní, co nás pustili z porodnice domů) ... tak jsme byli rádi, že už máme doma šátek a naše malá v něm byla moc spokojená.
Měli jsme i kočárek, takže jsme nošení a vození v kočárku střídali.
Nosili jsme ji až do 18měs. a super bylo,že když měla Kristýnka 15měs., tak jsme vyrazili na dovolenou do Jizerek a mohli šlapat po horách a nachodit denně 15-20km, což by s kočárkem po Jizerkách moc nešlo.
Takže maminky, nebojte se a noste dětičky v šátku - je to super :-)

Na přelomu června/července čekáme druhé mimčo,tak už se zase na šátkování moc těšíme :-)
 sojka+07+09 


Re: Nošení dětiček 

(7.6.2008 14:47:41)
milé maminky, zrovinka když tohle píšu, moje 14 timěsíční holčička leží v šátku u mě na břiše a já si krásně relaxuju. Děláme to tak každý den přes poledne, protože jinak neusne. Už když jí do něj dám, tak se okamžitě uvolní. Naučila jsem se, že je to nádherná chvilka pro nás obě. Šátek prostě za nic nevyměním. Když byla ani malá, tak jsme babyvakovaly, od pátého měsíce šátkujeme a je to prostě bomba. V létě musím mít na sobě nějaké oblečení abychom se nenalepily a holt jsem ve stínu. V horku radši používám kočár. Škoda že sem nemůžu poslat fotku, jak jsme s ani na horách, povedlo se nám vyjet lanovkou a ona přitom klidně usnula v šátku. a co se týče mých zad ? Nikdy mě nebolely míň než teď. Vlastně je to takový přirozený fantastický posilování.
 Maminka (36t.t.) + Kikinka (3roky)  
  • 

Nošení dětiček 

(3.6.2008 11:42:53)
Krásné sluníčkové dopoledne Všem,
naši malou jsme v šátku nosili hned jak jsme se vrátili z porodnice(kočárek jsme ještě neměli a jeli si pro něj až za 14dní, co nás pustili z porodnice domů) ... tak jsme byli rádi, že už máme doma šátek a naše malá v něm byla moc spokojená.
Měli jsme i kočárek, takže jsme nošení a vození v kočárku střídali.
Nosili jsme ji až do 18měs. a super bylo,že když měla Kristýnka 15měs., tak jsme vyrazili na dovolenou do Jizerek a mohli šlapat po horách a nachodit denně 15-20km, což by s kočárkem po Jizerkách moc nešlo.
Takže maminky, nebojte se a noste dětičky v šátku - je to super :-)

Na přelomu června/července čekáme druhé mimčo,tak už se zase na šátkování moc těšíme :-)
 Ivka(kluci 8 a 3) 
  • 

Co vaše záda? 

(3.6.2008 12:41:42)
Mám dvě děti a nemohla jsem nosit ani jedno jednoduše proto, že mě hned bolela záda (i s kočárkem, prostě jen z držení miminka při krmení,zvedání a poponášení). Nejsem nijak namakaná, uznávám, a navíc s dvěma dětmi člověk většinou přenáší i hromadu věcí (nákup, přebytečné mikiny, kyblíčky na písek...znáte to). Jak můžete unést ještě miminko a večer ještě stát vzpřímeně :-)? Plánujeme třetí mimi a musím říct, že bariér s kočárkem už mám taky plné zuby, ale kvůli výše uvedenému stále váhám, zda se napotřetí už k šátku odhodlám...
 Sylvie 


Re: Co vaše záda? 

(3.6.2008 12:46:46)
Ivko, právě proto, že mě z věčného tahání bolela záda, jsem měla tak ráda šátek - v dobře uvázaném šátku nošení není ani zdaleka tak namáhavé, jako věčné tahání dětí nebo rvaní kočárku do/ze schodů a podobně. Nákup jsem nosila v batohu, pokud nebyla jiná možnost. MMCH mám porovnání, kolik zbytečných krámů, o kterých jsem bla přesvědčená, jak jsou nezbytné, jsem s sebou tahala, když jsem měla kočárek a kolik jsem jich měla s děckem v šátku. Neporovnatelné ;o)
 Markéta autorka 
  • 

Děkuju za ohlasy :-) 

(3.6.2008 12:58:38)
Děkuju, za příznivé ohlasy. Jsem moc ráda, že se vám článeček líbí.

K těm zádům, náš prcek má v jeho necelých 5ti měsících skoro 9kg a nosit ho na ruce je vážně fuška. Oproti tomu, když je v šátku vydržím s ním běhat po městě i 2hod. v kuse. Déle to nejde, protože je to savec žravec a hlásí se o příděl.

Mimochodem, neznáte někdo nějakou fintu, jak kojit v šátku. Mám problém s tím, že ho z něj musím vždycky vyndat, a pak vázat znovu. Děkuju.
 adelaide k. 


Re: Děkuju za ohlasy :-) 

(3.6.2008 13:15:52)
Markéto, já vyndávám ale nevážu znovu, jenom pak dítko strčím zpátky :-D kvalita úvazu trošku klesne ale není to nijak dramatické.
 Markéta autorka 
  • 

Re: Děkuju za ohlasy :-) 

(3.6.2008 13:21:03)
No, to mě nenapadlo :-) rozhodně to zkusím.

Adelaide, ty pěstuješ masožravky? Máš v ikonce saracenie. My je pěstujeme také. Manžel je do nich úplný blázen.
 adelaide k. 


Re: Děkuju za ohlasy :-) 

(3.6.2008 20:46:28)
Markéto, těší mě že někdo konečně poznává že to není žádná "nějaká tráva" "zelený trubky" "divný fleky" ale sarracenia flava :-D
Nejsem do nich blázen ale tuhle mám doma. Je to ale spíš důsledek než příčina. Už léta mám nick "adelaide kracmaris" (teď už jen adelaide k. :-)) po masožravce Adéle z filmu Adéla ještě nevečeřela.
 sisisnek 


Re: Děkuju za ohlasy :-) 

(3.6.2008 19:59:47)
ahoj, clanek me moc potesil, jsem ted ve 35. tt a dlouho jsem premyslela, jestli si poridit satek ci ne a nakonec jsem se odhodlala a objednala si elasticky, prisel mi minuly tyden, tak mam radost a zaroven i obavy, jak to budu zvladat, ale tesim se, ze to bude prijemne i prakticke.
 alžbjeta 


kojení v šátku 

(4.6.2008 7:21:16)
V šátku jsem kojila, ale až starší dítě, cca v roce a půl. To už je totiž mimčo tak velké, že pokud ho uvážeš do kříže s kapsou o trošinku výše, tak má hlavičku vlastně na správném místě, ale taky je už i o mnoho šikovnější. Stačí vyhrnout tričko - s šikovně uvázaným šátkem to není ani poznat, dáš mimčo k prsu a přetáhneš mu šátek přes hlavu. Naše Anežka při tom spokojeně usínala. A nejvtipnější na tom je, že jsi třeba na večírku, normálně se bavíš a nikdo netuší že kojíš. Ale asi to nepude se všema dětma, některé to přetažení šátku přes hlavu fakt nesnášej a taky asi záleží na velikosti poprsí. Já jmám spíš menší, jestli se to dá "nějak porovnat" i s větším vážně netušim.
 Markéta 
  • 

Re: Co vaše záda? 

(3.6.2008 14:16:25)
pridavam se k tobe silvie, mam stejnou zkusennost. :-)
kdyz vidim ty dnesni kocarky, ktere vazi i pres 20 kilo + cca 10-15 kilo dite k tomu, to bych musela sedet doma na zadku, nebo jezdit autem. takhle kdyz jedu treba sama na tyden s malou, mam kufr na koleckach a dite v satku. jezdim vlakem, auto nemame a jedu treba na 4 prestupy. zvladame to paradne a vetsinou nam ten kufr nekdo pomuze dat do vlaku. on kufr se stehuje mnohem lip nez kocar velky jako tank. a taky projede ulickou ve vlaku, kocar ne.
 misu a dva kluci 


Re: Co vaše záda? 

(3.6.2008 14:46:21)
Marketo, moc dekuji za vas clanek. To jsem zrovna potrebovala, abych se odpichla a satek objednala. Ziji v cizine a moc se to tu "nenosi". Chtela bych ho poridit na druhe ditko, abych nemusela po louce litat za druhym s kocarem. Diky.
 Markéta autorka 
  • 

Re: Co vaše záda? 

(3.6.2008 19:59:04)
To mně těší. Držím palec, ať to ty i prcek zvládnete.
 Eve 
  • 

Re: Co vaše záda? 

(3.6.2008 21:36:09)
Marketo, nemam nic proti satkum, ale koćarek se da koupit i podstatne lehci a skladnejsi nez 20kg, napr BGB ma do deseti kg, je lehky, snadno ovladatelny a lide s nim pomahaji bez problemu. Chce to jen si vybrat moderni kocar a ne polsky tank:-)
 Markéta 
  • 

Re: Co vaše záda? 

(3.6.2008 22:10:37)
projede ulickou ve vlaku? vejde se do kupe? satek a kufr na koleckach ano. :-)
 Renata 
  • 

Re: Co vaše záda? 

(3.6.2008 15:32:39)
Nákup se bezvadně transportuje v tašce na kolečkách :-) Dítě v šátku mým zádům vyloženě vyhovovalo, kolem roku, kdy začínal přeci jen těžknout a chtěl pořád chovat, jsem ho do šátku dávala i doma místo pochování, záda i ruce si bezvadně odpočinuly. Tady asi kdo nezkusí, neuvěří :-))
 czertice 
  • 

Re: Co vaše záda?  

(7.6.2008 23:26:55)
Šátek sice nepoužívám denně, ale mohu říct, že je to skvělá pomůcka pro děti, kterým se to líbí a on je v šátku moc spokejený, většinou když ho už od miminka nosím v úvazu zvaném kolíbka, tak se mi i když předtím třeba poplakával, během několika minut krásně zklidní a většinou i usne, nebo kouká ven....je v šátku moc spokojený a já udělám spoustu práce nebo mohu chodit tam kam bych se s kočárem nedostala a hlavně je to lepší na záda než ho chovat.....důležité je ovšem pokud používáte úvaz, který je na jedno rameno tento prostřídávat, takže jednou ho nosím na pravém rameni, podruhé na levém atd.... Ale vcelku jsem moc spokojená a i mě dělá dobře, že malého cítím a tak trochu mi to připomíná dobu, kdy jsem ho nosila ještě v bříšku........
 bravad 


Re: Co vaše záda? 

(3.6.2008 18:47:09)
Ivko, určitě to vyzkoušej, stojí to za to. Pokud váháš, zkus se zamyslet nad tím, zda by sis nemohla šátek od někoho půjčit. Nošení v kvalitním, dobře uvázaném (tj. v utaženém), šátku je určitě mnohem snazší a pohodlnější, než-li nošení v náručí. Navíc jsou i úvazy, které si pohodlně na sebe uvážeš bez miminka a do hotového úvazu miminko vložíš/vyndáš, jak potřebuješ, takže si můžeš šátek doma na sebe uvázat, miminko dovézt v kočárku kam potřebuješ, kočárek nechat stát např. před obchodem, miminko vložit do šátku, v obchodě vyřídit, co potřebuješ, miminko ze šátku vyndat, vložit do kočárku a jet o dům dál.... Je to jenom tip. Já používám šátek hlavně v domácnosti, když se chce moje dítě chovat, nudí se, nebo je nějaká krizovka (zoubky, nemoc apod.), tzn. tam, kde bych jinak musela stejně dítě chovat v náručí, poponášet, zvedat, což je určitě fyzicky mnohem náročnější (a záda tak trpí mnohem víc). Navíc takhle nemusím nic vymýšlet, co by zabavilo nebo odvedlo pozornost, stačí, že utírám prach nebo zalévám kytky. Dítko je nadšeno (nebo alespoň zaujato), já mu u toho vypravuju, co zrovna dělám a vidím a je to takové celé hezké a milé. (Je to lepší tulení než při kojení - mně osobně to tak přijde.) Jenom pro tvoji představu - mému dítěti je 9 měsíců a váží asi 8kg. Záda mě z nošení v šátku tedy rozhodně nebolí.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Co vaše záda? 

(3.6.2008 22:48:31)
Ivko,
mě se po porodu sesypala páteř, z porodnice jsem šla hned k neurologovi a odešla s předpisem na bederní korzet a doporučením miminko nosit na rukách minimálně (hahaha). Při kontrole za 2 týdny mi neuroložka s pohledem na mé 5 kilové dítě doporučila, ať - když už ho teda MUSÍM zvedat a poponášet a nosit - to proboha z úcty ke svým zádům dělám v šátku. Vázala jsem kříž s kapsou, který vyhodnotila neuroložka jako ideální na podporu mých zad. Shodou okolností nás v tom viděl i dětský ortoped v 7 týdnech a schválil taktéž z hlediska pozice dítěte (chlapce jsem nosila od mala nastojato - v klubíčku/kolíbce ječel jak turek klidně 20 minut, dýl jsem nevydržela poslouchat...).

Takže - moje záda vděčí za záchranu právě kvalitnímu šátku.

Nosila jsem od narození do cca 2 let (dítě 16 kg) - napřed v šátku, pak hodně v krosně deuter a na "stará" kolena v ergu :-)
 Vrtichvostova 


Re: Co vaše záda? 

(3.6.2008 23:08:25)
Tak se musím přidat k těm ,kterým šátek pomáhá od bolesti zad.Někde jsem slyšela, že deset minut tahání na ruce se vyrovná dvou hodinám v šátku a přijde mi to alespoň z mého pohledu pravdivé:-)
Syna šátkuju, erguju i kočárkuju, ale s jeho 10,5kg čím dál častěji šahám po šátku, než po kočárku.Přijde mi, že nošením jsem záda posílila a mohu vřele doporučit;)
 Luca 
  • 

Re: Co vaše záda? 

(3.6.2008 23:12:54)
taky mám zkušenost, že záda se šátkem nebolí, přirovnala bych to, jako když je mimi ještě v bříšku, aspoň já měla teda takový pocit. Navíc netlačí ani pásy na ramenou jako u klokanky, protože dítě nedrží jen na nich, ale jak je omotané, váha se rozprostře. Je nutné ale dobře uvázat a nevzdát se při prvním neúspěchu. navíc můžeš pak šátek použít třeba jako přikrývku. Hodně štěstí
 Liškodlak 


To musím mít! 

(3.6.2008 20:07:52)
Díky za všechny příspěvky. Jsem v 19.tt a během čtení jsem doša k názoru, že to je i pro nás to pravé :-). Hned jsem si našla, jak vypadá doporučované nosítko Manduca, ale připadá mi spíše jako ta zatracovaná klokanka. Prosím, napište o tom někdo ještě něco víc. Je lepší koupit šátek pružný či pevný?
díky
 Markéta autorka 
  • 

Re: To musím mít! 

(3.6.2008 20:16:28)
Já mám šátek Storchenwiege a jsem s ním 100% spokojená. Je spíš pevný a silnější, ale úvaz drží dobře.
 Markéta 
  • 

Re: To musím mít! 

(3.6.2008 20:37:59)
nejlepsi je kvalitni. doporucuji didymos nebo storchenwiege. elasticky byt nemusi, ale je to dobra pomoc pro ty, kdo maji z vazani strach a k tomu trosku leve ruce. ale elasticky vydrzi jen do cca 6 mesicu a pak musis prikoupit pevny, ditko bude tezknout.
doporucuju si nekoho najit, kdo pomuze s prvnimi pokusy. jestli jsi v 19tt tak hned, nez ti naroste bricho, s 8 mesicnim brichem to jako zacatecnice, jak poznamenala autorka clanku, proste neuvazes ;-).
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: To musím mít! 

(3.6.2008 20:39:41)
Lištičko, Manduca je jiná, protože v ní dítě nosíš s roztaženými kyčlemi, v klubíčku, přitažené přímo na tvém těle, nikoli zavěšené v jakýchsi kalhotkách a plandající ve vzduchu. Nicméně doporučila bych ji až tak od 4 měsíců, do té doby je šátek (zejména co se na trhu objevily elastické) č.1. Jo a v Manduce (Egu, Patapu ...) se nejlíp nosí na zádech (tak od 8 měsíců) a unešeš celkem v pohodě i dvou, tříleté dítě ...
 Marushka12345 


Re: To musím mít! 

(7.6.2008 9:27:30)
Ahoj,já mám český šátek a jsem s ním maximálně spokojená, dělají se zkosenými konci (lépe se vážou) a dokonce mají i perfektní dvd, kde úvazy ukazují se skutečným malým miminkem. Vše je velice levné.Najdeš je na www.biomamma.cz (jsou tam i manduci-můžeš si jí až děcko třeba povyroste za 250,- na deset dnů půjčit a vyzkoušet.
 majdaleenka +07+11 


Re: To musím mít! 

(8.6.2008 7:01:51)
Lištičko, mrkni na www.sanami.cz jsou to čeké kvalitní šátky, mám dva, nesčetněkrát prané, oba drží tvar a dítě se do nich dobře váže, nesnažím se šetřit za každou cenu, ale platit za značku mi přijde opravdu zbytečné, pokud totéž dostanu levněji a domácí;)
 MSteflova 


SaNaMi 

(8.6.2008 14:03:09)
Pravdu máš, Majdaleenko, taky mám tenhle šátek a úplně stačil. Jen jsem koupila moc dlouhý, který teď využiji na svou téměř dvouletou dceru, abych jí sem tam mohla hodit na záda. Na mimčo chci kratší, abych si přitom motání nemusela pořád stoupat na židli :-D
 Keťa (2 děti) 


Nošení v šátku na zádech 

(3.6.2008 21:46:20)
Taky doporučuji nošení na zádech. Když starší syn začal lézt, domácnost začala stát. Kamarádka mě naučila vázat dítě na záda a v pohodě jsem s ním zvládala lehčí domácí práce. Teď mám 8 měs. dceru, pracujeme o 106 - dnes jsme např. nakládalay maso na grilování, myly podlahu mopem, zelévaly na zahradě. Paráda. Někdy začne trochu protestovat - když stojím na místě, začnu se lehce pohupovat, říkat říkanky a má u toho i zábavu.
 Luca 
  • 

Re: Nošení v šátku na zádech 

(3.6.2008 23:19:37)
Taky ještě nosím dcerku v šátku - na zádech, jsou jí 2 roky a 4 měsíce, ale je drobnější. Ocením to hlavně, když je nemocná,chce se nosit a já musím něco dělat, máme ještě starší dcerku, tak ocením čas. Dneska např. měla horečku, nechtěla se mně pustit, tak jsem ji uvázala na záda a uvařila oběd.
 sarka 
  • 

Re: Nošení v šátku na zádech 

(7.6.2008 0:20:02)
pozor ale na to pohupovani, je to navykovy- pak sebou houpete treba ve fronte u poklady a mimi je pritom v kocarku ci s tatou
 Lenys 


Šátkové a nešátkové děti 

(3.6.2008 22:57:00)
Jen bych chtěla autorku možná trochu potěšit či uklidnit, aby nelitovala, že dceru v šátku nenosila. Podle zkušenosti s našimi dětmi si myslím, že jsou děti šátkové a nešátkové. Starší dcera (teď 4,5 let) v šátku moc být nechtěla, jen k večeru, když byla už unavená se v něm byla ochotná nechat nosit, ale jen v úvazu kapsa na břichu a od půl roku tak, aby viděla, takže zádíčky k břichu, a nikdy taky v šátku nespala. Zato syn (teď 2 roky) svých prvních pět měsíců byl buď v šátku nebo v kočárku či postýlce, ale jen na bříšku (to jsem trnula). Myslím, že každé dítě je jiné, vlastně jako ve všem. Takže možná nemá autorka nebo jiné maminky, které šátek nepoužívaly, čeho litovat :-).
 Luca 
  • 

někdo nechce do šátku 

(3.6.2008 23:22:02)
Souhlas! Každopádně žádná lítost, první dcerka se taky nechtěla vůbec nosit, druhá ano.
 Luca 
  • 

někdo nechce do šátku 

(3.6.2008 23:22:27)
Souhlas! Každopádně žádná lítost, první dcerka se taky nechtěla vůbec nosit, druhá ano.
 Kitty1a1 
  • 

Taky jsme nosili a ještě nosíme 

(3.6.2008 23:09:34)
Přeji krásný večer všem. Mám téměř čtyřletého syna, kterého jsem v šátku nosila asi 1 a půl roku. Pak jsem otěhotněla a narodila se dcera, kterou jsme nosili také a nyní jí budou 2 roky a stále jí nosím, třeba když potřebuji dojít do obchodu, nebo jedeme na výlet, tak šátek beru vždy sebou, v tašce nezabere téměř žádné místo, (kdežto krosnu na zádech musíte vláčet stále), a když dceru bolí nožičky, šup do šátku a je po bolesti :o). Šátek je prostě skvělí. Taky jsme na venici byli vždy za exoti, ale co je na tom, hlavně, že jsou děti spokojené. Takže maminky noste, noste, noste své děti, až vyrostou už je neponosíte, tak si to užívejte.
 DENISA 
  • 

Sling 

(4.6.2008 2:46:20)
Ja jsem nesika i na jednodussi veci nez je vazani satku, tak protoze jsem nechtela dite zabit a nemam cas satek vazat, poridila jsem si sling (nevim jak se tomu cesky rika), proste obdoba satku, akorat uz vyrobena primo k tomuto ucelu. A je to uplne super, akorat v lete uplne stejne jako u klasickeho satku, dite radeji lezelo rozvalene v kocarku.
 Markéta 
  • 

Re: Sling 

(4.6.2008 10:44:28)
nemas cas vazat ??? nechapu. prave jsem si stopla kriz s kapsaou a bylo to mene nez minutu! je to moc ;-)???
(kamaradka pouziva klokanku a trva ji nandani mimina do klokanky mnooohem dele nez me uvazani krize s kapsou ...)
 bravad 


Re: Sling 

(4.6.2008 11:26:49)
Ring sling je v podstatě šátek, ale na jednom konci jsou 2 kroužky, kterými provlékneš a upevníš druhý konec šátku. Nevím, co je klokanka, jestli je to toto, tak se omlouvám. Uvázání tedy JE nepoměrně rychlejší a jednodušší než uvázání šátku. Platí se za to menší variabilitou v možných úvazech - v úvahu přichází jednoduchá kolíbka, nošení na boku a na zádech - jeden konec obepíná rameno, druhý prochází pod podpaždím, pohodlí při nošení je asi menší... Ale chápu - doma také používám už připravený úvaz na bok - kvůli rychlosti. Na výlet bych ale takhle nešla..
 bravad 


Re: Sling 

(4.6.2008 11:34:22)
Ahoj Markéto, tady máš odkaz, aby si se na to mohla podívat, jak to vypadá: www.storchenwiege.de/RingSling . A holky, nedělejte ze šátkování ideologii. Každý ať si dělá co chce. Když chce dítě nosit v nosítku (a dřít se, ovšem nevylučuju, že to někomu i vyhovuje), je to jeho věc.Když chce někdo nosit dítě v šátku, taky jeho věc.
 Markéta 
  • 

Re: Sling 

(4.6.2008 12:44:22)
ja vim co je ring-sling. a uvaz na bok take znam a pouzivam, kdyz jdu treba do obchodu a dite vyndavam z voziku za kolo.
ja jen tvrdim, ze vazani satku nezabere cas, po cca roce praxe s vazanim vazu kriz s kapsou za cca 30-40 sekund a ani na zacatku mi to netrvalo dele nez 2 minuty, takze nechapu argument " ja na vazani satku nemam cas " vazani proste cas nezabira.
jinak je mi uplne jedno jak ostatni maminky prepravuji sve deti, to je kazdeho vec.
 bravad 


Re: Sling 

(4.6.2008 13:34:13)
Tak promiň, jestli jsem se tě dotkla, ale vážně jsem z tvého příspěvku měla pocit, že to neznáš. Sorry. (Taky jsi mě zmátla tím příměrem s klokankou.)
S tím časem - ty to vidíš tak, že to čas nezabírá. Já myslím, že se asi Denisa jenom nešťastně vyjádřila. Přece jenom se musíš ty úvazy nejdřív naučit a to dá trochu práci a stojí trochu úsilí. Moc dobře se ještě pamatuju, jak jsem ze začátku (asi první 3 měsíce po porodu, to jsem byla docela slabá) z těch zápasů se šátkem byla děsně vyčerpaná. Souboj s délkou, pořádně utáhnout, utáhnout uzel... No nic, nikoho se nezastávám a nikoho neobhajuju...
 DENISA 
  • 

Re: He,he 

(6.6.2008 0:12:11)
Ted sis krasne odpovedela sama: "po roce vazani jsem dosahla casu 30-40 s". Ja fakt nechapu, proc bych se to rok mela ucit, v nasem pripade delsi dobu nez jsem dite takto nosila. I puvodni dve minuty jsou dost dlouha doba, kdyz clovek ma v naruci ukricene a vzpouzici se decko, ktere zrovna nema kam odlozit. A ver, ze me by to dve minuty netrvalo, pri moji zrucnosti bych se na tom driv uskrtila. Takze kazdemu co jeho jest, ale ja osobne si opravdu nemyslim, ze je satek lepsi.
 kwalik 
  • 

šátek = jednouchá, geniální, staletími prověřená věc 

(4.6.2008 14:07:03)
Ale netřeba litovat, každé dítko je jiné, něko nosivé, někdo ne.

Mám dvě dítka, první jsem začla nosit cca v 4m, nelíbilo se mu to, až po čase trochu zkrotl, ale nebylo to ono. Brzo se hýbal, lezl, sám vykročil do prostoru v 9m, takže se nosil sám. Dceru jsem do šátku strčila hned po příchodu z porodnice a nosím stále, už si to bez toho neumím představit.
Snažím se to tak nějak prostřídávat s kočárkem, ale šátek má tak trochu náskok.
Dostanu se kam potřebuju, dítko je spokojené že je u maminky, já jsem spokojená, že ono je spokojené, že mám volnost rukou a pohybu, moje druhé dítko je spokojené, protože můžeme chodit na prochajdy kamkoliv, a nejsme omezeni, tím, že se tam nedostane kočár. Manžel taky nosí a je na to patřičně pyšný, takže spokojenost na všech frontách.
Každý podle své volby, také jsem se toho bála a stálo to dost času se s tím naučit zacházet, ale je to jako se vším, samo to nepříjde a chce to cvik a trpělivost.


 Radka,David10/05+Gabča11/07 


Re: šátek = jednouchá, geniální, staletími prověřená věc 

(4.6.2008 19:05:24)
A ještě jsem chtěla dodat,
že je to univerzální věc, není pak třeba s sebou tahat další deky, přikrývky a pod...šátek poslouží jako přikrývka, podložka, lze z tohu uvázat houpačku, udělat clonu na kočárek, když peče sluníčko...a jistě seč najdou i další nápady
Vážu zatím jen kříž s kapsopu, ale tak do 4 měsíců jsme jí tam dávala jako do kolébky, takže nebyla na svislo, něměla s tím problém. Teď už je silnější, tak jí dávám na svislo buď čelem k sobě, když vím, že bude spát nebo od sebe, když se chce koukat na svět.
 kwalik 
  • 

šátek = jednouchá, geniální, staletími prověřená věc 

(4.6.2008 14:08:11)
Ale netřeba litovat, každé dítko je jiné, něko nosivé, někdo ne.

Mám dvě dítka, první jsem začla nosit cca v 4m, nelíbilo se mu to, až po čase trochu zkrotl, ale nebylo to ono. Brzo se hýbal, lezl, sám vykročil do prostoru v 9m, takže se nosil sám. Dceru jsem do šátku strčila hned po příchodu z porodnice a nosím stále, už si to bez toho neumím představit.
Snažím se to tak nějak prostřídávat s kočárkem, ale šátek má tak trochu náskok.
Dostanu se kam potřebuju, dítko je spokojené že je u maminky, já jsem spokojená, že ono je spokojené, že mám volnost rukou a pohybu, moje druhé dítko je spokojené, protože můžeme chodit na prochajdy kamkoliv, a nejsme omezeni, tím, že se tam nedostane kočár. Manžel taky nosí a je na to patřičně pyšný, takže spokojenost na všech frontách.
Každý podle své volby, také jsem se toho bála a stálo to dost času se s tím naučit zacházet, ale je to jako se vším, samo to nepříjde a chce to cvik a trpělivost.
 seapa 


Velmi praktická záležitost 

(4.6.2008 15:15:59)
Mám tři kluky, dva velké puberťáky a teď na stará kolena 9m kulíška. Dlouho jsem váhala, jestli si šátek pořídit a nakonec jsem si ho koupila až když bylo malému 7 měsíců. Je to statný kluk, teď má 11 kilo a mě strašně bolely ruce. Šátek to vyřešil :-). Malý je v něm moc skojený, dostaneme se na místa, kam bych se s kočárkem nedostala a nosit ho na rukou bylo o zánět šlach. Jen se musím vypracovat a zkusit úvaz na záda.
 Růžovka horská 


baby vak 

(6.6.2008 7:45:39)
Tak u prvního syna (31 měs.) jsme na šátkování nenašli odvahu a šli jsme jen do klokanky a pravda moc nadšený z ní nebyl a já také ne. Teď u druhého (2měs.) jsem nad šátkem uvažovala, v našem mateřském centru se navíc pořádal kurz (který jsem díky potížím v těhu prošvihla, takže vím prd :-) ), tak jsme se nad ním s manželem dohadovali. Přiznám se, že jsem neměla moc odvahu na úvazy a manžel se na něj také moc netvářil že by ho nosil. Pak jsem na MMB objevila Babyvak Emitex, zjistila informace a co jsme přišli z porodnice tak jak jsou potřeba volnější ruce nebo se sebou nehodí kočár babyvakujeme (dokonce i manžel). Je to rychle nasazené, upravené a mimísek je tam ve stejné poloze jako v šátku a dají se prý nosit i starší děti.
Co se týče malého města, nedělala bych si tak těžkou hlavu, my zas tak malé město nejsme, šátkuje tu maminek myslím dost a přesto lidi zírají :-)), ale to by nám myslím všem "nosičkám" mohlo být ukradené, hlavně, že mi a prcíčkové jsme spokojení, no ne?
 Baru,Natali,Honzík,Kubík 


šátkování :))) 

(7.6.2008 18:08:04)
Když jsem čekala své třetí miminko,tak jsem si říkala,že šátek určitě nikdy potřebovat na nošení miminka nebudu, zvládla jsem to se dvěma dětmi i bez něj,tak to třetí půjde taky,ale ouha..
Po narození Kubíka jsem asi po dvou měsících usoudila,že šátek bude to pravé a hned jsem na netu začala hledat..Jenže jak se v tom velkém množství vyznat a koupit ten "pravý",ale nakonec jsem si nechala poradit a taky čekala až ten zázrak příjde poštou a konečně jsem se dočkala.A dokonce hned na poprvé se mi povedl parádní úvaz a největší štěstí bylo,že Kubíkovi se v něm strašně moc líbilo,takže spokojenost byla na obou stranách.Dnes i po 3měsících nošení jsem pořád stále spokojená,že ho mám.
Dá se s ním dělat spoustu věcí,což každá mamča jistě zná,že s dítkama je pořád co dělat a taky,že mám to svoje zlatíčko "pořád" u sebe..je to fajn pocit..jen doporučuji..

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.