| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Reformy, zdražování a možnosti ušetřit

 Celkem 460 názorů.
 Petra 


Tak to promin 

(24.1.2008 8:53:33)

nejde precijenom o chut, ale zejmena o kvalitu a jestli se ladujete nejlevnejsimi potravinami, tak to jsou potraviny, kde z prirodnich veci neni temer nic a vse je dohaneno chemii. Doporucuju ti obcas se podivat na slozeni vyrobku, ktere kupujes a potom pochopis, proc neco stoji vic a neco min. Nemam penez na rozdavani, ale predstava, ze bych do deti cpala levne jogurty, levne caje ci levne syry a testoviny je neprijatelna. Totez je s cisticimi a toaletnimi prostredky.
Podle me je lepsi vybirat obchod, kde jsou tytez veci levnejsi. Leta jsem nakupovala v malem obchodu pred domem. Tim, ze jsem zacala pred pul rokem jezdit do Globusu usetrim kolem tretiny penez za jidlo a to i s tim, ze sortimenet a mnozstvi jidla zustal zachovan.

Petra
 Hanka 2děti 
  • 

Re: Tak to promin 

(24.1.2008 9:23:52)
Petro, souhlasím s tebou. Nejlevnější marmelády sice můžou mít stejnou chuť (já jsem to jednou zkoušela a chutnalo to jinak, ale to je i o značce), ale asi těžko stejné složení. Pokud už neberu to, co jsem si v létě doma navařila (v sezóně je ovoce za pár korun, tudíž i marmoška pak vyjde levně), tak kupuju jenom džemy a ještě si hodně vybírám.
Pokud jde o těstoviny, tak to už vůbec nechápu. Pokud nebudu kupovat nikdy ty kvalitní, tak mi kolínka za 6.50Kč přijdou stejné, jako ty za 11.20. Jasně že na zapečení nebudu kupovat superflíčky, ale pokud vařím večeři, na které si chci i pochutnat, tak zaručeně nesáhnu po "rosických těstovinách".
O nejlevnějších jogurtech atp. se vyjadřovat nehodlám, protože to je pro děti, tak se řídím složením a ne cenou.
Na potravinách spíš šetřím tím, že nekupuju víc, než sníme. A nakupuju věci ze seznamu, to už musí být jó výhodná koupě, abych něco přihodila do vozíku navíc. Nekupuju knedlíky, buchty, zákusky, polotovary... Radši si to sama doma uhňácám.

Tablety do myčky - opět nesouhlas. Měla jsi štěstí, já jednou koupila to nejlevnější a takový humus v myčce bych nikomu nepřála. Neříkám, že kupuju ty reklamní krámy, ale rozhodně nemůžu říct, že nejlevnější je dobré.
I ostatní mycí prostředky kupuju sice nereklamní, ale musela jsem si to "ozkoušet".
Pokud jde o oblečení, tak samozřemě bazárek to pro děti jistí, ale taky máme s kámoškama "koloběh". Máme různě staré děti, takže hodně obleční putuje. Neplatíme si to, nepočítáme kolik kousků kdo komu, ale co je malé a dobré, tak prostě putuje dál.
Sobě nakupuju jednou - dvakrát ročně ve Freeportu (máme to kousek) a jinak ve výprodejích.




 Jíťa 
  • 

Marmelády 

(24.1.2008 13:52:00)
Taky si vařím svoje, ovoce máme ze zahrádky. Používám "Gelfix 3:1" a z kila cukru, 3 kg ovoce a 3 gelfixů mám 10 skleniček marmelády (1/4 litrových) - což v přepočtu vyšlo cca 6-8 kč za skleničku. Chuťově se přibližuje těm v cenové relaci nad 50 kč/sklenička.
Mají jednu velikou nevýhodu: SNÍME JICH STRAŠNĚ MOC! Letos jsem měla 30 skleniček a už jsou fuč. Ale na druhé straně zase ušetříme za salámy a sýry.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Tak to promin 

(24.1.2008 21:38:59)

výhoda velkého města: hodně hypermarketů, hodně akcí. Leccos se dá vychytat - věci s dlouhou dobrou trvanlivosti si v akci můžu nakoupit do zásoby. Např. prací prášky, plínky, ubrousky na dupku. Teď bylo 2+1, nekupte to. Právě takové věci, jako je cukr, těstoviny, trvanlivé mléko, toho mám doma vždycky více do rezervy - zase do další zajímavé akce.
Máme velký mrazák - rozhodně nechodím denně pro pečivo - teď byly rohlíky za 80 hal, tak jsem si vzala 40 a šup s nimi do mrazáku. Když se tam dají čerstvé, křupavé, tak jsou takové i po rozmrazení. Stejně tak chleba - tím pádem neznáme staré pečivo (akorát pak není na strouhanku 8-))).
Na vánoce jsem dostala domácí pekárnu, tam se ale asi neušetří kvůli elektřiny.
Jinak klasika, úsporné žárovky, nepřetápět - ale taky plastová okna a dokopat sousedy v paneláku k zateplení baráku - to je pak hodně znát.
Za oblečení asi moc neutratím, teď jsem na mateřské, takže toho zase tak moc nepotřebuji, zásadně ale kupuji tam, kde nedělají fóry s případnou výměnou nebo reklamací, stejně tak boty (Baťa). Malému kupuji oblečení v C&A, H&M, Tesco Cherokee - často slevy a pak to vyjde dost levně. Do sekáče teda nechodím, zas tak šetřit nepotřebuji, abych musela nakupovat za 10 korun, body pro malého kupuju za 65 korun, to mi nepříjde zas tak drahé.
Taky si hlídám různé slevové kupony (DM drogerie, atd.), taky občas něco klapne.
Ono to ale stejně většinou vyjde "šul nul", někde se ušetří, jinde se to zase utratí navíc. Hlavně ale, že jsme zdraví a máme se rádi, ne??? 8-))))))))
 jarča,matka studentky 
  • 

Re: Tak to promin 

(26.1.2008 10:27:38)
Pěkné počtení,
jen by mě zajímalo,co mají dělat ty,které bydlí v malém městě nebo vesnici kde nejsou ani sekáče ani slevy a za vším musí dojíždět.To pak naslepo objíždět jestli netrefíte na něco levnějšího vyjde dost draho.Několikrát se mi stalo,že jsme jeli na akci podle slevového letáku a zboží už nebylo.
A co se týče potravin.Dcera již není nejmenší,ale dost často nemocná,proto se snažím aby potraviny měla kvalitní s dodtatkem čerstvých vitamínů a dívám se na složení.Dojíždí na střední školu zhruba 40 km denně a pokud nechci aby hladověla,musím ji vybavit dostatečnou svačinou nebo penězi na oběd i dopravu.Jistě se to dá "zaplácnout" houskou se salámem ale v tom případě pohybuju o kvalitě a každý den to také není možné.
Co se týká topení,elektřiny a.pod. už dávno neplatí,že "Kdo šetří má za tři".Snažíme se šetřit,ale čím víc šetříme elektřinou,plynem a.pod,tak se zase odůvodňuje zdražení tím,že jsou větší náklady na dopravu.U vody platíte stočné i za vodu,kterou nalijete na zahrádku.
A o zdraví a šetření se dá s úspechem pochybovat již teď.CHřipku jsem zachytila v začátku,protože být nemocen je dneska luxus a opravdu až to poslední.Nákup v lékárně,který obsahoval čaj,sirup,prášky proti kašli a léky na potlačení chřipky mě vyšel téměř 400Kč.Pokud jsem byla nemocná,tak to bylo vždy v případě,že mi bylo opravdu zle a mnohdy jsem i s antibiotiky chodila do práce.Manžel byl za 25 let nemocný třikrát.A co ho čeká teď?Jen placení.
Nekouřím,nepiji,přiznám že manžel ano,nechodím do kina ani divadla.Občas si dopřeji knihu,nekupuji drahou kosmetiku,nejezdím do ciziny na dovolenou.POměrně velkou část peněz spotřebuje i náš rodinný dům.
Blahopřeji všem,kdo dokáží ušetřit.Já to prostě nedokážu .A pokud někdo ano,pak je to o tom,zda dál chceme kvalitně žít nebo jen přežívat.
Jarča
 Jitka, dvojčata kluci 5 let 
  • 

Mýdlové ořechy - na praní, do myčky, na úklid 

(27.1.2008 15:33:38)
Ahoj, čtu tady o slizu, do toho jsem ještě nešla, ale už jsem vyzkoušela mýdlové ořechy na praní a do myčky. Já jsem naprosto spokojená. Jako alergik ušetřím opravdu hodně a také mám příjemný pocit ohledně přírodního prostředí. Kilový pytlík jsem koupila za 300,- a nevěřila jsem, že mi vydrží na rok. Půl rok už uběhl a ještě jsem nespotřebovala první půlkilový sáček a přitom ořechy mám i na mytí nádobí. K tomu je dobré pořídit sůl Natura Sana, pro praní bílého prádla, také přírodní prostředek. Ořechy používám také do myčky, tam dávám odvar z těchto ořechů, tři lžíce, vyjde to na pár haléřů a umyje úplně stejně (samozřejmě dávám sůl a leštidlo, nebo místo něj citron). Info o mýdlových ořechách vám vyběhne v každém vyhledávači, už je toho spousta R^
 Mya 
  • 

Re: Mýdlové ořechy - na praní, do myčky, na úklid 

(29.1.2008 11:55:22)
Tak to ja jsem s mydlovejma orechama docela slusne nespokojena. na prani naprosto nepouzitelne. Ale mam jich taky celej pytel, tak ej azcnu pouzivat na nadobi nebo na podlahy nebo tak neco. A nebo pockam az budu mit mimco, pro to bude vhodny v tom prat.
 Bebíčko 
  • 

Re: Mýdlové ořechy - na praní, do myčky, na úklid 

(29.1.2008 12:33:58)
Taky jich máme pytlík doma a jsme nespokojeny. Stejně vypere pračka a teplá voda, ty ořechy v pračce nemají podle mne žadný efekt. Takže, když si uvědomím z jaké dálky se vozí, že někdo musí vypěstovat a zabalit, beru je jako dost neekologickou věc. Jinak perem v mydle to je fajn.
 Tessi & dvojčata kluci 1/2003 


Mýdlové ořechy - na praní, do myčky, na úklid 

(27.1.2008 15:34:11)
Ahoj, čtu tady o slizu, do toho jsem ještě nešla, ale už jsem vyzkoušela mýdlové ořechy na praní a do myčky. Já jsem naprosto spokojená. Jako alergik ušetřím opravdu hodně a také mám příjemný pocit ohledně přírodního prostředí. Kilový pytlík jsem koupila za 300,- a nevěřila jsem, že mi vydrží na rok. Půl rok už uběhl a ještě jsem nespotřebovala první půlkilový sáček a přitom ořechy mám i na mytí nádobí. K tomu je dobré pořídit sůl Natura Sana, pro praní bílého prádla, také přírodní prostředek. Ořechy používám také do myčky, tam dávám odvar z těchto ořechů, tři lžíce, vyjde to na pár haléřů a umyje úplně stejně (samozřejmě dávám sůl a leštidlo, nebo místo něj citron). Info o mýdlových ořechách vám vyběhne v každém vyhledávači, už je toho spousta R^
 Vanda 
  • 

Re: Tak to promin 

(14.2.2008 22:44:11)
Nevím, nevím, ale provoz mrazáku vycpaného pečivem mi jako úspora nepřipadá, nákup zlevněného oblečení po sezóně taky ne - já třeba takto nakoupené věci nosila málo, po půl roce, kdy na ně zas byla roční doba, jsem z nich nebyla až tak nadšená. Takže už "záměrně" nešetřím a jsem na tom asi tak stejně, jako když jsem šetřila. Nekupuju nic do foroty, jen to co je aktuálně potřeba, odbourali jsme "výhodné nákupy" v hypermarketech, hodně věcí se sežene použitých pěkných - sportovní potřeby pro děti a tak.
 Lenka Peřinová, 1 dcerka 
  • 

Re: Tak to promin 

(26.1.2008 23:38:00)
Už jste se holky někdy mrkli, kdo je výrobce těch levných výrobků? Úplně stejný jako těch drahých, ale nemá tu reklamu a líbivý obal. Je to opravdu o tom, kdo se nechá nachytat.
 Inka, chlapec 
  • 

Re: Tak to promin 

(27.1.2008 21:23:35)
Tak s tím bych nesouhlasila. Například v Testovinách upozorňovali na nejlevnější jogurty typu TESCo, Euro, Kaufland atp. Jsou zahušťované škroby a želatinou. Kdežto ty pravé jsou husté díky procesu zrání. Zrovna včera jsem raději vrátila do regálu "zdravý" med (kilogram za pohých 70 korun), kde bylo u složení napsáno, že jde o směs medů ze zemí Evropské unie. Výrobce Kaufland. Tyto medy taktéž v testech dopadly nejhůře, že vyjde nastejno sladit si čaj cukrem.
 Líza 


Re: Tak to promin 

(24.1.2008 9:24:27)
Petro, nejsem si jistá, jestli máš tak docela pravdu. Je monoho případů, kdy výrobky, které mají masivní reklamu a tomu odpovídající ceny, jsou méně kvalitní než výrobky méně inzerované, ale kvalitní. Souhlasím s tebou v tom, že je třeba ty etikety znát a nespokojit se jen s názvem výrobku. Na druhou stranu - pokud jde o ty levné těstoviny - je spousta firem, které tytéž potraviny, např. typu těstovin, balí do dvou různých balení, na jedno dají svoji značku a vyšší cenu, na druhé značku řetězce, kterému to ve velkém dodávají, a cenu nižší... Takže rozhodně nelze říct, že absolutně platí, že značkové jídlo je kvalitnější nebo že levné jídlo je šunt. Jak které.
 Mya 
  • 

Re: Tak to promin 

(24.1.2008 11:23:14)
Jasne, jsou potraviny, kde to plati vicemene a ptoraviny, u kterych ne. Clovek proste musi koukat na slozeni a pak taky neco o surovinach, pridavcich, a hlavne zivinach vubec vedet.
A zrovna testoviny jsem si v posledni dobe oblibila Hypernovacky penne za 9.90 a chutnaj mi vyborne. Tam se to sozeni moc nelisi, neni ani moc cim, pokud tedy nejsou bio a nejsou z bio psenice a ostatnich prisad. Nektere potraviny uz nakupuju jen bio - jogurty, mliko, hovezi maso. A taky nekupuju žádné polotovary, nestravuju je po restauracích a hezky všechno dělám doma. tak mě hned napadá další tip na ušetření - jogurty. Pres zimu se daji delat rkasne doma. Do pul litru mlika ohratyho na 40 stupnu dejte asi pulku zivyho bilyho jogurtu (bio jogurt, Activie, danone...) a enchte pres noc na topeni. Do rana mate jogurtu pul litru.
Kdyz koupim tucnejsi veprove, hezky okrajim a z odřezků udělám škvarky. Výborná je i domácí paštika,...
A taky vařit, vařit, vařit, tím se dá hodně ušetřit. Nekupovat kečupy, majolky, rzny dochucovadla,...
 Zdenka 
  • 

Domácí jogurt 

(24.1.2008 21:20:20)
Ale vzhledem k tomu, že kvalitní plnotučné mléko stojí litr dost přes dvacku, k tomu trochu toho jogurtu, tak jsi na ceně cca 15 Kč za těch půl kila. Půlkilová Hollandia stojí v akci taky těch 15, jinak 17 Kč, takže to moc neušetříš. To myslím podstatně víc ušetřím tím, že to topení je přes noc studený ;-)
 sunsung 


šetření??? 

(26.1.2008 16:01:51)
Mám hodně výhrad k článku, ale taky hodně jich tady bylo už zmíněných tak bych se ai opakovala, ale jenom dám takový příklad, známí si koupili za 15 tis. Kč mrazák obrovský, aby jednou za čas do něj mohli narvat půlku prasete a ušetřili tak za maso - kdž to napočítám s energií, tak si raději dojdu "každý den na prvotřídní biftek do steakhousu", ...

když si koupím řasenku u Diora, tak za ni dám 1000 Kč, ale mám ji 3 roky a pořád je použitelná, kamarádka si každý 2-3 měsíc koupí za stovku a pak ji vyschlou vyhodí...

džín si kupuju za 2000 Kč a víc, ale mám je také 3 - 4 roky a často vypadají ještě po té době slušně, že se dají vzít i k saku / pochopitelně nenosím je každý den neboť nosím i sukni a jiné kalhoty /, letos mě manžel přemluvil koupit si nějaké polské a mám je 4 měíc a už vpaají děsně...

prášek na prádlo kupuju jenom Ariel, protože i při nízké teplotě mně kalhotky, které kupuju od 100 dráž vyrží ...tedy úspora energie a oblečení

tepláky co mám od vietnamců mi vydrží třikrát praní a musím je aspoň odžmolkovat nebo došít nedošité švy, ty o jsem si kupovala před čtyřmi lety za litr nosím ještě furt jako lepší a na sport na ven...

ještě zpět ke kosmetice - na levnější s mi vzápětí ulomí víčko a je na vyhození, drahou mám i po letech / stíny /

o botách nemluvím, ty nekvalitní vůbe nekupuju, porušená klenba - onemocnění páteře atd.

parfém, za 2500 je deset nekvalitních voňavek za 250 a to jsou vyhozené peníze
pokud šetřím tak vodou např vypínám při čištění zubů a ve vodě po miminu se klidně vykoupu, ale to spíš proto, že šetřím životní prostředí, protože vody je na světě málo jo a na mytí někdy požívám octovou vodu místo nějakých spešl čistidel / lednice atd. /, jo a drahá tabletka do WC mísy mi vyrží měsíc a levná je za týden pryč / a znova ji musím koupit. Mrzí mě, že se víc nepoužívají koncentráty typu Amway atp. ...

ale to co je uvedeno v tom článku, takové šetření je na nic...

 sunsung 


Re: šetření??? 

(26.1.2008 16:06:49)
jo a velké nákupy v hypermarketu jsou dobré, ale čím víc toho z jídla nakoupíme v domnění, že ušetříme, tím víc oho sníme, v tom tedy bych chtěla poradit jak na to...
 Janka.o 


Re: šetření??? 

(26.1.2008 16:19:53)
Mě se velmi osvědčilo psaní jídelníčku. V neděli odpoledne si sedneme a naplánujeme se synem svyčiny a večeře na celý týden. Pak jdeme do Lidlu( kde se dá mimochodem nakoupit v Ostravě asi nejlevněji jak jídlo, tak drogerie)a koupíme vše najednou. Kupujeme malá balení, právě proto, že když koupím velké balení a rozdělám ho, tak ho prostě sníme. Maso hned porcuji a mrazím a pak vytáhnu jen ty dvě porce a nevařím víc než je nutné. Taky se mi osvědčilo. Co se týká drogerie - tampony, které tam prodávají mám vyzkoušené a srovnala jsem je s dražšími. Vyšlo to na stejnou, jen cena je menší. Šampony, kondicionery tak samo. Složení reklamního šamponu s Lídlovým je stejné, cena je o 50% menší. Věci, které proletí televizní reklamou nakupuju, protože ze zkušenosti vím, že platím za značku a reklamu a ne vždy za kvalitu. Třeba konkrétně Cilit za 139.- jsem nahradila jejich výrobkem za 29,90.- A tak je to se spoustou věcí.
 Dobra, 2 deti 
  • 

intimni potreby 

(27.1.2008 15:03:22)
Ahoj, je fajn si takhle vymenovat zkusenosti. Jen jsem se chtela podelit o me zkusenosti s intimnimi potrebami. Tampony nekupuju, jsou docela nehygienicke, vzdycky jsem davala prednost vlozkam. Potrebuju i deni intimky, protoze mam docela velkou posevni sekreci. Vramci setreni penezenky a zivotniho prostredi jsem si poridila latkove vlozky, sice jedna stoji 85 kc, ale mam ted 3, vetsinou pouzivam jen 2, vecer to vzdycky premachnu v umyvadle a behem druheho dne necham uschnout. Na menstruaci si chci poridit menstruacni kalisek, stoji sice asi 800, ale vydrzi nekolik let a investice se do roka vrati. Da se to koupit pres net nebo v nekterych obchodech, u nas v Brne na Josefske.
 Zzubejda, 2 kluci a holčička 


TO SE VYPERE? 

(29.1.2008 17:09:39)
Prosímtě, když píšeš "přemáchnu v umyvadle"...to se vypere? S krví si přece neporadí ani některé prášky...není to flekaté? A to ti stačí 2 vlžky za den? Tak málo krvácíš, nebo to tak absorbuje? tak trochu jsme o těch látkových vložkách zauvažovala, ale odrazovalo by mě, kdyby to nešlo úplně vyprat!
Stejně tak látkové tampony do podprsenky, z papírových mi vyhovovaly jedině fixies (samozřejmě nejdražší) a i přesto, že nejvíc sály, jsem jich spotřebovala strašně moc, tak nevím, kolikatery látkové bych si musela koupit, abych byla v suchu, mlíko ze mě teklo, jen jsem si vzpomněla na kojení...
 Helča+3svišti 


Re: TO SE VYPERE? 

(30.1.2008 15:55:40)
Autorka předchozího příspěvku myslela denní slipové vložky. Ale jsou i pratelné menstruační vložky, info najdeš třeba na http://www.slunecnizena.cz/ Strach z fleků nemám od té doby, co znám sůl na skvrny od fy Ulrich nebo ještě lepší je Permon B od Missivy, tím Ti pustí všechno, krev není problém. Od té doby, co mám tyhle přípravky doma, se manžel nemusí bát nahlásit, čím a co si zase zakydal... :-D:-D:-D
 Helča+3svišti 


Re: TO SE VYPERE? 

(30.1.2008 15:58:05)
Jo a pratelné prsní vložky jsou výborná věc, hodně tím můžeš ušetřit, zvlášť pokud mlíko fakt dost teče. Nemluvě o příjemnějším materiálu. Výborné jsou zlatíčka (www.zlatičko.cz) a popolini (www.plinky.cz) :-)
 DENISA 
  • 

Re: TO SE VYPERE? 

(3.2.2008 22:45:33)
Ja jsem mozna az moc posedla ekologii, tridim jak vztekla, setrit chci samozrejme taky, ale abych si kazdy vecer "premachavala vlozky" - no fuj, stredovek uz snad mame za sebou. Nemluvim o tech do podprsenky, latkove jsem musela pouzivat, protoze jednorazove me moc skrabaly.
 DENISA 
  • 

Re: TO SE VYPERE? 

(3.2.2008 22:45:51)
Ja jsem mozna az moc posedla ekologii, tridim jak vztekla, setrit chci samozrejme taky, ale abych si kazdy vecer "premachavala vlozky" - no fuj, stredovek uz snad mame za sebou. Nemluvim o tech do podprsenky, latkove jsem musela pouzivat, protoze jednorazove me moc skrabaly.
 jancaja+♂06/10 


Re: intimni potreby 

(30.1.2008 12:58:05)
Ahoj Dobro,
MS kalisek jsem taky dlouho zvazovala a v prosinci konecne i objednala. Chtela jsem ti rict, ze 800,- je cena za ruzne sady s gely.
Ja jsem chtela kalisek jen jeden a bez gelu (gel mi pri pouziti rozhodne nechybel) a objednala jsem si ho na www.kalisek-mooncup.cz za 525,- + postovne 90,-. Zasilka dorazila vcas, s navody i latkovym sackem, jak bylo avizovano. Takze spokojenost. Pouzila jsem ho zatim jen jednu MS a je bajecny :).
 Dajenka, 1 dítko 


Re: šetření??? 

(27.1.2008 13:35:15)
Do supermarketu vyrazit najedená až přežraná se seznamem a manželem, který nesnáší nákupy ;)
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: šetření??? 

(28.1.2008 7:20:57)
Dobrý tip, u nás neuskutečnitelný - můj manžel miluje supermarkety a různé shopping parky, na rozdíl ode mě. Řeším to tak, že ho tam posílám sama, s lístkem a vyjde to nastejno R^, protože on navíc fakt nedonese ani rohlík :-)
 STRNADOVA,3SKOLACKY 
  • 

KDO SETRI MA ZA TRI? 

(5.2.2008 21:13:17)
PRESNE A VYZTIZNE-DO SUPERMARKETU JIT PREJEZENA,SE SEZNAMEM A S MANZELEM
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: šetření??? 

(28.1.2008 22:22:02)
s tím parfémem souhlasím - už tři roky mám Pure Poison od Diora 100ml a pořád tam ještě čtvrtinu mám. Smůla pro manžela, od té doby, co jsem si poprvé "čichla", mi všechny ostatní (hlavně laciné) děsně smrdí. Prostě si můj nosánek zvykl na luxus, takže jednou za 3 roky prostě na vánoce dostanu luxus a ten mi vydrží dlouho. Když to rozpočítám, tak si určitě můžu dovolit méně než 100 korun měsíčně za to, že krásně voním....
Na druhou stranu ušetřím např. za barvy na vlasy, nikdy nebarvená (už to ale končí, začínám šedivět ;((
 16.5Salám&Lajka14 


Re: šetření??? 

(28.1.2008 23:10:44)
To se ale voníš jenom v neděli do kostela, ne?
Mně vydrží parfém s bídou tři měsíce.... ;)
 Jitta 
  • 

Re: šetření??? 

(1.2.2008 1:12:26)
S tou řasenkou od Diora..bacha. I sebedražší řasenku je radno z hygienických důvodů vyhodit po PŮL roce. A to proto že při každým otevření se do ní dostávají bakterie a strkat si to do oka je (vtipně řečeno) dost krátkozraké!!
 Mya 
  • 

Re: Domácí jogurt 

(28.1.2008 12:40:51)
Jogurt se da vyborne delat z bilyho danone jogurtu - pulka (staci 1 lzice) cca 3 koruny, a polotucneho cerstveho mleka = pul litru asi 8 korun. Tzn. 11 korun. V mojem případě - vyrábím z bio mlíka a bio jogurtu. Bio mliko stoji 24, pul litru = 12, bio jogurt 9, pulka 4.50. Vychází mi 16.50 za pul litru bio jogurtu. Kdybych kupovala po 120g kelimkach, pul litru me prijde na 30 korun, to uz vnimam jako podstatne usetreni.
Tam, kde ted bydlim se topeni na noc nevypina. neni to muj dum, proto do toho nemluvim.
 Mya 
  • 

Re: Domácí jogurt 

(28.1.2008 12:41:54)
Omlouvam se za preklep, samozrejme 150g kelimkach. vysledna cena 30 kc je v poradku(pro 150g kelimky)
 Kohnova 
  • 

Re: Domácí jogurt 

(28.1.2008 15:28:54)
Myo, PROSIIIIIIM, JAK ten jogurt vyrabis? Pidim se po tom uz dlouho. A pokud se muzu zeptat, jak vypada? Je tekuty nebo husty? Moc dekuju, za event. odpoved.
 Mya 
  • 

Re: Domácí jogurt 

(29.1.2008 9:34:44)
Večer dám do skleněné nádoby mlíko ohřátý na 40 stupnu (jen o neco teplejsi, nez tělo) a přidám 1-2 lžíce bílýho jogurtu. Mlíko musí být "čerstvé" (buď bio mlíko od Olmy nebo třeba tu čestvé mléko v petlahvi) a jogurt používám buď activii, danone nebo bio jogurt od olmy, s jinýma zkušenost zatím nemám.
Promíchám a postavím na topení. Do rána je jogurt hotový. Konzistenci má podle teploty topení a délky, jakou ho tam nechávám, ale spíš trochu řidší. Ráno ho snídám nejradši s medem nebo javorovým sirupem a vlašskejma ořechama nebo semínkama.
V létě je výroba složitější. Dělám to přes den ta že postavím sklenici do hrnce s teplou vodou a tu postupně doplňuju. Ale spíš ho dělám jen v zimě, dkyž jde topení.
 Dajenka, 1 dítko 


Re: Tak to promin 

(27.1.2008 13:32:15)
Myslím, že u těch těstovin jde právě o to složení. Kupujeme jenom semolinové nebo celozrnné a vždycky bezvaječné.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Tak to promin 

(24.1.2008 9:31:32)
Taky si nemyslím, že ty nejlevnější potraviny jsou stejně dobré a kvalitní jako ty dražší. Moje tchýně např. kupuje zásadně jen to nejlevnější a při pohledu na její talíř, kde se chvějou mrtvolně bledý, vzájemně neoddělitelný moučný špagety za 2,- balíček je mi šoufl.
Jídlo je téměř jediná věc, na který bych nešetřila. Radši nejíst vůbec, než do sebe tlačit šlichtu.
 Mili+2 


Re: Tak to promin 

(24.1.2008 9:39:47)
Na jidle taky moc nesetrime,ale pokud se jedna o jogurty a testoviny,tak je to snad fuk,jogurt jako jogurt,a testoviny jsou,pokud vim,slozene z vody a mouky,s tim zadny vyrobce zadne kouzlo nedokaze.:-D
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Tak to promin 

(24.1.2008 9:46:23)
Mimijano, tak například s jogurty jsi trochu mimo, fakt se podívej někdy na složení (klidně jen bílého), jak je nepřítomnost tulů v kvalitním mléce nebo smětaně doháněná škrobem a želatinou, v "barevných" pak ovoce řepou a umělými aromaty ... A těstoviny - na kvalitě mouky sakra záleží, to ti řekne každá, co doma peče chleba, abi hladká mouka není to samé od kohokoli.
 MSteflova 


Re: Tak to promin 

(24.1.2008 9:50:50)
Mně poradila kamarádka kupovat jogurty a "lipánky" od Vianu, je to levné, ale pro Kaufland to, tuším, dělá Hollandia. Chutnají mi. Také si raději připlatím za kvalitu, ale zase se nemyslím, že vše levné = nekvalitní. Pribiňáka za 11,-Kč bych nekoupila, už jen z principu.
 Markéta 
  • 

Jogurtovač 

(24.1.2008 11:05:52)
Co mohu velmi doporučit je jogurtovač. Z 1 l mléka a jednoho jogurtu se nadělá jogurtů sedm - s domácí marmeládou chutnají líp než kupované ovocné. My před řadou let koupili jogurtovač asi za pět stovek, teď možná bude dražší, ale i tak se poměrně rychle zaplatí, protože jeden jogurt vychází na 3-4 koruny. Ale musí se poměrně rychle, asi do 3 dnů, sníst.
 Martule 
  • 

Re: Jogurtovač 

(25.1.2008 8:43:13)
ahoj, maximalne souhlasim, jen dodavam, ze uz mame vyzkousene,ze kdyz sklenicky tesne pred nalitim "michaniny" proleju vrouci vodou, vydrzi jogurt v lednici v klidu pet dni naprosto bez problemu. :-) (Pouzivame bio mleko a chocensky maly jogurt nebo Hollandii).
ahojka M.
 asmara 


Re: Jogurtovač 

(25.1.2008 11:02:19)
Taky naprostý souhlas,na jogurtech z jogurtovače se dá báječně ušetřit-mlíko používám to nejlevnější a k tomu Hollandii.Do hotového trochu domácího müsli
a rodina se můžu užrat.Jen je musím včas zarazit,aby mi tam nechali naočkovaný zbytek jogurtu na další várku.MMCH-máme jogurtovač s jednou velkou litrovou nádobou-skleničky nejsou třeba-sežerou to na posezení....:-D
 adelaide k. 


Re: Tak to promin 

(24.1.2008 11:58:18)
Lassie, Viany jou kompletně z rostliného tuku, proto jsou tak levné.
 kristii 


Re: Tak to promin 

(25.1.2008 19:33:59)
Jogurty Vian pro Kaufland vážně vyrábí Holandie-o jakém rostlinném tuku je zde řeč?
Např. takový Vian Jogurt bílý je složen jen z mléka a živých kultur, takže podle mě naprosto ok
 ctiradka 


Re: Tak to promin 

(29.1.2008 13:55:49)
Ne všechny Vian jogurty vyrábí Hollandia..některé ano (takové ty ve vyšším kelímku...), jiné vyrábí třeba Olma (takové ty klasické smetanové) a některý nějaký "NO Name" (hlavně ty nízkotučné...). takže taky nelze napsat a spoléhat na to, že Vian=Hollandia.....
 TERINEK 


Souhlasím 

(24.1.2008 9:55:16)
s autorkou v těstovinách a tabletách do myčky. Co je ale hrozná hloupost, tak to je ten jar... tchýně kupuje za 5 Kč/litr a když u ní umývám nádobí, tak na jeden talíř spotřebuju půl flašky a furt je mastnej.. :o)
 Marťásek 


Re: Souhlasím 

(28.1.2008 8:01:50)
Taky naprosto souhlasím, dávám přednost skutečnému Jaru a i kdyby se zdražil o 20Kč takho prostě koupím.Ten velký litrový jar mě vydrží třičtvrtě roku a to myju nádobí každej den. S malou kapkou umyju kopu nádobí díky bohaté pěně, kdežto s levným jarem neumyju pomalu vůbec nic,nepění a pořád musíte dolívat na houbičku.
A co se týče toho jídla, myslím si že i když chce každý ušetřit, stejně si koupí na co má chuť a vyjde to nastejno.~j~
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: Tak to promin 

(24.1.2008 9:50:50)
No tak mě špagety zn. Zátka a zn. třeba Ghigi chutnají zcela odlišně, rozdíl není ve prospěch levného českého výrobku.
 Opuncie 
  • 

Re: Tak to promin 

(24.1.2008 10:00:20)
Prave ze jo - testoviny ze semolinove mouky se nerozvari, kdezto z levnejsi chlebove jsou jak blato...
 evahap 


Re: Tak to promin 

(24.1.2008 11:01:29)
S jogurty a těstovinami to mám obdobně, než rozvařenou břečku, radši nic. A budiž ještě já, ale předložit to k jídlu manželovi, asi by byl rozvod :-). Každopádně se mi velice dobře osvědčily těstoviny v Kauflandu - značka Gustoso, baleno pro Kaufland, pod kterou se skrývá Barilla. Složení naprosto stejné, cena zhruba poloviční jsou vážně dobré. I to balení je nápadně podobné.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Tak to promin 

(24.1.2008 12:00:29)
Těstoviny se liší a liší se hodně - takové ty levné, obyčejné, bílé, rozvařující se, to bych domů nekoupila. Taky to období mám za sebou, ale teď zásadně kupuju těstoviny z tvrdé semolinové mouky a to si člověk dokonce i pochutná. Myslím, že nejlevnější takové ty lepší jsou Panzani, ale lepší jsou Ghigi či Barilla. To fakt můžeme.
 Mya 
  • 

Re: Tak to promin 

(24.1.2008 12:04:04)
Panzani uz jsou pro me plne vyhovujici a taky mi chutnaji.
Ovsem enchapu, jak tady porad mlvuite o tech "rozvarujicich se" testovinach? Ja testoviny proste varim al-dente par minut a rozvareny nejsou zadny - ani Rosicky. ale na chut mam fakt radsi ty Panzani. A srovnatelny mi orpavdu prijdou ty Hypernovacky penne - zkuste to nekdy, amm s nima vybornou zkusenost a 9.90... i kdyby vam nechutnaly, tak to za to stoji.;-)
 MirkaEyrová 


Re: Tak to promin 

(25.1.2008 22:13:58)
Hm, opět se projevují ekonomické rozdíly na Rodině. Pochopitelně - když máte peněz dost a dost, MŮŽETE SI DOVOLIT nepřemýšlet nad tím, jestli koupíte Zátku nebo xxx ze zahraničí, jestli koupíte kvalitu (omlouvám se, ale opravdu častěji za vyšší cenu) nebo raději ušetříte. Na druhou stranu ale Rodinu navštěvuje i vzorek té, poměrně početné, části obyvatel, která musí opravdu šetřit, kde se dá. Někdo raději koupí kvalitnější potraviny, ale musí ubrat třeba na oblečení a botech (na tržnici), jiný koupí kvalitní boty, ale ty peníze musí ušetřit jinde, třeba právě na laciných potravinách a mycích prostředcích.
Konkrétně já se snažím pořád nějak vyžívat s ne moc velkým množstvím peněz, a přitom kupovat kvalitu (stále nás zatím něco zachraňuje, ale jedeme na doraz, nemáme žádné rezervy, když přijde průšvih typu rozbitá pračka, je to problém). Kvalitu miluju, nerada kupuju neznačkové potraviny, drogerii i třeba hračky. Mám spoustu negativních zkušeností s "lacinými" výrobky, počínaje hypermarketovým psacím stolem, který se do dvou měsíců začal rozpadat, přes levná mýdla, po kterých jsem měla extrémně suchou pleť a musela jsem začít kupovat dražší, která vyhovují mé pleti lépe, až k tržnicovým botám, ve kterých se synovi dost potí nohy.
S totožností chutí potravin si dovoluju nesouhlasit. Mám poměrně dost citlivý jazýček (ne-li přímo zmlsaný:-D), takže musím z vlastní zkušenosti potvrdit, že chuťové rozdíly mezi různými typy, značkami potravin jsou, a to dokonce i mezi "značkovými". Myslím, že je to na naši fin. situaci vyloženě nevhodné, jak potřebuju, aby to, co jím, mělo tu správnou, jedinečně vyváženou chuť, a s ubývajícími rezervami mě asi čeká gurmánská pohroma (kupování nejlacinějších variant i za cenu nevyvážené chuti), nicméně zatím si vybírám a rozdíly v chuti cítím dost jasně.

Je to asi tak, že když člověk nemá dost peněz, je v podstatě nutné, aby někde šetřil, a je pro něj požehnáním, když mu to nevadí. Když mu nevadí, že musí koupit boty z tržnice (= nemá žádné zdrav. problémy), když mu nevadí, že musí kupovat lacinou kosmetiku či mycí prostředky (= neosype se po tom), když mu nevadí, že kupuje nejlacinější jogurty a marmelády na trhu (= necítí žádné chuťové rozdíly). Ulehčuje mu to smíření se se skutečností. Druhou variantou nespokojenosti je samozřejmě zkusit změnit situaci - lépe vydělávat. Ale na to každý nemá schopnosti nebo podmínky.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Tak to promin 

(25.1.2008 22:59:50)
Mirko, tos mě docela pobavila, páč já mám kůži fakt hodně citlivou a jediná "kosmetika", kterou můžu používat je na předpis a bez doplatku :-)
Mejdlo doma vůbec nemáme :-)
Šampon na předpis, mast na předpis, zubní pasta, jeden jar (na vše od nádobí po podlahu) a dětskej prací prášek jsou minimální výdaje :-).
 Inka 
  • 

Re: Tak to promin 

(26.1.2008 11:55:00)
Jeno,co to je za kosmetiku? Moje dcera má taky citlivou kůži. Ekzém sice nemá, ale stačilo, že jsem jí koupala ve vodě z vodovodu (kam se přidává chlór) a osypávala se mi po tom. Takže ani mýdlo vůbec nepoužívám, mažu ji slunečnicovým olejem z lékárny a šampón používám vyjímečně a hodně málo (zatím to ještě jde).Jakmile se vyskytl problém, tak jsem nepoužívala ani prášek na prádlo. Není to z úsporných důvodů, ale nechci na ni patlat zbytečně nějakou chemii, aby tam ta alergie nakonec nevznikla. Doktorka nám občas dá vzorek něčeho, ale tam jsou také parfémy a jiné.
 Maruška Z. 


Re: kosmetika pro atopiky 

(26.1.2008 15:50:31)
Ahoj Inko, naše dcera (20 měsíců) má atopický ekzém. Zkoušela jsem různé věci a nakonec to dopadlo následovně:
1) Koupeme jen v čisté vodě.
2) Na mazání zadečku byl vhodný panenský olivový olej, Bepanthen, bílá vazelína z lékárny.
3) Na mazání partií s ekzémem je nejlepší opět bílá vazelína, když je kůže hodně suchá a zarudlá, pomáhá časté a vydatné promazávání bambuckým máslem alias Karité (mají např. v síti drogerií Teta). To je čistě přírodní, bez přídavku čehokoli. Fakt to hodně pomáhá, jenom se dost ztěžka rozmazává.
4) Zbytek těla nemažu ničím, když je nějaké místo suché, dávám tam krém Exomega z řady A-derma (je to pro atopiky, prodávají volně v lékárně, velké balení a není ani zas tak drahé). Mají i další výrobky pro atopiky a ekzematiky.
5) Na praní používám jádrové mýdlo a Lovelu, teď chci zkusit vyrobit mýdlový sliz, o kterém tu byla řeč.
 MirkaEyrová 


Re: Tak to promin 

(26.1.2008 12:26:58)
Jeno, asi máš podstatně větší problémy s alergiemi a citlivostí než my. No vida, a to existují i léky (masti), které zároveň léčí (ochraňují kůži), a zároveň opravdu umyjí? --- Jasně, chápu, že suchá pleť ještě není tak hrozný problém, ale chtěla jsem tím říct, že nemůžu koupit nejlacinější mýdlo na trhu, ačkoliv někteří tímto způsobem takříkajíc šetří korunku ke korunce. Čili nestěžuju si, jak mi je blbě, ale říkám, že ne každý může opravdu tu korunku ke korunce střádat všude a za každou cenu. --- No jo, ale dneska máš za předpis třicet korun, ono i to se asi trochu prodraží. Záleží asi na tom, kolik takové mastičky spotřebuješ.
 Dajenka, 1 dítko 


Re: Tak to promin 

(27.1.2008 13:42:11)
Víceméně chápu. Jenže... To je začarovaný kruh. Koupila jsem si kotníkové šněrovací boty, protože s malým chodíme hodně ven a pohodlí je pohodlí. Nosím je velmí často od podzimu do jara. Jsou v perfektním stavu, kvalitní povrch se občas přečistí a vložky vevnitř vyperou. Jo stály přes tři tisíce, ale mám je pět let a ještě dlouho v bich chodit budu. Od Vietnamců by byly na sezónu jedny a to nemluvím o nohách. Neměla jsem od začátku jedinou odřeninu, jediný puchýř, díky goretexu nepromokají atd. Tak tak je to s tím šetřením. Je třeba myslet dopředu, že něco budu potřebovat...
 Petra,Madlenka05 a Michálek06 


Re: Tak to promin 

(26.1.2008 11:16:12)
Tak já tedy taky nesouhlasím s tím, že levné potraviny chutnají stejně - pominu-li složení tak asi mám nějaký rozmazlený chuťový buňky, ale rozdíl cítím jak v jogurtech, másle, juicech, no prostě skoro ve všem. Jednou za čas si ráda dám tuňáka v konzervě a nedávno jsem zkusila tu firemní značku co má Albetr - no ušetřila jsem, ale měla jsem pocit, že konzumuju vymlácenou slámu:( To si radši toho tuňáka odpustím úplně.
 šárka 
  • 

Re: Tak to promin 

(26.1.2008 23:28:36)
skuste tunáka v lidlu - cca 16,-- za blok čistého masa jak v oleji tak ve vlastní šťávě
 Mya 
  • 

Re: Tak to promin 

(24.1.2008 11:09:04)
Plne souhlasim. nejlevnejsi jidlo je proste nekvalitni a prave z toho jsou vsechny mozny alergie, travici problemy,... To uz vubec nekupuju.
Myslim, ze na jidle se da predevsim usetrit na mnozstvi. Chdim nakupovat temer kazdy den - po troskach, aby bylo vsechno certstve a nic se nevyhazovalo (obcas neco vyhodim, ale je toho opravdu minimum).
Vlastne si myslim, ze co se kvality (potazmo ceny, pro em tam ta korelace je) tyce, neda se setrit temer na nicem. Jidlo a kosmetika a cistici prostredky by mely byt kvalitni - jde o mnozstvi. A souhasim i s tim, ze ej dobre sledovat akce a kde koik co stoji - treba u bio jogurtu od Olmy jsou i mezi ptoravnimi retezci velke rozdily.
Obleceni nakupovat ve slevach - to je opravdu vec, kterou posledni roky praktikuju a clovek usetri hodne a koupitak i kvalitni obleceni. A pro deti jsou "sekace" fakt nejlepsi.
Da se dost usetrit i na topeni a sprchovani, kdyz je potreba. Zkratit dobu sprchovani a topit se da az kdyz klesne domaci teplota pod 16 stupnu. do ty doby se da zahrivat po vecerech praci, zehlenim, ... A v mistnostech, dke se spi se topit nemusi. Staci dobra duchna a ono se to projevi i na zlepseni zdravi - opravdu.
 MSteflova 


Re: Tak to promin 

(24.1.2008 11:18:41)
No, s tím topením souhlasím, my máme kromě plynového kotle kachlová kamna na dřevo. A jak ty držej teplíčko :-) Ale 16 stupňů bych neustála a to možná ani v té noci.
 Míša 
  • 

Re: Tak to promin 

(24.1.2008 12:47:09)
nevím jestli je dobrý nechat vystydnout bydlení na 16 stupňů, protože než se to pak vytopí tak tejden topíš. resp., možná když má někdo možnost přitápět krbovkama tak to i jde, ale pokud jedeš pouze na plyn nebo elktriku tak to je blbý. nám se osvědčilo nechat to přes noc a den kdy nikdo není doma na 19,5 a přes den když jsme doma na 21,5 a na večer na koupani a tv si přitopit na 22,5.

ale začínám pomalu přesvědčovat muže, že vyměníme bojler z aprůtokový ohřívač, aby se ohřejvalo jen to co se potřebuje a ne zbytečně 150 litrů pořád.
 Jíťa 
  • 

Re: 16 st. je zima!!! 

(24.1.2008 13:42:56)
Tak s tím topením s tebou nesouhlasím, to může fungovat tak akorát někde v bytovce, kde máte vyhřátý zdi od sousedů.
My topili léta plynem a na noc jsme topení vypínali. Ráno jsme mívali tak kolem 15 st. (v kuchyni - v ostatních místnostech to bylo míň) a do oběda teplota stoupla jen cca o 2-3 stupně (podle toho, jak moc se vařilo a žehlilo). Teploměr přelezl 20 až tak někdy kolem 6-té hodiny večer a v 9 jsme vypínali kotel. Pravda, asi jsme ušetřili, ale celý den jsme doma chodili navlečení ve svetrech a vlněnejch ponožkách.
Teď topíme dřevem a s polovičními náklady máme krásně teploučko celý den. Zbavili jsme se plísně a doma chodíme polonazí. Přestože v 6 hod. necháme už kotel vyhasnout (což trvá cca hoďku) tak do rána nám teplota neklesne pod 18 stupňů.
 Mya 
  • 

Re: 16 st. je zima!!! 

(24.1.2008 15:04:08)
16 stupnu ej zima leda tak kdyz se sedi na zadku. kdyz se enco dela - vari, zehli, uklizi, zima neni. Ale stejne jsem pro chodit doma ve svetru a teplejch ponozkach. nesnasim pretopeny mistnosti.
Ale jo, uz jsem psala, ze bydlim v cinzaku. Ale u pritele jedem na podobnej princip a to ma dum. Topi plynem. pres den stahujemna 15, vecer doohrejem na 20 a na noc zase tlumime. Jde to dobre.
Ale na chalupe, to ej jina. tam je OPRAVDU zima a nez se to vytopi trva to celej den nebo dva.
 Míša 
  • 

Re: 16 st. je zima!!! 

(24.1.2008 15:09:38)
ale uznej že 16 stupňů, i 20 stupňů je málo, když jsi na mateřské s dítětem, který ti leze po zemi. a stejně, 16 se mi zdá málo, nám teď netopí v kuchyni radiátor a je tam skutečně kolem těch 16 a i když tam vařím tak je mi tam zima.
 Mya 
  • 

Re: 16 st. je zima!!! 

(28.1.2008 12:58:26)
Tak to je jasny, s miminem to nejde, to budu mit u sebe taky hezky teploucko, ay budu na matersky.
 Matylda 11/2006 


Re: 16 st. je zima!!! 

(24.1.2008 17:41:34)
No to jsi mě pobavila, já doma na zadku fakt nestíhám sedět, a i kdybych se stavěla na hlavu, tak u 16 stupňů asi umřu zimou. Navíc mám malé dítě, tak šetření touhle cestou fakt nevidím.
 Lilith 


Re: 16 st. je zima!!! 

(24.1.2008 18:18:25)
Já zírám, 16 stupňů?? A proč tolik?? Vytrénovat se dá určitě i 12 ~j~
Masochismus některých lidí nezná meze ;)
 Matylda 11/2006 


Re: 16 st. je zima!!! 

(24.1.2008 19:11:45)
tak jako když lidem v zimě vypnou v paneláku topení, taky přežijou (sice remcaj, ale přežijou) , se poučím a zavedu;)
 Margot+1 


Re: 16 st. je zima!!! 

(26.1.2008 19:01:00)
Živě si vzpomínám na rady ohledně koupání dětí z jedné staré knížky. Stálo tam asi tohle: "Novorozence koupáme při mírně zvýšené pokojové teplotě, asi 18 st. Celsia." Oni lidi asi opravdu nebývali tak zhýčkaní! :-D:-D:-D
 Kohnova 
  • 

Re: 16 st. je zima!!! 

(26.1.2008 19:24:41)
Vlastnim knihu Nase dite z r. 1943, je to ohrome zajimave a poucne cteni :-), tam se pravi, ze kojenec ma byt ubytovan nejlepe v samostatne mistnosti, v niz nejsou zaclony, koberce, rostliny, zvirata, plysove a dalsi textilni hracky atd., v mistnosti je stale otevrene okno (muzeme zavrit, pokud teplota venku klesne pod pet stupnu mrazu) a teplota mezi 15 - 17 stupni Celsia, v noci muze poklesnout na JEDENACT! Krome toho je nalehave doporucovano, aby kojenec lezel na tvrde matraci bez postare, protoze mekke matrace probouzeji predcasnou sexualitu. Nema se na nej ani behem dne zbytecne mluvit, zvedat ho z postylky mimo trihodinovy interval kojeni, abychom diteti nezkazili charakter. Pokud dite narika, nevsimat si toho. Prilis ho neprikryvat, prebalovat ho i krmit pouze s rouskou na obliceji, otec by se vubec nemel z hygienickych duvodu nad dite naklanet a spoustu dalsiho.
Nam to zni dneska uplne horrorove, ale ve ctyricatych letech to byla bezna praxe dodrzovana rodici, kteri se povazovali za moderni a pokrokove, podobne jako treba dneska jsou deti kojeny podle toho, kdy maji hlad, noseny v naruci atd.. Lidem, kteri byli takto vychovani, se dneska blizi sedmdesatka, muzeme premyslet (nebo se i zeptat) o jejich frustracich a nasledcich teto rane pece. Docela i lituji toho, ze se nedoziju toho, jake metody pece o mimina budou spravne za sedesat let.
 Lizzie 


Re: 16 st. je zima!!! 

(26.1.2008 20:13:14)
To mi připomíná jednu sexuální příručku z 19. století od ,,milující ženy reverenda"...jméno už nevím, ale taky zajímavé (tedy až hrůzostrašné) čtení:-)
 Lizzie 


Re: 16 st. je zima!!! 

(26.1.2008 20:14:08)
jméno mi vypadlo..:-(
 Jíťa 
  • 

Re: 16 st. je zima!!! 

(24.1.2008 20:35:52)
Jaksi mi vypadlo, že jsme kotel zapínali v 5 ráno a na těch 20 stupňů jsme se dostali v 6 večer. My si opravdu "večer nepřitopíme" jak píšeš ty.
Na zadku nesedím, to by v takový zimě fakt nešlo, leda tak zalést do peřin.

A zapoměla jsem napsat, že dokud jsme měli takovou zimu, tak i přes ten svetr, jsem celou zimu měla rýmu, což k žádnému ušetření nakonec stejně nevedlo, protože jsem utratila majlant za léky a projezdila kilometry na ORL na punkce, protože mám zúžený nosní dutiny, který se při větším zánětu zcela uzavřou a to potom bolestí lezu po zdi.
 MirkaEyrová 


Re: 16 st. je zima!!! 

(26.1.2008 12:41:49)
Hm, v našem rodném domě bývalo nejvýš 19 st., a to v kuchyni a obýváku, když se vařilo. Jinak jsme měli spíš kolem 18, a v ložnici v zimě bývalo někdy i jen 15 st. Pamatuju si, že toaleta vytápěná nebyla vůbec, když uhodily největší mrazy, přihřívalo se tam petrolejkou. Běžně v zimě 5 stupňů. Kotel na uhlí byl v kuchyni. Teď má mamka lepší rozvody (kdysi nějak šetřili a radiátory umístili co nejblíž zdi ke kuchyni, dnes má radiátory pod okny tak, jak je to ekonomické), plynový kotel v kotelně, a má tam o něco přijatelněji, dokonce i toaleta je přes zimu vytápěná tak na 15 stupňů. --- Ke konci, když už jsem chodila s manželem a občas u něj začala přespávat, najednou jsem začala mít častěji angíny, a přestávalo mi to svědčit. Řekla bych, že s našim dálkovým vytápěním s 23 stupni jsem méně nastydlá. Také je pravda, že když jsme my měli doma takhle teplíčko přibližně ve všech bytech, co jsme zatím s manžou bydleli, mohli jsme s malým synkem "žít na podlaze", což podstatně rozšířilo herní možnosti. Dneska se v rodném domečku trochu klepu zimou, a možná to i souvisí s věčnou vysokou vlhkostí a plísní, které se nelze zbavit.
 Lizzie 


Re: 16 st. je zima!!! 

(26.1.2008 14:24:42)
Nejhorší zážitek býval probudit se ráno do 14 stupňů, neboť kotel přes noc vyhasl a nikomu se kvůli přikládání vylézt z postele nechtělo..zlatých bytových 22.
 Dajenka, 1 dítko 


Re: Tak to promin 

(27.1.2008 13:26:37)
Naprosto souhlasím. Jídlo je věc na které šetřit odmítám. Nemusíme se přecpávat, ale některé věci v supermarketech a obchodem obcházím obloukem. Mimochodem marmelády si radši udělám sama, protože ty, které se neštítíme jíst, jsou opravdu drahé...
 Milijana 
  • 

Pekny clanek 

(24.1.2008 9:03:33)
Prave vcera jsem koupila dcerce bundu s 50iprocentni slevou.Na deti je sice trochu tezke kupovat neco dopredu,nevime kolik za ten rok porostou,ale u obleceni se to da risknout,u zimnich bot jsem se bohuzel neodvazila,aby se nestalo ze ta botka pristi podzim bude uz mala,nebo jeste o moc vetsi.
Na kosmetice moc nesetrime,ale treba kvalitni pletovy krem(momentalne Eucerin) mi trva opravdu dlouho.
Manzelovi jsem zatrhla burske orisky,susenky a bombony a doporucila mu at louska vlaske orechy a konzumuje jablka ze zahrady...stejne je to zdravejsi:-)
 Lenka 
  • 

Levné výrobky 

(24.1.2008 9:15:47)
Ahoj, dobrý nápad napsat typy kde ušetřit. Jen trochu nesouhlasím s tím, že ty levnější věci jsou stejně kvalitní. Mám tři kočky a stelivo 10 kg za 200 kč s pomerančovou vůní prostě lepší je na rozdíl od Tesco stelivo 5 kg za 35 - nepráší, víc a pevněj hrudkuje, takže když čistím záchod nezůstanou z něj počurané zbytky jako z toho levného, dýl vydrží a vůně je taky fajn. Ještě před 2 lety jsme žili od výplaty k výplatě jako každý, pak to manžel risknul a odešel z práce a začal podnikat. Povedlo se, vydělává dobře, nemusím šetřit, ale stejně nekupuji toaletní papír s vůní, značkové hadry atd, zdá se mi to naprosto zbytečné. Oblečení nakupujeme úplně stejně jak popisuješ, jen na potravinách nešetřím, myslím že cena je často vykoupena nekvalitním složením. A Tesco konzervy pro čičiny jsem nekupovala ani v dobách největší nouze, ty naše svině je prostě nejedly, takže vyhozené peníze :-)
 Opuncie 
  • 

Nejlevnejsi a nejlepsi?  

(24.1.2008 9:30:12)
Nechci se te nijak dotknout, ale opravdu si myslis, ze nejlevnejsi marmelada chutna stejne jako nejdrazsi? Opravdu mas na mysli jablecno-malinovy dzem, drive marmelada (jak se pise na obalu), ktery ma konzistenci zele a chutna jako oslazeny sulc, v porovnani s opravdovym malinovym dzemem, ktery stoji na regalu vedle a krome rozdilu dvacetikoruny je taky plny malin? A co uzeniny - myslis, ze v salamu za 69 Kc za kg je nejake maso? A nejlevnejsi testoviny z "chlebove" mouky, ktere se rozblemcaji jeste nez je slijes? My kupujeme za rozumne ceny, spis mensi mnozstvi, ale kvalitni. Usetrit se da treba delanim polivek s chlebem k veceri a rozvahou pri nakupu (snist a zpracovat vse, nic nevyhodit). A co se tyce mycich prostredku - nejlevnejsiho potrebuju dat tak trojnasobek, aby vubec neco umyl. S oblecenim v sekacich na deti souhlasim, to fakt nema cenu kupovat nove. Ale tvuj nazor na setreni na jidle mi pripada nesmyslny...
 Líza 


Re: Nejlevnejsi a nejlepsi?  

(24.1.2008 9:39:03)
Ještě k těm čisticím prostředkům. Kdysi, když jsem začala mít obě kapsy vysypaný já, neměl Jar ještě ty reklamy co dneska. Považovala jsem ho za obyčejnej, neúčinnej prostředek. Pak jsem zjistila, že toho s ním fakt umeju dvakrát tolik, co s prostředkem, který jsem kupovala do té doby a byl dvakrát tak drahej.
Myslím, že to chce zkoušet.
Tablety do myčky taky znám v levných a velmi účinným verzích... jenže to zkoušení taky není zadarmo.
 Cow :-) 


Re: Nejlevnejsi a nejlepsi?  

(24.1.2008 10:07:47)
Do myčky nepoužívám tablety, ale calgonit powerpowder
Vydrží docela dlouho...je toho 2,5kg v akci + 400g za 190kč /Tesco/

Ad marmelády. Kvalita je samozřejmě různá.
Neříkám, že levnější marmelády z Polska nejsou chutově špatné, ale jsou řídké a na pečení se nehodí /vytéká z těsta/, takže raději sáhnu po "Haméčku"...španá není ani Rattigová nebo Oetker.
Ad nudle...dle mého jsou chutově příjemnější vaječné a taky se nerozvařují na rozdíl od bezvaječných. Semolinky jsou taky bezvaječné, ale díky "tvrdé pšenice", kterou obsahují se aspon nerozvařují.
Veliký rozdíl je ve šlehačkách ve spreji atd.
Táleží na chuti jednotlicvů a ochotě investovat. Proti gustu-žádný disputát.

Kdo by chtěl opravdu ušetřit...existuje zančka ARO...určitě by se na jejich výrobcích dalo přežít.

 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Nejlevnejsi a nejlepsi?  

(24.1.2008 12:05:55)
Přežít určitě, ale užít asi moc ne ;)
 Simeona a 3 


Re: Nejlevnejsi a nejlepsi?  

(25.1.2008 19:42:46)
Souhlasím s vámi, že na jídle se moc šetřit nedá, spíš vařit levná zeleninová jídla než kupovat levné uzeniny, brrrr...
Značku Hamé co se džemů týče fakt nemůžu, jejich džem "rybíz" složený ze 30% ovoce (nebo tak nějak) a z toho je tam 25% jablek, prostě rybíz to nevidělo. Buď radši udělám domácí, nebo investuju do Schwartau - 60% ovoce. Je ale pravda že kupujeme džem jen výjimečně, jíme domácí a ten od Schwartau jsem potřebovala na linecké, protože to je právě jen tak dobré jak kvalitní jsou v něm suroviny. Vyjde to draze, alespoň ho potom neudělám tolik !:-D
 Lefff 


Re: Nejlevnejsi a nejlepsi?  

(24.1.2008 10:10:00)
Lenka, Opuncie, Líza - se všemi souhlasím a u od Lenčina příspěvku se tu řehtám nahlas - ty kočky mě dostaly :-D Naši nalezenci "jedou" na Whiskas a Friskies. Co se kočičí trávy týká, neumím si představit, že by naše kočky okusily pažitku - je to cibulovina a cibuložravci ti dva opravdu nejsou. Zato si občas pořídím zajímavou rostlinku jménem papyrus (šáchor) a po té se můžou utlouct. Dokud ji neohlodají, máme i zajímavou květinovou dekoraci.


Podle mě člověk nesmí přemýšlet "levně", nebo do toho zabředne a stráví život tím, že bude lítat od diskontu k diskontu s letákama v ruce a doma pak zjistí, že stejně neušetřil, protože podlehl kouzlu "levného" ovoce, zeleniny a kdečeho, a v záchvatu, při kterém má místo panenek v očích symboly dolaru á la strýček Skrblík, nakoupil víc než potřebuje.

Co člověk, to názor. Můj švagr ohrnuje nos nad second handy a přijde mu pod jeho úroveň a důstojnost nosit věci po někom a navíc ještě cizím. Radši se obléká u stánkových prodejců. Já naopak. Nos sice neohrnuji, ale preferuji SH před stánky. Když mě to chytne, obrazím sekáče a pak mám dětinskou radost z perel, které tam občas najdu. Krásný bavlněný svetřík v přírodní barvě zn. Benetton jsem milovala a nosila několik let, džíny od Armaniho taktéž. Jednak pro mě není důležité mít na sobě "poslední model", jednak si troufám tvrdit, že většina Čechů to stejně nepozná.
 Lefff 


Re: Nejlevnejsi a nejlepsi?  

(24.1.2008 10:25:03)
Aby mě někdo nenařkl, že se oblékám, abych před ostatními "nějak vypadala" - koukám, že jsem poslední větu formulovala dost nešťastně... V SH nakupuji věci, které se mi líbí, nenakupuji primárně podle značky a sama nepoznám, kdo je oblečen do kvalitní značky a kdo nikoli. Jen mám ráda věci, o kterých se domnívám, že chvíli vydrží a které zároveň dle mého názoru dobře a vkusně vypadají).
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Nejlevnejsi a nejlepsi?  

(24.1.2008 10:31:52)
Lvice,
mám podobný názor. Moje máti kudy chodí, tudy fňuká, jak je chudá, ale "hadr ze sekáče" by na sebe nevzala. Já mám 90% šatníku ze sekáče, bazaru nebo z výprodeje (hlavně v zahraničí) a nejen že to téměř nikdo nepozná, ale ještě mi lidi dost často říkaj, jak se umím hezky oblíkat a když jim prozradím, že jsem od hlavy k patě vč. bot oblečená za bratru patnáct set, tak se nestačej divit. :o)
 Lefff 


Re: Nejlevnejsi a nejlepsi?  

(24.1.2008 10:44:56)
Monty,
gól by byl, kdyby ti ještě okolí dávalo najevo, jak jsi marnotratná a rozmazlená, že máš na sobě značkový hadry :-D
 majdaleenka +07+11 


jídlo a alergie ... a botičky u Václaváku 

(25.1.2008 21:42:10)
Ještě mě tak napadá, jestli náhodou nemůže být nějaká souvislost mezi nejlevnějšími potravinami a kožní alergií, u alergika (a zvlášť dítěte) bych si na jídlo dávala zrovna pozor. Nemusí být nejdražší, ale musí být kvalitní.

Jo a jedna perlička: kdysi jsem na zkoušku zakoupila levný čistič na okna z nejmenovaného obchodního řetězce, co má v reklamě chlapíka, který Vám podá rovnou tašku s nákupem, hádejte, co uměl: dělal na všem krásné modré nevypratelné fleky:-D

Jinak oblečení ze sekáče je fajn, často jako nové a ještě se při nakupování člověk pobaví, je to jako bojovka;)

Mimochodem, našla jsem u Václaváku obchod s botami ve Štěpánské, mají tam bačkůrky za 45 korun, se žirafou prosím pěkně, ne šmejd;)
 Cow :-) 


Re: jídlo a alergie ... a botičky u Václaváku 

(25.1.2008 22:37:37)
Majdalenko, k alergiím na levné potraviny.
jednoznačně ti asi nikdo neodpoví, někdy totiž málo může znamenat více.
např. u alergie na vejce jsou levné bezvaječné těstoviny žádoucí.
Nedávno jsme přemýšlely se známou nad dětskýma výživama. Např. v ovocných přesnídávkách je vysoké % prodílu jablečné dřeně, což je naše ovoce a je velký předpoklad, že bude pro dítko snesitelná. Pak tu máme vícedruhové skleničky...např. jahodové, merunkové, švestkové...kde je základem stejně jablková dřen a podíl jahody je minimální nebo jde jen o příchut.
Minimální podíl se zdá být o.k. Jahody obsahují vysoké množství histaminu, takže taky platí čím méně, tím více.
No a "éčka" jsou kapitolou samou o sobě. Zareagovat na to může kdokoliv kdykoliv.
 majdaleenka +07+11 


Re: jídlo a alergie ... a botičky u Václaváku 

(26.1.2008 18:43:39)
C.O.W, já měla na mysli zejména ta "éčka", u nichž mi kamarád zbožíznalec kdysi říkal, že jedna z těch řad je dokonce karcinogenní, ale už si nepamatuju, která to byla, snažím se kupovat jídlo bez nich, i když, i obyčejná sůl je éčko... Netvrdím, že všechno levné je špatné, ani že vše drahé je dobré, chce to rozum do hrsti a studovat etikety (a doufat, že výrobce nelže;)) Třeba na šunkofleky klidně koupím fleky z Tesca (stejně jim to balí Zátka nebo tak někdo, zrovna v Tescu mají některé své věci dobré (vyplatí se mrknout na obal, kdo to pro ně vyrábí).
 Lei 


Re: Nejlevnejsi a nejlepsi?  

(27.1.2008 11:04:25)
Opuncie, k tomuto se stoprocentně přidávám!!! Oslazený sulc :-DDD - to je přesně, ale úplně přesně řečeno, jak ten "výrobek" vypadá a chutná. Stojí mi to v lednici už půl roku a přemýšlím, co s tím, jídlo nevyhazuji, ale tohle půjde...ale kam? na kompost? :-D Nerudovská otázka - jak pro to najít aspoň nějaké využití? Snad chodit lesem a rozdělovat do mravenišť :-D. Nikdy více nic takového nekoupím!
 sarka 
  • 

tak tohle ne 

(24.1.2008 9:29:44)
Ahoj všem, po přečtení článku musím reagovat, i když to obvykle nedělám. Souhlasím s tím, že levné potraviny jsou vykoupeny samou chemií. a navíc v nich vidím chuťově dost velký rozdíl. Já se teď snažím kupovat bio potraviny, nebo potraviny svým složením s co nejméně chemií. A to platí i u čistících prostředků. Představa, že sice levný čištič na záchod, prášek na praní či na nádobí udělá paseku ve spodních vodách mě moc nenaplňuje. To samé kosmetika. Proč si mám dávat na obličej chemii? V oblečení s tebou souhlasím, vyplatí se kupovat ve slevách (oblečení se dá risknout i pro děti). rozhodně nic nekupuji u vietnamců. Máme oblečení méně, ale kvalitní. A tak to vlastně platí ve všem. Jídla méně, ale kvalitní. Nebo hodně věcí si dělám sama. Šťávy, marmelády (a nesoulasím, že levné sjou stejně dobré jako ty drahé), jogurt, atd. při troše snahy, se dá levně a zdravě jíst.
 Jarma (dvě děti) 
  • 

Re: tak tohle ne 

(24.1.2008 10:38:26)
Přesně tak. A nejde jen o chuť. Jde taky o to, že to nejlevnější jídlo je plné chemie. Takže se vůbec nedá mluvit o nějaké hodnotné, kvalitní stravě, která tělu něco přináší. A pak jde o životní prostředí, které je všemi těmi chemiemi úplně zdevastované. Takže kromě toho, že preferuji bio potraviny (kde si myslím je důležité i to, že je vyráběno s dobrým přesvědčením a ta pozitivní energie se promítá i do toho jídla, ne tak u levných potravin, kde nutně cítím pouze zájem vydělat), kupuji i ekologické čistící prostředky, protože je "vylévám" do přírody, kterou nechci zamořovat.

A ještě jedna věc, mě přijde, že ta honba za tím nejlevnějším čímkoliv, znamená rezignaci na kvalitu. Na kvalitu čehokoliv - a to se tak nějak podle mne promítá i do životních postojů a mezilidských vztahů...
 Lefff 


Další možnosti šetření v oblasti jídla 

(24.1.2008 9:30:51)
Pokud chci ušetřit na výdajích za potraviny, nemusím se nutně omezovat na nejlevnější značku toho kterého druhu. (Navíc nevěřím tomu, že "nejlevnější" těstoviny nebo rýže chutnají stejně dobře nebo dokonce lépe než "nejdražší";).
Neustále mám doma uvařen kotel nějaké hutné polévky (ráda používám pohankové, kukuřičné, ovesné vločky, červenou čočku apod.). Pak stačí namazat krajíc chleba pomazánkou (levnější varianta než kupování sýrů a salámů) a večeři máme hotovou.

Pro masožravce:
z 1 kg čerstvého mletého udělám opět kotel omáčky na špagety. Co nesníme, dám zamrazit (když není čas vařit nebo není síla, jako když to najdu)

Kuřecí krky, křídla, srdíčka (=levnější maso):
krky na polévku, srdíčka na "čínu", křidýlka na pečení.

Každá máme určitě své osvědčené tipy, jak ušetřit. Ráda bych někdy viděla "hitparádu" chutných jídel za pár kaček :-)

 MSteflova 


Re: Další možnosti šetření v oblasti jídla 

(24.1.2008 9:32:43)
Lvice, tak začni s receptama. Zajímají mě např. tvé polévky - z červené čočky miluji, dcera se po ní může utlouct. a co ty další?
Díky předem.
 Cow :-) 


Re: Další možnosti šetření v oblasti jídla 

(24.1.2008 9:42:21)
Dobrovolně se přiznávám, že "nakupovat v outletech" jsem ještě neslyšela...takže jsem si zjistila, oč jde.
Jestli je někdo mimo obraz...dočte se http://www.exit66.eu/index.php?
com=popis_projektu

Vůbec netuším, jestli tohle v našem okolí funguje.
 Lefff 


Re: Další možnosti šetření v oblasti jídla 

(24.1.2008 9:49:23)
Ahoj Lassie,

právě mám na sporáku hrskovou polévku následujícího složení:

Trošku jíšky zaliju vodou, a po hrstích přidám právě ovesné vločky, kukuřičné, instantní pohankové vločky a červenou čočku. Pak buď čerstvou nebo mraženou zeleninu (obvykle tam vrznu pytlík Mochovské nebo jiné polévkové směsi), několik stroužků česneku na plátky (nedrtím - drcený česnek mi nedělá dobře). Dále sůl, pepř, bylinky dle možnosti: libeček, petrželka, majoránka, kmín.
Někdy přidám rozšprdlané vajíčko, jindy zase kostičky brambor. Recept jako takový napsat nemůžu, protože jsem kuchařka stylu "přiměřeně, přiměřeně" a "co dům dal" :-)) Ale u hrstkovky se nespleteš, tu prostě nelze uvařit jinak než dobrou a posléze dochutit tak, že je z ní skvost R^
 Mya 
  • 

Re: Další možnosti šetření v oblasti jídla 

(29.1.2008 10:40:57)
Polivky jsou opravdu pro me skvelou cestou, jak usetrit. za par korun je kotel polivky. zrovna vcera jsem delala zelnacku z cerstvyho zeli:
nastrouhala sjem pulku hlavky zeli. osmahla na masle, dolila vyvarem jen aby bylo ponoree, dusila doměkka, pak přilila 0,5 l mlíka, pokrájené brambory a nakonec zahustila jíškou a dochutila muškátovm květem a drceným kmínem. hromada polívky za babku.
Nebo delam kureci vyvary casto - většinou s kořenovou zeleninou a třeba nakou zavarkou, kapanim,...
nebo zelnacku z kysanyho zeli, bramboracku taky miluju, proste polivky u me pres tejden vedou. a usetrit se na nich da hodne. Jen teda enpouzivam do nich vubec mrazenou zeleninu, rpotoze chutove se to enda s cerstvou vuebc srovnat.
 Kohnova 
  • 

Re: Další možnosti šetření v oblasti jídla 

(29.1.2008 11:26:08)
Myo, prosiim, jak delas ten jogurt? Prosim, prosim, povez.
 Mya 
  • 

Re: Další možnosti šetření v oblasti jídla 

(29.1.2008 11:49:29)
odpovidala jsem u jogurtu, ale rada kopiruju:
Večer dám do skleněné nádoby mlíko ohřátý na 40 stupnu (jen o neco teplejsi, nez tělo) a přidám 1-2 lžíce bílýho jogurtu. Mlíko musí být "čerstvé" (buď bio mlíko od Olmy nebo třeba tu čestvé mléko v petlahvi) a jogurt používám buď activii, danone nebo bio jogurt od olmy, s jinýma zkušenost zatím nemám.
Promíchám a postavím na topení. Do rána je jogurt hotový. Konzistenci má podle teploty topení a délky, jakou ho tam nechávám, ale spíš trochu řidší. Ráno ho snídám nejradši s medem nebo javorovým sirupem a vlašskejma ořechama nebo semínkama.
V létě je výroba složitější. Dělám to přes den ta že postavím sklenici do hrnce s teplou vodou a tu postupně doplňuju. Ale spíš ho dělám jen v zimě, dkyž jde topení.
 Kohnova 
  • 

Re: Další možnosti šetření v oblasti jídla 

(29.1.2008 12:18:11)
Moc dekuju, zkusim jeste dnes!
 brzobohatka 


další nápady 

(24.1.2008 9:32:43)
na jídle se zas moc ušetřit nedá, snad jen, že nejlepší a nejlevnější ovoce a zelenina je z vlastní zahrádky ;čistící přostředky-tak polovina z nich se dá nahradit např. octovou vodou, mýdlovými ořechy...... a na menstruaci ušetříte, když si místo tampónů nakoupíte menstruační kalíšek (jednorázová investice, ekologické, pohodlné) zdravím p.
 Jane 
  • 

Re: další nápady 

(24.1.2008 9:51:38)
Menstruační kalíšek? To zní celkem nechutně :-(. To bych radši ušetřila jinde a nakoupila tampony!
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: další nápady 

(24.1.2008 10:39:21)
Nevíš, o čem mluvíš, je to výrazně pohodlnější (např. nevysušuje sliznici) a manipulace není o tolik jiná než s tampony. :)
 Jíťa 
  • 

Re: další nápady 

(24.1.2008 14:30:14)
Mě to docela zaujalo. Je to prý poměrně novinka. Můžu se zeptat, zda se dá koupit i v obchodě, nebo v lékárně, nebo jen přes zásilkové služby. Ráda bych se na to podívala.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: další nápady 

(24.1.2008 15:38:07)
Novinka (asi 5 let) jen u nás, jinak už nejméně 15 let :) Většinou v internetových obchůdcích s látkovými plenkami (kdyžtak mi napiš mail a můžu poslat odkazy na opravdu spolehlivé, nechci to tu zahlcovat), v některých lékárnách, v Brně třeba v obchůdku Brána k dětem ...
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: další nápady 

(24.1.2008 16:02:34)
Pro zajímavost - první kalíšky pocházejí z 30. let 20. století, ze stejné doby jako první tampóny, které se ale ujaly víc, protože v té době bylo neslušné dotýkat se vlastní vagíny a tampóny měly aplikátory :) Byly z kaučuku, na který mohla být alergie, takže nově se na trhu ujal od 80. let, kdy se začal vyrábět ze silikonu.
 farusa 


kalíšek 

(25.1.2008 13:56:20)
Kalíšek je super. Ekologický, pohodlný, levný.
Mrkni na www.kalisek.cz
 Lizzie 


Re: další nápady 

(24.1.2008 10:03:16)
Menstruační kalíšek? No tak promiň, ale slyším to jednak poprvé a pak se mi z toho také celkem zvedá kufr. V tomto ohledu jsem asi neekologická a nehospodárná, ale tampony stále vedou..těch pár dnů v měsíci to jde.
 brzobohatka 


Re: menstruační kalíšek 

(24.1.2008 10:12:46)
a z čeho se vám zvedá kufr: ze slova menstruační, nebo kalíšek? zkuste si o tom něco přečíst, než to úplně odsoudíte. p.
 Lizzie 


Re: menstruační kalíšek 

(24.1.2008 10:26:58)
Právě jsem si přečetla - nejenže nezaujalo, ale přijde mi to jako nepohodlné, nepraktické a mimo domácí použití též nenositelné.
Pokud
 Jana, 3 děti 
  • 

Poraďte mi s kalíškem, prosím 

(15.2.2008 23:44:25)
Prosím Vás, jestli s tím někdo máte zkušenosti, poraďte mi. Chtěla bych ho koupit, ale nevím, pro jaký se rozhodnout. Podle popisů se mi nejvíc líbí Lunette. Teď jsem ještě objevila český Ladycup - je taky hladký, ale nevím, jaké jsou s ním zkušenosti, jak je měkký atd. Nejvíc mě trápí velikost. Mám za sebou 3 císařské řezy, takže jsem normálně nikdy nerodila, ale bude mi 29 - a od 30 let se má používat ten větší. Mám obavu, aby mi malý neprotékal a velký mě netlačil. Moc děkuju za rady!!! Jana
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Poraďte mi s kalíškem, prosím 

(16.2.2008 0:10:03)
Jano, s Ladycupem ještě asi moc zkušeností nebude, je na trhu poměrně krátce. Myslím, že jedna žena na jedné diskusi teď psala, že mooncup je velikostně někde mezi malým a větším ladycupem (ten malý si koupila její 16tiletá dcera). Něco málo zkušeností je v tomto tématu (neděs se, že se tam najednou plete i něco jiného, toje bohužel slabina témat :( ): http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=8699679. Jinak se zkus poradit na www.menstruacnikalisek.cz, prodávají všechny a jistě budou mít reference od zákaznic.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Poraďte mi s kalíškem, prosím 

(16.2.2008 0:11:39)
Tady je poměrně důkladné srovnání: http://www.menstruacnikalisek.cz/Jakvybratspr%C3%A1vnouvelikost/tabid/102/Default.aspx
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: menstruační kalíšek 

(24.1.2008 12:12:28)
Já jsem si to přečetla, protože nápad jako takový mě zaujal, ale je to naprosto nevhodné pro použití mimo domov, jak to v práci na záchodě chcete vytahovat a vymývat a pak zase zavádět - asi budu taky nehospodárná a neekologická.... jak říkám, doma bych do toho šla, ale copak jsem pořád doma?
 brzobohatka 


Re: menstruační kalíšek 

(24.1.2008 12:33:07)
já do práce chodím každý den, dokonce jsem ve veřených službách, záchod mám společný s x studenty....na záchod si vezmu vodu v pet láhvi a opláchnu, osuším toaletním papírem...není problém....p.b.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: menstruační kalíšek 

(24.1.2008 13:03:42)
tak taky řešení, ale jednoduše to nezní, ale zase ani neuskutečnitelně ;)
 brzobohatka 


Re: menstruační kalíšek 

(24.1.2008 13:08:43)
Jani, máš pravdu, tak úplně jednoduché to není....nejdřív mi asi rok trvalo, než jsem si zvykla na myšlenku, že se dotknu vlatní menstruační krve....a týden, než jsem v praxi vyřešila všechny zádrhele.;)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: menstruační kalíšek 

(24.1.2008 13:11:53)
Mne nijak nepohoršuje ani neznechucuje vlastní menstruační krev, spíš si tak říkám, jak bych to při mý specifický MS asi tak s kalíškem dělala, když tři dny jenom maličko "špiním" a pak to tři dny teče jak z hydrantu. Počítám, že tři dny by mi byl nanic a tři dny bych ho vymejvala co hodinu... a to mi přijde docela dost zbytečný.
 Jíťa 
  • 

Re: menstruační kalíšek 

(24.1.2008 14:34:56)
Mám to podobný, v těch silnějších dnech si musím tampon jistit vložkou a měnit nejpozději po 2 hoďkách - spíš častěji. Samotný tampon nebo vložka prostě nestačí! Takže v tomhle případě by se možná kalíšek taky jistil vložkou.
 Simeona a 3 


Re: menstruační kalíšek 

(25.1.2008 19:53:02)
Jíťo, kalíšek je dost velký, podle info na www.kalisek.cz se do něj vejde všechna menstruační krev za jeden cyklus - samozřejmě to nejde takhle praktikovat, ale alespoň ti nemůže - pokud je dobře vložen- protéct, na rozdíl od tamponu. Kalíšek jsem koupila na výše zmíněné adrese a VELKÁ SPOKOJENOST !!!
 Ali 
  • 

Re: menstruační kalíšek 

(29.1.2008 11:03:28)
Nesouhlas. Všechna menstruační krev se do něj nevejde. Těch 12 mililitrů, co je jeho objem, v silných dnech "vyprodukuju" za méně než 4 hodiny. Už mi protekl, což mi ale ve dnech silné menstruace, jakou mám, nepřijde divné, prostě fyzikální zákony fungujou i u mooncupu. Ale např. na noc se mi osvědčil dokonale.
Takže za sebe bych mohla říct, že je lepší než tampony proto, že je podstatně pohodlnější, co se týče zachycení krve lepší, ale ne samospásný. S tím se ale dokážu smířit :o)
Každopádně za sebe říkám taky: velká spokojenost.
 Ali 
  • 

Re: menstruační kalíšek 

(29.1.2008 11:03:57)
Nesouhlas. Všechna menstruační krev se do něj nevejde. Těch 12 mililitrů, co je jeho objem, v silných dnech "vyprodukuju" za méně než 4 hodiny. Už mi protekl, což mi ale ve dnech silné menstruace, jakou mám, nepřijde divné, prostě fyzikální zákony fungujou i u mooncupu. Ale např. na noc se mi osvědčil dokonale.
Takže za sebe bych mohla říct, že je lepší než tampony proto, že je podstatně pohodlnější, co se týče zachycení krve lepší, ale ne samospásný. S tím se ale dokážu smířit :o)
Každopádně za sebe říkám taky: velká spokojenost.
 Ali 
  • 

Re: menstruační kalíšek 

(29.1.2008 11:04:28)
Nesouhlas. Všechna menstruační krev se do něj nevejde. Těch 12 mililitrů, co je jeho objem, v silných dnech "vyprodukuju" za méně než 4 hodiny. Už mi protekl, což mi ale ve dnech silné menstruace, jakou mám, nepřijde divné, prostě fyzikální zákony fungujou i u mooncupu. Ale např. na noc se mi osvědčil dokonale.
Takže za sebe bych mohla říct, že je lepší než tampony proto, že je podstatně pohodlnější, co se týče zachycení krve lepší, ale ne samospásný. S tím se ale dokážu smířit :o)
Každopádně za sebe říkám taky: velká spokojenost.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: menstruační kalíšek 

(28.1.2008 22:36:44)
nic osobního, ale váš příspěvek mě donutil zamyslet se nad celým procesem. Jak to vypadá s tamponem všechny víme. S tím kalíškem si to představuji asi takhle: jdete vykonat potřebu, potřebujete kalíšek vyjmout - hádám, že se zasunuje přibližně stejně daleko, jako tampon. Čili je nutné tam sáhnout prsty, vyjmout, tekutinu předpokládám vylejete do WC. Toto ale nemůže proběhnout bez ušpinění rukou krví. To zřejmě otřete do toaletního papíru. Pak vycházíte z kabinky, vymýváte kalíšek vodou z té PET lahve v umyvadle, nějak osušíte a jdete znovu zavést (nebo se celé vymývání koná přímo v kabince).
Nejsem zdravotník, ale uvědomujete si, že v podstatě takto kontaminujete celé WC včetně přilehlých prostor??? Že krev je ve své podstatě vysoce infekční materiál??? Tampon vytáhnete pomocí šňůrky a prakticky bez dotyku špinavé části balíte do papíru a vyhazujete na příslušné místo.
Víte kolik žen si nemyje ruce po použití WC?? Nebo kolik si naopak ty ruce jde na WC od nějaké špíny umýt??? Všude jsou věci, kterých se dotýkáte ještě než se dostanete do kabinky, kde celou operaci provádíte (pokud máte na každou akci nové sterilní rukavice, pak je můj příspěvek samozřejmě bezpředmětný). Uvědomujete si, čím vším se můžete nakazit, nebo nedej bože, čím vším může žena, používající takový kalíšek nakazit ostatní?????
Něco jiného je, když to provádíte doma, ve svém soukromí, něco jiného jsou toalety veřejné (nejlepší na škole nebo tam, kde se na nich opravdu vystřídají desítky žen). V podstatě je to samozřejmě věc každého, ale když se to vezme kolem a kolem.... zlaté tampony (ty jsou totiž jednotlivě a sterilně balené).

Ještě jedna poznámka: četla jsem názor primáře gynekologie, který říkal, že tento kalíšek považuje jako hodně velký krok zpět - přirovnával to k tomu, jak před lety neexistovaly vložky a ženy používaly nějaké hadrové pleny, které se pak "někde" přečvachly a "někde" sušily......

 Ali 
  • 

Re: menstruační kalíšek 

(29.1.2008 10:47:14)
Jakápak kontaminace...
Zamysli se nad tím pořádně, manipulace s mooncupem nemusí být o nic méně hygienická než manipulace s tamponem.

Jak to může vypadat s tamponem: přijdeš na wc, aniž by sis umyla ruce, vytáhneš již protékající tampon za již krvavý provázek, čímž si opatláš ruku, tampon hodíš do wc, ruku utřeš do papíru, od tvojí krve je opatlaný spodek prkýnka vepředu jak se tampon zhoupnul (schválně si někdy tuto část wc okoukněte...). Šmátráš kontaminovanou rukou v kabelce (kterou si tímto tedy taky kontaminuješ... a pak tím samým omatláváš vše ostatní během dne, kdy už dávno nejsi na wc... no a pak rozbalíš tampon, dorazíš ho tím, že na něj sáhneš nemytou rukou a zavedeš ho (a s ním i špínu z ruky... protože ten prst musíš strčit dovnitř a docela hluboko)... prst od krve, utřeš do papíru, omatláš splachovadlo, kliku a jdeš uspokojena hygienou ošplouchnout ruce k umyvadlu.
Fuuuuuj. A představ si, že takhle to dost uživatelek tamponu skutečně provozuje... ještě jsem neviděla ženskou přijít na veřejné wc a mýt si ruce před použitím toalety... skutečně ne... vždy jsem s tímto byla za exota.

(A tampony s aplikátorem, které odbourají aspoň část těchto věcí, ty se skutečně používají v mizivé menšině).

Samozřejmě, že s tamponem se dá manipulovat i čistěji. To ale i s mooncupem:
Při příchodu na veřejné wc si nejprve a vždy umyju ruce. Jdu do kabinky, přičemž rukou, kterou budu manipulovat s mooncupem/tamponem (jsem pravák, takže pravou) se nedotýkám kliky ani jiných věcí. Problém mi to nečiní, po letech z laboratoře mám cvik. V kabelce mám hned na ráně nachystanou vodu v pet lahvi, piju Rajec, má praktickou 0,75 l lahev s takovým tím násosníkem, může být i otevřená aniž by se vylila.
Pravou rukou sahám dolů, tak jako bych s ní vytáhla tampon, tak s ní vytáhnu mooncup. Můžu mít dva prsty mírně od krve, to bych ovšem měla i při zavádění tamponu. Pro mooncup se nemusí sahat hluboko, protože před vyjmutím jej lze vědomými stahy poševního svalstva posunout níž ke vchodu. Krev z mooncupu vylévám do wc, do levé ruky beru lahev, omyju mooncup i svoje prsty. Z kabinky se přitom nevychází. Některé uživatelky mooncupu taky třeba využívají wc pro invalidy, kde je wc i umyvadlo společně v jedné místnosti, tedy hned vedle tebe, a mooncup či ruce můžeš rovnou umýt. A nebo mají vytipované "neinvalidovské" wc, kde je to takto zařízeno - já například na svých "obvyklých trasách" vím o několika a ty přednostně používám, i když zrovna nemenstruuju... je to zkrátka pohodlnější... Při opětovném zavádění podobný postup, pořád s ním manipuluji tou jednou rukou, po zavedení v případě ušpinění ony dva prsty ještě jednou ošplouchnu, pak můžu taky vše osušit toaletním papírem (mimochodem neví jak Ty, ale já když trhám toaletní papír, tak přitom špinavýma rukama neohmatávám vše kolem). Hotovo, obleču, spláchnu a jdu. Po celou dobu nemusím na nic sáhnout rukou, která by potenciálně mohla být od krve.
Krev nikde nestříkám, nerozpatlávám, nic neosahávám špinavou rukou... K žádné kontaminaci "wc a veškerých přilehlých prostor" takto nedocházídojít nemusí. Resp. nedochází k o nic větší kontaminaci než při močení, velké potřebě atd. Očůraná prkénka, co vše asi bylo na rukách, které sahaly na splachovadlo... krev jsem na wc ještě tedy nepotkala... Na veřejných záchodkách se z principu dotýkám minima věcí... "Všude jsou věci, kterých se dotýkáte ještě než se dostanete do kabinky, kde celou operaci provádíte"... tak mi ty věci jmenuj. Dotýkáš se před a po použití wc zdí? Podlah? Dveří? Prkýnek? Vnitřků mís? Zásobníků na toaletní papír? Hm... Levou rukou otevřu dveře do umývárny, projdu, umyju ruce (bezdotyková baterie, popř. páková, lze spustit zřbetem ruky), jdu do kabinky... levou rukou chytnu kliku, otevřu dveře, zavřu, zajistím, svlékám šatstvo, pravou manipuluji se "spodkem", cestou z wc opět levou otevřu dveře, bez jakýchkoli dalších dotyků dojdu k umyvadlu, umyju a jdu.

Prosím, uvědom si, že sterilní není v běžném životě nic. Ani Tvoje ruka čerstvě umytá mýdlem (!!), ani čistý tampon vyjmutý z obalu, ani jednorázová vložka vyjmutá z obalu, ani toaletní papír, kterým se na wc utřeš, žádná klika, madlo, vzduch, voda, nic. Všude kolem nás je v nějaké míře špína a lítají bakterie, při určitém stupni hygieny a vyvinutosti imunitního systému se s tím lidské tělo bez problému srovnává. Víc než na veřejných wc se cítím ohrožená v tramvaji, kde dnes a denně potkávám špinavé chrchlající bezdomovce, občas i nějakou tu jejich krev, když se před nástupem poprali nebo v opilosti spadli. Infekcí se bojím úplně jinde než na záchodkách...

K názoru primáře gynekologie:
- bez uvedení jména a zdroje "jedna paní říkala"
- sám jako muž s menstruací a pomůckami zajisté nemá pražádnou zkušenost
- hovoří o přečvachnutí "někde" a sušení "někde"... jak se pere či pralo asi moc neví
- bez uvedení relevantních dalších důvodů a zdrojů, výzkumů je to každopádně jeho subjektivní názor nezakládající se na faktech... chci vidět studii, kde by prokázali souvislost mooncupu se STS (zatím jen u tamponu!)... chci vidět studii, kde by prokázali zvýšené množství zánětů u uživatelek látkových vložek či mooncupu (opět zatím více zánětů u tamponů a jednorázovek!)... chci vidět bakteriální stěry z wc po použití ženou s mooncupem nebo s tamponem...

Takže bych řekla, že toto je zatím skutečně jen otázka "osobního cítění" a vztahu k vlastnímu tělu a menstruační krvi.

Ano, na světě jsou lidé čistotní a prasátka, ale to je už jiná pohádka...
 Mya 
  • 

Re: menstruační kalíšek 

(30.1.2008 13:44:45)
tak jsem si ho nakonec objednala ;-)
 MSteflova 


Re: další nápady 

(24.1.2008 10:28:21)
Lizzie, ono je to jedno. Když porovnáš kalíšek s tamponem a to, jak obojí vypadá po použití, musel by se ti zvedat kufr i z toho tamponu.
 Lefff 


Re: další nápady 

(24.1.2008 10:35:58)
:-)) Hezky řečeno :-))

Já pohárek ještě nezkoušela, ale několik kamarádek ano a svorně tvrdí, že první menstruaci s ním "zápasily", ale jen co nacvičily zavádění a vyjímání, nemohou si jej vynachválit. Takže na něm něco bude ;)
 brzobohatka 


Re: další nápady 

(24.1.2008 10:43:20)
To si pište, že na tom něco je! nebudu chválit něco, co nemám vyzkoušené!p
 Jane 
  • 

Re: další nápady 

(24.1.2008 12:27:14)
jenže tampon hned vyhodim. Zatáhnu za šnůrku a už padá rovnou do záchodu! Ale i toho jsem teď ušetřena. Mám Mirenu, která stála sice 5000 ale je na pět let, takže když jsem si spočítala úsporu za prášky, za vložky a tampony a ještě to pohodlí, tak jsem ušetřila :-)
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Do záchodu neeee! 

(24.1.2008 15:03:29)
Neházejte ty tampony do záchodu. Ucpe se to.Já mám v práci hromadu ženských na starost a cca 1x měsíčně volám údržbáře. Je mi vždycky za nás hrozně trapně,chlapi mi vždycky s gustem líčí,jak tam "zase byla vložka", případně "tampon,co se na něj nabalil toaleťák"....Co já se to navysvětlovala, co cedulí po záchodech ponalepovala.A stejně to tam vždycky nějaká "píp..." hodí.
 Dadule 
  • 

taky hážu do WC mísi 

(8.2.2008 19:36:19)
Taky tampon hážu do záchodu. Nikdy si nevzpomenu vzít si tam noviny nebo nějaký papír ( nemám rada noviny ny záchodě) tak to pak hodin do mísi.Několikrát jsem to zkoušela zabalit do toaleťáku,ale musela jsem to hodně obalit,jinak prosákl. Hážu to do záchodu už přes pět let a nikdy nebyl ucpaný.
 Lizzie 


Re: další nápady 

(24.1.2008 12:27:20)
Lassie,

tampon vyhodim a neresim.
 MSteflova 


Re: další nápady 

(24.1.2008 12:28:18)
Lizzie, to jsme zase načaly téma :-) Nicméně než ho vyhodíš, určitá manipulace s ním je nutná.
 Lizzie 


Re: další nápady 

(24.1.2008 12:34:48)
Lassie,

jo, téma opravdu záživné:-)
 brzobohatka 


Re: neřešíte, to je fakt 

(24.1.2008 12:39:33)
ono je to nejpohodlnější něco jen tak hodit do záchodu, však co, časem se to rozloží....když si to tak řeknou všechny ženy, tak si představte tu hromadu tampónů v kanalizaci-to je trochu ekl, ne omytí gumového kalíšku!
 Lizzie 


Re: neřešíte, to je fakt 

(24.1.2008 12:43:11)
brzobohatko,

existuje taková věc a tou je koš na toaletní potřeby. Je používán v domácnostech i na veřejných záchodcích, nechci být nechutná a naturalistická, ale tampon se zpravidla zabalí a odhodí - toť vše. Kdo to háže do záchodu je čuně.
Asi jsi mě chtěla svou poznámkou kdovíjak urazit..nezdařilo se:-)
Hezké odpoledne.
 Cow :-) 


Re: neřešíte, to je fakt 

(24.1.2008 12:51:46)
Lizzie, kam až jsme se v debatě dostaly?:-D:-D:-D
Taky jsem proti, když se dozvídám, že někdo tampony háže do wc..,
Opravdu bych nechtěla takovou chutovkou oblažit svého manžela, až by se zasekl odpad a musel to jít odstranovat:-©:-©:-©
 JiBi* 


Re: neřešíte, to je fakt 

(24.1.2008 13:17:43)
Kdyz uz tady mame toto tema: Pripoustim, ze jsem mozna mene bystrejsi, protoze vhodit tampon do WC me jakziv nenapadlo.
Ja si myslim, ze Lizzi doma v rod.domku by to taky ani nenapadlo, to jen tam, kde s tim bude mit neprijemnou praci nekdo jiny.
 Lizzie 


Re: neřešíte, to je fakt 

(24.1.2008 13:41:24)
Jojo, také se nestačím divit,kam až se to zvrhlo:-)
Pro Ji.Bi: Mě by to nenapadlo ani jinde, a nejen proto, že jsem kdysi jako brigádnice i ty záchodky uklízela..:-(
Prostě je to o výchově a ne o tom, kdo co používá..
 JiBi* 


Re: neřešíte, to je fakt 

(24.1.2008 22:57:04)
Lissie, sorry, to byl prehmat, to vlastne nepatrilo tobe, ale jane.
 brzobohatka 


Re: neřešíte, to je fakt 

(24.1.2008 12:53:41)
no já do záchodu rozhodně nic nehážu a přeplněné koše, plné použitých vložek mi tedy přijdou daleko horší, než opláchnout vlastní, gumový kalíšek. ale to je věc názoru a zkušeností. nikoho urážet nehodlám a pokud se někoho moje přízpěvky dotkly, tak se tímto omlouvám.pb.
 Bumbi&05,08,10 


Re: neřešíte, to je fakt 

(24.1.2008 23:21:13)
jojo, koše jsou fajn... ale nejpozději po 24 hodinách ta rozkládající se krev začne pěkně zapáchat...

Mooncup mám rok a při srovnání přestup z tamponů na mooncup byla stejná (ne-li větší) kvalitativní změna, jako přestup z vložek na tampony :-D

Jo, chce to se trochu srovnat s vlastním tělem, ale mooncup narozdíl od tamponu "netahá" při slabší menstruaci a není bolestivé ho vyndavat, když je polosuchý (mám-li dodržet 4 hodinové doporučené intervaly výměny, nechci-li riskovat STŠ).

Je to věc každé z nás, lituju, že jsem mooncup neznala dřív. A mimo domov je to pohoda - pro mě. Po prvních dnech mi stačí vyměnit ráno/poledne/večer. První den mi je tak zle, že stejně nejdu nikam (zůstavala jsem doma i z práce a dělala ten 1 den z domova...)
 Grainne 


Re: neřešíte, to je fakt 

(24.1.2008 23:27:35)
Bebíčko, ono se stane, že si koupíš zvíře za nejlepších podmínek a najednou ty nejlepší podmínky pominou. Takže zvíře buď vyhodíš, odložíš do útulku, (kde určitě krmí nemíň Purinou), nebo se s ním rozdělíš o poslední kousek suchýho salámu.
Promiň, ale tohle byla více než trapná narážka.
 Mya 
  • 

Re: další nápady 

(24.1.2008 12:29:03)
Ano, zvlast poranu se mi i z tamponu zveda kufr. jenze ten okamzite vyhodim, kdezto s kaliskem se musi ejste manipulovat.
Ac jinak ekologicky celkem zamerena, do tohole se mi zatim nechce. Alwe uznavam, ez sjem v teto oblasti docela ciprlin. Co se menstruace tyce, setrim tak, ze tampony pouzivam jen vyjimecne a na doma pouzivam kalsicky tlusty vlozky. tam je to fuk a cenovy rozdil ej opravdu docela propastny. Do prace a vubec ven, si ale beru ty tenke.
 TERINEK 


Re: další nápady 

(24.1.2008 10:08:04)
Kupuju tampony v Plusu, 32 ks za 44 Kč, a tak mě jedna menstruace vyjde na 15 Kč... takže tady mě nenapadlo vymýšlet alternativy, abych ušetřila...
 Bela a smečka 


Levné praní 

(24.1.2008 10:25:47)
Před několika dny jsem zcela propadla praní v mýdlovém slizu. Název je poněkud odpudivý, ale netřeba se ošklíbat. Prosím, mrkněte sem http://www.vasedeti.czclanky.php?nazev=Levn%E9%20a%20%9Aetrn%E9%20pran%ED%20aneb%20S%EDla%20slizu&clanek=1241
 Katka + 3 
  • 

Re: Levné praní 

(25.1.2008 10:37:34)
Ahoj Belo, musím se smát té náhodě, teď jsem psala o slizu o pár řádků níž :o)). Také mám tři děti, takže se pračka nezastaví a na některé skvrny už jsou všechny prášky neúčinné. Tak jsem vyrobila sliz!!! Po druhém praní jsem mámě odnesla nenačatou Lanzu, protože já už nikdy nebudu prát v ničem jiném než ve slizu. Připadám si jako čarodějnice s kouzelným lektvarem, škoda, že není nic takového i do myčky :o(. Jsem ráda, že v tom nejsem sama. SLIZU ZDAR!!!
 Maruška Z. 


Re: Levné praní 

(25.1.2008 12:47:47)
Mohl byste sem prosím někdo napsat recept na mýdlový sliz? A co to dělá s pračkou, je to OK? Děkuju, M.
 Bela a smečka 


Re: Levné praní - odkaz na mýdlový sliz 

(25.1.2008 16:12:01)
Já nevím, proč mi ten link na návod na výrobu mýdlového slizu, co jsem psala výš, nefunguje. Zdá se, že jsem na konci zapomněla 3 tečky. Zkusím to znovu. Pokud by zase nefungovalo, třetí pokus udělám ještě večer s manžou, já jsem jen tupý uživatel netu. Celý předpis na sliz tu opisovat nechci, je to sice jednoduché, ale velmi zajímavá je i ta diskuze pod návodem, tak tam jukněte. http://www.vasedeti.cz/clanky.php?nazev=Levn%E9%20a%20%9Aetrn%E9%20pran%ED%20aneb%20S%EDla%20slizu&clanek=1241...
 Maruška Z. 


Re: Levné praní - odkaz na mýdlový sliz 

(25.1.2008 21:27:12)
Už to funguje, byly to ty tři tečky. Díky! :-)
 Mya 
  • 

Re: další nápady 

(24.1.2008 11:59:08)
Napsala jsem prispevek a zmizel. tak ejste jednou.
Dalsi napad na usetreni an jidle je, kupovat potraviny, kter jsou levnejsi ze sve povahy = korenova zelnina, brambory, kysane zeli, kureci amso...Pres tyden varim ruzne polivky, kureci stehynka, jatyrka, lusteniny, lepenici, bramborak ... a pak o vikendu udelam nakou peceni, rostennou, ptacky, nebo proste enco do masa. Docela jsme si na tenhle rezim zvykly a mne plne vyhovuje.

nekupujem zadny chipy, tycinky, susenky, majolku tak ejdnou do roka na Silvestra, ruzny dochucovadla a tak nekupujem.
 brzobohatka 


Re: ukončení diskuze 

(24.1.2008 14:25:10)
Ahoj diskutující ženy, za svou osobu bych chtěla uzavřít tuto "větev" diskuze. Tím, že používám menstruační kalíšek jsem nechtěla nikoho urazit ani znechutit. Ani neodsuzuji ostatní ženy, které používají běžně dostupné hygienické potřeby.Naopak, budu ráda, když se tato moderní alternativa rozšíří alespoň do podvědomí žen bez nějakých negativních pocitů. Obecně věřím, že by se měly používat co NEJMENE věci na jedno použití.Ušetříme tím nejen vlastní peněženku, ale i životní prostředí. Mějte se, p.b.
 Cita 


Re: ukončení diskuze 

(30.1.2008 19:36:05)
Brzobohatko, dík za upozornění, že něco takovýho vůbec existuje, bez tvojí odvahy by se ke mě tahle info mohla dostávat třeba taky dalších deset let. Stránky sem prostudovala a připadá mi to nejmíň jako něco, co stojí za úvahu..Uvidíme ;)
 Matylda 11/2006 


Re: další nápady 

(24.1.2008 22:04:25)
promiň, ale kalíšek je opravdu nechutný, co takhle látkové vložky na přeprání~f~
 katka+katka 
  • 

Re: další nápady 

(24.1.2008 22:20:50)
tahle diskuze se teda ubrala směrem, začíná to být skutečně humus :-)
 Matylda 11/2006 


Re: další nápady 

(24.1.2008 22:28:25)
mě to připadá jako prasárna celý, umývat si kalíšek pet lahví, to je fakt nechutný:-©
 Keira 
  • 

Re: další nápady 

(24.1.2008 23:47:07)
Matyldo, tak látkové vložky na přeprání skutečně existují. Vyzkušej si to dát do vyhledávače a uvidíš jaká je nabídka.
 Matylda 11/2006 


Re: další nápady 

(25.1.2008 9:07:59)
já vím, taky je to humus, žijeme v 21. století, tak bychom si na to mohli zvyknout, časem bychom zase mohli jezdit do práce na koni.
 Marťásek 


Re: další nápady 

(28.1.2008 8:33:04)
a já si myslím že je každého věc co a jak používá.Kdo chce kalíšek použije kalíšek, komu to připadá nechutné ať si dál používá tampony nebo vložky.Rozhodně nebudu odsuzovat nic co není jsem nevyzkoušela. A navíc je to tady jen o názoru, nikdo nikomu nic nevnucuje.
 Helča+3svišti 


Re: další nápady 

(30.1.2008 16:11:43)
Jsem zastáncem obojího. No a co? Zkus to použít a budeš si pak s těma "jednorázovkama" připadat jak v igeliťáku! Neodsuzuj nic, čemu nerozumíš a co jsi nevyzkoušela. Howg!
 Eva 
  • 

Také si dovoluji nesouhlasit, 

(24.1.2008 9:40:57)
hlavně o těch nejlevnějších potravinách. Snad můžu napsat, že jsem vdaná 22 let a žijeme z 1 platu a 1 ID, to na vysvětlenou. Takže už mám nějaké zkušenosti, jak nakrmit rodinu a vyjít s penězi....Stručně řečeno: já jsem z nejlevnějších potravin už vyléčená. Po špatných zkušenostech nekupuji např. nejlevnější těstoviny, ale sáhnu o třídu výše. To samé olej - raději jednu litrovou láhev slunečnicového oleje ve skle, než laciný kanystr s olejem, který smrdí jako "sádlo z opic".....A tak bych mohla pokračovat. Ad čistící prostředky a kosmetika - tak tam souhlasím. Mám dobré zkušenosti třeba s levnou kosmetikou Barekol, jeden dražší prášek na praní "lepších" věcí, na ponožky, domácí trika a tepláky pak stačí lacinější.
Musím končit, jsem zvědavá na diskusi. Hezký den.
 katka+katka 
  • 

jídlo 

(24.1.2008 9:49:21)
já si skutečně myslím, že levné jídlo chutná jako drahé. K těm těstovinám měli jsme jednou Panzanni (které nelepí) a chutnají naprosto stejně jako nejlevnější těstoviny s Plusu, které jen tak mimochodem také nelepí:-) Pokud velice účinné jsou ty vyrobené pro řetězec Tesco
 TERINEK 


Re: jídlo 

(24.1.2008 9:59:24)
Katko, těstoviny v Plusu jsou moc dobrý... špagety za 8,- Kč mi tam připadají lepší, než zmiňované Panzani.. Kupuju tam vlastně všechno a levných jogurtů se taky nebojím, nevím proč bych měla...
 TERINEK 


Re: jídlo 

(24.1.2008 10:00:20)
Katko, těstoviny v Plusu jsou moc dobrý... špagety za 8,- Kč mi tam připadají lepší, než zmiňované Panzani.. Kupuju tam vlastně všechno a levných jogurtů se taky nebojím, nevím proč bych měla...
 Andrea, Ema 8 měsíců 
  • 

Re: jídlo 

(24.1.2008 10:38:34)
Taky kupujeme těstoviny v Plusu. Nikdy se nerozvaří, zůstávají dost dlouho "al dente" - co mi trošku vadí, ale vařím je delší dobu a jsou opravdu výborné. O žádném lepení nemůže být řeč. Ale není to tak se vším levnějším zbožím. Co nesnášim je rýže, co se dřív rozpadne než uvaří. Tam šetříme tím způsobem, že kupujeme 5kg balení předvařené rýže.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: jídlo 

(24.1.2008 10:00:41)
Každý má jinak nastavené chuťové pohárky. Je možný, že někomu chutná víc tlačenka než schwarzwaldská šunka. Ale rozdíl mezi těstovinama za dvě koruny a za padesát korun opravdu je. Nemusíte ho vidět/vnímat, ale jeho existence se zpochybňuje těžko (nemyslím teď rozdíl v ceně).
Mmch. Panzani jsou normální těstoviny s mohutnou reklamou. Existují daleko lepší a kvalitnější. :-)
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: jídlo 

(24.1.2008 12:15:50)
Přesně tak, Panzani jsou jen tak o půl třídy vyšší - už jsem psala Barilla a Ghigi, to je velký rozdíl.
 Kembo 


Re: jídlo 

(24.1.2008 23:28:00)
Těstoviny za 2 Kč??? Tak ty neznám...., a tolik nestály ani před nějakými 7 lety, kdy jsem se na kolejích těstovinama dost živila a vzhledem k omezeným financím jsem kupovala ty nejlevnější. Ale to měl člověk jiné priority, z vydělaných peněz jsem radši koupila víno než kvalitní jídlo :-)) Ale dneska už i 1 blbý bílý rohlík stojí 2,50, takže balík těstovin 2 Kč těžko. Proto dám radši za rohlík 5 Kč a koupím nějaký semínkový.
Jinak teda souhlasím, že záleží na tom, komu co chutná. Něco snesu v levnější variantě, u něčeho si raděj připlatím, fakt záleží na chuti každého z nás.
A já šetřím tak, že u nejoblíbenějších a nejpoužívanějších potravin si ceny zhruba pamatuju a když jsou někde v akci a mám tam zrovna cestu, tak si je koupím v akci. Ale není akce jako akce, někdy z nás ti obchodníci dělají pěkné blbce. Základní věci teda nakupuju v Penny a v Plusu, mám to po ruce. Stejné věci i v akci stojí třeba v Globusu víc a navíc se tam dostanu jendou za čas. Navíc öba už mají v sortimentu nějaké ty biovýrobky, takže taky super ( a v Plusu na ně mívají akce ;-) Jinak přiznávám, že mám teď čas rolistovat letáky a sledovat, kde co mají. Ale za chvilku se mi narodí mimčo, tak na letáky už čas nebude :-)

U těch čistících prostředků to bohužel asi chce ozkoušet, což taky něco stojí. Na jar nedám dopustit :-) A existuje více prostředků, které jsou sice dražší, ale ve finále levnější, proteže vydrží déle a čistí lépe.
Oblečení - nejhezčí věci jsem pro mimčo koupila v sekáčcích a taky jsou na omak kvalitnější než nějaké ty levné hadry, co jsem taky bohužel koupila. Na sebe nohužel v sekáčích nějak nakupovat neumím, ale už mě opravdu nenapadne kupovat si oblečení na začátku sezony, když za několik týdnů bude ve výprodeji třeba za polovičku. I když teda někdy je to těžký a samozřejmě u nějakého super hadříku taky neodolám, ale musí to být za nějakou rozumnou cenu.

Jo a hodně ušetřím za telefon, protože mám dva výborné tarify a co jde, tak odkomunikuju radši přes net, než přes telefon.
 Katka 
  • 

Šetření u nás 

(24.1.2008 9:51:23)
Taky se snažíme šetřit, kde se dá, ale jdeme na to poněkud jinak, než autorka článku. Rozhodně se nesnažím příliš kupovat levné potraviny. Z logiky věci přece vyplývá, že nejsou levné proto, že by je laskavý výrobce dotoval. Ale nejspíš místo kvalitní suroviny používá tu nejlevnější, podřadnou. Takže věřím, že nejlevnější džem chutná přijatelně, ale nejspíš bude syntetický. Koukali jste se někdy třeba na složení levných ovocných sirupů? Není v nich ŽÁDNÉ ovoce. Jen cukr, voda a syntetické chutě a barvy. Takže toto tedy opravdu kupovat dětem ani sobě nebudu.
Jak na to tedy jdeme u nás?
1) Nejmladšímu prckovi dávám většinou látkové pleny. Moderní, kalhotkové, nežehlicí. Když člověk chce, ušetří na nich dost. Dají se koupit z druhé ruky.
2) Každý týden si píšu rámcový jídelníček na týden následující. Podle toho si sepíšu suroviny a ty koupím. Nekupuju pak zbytečnosti.
3) Vařím často z levných surovin - luštěniny,...
4) Zužitkovávám výpěstky ze zahrady. Z jablek třeba vařím i přesnídávku pro prcka, ty kupované jsou hodně drahé.
5) Oblečení tak jako autorka kupuju v sekáčích, outletech a sezónních výprodejích.
6) Co jde, nežehlím. Doma nepřetápíme, termostat máme nastavený na 20,5°C.
7) Snažíme se omezit ježdění autem (a nechali jsme ho předělat na plyn).
Víc mě toho teď nenapadá, ale musím říct, že naše měsíční náklady na život nejsou nijak závratné a ušetřit se dá.
 Katka 
  • 

KATKA souhlas s KATKOU 

(25.1.2008 10:29:45)
Tak to mi mluví ze srdce, opravdu jsme k tomu přistoupily stejně. Zjistili jsme, že na potravinách neušetříme a upřednostňujeme kvalitu před kvantitou. Oblečení kupujeme pro všechny /je nás pět/ jen v secondhandech a jen to, co opravdu potřebujeme, přesto si troufám říct, že chodíme oblékaní pěkně a moderně, na botách se šetřit nedá...
Pleny máme také moderní látkové a místo kapesníčků při každém přebalování opláchneme vodou. Kosmetiku kupujeme, až dojde, ne deset sprch. gelů a pět krémů...pak se to akorát vyhazuje. Už měsíc peru v tzv. slizu, doma vyrobeném ekologickém gelu, který je svou kvalitou srovnatelný s drahými prášky a stojí cca 15Kč /40 praní !!!!!!
Taky jsme zrušili restaurace a držíme PÁTEČNÍ PÁRTY, což znamená, že si nakoupíme to, co nám nejvíc chutná a co není zrovna levné, takže si to člověk nekupuje každý den, k tomu láhev dobrého vína, hrajeme stolní hry, vyprávíme si a je to lepší a daleko levnější než restaurace.
A v neposlední řadě, pokud to jde, nakupuji BEZ DĚTÍ, jinak mě přijdou rohlíky na 150,- Kč :o)))
 Lizzie 


:-)) 

(24.1.2008 9:56:37)
Pocházím z rodiny, která si potrpí na dobré jídlo (což nevnímejte jako drahého kaviára a humra), takže naprosto nejlevnější šlichty nejisté chuti i obsahu nekupujeme, máme své oblíbené jogurty, těstoviny, sýry, šunky apod..Fakt si chci pochutnat a neházet do sebe kdeco, jen pro pocit sytosti.
Já osobně celkem ,,ušetřím" na oblečení. Vzhledem k faktu, že mám módymilovnou sestru, kterou cca po 3 měsících omrzí oblečení s radostí ,,dotahávám a kombinuji" věci po ní, což zpravidla doplňuji ,,úlovky" ze sekáčů. A jak mi to prý sluší..:-)) Na stranu druhou nešetřím na botách, neboť svých nohou si vážím a na doplňcích, z nichž se mi osvědčily ručně vyráběné tašky..ty toho unesou. Ale, co člověk, to názor a životní styl..
 Cindule 
  • 

Re: :-)) 

(24.1.2008 16:42:35)
Když já tak ráda humra a kaviár! :-) Ale fakt. Humra jsem tedy neměla už víc než 5 let, ale kaviár (sice ne originál) občas koupíme - cca 1 x kvartálně. Tím jsem nechtěla naštvat ostatní dámy na diskusi, já jsem jen labužník.
Ale umím také uvařit i levně a dobře. Stačí se trochu snažit hledat dobré recepty. Manžel dříve při pomyšlení na to, že by jedl cuketu a lilek, pomalu omdléval, ale když jsem udělala rattatouille, tak se oblizoval až za ušima - a je to dokonce bez masa :-)
 MSteflova 


Re: :-)) 

(24.1.2008 16:56:16)
Cindule, a jak je děláš? Já cuketu a lilek miluju, mňam.
 Lizzie 


Re: :-)) 

(24.1.2008 18:48:18)
Jéé, Cindule, já to nemyslela nijak zle, použila jsem jen obrazné přirovnání:-)) Ostatně já si zas potrpím na kafe, když máme čas zajdeme do kavárny, doma bych to nejlevnější nepila (brr), byť i z toho automatu (když je nejhůře) si ráda dám.
Jinak rataitoulle...to fakt existuje? Je mým snem ochutnat to od doby, co jsem viděla ten film:-)) O to víc, že jsme ho sledovali s prázdným žaludkem a pěkně slintali:-))
Jo a cuketa je fajn..i ta buchta z ní.
 Cindule (1 ještěrka, 14 m) 
  • 

Pro Lassie66 a pro Lizzie 

(24.1.2008 19:53:18)
My také domů do presovače kupujeme jen dobré kávy. Většinou je nějaká akce. Jako nedávno měli Davidoff 3 za cenu 2 - no nekup to :-)
Jinak vám dám rychlorecept na ten rattatouille:
potřebujete:
1 lilek (nebo baklažán :-) )
2 malé cukety nebo 1 větší
2 červené papriky (většinou koupím 1 větší)
2 rajčata
2 cibule
trocha olivového oleje
4-6 stroužků česneku
jedna krájená loupaná rajčata v plechovce
rozmarýn, tyminán (lze použít i sušené), pepř a sůl
Lilek se nakrájí na větší hranolky, prosolí a nechá vypotit. Mezitím si nakrájíte ostatní zeleninu, cuketu oloupete a dáte stranou.
Na troše oliv. oleje osmahnout veškerou zeleninu včetně lilku - mimo cukety, nechat trochu podusit cca 5 minut, přidat cuketu, krájená rajčata v plechovce (ale bez toho plechu, prosím), česnek, prosolit a opepřit. Nechá se to dusit cca 25 minut, dají se do toho bylinky a je to hotovo.
Je to výborná francouzská pochoutka. Občas to dělám tak, že lilek také oloupu, podle nálady.
Není to náročné na přípravu ani na čas a je to super.
Navíc vám to i pročistí střeva - nebojte se, nikdy jsem průjem neměla, jen jsem navštívila onu místnost tak 2 x za den :-)))
Film neznám, jen jsem viděla ukázky a už se těším, až to někde seženeme.
A jak je ten recept na cuketovou buchtu - to zase neznám já...
 Lizzie 


Re: Pro Lassie66 a pro Lizzie 

(24.1.2008 20:03:02)
Cindule,

ráda bych ti ho nepsala, ale složení nevím - zatím jsem většinou vyžírka živící se z kuchařského umění jiných, byť něco jednoduchého také splácám. Za recept děkuji a na film se podívej, je to milá sranda:-) Ale pozor..jak už jsem zmínila, nesledovat s prázdným žaludkem.
 Stáňa a dva kluci 


Re: Pro Lassie66 a pro Lizzie 

(24.1.2008 20:10:39)
Cindule,
s receptem jsi mě potěšila, tak tady máš na oplátku, tahle je fakt dobrá, je to vyzkoušené



Buchta -
35dkg cukina postrouhat + 25dkg moučky - smíchat dokupy
35dkg polohrubá
3 vajíčka
1 lžička skořice
1 lžička kakaa
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
2 lžíce oleje
trošku rumu + trošku mléka + vlažské oříšky

Vše smíchat a dát péct je to rychlovka a Cukiny lze nahradit jablíčky :-)
:-)
 MSteflova 


Díky Stáňo a Cindule 

(24.1.2008 20:30:36)
Určitě vyzkouším :-)
 Cindule (1 ještěrka, 14 m) 
  • 

Recept 

(24.1.2008 20:33:08)
Díky za recept, vyzkouším na naší sobotní návštěvě. Aspoň jednou ke kávičce udělám něco jiného než mou oblíbenou hrníčkovou variantu :-)
 Lizzie 


Re: Pro Lassie66 a pro Lizzie 

(24.1.2008 20:58:05)
Jo, to bude ona. Díky Stáňo:-)
 Zuzka M. 
  • 

no trochu přehnaný :) 

(24.1.2008 10:26:39)
Jako sice třeba s tim toaletním papírem je pravda, že většinou z těch barevným nedej bože voňavých jsou kolikrát pěkné infekce, ael šetřit tčeba na tampónech, vložkách nebo nedej bože na jídle... to se mi docela příčí... taky bych srovnávala kvalitu tohoto jídla, většina levnějších je nabita konzervanty a tak, moje sestra je sama analitička potravin a tak vím mnohé co vypadá jako jídlo, ale třeba nějaké levnější párky neviděli maso ani z dálky, takže sice ušetříte, ale na úkor zdraví vaši ratolestí... jediné s čím nějak tak souhlasím, je nakupování oblečení v bazarech atp. pro děti to na běhání stačí. Btw kočky mám tak rozmachaný, že mi nějakou konzervu z tesca nepozřely ... bestie jedny, ale co, ať se taky pomějou, ne? :)
 Lilith 


Re: no trochu přehnaný :) 

(24.1.2008 10:48:20)
Tak to jsme se nasmála...nejlevnější marmeláda chutná stejně, jako ty dražší?? Máte už hodně vytrenované chuťové pohárky na blafy, ale to má spousta lidí v ČR. Průšvih je, když si je rozmazlíte a zvyknou si na kvalitní stravu..zpátky se vrací těžko.

Šetřit nebudu tím, že budeme sobě i dětem huntovat zdraví nekvalitními, chgemickými náhražkami jídla, ale třeba tím, že budeme jíst méně. Ono narvat košík levnými potravinami po okraj a doma se tím přejíst vyjde na stejno, jako si koupit třetinu košíku kvaliním zbožím a prostě jíst méně..ostatně většina lidí by to dle statistik potřebovala jako sůl :(
 Zuzka M. 
  • 

Re: no trochu přehnaný :) 

(24.1.2008 11:01:43)
jj přesně tak... radši dítěti koupím (v zimě) ve zdravej výživě přírodní zelninu, která je sice na pohled mrzáčtější, ale dražší chutnější a zdravější, naž nějakou chemii z kauflandu... ja nevim, já si tam vybavim všechn ty umělý "věci" co v tom jsou a je mi z toho zle... P.S.: zkuste si třeba porovnat tuňáka rio mare v olivovém oleji a rozmašírovaného tuňáka v rostlinném oleji, kde nejsou kousky masa, ale rozšrotované zbytky z ryb.. to bych dítěti opravdu nenaservírovala... a ještě si dovolim nesouhlasit s těma čistícíma prostředkama, jednou jsem byla nucena si v nouzi koupit nějaký levný prostředek na mytí nádobí (protože Jar bohužel došel) a výsledek byl takový, že jsem tu úžasnou lahvičku spotřebovala za pár dní, protože člověk musel vylít snad půlku flašky, aby to jen trošku pěnilo a mělo nějaký čistící efekt. A když už teď kupuji nějaké prostředky na čištění, tak koupim drahé, ael vydrží mi dlouho, protože stačí opravdu jen málo a koupím zásadně ekologické, které se dají volně rozložit v přírodě a hned mám ze sebe lepší pocit ;-) mně tohle jako nějaký "nadstandart" nepřipadá...
 Bulik 


Re: no trochu přehnaný :) 

(24.1.2008 11:30:27)
Hmmm, tak taky bych na jídle nešetřila a nejlevnější potraviny jsou opravdu hnusárny, stačí ochutnat opravdovou kvalitu a je jasno. Tudíž jsme sice zmlsaní, ale už jsme úspěšně naučili i okolí, že těstoviny pouze semolinové, čokoláda pod 30 procent se naprosto nedá jíst, zelenina a ovoce pokud možno sezónní, vajíčka české, šlehačku nikdy ze spreje, máslu dát přednost před margarínem, marmeládu domácí a tak :-) Přitom všem debužírování má manžel i přes vrozenou zdravotní poruchu takové hodnoty cholesterolu, že endokrinoložka nechápe a majlant neprožerem, v rozpočtu mám na jídlo 4500 tisíce měsíčně, což mi nepříjde nadstandardní :-)

Ale k tomu šetření. Mám taky pár tipů, ale nejspíš se nebudou líbit. V první řadě - zrušit auto. Auto žere prachy, i když jenom stojí před barákem a jsou to desetisíce ročně. Přitom pokud ho nepotřebujete k výkonu povolání, nebo nebydlíte někde, kde autobusy zrušili, tak drtivou většinu autopojížděk zvládnete buď pěšky (maloměsto, vesnice) nebo MHD. My jsme to maloměsto a pěšky teda nachodíme šílené kilometry, ale příjde nám to normální, je to tak odjakživa, tady moc MHD nefunguje a pěšky je to stejně nejrychlejší (podotýkám, i s 3-letým dítětem nebyl loni problém chodit 5 km denně, je zvyklý). Jakmile se oteplí, vytahujem kola a do podzimku z nich neslezem, je to ideální dopravní prostředek, doporučuju. Navíc má člověk solidní fyzičku :-)

Další tip - nenakupovat v hypermarketech, člověk tam nechá mnohem víc peněz než by chtěl. My obrážíme přímo ve městě kombinaci pekárna-mlékárna-masna a řekla bych, že nejenom celkově utratíme míň peněz, ale taky kvalita potravin je vyšší a líp chutnají. Chodíme do podnikových prodejen místních zemědělských závodů, ceny občas fakt neuvěřitelné, stoprocentní čerstvost, zboží nejelo přes půl zeměkoule.

Když už vlezeme do hypáče, tak pěšky a s batohem na zádech. To si člověk rozmyslí, co všechno bude kupovat, když to má odtáhnout na vlastních zádech :-)

Dost se dá ušetřit na pití, u nás se pije pouze čaj (ale dobrý), mléko a voda, teda pokud pominu občas flašku vína :-) Není to kvůli šetření, ale jaksi jsme se sešli s manželem takoví dva, co pivo nepijou, kafe nepijou, sladké tekuté lepidla živelně nesnáší. Když je minerálka nebo ovocný stoprocentní džus, tak si dáme rádi, ovšem to by někdo z toho obchodu musel dotáhout, že :-) Takže ty jsou jen občas, když si na nějakou větší vyjížďku to auto půjčíme a rovnou v obchodě nabereme pár krabic džusů. V létě a na podzim vylisujeme zastudena rybíz a jablka z rodinných plantáží, dáme to zamrazit a lepší pití teda není :-)

 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: no trochu přehnaný :) 

(24.1.2008 12:28:23)
Souhlasím naprosto se vším, s tím pitím to je taky velká pravda, protože, když kolikrát vidím ty lidi v Tescu (chodím tam jen velice střídmě, taky si raději nakoupím v malých obchodech), jak tahají plné koše minerálek (v horším případě té sodovky za 2 koruny (ve kterých se podle mě rozpustí i žiletka), tak to určitě stojí velké peníze. My taky pijeme jen čaj, ale Teekane, je chuťově dobrý a nesladím ho ani dětem. Trošku tedy hřešíme na kávě - standart směs bych nepila, říkám si, než špatnou kávu, tak raději žádnou (proto mám vytipované i domácnosti, kde si kávu dávám a kde ne :-D)
Jen tedy jedna výjimka - bez auta bychom se neobešli. Máme poměrně dost koníčků, za kterými si musíme dojet a už vůbec z principu, jsou situace, kdy se to auto nejen hodí, ale je přímo životně důležité, třeba nemocné děti nemůžu vozit na kole, a že ty moje jsou nemocné fakt dost. Máme auto předělané na plyn, přestavba vozu se nám zaplatila snad za 10 měsíců a teď už jezdíme za 1,30/km (nedávno jsme to počítali, tak to náhodou vím ;))
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: no trochu přehnaný :) 

(24.1.2008 22:18:47)
koupili jsme si Brita filtry na vodu, takže pijeme vodu z kohoutku (přece jenom trubky v paneláku už něco zažily). Filtr odstraní i chlorový zápach. Mám takovou, že se vejde do dveří od ledničky, takže mám pořád chlazenou vodu. Dělala jsem z ní i pitíčka malému. I ta káva z takové vody chutná podstatně lépe.
Jinak sodovky nepiji, břídí se mi i pohled na ně. 2 litry za 6 korun, když čistá neperlivá voda stojí kolem 7??????
A v zimě vaříme čaj, tady si teda potrpím na Pickwick černý, ochucený ovocem. Ale i ten se dá nakoupit do zásoby, když je v akci.....
 Marek 
  • 

Re: no trochu přehnaný :) 

(25.1.2008 8:45:16)
Dovolil bych si nesouhlasit

1) auto je sice drahé, ale v dnešní době nutnost. Bydlím na vesnici, kam je sice spojení do Brna, ale v autě strávím 50 minut denně, v dopravě by to bylo 2:30. Občas se něco doma dělá (a to dost často) a tahat plovoučku nebo obkladačky není zrovna ideální. Mimčo na cestě - jízdy k doktorům atp. si fakt autobusem neumím představit

2) neodsuzoval bych hypermarkety - naučili jsme se kupovat jen podle lístečku. Nakoupíme vše co chceme na jednom místě a nemusíme objíždět hromadu obchodů. Ve výsledku to vyjde vždy levněji, jak časově tak finančně. Je potřeba disciplínu, uvažovat a nekupovat pitomosti - třeba tuňáka zlevněného ze 109,9 na 99,9.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: no trochu přehnaný :) 

(25.1.2008 8:58:20)
Na vesnici, na malém městě budiž, ale v Praze auto nezbytný NENÍ a za tím si stojím.
Do porodnice jsme např. jeli taxíkem.
 kveta19 


Re: no trochu přehnaný :) 

(25.1.2008 9:05:38)
Sohlas,kdyz jsem bydlela v Praze-auto nebylo nutny.Na male pochuzky a na male nakupy.Ovsem kdyz jsem v lete vedla koupaliste tak uz nutny bylo.Pro zasobovani do stanku(ano,jde to vyresit i telefonem a zbozi privezou).
Pro odvoz do nemocnice-jednou jsme na sanitku cekali 12minut a ja nevydrzela a jela autakem sama.
Jenze kdyz pak mas dve deti a manzela co chodi z prace v 8vecer tak nakup udelat musis.Podle myho je lepsi jet jednou,nez s plnyma taskama cvalat kazdej den do marketu.
Jinak cestovani metrem-parada,rychlejsi,levnejsi.
 Bulik 


Re: no trochu přehnaný :) 

(25.1.2008 9:40:05)
Monty, já šla do porodnice pěšky :-D Ve čtyři v noci, sama. Ale my to máme 10 minut chůze, stejně tak ke všem doktorům.
 Marek 
  • 

Re: no trochu přehnaný :) 

(25.1.2008 9:41:34)
souhlas! Bydlet ve městě, tak je auto první věc, které se zbavuju...
 Kateřina, děti 5 a 6 
  • 

Auto ve městě 

(25.1.2008 10:32:48)
Já ve městě bydlím (v Praze) a musím říct, že bych se auta nezbavila. Během pracovního týdne tedy autem moc nejezdíme, jezdit s ním po Praze od pondělka do pátku je vážně blbost, ale úplně ho nemít zase tak výhodné není. Kromě dětí máme i rodiče a třeba mojí mámě bude 78 a velmi špatně chodí. Kdybychom neměli auto, už by se snad nedostala z domu - leda bych jí pokaždé zaplatila taxík. Ona už není schopná dojet k nám na chatu autobusem, ale nedojede už ani k nám do bytu přes půl Prahy... Totéž třeba platí i pro děti, když jsou nemocné - nejde přece jen o to, dojet k doktorovi, ale také vám děti musí někdo pohlídat, když jsou doma. S manželem oba pracujeme, nemůžeme vždycky zůstat doma a pro babičky je mnohem výhodnější, když dítě přivezeme k nim (pokud samozřejmě je dítě převozu schopné), než aby hlídaly u nás v bytě, kde to sice znají , ale není to "jejich domácnost". A dítě s teplotou nemohu vézt autobusem, zas bych si musela vzít taxík. I větší nákup vezeme autem, zrovna tak ho používáme při cestách mimo Prahu. Samozřejmě že se dá žít bez auta, ale zároveň je možné auto mít a používat ho rozumně. Myslím, že je jednodušší zateplit dům, vyměnit stará okna, pořídit úsporné žárovky a nepřetápět byt v době, kdy rodina není doma.
 Marek 
  • 

Re: Auto ve městě 

(25.1.2008 14:30:48)
Možná Vás to překvapí, ale v ČR není jenom Praha...
 Jíťa 
  • 

Re: Auto ve městě 

(25.1.2008 15:17:47)
Dík žes to připomněl. Někdy mám taky ten pocit, že ČR končí kousek za Prahou a my žijeme někde ve střední Africe.
 Kateřina, děti 5 a 6 
  • 

Marku, Jíťo, 

(26.1.2008 19:39:28)
vůbec vaše poznámky o Praze nechápu - reagovala jsem pouze na Markovu připomínku, že on by se ve městě auta zbavil.
 Pruhovaná 


Re: Auto ve městě 

(27.1.2008 1:14:46)
My Pražané nesmíme reagovat?
Jo, já po Praze auto nepozužívám (metro, tramvaje, busy, parkování - ;(( ), jenom právě z Kateřininých důvodů a manžel v práci, ale kdybych bydlela v takové Vlašimi, nebo větším Benešově, používala bych ho naopak asi mnohem víc - nebo jak je to na menších městech s dopravou?
 Hanka,Adam8,5,Vojta2roky 
  • 

Re: Auto ve městě 

(30.1.2008 8:43:55)
Chci reagovat na to auto.My bydlíme na hodně malém městě asi 20km od Prahy.Autem jezdíme jednou týdně na větší nákup do Kralup,ale jinak u nás jezdí vlak,který je v Praze i v Kralupech rychleji.Auto tedy používáme k návštěvám mých rodičů,lékařů a těch již zmíněných nákupů.
 Hanka,Rebeka 12/05,Miriam 4/07 


Bez auta 

(26.1.2008 15:15:41)
Ahojky,
my teda auto máme, ale taky dvě prťata cca 2 roky a 3/4 roku. Cca jednou za měsíc nebo měsíc a půl jedeme do hypermarketu a nakoupíme hodně dopředu. Máme doma mrazák, skříně, špajs... MHD jsem jezdila vždycky a nikdy mi to nevadilo, ale s dvěma takhle malejma dětma si to nedovedu představit bez auta, už i jen pár km mimo město by to bylo nerealizovatelné. To abych se zašila doma a pár let počkala než děti trochu povyrostou na nějaké to dobrodružství ČSAD nebo ČD...
 Linda 
  • 

Souhlas 

(27.1.2008 0:04:02)
Mám sice jedno dítě, ale malé, a auto je nesmírně praktické. Dokonce jsem už několikrát bezdětným kamarádkám říkala, ať si rozhodně nejdřív udělaj řidičák a pořídí auto, než si pořídí dítě - jezdit někam MHD s malým dítětem (ne-li více dětma), to si to radši člověk dvakrát rozmyslí, než někam vyrazí....jestli to nakonec nebylo myšleno tak, že by se nemělo jezdit VŮBEC?!!! Vlastně ano, to se ušetří vůbec nejvíc peněz.
Ovšem razit třeba na dovolenou s miminem nebo batoletem vlakem nebo busem - kočárek, kufry, jídelní židlička, plíny, postýlka, přesnídávky, hrneček, blablabla...No nevim:-( Nebo radši vzít taxíka, letět letadlem a vše koupit na místě - ovšem pochybuju, že tak by člověk ušetřil oproti autu...
 Evelyn1968,2děti 


Re: Souhlas 

(27.1.2008 0:27:31)
Mám dvě děti, větší, a řidičák nemám, ještě že jsem si před patnácti lety nepřečetla, že si mám nejdřív pořídit řidičák:-), to bych je neměla dodnes:-).

E.
 Líza 


Re: Souhlas 

(27.1.2008 6:07:40)
Holt si nebereš kufry, ale batoh, jídelní židlička taky není nezbytnost, postýlku nevlečeš s sebou, ale jedeš někam, kde ti ji půjčí, atd atd atd... opravdu myslíš, že s sebou tím autem vláčíš samé nezbytnosti???
(Taky si myslím, že je to s autem pohodlnější, ale mám ozkoušeno, že bez něj se s malými dětmi dá žít taky - jen holt člověk pohodlnej nesmí bejt.)
 Markéta 
  • 

Re: Souhlas 

(27.1.2008 13:38:44)
souhlasim,bez auta to jde a dokonce i bez kocarku. potrebujeme ho jednou za pul roku maximalne,kdyz jedeme treba do ikei.
mame prives na kolo (vejdou se tam dve deti a mensi nakup nebo jedno dite a velky nakup), vsude se dostanu, ani na autobuse nejsem zavisla (dostanu do privesu krome ditete napr. cely balik mlika prepravku minarelky a velky nakup k tomu, jedem pak sice krokem, ale dojedeme).
k tomu satek, tam dite strcim v obchode (pokud nemaji vozicky).
k babicce (cca 4 hodiny vlakem a nekolik prestupu) jezdime vlakem, zvladam to i sama (tj sama s ditetem bez manzela). veci kufru na koleckach, na zadech maly batuzek s jidlem, plinkama, plysak a chrastitko a knizka pro me, dite v satku vepredu. naprosta pohoda.
manzel jezdi do prace taky na kole, ma to asi 5-6 km. aspon se po ranu probudi :-)
nevim co porad mate s tim, ze auto je nezbytnost. mozna na vesnici, kdyz to mate do prace 20, 30 km, to musi byt tezky, ale ve meste, nebo do 10 km od mesta to neni bez auta nemozny.
 Cita 


Re: Souhlas-nesouhlas 

(30.1.2008 20:18:01)
Lízo, většinou souhlasím do puntíku s tím, co napíšeš. Ale někdy to bez auta fakt nejde. Mám zkušenosti ze dvou různých míst.

Vesnička dva kilometry od bývalého okresního města, krásně přístupná pěšky nebo na kole po rovince kolem řeky. Každodení cesty do školy, za nákupy po úřadech apod. prostě idylka s nákupem na zádech nebo v košíku pod kočárkem na sněhu či blátě i po suchu...těch ušetřených peněz, bezva fyzička a o balzámu na nervíky ani nemluvím..

No a teď městečko (2000 obyv.) asi 7 kilometrů od Prahy...Ačkoli základní vybavenost tu je, musím dojíždět skoro za vším. I jen do práce 50 min dopravou...to by ještě šlo. Ale když tě pak do příměstskýho autobusu odmítnou vzít s tím, že se vejde jen jeden kočárek a ty máš dítě s horečkou a další bus jede až za hodinu..navíc nemáš jistotu, že se ti to nestane znova...Třeba návštěva plavání s mimčem v zimě v dopravě horor, pokaždý skončil nemocný...o časových ztátách a nervech s malými dětmi při věčným přestupování už ani nemluvím. Zkrátka teď auto mam a sem za něj vděčná...

Jednou je to tak a podruhý zas jinak..
 Líza 


Re: Souhlas-nesouhlas 

(30.1.2008 20:22:01)
To nepopírám, určitě jsou situace, kdy to je bez auta na bednu nebo to skoro nejde. Jen oponuji tomu, že bez auta to s dětmi nejde nikdy ;-)))), že člověk s dětmi, pokud nemá auto, je efektivně mrtvej :-D
 nicnic 


Re: Souhlas-nesouhlas 

(30.1.2008 21:22:26)
Konečně jsem se, Lízo, na základě tvého příspěvku, fakt (sice hořce), od srdce zasmála, normálně se od doby ukradení auta cítím efektvně mrtvá a líp bych to, než Líza, nenazvala. To je fakt divnej svět, ale cítm se od té doby tak a je to hrozně vyšťavující.
 Bulik 


Re: Souhlas 

(27.1.2008 10:39:12)
Vidíš, pro nás jet MHD je obrovské dobrodružství, které občas používám jako způsob zábavy. My jsme maloměsto (cca 30 tisíc obyvatel), MHD tu jezdí, ale skoro jakoby nejezdila, zřídka a minimální trasy, my to máme kamkoliv (město, doktoři, školka) blíž pěšky než na zastávku autobusu. Všechno zvládáme pěšo, případně přes léto na kole, auto nemáme a půjčujeme si jen v nevyhnutných případech.
Ale do jisté míry to opravdu znamená - ano, nikam nejezdit. Respektive náš akční rádius je omezený, holt si v neděli ráno nevzpomeneme, že právě teď pojedeme někam do přírody na výlet, protože svítí sluníčko. Můžeme vzít kolo a dojet dejme tomu do vzdálenosti 15-20 km, ale delší trasy musí být dopředu naplánované, abychom se přizpůsobili tomu, jak jedou autobusy nebo vlak. Paradoxně nejlíp se nám jezdí třeba do Prahy (přes 300km), protože to 5 minut od baráku hupneme na vlak (kterým se s dítětem mimochodem cestuje skvěle, asi nejlíp) a vezeme se bez přesedání až do Prahy.
Ale s malým děckem je stejně nejlíp doma, poznávat okolí, učit ho milovat místo, kde žije. Když se podíváte kolem sebe, to je takových krás a zajímavostí a záhad, stačí fakt otevřít oči a vnímat.

Jinak si teda fakt nepřipadám jedním, ani dvěma dětma omezená pohybově. Prostě kam chceme, tam se dostaneme, pokud opravdu chceme. Úplně nejhorší to bylo naopak v těhotenství, protože jsem nemohla a nesměla příliš chodit, takže jsem tu fakt pár měsíců byla uvázaná kolem baráku. Zato teď, s kočárem, to jsem už zase volná jako pták :-D
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Souhlas 

(27.1.2008 10:40:01)
My teda máme dodávku, takže spoustu místa a pesto jsme židličku ani postýlku nikdy nikam nebrali.
Asi někde děláme chybu :-)
(Mimino jsem si brala k sobě do spacáku - stejně bylo celou noc přisátý :-))
 Bulik 


Re: Souhlas 

(27.1.2008 10:40:57)
Vidíš, pro nás jet MHD je obrovské dobrodružství, které občas používám jako způsob zábavy. My jsme maloměsto (cca 30 tisíc obyvatel), MHD tu jezdí, ale skoro jakoby nejezdila, zřídka a minimální trasy, my to máme kamkoliv (město, doktoři, školka) blíž pěšky než na zastávku autobusu. Všechno zvládáme pěšo, případně přes léto na kole, auto nemáme a půjčujeme si jen v nevyhnutných případech.
Ale do jisté míry to opravdu znamená - ano, nikam nejezdit. Respektive náš akční rádius je omezený, holt si v neděli ráno nevzpomeneme, že právě teď pojedeme někam do přírody na výlet, protože svítí sluníčko. Můžeme vzít kolo a dojet dejme tomu do vzdálenosti 15-20 km, ale delší trasy musí být dopředu naplánované, abychom se přizpůsobili tomu, jak jedou autobusy nebo vlak. Paradoxně nejlíp se nám jezdí třeba do Prahy (přes 300km), protože to 5 minut od baráku hupneme na vlak (kterým se s dítětem mimochodem cestuje skvěle, asi nejlíp) a vezeme se bez přesedání až do Prahy.
Ale s malým děckem je stejně nejlíp doma, poznávat okolí, učit ho milovat místo, kde žije. Když se podíváte kolem sebe, to je takových krás a zajímavostí a záhad, stačí fakt otevřít oči a vnímat.

Jinak si teda fakt nepřipadám jedním, ani dvěma dětma omezená pohybově. Prostě kam chceme, tam se dostaneme, pokud opravdu chceme. Úplně nejhorší to bylo naopak v těhotenství, protože jsem nemohla a nesměla příliš chodit, takže jsem tu fakt pár měsíců byla uvázaná kolem baráku. Zato teď, s kočárem, to jsem už zase volná jako pták :-D
 MirkaEyrová 


Re: Souhlas 

(27.1.2008 21:03:42)
Ona tahle diskuze je o něčem jiným. Ale stejně nadhodím k zamyšlení jeden detail, který mi došel až se zkušenostmi.
Většina naší republiky se nachází na různých vrchovinách kolem tří čtyř set metrů. Je dost pravděpodobné, že na většině této většiny se nachází vlastně dost zajímavá krajina, sem tam nějaký kopeček s lesíkem, občas remízek, sem tam potok stékající z nedalekého vršku opentleného hájkem.
Mizerné životní prostředí bych očekávala na Ostravsku a Mostecku, ale jinde může být fakt docela hezky.
A my jsme z polabské nížiny. Široko daleko žádný solidní vršek, žádné lesy, samá pole, pole, pole, vesnice, města a pak zase pole. Sice jsme se před rokem přestěhovali blíž Vysočině, ale tím směrem to teprve budeme časem prozkoumávat a oťukávat, ani jeden z nás to tam nezná, takže se nemáme "kam vracet" - bude nám to asi chvíli trvat.
Pro nás je opravdu dobré, že máme auto, aby naše výlety měly příjemný cíl, musíme opravdu ujet spíš těch 30 km než dva tři. - Samozřejmě důvodů je víc, a připouštím i trochu té pohodlnosti. Jsem fakt ráda, že máme aspoň nějaké přibližovadlo. Každý si ale volí svou vlastní cestu a každý žije svůj vlastní život, takže sice se tomu ze své pozice motorizovaného trochu podivuju:o), ale respektuju:-).
 MirkaEyrová 


Re: Souhlas 

(27.1.2008 21:17:28)
Líndo, my v podstatě taky užíváme velmi rádi auto na dopravu v podstatě kamkoliv, hlavně na tu dovolenou, taky se napakujem krámy a "nezbytnostmi". Ale třeba když byly klukovi tři roky, sjezdili jsme kde co spolu vlakem (jednodenní výlety) - a šlo to. Je fakt, že jsem měla štístko, že ho bavilo dívat se z okna na ubíhající krajinu, ale nenechávala jsem nic náhodě - vždycky kromě svačiny, pití a pláštěnky či deštníku byla v baťůžku knížka, blok a pastelky. A můžu říct, že pěknější období jsem předtím ani potom nezažila - poznali jsme spolu kus (nejbližšího) světa, oba jsme se bavili a bylo nám spolu dobře. Navíc díky tomu našel syn svého koníčka, já nevím, třeba ho to ještě přejde, ale zatím se ho vlaky pořád drží (bude mu deset).
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Souhlas 

(27.1.2008 23:18:40)
To je zase jen o přístupu, někdo si na výlety bere s sebou půl bytu, druhý nic, já jsem třeba zvyklá jezdit jen s pasem, cigárama a peněženkou. :o) Nikdy by mne nenapadlo brát si s sebou třeba svačinu, jídlo se dá koupit všude. V podstatě všechno se dá koupit všude, tak proč se s tím tahat.

;)
 MirkaEyrová 


Re: Souhlas 

(27.1.2008 23:46:08)
Monty, ano, jídlo se dá koupit všude. Ale my jsme tím tenkrát poměrně ušetřili - koláče a vybraný druh pití (v akci) z obvyklého marketu a večer oběd doma vařený, vytažený z mrazáku - vyjdou podstatně levněji než oběd v restauraci a zákusek v cukrárně. Kdybych tenkrát hodlala se synem chodit na výletech na obědy do restaurací, prostě bych jezdit NEMOHLA, nevešli bychom se do rozpočtu.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Souhlas 

(27.1.2008 23:52:55)
Mirko,
jasně, když je omezenej rozpočet, tak je to o něčem jiným. Pro mne je to nepředstavitelný, vláčet se s nějakejma rendlíkama nebo termoskama, ani na to nejsem zvyklá ze svýho dětství; radši bych seděla doma na zadku než se někam přepravovat s řízkem. Asi nejsem typ na kompromisy - když něco nemůžu mít tak, jak to chci, radši to nemám vůbec. Ale je mi jasný, že to je věc přístupu a konkrétních poměrů v té které rodině.
 10.5Libik12 


Re: Souhlas 

(27.1.2008 23:55:04)
Monty, do rumunských hor si nějakej ten rendlík když tak vezmi, tam spíš seženeš ty cigára.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Souhlas 

(27.1.2008 23:57:17)
Libiku,
dík, zatím se do rumunských hor nechystám. :o)
 Kateřina 
  • 

Otázka na Monty 

(28.1.2008 15:03:08)
Monty, promiň, nějak zřejmě nemám informace z jiných diskusí, ale co je na tobě tak zvláštního, že jsi tady několikrát byla označena za "netypický vzorek" ohledně cestování, bydlení, myčky a auta? Podotýkám znovu, že to není nijak ironicky míněno, ale nejspíš mi utekly ty důvody a pak nerozumím té diskusi. Jen jsem pochytila, že snad máš pětiletého syna, ale víc...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Otázka na Monty 

(28.1.2008 19:46:50)
Kateřino,
nevím, na tohle se špatně odpovídá, sama za sebe bych řekla, že oproti svým kamarádkám jsem "netypická" pouze v tom, že jsem nikdy nechtěla mít děti a mám k nim spíš otcovský přístup. Nebaví mne bejt matka, nenaplňuje mne to a nemám k tomu zjevně sebemenší předpoklady. Jinak si nemyslím, že by na mně bylo něco extra výjimečnýho. ;)
 Kateřina 
  • 

Re: Otázka na Monty 

(28.1.2008 22:32:19)
Hmmmm... Myslíš? Tohle mně zas tak netypický nepřipadá. Ještě v pětatřiceti jsem s manželem byla na dovolený v hotelu eufemisticky označeném jako "nevhodném pro malé děti". Ve třiceti jsem měla pocit, že s dětma hrozně zestárnu. Dneska je mi 42, mám dvě malý děti a strašně mě to baví. Teď mám pocit, že jsem naopak rázem v mladší kategori. Jezdíme s manželem na dovolenou vhodnou pro rodiče s malejma dětma a hrozně nás to baví. Naštěstí jsem obklopená jen "starobama", co si pořídili malý děti, ti "nejlepší" mají v mým věku mimina. Tím to nebude... Neodlišuješ se spíš tou hypotékou, cestováním nebo myčkou :-)?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Otázka na Monty 

(28.1.2008 23:09:54)
Kateřino,
nikdy jsem neměla dojem, že bych s dětma zestárla. Stará už jsem byla, jako dítě, puberťák, v raný dospělosti - protože jsem prostě pořád měla na hrbu nějakou zodpovědnost, a s věkem jsem se z toho uměla líp a líp vyzouvat. Dítě pro mne především znamená další a obrovská zodpovědnost, kterou jsem už nechtěla. Chtěla jsem mít konečně svatej klid a prostor pro vlastní nerušenou existenci. Ono je něco jinýho prožít si normální dětství jako dítě a chtít bejt dospělej, než bejt od sedmi let víceméně proti svý vůli dospělej a chtít bejt to dítě. :-)
Autem, myčkou a hypotékou... to nevím, v mým okolí většina lidí hypotéku nemá, myčku taky ne, akorát to auto. ;)
 Kateřina 
  • 

Re: Otázka na Monty 

(29.1.2008 9:05:17)
Myslela jsem to jen tak, že to jsou věci, které jsou viditelné. To, co si myslíš, vidět není. Moje původní otázka zněla, čím se tak lišíš a pocity mi přijdou spíš jako vnitřní záležitost, o té víš ty, ale nemusejí o ní vědět ostatní. Překvapilo mě v této diskusi, že se občas opakovalo, že nejsi "typický vzorek", ale nevěděla jsem proč. Původně jsem si myslela, že proto, že žiješ sama. Jak jsem však nakonec pochopila, tak zřejmě máš dítě. Myslím, že absence mateřského pudu však opravdu není až tak neobvyklá (ať už z jakéhokoli důvodu). Mnohé z těch, které si však dítě nepřály, ho nakonec mají, mnohdy proto, že to očekávalo jejich okolí, a některé jen zestárly a s přechodem třicíteky ve čtyřicítku změnily názor. Ale trošku se omlouvám, ona to není otázka do této diskuse.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Souhlas 

(27.1.2008 23:56:57)
Monty s sebou předevšim nebere dítě :-))

Peněženka je člověku dost na houby, když dítko dostane žízeň uprostřed lesa :-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Souhlas 

(27.1.2008 23:59:00)
Jeno,
někdy si s sebou dítě beru, akorát že s ním nechodím do lesa. :-D
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Souhlas 

(28.1.2008 0:02:27)
No u nás by sis o víkendu nic nekoupila ani na vsi. A víkend tu prodavačce začíná v pátek v poledne .-)
 Johny 
  • 

Nakonec stejně nic neušetříte. 

(24.1.2008 10:46:57)
Ta honba za slevou mě někdy opravdu pobaví. Tam je "levnější" to, tam zase něco jiného. Když si započtu čas, energii, pohonné hmoty - nakoupil jsem vlastně mnohem dráž než v krámě od "vedle", který může být třeba o 10, 15% dražší. Nehledě na to, že "sleva" nás nutí do pozice, že jen právě teď je třeba i zbytečnost koupit. Takže kupujem věci na "sklad". Máme doma více párů nenošených bot, spoustu hadrů, které prakticky neužijete, jogurtů, které například později vyhodíme(nestačíme je ani sníst) a příkladů najdete jistě každá sama u sebe dost.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(24.1.2008 11:41:53)
Johny, nelíbí se mi tvůj arogantní tón, ale někdy přemýšlím podobně.

Je to někdy úspora versus ztracený čas (nebo ztráta něčeho jiného).

Příklad – oblečení. Nenakupuju v sekáčích prostě proto, že nemůžu objíždět miniaturní obchůdky a hledat jednotlivosti, které zrovna potřebuju. Proč? Šatím čtyři lidi, musím chodit na jistotu. Manžel nesnáší nakupování oblečení, takže namíříme rovnou do Camelu a víme, že tam vždycky něco koupí. A dále – hodina mojí práce stojí víc, než kolik bych ušetřila, když budu hodinu obcházet sekáče a koupím jedny kalhoty (pokud vůbec). A v současné době vlastně hlavně proto, že naše dcera má poruchu hrubé motoriky a nechci, aby trávila čas přivázaná v kočáru. Na oblečení někdy šetřím tak, že nakoupím v cizině mega balík použitého dětského pokud možno značkového oblečení a nechám si to poslat. Doma roztřídím, dokoupím v obchodě, co dětem chybí.

Na jídle jak kdy. Sama vybíravá nejsem vůbec, ale dětem nechci dávat žádné jedy. Maso kupuju drahé (hovězí bio, nejkvalitnější ryby), jogurty Activia.... Jeden tip ale mám, a to jsou výrobky prodávané pod značkou určitého řetězce. V Hypernově třeba výrobky označené AH. Drží si standardní kvalitu za nízkou cenu.

Je to asi paradoxní, ale my třeba šetříme na dovolených. Máme chalupu v pěkném prostředí, u moře jsme nebyli s dětmi zatím nikdy a ani se nechystáme. Cestovat je fajn, ale za peníze někoho jiného :-) (nejlépe zaměstnavatele nebo klienta nebo ke známým).


 Mya 
  • 

Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(24.1.2008 11:50:18)
tak u nas to teda takhle nechodi - nakupovat chodim pesky = pohonne hmoty = 0,-kc
i ve slevahc kupuju jen to, co ptorebuju (nebo se mi hodne libi)
jogurty ani nic podobnyho nenakupuju dozasboy, vsechno nosim, vsechno snim ;-) - takovej Otesanek.

A dovolena? - to ej rpece nejlepsi investice. Zazitky. u ans se prave do dovolenejch nejvic strkali penie a fur to tak ej. Nasi sjezdili celej svet vcetne Antarktidy, ja ve svych 27 byla krome Antarktidy uz taky an vsech svetadilech. kazdy rok se nekam ejde, nekdy vetsi cesta, nekdy mensi. To nikdo nikomu nevezme.
A to ansi nejsou a halvne driv vubec nebyli azdny bohaci. proste jim envadilo, ze nameji doma vez a jezdi starym zigulem.
 MirkaEyrová 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(26.1.2008 13:09:23)
Myo, poznámka - když bydlíš patnáct km od pořádných obchodů, tak tam pěšky opravdu jít nemůžeš, resp. měla bys to celodenní řádně namáhavý výlet.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(24.1.2008 11:52:42)
To je opravdu o prioritách, já mám radši desatery kalhoty ze sekáče/bazaru/výprodeje za 200,- než jedny za 2.000,-; když se ušpiněj, roztrhaj, tak mi nebude líto je vyhodit a navíc se víc věcí líp kombinuje než jedna dvě furt dokola. A nemusím nikde lítat, mám "svá" místa, kam zajdu, když jdu kolem a navíc známá má bazar a zavolá mi, když se objeví nějaký super kousek.
Na cestování taky neumím šetřit, resp. na něm šetřím tak, že kupuju letenky s velkým předstihem, aby vyšly co nejlevněji, bydlet taky nemusím v ***** hotelu... ale sedět doma v drahejch kalhotách nad mísou lanýžů by mne fakt nebavilo. Navíc cestování "za peníze někoho jiného", tzn. služební cesty, jsou pro mne spíš opruz než potěšení. :-)
 Mya 
  • 

Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(24.1.2008 12:17:26)
souhlas. Taky setrim na cestovani na letenkach s predstihem, dam si ten cas vybrat ty levny, spime po hostelich nebo pod stanem - stejne tak clovek nejvic pozna mistni kuluturu. treba v Gruzii a Armenii jsou takzvany home.staye. ty jsou nejlevnejsi a je to u nekoho doma, bydli tam s vama.
Taky na jidle se da v cizine usetrit.
A sluzebka - to me taky nelaka.;-)
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(24.1.2008 13:10:41)
No, holky, nevím, jestli jezdíte s dětma, ale poznávačka do Gruzie s čtyřletým a dvouletým dítětem by byl myslím pro děti ten nehorší "zážitek", jaký kdy zažili.

S dětma poznávací zájezdy nemají smysl, a co se zážitků týče, jsem přesvědčená o tom, že ty největší zážitky se mohou odehrát kdekoli v Čechách. Můj syn je na vrcholu blaha, když může skákat na lyžích, jezdit na kole, cachtat se v létě v nafukovacím bazénu, lítat s kamarádem po louce. A když mu táta postaví doma autodráhu s autama na dálkový ovládání a věnuje mu jedno odpoledne, žádná přeplněná pláž nemůže konkurovat. Mám takový dojem, že opravdový zážitek očima dítěte s luxusní dovolenou naprosto nesouvisí.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(24.1.2008 13:14:27)
Jistě, dítěti je to jedno, kde skáče. Ovšem když si představím, že bych kvůli dítěti sama skákala deset nebo kolik let po Slapský přehradě... nic proti ní, naopak, já jsem velkej cestovatel po vlastech českých, ale pod pojmem DOVOLENÁ si třeba osobně představuju jakýkoli místo, kde nejsou v "týmu" žádný osoby pod 18 let. :-)
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(24.1.2008 15:38:06)
Souhlasím s tebou v představě opravdové dovolené "tým bez dětiček". Nicméně se mi po nich zhruba po týdnu stýská. Takže kombinujeme - týden s manželem a partou na vodě a zbytek s dětičkama.A s dětičkama v Čechách, pokaždé jinde - dá se sehnat týden v krásných místech (chalupy, malé rodinné penziony) za opravdu rozumné ceny .
Kluci jsou nadšení KDEKOLIV,kde je možnost se občas vykoupat,blbnout,lítat a taky kupovat velké množství zmrzliny.A to je v tuzemsku přece jen levnější...Jezdíme všichni na kolech, takže příslušnou oblast vždycky řádně projezdíme. Můj chlap by týden na pláži u moře nepřežil,zhádali bychom se druhý den.
 Ivana Procházková 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(25.1.2008 20:41:30)
No vidíš, Monty, a my se zase s manželem už několikrát opakovaně shodli na tom, že dovolená, kde bychom za zadkem neměli naši mladou, by pro nás žádná DOVOLENÁ nebyla :)))). Což sice znamená, že se nějaký čas dál než po Evropě nepodíváme, ale s tím "omezením" mohu pár let, myslím, žít..
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(25.1.2008 20:48:37)
Každý to má jinak. Ono asi taky záleží na tom, jaký typ dovolené kdo preferuje. Být typ, co se těší na to, jak se bude týden dva někde válet pod palmama, tak by mi ani nepřišlo na mysl s sebou syna NEVZÍT - ale dávám přednost akčnějším dovoleným, který prostě pro pětiletý dítě vhodný nejsou. Počítám tak za čtyři pět let už by mohl začít jezdit se mnou, pokud bude chtít. Do té doby ať radši jezdí s jinejma příbuznejma k tomu moři, užijeme si oba dva daleko víc. :-)
 Ivana Procházková 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(25.1.2008 22:05:38)
No jo, my jsme akčnost z našich dovolených jaksi vypustili, aby prcek mohl s námi. Ale to je naše soukromá úchylka :-).
 Evelyn1968,2děti 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(25.1.2008 22:09:51)
Jsme na tom stejně jako Ivule, dovolenou chápeme jako rodinnou akci, možnost být jednou za rok pohromadě, tak se přizpůsobujeme nejslabšímu článku:-), a tomu už je letos sedm, tak už to jde;)

E.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(26.1.2008 10:12:23)
Taky nevím, proč bych se měla zrovna o dovolené nebo ve volném čase okrádat o společnost svých dětí.
Cestování ve společnosti dospělých jsem si užila dost, a když si představím, že za nějakých 14 nebo 15 let nám děti řeknou, že mají na léto jiný program (a rodiče se jim do něj jaksi nehodí...), tak toho času nemáme zas tak moc.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(26.1.2008 10:17:24)
No... okrádat o společnost svých dětí... já mám dítě tak nějak kontinuálně k dispozici celoročně, i když ne denně, ovšem to je spíš výjimka, obvykle jsou lidi s dětma spíš denně. :o) Takže čtrnáct dní někde v Džalalabádu bez dítěte mi jako okrádání nepřijde. Ale každý to prostě má jinak. :o)
 Sylvie 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(26.1.2008 10:26:51)
Taky nevím, proč bych se měla zrovna o dovolené nebo ve volném čase okrádat o společnost svých dětí.

Záleží na úhlu pohledu - já se neokrádám o společnost svých dětí, já dětem dopřávám společnost babiček
 Lizzie 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(26.1.2008 10:35:08)
Silvie,

toto mě rozesmálo (v dobrém slova smyslu):-)))

Jinak myslím, že rodičům (a vlastně i dětem) by nějaká ta samostatná dovolená prospěla. Pokud se podívám zpětně, rodiče se nám věnovali dost, každý výlet, každá dovolená s námi..a teprve nyní to dohánějí pro sebe, měli začít dřív..takže ať žijí babičky a tábory:-)) (to je varianta kdy neokrádá nikdo nikoho, pětiletý špunt se holt v často Louvru nudí, a na skálu nevyleze..)
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(26.1.2008 11:54:53)
Hmmm,

nám se rodiče nevěnovali skoro vůbec. Teprve teď si myslí, že to budou dohánět. Na našich dětech.
Takže to mám jinak.
 Lizzie 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(26.1.2008 12:00:21)
Zuzko,

to je mi líto. Ale já to nebrala jen jako věnovat se/nevěnovat se. Jen si prostě myslím, že už tenkrát si měli dopřát alespoň týden, třeba v Čechách - sami dva.
 MirkaEyrová 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(26.1.2008 13:27:01)
Taky jezdíme se synem. Jenže my nejsme nijak akční, takže nám celkem vyhovují dovolené s programem dětem celkem dostupným. Na Versailles zatím nejsou peníze, a kdyby byly, syn už je větší, třeba, TŘEBA by z toho taky něco měl (výměnou za možnost jízdy v TGV:-))). Pravda je, že peníze na dovolené pár let ani nebyly, a když teď jsou, jsou jenom na jeden pobyt - myslím, že by synovi vadilo, že "my si někam jedem" a jeho necháme s babičkami. Do programů dovolených (když jsme nemohli nikam jet na pobyt, aspoň jsme jezdili po okolí) jsme odjakživa zařazovali i výlety, které mohou zajímat děti (ZOO:-))), takže by to vůči synovi bylo (za současných okolností) nespravedlivé, aby jediný možný pobyt s námi prostě nebyl.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(26.1.2008 13:34:50)
Mirko,
já se docela těším na to, až bude syn dost velkej na to, aby se mnou někam jel. Třeba i na služebku, vzhledem k mý profesi jsou to docela zajímavý věci (knižní veletrh může být pro větší dítě fakt zážitek), ale zatím to prostě na víc než víkendový výlet není. Oba dva bychom z toho neměli to, co bychom od toho očekávali. ;)
 MirkaEyrová 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(26.1.2008 13:48:34)
Monty, když Ty jsi zase trochu extrém. Nekritizuju, je to Tvoje věc. Ale asi se trochu připravuješ o ten dětský svět, který bys teď mohla se synem poznávat, a který Ti během pár let uteče mezi prsty a už se do něj (se současným synem( nikdy nevrátíš. Taky, ale to by spíš řekla Líza, až bude Tvůj syn větší, už s Tebou třeba jezdit chtít nebude - prostě na to nebude zvyklý. A možná Ti jednou vyčte, že jsi neměla o něj takový zájem, po jakém on toužil, že jsi nechtěla vstoupit do jeho světa, že jsi tady prostě nebyla "tak s ním", jak po tom všechny (zdravé) děti touží.
 Lizzie 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(26.1.2008 14:23:22)
Mirko,

je to o kompromisu. Ale pořád si myslím, že je dobré, aby dva dospělí lidi měli alespoň pár dnů (týden) v roce čas jen a jen pro sebe. A nemusí to být v zahraničí, stačí Horní Dolní...
 MirkaEyrová 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(26.1.2008 14:40:17)
Jo, obecně jo. Taky bych si přála, abychom si mohli vyrazit jen tak sami s manžou, máme toho už plný kecky. Zatím je pro nás vítězství, když dostaneme syna k babičkám na víkend nebo na pár dní (až týden nebo skoro dva) o prázdninách. Jenže je to i o penězích, kdyby bylo na dva tři dovolenkové pobyty, jeden bychom mohli mít společný, jeden sami s manželem a třetí buď taky společný nebo zaplatit pobyt synovi a babičce...
Každý to dělá jak může. Někdo ušetří za pobyt tím, že vyrazí pod stany a na kole, jinému opravdu bohatě vystačí být na chaloupce, a jinému třeba tohle nevyhovuje a snaží se hledat jiné možnosti.
 Lizzie 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(26.1.2008 14:42:44)
Mirko,

chápu, spousta věcí je o penězích (ostatně já dosud nebyla u moře, byť po ČR mám nacestováno dost) a každý dělá, jak nejlépe může a umí.
 MirkaEyrová 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(26.1.2008 14:46:46)
My jsme zase díky jistému hmotnému nedostatku poznali spoustu míst v blízkém širším okolí. Zámky, lesy, muzea... Kdybychom měli pravidelně dovolenou někde, možná bychom znali Šumavu, Jizerky a Krkonoše, ale neznali bychom ta nejbližší místa.
 Lizzie 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(26.1.2008 14:58:29)
To se dá i dále zobecnit..spousta lidí se ,,chlubí", že byli v nejvyhlášenějších letoviscích a nakonec neznají ani tu Šumavu, Jizerky, nejkrásnější místa Čech...čímž do nikoho nerýpu, mě svět láká také:-)) Je důležité, že vaše děti vědí, že něco takového vůbec existuje..jedno zda dvacet kilometrů daleko, nebo na druhé straně ČR.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(26.1.2008 15:22:47)
Lizzie,
mně je to vcelku fuk, kde jsem. Pro mne je důležitý s kým tam jsem a že zkrátka "někam" vypadnu. Těším se stejně do Karlovejch Varů jako do New Yorku. Asi jsem měla v příbuzenstvu nějaký světoběžníky, moje máma taky ráda cestuje, i děda věčně někde jezdil a můj otec je profesí řidič. ;)
 Lizzie 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(26.1.2008 16:29:28)
Monty,

však já k tomu mám předpoklady taky:-)) Jsme ,,rozlítaná" rodina, když jsem jako těžká puberťačka nejvíc ,,trpěla" na vsi, těšila jsem se (a strašně si užívala) i zajížďku do okresního města...
 Evelyn1968,2děti 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(26.1.2008 16:12:05)
Lizzie, teorie je to dobrá, týden sami s manželem bez dětí, ale jak to provést:-). Jak píše Mirka, nevím, jak to dětem vysvětlit, že my si někam jedem a oni (7 a skoro 14) trčí s babičkou ve městě. Babičky je sice zabezpečí, že jim dají najíst a trochu na ně dohlídnou, ale to je celý. Víc po nich nemůžeme chtít, nejsou nejmladší a akční nebyly nikdy, už ten pobyt našich dětí u nich by pro ně byl strašnou komplikací, kterou by řešily rok dopředu. My potřebujeme, aby děti ve volnu byly v přírodě, ideálně u moře nebo na horách, jsou furt nemocný, nemůžeme si dovolit někam vypadnout bez nich, ve městě tráví většinu roku. Tábor je pro nás sci-fi, tam je nedostanem, já jsem taky nejezdila, takže je chápu :-). A navíc, prázdnin je mnohem víc, než my máme dovolené a během roku jsme unavený, takže na děti nemáme tolik energie, tak kdy jindy jim to vynahradit? Naše děti chtějí být s námi zatím pořád, dcera řve i v družině, že se jí stejská po mamince, tak co naděláme;)? O dovolené jim vynahrazujeme naši nepřítomnost během roku.

E.
 Lizzie 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(26.1.2008 16:39:12)
Evelyn,

už jsem řešila s Mirkou, že ne vždy je to (ať z finančních či jiných důvodů) proveditelné:-((
Každopádně je fajn, když má rodina alespoň podobné zájmy, zrovna nedávno mi známý vykládal, že jel kdysi s rodinou k moři - on spíš na poznávací zájezdy, ovšem ostatní členové typicky ,,plážoví" - nu a zaplatili si hotel v části země, kde po památkách ani stopy..Holt něco převážilo a kompromis se nezdařil.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(26.1.2008 16:57:29)
My jsme se snažili k moři, hlavně kvůli zdraví, mívali jsme jeden den poznávací a jeden odpočinkový, třeba na Istrii jsme o památky skoro zakopávali;). Ale naposled tam bylo takový vedro, že jsme se jen tak poflakovali (ne že by mi vadilo si po roce stresu 14 dní odpočinout, ale už mi to vedro lezlo na nervy:o)). A další dovolená byla v Rakousku, chodili jsme po horách, večer jsme v restauraci hráli s dětma společenské hry, nebo si jen tak povídali a bylo nám fajn:-).

E.
 Lizzie 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(26.1.2008 17:00:01)
Rakousko je perfektní:-)...Alpy, krása. Mám hory radši v létě než v zimě.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(26.1.2008 17:01:19)
Já takyR^
 Ivana Procházková 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(27.1.2008 0:30:41)
No, Lizzie,
baví mě, jak máš zcela jasno v tom, co by třeba mě a manželovi jako rodičům prospělo. Nejsi ty Děd Vševěd?~j~
 Lizzie 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(27.1.2008 0:50:33)
Ivule,

neprezentovala jsem to jako dogma, pouze jako názor, který jsem i v další části příspěvku zdůvodnila, líbil se mi ten Silviin, toť vše))

Předtím jsem příspěvek špatně přiřadila.
 Ivana Procházková 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(27.1.2008 14:33:22)
Což o to, já dítěti dopřeji babičku, a jak ráda :). To se ale nevylučuje s tím, že na dovolené chceme mít dítě s sebou.
 Lizzie 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(27.1.2008 0:41:01)
Ivule,

neprezentovala jsem to jako dogma, pouze jako názor, který jsem i v další části příspěvku zdůvodnila, líbil se mi ten Silviin, toť vše:-)))
 Marcela a 3 


Re: Nakonec stejně nic neušetříte. 

(28.1.2008 16:28:00)
Ivule, tohle máme stejné. Od necelého roku jsme sebou brali dceru ( Holandsko půjčeným obytným autem, letecky Řecko, poznávací Paříž, Istanbul, dodávkou Itálie, vloni koncem léta do Tunisu už i syna, v té době 13 měsíců. A jde to. Jezdíme s golfovými holemi, protože šátku jsem nějak nepřišla na chuť, krosnu máme, ale v kočáru se dítě pohodlněji vyspí. Míváme sice spoustu věcí, ale dá se to a za úžasné dovolené s dětmi nám to stojí.
 Lizzie 


Cestovani 

(24.1.2008 12:31:30)
Cestovani je investice do zazitku. Kdyz jsem byla mladsi, mama zastavala nazor: o dovolene zadne jidlo z konzervy, ale poznavacka, pamatky, at neco vidime a zaroven si (aktivne) odpocineme. Pohoda jazz.
A opacny extrem zas je, kdyz si rodina cely rok nezajde na vecu, nevyjede na vylet, ale pak se chlubi, ze stravili 10 dni kdesi na plazi..
 Mya 
  • 

Re: Cestovani 

(24.1.2008 12:40:03)
U ans to tak enbylo - na plazi jsem byli asi 2x, dkyz sjem jeste byli maly - jinak honde prirody a pznavacky - pr. 6ti tydenni vylet na Novy zeland. nejezdili jsme s cestovkama, ale sami vzdycky. A jidlo bylo vzdycky vyborne, taky byly divadla, koncerty,... jen proste na ty hmotny statky jsem si enpotrpeli. Stacilo stary auto - slouzilo vyborne, hudbu jsme pousteli z gramofonu a radia... osizena si rozhodne nepripadam. A etd uz ansi maji na oboje - i auto stredni tridy i dovoleny (letos byli v Autralii).
ja ted mam zas o enco min penez na dovolene, tak cestujem prave ta gruzie, Armenie, Turecko, rpemyslime nad Kyrgystanem...
 Lizzie 


Re: Cestovani 

(24.1.2008 12:45:50)
Myo,

tebou popisované země jsou moc a moc zajímavé, paráda.
Jo, u nás bylo hlavní, že auto jezdí, já sama mám ráda hezké věci, ale na něco extra drahého si nepotrpím.
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Re: Cestovani 

(24.1.2008 15:50:03)
Mám dotaz Myo: jezdíte s dětmi? A jak starými ? Ptám se proto, že jsem zamlada bez dětí jela kamkoliv,jedla cokoliv a spala třeba týden pod převisem.....
Ale s prckama si to člověk trošku rozmýšlí....
 Mya 
  • 

Re: Cestovani 

(24.1.2008 16:29:30)
samozrejme, ze bez deti. Treba ten Kyrgystan nebo gruzii - to zarazujem proto, ez uz brzy deti chcem mti a to by neslo.
Pak se uvidi, nejdriv urcite hlavne po Cechach.
Jinak - tyden u mor - to bych se asi zblaznila.
 1.3Magráta13 


Kupuji to, na co mám 

(24.1.2008 11:44:42)
Myslím, že nejvíc se dá ušetřit tím, že člověk nakupuje vážně to, co nezbytně potřebuje. Kolikrát nakoupíme spoustu různých blbostí. Mysslím, že i u nás se kupuje dost zbytečností, ale snažíme se to omezovat.
Např. Jídlo. To naší 3 členou rodinu stojí dost peněz. Ušetříme tak že
Každý rok zabíjíme prase koupené v místním vepřinci, kde pracuje můj tatínek. Letos nás vyšlo 29,-/kg. Masa z něho máme tak na půl roku.
Vaříme teplá jídla. Menší porce masa, více přílohy, více zeleniny. Jogurty kupuju ve střední cenové relaci, radši velké balení, nebo velké bílé jogurty. Zaváříme kompoty a marmeládu. Takže do nich můžeme přidat domácí.
Na čem rozhodně neušetřím je ovoce a zelenina. To se u nás jí na kila a pořád. Taky si dopřejeme sýry.
Co naopak nekupujeme vůbec nebo minimálně jsou chipsy, sušenky, čokolády. Ze sladkého jsme se nevzdali jen různých lupínků do mléka a zmrzliny.
Z drogerie kupujeme právě ten zmiňovaný Jar. Myčku nemáme a Jaru vážně spotřebuju při mytí daleko méně než nějakého levného prostředku. Prášek na prádlo kupujeme ve velkém balení, levnou "neznačku". Naštěstí nejsme exematici, takže nám to nevadí. Kočky máme na zahrádce, stelivo není třeba a krmíme je granulemi a konzervami neznačkových výrobců. Stejně jako psa.
Oblečení. Tak v tom jsem asi mimo a šetřivka. Dceři nakupuju zásadně v sekáčích nebo u vietnamců. Než to stačí zničit nebo se to rozpadne, tak z toho stejně vyroste. Nakonec i u těch vietnamců se dají vybrat hezké kousky, které vydrží, ale uznávám, je to risk. Já a manžel se oblékáme jak kde. Většinou v hypermarketech, sekáčích a občas i u těch vietnamců. Např. úžasnou bundu na lyže, koupenou v nouzi, protože jsem si při odjezdu na hory zapoměla zabalit, jsem koupila u vietnamců za 300,- Kč a už mi slouží 3. zimu :)
Moje maminka hodně plete, takže máme svetry, čepice napletené. Z oblečení neušetříme na botách. I když i tady můžu např. v Humanicu koupit dceři boty za 500,-, ale i za 1500,-.
Nevím jestli ušetříme, ale mám na měsíc na tyhle věci kolem 12000,- a vyjdu.
 Kembo 


Re: Kupuji to, na co mám 

(24.1.2008 23:56:04)
Jo, já si taky koupila u vietnamců bundu - myslím, že tenkrát stála 600 Kč a nosím ji už čtvrtou zimu. V životě jsem lepší bundu neměla, je krásně teploučká a není na ní místečko, který by jevilo známky poškození. Budu brečet, až mi doslouží, ale zatím na to nevypadá. Ale uznávám, že to tenkrát bylo fakt štěstí, který už se v životě nebude opakovat.
Jinak třeba trička tam mají většinou z hnusný umělotiny, na kterou se nedá pomalu šáhnout, natož aby si to člověk oblíkl přímo na tělo :-©
 Mya 
  • 

Toaleťák 

(24.1.2008 11:40:53)
A ještě k toaleťáku. Voňavý jsou vskutku hnus, ale kvalitní toaleťak používám. ne samozřejmě ten nejdražší, ale spíš lepší. vydrží totiž podstatně dýl a nakonec vyjde levněji. Nemluvě o příjemném pocitu - hmatovém i zrakovém.
 Marie, dvě dospělé děti 
  • 

nehoráznost 

(24.1.2008 11:46:31)
Co si pamatuju,slyším stále jenom rady,jak a na čem ušetřit,v totalitě to byla rada na šití košilek z flanelových prachovek a podobné -rádoby-rady.Nikdo si ale neuvědomuje,že šetřením jenom snížíme zisky výrobcům (všeho) a to povede jenom k dalšímu zdražování,je to kolotoč a my jim ho pomáháme roztáčet!!!
 brzobohatka 


Re: nehoráznost 

(24.1.2008 12:02:09)
a nenapadlo vás, co všechno se spotřebovává, než se ty věci vyrobí? kolik energie a nerostného bohatství plýtváme, tím, že pořád dokola vyrábíme nové a lepší zboží? už to kolotoč je delší dobu, ale spíš by se mělo kupovat a vyrábět méně a nezatěžovat naše životní prostředí. p.b
 Maybel 
  • 

Re: nehoráznost 

(24.1.2008 12:16:58)
Radši budu víc pracovat než víc šetřit.
V jídle mi jde především o kvalitu a chuť. Máloco ovlivní zdraví člověka tolik jako kvalita jeho stravy. A protože ani zdraví u nás není zdarma, je, myslím, zdravá strava, dobrou a rentabilní investicí do sebe sama a své rodiny.
 brzobohatka 


Re: nehoráznost 

(24.1.2008 12:26:43)
abych upřesnila, jsem pro snižování kvantity a zvyšování kvality, zejména u jídla!to je to nejzákladnější-zdravé jídlo, čistý vzduch, čistá voda-jen aby to při našem spotřebním průmyslu nebyla časem jen fantazie...p.b
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: nehoráznost 

(24.1.2008 12:51:03)
Marie, vzpamatujte se ;((
 & 


Re: nehoráznost 

(24.1.2008 13:40:02)
Marie,
Tak nat tvym prispevkem jsem vyprskla smichy :o}} {Kosilky z prachovek}. I kdyz je fakt, ze jsem tenkrat nosila, mikyny usity s podvlikacek, protoze tekrat nebyl uplet k sehnani. ...Ale nedavno jsem sla na navstevu ke kamaradce a zrovna mazala okna cibuli, protoze se tak usetri za iron. :o}
 Helča+3svišti 


Re: nehoráznost 

(30.1.2008 16:24:08)
Co jste tím, paní Marie, chtěla říct? Že když budu utrácet co se dá, nakrmím tím výrobce a ti pak budou solidární a sníží ceny napolovic? Nenechte se vysmát! Já nemůžu krmit výrobce, ale svojí rodinu a úvěr na dům!
 Maja 
  • 

prací prostředky 

(24.1.2008 11:59:08)
Nedávno byl v MF test na prací prostředky. Vyšlo z něj, že ty levné nemají zprášky na praní skoro nic společného, mají zhruba stejnou účinnost jako kdybyste to prali bez nich.
A ještě k těm tabletám do myčky. Máme domovní čistírnu odpadních vod, biologickou. Kdybychom myli nádobí nějakým sajrajtem, vychcípají bakterie (vyzkoušeno).
A levnému jídlu, takový levný kečup (z náhražek) koupíte za 10 Kč, kvalitní (z rajčat) za dvojnásobek až trojnásobek. Zkuste je dát oba na talíř vedle sebe a ochutnejte. Pak nemůžete říct, že chutnají stejně.
 Helča+3svišti 


Re: prací prostředky 

(30.1.2008 16:27:34)
Ten test mě pěkně nadzvedl!!! Z eko výrobků tam byl jen ecover, ne třeba Missiva, která pere výborně!!! Ale šmahem odsoudili eko prací prášky. Stejně jako mýdlové ořechy. Já v tom peru a pozvala bych ty novináře na prohlídku - jestli snad chodíme špinaví! Jen se to musí umět používat!
Ale souhlasím s tím, že ne vše levné je srovnatelné. Jenže ani to drahé nemusí být dobré - je to vždy záležitost toho kterého výrobku - chce to jen vyzkoušet.
 Helča+3svišti 


Re: prací prostředky 

(30.1.2008 16:28:39)
Ten test mě pěkně nadzvedl!!! Z eko výrobků tam byl jen ecover, ne třeba Missiva, která pere výborně!!! Ale šmahem odsoudili eko prací prášky. Stejně jako mýdlové ořechy. Já v tom peru a pozvala bych ty novináře na prohlídku - jestli snad chodíme špinaví! Jen se to musí umět používat!
Ale souhlasím s tím, že ne vše levné je srovnatelné. Jenže ani to drahé nemusí být dobré - je to vždy záležitost toho kterého výrobku - chce to jen vyzkoušet.
 Bebíčko 
  • 

Re: prací prostředky 

(30.1.2008 16:42:03)
Helčo, napiš jak pereš v ořeších, prosím. Mám jich pytlíček doma a neosvědšili se, podle mne stejně vypere samotná pračka, ale třeba dělám chybu- tak 6 jich dám do pytlíku a peru s oblečením většinou na 60 stupňů. Dík.
 Helča+3svišti 


Re: prací prostředky 

(1.2.2008 16:06:53)
Tak jak popisuješ, peru barevné prádlo, většinou stačí na 40. Pokud vím, že jsou na oblečení nějaké speciální fleky (mastné apod.), použiju navíc u barevného prádla žlučové mýdlo - přímo do pračky dám plný nalitý vršek (od Ulricha). Většinou ale stačí jenom ořechy. Pokud peru bílé nebo světlé stálobarevné prádlo, vždycky přidávám sůl na skvrny (od Ulricha) nebo ještě lépe Permon B (od Missivy), ten mi příjde účinější.
Tento způsob praní se mi fakt osvědčil - a to máme 2 letou dceru, která se umí pořádně umazat a tatínka, který to velmi dobře zvládne taky. I s těmi doplňujícími přípravky to vyjde opravdu velmi levně a ekologické je to taky.
Jenom plíny po dceři jsem prala spolu s ručníky a utěrkami v pracím programu Permon (od Missivy), protože se mi stalo, že když jsem prala jen v ořeších a v zimě sušila pleny doma a ne venku, začaly trošku zapáchat, ty ořechy nepřekryly pach. Takže proto Permon. Plíny momentálně nepoužíváme, takže v Permonu teď občas vyperu ty ručníky a utěrky nebo něco extra špinavého.
Pro zajímavost - Permon pere nejlíp ze všeho, co jsem kdy používala (mám na mysli i ty "běžné prášky - Persil, Lovela...). I když vyjde cenově stejně, jako právě ty ostatní prášky v akcích, je přeci jen dražší než ořechy, takže používám ořechy a Permon jen občas :-)
 Míša 
  • 

šetřit se musí jinde 

(24.1.2008 12:06:14)
Zajímavá diskuse! Nicméně si myslím, že na jídle se nějak výrazně ušetřit nedá, nechce-li člověk fakt klesnout na úroveň náhražek. Nakupujeme v Bille, která teď vyšla v nějakém testu jako nejdražší, a nakupujeme v zásadě pořád to stejné - a myslím, že i kdybych začala víc studovat cenovky a letáky, ušetříme minimum...
Větší úspory podle mě lze udělat ve spotřebě vody, plynu, elektřiny apod. Topení sleduju bedlivě, i když máme digitální termostat, snažím se třeba to dřív vypnout, aby to ,,dojelo" apod. Radši si vezmu svetr, než větrat nedýchatelný vzduch. A takové snížení o jediný stupeň už nějakou úsporu udělá!

A ještě jeden tip - nejezdit do Ikey. Tam si prostě minimálně ty blbý ubrousky koupím vždycky:-))
 brzobohatka 


Re: šetřit se musí jinde 

(24.1.2008 12:10:30)
tak to souhlasím!není nic horšího, než stará okna v paneláku a topení na "plný pecky". p.b
 jak 


Re: šetřit se musí jinde 

(24.1.2008 12:24:35)
KDO KUpuje to nejlevnejsi jidlo, dost si huntuje telo. My jime zeleninu, ovoce, testoviny, ryzi, maso jen o vikendech. Marmelady mozna chutnaji stejne, ale je to o tom, z ceho jsou a co je do nich pridane.
Setrila bych na vode, topeni, na kvantite jidla, ale ne na kvalite.
Je fakt, ze se zdrazilo dost, ale jde to, aspon se nebudou lide prejidat.
 jak 


Re: šetřit se musí jinde 

(24.1.2008 12:25:23)
KDO KUpuje to nejlevnejsi jidlo, dost si huntuje telo. My jime zeleninu, ovoce, testoviny, ryzi, maso jen o vikendech. Marmelady mozna chutnaji stejne, ale je to o tom, z ceho jsou a co je do nich pridane.
Setrila bych na vode, topeni, na kvantite jidla, ale ne na kvalite.
Je fakt, ze se zdrazilo dost, ale jde to, aspon se nebudou lide prejidat.
 Cow :-) 


Re: šetřit se musí jinde 

(24.1.2008 12:34:14)
JANO, vyšmírovala jsem na tématické diskuzi o pracích vložkách a kalíšku, že si má vzít žena s sebou do kabelky láhev s vodou, ve wc kabince opláchnout, zavést a je to...Mají to prostě holky vychytané.

PROSIM VŠECHNY NA KOMENTAŘICH, aby OSLOVOVOVALI/Y/ JMENOVITĚ ostatní debatéry...pokud je tedy příspěvek adresován konkrétní osobě a ne všeobecně.
Je v tom guláš~j~

Brzobohatko, uvažovala. A jsem vysazená na množství silonových sáčků a igelitek atd. Zrovna tento týden jsem to vmetla tchýni, když k nám přijela s proviantem.
V-bec mě nepochopila a ještě mi řekla, že petky pálí v peciRv
 Cow :-) 


Re: šetřit se musí jinde 

(24.1.2008 12:35:47)
brzobohatko...haha...shoda
 Cow :-) 


Re: šetřit se musí jinde 

(24.1.2008 12:41:10)
JANO, někdo si potrpí na kávačku...někdo pro změnu na čajíčku...a to si taky docela navymýšlím...zajímavé je, že když srovnám techniku zpracování a obsah, zjistím, že vše tvoří jakýsi jablečný základ s ibiškem /u ovocných/ a zbytek je aroma.
To stejné přesnídávky. Základ tvoří jablečná dřeň, ikdyž jde o jahodovou nebo merunkovou...je tam jen minimální podíl vícedruhového ovoce...a zbytek?
Na druhou stranu vítám nízký podíl jahod a ostatního ovoce v koj.výživě kvůli možnýcm alergiím.
 Sylvie 


Re: šetřit se musí jinde 

(24.1.2008 12:43:18)
PROSIM VŠECHNY NA KOMENTAŘICH, aby OSLOVOVOVALI/Y/ JMENOVITĚ ostatní debatéry...pokud je tedy příspěvek adresován konkrétní osobě a ne všeobecně.

Taky je občas dobrý citovat ;o) Jinak pokud nejsem v obraze, otevírám strom a koukám do stromu, docela se tím dá řídit. Problém je, když je pod článkem diskuze příliš rozsáhlá - to potom ty první reakce ze stromu mizí :o(
 Cow :-) 


Re: šetřit se musí jinde 

(24.1.2008 12:46:38)
Sylvie, ve stromu se vůbec nevyznám...před reformou na rodině to ještě šlo, ale ted je i strom nepřehledný. Chvilku koukám na ty čáry a začne mě bolet kokos.

Citovat se taky vyplatí, jinak si člověk zbytečně nabije tlamičku~j~
 Sylvie 


Re: šetřit se musí jinde 

(24.1.2008 13:00:32)
C.O.W., já ten strom vidím pořád stejně :o) Akorát že dřív jsem otevřený příspěvek mívala na bílém podkladu a teď ho mám na zeleném Možná mám nějaké nízké rozlišovací schopnosti (což je možnost, kterou klidně připouštím), ale nic jiného nevidím.
 brzobohatka 


Re: šetřit se musí jinde 

(24.1.2008 12:46:38)
Tak to máme podobný názor, COW, hlavně ty obaly na všechno-to je velká zátěž...jsem docela zvědavá, kam až to bude muset dojít, aby se odpady produkované lidmi začaly snižovat....
 Kembo 


Re: šetřit se musí jinde 

(25.1.2008 0:05:51)
C.O.W. možná by stačilo dávat příspěvky tam, kam patří, pak by v tom nebyl takový guláš, jako u těchto tvých příspěvků, které jsou do diskuze vložené na úplně špatném místě :-D Když reaguješ na nějaký příspěvek, klikni na "Odpovědět" přímo u toho příspěvku, tak se neztratí v té záplavě ;) ale bude přesně navazovat na již načaté téma - teď už jsme například někde úplně jinde, než u menstruačních kalíšků :-)
 Lilith 


Re: šetřit se musí jinde 

(24.1.2008 12:27:00)
Ano, Míšo, právě mi přivezli novou sedačku z Ikey :-D Nic jsem neušetřila, ale přestala jsem šetřit na svých zádech a konečně jsme si koupili krásnou a hlavně pohodlnou sedačku.
 Mya 
  • 

Re: šetřit se musí jinde 

(24.1.2008 12:48:56)
S Ikeou jsi me pobavila ;-). jinak ale nesouhlasim. Na cetni letaku a akci se da usetrit hodne. V Bille vzdycky akorat ziram, kolik co stoji - fakt hrozny sumy za stejny veci = identicky. jediny, co em snad mile prekvapilo jsou bio jogurty za 9 korun. Ale maji tam vyborny pecivo, to se jim holt neda uprit. a obcas tam taky zaejdu nakoupit.
 sovice snezna 
  • 

nestacim se divit 

(24.1.2008 12:38:30)
z kupovani levnych veci jsem se uz poucila. Nejime sice doma humry a kaviar a zijeme taky z jednoho platu a rodicaku, ale rozhodne mi neni jedno jestli jim sunku z masa nebo z mouky a marmeladu z barviva a cukru nebo z ovoce. Kdyz si to totiz spocitam, tak casto kupovanim levnych veci utratim mnohem vic, protoze si vlastne kupuju neco uplne jinyho - nahrazky kterejma se to levny jidlo vycpava. Kdyz nakupuju, tak se uplne nejvic ridim slozenim a ne cenou. Proto taky peru a umyvam nadobi v eko prostredcich, a musim opravdu rict ze jsou bezvadny, hlavne ty prostredky na nadobi vydrzi mnohem dyl nez normalni az sem byla prekvapena. Zasnu nad tim kolika lidem je jedno jakou chemii na sebe placaj a taky jak tim trpi zivotni prostredi. Chapu ze se snazite usetrit ale prece clovek nemuze videt jenom skrze penezenku, pouzivam moderni latkovy pliny a krome toho ze usetrim mam fakt dobrej pocit ze nezaneraduju prirodu. Taky se snazim, kdyz to jde, kupovat bio potraviny, nejenom protoze jsou zdravejsi, ale taky chci svoje penize davat nekomu jehoz snahy a prace si vazim, klidne si za to i priplatim. Tot muj nazor.
 Winky 
  • 

Re: nestacim se divit 

(24.1.2008 13:39:49)
Tak se připojuji k hlasům, které tvrdí že lepší je začít šetřit na kvantitě, až potom na kvalitě.
Dříve jsem kupovala haldy časopisů, pak jsem je různě rozdávala abych s jich zbavila. Teď mám předplacený jeden který mě opravdu zajímá a stačí mi to. Kosmetiku jsem si taky kupovávala kdy se mi chtělo a ne kdy jsem ji potřebovala, pak jsem toho měla spoustu nevyužívaného..... teď jsem si ustálila svých několik výrobků co pro péči o sebe potřebuji a stačí mi. Jídlo koupit to co se sní, nebo co můžu zpracovat. Neprotáčet zbytečně vodu, nenechávat rozsvíceno, hlídat si platby a neplatit úroky z prodlení atd atd....

 Helča+3svišti 


Re: nestacim se divit 

(30.1.2008 16:30:47)
Jsme stejná krevní skupina. Souhlasím se vším.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Ještě jedna možnost. 

(24.1.2008 13:06:15)
Napadla mě ještě vlastně jedna možnost, jak ušetřit - nenakupovat nikdy a nic na splátky.
 Jane 
  • 

Re: Ještě jedna možnost. 

(24.1.2008 13:09:17)
Tak to bysme asi bydleli ve stanu. Tak v šedesáti bysme měli možná našetřeno na vlstní bydlení :-). Ale vzhledem k tomu že jdou ceny pořád nahoru tak možná taky ne :-))
 Tuliša 


Re: Ještě jedna možnost. 

(24.1.2008 13:59:22)
Také si nemyslím, že kupováním levných a nekvalitních potravin se nějak výrazně ušetří - příklad je moje švagrová - mají tři děti a zásadně jim na pití kupuje dvoulitrovky limonády, kdy jedna stojí tři kačky - no neskutečný humus, takže nejenže jim kazí zdraví, ale kolik těch flašek musí za měsíc koupit! My dětem kupujem Yo sirup za 60 kč, ale jinak většinou pijem čaje a vodu, takže si myslím, že nepijeme dráž než švagrová, ale zdravěji teda určitě. No a taky ona kupuje konzervy, dětem ke svačině koláčky, koblížky... tím se utratí moc, pro sebe si kupuje na sváču hotové majonezové saláty atd, takže žijí nezdravě a draze. Myslím, že neutratíme víc než oni a žádné konzervy, koblity atd. nekupujeme.
 Hanka,Rebeka 12/05,Miriam 4/07 


Re: Sirupy 

(26.1.2008 15:54:55)
Tulišo,
taky už X let kupujeme zásadně džusy bez umělých konzervačních látek a barviv. A ono kromě YO to vyrábí i Jupí a je podstatně levnější R^
 Lizzie 


Re: Sirupy 

(29.1.2008 18:51:12)
Na žízeň piji nejraději neochucenou vodu, když je dobrá, i z kohoutku. Odmalička jsem neměla ráda takové ty klasické šťávy, džus si dám jednou za čas, většinou však, když si jdu někam sednout (v kavárně ke kafi apod..). Nemám ráda ani ochucené minerálky..ač sladký miluju, nesladím čaj ani kafe a prostě mi to vadí.
Maximálně, pokud potřebuji trochu povzbudit a být při smyslech (únava) koupím si colu..
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Ještě jedna možnost. 

(24.1.2008 13:38:59)
Já jsem ale nemyslela hypotéky, to je naprosto jiná kategorie - bydlet člověk nutně potřebuje. Splátky jsou něco jiného, někteří lidé prý kupují na splátky i dovolenou a dokonce vánoční dárky ;((
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Re: Ještě jedna možnost. 

(24.1.2008 14:32:20)
Souhlasím s tebou, hypotéka je jedna věc a spotřebitelské úvěry druhá. Já se nestačím divit (mám k tomu v práci blízko), kolik lidí neváhá a nakupuje třeba oblečení a elektroniku na nejrůznější úvěry a úvěrové karty.To je přece opravdu blbost,bez té plazmové televize se snad dá ještě chvilku přežít......
 Petra, 1 dcera 
  • 

To je snad fór, ne? 

(24.1.2008 14:56:19)
Článek mi připadá, jak kdybych se měla vrátit o dvacet let zpátky.
Doba je prostě taková, že všeho je dostatek, spoustu potravin na výběr,
zdá se i kvalitních, a nechápu proč bych měla krmit dceru nejlevnějšíma
potravinama a balit pomalu do igelitu. To jsme si teda dítě nemuseli pořizovat.
Pravda je, že i kdybych neměla peníze na rozhazování, tak na dceři šetřit prostě
nebudu, rozhodně ne na potravinách, nápojích a drogerii. Souhlasím s oblečením,
na doma a na ven stačí sekáč, kvalitní zboží a vypadá skoro jako nové.
U nás to funguje tak, že část příjmu prostě odložíme jako úspory a z té částky
se nebere i kdyby na chleba nebylo. Celkem slušná část nám zbyde, možná na
něčí poměry dost, a tu prostě roztočíme. Zlatý marlborky si neodpustim (krabička
na tři dny není taková krize), pes žere Eukanubu (po asi deseti jiných značkách
vyzkoušených za jeho život se jediná osvědčila), rádi zajdeme do kavárny,
s malou na plavání,semtam do restaurace,víkend na horách, kino, knížky, doma teploučko, sprchuju
se jak uznam za vhodný (ne jako kdysi u rodičů, kdy po dvou minutách už se buší na dveře se slovy: tu vodu si zacvakáš!), prostě normálně žijem. A když se mi v krámu
něco líbí, a peníze jsou, tak si to prostě koupím. Pravda, každý musí žít na co
má, ale i to se dá často ovlivnit, a já nebudu sedět nad levným blafem a radovat
se, že jsem ušetřila o něco víc.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: To je snad fór, ne? 

(24.1.2008 15:08:39)
No, taky docela dost ušetříme, když sníme psy! ;)
 Lilith 


Re: To je snad fór, ne? 

(24.1.2008 18:15:46)
A nejvíc ušetříme, když umřeme ;)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: To je snad fór, ne? 

(24.1.2008 18:18:13)
Je otázka, co je nejekonomičtější - umřít zimou v nevytopeným baráku, nebo hlady před prázdným špajzem?
Už vidím tu obětavou matku, jak potmě, v mrazu a zády opřená o vybílenou lednici v duchu blaženě počítá, kolik ušetřila, když odečte od úspor výdaje za funus...
 Lilith 


Re: To je snad fór, ne? 

(24.1.2008 18:20:44)
R^
 Mya 
  • 

Re: To je snad fór, ne? 

(24.1.2008 15:32:07)
někomu holt konzumní způsob života vyhovuje. Slova jako roztočíme, když mám peníze a něco se mi líbí, tak si to koupím,... u mě vyvolávají husí kůži.
 Kateřina, děti 5 a 6 
  • 

Ale Myo, proč to pohoršení, 

(25.1.2008 10:49:08)
vždyť přece výběr slov nemusí znamenat nic špatného... Ty jsi takové výrazy nikdy v konverzaci nepoužila? My jsme si s manželem pořídili děti po dvanáctiletém vztahu, takže do té doby "když jsme měli peníze", tj. podařilo se nám ušetřit, tak jsme to procestovali. A pěkně jsme tam ty peníze "roztočili" :-) To, že někdo tohle řekne, přece automaticky neznamená, že žije konzumním způsobem (může, ale nemusí) - utrácet "když jsou peníze" se dá za cokoli, třeba za koníčky, za přátele,...
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Re: To je snad fór, ne? 

(24.1.2008 15:58:57)
Hele, proč ten tón ? Tohle měl být článek a diskuse o tom, jak se dá ušetřit... Tebe zjevně velká finanční nouze netíží,ale proč se takto ofrňovat ?
 Linda 
  • 

Re: To je snad fór, ne? 

(25.1.2008 9:59:57)
Ale ten článek je o tom, kde lze peníze ušetřit, ne jak je rozfofrovat...to zas není takové umění :-)))
 Marketa, 2 deti 
  • 

Re: To je snad fór, ne? 

(28.1.2008 14:47:35)
Jooojo, to se to nekdo ma, kdyz si muze dovolit davat kazdy mesic slusnou castku stranou a jeste ke vsemu potom mit co roztacet.. to se pak nedivim, ze nemusite setrit a zabyvat se cenami cehokoliv!!! Vubec nechapu, proc tu reagujete!!!
Nechapete, ze tady jde o rodiny, ktere maji sotva dostatek, aby kazdy mesic zaplatili ucty a nakoupili jidlo?? Luxus jako vikendy na horach, vecere a nakupy zbytecnych veci si proste nemuzou dovolit??? Vase reakce mi proto prijde jako nehorazna a naprosto nesmyslna!!!
 8.5Yettynkaa12 


Re: To je snad fór, ne? 

(29.1.2008 18:09:05)
Ale ty na to máš!
 Lizzie 


Re: To je snad fór, ne? 

(29.1.2008 19:27:23)
Petro,

tón komentovat nebudu a zlatý Máčka si dopřej, pro mě je to celkem drahé kouření, ovšem zaráží mě tvá věta s pořízením dítěti...myslelas na to, že pokud např. rodiče ztratí práci apod. může se finanční situace rodiny rapidně změnit? Jasně, pokud nebudu mít střechu nad hlavou případně vyhlídku bydlení u potencionální tchýně do děcka se asi dobrovolně nepoženu, ráda bych mu dopřála pěkné oblečení, výlety apod...na stranu druhou nemůžu plánovat x let dopředu (což je stejně o ničem). Jak říkám, s článkem nesouhlasím, ale tvůj příspěvek mi připadá hodně hodně arogantní..a možná trochu naivní.
 Lizzie 


Re: To je snad fór, ne? 

(29.1.2008 19:35:41)
...jej, divně formulovaná věta..prostě u tchýně bych nebydlela, i když jindy neříkej nikdy, mám proti dvougeneračním domácnostem své.
 Lizzie 


Re: To je snad fór, ne? 

(29.1.2008 19:40:42)
...jej, divně formulovaná věta..prostě bych do vícegenerační domácnosti pravděpodobně šla jen s velkým sebezapřením, i když nikdy neříkej nikdy.
 Cita 


Re: To je snad fór, ne? 

(30.1.2008 21:07:08)
Lizzie :-D:-D:-D:-D
 Helča+3svišti 


Re: Ještě jedna možnost. 

(30.1.2008 16:35:29)
Kupovat na splátky dovolenou a vánoční dárky je fakt ujetost. Bohužel u bydlení to jinak nejde, na to prostě normálně nenašetříte. A pak ještě existuje pár věcí, bez kterých se člověk prostě neobejde a když je potřebuje opravdu nutně a hned, nedá se nic dělat. Ale ta filozofie - kupte dneska a plaťtě až... - mě prostě děsí, to je tak nemorální! Nehledě k tomu, že si lidi asi vůbec neuvědomují, že zdraví není samozřejmost a když není zdraví, většinou pak nejsou ani peníze na splácení a končí to exekucemi...
 Jana (2 kluci) 
  • 

Pečivo a domácí pekárna 

(24.1.2008 13:44:40)
Ještě jeden tip, jak ušetřit na jídle. Pořídit si domácí pekárnu. Počáteční investice podle druhu pekárny je od 1.000 do 4.500 Kč, ale návratnost velká. Já jsem si pekárnu koupila vloni v dubnu a od té doby jsem nekoupila jediný chleba, ostatní pečivo jenom vyjímečně - např. na svačinu v práci. Pečivo peču podle potřeby a tím pádem se nic nevyhazuje. Nemusím do obchodu jenom kvůli tomu pečivu (jak bývalo zvykem např. v neděli odpoledne) a tudíž neutratím za půlku chleba 100 Kč (protože nikdy nezůstalo jenom u chleba). Zrovna včera jsem pekla grahamové rohlíky - 14 kusů vyšlo přibližně na 24 Kč. Peču chleba, rohlíky, vánočky, mazance, prostě všechno kynuté těsto. A časově to taky není náročné. Pokud se peče jenom chleba v pekárně, jde o to, naházet tam suroviny. To zabere asi 5 minut a pak už si pekárna poradí sama. Pokud v pekárně dělám jenom těsto a peču v troubě, jde jenom o to, umotat ty rohlíky, housky apod. A navíc, vím, co jím - žádná éčka, ochucovadla, kypřidla.
Můžu všem vřele doporučit.
 Adéla+syn 06/04 
  • 

Konkrétní částky 

(24.1.2008 14:33:27)
Ahoj.
Já osobně jsem zavedla sešit na rozpis všech výdajů a zjistila jsem,že po reformě a zdražování mi ze dvou výplat zbývá na výdaje v domácnosti (jídlo,oblečení,auto,granule pro psa - 15 kg za měsíc,drogerie a ostatní zařízení do domácnosti a zahrady) asi 10 000 Kč.Nevyděláváme málo,ale SPOUSTU peněz dáme do splácení hypotéky,úvěru,pojištění a v neposlední řadě spoření(pro případ "co kdyby";).Z toho je jasné,že to neni na žádné vyskakování,ale budeme to muset nějak vydržet.Občas z toho nespím,nakupovat chodím nejraději s poloprázdnou peněženkou,seznamem v ruce a BEZ DÍTĚTE.
Zajímá mě,jak jste na tom vy a jak máte finance rozdělené,aby jste nezůstali týden před výplatou se 100 v kapse.

Díky za rady.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Konkrétní částky 

(24.1.2008 14:45:45)
Nemám hypotéku, nemám psa, nemám auto, nemám myčku, nemám plazmovou televizi, nemám docela dost věcí, který lidi považujou za běžnej standard, ale na druhý straně nemusím koukat na cenovky v sámošce. Všechno je věc rozhodnutí a priorit. Nedávno jsem se zrovna bavila s kamarádem o tom, jak to ti lidi dělaj, že maj třeba dva průměrný platy a byty zařízený za statisíce... prej si berou půjčky. No, když pro někoho má až takovej význam, mít myčku, proč ne. :o)
 Ajtakrajta 
  • 

Re: Konkrétní částky 

(24.1.2008 15:50:22)
No jo, Monty, ale Ty myslím nejsi vhodný "vzorek" pro tuto debatu...
Nemáš hypotéku - vyhovuje Ti bydlet v cizím.
Nemáš psa - no někdo jej má, a není to "zařízení bytu", je to člen rodiny a super kamarád... a taky tvor, do kterýho musíš investovat hodně lásky... a taky nějaký ty finance.
Nemáš auto - žiješ v lokalitě, kde jej nutně nepotřebuješ. Jsou oblasti, kde se bez auta prostě rodina neobejde.
Nemáš myčku - pro sebe ji nepotřebuješ, to se to mluví, ale u početnějších rodin to může být super pomocník.
Nemáš plazmovou televizi... no to většina lidí, ostatně já sama nemám televizi ani neplazmovou :o)

Halt lidi mají jiné priority.
On běžnej standart je něco jiného u člověka, co žije víceméně sám, než u domácnosti se třema dětma, psem a pětaosmdesátiletýma prarodičema :o) V takovým případě se totiž ten standart života neřídí podle toho, jak chce jeden, ale podle více členů rodiny.

Nemyslím, že by pro někoho byla takovou prioritou ta myčka... ale znám dost lidí (a sama se kupodivu za takového člověka taky považuju), kteří mají jako prioritu větší než "jednomužnou" rodinu... od toho se lecjaký ten spotřebič odvíjí.
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

K té myčce 

(24.1.2008 16:31:04)
Když už jsme u toho šetření - myslím, že myčka docela šetří vodu...Pokud teda nemyjete ve škopíčku, co v něm plavou nudle z talířů....A náhodou myčka je přítelem ženy - já mám rozmařile ještě jednu na chalupě, jsme tam vždy minimálně 4 ale taky někdy 10 a tak nechci trávit drahocenný víkendový čas u dřezu.
 Ajtakrajta 
  • 

Re: K té myčce 

(24.1.2008 16:48:49)
Katko,
teď nechci vypadat jako odpůrce myček, kdo se na ni cítí, ten ji má, jak už jsem napsala...
ale s tou úsporou vody... no to je zas na úkor toho, že do myčky musíš dát o to větší dryjáky, které nádobí umyjí chemicky, narozdíl od ručního mytí, kde špínu odstraňuješ taky mechanicky houbičkou.
V tom škopíčku to mytí taky není takový drama, mně tam teda nudle neplavou, dávám do něj nádobí bez zbytků jídla, když už :o)
Ale jak říkám, když je v domácnosti víc lidí, tak myčka má obrovský dopad a užitek.
 Bumbi&05,08,10 


Re: K té myčce 

(25.1.2008 0:02:41)
"do myčky musíš dát o to větší dryjáky, které nádobí umyjí chemicky, narozdíl od ručního mytí, kde špínu odstraňuješ taky mechanicky houbičkou."

nesouhlas - stačí místo prášku do myčky dát perkarbonát sodný a místo oplachu dát ocet (sůl do myčky dát musíš tak jak tak, většinou, tu nepočítám - ale zase je to NaCl).

Nemyju v sajratech a nemám strach z toho nádobí pak jíst a vařit v něm ani dítěti - vím přesně, v čem myju a co pouštím ven...
 Ajtakrajta 
  • 

Re: K té myčce 

(25.1.2008 8:45:16)
Bumbi,
tak to jo :o) Jsem ráda, že existuje i takovéto řešení, bohužel většině lidí zatím asi známo není. Pod dnešní reklamní masáží jsou lidi tlačeni k tomu, že jen Somat umyje nádobí v myčce, jen chlor vyčistí záchod atd. Sama vím moc dobře, jak všechny Domestosy, Cify atd se dají nahradit octem (litr za 8 Kč), kys. citronovou (100g za 7 Kč), perkarbonátem, sodou a ještě několika neškodnými a velmi levnými "chemikáliemi", u myčky jsem to dosud nezkoumala, jelikož ji nevlastním :o)
 Kja 


Re: Konkrétní částky 

(25.1.2008 15:53:34)
Monty, asi jsi nevybrala spravne priklady. Ja taky nemam hypoteku, psa, mycku, auto ani plazmovou televizi. Presto si myslim, ze jsem docela bezny vzorek populace :-)
Na rozdil od Tebe mam svuj byt, ale taky dva odrustajici syny. A vsechny veci jsem postupne nakoupila na pujcku, protoze se mi lepe splaci nez setri, rozdil v cene byl vzdy minimalni.
 brzobohatka 


Re: Pečivo a domácí pekárna 

(24.1.2008 14:35:47)
zní to moc zajímavě, už jsem o tom taky uvažovala. ale nejdřív jsem se zařekla, že si vyzkouším upéct chleba normálně v troubě...to budu asi pěknej trouba!~k~
 Bulik 


Re: Pečivo a domácí pekárna 

(24.1.2008 14:46:19)
Nejseš trouba, já taky peču chleba normálně v troubě, ve formě na srnčí hřbet a jde to v pohodě, jenom to není tak user-friendly jako domácí pekárna.

Ale stejně si nejradši doneseme vřelý chleba z pekárny, takovou dobrotu v životě doma nevyrobím. Už se vám stalo, že jste se o chleba spálili, jak byl horký? My běžně. Tady je plno malých pekáren, každá peče jiný druh chleba, jeden lepší než druhý, můžeme si vybírat a každý den v týdnu mít jiný. Rohlíky skoro nekupujeme, jedeme převážně v chlebu, tím se taky ušetří, mimochodem :-)
 Cow :-) 


Re: Pečivo a domácí pekárna 

(24.1.2008 15:28:24)
Souhlasím, že 16-20 stupnu doma je málo. Navíc pokud teplota v místnosti není konstatní, teplo a chlad "stéká" po stěnách, pára kondenzuje a pak vznikají karcinogenní plísně. fuj.

Taky jsem zásadně proti spotřeb.půjčkám, pokud teda nejde o "život".
Hypotéky jsou pěkná zlodějna, ale málokdo to zvládne bez jejich pomoci.
Nedávno jsme tu vedly debatu o tom, že za totáče mohl stavět téměř každý.
 Zuzka 
  • 

Re: Pečivo a domácí pekárna 

(24.1.2008 14:45:45)
Ahoj,
musím souhlasit a domácí pekárnu můžu jen doporučit. Já ji dostala darem a jsem hodně spokojená,pečeme hlavně celozrný chleba, který máme rádi a vyjde na polovinu (možná i méně) než v obchodě a chuťově se nedá srovnat:-) A do obchodu jsem díky tomu skoro přestala chodit - nakoupím tak jednou za týden, někdy i méně. Když jsem chodila do obchodu pro pečivo, tak jsem VŽDY utratila minimálně 100,- až 200,-, a to několikrát týdně...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Pečivo a domácí pekárna 

(24.1.2008 16:21:50)
Danielo,
toho si nevšímej, jedinej kdo tu je proti hypotékám jsem já a já nejsem reprezentativní vzorek. :o)))
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Pečivo a domácí pekárna 

(24.1.2008 16:24:00)
Danielo,
toho si nevšímej, jedinej kdo tu je proti hypotékám jsem já a já nejsem reprezentativní vzorek. :o)))
 zuzka 
  • 

Re: Pečivo a domácí pekárna 

(24.1.2008 17:46:08)
Také mám pekárnu,ale nevím nevím, zda pečivo vyjde levněji, musíš taky počítat se spotřebou elektřiny... Ale já si pekárnu nekupovala,abych ušetřila,ale právě proto že si dělám chleba jaký chci,celozrnný a bez éček. Jinak jak se v článku píše o tom jak šetřit na jídle,to je děs!! To snad nemohla napsat mladá žena,ale někdo ze starší generace,ne? Ládovat děti levnými potravinami,vždyť to jsou uměliny,chemie atd... Já také kupuji BIO,samozřejmě ne vše,ale alespoň nějakou zeleninu, mouky,hodně věcí pro malého. A u jinak u potravin nesleduji cenu ale hlavně složení!!! Šetřit se dá opravdu jinde,ale hlavně ne u jídla! To se potom lidi diví,kde se berou ty nemoci,rakovina,alergie atd...
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Pečivo a domácí pekárna 

(24.1.2008 20:31:17)
Zuzko, tu spotřebu elektřiny u pekárny už kdosi měřil, na výrobu jednoho bochníku stojí elektřina asi tak dvě koruny ;)
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Pečivo a domácí pekárna 

(24.1.2008 22:47:42)
no jo, ale co energie??? Suroviny za pakatel, beru. Ale elektřina dost zdražuje a chleba se peče (s kynutím) skoro 3 hodiny (aspoň v naší pekárně). Takže chleba si peču pro radost, ne pro ušetření.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Pečivo a domácí pekárna 

(24.1.2008 23:37:18)
Martino, ta pekárna přece zahřívá jen po chvilkách, ne pořád. Skutečně to kdosi přesně měřil, a při cenách elektřiny před cca dvěma lety vyšlo pečení jednoho bochníku na něco málo přes korunu.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Pečivo a domácí pekárna 

(25.1.2008 0:50:59)
je možné, ještě jsem to nepočítala. Každopádně, když už tak šetříme.... :-D
ono totiž je otázka, kde ušetřit peníze a kde práci. Já si třeba nechávám dělat těsto na kynuté buchty, taky bych to zvládla mimo pekárnu o pár korunek levněji, ale takhle je to pohodlnější pro mě - a co mi ušetří práci a námahu, to mi za to stojí. Proč si zbytečně dělat pakárnu, když to jde snáze, že.... :-D
 Market+Kájinka9/02+8/05Jan 


Re: Pečivo a domácí pekárna 

(25.1.2008 9:57:56)
ahoj pekárna na celý 3hodinový program "sežere" opravdu jen necelou 1,6 kč počítáno před zdražením...takže asi o 10 halířů víc... teď...
 Kateřina, děti 5 a 6 
  • 

Pekárna letěla do komory 

(25.1.2008 11:01:41)
Pekárnu máme, pekli jsme obden asi rok. Oba jsme s manželem za tu dobu přibrali asi 8 kilo (každý), protože jako všichni milujeme čerstvý a ještě teplý chleba... Bohužel se nejsme schopni ovládnout, tkže po roce pekárna letěla do komory! Ať žije kupovaný chleba, zdaleka ho nesníme tolik :-)
 alois 
  • 

Jen na jídle se dá šetřit 

(24.1.2008 14:38:55)
Ona situace v rodinách je moc rozdílná to co se nekupuje denně to moc s peněženek netahá,ale jídlo to je příčina finnancí.A dětem nevysvětlím nejsou peníze nemám z čeho nakoupitale je to opravdu vždu jinde.Budou rodiny kteří jsou již v chudobě.Ale situace v téhle zemi není a nebude růžová.
 brzobohatka 


Re: Jen na jídle se dá šetřit 

(24.1.2008 14:46:05)
nesouhlasím, pane alois, v naší zemi se máme ještě velmi dobře, to je můj názor. Nechci prudit srovnáváním s Afrikou a podobnými rozvojovými zeměmi, ale úplně stačí když se rozhlédneme po Evropě a srovnáme třeba s Polskem, Slovenskem, Bulharskem..... jiná otázka je, kam to všechno směřuje mám docela obavy, že bude hůř. nebo spíš, že nejlíp už bylo.
 Janka.o 


Jak komu se tady žije dobře 

(26.1.2008 14:07:07)
Nechtěla bych se Vás dotknout, ale žije se zde dobře jak komu. Pokud máte manžela, dva příjmy, ať už je tím jedním třeba mateřská, tak to asi ještě jde. Já jsem rozvedená 7 let. Synovi je za týden 9 let. Podotýkám, že nejsem na sociálce a poctivě pracuji už od roku 2003 u jedné firmy. Po zaplacení všeho co potřebuji, tj. nájem, měsíčníky, telefon, stravenky pro syna nám na jídlo, drogerii a oblečení zbyde cca 2000.- Na dovolené jsme nebyli od rozvodu, vánoce a narozeniny už neřeším a kroužek platí synovi má sestra. Kdybych nešetřila hlavně na jídle, tak nevím, jak bychom to dělali.
 Lizzie 


Re: Jak komu se tady žije dobře 

(26.1.2008 14:55:50)
Janko,

brzobohatka to myslela obecně, v tomto ohledu se jí musím zastat. Na druhou stranu smekám při rodinami, kdy muž pobírá například 10.000 Kč (což je přiznejme si - zvlášť na chlapa - mizerný plat), žena ještě méně a živí například dvě děti,drží je na škole, platí nájem...Myslím, že takoví lidé opravdu obracejí v ruce každou korunu dvakrát. oblečení..též smekám. O matkách/otcích, kteří ze své bývalé ,,drahé" polovičky páčí nevelké a často neochotně (nebo vůbec) poskytované alimenty nemluvě..
 Janka.o 


Re: Jak komu se tady žije dobře 

(26.1.2008 16:09:34)
No právě. Takové řeči, že na jídle se šetřit nedá atd. jsou velmi všeobecné a dobře se o nich mluví, pokud se člověk neocitne v situaci, kdy jinak nemůže. Jedna věc mě tady zaráží. Autorka článku se tady snažila, poradit, zamyslet kde by se dala ušetřit a na konci článku chtěla, abychom se připojili a hledali a podělili se spolu o další možnosti. A jak je tady dobrým zvykem, většina ji pouze zkritizovala a diskuze se zvrtla na jednu věc. Tentokrát to bylo levné jídlo. Kromě pár příspěvků, které se snaží přidat další typy jak šetřit nečtu nic jiného, než chvástání se kdo kupuje kvalitnější jídlo a hromadné odsuzování toho, kdo na něm šetří. Je to smutné.Rv
 Lizzie 


Re: Jak komu se tady žije dobře 

(26.1.2008 16:50:13)
Janko,

já také nejsem pro to, aby se kupovaly nejlevnější a nekvalitní potraviny, pro mě hlavně, co se chuťového hlediska týče, i když zdravé to také nebude. Navíc spousta lidí beroucí ty ,,nejlevnější" nakoupí taková kvanta, že by za ně pořídila normální množství normálních, článek se mi nelíbí.
Ale říkám si, jak je vlastně fajn - ač pocházím z platově normální rodiny - že si můžu zajít do kina, koupit něco na zub, když mám chuť, dát si kafe a sem tam pořídit knížku (mimochodem do knihkupectví prostě musím s prázdnou kapsou, jinak si něco koupím..má úchylka), protože pro spoustu lidí to představuje fakt luxus...takže si toho vážím.
Jinak nejlepší investicí mi přijde vzdělání...občas slýchám případy o lidech, jejichž rodiče je nepustili např. na VŠ, resp. odmítli jim to platit, s tím, že je ,,přece nebudou živit". Některá VŠ se s brigádou prezenčně studovat dá, jiná ani náhodou..těm lidem zbyla práce a pak distanční studium. Radši bych si utrhla od huby, ale svá budoucí děcka bych v tomto podpořila. Ostatně u kámošky, pocházející z mnohačlenné rodiny, vidím, že se to dá..
 cfuas 


Re: Jak komu se tady žije dobře 

(12.3.2008 1:24:30)
smutný příběh,ale proč teda něděláte u někoho kdo platí lépe? Nevím odkud jste,nebo co děláte,ale je dnes tolik možností.Pokud nevíte jaké tak poradím.
hm.czzavináčseznam.cz
 Jíťa 
  • 

ušetřit se dá za energie 

(24.1.2008 16:35:35)
Autorka článku hned v úvodu zavrhuje šetřením za energie, což je možná škoda.
Už nějakou dobu běží v TV spoty, jak ušetřit za energie odtažením nábytku od topení, zkrácením záclon a závěsů a možná i jiné (TV moc často nesleduji).

Já mám jeden tip, jak ušetřit za světlo a nejsou to úsporné žárovky o jejichž úspoře finanční dost pochybuji, vzhledem k tomu jak často se musí měnit oproti klasickým žárovkám.
Jsou to naopak lustry. Ty, kde jsou žárovky otočené směrem dolů dávají daleko více světla než ty, kde žárovky svítí do stropu. Vím to už dlouho, ale donedávna jsem netušila, že ten rozdíl je tak markantní. Až před Vánoci jsem čistila lustry a měla sundaný ty talíře. Nějak jsem je všechny nestihla vyčistit a vrátit zpět, a tak jsem zjistila, že v ložnici máme v lustru 100-ku žárovku, ale číst se při ní nedá, neb skrz ten talíř dává světlo jak 40-tka.


 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: ušetřit se dá za energie 

(24.1.2008 22:55:31)
tak nevím, je fakt, že jsme koupili levné úsporné žárovky a pak jednou zapli světlo a pět nám jich najednou pobouchalo. Teď máme Philips (asi 300 za kus) a už je máme 5 let a pohodka. Teď jsme navíc koupili Philips takovou velkou kulatou asi za 500 (fakt mě teda omývalo), ale vysvítí nám celou kuchyni, mnohem silnější, než ty ostatní úsporné.
Slyšela jsem ale o nějakých žárovkách, které vydávají světlo velmi podobné tomu dennímu - slunečnímu (normální žárovky mají lehký odstín do červena a to není zrovna dobré pro zdraví, psychiku atd.) a ty prý jsou velmi šetrné na oči, pomáhají proti zimním depkám. A svítí mnohem více jasněji, musím to více prozkoumat.
 Raduza 


Re: ušetřit se dá za energie 

(26.1.2008 21:30:01)
My koupili úspornou žárovku Phiplips 23W poté co jsme dopláceli 5000 za elektřinu :-(. Je úplně super. Manžel pochyboval, ale přesvědčila jsem ho. Už chce kupovat do obýváku :-). Stála přes 300, má 6 let záruku, takže se dá měnit donekonečna :-). Ústřižek z obchodu se složenou krabičkou jsem schovala. Radí to spotřebitelé na netu. Prý takto svítí už x let. Jak praskne jdou reklamovat, mají novou a tak stále dokola. Super, ne?
 Helča+3svišti 


Re: ušetřit se dá za energie 

(30.1.2008 16:46:52)
Jen dodatek k úsporným zářivkám - pokud koupíte kvalitní, měníte je daleko méně, než obyčejné žárovky a 100% ušetříte. Důkazem je už to, že tak "netopí" - neuniká vám energie tím, že se žárovka zahřívá místo aby svítila. Díky tomu se taky nepřehřívá v lustru = neodejde tak brzy. Jen to chce koupit kvalitní úsporku, i když stojí plno peněz.
Jinak s tím tvarem lustrů naprosto souhlasím.
 Jana 
  • 

Šetřit se nemá 

(24.1.2008 16:55:57)
kdo na sobe setri, vlastne tim rika: nejsem dost dobry pro to, abych si tohle a tohle dopral. a uz se to s nim veze.
 Helča+3svišti 


Re: Šetřit se nemá 

(30.1.2008 16:43:33)
????????????
Kolik osob a z jakého příjmu živíš, že si můžeš dovolit toto tvrzení?
 Jana 
  • 

Šetřit se nemá 

(24.1.2008 16:56:16)
kdo na sobe setri, vlastne tim rika: nejsem dost dobry pro to, abych si tohle a tohle dopral. a uz se to s nim veze.
 SendyWendy 


Normálka 

(24.1.2008 17:30:57)
To co autorka popsala jako typy na šetření je pro mě normální životní styl.

Jen u těch potravin dávám víc pozor na chuť, chci si hlavně pochutnat (o kvalitu mi jde až v druhý řadě).
 sylva2 
  • 

Re: Normálka 

(24.1.2008 18:15:46)
No hodně se dá ušetřit nakupováním potravin od přímo od zemědělců. Kupujem takhle domácí sýry, tvaroh a mléko přímo na statku. Vždycky se nás domluví několik a jedna z nás tam sjede. Kupujem taky domácí vajíčka, ty sice stojí stejně jako v obchodě,ale zase chutnají mnohem líp. Zrovna tak kupujeme celé prase, podíl na býkovi. Zeleninu v sezoně přímo od zahradníka. Sirupy dělám vlastní, zrovna tak džemy. No a taky když se nachomítnu a zrovna je něco v akci, tak toho koupím hodně a odložím do mrazáku.
Jogurty ale nejlevnější nekupuju, jednou jsem si přečetla seznam éček ve složení a tím jsem s nima skončila.
Mimochodem teď zrovna se objevuje v obchodech levný cukr. Ten se zrovna dá koupit do zásoby, protože se nekazí a v zavařovací sezoně se bude dost hodit.
 iva 
  • 

Milá autorko, 

(24.1.2008 18:53:39)
takový žblud, co jsi napsala, to se fakt nedalo číst....skončila jsem při POTRAVINÁCH a nezbývá než konstatovat, že ten, kdo napíše BY JSTE skutečně nemůže poznat rozdíl mezi marmeládou z Lídlu a nějakou normální z normálního obchodu.....Éčkům na etiketě zdar a dobrou chuť !
 10.5Libik12 


Re: Milá autorko, 

(24.1.2008 20:33:33)
Vidíš autorko, to máš za dobrou vůli.
Já tě naopak chválím, obdivuji systematičnost, mně přirozená není, takže například šetření pojímám tak, že si stanovím denní limit útrat a ten pak v zásadě (ne)dodržím.
A taky bych se tě zastala v otázce výběru potravin, jak snadno nám vnukli, že co je drahé to je zdravé a co je E je eé.
 Lizzie 


Re: Milá autorko, 

(24.1.2008 20:56:19)
Libiku,

musím se ohradit. Mezi tím nejlevnějším šuntem a normálním výrobkem chuťový rozdíl je. Proti autorce de facto nic nemám, ale noviny si koupím ráda, na pivko zajdu také, z limonády za 4 Kč mám husí kůži jen jí vidím (ostatně piju hlavně vodu), a co se toho mussli týče..i tam jsem děsně mlsná:-)
 10.5Libik12 


Re: Milá autorko, 

(24.1.2008 22:20:00)
Já to myslela spíš v souvislosti se zdravím, chuť je subjektivní, pivo se v Plzni pije místo vody.:-D
 Lizzie 


Re: Milá autorko, 

(24.1.2008 22:25:34)
No, ale uznávám, že než si loknout té zvláštně nebezpečně zabarvené limonády, radši se k obědu napiju dobrého piva...a neberte mě jako alkoholičku, jde o obrazné přirovnání:-)
 Kačislava 


Omlouvám se 

(22.2.2008 11:15:08)
Omlouvám se, za úplně nesmyslný příspěvek, i když vůbec nechápu, jak se nad mým starým příspěvkem mohl objevit název zcela jiného příspěvku a ještě z jiné diskuse... Někdy toho "počítačového šotka" fakt nechápu.
 & 


Re: Milá autorko, 

(25.1.2008 9:02:19)
Ivco,

takhle agresivni jsi po tech marmeladach bez E-cek?
 scarlett 
  • 

Šetřit s rozumem? 

(24.1.2008 18:52:22)
Souhlasím.
Elektřina:úsporné žárovky - chodby. WC,"áčkové spotřebiče".
Jídlo:zvolit supermarket s celkově rozumnými cenami,dnes je konkurence.
Oblečení: ne u vietnamců,je nekvalitní,spíš slevy třeba i ve značkovějších obchodech,klidně se najdou rifle do 300,-,trička do 150,-,svetříky i trika s dlouhým rukávem do 250,-.V těchto obchodech mají vždycky nějaké slevy nebo akce.
Netýká se nás: cigarety,časopisy,noviny,hospody,alkohol-kromě piva,balené vody,omezeně sladkosti,zvířata nemáme.
Topíme dřevem i když máme zavedený plyn.
Přesto se ptám,kde ještě ušetřit?!
 Lizzie 


Re: Šetřit s rozumem? 

(24.1.2008 18:57:51)
Tak noviny si teda ještě počtu ráda...
 Jíťa 
  • 

šetřit vs. neplýtvat 

(24.1.2008 18:58:36)
Nejsem žádný příznivec extrémního šetření a to si nežijeme nijak na vysoké noze (já na RD, manžel ID a živíme dvě děti 16 let a 6 měs.).
Razím heslo "Šetřit se nemá, důležitější je neplýtvat".
Na jídle se moc ušetřit nedá. Pokud něco ušetřím na ceně je to na úkor především chuti (ta kvalita s tím poměrně dost souvisí, protože chutné věci jsou obvykle i o něco kvalitnější - prostě neobsahují náhražky). Takže když takto něco ušetřím a uvařím z mizerných surovin, nikdo to pak nechce jíst, vyhodí se to a rodina si vezme k jídlu něco jiného (tzn. místo jednoho jídla jsou tu najednou dvě - tak kde je potom úspora?)
Takže raději NEPLÝTVAT!
- koupit jen tolik, kolik jsme schopni sníst, zvlášť u potravin, které podléhají rychle zkáze (když toho půlku vyhodím, nic neušetřím)
- zbylé jídlo schovat do ledničky/mražáku. Však ono to přijde vhod. (Osobně některé zbytky využívám při přípravě polévek - zvláště luštěniny se mi osvědčily, už jsou uvařené a tak je nemusím dlouho vařit, udělám zeleninový vývar, vyklepnu krabičku zmražené čočky nebo fazolí a je polívka jedna báseň)
- načaté potraviny hlídat a včas dojídat
- než nějaké potraviny vyhodím, rozmyslím si, jestli by nešly ještě zužitkovat (tvrdé rohlíky na strouhanku, chleba na vaječný topinky, starší mléko, které už je nakyslé se výborně hodí na palačinky - jsou jemnější, změklá jablka do štrůdlu nebo na žemlovku, zbytek knedle udělat s vajíčkama, nebo my máme rádi napařený a potřený marmeládou k svačině...)
- není třeba sedět po tmě, ale na druhou stranu při odchodu z místnosti zhasínat.
- pouštět pračku a myčku až když je opravdu plná
- mít dobré těsnění na vodovodech
- neumývat nádobí pod tekoucí vodou
- vypínat spotřebiče v "pohotovostním režimu" jako je TV, video... (my na to máme vypínač přímo na prodlužovačce, do které jsou všechny přístroje zapojený. Stačí jedno cvaknutí a vše je vypnuté)
- ostraňovat vodní kámen ve varné konvici
- mít dobře utěsněná okna a dveře

Určitě vás napadne sousta dalšího.
 šárka 
  • 

Re: drobné vychytávky 

(24.1.2008 21:00:07)
aneb rady od babiček a zasloužilých maminek
- základem je vařit - uzeniny se sýrem, pomazánky.... jsou vždycky dražší než teplé jídlo
- udělejte si soupis jídel, která umíte (jak často přemýšlíme co vařit a zapomenem na - rizoto, lívance, buřtguláš...)?
- místo sladkých sirupů - kvalitní ovocný čaj (používám teekanne) - pak stačí sáček na půl litru + lžička cukru
- čerstvý chleba nakrájet hned a celý (tedy u nás půl nakrájet, půl do mrazáku). Menší děti se můžou obsloužit sami, pár posledních krajíčků se snadno otopinkuje.
- polévky vařit ve velkém a zmrazit - pomalu táhnout kilo masa nebo jenom půl na energii stejně - pro úsporu času zeleninu vařím celou (celer na pláty) a krájím až uvařenou (kromě cibule). Zamrazuju v krabicích od mléka s vloženým mikroténovým sáčkem - je to nějak skladnější.
- omáčka se dá navařit ve velkém, maso se nahradí sekanou, vejcem,
- pečete perník s polevou? Vemte tabulku čokolády a pomalu jí táhněte po horkém perníku
- marmeláda do perníku? Stejnou službu udělají nahrubo nastrouhaná jablka přímo do těsta (případně 1 vrstvu nechat 10 minut zavadnout v troubě - poklást ovocem a zalít druhou vrstvu - dopéct.) Dobrou chuť!
 Anna  
  • 

Re: šetřit vs. neplýtvat 

(25.1.2008 19:17:56)
Jíťo,souhlas.
 Dáša 
  • 

Levný, ekologicky šetrný a výborně pere 

(24.1.2008 21:55:28)
Mám jeden tip, prací prášek Excel firmy Qalt Rakovník, 4,5 kg prášku za cc230 kč, a v testech poválcoval i Persil......tak to jen tip na úsporu......
 šárka + 15let, 18 m. 
  • 

Re: Levný, ekologicky šetrný a výborně pere 

(25.1.2008 14:04:50)
test jsem viděla, ale prášek ne, kde se dá koupit?
 Evas2 


Re: Levný, ekologicky šetrný a výborně pere 

(25.1.2008 21:50:28)
Mají ho např. v Tescu.
 Dáša 
  • 

Re: Levný, ekologicky šetrný a výborně pere 

(26.1.2008 20:40:29)
já kupuju v Globusu, nebo maj i na internetu
 Dáša 
  • 

Re: Levný, ekologicky šetrný a výborně pere 

(26.1.2008 20:40:37)
já kupuju v Globusu, nebo maj i na internetu
 zdee 


Re: Levný, ekologicky šetrný a výborně pere - poradím 

(24.1.2009 20:24:22)
tak předem můžu říct, že také máme do kapsy dost hluboko, ovšem na šetření jsem si udělala v průběhu zkoušení levných i dražších věcí, stejně jako všichni, svůj vlastní názor.
Teď Vám chci ale poradit ohledně čistících prostředků v domácnosti, ty potřebuje každá rodina, obzvláště ta s malými dětmi!Já osobně už jsem vyzkoušela kvanta koupelnových, kuchyňských, wc a jiných prostředků a všechny, ať už levné či drahé jsou opravdu na první pohled stejné, bakterie ale nevidím, tak nevím, které likvidují více a které méně, ale můžu říct, že všechny mizí stejně rychle.
Teď jsem však objevila značku eurona, objednávám si ji nejen pro sebe, ale i pro rodinu a známé a dokonce i pro neznámé přes internet a následně posílám poštou..
všichni jsou spokojení a to především proto, že je účinná, nesmrdí (jako mé oblíbené savo, které jsem používala předtím) a především je vysoce koncentrovaná, takže koupený přípravek si dle návodu naředíte na mnohem větší množství, tudíž po mých výpočtech, které jsem musela nezbytně provést kvůli domácímu rozpočtu, jsem zjistila, že nakonec vyjdou mnohem levněji než kupované.
Největší radost jsem ale udělala manžovi, nesnášel stát se mnou v obchodě při velkém měsíčním nákupu u regálů s čistícími přípravky a čekat až si všechno přečtu a vyberu "ten nejlepší"
pokud si budete chtít o tomto stylu šetření podiskutovat nebo se na něco zeptat, tak klidně pište na zjahodova@seznam.cz
 Pruhovaná 


Kočičí jídlo 

(24.1.2008 23:00:04)
No, ještě k úvodnímu příspěvku - být dokonce i bez piva - to bych tedy fakt nechtěla!;)
Ale když mně kočka po jakýchkoliv konzervách zvracela jako alík a já si pak přečetla jejich složení a zděsil se za co platím, naučila jsem se vařit tohle: celá slepice uvařit do bezvědomí, půl pytlíku ovesných vloček a dvě tři strouhané mrkve taky, všchno s masem rozkrájeným na minikousky smíchat - většinu zmrazit na potom - a je to levnější a zdravé ažaž. Ale mám potvoru, je mlsná a pomalu už jí jenom syrový maso...a my pečené brambory, abychom teda ušetřili :-D
A nejvíc utratím, když jezdím do Tesca a Hypernovy, nejmíň v létě na chalupě, kde je jediný krámek s (nikterak levnými a nikterak moc kvalitními) potravinami...
 Bebíčko 
  • 

Re: Kočičí jídlo 

(24.1.2008 23:16:12)
Kočkám kupujem granule u veterináře, jsou sice zdánlivě drahé, ale vyživnější tudíš jich snědí méně. Na granulích se nevyplatí šetřit ty laciné obsahují hodně soli, která se usazuje v ledvinách a zaplatíš na lekách víc než ušetříš na jídle.
Jinak jim přílepšuji podobně jako Pruhováná.
Můj nazor je, že zvíře si pořídím jen pokud mu mohu zajistit jen ty nejlepší podmínky a ne kupovat tesco konzervy a stelivo za 39.
 Grainne 


Re: Kočičí jídlo 

(24.1.2008 23:20:01)
Nemám šanci dočíst.
Jsem trouba, kterej neúsporně živí 5 psů, 10 koček a sem tam nějaké to dítě. Nesnáším zimu, ovšem zase nejsem ,líná proběhnout se ke kamnům s nějakým tím polenem. Jsem mlsná, takže místo hovězí kližky k obědu zbaštím šunku s čerstvým rohlíkem. Nebo taky jím suchý chleba, jak se mi zrovna chce. Vařím, nebo nevařím. Děti vaří - pizzu. Mraženou.
Jednoduše - utratím co si můžu dovolit utratit.
Nepřemýšlím o úsporách v domácnosti, dumám nad naprosto nepraktickými a neužitečnými věcmi.
Hadry neřeším, když potřebuju koupit ponožky, nebo kalhoty, nebo tričko, kouknu, kolik mám v peněžence a pak uvidím.
 Bebíčko 
  • 

Re: Kočičí jídlo 

(24.1.2008 23:41:47)
No narážka to asi byla, ale beru zvíře jako člena rodiny a ne věc na které se dá ušetřit. Koček máme doma 6, 3 koupeny a 3 nalezence a mám vyzkoušeno, že po levných granulích mají průjem a zvrací, už s tohodle důvodů jim raději trošku dopřeju. No a mít 6 koček a používat Tesco stelivo to si nechci raději ani přestavovat.
Je spoustu lidí, co si pořídí zvíře a teprve pak zjišťují kolik co stojí a jsou zděšeni ( sousedi krmí dogu rohlíkama a polivkama s pytlíku, aby na ní ušetřili, taky si neuvědomili dřiv co takový pes stojí).
 Grainne 


Re: Kočičí jídlo 

(24.1.2008 23:49:06)
Já tě i chápu, ovšem narážka vyznívá tak, že kdo nemá na drahý krmení, nemá nárok. Pro spoustu osamělých, nepříliš dobře situovaných lidí je zvíře jediným společníkem a vzhledem k jejich situaci si "lepší" krmení nemůžou dovolit.
S krmením německé dogy polívkou z pytlíku to nemá nic společného, to je týrání a tom tu řeč nebyla.
Samozřejmě při větším počtu koček na stelivu neušetříš, buď spotřebuješ velké množství, nebo méně a kvalitního, při jedné kočce se myslím i levné stelivo dá "ustát" v pohodě a kočce je to myslím jedno.
 kdoule 
  • 

Re: Kočičí jídlo 

(25.1.2008 10:13:12)
Všem kočkomilcům můžu vřele doporučit kočičí krmení z DM drogerie. Konzervy mají stejné složení jako Whiskas a stojí polovičku. U našich třech micin a nakonec i u psa mají velký úspěch, speciálně po fialových s rybí příchutí se můžou umlátit. Granulky pro kočky jsou od nich taky dobré. A stelivo mají asi za 80 Kč šest litrů, což jde, protože výborně hrudkuje a pohlcuje pachy.
 Vaclavka 


Re: Kočičí jídlo 

(25.1.2008 19:52:12)
Kdoule, v DM kočičí jídlo kupuji a kočka je spokojená. Mám desetiletou peršanku a jeden čas byla jako kost a kůže. Tak jsem ji vykrmovala Whiskasem a Friskies... I když krmení, na které je reklama je mi z duše protivné... Teď se celkem spravila, tak jsme přešly na DM krmivo. Jako stelivo používám Mici - sice není s vůní, ale krásně hrudkuje a vydrží a taky máme ten krytý kočičí záchod. Psy mám tři, střední plemena - jedno je ještě štěně. Ač jich je jako psů, nemůžu si dovolit nějaké Tesco granule, choďanda je alergik, takže neriskuji, dát ji dohromady z nejhoršího stadia trvá dost dlouho a přijde to na pěkné peníze. Když byla sama, tak jsem jí kupovala Proformance, teď hledám levnější alternativy lamb and rice. A protože si dámy navzájem jedí z misek, nemůžu odfláknout ani dvě zbývající. Jinak jsem si včera přečetla celou diskuzi a přiznám, že mám smíšené pocity. Patřím spíše k těm, co kupují levnější potraviny, fakt se mi nechce dávat za Panzani tři pětky, když těstoviny Monte Castello chutnají podobně a jsou za polovic. Anebo co si člověk má myslet o kvalitě mléka Populár - v Delvitě ho mají za 23.90, u Lidla jsem ho viděla za 19.90. Tak je u Lidla míň kvalitní, anebo je Delvita předražená?
 Kohnova 
  • 

Re: Kočičí jídlo 

(25.1.2008 20:39:26)
Vaclavka: Monte Castello, pokud se nepletu, jsou delane z tvrde psenice, tj v principu ze stejneho materialu jako Pnaz. Takze to chutna dost podobne. Jinak chutnaji testoviny, na kterych je napsano "bezvajecne". Nekomu ty bezvajecne nevadi nebo dokonce chutnaji (kazdopadne jsou bez cholesterolu :-) ), ale nekomu holt ne :-).
 Cherry111 + Honzíček 2/06 


šetření 

(25.1.2008 7:37:34)
My většinou chodíme nakupovat jednou týdně na větší nákup kde koupíme většinou to co budeme celý týden potřebovat kromě pečiva. Přez týden do obchodu nelezu, protože bych uviděla to a koupila a tamto a koupila.... Akorát když manžel jede z práce tak koupí pečivo. Taky se díváme na akce obchodňáků a podle toho sestavuju jídelníček. Nemám na mysli když bude v akci květák třikrát po sobě tak že to do sebe budeme cpát pod tlakem abysme ušetřili. Tak nějak s citem.
Nejlevnější potraviny - ty nekupuju pro našeho malýho, jemu se snažím kupovat kvalitní potraviny.
Jak píšete o jaru tak ty levný krámy za 5kč za litr mi do baráku nesmí. Fakt člověk spotřebuje půl flašky na jedno umývání.
Oblečení na ven kupuju většinou malýmu v sekáču, teda když narazím na nějakej hezkej kousek.
 Helena,dva kluci 
  • 

To je pro mě běžný životní styl a ne šetření !!!! 

(25.1.2008 8:04:25)
Bydlím rodinném domečku.Mám dva puboše,okolo stoosmdesáti centimetrů výšky.Pes je ovčák jako tele .Kočka. Přítel splácí opravy baráku a já to všechno živím.
Sprchování : jsme všichni automaticky zvyklí : pustit vodu, namočit, zavřít. Namydlit. Spláchnout.Odchod. Nikomu to nepřijde divné.Toaleták je ten maxi , kupuji ve velkoobchodu. 15,- Kč kus.Peču veškeré pečivo sama.V lednici je vždycky nějaká hustá polévka/ šestilitrový hrnec / pro první náraz hladu , když obříci přijdou k lednici. Jinde než v sekáči nenakupuji ani já, ani kluci.V mrazáku je pouze sezonní zelenina a ovoce,jako boruvky a jahody.Zmražuji na krátkou dobu zbytky nesnědených jídel do týdne sníst.nenakupji mraženémaso. stejěn není dobré a v mrazáku po pulroce skladování vás stojí víc než brazilská svíčková. Ostatní tam pokud možno nestrkám, provoz je velmi drahý. Mám jedinou věc na splátky a to kvaltiní ledničku s automatickým odmražováním. Máme plynové topení s časovým spínačem a termostatem .Když nikdo není doma, je nastavená teplota na sedmnáct. Půlhodiny před příchodem prvního člena sepne kotel a vytopí na dvacet. Všichni chodíme doma v mikině a v ponožkách / já v tlustých - pletu je v zimě /.U televize máme všichni houni. V obýváku stojí krbová kamna a letos plynem téměř netopíme. Vytopit byt těmito kamnami je neuvěřitelně levná záležitost. Dříví se najde vždycky a v přechodné sezóně není třeba vůbec topit,nahřejete se užasně u krbových kamen. Všude kde se dlouho zdržujeme jsou zářivky, tam kde se jen projde, je žárovka a pohybové čidlo. Rozsvítí a zhasíná samo. Autem do města jezdím nakupovat, jen když tak musím něco vyřídit. Mám ve sklepě na podzim koupené brambory / spapáme dva metráky za zimu - jen pro přestavu /, zavařuji , nakládám zelí sama ... Vložky používám ty nejlevnější / je mi to tak nějak jedno/ a při nakupování jedna zásadní věc. Vždycky je u zboží malým písmem přepočítaná cena na jednotku. Nenakupuji nejlevnější v kvalitě, ale nejlevnější na množství. Pak také jedna zásada, ohýbejte se u regálů se zbožím k zemi. To co je proti očím není nejlevnější a výhodná nabídka není výhodná. Např.Prášek do pečiva o stejné hmotnosti je o dvě patra níže o dvě koruny na kuse levnější. Navíc si pěkně protáhnete šlachy :-) Výhodný nákup v supermarketech je o tom, že sice jedete pro výhodný cukr a pivo,a le necháte jim tam dva tisíce. Kupte výhodně cukr a pivo a pryč. jablka co ovadnou sdělám do štrudlu nebo usuším na křížaly. Omyté slupky z jablek suším do čaje- vynikající nápoj ..No a tak mohu pokračovat do nekonečna. Jen pro informaci : máme samostatně stojící dům 5 + 1 , zateplený , nová okna a platíme zálohy 950 za plyn , a 1020 za elektřinu. V loni vraceli 4500,- :-) Mějte se hezky .helena
 Jitka 
  • 

Re: To je pro mě běžný životní styl a ne šetření !!!! 

(25.1.2008 9:37:46)
A takový život Tě baví? Pořád přemýšlet, co koupit, vařit. Moje dítě třeba hustými polévkami nenakrmím. Prostě je nejí. Kromě bramborové a vývarů nejí žádné polévky ani manžel a ani já. Nechutnají nám. Taky jsem přemýšlela, kde na jídle ušetřit, třeba to pár dní i vydržím - přemýšlet co koupit, vařit, ale dlouho mě to nebaví. Raději udělám sendviče, než se patlat s nějakým jídlem.
A to sprchování. Já si třeba sprchování užívám, dost při tom relaxuji. Kdybych to dělala jako vy, tak je po relaxaci. A navlečená doma taky chodit nebudu. Chci mít doma takové teplo, abych mohla chodit jen v šatičkách nebo dlouhém tričku. Ale co nám loni vyměnili okna a zateplili barák, je to hodně poznat. Prakticky netopíme a máme doma tak kolem 23°C.
 Lizzie 


Re: To je pro mě běžný životní styl a ne šetření !!!! 

(25.1.2008 10:58:58)
Souhlas - i s těmi okny. Ostatně to pak stačí ,,zatopit" v obýváku a jsou vyhřáté všechny místnosti.
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Re: To je pro mě běžný životní styl a ne šetření !!!! 

(25.1.2008 12:36:21)
Jitko, v něčem je to asi přehnané, ale s tou regulací topení mám taky výbornou zkušenost.Proč má být doma 23 stupňů v době od 8 do 16, když je tam prázdno ?
Taky to máme tak,že kotel zatopí půl hodiny - hodinu před tím, než se začneme scházet. A k těm sendvičům - zkus vyrábět k večeři sendviče pro 2 x 180 cm puberťáky + manžela - myslím, že jich bude potřeba tak 15 - 20....
 Jitka 
  • 

Re: To je pro mě běžný životní styl a ne šetření !!!! 

(25.1.2008 13:14:22)
Ono je to v domku asi jiné. Ale jak jsem psala, teď netopíme prakticky vůbec (až na stoupačky v koupelně, ty vypnout samozřejmě nejdou) a těch 23°C je tam pořád. Spíš hodně větrám, protože je mi pořád horko:)
A jídlo. Mám 13-letého syna a "sežere" toho fakt hodně. Takže sní pomalu celé balení toho tousťáku (teda tak 3/4 - zbytek stačí mně a manželovi). Ale je fakt, že mít ještě jednoho, tak nevím. On je hodně mlsný. A je zvyklý na moje jídlo, takže třeba ve škole skoro nejí - nechce tam ani to, co doma normálně jí. Jakmile je maso tužší, nebo je to víc osolené, prostě to nejí:(
 šárka + 15 let, 18 m. 
  • 

Re: To je pro mě běžný životní styl a ne šetření !!!! 

(25.1.2008 14:19:38)
no a vojnou se mu vyhrožovat nedá viď :o))
- jenom chci dodat - východní němci (fuj to jsem stará páka) měli pořekadlo, lepší svetr navíc... a taky od nich mám, že čaj se vaří z odměřeného množství vody (max. decka navíc).
 Levandulka+3 


Re: To je pro mě běžný životní styl a ne šetření !!!! 

(28.1.2008 0:10:58)
No, já myslím, že když si tak na to člověk zvykne, už mu to ani nepřijde a normálně si užívá života. Ono radost jde mít přece i z jíných věcí než z jezení šunky a sýra, tepla v domě a dlouhého sprchování....A polívky se, myslím, dají uvařit taky moc dobré a děti na ně naučit...Já osobně Helenu docela obdivuju, ne, že bych chtěla za každou cenu škudlit, ale myslím, že je fajn, když člověk ušetří na tom, co se dá, aniž by tím nějak strádal a zbyde mu na další zajímavý věci, ze kterýchj může mít radost (já třeba hrozně miluju lyžování, což je dnes dost drahý sport, a ráda se uskromním v jídle ve prospěch permanentek na vleky). A navíc se nepřejídá, dýchá chladnější vzduch a šetří přírodu...Sama mám k tomu ještě trošku daleko, třeba ve sprše trávím fůru času a taky kolikrát úplně zbytečně svítíme nebo se přežíráme (naštěstí máme hodně pohybu, tak to na nás není vidět;). Ale chtěla bych se to naučit:-)Měla bych ještě otázku na Helenu: Víš, kolik tak zhruba utratíte měsíčně za jídlo?
 Mya 
  • 

Re: To je pro mě běžný životní styl a ne šetření !!!! 

(29.1.2008 13:21:03)
Ja se zase divim, ze te bavi jist tousty. Bejt tvuj manzel, tak se asi naucim varit.
nehlede an to, ze ej to drahy, je to i pekne nezdravy. Vareni je nahodou skvela tvurci cinnost i me bavi vymejslet, co uvarit a nakupovat presne veci na to. jediny, co by mi asi na Helenine stylu vadilo by byly ty zarivky. Ty ja nesnesu a za svetlo si radeji priplatim, abych emla prijemnou atmosferu. Ale to asi ne kazdymu vadi. A nechapu, ze nekdo nici zivotni prostredi jen proto, aby moh doma chodit v satickach.
 Lizzie 


Re: To je pro mě běžný životní styl a ne šetření !!!! 

(29.1.2008 17:00:54)
Přiznávám, že doma budu radši chodit v šatičkách, než navlečená v mikině, teplých ponožkách a teplácích...jsem pro ,,teplo domova".
 Klenoflejn+4 


Re: To je pro mě běžný životní styl a ne šetření !!!! 

(25.1.2008 18:52:44)
Tohle bych nepřežila. Kdybych byla v takové situaci, asi bych přemýšlela spíš o nějakém přivýdělku...
 Lizzie 


Jen tak pro zajímavost... 

(25.1.2008 8:20:31)
Napadá mě, že vyjma Monty a Myi (omlouvám se, nevím, jak se skloňuje Mya s tvrdým y), nikdo nemluvil o cestování a dalších zážitcích, případně různých odměnách. Cestujete? Třeba po Čechách, i tady je krásně, a já byla vychovávána v duchu než u Středozemního moře s konzervami (když na nic jiného nebylo) tak v Čechách pohodově. A na véču si jednou za čas zajdete? I to patřívá k milému rodinné atmosféře...Nebo, dámy, pokud se vám podaří dát stranou nějaká kačka, koupíte si něco pěkného a dražšího na sebe? Nechci se nikoho dotknout, uznávám, že někteří mají jistě rozpočet hodně napjatý, jen znám lidi, kteří nouzí netrpí a přesto doslova ,,škudlí" kde mohou a ani sobě neudělají radost...což my přijde smutné. Život máme ostatně jen jeden.
 kveta19 


Re: Jen tak pro zajímavost... 

(25.1.2008 9:00:58)
Ano-cestuju :-) rada.Ano,chodime na vecere s prateli,ano-koupim si v prumeru jednou za mesic neco pro sebe(nekourim,ted nepiju :-)) 5mesic tehotna).
Myslim,ze zivot je o drobnych radostech.Doma topime,neni nad teplo v byte :oD.
A kde setrim? Asi na tom,ze nemam zvire.Mela jsem dva psy(mlada,svobodna,bezdetna) v prumeru sezrali 2500kc/mesic to nemluvim o veterinari, "hrackach" vydrzela jim jen pneumatika povesena na zahrade :-))atd..
Zvire nemam,proste radsi cestuju :-)
Nechci ,aby mi hlidala rodina "moje zavazky" pokud si dovolim nekam odjet.

 Bebíčko 
  • 

Re: Jen tak pro zajímavost... 

(25.1.2008 10:23:54)
Podle článku se asi dá přežít ale ne žít. Utrácím podle toho kolik mám peněz, když nemám koupím méně kvalitního, když mám koupím si dobré víno, knížku a stoh časopisů. Zdá se mi, že některé holky berou šetření jako životní styl a baví je to.

Jinak mi šetříme spíše na autě, které mame letité, nemáme moderní plochou televizi a super moderní počítač. Na exotickou dovolenou ( někdo tomu říká exotika, mě tunis moc exoticky nepřijde) jezdíme mimo sezonu a bez dětí (bez dětí je nejlepší a nejlevnější dovolená), děti berem po vlastech českých. Prádlo nežehlím, nebaví mě to a ještě ušetřím. Oblečení kupuji ve výprodejích podle materiálu a ne podle značky, ale občas si udělám radost něčím hříšně drahým.

Mit doma zimu a nesmět se vykoupat, jíst těstoviny za 2,50 nedokážu si představit žít tahle dlouhodobě.
 kveta19 


Re: Jen tak pro zajímavost... 

(25.1.2008 11:26:35)
Souhlas.Nase holka (3 roky) ma treba rada Nashi(hruskojablko? :-) ).Koupim ji je,kdykoliv na ne narazim.Ostatne jeji tatinek kouri(70kc/den),proc by dite nemohlo mit ovoce?
Jasne,mohla bych usetrit na manzelovu koureni.Ehm-vydela si na to,nas rodinny rozpocet to zasadne nezatizi,jen me mrzi,ze si oddelava zdravi.Dneska je mu petatricet,huli od 18let.Asi vi nejlip sam co dela.
Dovolena bez deti? Ja nevim,me by se styskalo,bylo by me malinko lito,ze s nama nejsou.Ale malymu spuntovi je asi jedno,kde je.I kdyz holka byla z "piskoviste" u more strasne nadsena.(Tunis-Tabarka)
S manzelem jezdime spis nekam na vikend a pak po Vanocich na par dni po metropolich-jo to je vlastne bez deti R^ :-)
Setreni je ok,ale ne za cšenu podlomeneho zdravi z nekvalitnich potravin.
Jo a vzpomela jsem si na prababicku kamaradky-ta cely zivot setrila,pak jednoho dne byla stovka(zhruba) to co koruna a mela smulu.
Ja spis ssetrim sebe,abych tady dlouho vydrzela :oD
 Lizzie 


Re: Jen tak pro zajímavost... 

(25.1.2008 12:31:52)
Souhlasím, dámy, k čemu by byl život bez nějakého toho oslazení? Nelíbí se mi, když se vysloveně plýtvá, ale představa, že koukám na film v mikině, kalhotech, teplých ponožkách (byť v zimě v nich občas spím) a ještě s houní navrch, srkám k tomu hnusný kafe a pokud dostanu chuť, čeká na mě v ledničce akorát hrnec polívky je (pro mě) nic moc. Možná jsem rozmazlená..ale nemám pocit, že bych byla vychovávaná k rozhazovačnosti, naopak, všeho si celkem vážím.
 fisperanda 


Re: Jen tak pro zajímavost... 

(25.1.2008 13:15:43)
Jo, k tomuhle se musím přidat. Jednu dobu jsem měla pocit, že když budu zapisovat každou položku do účetního deníčku a budu mít přehled, kolik toho utratíme, přijdu na to, kde ušetřit. To nebyl život, ale účetnický kurz. Bože, hrůza! Nakupuju co nám chutná, snažím se kupovat hodně ovoce a zeleniny, taky libový maso, ale už se nezaobírám tím, abych zkoumala, který jogurt má kolik tuku, a jestli špagety jsou z kvalitní mouky, když je máme jednou měsíčně. Nekupuju celozrnný chleby ani se nepídím po biopotravinách. Pro mě je největší výhra když vymyslím schopný jídelníček na celý týden. Pokud se mi nechce moc vařit, tak dcera dostane párek s br. kaší, no a co? Fakt si chci život užít, a né zkoumat složení výrobků a nechci být půl dne u sporáku. Nechci jenom šušnit peníze na účtě. Klidně si koupím něco, co mi udělá radost. K televizi dobrý víno, a když je svět marnost nad marnost, vyrazím na nákupy a koupím si něco na sebe. Dyť žijeme jenom jednou.
 kveta19 


WC splachovala vodou z pracky 

(25.1.2008 15:59:21)
Jo a vzpomela jsem si na byvalou tchyni:-)))))),ta byla tak LAKOMA-potoze tohle neni setrivost,ze pinavou vodu z pracky nechavala ve vane a pak s ni zalejvala WC.Nutno podotknout ,ze kazda mistnost byla na opacne strane bytu :-))

No a jeste setrim elektriku-moc nezehlim :-))
 Lizzie 


Re: WC splachovala vodou z pracky 

(25.1.2008 16:30:49)
Tak teď jsem se upřímně zasmála, i když ono je to spíš šílené...Cheorchio, fakt? Já znávala tetku, která než by dala sedm korun za autobus, chodila radši v zimě v dešti do města pěšky, u ní to lakota byla (navíc klasická poťouchlá drbna) a kdysi mě jako ranou puberťačku odchytla a ptala se, kolik stojí ta paráda, co mám na nehtech (myšleno lak):-)))
..jo a s tvým praktikem úspory energie souhlasím:-))
 Simeona a 3 


Re: WC splachovala vodou z pracky 

(25.1.2008 20:35:23)
no, mě zase bývalá sousedka radila jak ušetřit na teplé vodě - prý si mám vodu na nádobí ohřát na sporáku. Úplně mě odrovnala - a plyn se jako neplatí ? Nebo myslíte že to měla propočítané? ;)
 Kohnova 
  • 

Re: WC splachovala vodou z pracky 

(25.1.2008 20:42:00)
Spis pomichane, ale ne v tom hrnci... :-)
 Kohnova 
  • 

Re: WC splachovala vodou z pracky 

(25.1.2008 20:42:00)
Spis pomichane, ale ne v tom hrnci... :-)
 Lizzie 


Re: WC splachovala vodou z pracky 

(25.1.2008 20:47:31)
Té už z toho zjevně tzv. ,,šiblo":-)
 Raduza 


Re: WC splachovala vodou z pracky 

(26.1.2008 21:43:16)
Jsem se zasmála. Tchýně si ohřívá vodu v kotli v přístavku, někdy na sporáku (je na plyn :-). Vodu napouští pořád do hrnce, nevím co s ní dělá, možná splachuje, těžko říct. Topí dřevem až po obědě,ale ne na vodu, bojler má pořád vypnutý. Vody spotřebovala 10 kubíků za čtvrt roku :-D
 Mya 
  • 

Re: Jen tak pro zajímavost... 

(29.1.2008 13:09:51)
Ja to mam tak pul napul. V zivote prochazim obdobima, kdy je proste potreba setrit, penize fakt nejsou, enbo ej ptoreba na neco duleziteho nasetrit - pak teda setrim striktne - topeni, kratky sprchovani, zadny obleceni (teda novy,. jinak naha nechodim ;-)) a tak. No a pak ej ebznej zivot, kterej prozivam asi tak, ze nic neroztacim, ale dobre vino si koupim rada, neco na sebe nebo tak. Nedelni vecere byva temer vzdy masita a na ty nesetrim. aleš pak zas sterim pres tyden tim, ez jsou ty polivky nebo tak, marmelady, kecupy, okurky, brambory, ovoce, zeleninu,... mam od babicky nebo z chalupy, orechy mame ze zahrady,...
na vecere chodime vyjimecne, ale kdyz uz, tak opravdu do naky dobry restaurace. pritel rika, ze varim vyborne a ze do beznych restauraci a pizzerii by byla skoda chodit, dkyz am doma tak dobry jidlo. takze to resime jednou za cas nakou lepsi veceri (treba po koncerte, divadle nebo na nejaky vyroci).
Myslim, ze si zijeme dobre a pritom bych nerekla, ze enjak vyhazujeme penize za kraviny.
Co se dovolenych tyce, tak to aj byla vychovavana v uplne opacnym smyslu - jezdili sjme do ciziny a byly na konzervach - teda podle toho kdy a podle toho kam. A musim rict, ze sjem se stokrat radsi podivala treba na ten Novej zeland a ejdla tam koupeny konzervy, syry a tak, nez stravit dovolenou v Cechach v petihvezdickovym hotelu. A i ted to tak delame, idkyz treba v zemich jako ej Gruzie a Armenie se ji celkem levne, tak tam jsme chodili na jidlo. Ta zeme mi za to stoji a nejsem priznivcem nakejch hogo fogo hotelovejch dovolenejch. my jezdili vetsinou pod stan a varili si sami. myslim, ze to za to stoji. tezko by nasi mohli jinak vzit dve deti an dovolenou kazdej rok po tak zajimavejch zemich (7 tejdnu po USA vcetne Havaje, 3 tydny Egypt, 3 tydny Norsko,... kazdy rok sjme byli nekde a to nasi nemaj nijak super vysoky platy, tak asi stredni trida). Ale chapu i to, ze to nekoho enlaka a radeji si uzije klidnou dovolenou a odpocine si.
 Raduza 


Re: Jen tak pro zajímavost... 

(26.1.2008 21:38:17)
Lizzie, žijeme od výplaty k výplatě :-), přitom manžel má průměrný plat, já mateřskou, takže to celkem jde. Za nájem (také nebydlíme ve svém :-)) platím asi 8000, máme dvě děti. Šetřit neumím. Kupuji si pro radost, když se mi něco líbí, cestujeme, když se nám chce, pro radost ted kupuji dceři letní šaty :-). Pak samozřejmě počítám, ale týden do výplaty se dá vždycky přežít s menším množstvím peněz. Spotřební úvěry si bereme, protože bychom samozřejmě nic neměli,peníze na splátky nevidíme :-). Ono vždycky jde sehnat něco bez úroku. Momentálně i manžel chápe, že všechno stojí hodně peněz a řekl, že radši víc vydělá, že asi neušetříme, tak je klid :-). Jsem zvědavá jak dlouho to vydrží. Mám zkušenost s tím, že jakmile se člověk začne strachovat o peníze, tak se něco přihodí, opačně to vždycky nějak dopadne :-). Možná, kdybych se neměla v případě nouze kam obrátit, tak bych se chovala jinak. Těžko říct. Ale asi to nemám dané a manžel taky ne. Zato dcera škudlí jako škudlil a dneska si koupila místo Barbíny za ušetřené peníze elektrický kartáček :-D, nevím po kom to má.
 Mya 
  • 

Re: Jen tak pro zajímavost... 

(29.1.2008 13:29:17)
Ja to mam tak pul napul. V zivote prochazim obdobima, kdy je proste potreba setrit, penize fakt nejsou, enbo ej ptoreba na neco duleziteho nasetrit - pak teda setrim striktne - topeni, kratky sprchovani, zadny obleceni (teda novy,. jinak naha nechodim ;-)) a tak. No a pak ej ebznej zivot, kterej prozivam asi tak, ze nic neroztacim, ale dobre vino si koupim rada, neco na sebe nebo tak. Nedelni vecere byva temer vzdy masita a na ty nesetrim. aleš pak zas sterim pres tyden tim, ez jsou ty polivky nebo tak, marmelady, kecupy, okurky, brambory, ovoce, zeleninu,... mam od babicky nebo z chalupy, orechy mame ze zahrady,...
na vecere chodime vyjimecne, ale kdyz uz, tak opravdu do naky dobry restaurace. pritel rika, ze varim vyborne a ze do beznych restauraci a pizzerii by byla skoda chodit, dkyz am doma tak dobry jidlo. takze to resime jednou za cas nakou lepsi veceri (treba po koncerte, divadle nebo na nejaky vyroci).
Myslim, ze si zijeme dobre a pritom bych nerekla, ze enjak vyhazujeme penize za kraviny.
Co se dovolenych tyce, tak to aj byla vychovavana v uplne opacnym smyslu - jezdili sjme do ciziny a byly na konzervach - teda podle toho kdy a podle toho kam. A musim rict, ze sjem se stokrat radsi podivala treba na ten Novej zeland a ejdla tam koupeny konzervy, syry a tak, nez stravit dovolenou v Cechach v petihvezdickovym hotelu. A i ted to tak delame, idkyz treba v zemich jako ej Gruzie a Armenie se ji celkem levne, tak tam jsme chodili na jidlo. Ta zeme mi za to stoji a nejsem priznivcem nakejch hogo fogo hotelovejch dovolenejch. my jezdili vetsinou pod stan a varili si sami. myslim, ze to za to stoji. tezko by nasi mohli jinak vzit dve deti an dovolenou kazdej rok po tak zajimavejch zemich (7 tejdnu po USA vcetne Havaje, 3 tydny Egypt, 3 tydny Norsko,... kazdy rok sjme byli nekde a to nasi nemaj nijak super vysoky platy, tak asi stredni trida). Ale chapu i to, ze to nekoho enlaka a radeji si uzije klidnou dovolenou a odpocine si.
 londynka 
  • 

Jeden mudry clovek ... 

(25.1.2008 10:12:10)
Jeden mudry clovek mi povedal: "Nezmensuj svoje naroky/standard, ale zvysuj svoj prijem!" ...
Ja to povazujem za inspirujuce, ale chapem, ze realita kazdodenneho zivota je o nieco tvrdsia...
 brzobohatka 


Re: Jeden mudry clovek ... 

(25.1.2008 10:55:30)
Londýnko a další moudrý člověk řekl, že peníze ještě nikdy neudělaly člověka šťastnějším....tak a pak si vyber :-)
 šárka + 15 let, 18 měsíců 
  • 

Re: nejsem tak bohatá, abych kupovala levné věci 

(25.1.2008 13:58:27)
než hodíte kamenem, přečtěte si prosím :o))
jednu dobu jsem byla malinko posedlá, na balení jsem si psala, od kdy je používám nebo dělala čárky kolikrát.
prostředky na nádobí - jar vydrží nejdéle a pokud myjí nádobí děti, naředím do menší lahvičky 1:1
toaletní papír - zkusili jste někdy porovnat balení drahého (7,- za roličku) a levného (3,5O)? pro začátek stačí hodit ho na váhu, postavte je vedle sebe a taky na sebe a nezapomeňte je zmáčknout v ruce - uvidíte kolik vzduchu kupujete. spotřeba v korunách se doma neprojevila - levných prostě spotřebujeme víc.
šampony - od té doby, co jsem si koupila malou cestovní tubu (75 ml) značkového šamponu a vydržela mi 10 umytí při polodlouhých vlasech - co dodat? Pro děti platí totéž co u jaru - jejich osobní lahvičku a naředit.
čaje - nedělám každému do hrnečku (1,5 dc), ale do litrové konvice - kvalitní ovocný čaj (1,20) stačí 3 sáčky, levné čaje (tzv. smetené z paluby) nebyly dobré ani pro každého zvlášť 1 sáček (0,80) do hrnečku.
malá versus veká balení - snad jen v čechách se může stát, že dvě malá balení stojí méně než velké - prodavačky se divily, proč kupuju čtyři malé sunary místo vekého - byl o 20,- dražší - mmch. v lékárnách je dnes podstatně levnější než v drogerii. Nebojte se zeptat na ceny malých balení a porovnat si je.
 Rejčl 


Re: Jeden mudry clovek ... 

(25.1.2008 14:27:16)
Tak mě ano.Jsem šťastnější s penězi než bez nich.
Ráda nakupuji věci do bytu, ráda kvalitní jídlo i pití a jezdíme po evropských metropolích, lyžujeme v Alpách a u moře jsme 2x za rok.Jsem šťastnější.
 Lizzie 


Re: Jeden mudry clovek ... 

(25.1.2008 14:31:58)
Peníze dávají člověku nezávislost, tedy pokud se nestane závislý na nich, resp. na jejich hromadění.
 Rejčl 


Re: Jeden mudry clovek ... 

(25.1.2008 14:36:09)
To nehrozí, my je utrácíme.
 brzobohatka 


Re: Jeden mudry clovek ... 

(25.1.2008 14:39:36)
Lizzie, tak to bylo hezký!
 Lizzie 


Re: Jeden mudry clovek ... 

(25.1.2008 14:43:59)
Brzobohatko,

tak to vidím, no...ze života.
 brzobohatka 


Re: Jeden mudry clovek ... 

(25.1.2008 14:53:24)
Lizzie, životní zkušenosti jsou k nezaplaceni.
 Lizzie 


Re: Jeden mudry clovek ... 

(25.1.2008 15:01:42)
Já jen, že jsem nepronesla kdovíjaké moudro:-))...
 brzobohatka 


Re: Jeden mudry clovek ... 

(25.1.2008 15:09:02)
podle mně jo!tak hezký víkend, pádím domů...R^
 brzobohatka 


Re: Jeden mudry clovek ... 

(25.1.2008 14:37:33)
Tak to je, Rejčl, v pořádku, že Vás dělají peníze štˇastnější. Ale spousta opravdu bohatých lidí tvrdí, že peníze zdaleka nejsou všechno. Až uspokolili všechny materiální požadavky, tak zjistili, že to nestačí.Že chtějí něco víc a to už si za peníze nekoupí.
 Rejčl 


Re: Jeden mudry clovek ... 

(25.1.2008 14:44:20)
Já bych chtěla na cestu kolem světa.Zas tak bohatí nejsme.
 brzobohatka 


Re: Jeden mudry clovek ... 

(25.1.2008 14:51:19)
já taky. a hned.:-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Jeden mudry clovek ... 

(25.1.2008 19:05:02)
Já ne. S penězi jsem maximálně klidnější. Ale šťastnější?
Mám ráda ledový víno, sushi, tatarák, cestování - ale když to nebudu mít, tak se neposeru. S penězi je život pohodlnější, ale fakt nevím o nikom kromě Rejčl, koho by udělaly samy o sobě šťastným...
 Jíťa 
  • 

Re: Jeden mudry clovek ... 

(25.1.2008 13:44:56)
I to je relativní. I příjem si můžu zvyšovat na úkor svých nároků.
Žiju na venkově a práci mám v místě jako účetní za mizernejch 11 tisíc hrubýho měsíčně, ale i s cestou strávím v práci 9 hodin. Když přijdu domů, postarám se o domácnost, děti a večer mám čas na sebe, své koníčky, pomilovat se s manželem apod.

Na druhou stranu můžu jezdit do práce do města, vydělat si mnohem více peněz, z nichž zase část vydám za dojíždění, cesta do práce a z práce mi zabere dejme tomu něco přes 2 hodiny denně, a po večerech místo relaxace budu lítat po domě s hadrem v ruce a budu se utrhovat na celou rodinu. Pokud bych si zaplatila někoho na výpomoc, tak mi z těch peněz navíc nic moc nezbyde a budu vlastně dělat za stejný plat, jako teď.
 Dáša 2 kluci+ holčička 


Re: Jeden mudry clovek ... 

(25.1.2008 15:43:47)
Manžel je ekonom,říkám tomu ne vzdělání,ale postižení,takže šetříme celkem dost,ale myslím že s rozumem.Nakupujeme většinou v kauflandu,využíváme akce,občas tam zajdu kvečeru pro levnější zeleninu atd.Jsem pro zlatý střed,ne ty nejlevnější blivajzy,žádné polotovary.Pijeme čaj nebo vodu,balené pití jen vyjímečně.
Auto máme,využíváme ho na výlety,ve městě jen když nás jede víc členů rodiny,vyplatí se to víc než MHD.Oblečení máme 99%ze sekáče,moc mě baví lovit,spodní prádlo a ponožky z obchodů SOS,jsou kvalitní,vydrží léta.
Teplotu v bytě,spotřebu vody sledujeme,úsporné žárovky máme.
Denně vařím,mám domácí pekárnu.
Žijeme z jednoho platu a rodičáku,máme tři děti a jde to,za ušetřené peníze cestujeme po světě.
 Hanka,Rebeka 12/05,Miriam 4/07 


Re: Jeden mudry clovek ... 

(28.1.2008 9:17:18)
Ono to asi je opravdu člověk od člověka jiné. My s manželem dost šetříme, máme dvě mrňata, ale manža pracuje ve státní správě a v pět mi přijde domů, nebo v půl šesté pokud jde ještě na nákup. Jsme na všechno dva, nevím jak bych to zvládala (prakticky i citově), kdyby mi obden chodil domů třeba v devět. To raději budu podstatně víc šetřit, než když jsem byla svobodná a bezdětná.
Ovšem teď po všem tom zdražování už to začíná být krize, snad dostanou úředníci přidáno, nebo nevím jak to zvládnem ;((
 Johanka Šílená 


Kde najít recept na mýdlový sliz? 

(25.1.2008 18:02:12)
Poraďte. Vysktytl se tady v diskuzi? Pár holek o něm mluvilo, ale recept jsem nikde neviděla. Chci to taky zkusit.
 Simeona a 3 


Re: Kde najít recept na mýdlový sliz? 

(25.1.2008 20:43:59)
A co takhle vyhledávač? Třeba se o tom bavily holky tady : http://www.baby-cafe.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=8343
 Bela a smečka 


Re: Kde najít recept na mýdlový sliz? 

(25.1.2008 22:06:30)
Recept a podařenou diskuzi pod ním najdete zde (doufám).
 Bela a smečka 


Re: Kde najít recept na mýdlový sliz? 

(25.1.2008 22:13:45)
Tak předchozí pokus bohužel nevyšel, takže ještě jednou, musíte si to zkopírovat včetně těch tří teček na konci.
http://www.vasedeti.cz/clanky.php?nazev=Levn%E9%20a%20%9Aetrn%E9%20pran%ED%20aneb%20S%EDla%20slizu&clanek=1241... Jestli to nefunguje, tak už nevím, omlouvám se a jdu se zahrabat.
 Zuzka 
  • 

Můj názor .... 

(26.1.2008 22:46:58)
.... už tady určitě zazněl, přečetla jsem jich jen pár a postupně budu vše číst,protože mě toto téma zajímá. Ale myslím, že kupovat to nejlevnější není zrovna nejlepší. Nejsme žádní milionáři, já na rodičovské "dovolené", ale snažíme se jídlo kupovat kvalitní, dost často i bio. Ono jen stačí přečíst si složení např. u levných uzenin a chuť mě hned přejde. Kosmetiku se alespoň pro malou snažím kupovat přírodní, drogerii ekologickou i když tedy dražší. Ale mýdlový sliz je super věc - eko a ještě levný. Na malou kupuju oblečení většinou starší přes internet nebo od známé, boty ale jen nové a kvalitní. Noviny si tedy občas koupíme a časopis také, to si ujít nenechám. Nepamatuji si článek celý, ale některé ty rady mi přišly dost zvláštní. No tak to je můj názor.
 Zuzka 
  • 

Re: Kde najít recept na mýdlový sliz? 

(26.1.2008 22:50:44)
Já ho dělám takto - nastrouhat kostku mýdla (já používám Omnio marseilské), zalít trochou horké vody, nechat rozpustit. Přidat cca 150 g prací sody (používám práškovou), rozpustit a dolít do 10 l vodou. Druhý den se dá použít. Přiznám se, že jsem v něm prala jen tmavé prádlo, ale teď mi tam trochu začaly zůstávat zbytky. Ale na vytírání, úklid koupelny, WC, mytí sporáku apod. je to úžasné - levné a hlavně bez chemie...
 jitule + syn 3roky 
  • 

konkrétní částky 

(25.1.2008 20:12:07)
Ahoj Adélko,
rozumim, ale nevim, jestli se dokážu správně vyjádřit, a určitě ne ke všemu, to by bylo na dlouho... Máme taky hypotéku. Záleží na tom u jakého bankovního ústavu hypotéku člověk má. Já jsem si myslela, že "náš" bankovní ústav nebude tím nejlevnějším a šla jsem hledat možnost nového levnějšího úvěru (tedy i možnost splácet úvěr jiným úvěrem s nižšími úroky - jednoduše řečeno). Svými úrokovýni sazbami mě vůbec neoslovili zejména Raiffeisen bank a Česká spořitelna (upozorňuji, že je to již delší dobu, co jsem ony skutečnosti zjišťovala - cca 1,5 roku). Nakonec jsem zjistila že náš stávající úvěr se má nejlépe, tam kde v prvopočátku, u Komerční banky. Zato jsme ale doma ušetřili na pojistkách a spořeních. Najednou jsme prostě zjistili, že za ty leta jich máme najednou nějak moc... Ozval se finanční poradce, já mu zprvu vůbec nedůvěřovala, ale když si člověk pevně předem stanoví pravidla, jde vše. Takže nám pomohl najít optimální pojistky,např. úrazové pojištění pro celou rodinu za 348,- Kč měsíčně, a to se stejným plněním jako u předchozí pojistky. Samozřejmě můžete namítnout, člověk stejně zjistí většinou až když to nejvíce potřebuje jak dobře nebo nedobře se pojistil, ale pravdou je, že jsme dříve platili příliš mnoho a nic z toho, a to nehledě na "doporučení" fin.poradce. Člověk musí mít taky vlastní hlavu, ale my na pojištění poslední dobou docela dost ušetřili. Asi taky máte domeček, tak jako my. Dobré je zřídit si tzv. fond oprav. Prostě si ulejvat stranou nějaké ty penízky když to jde. Pak člověk nemusí řešit opravu pračky, menší opravu auta či čeho, nebo nedostatek peněz atd. mě osobně se osvědčila knížka od české spořitelny, ta obyčejná s denní výpovědí, když dostanem nějaké peníze od babiček na vánoce, k narozeninám, když něco zbyde, putuje to tam. je to na "nenadálé výdaje". neplatíte nic za vedení knížky, co uložíte, vyberete,sice se vám to nijak neúročí (denní výpověď), ale taková "peněžní pojistka" se mi už kolikrát vyplatila.
 manina 


Re: konkrétní částky 

(25.1.2008 21:17:53)
Co by mělo být z pojistky? Ideální je ta, když si v 90 člověk zaláteří, co vyházel peněz, protože se mu nic nestalo. Pojistky slouží k dorovnání příjmu v případě jejich omezení(neschopenka,invalidita,nebo smrt živitele,) Levné úrazovky jsou dobré pro děti, koupím ti autíčko, když budeš u pana doktora hodný, ale skutečné potřeby rodiny neřeší.:-)
 jitule + syn 3roky 
  • 

Re: konkrétní částky 

(26.1.2008 16:13:15)
nevím jestli jsem tě dobře pochopila. pokud jde o penzijní připojištění, také nejsem zrovna jeho příznivcem. Ale myslím, že pojištění řeší, nebo by aspoň mělo, nenadálé životní situace - úraz, trvalé následky, smrt, nebo jestli tě vyberou zloději nebo shoří barák. Myslím, že dnes v peněžních ústavech je konkurence veliká, ale přesto se najdou i celkem velké cenové rozdíly u určitých typů pojištění. Člověk si musí pořádně prostudovat všeobecné podmínky, omrknout poskytované služby a ceny. Bohužel se vše časem mění, takže je dobré čas od času zkontrolovat, jestli pojištění, které mám momentálně sjednané je pro mne opravdu výhodné. Někdo musí mít kvůli zaměstnání sjednáno pojištění "na blbost", kdo má auto musí mít alespoň povinné ručení. Pak už si člověk rozmýšlí, jestli má jít ještě do nějakého spoření atd. Ono jde jedno pojištění k druhému a nakonec to udělá taky docela pěknou částku. ale i v téhle oblasti se dá ušetřit, a věřte, že je to pak v rozpočtu také poznat.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Úsporné žárovky - ale jaké? 

(25.1.2008 22:40:12)
Poraďte mi prosím, jak se pozná rozdíl mezi úspornými žárovkami? Tchýně si je pořídila a když jsem je u ní viděla v akci, odradilo mě to. Nejen že hrozně dlouho trvá než se rozsvítí, ale i to světlo je mi hodně nepříjemné. Pak jsem dceři koupila nový lustr v Ikei a vyloženě k němu doporučovali úsporné žárovky kvůli tomu, že se nezahřívají. Moc se mi do toho nechtělo, ale zkusila jsem je. Stály asi 250,-/2ks. A byla jsem příjemně překvapená, jak rychle se rozzáří a jak příjemně svítí. Ráda bych teď vyměnila všechny, ale nevím, spoléhat jen na ty z Ikey nebo je způsob, jak poznat ty lepší?
 JaninaH 


Re: Úsporné žárovky - ale jaké? 

(25.1.2008 22:51:36)
Ahoj, mám úplně stejnou zkušenost. Koupila jsem v OBI lustr na úsporné žárovky a byla jsem zoufalá, jak nepříjemné a slabé světlo dával, vyzkoušela jsem několik rúzných žárovek z OBI. Už jsem lustr chtěla vyhodit, když jsem objevila v Ikei žárovky, které do lustru pasují a svítí dost a příjemně. Od té doby kupuju žárovky jedině v Ikei.
J.
 Hanka,Rebeka 12/05,Miriam 4/07 


Měsíčková indulona 

(26.1.2008 15:23:21)
Mám jeden tip. Léta používám na obličej i ruce měsíčkovou indulonu. Kamarádka co má ráda kvalitní (nejlépe značkové) věci se mi smála, když jsem jí říkala, že používám měsíčkovou indulonu (to je ta žlutá) a že jsem s ní moc spokojená. Pak měl její syn nějaké problémy se suchýma rukama a doktorka jí doporučila ať mu koupí měsíčkovou indulonu. A sama mi pak říkala, jak byla překvapená, že je to příjemná mastička. (Sama zkusila taky).
P.S.: Jako malá jsem měla exémy a jen tak nějaký krém si dovolit nemůžu. Obecně mám suchou pleť a alergickou reakci na chemické sajrajty, ale tohle fakt můžu. Zkuste ;-)
 Walerie 


Re: Měsíčková indulona 

(26.1.2008 15:26:17)
S měsíčkovou indulonou musím potvrdit, že máme také jen a jen výbornou zkušenost. Dcera měla atopický exém a vyzkoušeli jsme toho opravdu hodně a na promazání v klidovém stádiu je opravdu dobrá. Já si s ní občas mažu nohy, pokud mi dojde jiná kosmetika.
 MirkaEyrová 


Re: Měsíčková indulona 

(26.1.2008 15:35:57)
Chi, tak teď jdu proti vlastním slovům:-D:-D:-D Na ruce používám červenou indulonu, ale nikde to neříkejte:o)
 Raduza 


Re: Měsíčková indulona 

(26.1.2008 21:47:54)
TAk po měsíčkové induloně se malá osypala jako by měla kopřivku. Zkusila jsem to pak ještě jednou jen na kousku :-) a zase. Tak šla do koše :-(. To jen, že asi není pro všechny. Jinak se jí nikdy s ničím jiným nestalo. Mažu normálně modrou :-).
 raduzavovo 
  • 

Jak kdy a jak co... 

(26.1.2008 20:57:00)
Věřím že někde se skutečně ušetřit dá, třeba tablety do myčky i já mám tu zkušenost, tablety mohou být naprosto obyčejné, ale leštidlo a sůl musí být kvalitní a tam jsem zůstala u Calgonitu. Oblečení ze sekáče myslíém, že dnes už nefrčí, v sezoních slevách nakoupím daleko levněji a mám nové oblečení..O obuvi nemluvě, tam se šetřit nedá, tedy alespoň já to nedělam, mám tři děti, ale to raději uberu jinde, ale boty mají děti vždy nové, i zde platí, v sezoních slevách se skutečně vyplatí makoupit klidně s ročním předstihem, např Baťa má roční záruku na nenošenou obuv, proto s klidem nakupuji dopředu a když se blíží sezona a boty velikostně nesedí, prostě je vrátím a dostanu peníze zpět. Kde se skutečně moc neušetří je jídlo...přestala jsem kouřit a tak si s klidem občas za odměnu koupím lahvinku dobrého vínka a schutí si pochutnám...vždyť okolo tří dětí je sakra honička :-)))))))) Přeji všem pevné nervy!!!!!!!!!!!!!
 Marta, dcera 2 roky 
  • 

Každý musí nakonec vyjít s tím, co má. 

(27.1.2008 13:54:10)
To je můj názor a myslím, že proti tomu se asi nedá moc nic namítnout.

Článek jsem otevřela se zaujetím a čekala jsem nějaké tipy, které bych mohla nějak využít i ve své domácnosti a celkově mě zaujal název.

Leč článek tedy nikoliv. Asi to bude tím, že jsme očividně úplně jiná rodina, máme jiné priority a to i přesto, že opravdu šetřit musíme již delší dobu, protože jsme se výrazně zadlužili v oblasti bydlení.

Minimum rozpočtu jde u nás na ošacení. Zvláště manžel je více než úsporný ;o). A asi nejvíce utratíme za dcerku, ale na tak malé děti není problém vybrat v bazarech nebo kupovat v akcích a ještě není ve věku, kdy by toho příliš potřebovala. Přesto třeba její obuv nás stojí poměrně dost, protože toto je oblast, kde dle nás není šetření na místě. Zde jsem přišla na jediný tip a to, že občas je kvalitní obuv z lékárny i o dvě tři sta levnější než v obuvi. Leč ne vždy mají její velikost či vhodný vzor.

Osobně se nelíčím a nepoužívám žádné speciální přípravky, takže běžné věci k osobní hygieně si opět můžeme dovolit kupovat kvalitnější a to zvláště pro dcerku. Ideální je objednat si je přes internet spolu s úklidovými prostředky, které stejně jako kosmetiku používáme na přírodní bází, tedy Ecover apod.. Jistě se prostředek na mytí nádobí za 80,- bude zdát mnohým jako naprostá zhýralost, ale on vydrží nesrovnatelně déle a má široké možnosti použití a ještě nám nezničí pokožku ani nezabije bakterie v naší čističce. Ostatním mnoho radit nemohu, každý si musí vyzkoušet, co mu vyhovuje. Nám se ovědčilo ale třeba i dávat do myčky nádobí pouze polovinu tablety (opět Ecover) a to je vše a tím se i opět i cena těchto dražších tablet srazí.

Jídlo je u nás kapitola sama pro sebe, ale myslím, že i přes to, že kupujeme pouze kvalitní tuky, cukry a určité produkty pouze z bio produkce, tak tím, že nekupujeme uzeniny a maso se naše výdaje opět srovnají.

Takže kde máme rezervy my? V různých věcech, knihách, dalším vzdělání, hračkách a výtvarných pomůckách pro malou a samozřejmě dovolených.

Pokud budeme ale zdraví, tak si na tyto nadstandartní výdaje nebo alespoň jejich část zvládneme přividělat a pokud ne, tak je prostě budeme muset oželet. Protože prostě musíme nějak vycházet.

Hůř jsou na tom lidé nemocní, staří, osamělí rodiče s dětmi a řada, řada dalších a bojím se, že ti nemají zdaleka doma počítač a internet a také čast číst podobmné litánie.

Marta








 kačka, 1 syn 
  • 

prací prášky 

(27.1.2008 23:36:33)
Všem doporučuji prací prášky z drogerie DM (jejich vlastní značka), stojí cca 90 Kč, krásně perou a voní
 mata 
  • 

to je ale blbý článek 

(28.1.2008 23:18:47)
je neskutečné, jak dlouho se dokáže diskutovat nad naprosto blbým článkem. sorry, ale kdyby autorka napsala že v bille mají merkur za půlku, bude to asi lepší než tyhle kecy o ničem. a v diskuzi se to rozmatlává donekonečna. radši vypněte počítače, ušetříte za elektřinu.
 Bambulka a Lukášek 05.09.2006 


Potraviny -30% 

(29.1.2008 20:18:31)
Připojuji jednu svoji velice dobrou zkušenost. Předem říkám, že nejsme v situaci, že bychom museli nějak významně šetřit (nám stačí neutrácet za hovadiny a nakupovat rozumně), ale přesto nám přijde zbytečné vyhazovat peníze zbytečně tam, kde nemusíme.
Takže ohledně potravin - už hooodně dlouhou dobu nakupujeme v Lidlu spoustu potravin s 30% slevou. NEJSOU to potraviny s prošlou zárukou, ale potraviny, kterým končí datum min. trvanlivosti teprve za např. 2 dny až týden (podle druhu potraviny). Takže si občas dopřejeme i věci, které bychom si normálně kvůli ceně nekoupili. Specialně krásné zadní hovězí - původní cena 180,- za kg - po 30% slevě to je nádherná cena. Vařím každý den manželovi oběd na druhý den, takže to něco stojí, ale vařím podle toho, co pořídíme zrovna koupit a ne na co by byla zrovna chuť - a když se snažíme, je to několikrát do týdne (hovězí, vepřové, řízky, mleté, kuřecí) - a to bylo jenom maso. Běžně mají ve "třicítce" taky uzeniny, sýry, jogurty...
Takže na jídle ušetřit jde a nemusíme jíst "nejlevnější chemické" potraviny. A na "třicítky" nemusíte "číhat", běžně na ně narážím při každodenním nákupu. Někdy ráno, někdy večer....

A ještě k oblečení - hodně ušetřím na oblečení pro malého - od narození ho oblékáme v sekáčích - jsem na mateřské - mám čas "courat" po sekáčích a vybírat.... minulý týden tři krásné jarní (podzimní) bundičky, každá po 10,- Kč, z toho jedna takřka nová.

Mějte se fajn a ne že mi to v Lidlu všechno vykoupíte!
:o)
 Bambulka a Lukášek 05.09.2006 


Potraviny -30% 

(29.1.2008 20:22:13)
Potraviny -30%
29.1.2008 20:18:31 - ke článku Reformy, zdražování a možnosti ušetřit
Připojuji jednu svoji velice dobrou zkušenost. Předem říkám, že nejsme v situaci, že bychom museli nějak významně šetřit (nám stačí neutrácet za hovadiny a nakupovat rozumně), ale přesto nám přijde zbytečné vyhazovat peníze zbytečně tam, kde nemusíme.
Takže ohledně potravin - už hooodně dlouhou dobu nakupujeme v Lidlu spoustu potravin s 30% slevou. NEJSOU to potraviny s prošlou zárukou, ale potraviny, kterým končí datum min. trvanlivosti teprve za např. 2 dny až týden (podle druhu potraviny). Takže si občas dopřejeme i věci, které bychom si normálně kvůli ceně nekoupili. Specialně krásné zadní hovězí - původní cena 180,- za kg - po 30% slevě to je nádherná cena. Vařím každý den manželovi oběd na druhý den, takže to něco stojí, ale vařím podle toho, co pořídíme zrovna koupit a ne na co by byla zrovna chuť - a když se snažíme, je to několikrát do týdne (hovězí, vepřové, řízky, mleté, kuřecí) - a to bylo jenom maso. Běžně mají ve "třicítce" taky uzeniny, sýry, jogurty...
Takže na jídle ušetřit jde a nemusíme jíst "nejlevnější chemické" potraviny. A na "třicítky" nemusíte "číhat", běžně na ně narážím při každodenním nákupu. Někdy ráno, někdy večer....

A ještě k oblečení - hodně ušetřím na oblečení pro malého - od narození ho oblékáme v sekáčích - jsem na mateřské - mám čas "courat" po sekáčích a vybírat.... minulý týden tři krásné jarní (podzimní) bundičky, každá po 10,- Kč, z toho jedna takřka nová.

Mějte se fajn a ne že mi to v Lidlu všechno vykoupíte!
:o)
 marie dvě dospělé děti 
  • 

nehoráznost 

(2.2.2008 15:00:26)
Zdravím,chtěla jsem tím říct,že ty -šetřící rady - jsou k ničemu,my šetříme,výrobci tím přicházejí o zisky a tak zase zdražují,je to opravdu kolotoč,ve kterém jedu už docela dlouho,tak si myslím,že vím o čem mluvím.Možná by nebylo od věci přemýšlet spíš nad tím,jak z tohohle -kolotoče- vyskočit!?
 bára 3 děti 
  • 

šetřím 

(1.12.2008 22:07:48)
tip.velké peníze šetřím za šampon na vlasy.kámoška kadeřnice mi poradila nakupovat v kadeřnických potřebách.1litr kvalitního šamponu za 100kč ,maska 0,5 kila za 80 kč.nejsou to šunty ale kvalitní výrobky bez zbytečných perletí a aroma.dcery i já dlouhé vlasy a velmi pěkné !!!!užíváme přes rok mohu doporučit !! jen bohužel větší balení ale můžete odlít do menší lahvičky a zbytek uschovat vydrží dlouho .italská značka-young crystal ,maska-trend up-profesional .obsahuje lněná semena ,mrkev ..
 charliee 


nesouhlasím 

(5.1.2009 16:06:22)
No po přečtění článku jsem spíš opačného názoru než co paní píše...Myslím, že člověk může ušetřit právě na jídle, ale zase né kupovat to nejlevnější, ale kupovat to co opravdu potřebuje a né zbitečnosti..udělám si seznam a jdu s určitou sumou a víc nekupuju.např.sladkosti atd..raději upeču buchtu atd...s těstovinami nesouhlasím..když jsem kupovala ty nejlevnější tak se lepily, rozvařily..prostě humus..raději si kopím Panzáni a pochutnám si

na co kuipovat štávy..máš doma jablka?Udělej si domáci mošt..atd.
Oblečení člověk nemusí kupovat každý měsíc, ani přípravky na úklid..mě vystačí na 3 měsíce a to uklízím každou sobotu velký úklid a ještě v týdnu..mám mimčo a pejska..

s krmením pro zvířata taky nesouhlasím.nejlevnější..my kupujeme 15 kilo za 2000..na pejskovi a ještě k tomu na štěněti nebudu šetřit aby měl kvalitní klouby, chrup a srst

prostě myslím, že jak píšeš ty se nešetří

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.