| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku K záměnám novorozenců v českých porodnicích

 Celkem 330 názorů.
 1.3Magráta13 


Přesně 

(24.10.2007 8:14:39)
Přesně tohle mě napadlo.
Dceru odnesli taky jen tak ohřát a dodneška mě mrzí, že jsem se neozvala. I když, jako vystrašená prvorodička jsem si to nedovolila, i když jinak mám vyřídilku dobrou.

Zajímalo by mě, jak je to s pobytem v porodnici? Mám sice celkem pozitivní zážitky, ale přesto my těch 5 dní strávených tam, přišlo zbytečných. kromě toho, že se mi každý den při vizitě skupinka doktorů koukala mezi nohy tam mě ani dceři nic nedělali, takže jsme klidně mohly být doma.
Je možné, aby maminka s dítětem, pokud je vše v pořádku, třeba druhý den po porodu odešli domů? nemyslím tím ambulantní porody.
 Slunečnice 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 8:42:32)
Magráto,

pokud Tvé miminko odnesli ohřát,tak úplně přesně věděli co dělají!Dítě je totiž po porodu mokré a velice rychle ztrácí žádoucí tělesnou teplotu.Tím se komplikuje dýchání,protože krevní oběh se centralizuje jen na životně důležité orgány a dítě začíná tzv.přetláčet = těžce,naříkavě dýchá.Vtahuje dýchací svaly a je to pro něj velice namahavé,protože pak třeba nemůže ani zakřičet...

K druhé části otázky:ze zákona můžeš odejít z porodnice po ukončených 72 hodinách života dítěte.Těch prvních 72 hodin může být kritických po stránce možné infekce,novorozenecké žloutenky a samozřejmě kojení...A to je třeba pohlídat.Myslím,že psychicky daleko horší je vrátit se do porodnice s tím,že dítě má žloutenku,infekci,nebo neprospívá,než den nebo dva posečkat...

Je to samozřejmě na rozhodnutí každé matky,čemu své dítě vystaví...
 čiřikaví a Jakub 9.10.06 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 8:56:23)
Slunecnice, tak nevim, rodila jsem v porodnici kde mi dite nejen neodnesli ohrat, ale radi mi ho nechali s tim, ze u me je mu nejlepe. Nikdo me nestrasil vizi, kterou tu predkladas.
Byla to ceska porodnice!! normalni. Mozna tam nemeli tolik inkubatoru, ale je videt, ze se to muze zmenit, kdyz chteji lide. Sveho syna jsem mela u sebe v luzku po celou dobu, do postylky jsem ho davala jen pri nutnych pripadech. Nikdo me zase nenapominal, nechali me svobodne delat co jsem chtela. Dite mi odnesli jen jednou a to jsem sla s nimi na vysetreni kycli. TBC po podepsani dokumentu take nepichli a zase, zadny natlak.
Takze - dobra zprava je, ze na nekterych pracovistich uz maji dobrou promateřskou praxi :))

K druhe casti: v dobe, kdy jsou k dispozici i soukrome porodni asistentky je myslim na case umoznit maminkam, pokud jsou ony i dite v poradku odejit domu treba i hned po porodu. Asistentka udela stejnou praci, jako v nemocnici a pro maminku i dite je to rozhodne prijemnejsi.
Nebo se ti libilo, kdyz te v 6 hodin budili uklizecky, pak snidane a pak, kdyz dite konecne usnulo tak prisla vizita, ktera chtela dite videt rozbalene?
Mam dokonce pocit, ze bych i na normalni asistentku ( jeji navstevu u me doma) mela legalni narok, ale tak dalece zakony neznam.

 Eva 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 9:04:07)
Promiň, ale ta tvoje porodní asistentka přijde, jen když tvý dítě bude vzhůru ?
Jsou to jen planý řeči, pobyt v porodnici je důležitý pro matku i dítě; zvláště u prvorodiček; jsem jednoznačně pro..
 čiřikaví a Jakub 9.10.06 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 10:28:15)
prijde a kdyz bude dite spat, tak pocka, ma na navstevu vyhrazeno dostatek casu.
Je to v poradku ze jsi pro, ja jsem zase pro, aby mely matky na vyber :)
 eva 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 10:34:28)
měla jsi asi dobrou asistentku, ta moje neměla tři hodiny na to, aby čekala..
 Eva 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 10:36:23)
jo, zapoměla jsem dodat, že já jsem taky pro, aby měly na výběr, ale já tady nezačala hanět doktory v porodnici a pobyt v ní obecně..
 Ivory 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 11:34:53)
Nepročítala jsem celou diskuzi, ale jsem ráda, že konečně někdo nastávajícím maminkám sdělil, že v našich porodnicích se stále po porodu oddělují děti od matek, i když se v každé porodnici na předporodní návštěvě dozvíte něco jiného.I moje dítě bylo po narození odneseno pryč, aniž bych si ho mohla pochovat...nemluvě o nakojení...

Také že někdo nastávajícím sdělil, že k tomu z medicínského ani právního hlediska neexistuje opodstatněný důvod.

Je smutné, že je třeba stále opakovat, že neexisutje zákon, který by definoval dobu, po kterou musí být matka s novorozencem hospitalizovaná...

Je smutné, že ženy se stále v předporodních kursech setkávají s nepravdivými informacemi typu: porod doma je trestný, ambulantní porod není možný a dalšími týkajícími se průběhu porodu a šestinedělí..

jen nevím, jak dlouho to tu budeme muset opakovat, než to pochopí nejen méně informované ženy, ale i zdravotníci.

Petro Sovová, děkujeme.
 Lenka 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 21:22:01)
dovolim si oponovat. zadna porodni asistentka nebude cekat az se dite vzudi za dve tri hodiny. to ji nikdo neproplati. aspon u nas v nemecku to tak je a pochybuju, ze v cechach by to bylo jinak
 Alena Neumannová 
  • 

Různá váha miminek 

(28.10.2007 11:57:53)
Již jednou jsem psala svůj názor na záměnu těchto dvou holčiček. Nedá mi to a chci napsat ještě jednu myšlenku a poznatek. Nezdá se vám maminky žádné divné, že si maminky svá miminka nepoznaly ani přes tak odlišnou porodní váhu? Rodila jsme před rokem a musím napsat praxi, která byla a zřejmě je zavedena ve všech porodnicích: Před každým kojením a po každém kojení se musí přeci miminko převážit, aby se zjistilo jak miminka pijí a jestli je tvorba mléka o.k. Vše se zapisuje na kartičku, kterou každá maminka dostane pro svoje miminko. To si ani jedna z maminek nevšimla, že její dcera je náhle o kilo težší, či lehčí než pár hodin před tím při porodu?? Každý rodič se přeci informuje, kolik jejich ratolest, která se právě vyklubala na svět měří a váží, aby mohly rozesílat radostné sms atd.. Tím spíše, že u porodů byli i tatínci..Divné, že? Je zarážející, že se na tuto skutečnost ani jedna z nich nezeptala!! Možná mě za to zde budete odsuzovat, ale můj názor je, že se rodiny domluvily a využily nepořádku a chaosu, který v nemocnici beze sporu je.. Toť můj názor.
 Bára 
  • 

Re: Různá váha miminek 

(28.10.2007 13:05:43)
Mně zase přijde zvláštní, že tatínek fotil. Určitě bych si hned chtěla fotky prohlídnout a pak bych se koukla vedle sebe a tam by leželo jiné miminko????
Všechno mi to přijde stráášně moc divné. Mám za sebou dva porody a pokaždé bych miminko nezaměnila. zvláštní. A nyní mi přijde, že se vůbec nejedná v zájmu dětí. Nedovedu si představit, že by mi někdo vzal deseti měsíční miminko, ani omylem, asi bych utekla neznámo kam. Nejvíc na všem by mě pobuřovalo, že protistrana šla udělat testy na základě hecu "kámošů" z hospody.
 Inka 
  • 

Re: Různá váha miminek 

(28.10.2007 13:35:05)
Jenže na těch fotkách už byla miminka vyměněná.
 Bára 
  • 

Re: Různá váha miminek 

(28.10.2007 13:41:01)
To se mi nezdá,to by musel být sakra velký porodní sál, aby šel tatínek od maminky s miminkem na poporodní ošetření a po cestě zabloudil???
 Inka 
  • 

Re: Různá váha miminek 

(28.10.2007 13:51:47)
Fotky, které proběhly v TV nebyly z poporodního vyšetření. Děti ležely na přebalovacím pultu v pokoji. Ledaže by měly ještě jiné.
 Bára 
  • 

Re: Různá váha miminek 

(28.10.2007 13:54:08)
Já viděla na netu fotečku, kde bylo černovlasé miminko na vyhřívacím lůžku s pupeční šňůrou, která ještě byla jištěná peánem. Ale teď už je to stejně jedno, musíme jen držet palce, aby to mrňouskové přežili.
 Alena Neumannová 
  • 

Re: Různá váha miminek 

(28.10.2007 16:11:53)
Není to pravda, že na fotkách už byla miminka vyměněná. Tatínkové je fotily ihned po narození na porordním sále a k záměně došlo údajně až při koupání dětí o několik hodin později... To jsou všichni čtyři rodiče snad slepí?? A když mi někdo po porodu sdělí, že má dcera váží 3,40 kg a druhý den přinesou dceru o kilo lehčí??!! Jako matka se rozhodně budud zajímat kde je problém!!
 Jana Součková, Jonáš 8 měsíců 
  • 

Re: Různá váha miminek a ohled na děti 

(29.10.2007 12:16:35)
Absolutně souhlasím. Můj chlapeček vážil po porodu 3,700 kg. Na pokoji s námi byl kluk o kilo lehčí a byl to veliký rozdíl. Přinést mi takhle malé dítě, začnu hned řvát, co mu to provedli.
Taky si myslím, že se nebere ohled na ty děti. Vzít takovéhle dítě od mámy (která se o něj stará, protože to je pro ně máma) a ještě mu změnit jméno! Já bych Jonáše nedala ani za milion. To je dítě, ke kterému mám vztah, které je na mně zvyklé, se kterým to už umím, a to nebylo hned. Musela jsem ho poznat, zjistit, co má rád a co ne. Nikdo by mi ho už nesebral, kdyby mi ho už jednou vyměnili.
Rodiče jsou ti, kteří se o dítě starají.
Hlas krve je strašně málo.
Ti rodiče by se měli uklidnit a zamyslet se nad tím, co se stane, až se děti vymění.
A ještě ty následné návštěvy. Jak těm dětem bude, když se budou muset pořád loučit s tou svojí mámou a nebudou to umět pochopit.
Těm holčičkám se podle mně zadělává na celoživotní trauma.
Ti rodiče by se s tím podle mně mohli smířit snáz, protože rozumí, co se stalo a umí si to logicky vysvětlit. To děti nedokáží.
 Inka 
  • 

Re: Různá váha miminek 

(28.10.2007 13:30:17)
My žádné kartičky neměly. Vážila se tu jen ta miminka, která měla žloutenku a u kojení hodně usínala, tak pro kontrolu, jestli dostatečně pijí. Ostatní miminka nikdo před a po kojení nevážil.
 Mortadela 


Re: Různá váha miminek 

(30.10.2007 7:24:16)
Proč myslíte, že si maminky rozdílné váhy nevšimly? Od začátku této kauzy přece v článcích stojí, že ta váha se jim divná zdála, ale zdravotnický personál jim řekl, že se to někdy stává, přepsal to ve zdravotní dokumentaci a odmítl se tím zabývat. Dotyčná sestra, která údaj přepsala, už byla propuštěna, ačkoliv se hájí tím, že pouze dostala pokyn údaj přepsat. Maminky si tedy rozdílné váhy všimly.
 Alena Neumannová 
  • 

Re: Různá váha miminek 

(30.10.2007 12:27:16)
Nezlobte se na mne, ale tak naivní snad nikdo není, aby se spokojil s vysvětlením, "ŽE SE TO NĚKDY STÁVÁ"!! A co se jako stává? Úbytek váhy přes jeden kilogram během několika málo hodin, nebo že miminka špatně zvážili hned po porodu?? A co délka, ta byla přeci také různá!! Je mi moc líto miminek, ale čím víc o tom uvažuji, tím víc jsem přesvědčena, že rodiče to mohli odhalit dříve, dokonce hned v porodnici. Otázka je, zda chtěli...
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Různá váha miminek 

(30.10.2007 12:48:21)
Aleno, ty poznáš rozdíl mezi miminkem 48 cm a 52? Na první pohled? Zvlášť, když se měří zkroucené po porodu a je to v podstatě plus mínus 2 cm? Tak to jsi teda dobrá ... A "že se to stává" bych pochopila jako že to člověk špatně řekne nebo zapíše ... Maminky prostě věřily doktorům a sestrám, že dělají svou práci dobře - když jim někdo nevěří a chce například domů, tak je z toho hned humbuk a řeči o nezodpovědných matkách ...
 Mortadela 


Re: Různá váha miminek 

(30.10.2007 13:52:03)
Já se na Vás nezlobím. :-) Mě o tom přesvědčovat nemusíte, já jen podotýkám, že si maminky rozdílné váhy všimly, zatímco Vy se podivujete jak je možné, že si jí nevšimly.
 Alena Neumannová 
  • 

Re: Různá váha miminek 

(31.10.2007 7:02:28)
Ne, samozřejmě, že na první pohled nejde poznat rozdíl 3 cm, ale už by mi bylo divné, že je rozdíl jak ve váze, tak v délce. Něco jiného Vám sdělí ihned po porodu a něco jiného Vám napíší do propouštěcí zprávy... Nezastávám se vůbec nemocnice, ale možná chyběla ze strany rodičů větší důslednost.. Jde přeci o dítě. Já bych se prostě takovým způsobem odbýt nenechala. Ani já a můj manžel už vůbec ne!...
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Různá váha miminek 

(31.10.2007 7:42:10)
po bitvě je každej generál
 Eva 
  • 

Re: Různá váha miminek 

(4.11.2007 19:53:59)
To se Ti to mluví, když se Tě to netýká. Na jinou porodní váhu jim řekly, že byly rozbité váhy. Myslím si, že ani tebe by nenapadlo, že by Ti někdo vyměnil dítě. A co se týče vížení, tak v Třebíči pouze večer a ne po každém kojení.
 Alena Neumannová 
  • 

Re: Různá váha miminek 

(7.11.2007 9:42:23)
Jasně že se mi to mluví, já mám doma své miminko.. :-)) Poznala bych si jej mezi tisíci dalšími. :-) A můj manžel taky!
 Misa 
  • 

porody v Holandsku 

(28.10.2007 8:36:40)
My v Cechach bohuzel netusime o co se ochuzujeme. Trcet ctyri dny po porodu v porodnici, pokud je vsechno v poradu je skutecne zbytecne. Sve prvni dite jsem rodila v Holandsku, ctyri hodiny po porodu jsme vsichni tri byli doma. Par hodin pote se objevila porodni asistentka, ktera chodi prvnich pet dnu na par hodin. Mimonko se urcite behem tech peti hodin na chvili vzbudi !!! Je to civilizovana zeme, a rekla bych, ze to maji trosku lepe ""vymyslene"" nez my tady. Nase porody stoji stat neskutecne penize, porodnice zbytecne praskaji ve svech. Samozrejme jsou pripady, kdy je pobyt v porodnici nutny, ale casto je to proste zbytecne.
Misa
 Lenka, Andrejka 2,5 roku 
  • 

Re: porody v Holandsku 

(28.10.2007 22:00:31)
Ahoj, tak to je tedy pekna blbina ohledne toho, ze by to bylo dobre vymyslene... Tedy je to skvele vymyšlene, aby pece v porodnici stala Holandany co nejmene penez. Myslim si, resp. je to i statisticky overene, ze v u nas mame jednu z nejlepsich porodnich a poporodnich peci na svete - statistiky umrti novorozencu mluvi samy za sebe...
Nevim, o co se ochudim, kdyz budu s mimcem par dni v porodnici a budu mit jistotu, ze je v poradku (vcetne me). Tady se porad mluvi o nejakych traumatech miminek a maminek z toho, ze jsou pod lekarskym dozorem, ale ja tedy zadne trauma z porodnice nemam, a to jsem se narodila v dobe, kdy do porodnice nemohli tatinkove, natoz k porodu. V dnesni dobe ale ten vyber kazdy ma, tak stale nechapu, o co jde. Samozrejme jako v jinych "sluzbach" je personal porodnic prijemnejsi a mene prijemni, ale ja uz se v teto dobe mohu ozvat - pripadne pokud nejsem v urcite chvili (coz se pri porodu a po nem muze stat) pri smyslech, mohu tam mit jako autoritu manzela nebo nekoho jineho.
Jo, jeste jedna vec. Ma dcera se narodila ve 32. tydnu a tedy musela byt hned po porodu odebrana a dana do inkubatoru. Nas vzajemny vztah je naprosto skvely, zadne trauma nemame a kojeni se take rozbehlo bez problemu. Pokud bych se v 1,5 roce dcery nerozhodla, ze s kojenim koncime, tak kojime do dnes....
Samozrejme abych se taky vratila k tematu, tak zamena miminek je priserna, vubec si to nedovedu predstavit, ale chyba bude zrejme na obou stranach - tedy rodice a nemocnicni personal...
 steklik & Emulka06+Máďulka09 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 9:12:29)
nárok máte na všechno co si zaplatíte (to k té asistentce doma - pojišťovny to neproplácej) :-)
a můj názor - rozhodně bych nechtěla jít s mimčem ihnet po porodu domů a to proto, že pro své zdravotnické vzdělání mě napadají hned všemožné komplikace a doma bych se zbytečně bála nebo kvůli všemu lítala do nemocnice. i když mě to v nemocnici šíleně vyčerpávalo, ty tři dny tam vydržím i příště.
a k odnášení po porodu - taky mě mrzí, že mi Emulku po porodu odnesli (měla jsem ji asi jen na půl hodinky), abych se prý mohla vyspat. spát se těsně po porodu stejně nedalo, takže mi ji klidně mohli nechat. spíš bych uvítala, aby měl člověk bez keců sester možnost dítko u nich někdy později nechat na část noci, protože přes den se v nemocnici spát nedá (vizity, uklzečky atd...) a v noci můj drobeček neustále řval.
ale to jsou jen mé názory, tak snad se nikoho nedostknou ;-)
 Sylvie 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 9:28:58)
nárok máte na všechno co si zaplatíte (to k té asistentce doma - pojišťovny to neproplácej) :-)

Není pravda, i v ČR má žena nárok na jednu předporodní a tři poporodní návštěvy porodní asistentky na pojišťovnu. Problém je, že ne každá pojišťovna považuje za důležité mít porodní asistentky nasmlouvané Já třeba porodní asistentku na pojišťovnu měla ;o)


-------------


 steklik & Emulka06+Máďulka09 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 9:36:30)
dobře, Sylvie, omlouvám se, ale má pojišťovna to nehradí! a co vím od primáře z nemocnice, je to nehrazené... buď máte dobrou pojišťovnu, nebo mi všichni lhali, neřeším, nemám čas se hrabat v legislativě :-)
 Sylvie 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 9:52:00)
Stekliku, neptej se primáře v nemocnici, ten nemůže vědět, koho má pojišťovna nasmlouvaného ;o) Ptej se ve své pojišťovně, jestli má nasmlouvané PA a pokud ano, tak jaké - to primář fakt vědět nemůže :o)))

Jinak já jsem u OZP, "moje" PA měla smlouvu tuším i s pojišťovnou ministerstva vnitra, ale nevím jistě.
 steklik & Emulka06+Máďulka09 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 9:58:48)
Sylvie, tak příště se nechám přepsat k OZP :-) no, ona každá pojišťovna je lepší než ta naše, ale když si představím tu anabázi, raději si tu asistentku zaplatím, když ji budu potřebovat ;-) ono to za čas stejně tak dopadne a pojeden na přímé úhrady... a co se týče teď ambulatních porodů - jsi z Prahy? nebo existují i jinde v republice??? moc jsem o tom zatím neslyšela a, i když ho sama asi nevyužiju, zajímá mě to...
 Sylvie 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 10:05:28)
Stekliku, já jsem z Prahy, rodila jsem ve Vrchlabí. Ambuporody u nás jaksi "neexistují", žena si je musí zařídit sama a tady záleží zejména na domluvě s pediatrem, jestli dítě převezeme do péče. Řekla bych, že my v PRaze máme vyšlapanou cestičku od domarodících klientek PA Štromerové a Konigsmarkové a lékaři,keří jsou ochotní postarat se o doma narozené dítě, tak ty už ambuporod nerozhází ;o) Ale pokud vím, jde to i jinde.
 Slunečnice 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 10:52:04)
Sylvie,jestlipak se ti p.Štromerová pochlubila,že před půl rokem dovezla do Podolí matku po domácím porodu s HTc 11? Asi ne viď? V Brně se před měsícem stal průšvih při jednom domácím porodu taky-prvorodička + konec pánevní...dítě zemřelo na zadušení a ta PA bude mít velké problémy o chudákovi matce a její psychice ani nemluvím...Bylo to zbytečné...
 Sylvie 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 11:44:53)
SLunečnice, já s PA Štromerovou byla v osobním kontaktu jednou a to před cca třemi lety, kdy mi mejlem doporučila výbornou pediatričku :o) Její případy s ní neprobírám a popravdě ani netuším, co znamená zkratka HTc MMCH ten nešťastný brněnský porod koncem pánevním má s ambuporody společného co? Nebo proč ho do diskuze taháš? Že porody doma jsou vhodné pouze pro nízkorizikové rodičky, u kterých se předpokládá nízkorizikový průběh porodu, je snad dneska už obecně známo i mezi zdravotníky. Že dítě v poloze koncem pánevním tyto podmínky nesplňuje, je snad známo taky. Proč se pro něj přesto žena rozhodla, to netuším a v novinách to nepsali, i když osobně bych tipla, že to bude souviset s životním stylem rodiny. Jak to bylo s přítomností porodní asistentky, to se snad dodneška taky ani neví, nebo alespoň novináři to nevyšťourali, neb matka o průběhu porodu mlčí - ale co psali, tak ministerstvo prověřuje, zda nedošlo k odbornému pochybení. Mne osobně by hodně překvapilo, kdyby při stavu, jaký kolem domácích porodů u nás je, nějaká porodní asistentka s platnou licencí šla plánovaně k porodu koncem pánevním, takže jsem na výsledek šetření docela zvědavá.

http://zpravy.idnes.cz/smrt-ditete-po-porodu-doma-da-proverit-ministerstvo-f9h-/domaci.asp?c=A071018_130931_domaci_itu



--------------------------
 Slunečnice 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 11:59:22)
...a jak můžeš dopředu určit,který porod bude nízkorizikový a který ne??? Ten stav se může změnit během minuty?!?!Myslíš,že prvorodička zná své tělo a průběh porodu tak,aby věděla jak zareaguje ona nebo dítě v děloze?? Předpokládat je sice hezké,ale trochu krátkozraké.Není lepší si to ošetřit tak,aby se pokud možno nestalo nic neblahého a měla jsi pomoc u sebe?? P.Štromerová s p.Konigsmarkovou pracují spíš s teorií,kterou implantují...Taky máme u nás v kraji jednu takovou "expertku" a má za sebou pár přehmatů...
Jistě spousta věcí se dá domluvit,ale musí být reálné a zvolené ve správný čas.a pokud v noci sestra odnese dítě na odd,je třeba si uvědomit,že ona za to dítě odpovídá. I personál poukazuje na to,že by měla být v noci sálová sestra od miminek,aby tam dítě mohlo s matkou zůstat. Jenže se to nikomu nechce platit(vedení nemocnic)
 Grainne 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 12:07:25)
Slunečnice, ty prezentuješ svůj názor, jako by ostatní ženy byly nesvéprávné a nevzdělané. Jenže zapomínáš, že prosazují něco, na co mají právo. Na jiný názor mají stejné právo jako ty a pokud vím, lze ho doložit nejméně stejně dobrými studiemi a závěry, jako ten tvůj.
 Grainne 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 12:10:41)
Slunečnice, od okamžiku narození za dítě odpovídá rodič a nelze dítě někam přenášet a provádět jakékoliv úkony bez souhlasu rodičů. Zdravotnický personál v tomto případě jen hřeší na neznalost rodičů, či jejich obavy z následků, nikoliv zdravotních, ale z ještě více nevstřícného chování zdr. personálu.
 jana38 


Re: Druhá strana mince... 

(26.10.2007 16:54:02)
Slunečnice, pevně doufám, že nejsi profesí PA nebo lékařka na porodním sále. A jestli jo, tak snad dá Bůh a budu mít to štěstí se s Tebou nikdy v životě při porodu nepotkat... Protože tolik blábolů od Tebe na jedný hromadě, to se jen tak nevidí.
 Slunečnice 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(26.10.2007 17:06:06)
...třeba jsme se potkaly ani o tom nevíš...Já osobně jsem taky raději v kontaktu s klienty,kteří jsou schopni udělat drobný kompromis,než s "odpůrci všeho a všude"... :-))
 DitaB 


Re: Druhá strana mince... 

(28.10.2007 2:46:47)
Slunečnice,

Vy si o to rýpání koledujete :)). Myslíte drobné kompromisy typu "ano víme, že jste dle porodního plánu trvali na tom, aby s dítětem byl stále někdo z rodičů, ale na novorozenecké Vám ho odnesu sama, tam nesmíte"? Já bych taky raději jednala se zdravotníky, kteří znají i moje práva, kteří je respektují a hlavně neobcházejí či nepoškozují. Kteří jsou mými partnery a nestaví se do role nadřízených či nadřazených. Dokud tomu tak nebude, budu asi odpíračem... Podobně jako Vy jste skeptická vůči porodům doma - sama za sebe klidně buďte.
 Babička 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(27.10.2007 16:51:33)
Mám pocit, že se některé ženy stávají obětí podivné propagandy novodobých "moudrých". Dříve když se rodilo doma, protože to ani jinak nešlo, měla každá žena 10 dětí a kolik se jich dožilo dospělosti a kolik žen zemřelo? Pak přišly postupně zdravotnické vymoženosti, které skončily tím, že ženy rodily v porodnicích, kde v případě jakéhokoliv problému s dítětem, nebo s matkou byli po ruce lékaři a zdravotnický personál, který ve dne v noci mohl účinně zasáhnout. Není možné propagovat při nejlepším laické názory na porody a poporodní péči, to dnes nemůže obstát.
 Babička 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(27.10.2007 16:51:44)
Mám pocit, že se některé ženy stávají obětí podivné propagandy novodobých "moudrých". Dříve když se rodilo doma, protože to ani jinak nešlo, měla každá žena 10 dětí a kolik se jich dožilo dospělosti a kolik žen zemřelo? Pak přišly postupně zdravotnické vymoženosti, které skončily tím, že ženy rodily v porodnicích, kde v případě jakéhokoliv problému s dítětem, nebo s matkou byli po ruce lékaři a zdravotnický personál, který ve dne v noci mohl účinně zasáhnout. Není možné propagovat při nejlepším laické názory na porody a poporodní péči, to dnes nemůže obstát.
 Babička 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(27.10.2007 16:51:44)
Mám pocit, že se některé ženy stávají obětí podivné propagandy novodobých "moudrých". Dříve když se rodilo doma, protože to ani jinak nešlo, měla každá žena 10 dětí a kolik se jich dožilo dospělosti a kolik žen zemřelo? Pak přišly postupně zdravotnické vymoženosti, které skončily tím, že ženy rodily v porodnicích, kde v případě jakéhokoliv problému s dítětem, nebo s matkou byli po ruce lékaři a zdravotnický personál, který ve dne v noci mohl účinně zasáhnout. Není možné propagovat při nejlepším laické názory na porody a poporodní péči, to dnes nemůže obstát.
 suzann 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 12:07:32)
slunečnice, ne!!!! za dítě přece odpovídá rodič!!!! Ten je zákonným zásputcem dítěte, žádná sestra!!! To snad není možné, tohle je běžnou praxí u zdravotníků?? "Lépe je dítěti v inkubátoru" "Za dítě odpovídá sestra" Kde to jsme??
 Slunečnice 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 12:15:32)
...na porodním sále za dítě odpovídá sestra.Když se něco stane(např.se dítě zapomene nadechnout a to bývá poměrně často),co si s ním rodiče asi tak počnou v noci na sále?? Pak se řekne,kde všichni byli,proč nás tady s ním nechali??Navíc není nikde napsáno,že dítě bude v inkubátoru!?!Dítě je v inkubátoru,pokud se potřebuje zotavit(překotný porod),trochu zahřát a to třeba jen 30 min... Rodič je právní zástupce s tím souhlasím,ale kdo v případě komplikací posoudí adekvátněji stav věci-rodič nebo lékař???
 Kudla2 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 12:29:36)
Na porodním sále za dítě odpovídá sestra - ano, to jsme viděli v případě třebíčské nemocnice, kdy vrchní sestra veřejně vystoupila v televizi s tvrzením, že záměna je VINA těch maminek, protože neprojevily zájem mít děti po porodu u sebe :o((((((((((((((((( Hnus fialovej. Na jednu stranu je to třeba těžce probojovávat, na druhou stranu, když se jim to hodí do krámu, tak tě obviní i z toho, že jsi se na ně spolehla a dost důrazně jsi nepožadovala něco, od čeho by tě oni v té chvíli třeba i odrazovali.
 suzann 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 13:18:22)
samozřejmě, já to tak napsala hlavně proto, že se z lékařů dělá nevím co, jejich domnělou "zodpovědností" se omlouvá kdejaký nepochopitelný postup atd. A navíc, když jsi nemocná, poznáš to podle toho, že ti nic není? Většinou ne, obvykle si to myslíš na základě nějakého problému. Tudíž podle mě to, jestli je dítě zdravé nebo nemocné, lze poznat jen podle stavu dítěte, a podle mě to pozná i laik (nemoc, či lépe řečeno problém, také odhalí každý laik), vyšetření pak provede samozřejmě lékař, s vyšetřením v takovém případě rodič asi bude souhlasit, a to proto, že sám odhadl, že je nějaký problém. Takhle by se to podle mě mělo dít, a ne tak, že lékaři jsou všemocní a navíc strašně zodpovědní za dítě, a proto si můžou dělat co chtějí, i přes nesouhlas nebo nepodloženost. A jak poznat co je podložené a co není, jsem popsala výše.
 Janka, Mety 09/05 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 13:56:35)
S tím souhlasím, zásahy ve jménu prevence nemám ráda, s malým jsme už několikrát psali revers a vždy to dobře dopadlo.Jinak také v porodnici jsem si nejdříve já všimla toho, že syn je nějaký žlutý, sestře se zdál v pořádku. Druhý den se doktorka zděsila, že má žloutenku a musel pod světlo. Tolik k laickému pohledu matek.
 Amina 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 15:25:01)
Je zajímavé, že za dítě odpovídá rodič, ale když se něco přihodí, tak rodiče ječí na zdravotníky. A to nejen v porodnici.
 Grainne 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 15:31:52)
Zajímavé to možná je, ale zdravotník nese zodpovědnost za svou práci, tak, jako každý. Proto se zdravotník má možnost krýt informovaným souhlasem. Tento institut tu není zdravotníkům na zlost, je to oboustranná ochrana při pozdějších možných nesrovalostech. Zákonem je dáno, že lékař nesmí provést zákrok bez informovaného souhlasu pacienta, za dítě tento souhlas dává rodič. Pokud není dán souhlas (samozřejmě nejedná li se o stavy bezprostředně ohrožující život, kdy není možné souhlas vyžádat), nesmí lékař zákrok provést, ale zároveň nenese zodpovědnost za následky. Pokud je souhlas dán a lékař pochybí, je zodpovědný za výsledek. Co je na tom nepochopitelného?
 Krucipísek 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 16:33:39)
Jo! Taky se mi líbí "... podepsala jsem reverz ... vždycky to dobře dopadlo" hmmm.
 Janka, Mety 09/05 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(25.10.2007 13:31:27)
Uznávám - neadekvátní výraz, neměla čas jsem to rozepisovat. Vždy šlo samozřejmě o případy neohrožující život, nám doporučovány spíše z preventivního hlediska. Např: spolknutý knoflík - ihned uspat+operace vs vyčkat jestli knoflík neprojde, ovšem s větším následným rizikem. Vyčkali jsme a vyplatilo se. Bylo to 10 : 90. Lékaři pracují raději s těmi 10 %. Pochopitelné, ovšem na druhé straně opravňující k diskuzi o těch 90 %, která se podle příspěvků ne všude děje.
 Katka 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(27.10.2007 23:24:43)
Můj syn byl po porodu hodně prokrvený, téměř fialový - a to všude i v obličeji. Že má žloutenku se zjistilo, když mu sestry změřily bilirubin.
Tolik k laickému pohledu matky - druhorodičky a to i když 1.dítě mělo žloutenku taky.
 DitaB 


Re: novorozenecká žloutenka 

(28.10.2007 2:59:42)
Jejda, vždyť novorozenecká žloutenka se v té či oné míře vyskytuje u více než poloviny donošených novorozeňat. Čili je vysoce pravděpodobná a není neobvyklá. Má-li o ní maminka aspoň trochu povědomí, ví, čeho si na dítěti všímat - to dokáže, ačkoli je "laik".

Cituji z http://www.mojedieta.sk/article_detail.php?id=64

"první den života se totiž neobjevuje. Maxima dosahuje 2.-3. den života a během druhého týdne mizí. Nevymáhejte na lékařích žádné pilulky ani kapičky, novorozenecká žloutenka nevyžaduje žádnou léčbu. Miminka s novorozeneckou žloutenkou jsou ale ospalejší a méně pijí, takže i méně přibývají na váze. Jakmile žloutenka odezní, všechno doženou.
Na některých novorozeneckých odděleních se odeznění žloutenky urychluje léčbou speciálním světlem, takzvanou fototerapií. Prospěšné je také dát postýlku k oknu, na sluneční světlo.
Pouze ve výjimečných případech má novorozenecká žloutenka vážný průběh a může ohrozit zdraví miminka."

Příznivě působí též časté přikládání dítěte k prsu - rychleji odchází smolka s bilirubinem.
 Inka 
  • 

Re: novorozenecká žloutenka 

(28.10.2007 13:46:44)
Už se vidím, ja po porodu potrháná, sešitá, dole jeden velký hematom, dokážu bezpečně sledovat zdravotní stav svého dítěte. Byla jsem ráda, že mohu ty 4 dny trochu ležet a spát. A děkuji, že jsem měla odbornou lékařskou péči a mohla se tak sama dát trochu do pořádku, než mi začal ten kolotoč doma. Zaměňujete zde lékařskou péči za evidenční nepořádek v práci zdravotníků.
 Grainne 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 13:35:28)
Slunečnice, promiň, ale co je to za nemocnici, kdy by se rodiče nedovolali pomoci, když jsou na porodním sále?
 Sylvie 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 12:36:05)
...a jak můžeš dopředu určit,který porod bude nízkorizikový a který ne??? Ten stav se může změnit během minuty?!?!Myslíš,že prvorodička zná své tělo a průběh porodu tak,aby věděla jak zareaguje ona nebo dítě v děloze??

Slunečnice, prezentuješ se tu jako zdravotník, tak buď tak hodná, drž se faktů, nemlž a nevěš nám tady bulíky na nos, nepůsobí to profesionálně a není to pro tebe dobrá vizitka.

U těhotné ženy se samozřejmě určuje rizikovost těhotenství, i u nás, v ČR. U nás zhruba na té úrovni, aby se vědělo, jestli můžu rodit třeba v nějaké malé městské porodnici, nebo jestli mě z té malé porodnice vypoklonkují, protože můj stav je takový, že by mně a mému dítěti nezabezpečili řádnou péči a já se budu muset odebrat do velké nemocnice s patřičným vybavením. No a v zahraničí tohle rozdělování ještě funguje tak, že se rozděluje, kdo může rodit v malé porodnici a kdo je (v případě zájmu) vhodným adeptem pro domácí porod či porod v porodním domě. Samozřejmě, nezanmená to, že když je žena nízkoriziková, že bude nízkorizikový i porod, takže proto je u porodu porodní asistentka a ve chvíli, kdy porod přestane být nízkorizikový, tak žena přejede do nemocnice. Konečně, i z těch malých nemocnic je občas potřeba odeslat novorozeně do velké nemocnice s dětskou JIP Samozřejmě tedy není potřeba, aby sama žena poznala, že se něco děje, tak tady svým dotazem podsouváš. Od toho je i u domácího porodu odborník. Samozřejmě, zkušená porodní asistentka anebo vůbec lékař obecně nebere pocity rodící ženy (nebo pacienta obecně) na lehkou váhu, protože i "špatný pocit" může být předzvěstí toho, že se "něco" děje a je tedy lépe jet do nemocnice.



a pokud v noci sestra odnese dítě na odd,je třeba si uvědomit,že ona za to dítě odpovídá. I personál poukazuje na to,že by měla být v noci sálová sestra od miminek,aby tam dítě mohlo s matkou zůstat. Jenže se to nikomu nechce platit(vedení nemocnic)
Tak v první řadě za dítě odpovídají jeho zákonní zástupci, obvykle rodiče (nejsou-li zbaveni rodičovských práv). Rodičovských práv je nemůže zbavit nějaká sestra nebo lékař, ale soud. Takže je mi líto, ale podle by se měli zdravotníci zařídit. Pokud chce sestra odnést moje dítě k nějakému vyšetření - ošetření - kdovíkam, potřebuje k tomu můj informovaný souhlas. Pokud ho nedostane, tak nemá právo cokoli s mým dítětem dělat. Mimochodem, pokud vím, tak péče o fyziologického novorozence je náplní práce i porodní asistentky a ta tak jako tak na porodním sále přítomna bývá, protože musí pečovat o matku. Nechápu tedy, o jakém placení tedy mluvíš.
 Tizi 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 22:33:18)
Slunečnice má naprosto pravdu, nemůžete nikdy vědět, že porod bude nízkorizikový. Já sama měla těhotenství bez problému, dítě ve správné poloze, atd. Jenže v porodnici mi zničehonic praskla placenta, silné krvácení a okamžitě mě brali na sál, narkóza a císaře. I tak museli dítě křísit, naštěstí to zvládli rychle, nemá žádné následky. Kdybych zůstala doma, zřejmě by skončil minimálně s postižením. Maminky, opravdu nikdy nevíte!
 lahoda 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 18:08:36)
Slunečnice, to, že štromerová dovezla do porodnice dítě, které o rok později zemřelo, je od tebe pěkná podpásovka. Náhodou zrovna o tomto případu vím. Tam nastal prolaps pupeční šňůry a porod doma ani nemohl nastat, tato vzácná a nebezpečná okolnost se totiž může objevit i u ženy, která je doma bez PA, chce jet rodit do porodnice, ale pořád si ještě říká, že ty bolesti vydrží a pak přijede skotro otevřená a do jedné-dvou hodin tam porodí. Štromerová okamžitě zavolala záchranku, jenomže ji napřed odmítali poslat, protože diagnóze Štromerové nevěřili, pak už nedojela včas, dítě přidušené, po roce na přístrojích zemřelo. Potom, pokud vím, později zfalšovali čas, kdy je Štromerová volala, aby to nebylo na ně. A jestli se ptáš odkud to vím, tak věz, že jsem v oné nemocnici byla tak trochu u toho, jenomže samozřejmě musíme na venek držet hubu, abychom nepřišli o naši perfektně placenou práci!
 DitaB 


Re: pro lahodu 

(28.10.2007 2:05:40)
I tak díky, že aspoň takto "vskrytu" hájíte čest Zuzany Štromerové. Zaslouží si to. Na druhou stranu je politováníhodné, že se musíte bát říct pravdu veřejně. To není dobrá vizitka pro naše zdravotnictví a jeho tolik zdůrazňovanou zodpovědnost...

Některé rádobyodstrašující příspěvky jsou opravdu podpásovky. Podobně jako s tím nedávným brněnským případem. Všichni znají jen to, co a jak jim to předložila média, často si to ještě doplní o svoje domněnky a pak soudí, soudí, soudí...
 Evka 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(27.10.2007 13:00:24)
Mila Slunecnice, nezapomen, ze ta sestra v Trebici za to dite taky zodpovidala ;-))) LOL! A jak to dopadlo? Sest lidi z toho bude mit mindrak do konce zivota
 Slunečnice 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(27.10.2007 13:26:46)
Evko,to co se stalo je trestuhodné a myslím,že to ve výsledku slízli spíš ti,kteří k některým úkonům(navádění k přepisu dokumentace)přišli jak slepí k houslím.Vlk se nažral a koza zůstala celá.Téměř...Dětem ten ztracený čas bez vlastních rodičů nikdo nevrátí,ani nezaplatí...
Celkový zdravotní stav dítěte po porodu hodnotí dětská sestra,potažmo při problémech dětský lékař.Ta pak postupuje podle ordinace.Proto za dítě zodpovídá.Když je dítě v pořádku,může být s rodiči.Ovšem v noci je to problematické a nedořešené...
 Margot+1 


Mediální výchova pro starší a pokročilé 

(24.10.2007 14:54:31)
Tedy, ten článek v odkazu, to je zase hrůza. Troufám si tvrdit, že taková příšera plná hodnotících soudů a předpojatostí by neměla projít ani v pořádném školním časopise, natož v iDnes. Např:

"Nad případem holčičky z Brna, která minulý měsíc nepřežila porod doma, se nezavřela voda."
"Třiatřicetiletá matka, která holčičku doma porodila, odmítá prozradit, jak porod probíhal a kdo u něj byl. Tmavovlasá štíhlá žena působí dojmem, jako by ji tragédie vůbec nezasáhla."
"Lidé, kteří dvojici znají, soudí, že jde o příslušníky nějaké východoasijské sekty. Chodí v hábitech, často jezdí do Barmy a s nimi pak přijíždějí do Brna tamní přátelé."
"Na popud Fakultní nemocnice Brno, kde dítě zemřelo, manžele navštívila sociální pracovnice. Ta shledala, že jde o spořádanou rodinu, která není v evidenci úřadu městské části Brno-střed. Žena navíc podle ní má právo si zvolit, kde porodí."

Tohle ať si posílají jako repliky šíleného lékaře do Ordinace v růžové zahradě, ale nevydávají to za zpravodajství!
 DitaB 


Re: pro Sylvii 

(28.10.2007 2:38:13)
Sylvie,

excelentní reakce! Díky za ni.
 Simona 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 17:12:49)
Co je prosím HTc 11? děkuji za vysvětlení.
 Karin80 


Re: Druhá strana mince... 

(29.10.2007 21:28:37)
Možná hematokrit? Abnormálně nízký.
 Karotka 


Re: Druhá strana mince... 

(26.10.2007 1:26:28)
Slunečnice, o místě porodu rozhoduje matka nikoli porodní asistentka. Pokud PA byla u porodu přítomna, pochybuji, že neposkytla rodičce informace o tom, že porod koncem pánevním se doma nedoporučuje a porodnice by byla místem vhodnějším. Ale pokud matka trvala na porodu doma, měla ji PA opustit a nechat zcela bez odborné pomoci? A proč chybí vyjádření porodní asistentky nebo alespoň jejich profesní organizace, aby byl článek vyvážený?

Prohlášení britské unie PA říká, že PA se o ženu takové situaci postarat musí, je to její profesionální povinnost, i když by raději ženu směrovala do porodnice. Ten obežník říká, že konečné rozhodnutí o místu porodu je na žene a PA ji nesmí nechat bez pomoci - http://www.nmc-uk.org/aArticle.aspx?ArticleID=1970.
 DitaB 


Re: ambulantní porod 

(28.10.2007 2:36:29)
Ambulantně porodit lze v brněnské fakultní nemocnici - tj. v porodnicích na Obilním trhu a v Bohunicích. Není to oficiálně nabízená služba (např. neonatologové ji nedoporučují), je potřeba o této možnosti vědět a aktivně o ni požádat. Bližší info pro Brno: http://www.fnbrno.cz/Article.asp?nArticleID=1184&nLanguageID=1

Je potřeba podepsat negativní revers, zařídit si u pediatra potřebná vyšetření děťátka, která se normálně provádějí první 3-4 dny v porodnici, a jak bylo zmíněno, i návštěvu porodní asistentky - to hlavně kvůli stavu matky, kojení atd. Co vím, tak porodní asistentky mívají smlouvy vždy s danou okresní pojišťovnou (tj. tam, kde působí). Je jich zatím ale bohužel málo. Tuším, že jejich seznam se dá dohledat v Almanachu Porodní asistence - viz např. pěkné povídání o PA na stránkách Aperia http://www.aperio.cz/porodnictvi/porodni-asistentky.shtml

Jinak co se hospitalizace týče, tak minimální (resp. optimální pro zdravou rodičku a novorozence) délka hospitalizace doporučovaná Českou neonatologickou společností činí 72 hodin (tj. 3 dny). Zajímavé informace k tomuto najdete pod heslem Hospitalizace na http://www.levret.cz/texty/casopisy/mb/2004_3/roztocil.php

Záleží na domluvě a na lidech. Jako ostatně ve všem.
 amálkaZ 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 10:01:37)
Slunečnice-to,že se dítě hned nekoupe,ale jen otře se už dělá i ve velkých porodnicích.Mojí holčičku v ústecký porodnici jen otřeli,koupou se až druhý kalendářní den.Koupeš si je už sama,s pomocí,jestli chceš.A to jsem rodila před pěti lety.
rozhodně byla krásná a voňavá,a ne krvavá a slizká!

Rodička,která by se vrátila po 6ti hodinách ubrečená by,podle mě,porodnici neopustila dřív než je 72 hod.Ambulantní porody podstupují ženy,které vědí,že to zvládnou.
 Chloe 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 10:43:12)
Které vědí že to zvládnou?? Co je to za blbost! Můžu si to max myslet ale určitě ne vědět. Hlavně jako prvorodička ne!
 Mery72 


Zvládnou? 

(24.10.2007 12:38:00)
Souhlasím s Chloe, kdybych rodila doma, jsem už 8 let po smrti:-( Třikrát. Prostě někomu "to rodí" a někomu ne, jenže se to nepozná dopředu. Komplikace u každého mého porodu vznikly až ke konci, u posledního vlastně až po porodu. Pokaždé jsem si věřila, že to zvládnu smam, ale bohužel to tak nedopadlo.
Jsem zvědavá, kolik militantních domarodiček (omlouvám se těm slušným) mě bude přesvědčovat, že komplikace byly vinou lékařsky vedeného porodu:-)))
 BaraSv + 2 


Re: Zvládnou? 

(24.10.2007 14:28:02)
Mery, ja s TEbou souhlasim, dite mam jen jedno, rozhodne jsem vyzadovala uz predem prirozeny porod s minimalnim zasahem lekare apod apod, bya jsem presvedcena, ze zvladnu naprosto vsechno,..... a potom nastaly behem nekolika minut velike komplikace a uz se jelo na sal, museli mi udelat cisare, dite bylo venku 9 minut pote, co se vse rozhodlo a to vcetne prevazeni na chirurgii, pripravu na operaci, uspani (uspali me celou,na nic nebyl cas) a samotny rez a vyjmuti ditete. Diky profesionalnimu zasahu meho lekare mam zdravou a skvelou holcicku a ja jsem naprosto v poradku. V porodnici jsem travila pet dni a naprosto spokojena. Musim podotknout,ze ziju mimo CR a byla jsem v soukrome nemocnici, ale to uz je o necem jinem. Vzhledem k tomu, ze jsem spala, u miminka hlidkoval manzel, ktereho jsem zaprisahala jeste pred uspanim:-)))
 Katka + 3 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 15:52:09)
Taktak, taky jsem rodila ambulantně, a když mi doktorka řekla, že jsem potížistka, byla jsem na to docela hrdá. Jen ať je nás víc poučených potížistek.
 suzann 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 12:03:41)
Sylvi, takže u OZP je ta PA hrazená? To je super. Taky jí mám. :-)
 Sylvie 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 12:14:47)
Suzan, neraduj se předčasně :o( Nejlíp se poinformuj na své pobočce OZP. Ono třeba pro Prahu PA nasmlouvanou mají (nebo - před 2 lety měli, nevím, jak teď), ale to ještě neznamená, že třeba pro Horní Dolní ji taky budou mít. Nejlíp je se ptát, ptát a otravovat ;o)
 Jíťa 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 11:58:18)
No já rodila v Olomouci. Ty dny tam nejsou ani tak kvůli maminám, ale skutečně kvůli dětem. Já bych mohla jít domů třeba hned po porodu (on mi to i žertem jeden dr. řekl), nebyla jsem ani nastřižená, bez komplikací, kojení vpoho, druhorodička atd. Ale záleželo na pediatrovi - mimi dostalo očkování, potom ultrazvuk kyčlí, taky se standartně bere krev na nějaký rozbory a tak je i pro mimi lepší to všechno absolvovat v porodnici, než potom denně kamsi dojíždět a cestou přijít do kontaktu s dalšími miliony bacilů.

Jinak v Olomouci jsem měla dítě stále u sebe. Jen, když mě po porodu odváděla sestra na pokoj, nesla ona moje miminko, ale já jsem šla vedle něj. Na všechny vyšetření jsme si děti nosily samy, a většinou jsme byly i u toho. Takže Olomouc 1****.
 Krucipísek 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 16:47:04)
U nás to bylo obráceně, dceru by pustili, ale mě by si tam nechali. Díky zuřivé laktaci jsem měla zvýšenou teplotu pod paží (to bylo divení, prsa jak horký cihly...). Takže u nás byl pobyt v porodnici blahodárný hlavně pro mě, protože chytnout díky císaři mírně zpožděnou laktaci doma, tak jsem jeden velkej zánět.
 Kahlan+5 


Re: Druhá strana mince... 

(30.10.2007 21:07:51)
Pokud by bylo vse organizovane jako napriklad v Lucemburku, kde se mi narodilo druhe dite, tak dite nikde po narozeni courat nemusi. Dcera se narodila v porodnici ve 3.37, pediatr ji prisel zkontrolovat ve 14 hodin, o pulhodiny pozdeji jsme jeli vsichni domu. Druhy den prisla porodni asistentka, zkontrolovala zavinuti delohy, zvazila miminko, pomohla s kojenim, respektive upravila polohu u kojeni, chvilku jsme si popovidaly. A takhle chodila kazdy den prvnich 5 dni, pak byl vikend a pak jeste dalsi tyden, ale to uz jsem pak ani nechtela, protoze to nebylo potreba. Doma na gauci odebrala krev z paticky a poslala na rozbor. Paty den po pordu jsme se hlasili u nasi pediatricky na prvni kontrolu. UTZ kycli jsme absolvovali v 5 tydnech pri navsteve CR, ale slo se domluvit i tam. Asi v mesici veku delaji vsem detem narozenym v Luxu test sluchu, miminko u toho muze i spat. Jinak do porodnice jsme prijeli na posledni chvili ve 3 rano, sotva jsem si stihla vlezt do predem domluvene vany, sotva stacil dorazit muj porodnik, ktery v tu dobu doma spal a dcerka byl na svete (do vody, stejne jako starsi syn ve Vrchlabi). Podotykam, ze se jednalo o hlavni lucemburskou porodnici, ne o zadny porodni dum....

Nechapu, proc kdyu vse probiha naprosto v pohode, maminka se na to citi a miminko je zdrave, tak je tak obrovsky problem, nechat maminky odejit domu, aby rodina mohla byt v klidu spolu v domacim prostredi. Tohle asi nepochopim nikdy, protoze se to prici veskere logice.
 foxyik+Sofie 10/03+ Alex05/07 


Vizity! 

(25.10.2007 7:07:27)
U bou dětí jsem měla bezproblémové porody.Ihned jak ho omyli a zabalili, tak ho dali přisát a nechali nás si sami sebe "prohlédnout":-)Krása nic hezčího než se kochat tím co u mě bydlelo v bříšku si nedovedu představit.Ale co mi opravdu vadilo byly vizity.Ne tedy ony smaotné,ale jejich načasování.Přiběhla sestra: Rychle svlékněte děti jde vizita, tak jsme poslušně "makali" nakonec jsme děti po 20 minutách znovu oblékli, protože nejsem "magor".Dr přišel až po 3/4 hodině a začlo, proč je nemáte připravené atd. no tak to mi fakt vadí, protože nenechám maličkého tvorečka hodinu rozbaleného jen aby on to měl rychle za sebou, když mu zrovna vyjde čas!Jinak si na porodnici nemohu stěžovat a mimísci krsáně rostou a jsou zdravý.Dnes jsou dceři 4 roky a synovi 5 měsíců,ale dodnes při vzpomínce na "první setkání" se mi vyplaví tolik hormonů, je to fakt nádhera.
 Katka 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(27.10.2007 22:59:44)
Tak to jsi měla štěstí, že nebyly žádné komplikace. Mám 2 děti a obě měly žloutenku. Jedno muselo pod světlo na 48 hodin a druhé na 56 hodin. A u toho je matka celkem zbytečná. Samozřejmě jsem chodila kojit. Prvorozenou dcerku mi nedali ani na břicho hned po porodu, protože šla koncem pánevním a byly tam menší komplikace, u druhého syna to bylo bez komplikací a na břiše jsem ho měla a teda neřekla bych, že by se dcerka přisávala hůř. A to podotýkám - bylo to ve stejné porodnici a jen 13 měsíců od sebe. Takže asi personál ví, které dítě potřebuje pomoc, a které je v pohodě, ne?
 Karin80 


Re: Druhá strana mince... 

(29.10.2007 21:32:03)
Novorozenecká žloutenka není žádná komplikace, to je v podstatě fyziologický stav ;-)
 Ivana, 2 děti  
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(29.10.2007 10:13:43)
Já osobně jsem si pobyt v nemocnici po porodu prodloužila o 1 den na vlastní žádost-dohromady tedy 6 dní. Pobyt v nemocnici po porodu považuji za "hotelový komfort", ale v žádném případě za nutné zlo.Po porodu jsem si potřebovala hlavně odpočinout, nemuset uklízet,vařit,prát. To vše je tady zajištěno, jídlo vám přinesou pod nos, pro mimi vše připravené, vy se staráte jenom o sebe, lenošíte s mimi v posteli, kojíte, sprchujete se. A to nemluvim onadstandartním pokoji.Takže ambulantní porod zřejmě není pro každého.Souhlasím s tím, umožnit maminkám účastnit se všech vyšetření miminka a zbytečně je neoddělovat.Zahřívací postýlky a inkubátory bývají i na porodních sálech.
 LaraKroft 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 9:03:13)
Já jsem ráda, že to tu konečně někdo nadhodil...každá máma, pokud není po porodu totálně vyčerpaná, a mimčo jí alespoń na chvíli položí na břicho, si přece své dítě pozná, to mi nikdo nevyvrátí. A zbytečné odnášení dětí mi vadí. Naštěstí mě nepotkalo. Při prvním porodu SC dostal syna muž a nepustil ho z náručí, dokud mě nepřevezli z pooperačního na šestinedělí. Při porodu druhého syna (ten proběhl normálně) ho odnesli jen na vykoupání a jsem si jistá, že kdybych řekla, že chci jít taky, mohla bych. Vyšetření pediatrem a testy probíhají za aktivní účasti matky. A odcházeli jsme asi 36 h po porodu, nikdo nás nedržel, všichni se usmívali...jen jsme se měli ještě druhý den dostavit k odběru krve na další testy.

Slunečnice, těch 72 h v žádném zákoně není, je to jen zažitý postup a mýtus, kterým se porodnice jistí.
 LaraKroft 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 10:11:23)
Abych to upřesnila, tak to koupání bylo až cca 3 -4 h po porodu, při přesunu na šestinedělí...těsně po porodu ho jen otřely (na mém břiše) a zabalily do čistého ručníku, tak jsem si ho vzala s sebou do postele a tak tam se mnou byl celou tu dobu zachumlaný a ssál a spal :)
A vizity nechodily, uklízečky(i uklízeči) až dopoledne a slušně zdravili, byli rychlí, tiší, "neviditelní".
 dasulika 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 11:43:06)
Ahoj,
já jsem jen chtěla napsat, že i když jsem po porodu byla vyčerpaná dost (vyvolávaný od pátku, od soboty odpoledne bolesti po 2 min, syn se narodil v pondělí), syna jsem hned po porodu chovala v náručí asi půlhodinu, už by ho poznala vždy a všude. Odnesli mi ho na prohřátí a za dvě hodiny přivezli na pokoj šestinedělí v jednom vozíku společně s jiným miminkem, které patřilo mamince se mnou na pokoji. Z legrace nás sestřička pobídla, at řekneme, které je čí. Obě jsem neomylně ukázaly na to svoje. Takže mě trošku překvapuje, že maminky v Třebíči to své nepoznaly.
Jinak musí to být pro maminky hrůza, nedovedu si to představit, ale svoje (cizí) dítě, které miluju jako vlastní, bych už asi nedala nikomu. Jenom bych se chtěla asi s rodinou biologického dítěte skamarádit, abych mohla vídat i to. Naprosto souhlasím s tím, kdo to tu psal, už nevím, že výměnu chce především ten egoistický blbec a jsem přesvědčená o tom, že jeho manželka to chce a cítí jinak, ale neodvažuje se proti ani asi ani pípnout. Je mi z toho moc smutno.
Dělala jsem s paní, které také vyměnili syna, je o tom přesvědčená, ale rodila v hlubokém komunismu a po pravdě nepátrala. Ojedinělý případ to určitě není.
 LaraKroft 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 10:11:57)
Abych to upřesnila, tak to koupání bylo až cca 3 -4 h po porodu, při přesunu na šestinedělí...těsně po porodu ho jen otřely (na mém břiše) a zabalily do čistého ručníku, tak jsem si ho vzala s sebou do postele a tak tam se mnou byl celou tu dobu zachumlaný a ssál a spal :)
A vizity nechodily, uklízečky(i uklízeči) až dopoledne a slušně zdravili, byli rychlí, tiší, "neviditelní".
 LaraKroft 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 10:11:57)
Abych to upřesnila, tak to koupání bylo až cca 3 -4 h po porodu, při přesunu na šestinedělí...těsně po porodu ho jen otřely (na mém břiše) a zabalily do čistého ručníku, tak jsem si ho vzala s sebou do postele a tak tam se mnou byl celou tu dobu zachumlaný a ssál a spal :)
A vizity nechodily, uklízečky(i uklízeči) až dopoledne a slušně zdravili, byli rychlí, tiší, "neviditelní".
 LaraKroft 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 10:11:57)
Abych to upřesnila, tak to koupání bylo až cca 3 -4 h po porodu, při přesunu na šestinedělí...těsně po porodu ho jen otřely (na mém břiše) a zabalily do čistého ručníku, tak jsem si ho vzala s sebou do postele a tak tam se mnou byl celou tu dobu zachumlaný a ssál a spal :)
A vizity nechodily, uklízečky(i uklízeči) až dopoledne a slušně zdravili, byli rychlí, tiší, "neviditelní".
 Eva 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 9:08:04)
Jak píše Slunečnice, souhlasím. Co by dělala maminka v případě, že by její právě porozené dítě přestávalo dýchat, modralo, příp. mělo jiné komplikace. Samozřejmě, že bychom očekávay od lékařů, že s ním budou něco dělat. Pak už neřeším, jestli je dítě oddělené nebo ne, ale jestli je zdravé. Můj prvorozený syn měl také potíže, také byl v inkubátoru, také jsem ho chtěla vidět a bála se zároveň. Ale lékaři ví, co dělají.
V našem městě má porodnice taková pravidla, že narozené miminko je hned s maminkou i celou dobu s maminkou na pokoji, samozřejmě pokud nenastanou potíže. A první noc po porodu nechají maminku vyspat a miminko mají sestry.
Jinak má miminko pořád u sebe nebo s ním jde na vyšetření. Nikdo s tím neměl problém.
Na druhou stranu nastane situace, kdy maminka sama jde na nějaké vyšetření, tak miminko musí svěřit sestřičkám. Nejde zacházet do extrémů.
 suzann 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 12:17:07)
jen tak mimochodem... já bych chtěla rodit přirozeně, s porodní asistentkou, ambulantně, v nějaké porodnici, kde by to umožnili. Na porod doma si netroufám, hlavně ale proto, že naše země a zvyky na to nejsou uzpůsobené (pokud se trochu porozhlídnete na netu, dovíte se, jaké jsou praktiky třeba v Nizozemí, kde se třetina dětí rodí doma, tam bych se toho nebála, ale tady to podle mě není dobře zajištěné).
K tomu co bych si přála já - vzhledem k tomu, že manžel se takového postupu, jaký si přeju, bojí, tak jsem si dokonce našla, co musí taková PA studovat, abych věděla jak je na tom s odborností. Můžete se podívat třeba tady http://www.upol.cz/fakulty/lf/studijni-plany-sylaby-a-rozvrhy/bsp-porodni-asistentka/ Podle mě je to horší třeba s tzv. dulou, ta toho tolik nastudováno mít nemusí, ale při porodu s PA je podle mě opravdu scestné se ptát "Co by dělala maminka v případě, že by její právě porozené dítě přestávalo dýchat, modralo, příp. mělo jiné komplikace" - celkem odborně vzdělaná PA by si měla poradit. Pak je k dispozici prakticky kdykoli (podívejte se na webovky PA, ty to garantují všude). Jde podle mě i o to, že PA a maminka mají úplně jiný vztah (i když třeba jen pár měsíců) než maminka s doktory nebo lékařkou.
 Lenka 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 12:39:22)
Souhlasím, myslím že porodní asistentka je častokrát lepší k porodu než lékař - ten umí hlavně zasahovat a řešit komplikace.
 Aja, syn 16m 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 13:42:28)
Suzann, upřímně řečeno, já bych se porodu doma bála úplně kdekoli, ať u nás, nebo v Nizozemí. Jako rodička jsem byla úplně bezriziková a začátek porodu byl prostě super - PA mi blahopřála, jak se krásně otvírám atd. Jenže pak se to seklo. Tři hodiny se to nikam nehnulo(a já BLBEC ještě PA přesvědčila ať chvíli počká, že se to určitě rozběhne - chtěla mi píchnout Oxytocin na posílení kontrakcí). Naštěstí mi mimčo pořád monitorovali, já už jsem potom dostávala kyslík atp. No a pak nastal hukot, zjistilo se, že se mi mimčo dusí a naběhli tam 2 doktoři a další dvě sestry a že dítě musí hned ven (jeden doktor ho ze mě tahal, doktorka mi nalehávala na břicho a mimino vytlačovala, manžel, chudák, mi dával kyslík, když bylo potřeba a sestry čekaly, až mimino vytáhnou, aby hned mohly zasáhnout a oživovat - což nakonec fakt musely.. :-(((). Kdy mi píchli oxytocin a nastřihli hráz si fakt už v tom fofru ani nepamatuju. Mimino vytáhli tak tak a ještě rok jsem s ním chodila na neurologii na pozorování, jestli je po nedostatku kyslíku v pořádku.
Nevím, jak by to dopadlo, kdybych rodila doma a celý proces se po zjištění komplikací protáhl ještě o půl hodiny..

Nechci nikoho strašit, fakt, ale je důležité mít hodně informací, aby se každý mohl rozhodnout, jak si porod přeje. Věř mi, že ten rok strachu, jestli malý bude v pořádku, tak to bylo fakt maso. Já osobně příště rodím v porodnici a už nikoho nebudu přesvědčovat, ať mi nepíchá to, či ono, nebo ať mi nedělá nějaký úkon.
 Sylvie 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 9:16:18)
pokud Tvé miminko odnesli ohřát,tak úplně přesně věděli co dělají!Dítě je totiž po porodu mokré a velice rychle ztrácí žádoucí tělesnou teplotu.

No, nevím, jak TVOJE dítě, ale MOJE dítě po porodu otřeli suchou plenou, oblékli do suchého oblečení a zabalili do suché zavinovačky. Docela by mě zajímalo, v jaké porodnici jsi rodila, že vzali čerstvě porozené dítě a ještě mokré ho dali do inkubátoru, aby neprochladlo - kdybych ještě někdy rodila, ráda bych se takové porodnici vyhla. Že dítě po porodu neudrží tělesnou teplotu, o tom, žádá - to se přeci dá řešit tak, že se dítě otře, oblékne, zabalí a pokud je to potřeba, tak třeba i strčí matce po deku ;o) Některé mé známé mají i tu zkušenost, že se nahé dítě položí na nahou matčinu kůži a překryjí se dekou - to taky pomáhá k udržení teploty. (pravda, to ale nejsou zkušenosti z českých porodnic, i když nevylučuji, že i u nás se to tak někde může dít)


ze zákona můžeš odejít z porodnice po ukončených 72 hodinách života dítěte.
Nesmysl, žádný takový zákon neexistuje. TOhle vyšlo tuším jako nařízení ministra zdravotnictví, tedy ani zdaleka ne jako zákon, řekněme spíš jako doporučení pro lékaře. Naopak podle zákona musí mít lékař tvůj informovaný souhlas s hospitalizací, jinak ti zdravé novorozeně v nemocnici zadržovat nesmí.


Těch prvních 72 hodin může být kritických po stránce možné infekce,novorozenecké žloutenky a samozřejmě kojení...A to je třeba pohlídat.
Nj, právě proto je vhodné zajistit si domácí péči porodní asistentky, příp. pediatra.


-----------------------
 Slunečnice 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 9:25:34)
Sylvie,
dítě se sice otře,ale to samo o sobě prostě nestačí...Jsou děti,které si tělesnou teplotu po porodu prostě samy neudrží...
Tobě oblékli do oblečků špinavé dítě?? Od krve a porodních hlenů?? Tak o to bych opravdu nestála...Takže je to nesmysl...

Pokud jde o těch 72 hodin - to bys koukala jak rychle se matka i s dítětem vrací zpět pokud se rozhodne odejít dřív...Je to otázka většinou 6ti hodin...Vrátí se ubrečená,vyčerpaná a totálně bezradná...

Terénní PA nemůže převzít zodpovědnost za novorozence v domácím prostředí a pediatři při své velké klientele to taky neradi dělají...
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 9:35:40)
Slunečnice, a co je na tom tak příšeného, dát otřenému, suchému dítěti, akorát nevymydlenému dítěti košilku, plenu, čepičku a zavinovačku? Vždyť se to vypere, ne? Já to taky tak měla (pravda, ve stejné porodnici jako Sylvie) a rozhodně tím, nikdo netrpěl :))) Dcerky byly se mnou v posteli pod peřinou po prvních 15 minutách po porodu, bylo jim teplo a byly moc spokojené. A sály jako o život (tedy hlavně ta druhá, hladová).
 Sylvie 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 9:46:56)
Slunečnice - jistě. Dítě mi otřeli čistou suchou (mám pocit, že nahřátou, ale to bych kecala, kdybych to chtěla tvrdit jistě) plenou a oblékli. Já byla spokojená - podle některých zdrojů není nutné mázek dokonale odstranit, údajně snad působí i jako ochrana kůže i v prvních dnech života. Každopádně ať už je to pravda nebo ne mi přijde hodně nešťastné vystavit první koupeli dítě, které ještě není stabilizované a neudrží teplotu. I když pravda - u porodů do vody se to asi moc neřeší ;o) Ale pokud jsem do vody nerodila, tak bych jako prvotní snahu přeci jenom považovala zajistit, aby dítě zbytečně nepochládalo, t.j. aby bylo v suchu a teplet, a teprve později bych řešila koupel. MMCH přijde ti logické dítě matkám odebírat pod záminkou, že je mokré... a přitom s ním podstoupíš proceduru - nejdřív dítě mokré vyleze, ty ho předpokládám rychle otřes (jako mokré samozřejmě na vzduchu rychleji prochladne a taky víc klouže), přenes ho někam k ošetření, kde ho zas namočíš...


Pokud jde o těch 72 hodin - to bys koukala jak rychle se matka i s dítětem vrací zpět pokud se rozhodne odejít dřív...Je to otázka většinou 6ti hodin...Vrátí se ubrečená,vyčerpaná a totálně bezradná...
Jó? No vidíš to, já ambulantně rodila a byla jsem naprosto v pohodě. A nevím o nikom, kdo by po ambuporodu nebo porodu doma byl v takovém stavu, jako popisuješ... a to se o ambuporody zajímám a s takovými ženami si už několik let vyměňujeme zkušenosti ;o) Z těchto zkušeností můžu říct, že nejvíc deptající pro mnohé z nich bývá právě snášet lži a výhružky zdravotního personálu v nemocnici :o( Něco, jako tu předvádíš ty - "je zákon..." atd. :o(


------------------



 Sylvie 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 9:48:38)
Ehm, mokré dítě ne "otřes", ale "otřeš"...
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 12:10:15)
jo, přesně tak. mě k pláči doháněla spíš zdravotnická buzerace.
jinak první dítě bych si bývala nepoznala - mrkla jsem na ni a usnula totálně vyčerpaná po podle mě špatně vedeném porodu (pan dr. se divil, že se to nějak nerozbíhá, když jsem byla přikurtovaná k posteli a nemohla se hýbat...). Ale je moje :)
Kluky mi oba dali vždycky hned na břicho a měla jsem je u sebe, jen otřené a zabalené do pleny, ohřívali se u mě a u tatínka a bylo jim dobře. Krev apod. mi nevadí, ježkovy voči, vždyť je to porod.
 Baba Jaga 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 15:55:00)
Slunecnice, ja sla domu po dvou dnech a ubrecena a unavena jsem byla, ale V PORODNICI, protoze tam neustale litaly sestry a ja se nemohla vyspat. Pak jsem prijela domu, novorozene dala manzelovi a spala a spala. Co si budeme povidat, v domacim prostredi se relaxuje nejlepe.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 10:02:58)
Slunečnice, tak si říkám, jejda, kde jsi to rodila - že se tam neví, že koupání je pro novorozeňátko nejméně 24 h naprosto nevhodné. A mezi námi, ten rozdíl mezi vykoupaným a jen otřeným děťátkem nepoznáš.
Moje děti zůstaly po porodu se mnou, při šití je měl na rukách manžel. Ale jsem si jistá, že bych si je i tak poznala - hlavně první dcerku, tu mám před očima snad dodnes.
 & 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 10:07:32)
Slunecnice,

Vetsina mych znamych rodila ambulante nebo doma {bydlime v NL} a nikdo se do porodnice z brekem nevracel. Pokud dite neudrzi teplotu tak se mu do postilky do nohou da termofor. {nevim jak se presne rika ty flasce na ohrivani}.
 LaraKroft 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 10:31:33)
Tak milá Slunečnice, my se vrátili jen na ty testy a rozhodně né ubrečení, vyčerpaní a vystresovaní. Byli jsme naprosto v pořádu, celá rodina.
 Chloe 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 10:51:04)
No tak buďte rádi, že to tak bylo!! Taky to tak být nemuselo. A rozhodně to není vaše zásluha, ale otázka štěstí! Miluju matky co si myslí, že když v pohodě porodily a jejich miminko pořád spinká, že je to jejich kdovíjaká zásluha. Do určitě míry možná. Ale spíš otázka štěstí. Pokud by to byla taková brnkačka tak by asi porodnice neexistovaly. Ale nejspíš víte všechno nejlíp, že?! Tak k čemu ti doktoři vlastně jsou když máme vás :-)!!
 LaraKroft 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 12:09:32)
Milá Chloe, já neříkám, že to byla moje zásluha ani že jsme neměli štěstí, že sjme byli oba v pořádku...ale když tomu tak bylo, ani já, ani lékaři(pediatr) a PA, neviděli důvod, proč setrvávat v porodnici. Samozřejmě, pokud by se někomu něco nezdálo, případně pokud by se mně nechtělo, mohli jsme tam další dva dny zůstat.
 LaraKroft 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 12:09:32)
Milá Chloe, já neříkám, že to byla moje zásluha ani že jsme neměli štěstí, že sjme byli oba v pořádku...ale když tomu tak bylo, ani já, ani lékaři(pediatr) a PA, neviděli důvod, proč setrvávat v porodnici. Samozřejmě, pokud by se někomu něco nezdálo, případně pokud by se mně nechtělo, mohli jsme tam další dva dny zůstat.
 Věrka a 3 kluci 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 16:36:13)
Doktoři tu jsou proto, aby léčili nemocné... až bude chřipkové období, tak se, prosím nezapomeň přestěhovat do nemocnice... přece jenom, co kdyby jsi onemocněla...
ze svého okolí neznám snad nikoho, kdo by měl po porodu nějaké problémy (pokud šlo o porod bez komplikací a v termínu)... jediná moje sestřenice měla s malým problém, ale ten nastal asi až 10. den po porodu - tak kde byla chyba?... měla tam být 11 dní?
 valdina 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 20:41:08)
No, tak argument, abych se na zimu prestehovala do nemocnice, co kdybych nahodou dostala chripku, je dost ujetej, nemyslis? Rozdil je v tom, ze u porodu muzes ty nebo dite zemrit, kdyz se hodne rychle nezasahne. I chripka muze byt fatalni, ale prece jen ma nejdriv nejake priznaky a nezemres na ni do 10 minut. A porod, byt je nerizikovy, v terminu a nevim co jeste, se muze zvrhnout. V rodine jsme nedavno meli pripad, kdy maminka zacala hodne krvacet nekolik hodin po porodu a doktori meli co delat, aby ji zachranili, vypadalo to spatne, dostala nekolik transfuzi. A pritom porod byl bezproblemovy. Stat se tohle doma, tak nevim nevim.
 LaraKroft 


Re: Druhá strana mince... 

(25.10.2007 10:27:29)
Ano. Ale momentálně byla řeč o odchodu z porodnice PO porodu.
 Taurak 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 10:53:02)
Slunečnice,
když čtu Vaše příspěvky v této diskuzi, utvrzuji se zas a znovu v přesvědčení, že ne vždy lékářský personál ví co dělá a proč to dělá. A že blaho maminky a jejího právě narozeného dítěte není pokaždé jejich prioritou, na rozdíl od dodržení všech vnitropodnikových norem a letitých pravidel a "rituálů".

Jsem moc ráda, že jste a že je vás takových víc ... díky vám mají zas jiné porodnice a jiní lékaři, PA i dětské sestřičky zajištěnou práci, které si, podle toho jak se chovají, váží stejně jako každé rodičky i miminka, které pomohou přivést na svět.
Tímto znovu v duchu posílám vřelý dík všem do Vrchlabí :))
 suzann 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 11:59:41)
slunečnice, proč se to tedy, když dítě tak strašně prochládá, nedělá tak (jak bych si to přála já) že se miminko nechá položené na mamince a zahřejou se společně svou tělesnou teplotou??
Mimochodem, jen jsem to četla, nevím co je na tom pravdy, ale tebou zmíněných 72 hodin nutných v porodnici je pouze lékařská směrnice, nikoliv zákon.

Ještě přidám svůj názor... o ambulantním porodu jsem si nedávno přečetla, pak jsem zjistila, že v západních zemích je to běžná praxe, a už nechci nic jiného. Porodit, a po pár hodinách domů. Budu si to muset vybojovat u manžela, až to bude aktuální. Ten je totiž zásadně proti přirozeným porodům - a o ambulantním jsem mu ještě neřekla. Bude v šoku. :-) Občas přemýšlím, že kvůli tomuto jeho postoji nevím, jestli ho vůbec u porodu budu chtít, když chce přesně opačné věci než já. Uvidíme.
 Petr 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 12:09:32)
Milá Slunečnice a ostatní,
není to tak, ba je to přesně naopak. Žádný zákon nenakazuje být 72 hodin po porodu v porodnici. Je to jen doporučení MZČR. Není závazné. Ambul. porod je právě toto - porodit a po přiměřené době odejít, pokud je vše v pořádku. Není v tom problém, zažili jsme to, zorganizovali jsme si to, byli jsme spokojeni. Jediný problém dělají někteří zdravotníci, kteří jsou dvacet let za ostatní Evropou, ale je to jen věc podepsání negativního reversu. Někdo to tak chce, jiný zas ne. To kje každého věc, ale zákon hovoří takto. Není to jen můj názor, je to právně konzultované a vyzkoušené.
 Kristain 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 12:36:22)
to je blbost, když budu chtít odejít, nikdo mi v ambulantním proodu nezabrání, max. mi budou všemožně vyhrožovat a strašit.Nedávno ve Zlíně rodila ambulantně jedna maminka, měla to předem domluvené s primářem a šlo to. Problém je spíš anjít pediatra, který si to veme na triko a zajistit si vyšetření, která se v porodce dělají.

a co se hřátí v ink. týče- v náručí u maminky se zahřeje nejlíp! ve zlíně mi ani jednoho syna nikam neodnesli, poprvé jsem si musela trochu dupnout, před 5 týdny podruhé to bylo zcela automatické...navíc je už bezprostřeně po porodu neumývají, nechají mázek, aby se vsáknul, jen lehce dítě otřou, a koup se až za pár hodin.
 Baba Jaga 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 15:31:27)
Slunecnice, urcite neni NUTNE v porodnici zustat 72 hodin kvuli diteti, v USA je bezna praxe odejiz z porodnice druhy den nebo za dva dny, po cisari za 5 a deti tu nijak netrpi. Ja jsem s prvnim byla v porodnici dva dny, a i kdyz jsme meli vlastni pokoj s prislusenstvim, zadne vizity, veskery konfort jak v hotelu, tak ted po druhem diteti chci jit druhy den po porodu domu. Vsude dobre, doma nejlip.
 Sandra + 1 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 15:45:10)
Presne tak je to i v Australii...a jeste jsem zapomela rict...nikdo se ani nezminil o holeni nebo klistyru...
 Baba Jaga 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 15:59:20)
Tady taky nikdo klystyr a holeni a nastrih ani naznakem nezminil, prestoze jsem rodila ve statni nemocnici, tak kolem me sestricky skakaly a plnily vsechna prani, behem porodu mi delaly sandwich, prinesli Coca Colu na kterou jsem mela chut, mohla jsem rodit v jake jsem chtela poloze, manzel mohl byt se mnou po celou dobu porodu i pak spat s nami na pokoji po celou dobu pobytu v porodnici. Nechapu, proc to v Cechach ve vetsine porodnic takhle "nejde". Vlasne chapu, kdyz neni vule, proc by se melo chovani zdravotniku menit. Kamaradky maji z Ceskych porodnich tak otresne zazitky, ze bych tam nerodila ani za nic.
 PajaMM 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 16:07:01)
Marketo,

tak ja bych to zase nevidela tak cerne, ze by se v Cesku nedalo rodit podle prani. Jde to, jen, bohuzel, ne vsude. A je to dano i systemem pojisteni a plateb, samozrejme. A ocenenim zdravotniku...Je to proste jeden velky problem, ktery nelze vyresit najednou a hned.
Ale jak jsem psala uz jednou tady, poptavka urcuje nabidku, takze cim vic budeme chtit neco jineho a budeme si za tim stat, tim lepe to pujde zmenit. Doufam :-)
Ale aby mi delal nekdo svacu, to bych snad ani nevyzadovala, jidlo jsem mela s sebou...jen na nej jaksi nedoslo, neb to byl fofr :-)))

Takze asi nejdulezitejsi je slusnost a komunikace...pak jsou lidi schopni a ochotnise domluvit na kdecem....myslim :-)
 Baba Jaga 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 16:10:22)
Jasne, ale jde o to, ze v zahranicni nemocnici si proste doktor nebo sestra nedovoli byt na pacienty neprijemni, ne-li dokonce drzi, protoze by okamzite leteli, kdezto v nekterych Ceskych porodnicich jsou porad sestry, ktere proste vedi vsechno nejlip a vystresovane rodicky si nedovoli oponovat. Ne vsechny, ale kazda moje kamaradka ktera v Cechach rodila se alespon s jednou takovou setkala.
 PajaMM 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 16:11:48)
No jo, Marketo, ale to je prave v tom, ze sester je nedostatek a za takoveto chovani je nikdo nevyhodi, bohuzel....ony nam sestry odchazeji radeji pracovat do zahranici, protoze jsou lepe hodnoceny...
 Baba Jaga 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 16:27:06)
Jenze to by nemela byt vymluva pro nevhodne chovani... Ja jsem v Cechach pracovala v zahranicni firme, vydelavala jsem min, zez ty sestry a kdybych byla neslusna, tak jsem taky letela. Proste bych si to nedovolila. Tady ty sestry taky nevydelavaji zavratne penize, ale proste jsou k tomu nejak vedene. Kamaradka ted studuje na asistentku ve zdravotnictvi a kdyz maji praxi, tak za nimi chodi supervizorka a dohlizi na to, jestli se spravne chovaji k pacientum. A take se tady lidi vice ozvou, kdyby byl na ne nekdo drzi, tak si okamzite stezuji a nedaji pokoj, dokud z toho vedeni nevyvodi dusledky.
 PajaMM 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 16:30:29)
Marketo,
vsak tady se to taky lidi uz uci...ale kdyz zili 40 let v necem jinem, jde to ztuha :-)
Ja jsem schopna si taky neco vydupat az ted, kdyz jsem "starsi" :-) Mela jsem stesti, ze jako prvorodicka jsem byla spokojena a o nic jsem se hadat nemusela, protoze nevim, zda bych to zvladla.
Mas pravdu, omluva to neni, taky to neomlouvam...jen jsem psala jeden z moznych duvodu...bohuzel.
 valdina 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 17:18:36)
Marketo, mozna je to v USA jinak, ale v UK jsem videla nedavno dokument presne na tohle tema a zhrozila jsem se. Reporterka se dostala do porodnice, vydavala se za medicku a tajne natacela, jak to tam chodi. A musim rict, ze to byla teda sila. Obesla takhle nekolik londynskych nemocnic, vsechny byly totalne preplnene, nedostatek luzek, nedostatek personalu, na dvacet rodicek byly treba tri sestry a jeden monitor. Maminky lezely na chodbach, v nejruznejsich kumbalech, jedna mela bolesti, ale protoze v tom kumbalu byla sama, nemohla se hodiny nikoho dovolat. Ukazovali pripady rodin s detmi postizenymi kvuli zanedbanym porodum, rodice, kterym deti umreli ze stejneho duvodu. Sestricky se urcite nechovaly ukazkove. Podle toho, jak to podali, je ted tohle velky problem. Bylo to hodne smutne a pote, co jsem to shledla, rekla jsem si, tak tady nikdy.
 Baba Jaga 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 17:24:09)
Taky jsem to o Londyne cetla. Tady je to nastesti jinak.
 Monca, dva kulihrasci 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(25.10.2007 1:14:06)
Dovolim si taky prispet nazorem. Nelibi se mi, kdyz se prezentuje ze v zahranici ""my mame vsechno lepsi"". Ja jsem taky rodila dvakrat v zahranici. A muzu vas holky doma v Cechach ubezpecit, ze praktiky muzou byt mirne i znacne odlisne od nemocnice k nemocnici, netoz v jinych zemich. Ale jedna vec je jista. Lidi jsou lidi vsude po celem svete. Zdravotni personal je normalni, vstricny a profesionalni, ale ""cerna ovecka"" se najde vsude. Pri obou porodech jsem byla velmi spokojena s peci, sestry se stridaly a byly super az na jednu, ktera si myslela ze vsechno vi nejlip, proste takova povaha.
Krom toho v zemich jako USA a Kanade ktere jsou multikulturni, zcela bezne mate personal ruznych ras a narodnosti, a do jiste miry s jinymi naturami. Jen tak pro zpestreni, treba jsem mela takovou matersky zalozenou sestricku stredniho veku ze Salvadoru, a ta se mnou jednala na muj vkus jako s malou holcickou, naopak mladicka cerna sestricka byla jak moje kamaradka. No kazda jina, vsechny na urovni profesionalne ale jine osobnosti. Takze, ze nenarazite na obcas neprijemnou sestricku, ktera ma treba pro vas nesympatickou povahu nebo osobni problem je nesmysl. A ze hned ""vyleti"", no s tim to taky nebude tak horke :0))Preju vsem dobry vyber porodnice a krasne zazitky z narozeni miminka :)
 Pudicitia 


Re: nevi co delaji 

(24.10.2007 20:12:59)
protoze to delaji jen a jen proto, ze "se to tak dela" dite se dobre zahreje u matky ci otce v naruci. V inkubatoru mu rozhodne dobre neni. Povazuji takove jednani za zrudne, pokud neni vazna lekarska indikace.
Ad odchody z porodnice, bojovala jsem pri druhem porodu, abych mohla jit domu co nejdrive a nepovedlo se mi to. Byvala bych se musela bych vystavit konfliktnimu odchodu z porodnice, bez propousteci zpravy, a s nahlasenim na socialku. A to jsem mela papir od sve detske dr. ze prebira dite do pece , domluvene ockovani i asistentku a nepustili mne ac na to ze zakona mam pravo! Oni si ty zakony totiz vykladaji jak chteji a blbou ministerskou vyhlasku nadrazuji ustave. Z nemocnice mam hruzu a tri dni jsem nejedla nespala a zbytecne stresovala sebe i dite. Ale nemohla jsem si pomoci, strasne jsem chtela domu a to ze na mne rvali at se jdu najist mi na klidu v dusi nepridalo. Zvazovala jsem, ze na porodnici podam zalobu, ale jako vzdy jsem to nakonec neudelala. Jinak zloutenka se nekdy rozjede pozdeji nez po 73 hodinach, a v mnohych zemich na svete take v takovych tech jak se jim rika civilizovane, se odchazi klidne normalne po porodu. Myslim, ze vedi proc.
 Iva 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(25.10.2007 1:43:23)
Tak nevím, ale podle mě není problém aby se v místnosti kde se rodí pořádně zatopilo, a problém "ohřívání" neexistuje.
Když se narodila naše nejmladší dcera, můj muž na slova o odnešení dítěte k zahřívání (samozřejmě že poté co se vyptal na okolnosti a ujistil se, že dítě je v pořádku) odvětil My si ji budeme zahřívat sami. Byli překvapení, ale neměli vážné námitky, přidali ještě jednu deku a miminko zůstalo v náručí nás dvou, až na krátké prohlédnutí lékařem, to ale muž šel s dítětem (já čekala na odloučení placenty.) Doporučuju maminkám se ozvat, přinejmenším se ptát co a proč chtějí s dítětem dělat, když je maminka moc vyčerpaná po porodu může to být i otec kdo se stará, vždyť od toho tam přišel. Myslím, že zdravotníci si brzy zvyknou, já osobně čekala horší reakci, možná v soukromí si o nás popovídali, ale přímo bylo vidět jen to že jsme asi první kdo na ně s tím přišel. Stalo se to skoro před dvěma lety v porodnici na Obilňáku v Brně. Možná dnes už je to tam běžné. (?)
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Druhá strana mince... 

(25.10.2007 8:31:25)
Slunečnice
ono je nejlepší dát miminko mamince na bříško a ona si ho prohřeje svojí teplotou. říká se tomu klokánkování a někde ho běžně využívají u nedonošenců.
 Zuzana, syn 3 roky 
  • 

Kam lidstvo došlo? 

(25.10.2007 16:53:36)
člověk stavící se na vrchol pyramidy v přírodě, pokládající sám sebe za pána tvorstva a jeho mláďatům po narození - pokud nejsou ohřáta důmyslným přístrojem hrozí velké komplikace.......doktoři vědí nejlépe, co dítě potřebuje......rodiče na to nemají vzdělání. A co ty bytosti žijící "pod" člověkem, jak je možné, že uchrání svá mláďata před prochladnutím, jsou schopny se o ně perfektně postarat? Kde je chyba? Že by to příroda zařídila u člověka jinak? A jak dlouho tu jsou inkubátory? Jak se to dělalo dříve?.................neměly bysme více přemýšlet a používat zdravý selský rozum, než slepě věřit všemu, co tvrdí materialisticky orientovaní odborníci? Ale nechci strkat všechny do jednoho pytle.....
Přeji Vám krásný den a spokojenost miminek a maminek a tatínků a prostě všech.....
 ola 
  • 

je to hrůza 

(28.10.2007 20:04:39)
To co se stalo je hrozný, ale nevěřím tomu že tohle byl jediný případ. Bylo to velké selhání lidského faktoru, ale nemůžu si pomoct, pořád ve mě hlodá malý červík. Když si minimálně jeden z otců (a myslím že říkali že to byli oba) byli miminko vyfotit při mytí a měření a vážení, tak mě udivuje že jim nebylo divné že si z porodnice přinesli úplně jiné dítě. Podle těch jejich fotek byla jedna holčička černovlasá - měla krásnou černou chocholku a ta druhá jen světlounké chmíříčko. Myslím že k selhání došlo i u rodičů i když je fakt že si žádná maminka nepřipustí že by se něco takového mohlo stát.
 Karin80 


Re: Druhá strana mince... 

(29.10.2007 21:15:41)
Slunečnice,

to, co píšete, není pravda. Neexistuje žádná norma (zákon), která by nařizovala povinnou hospitalizaci dítěte po porodu. Je to jen doporučení pediatrů, které není právně závazné, a to ani pro zdravotníky, ani pro rodiče. Tedy pokud se matka rozhodne po porodu porodnici opustit, nikdo nemá právo jí v tom bránit, protože by se dopouštěl nezákonného omezování osobní svobody. Nemocnice, resp. porodnice není vězení.
A k tomu ohřívání fyziologických novorozenců - ani to není pravda. Je už prokázáno, že není nutné fyziologického (zdravého) novorozence oddělovat od matky (podle WHO je to naopak vysloveně nežádoucí!) Je sice pravda, že termoregulační mechanismy u novorozeněte ještě nejsou zcela zralé, takže dítě je náchylné k prochlazení, ale to se dá poměrně snadno vyřešit tím, že novorozeně obléknete nebo zabalíte a dáte mamince do náruče. Takto je prakticky nemožné, aby dítě prochladlo. Navíc v mámině náruči mu bude stokrát líp než v inkubátoru. Je zajímavé, že v některých porodnicích to už pochopili a v některých pořád ne a ne...
 Magdalena a Elizabeth 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(30.1.2009 22:14:30)
Dobry vecer.Pred 4mi mesici jsme rodila v Londyne...sam porod byl pro me velky zazitek,ale to je na jine a dlouhe tema.Miminko mi bylo hned polozeno na bricho,pres zada melo jen osusku,prestrihla se pupcni snura,miminko vzali na Agparscore{8,10},po porodu placenty a zasiti jsem ho mela zpet u prsu.Behem mereni,byl tatinek u miminka,i kdyz to bylo jen 3metry ode mne.Vsichni odesli a poprali nam uziti si krasnych prvnich chvilek.Odesla jsem se jen osprchovat do prilehle koupelny a muj muz se kochal v klidu pohledem na dcerku.Pouze jedenkrat prisla sestra,ktera mi prinesla caj a obcerstveni.Od teto chvilky jsem nebyla od dcerky oddelena.Vsude s ni,k tomu personal nabada,nikomu ji nedavat bez vlastniho doprovodu,prevazet jen v postylce{takova mala vanicka}z duvodu bezpeci pri padu.Personal ochotny i k dotazum ve 2rano...a opusteni porodnice,pokud nejsou komplikace po 2 hodinach klidu na porodnim sale,muze maminka domu.Praxe bezna ihned druhy den. Nemela jsme z toho trauma,bylo to mile.
 tanika 


Re: Přesně 

(24.10.2007 9:01:21)
Naprosto souhlasím. Ale měla jsem pocit, že jsem nějaká přecitlivělá, když mi vadilo, že v porodnici při obou porodech mi dítě jen zběžně ukázali a ihned odnesli. Prý je to předepsáno. Když jsme s manželem žádali, zda by jej nepoložili na břicho, nedali k prsu byli jsme nekompromisně odkázáni do příslušných mezí. Vžyť přeci zdravotníci jsou na svém místě a přesně vědí a mohou určovat co a jak je správné. Přitom obě děti byly v naprostém pořádku.Navíc mi je pak přinesli až v rozmezí čtyř, pěti hodin po porodu. A úplně běžné bylo, že sestřičky děti odnášely na vyšetření beze slova, nenapadlo je říci, kam je nesou, proč a jaký byl výsledek vyšetření. Na vše jsem se musela vždy znovu ptát, měla jsem pocit, že obtěžuji a stejně se mi pořádné odpovědi nedostalo. Zkušenosti to nejsou staré, z letošního léta a z předloňských vánoc. K lepšímu se nezměnilo ve VAlašském Meziříčí vůbec nic.
 Slunečnice 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 9:12:56)
...samozřejmě netvrdím,že se to děje nějak paušálně...Ale podotýkám,že v porodním boxu není a ani nemůže být teplota podobná té v děloze...proto se dítě může dát zahřát pokud je to třeba.Studené dítě se totiž ani nechce přisát...

pokud jde o terénní porodní asistentky-ty zajišťují péči o matku a pokud jde o dítě jsou jejich vědomosti velmi povrchní a často zavádějící.(např.vrátilo se nám dítě,u kterého terénní PA řekla rodičům,že má spát v místnosti při 18st. Celsia.Přestalo jevit zájem o svět,přestalo pít,bylo celkově apatické...dítě skončilo na 2 dny v inkubátoru než se stabilizovalo a začalo znovu přijímat potravu = tolik zkušenost s terénními PA).
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 9:39:55)
Slunečnice, co je divného na teplotě 18 stupňů? Syn se narodil v lednu, venku bylo cca 22 pod nulou, v porodnici cca 30 nad nulou ve dne v noci. Na pokoji tři matky, tři děti, maminka, která ležela vedle mě, měla rýmu a kašel jako hrom. Za ty tři dny relativně těsného kontaktu jsem rýmu a kašel nakoupila já, synek vyvázl "jenom" s ohromnou rýmou. Doma (panelák) jsme asi týden zkoušeli spát se zapnutým topením, všude rozvěšené mokré hadry - absolutně nemožné, syn chrčel, nespal, já chrčela (já bych teda i přesto spala, ale nemohla jsem kvůli synovi). Nakonec jsme vypnuli topení, synka pořádně oblékli a ráno bývalo v pokoji i takových 16 stupňů. Prcek přestal chrčet, rýma mu vydržela další cca čtyři měsíce. I naše děckařka říkala, že vhodná teplota na spaní je cca 18 stupňů, je to názor i mnoha jiných lékařů.Proč by ta teplota měla být vyšší?
 petluše 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 15:44:45)
Rodila jsem letos v dubnu. Po porodu malou otřely popsaly a dali do vyhřívaného lůžka, které bylo na porodním sále, nikam ho nenesly, celou dobu bylo se mnou, akorát na cestu na pokoj nas rozdělily.
 pezule 


Já to vnímala trochu jinak...  

(28.10.2007 12:53:28)
Porod mého miminka byl vyvolávaný kvůli vysokému kr.tlaku a jiným špatným laboratorním výsledkům. Probíhal vcelku rychle, ale opravdu dost mě vysílil a já chtěla po porodu jen vědět, jestli je malá v pořádku a pak jsem úplně odpadla. Malou mi po chvíli sice přinesli, ale já byla ráda, že mi ji za chvilku zase vzali a postarají se o ni, protože já se na to vůbec necítila. Vůbec jim nezazlívám, že ji přinesli až k ránu přiložit ji k prsu a pak se o ni opět starali. Opravdu jsem potřebovala odpočinek a byla jsem ráda, že se o ni i o mě starají. V nemocnici jsem zůstala přes týden a domů jsem nijak nespěchala, i když jsem věděla, že mi muž pomůže. Až když jsem sama cítila a konzultovala to i s lékaři, že se cítím dost silná a malá prospívala dobře rozhodla jsem se jít domů. Pomoc personálu jsem uvítala a byla s ním většinou spokojená. Pokud bych mohla něco změnit, tak bych to asi nechala proběhnout stejným způsobem. Nikoho neodsuzuji za to, že chce odejít, co nejdříve, ale já bych hodně zvážila možná rizika pro miminko i sebe.
 Eva 
  • 

Re: Přesně 

(24.10.2007 9:09:07)
Buď ráda, že ti nic nedělali, byla jsi i s miminkem zdravá.. ale tak to vždy nemusí být..

A pozastavuji se nad výrazem "dívat mezi nohy", a dokonce od doktorů - ty už nechceš mít děti, být zdravá, mít zavinutou dělohu atd. ? JSi schopná si tohle všechno snad pohlídat sama ?? Fajn, máš asi doma dobré zrcadlo :-)
 Kája 
  • 

Re: Přesně 

(24.10.2007 9:21:49)
Evo, to s tím zrcadlem je přesné :-)
Vážně, mnohá z nás si neuvědomuje, že tam neleží jen tak pro parádu. Já měla po prvním porodu dost potíží sama se sebou a byla jsem ráda, že nás pustili pátý den. Porodnice nechce nic zanedbat, protože jak vidíme, stát se může cokoliv.
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: Přesně 

(24.10.2007 9:23:42)
A doktor a deset jeho poskoků či kdo to byl (nikdo se nepředstavoval) rentgenový zrak! Podle mého je termín "dívat se mezi nohy" (cca 2 vteřiny) přesně vystihuje to, co se dělo při vizitě.
 Eva 
  • 

Re: Přesně 

(24.10.2007 10:32:44)
promiň, ale pochybuju, že se na ten malinkatý pokojík vejde doktor s "deseti dalšími poskoky".. A že se ti nepředstavili ? Mají ti jako jeden po druhým podávat ruku atd. ?
Musím se fakt podivit nad tvým zaujetím, jsou tu přece od toho, aby ti pomohli..
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: Přesně 

(24.10.2007 10:45:58)
Nejsem zaujatá, ale bohužel absolutně nemám pocit, že by mi pobyt na oddělení šestinedělí v čemkoli pomohl a prospěl. Opravdu si nemyslím, že je takový problém říct jsem doktor ten a ten a je tu se mnou tolik a tolik lidí proto a proto. Pravda je, že deset poskoků tam asi nebylo, možná jenom šest - pokoj nebyl malinký, byl veliký. Abych to shrnula, pro mě jako zdravou matku zdravého novorozence byl pobyt na šestinedělí zbytečný, i když přežitelný, byli jsem tam pouze tři dny. Jediné, v čem nás to obohatilo, byla rýma a kašel, dáreček od spoluležící rodičky (to bychom doma určitě neschytali). Pokud se zadaří nějaké příště, a pokud bychom já i miminko byli v pořádku, určitě bych dala přednost tomu jít po porodu domů s tím, že pokud by byl jakýkoli problém, v porodnici by mi nedali sežrat, že jsem odešla dřív, než je jejich zaběhnutá rutina. Což bude asi problém. A možná máš pravdu, asi jsem zaujatá, vadí mi neuctivý způsob jednání s kýmkoli, a tenhle způsob jednání teda na šestinedělí určitě převažoval.
 Eva 
  • 

Re: Přesně 

(24.10.2007 10:58:04)
OK, já ti tvoji zkušenost neberu, moje je jen jiná, byly jsme sice s dcerou v pořádku, ale přesto jsem ty dny na porodnici vnímala pozitivně, ujistila se, že to sama doma zvládnu, dost věcí se naučila a hlavně na to ráda vzpomínám.. nemusela jsem se o nic starat, mohla si iodpočívat, cvičit, měla jsem jídlo, čistý prádlo a mohla jsem si užívat jen s miminkem, být s ním první dny sama, bez starostí, ktreý začaly po návratu domů.. a musím dodat, že lékaři i sestry ke mně byli velice příjemní a vstřícní.
 Jíťa 
  • 

Re: Přesně 

(24.10.2007 17:09:51)
S tím musím souhlasit. Bylo to pro mě jako taková malá dovolená. Člověk se nemusí o nic starat, všechno vám přinesou: jídlo, čistý prádlo. Já si jen užívala miminka, pokud jsem si s něčím nevěděla rady, byly tu ochotné sestřičky, které vždycky poradily. Děti jsme měli pořád u sebe, ale také nám byla nabídnuta možnost je na noc zanést na novorozenecké - nevím jak tuto možnost využily ostatní maminy, já teda ne.
Mám dojem že nikdy předtím ani potom se o mě nikdo tak nestaral.
 Linda 
  • 

Moje řeč 

(24.10.2007 21:24:29)
Nevím, jestli ostatní maminky mají doma takové partnery, kteří zajistí veškerý servis. Můj je sice prima, ale je to chlap; že by mi denně měnil prostěradlo, o tom teda pochybuju. Že by mi poradil, co s řvoucím miminem, jak ho správně vykoupat, co s nalitýma prsama - tak to fakt ne. Zásobování poporodníma vložkama i jídlem bylo v porodnici ve srovnání s domovem také podstatně plynulejší :-). Je fakt, že nafukovací kruh (abych mohla sedět) nakonec sehnal, a to i přesto, že mu to mezi sezonní nabídkou lyží a bruslí dalo setsakra zabrat :-)))) Zkrátka nechápu, co lidem na 5ti denním pobytu v odd. šestinedělí tak strašně vadí. Mě kdyby nabídli možnost 5 dní se jen válet a mazlit se s miminkem, vezmu to znova všema deseti.
 Alouska 


Re: Moje řeč - moje taky :o) 

(24.10.2007 22:44:22)
Díky za tvůj článek, hned je mi líp na duši, že v tom nejsem sama. mám stejný názor, možná jsem sobec, ale bylo mi fajn, když na prcka dávali pozor sestřičky, když já se vzpamatovávala z revize šití a narkozy. Doma bych nerodila ani za modré z nebe. Od začátku těhotenství jsem říkala, no co porod nějak půjde, a když nepůjde, tak mi snad někdo pomůže - manžel by to zvládl těžko. porodní asistentce jsem věřila, přestože jsem ji na příjmu viděla poprvé v životě. Zvládla to skvěle a kdyby takové porody byli i ty příští (dá-li bůh, chtěla bych dítka tři) tak jásám už předem.
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Moje řeč 

(25.10.2007 8:53:46)
Diskuzi celou číst mebudu,jen nechápu proč zase někdo řeší domácí porody,když článek je o něčem jiném.Já odnášení miminek od maminek nechápu,Je fakt že každá musíme nějak dospět do stádia kdy si zjistíme na co máme právo a bude me si je prostě hájit. první miiminko po dvou hodinách kamsi zmizlo(já byla dvě hodiny šitá tak jsem neměla sílu sledovat..a ani mě to prvně bohužel nenapadlo,že MUSÍM hlídat svoje a Kubovo práva)pak mi začali tvrdit,že jsme unavená a chci si odpočinout. Tak unavená jsme nebyla a odpočívat jsem nechtěla,takže po neustálém ptaní se na dítě a courání po chodbě mi ho dali s tím,že nevim co dělám.Druhý den ovšem šel pod lampu a protože nepil dostal kapačku.bylo mi řečeno,že chodit za ním můžu jen po 3 hodinách jinak at tam nechoidim,že je tam málo místa. No,chodila jsem za Jakoubkem pořád,ale pokaždé si připadala,jako když žebram o něco co není moje.Do dneška mě to,že jsem si nevydupala,že u něj budu permanetně nevydupala,dneska bych to už udělala.A cítím,že potíže,které s Kubíkem jsou souvisí s odloučením po porodu.
Aninku jsem už poučená z minula a vědoma si toho na co máme právo nedala na chvilku z ruky. Ze sálu jsme si jí dovezla na novorozence sama a ani tam se od ní nehnula.Po porodu jí vyšetřili na mém břiše,neměřili nevážili,dokud já to nedovolila..a byla to ta samá pordonice-
Johanka opět musela pod lampu,ale najednou také šlo,abych s ní byla pořád.
Takže ono záleží zřejmě na tom,co my maminky si necháme líbit.

A kdyby se miminka dala ihned mamince na bříško,popsala se a vyšetřila na bříšku(ono to jde,jen je třeba ochota..a má to své výhody pupečník vede jen k mému miminku:-), a všude by se využíval rooming in- ne miminka u sester tak mi miminko nikdo nemá šanci vyměnit.
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Moje řeč 

(25.10.2007 9:46:17)
Diskuzi celou číst mebudu,jen nechápu proč zase někdo řeší domácí porody,když článek je o něčem jiném.Já odnášení miminek od maminek nechápu,Je fakt že každá musíme nějak dospět do stádia kdy si zjistíme na co máme právo a bude me si je prostě hájit. první miiminko po dvou hodinách kamsi zmizlo(já byla dvě hodiny šitá tak jsem neměla sílu sledovat..a ani mě to prvně bohužel nenapadlo,že MUSÍM hlídat svoje a Kubovo práva)pak mi začali tvrdit,že jsme unavená a chci si odpočinout. Tak unavená jsme nebyla a odpočívat jsem nechtěla,takže po neustálém ptaní se na dítě a courání po chodbě mi ho dali s tím,že nevim co dělám.Druhý den ovšem šel pod lampu a protože nepil dostal kapačku.bylo mi řečeno,že chodit za ním můžu jen po 3 hodinách jinak at tam nechoidim,že je tam málo místa. No,chodila jsem za Jakoubkem pořád,ale pokaždé si připadala,jako když žebram o něco co není moje.Do dneška mě to,že jsem si nevydupala,že u něj budu permanetně nevydupala,dneska bych to už udělala.A cítím,že potíže,které s Kubíkem jsou souvisí s odloučením po porodu.
Aninku jsem už poučená z minula a vědoma si toho na co máme právo nedala na chvilku z ruky. Ze sálu jsme si jí dovezla na novorozence sama a ani tam se od ní nehnula.Po porodu jí vyšetřili na mém břiše,neměřili nevážili,dokud já to nedovolila..a byla to ta samá pordonice-
Johanka opět musela pod lampu,ale najednou také šlo,abych s ní byla pořád.
Takže ono záleží zřejmě na tom,co my maminky si necháme líbit.

A kdyby se miminka dala ihned mamince na bříško,popsala se a vyšetřila na bříšku(ono to jde,jen je třeba ochota..a má to své výhody pupečník vede jen k mému miminku:-), a všude by se využíval rooming in- ne miminka u sester tak mi miminko nikdo nemá šanci vyměnit.
 LaraKroft 


Re: Přesně 

(24.10.2007 10:51:20)
Ano, mají mi jeden po druhém podávat ruku. V Norsku je to běžné. Navíc, pokud se na člověka chce jít podívat lékař s mediky, vyžádá si napřed od pacienta souhlas. Na odd. šestinedělí navíc neexistují vizity v pravém smyslu slova, PA si obejdou své pacientky, pokud je třeba nějakého vyštření/ošetření porodních poranění, děje se tak ve vyšetřovně, pokud tam maminka nedojde, tak za zástěnou, kterou má každé lůžko na pokoji.
 Grainne 


Re: Přesně 

(24.10.2007 11:38:04)
Evo, tak tohle je přesně ten hloupý přežitek. Zdravotnický personál je mj. povinnen respektovat stud pacienta a probírání diagnóz před ostatními pacienty? Nezaostali jsme trošku za vývojem?
Budeš se divit, ale když jsem tuhle "tradiční procedůru" odmítla, šlo to jinak. Tohle v dnešní době považuji za exces, jednoduše proto, že když na tuhle hru nepřistoupím, jde to jinak.
 Sova, sovicka a vajicko 
  • 

Hromadne koukani  

(24.10.2007 13:51:40)
Nejsem citlivka, ale prijemne to nebylo - konkretne u Apolinare - pokoj pro ctyri maminky, soukromi zadne, u vizity tusim dva doktori, sestra + nejaka zakynka. Mam zkusenost treba z Obilnaku v Brne (coz je taky fakultni nemocnice, kde se zaucuji doktori a sestry) - tam jsem lezela na rizikovem, ze maminky na kontrolu hraze chodily normalne do vysetrovny. Takze to jde i s vetsim ohledem na pravo na soukromi.
 Jutka 


Re: Přesně 

(24.10.2007 10:39:50)
Jj, já mám první dceru v prosinci a taky jsme v noci topili max. na těch 18°C. A rozhodně nebyla v jídle apatická ;)))

Zavinutí dělohy mj. kontrolovala i PA při jedné z pojišťovnou placených poporodních návštěv (to řešil Steklík výš), tehdy jsem byla pojištěná u VZP. Kamarádka, co rodila před měsícem měla taky doma PA, která je pojišťovna nevím, ale je to tu (krajské město) celkem běžná praxe, že přijdou domů, poradí s kojením, péčí o mimčo, zkontrolují hojení, atp.
 JankaP 


Re: Přesně 

(24.10.2007 10:58:16)
Magráto,
zkušenosti podobné tvojí mi pomohly, abych bojovala za neodnášení svého dítěte. Vždycky jsem ho měla nadohled.
Ale kdybyste tady svoje zkušenosti nenapsaly, nevím, nevím, asi by mě to zaskočilo.

Praxe odnášet dítě na vyšetření s tím, že máma AUTOMATICKY zůstává na pokoji, popř. v čekárně je taky nesmyslná. Měli by se zeptat, zda máma chce jít taky. A máma by jim tedy zase neměla bránit ve smysluplném a přiměřeném vyšetření, to je jasné.
 Radka + 2 
  • 

I maminky jsou různé 

(24.10.2007 12:17:38)
V kontextu záměny dětí to zní jako rouhání, ale po císaři jsem byla doopravdy ráda, že mi NABÍDLI možnost, že budou mít dítě u sebe a nosit mi ho na kojení nebo přes den (zkrátka kdy budu chtít). Učila jsem si sednout, dojít na WC a jestli má někdo bezbolestného císaře - já ho neměla.
Měla jsem dítě na pokoji celý den až od třetího dne a BYLA JSEM RÁDA. Své dítě miluju, ale v tu chvíli mi dodalo klid, že je s někým, kdo ho sleduje, dává na něj pozor a umí se o něj postarat. Bolestí jsem neuměla ani vstát, když jsem dokojila a musela vždy přijít sestřička a vzít ho, abych byla schopná přelézt na postel.

U druhého porodu jsem dítě milovala od té chvíle co jsem ho uviděla, ale první pocit byl AŤ MI HO NECPOU K PRSU, porod byl klešťový po 30 hodinách a mě čekalo šití.
Pak jsem se až smála, když jsem se zamýšlela nad tím, že mi ho ani nechtěli dát na břicho a vlastně nedodrželi plánovaný postup a manžel řekl: "Ale chtěli, ale dětský lékař se na tebe podíval a jen řekl, RADĚJI POZDĚJI" Děkuji rozumnému panu doktorovi, že ve mě nevyvolal pocit provinění, když bych odmítala dítě.
Byla jsem opět ráda, že mi nabídli možnost, že mi dítě pohlídají. Možná mám silnější pud sebezáchovy než lásky k dítěti, ale mé tělo volalo: "Koukej se dát rychle do pořádku, máš doma ještě jedno mrně, tak ať se o ně můžeš brzy postarat"
Miluju své děti, ale v porodnici jsem byla mnohem raději, že mi je nosili na přání a na kojení.
 Nasuada 


Re: I maminky jsou různé 

(24.10.2007 17:07:23)
Radko, chápu tě. Tvůj příspěvek je plný tvých vlastních zkušeností a pocitů a proto je jeden z nejlepších zde. Moje další věty nejsou žádná narážka na tebe, týkají se spíše mého porodu.
Já jsem měla porod nekomplikovaný a moje dítě bylo po porodu naprosto zdravé. Ovšem i mě nosili dítě první dva dny jen na kojení a ukázat. Proč? Protože je to běžná praxe. Protože roaming-in byl plný. Protože v právě v té vypjaté vteřině kdy jsem se měla postavit proti "zkušenostem" personálu jsem to neudělala. Já jsem se vlastně nechala přesvědčit, že odnesení miminka je v jeho prospěch. Jejich "zkušenosti" s novorozenými miminky jsou hodně chudé, protože ani snad nikdy neviděli jak se zdravé miminko po porodu chová když je mu umožněno být s maminkou. Vždyť oni sami byli odneseni...... a odnášejí. Pamatuji si, že syn měl doširoka rozšířené zvědavé oči a díval se na mě. Když jsem na něj promluvila, poslouchal a utišil se. A pak ho odnesli.
A právě o tohle (no nejen o to) jde všem těm rodičům, kteří rodí doma, ambulantně, hádají se s peronálem. O právo prožít si ty první krásné chvíle. Dnes už je směšné když někdo tvrdí, že dítě musí do inkubátoru. Vždyť v některých porodnicích tam děti nedávají. A při porodu doma taky žádný inkubátor nemáte. Takže to jde, ovšem když se chce.
Rodičů se zaměněnými dětmi je mi velmi líto. Neumím si představit co bych dělala na jejich místě, ale nebudu řešit jak přejít propast když u ní nejsem, to by nemělo cenu.
 Bára 
  • 

Re: I maminky jsou různé 

(28.10.2007 14:24:44)
Moc krásný příspěvek. :o)
 Alouska 


Re: I maminky jsou různé 

(24.10.2007 22:35:13)
Milá Radko, plně s Tebou souhlasím! Nerodila jsem sice císařem, ani pomocí kleští, ale mám úplně stejný názor. Synek se narodil v 11, porod bez komplikací a Apgar 10. Kolem 16. už jsem ale byla znovu na sále na revizi šití. zákrok probíhal pod narkozou, probrala jsem se až na pokoji,s kapačkou a vývodem. Jo jestě drobnost, rodila jsem v Třebíči (a byla jsem tam mooooooooooc spokojená). Jen jsem prokoukla, sestřička mi přivezla malého a dělala to tak na každé kojení i přebalování. Měla jsem sotva sílu ho udržet u prsu a s pomocí přebalit, a byla jsem vážně ráda, že třeba v noci jsem se v klidu vyspala a přitom jsem věděla, že prckovi je dobře. Chodit jsem mohla až druhý den pozdě odpoledne a od té doby jsem zlatíčko měla u sebe stále.
Nepřipadá mi, že kvůli tomu, že jsme spali každý na jiném konci chodby bych ho míň milovala, bylo mezi námi menší pouto. Možná spíš naopak, dostala jsem čas nabrat síly a pak už se mohla plně věnovat synovi, ne sedět nad postýlkou vyčerpaná a unavená, zabraná do vlastních bolestí.
A k prvnímu článku - ani to, že by synka napadly ty zlé nemocniční a sesterské bakterie mu očividně nijak neuškodilo, kdo ví, jak to s "těmi brouky" vlastně je.....
 Claire 
  • 

Re: I maminky jsou různé 

(30.10.2007 17:05:12)
Milá Radko, mluvíte mi z duše, hned jsem se pozastavila nad tím, že v diskusi ještě snad nikdo nezmínil maminky po císaři. Vždyť to ani fyzicky není možné, aby měly dítě hned u sebe, protože se v podstatě 24 hodin nemohou pohnout a další dva dny sykají bolestí při každém pohybu. Aspoň já to tak měla a kamarádky i spolubydlící v porodnici po císaři totéž.

K tématu hlavního článku, Kačenku mi přinesli ukázat, když jsem se probrala z celkové narkózy po x hodinách, a je fakt, že byť to bylo nakrátko a já zase hned usnula, jsem si jistá, že bych tu tvářičku poznala už vždycky. A kdyby mi pak přinesli o kilo těžší dítě, asi bych se bránila uvěřit, že to je normální. Souhlasím s jedním z výše uvedených příspěvků, byť je to názor celkem radikální, že bych se bránila výměně - předat někomu cizímu dítě, které rok vychovávám a vyměnit ho za jiné, které neznám....snažím se představit si to na Kačence a její stejně staré kamarádce, kterou znám téměř od narození, nejde mi to. Způsobila bych doživotní trauma sobě, rodině a dítěti, ať už psychologové tvrdí, co chtějí (že si vzpomínky uchováváme cca od tří let).

K další debatě - já jsem to, přiznám se, ani nijak extra neprožívala, že Kačenku po porodu nemám u sebe, protože fakt nevím, co bych si s ní v tom obluzení počala, měla jsem co dělat sama se sebou. Měla jsem jen, jak jsem přicházela k sobě, strašný strach, jestli je v pořádku, protože se narodila ve 35. týdnu, a císař byl akutní pro alterace jejích srdečních ozev, ale sestřičky mě při probuzení uklidnily a večer, když už jsem byla při smyslech, za mnou zašel pediatr, aby mi řekl Apgara a vysvětlil, že byla na zahřátí v inkubátoru, jinak vše OK. Vzhledem k této mé osobní zkušenosti mi také názory zastánců domácích porodů, připadají tak nějak mimo realitu, rodit doma je hazard se zdravím dítěte i rodičky a to mi nevymluví nikdo.
 Lenelka 


Re: I maminky jsou různé 

(30.10.2007 17:11:39)
Claire, tak ja Vam reknu, ze v UK i maminky po cisari maji dite hned u sebe a nikdo ho nikam neodnasi. Mozne to je, k tomu jsou tam sestricky, aby dite podaly na kojeni atd.

A o to, abyste chapala maminky, ktere chteji rodit doma, vas nikdo neprosi. Stejne jako ja nikdy nepochopim maminky, ktere v klidu a dobrovolne stravi pet dni v porodnici i kdyz jsou ony i mimi zdrave, misto aby si na sebe zvykaly v domacim prostredi. Myslim, ze to, co doma rodici maminky chteji, je respekt jejich postoje a svobodna volba.
 Margot+1 


Re: Přesně 

(24.10.2007 15:24:57)
Také souhlasím, také mě to okamžitě napadlo. Navíc jsem viděla záběry z porodu jedné z těch paní - samozřejmě vleže na zádech, všechno se jí dělo za zadkem, dítě mohla sotva zahlédnout. Neměli by tam zavést v předporodní přípravě posilování krčních svalů? >:-/
 Mašmaš 
  • 

Re: Přesně 

(24.10.2007 23:40:46)
S tím odnášením to nechápu...kdy a kde jsi rodila? Já rodila poprvý ve Znojmě 06, malého mi odnesli na chvíli, když mě zašívali, celou dobu u něho byl manžel, po zbytek šití ho choval, pak jsme ho měli celého modrého a plačícího u sebe, dala jsem si ho na nahé tělo a spolu s manželem ho zahřáli, během chvíle spokojeně usnul. Vzali nám ho až, když mě pomohli osprchovat se a jeho oblékli, zeptali se jestli si chci odpočinout nebo ho hned chci mít u sebe. Na vše jsem se ptala a nebála se s úsměvem prudit, na všechny vyšetření jsem s ním šla. Nevěděla jsem nic na co mám ze zákona nárok, prostě jsem jednala instinktivně a byla připravená chtít případné regule vidět černé na bílém. Ne všechno bylo v porodnici idylické, ale když člověk věděl co chce (v mém případě být s malým a vědět co s ním budou dělat a hlavně proč)šlo to. Naopak jsem zažila maminky, které si nedovolily byť jen zeptat, co se s dítětem děje a poslušně dodržovaly pokyny zdravotníků, byť selský rozum musel pochybovat. Vrcholem pak byla maminka, které dali mimi do inkubátoru, inkubátory byly hned vedle našeho pokoje, ale ona se za malou nešla celý den podívat zřejmě z obavy z personálu, ani se nedovolila zeptat, kdy ji bude mít u sebe. Spokojila se s nářky, že ji nemá u sebe... a na mou otázku proč se nezeptá a proč za malou nejde neodpověděla... No zkrátka nechápu proč tolik nářku a stížností především na zdravotní personál,jakoby kdyby chyby dělali pouze oni, vždyť ke každému rozhodnutí ohledně rodičky + dítě versus zdravotníci je potřeba obou stran... a dopředu předesílám, že i já měla na šestinedělí velmi negativní zkušenosti s lékařkou a s většinou zdravotních sester, ale když se jeden nedal, dalo se s nima slušně domluvit...
 Alena Neumannová 
  • 

moje miminko 

(25.10.2007 12:52:52)
Nechci zde hodnotit, zda je správné vyhřívat děťátko v inkubátoru či nikoli. Každé miminko když se narodí má jistě jiné předpoklady a některé se aklimatizují lépe, některé hůře. Zaráží mne však skutečnost, že maminky svá miminka snad ani na chvilinku nespatřily?? A ani tatínkové?? Já sama jsme po porodu byla také unavená, jako každá čerstvá maminka, ale přesto jsme dceru viděla hned i když jen na pár okamžiků. Ale jsem si jistá, že bych ji už poznala mezi 1000 dalšími miminky!! Je mi divné, že tatínkové, kteří holčičky fotily si záměny nevšimly dríve.. A nevěřím tomu, že maminkám je ani na vteřinu neukázali.. Nechci se vůbec zastávat nemocnice, je to strašné co se stalo, ale své dítě bych si já poznala i kdybych ho před tím viděla byť jen pár vteřin...
 Michaela+Mirek 9 let, Praha  
  • 

porodnice 

(29.10.2007 9:05:02)
Já jsem rodila v Motole a tam výměna sna ani nepřichází v úvahu. Po porodu jsem měla syna na sále u sebe 3 hodiny. Pak byl odvezen na šestinědělí. Já byla ještě cca hodinu na sále a pak mne vezli na pokoj. Bylo cca 5 hod. ráno. Malého přinesli v 8 hod. a už byl pořád u mne. Veškerá vyšetření a prohlídky se uskutečňují na pokoji. Nikam se miminka nevozí. Na pokoji je přebalovací pult, nerez vanička, sprchové kouty a wc. Vše zdarma, žádný nadstandart jako jinde. Byla jsem fakt spokojená. Když přišla sestra na koupání a všimla si, ža malý spí, řekla, až bude vyspinkaný, přijďte a já Vám koupání ukážu. To samé bylo i při vizitě od lékařů. M:-)
 Michaela+Mirek 9 let, Praha  
  • 

Re: Přesně 

(29.10.2007 9:06:35)
Já jsem rodila v Motole a tam výměna sna ani nepřichází v úvahu. Po porodu jsem měla syna na sále u sebe 3 hodiny. Pak byl odvezen na šestinědělí. Já byla ještě cca hodinu na sále a pak mne vezli na pokoj. Bylo cca 5 hod. ráno. Malého přinesli v 8 hod. a už byl pořád u mne. Veškerá vyšetření a prohlídky se uskutečňují na pokoji. Nikam se miminka nevozí. Na pokoji je přebalovací pult, nerez vanička, sprchové kouty a wc. Vše zdarma, žádný nadstandart jako jinde. Byla jsem fakt spokojená. Když přišla sestra na koupání a všimla si, ža malý spí, řekla, až bude vyspinkaný, přijďte a já Vám koupání ukážu. To samé bylo i při vizitě od lékařů. M:-)
 Lybicka + dva kluci 


Re: Přesně 

(29.10.2007 11:50:53)
Ja mam stejny pocit, syna, jez mel apgara 9-10-10 odnesli take "ohrat" a donesli mi ho az kolem 11am dalsi den (narodil se predchozi den v 10 vecer!!!), ja malem cele dopoledne probrecela a prochpdila po pokoji s vizi kdy uz uvidim sveho milacka.....U druheho ditete tohle rozhodne zazit nechci. My v porodnici 5 dny byli a stejne jsme se po navratu domu zase museli vratit, neb nam potvrdili zlou´tenku, cili kdybychom sli úo 3 dnech a vratili se, byl by vysledek stejny! Naopak doma se nam vse srovnalo, bylo nam tam obema lepe! Souhlasim s clankem a u druheho ditete rozhodne budu trvat na ulozeni na stejnem pokoji spolecne s ditetem! Sarka
 Veronika, dvoumesicni Zuzanka 
  • 

Re: Přesně 

(29.10.2007 22:39:47)
Mam uplne stejnou zkusenost, pobyt v porodnici mi pripadal velice frustrujici. Byla jsem tam pet dni a tri dny z toho jsem po vecerech probrecela, tak strasne jsem se tesila domu! Myslim si, ze psychice po porodu rozhodne pobyt v nemocnici neprospiva.
Teoreticky zena s miminkem muze opustit porodnici kdykoliv, podepise-li revers. Ovsem praxe v porodnicich bude asi trosicku jina. Urcite se to neobejde bez vycitek a vyhrozovani, ze zena ohrozuje sve dite. Vice se o tom muzete dozvedet na www.iham.cz, Stanovisko pravnika JUDr. Ondreje Dostala...
Take bych radeji priste jela hned domu a na nezbytna vysetreni, ktera ovsem mohou vetsinou pockat, bych si prijela dodatecne.
 Radka Hradecká 
  • 

Záměna novorozenců 

(24.10.2007 9:11:21)
Záměna dvou novorozených holčiček není výjimkou.Před 10-lety došlo v jedné nejmenované pražské porodnici také k záměně.Stalo se to mé kamarádce.Narodily se také dvě holčičky.Jedna maminka odcestovala s dcerou mé kamarádky a svým mužem do Anglie a kamarádka zůstala s její dcerou zde.Ani jedna neměla tušení,že došlo k výměně.Až jednoho dne zazvonil mé kamarádce telefon,že by s ní chtěla jistá paní mluvit,že spolu pobývaly v porodnici.A tak došlo k setkání.Kamarádka byla v šoku.Holčička v Anglii vážně onemocněla a při vyšetření krve se zjistilo,že rodiče nejsou biologickými rodiči.V té době byly v porodnici jen dvě holčičky a tak hledání druhé maminky nebylo těžké.Ještě ten večer mi kamarádka volala,že k ní mám přijet.Nevěděla kudy kam.A tak jsem jí doprovázela na testy její a její pravé nepravé dcery.Vše se potvrdilo.Chtěla abych si promluvila s anglickou rodinou.Pořád brečela a její zoufalství nebralo konce.Rodina byla příjemná.Prohlásila,že by si rádi nechali holčičku,kterou celou dobu považují za vlastní.Kamarádka se měla rozhodnout během dvou dní.A tenkrát jsem jí položila otázku.,,O koho tu vlastně jde?Koho miluješ a kdo tě po celou tu dobu miluje a je na tobě závislý?"Prohlásila,že po celou dobu milovala dceru o kterou se starala.Tu druhou má ráda,ale jinak.Dokázala by ji milovat stejně,ale ona své milující rodiče má.Mateřský instinkt se projevil,,K cizímu dítěti větší".Dcera byla pro ní vlastní po celou dobu.Na rozhodnutí jí stačilo nakonec pár hodin.Zachránila tak citové pouto a nerozbila žádnou rodinu.A své pravé dceři zachránila život.Anglická rodina jí pak sdělila,že v to celou dobu doufali.Na svou nesvou dceru čekali velmi dlouho.Holčička se nakonec uzdravila a její nemoc se už nevrátila.A rodiny se dodnes stýkají.Obě se radují z toho,že tohle řešení ,bylo to nejlepší pro děti.Upřednostnili děti před svou sobeckostí.A vyřešili to sami.Holky jsou už desetileté a považují se za sestry.O prázdninách jsou vždy měsíc tady a měsíc v Anglii.Vědí to od svých šesti let přesto milují ty co je celou dobu vychovávali.A kamarádka s hrdostí říká,že jí je dobře,když jí její pokrevní dcera říká teto.Když se mi narodil syn prohlásila jestli jsem si jistá,že je můj?Řakla jsem jí a co na tom miluji ho a to je důežitější než vše ostatní.
Shodli jsme se spolu na tom,že to co se stalo teď by měli rodiny řešit srdcem a sami bez přítomnosti psychologů.A to co by je mělo zajímat ze všeho nejvíc jsou děti a jejich život.Tu výměnu totiž odnesou právě ony.A na odškodnění mají rozhodně nárok.Ať k té výměně dojde či ne.Kolik z nás nežije se svými biologickými rodiči?Co když někdo přijde a řekne dejte nám vašeho čtrnáctiletého syna a tady máte svého?Který věk je pro výměnu vhodný?Jsem v šoku,když si přečtu,že to ty malé holčičky nevnímají.Neumí mluvit,mlčení je souhlas.Vím jedno,že tyhle maminky nebudou slyšet pláč svých biolgických dcer,ale těch které tak dlouho vychovávaly a milovaly.
 eva 
  • 

Re: Záměna novorozenců 

(24.10.2007 9:14:14)
souhlasím, výměna v tuto chvíli už není na místě..
 TerezaK,2 děti 
  • 

Re: Záměna novorozenců 

(24.10.2007 9:38:01)
Rutinní postupy v některých českých porodnicích bohužel záměnu mohou způsobit a jsem ráda, že se nad tím HAM zamýšlí z téhle stránky. Snad to přispěje k omezení toho nesmyslného oddělování maminek a mimienk po porodu - na prohřátí, na prohlídku, na koupání.... tohle všechno přece lze provést za přítomnosti maminky či táty a nebo nechat na později. Dítě se prohřeje osušením a přiložením na holou kůži maminky pod deku úplně stejně dobře, jako když se dá do inkubátoru. Existuje velké množství odborných studií, které dokazují jednoznačný prospěch z neoddělování pro všechny - vytvoření vztahu, čichového pouta, přiložení k prsu, vzájemné poznávání, to prostě nepočká, protože maminka i miminko jsou k tomu těsně po porodu naprogramováni. Nacházejí se ve stavu zvýšené citlivosti a pokud se ta doba prošvihne, už se nikdy nebude opakovat. Jsou to jedinečné chvíle a nechápu, proč je někteří čeští porodníci matkám a dětem stále upírají, proč stále ignorují ty stohy výzkumů...asi zde platí, že zvyk je železná košile. Obvykle se udává, že matky musejí po porodu odpočívat - nevím ale, zda se někdo ptal maminek, zda to tak opravdu cítí. Porody mám za sebou dva a těsně po obou jsem sice měla pocit jako po maratonu, ale na odpočinek ani pomyšlení. Hormony neoblafneš.
Nemělo by to být tak, že matka dítě dostane, pokud si o něj řekne, ale tak, že dítě oddělí od matky pouze v případě ohrožení života či zdraví jednoho nebo druhého. Jestliže je dítě v pořádku, není jediný důvod nosit ho někam pryč. Tím méně na celé hodiny.

A ze zamýšlené výměny holčiček mám ten dojem, že ji chtějí spíše tátové než maminky (ale možná to tak není, jen to na mne tak působí). Možná otcům opravdu víc záleží na genech než na citech. Ale třeba se pletu.
 Radka Hradecká 
  • 

Re: Záměna novorozenců 

(24.10.2007 10:19:14)
Také mi to tak od začátku připadá.Spíš bych řekla,že o tu výměnu jde tomu otci ,co si nechal udělat ty testy.Tomu teď jde především o peníze a naplnění jeho ega.Šťastný stejně nebude.Nepřišlo mi,že by oplýval city.Být jeho ženou pošlu ho k čertu.Od počátku mi připadá,že jeho žena skáče jak píská.Jen nemohu pochopit,že miluje a chrání několik měsíců dítě a pak ho chce vyměnit.Radost jí to nepřinese.Ty děti budou citově strádat a prožívat tu zradu.A říkat,že zapomenou nebo,že to nevnímají je nesmysl.Jen mě překvapuje,že jejich práva nikdo nezastupuje.Jsi malý,neumíš mluvit,tak se podřídíš a zvykneš si.Nikdy bych tohle neudělala.Vždycky vše řešíme v zájmu dětí.Když náš starší syn řekl,že nepojede v 10-ti letech na tábor,protože se mu tam stýská,byla u toho zrovna švagrová.V klidu jsme mu řekli,že nemusí.Švagrová se do nás pustila,že vychováváme mazlíčka a měla spoustu dalších připomínek.Manžel jí tenkrát usadil tak,že se měsíc ani neukázala.Synovi je 18 a už 2 roky studuje v Anglii.Požádal nás o to sám.V době,kdy se cítil na to být sám ve světě.
 Radka Hradecká 
  • 

Re: Záměna novorozenců 

(24.10.2007 10:19:59)
Také mi to tak od začátku připadá.Spíš bych řekla,že o tu výměnu jde tomu otci ,co si nechal udělat ty testy.Tomu teď jde především o peníze a naplnění jeho ega.Šťastný stejně nebude.Nepřišlo mi,že by oplýval city.Být jeho ženou pošlu ho k čertu.Od počátku mi připadá,že jeho žena skáče jak píská.Jen nemohu pochopit,že miluje a chrání několik měsíců dítě a pak ho chce vyměnit.Radost jí to nepřinese.Ty děti budou citově strádat a prožívat tu zradu.A říkat,že zapomenou nebo,že to nevnímají je nesmysl.Jen mě překvapuje,že jejich práva nikdo nezastupuje.Jsi malý,neumíš mluvit,tak se podřídíš a zvykneš si.Nikdy bych tohle neudělala.Vždycky vše řešíme v zájmu dětí.Když náš starší syn řekl,že nepojede v 10-ti letech na tábor,protože se mu tam stýská,byla u toho zrovna švagrová.V klidu jsme mu řekli,že nemusí.Švagrová se do nás pustila,že vychováváme mazlíčka a měla spoustu dalších připomínek.Manžel jí tenkrát usadil tak,že se měsíc ani neukázala.Synovi je 18 a už 2 roky studuje v Anglii.Požádal nás o to sám.V době,kdy se cítil na to být sám ve světě.
 Katka,kluci 5 a 8 
  • 

Souhlas Radko 

(24.10.2007 11:00:31)
O tom,že záměna je bordel a nemělo se to stát, není žádná diskuse. Ale o dalším postupu si myslím totéž co ty: kvůli jednomu egoistickému samečkovi,kterému vadilo,že si z něho chlapi v hospodě dělají srandu, te´d budou obě rodiny moc nešťastné,nemluvě o záhulu,co dostávají děti.....
Jakpak silné citové pouto si vytvořil jako řidič kamionu k holčičce - jak asi často býval doma ? Dokáže si představit, jak se cítí ženská,co s holkou celou dobu byla? Nechal si tajně udělat testy - já nevím,jak bych mohla s takovým chlapem dál žít ! Děti se měnit neměly, to je můj názor.
 Eva 
  • 

Re: Souhlas Radko 

(24.10.2007 11:09:55)
Naprosto souhlasím. Myslím že to celý je jen o ješitnosti chlapské..

Mám dvě děti a nevyměnila bych ani to dvouměsíční, malinkaté, moje.. nechápu, že se na tom takhle domluvily..
 Slunečnice 
  • 

Re: ješitnost,to je věc!! 

(24.10.2007 11:19:20)
Evo:
myslím,že na to tlačí spíš ti biologičtí otcové...Chlapská ješitnost je strašná věc,bez ohledu na to,čí city to raní...Můj partner měl taky donedávna dceru,kterou považoval za vlastní.Ale před přípravou na IVF se zjistilo,že není jeho.Samozřejmě jsme to tušili a taky víme,kdo "zaskočil",ale to je vedlejší...Důležité je,že můj partner tvrdí,že ji má rád,jako by byla jeho...Tím u mě strašně stoupl v ceně...
 PajaMM 


Re: Souhlas Radko 

(24.10.2007 11:49:28)
Tak k tomuhle bych taky rada neco rekla...

Za prve, tezko muzeme soudit, co bychom udelaly a neudelaly - vymenily/nevymenily - pokud v te situaci nejsme. Muzeme si sice neco myslet, ale situace vse zmeni.

Za druhe - jak vime, ze bychom snesly, aby "nase" (tim myslim biologicky) dite vychovaval nekdo jiny. Ja vazne nevim, co bych udelala. Mam zkusenost - mam dceru z prvniho manzelstvi, byvaly nas vykopl, kdyz ji byly tri mesice a nezajimal se. Tento temer nezajem trval 4 roky, nez jsem se znova vdala a on tedy vedel, ze "jeho" dite vychovava nekdo jiny. A najednou to zacalo, proste se probral a chce se taky podilet. Nejdriv to vypadalo, ze to dela jen naschval a aby se nereklo, ale po roce dohadu jsem se konecne dohodli na tom nejlepsim pro nasi holcicku a vypada to, ze on opravdu dospel a neco se mu pohnulo v hlave...proste ji ma rad. A ja mu to konecne verim. Takze opravdu by nam asi nebylo jedno, ze "nase" dite vychovava nekdo jiny.... Ja bych asi chtela ty deti obe, coz je zase nemozne...

No a napada me jeste treti moznost - dobre, deti by nevymenili, ale rict by jim to jednou stejne museli, jinak to nejde. A co kdyz by jim to ty deti pak vycetly? Ze ta biologicka rodina to mela tak a tak, to lepsi a to jine a ze ony to mely dostat, protoze na to maji pravo. A ze kdyz jim nebyl jeste ani rok, ze je meli vymenit? Ze nemely stejne podminky k zivotu a nemelytakove, jake jejich biologicka rodina? Co kdyby jedna rodina na tom byla vyrazne financne lepe a to dite to te sve "chudsi" v puberte vycetlo....To vsechno je mozne.

Nikdo nemuzeme vedet, jak se ty rodiny citi a co citi ty deti....ale vymena do spravnych rodin a nepretrhani vsech vztahu mi prijde jako to nejmene spatne reseni ze vsech. Protoze kazde reseni nekomu ublizi...

A co si budeme povidat, tohle by se proste stavat nemelo. Neni tak tezke bud novorozence od maminky vubec neodnaset a nebo ho popsat. Klarku popisoval byvaly manzel, kdyz byl u porodu a neslo to prehlednout :-)
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: Souhlas Radko 

(24.10.2007 12:03:23)
Danielo, ztotožňuji se s tvým pohledem, nikdo jiný než zasažené rodiny situaci nedokážou posoudit, protože se v ní naštěstí neocitly. Myslím si, že tady je každé řešení vlastně špatné a je mi všech zúčastněných velmi líto.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Souhlas Radko 

(25.10.2007 7:15:18)
Tohle jsi řekla pěkně - je to pravda - žádný zázrak očekávat nemůžou, všechno je prostě špatně. Jak už jsem jednou řekla, jsem šťastná, že se mě to netýká.
 Katka,kluci 5 a 8 
  • 

Re: Souhlas Radko 

(24.10.2007 12:28:12)
Nikdo nejsme naštěstí v jejich situaci, ale máme právo vyjádřit svůj názor. A můj je zkrátka takový,že při dobré vůli a velkorysosti obou párů a hlavně jednoho pána ,mohlo dojít k dohodě o ponechání dětí tam, kde vyrůstali dosud.Tak, jak to zmiňovala Radka v prvním příspěvku - ten případ s Anglií...
Ty děti přijdou o mámu,je to jako kdyby jim umřela!Nebo jim půjde v jejich věku vysvětlit pojem "biologický rodič" ?
 katka+katka 
  • 

Re: Souhlas Radko 

(24.10.2007 13:05:40)
No, možná jsem divná, ale já rozlišuju 2 pojmy - biologický rodič a rodič. pojem biolog.rodič asi není potřeba vysvětlovat, ale skutečným rodičem se stáváte (dle mého názoru)tím, že to dítě milujete. A dítě určitě nemilujete jen kvůli společným genům, je to vztah, který se prostě vytváří. Kdyby to tak nebylo tak by přece nikdo nemiloval adoptované děti,ne? Jsem ráda, že v dané situaci nejsem. Přesto si myslím, že děti by se měnit neměly. Nebo aspoň ne v tomhle věku, kdyby se na to přišlo v době, kdy jim byl týden, dva, pak to dokážu pochopit.
 PajaMM 


Re: Souhlas Radko 

(24.10.2007 13:29:22)
Slysela jsem nazor detskeho psychologa na vymenu v tomto veku. Je jasne, ze to nezustane bez nasledku, trauma to bude. Je otazka, zda by pozdeji bylo mensi nebo naopak jest vetsi. Ja jsem toho nazoru, ze jeste vetsi. Male deti prijimaji veci lepe a nezkoumaji to - vim to od nasi psycholozky, radili jsme se, kdy a jak nasi dceri rict, ze ma dva tatinky. A opravdu to vzala jako fakt a pta se postupne. Vim, ze je to uplne jiny pripad, ale princip je obdobny.
Proste kdyz se rozhodli pro vymenu, tak co nejdrive je to mozne.
Navic ten psycholog rikal, ze vsechno, co se deje, jsou jen hypotezy nikdo to nikdy nevyzkoumal, protoze to nelze vyzkouset. Kazdopadne nektere studie tvrdi, ze dite si tvori vztah ke sve matce jeste v brisku...takze prvni trauma uz detem bylo zpusobeno vymenou. Najednou nemely sve maminky, na ktere byly 9 mesicu zvykle...a zvykaly si na jine. Je otazka, zda maji v sobe tento vztah jiz zakodovany a jejich mozecky si vzpomenou, ze ted jsou u tech svych maminek...to vsechno ten psycholog rikal. A je mozne, ze vsechna tato traumata se jednou jeste projevi uzkosti v ruznych situacich atd. Ale taky se to vubec stat nemusi...

Je jasne, ze rodice dela laska, s jakou vychovava dite a nemusi byt biologicky jeho. To jsem prece ani netvrdila. Jen jsem rikala, ze biologie zas neni tak uplne nepodstatna....

A jak rikam, ja nevim, co bych udelala, takze vlastne ani nemuzu mit nazor, jak bych to resila, protoze v te situaci nejsem.

Vas nazor vam, samozrejme, neberu. Jestli to tak vyznelo, omlouvam se.
 Bára 
  • 

Re: Souhlas Radko 

(4.1.2008 15:53:36)
naprosto souhlasím s tvým názorem.
spousta lidí se tu ohání, že by "své" třeba dvouměsíční dítě už nedali, ale co těch předchozích 9 měsíců co bylo ve mě? pro mě jsou stejně důležité jako ty následující
 Bára 
  • 

Re: Souhlas Radko 

(28.10.2007 15:01:33)
Taky naprosto souhlasím, neměnila bych, nikdy
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


A co už vůbec nechápu... 

(25.10.2007 7:12:00)
je to, že budou měnit nejen děti (které si tohle ponesou do konce života, to je bez diskuzí), ale i jejich jména. Takže najednou na vyděšenou holčičku v cizí rodině nebudou volat Verunko, ale Nikolko.... to je prostě nejvyšší vrchol primitivismu a stotožňuju se s tím, že tomu pitomečkovi, který to odhalil jde jen a jen o peníze a o způsob, jak ze sebe udělat chudinku, která nemůže chodit do práce.

PS: každopádně neomlouvám to, co se stalo, nedovedu si to vůbec představit, asi bych to psychicky vůbec nedala - ale teď je potřeba se k situaci postavit čelem.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: A co už vůbec nechápu... 

(25.10.2007 8:02:14)
ta výměna jmen mi osobně na tom všem vadí nejvíc. nechat jména, na které jsou děti zvyklé, je to nejmenší, co by pro ně mohli udělat
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


To jsi mě špatně pochopila 

(26.10.2007 7:32:17)
to by bylo právě to nejmenší - ale oni jim chtějí přehodit i jména!!!!
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: To jsi mě špatně pochopila 

(26.10.2007 8:40:34)
ne, tys mě špatně pochopila :) já jsem s tebou souhlasila :)
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: To jsi mě špatně pochopila 

(26.10.2007 12:07:13)
Tak to jsem špatně pochopila :)))
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: To jsi mě špatně pochopila 

(26.10.2007 12:07:59)
Což si myslím je to nesprávnější, co je mohlo napadnout. Jsou to chuděrky malé.
 steklik & Emulka06+Máďulka09 


Re: Záměna novorozenců 

(24.10.2007 9:23:10)
tak tenhle příběh je síla a smekám... přesně tohle jsem si uvědomila, když jsem si řekla, co bych dělala na jejich místě. to čířtě, co mám doma, které taky ještě není roční bych nedala za žádnou cenu!
 steklik & Emulka06+Máďulka09 


Re: Záměna novorozenců 

(24.10.2007 9:24:26)
tak tenhle příběh je síla a smekám... přesně tohle jsem si uvědomila, když jsem si řekla, co bych dělala na jejich místě. to čířtě, co mám doma, které taky ještě není roční bych nedala za žádnou cenu!
 Věrka a 3 kluci 


Re: Záměna novorozenců 

(24.10.2007 9:58:14)
NO, to je síla... já mám doma dva kluky - 5 a 2 roky a v tomhle věku bych je rozhodně už nevyměnila... to prostě nejde... oba jsou na mně dost závislí, jsem s nimi téměř nepřetržitě jen já, nikdy by asi nepochopili, že jsem je dala někomu CIZÍMU a mně by to rozervalo srdce... naštěstí ten starší je podobný mně a mladší na tatínka a navíc jsem rodila v porodnici, kde rodiče jsou se zdravými dětmi pořád dohromady, takže od porodu jsem s nimi byla buď já nebo manžel...
nedovedu určit, kde je věková hranice, která je ještě vhodná pro výměnu, ale vím, že naši kluci už byli tak od 7 měsíce (možná i dřív) na mě hodně fixovaní.... ale kdo ví, třeba se jim ta záměna "povede"... přeju jim hodně štěstí a aspoń trochu úspěšné zvládnutí tý hrozný situace...
 Zuzka a Anežka 06/05 
  • 

Re: Záměna novorozenců 

(24.10.2007 11:42:22)
Tak vidím, že nejsem jediná s tímto názorem... Také nechápu, jak někdo může říct, že to děti nepoškodí, že jsou ještě malé. Naše malá byla občas - ale jen vyjímečně cca do 5 měsíců s babičkou a v pohodě a pak nastal zlom a chtěla být jen se mnou. Jeden čas byl i problém, že tatínek nemohl ani uspávat. Tak byla na mě závislá. Teď už je v pohodě dlouho i s tatínkem sama občas, ale shání se po mně prý a dodnes ji vlastně nikdo pořádně nehlídal, až teď na podzim občas babička a děda. Těší se na ně moc a jde s nimi třeba na chvilku ven, ale stejně je taková nesvá občas prý. Předtím také s nimi byla ráda, ale my museli být na dohled. Takže vážně nechápu, jak si někdo může myslet, že roční dítě někomu předá a dítěti to bude jedno. A já si vůbec neumím představit, že bych dala pryč holčičku, kterou jsem 10 měsíců měla jako svoji!!! Když o tom tak přemýšlím, opravdu je hlavně jeden z těch tatínků /ten tmavší:)/ strůjcem všeho a ta jeho partnerka asi dělá to co on řekne. Přesně mě hned napadlo, co je to za chlapa, že do něj šijou v hospodě a on jde na testy... Vůbec si neumím představit, že by můj manžel něco takového udělal ...
 Linda 
  • 

Re: Záměna novorozenců 

(24.10.2007 18:18:40)
Moje řeč! Asi bych těžko určila, kdy bych ještě svoje-cizí dítě vyměnila, ale myslím, že tak maximálně v té porodnici. Později už vzniká tak silné citové pouto, že si to nedokážu představit. Naše holčička mě a tátu poznala prokazatelně ve 4 měsících; kdokoliv jiný k ní přišel, začla brečet. V 8 měsících na mě byla tak fixovaná, že si ji nemohl ani nikdo jiný pochovat. V roce brečela, kdykoliv jsem jí jen zmizela z dohledu. Nechápu, jak v tomhle věku můžou ty děti vyměnit!!!!!!! Jo, a jestliže to chce ten 1 tatínek a ostatní už míň, tak se jim kvůli tomu velmi pravděpodobně rozpadne vztah (dřív nebo později). Všech zúčastněných je mi upřímně líto :-((((
 Jíťa 
  • 

Re: Záměna novorozenců 

(24.10.2007 19:24:32)
Tak nějak instinktivně tuším, že nejvhodnější doba pro výměnu a vůbec i pro jiné změny (třeba adopci) je tak asi do 3 let. To si dítě ještě nebude skutečně pamatovat, ovšem co s touto zkušeností udělá jeho podvědomí, to netuším.
Jasněže nejlepší by bylo, kdyby vše zůstalo tak jak je teď, ale vy byste nechali své biologické dítě v rodině o které víte, že je nechce? Vůbec nejlepší by bylo, kdyby se na tu záměnu nikdy nepřišlo (když už se to teda stalo).
Já myslím, že ať už se dohodnou na výměně nebo ne, pro všechny by bylo skutečně nejlepší, kdyby si za ty peníze, co dostanou jako odškodnění, koupili nebo postavili domečky pěkně vedle sebe a byli všichni spolu jako jedna velká rodina. Ale i toto řešení s sebou nese rizika, protože se nemusejí shodnout na spoustě věcí kolem péče a výchovy dětí apod. a mohou vznikat třecí plochy i kvůli maličkostem.

Jsem ráda, že v podobné situaci nejsem a nikdy nebudu (vím jistě, že mám své děti, popsali je v porodnici před mýma očima hned jak je vytáhli). Určitě bych skončila v blázinci.

Možná to tak nevyzní, ale těch rodin je mi upřímě líto.
 mili 2 deti  
  • 

Re: Výměna miminka při kojení 

(24.10.2007 10:11:57)
Mé dceři je 17 měsíců narodila se v uznávané pražske porodnici a ani ve snu by mne nenapadlo , že se mi může neco podobného přihodit.Dceru jsem viděla na porodnim sále a pak za dalšich 6 hodin na pokoji nakojila jsem ji a předala sestram.Prý abych načerpala silu za další 4 hodiny mi sestra přinesla malou na kojení. Nakojila jsem přebalila a ukládám do postýlky a v tom přichází sestra a nese v náručí miminko.Byla rozklepaná a řekla mi že došlo k omylu. vyměnila dětem nadepsané zavinovačky.Tudíž v zavinovačce se jménem mé dcery byla jiná holčička.První šok byl to že jsem nepoznala vlastní dítě , ale holčičky si byly velice podobné tak jak to u čerstvých miminek bývá.Ani druhá maminka nic nepoznala.Při představě co mohlo nasledovat ...no raději nemyslet.Sestra byla potrestána nikdo se nesnažil nic ututlat. Myslim si že to není asi ojedinělý jev v našich porodnicích asi se o tom nemluví pokud nejde o tak vážný připad jako se stal v Třebíči. ale i tak děsivá zkušenost
 Katka, Jakub 5, Anička 2 měsíce 
  • 

Re: Výměna miminka při kojení 

(24.10.2007 10:46:16)
Nevím, vkteré porodnici jste rodila, ale já rodila před pěti lety v Apolináři a už bych tam nikdy nešla. Když pominu fakt, kolik se toho stalo při porodu, tak následující 2 dny stály za to. Syna mi hned odnesli, že se musí prohřát v inkubátoru a uvidím ho ráno. Ráno jsem se probudila na oddělení, které mi nepřipadalo jako oddělení šestinedělí. A byla jsem na pooperační gynekologii, prý už nebylo místo. a syna mi prý přinesou až si sestry vymění službu. Okolo poledne jsem se ptala již o několikáté, kdy ho přinesou a bylo mi řečeno, že pokud ho chci vidět ať si za ním dojdu sama. Takže syna jsem viděla až čtrnáct hodin!!!! od porodu kdy přišla na návštěvu moje mamka, která mě tam odvedla. Jelikož jsem ten den několikrát omdlela, tak jsem nechtěla jít sama. Když jsem se k němu konečně dostala, tak mi ho nechtěla sestra ani dát pochovat. Když jsem se k večeru konečně dostala k nim na oddělení nastálo, tak si ho nechaly nadále u sebe, abych si odpočinula. Ale když jsem si pro něj za chvilku šla, protože šel na návštěvu můj táta, tak mi řekly, že ho tam nemají, že ho musím mít u sebe na pokoji a ať se jdu kouknout. Nakonec za mnou přiběhla sestra a se smíchem mi říkala, že už ví kde je, že ho omylem daly jiné rodině při návštěvách. Můžu být jenom ráda, že ho nedali jiné rodině, která třeba zrovna odcházela domů. Ale byla jsem tak ráda, že se našel a navíc hodně mlaďounká, že jsem nestropila žádnou scénu, dnes bych se taky chovala jinak. A zmíněná sestra se ani neomluvila. Až druhý den staniční sestra. A to bohužel nebyla jediná chyba, kteráse tam stala, bylo jich mnohem víc. Takže Apolinář už nikdy!!!! Ani kdyby to byla jediná fungující porodnice v Praze a středních čechách.
 zuzka a Anežka 06/05 
  • 

Re: Výměna miminka při kojení 

(24.10.2007 11:52:44)
Já rodila před dvěma lety také u Apolináře a malou mi tedy po porodu ukázali, pak ji šli umýt a zabalit, tam s nimi šel manžel. A já pak začala moc krvácet, měla jsem velkou ztrátu krve, dvě hodiny zastavování krvácení. Během té doby choval malou nějakou chvíli manžel. Když jsem se ráno probrala a manžel za mnou přišel, malou mi sama sestřička přinesla. Pak jsem byla ještě na JIP a pak již tedy na pokoji. Malou mi nosili a ptali se sami, kdy ji chci mít u sebe. Byla jsem opravdu ve špatném stavu, takže jsem byla ráda, že jsem ji hned neměla u sebe. Samozřejmě bych našla i nějaké "mouchy", ale zachránili mi tam život a to do slova a do písmene. Je tedy pravda, že dodnes mě mrzí, že jsme si neužili s manželem ty dvě hodiny na sále - spolu s miminkem. A k výměně - Anežka byla od malinka "zmenšený tatínek", takže opravdu je naše :)
 Mortadela 


Re: Výměna miminka při kojení 

(24.10.2007 12:13:17)
Já teď podotknu něco mimo téma, ale fakt vám to musím říct - teda vám, co jste rodily císařem! Holky, já si vždycky naivně myslela, že takovou bolest co jsem při porodu zkusila já, nemůže žádná z vás znát, že jste císařem tomu nejhoršímu unikly... Jak jsem byla blbá a tímto se vám všem moc omlouvám. Včera mi z břicha vyřízli dvě mateřská znaménka a ta bolest, když to přišlo k sobě, byla děsná. A to je jenom na povrchu, když je to břicho proříznuté durch - to musí být na mašli! Tak ještě jednou pokorně přiznávám, že jste dobré, že jste tu bolest vydržely! Sorry.
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: Výměna miminka při kojení 

(25.10.2007 14:30:02)
Císaře jsem zažila a nebyla to žádná hrůza,automaticky se ptali, jestli chci něco proti bolesti. Nástřih považuju za horší. Ale asi je to individuální.
 petra 
  • 

Re: Výměna miminka při kojení 

(24.10.2007 10:50:48)
Já mám taky podobnou zkušenost, i když ne z Prahy. Moje dcerka dostala za cca 72 hod po porodu silnou novorozeneckou žloutenku (takže jsem byla ráda, že porodnice, kde jsem rodila propouští standardně až 5. den po porodu), takže ji odnesli do inkubátoru pod UV světlo a mně ji nosili jen na kojení. Jediné označení miminek bylo číslo na kroužku na ruce, které ale šlo sundat, takže v inkbátoru bylo miminko bez čísla. Jednou mně malou přinesli na kojení v zavinovačce s jiným jménem. Musím říct, že pocit to byl velmi nepříjemný a hodně jsem zkoumala, jestli mám u sebe opravdu svojí holčičku. Když se po dvou dnech situace opakovala, tak jsem poprosila sestřičku, aby mě zavedla za druhou maminkou a společně jsme se šly podívat do inkubátoru, kde obě holčičky ležely. Každá jsme ukázala na jiné dítě, tak doufám, že mám dítě vlastní. a kdyby ne, stejně už bych svou dcerku nevyměnila. (i když je blonďatá a oba jsme s manželem tmavovlasí...)
 LaraKroft 


Re: Výměna miminka při kojení 

(24.10.2007 10:57:16)
"První šok byl to že jsem nepoznala vlastní dítě , ale holčičky si byly velice podobné tak jak to u čerstvých miminek bývá."

Já teda nevím, ale já jsem si oba kluky v porodnici naprosto jistě poznala...i když jsem se třeba šla osprchovat a odvezla ho na "dětský pokoj", kde bylo třeba 10 dalších vaniček s miminky, stačilo se mu podívat do obličeje...každé miminko je jiné, uznávám, že podobná si být mohou, ale nejsou stejná!
 mili 2 deti  
  • 

Re: Výměna miminka při kojení 

(24.10.2007 11:13:28)
ano nejsou stejná ale jsou si podobná !!!dcerku jsem viděla do té výměny dvakrát dohromady 20 minut o tom že je žena vyčerpaná nemusím psát proto se nemusím cítit provinile že jsem ji nepoznala.
 LaraKroft 


Re: Výměna miminka při kojení 

(24.10.2007 12:19:41)
Samozřejmě...to už jsem ale psala předtím, že pokud matka není porodem totálně vyčerpaná.
Bavíme se o normálních porodech, kdy je matka i dítě v pořádku.
 Radka + 2  
  • 

Re: Výměna miminka při kojení 

(24.10.2007 15:49:16)
Mili, vůbec nemusíš mít výčitky svědomí!!! Ty je nemáš, ale opravdu ani náhodou nemusíš mít.
Jasně, každé dítě je jiné, ale když jsem se probudila po císaři, tak bych brala asi jakékoli dítě.
Možná jsem vážně necitlivá, ale když miluju své děti a starám se o ně, věnuju se jim, tak nemám výčitky za to:
- že jsem rodila císařem (akutně za porodu)
- že jsem netoužila mít dítě po porodu u sebe
- že jsem netoužila mít dítě u sebe celý den v porodnici
- že jsem ho nemilovala hned (to první), zkrátka ta láska přišla postupně

nerozumím těmto traumatům, ale chápu, že každý má o životě své představy a jejich nesplnění ho můžou rozrušit.
 Petulina, kluci 11 a půlroční mimi 
  • 

Re: Souhlas s Radkou 

(27.10.2007 21:27:39)
absolutně souhlasím. Mám také oba kluky císařem, oba jsem viděla asi 6 hodin po porodu nadopovaná a bolavá tak, že si setkání stěží pamatuju. (ten druhý mě utkvěl víc, protože byl tmavý, chlupatý a měl dlouhé černé vlasy - přímo háro, takže záměna nehrozila) Nosili mi je poctivě ke kojení a taky jsem nebyla schopná je mít u sebe jak přes den i v noci. I pocit euforie a lásky se dostavoval postupně, tak, jak ze mě vyprchávaly sajrajty proti bolesti a mozek začal zase pracovat. Nebyla jsem schopná se pohybovat, myslet natož se starat o děti. Manžel druhého syna viděl hned po porodu a dokonce ho nechali miminko i pochovat - poté,co dítě vzkřísili. Podolí se moc zlepšilo. Výčitky taky nemám. Měla bych je, kdybych doktory neposlechla ve všem co rozhodli a ohrozila tak své dva zdravé obříky. (4700 g a 4300 g.) Ani mě nenapadne si stěžovat - i když si uvědomuji, že mi chybí článek v řetězu - bezprostřední kontakt s čerstvě narozeným dítětem a ten pocit štěstí, co rodičky popisují. Nedalo se ale nic jiného dělat. Takže zaplať bůh doktorům.
 Ivana Procházková 


Re: Záměna novorozenců 

(26.10.2007 21:45:20)
Teda Radko, já tu bulím jak želva nad tím, jak to šťastně dopadlo.. To je snad jak z červené knihovny...
 Bára 
  • 

Re: Záměna novorozenců 

(28.10.2007 14:49:38)
Děkuji za příspěvek, mluví mi ze srdce. I já to tak cítím a jsem velmi překvapená, že někdo se dožaduje výměny dětí, ani já bych "své" nedala.
 Nik 
  • 

Bravo Radko 

(30.10.2007 11:28:42)
Jenom matka muze pochopit co ty dve maminky a dve holcicky citi. Proc je psychologove nuti k necemu tak neprirozenemu ?
 Axela 


Neumím si představit 

(24.10.2007 9:44:57)
Za prvé - neumím si představit, že po porodu by mé dítě zůstalo ihned se mnou. Já jsem uvítala, že si ho na pár hodin vzaly sestry na oddělení. Byla jsem neschopna vstát, ještě večer (syn se narodil v poledne), kdy jsem šla do sprchy, mě z ní vynesli, protože jsem omdlela. Kdybych se měla starat ještě o syna, kdo ví, jestli bychom oba ve zdraví přežili :-) Tím chci jenom říct, že jakýkoliv úzus (odnést dítě nebo jej nechat za jakoukoliv cenu matce) je nepřípustný a každá situace se musí řešit zvlášť.
A za druhé - spojovat odnesení novorozence po porodu pryč jako příčinu a záměnu dětí jako důsledek, je nesmysl. Existuje přece mnoho případů, kdy dítě s matkou po porodu být prostě nemůže, takže problém manipulace s dítětem po porodu je záležitostí přesného dodržování postupu při označení a ne živelného ponechávání dítěte s matkou.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Neumím si představit 

(24.10.2007 9:48:08)
Ano, někdy to nejde, al eje to třeba tak 10% novorozenců - takže když bude běžná praxe nechat novorozence s matkou, 9x snížíš riziko záměny (kromě jiného).
 Andrejka68 


Re: Neumím si představit 

(24.10.2007 10:02:58)
mě dali obě děti hned po porodu na břicho, umyli je za účasti otce hned na sále, nikdo mi dítě neodnesl ani na chviličku...až druhý den na píchání do patičky a to jen na chvilku a poté, co se mě zeptali na souhlas, kdybych chtěla, mohla jsem jít taky...a třetí den jsme šli domů v obou případech...takže to jde i u nás, samozřejmě, musela jsem si zajet do jiného města, konkrétně do Vrchlabí, ale stálo to za to
 Axela 


Re: Neumím si představit 

(24.10.2007 10:22:14)
Ano, v tom máš jistě pravdu, jenomže mi přijde, že problém neschopnosti personálu by vlastně takhle měly vyřešit samy matky. Je to obecný nešvar v naší společnosti, neochota přijmout zodpovědnost za svou práci. Jinde by primář a vrchní sestra při takovém přehmatu odešli sami, tady museli být vyhozeni a ještě se na jejich podporu podepisují petice, jakoby neexistovala jejich přímá zodpovědnost za skutky, kterým oni sami nejsou přítomni.
 Jíťa 
  • 

Re: Neumím si představit 

(24.10.2007 20:34:52)
Riziko nesnížíš tím, jestli necháš dítě po porodu s matkou nebo ho odneseš, ale tím, že je sestra HNED po narození řádně označí. Pokud je neoznačí, tak může být s matkou pořád, a stejně může k záměně dojít později (třeba když si odnesete děti na pohlídání když jdete na ultrazvuk nebo jiné vyšetření).

Ty záměny potom, když nosí miminka ke kojení apod. se brzy zjistí a dají se snadno napravit. Jsme lidé omylní, to se může stát, zvláště pokud je fofr a sester málo a to, že matky si své děti poznají, neznamená, že je poznají i sestry.

Já rodila 1x v Brně a 1x v Olomouci a pokaždé mi mimčo označili a popsali hned jak se narodilo a přede mnou.
 Věrka a 3 kluci 


Re: Neumím si představit 

(24.10.2007 10:01:52)
Jenže většinou to jde... jasně, pokud je zdravotní problém na straně matky nebo miminka, tak je to něco jiného, ale myslím, že autorka několikrát zdůrazňuje, že doporučení WHO se týká pouze zdravých novorozenců a matek... a když máš své dítě pořád "na očích", tak ti ho fakt nevymění - to je moje zkušenost... a pokud zdravá mamak chce mít u sebe zdravé dítě, tak by to měla být samozřejmost a neměla by se o to dožadovat - je to přirozené
 Iva 
  • 

Re: Neumím si představit 

(25.10.2007 2:47:37)
mít své dítě pořád na očích - no ale taky chodíš do sprchy nebo na záchod, kam si honebereš s sebou...takže jsem pro označit!!!! Moje dítě označili natřikrát. Hned jak mi ho dali na břicho mu nafest přivázali na ručičku platové číslo a mě stejné. Na druhou ručku mu dali papírový (plastový?) náramek se jménem co jde oblíct ale ne sundat dolů a na stehýnko nechali tátu napsat jakousi genciánou či co to bylo jméno. Náramky se sundávají (stříhají) až po propuštění jako poslední úkon v nemocnici, teda to číslo, to chtěli zpět, ten náramek se jménem jsme přestřihli až doma, a jméno s smývalo taky ještě pár dní. A hlavně jsem od porodu nedělala nic jiného než koukala na to naše miminko, takže podobu jsem znala brzo hodně nazpaměť.
Díky za to, jen představa že bych ji měla po roce kojení, piplání a mazlení vracet mi dělá zle. Fakt jim nezávidím, ať udělají cokoli bude to špatně. Toho otce co to spunktoval nechápu, stejně jako další lidi co si tyto testy dají dělat. Je špatné že to vůbec jde tak snadno. Ať vyjde cokoliv, je to vždycky zlé, minimálně to zkazí vztahy v rodině, i když si chlap potvrdí že Pepíček není souseda. V těchto věcech se šťourat nemá, jen jsou pak všichni nešťastní. I když to nezní moc demokraticky, povolila bych testy na DNA jen v ohrožení života nebo kriminalistům. Nebo nevím, co by jinak pomohlo.
 Věrka a 3 kluci 


Re: Neumím si představit 

(25.10.2007 12:13:36)
V porodnici, kde jsem byla já jsme měli záchody i sprchu přímo na pokoji :-) ... dovnitř jsem si mimi samozřejmě nebrala, zas až tak paranoidní nejsem :-) proti označení miminek samozřejmě nic nemám... jen proti odnášení neznámo kam...
 1.3Magráta13 


Uvedení na pravou míru? 

(24.10.2007 10:06:48)
Chci se jen ohradit.
1/ Dceru po porodu umyli, zvážili, změřili, oblékli, asi na 10 vteřin mi jí ukázali a odnesli. Bylo to v 1 hodinu ráno a později mi bylo vysvětleno, že si jí převzala dětská sestra a protože je tam v noci na službu jen jedna, nemohla tam se mnou čekat. Přitom já jsem chtěla, aby mi malou nechali a umožnili nám s manželem, abychom byli všichni tři spolu. Na sále jsem pak ležela další 3 hodiny sama, jediná. Takže by to šlo. Ovšem neohradila jsem se, takže je to moje chyba. Omluvou budiž to, že jsem byla mladá a vyjukaná holka.

2/ Odchod po porodu
Opravdu bych si troufla odejít za 2 dny po porodu, pokud bychom dítě i já byli v pořádku. Do nemocnice to máme 1/4 hodiny a doma se mnou týden byla maminka, která se o mě starala. V nemocnici mi nikdo nevysvětlil ani kojení, pouze stylem "mlíka máte dost, tak kojte!", navíc tam pak dceři šoupli příkr mo flašky a do 3 týdnů bylo po kojení úplně. Ano, můžou nastat komplikace, dítě se může dusit, mít žloutenku atd. atd.... ale to se může stát i ten 5. den po příchodu domů. Já bych zrovna tohle "riziko" podstoupila.

3/Výraz dívat se mezi nohy.
Omlouvám se, pokud někoho tento výraz pohoršil. Nevadí mi prohlídka, chápu její užitečnost, ale představovala bych si to tak, že ke mě přistoupí lékař, který se mi představí a CITLIVĚ se podívá. Ne že přijdou 3 lékaři 2 medici a 2 sestry, sestra vezme dlouhou pinzetu, kterou mi odhrne vložku, následuje max.10 vteřinový pohled všech zůčastněných, sestra pak zase všechno "přiklopí" a hodí na mě peřinu. Nedej bůh, kdybych měla na sobě kalhotky.

Chápu, že se vše dělá pro bezpečnost a zdraví rodiček i dětí, ale i tohle všechno se dá dělat citlivě a s lidským přístupem. Proto například očekávám, že se po zavedení plateb u lékaře změní přístup lékařů k pacientům. I když hlavně mi vadil přístup některých sester. Např. necitlivé poznámky na adresu dětí jako "to je uřvanec", ta má ječák"....jasně, nemyslely to tak, ale ženská po porodu je hodně citlivá, tak by si to měly uvědomit. Nebo když jsem dostala vynadáno, že dceru chovám, že jí rozmazlím. No a co? I kdyby, bude to moje rozmazlené dítě, ony se s ním pravděpodobně už víc nesetkají. Nebo přednášky na téma co smíme a nesmíme jíst, aby děti neměly nadýmání a pak servírovat kapustovou polévku a luštěniny???

Podotýkám, že toto byly sice negativní zážitky, ale vedle toho mám samozřejmě spoustu zážitků pozitivních. Pan doktor-porodník mi věnoval maximální péči, trávil se mnou čas i na hekárně ač tam být nemusel, povídal si se mnou....

Pevně doufám, že podruhé si už některé věci zorganizuji líp a nebudu už tak vystrašená.
 Štěpánka 
  • 

Re: Uvedení na pravou míru? 

(24.10.2007 10:42:34)
Ahoj Magráto,

celkem tě chápu. U prvního porodu jsem byla taky vyjukaná, snažila jsem se personálu ve všem vyhovět, poslouchala jsme jejich rady, nechala jsem si celou dobu monitorovat miminko, dát oxitocin, miminko jsem tlačila na zádech. Měla jsem jen asi dva drobné dotazy (námitky). Bylo mi řečeno, že moc čtu. O poporodním vůbec nechci mluvit, otevírat staré rány. Nikdy více Apolinář, není to porodnice pro nekomplikované porody.

Při druhém porodu to bylo úplně jiné. Rodila jsem tak, jak jsem chtěla. Přišla jsem se sepsaným porodním plánem, který jsem při přijetí probrala s doktorem. Většina požadavků nebyl problém. Sestry se mi snažily taky radit, pouštěla jsem jejich rady mimo. A bylo mi dobře. To bych si u prvního porodu netroufla. Druhý porod byl úžasný zážitek. Miminko mi hned po narození dali na břicho - měla jsem to napsané v porodním plánu. Prvního syna bohužel hned odnesli, předem jsem si o to neřekla a po porodu jsem byla vyčerpaná a mimo. Tohle mě mrzí ze všeho nejvíce, protože tenhle moment byl u druhého porodu ten nejkrásnější, báječné završení společného úsilí. Po druhém porodu zůstalo miminko s námi. Bylo to v Kladně. Měla jsem nadstandard, takže i po převozu na pokoj byl s námi tatínek. Vyžadují, aby se do oficiálního vstávání po porodu (6hod) o miminko staral někdo další, samotné mamince ho nenechají. Pak už jsem syna měla pořád u sebe.

Takže Magráto, nejsi sama, kdo lituje, že napoprvé nebylo vše, jak by si to člověk představoval. Mnohokrát jsem si vyčítala výběr porodnice, to, že jsem si nedokázala nic prosadit apod. Ale bylo to poprvé a snažím se tím netrápit.

Štěpánka
 Kačka 
  • 

Re: Uvedení na pravou míru? 

(24.10.2007 11:12:53)
Štěpánka Kolářová? Pracuješ na Karláku na hematologii?
 1.3Magráta13 


K výměně dětí... 

(24.10.2007 12:03:41)
Teda, já nevím, dceru už mám dost velkou, ale kamarádka má 10ti měsíčního chlapečka a nedovedu si představit, že by jim někdo řekl: "Tohle dítě není vaše" a musela ho vyměnit.
I když na mě ten jeden tatínek taky působí trochu vypočítavě, ale vůbec se jim nakonec nedivím, že chtějí takové odškodné. Takováhle chyba je pro mě penězi k nezaplacení. Chápu, že jsme jen lidi a lidský faktor někdy selže, ale v takovýhle případech může způsobit katastrochu a jistě ovlivní životy obou rodin asi nadosmrti.
Štěstí je, že obě děti vyrůstají v lásce a že jsou obě zdravé.
Ale myslím, že nejtěžší je to pro ty maminky a taky pro prarodiče. Děti samotné, když jsou takhle malé, se s tím snad vyrovnají dobře.

Ale jak říkám, představit si to nedovedu.
 Eva 
  • 

Re: Uvedení na pravou míru? 

(24.10.2007 13:29:49)
Tak na mě se při vizitě díval primař s odstupem 2 metrů po dobu asi 2 vteřin a na základě toho mě odeslal na ultrazvuk dělohy. Jo, a ještě sestra zatírala šití fialkou. O nějakým představování nemohlo být řeči.
 Sandra + 1  
  • 

Re: Neumím si představit 

(24.10.2007 15:16:42)
Prominte necetla jsem uplne vsechno, co se tu reklo, tak to asi budu opakovat ale...rodila jsem v Australii, v uplne normalni statni porodnici a bylo uplne vyloucene, aby dite po porodu odnesli...naopak, trvaji na tom, ze se musi prilozit nahe na kuzi matky a pokusit se o kojeni (samozrejme, ze to jeste nejde, pomaha to pri vytvoreni mleka, navyku atd)...Dalsi dite mam rodit v Cechach, a i kdyz nejsem zadny silenec co se tyce prirodnich metod atd - napr. urcite nebudu rodit bez epiduralu, pokud to jen trochu pujde - po tomto clanku premyslim o tom, ze v Cechach rodit nebudu...proste proto, ze si neumim predstavit, ze by to mimino "po tom vsem" :-) odnesli ode mne...
Jinak, v nekterych soukromych nemocnicich v Australii je pry berou pryc na noc, kdyz si to matka preje, aby se mohla vyspat...to by mozna clovek nekdy rad vyuzil, ale urcite ne hned po porodu...
 Baba Jaga 


Re: Neumím si představit 

(24.10.2007 15:22:57)
Jojo, v USA totez, ja ted cekam druhe a v Cechach rodit urcite nechci....Taky uz proto, ze epidural tam davaji ve vetsine porodnic velmi neochotne a jen na par hodin, ne na cely porod.

Nejaka zamena tady byla naprosto vyloucena, sice se nepise na kuzi ditete {coz ale povazuji za nejmene spolehlivy zpusob - muze se smazat}, ale daji diteti i matce nekolik identifikacnich stitku, do postylky karticku se jmenem {v postylce se i prevazi na vysetreni a k matce}, meli jsme oba na ruce i naramek, ktery pipnul vzdycky, kdyz jsme se k sobe priblizili a presto ze jsem v porodnici v te dobe byla jedina rodicka {ten prvni den} tak sestry vzdycky kontrolovaly identifikacni stitky {maly mel po porodu velke zdravotni problemy, tak ho casto odvazeli na pichnuti antibiotik a u toho jsem byt nechtela, ale pokud je dite zdrave, tak ho od matky v podstate neodvezou vubec}
 valdina 


Re: Neumím si představit 

(24.10.2007 15:33:55)
No, jenze ony ty listecky a prouzky se taky daji rozvazat a sundat. Nevim sice, proc by to personal delal, ale clovek nikdy nevi. Z kuze se to aspon tak snadno nesmaze a riziko toho, ze by se to dalo zneuzit, je male. Nelibi se mi takove to generalizovani, jako ze v Cesku je to strasne a na zapade naprosto skvele. Ja mam tady v UK kamaradku, Cesku. Prvni dite mela tady a od zacatku druheho tehotenstvi si radsi sama platila pojisteni v Cechach a na kontroly jezdila tam. Asi vedela dobre, proc. Co mi rikala, tak tady v tehotenstvi na ni za 9 mesicu nikdo nesahl, nebyla na jedine kontrole. Sama tu mam se zdravotnictvim nejake zkusenosti a na to ceske nedam dopustit.
 Sandra +1 
  • 

Re: Neumím si představit 

(24.10.2007 15:51:23)
Nikdo nerika...v Cesku je to spatne, jinde skvele...ja jiste ne...slo jen o docela strucny popis situace, kterou jsem zazila, to je vsechno...me proste jen desne a uprime prekvapilo, ze je v Cechach jeste praxe odnaset deti po porodu...
 valdina 


Re: Neumím si představit 

(24.10.2007 16:26:23)
No, ja reagovala spis na Marketu, ktera rekla, ze v Cechach by nikdy nerodila. Ja znam naopak holky, ktere rekly, jedine v Cechach. Je to tvrzeni proti tvrzeni a jak rikam, vsude se da narazit na neprijemne lidi a urcite bych vsechny nehazela do jednoho pytle. Ja osobne treba k veskerym lekarum letam do Cech a platim si hotove, ale je fakt, ze ja to mam proti tobe kousek:-)
 Baba Jaga 


Re: Neumím si představit 

(24.10.2007 16:28:52)
Valdino, ja rozhodne nehodnotim lekarskou peci, ta je v Cechach jednou z nejlepsich na svete, ja hodnotim chovani k pacientum, kde je to bohuzel fakt bida.
 valdina 


Re: Neumím si představit 

(24.10.2007 16:47:39)
Aha, tak to jsem nejak napochopila. Castecne mas pravdu, ale kdyz uz se bavime o lekarske peci, tak ja bych radeji videla kvalitu pece, nez ze se na me nekdo bude usmivat, ale nepomuze. Idealni by samozrejme byla kombinace obojiho. A i porodnictvi, ac porod je prirozena zalezitost a ne nemoc, je soucasti lekarske pece.
 Baba Jaga 


Re: Neumím si představit 

(24.10.2007 16:58:58)
Jenze proc by si mel clovek vybirat??? Muzes mit prece slusnou peci a slusny pristup, to se nevylucuje. Jedna kamaradka musela v bolestech sama vzit veci a jit na porodni sal, pri tom se na chotbe pozvracela a sestra ji strasne servala a donutila to {v bolestech!!!!!!!!!} vytrit!!!!! To by tady bylo na zalobu. Proste lekarsky personal by mel pochopit, ze je tu pro pacienty, ne za trest! A napriklad vizity po porodu, kdy vam mezi nohy kouka patnact lidi, mi prijdou vylozene potupne, to by se mi urcite nelibilo a neni to nutne.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Neumím si představit 

(24.10.2007 18:48:05)
valdino, profesionalita JE kombinací obojího.
 valdina 


Re: Neumím si představit 

(24.10.2007 22:11:28)
Ja s timhle naprosto souhlasim, profesionalita je kombinaci obojiho. Ale tady do hry vstupuje dalsi vec a to jsou finance. Tady v UK se treba za vsechno plati, tady, jak se rika, ani kure zadaramo nehrabe. Nevim, jak je to v Americe, jestli se tam ze skvelou peci plati, ale tady urcite. Za co si zaplatime, to mame. Jestli chcete lepsi podminky, muzete si zaplatit nadstandard. Ale to se zase dostavame k tomu, ze lide potom krici, jak je vsechno drahe. Ale vsude ve svete je normalni, ze jestli chci mit skvelou peci, zaplatim si za ni, kdyz si nezaplatim, musim se smirit s prumerem. Je to krute, ale takhle to funguje. A i kdyz me ted mozna spoustu lidi ukamenuje, ja si porad myslim, ze lekarska pece u nas je vyborna a nemame si na co stezovat. A jeste reakce na Marketu. To, co provedla ta sestra kamaradce je hyenismus a ona v nemocnici nema co delat.
 Baba Jaga 


Re: Neumím si představit 

(25.10.2007 1:55:15)
Valdino, ona si pak chtela na tu sestru stezovat, a ta ji rekla, ze ma par let do duchodu a at si klidne stezuje, ze je tam 15 let a kvuli jedny hysterce ji nevyhodi. Jinak s tou peci, ja jsem rodila ve statni nemocnici, neplatila jsem ani dolar, vsechno slo z pojisteni a pece i podminky byly opravdu nadstandardni.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Neumím si představit 

(25.10.2007 8:06:16)
valdino, slušnost nestojí nic, jen slušné vychování a nadřízené, které k němu své podřízené vedou
 suzann 
  • 

Re: Neumím si představit 

(25.10.2007 8:29:39)
máš pravdu, jestli chci mit skvelou peci, zaplatim si za ni, kdyz si nezaplatim, musim se smirit s prumerem. Ale slušný přístup není nadstandard.
Problém je navíc to, že tady není možnost si za nadstandard připlatit, tady prostě existuje jen ten průměr.
Taky mi vadí, že když jsem si četla "recenze" různých porodnic, tak vpodstatě z toho vyplynulo, že opravdu dobrá péče i s dobrým pocitem maminky byla pouze v případě, že si dotyčná zaplatila nadstandartní pokoj, ale co když jsou všechny obsazené? To na ni pak zbylo klasické odd. šestinedělí, kde to podle rodiček vesměs byla hrůza. I to je důvod, proč já bych chtěla rodit ambulantně. Co když by na mě nezbyl ten nadstandard? Pak by mě buzerovaly sestry, uklízečky, vizity, atd. Díky, nechci.
 Jíťa 
  • 

Re: Neumím si představit 

(24.10.2007 20:55:23)
Psaní na kůži se jen tak nesmaže, na rozdíl od různých náramků s čísly, které poměrně snadno odvážeš. To by se asi musel použít líh, benzín nebo nějakej jinej sajrajt. A to už by musel někdo chtít úmyslně. Malýmu se ty nápisy úplně ztratily až 3. týden po narození, a to jsem ho koupala denně.
 Baba Jaga 


Re: Neumím si představit 

(24.10.2007 21:52:20)
Ale vzdyt zrovna v teto kauze rikala slecna Trojanova, ze Nikolka sice na nozicce napis mela, ale ROZMAZANY. Navic, proc by nekdo ty naramky odvazoval? To se samozrejme nesmi a nedela. Tady pokud vim deti ani nekoupou, jen je omyvaji vlhkym hadrikem, takze to nikoho ani nenapadne.
 Jíťa 
  • 

Re: Neumím si představit 

(25.10.2007 8:21:02)
Kauzu nesleduju tak bedlivě, abych věděla, která holčička byla jak popsaná. Jen jsem reagovala na příspěvek v diskuzi, ohledně toho, že se nápis může smazat.
Ad náramky. Asi je pravda, že se nesmí sundávat, ale jak jsem četla tady v diskuzi tak se to zřejmě dělá. A pokud si vzpomínám, tak jsem měla sama sto chutí malýmu ten náramek oddělat protože mi překážel při převlíkání. Ale byl plastovej a sundat šel jedině kdybych ho přestřihla a to jsem si netroufla riskovat.
 miuška 


Přesně můj názor 

(24.10.2007 12:29:06)
Petra Sovová vyjádřila bezezbytku můj názor, rutina, pohodlnost a zajetý stereoty v našich porodnicích je pro mě naprosto nepřijatelná nehoráznost, a jak se z komentářů zdá tak se toho asi dlouho nezbavíme pokud právní povědomí vypadá jako to Slunečnice .... Pobyt v porodnici je pro zdravou matku a zdravé dítě zbytečný, možná pro někoho příjemný a vítaný to nikomu neberu, mám kamarádky, které si libují jak si tam odpočinuly a znám i takové co jsou rády jak ušetřili, jak si lékaři libují, neb pobyt rodičky s dítětem je pojišťovnami dobře honorován a ještě maj jistotu, že si přividělaj očkováním, odstraněním pupečnío pahýlu a doufají že si ještě dlouhoo udrží téměř monopol na screaning metabol vad, dobrej byznys a ještě maj tu nezodpovědnou populaci pod kontrolou, že se naočkuje a vyšetří, samá pozitiva a životní jistoty, ale to nic nemění na faktu, že je to zdravotně neopodstatněné ....
 Slunečnice 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 12:38:31)
...pokud je pro tebe screening metabolických vad nepodstatný,tak to Tě musím opravdu politovat!!!!!!! Viděla jsi někdy pravého kreténa (štítná žláza),nebo dítě postižené fenylketonurií?? Příjde Ti opravdu tak nepodstatné to včas zachytit,aby mohlo být dítě včas zaléčené a nedošlo k postižení CNS???
 miuška 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 12:47:23)
Slunečnice u tebe asi nebude problém jen v nedostatečné právním povědomí, ale také v porozumění psanému textu, nic tom, že by pro mne byl screening metabolických vad nepodstatný jsem nepsala ...
 Slunečnice 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 12:51:44)
Mio,tak si to po sobě pořádně přečti-pro tebe je screening jen dobrý byznys a zdravotně nepodstatný...Aspoň to tak vyznělo...
 miuška 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 13:05:52)
Uznávám, že je to dlouhé souvětí ... Pobyt v porodnici je pro zdravou matku a zdravé dítě zbytečný .......... ale to nic nemění na faktu, že je to zdravotně neopodstatněné ....
 Kudla2 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 12:55:42)
Slunečnice, a jak si vysvětluješ, že to, co bylo před 10-20 lety v českých porodnicích naprosto nemyslitelné (tatínek u porodu, výběr porodní polohy, dítě po porodu hned k mamince), se stává pomalu, ale jistě běžnou praxí? Jsou tedy ti doktoři opravdu tak neomylní, když před časem to nešlo, a teď se to dělá běžně a k žádným tragédiím nedochází?

A museli si to vydupat rodiče (díky samozřejmě některým osvíceným zdravotníkům), které bys asi před těmi 20 lety označila za nezodpovědné, protože nejsou ochotni bez přemýšlení akceptovat jakékoli názory odborníků, což je nezodpovědné a určitě to strašně špatně dopadne?
 Kudla2 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 12:56:07)
Slunečnice, a jak si vysvětluješ, že to, co bylo před 10-20 lety v českých porodnicích naprosto nemyslitelné (tatínek u porodu, výběr porodní polohy, dítě po porodu hned k mamince), se stává pomalu, ale jistě běžnou praxí? Jsou tedy ti doktoři opravdu tak neomylní, když před časem to nešlo, a teď se to dělá běžně a k žádným tragédiím nedochází?

A museli si to vydupat rodiče (díky samozřejmě některým osvíceným zdravotníkům), které bys asi před těmi 20 lety označila za nezodpovědné, protože nejsou ochotni bez přemýšlení akceptovat jakékoli názory odborníků, což je nezodpovědné a určitě to strašně špatně dopadne?
 Slunečnice 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 13:18:22)
...jistě,všechno se dá dohodnout pokud tomu odpovídá celková situace a to jak porod probíhá.Já mám však spíše opačné zkušenosti-rodiče mají zkreslené informace a představy,domáhají se,občas i arogantně,některých postupů a jsou rozčarovaní pokud se jejich požadavek,nebo představa ukáže pro jejich konkrétní situaci nevhodná...A pokud dojde ke komplikacím,hledají viníka...
 andrea 1 mimi 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 13:42:28)
Plně souhlasím se Slunečnicí.Je vidět,že je tady převážná část fanatiček,kterým záleží jen na sobě,na tom,co je momentálně in/domácí porody,neočkovat,porod bez klystíru,bez holeni atd./Na své dítě,jeho zdraví a život myslí až na posledním místě.Mě teda šlo především o to,jestů bude maličká zdravá a v pořádku,nic jiného mě při porodu nezajímalo.Holt každá jsme jiná....
 PajaMM 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 13:54:28)
Andreo,
to si fakt myslis, ze je maminkam, ktere se nechteji podridit ve vsem lekarum, protoze ne vsechny postupy jsou vzdy nutne a prospesne, jedno, ze jejich dite nebude v poradku pripadne zemre? Vazne si myslis, ze kladou na prvni misto jen sebe a sve pohodli na ukor svych deti?
Ne, mila zlata. Ony sve deti miluji stejne jako kazda jine normalni maminka. Jen se sebou a svym ditetem nechteji nechat delat neco, co neni nutne a prospesne. Premysleji, vybiraji si, hledaji moznosti....Zadna normalni maminka by neohrozila zdravi a zivot sveho ditete, to mi ver. A zamerne pisu normalni, protoze jsou i jien pripady.

A ze se tohle vzdycky stoci na debatu o nastrihu, klystyru, holeni a tak, kdyz uz se to tu vsechno tolikrat probiralo? Proc maji rodicky, ktere jsou s porodnicemi a postupem lekaru spokojene, porad tendenci obouvat se do rodicek, ktere to chteji jinak a osocuji je, ze ohrozuji zdravi a zivot svych deti?

Proc je asi v jinych zemich normalni, ze zena muze rodit doma, je k tomu zavedeny system i pece, ze mohou rodit ambulantne a nikdo nevidi zadny problem? O ostatnich praktikach ani nemluvim....Myslite si, zelekari napr. v UK jsou mene vzdelani nez nasi? A ze zamerne ohrozuji zivoty rodicek i deti?
 1.3Magráta13 


Fanatičky 

(24.10.2007 14:45:28)
Tak jsme se asi nějak špatně pochopili. Napíšu tady proto svou přesnou představu.

Rodila jsem před 8 lety v malé porodnici. Dostala jsem klystýr, oholili mě, měla jsem k dispozici sprchu, žebřiny, míč...na sále jsem byla tu noc jediná, lékař i asistentka se mi věnovali a manžel byl u porodu. Nic z toho mi nevadilo.
Vadilo mi přesně to, že mi dítě jen ukázali a odnesli. Nikdo mi neřekl kam, nikdo mi neřekl proč se mnou nemůže být, nikdo mi neřekl, kdy mi ho přinesou. Místo toho poslali manžela domů, mě nechala sestra ležet na sále, v ruce kapačku, vynadala mi, že si dávám ruku pod hlavu, vrazila mi mísu a řekla "vyčůrat" a stála nade mnou. Když mi to nešlo, tak teda odešla a já se pak v klidu vyčůrala. Vzala mísu, řekla "spěte" a odešla. Nechala mě hodinu v přítmí uprostřed noci samotnou na sále. Mě se vůbec nechtělo spát. Chtělo se mi brečet, chtěla jsem svírat svoje dítě v náručí, protože až doteď jsme byli nepřetržitě spolu. Bála jsem se, že není dcera v pořádku, když jí odnesli. Mobil jsem tenkrát ještě neměla, takže nezbylo než čekat do rána. Po hodině mě odeslala na pokoj a v 6 ráno mi konečně dali dceru.

MOJE PŘEDSTAVA:
Já jsem klient, který platí (ať už hotově nebo přes pojišťovnu). Porodnice je služba, kterou jsem se rozhodla využít. Má ideální představa je, že se někdo v porodnici bude věnovat "pouze" mě, třeba jen sestřička. představí se mi a nabídne možnosti. Řekne klady i zápory, ale mé konečné rozhodnutí bude respektováno, ať je jakékoli.
Nejsem žádná fanatička a rozhodně je na prvním místě zdraví dítěte i moje.
Ale, klidně jsem mohla denně dojíždět do porodnice na kontrolu a být doma, kde bych nebyla stresována přístupem personálu, kde bych se třeba nakonec i rozkojila, kde by mi moje dítě nikdo nebral jen proto, že je to tak pohodlnější. Protože moje dcera měla normální porodní váhu, žádné obtíže, a slabá novorozenecká žloutenka se objevila až druhého dne.
Zato jsem musela snášet nařízení a řídit se pokyny ošetřujícího personálu. Nedej bože, když jsem spotřebovala pro dceru víc jak 5 plen za den.

Nehledě na to, že mi přijde nemorální chtít tak nehorázný peníze za přítomnost otce u porodu nebo nadstandart, který znamená obyčejný jednolůžkový pokoj se sprchou a záchodem za poplatek tenkrát 500,-Kč na den.Neříkám, že chci všechno zadarmo a extra zacházení, jen by mi stačilo upozornění. Protože to, co má personál x let zažité, třeba maminku, natož vyjukanou prvorodičku krátce po dvacítce nemusí vůbec napadnout.
Ostatních 10 pokojů po 3 lůžkách mělo k dispozici jeden sprchový kout se 2 sprchami a 3 kabinky WC.

Takže ano, jsem fanatik lidského přístupu a kvalitního vybavení.

Stejně tak mě zarazil údiv sestry, když jsem chtěla se svou tehdy 14 měsíční dcerou zůstat v nemocnici i já. Vždyť přece nekojím, tak na co? Nakonec jsem mohla, ale zase pouze na nadstandart za 500,-Kč denně. Zaplatila jsem to ráda, ale celou dobu jsem si připadala jako rukojmí. Nešlo o žádnou operaci nebo závažnou chorobu, pouze o pozorování kvůli zahlenění a s tím spojeným zvracením.
Kdyby mé dítě muselo na JIP nebo na infekční, ani by mě nenapadlo se hádat. Ale takhle...
Navíc, ne každý si to může dovolit. Byla jsem tam tenkrát s dcerou týden (6x500=3000)Kč.

Všechno je jen o lidech a já už se za ty roky naučila slušně ale důrazně trvat na svém přání, pokud je jeho splnění možné.
Přeji vám, ať se i vaše přání plní.
 Slunečnice 
  • 

Re: Fanatičky 

(24.10.2007 14:53:15)
Magráto,
v principu máš pravdu,JENŽE to by každé oddělení muselo mít skoro trojnásobek personálu,který nám nikdo nezaplatí a tudíž pro ně nebude na mzdy.Každou sestru musíme u pojišťovny tvrdě obhajovat a obhájit,protože s míň personálem to jde prý taky.Jistě-ale na úkor kvality a pohodlí jak ty říkáš Klientů.Navíc je to velký stres i pro personál,protože se prostě nenaklonuje a v danou chvíli,ač by moc rádi nemůžou vyhovět všem ... a v tom vidím celý problém...
 1.3Magráta13 


Ano... 

(24.10.2007 15:22:26)
...v tomhle s tebou souhlasím.
Ale mluvit a vysvětlovat, jednat slušně....na to nejsou potřeba peníze.
Řekla bych o sobě, že jsem vcelku chápavá a poměrně tolerantní, takže bych asi pochopila, kdyby mi sestřička nebo doktor řekli: "Tak maminko, nebojte se, mi teď vaši malou odneseme na dětské oddělení a dáme ji do inkubátoru ohřát. Je noc, je nás tu málo a sestřička tu s vámi nemůže sedět, protože má na oddělení další maminky s dětmi. Bohužel tu nejsme tak zařízení, abychom vám dali malou do postýlky přímo sem na sál, ale po převezení na pokoj za 1-2 hodiny vám sestřička malou ihned přinese. Pokud si budete chtít odpočinout déle, stačí říct a sestřička se o vaše dítě zatím postará".

Výsledek by byl stejný, zabralo by to 2 minuty vysvětlování navíc, ale já bych byla podstatně klidnější.

Jinak ještě chci dodat, že nejsem zastánce domácích porodů, ale ani jejich odpůrce. Své dítě jsem nechala normálně očkovat, ale chápu maminky, které mají názor odlišný.

MMCH, minulý týden jsem koukala na VDV Zázrak života, co vyšel v MF Dnes. Tam byl porod doma naprosto profesionální, i když podotýkali, že u prvorodičkyje to neobvyklé. Nicméně ani slovo námitek. Ovšem, bylo to natáčeno v Británii.

 Slunečnice 
  • 

Re: Ano... 

(24.10.2007 15:29:20)
Vidíš Magráto, a tohle všechno se na mém oddělení děje...A přesto jsou lidi,kteří budou striktně vyžadovat a nebo odmítat,protože jim to někdo doporučil v kursu a nenechají si nic vysvětlit...
 PajaMM 


Re: Ano... 

(24.10.2007 15:36:08)
Slunecnice,
ale takovi lide vzdy byli, jsou a budou...podle nich se to prece neda posuzovat a urcite jich neni vetsina.
Taky ted hledam porodnici, i kdyz casu mam jeste dost a dost. Na porod doma si netroufam, ale oba me porody byly naprosto bez komplikaci, ten prvni uzasny, bez bolesti a uzasne rychly. Ten druhy uz byl o necem jinem, byl to vlastne potrat. Ale i tak to slo velmi rychle a bez komplikaci.
Takze lze predpokladat, ze kdyz to vsechno dobre dopadne, tak i ten teti bude takovy. Chci rodit v porodnici, ale bez zbytecnych zasahu, bez zbytecneho holeni, klystyru, nastrihu, rada bych nadstandard a co nejdrive domu. Asi ty tri dny pobudu v porodce, ale nejsem o tom jeste presvedcena, to se uvidi, kazdopadne se budu snazit si vse zaridit a zajistit, to je jasne. A ocekavam od zdravotniku vstricnost, ochotu, slusne chovani a komunikaci. Pak jsem treba ochotna i slevit ze svych naroku, pokud mi bude podano nalezite vysvetleni.
Jsem problematicky pacient?
 PajaMM 


Re: Ano... 

(24.10.2007 15:44:14)
Taky si chci, samozrejme, vybrat polohu pri porodu, nechci, aby mi miminko odnaseli a tak....proste pro me samozrejme veci.

Poprve jsem rodila ve fakultni nemocnici a nemuzu si stezovat. Az na par sester, ale to je asi vsude. Jenze jsme se prestehovali a ja uz chci neco komornejsiho a nechci dojizdet tak "daleko".
Ten potrat byl taky ve fakultce a tam to vzhledem k situaci bylo uplne bez pripominek. Vsichni byli uzasni.
 Slunečnice 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 16:19:00)
Danielo,nejsi problematický pacient(klient),jen se s některými lidmi těžko hledá v konkrétní situaci kompromis...A ten je na pořadu prakticky denně,vzhledem k provozu...
 PajaMM 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 16:20:37)
No to ano, ale to je asi vsude, ne?
 Sylvie 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 17:53:46)
jen se s některými lidmi těžko hledá v konkrétní situaci kompromis...A ten je na pořadu prakticky denně,vzhledem k provozu...

Slunečnice, nic proti, ale jestli "hledáš kompromis" za pomocí stejných "argumentů" jako tady v diskuzi, tak se nelze moc divit, že se ten kompromis hledá těžko :o/ Podobné oblbováky na mne zkoušeli v první porodnici a naladili mě maximálně tak k přemýšlení, jestli to myslí opravdu vážně, nebo jestli jenom papouškují naučené fráze a díky tomu se dopracovali k tomu, že už jsem jim nevěřila ani "dobrý den" :o/

Podívej - pokud bych chtěla rodit ambulantně a lékařka na mne vybafla, že za zákona musí dítě zůstat v nemocnici 72 hodin, tak si o ní maximálně tak pomyslím, že profesně asi nebude nic moc, že komunikace s pacientem nebude její silnou stránkou, když se musí snižovat ke lhaní. KDyž k tomu navíc přihodí nějaké ty pindy o nezodpovědných rodičkách, je u mne odepsaná úplně a pokud možno se jí vyhnu, protože pokud místo informování používá manipulaci, jí dost dobře nemůžu věřit. Na druhou stranu pokud mi lékařka řekla, že zákony u nás jsou takové a makové a že by ráda měla podchyceno, že o dítě je postaráno, tak jestli bych nemohla od své pediatričky přinést papír, že dítě přebírá do péče a že by se s ní taky ráda po porodu spojila telefonicky, ale jinak rozhodnutí zda ambulantně rodit nebo ne nechává na mne a nevnucuje mi svůj názor, tak sice vím, že žádný papír nosit nemusím, ale na druhou stranu proč bych to pro tu lékařku neudělala, že. Já ji chápu, ocitla se v situaci, která u nás není standardní, přinést papír mi nic neudělá, beztak k pediatričce musím, abych se s ní na poporodní péči domluvila.


---------------------
 & 


Re: Fanatičky 

(24.10.2007 15:35:37)
Slunecnice,

A jsme u toho. Kdyby nebylo plno zbytecnych hospitalizaci {viz. petidenni pobyt zdrave maminky se zdravym novorozencem v nemocnici}. Mozna by meli zdravotnici, vice casu a energie tu kvalitu zlepsit. :o}
Nebydlim v CR syn ted tri roky je pomerne casto v nemocnci. Vzdy jsem byla s nim nikdy jsem nic nepalatila. Vedle synovi postele jsem mela rozkladaci postel, kterou jsem si zase rano slozila a odvezla do kumbalu. Naklady nemconice zhruba 2000Kc na nakup postele, plus vyprani povleceni. Jidlo jsem si samozrejme zajistovala sama. Moc nechapu proc tehle v CR nejde? Obcas se s manzelem v nemocnici stridame.
Co se tyce odnaseni syna, nikdy mu nikdo neprovadel vysetreni aniz by mne o tom predem neinformoval, u vsech vysetrenich a zakroku jsem byla s nim. Samozrejme krome pobytu na operacnim sale, ale i tam jsem sli s nim a cekali az usne a po probuzeni jsme na nej cekali oba na pooperaku.
Jinak rodila jsem CS mazel byl samzrejme se mnou na sale a nepatili jsme nic. Kdybych rodila normalne tak je u meho porodu i moje segra. Stejne, jako ja jsem byla u jejiho syna spolu s jejim mazelem.
Segra rodila ambulantne bez nastrihu, bez holeni, bez klistiru. Rodila vecer tak prespala v nemocnici.
Syna mela porad na pokoji. Jeji syn mel take problemy s termoregulaci, proto mu dali na noc do postylky nahrivaci lahev. Rano jela sestra domu, prvni tyden k na 5 hod. denne chodila zdr. sestra. 2x se u nic zastavil jejich rodinny lekar.
 Myš 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 14:25:23)
Andreo,
Tak tohle je pěkně nefér, agresivní a poněkud demagogická argumentace.
Ty si myslíš že o zdravé dítě jde jen těm co se spokojí se vším co s nima doktoři v nemocnici dělají?
O zdravé dítě jde myslím všem matkám, jen každá k tomu cíli vidí jinou cestu.
I matka, která chce rodit doma to dělá především v zájmu svého dítěte, možná to nechápeš, ale je to tak. Chce to jen trochu snahu pochopit a taky trochu tolerance. Navíc zdravé dítě porodíš i bez klistýru a holení, nebo je to oholení snad životně důležité pro tvé dítko?

 valdina 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 15:05:08)
Ja nesouhlasim se Slunecnici uplne ve vsem, ale v necem ma pravdu, v necem zase ty, ktere ji tady hrube osocuji. Bohuzel mi pripada, ze v posledni dobe se vsechny tyhle diskuse zvrhnou v hadky a kritiku ceskeho zdravotnictvi. Vzdyt se uroven o tolik zlepsila a je to porad a porad lepsi, je to prece plynuly vyvoj a nemuzeme cekat, ze se vse zmeni ze dne na den, ale pokroky jsou a to je hlavni, ne? Kdyby se deti neoddelovaly od matek, bylo by to idealni, ale nekdy to holt nejde. Nebo je snad nase generace nejak postizena jen proto, ze nas hned odnesli od mamy a tatinci nas videli za tyden? Jsme o neco horsi? Takze to prosim zas tak nedramatizujme. Kolik je pripadu, ze slo o zivot matky nebo ditete a nebylo to rizikove tehotenstvi, a bez lekaru by zena nebo dite nemeli sanci. Proc se tedy umrtnost deti a maminek o tolik snizila? Vzdy me dostanou komentare typu v Anglii, Norsku, Holandsku... by se tohle nestalo. Ale stalo, vsude jsou jenom lidi a na neprijemny personal muzete narazit v anglicke nemocnici stejne tak jako v ceske.
 PajaMM 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 15:13:02)
Valdino,
ale vis, proc ke zmenam dochazi? Protoze o ne nekdo stoji a prosazuje je. Takze pokud budeme mlcet a budeme si rikat, ze se to za par let zmeni, tak nezmeni. Pokud nerekneme, co chceme a nechceme, nic se menit nebude. Ona nabidka se ridi poptavkou...
 valdina 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 15:52:31)
Ale ano, vzdyt o to prave jde. Snazme se veci zmenit k lepsimu, jedine takhle to jde. Ja se jen snazila rict, ze se mi nelibi, jak se kazda diskuze o zdravotnictvi, nejenom porodnicich, zvrhne v hadku a ostrou kritiku a zdravotnici z toho vyjdou nejhur. Ono jim to asi taky moc neprida, porad slyset jen to negativni. Co treba nekdy pochvalit? Vsude je to jen o lidech. A ne vzdy jsou lekar nebo setricka ti spatni. Muzou to byt taky zeny, ktere jsou hystericke, neprijemne, pozaduji nemozne a nedaji si vysvetlit, ze tohle lekar vi lip.
 PajaMM 


Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 16:09:32)
Ano, to mas pravdu. Zdravotnici jsou malo placeni a moc se nechvali. Kazda mince ma dve strany, jak se tu psalo :-)
Je fakt, ze se to vzdy strhne ve velkou kritiku a hadku mezi odpurkynemi alternativnich a prirozenych porodu a mezi jejich zastankynemi...ty jsou vetsinou napadany - obdobne jako zdravotnici :-)
Ja o par prispevku vys chvalila porodnici, kde jsem rodila - vlastne obe. Ale jine maminky maji zase jiny nazor, protoze narazily na jine lidi. bohuzel, v lidech je to nejvic...jak uz jsem psala - slusnost a komunikace...a pak jde vsechno. Aspon v to doufam :-)
 Jíťa 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 21:14:44)
Andreo, dík za tvůj příspěvek, už si tu připadám jako exot, když jsem chtěla a důvěřovala lékařům při porodu.
Nelitovala jsem toho, mám zdravé krásné miminko, na které jsme jinak museli dlouho čekat. Nikdy bych nedovolila aby ho cokoliv ohrozilo a byla jsem ráda za všechna ta vyšetření a monitorování během porodu. Pokud by ho museli po porodu odnést kvůli nějaké komplikaci, bylo by mi to líto, ale určitě bych se nebránila.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 18:40:42)
Slunečnice, vnímej prosím tě, co tu kdo píše:
"doufají že si ještě dlouhoo udrží téměř monopol na screaning metabol vad"
takže Mia neříká, že se screening nemá dělat, ale že na něj nemá být monopol. dokud budeš mluvit o koze, když druhej o voze, nikam se nedostaneš :)
 Slunečnice 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(24.10.2007 20:20:05)
Ráchel,screening metabolických vad není pro nemocnici žádný byznys,protože se provádí na specializovaných pracovištích v Brně a Praze...naopak jsou s tím jenom starosti a to zvlášť pokud některé rizikové děti musí mít provedený rescreening... Kdyby to nebylo nutné,neděláme to...
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(25.10.2007 8:11:16)
Slunečnice: Ráchel,screening metabolických vad není pro nemocnici žádný byznys,protože se provádí na specializovaných pracovištích v Brně a Praze...naopak jsou s tím jenom starosti a to zvlášť pokud některé rizikové děti musí mít provedený rescreening... Kdyby to nebylo nutné,neděláme to...

Já osobně ale vůbec nehodnotila, zda je screening nějaký byznys, nebo ne, jelikož tomu rozumím, jako koza petrželi. Já reagovala na tvou nesmyslnou argumentaci, kdy někoho obviňuješ z toho, že screening odmítá, když přitom jen tvrdí, že na něj lékaři chtějí mít monopol. To pak vidět, že ti nejde o normální diskusi.
 Slunečnice 
  • 

Re: Druhá strana mince... 

(25.10.2007 8:57:26)
Ráchel,já jen nechápu pojem "monopol na screeningy" pro lékaře?? To má ten screening odebírat uklízečka někde v kumbále,nebo sekretářka v kanceláři?? Obvoďáci to dělat nechtějí. Oni navíc posílají kojence k nám i na běžný krevní obraz a vymlouvají se,že to nedokážou od tak malého dítěte odebrat.A přitom jde jen o šetření materiálem = (zkumavky,jehly) a odvoz do laboratoře...
 miuška 


Re: Druhá strana mince... 

(25.10.2007 12:07:42)
Ráchel děkuju, ale já už to vzdala, Slunečnice na některé věci prostě nemá ...
Slunečnice, zkusím to hodně jednoduše, kdyby neměli porodnice tenhle skoromonopol, potom by se našlo mnohem více maminek, co by nemocnici opouštěli dříve a tedy by ty porodnice přišli o obložnost ... je to jasné? Já to čtu jako snahu co nejvíce těm, co nechtějí být v porodnici nesmyslně dlouho, ač je to u nás zvykem, znepříjemnit život a tedy i rozhodování těm, které o tom pouze uvažují. Omlouvám se už zase dlouhé souvětí, pokud nerozumíš, nech být, ale já se tvému standardu přizpůsobovat nebudu ...
 Janka, Mety 09/05 
  • 

Výběr porodnice 

(24.10.2007 14:21:26)
I když je pouze jeden zákon, kterým se porodnice musí řídit, různě ho interpretují, jak je zřejmé z diskuze. Více tedy záleží na filozofii porodnice.Termín porodu mám až 04/08, ale už teď si ji vybírám (a vybrala). Chtěla jsem hlavně takovou, kde se preventivní zákroky jako ,,inkubátor , aby dítě nevychladlo "atd. provádí minimálně a kde by mohl být na nadstandarním pokoji se mnou ubytován manžel a starší syn. Doktor v první porodnici mi řekl, že ambulantní porod neexistuje, že dítě mi NIKDO dříve než za 72 hodin NEDÁ, leda na soudní příkaz, otec tam přespat může, ale personál se na to dívá DIVNĚ. V druhé porodnici byli milí, vstřícní, otec není problém, ale na starší dítě nejsou zařízení. Konečně třetí porodnice - syn ani otec není problém. Je tedy jasné, která z výše uvedených porodnic se bude snažit respektovat přání rodičů.
 suzann 
  • 

Re: Výběr porodnice 

(24.10.2007 14:44:10)
Janko, na tom co popisuješ v první porodnici, je vidět, že těhotné ženy se stále někde berou jako nemocní pacienti. Hrůza. Přeju ti krásný porod i mateřství.
 Lilith 


Re: Výběr porodnice 

(25.10.2007 13:46:23)
Janko, mohla bys prosím napsat, pokud to lze, která porodnice je ta třetí? Budu za chvíli zjiš´tovat, kde budu rodit a mám stejné požadavky, jako ty, proto bys mi pomohla :-)
Děkuju moc
 Firsty+Matouš07/06+Šimon01/08 


Proč koupání dětí po porodu?!!! a odnášení bez přítomnosti otce? 

(24.10.2007 14:42:02)
Jsem ráda, že jsem si vybrala porodnici, kde odnášení dětí po porodu se nepraktikuje a hlavně mě nenapadlo, že to tak někde ještě je!!! Považovala jsem za normální, že hned po porodu jsme ho měli 2 hodiny na por. pokoji a pak na šestinedělí. Po porodu se dítě koupat nemá!!!, stačí utřít suchou utěrkou a zahřát v zavinovačnce a čepičce, pokud teda porod probíhá standartně. Po celou dobu zvážení, ošetření pupečníku a utření s ním byl manžel a pak ho zahříval, když mě ještě ošetřovali a pak jsme byli spolu a bylo to krásné!
Svoje dítě jsem si díky tomu mohla hodně prohlídnout, tak myslím, že bych ho poznala kdyby mi dali jiné.
 1.3Magráta13 


Ještě jedna poznámka k chování některých zdravotníků 

(24.10.2007 15:46:52)
Jen jsem ještě chtěla zmínit jednu věc, která mě ve zdravotnictví mrzí a která by mě potěšila a přitom je zadarmo.

Sama pracuji s klientelou seniorů a zdravotně postižených lidí. Vždy, když ke mě ppřijdou, nabídnu jim ruku a představím se. přesto, že mám cedulku se jménem na dveřích. Když jdu za nimi domů, do nemocnice, do domova důchodců, podám jim ruku, řeknu jim, jak se jmenuji, kdo jsem a proč jsem přišla. I když přitom třeba leží nebo jsou mentálně na takové úrovni, že to úplně nechápou.

Setkala jsem se s málo zdravotníky, kteří tohle dělají. A to mě mrzí.
Bylo by pro mě přijatelnější, kdyby pan doktor, který zná nejen moje jméno ale i detaily mé dělohy, ke mě přistoupil a představil se. Nebo sestřička, když přilítla s injekcí a zavelela "vystrčte zadek", přišla klidně a řekla "Dobrý den, paní Nováková, já jsem sestřička Alice Vopršálková a přišla jsem vám píchnout injekci, po které se vám snáze zavine děloha".
 Margot+1 


Re: Ještě jedna poznámka k chování některých zdravotníků 

(24.10.2007 15:53:24)
Naprosto souhlasím. Úplně mě odrovnalo, když jsem byla v porodnici na návštěvě (!) a do pokoje vletěly sestry - bez zaklepání, bez pozdravu. Úplně jsem nadskočila, a to jsem nebyla v noční košili. A co hůř, na nadstandardu klepali - a pak že slušnost nic nestojí...
 Grainne 


Re: Ještě jedna poznámka k chování některých zdravotníků 

(24.10.2007 16:08:23)
Pokud tu zdravotníci projeví neznalost zákonů, vyhlášky vydávají za závazná pravidla, nepřemýšlejí směrem - jak by to šlo, ale zdůvodňují, proč to nejde, ačkoliv jsou porodnice, kde to jde...Není se čemu divit.
Dobře tedy, chvála a velká těm, kterým to jde.
 1.3Magráta13 


Slunečnice 

(24.10.2007 15:54:14)
...tak jaké je to oddělení?
Ale já se také setkala se spoustou výborných lékařů a sester, hlavně těch dětských. Třeba na neurologii v Praze na Karlově.
Bohužel, je to o lidech. Slušné chování by měla být samozřejmost a jeho absence důvodem k ukončení pracovního poměru.
Bohužel, sester je málo, práce je to těžká, málo placená....takže je ta laťka mnohdy asi jinde, než bychom ji chtěli mít.

A nakonec chci říct, že těch 5 dní v porodnici jsem vydržela a nemám z toho ani žádné trauma. Jen to prostě nemuselo probíhat tak, jak to probíhalo.
 Markéta, Beruška 03+Cvalda 08 


Re: Proč koupání dětí po porodu?!!! a odnášení bez přítomnosti otce? 

(24.10.2007 19:38:02)
Já to měla také tak. Rodila jsem v Kadani a tam to bylo přesně jak popisuješ. Celou dobu po porodu jsem měla malou u sebe a na vážení... s ní šel manžel. Když mě přestěhovávali ze sálu na můj pokoj, tak se mě sestřička zeptala, jestli jí chci mít u sebe, nebo jí má odnést, abych se vyspala. Nechala jsem si jí a bylo to moc fajn. Také nebyl žádný problém, když malá hodně brečela, aby jí pochovaly i sestry, abych si mohla trochu odpočinout. Teď mám v lednu rodit po druhé a zase se tam chystám.
 pepsi 
  • 

Re: Proč koupání dětí po porodu?!!! a odnášení bez přítomnosti otce? 

(25.10.2007 22:56:13)
Ja rodila dvakrat v Nemecku v normalni nemocnici a ne na nadstandardu. Na porodnim sale byla dvojpostel, na kterou jsem si lehla ihned pote, co jsem v kleku porodila, tam me sili, zatimco se moje dite uz snazilo prisat a ja ho hrala u sebe. V te dobe uz vedle me lezel manzel, takze jsme se mohli "mazlit" vsichni tri. Asi metr od postele byla vaha a prebalovaci pult, takze mi dite nezmizelo ani na minutu z oci. Koupali jsme spolu se sestrou az treti den. Po prevezeni na pokoj mi doporucili stravit noc s ditetem v jedne posteli, abych ho zahrivala, takze pojizdna postylka zustala prvni den prazdna. Na vizite jsem se ani jednou nemusela vyslekat, na vysetreni byla specialni mistnost. Kazdy lekar a sestra, kteri ke mne poprve prisli se mi predstavili a pogratulovali.
S druhym ditetem jsem na vlastni prani mohla odejit na druhy den domu.
Takze, jde to, kdyz se chce, zalezi jen a jen na lidech!
 kj, 
  • 

Paní Sovová sledovala jste se zájmem a napětím kauzu smrt při domácím porodu? 

(24.10.2007 17:07:07)
A proč jste nám tu okolnosti tohoto smutného případu víc nepřiblížila?
 Daisy 
  • 

Re: Paní Sovová sledovala jste se zájmem a napětím kauzu smrt při domácím porodu? 

(24.10.2007 17:53:58)
Já nevím, ale někteří lidé se asi v první třídě nenaučili číst. Proč by jinak mleli
cosi o domácích porodech, když je řeč o zlepšování toho, jak fungují porodnice? Věta: Vyzýváme zástupce porodnic...určitě neponouká nikoho, aby šel rodit domů, ale naopak, aby se prostředí v porodnicích zlepšilo a maminky chtěly chodit rodit právě tam. Já také sama za sebe nesouhlasím
s porodem doma, ale tento fanatismus, který se proti porodům doma rozpoutává, mě až děsí.
Někdo začne mluvit o tom, že by se mělo změnit prostředí porodnice a lidé se na něj hned sesypou, že je určitě pro domácí porody. Lidé vzpamatujte se z toho svého fanatismu!

 Jarka 
  • 

Re: Paní Sovová sledovala jste se zájmem a napětím kauzu smrt při domácím porodu? 

(24.10.2007 19:20:55)
Děvčata, já bych doma rodit nechtěla, vůbec si nedovedu přectavit porod bez lékařské pomoci. Mám dva porody za sebou a vždy jsem měla nějaké komplikace. Jak bude porod probíhat se nedá moc dobře odhadnout. Jsem ráda že jsem rodila v nemocnici. To je můj názor.
 Jarka 
  • 

Re: Paní Sovová sledovala jste se zájmem a napětím kauzu smrt při domácím porodu? 

(24.10.2007 19:21:08)
Děvčata, já bych doma rodit nechtěla, vůbec si nedovedu přectavit porod bez lékařské pomoci. Mám dva porody za sebou a vždy jsem měla nějaké komplikace. Jak bude porod probíhat se nedá moc dobře odhadnout. Jsem ráda že jsem rodila v nemocnici. To je můj názor.
 Marketa 
  • 

je to volba  

(27.10.2007 20:12:40)
ty bys doma nerodila jiny ano. je to prece o volbe. a opravdu mne vzdy pobavi to bojovne ohaneni riziky u porodu doma. Ja se svou porodni asistentkou mela jasnou dohodu. jakmile se jí neco nebude zdat, bude zabarvena plodova voda atd. tak proste jedu do nemocnice at chci nebo ne a protoze porodni asistentka je profesional, tak to proste musim a budu respektovat. Jsem rada, ze tato komplikace nenastaa my si uzili porod doma.
mimochodem, jsem rada ze tu v diskusi nekdo zminil i vetsi riziko bacilu v nemocnici nez doma, kde je mimco uz na bacily od rodicu zvykle :-)
 Radka Hradecká 
  • 

Re: Paní Sovová sledovala jste se zájmem a napětím kauzu smrt při domácím porodu? 

(24.10.2007 21:31:23)
Nechápu proč se kolem domácích porodů dělá takový humbuk.Každý by měl mít právo si zvolit,jak bude rodit.A o stresu z nemocnice vím své.Mám za sebou 4 porody císařským řezem.Až při posledním porodu lékaři respektovali má přání a na čtvrtý porod a na lékařskou péči vzpomínám ráda.Žádné nařizování.Na čem jsme se předem dohodli,tak to také bylo.Jednání super.Čtvrtý den po porodu jsem jela domů.Žádné problémy.A syna jsem měla hned od začátku u sebe.Žádné odnášení ani žádná Jipka.Jen po dobu,kdy jsem nemohla vstávat,docházela každou chvíli sestřička zda něco nepotřebuji.Lepší péči jsem si nemohla přát.Kdybych neměla předešlé děti císařem,určitě bych rodila doma.Takhle jsem si vybrala alespoň tu nejlepší porodnici.A nikdo mě nestrašil,že čtvrtý císař hazard apod.
 10.5Libik12 


Re: Paní Sovová sledovala jste se zájmem a napětím kauzu smrt při domácím porodu? 

(24.10.2007 22:24:40)
Poznámka o smrti při domácím porodu je neférová, článek není agitace za domácí porody.

Je zvláštní, že se tu příliš nediskutuje o nesmyslnosti oddělení dětí po porodu. Mně odvlekli pochopitelně všechny, první dvě jsem vlastně nahaté viděla až doma. Nemíním se tím nijak trápit, rodit už nebudu, ale přesto si myslím, že to dítě si příchodem na svět taky užije a matka mu může být vodítkem a jistotou, inkubátor asi hůř.

Když se to tak nedělá, co..
 suzann 
  • 

Re: Paní Sovová sledovala jste se zájmem a napětím kauzu smrt při domácím porodu? 

(25.10.2007 7:12:15)
mimochodem, smrt při alternativních porodech, mám na mysli i přirozené atd. Je stejná jako při porodech medicínských. Kj, a jiní, proč nebrojíte proti porodům v nemocnici, když i tam jsou úmrtí?? (Obracím se na vás stejně nesmyslně jako ty, kj, ohledně domácího porodu.) Asi proto, že jedno je zvyk, a druhé neobvyklé, ne?
 suzann 
  • 

Re: Paní Sovová sledovala jste se zájmem a napětím kauzu smrt při domácím porodu? 

(25.10.2007 7:13:07)
mám na mysli procento úmrtí.....
 Pruhovaná 


Re: Paní Sovová sledovala jste se zájmem a napětím kauzu smrt při domácím porodu? 

(26.10.2007 0:11:32)
Předně nechápu jak souvisí článek o odnášení mimin s úmrtím dítěte po porodu.
Za druhé, vím o jedné mamince, která po prordu (myslím že s epidurálem) v porodnici a v přítomnosti manžela - umřela.
Navrhuju po takovém otřesném případě zakázat krajně nebezpečné a nezodpovědné porody v porodnici, protože tam může matka pod dohledem odborného a všejistícího personálu prostě umřít.
 Petra( dvojčata) 
  • 

Císařský řez a děti na Jipu 

(24.10.2007 19:12:24)
Loni jsem porodila dvojčata císařským řezem. Děti byli v kolizní poloze a navíc porod byl akutní, takže jsem měla celkovou anestezii. Děti byli narozeny předčasně o 5 týdnů. Naštěstí vše dobře dopadlo a jsem lékařům a sesřičkám moc vděčná,jak se o nás postrali.
Ten den proběhlo 16 porodů. Já jsem děti po porodu neviděla, "zahlédl" je jen můj manžel (který porod sledoval na sklem)když s nimi běželi na dětskou Jipku.Já ležela 2 dny taky na Jipu,ale samozřejmě na gynekologii a své děti jsem viděla až druhý den odpoledne,když mě za nimi na vozíku odvezl manžel.
Děti popsané nebyli,ani jsem nevěděla, že se to tak dělá.Možná, že v těchto případech je to jinak,nedonošené děti mají větší problémy s dýcháním,přijímáním potravy atd. Měli cedulky na zápěstí a mě dali cedulku až druhý den. Na děti jsem se mohla chodit jen dívat, jelikož rooming na Jipce byl plný. Dětí na Jipu taky hodně. Byli na tom dobře,takže pak už byli na místo inkubátorech jen ve vyhřívaných boxech. Měla jsem štěstí,že za týden se uvolnilo místo a já mohla mít konečně své děti u sebe.Hrozilo,že budu muset jet domů bez dětí a dojížet za nimi a až by měli vyšší váhu,je vzít domů.
Věřím, že děti jsou naše, přeci jen podoba tam je:). Neumím si ale představit,kdyby tomu bylo jinak. Nevím,jestli bych to psychicky zvládla. Taky si neumím představit, že by mě takhle manžel podezíral a na základě nějakého "hospodského rýpání" si šel udělat testy DNA.
 MartinaNov (dva rošťáci 


porody 

(25.10.2007 2:17:06)
taky jsem měla všechno "nastudované", věděla jsem, jaká mám v porodnici práva, atd. Byla jsem si předem porodnice prohlédnout, vybrala jsem si FNsP v Ostravě - Porubě. Přiznávám, že se mi "líbila" více, než ta na Fifejdách. Hlavní důvod ale byl ten, že v Porubě je perfektní neonatologická jednotka, řeší se tu rizikové porody, mají tam nejnovější přístroje... A upřímně, kdyby došlo k nějakým problémům, tak mi bude úplně jedno, jak hezké jsou porodní pokoje nebo kolik je nás na hekárně.
Byla jsem zdravá, těhotenství probíhalo bez sebemenších problémů, ale stejně jsem skončila na císařském řezu, kvůli třídennímu nepostupujícímu porodu. Naštěstí pro mě bezbolestnému, měla jsem sice stahy, ale nebolestivé. Kdybych se rozhodla rodit doma, ani bych nevěděla, co se se mnou děje. Tak jsme byli nepřetržitě monitorováni a já věděla, že se mému miminku daří tak dobře, že se mu ještě prostě nechce ven. Takhle byl pro mě celý porod jenom trošku nepohodlný, kvůli otlakům na tvrdém monitorovacím lehátku. Docela prkotina, když vezmu v úvahu, že jsem se nemusela ničeho bát.

Já osobně totiž lékařům věřím. Možná je to i tím, že moje maminka je taky lékařka. Určitě tady nejsou proto, že by mě chtěli ponižovat, léčit si na mě komplexy nebo dokonce mi ublížit.
Nemám ráda názory, že se vždycky rodilo doma, tak proč to dnes není běžné. Nikdo už totiž neuvádí konkrétní mortalitu novorozenců (případně dětí do jednoho roku) a rodiček. Nikde se nehovoří o tom, jak se dál žilo matkám, které byly po porodu potrhané a kdo ví, v jakém stavu.
Takové názory mi příjdou přímo prehistorické, vždyť každý z nás, když je nemocný, tak jde k lékaři, který použije lék k tomu, aby mu pomohl. Když se to tak vezme, i takovou zlomeninu byste si mohli doma vyléčit sami, o co jde, nějaká dlaha se najde a sádru si každý namíchá sám. Vždyť to tak vždycky dělali, přišel nějaký ranhojič, více či méně šikovný....

Připadá mi, že některým maminkám jde hlavně o to, aby se při porodu cítily dobře, pohodlně, ve svém domácím prostředí.Starají se o své blaho, ale je to na úkor jejich bezpečí, ale hlavně bezpečí jejich miminka. V podstatě vědomě vystavují své nenarozené dítě všem rizikům, která mohou nastat. Neříkám, že problém nemůže vzniknout v porodnici, ale tam je také tým lékařů, operační sál, atd. To se podle mě nemůže vůbec rovnat se sebešikovnější porodní asistentkou (nebo ještě hůř dulou) a vyděšeným tatínkem. Navíc, jaké vybavení může s sebou taková asistentka vůbec mít??? Ultrazvuk asi těžko. Přístroj na monitorování ozev??? Kyslík pro případnou resuscitaci???
Anebo jenom mobil, aby mohla volat záchranku, když bude nouze????????
Teď se do mě asi mnohé z vás pustí, ale neříkejte mi, že je to věc každé maminky. Protože to miminko by o sobě asi rozhodovalo jinak, kdyby mohlo.
 foxyik+Sofie 10/03+ Alex05/07 


Re: porody 

(25.10.2007 7:16:46)
Souhlasím s tebou, nedávno rodila moje známá doma, na jednu stranu jsem jí chápala-měli to ještě trochu stížené tím, že tatínek je na vozíku-také chápu příjemnost domácího prostředí, jdu si na sůj záchod,jsem oblečená jak chci nebo vůbec, prostě je to doma.Ale skutečnost, že by se něco zkomplikovalo mě tedy děsí.Pak se hraje o vteřiny!Stejně tak monitorování děťátka mi přijde jako výborný vynález.Opravdu jde jen o to posoudit jestli "obětuju" své pohodlí za cenu zdravého porozeného mimča.Nikoho neodsuzuju, docela bych taky brala porod doma,ale s celým tím ansámblem, který se kolem mě točí v nemocnici včetně přístrojů, což nelze.Můj druhý porod byl skvělý.Stejně tak jako u prvního mi ho vyvolávali a trval bez 7 minut stejně dlouho jako ten první:-)))akorát ta závěrečná fáze byla docela legrační.Dr. mě prohlédnul a poslal dál ještě "hekat".No a já pár minut čekala před sprchou než se uvolní a ono se tím víc uvolnilo mimčo a já cítila vlhko v rozkroku a najednou i miminko,takže jsem jen zakřičela na sestru, že rodím, chytla mě v podpaží a táhla na sál s tím ať držím radší nohy u sebe, vysoukala mě na lehátko a než si nandala rukavice,byl malej na světě,to byl fofr!Všem maminkám krásné a zdravé děti a užívejte než vyrostou.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: porody 

(25.10.2007 8:00:40)
foxyiku, necítíš absurdnost té situace, kterou jsi popsala? "vysoukala mě na lehátko"... PROČ? vždyť to není ani náhodou potřebné... achjo...
 Renata 
  • 

Re: porody 

(25.10.2007 22:39:44)
Osobně nerozumím tomu, proč Vás táhla na sál a nutila mít nohy co nejvíc u sebe. To je takový problém kleknout a zachytit dítě?
Když rodička leží na koze, tak je to pro personál přehlednější, nemusí dřepat či dělat jiné prostocviky.
Není to tak trochu proti přirozenosti? Když jdete na WC, tak si také neleháte, nebo jo?
R
 suzann 
  • 

Re: porody 

(25.10.2007 7:17:56)
jistě mi ale věříš, že kdyby dnes byly porody doma tak běžné, jako "dřív", tak by mortalita nyla mnohem nižší než dřív, protože dnes je tu lepší hygiena, možnost sledování přístroji i doma, nejen v nemocnici atd. Srovnávat dnešní úmrtnost a dřívější nelze, protože nelze ani srovnat dnešní "běžnou praxi" co se porodů vůbec týče.
 suzann 
  • 

Re: porody 

(25.10.2007 8:04:05)
ještě přidám...
Statistiky naznačují, že v první třetině minulého století byla při porodech v nemocnicích úmrtnost jak žen, tak novorozenců o něco vyšší než při porodech doma. To bylo způsobeno bakteriálními infekcemi, proti kterým neexistovala antibiotika. (To všechno je dnes samozřejmě jinak, to asi všichni pochopíte.)
"Lékaři ve svém nadšení z vymožeností moderní vědy často nasazují prostředky, bez nichž by se rodička klidně obešla, jen kdyby jí dali čas. To může vyvolat komplikace, které by při přirozeně vedeném porodu nikdy nevznikly. Lékaři se navíc chlubí, že problémy, které sami způsobili, dokážou vyřešit, a poukazují na to, že by je porodní bába vyřešit nedokázala, což je absurdní."
Ženy odhodlané své dítě přivést na svět doma argumentace lékařů nezajímá. Mnohé z nich jsou naopak přesvědčeny, že domácké prostředí je daleko bezpečnější, už proto, že blahodárně působí na psychiku ženy i děťátka. Porodníci se chytají za hlavu a křičí, že jim psychika bude málo platná, když nastane náhlé poporodní krvácení a ony budou do deseti minut po smrti, nebo když se předčasně oddělí placenta či se dítěti zadrhne pupečník kolem krčku. To jsou všechno komplikace, které se nedají předvídat, a přitom se musí okamžitě řešit. Propagátorky porodů doma odvětí, že podle oficiálních statistik vypracovaných porodníky nepředvídatelné komplikace nastanou sotva u jednoho procenta případů.

To jsou výňatky z některých článků. Většinou obsahují či vyjadřují můj názor...
 Sylvie 


Re: porody 

(25.10.2007 9:56:16)
MrtinaNov,

1. i kdybys doma rodit chtěla, tak bys doma porodit nemohla, protože i podle tvého velmi stručného popisu porodu jsi prostě nebyla nízkoriziková rodička. Sama píšeš, že tě nechali v porodnici rodit 3 dny - myslíš, že je to tak kraťoučká doba, že bys pro nepostupující porod nestihla přejet z domova do porodnice?

2. porodní asistentka u sebe nemá UZ (ale popravdě - k čemu je u fyziologického porodu dobrý? Já rodila třikrát a u porodu ho nepoužívali ani jednou. Pokud se projeví nějaká patologie, přejíždí se do porodnice), přístroj na poslouchání ozev miminka samozřejmě nosí, jak jinak by mohla sledovat plod?, tlakoměr na měření tlaku matky, věci na kříšení (vč. kyslíku), potřeby k zašití menších porodních poranění, nevím, jak v ČR a co mám info z UK, tak i prý nějaký lék na zastavení kontrakcí v případě nutnosti (???). Moc toho není :o) ale statisticky vzato zajištěné porody doma mají (dle odborných studií) stejně dobré výsledky jako porody v nemocnici, takže to asi stačí ;o)

3. Pokud ty doma rodit nechceš, tak neroď, nikdo tě nenutí. Já taky doma nerodím, MMCH když jsem z prvního porodu byla na dně a další dítě chtěla rodit doma, tak to byly právě holky domarodky, které mě přesvědčily, že pro mne porod doma není vhodný. A za dítě jsou prostě zodpovědní rodiče, s tím nic nenaděláš. Těžko můžeš předjímat, pro co by se to miminko rozhodlo - co TY si myslíš, to je TVŮJ názor, nikoli názor něčího miminko. MMCH porody doma jsou oficiálně schválené Světovou zdravotnickou organizací jako bezpečné pro matku i dítě, při dodržení podmínky nízkorizikovosti ženy, odbornosti asistujícího u porodu a dostupnosti nemocnice


-----------------------
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: porody 

(25.10.2007 22:51:44)
naopak, já jsem BYLA nízkoriziková, když se tomu tak říká. Vše absolutně bez problémů, otevřela jsem se na 3,5 cm - bohužel už to tak zůstalo. Prostě jsem rodila, ale mé miminko ještě chtělo zůstat.
Poznámka na okraj - po ukončení císařského řezu lékařka řekla mému muži, že bych dítě stejně asi nevytlačila - (nejen kvůli vyčerpání), ale kvůli tomu, že měl prostě hodně velkou hlavičku.
Co se týče celé první doby porodní - lékaři dělali vše proto, aby se mi porod rozběhl - mám na mysli vše, co by mi radila porodní asistentka: sprcha, polohování, gymnastický balón, pak se lékař pokusil stimulovat mi čípek manuálně, kapal mi Oxytocin.
Pro mě osobně ale bylo nejdůležitější právě to lékařské zázemí, že kdyby najednou dítě bylo v nouzi, tak ho prostě ze mě nějak dostanou.
Jinak, co se týče dojezdu do porodnice, máme to autem asi 5 minut.
 & 


Re: porody 

(26.10.2007 8:59:17)
No kdyby porod takhle dlouho nepostupoval, tak te PA urcite posle do nemocnice. Urcite driv nez po trech dnech.
Taky nemuzou uvazovat vsichni, jako ty, o porodu ve FN s perfektni neonatologii. To by technicky nebylo zvladnutelne. Bohuzel uz ted se casto stava, ze dite s problemama je akutne prevezeno z male do velke, ale matka casto musi zustat v male nemocnici, protoze ve velke neni misto. Obsazeno rodickama, ktere tan rodi "pro jistotu".
 Sylvie 


Re: porody 

(26.10.2007 9:48:35)
MartinaNov - nebyla jsi nízkoriziková rodička. Hádej se se mnou, jak chceš, ale pokud rodíš 3 dny, tak se prostě do kategorie nízkorizikových nevejdeš. S délkou porodu stoupá i potenciální riziko komplikací, proto se zpravidla nejpozději po 24 hodinách nepostupujícího porodu odjíždí do nemocnice. V nemocnici bys tedy byla další dva dny ;o) U porodu je porodní asistentka právě proto, že není možné se spolehnout pouze na nízkorizikovost na začátku porodu, ale potřeba rizikové faktory sledovat i v průběhu porodu. MMCH teď píšeš o podání Oxytocinu - no vidíš, i to je další rizikový faktor, podání léků u porodu. Doma ti PA k rozběhnutí porodu Oxytocin nedá, pokud je potřeba, odjíždí se do porodnice. Víš, on porod doma má svá pravidla. Dost mě mrzí, že ti, co vykřikují o nezodpovědnosti domarodiček vůči dětem, vlastně vůbec netuší, o čem mluví. Neví nic o pravidlech, ale zato ví, že je vhodné si do domarodiček kopnout, protože oni něco dělají jinak než já, tudíž ony PROSTĚ MUSÍ být ty nezodpovědné.


-------------------
 Colorlight 


Re: porody 

(27.10.2007 11:38:03)
Sylvie, myslím, že Martina to myslela tak, že původně byla nízkoriziková. Riziko se ukázalo až v průběhu porodu. Nemyslela to tak, že byla po celou dobu porodu nízkoriziková. Alespoň tak jsem to pochopila já, protože slovo BYLA napsala velkými písmeny.

Já osobně jsem z tohoto pohledu nejspíš taky byla nízkoriziková a nakonec to málem skončilo smrtí nás obou, z důvodu nerozpoznané čelní polohy plodu. Pak akutní císař, já už v bezvědomí... Martínek zralý na neurologické sledování, naštěstí je v pořádku.
U druhého porodu dvojčat jsem nebyla nízkoriziková, to byl plánovaný císař.
 Sylvie 


Re: porody 

(27.10.2007 14:14:55)
Sylvie, myslím, že Martina to myslela tak, že původně byla nízkoriziková. Riziko se ukázalo až v průběhu porodu.

No jistě, ale to nestačí ;o) Tu rizikovost v průběhu porodu je taky potřeba sledovat. Pokud to Martina neví, dobře, její volba, nikde není psáno, že se o to musí zajímat. Ale pokud se o něco nezajímám a nic o tom nevím, tak pak přeci nekopu do těch, kteří se zajímají a třeba se i na základě získaných informací rozhodnou, že ano, tohle je vhodná volba pro mně.
 Karotka 


Re: porody 

(26.10.2007 1:04:30)
Sylvie, nemohu hovořit obecně, ale podle mé zkušenosti. PA měla u porodu nejen přístroj k monitorování ozev miminka, ale i resuscitační sadu pro novorozence, sterilní nástroje pro šití porodních poranění i nějaké léky. Ba i teploměr ;-). Nejen v UK, ani v ČR nechodí PA k porodům vybaveny pouze dobrou vůlí a zkušenostmi.
 Kočanská 


jak s tím souvísí porody doma? 

(25.10.2007 17:31:25)
Martino, prosím Vás proč sem pletete porody doma?
O tom přeci to prohlášení vůbec není. Musela jsem si to znovu a znovu pročítat, ale nenašla jsem tam nic na co vy reagujete. Možná na zmiňovaná doporučení WHO o prospěšných a škodlivých praktikách v průběhu normálního porodu. Tento dokument ale popisuje obecně doporučované a nebo naopak škodlivé postupy v průběhu porodu.
Nesnažte se prosím hodnotu informace obratem znevažovat tím, že se snažíte vyvolat dojem, že se zde propagují porody doma, které jsou dost sporným tématem každé diskuse.
Proč by se péče o maminku a miminko v českých porodnicích nemohla ubírat trochu jiným směrem než kterým to běží nyní? Ta výměna miminek (a jak se zdá nejde zdaleka o ojedinělý případ) je horké mediální téma a je to skutečně vhodná příležitost k zahájení seriozní diskuse. Diskuse nikoliv na téma porodů doma, ale diskuse nad systémem předporodní péče, péče v průběhu porodu a také poporodní péče.
 Petulina, kluci 11 a půlroční mimi 
  • 

Re: porody 

(27.10.2007 21:44:54)
Nepustím se do tebe, máš v podstatě pravdu, níže jsem napsala před chvílí prakticky totéž. Porody doma jsou krokem zpět. Ať si matka riskuje své zdraví jak chce, ale nečiní toto rozhodnutí i za dítě. Děti jsou naše. Ale jejich život nám nepatří.
Jinak zas až tak velký obdiv k lékařům obecně nechovám. Z vlastních bohatých zkušeností. Dokáží být také arogantní, přezíraví k otázkám, necitliví, nekomunikativní a tváří se, že je pacient už "zase opruzuje". Vyjma porodníků z Podolí - sice je to neosobní továrna na děti, ale když dojde na věc, udělají co je třeba dobře a rychle.
 Renata 
  • 

text je o záměně dětí a ne porodu doma 

(25.10.2007 23:08:55)
Velká část příspěvků v diskuzi se stočila k domácím porodům. V článku ale Petra Sovová komentuje situaci v porodnici. Jak je vidět, ne všude se postupuje dle doporučení WHO - mez. zdrav. organizace.
Je opravdu nutné oddělovat dítě od matky? Pokud je po fyziologické stránce dítě v pořádku, tak nejlépe je mu na matčině prsu, kde se přisaje, zahřeje . Stačí otřít, pokud možno neumývat, přikrýt, obléci.

Předpoklad, že si matka v nemocnici odpočine, je dle mé osobní zkušenosti mylný - počet matek a dětí na pokoji (pokud nemáte nadstandard), mnohde úzké panelové stěny (takže slyšíte děti z celé chodby), výměna prádla v 6 ráno(?proč ji nelze odložit na normálnější hodinu?) a další.

Podle mě je nabídka "Dítě vám odneseme, abyste si odpočinula" zbytečná. Byla jsem tak vysílena neustálou agrumentací (proč něco chci tak či onak), že jsem odnos odkývala. Zpětně to vidím jako chybu. Usnula jsem na chvíli velmi tvrdě, ale malý mohl spát velde mě v postýlce. Nejlepší je, když může spát s vámi v posteli, nejlépe přisátý na prsu (bohužel na to porodnice nejsou připraveny, neb mají úzkou postel a histerickou obavu, že by se dítě zmazalo od očistků).


k 72 hodinám - jak již bylo řečeno, jde o doporučení Min. zdravotnictví ČR, ale v mnohých porodnicích si ho vykládají jinak

očkování TBC - v poslední době se doporučuje s očkováním počkat, vhodné je ho odložit na konec šestinedělí (posledně pediatrička dokonce říkala až do doby 1 roku), což obnáší návstěvu na nejbližší kalmetizační stanici či v porodnici po domluvě.

odběr z patičky - může provést pediatr či porodní asistentka, cca 10 kapek krve. to opět také není problém. Dokonce je lepší, když je to později, jak po proklamovaných 72 hodinách, když už pije z prsu mléko a ne mlezivo.

Odchod z porodnice se doporučuje, pokud je matka a dítě v pořádku a pokud chce svého právy využít.
 Dana, 36tt 
  • 

kojeni 

(26.10.2007 1:37:02)
Dobry den,

chtela bych se zeptat, kdyz se miminko odnasi od matky na celou noc, jak je to s kojenim? Cekam svoje prvni dite a porad vsude ctu, jak nutne je kojit hned od porodu a to temer co dve hodiny a nedavat nic jine nez materske mleko. Tak si nedovedu dost dobre predstavit, jak mimi vydrzi celou noc bez kojeni?

Diky za odpoved!
 Colorlight 


Re: kojeni 

(26.10.2007 10:00:58)
Myslím, že v těchto porodnicích by měli mimčo na kojení donášet. Je třeba si to ale zjistit, protože je možné, že někde by to mohlo být i tak, že jej budou ty noci živit něčím jiným, než Tvým mlékem. Někde se s tím zrovna moc nepářou. Radši ještě zvaž, zda porodnice, kterou sis vybrala, je ta pravá.
 Kočanská 


Re: kojeni 

(26.10.2007 10:44:58)
Záleží, v jaké porodnici budeš. Tam, kde praktikují rooming in, což znamená, že miminka jsou stále s maminkami na pokoji není co řešit a miminko si nakojiš, kdy bude potřebovat. Pokud nebude miminko z počátku jevit o prso velký zájem, tak ho prostě budeš k prsu přikládat a nabízet mu ho a ono si určitě po pár přiložení nechá říci.
Pokud chceš jít do porodnice, kde miminka odnášejí, tak to opravdu nevím a radši bych se pořádně zeptala (připrav se na to, že z jakýchkoliv otázek mohou být pěkně nervní. Pokud se tak stane, nic si z toho nedělej, máš přeci právo se zeptat).
Tak hodně štěstí.
 Emča (1 dvětší dítko) 
  • 

Re: kojeni 

(26.10.2007 10:58:56)
Někdy nechce mimi prs jen proto, že se ještě nespustilo mléko. Pak ti lékař předepíše kapičky nebo jiný přípravek. Hlavně aby bylo dítě i mamka zdravé, všechno ostatní se vyřeší!
 Petulina, kluci 11 a půlroční mimi 
  • 

Re:Buď úplně v klidu 

(27.10.2007 16:18:04)
Ve slušné porodnici tě sami vybízejí, ať dítě přikládáš - Podolí, Apolinář atd. - protože jedině tak se udělá mléko. Pokud by mělo miminko už hlad a tobě se ještě nesputila laktace, obyčejně ho nakrmí z kádinky jiným mateřským mlékem. Nic se mu nestane! Syna takhle krmili čtyři dny, než se mi spustila Niagara mléka. Hlavně se vůbec nestresuj: pokud ho budeš přikládat, mléko se 100% udělá. Dřív nebo později. A dítě umřít hlady nenechají. Pokud se chceš v noci vyspat, není to žádný problém. Prostě ho dáš sestrám a ty ti ho v noci přinesou na kojení a po něm ho popř. zase dokrmí. Ono to "odloučení" není tak žhavé, jak by se zdálo z těch hysterických debat. Těch pár hodin spánku po porodu má mnohem větší užitek pro oba než tvrzení, že se nesmíš hnout od novorozence ani na minutu. Zvlášť pokud bys rodila císařem. Až budete doma, bezpečně se od něho nehneš ani na tu minutu tak do jeho dvou let! :-)))
 Colorlight 


Souhlas 

(26.10.2007 8:29:15)
Ano, jsem přesvědčena, že kdyby dali děti hned po porodu k maminkám, tak vy se záměna stát nemohla. Maminky by totiž své děti po krátké odluce (např. na vážení, vyšetření, pobyt na sesterně při matčině spánku) hned poznaly.
Já svého prvního syna viděla po SC až druhý den, na chvilku mi jej přinesli. Pak jsem šla na sesternu, měli tam zrovna na přebalování a kontrolu asi 10 miminek, já jsem hned šla ke svému Martínkovi. Naprosto neomylně. Stačí mimi na chvíli vidět a cítit, a už je Vaše a poznáte jej mezi dalšími dětmi bezpečně.
 Colorlight 


Re: Souhlas 

(27.10.2007 11:57:59)
Tak mi to nedá, abych nepopsala svůj druhý porod. První byl fofr, SC akutně v narkóze. Ale ten druhý - SC dvojčátka naplánovaný ve spinálu, za přítomnosti manžela. Byla jsem předem poučena anestezioložkou ohledně analgezie, mohla jsem si vybrat... Řekli nám datum, kdy máme přijít, v kolik hodin dají klystýr a přípravu, v kolik půjdu na sál, v kolik budou děcka na světě... Jediná změna oproti plánu byla, že jsem od nervů dostala kontrakce v noci, tak jsme jeli ne v 7 h ráno, ale ve 3 ráno, dali mě tam do postele, ráno vzbudili na přípravu, přijel manžel, dali mne na sál, píchli spinál.. Manžel seděl u mé hlavy a postupně vyndavali děti, první - holčička, šla 5 minut poté, co doktoři začali řezat, pak 2 minuty za ní chlapeček. Takže v 8:07 se narodili... Manžel s nimi odešel cca 10 metrů, sice za dveře, na výhřevné lůžko, kde je JEN osušili, nikoliv koupali, zvážili, změřili, vyfotili.. Pak, když mě ještě doktoři čistili a šili, najednou přišel manžel, měl je oba v náručí, sednul si s nimi opět k mé hlavě, sestry zkusili, zda by Terezka nezkusila sát, ale mě bylo špatně, dítě na hrudi mi nedělalo dobře, tak si ji vzal zase manžel.
Pak jsem byla na JIP, asi 12 hodin, tam mi děti nosili na požádání, když jsem chtěla.
Já jsem ale špatná pacientka, pořád jsem otravovala, že už chci vstávat (nohy přišly k sobě asi za 3 hodiny a od té doby mne to na té JIP hrozně štvalo...) Odpoledne manžela za nou na JIP pustili (přes to, že na cedulích avizují zákaz návštěv na JIP, byla jsem tam sama tak asi zhodnotili, že no problem...), v tu dobu přinesli obě děti... Nádhera!
Pak jsem tam přečkala noc, dobře jsem spala, přes teda velké bolesti. Sestra pořád chodily ptát se, jestli něco nepotřebuji, jestli mám bolesti... Neuvěřitelně milé.
Druhý den jsem zase od rána otravovala, že chci na normální šestinedělí, při vizitě dr vyndal drény, kol. 11 h jsem to nemohla vydržet a donutila sestry, aby mne pustili do sprchy, za dětmi, atd. Tak mi to povolili, já pak chodila po chodbě s dětmi v nákupním vozíčku, a čekala, až se uvolní šestinedělí.
Ve 14 h jsme všichni přešli na šestinedělí, naštěstí byl zrovna volný nadstandard (wc a koupelna přímo v pokoji, nízká postel). A byli jsme všici ještě 3 dny, čtvrtý den po operaci jsem si vymůrovala, že chci domů. Všechny sestry, až na jednu výjimku, byly naprosto úchvatné, pečlivé, hodné. Snažily se mě naučit kojit dvojčátka najednou, když jsem se chtěla projít ven, na kafe, nä zahradu, ochotně mi děti pohlídaly. Měla jsem své babymonitory a přes to, že jsou zvyklé dávat dvojčata do jednoho vozíku (mají je tam místo postýlek), zapůjčili mi i druhý, aby nám Nannynka fungovala.
To, co popisuji, je z pražské FN U Apolináře. Děkuji tím za péči... Hlavně MUDr Kratochvílovi, který vedl operaci a staral se o mě i po porodu, a MUDr. Kouckému, který byl vždy milý, vtipný atd., u operace asistoval, a dobře.
Jinak k věci - své děti bych si od prvního pohledu poznala, jejich první křik je nezapomenutelný. I ty tvářičky, opravud jsem si jista, že by k záměně poté, kdy jsem s dětmi byla 1/2 hodiny po porodu, dojít nemohla.
 Lucka, Kryštof, Tobiáš 
  • 

moje zkušenost 

(26.10.2007 9:09:10)
Zdravím všechny!

Rodila jsem letos v červenci v jedné brněnské nemocnici. Vybrala jsem si ji opravdu pečlivě a zodpovědně, ovšem nemohla jsem tušit, že do této porodnice s téměř rodinnou atmosférou přijede v mém termínu rodit OBROVSKÉ množství maminek.

Porod byl nádhernej, přesně tak, jak jsem si ho přála, ovšem po něm nás porodní asistentka požádala, jestli bychom namísto tichého okukování a obdivování svého druhorozeného syna mohli uvolnit porodní sál pro některou ze tří dalších rodiček, které byly na příjmu.

Uložena jsem byla na gynekologické oddělení (porodní praskalo ve švech) a s miminkem jsem se viděla až ráno. Což naštěstí v mém případě nebylo tak hrozné, protože malý se narodil v 0:55 a viděla jsem ho ráno v 6.

Někdy Vám prostě nic jiného než se nechat od miminka odloučit nezbývá.
 Veru a Tina 
  • 

Další názor.... 

(26.10.2007 21:26:28)
Naprosto souhlasím s článkem.
Rodila jsem dlouhé dva dny a od začátku porodu jsem měla stahy po 5 minutách, hned velmi intenzivní, takže žádný klídek a pomalý nástup. Protože jsem se neotevírala, tak to trvalo tak dlouho. Chci tím ale říct to, že malou jsem měla hned po porodu u sebe, ani na chvilku by mě nenapadlo, že by si ji měl někdo vzít abych si odpočinula a ani bych ji nikomu nedala! Je pravda, že mé mateřské pudy se nastartovaly tak moc, že i když mi ji druhý den odvezly na Utz kyčlí, tak jsem to obrečela :o)))
Malou jsem si ze sálu odnášela sama v náručí, za doprovodu sestry a manžela a neměla jsem pocit, že jsem unavená a nezvládnu to. Myslím si, že endorfiny udělali své :o) Malá nebyla označená, ale tam to ani nebylo zapotřebí, protože jsem byla pořád s ní. A druhý den už bych si ji rozhodně nespletla, protože to už své dítě pozná každá máma.
Chápu, že jsou někdy případy, kdy je porod komplikovaný, nečekané potíže maminky nebo miminka a stane se i to, že maminka po porodu své dítě ani nevidí, pak je těžké poznat které dítě je vaše....
Mě na tom všem nejvíc mrzí, že mizí porodnice a zařízení jako je Vrchlabí, jako bylo Vysoké Mýto,....
Teď momentálně netuším, kde budu jednou rodit druhé dítě, protože porod doma si nerisknu a do klasické porodnice mě nedostanou!
 mamina a syn 1rok 
  • 

Re: Další názor.... 

(27.10.2007 10:14:26)
Každá jsme jiná, já sem například syna po porodu ráda odevzdala do rukou hodných sestřiček, abych si mohla odpočinout a nabrat síly. Byla jsem šŤastná, že jsem ho mohla první dvě noci nechat na sesterně a nebyla jsem zdaleka jediná maminka, která tuto službu využila. Nemyslím si, že maminka pozná svoje novorozeňátko, jsou si hodně podobný a miminka měni tvar z hodiny na hodinu. Ješťe musim dodat, že syna samozřejmě miluji, ale nejsem supermatka a ráda ho občas pošlu na víkend k babičce.
 Petulina, kluci 11 a půlroční mimi 
  • 

Dogma tzv. přiroz. porodů 

(27.10.2007 16:01:08)
Co máte na těch pseudopřirozených porodech? To, že se dřív rodilo doma, bylo způsobeno faktem, že nebyly porodnice. A myslíte, že ty desítky procent mrtvých novorozenců a matek by nepřívítaly jakoukoliv pomoc odborníků (namísto bezmocných porodních bab), pokud by měly tu možnost? Myslíte, že kterákoliv ta dříve "domácí rodička" by nedala přednost porodu kdekoliv a s kýmkoliv, jen aby ji nebo její dítě zachránili? Novorozenecká mortalita zrovna jako mortalita šestinedělek se radikálně snížila až s porody v porodnicích. Domácí porody jsou krokem zpátky, hazardem s životy dvou lidí. Krokem vpřed je ledatak personál porodnic, který se chová nekonečně laskavě, ohleduplně a s respektem k dítěti i matce. A hlavně zasáhne kdy je potřeba i bez mého "svolení".
Jak bych mohla v narkóze rozhodovat, zda mají křísit mé dítě? Oba kluci se narodili císařem, kdybych je rodila doma, byla bych dvakrát mrtvá. Ani jeden vzhledem k velikosti (oba 4,5kg) neměl šanci se normálně narodit.
A navíc - co si budeme vyprávět: všude se slyší hlavně na peníze. Nikdo nežije z ušlechtilosti. V Podolí jsem tentokrát byla po císaři pět dní na nadstandartu - a za svých 1400 Kč denně jsem měla přidělené laskavé ženské a dětské sestřičky, které pomáhaly jak mohly, nabízely, že dítě mohu nechat už od večera u nich. Měla jsem strach, abych nevypadala jak krkavčí matka, ale byla jsem ujištěna, že po operaci potřebuji odpočinek a ať si nedělám výčitky. Díky jim! Byla jsem úplně vyřízená. (Ani na kojení nemělo odloučení vliv. Kojím ještě teď 8 měsíčního cvalíka) Jen jednou jsem se dostala do styku s "obyčejnou" sestrou pro ostatní neplatící matky a byla to pro mě studená sprcha. Seřvala mě, že děti na noc se nosí až o půlnoci a že jdu brzo. Vyjukanou, sotva na nohou stojící matku s příliš těžkým uzlíkem v náručí mě před sesternou zachránila až má přidělená sestra, která té zlé vyčinila.
Takže pokud si zaplatíte, dočkáte se luxusu a hýčkání. Zadarmo nikdo laskavý nebude. To je utopie. Zrovna jako je utopie bezpečný porod doma. Investice do pobytu v porodnici se mi tedy rozhodně vyplatila.
 mamina 
  • 

Re: Dogma tzv. přiroz. porodů 

(27.10.2007 17:32:02)
Celkem s tebou souhlasím, s penězma je to smutný, ale je to fakt, zažila jsem to podobně bohužel si nadstandartní péči musíte zaplatit.
 Naďa+T+E+P 


Re: Dogma tzv. přiroz. porodů 

(28.10.2007 11:24:15)
No díky, dost jsi mě naladila, už abych začla šetřit...
 Ilca a kluci 6/06 


Re: Dogma tzv. přiroz. porodů 

(28.10.2007 17:35:04)
Proč se vracet o sto let zpátky ?
Rodila jsem taky v Podolí, neměla jsem nadstandart, rodila jsem přirozeně dvojčata a péče o mě a děti byla prvotřídní - včetně úžasně milých a ochotných sestřiček. Nemyslím, že je to o penězích, ale o lidech.
 štěpánka 
  • 

Re: Dogma tzv. přiroz. porodů 

(28.10.2007 21:30:53)
Zažila jsem to naprosto obráceně. Sestřičky byly velmi milé ke všem a na maminku na "nadstandatu" se dívaly trochu s despektem, až mi jí bylo líto. Byla tam sama a když se jí několikrát udělalo zle, tak těžko stíhala přivolat pomoc a několikrát vpadla do našeho - sousedního a standatrního pokoje. Vpadla doslova - otevřela a chudinka omdlela. Sestry si o ní pak říkaly, že je nějaká cimprdlína. K nám ostatním (3 na pookoji se chovaly podstatně příjemněji. Ale třeba je to teď, skoro po 11ti letech zase jinak.......
 Petulina, kluci 11 a půlroční mimi 
  • 

Re: Dogma tzv. přiroz. porodů 

(29.10.2007 10:52:57)
To si naštěstí piš, že je to jinak. Rodila jsem v Podolí taky před 11 lety a péče a hlavně přístup personálu se na jednom a tom samém místě změnila k nepoznání. Vedle v pokoji ležela Italka, která platila ještě o 200 Kč víc než já, takže představa, že na takovéhleho klinenta vyjedou tak, jako "omylem" vyjela sestra na mě, bylo nepředstavitelné. Sestřička s ní mluvila německy a ranní návštěva začínala slovy Guten morgen ... Někdo psal, že je to o lidech. Jenže bu´dte hrubí na klienta, který vám denně platí 1600?? Troufne si to některá sestra? Pokud slušnost nebude samozřejmostí, bude se muset prostě zatím zaplatit. Protože potom mám dost pádnou páku typu: "Dovolte, platím dost peněz na to, abyste se mnou mluvila slušně a vše mi vysvětlila".
A ještě štěstí, že ta možnost je.
 Karin80 


Re: Dogma tzv. přiroz. porodů 

(29.10.2007 22:10:25)
No já bych taky řekla, že je to jen a jen o člověku, protože ta sestra má tabulkový plat a z těch peněz, co platí klientky na nadstandadrech, nevidí ani halíř ;)
 Mamina 
  • 

Re: Dogma tzv. přiroz. porodů 

(30.10.2007 9:59:05)
No, já si myslím že je to tím, že nadstandartní maminky si více stěžují, přece jenom vydali dost peněz za které něco očekavají, maminky na klasickych pokojích si většinou řeknou: Nějak to přežiji, už abych byla doma. A sestry mají možná trochu respekt z nadstandartek a dívájí se na ně jako na platící klientky.
 Marketa 
  • 

dalsi duvod pro mne rodit doma 

(27.10.2007 19:54:41)
rodila jsem prvni dite doma s porodni asistentkou, ktera ke mne jeste dalsich 10 dni denne dochazela a jsem plne rozhodnuta, ze pokud nenastanou nejake komplikace, tak druhe dite take porodim doma. Presne totiz nechapu, proc by mi mel nekdo me dite odnaset pryc. Byt od prvniho momentu spolecne {mam, tata a mimco] je proste uzasne.
 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


Dík za tento článek! 

(28.10.2007 20:28:32)
Potřebný článek, událost fakt dost tristní...
Diskusi číst nestíhám, ale s článekm naprostý souhlas - starší dceru mi zcela bezdůvodně "zabavili" na 5hodin(!) bezprostředně po porodu, ačkoliv jsme byly obě zcela zdravé a bez problémů, přítomen byl i manžel a rodili jsme v sobotu v 8hod ráno! Samozřejmě, neobešlo se to celé úplně bez následků.
Jen tak dál, už je načase, aby se časný konktakt dítěte s rodiči nepodporoval jenom na papíře!
Kéž se najde nějaký pokračovatel světýlka v temnotách, jakým bylo Vrchlabí;)
 MirkaM 


Re: Dík za tento článek! 

(28.10.2007 21:26:27)
Tak jsem si početla. Obzvlášť Slunečnice mě zaujala.
Nechápu, proč by se matka měla vracet do nemocnice "ubrečená, vyčerpaná, ....". Vždyť kromě jídla jsem žádný servis neměla. O dítě jsem se od porodu starala a o sebe taky????? Když je na tom matka zle - např. až tak, že se o dítě nemůže postarat, tak asi neodejde, a když je na tom dobře, tak co by ji mělo za dveřmi nemocnice tak strašně zničit?????!!
 katka 
  • 

Re: Dík za tento článek! 

(31.10.2007 23:08:59)
Zničit mi nějaké krávy život jako těm maminkám, tak se neznám. Nevěřím, že se s tím někdy srovnají a je mi to líto.
 Štěpánka 2 kluci+2děvčátka 
  • 

PLNĚ SOUHLASÍM S ČLÁNKEM 

(29.10.2007 12:20:47)
Mám za sebou dva porody v porodnici a dva domácí porody. Pokud mohu posoudit ze svého pohledu, tak je určitě nesmyslné a proti přírodě odnášet miminko od matky.

Když jsem porodila prvního synka, byla jsem vyčerpaná, malého jsem téměř neviděla (ještě že byl u porodu manžel) a všechno mě šíleně bolelo, omdlévala jsem, ještě po návratu z porodnice domů po 7 dnech po porodu jsem si nemohla sednout. Šestinedělí mi připadalo krátké na to abych se po porodu zotavila. Dnes si uvědomuji, že to bylo částečně způsobeno i tím, že jsem neměla malého u sebe na pokoji.

Druhého synka jsem porodila náročnějším (vyvolávaným)porodem s komplikacemi a protože jsem ho měla hned po porodu u sebe tak jsem se zotavovala po porodu šílenou rychlostí s porovnáním s prvním porodem.

Třetí dítko - dcerku jsem porodila doma za asistence manžela a očekávala jsem náročnější a delší vyčerpávající porod ale za hodinu po porodu jsem se cítila naprosto vpohodě a musela jsem se spíš nutit odpočívat, protože jsem se cítila jako bych vůbec nerodila.

Čtvrté dítko jsem porodila také doma a opět jsem se musela nutit odpočívat, protože jsem se cítila fyzicky naprosto vpořádku.

Když byly malé 4 dny tak jsem prožila pro mne zvláštní příhodu. Vzala jsem svou 5-ti letou dcerku, čtyřdenní dcerku a jela jsem autem do porodnice na očkování proti TBC, v porodnici jsem viděla maminky které rodily ve stejný den jako já, BYLO MI JICH TROCHU LÍTO, tahaly nohy po zemi, protože je ještě nemohly unést, opíraly se o zeď a chodily v předklonu, sedaly si s velkou bolestí a seděli spíš jen tak napůl na boku (okamžitě jsem se vžila do pocitů a bolestí po prvním porodu). Návštěvy sourozenců a manželů se odehrávaly v jedné místnosti za asistence jiných "nepřizpůsobivých" návštěv. Uvědomila jsem si jak jsem oproti nim napřed. Moje děti už mají sourozence doma a jsou s ním plně sžití, prostě se ráno probudily a bylo miminko.

Byla jsem ráda, že jsem mohla porodit doma, i když jsem dlouho nevěděla, zda budu moci své miminko přivést na svět doma, malá byla v příčné poloze a otočila se až 2 týdny před porodem. Přesto jsem k rozhodnutí porodit doma dospěla až v průběhu porodu, ono se to totiž zodpovědně ani dříve rozhodnout nedá.

Moje první reakce na právě porozené čtvrté dítko byla, NO TEDA JEŠTĚ ŽE JSEM NERODILA V PORODNICI TOHOHLE BYCH SE BRÁNILA KDYBY MI CHTĚLI DÁT DOMŮ. Očekávala jsem totiž (s ohledem na své předešlé novorozeňátkovské zkušenosti) plešaté popř.blonďaté miminko a ono to mělo černé dlouhé vlásky! Ten šok byl docela silný, protože mě prvních 15minut po porodu nenapadlo se podívat, zda mám dcerušku nebo synka a to jsem malou celou dobu držela v náručí a kojila ji......
 Nik 
  • 

Porod v Belgii 

(30.10.2007 10:54:19)
Take se podivuji hlavne nad tim, proc byly deti oddeleny od matek ?? Bezna praxe v ceskych porodnicich ?? Srovnavam muj porod v Bruselu minuly rok, nebyl ani jeden okamzik, kdy bylo miminko oddeleno od rodicu. Po cisarskem rezu jsem nemohla vstat , ale tatinek byl pri koupani, vazeni, oblikani, zahrivani atd.. Do dvaceti minut po operaci bylo miminko na prsu a od te doby behem 7 dnu v porodnici nebyl duvod miminko od maminky odnaset pokud ano, tatinek by mohl byt pritomen kdekoliv.
 Zdena 
  • 

I mně se to stalo- záměna dětí 

(7.11.2007 10:42:53)
Ahoj, rodila jsem před 4 roky v jedné pražské nemocnici. Narodila se mi dcera, která měla vrozenou vadu o které jsem to věděla. Když jsem ležela na šestinedělí, tak mi přinesly sestry kluka na kojení a paní, která ležela vedle mne tvrdily, že její dcera je na jiném oddělení. Byla to ale moje dcera. Všem se ještě ten den vrátily jejich správné děti.Bylo těžké tvrdit své, ale jinak to nešlo.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.