| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Srážka

 Celkem 254 názorů.
 fisperanda 


Slovo do pranice 

(14.9.2007 10:15:01)
To je otázka, jestli zůstat slušnej, blbej a všechno si odskákat nebo být neslušnej, lhát, krást, ujíždět od bouraček a akorát se tomu zasmát. Je to slušný dilema, někdy se v tom teda taky dost plácám.
Bezohlednost u druhých mě vytáčí na maximum. Například jsem byla vyřizovat něco kvůli řidičáku. Přede mnou na informacích stála holka, těhotná, a ptala se chlapa, jak to má udělat, aby ji vzali přednostně, když mají na cedulce napsaný, že těhu a invalidní občany berou napřed. A chlapík jí řekl, že by mu musela ukázat těhu průkazku. Nevěřícně se na něho podívala, protože to těhotný břicho se fakt nedalo přehlídnout a řekla, že je to snad dostatečně vidět. Ale chlápek že né, že tohle by mohl říct každý... XD
Nebo když se cpu do autobusu s kočárem, a všichni lidi mi stojí v prostoru pro kočárky, ani se nepohnou, takže já s kočárem stojím na schodech... výborný.
 10.5Libik12 


Re: Slovo do pranice 

(14.9.2007 10:33:30)
Já bych řekla, že i netěhotné a nemaminkovské životy jsou plné omezení a starostí, akorát to není tak vidět, platí ale, že by lidi měli mít dobrou vůli se dohodnout.
Takové to chtěl mě pustit, ale měl řeči, tak jsem hrdě odešla středem. No tak o co šlo? Chtělas přednost kvůli pohodlí dítěte nebo jsi chtěla, aby padnul na zadek, že jsi matka? Nevím, nevím.
A dost nemám ráda odfrkávání nad starou felicií, pro toho člověka může mít maximální užitnou hodnotu a vyšetření autonehody pro něj mohlo mít smysl v otázce benefitů při povinném ručení. Pokud jezdí šunkou, tak ho asi tísícovka bonusu zajímá.
 Simona, syn 15, dcera 9  
  • 

Re: Slovo do pranice 

(14.9.2007 10:49:45)
Na výši bonusu nemá tahle nehoda, pokud ji nezpůsobil vliv. Je úplně jedno, jestli ji vyšetřila dopravka nebo by se dohodli a sami to vyřídili na pojišťovně. Úhrada za opravu by byla taky v obou případech ve stejné výši. Jen by se neplatila pokuta. Je to o ochotě se domluvit. Taky jsem narazila do auta, které zastavilo v křižovatce přede mnou. S pánem jsme si opsali iniciály z občanky, vyměnili jsme si telefonní čísla. Protože mám známého v autoservisu domluvila jsem opravu a zaplatila v hotovosti. Byly to 3 tisíce. A spokojenost byla na všech stranách. Neblokovali jsme vjezd do křižovatky ostatním, nezatěžovali policii s blbostí, ušetřili několik papírů (tím pádem nějakej ten strom) atd. Ale je to věc názoru.
 10.5Libik12 


Re: Slovo do pranice 

(14.9.2007 11:08:16)
Já si myslím, že nemáš pravdu v otázce ručení, že je to minimálně případ od případu(pojišťovna od pojišťovny). Dvakrát jsem byla účastníkem nehody, pokaždý to bylo jinak.
 Lucka 
  • 

Re: Slovo do pranice 

(14.9.2007 11:09:48)
No, já bych teda asi vždycky radši zavolala k nehodě policajty. Jestliže máte strach, že kdo vám odře auto, tak ujede, jak můžete věřit, že vám ten člověk po dohodě škodu skutečně uhradí? I když si opíšete občanku - může být přece kradená. A i když není, jak potom dokážete, že vám to auto skutečně naboural, když u toho nebyla policie, svědci? Já bych takhle asi nikomu cizímu nevěřila. Možná jsem hnusná, ale možná jenom už nejsem naivní? Fakt nevím.
Mimochodem, neznáte ten vtip, jak se srazí ženská s chlapem, potom se domluví, že spolu počkají na policajty. Pak ona vytáhne flašku vína, dá mu napít. Sama se nenapije a pak se řehtá, jak jí naletěl? :-)
 Eva 
  • 

Policajti 

(14.9.2007 12:23:00)
Rozhodně policii volat, v každém případě. Chápu, že pro autorku to musel být děsný blb, ale představ si, že jsi v jeho kůži. Byla bys šťastná, že do tebe někdo nacouval, jásala bys nad tím, kolik času strávíš vyřizováním formalit, na pojišťovně atd. Nikomu cizímu nevěřím, policajty volat každopádně, ať je to zaprotokolovaný. Víš, jestli ti to za týden nezapře? Nebo ti řekne, že ho támhle píchá v boku a bude chtít bolestný a já nevím co.
Jo, mimochodem, semtam nějakýho známýho policajta by určitě bral každý.
Prostě si myslím, že řidič té "starší felicie, která měla jen ťuklé zadní dveře" byl zcela v právu. Někdy je potřeba si i přiznat chybu. Že je svět kolem nás plný blbců, je pravda. Ovšem rozlišovat prkotiny a vážné věci.
Jednou se nám stalo, jak jsme jeli z práce domů, že manžela ťukla jedna řidička. Podobný případ - čekání na policii atd. Jen s tím rozdílem, že já neměla v autě hladové miminko, ale 2 děti ve školce, pro které jsme jeli (asi 20 km). Pátek odpoledne. Co máte dělat vám nikdo neporadí. A kdo je v tomto případě ten "blbec"? Pro mě je to ona řidička, pro ni jsme blbci zase my.
Lidé by měli být trošičku míň sobečtí. U lékaře a na úřadech jde podle mě o prkotinu, nejde o život. Já si to také vždycky vystála a žádné přednosti jsem nepožadovala. A své děti budu učit slušnosti. I když druzí budou jako "burani". Jak by ten svět dopadl, kdyby tady už nebyl nikdo slušný?
 Kaca 
  • 

Re: Policajti 

(14.9.2007 13:06:55)
No jo, kdyz nikomu neveris, to ja taky nebudu nikomu verit. A nebudu nikomu pomahat - co kdyz ta tehotna, kterou poustim sednout, ma jen polstar nebo ma treba kradenou tehotenskou prukazku ?
A taky nebudu pomahat s kocarem, treba je i to dite unesene - takovych pripadu je...proste radsi nikomu neverim.
 Markéta, 2 bestijky 
  • 

Re: Policajti 

(14.9.2007 16:12:18)
Hm, nám takhle nedal přednost na křižovatce tydýt a promáčk nám zadní blatník. Ochotně nám předal nějakej papír o pojistce, nicméně manžovi se to nezdálo a policajty zavolal, byť to byla podle mladíka prkotina. Než policajti přijeli, tak tydýt ujel. Chytli ho a přivezli, nakonec se ukázalo, že povinný ručení nemá, že ten papír o pojistce co nám ukazoval byl falešnej a že blb nemá ani řidičák a auto technickou. Nakonec škoda nebyla tak malá, jak se nám snažil mladík namluvit a štěstí, že jsme policajty zavolali, protože díky jejich zápisu nám škodu uhladila asociace pojišťoven z jejich povinnýho fondu, odkud se hradí pojistky z bouraček, kdy viník nemá povinný ručení.
Kdybysme dali na mladíka a věřili jeho papírům z pojistky, tak jsme vyplázli skoro deset táců za vola bez povinnýho ručení. Takže radím volat policii vždycky. Koneckonců je to jejich práce a my si to platíme z daní, ne?
 Alžběta 
  • 

Re: Policajti 

(18.9.2007 13:01:54)
Ahoj,naprosto s tímto názorem souhlasím,nám se stalo totéž,s tím,že "z toho blbce"táhlo jak ze sudu.Když domluva,tak peníze na ruku.
 8.5Yettynkaa12 


Re: Policajti 

(14.9.2007 17:08:49)
Kaco, Ty mluvíš o koze, a Eva o voze. Důvěřuj, ale prověřuj. A pomáhej, to je ostatně otázka Tvého svědomí.
 Eva 
  • 

Re: Policajti 

(17.9.2007 11:29:24)
Milko a Markéto, děkuji za podporu. Markéta to vystihla, při vážných věcech cizím nevěřím. Markétě se to oplatilo. V maličkostech jako na úřadě nebo u pokladny to neřeším. Pouštím sednout důchodce, podržím dveře, nepřemýšlím o tom, proč a kdo.
Tento článek by měl mít podtext Zamést si před vlastním prahem.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Slovo do pranice 

(14.9.2007 12:09:11)
Simono,
ono je to někdy těžké odhadnou.

Našim někdo škrábnul bok dvěří, říkali jsme si, že to bude stát do 5 tis. a prd - stálo to 18, protože došlo k blbému promáčknutí, které nebylo tolik vidět a museli to vyklepat a ještě přestříkat lak :-(

 Jíťa 
  • 

Taky do nás ťukli 

(14.9.2007 13:49:22)
a taky jsme byli naštvaní, ale mnohem později. Měli jsme jen trošku promáčklé dveře. Řidička, co nás ťukla, byla příjemná a ochotná, všechno se vyřešilo bez policie a přes pojišťovnu. Bohužel, pojišťovna odhadla škodu na asi 7 tisíc, kdežto servis chtěl za opravu necelých 20. Přes známý jsme potom sehnali druhý dveře na vrakáču, nechali jsme je přestříkat a známej nám je vyměnil. Takže nakonec jsme se do té cifry vešli. Ale bylo s tím spousta starostí.
Jo a auto potřebujeme denně, já se jinak nedostanu do práce a z práce.
 Olina 
  • 

Ha,ha, do pěti tisíc 

(14.9.2007 17:22:04)
pod pět tisíc nevlezou v servisu vůbec do montážní jámy, ale ona se vždycky nějaká ta neočekávaná závada najde
 JaninaH 


Re: Slovo do pranice 

(14.9.2007 10:55:11)
Mě na článku zaujalo, jak si autorka stěžuje, že pán na sociálce měl "řeči" na ženy na mateřské, a přitom ona má ty samé "řeči" na důchodce (proč by důchodce nemohl počkat na další trolejbus).
A závěr, který autorka článku vyvvozuje ze svých "srážek z blbcem" (přičemž uznává, že dopravní nehodu zavinila ona, tak kdo je tu "blbec"?), mi připadá velmi dětinský.
J.
 Ivana Procházková 


Re: Slovo do pranice 

(14.9.2007 10:58:28)
Jo, taky bych byla naprdnutá, být na místě toho řidiče z Felicie. Přeci nejde jen o peníze, ale o ty starosti kolem toho, než auto opraví a čas, který to sežere. Nemluvě o tom, že člověk je pár dnů nemotorizovaný, což pokud má nemocnou matku, kterou musí převážet, může být nepříjemná čára přes rozpočet.
Moc článek nechápu. Autorka sice v úvodu předesílá, že není typ, co vyžaduje extra zacházení, ale ten ukňouraný článek spíš svědčí o opaku.

A holky, co se jako musí vyřizovat po narození miminka na úřadech? My byli jen na matrice a to obstaral manžel, já nevytáhla paty. Mateřská mi chodila na bankovní účet, stejně jako rodičák. Když je autorka tak citlivá na ty různé fronty, tak proč si to nezajistí tak, aby se jim vyhnula?
 Jutka 


Re: Slovo do pranice 

(14.9.2007 11:17:56)
Jj, Ivule, taky jsem si myslela, že peníze na poště si už vyzvedávají jen ti "nemožní důchodci" ;))
 Mysterious 


Re: Slovo do pranice 

(14.9.2007 22:37:49)
Dizzie, píšeš, že po zaplacení tisícikoruny pokuty musíš přepočítat, co si můžete tento měsíc dovolit koupit a co ne. Nenapadlo tě, že pan Koblížek bude muset díky tvé nepozornosti zajet do pojišťovny, nechat si nafotit škodu na autě, vyřizovat formality, odvézt auto do servisu, dostat se nějak zpátky, být několik dní bez auta, dojet pro auto, zaplatit fakturu a čekat, kolik mu pojišťovna zaplatí, protože u staršího auta pojišťovna neplatí plnou cenu za opravu, ale časovou, takže při škodě 7.000, pojišťovna zaplatí třeba 3.000,--? Benzín na ježdění do servisu také není zadarmo, a i pan Koblížek chtěl pravděpodobně od pošty někam odjet a zdržení díky nepozorné řidičce bude muset třeba v práci napracovat? Čoveče, jestlipak ten pan Koblížek nebude muset taky tento měsíc přepočítávat, co si může koupit a co ne?
 Katoun 


Re: Slovo do pranice 

(14.9.2007 23:06:25)
Úplně souhlasím s Mysterious, Ivule má také pravdu, Katka + 5 a 8 mi mluví z duše, Lara Kroft i Bugatka. Jsme maminky, to nás nutí rychle reagovat, improvizovat a organizovat tak, abychom vše zvládly co nejlépe. Stěžování, doprošování, fňukání pokud vím ještě nikomu nepomohlo a nic nezrychlilo, náladu taky nespraví. Nezapomeňme si uvědomit, že pokud budeme naprdlé kvůli každé maličkosti (jako je přednost v dopr. prostředcích, na úřadech ...), naše mimi na to bude reagovat po svém, protože naši nervozitu vycítí. Přiznejme si, má cenu si kazit náladu srážkou s nějakým blbcem? Taky nejsem z těch, co si nechají všechno líbit, ale někdy si říkám, že mi to nestojí za to.
 Janka + Matyáš 07/06 


Re: Slovo do pranice 

(19.9.2007 20:21:06)
Ahoj,
úplně s vámi souhlasím. Pan Koblížek určitě nebyl nejšťastnější, že tam musí trčet. A nemyslím si, že by se chtěl pomstít matce s miminem. Prostě chtěl mít jistotu a policii si zavolal, aby měl papír na to, že to nezavinil. Kdyby do mě někdo nabořil, tak je taky volám.

S tou předností v MHD jsem nikdy problém neměla (asi jsem dítě štěstěny a nenarážím na sobce). Ale spíš si myslím, že je Dizzie trošku přecitlivělá. oni totiž lidé na úřadech a u doktora mají taky svůj program, nedejbože mohou někam spěchat. Když jsem byla těhotná nic takového jsem neřešila. A když se nedalo někam sednout, snažila jsem se procházet (klidně po čekárně), aspoň mi neztrvdly nohy. :-)
A jízdu s kočárem v MHD? S miminem úplně pohoda, ono poprosit někoho o pomoc není zas takový zločin a většinou jsou lidé kolem celkem ochotní.

Sice jsem taky narazila na pár nepříjemných lidí, ale proto nebudu polemizovat o tom, jak vychovávat dítě. Myslím, že slušnost není přežitek ani teď a asi nebude ani za pár let.
 Laďka 
  • 

souhlas 

(14.9.2007 23:44:53)
Čtu a přemýšlím, jak napsat autorce článku něžně, že je ukňouraná, ne že ne. Tys to úplně vystihla.Popis situace na úřadu mě "dojal".Když už manžel mohl sedět s mimi v autě, mohl paní nechat doma a věci vyřídit sám, jako spousta jiných chlapů...atd
 Katka,kluci 5 a 8 
  • 

Přesně tak,Libiku 

(14.9.2007 12:45:02)
Já jsem tedy taky zůstala koukat-at se na mě autorka nezlobí,ale z příspěvku cítím postoj "já jsem matka malého dítěte, tak se ted všichni po..."
K té dopravní nehodě:pravda je,že jestliže šlo o soukromý vůz,asi nebyla nutná asistence policie.Ale (doprčic),autorka byla VINÍKEM té nehody,tak je snad normální,že vyhovím poškozené straně a přistoupím na její postup(myslet si o tom můžu svoje). A způsobená škoda ? Mohla být malá,ale taky se ve dveřích mohl rozbít otvírací mechanismus....nemluvě o tom,že třeba pro mě je obrovským průšvihem pouhá skutečnost,že auto nemám několik dní k dispozici!
Způsobila tomu pánovi škodu a starosti a uvádí ho tu jako příklad blbce.Já bych se teda zase pro změnu nechtěla srazit s autorkou....
 LaraKroft 


Re: Přesně tak,Libiku 

(14.9.2007 22:50:07)
....a hladové miminko se jistě dá nakojit i v autě při čekání na policii, že :)
 10.5Libik12 


Re: Přesně tak,Libiku 

(14.9.2007 23:41:44)
Pokud se matka vydá na projížďku autem (neekologickou a nesmyslnou, namísto vycházky, jak uvádí autorka), musí halt počítat s tím, že bude kojit děcko v autě, zvláště pokud neumí couvat. Ten, komu dala babu, je zcela mimo odpovědnost za to, že paňár v autě hladoví či je pokaděn, přátelé.
 Tinule 
  • 

Re: Přesně tak,Libiku 

(15.9.2007 21:07:36)
Jo, taky si myslim.... taky, pokud autorka uvadi, co si diky te tisicoce bude moct, nebo spis nebude moct dovolit, mela by treba v ramci setreni omezit jizku autem uplne...
 Kavika 
  • 

Re: Přesně tak,Libiku 

(17.9.2007 11:33:10)
Výstižněji to nešlo :-)
 tyna  
  • 

Re: Slovo do pranice 

(17.9.2007 10:43:40)
Uplne souhlasim s Lizzie. Nevim ale kdyz nemuzes vyjit po tisicovce pokuty, tak bys mohla chapat pana, ze 7 tis skoda je pro nej hodne penez.
Zda se mi ten clanek dost ublizenecky. Mne se jeste nikdy nestalo, aby mi nekdo nepomohl s kocarem, kdyz jsem slusne pozadala. V tehotenstvi me taky pousteli sednout, obcas jsem i pozadala a to se mi vetsinou ti lidi omlouvali, ze si me nevsimli. Asi ziju na jiny planete.
 Jana 
  • 

Re: Slovo do pranice 

(14.9.2007 14:57:17)
Fisperando lidi v prostoru pro kočárek jednoduše přejíždím. ale opravdu. Jezdím linkou která jede kolem 3 obchodů-lidl,plus penny a to je něco pro důchodce,objíždět všechny krámy kvůli slevám. A pak se vždycky usaděj v prostoru pro kočár. Tak už jsem se obrnila a prostě tam najedu,noha nenoha. Jednou na mě pán vylítl že jsem kráva,že mu stojím na noze,než jsem stihla zareagovat tak vyběhl autobusák a milého pána plus ještě další 3 kteří se tam usídlili s jezdíví taškou vypoklonkoval do zadní části autobusu kde bylo volno.
 Jana 
  • 

Re: Slovo do pranice 

(14.9.2007 14:57:28)
Fisperando lidi v prostoru pro kočárek jednoduše přejíždím. ale opravdu. Jezdím linkou která jede kolem 3 obchodů-lidl,plus penny a to je něco pro důchodce,objíždět všechny krámy kvůli slevám. A pak se vždycky usaděj v prostoru pro kočár. Tak už jsem se obrnila a prostě tam najedu,noha nenoha. Jednou na mě pán vylítl že jsem kráva,že mu stojím na noze,než jsem stihla zareagovat tak vyběhl autobusák a milého pána plus ještě další 3 kteří se tam usídlili s jezdíví taškou vypoklonkoval do zadní části autobusu kde bylo volno.
 8.5Yettynkaa12 


Re: Slovo do pranice 

(14.9.2007 17:06:09)
To já rovnou řvu do placu, že nastupuju, s dovolením! A o vše si říkám, poměrně nahlas, aby to nebylo možné přeslechnout. Na druhou stranu velice děkuju.
 Dana 
  • 

Re: Slovo do pranice 

(17.9.2007 9:35:54)
Nám o prázdninách před barákem někdo naboural auto - škoda 70 tis. Viník nenechal lístek, prostě ujel. Volala jsem policajty a bylo mi řečeno, že stejně nikoho nenajdou, že to budu muset uhradit z havarijního pojištění. Takže já jsem nic nezpůsobila, zaplatím 10 tis. spoluúčast a přijdu ještě o bonusy. Prostě mi to nedalo a viníka jsem našla a ten se policii naštěstí přiznal (kdyby použil, že řídila osoba mu blízká, tak to zaplatím ze své pojistky). Stálo mě to 14 dní vyřizování a měsíc jsme byli nepojízdní. Ještě, že jsme dovolenou měli již za sebou.
 Iva (Aneta03, Radovan06) 


Společnost přátelská rodině 

(18.9.2007 2:34:27)
Ahoj, přihřeju si polívčičku ;-) - kdybyste se náhodou někdo chtěl zapojit do kampaně sítě mateřských center Společnost přátelská rodině http://www.familyfriendly.cz/ a nejen nadávat, jak je matkám s dětmi těžko, naopak motivovat ty, kteří něco pro rodiny s dětmi dělají navíc nad rámec svých povinností, posílejte tipy. Pro Českobudějovicko tipy sbíráme v mateřském centru Máj www.mc-maj.com.

Důležitá je ta podmínka nad rámec svých povinností - tj.od mateřské školky nebo hračkárny se jaksi očekává, že bude přizpůsobená dětem. Zubař, který u sebe bude mít hernu s hračkami, banka, která umístí přebalovací kout nebo restaurace, kde mají běžně k dispozici vysokou židličku a nechají vás tam s kočárem to dělají navíc.
 Míša 
  • 

Re: Společnost přátelská rodině 

(19.9.2007 11:16:23)
No a očekávala bys od prodejny s hračkami, kočárky, oblečením a jiným zbožím pro děti od 0 do 100, že NEUMOŽNÍ VJEZD MAMINKÁM S KOČÁRKEM? No a u nás taková jedna je. Prý jim tam maminky s kočárky strašně kradou. Takže na nákup dětského jedině bez dítěte.......
 Iva (Aneta03, Radovan06) 


Re: Společnost přátelská rodině 

(19.9.2007 16:44:40)
TAdy taky - bydlím na "tmavém" sídlišti". Už to nedělají - teda aspoň nám z centra. BUď už nás znají, nebo se fakt situace zlepšila. NA to je jediná obrana ... pokud máš náladu, vydej se do boje ;-) ještě lepší je, když máš v zádech záštitu nějaké instituce, nebo takovéto kampaně - za námi je jak Síť mateřských center, tak magistrát města. Doptávej se, jestli si přejí negativní reklamu, na rozdíl od konkurence, která vjezd s kočárky umožní; jaký zákon či vyhláška ti to zakazuje, jak ošetří, že se ti tvůj kočárek v takové a takové hodnotě neztratí nebo že se dítěti nic nestane a že v případě, že ti to nijak nezaručí, tak budˇtě pustí dovnitř, nebo půjdeš jinam...Občas to bohužel může dopadnout i vyhrocením, tak pak je ta záštita instituce dobrá...skoro to tak vypadá, že to tak skončí ohledně restaurace v zoologické zahradě, kde odmítli obsloužit maminku s kočárkem a vykázali ji...byla to aktivní maminka, tak se rozhodla bránit a teď je to na úrovni písemné stížnosti ke zřizovateli ZOO a asi to půjde ještě dál...když si tak uvědomím, jaká klientela je pro ZOO stěžejní...
 Xantipa. 


No promiň 

(14.9.2007 10:58:55)
Ještě chybí, abys sem vložila svou fotku, aby každý hned věděl, s kým má tu čest a hezky Ti šel z cesty.-)))))
 Reya 
  • 

Re: No promiň 

(14.9.2007 13:26:15)
Včera jsem s tebou nesouhlasila, ale dnes mám ten stejný pocit. :-)
 Lizzie 


Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 11:05:56)
..buď jsem mimo já, nebo mám sebe samé buď hodně otrlé či hodně flegmatické matky, ale žádná z nich nikdy tak nerozpitvávala a neřešila věci jako autorka článku. Možná píše v afektu nevím, ale dost věcí mi přijde fakt přehnaných, vyznívá to tak, že mateřství je neustálý boj..
K tomu MHD: Tak se ozvěte, ne? Sama jste pustila paní, tak někoho požádejte o to, zda se nemůžete sednout, líná huba, holé neštěstí. S lidmi důchodového věku mám také spoustu negativních zkušeností (jeden mi vynadal, že jsem si dovolila do autobusu vzít krosnu, kterou jsem nikoho neobtěžovala a dávala na ní pozor, jiný praštil kamarádku holí po zádech, když v davu procházela trasou, kterou jí ukázal policista..),ale všechno bych na ně nesváděla. Víte, tak trochu mi to připomíná článek, který tu byl nedávno - jak se těhotná paní rozkřikla na maminku s kočárkem, že jí ,,snad neuhne". Chápu a vím, že ve spoustě věcí to mají ženy těhotné nebo s mimčem komplikovanější, ale váš článek je opravdu vysloveně negativistický - víte, žijeme ve společnosti, kde vám každý neustoupí, nepopírám, že někteří lidé jsou burani sprostí, ovšem s tímto přístupem budete věčně naštvaná na celý svět...Takže úsměv na tvář, optimismus v duši..život je boj, ale vždyť jím prochází tolik maminek..
 zuzini 


Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 11:17:36)
Lizzie, já nemám povahu na to říct nějakému puberťákovi v autobuse, ať mě pustí sednout. Ještě by mě taky mohl poslat do pr.....
Shodou okolností mě nikdo nepustil sednout předevčírem, když jsem jela do poradny.
 Lizzie 


Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 11:20:35)
Zuzini, nelze spoléhat jen na vnímavost případně slušnost lidí - to už člověk ostatně pozná, když je např. zraněný (i obyčejný vyvrknutý kotník), já jsem naučená, že to, co si člověk nevyřídí to nemá.
No a když mě nějaký puberťák pošle do pr.., holt to je riziko, obrátím se na někoho jiného (a upřímně řečeno, pokud by tam někdo jiný seděl, obrátím se radši na něj, než na evidentně znuděné pubertos..jak to bejvá). Ono to neplatí jen pro těhotné, no..
 Boudicca 


Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 11:38:22)
Jasně, souhlas, líná huba, holé neštěstí...:-)))))
 zuzini 


Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 11:53:51)
A když tam sedí jen puberťáci a staříčkové? Někdo na to holt nemá poprosit o místo někoho, kdo dělá že tam nejste. Já mám vůbec nějaký blok pokud se něco týká náctiletých, nějak s nima nemám dobré zkušenosti. Kdyby tam seděl nějak třicátník tak si mu řeknu, jen ti mládežníci...ach jo
 Lizzie 


Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 12:13:20)
No jo zuzini, jenže s tím ti nic nepomůže, ani sebelepší ,,vyhláška" o přednosti, to už je v tobě..Možná by ses fakt měla přemoci, protože s tímhle budeš mít problém..a nejen v těhotenství, nejen v autobuse (tramvaji).
 zuzini 


Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 12:55:38)
Lizzie, někdo se holt nepřemůže, když už předem ví co může čekat. Zažila jsem to ne jednou. Nemám s tím náhodou navštívit psychologa? Že bych zase něco odčerpala ze svého pojištění? Já jsem v jiných situacích docela "držka", jen nemám dobré zkušenosti s náctiletými jak už jsem psala.
 Toranoko 
  • 

Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 13:11:21)
No, nahodou, psycholog nebo nejaky terapeut by ti fakt mohl pomoct - oni nactileti dokonale vyciti tvuj postoj a dokazou toho vyuzit - prave proto, ze se vetsinou sami citi vevnitr hodne nejisti. Ja pracovala s lidmi a s nactiletymi jsem mela taky nejvetsi problemy {a nekterych se taky bojim, ale spis jen vyjimecne} a fakt je to hlavne otazka tveho sebevedomi...
 Ráchel, 3 děti 
  • 

puboši 

(14.9.2007 14:14:02)
Moje finta na puboše, když od nich něco chci - např. pustit sednout, pomoct s kočárkem - je říct: "Dobrý den, prosím VÁS, mohl/mohla byste..." Prostě s nimi jednám, jako by byli dospělí. NIKDY se mi nestalo, že by reagovali negativně, a to ani když byli v partě. Naopak, mohli se "přetrhnout", jako by jim udělalo dobře, že nepovažuji jeich pomoc za samozřejmost, ale že si jich vážím. Ale třeba jsem jenom vždycky měla kliku.
 Xantipa. 


Re: puboši 

(14.9.2007 14:31:18)
S puberťáky mám stejnou zkušenost jako Ráchel. Pokud něco od nich chci, požádám je slušně, jako kohokoli jiného. Rozhodně to nesmí být stylem - hele mladej, koukej se zvednout a popadni ten kočár. Ruku na srdce - vy samy byste se takto zvedly. Já teda natruc ne a ještě bych měla nějakou vtipnou hlášku. A nesetkala jsem se s nějakým nevraživým odmítnutím. Párkrát se mi stalo, že někdo řekl - promiňte, já opravdu nemohu ze zdravotních důvodů. Řekla jsem sem - ach tak, nezlobte se, netušila jsem, a vždy se ihned našel i bez další žádosti jiný člověk, který pomohl.
Já sama jsem sice "semetrika", ale jsem přesvědčena, že pokud od někoho chci laskavost, musím ho slušně požádat a poté poděkovat. Pokud odmítne, nesmím se na něj zlobit, protože on má právo odmítnout, takže pak opět poděkuji a omluvím se za obtěžování a požádám někoho jiného. Mně to stoprocentně funguje.
 Margot+1 


Re: puboši 

(14.9.2007 16:03:23)
Mám stejnou zkušenost jako Ráchel a Xantipa - pokud puberťáka slušně požádáte o pomoc, vyhoví vždycky. A že se s nimi má mluvit jako s dospělými, je nasnadě: jsou to nakonec naši spoluobčané (občanku mají od patnácti). Dobře si pamatuji, jak mě v třiadvaceti (!) v MHD oslovila ne o moc starší žena stylem "simtě štípni mi ten lístek". Odpověděla jsem "ale jistě, jak si přeješ" a koukala jako sůva z nudlí.
 Lavanda 


Re: puboši 

(14.9.2007 15:49:44)
Ano, musím s Ráchel souhlasit, mladí (myslím tím tzv. "puberťáky") jsou opravdu rádi za slušné jednání a taky se mi zatím nestalo, že by na slušnou žádost provázenou slušným oslovením zareagovali negativně, i když výjimky se jistě najdou, jako všude. Dokonce mi párkrát pomohli s kočárkem do schodů (v našem lesoparku, přes který jsem musela denně chodit na nákupy), aniž bych je žádala.
 fisperanda 


Re: puboši 

(14.9.2007 15:55:50)
Puberťáci jsou poslední skupina, se kterou bych měla nějaký problém. Nevzpomínám si, že by mi někdo z nich nepomohl s kočárkem nebo měl kecy, nedávno mě zrovna jeden takovej pustil s dcerkou sednout v autobuse.
 Jana 
  • 

Re: puboši 

(14.9.2007 16:08:03)
S puberťákama v mhd taky žádnej problém nemám. Jak tu někdo už psal,když jim vykáš a jsi slušná tak pomůžou. Ale mám s nima problém jinde,a to na dětském hřišti. Nedávno nám ho oplotoli,krásně opravili,dali nové prolejzačky,kolotoč,houpačky. No a každé odpoledne se na něj stáhne halda puberťáků,obsaděj prolejzačky,kolotoč,kouřej,házej všude nedopalky. Malé děti se jich bojej a ty co se nebojej mají stejně smůlu protože se na klozačku nebo prolejzačku nedostanou. a když jim slušně řekneš jestli by nemohli slézt a pustit tam ty malé děti tak jseš kráva,p..a,s...ě a podobně. Na úřadě nám bylo řečeno že je to dětské hříště volně přístupné tudíž s tím nemohou nic dělat.
 fisperanda 


Re: puboši 

(14.9.2007 16:18:59)
To je fakt blbý, protože s tím v podstatě nejde dělat nic.
U nás u dětskýho hřiště zase jezdí skejťáci, a já jsem za to vděčná, protože se na to můžu dívat, mám tam ňákou zábavu... Chápu ale že obsazování prolízek je jiná věc.

Je to těžký, protože ti "puboši" vlastně nemají kam jít. V létě se můžou ještě shromažďovat na lavkách nebo někde venku. Ale co v zimě? Hospoda je řešení jenom pro ty, co mají peníze :o))

Fakt tady chybí ňáký zařízení, třeba takový kluby, kde by se shromažďovali. Vstup samozřejmě zdarma, nepodával by se tam chlast, to je jasný, ale měli by tam třeba sedačky, mohl by tam být ňákej stolní fotbálek nebo co já vím... něco pro zábavu. Tohle kdyby třeba obec podpořila, tak by to bylo fajn.
 Jana 
  • 

Re: puboši 

(14.9.2007 16:37:15)
Fisperando to máš pravdu že se nemají kde zabavit. Ale konkrétně tady něco pro starší děti je. Nevím jak se to přesně jmenuje,něco jako klub,dá se tam hrát pinčes,basket,je to v bejvalé školce takže když prší dá se být i vevnitř. nějaké centrum pro trávení volného času. a mám pocit že to je i zadara. Nevim proč si nejdou hrát tam. Nám je kolikrát i trapně na ně koukat jak se chovaj. Holky jsou v tom telecím věku kdy se pořád před klukama předváděj,kluci zase strašný frajeři. Vocicmává se to tam,hulej. No děs.
 zuzini 


Re: puboši 

(14.9.2007 17:04:39)
No a s takovýma se setkáš i v MHD, když jsou v partě tak mají holt silné řečičky. Samozřejmě, když jsou sami chovají se úplně jinak a napadne je i někoho pustit sednout.
 Lizzie 


Re: puboši 

(14.9.2007 20:55:19)
Jani, asi máš na mysli nízkoprahová centra.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: puboši 

(14.9.2007 17:16:13)
můžou s tím dělat to, že tam dají velkou ceduli, jak starým dětem (do kolika let) je hřiště určeno - už jenom proto, že se jinak zařízení ničí
 Kudlanka 


Re: puboši 

(15.9.2007 11:53:37)
Jo, jo. U nás právě proběhla akce dělení hřišťátek. Jedno je vyhraženo pro děti do šesti let a druhé pro ty starší. Mají ho ohražené sítěma, aby jim neutíkal balon, branky na fotbálek a koše na basket, lavičky. Je tam plno a mrňata se odstěhovala jinam, kde jsou prolízky, pískoviště a chystají se nové houpačky a další vybavení. Je to super, protože dřív bylo hrozně riskantní pohybovat se na houpačkách, když okolo lítají fotbalové míče. Nejedno dítko bylo míčem sestřeleno.
Vzorem by mohlo být také hřiště v Českém Krumlově. Tam jezdíme na prázdniny a děti se vždycky hrozně těší, tedy i 16-ti letá dívenka, která tam leze po prolejzačkách jak vopice.
 Dana, Terka 12 let 
  • 

Re: puboši 

(17.9.2007 13:38:42)
U nás na hřišti je tabulka, která zakazuje vstup na oplocené prolézačky dětem starším 8 let. Pokud jsem si všimla, tak se to dodržuje. Jenže ruku na srdce, kam mají ti starší jít? Když si sednou před barák na lavičku, tak se to v baráku lidem moc nezamlouvá. Žádné volně přístupné hřiště nemáme - hlavně, že zbudovali oplocené výběhy pro psi.
 8.5Yettynkaa12 


Re: puboši 

(14.9.2007 17:27:39)
Super, Ráchel!!!
 Evelinka, dva kluci 
  • 

Re: puboši 

(16.9.2007 12:42:23)
pročítám reakce na článek a musím přidat teď již úsměvnou historku mé kamarádky. Chtěla nastoupit s kočárkem do autobusu a ještě před příjezdem autobusu si vyhlédla pubertálního mladíka, o kterém doufala, že když slušně požádá stylem: Dobrý den, prosím, pomohl by jste mi s tím kočárkem do autobusu?, bude prosba vyslyšena. Když se blížil autobus k zastávce, požádala tedy mladíka a ten odrzle odpověděl, že nepomůže. Kamarádka ihned zareagovala ( na zastávce stálo již pár důchodců, někteří i s holemi ) a proč mi nemůžete pomoci? Odvětil: Protože bych se umazal!! Kamarádka na něj vytřeštila oči a dvě rovněž překvapené důchodkyně, které stáli nejblíže, se do něj pustili. Mladík ale i přesto nastoupil, aniž by pomohl, takže kamarádka musela poprosit pána, který byl v autobuse.
 fisperanda 


Re: puboši 

(16.9.2007 14:37:29)
Mladík byl jistě parchant, na druhé straně otázka: "Proč mi nemůžete pomoct?" mi připadne ještě horší.
 Tereza 
  • 

Re: puboši 

(16.9.2007 15:32:17)
Evelinko třeba pro něj bylo důležité zůstat čistý:-) Dělám si srandu. Ale je fakt že někteří lidé prostě důvod nepomáhat mají. Já třeba před dvěma lety prodělala operaci zad. Měsíc po operaci jsem jela na Homolku na kontrolu a na zastávce mě jedna paní poprosila zda bych jí nemohla pomoct s kočárkem. Omluvila jsem se jí že jsem po operaci a nemohu nic zvedat.No a milá paní plus ještě několik důchodců co tam stálo se do mě pustili. Ještě v autobuse na mě měli nějaké poznámky že hlavně že jsem tak nemocná a ani si nesednu atd. Sednout jsem si mohla až třetí měsíc po operaci,v tom autobuse jsem byla ráda že můžu stát a že moc nedrncá:-) Bylo mi velice trapně když jsem musela ty řeči poslouchat. Je samozřejmostí si o pomoc slušně říct ale zase na druhou stranu když vás oslovená osoba slušně odmítne,neměl by se na ní nikdo zlobit
 zuzini 


Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 14:16:45)
V našem městě je psychologů pár, z toho o třech jsem přesvědčená, že by nebyli schopní pomoct. Proč? Jedna paní psycholožka bydlí shodou okolností pod mou bývalou tchýní. Má poradnu pro dospělé, děti i rodiny. Má adoptovaného syna, který už je dospělý a nebydlí s ní, ale když s ní bydlel bylo to strašné, každý den po něm ječela. Byla schopna po něm ječet dvě hodiny bez přestávky. Vživotě jsem nic takového nezažila ani jsem takový jekot neslyšela. On mlčel, ona ječela. Když se syn odstěhoval, odstěhoval se i manžel na chatu. K takové mám jít? Druhý případ - k paní psycholožce docházela moje matka s bratrem, který měl nějaké problémy a ještě k tomu kouřil trávu. Ta dotyčná psycholožka mamce nabulíkovala, že v dnešní době se už i marihuana píchá do žíly a mamka jí to věřila. Mohla jsem jí to vymlouvat, co řekla doktorka to bylo svaté. Nakonec p.psych. stejně nedocílila ničeho, ani ji nenapadlo poslat bratra k psychiatrovi, což se později projevilo jako chyba. K třetí docházela má kamarádka s dcerou, která se v 11 letech občas pomočila v noci. Na třetím sezení se jí p. psych. zeptala: copak tě trápí? Což mi nepříjde zrovna chytré. Moc na výběr nemám co? Nějak k nim nemám důvěru...
 Lizzie 


Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 14:39:59)
Zuzini, existují i jiná města, navíc k psychologovi nechodíš denně, zkus to, držím pěsti a nekoukej na ten svět tak černě:-)
 Boudicca 


Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 13:19:53)
Zuzini, vzhledem k tomu, že se budeš brzo divit, jak rychle utekl čas a ty máš puberťáka doma, nebylo by možná od věci naučit se s "náctiletými" vycházet :-))))
 8.5Yettynkaa12 


Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 17:26:57)
Třeba tě příjemně překvapí.
 Jíťa 
  • 

Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 13:33:22)
Puberťáci nejsou tak špatní, ono je to většinou prostě jen nenapadne - jsou prostě nevšímaví. Vím o čem mluvím, jednoho mám doma. A když si jim řeknete, většinou vás pustí, i když si asi neodpustí ten otrávenej nebo naštvanej ksich a možná nějakou tu průpovídku. Ale to je (dle mého soukromého názoru) spíše image, prostě aby se ukázali před ostatníma. Podobně vyženu i lidi z prostoru pro kočárky. Taky vypadnou a někdy remcají, ale to je mi u pr..e. Jako asi 10-letá jsem viděla převrhnout se v tramvaji kočárek a miminko vypadlo na zem. To se svým prostě riskovat nebudu!

Jinak k té přednosti u lékaře, to se přece řeší přímo se sestrou a ne s ostatními pacienty jestli vás pustěj. A pokud se člověk neozve, ani ta sestra si nemusí všimnout, že v čekárně přibyla nějaká těhotná žena. Vždyť přeci jen nakoukne dveřmi, aby zavolala další. Já osobně jsem s tím v těhotenství žádnej problém neměla. Když sem si šla pro razítko do průkazky, řekla jsem to hned na začátku sestře a čekat jsem nemusela. A teď když jsem byla na kontrole po šestinedělí tak to bylo zrovnatak. Řekla jsem sestře, že nemůžu čekat protože malej bude chtít za chvílu kojit a navíc jsem byla objednaná, takže i když normálně bych stejně čekala, tak tentokrát jsem měla přednost. Ostatní pacienti mě pravděpodobně pěkně pomluvili, ale to je mě fuk. A jinak pokud to jde nejraději chodím k lékaři odpoledne, to tam téměř nikdo není a skutečně čekat nemusím.

A ještě si neodpustím poznámku k té sociálce. Jeden člověk předemnou by mě nerozhodil. A pokud bych byla v podobné situaci jako autorka a skutečně musela jít kojit, tak bych prostě šla, nakojila v autě a potom se vrátila a vyřídila si, co bych potřebovala. A hlavně nechodím na sociálku v době, kdy končí termíny pro podávání žádostí o přídavky nebo jiné dávky, ale hned jak se můžou podávat. Přídavky jsem vyřizovala už 1. týden v září (čekala jsem na potvrzení ze školy od dcery, jinak bych je vyřídila už v srpnu). A předemnou stáli jen 2 lidi.
 Lavanda 


Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 15:52:23)
Jasně, u doktora řešit se sestrou. Jako těhotná jsem taky párkrát musela k praktické lékařce, buď jsem zavolala sestře, nebo se přímo objednala. Pořadí pacientů určuje lékař a nikdo nemůže říct ani bé.
 adéla 
  • 

Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 18:50:00)
Líná huba, holé....

kdykoliv jsem - slušně (!!!) v tramvaji požádala i toho nejdrsněji vypadajícího puboše, vždycky mne pustili. Pak jsem taky převelice slušně děkovala .... a oni byli cool :-)

Když jedu tramvají do práce, nerozhlížím se na každé zastávce, nedorazila li náhodou nějaká těhule, co by se ráda posadila...

 Iva 
  • 

Re: Já tedy nevím, ale.. 

(15.9.2007 21:21:45)
Když jsem byla těhotná (rodila jsem v zimě a v bundě bylo mé bříško i před porodem opravdu málo výrazné) tak jsem si pokaždé v MHD vybrala někoho kdo vypadal fit a příjemně, zašla za mím a řekla něco jako Promiňte, prosím, byl(a) bysta tak hodný(á) a pustil(a) mě sednout? Ani jedinkrát se mi nestalo, že by mě někdo sednout nepustil (fakt je že jsem s tím začla protože těhotenství postupovalo, bříško rostlo a stále mě nikdo sednout nepouštěl), lidi jsou prostě nevšímaví, ale na přímou prosbu vyhoví. A ještě můžu říct, že právě puberťáci byli nejmilejší, a dodnes jim ráda říkám o pomoc s kočárkem, jsou fakt moc milí a ochotní, tak se toho maminky nebojte, uvidíte samy!
 Jana 
  • 

Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 15:13:04)
Souhlasím že co si člověk nevyřídí nemá. Já v prvním těhotenství jezdila z práce přes centrum. Za celé těhu mě nikdo v mhd nepustil sednout. Já teda nejsem ten typ co vleze do tramvaje a strčí lidem před nos průkazku,neměla jsem žádné problémy tak jsem těch 30 minut stát vydržela a většinou se pak někde nějaké místo uvolnilo. Ale co mě dostalo,jedu z práce a asi po šesti zastávkách se uvolnilo místo tak jsem si sedla,na další zastávce nastoupila paní tak kolem šedesáti,rozhlídla se po tramvaji( převážná část studenti tak 15-17let) a rozeběhla se přímo ke mně a pod nos mi strkala průkazku zdravotně postiženého. Musela vidět že jsem těhotná,bylo to asi týden před nástupem na MD. Tak jsem vytáhla těhotenskou průkazku a řekla jí že si má jít zvednout někoho jiného. Těch keců co jsem si vyslechla,že ona je invalida(na první pohled nebylo nic vidět) a já nevychovaná čůza. No ale co myslíte? Šla za nějakým tím studentíkem aby jí pustil? Nešla,stála nademnou a držkovala. Já bych samozřejmě pustila sednout člověka třeba o berlích,ale na ní opravdu nebylo postižení poznat a ještě když jsem viděla jak se chová tak jsem i to hodně rychle rozmyslela.
 Xantipa. 


Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 15:18:35)
Jenže Jano, jestli jsi seděla na místech určených pro postižené, tak bohužel, ona má právo si sednout, ne Ty a těhotenská průkazka Tě k ničemu takovému neopravňuje. Ale jestli jsi seděla jinde, odkázala bych ji na sedadla určená pro postižené.
 frantina 


Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 15:23:36)
Tato místa jsou určená i těhotným,jen se to moc neví.Alespoň dle pořadu testoviny,kde dělali průzkum přednosti těhotných v MHD.
 Xantipa. 


Re: těhotné v MHD. 

(14.9.2007 15:35:52)
Tímto se Janě a dalším velmi omlouvám. Našla jsem si v přepravním řádu toto - Cestující je povinen okamžitě uvolnit vyhrazené místo pro osoby nemocné, invalidy a těhotné ženy, jakmile některá z těchto osob nastoupí do vozidla. Je-li třeba pro tyto osoby další místo, jsou cestující povinni na vyzvání oprávněného pracovníka místo ihned uvolnit.
Takže, kdo to neví jako já - těhotná má právo v hromadném prostědku na místo k sezení. Jen nevím, co je to osoba nemocná - myslí se třeba s neschopenkou?
 Lavanda 


Re: těhotné v MHD. 

(14.9.2007 15:57:52)
Jojo, taky jsem to nevěděla, až tady na Rodině jsem se o tom nedávno dočetla, že těhotné mají nárok na tato vyhrazená sedadla. Nebydlím ve velkém městě, takže s MHD v těhotenství moc zkušeností nemám. U prvního dítěte jsem jezdila tramvají poslední měsíc, protože jsme bydleli u tchánů v Brně. Pustila mě sednout jen jednou asi čtyřicetiletá paní, bylo to shodou okolností asi pět hodin před narozením Honzíka...
U druhého dítěte se mě snažila vypudit z místa jedna důchodkyně, byla jsem v sedmém měsíci a na klíně měla ani ne dvouletého Honzíka. Nereagovala jsem na její poznámky, nejspíš bych ani technicky nebyla schopná v té narvané tramvají vstát a balancovat s batoletem a pupíkem...
Jinak, pokud se mnou jel manžel, žádal pro mě o místo, ale sama jsem se opravdu styděla a nikdy si neřekla. Pokud bych věděla o přednosti těhotných, asi by to bylo jinak.
 Xantipa. 


Re: těhotné v MHD. 

(14.9.2007 15:36:23)
Tímto se Janě a dalším velmi omlouvám. Našla jsem si v přepravním řádu toto - Cestující je povinen okamžitě uvolnit vyhrazené místo pro osoby nemocné, invalidy a těhotné ženy, jakmile některá z těchto osob nastoupí do vozidla. Je-li třeba pro tyto osoby další místo, jsou cestující povinni na vyzvání oprávněného pracovníka místo ihned uvolnit.
Takže, kdo to neví jako já - těhotná má právo v hromadném prostědku na místo k sezení. Jen nevím, co je to osoba nemocná - myslí se třeba s neschopenkou?
 Jana 
  • 

Re: těhotné v MHD. 

(14.9.2007 15:41:37)
tak to by mě teda taky zajímalo co znamená osoba nemocná. Nevím jak by se někdo tvářil až bych mu mávala před nosem neschopenkou že mám chřipku:-) Třeba je to myšleno na zlomenou nohu? to přece člověk ještě není invalida ale sedět by měl.
 Xantipa. 


Re: těhotné v MHD. 

(14.9.2007 15:45:31)
Když to čtu, tak asi těhotná se prokazuje těhotenskou průkazkou, invalidé průkazy a nemocní neschopenkou. Takže asi i s chřipkou. Nemám proti tomu nic, je fajn to vědět.
 jana 
  • 

Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 15:34:15)
Xanti neseděla,tam si nesedám ani netěhotná. A u té paní mi to přišlo tak,že vlezla do tramvaje,rozhlídla se,řekla si:puberťáci mě pošlou někam,tak zvednu tu mladu kravku,ta se nechá. Já seděla vzadu a ona nastoupila předníma dveřma takže proběhla celou tramvaj až ke mně.
 Xantipa. 


Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 15:37:10)
Jano, omluvu jsem už napsala. Mělas právo sedět i na vyhrazených místech.
 Martina + Davídek 19m 
  • 

Re: Já tedy nevím, ale.. 

(19.9.2007 20:39:26)
POZOR!!! Místa v MHD označená zeleným křížem (přesně ta, která máme za to, že jsou "invalidní"), jsou pro - teď nevím tu přesnou formulaci - osoby se změněnou tělesnou schopností (nebo tak něco). Čili i pro těhotné! Takže se dotyčnému "takyinvalidovi" omluvit, vytáhnout těhu průkazku a sedět dál. V případě extra nadávek bych neváhala a šla to vyřešit s řidičem. Míst je dost, co bude baba dělat, když budou všechna místa obsazená invalidy s francouzskými berlemi??? Taky nějakého půjde "zvednout"?? Nebo prostě platí, kdo dřív příjde, ten dřív mele??? Nic proti nemocným, postiženým, důchodcům...., ale viděla jsem, kterak šla "postižená", obě francouzské berle pod paží, nesla pugét na pohřeb. Pak jsem ji shodou okolností viděla na zastávce, to už berle používala. Tak potřebuje je nebo ne???? To jsou ale věci, nad kterými se dá diskutovat do aleluja, problémy řeším až příjdou.
 fisperanda 


Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 15:48:49)
Přesně o tom to je, pokud je někdo slušnej, není problém pustit sednout, nebo s něčím pomoct. Jednou takhle nade mnou začla hulákat v autobuse starší dáma, která se přiřítila zezadu a já jsem ji neviděla, tudíž jsem nevstala, jak to obvykle dělám. Dost neomaleně mi dávala vyžrat jaký mám vychování a kdesi cosi. Řekla jsem jí, že požádat o místo se dá i slušně - a zůstala jsem sedět. Tohle na mě fakt neplatí.
 Jana 
  • 

Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 15:58:16)
Xanti prosím kde jsi našla ten přepravní řád? Na dopravním podniku? Bych se tam mrkla jak je to s přepravou slepců. Já totiž do práce jezdila často s pánem,slepcem,kterej měl vodícího psa. A vždycky si sedal na první sedadlo v řadě za řidičem. A párkrát jsem byla svědkem že tam někdo seděl a ten pán ho musel žádat aby se zvedl. a dost často měli lidi kecy že místo pro invalidy je na druhé straně. a on jim chudák pokaždé vysvětloval že musí sedět na místě které je určeno pro přepravu psů,že ten pes je tak cvičenej,že ví že tam má místo. Mě to tak připadá taky logický,ten pes se tam nikomu neplete pod nohy a když je tak i cvičenej. A fakt to ten pán řešil minimálně 2x týdně.
 Xantipa. 


Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 16:07:51)
Tak ta citace je z přepravního řádu podniku, který funguje tady u nás. Ale má ho každý podnik, jistě je zveřejněný na internetových stránkách. Ale k těm přepravním řádům je ještě nějaká vyhláška Ministerstva dopravy, podařilo se mi najít nějakou starou, která byla novelizována, ale tu novou po novele ne. V té staré totiž bylo ještě napsáno, že přednost mají i osoby staré, což asi už neplatí, protože kdo je starý? Možná osoby nad X let. Ale o osobách starých ten zmiňovaný přepravní řád nepíše.
Takže, opět citace
PŘEPRAVA CESTUJÍCÍCH S OMEZENOU SCHOPNOSTÍ POHYBU A ORIENTACE

Cestující s omezenou schopností pohybu a orientace mají ve vozidle právo na místo k sezení na sedadlech pro ně vyhrazených. Pokud není u těchto osob jejich právo zřetelně patrné, prokazují svůj nárok příslušným průkazem. Jiný cestující, který takové místo obsadil, je povinen cestujícímu s omezenou schopností pohybu a orientace místo uvolnit.
Cestující je povinen na pokyn pověřené osoby uvolnit další místo k sezení pro cestujícího, který to vyžaduje vzhledem ke svému věku nebo zdravotnímu stavu.
Přepravit cestujícího na vozíku pro invalidy je dopravce povinen, jestliže to dovoluje obsazenost vozidla a bezpečnost přepravy a cestující si zajistí pomoc při nakládání a vykládání vozíku pro invalidy.
Cestující na vozíku pro invalidy může nastoupit do vozidla pouze se souhlasem řidiče a vystoupit s vědomím řidiče.
Cestující na invalidním vozíku užije pro nástup do vozidla k tomu označený vstup.
. PŘEPRAVA ŽIVÝCH ZVÍŘAT

Cestující může vzít s sebou do vozidla drobná domácí i jiná malá zvířata pokud tomu nebrání zvláštní předpisy, jsou-li uzavřena v pevných schránkách s nepropustným dnem a není-li jejich přeprava na obtíž ostatním cestujícím (např. nezapáchají-li).
Pro přepravu schránky se zvířaty platí ustanovení o přepravě ručních zavazadel.
Zvíře lze přepravovat pouze v doprovodu cestujícího a pod jeho stálým dohledem.
Bez schránky je možno přepravovat ve vozidle pouze psa, za podmínky, že má nasazený bezpečný náhubek. Cestující se psem bez schránky může nastoupit jen s vědomím řidiče a je povinen za něj před započetím jízdy zaplatit jízdné dle platného tarifu.
Mimo dobu zvýšených nároků na přepravu může řidič dovolit psa každé velikosti za podmínek: - pes má nasazený bezpečný náhubek a je držen na krátkém vodítku - nesmí se jednat o zlého, nemocného nebo špinavého psa.
V jednom vozidle se přepravuje nejvýše jeden pes. Toto omezení neplatí, jde-li o služební psy státních nebo městských ozbrojených složek nebo o psa, který je průvodcem držitele průkazu ZTP-P.
Psy doprovázející slepce nelze vyloučit z přepravy ani jejich přepravu odmítnout.
 zuzini 


Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 17:14:41)
Ještě by tam mělo podle mě být, že pes doprovázející osobu ZTP-P nemusí mít náhubek.
 LaraKroft 


Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 23:30:42)
...když ho NELZE vyloučit z přepravy :)
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 14:00:21)
jako těhotná jsem si mohokrát slušně řekla (nejen) puberťákům, aby mě pustili sednout, a nikdy mě do pr... nikdo neposlal. Naopak se většinou omluvili, že si mě nevšimli.
Tuhle jsem jela narvanou tramvají a vedle mě stála nějaká stařenka, přímo nad mladou holkou, která si četla - a nic. Nějak jsem to neydejchala, tak jsem si řekla, že si z ní trochu vystřelím. Naklonila jsem se k ní a povídám starostlivým hlasem: "Slečno, můžu se vás na něco zeptat?" "No?" ozvalo se udiveně. "Vy jste těhotná?" Vytřeštěný zrak: "Neee..." "Tak je vám špatně?" "Není," ona na to vyjeveně. Usmála jsem se jako sluníčko a povídám: "No tak to je skvělé, to byste teda mohla tady paní pustit sednout, že?" Zamumlala něco o tom, že ji neviděla, hned vstala a stařenka byla šťastná jak blecha... Když jsem přišla domů a vyprávěla to manželovi, ten se řehtal, že jsem pěkná mrcha a já uznala, že jsem už asi postižená svou potřebou druhé vychovávat :)
 Jindra 
  • 

Re: Já tedy nevím, ale.. 

(17.10.2007 15:10:28)
A ono je stari nemoc? Aby museli mit stari prednost? Ja nevim, ale narozdil od nich si platim nemalou castku za prepravu a koneckoncu platim i jim, takze nevidim duvod, pokud nejsou invalide, nebo skutecne nemocni, je poustet...
 Líza 


Re: Já tedy nevím, ale.. 

(17.10.2007 18:48:23)
Jindro, tobě nezbývá než s důvěrou čekat, až budeš stará, a doufat, že nepotkáš žádnou Jindru.
 a.ja 


Re: Já tedy nevím, ale.. 

(15.9.2007 9:57:31)
Hele s puberťákama je to jednoduchý, stečí jim vykat a složí se vám k nohám.
 Míša 
  • 

Re: Já tedy nevím, ale.. 

(19.9.2007 11:28:42)
No a vidíš, já se zásadně obracím s prosbou o pomoc na ty unavené opírcingované odredované puberťáky, a ještě jsem se nikdy nesetkala se špatnou reakcí. vždycky se probrali ze zamyšlení, usmáli se, pomohli, popřáli hezký den, usmáli se na (vyděšenou) malou a bylo. A to ať v Praze nebo kdekoliv jinde. Fakt. a nejhorší příhody mám s ženskejma ve věku mojí maminky. Samozřejmě že jsem se mockrát potkala s předem naštvanejma xichtama, ale nenechala jsem se zastrašit, a (i když ve mě byla malá dušička) jsem se nadechla, USMÁLA a slušně s mohutnými díky předem jsem požádala o místo, případně přednostní odbavení............ a většinou to prošlo nakonec hladce a bez keců.
 Anezka73 


Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 12:13:55)
jj, souhlas, žiju v Praze a vždy se najde někdo ochotný mi pomoci s kočárkem FAKT VŽDY. Jsou i tací, kteří po mně pošilhávají a pak se zeptají jestli mohou pomoci :-) Vidím, jak některé lidi štvu tím, že sporťák rvu do tramvaje sama, i když k tomu se dostanu málokdy, protože už když vidí, že nastupuji, nabízejí pomoc.

A pokud v tramvaji na místě, které je vyhraženo pro kočárky někdo stojí, slušně poprosím, jestli by mohl to místo uvolnit. Uvolní. A jezdím hodně, auto nemáme.

Takže bych to neviděla tak tragicky :-)
 Raduza 


Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 20:27:26)
Tak to ti závidím, já bydlím v Brně, katastrofa. Snažím se čekat na nízkopodlažní, ale i tam mám kolikrát problém se dostat. Ale jak už tady bylo napsáno, křičím, přejíždím, nic jiného neplatí. Nejhorší zážitek je, když na mě z tramvaje z místa pro kočárky seshora koukají jak táhnu sama kočárek do schodů a možná tipují, jestli se mi to povede nebo spadnu. Z toho překvápka zřejmě ani nestačí uhnout do jinak prázdné tramvaje a já musím kočárek položit na jejich čerstvě naleštěné botky :-(. Je mi jich nesmírně líto.
 Iva 
  • 

Re: Já tedy nevím, ale.. 

(15.9.2007 21:41:20)
Promiň, musím se Brna zastat, pro mě tedy žádná katastrofa, naopak, naprostá pohoda, jezdím už rok a půl a NIKDY se mi zatím nestalo že by mi někdo nepomohl s kočárkem, lidi se mi i často sami nabízí a to jezdím denně a do různých částí města různými spoji. Teď jsme přešli na golky které sama uzvednu, a lidi se mi nabízí dál, tak je i občas nechám, připadá mi že když je odmítnu s tím, že to zvládnu sama vypadají takoví zklamaní:-) Fakt je že se snažím být slušná a zdvořilá, poprosím, poděkuju, jak mě to učila maminka, přidám úsměv...:-))))
 Dreza 


Re: Já tedy nevím, ale.. 

(16.9.2007 23:45:25)
Jezdím po Brně už s druhým dítětem a taky si nestěžuju. Lidi se většinou nabídnou sami, když ne, tak si udělám na zastávce menší konkurs a snad jednou se mi stalo, že mě paní odmítla a vysloveně omluvně dodala, že má po operaci zad. Bydlím na konečné a když jsem vodila staršího kluka do školky, dost často jsem byla v autobuse sama - většina řidičů vystartovala, sotva vypnuli motor a pomáhali bez řečí, jeden mi dokonce popřál hezkej den... Přesně stejnou zkušenost mám s golfáčem, dneska se mi zrovna nabídl dokonce ten zprofanovanej čtyřicátník v obleku s kufírkem... Fakt si nestěžuju. Někdy vidím jako největší problém jiný matky s kočárkem, který nesmyslně zaberou celou plošinu a tváří se, jako by ten autobus osvobodily.
 Reya 
  • 

Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 13:40:32)
Lizzie, souhlasím a mám úplně ten samý názor.

Když si pořídím dítě, dělám to na prvním místě hlavně pro sebe, pro svoje potěšení. Neznám moc lidí, kteří si pořizují dítě proto, aby se zavděčili někomu jinému (ať už jinému člověku, nebo státu nebo církvi nebo já nevím čemu). Jako každé zvíře, tak i člověk chce předat primárně hlavně SVOJE geny, protože genová konkurence funguje jak mezi zvířaty, tak mezi lidmi. (U zvířat to funguje kolikrát tak, že samci zabíjí mládata jiných samců, u zvířat, které žijí ve smečce, kde se páří jen alfa samec a alfa samice zase touží po tom vyšoupnout ho z trůnu.) Jasně, člověk žije ve společnosti, která v rámci eliminace otevřeného boje preferuje určité přijatelnější a konec konců i výhodnější chování. Nicméně stále nelze očekávat, že se někdo potentuje z cizího dítěte. Když si chci prostě udělat tu radost (dopřát ten luxus), že budu mít dítě, tak bych měla umět přijmout i ta omezení a problémy, které jsou s tím spojené. A ne čekat, že mi ostatní budou zametat chodníček jako velké matičce. Zvlášť mě podobná očekávání šokují od vyloženě pravicově založených lidí. Těm přece musí být jasné, že podle liberálních teorií jedeme každý sám za sebe. A ideálně bychom si měli pořídit jen tolik dětí, kolik opravdu uživíme (což je v rozporu s počínáním většiny příslušníků jisté menšiny).
 8.5Yettynkaa12 


Re: Já tedy nevím, ale.. 

(14.9.2007 17:25:32)
Přesně tak, i když mě to taky neba, že si o vše musím říkat - pomáhání do autobusu atd, jezdím denně hromadnou asi tak 4 krát až 6 krát, tak to už je pak člověk otrlej a nestydí se.
Spíš mi lezou na nervy matky, co někam nemůžou dojet, protože musí MHDčkem. (Ne že bych to nějak komentovala, ale v duchu si říkám, co je to za fifleny, já jezdím 4 krát denně - kvůli školce atd, a taky ještě žiju. A neubylo mě.
 Zuzka, Toník 2 roky 
  • 

Re: Já tedy nevím, ale.. 

(15.9.2007 19:24:07)
já takovou zkušenost víceméně nemám... Možná i proto,že jsem se nikde neupřednostňovala a neprožívala to tak tragicky, ale to je věc názoru.
A co se týče nástupu do tramvaje, tak s malým když byl hodně malý, tak jsem ani moc nejezdila a pak když už seděl v golfkách, tak ty jsem si do tramvaje zvedla sama a nemusela se nikoho prosit. Zase ale bylo dost lidí ochotných mi pomoci samo od sebe a nebo jsem prostě někomu řekla. Co se týče místa pro kočárky když tam stojí lidi, tak když se odtud nehli, stačilo říct obyčejné s dovolením, protože máš nárok si tam ten kočár dát!
 čaroda 


sestinedeli 

(16.9.2007 21:49:09)
vite, ja si myslim ze pani proste nevidi vsechno negativisticky, ale pod uhlem sestinedeli a s nim spojenymi hormony. Taky jsem vsechno desne resila :) Ted s odtupem se tomu divim...
Taky jsem s autem nacouvala do chlapa co v desti zastavil za mnou kdyz jsem vyparkovavala, stal blbe, nevsimla jsem si, on si zase asi nevsiml ze jsem tehotna a chtel me zastrasit. Delal bububu a chtel na miste 4tisice jinak to nahlasi a prijedou policajti. No tak sem rekla ze klidne pockam, ze se policajtu nebojim. Co myslite... dohodli jsme se...a pani na pojistovne me jeste utesovala ze si z takoveho chodnikoveho liseje nemam nic delat. Manzel se zasmal, vymenil blinkr a pan si na malinko promacklem blatniku u stare skodovky zrejme podle odhadu (11 tis) inovoval lak na celem aute. Njn, vzdyt jo, ma na to pravo byt nastvany kdyz jste mu dala BABU (mimochodem cool vyraz :)) Taky mohl byt sprosty, nadavat, chtit se prat...Dopadlo to dobre tak hlavu vzhuru.
Nezijeme na tyhle planete samy a z nasich miminek si nikdo krome nas na prdku nesedne, tak to proste JE!!!!!!
 Lizzie 


Re: sestinedeli 

(17.9.2007 9:02:00)
Jo, snad je to šestinedělím, jinak potěškoště.. A s tím ,,lišejem" to bylo vyřešeno kráásně..se asi podivil.
 bugatka 


taky těhotná 

(14.9.2007 11:08:45)
Já jsme v součastné době také těhotná , ale nemyslím si že by těhotné ženy měly mít automaticky všude výsadní právo jít přednostně. " Sama bych ani nikde neargumentovala " Prominte jsem těhotná pustíte mě". Každý z nás může mít určité omezení nebo důvod přoč si sednout v MHD nebo jít někde přednostně. Těhotenství není nemoc, ale pouze jiný stav. Je lepší se spolehnout na slušnost některých lidí než se ohánět pomyslnými privilegii.
 fisperanda 


Re: taky těhotná 

(14.9.2007 11:15:43)
Já si zase myslím, že těhotný by to právo mít měly. Tak jako mi nedělá problém pustit sednout v mhd důchodce, těhotnou nebo malý dítě, tak ve frontě na úřadech klidně můžu pustit těhuli. Těhotenství sice není nemoc, ale těhotná žena se fakt nebude cítit nejlíp, když bude čekat dvě hodiny mezi davem lidí, vydýchaný vzduch, v lepším případě když sedí, tak na tvrdé lavici, otýkající nohy... no nic moc.
 bugatka 


Re: taky těhotná 

(14.9.2007 11:20:51)
Já samozřejmě to právo nikomu neupírám, ale jak jsme psala spoléhám na slušnost některých lidí, že mi sami nabídnou, že mě pustní. Rozhodně si nemyslím , že budu někoho přesvědčovat o tom,že uvolnit místo těhotné je jeho povinnost.
 zuzini 


Re: taky těhotná 

(14.9.2007 11:23:47)
Těhotenství sice není nemoc, ale já třeba mám od 16tt předčasné stahování dělohy (tvrdne mi břicho a při nějaké námaze mám bolesti), dává mi zabrat stát pět minut a natřásání v autobuse je opravdu nepříjemné, nedokážu si představit, že bych měla strávit dvě hodiny na úřadech. Ono to je opět o tom, že každé těhotenství je tak nějak jiné. Při prvním jsem ještě den po termínu trajdala po městě, a že mám nějaké břicho jsem vůbec neregistrovala.
 Verča 2děti 
  • 

Re: taky těhotná 

(14.9.2007 11:24:52)
Autorka článkuje holt nejdůležitější a nejublíženější na světě. Když jsem byla těhotná a bylo mi zle, tak jsem si o sednutí řekla. Což jsem v prvním těhotenství musela uplatnit hodně často, protože jsem byla na rizikovým a i běžná cesta k lékaři se měnila v horor, auto jsem nesnesla vůbec a mohla jsem jet v podstatě jenom tramvají. A když se mi stalo, že to dotyčný "okecal", tak mi to bylo jedno, byla jsem ráda, že sedím. Když mi špatně nebylo, tak jsem klidně stála i v narvaném tolejbuse, protože jsem jezdila do práce a později jet prostě nešlo.
U lékaře jsem nikdy nečekala, jenže jsem mu předem zavolala, že jedu a jsem těhotná a on mi řekl, jestli mám jet hned, nebo za hodinu a pak jsem čekala jenom než vyšel pacient, který byl právě v ordinaci. A nikoho v čekárně jsem neprosila a nikdo neřekl ani popel. A když jsem měla mimina, tak jsem to dělala stejně - prostě jsem se s doktorem domluvila, že přijedu a nebyl problém.
Ad hladové dítko v autě - buď něco chci, nebo ne. Evidentně jsi to ten den odnést nemusela, tak v čem byl problém? Že i jiní lidi nechtějí čekat?
Ad autonehoda - to že má někdo felicii neznamená, že pro něj není důležitá. A že chtěl zavolat policii je jeho právo. Já jsem taky nedávno volala policii, protože auto, které jsem řídila nebylo moje. I když jsem v něm jela já a moje dvě děti a "nic se nestalo". Odvázaná jsem z toho nebyla já ani ten kdo do mne narazil, ale holt to nešlo jinak. No a pokud jde o hlad mrňouska, tak já bych se nerozpakovala prohlásit, že malý má hlad a šla ho do svého auta nakojit.
 Jíťa 
  • 

Re: taky těhotná 

(14.9.2007 14:00:49)
Souhlasím s poslední větou! Taky bych se nerozpakovala a kojila podle potřeby. Navíc, už jsem to dělala, když jsme na nádraží čekali na dceru a vlak měl zpoždění. A to jsem normálně dost stydlivá. V tomhle mě to mateřství změnilo, prostě jak se jedná o bezpečí nebo uspokojení potřeb dětí, tak ztrácím zábrany. Dokonce jsem dcerku bránila před jakýmsi psem, kterej si chtěl sice jen hrát. Na tom možná není nic divného, jenže já mám ze psů panickou hrůzu
 Lavanda 


Re: taky těhotná 

(14.9.2007 16:01:32)
Hmm, já jsem třeba při druhém a třetím těhotenství měla takové problémy s krevním oběhem v levé noze, že stání mi opravdu způsobovalo muka. Delší stání v autobuse jsem zažila jednou, dodnes nechápu, proč jsem nikoho nepožádala, byli tam samí důchodci. Bolesti v noze byly opravdu strašně nepříjemné.
 MSteflova 


Jiná zkušenost 

(14.9.2007 11:18:21)
Nevím, ale sama mám plně opačnou zkušenost s lidmi z dob mého těhotenství. Jednou jsem jela MHD a najednou slyším, jak na mě řve nějaká paní:"No ježišmarjá, paní, pojďte si sednooooout. Já si vůbec nevšimla, že jste v očekávání!!!". Co vám budu povídat, celý autobus se otáčel :-D
Jestli to nebude tím, že nic automaticky neočekávám, pak bývám pouze příjemně překvapena.
 JaninaH 


Re: Jiná zkušenost 

(14.9.2007 11:32:53)
Lassie,
moje řeč. Poslední dobou se mi v MHD stává dost často, že mě někdo pustí sednout. Poděkuju a sednu si,Sednu si, ale mám z toho vždycky mindrák a říkám si "Proboha, to vypadám tak špatně?" Asi jo :-)
Nedávno jsem byla svědkem, jak si mladá žena v tramvaji řekla o místo k sezení, protože je těhotná. Proč ne? Vypadala tak krásně a štíhle, že by to nikdo neřekl. Ale třeba jí nebylo dobře. Není rozumnější o místo požádat, než tiše trpět, a pak nadávat na neochotu lidí?
 Reya 
  • 

Re: Jiná zkušenost 

(14.9.2007 15:35:42)
Mám ještě podobnou zkušenost z práce. Máme tu jednu mladou paní, která není sice tlustá, ale malinko oplácaná. Takže má i trochu bříško. No a kdosi jí taky hned běžel na pomoc, protože "ona ve svém stavu ty krabice přeci nebude tahat". Docela se nastvala.
Včera jsem taky jela z prace MHD (jezdim skoro z konecne na konecnou, takze kdyz muzu, rada si sednu, ale casto i poustim sednou, aby se do me nekdo neobul) a nade mnou stala zenska a docela dost tlusta, tak asi 40 let mela a furt do me tlacila brichem. Bylo mi to teda dost neprijemne, protoze fakt nemusim doteky jinych lidi v MHD..., takže jsem si rikala, ze jestli se timto zpusobem chce domoci toho, abych ji pustila sednout, tak to se teda spletla. Pak vystoupila a tak podivne se kolibala, ze jsem si rikala, jestli ona fakt nebyla tehotna. Opravdu jsem nevedela. Ovsem kdybyste ji videli, urcite byste sami byli na rozpacich. No a co potom? Babo raď.
 Jana 
  • 

Re: Jiná zkušenost 

(14.9.2007 15:37:33)
Reyo to je fakt. Třeba kdybys jí pustila tak se ještě na tebe rozeřve že není tak stará. To jsem taky jednou zažila:-)
 fisperanda 


Re: Jiná zkušenost 

(14.9.2007 15:52:38)
Eště trapnější je, když někoho pustím sednout a dotyčný se kroutí, že to ustojí, příp. že jede jenom tři zastávky atd... podle mě zase když někoho pouštím, tak je slušnost to místo přijmout a nedělat ofuky. Teda pokud fakt nejsem v situaci kdy by mi sednutí na jednu zastávku fakt přitížilo.
 Xantipa. 


Re: Jiná zkušenost 

(14.9.2007 15:55:38)
Fisperando, někteří staří lidé mají problém se sedáním a zvedáním se. Pokud někoho chci pustit sednout a on nechce, tak sedím dál. Nebudu ho tam přece rvát násilím a nebo být kvůli tomu rozčilená. A zase jsme u toho - mám právo požádat o pomoc, druhá strana nemusí vyhovět a naopak - pokud nabídnu pomoc, druhá strana ji nemusí přijmout. Je to jednoduché.
 Luu  
  • 

Výzkum 

(15.9.2007 3:23:57)
Dobrý den, diskutující dámy, dovolte mi podělit se o zkušenost: když mi bylo 20, srazilo mne auto na přechodu. Byla jsem na operaci, měla jsem ruku v závěsu, modřiny po půlce těla a ještě jsem kulhala. Cestou z výslechu u policiie jsem v metru poprosila slečnu (tak 28), jestli by mne nepustila sednout, protože jsem týden po operaci a je mi dost zle. Ač seděla na sedadle pro invalidy, odvětila, že mi nevěří, že mi něco je a že je unavena z práce, nebo musela stát celý den. Načež mne začalo pouštět sednou asi tak 15 lidí okolo a slečna se stala předmětem hromadného nadávání a osočování. Dost mě to potěšilo=)

Později jsem byla poučena jedním odborníkem - kriminologem o výsledcích kriminologických výzkumů na téma "deset lidí tam bylo, nevidělo, neslyšelo, nepomohlo" o tom, že je lepší se vždy obracet na jednoho konkrétního člověka s žádostí o pomoc, pokud možno nahlas. Jakmile je výzva či prosba osobní, musí se s ní totiž ten člověk vypořádat a lidi okolo sledují jeho reakce a většinou také zasáhnou. V případě ohrožení tedy nevolejte: POMOC, ale řekněte :vy pane, v té čepici, můžete mi pomoci, ano, vy. Už jsem to zkoušela a fakt to pomáhá=)


Luu
 Xantipa. 


Re: Výzkum - kdo je to Někdo 

(15.9.2007 13:31:05)
To je ale obecně známé pravidlo. Na otázku - nepomohl by mi prosím někdo? zpravidla nikdo nepomůže. Je to pochopitelné. Jaká je pravděpodobnost, že se tam zrovna bude nacházet pan Někdo? Vcelku mizivá.
Žádost o pomoc musí být konkrétní a adresná, což znamená, vždy se obracím na konkrétního člověka, nikdy nemluvím s anonymním davem. Copak to neznáte z domova? Uklidí to někdo? Zaručeně to nikdo neuklidí, protože v domácnosti pan Někdo totiž nebydlí.
 Luu 
  • 

Re: Výzkum - kdo je to Někdo 

(15.9.2007 19:31:09)
To je jasné, já to jenom chtěla vztáhnout i k žádosti o akutní pomoc v nebezpečí - například při napadení, ohrožení a podobně, to se musí člověk připravit dopředu, protože jinak se vší pravděpodobností nezareaguje správně=)
BTW: ty výzkumy se samozřejmě zabývají i spoustou jiných postupů pro prevenci a ochranu potenciální oběti, je to zajímavá věc.
 Lara, syn 8měsíců 
  • 

Vaše starosti bych chtela mit 

(14.9.2007 11:22:18)
Mila maminko,
příkoří, kterých se vám dostává jsou zcela malicherná - požádat o uvolnění místa v dopravním prostředku nebo řešit, zda mne někdo pustí ve frontě - zvlášť, když se jednalo o frontu ve které stál jeden člověk (alespoň tak jsem tu frontu pochopila) - to jsou fakt prkotiny. Doporučuji se zamyslet nad způsobem, jak komunikujete a jak si organizujete čas (získaná minuta na úřadě ve frontě fakt moc nezachrání) - třeba uvedené pochůzky dělat s najedeným dítětem. Žiji v Praze a vím, že tady v dopravních prostředcích spolucestující těhotné ženy pouští sednout a také pomáhají s kočárkem, většinou i pomoc nabízejí. A chvíle čekání na úřadě (já tedy byla celkem jednou s žádostí o rodičovskou a i ten myslím, šlo poslat poštou) je fakt problém? U mého praktického lékaře také není problém sdělit sestře, že přijedu s miminkem a jdu do ordinace bez čekání (a myslím, že to není výjimečný přístup) - jde o to se domluvit.
 zuzini 


Re: Vaše starosti bych chtela mit 

(14.9.2007 11:26:51)
chvíle na úřadě? to bych chtěla zažít
 Lara, syn 8měsíců 
  • 

Re: Vaše starosti bych chtela mit 

(14.9.2007 11:30:58)
Ano chvíle - doma jsem si vytiskla a vyplnila formulář, připravila všechny náležitosti a na úřadě, kde dopoledne nebyla ani noha jsem ho odevzdala - nebyla jsem tam déle než pět minut. A vlastně to bylo dvakrat, porodné a rodičovská.
 Boudicca 


Re: Vaše starosti bych chtela mit 

(14.9.2007 11:33:03)
Potvrzuji Lařinu zkušenost.....
 zuzini 


Re: Vaše starosti bych chtela mit 

(14.9.2007 11:35:02)
já teda také vždy přinesu již vylněný formulář, ale nějak jsem ještě nezažila, že by předemnou nikdo nebyl. Nejkratší dobu jsem čekala asi půl hodiny a to tam chodím 8 let co tři měsíce
 8.5Yettynkaa12 


Re: Vaše starosti bych chtela mit 

(14.9.2007 17:36:30)
Souhlasím s Larou,jen formulář bych si osobně sama nepřipravila, protože se v tom úplně nevyznám, mimčo bych vzala s sebou - teda starší, po šestinedělí. S čekáním bych počítala, a jsem tak oprsklá, že jsem schopná dítě v případě nouze nakojit klidně nastojáka ve frontě. Už jsem to jednou udělala. Lidi kolem: Sodoma Gomora. A já se jim v duchu smála. Lepší nakojit dítě, než aby tam hulákal. O pouštění v této situaci bych si neřekla, každý má času poskrovnu a já na mateřské ho mám opravdu dost.
 Romi+K.10/05+M1/10 


Re: Vaše starosti bych chtela mit 

(18.9.2007 14:00:27)
Myslím, že žádat o porodné nemusí ani přímo maminka. Mě tam došel s vyplněným formulářem manžel. Nechci se nikoho zastávat. Každý má své zkušenosti s lidmi. Na prohlíky jsem jezdila MHD v Praze a nikdy jsem neměla problém, jako těhotná. Ba naopak někdy mi to připadalo trapný. Například když jsem jela s tchýní, která stála vedle mě a povídaly jsme si (70let) v metru a mě pustil sednou postarší pán. Pravda je, že horší to je s kočárkem. To se mi stalo několikrát, že mě dotyčný na požádání odmítl nebo dělal, že nevidí a neslyší.
 PajaMM 


Re: Vaše starosti bych chtela mit 

(18.9.2007 14:18:14)
Ja na socialce za celych 5 let, co mame berusku, byla jednou :-) A od te doby veskere formulare stahuju z netu a posilam postou...kdyz neco potrebuju vedet, zavolam si tam nebo vola pani mne...a je to pohoda, doporucuju :-)
 Lizzie 


Re: Vaše starosti bych chtela mit 

(18.9.2007 14:40:09)
Ahoj Danielo, také řešení:-)
 fisperanda 


Re: Vaše starosti bych chtela mit 

(14.9.2007 11:42:39)
Já sem například na matrice čekala pět hodin, a to přede mnou byli čtyři lidi. Nepochopím to doteď. Takže všechno není jenom o schopnosti vyplnit formulář v předstihu. O dopravním ani nemluvím, tam je čekání na celý dopoledne.
 Tereza 
  • 

Re: Vaše starosti bych chtela mit 

(14.9.2007 11:53:01)
Doma jsem si vyplnila a vytiskla formulář... Každý má totiž samozřejmě doma naprosto automaticky počítač a tiskárnu... A každý dává najevo, jaký je hrdina, když si nikdy na nic nestěžuje a všechno zvládne... Každý jsme ale trochu jiná povaha, že? A někdo se třeba může stydět poprosit o pomoc... Chybu nevidím v mamince, ale stejně jako ona v tom, že slušnosti mezi lidmi ubývá a každý se stará především hlavně sám o sebe...
 Lizzie 


Re: Vaše starosti bych chtela mit 

(14.9.2007 12:16:42)
No jo, Terezo, ale tím, že si budeme stěžovat nic nespravíme. Právě, že žijeme v době, kdy se ,,každý stará sám o sebe", musíme si tedy vybojovat to své místo na sluníčku..ať už těhotné, netěhotné, mámy, nemámy apod. Jak říkám, když vás někdo pustí sednout nebo pomůže je to super, ale nelze to očekávat automaticky..a mezi námi pitvat to dokola je bezpředmětné.
Hezký den všem.
 8.5Yettynkaa12 


Re: Vaše starosti bych chtela mit 

(14.9.2007 17:37:36)
Souhlas s Lizzie, jaký si to uděláš, takový to máš.
 Verča 2děti 
  • 

Re: Vaše starosti bych chtela mit 

(14.9.2007 13:05:11)
Nemusím mít doma počítač a tiskárnu a přitom můžu mít formulář nachystaný předem. Já jsem si fomuláře donesla ještě v době, kdy jsem byla "sama". A na úřadech existují i podatelny, kde se málokdy čeká, jenom se zeptat, nebo koukat kolem sebe.
Prostě je potřeba uvažovat chvilku dopředu a počítat s tím,že všechno nepůjde jako na drátku.

Pokud se někdo stydí si říct o pomoc, tak je to ale jeho problém, ne problém okolí. Jájsem se taky styděla, když jsem byla mladinká. A dneska se nebojím říct o cokoliv, pokud jde o děti. A postupně jsem se naučila říct si i "pro sebe".

A znám maminku, co si taky pořád stěžovala a opravdu jí nikdo sám od sebe nepomohl. Stály jsme párkrát vedle sebe a já jsem nemusela ani mrknout a kočárek mi kluci vynesli ven z tramvaje. Ona si musela říct. Můj manžel mi řekl, že ta holka se mračí na svět tak, že on by jí taky nepomohl, bál by se, že mu ještě vynadá...

A nemůžu si pomoct, ale ta maminka mi připadá právě ten typ, co se mračí, neusměje a jenom kriticky kouká, kdo jí zase ubližuje. Není to o odmítavém okolí, ale o tom, že člověk se netěší z pozitivních událostí a ty negativní si pořád přehrává a rochní si v nich.
 Toranoko 
  • 

Re: Vaše starosti bych chtela mit 

(14.9.2007 13:16:44)
Presne tak to vnimam ja - svym myslenim ovlivnujete okoli a programujete si zkusenosti - samozrejme, cim dyl to delate a cim jich mate vic, tim tezsi je potom z nich "vystoupit" a zacit se chovat jinak, to nepopiram - ale jde to. A jeste k tomu "mistu na slunicku" - podle me si ho clovek nemusi vybojovat - pokud ma uctu sam k sobe i k tem druhym, nemusi bojovat vubec o nic.
 Jíťa 
  • 

Re: Vaše starosti bych chtela mit 

(14.9.2007 14:13:44)
Mohu potvrdit výše napsané příspěvky. Taky si nemůžu stěžovat na úřady. Donesu vyplněné papíry, úřednice je zkontroluje, příp. doplníme, co chybí a za 5 min. jsme hotovi. Nečekám obvykle déle než 1/2 hod. Počítač a tiskárnu sice mám, ale zatím mě nějak nenapadlo, že by šly vytisknout i ty formuláře, takže si je vyzvedávám na úřadě při nějaké cestě do města (bydlíme na vesnici asi 20 km od města) a při další cestě je odevzdám vyplněné. Tady jde jen o to, nenechat to na poslední chvílu a raděj to podat co nejdříve, to ty fronty na úřadech skutečně nebývaj.
 Kudlanka 


Re: Vaše starosti bych chtela mit 

(15.9.2007 12:18:41)
Taky se dá s ůřadem komunikovat telefonicky a poštou. Já si formuláře vyzvednu a potom je s paní, která nás má na starosti odkontroluju po telefonu. Je vždy ochotná a zatím jsme neměli nikdy žádný problém. Je to všechno o lidech, ale pokud budu přistupovat ke všem tak, že jsou to hulváti, budou se tak ke mě chovat. Bráním se až když slušnost nezabere, ale to se stává málokdy.
 Ivana Procházková 


Re: Vaše starosti bych chtela mit 

(14.9.2007 12:09:11)
Jo,
udělala jsem to stejně, strávila jsem tam tak něco mezi 5-10 min a navíc jsem si porodné a rodičák zařídila najednou při jedné návštěvě.
 ... 
  • 

Re: Vaše starosti bych chtela mit 

(14.9.2007 11:36:24)
JO ,takx nechápu, na co si autorka stěžuje. My jsme bez auta, takže jezdit v těhu i později s miminkem všude MHD je púro mně samozřejmost. A rozčilovat se, že ji nikdo automaticky nepustí sednout nebo nepomůže s kočárkem? Když člověk něco potřebuje, tak prostě musí o to slušně říct. Těch, co odmítnou nebo mají řeči, je málo, no tak prostě řeknu někomu jinýmu. A to podotýkám, že jsem to měla trošku těžší proto, že malý nebyl první čas kojený, takže jsme se fakt museli v určitý čas dostat někam kde by mu aspoň ohřáli Bebu. Nejtěžší asi byly první týdny po porodu - nutno s ním lítat po doktorech neb byl nemocný a já měla problémy po porodu takové, že - jak jsem zjkistila - neunesu při zvedání do tramvaje ani tu půlku kočáru. .-) Prostě asem to zvládnout musela a šlo to. Nestěžuju si. .-)

Hezkej den všem diskutujícím a zdravá zlatíčka.
 Hadi a spol 


Dvojčata 

(14.9.2007 13:04:03)
Když jsem byla těhotná - v 8. měsíci, tak jsem strávila v čekárně na kožním 4 hodiny, pak se mě sestřička zeptala, proč jsem neřekla, že jsem těhotná - okýnko kde mají kartotéku mají tak nízko, že když jsem k němu přišla, bylo nejdřív vidět moje břicho, pak dlouho nic a nakonec já :-) - ta samá sestřička, která se mě zeptala kolem mně prošla za ty 4 hodiny asi 10x - no co - seděla jsem a protože bylo venku zrovna doooost nesnesitelné vedro, byla jsem ráda, že jsem alespoň trošku v chládku :-))

S dvojčatovým kočárkem je to taky legrace jezdit MHD :-)) zvláště když třeba do stanice metra jede výtah, ale protože mám široký kočár, tak se do něj nedostanu - no vysvětlujte to někomu pořád dokola :-)) Ještě se mi ale nestalo, že bych tam čekala dýl než minutu. Jezdím všude. Dokonce už jsme jeli i lanovkou na Petřín a že tam jsou obyč schody k lanovce, do lanovky, z lanovky - a jde to :-))

chce to trošku přirozené příjemné drzosti a jde se dostat všude a v klidu.

Přecpaný nízkopodlažní autobus mě nijak nevzrušuje - když mi řidič dovolý jet, tak už je to na těch lidech, aby zvedli zadky z těch sedaček na místech pro kočárky a jedeme :-) Nedávno jsem jela s dalšíma třeba kočárkama :-))
 Jana 
  • 

Re: Dvojčata 

(14.9.2007 15:30:03)
ještě k těm kočárkům,řidičák nemám,jezdím všude mhd. když jsem jezdila s hlubokým kočárem tak se vždycky lidi na zastávce nějak rozplynuli jen co jsem tam dojela. Prostě se rozprchlina začátek a na konec. No ale vždycky jsem někoho ulovila,slušně poprosila,poděkovala. Bylo mi to pokaždé dost trapné za někým běžet jestli by pomohl. Když bylo synoviasi 4 měsíce tak jsem si pořídila lehké polohovací golfky,a v tu dobu taky dopravní podnik u nás zavedl nízkopodlažní autobus takže pohoda. A nevěřili byste,kolik lidí se mi nabízelo samo že mi půmůžou do autobusu. Když jsem to s díky odmítala tak jsem si taky připadala blbě,jenže do nízkopodlažního krásně najedete i s velkým kočárem natož s malejma golfkama. Tak si tak říkám čím to je?Že by viděli že se nenadřou tak se nabídnou?
 Monika 
  • 

Re: Vaše starosti bych chtela mit 

(14.9.2007 13:21:15)
Je fakt, že od té doby co jezdím s kočárem vlakem, zvládnu tedy hodně. Teď je to už pohoda, ale s hlubokým plně naloženým to byl občas záhul. Když nastupovali další lidi, většinou mi někdo nabídl pomoc. Ale !!! Zkušenosti jsou takové, že mi pomáhala třeba paní s taškama v ruce, a chlapi, a ne nějací vetchí důchodci, raději šli do dalších dveří. To samé při vystupování. Taky se mi jednou v MHD stalo, že jsem poprosila o pomoc, a chlap mě poslal do háje, kam se se.. s tím kočárem. Nelžu. Ale zase jiní nabídnou pomoc. . A k té přednosti. V těhotenství jsme uvítala, že při odběru krve na Karláku, je automatická přednost pro těhotné. Nalačno stát v tom davu by nebylo nic příjemného. A na sociálce, kdy jsem si jela pro porodné, tak jsem zvládla cestu do Prahy s kočárem a čekala chvíli s ostatními maminami ve frontě. Myslím že největší problém je, čekat s brečícím mimčem co se nechce uklidnit. "Přespolní" mamky se nemůžou jen tak sebrat a přijet zítra. Takže trpělivost všem čekajícím!!! Hlavně my ženy prostě něco vydržíme. Když mě někdo arogantní naštve, tak si prostě potichu zanadávám a pak se v duchu pochválím, že jsem stejně dobrá co všechno zařídím. A bez auta. Tak to taky zkuste, pomáhá to.
 Vendi, dcerka 4 měsíce 
  • 

zkušenosti 

(17.9.2007 9:16:02)
Na jednu stranu je mi líto, že jste měla takovéto špatné zkušenosti na druhou stranu musím dát za pravdu paní, která Vaše problémy "bagatelizuje", ale má pravdu, že spoustu věcí lze vyřešit telefonicky, poštou popř. objednáním na čas. Víte, přišla jsem na to, že pokud se opravdu nikdo nemá zvednout z místa v MHD, upozorním, že se necítím nejlépe a asi budu zvracet, zda by mi někdo nepomohl. Je to psychoterror, nátlak, ale funguje to. Neučte dítě lhát, jen mu nebraňte být asertivní. Tuto metodu jsem se naučila od svého pětiletého synovce. Na rozdíl od Vás nemám manžela, otec dítěte je angličan a je s námi jen pět dní v měsíci, tak tyto věci musím řešit sama. Mé zkušenosti jcsou v tomto směru pozitivní, malá mi otevírá dveře kamkoliv, dokonce se i mnohdy musím bránit, že nemusím být obsloužena přednostně.
 Monika Brázdová, dva kloučci 
  • 

Re: Vaše starosti bych chtela mit 

(17.9.2007 10:30:50)
Tak top mi mluvíš z duše. Mě pouštěli sednout i důchodci a s kočárkem mi pomáhali všichni až moc. Ve frontě na maso i na úřadech mě buď pustili, nebo jsem čekala, děti byli najezené. O prodavačkách a lidech, kteří neumějí pozdravit si myslím své. Je to sice slušnost, ale jak kde. A mnozí lidé o nějaké slušnosti nemají ani páru. Tak hlavně klid. 3kodí to akorát té mamině a dětičkám :-)
 Majka (Jiřík 2r, Eliška 5m) 
  • 

Re: Vaše starosti bych chtela mit 

(19.9.2007 23:15:37)
Taky s vámi souhlasím. Asi žiju ve městě, kde se lidi k sobě chovají slušně (Jihlava), ale výjimečně žádám lidi o pomoc s kočárkem při nastupování do MHD, většinou příjde nabídka pomoci z jejich strany..I když jsem byla těhotná, poušťěli mě sednout si i důchodci, puberťáků bych se zastala- podle mě nejsou nevychovaní, pouze si nevšímají-tak je třeba se připomenout-fakt mě nikdy neposlali "do pr"..Možná je to o způsobu prosby,nebo jak se člověk tváří, ale s úsměvem jde opravdu všechno líp..A nebo mám zatím štěstí na lidi:-)Třeba mě už zítra někdo naštve a budu s radostí přitakávat autorce, ale zatím její životní pohled opravdu nesdílím.
 Bumbi&05,08,10 


mě to rozčíllo 

(14.9.2007 12:19:52)
Dezzie,
nezlob se, ale že si nedokážeš požádat o místo v autobuse, o pomoc, požádat úředníka o přednost, zavolat předem k lékaři a domluvit si s ním přednostní návštěvu... To je prostě tvůj problém.

I já jsem byla se svým megabřichem neviditelná, i s kočárkem jsem byla neviditelná (s dvouleťákem nejsem, poněvadž on je hodně slyšitelný :-))). Ale jen jednou jedinkrát mě za ty tři roky poslala jedna krasavice (cca 35 let - v dohledu nebyl bohužel nikdo jiný) do háje, ať poprosím někho jiného. Jo, chtělo se mi brečet, ale prostě jsem počkala dalších 10 minut, kdy šel puberťák, který mi s kočárkem do megaschodů pomohl, bez remcání.

A to, že vezeš mimino a myslíš na desettisíc jiných věcích a ťukneš do auta... ber to jako varování, že se máš soustředit na řízení, protože vezeš svůj největší poklad. Příště by to nemuselo skončit jenom škrábnutím. A ofrňování nad felicií se mi vůbec nelíbí, ne každý si může dovolit novou škodovku :-((( A myslím, že tu pokutu sis plně zasloužila - způsobilas nehodu vlastní nepozorností, sorry.

Zní to tvrdě, ale mě strašlivě rozčiluje tenhle ufňukaný přístup žen, který mají pocit, že automaticky musí před nima KAŽDÝ padnout na zadek. Smiřte se prostě s tím, že to tak není, staré dobré časy Gutha-Jarkovského se nevrátí, zejména, když budeme takhle zahořkle a snobsky, jako Debbie, vychovávat svoje děti...
 zuzini 


Re: mě to rozčíllo 

(14.9.2007 12:42:58)
Já teda nevím, ale neměl dostat taky pokutu ten dotyčný, když stál na zákazu stání? Partner před týdnem ťukl při couvání do auta ředitele městské policie a žádnou pokutu nedostal.
 Toranoko 
  • 

Re: mě to rozčíllo 

(14.9.2007 13:21:42)
No, tam bylo napsane, ze dokazal, ze zastavil jen na dobu nutnou k nalozeni matky, ne ? A to na zakazu stani muzes - jenom ne na zakazu zastaveni...
 zuzini 


Re: mě to rozčíllo 

(14.9.2007 14:26:27)
Já nemám řidičák. :-) Omlouvám se, už se k řízení raději nevyjadřuji
 due soli 


Re: mě to rozčíllo 

(14.9.2007 13:52:18)
Zuzini, koukám, že vy to ťukání máte "v rodině". Takže problém bude zřejmě úplně někde jinde, ne?? ;o)
 zuzini 


Re: mě to rozčíllo 

(14.9.2007 14:27:59)
Opět nějak nechápu Tvůj příspěvek. Že bych byla až tak moc nechápavá? :-(
 zuzini 


Re: mě to rozčíllo 

(14.9.2007 14:56:16)
Tak mě ještě napadlo, jestli Ty si vlastně nemyslíš, že já a pisatelka článku jsme jedna a ta samá osoba. :-D Ne to nejsme a ani s ní moc nesouhlasím.
 due soli 


Re: mě to rozčíllo 

(14.9.2007 21:08:20)
Zuzini, ano, myslela jsem si to. Takže se ti tímto omlouvám!! :o)
 Jarci 
  • 

Re: mě to rozčíllo 

(14.9.2007 12:54:29)
S tímto plně souhlasím, nenapsala bych to lépe.
 Hadi a spol 


Re: mě to rozčíllo 

(14.9.2007 13:17:20)
Jo jo - křičíme po rovnoprávnosti, ale na druhou stranu fňukáme jak jsme slaboučký nemohoucí a nikdo nám nepomůže :-))
 Katka,kluci 5 a 8 
  • 

Re: mě to rozčíllo 

(14.9.2007 13:30:03)
Tak.Máš pravdu.Já taky tohle kňourání nemusím.
 Linda 
  • 

Mě taky. 

(14.9.2007 15:36:08)
Jasně že člověk narazí třeba v MHD na neochotné lidi. Štve mě, že člověk s kočárkem stále naráží na tolik bariér - kdyby byly dopravní prostředky bezbariérové, jak by se nám všem s kočárkama žilo líp...

Na druhou stranu by mě hanba fackovala, kdybych někomu nabourala do auta. Je neuvěřitelné, jak se může autorka vymlouvat na nějaké starosti (kdo je nemá?), nebo na to, že auto za ní stálo na zákazu stání (jako že kdyby parkovalo v pořádku, tak by do něj nenajela?). No a pokud měl pán dojem, že je škoda "půl miliónu", policisti to odhadli na 7 tisíc a autorka na "mnohem míň", pak je jasné, že k dohodě nedošlo a policajti se volat museli. Jestli je ten pán blbec, protože škodu odhadoval vyšší než reálně je, to těžko posoudit. Ale pokud bych byla viníkem nehody, měla bych máslo na hlavě a ne pocit ukřivděnosti. Taky by mě naštvalo, kdybych dostala pokutu (jistě jsou lepší způsoby, jak utratit 1000 Kč), ale může se zlobit akorát tak na sebe. Navíc nechápu, co to má společného s miminem. Snad jen poučení pro autorku, že při jakémkoli cestování s miminem je vždy nutné brát náhradní pleny, oblečení a jídlo (ale to už asi taky pochopila)...
 Rapiti 


Re: mě to rozčíllo 

(14.9.2007 15:53:50)
Naprostý souhlas.

Já musím dodat, že v těhotenství jsem si o místo k sezení musela většinou říkat, kdežto teď s kočárkem mi ho lidi sami nabízejí. Břicho holt bylo vidět míň než kočár :o) Cestuju každých 14 dní k rodičům do Prahy, i v MHD i v meziměstské dopravě to celkem v pohodě zvládám. Občas někdo nabídne pomoc sám, občas si řeknu a jde to. Lidi například celkem dokážou pochopit, když je slušně požádám, aby mě pustili ve frontě na meziměstský autobus, protože to nastupování s kočárkem chvilku trvá a pak bych ostatní vlastně zdržovala.

A k té bouračce. Můj muž před pár lety lehce ťuknul jedno auto. V podstatě to ani opravu nepotřebovalo, protože to nebylo vidět, přesto ten pán trval na zavolání policie díky předchozí špatnou zkušeností. Můj muž v tom neviděl srážku s blbcem, takže si s pánem normálně v klidu povídal, aby si zkrátil čekání na policii. Pán zavolal své ženě a můj muž mě, takže jsme se tam sešli všichni i s dětmi. Když konečně dorazili dopraváci, tak silně nechápali: U obrubníku stály 2 auta, která na havárku fakt nevypadala, a na chodníku si spokojeně 4 dospělí hráli s dětmi. Nás to stálo 500 pokuty a klidně bych dala i víc, protože jsme získali skvělé známé a dcera kamaráda.

Prostě nesmím být škarohlíd a hned je ten svět příjemnější. :o)
 Brukyna 


Re: mě to rozčíllo 

(14.9.2007 16:36:12)
Ano, mně to také rozčílilo. Myslím, že nepříjemným a nepřiměřeným vynucováním si ohledů, se z nikoho nestane ochotnější a vstřícnější člověk. Opakovaně se mi potvrdilo, že jak se do lesa volá, tak se z něho ozývá. Budu-li předpokládat, že vše bude špatně, skutečně to bude špatně. Ale nechci se do autorky navážet, s tímhle přístupem to má dost těžké i tak.
 Petra + 3 


člověk se musí snažit sám 

(17.9.2007 0:33:45)
ahoj, chápu tvoje momentální naštvání, taky mám někdy den blbec a na všechno nadávám :-) Ale dovolím si jenom pár poznámek, protože tohle všechno aktuálně dobře znám (jsem na MD):
1. na úřadě mají těhotné přednost stále, jen se to nikde nezveřejňuje. Nicméně kdybys šla k okýnku nahlásit, že jsi těhotná, jestli tě můžou vzít přednostně, udělají to. Mně to aspoň tak fungovalo.
2. MHD je kapitola sama pro sebe, mě taky sám od sebe pustil někdo jen párkrát, někdy jsem radši stála, ale jindy si fakt sama řekla, jestli by mě někdo mohl pustit (velmi slušně, pochopitelně). Vybírala jsem si teda lidi, u kterých jsem tak nějak čekala, že mě nepošlou někam :-) A zas platilo, že na požádání mě vždycky dotyčný pustil.
3.když jsem jako těhotná musela jít k praktické doktorce v době chřipek a měla strach z nakažení, prostě jsem jí předem zavolala, vysvětlila situaci a ona mně řekla, kdy přesně mám dojít a že si mám zaklepat a vzala mě bez čekání.
4. cestování s kočárem MHD se neboj. Jo, jasně, musíš si říct o pomoc a kolikrát snést, že tě dotyčný odmítne, no ale co naděláš, tím nás neubude. Dá se to, já jezdím často a jen jednou mně tramvaj ujela, protže nikdo nechtěl pomoct, jinak jsem se tam vždycky dostala a to jsem dřív nebyla nijak průbojná, spíš naopak. Ale ono se natrénuješ.
5. ačkoliv jsem dřív nebyla zastánce kojení na veřejnosti, záhy jsem poznala, že to bych jinak musela jenom sedět doma :-), takže jsem kojila mrně kdekoliv - na úřadě na lavičce, v parku, v obchoďáku... prostě kde zrovna malá dostala hlad, čímž jsem získala spoustu času navíc na obíhání, zařizování atd, protože jsem se nemusela bát jejího hladového breku.
6. zjisti si, co všechno stačí zaslat poštou - já jsem osobně nesla na úřad jen žádost o rodičák.

Takže chci jen říct, že téměř všechno jde zařídit ke spokojenosti matek, jen se člověk nesmí spoléhat na to, že osattní vycítí, co potřebuješ. Prostě si o všechno řekni a uvidíš, že lidi budou reagovat mnohdy nečekaně ochotně a jindy sice neochotně, ale udělají to a to je hlavní!
A taky ti přeju už žádnou nehodu, člověk se musí s prtětem v autě koncentrovat tisíckrát tolik - přece jen veze svoje zlatíčko a navíc je mnohem víc rozptylován, takže držím palce, ať to byla první a poslední nehoda!
 Petra + 3 


oprava a tip pro autorku na uchování teplé vody!!!!! 

(17.9.2007 0:42:18)
Jo, pardon, už to čtu, že nemůžeš kojit. Tak to je fakt blbý, to je trochu problém, jasně.... ale můžu ti doporučit ještě jeden fígl, osvědčený! Když potřebuješ tu vodu uchovat v termotašce nějak hodně dlouho teplou, tak nejdřív lahvičku pořádně zamotej a zabal do alobalu (on totiž skvěle izoluje) a pak teprve dej do termotašky. Když vodu pořádně ohřeješ (na nějakých těch 90C), tak to vydrží fakt dlouho! Já jsem tak v zimě uchovávala čaj, když jsme šli třeba na celej den ven, a vydrželo to pět, šest hodin teplý.
 Moni a Viki 09/06 a Tobi 06/10 


Re: oprava a tip pro autorku na uchování teplé vody!!!!! 

(17.9.2007 1:14:11)
diky za tip, tak to tak budu praktikovat
 Míša 
  • 

Re: oprava a tip pro autorku na uchování teplé vody!!!!! 

(19.9.2007 12:04:55)
já měla malou nerez termosku, tam to vydrželo dlouho stejně teplé tek akorát na rozmíchání mlíka ve flaštičce. kolikrát jsem byla třeba celý den mimo, zejména když jsem vyrazila "do velkoměsta" vyřídit toho více najednou.
 Lila* 


Re: mě to rozčíllo 

(17.9.2007 12:24:21)
Bumbi, naprosto s tebou souhlasím.
 agátka 


výše škody 

(14.9.2007 12:20:12)
Dobrý den,
věřím, že čekání na dopravku bylo nepříjemné a že ani malému se to asi nelíbilo, ale přece jen to byla především Vaše vina, vy jste způsobila nehodu a pak je tedy nutné za ni i nést zodpovědnost. Pro toho pána, ktrého jmenujete zřejmě mohla být ona výše škody rovna půl milionu, možná se nenachází v nijak zvlášť dobré finanční situaci a takováto škoda je pro něj zásadní. a to nemluvím o tom, co ho samozřejmě stojí energie a času odstranění takového škody a vyřízení příslušných formalit.
Takže dle mého názoru, byla omluva fajn a zcela na místě... Taky by mi nabourané auto nebylo milé....
Hezký den, Agáta
 LenkaMi.+2 


Brečení k ničemu 

(14.9.2007 14:00:45)
Já nevím ,proč si pořád někdo stěžuje na neochotu okolí. Já cestuju s kočárkem taky často MHD a stalo se mi jednou, že oslovený pán nepomohl, měl bolavá záda, což jsem nemohla předem vědět, ale řekla jsem si někomu jinému. Mnohokrát se mi lidi sami nabízeli a nejvíc ochotní byli právě negativně zminovaní puberťáci. Když jsem byla těhotná i ve 40tt mě cestou z poradny nikdo sednout nepustil,ale nebylo mi špatně, tak jsem stála. V začácích těhu jsem omdlívala, tak jsem si prostě o místo na sezení řekla. Všichni máme pusu a jak jikdo používá záleží na něm.KDyž někde přednost pro těhotné a matky s dětmi je, využiji jí a když není, nedá se nic dělat. Bud se domluvím nebo mám smůlu, ale čekat, že na mě bude někdo koukat a brát ohledy, že jsem těhotná nebo mám mimčo, je hloupost.
 zuzini 


Lidská bezohlednost 

(14.9.2007 13:31:30)
Trošičku z jiného soudku: Kamaráda před rokem napadli v osm večer v podchodu neonacisti. Zmlátili ho tak, že měl natrhnuté játra, hematom na mozku, několik zlomených žeber, překousnutý jazyk a mnoho ošklivých modřin a podlitin. tři hodiny kolem něho lidi chodili a nikdo nezavolal pomoc. O pomoc si sám bohužel říci nemohl, ještě 4 měsíce po nehodě špatně mluvil. Jen občas zaslechl: "Teda ten se zřídil" a podobné řeči. Už jsem postřehla vícekrát, že pro ostatní je člověk, který se válí na zemi zaručeně nějaký ožralec, co to zase přehnal. Já se teda i toho ožralce zeptám, jestli mu je dobře a nepotřebuje pomoct.
 due soli 


Re: Lidská bezohlednost 

(14.9.2007 14:09:06)
Nějak mi uniká o čem teda chceš diskutovat...??
 Katka,kluci 5 a 8 
  • 

Re: Lidská bezohlednost 

(14.9.2007 14:19:44)
O bezohlednosti.Já taky ležící opilce kontroluju-vždycky mám radost,že to z něho "táhne",že se mu tudíž nic nestalo :)Ale s autorkou článku nesouhlasím..
 zuzini 


Re: Lidská bezohlednost 

(14.9.2007 14:20:14)
Nějak nechápu tvoji reakci. Napsala jsem zkušenost s lidskou bezohledností, proč hned o něčem diskutovat? Jen pro to že to je diskuze? To je zakázané tady něco napsat?
 Aquarius77 


Re: Lidská bezohlednost 

(14.9.2007 14:25:17)
Já autorku článku celkem chápu. Píše o lidské bezohlednosti, které je všude kolem dost. Sama děti ještě nemám, takže nemůžu mluvit z vlastní zkušenosti, ale dívám se kolem a občas je mi z toho smutno..Těhotná žena, tak v 9. měsíci, v obrovské frontě na poště, do toho letní vedra. Myslíte, že někoho napadlo ji pustit? Lidi to napadlo, až když tam málem zkolabovala. Starý pán v tramvaji o francouzských holích. Všichni mladí seděli a dělali, že nic nevidí. Pustila ho az tak odhadem osmdesatileta duchodkyne. Pani s dvěma malými detmi v tramvaji. Jedno se nedokazalo drzet tyce a spadlo. Nikdo je nepustil. Tohle jsou moje zazitky z letosniho leta. Vsichni, o kterych se zmiňuju, udělali tu chybu, že si o pomoc sami neřekli. Proč by ale měli žebrat o něco, co by měla být naprosto samozřejmá věc?
 Lizzie 


Re: Lidská bezohlednost 

(14.9.2007 14:27:59)
Protože jak vidíš, samozřejmá věc to není a je třeba si o ní řict:-)
 Lucka, 2 děti 
  • 

Re: Lidská bezohlednost 

(14.9.2007 15:48:21)
Není potřeba si o ní říct vždycky,naštěstí. Mám zkušenost spíše dobrou a to s různými kombinacemi kočárku, těhotenství a dokonce dvojkočárku. Když to shrnu většinou žádný problém. No a s těma opilcema ve městě-měla jsem taky takovou ideu že se každého budu ptát, jestli mu není zle, ale vzhledem k tomu, že u mého bydliště mají několik oblíbených míst, kde pochlastávají v partách, tak už to nedělám, to bych se přes ně nedostala skoro domů. Myslím že je to funkce městské policie.
 zuzini 


Re: Lidská bezohlednost 

(14.9.2007 16:55:56)
A jak můžete vědět, že je ten dotyčný zrovna opilý? Právě kvůli tomuto přístupu mohl můj kamarád zemřít.
 Lucka, 2 děti 
  • 

Re: Lidská bezohlednost 

(14.9.2007 17:21:42)
Zuzini, vědět to nemůžu, ale je jich tu tolik, že bych se zbláznila. A to většinou vedu děti, takže moc riskovat nemůžu (jednou se na mě opilec na můj dotaz, zda mu není špatně, málem vrhl). Kdybych viděla, že je dotyčný zraněný, zavolám hned sanitku, jako v případě jednoho bezdomovce. Je to bohužel riziko velkoměsta, taky jsem po přepadení byla v bezvědomí na chodníku a nikdo mi nepomohl. Neříkám, že je to dobře, ale vždy zvažuju i vlastní bezpečí.
 zuzini 


Re: Lidská bezohlednost 

(14.9.2007 17:34:31)
Lucko, já vím, mě to později došlo, že jsem napsala vlastně blbost, já bych se s dítětem asi taky bála sklonit nad opilce, ale ty policajty bych zavolala. Nedávno jsem šla venčit psy, chodím na takové louky kolem řeky, a tam z kopce dolů ležel člověk. Byl docela normálně oblečený, žádný bezdomovec,zeptala jsem se ho jestli je v pořádku a on byl úplně namol. Jan na mě řval "paní proč jste tak hodná?" Pak chtěl ať mu pomůžu se zvednout, ale to jsem odmítla (mám rizikové těhotenství a asi ani kdybych těhotná nebyla bála bych se). A on se snažil vstát sám a říkal, že je blbec, že se asi počůrá. Tak mě i docela pobavil.
 Jana 
  • 

Re: Lidská bezohlednost 

(14.9.2007 17:03:23)
Zuzini a já třeba raději toho ožralce obejdu. Záleží na tom,kdo má jakou zkušenost. Můj bývalý přítel když šel jednou z noční,viděl na zemi ležet pani. Později říkal že ho ani tak nenapadlo že by byla opilá jako spíš jestli něměla nějakej záchvat nebo tak nějak. Chtěl jí pomoct a ona najednou vylítla,bodla ho nožem do ruky,od někud vyběhl její komplic,dal mu na držku a přítel přišel o peníze,mobil,doklady a o iluze.Jak se říká,pro dobrotu na žebrotu.
 zuzini 


Re: Lidská bezohlednost 

(14.9.2007 17:19:53)
Hm tak to chápu, po takovéhle zkušenosti, alespoň bych však zavolala policii.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Lidská bezohlednost 

(14.9.2007 17:22:04)
asi téměř každá z nás má mobil a umí vytočit 158. ono zvlášť v zimě i když je ten člověk "jenom" ožralej, tak může žít o život; v létě se zase může udusit zvratkama; a kdyby nic jiného, působí "veřejné pohoršení". takže stačí zavolat 158, slušně říct "možná, že o nic nejde, ale leží tu nějaký člověk - nevím, jestli je opilý nebo je mu něco jiného, mám strach to zjišťovat" - a policajti už si to můžou zkontrolovat. Takhle se i naše děti naučí, jak se v takových situacích chovat. Ono i když je někdo "opilec", tak si zaslouží pomoc, samozřejmě v rámci zachování bezpečnosti naší a dětí.
 Lizzie 


Re: Lidská bezohlednost 

(14.9.2007 20:57:11)
Jani, přiznávám, že podobných lidí se bojím taky, mám už to v povaze, ono to asi nevyzní kdovíjak hrdinsky, ale radši se jim vyhnu..
 zuzini 


Re: Lidská bezohlednost 

(15.9.2007 9:53:49)
A co takhle psycholog Lizzie? :-)
 Lizzie 


Re: Lidská bezohlednost 

(15.9.2007 18:46:13)
Zuzini, tak za prvé jsem v tvém příspěvku postřehla zjevnou ironii, což mě mrzí, protože mým dřívějším příspěvkem jsem ti chtěla pomoci. Ne, tohle na psychologa není, to je prostě pud sebezáchovy, ostatně asi mám důvod, nemít k těmto lidem důvěru, pokud by někdo potřeboval pomoc (epileptik ve vlaku apod..) pomůžu, ale fakt nebudu chodit k opilcům a ptát se jich, co a jak..Zvlášť jako sama holka..
Zuzini, já o koze, ty o voze..
 zuzini 


Re: Lidská bezohlednost 

(17.9.2007 9:24:30)
Lizzie, já to nemyslela ironicky. To opravdu ne. Mělo to být jen lehounké a úsměvné rýpnutí. Já vím, že jsi mi chtěla pomoci, ale myslím si, že kvůli tomu, že neřeknu pubošovi v autobuse o místo k sezení, není zapotřebí chodit k psychologovi. (Podle mě je to prkotina) Je to jen můj problém a nikomu tím neubližuji. Zato Ty jsi psala, že ve vlaku klidně epileptikovi pomůžeš, ale opilci ne. A jak poznáš, že to je vždy opilec? A podle mě i opilec má právo na záchranu života. Lizzie, stačí zvednout tel. vyťukat 3 čísla a je to. Zrovna kvůli takovým můj kamarád málem zemřel. Promiň za ta slova, ale to je můj názor.
 Lizzie 


Re: Lidská bezohlednost 

(17.9.2007 12:42:51)
Zuzini, zvednout telefon není problém, zvlášť, když se mi to dost nezdá, ale těžko bych přišla blíž, ptala se co a jak..
Co se těch pubescentů týče - vyznělo to tak, že máš problém s komunikací:-) A tramvaje nejsou narvané jen puberťáky, takže hodně štěstí v MHD:-)
 zuzini 


Re: Lidská bezohlednost 

(17.9.2007 12:52:02)
Ale ty jsi psala, že takové lidi obcházíš obloukem, nepsala jsi, že jim zavoláš jinou pomoc. Tramvaje nemáme, když jezdím do poradny, jezdí autobus narvaný puberťáky a později dětmi ze zvláštní školy. Jediný problém v mé komunikaci je, že po mých zkušenostech, nepoprosím puboše o místo, když jsou v "přesile", vím jak moc chtějí machrovat. To zas nevidím jako šílený problém, ne? Ale kdo nezažil nepochopí a je zbytečné se o tom stále dokola bavit. Měj se hezky
 Martina + Davídek 19m 
  • 

Re: Lidská bezohlednost 

(19.9.2007 21:01:32)
já osobně se teda opilců štítím. Vadí mi i třeba, když někdo známý je opilý, neumím s ním komunikovat (jsem abstinent, takže vždy střízlivá), prostě mám pocit, že ten člověk někde vytratil mozek.
Na druhou stranu si ale uvědomuji jednu věc - ne každý, kdo se válí po zemi a je z něj třeba cítit alkohol, je opilý. Diabetik v krizi může být cítit alkoholem - tělo vytváří ethanol!!!!! A ten člověk prakticky umírá. Od toho máme policii, 156 na městskou, která je povinna to dále řešit.
 Martina, právě těhotná 
  • 

moje zkušenost 

(14.9.2007 16:17:39)
Jsem zrovna v 6měsíci. Zatím jsem neměla vyloženě negativní zkušenost, možná i proto, že bydlím na malém městě a většinu svých obchůzek si objedu autem. Akorát mi vadí, že lidé v supermarketech jsou bezohlední a řítí se se svými košíky hlava nehlava a nedívají se kolem sebe. Byli jsme dokonce v shopping parku - je skoro nemožné sehnat něco slušného na těhotnou a zvlášť pokud má jít za svědka na svatbě - manžel byl značně nervózní a neustále všechny bezohledné odrážel.Ale jednou jsme s manželem pustili ve frontě paní, která kupovala pouze dvoje oříšky(ani ji nenapadlo se drát se před nás)z vděčnosti mi koupila žvýkačky. Byla jsem z toho v šoku.
 Eva21546 


Re: moje zkušenost 

(15.9.2007 18:23:53)
Ty oříšky jsou opravdu hezká příhoda:-). Ona zřejmě byla v šoku z tvého nápadu ji pustit:-).

Musím říci, že mám zkušenosti dobré i špatné, ale myslím si, že většina lidí je dobrých a slušných. Spíš mi přijde, že nekoukaj a myšlenky jim běhají někde, tak přehlédnou těhulku či kočárek. Mě se taky stalo, že jsem přehlédla stařenku. Nebo jsou jen prostě vyčerpaní.

Srazit s blbcem se může každý, bez ohledu na stav či počet dětiček:-)).

EVA

 Líza 


Hm 

(14.9.2007 17:34:58)
Nečetla jsem diskusi, tak třeba budu trochu mimo, ale nechápu tvoji reakci. Udělala jsi mu nějakou škodu, pokud jsi vylezla z auta, ukázala mu všecky doklady, navrhla, že sepíšete hlášení pro pojišťovnu, že to vyfotíte atd. atd., ale rozčilovat se nad tím, že zavolal polici, mi přijde trochu zvláštní. Pokud jsi na něj rovnou zavolala známého policajta, tak se mu ani nedivím. Ona do padesáti táců se policie volat nemusí, ale může, a každej ti řekne, že při jakýchkoli pochybnostech je lepší mít protokol od policie - třeba ten pán už zažil škodu na autě, kterou nakonec zaplatil ze svého, když člověk, s kterým se chtěl dohodnout, vinu popřel.
Takže - moje rada - nevyskakuj jak čertík, radši koukej, kam couváš - i kdyby tam bylo deset zákazů, tak vina je na tvojí straně - a neobviňuj okolí, když sama uděláš hloupost.
 Pavla 
  • 

tak tohle znám..důchodci 

(14.9.2007 19:35:15)
Můžu Vám říct že takto bezohlední jsou vesměs důchodci. Ještě se mi nestalo, že by byl bezohledný někdo jiný víc než právě oni. Bezohlední,hnusní. Co jsem těhotná už se rozhodně nehodlám s důchodci hádat a u doktora jsem normálně předběhla. Pak mně seřvali, a tak sem se na celou čekárnu zeptala:"Je snad tady někdo těhotný a jde někdo z vás do práce??"
A byl klid. I sestřička se mě zastala. Prostě byli zvyklí že za komančů se všecko točilo jen kolem nich a absolutně je nezajímá že je někdo těhotný. A já se tedy chovám k nim úplně stejně bezohledně.
Neuhnou, nepustijou, a přitom mají plno času kvákat dole pod barákem.
Jinak děkuju že nebydlím ve velkým městě, protože krosit v Praze v MHD s kočárem by se mi fakt nechtělo.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: tak tohle znám..důchodci 

(15.9.2007 17:20:56)
Jen jestli ti holka došlo, že taky jednou budeš důchodce?

PS: pak ti možná nějaká těhotná, která svoje bříško považuje za pupek světa taky poleze na nervy.
 Pavla 
  • 

Re: tak tohle znám..důchodci 

(15.9.2007 17:34:59)
Došlo mi že budu důchodce, raději bych se však toho nedožila a pokud ano, tak doufám, že taková nebudu.

Myslím že těhotný mladý holky by měly mít před důchodci přednost.
 Líza 


Re: tak tohle znám..důchodci 

(15.9.2007 17:55:41)
A z jakého důvodu?

Ptám se proto: chápu, že by těhotný holky měly mít přednost před netěhotnými zdravými mladými či dospělými lidmi. Ale kastovat lidi, kterým není dobře, jestli má větší právo na přednost těhotná nebo důchodce, slepej nebo hluchej, retardovanej nebo mrzák, to je docela trapný, nepřijde ti? A když jsme u těhotných a důchodců... má přednost zdravá těhotná ve čtvrtém měsíci bez nevoností před 75letou babičkou o holi? Fakt?
No doplňuješ mi mezery ve vzdělání, musím říct.
 Kudlanka 


Re: tak tohle znám..důchodci 

(15.9.2007 18:35:19)
Věřím, že žertuješ. Trochu mi to připomíná scénku ve které se dohadují v tramvaji tři lidé, kdo z nich je nemocnější, kdo bere víc prášků a má tedy nárok na místo pro invalidy. S tímhle přístupem se tvoje názory s věkem posunou a budeš si jako důchodce taky myslet, že jen ty máš přednost.
Pokud mi v těhotenství bylo fajn, tak jsem to v tramvaji ustála a pokud mi nebylo dobře a nikdo mě nepustil, hold jsem někoho poprosila (převážně puberťáky). Většinou se dotyčný omlouval, že si nevšiml, což docela chápu, protože v péřové bundě vypydá jak těhule skoro každej.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: tak tohle znám..důchodci 

(15.9.2007 20:07:27)
Já jen, že to o tobě dost vypovídá - bereš se moc vážně! Tak pozor, jen ať se z toho nezblázníš.
 PAvla 
  • 

Re: tak tohle znám..důchodci 

(16.9.2007 15:42:51)
já se vážně teda neberu, jen nevidím důvod, proč by těhotná pracující neměla mít u dr. přednost , než důchodce, co jde na krev a nespěchá nikam. má celé dopoledne čas. nemusí nic. nevím co je na tom nepochopitelného. nehledě na to, že někteří na hygienu asi moc nedbají protože ten zápach v pondělí ráno v čekárně se vážně nedal ustát a pokud bych se tam zdržela o chvíli déle, tak tam omdlím.
 Mysterious 


Re: tak tohle znám..důchodci 

(16.9.2007 16:05:42)
Pavlo, jsi zřejmě vševědoucí, když víš, že důchodci, které jsi předběhla v čekárně, nikam nespěchali a měli dost času. Některý možná spěchal na další vyšetření, na které byl objednán na určitou hodinu, jiného přivezl příbuzný, který podobně jako ty spěchal do práce, jiný byl z vesnice a ujel mu autobus....
Oni by tě třeba i pustili bez řečí, kdybys o to SLUŠNĚ požádala.
 Eva 
  • 

Re: tak tohle znám..důchodci 

(17.9.2007 13:00:52)
Nechápu Pavlu, proč by zdravá mladá těhotná holka měla mít přednost před starým a nemocným důchodcem? Vychází mi z toho jedno: když chodí do práce, tak je zdravá. Pokud má problémy, nebude chodit do práce, ale půjde na nemocenku. Myslím, že to pozná, až bude v důchodovém věku, jak to stáří je bezva.
Mimochodem, pokud chci být u lékaře co nejdřív hotová, taky tam co nejdřív přijdu. Nejlépe tak, abych byla první. Pak se nemusím bát, že mě někdo nedá přednost.
 Líza 


Re: tak tohle znám..důchodci 

(16.9.2007 16:45:19)
Pavlo, až budeš stará, inkontinentní a bez cizí pomoci nevlezeš ani do vany, tak budeš taky páchnout. Možná hůř než tito důchodci. O tom nepochybuj. Takže jejich zápach je pravděpodobně důkazem o tom, že jsou na tom mnohem hůř než ty, zdravá těhotná, která jde v podstatě jen na preventivní vyšetření. Už proto by měli jít na řadu před tebou, třeba abys ve svém spěchu měla čas trochu přemýšlet. Evidentně to potřebuješ jak prase drbání.
 Pavla 
  • 

Re: tak tohle znám..důchodci 

(16.9.2007 18:06:39)
Milá Lízo, mimochodem většinu důchodců co tam byli znám ze sídliště, a rozhodně to nejsou chudáčci bez pomoci a inkontinentní, pro tvou info, šla jsem k specialistovi, protože jsem těhotná,ale ne zdravá. To ti důchodci co tam seděli jsou 100x zdravější než já.
Takže také těžko soudit že?
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Pro paní chytrou. 

(17.9.2007 7:25:38)
Jen tak, docela by mě dokonalá Pavlo zajímalo, jak můžeš vědět, jestli jsou ti důchodci nemocní, či inkontinentní? Třeba moje babička a můj děda nikde po sídlišti svůj zdravotní stav nerozpitvávají - vypadají výborně, babi snad o deset let mladší, než doopravdy je, ale oba jsou těžce nemocní na srdce. Nechci používat něčí citáty, ale kdyby hloupost nadnášela, tak ty tu MHD nepotřebuješ - člověče a uneseš i kočárek!!!!
 Lizzie 


Re: Pro paní chytrou. 

(17.9.2007 12:30:52)
S tvým příspěvkem souhlasím a na konci jsem se opravdu zasmála:-) K té nemoci..není to poznat, nemoc, inkontinece, navíc když si představím babičku, která k doktorovi sice chodí pěšky, obstará si co potřebuje, nakoupí - ale celý život dost dřela a nohy má bolavé, tak ta si u doktora ráda sedne..a takových je víc. Jinak nebydlí v paneláku, ale na pečovatelce..a málokdy si stěžuje. Pavlo, promiň, ale z tvých příspěvků fakt čiší omezenost..a naprostá neúcta vůči ostatním, navíc zobecňuješ, což je blbost..
 Andy 
  • 

Re: Pro paní chytrou. 

(17.9.2007 20:02:38)
prostě a jednoduše si vy dvě můžete podat ruce - jedna omezenější než druhá :-)
 Lizzie 


Re: Pro paní chytrou. 

(17.9.2007 22:37:47)
V čem? Každý může mít problém, byť to není vidět. Ať už těhotná slečna/paní, která trpí nevolností, babička, kterou bolí nohy, nebo mladá holka, které je v autobuse prostě blbě. Jde o to se zeptat, říct si, požádat druhého...a nenadávat, jak ,,jsou všichni hrozní" a tohle a tamto..Toť můj názor.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Pro paní chytrou. 

(18.9.2007 7:10:26)
Tak to si je Andy můžeš podat s námi.

PS: protože kritizuju bezohlednou dámičku, za to se fakt nestydím
 Kája 
  • 

Re: tak tohle znám..důchodci 

(17.9.2007 13:16:54)
A to se nebojíš být těhotná, když důchodci jsou 100x zdravější, než ty? Já bych se v tak těžkém zdravotním stavu obávala chodit do práce, natož pak otěhotnět. A co ti na to řekl tvůj lékař? Jde to ještě vyléčit?
 10.5Libik12 


Re: tak tohle znám..důchodci 

(16.9.2007 23:55:00)
Ty jo, dobrej text.
 Alice 
  • 

Re: tak tohle znám..důchodci 

(17.9.2007 22:35:04)
Tak tohle už je moc. Spadáš do kategorie lidí, jež nebyli obdařeni ani špetkou slušného vychování. Pokud budeš jednou smrdět, doufám, že ti to okolí dá pořádně pocítit. Tvé přesvědčení o své jedinečnosti je ojedinělé, jen mi nějak uniká, na čem je vlastně založené. Mě spíš připadáš jako ubožačka
 Martina + Davídek 19m 
  • 

Re: tak tohle znám..důchodci 

(19.9.2007 21:05:39)
pokud vím, tak ta "krev" má přednost vždycky, musí se odebrat do určité hodiny, než si pro ni přijedou z laboratoře. Odběry a injekce ale většinou řeší sestra, takže prostě dotyčný nahlásí, že tam je a sestra si to koriguje sama. Platí jak pro těhulky, tak pro důchodce.
 Alice 
  • 

Re: tak tohle znám..důchodci 

(17.9.2007 22:29:45)
A z jakého důvodu? Proto, že když je žena těhotná může se cítit slabá, motá se jí hlava, je unavená či omdlívá...? A myslíte, že ti Vámi tak napadaní a opovrhovaní důchodci se cítí fit? Asi jo když mají čas kvákat před barákem, že jo! Je mi smutno z toho, jak tu řvete po ohleduplnosti a pak se samy chováte jak prasata. Představte si, že ta důchodkyně, ke který se chováte "hnusně" jak jste sama sdělila, je třeba Vaše máma. Nebo ještě lépe představte si, že Vaše máma je v pokročilém věku, ne zcela zdravá a já si s chutí vychutnám jak tu "hnusnou bábu" setřu, protože mám zrovna "bachor". To už nezní tak hrdinsky, co milá mladá těhotná holko? Myslím, že ohleduplnost by se neměla odměřovat dle věku, ale vůči všem stejně.
 Lizzie 


Re: tak tohle znám..důchodci 

(15.9.2007 18:38:13)
Pavlo, jak již jsem řekla z důchodce jen proto, že je důchodcem se na zadek neposadím, mám s nimi i dost nepříjemných zkušeností, co se chování týče, ovšem u tvého příspěvku jsem se pousmála a pak mi došlo, že by to měl být spíš hořký úsměv. Sorry, ale připadá mi, že uvažuješ velice omezeně a považuješ se za ,,pupek světa". Jsem taky dost egoistická, sebestředná a kdovíco, ovšem tvůj příspěvek mi přijde úplně na hlavu, promiň, ale jo..
 Pali 
  • 

Re: tak tohle znám..důchodci 

(17.9.2007 20:04:41)
Já mám pořád takový pocit, že Pavla = Lizzie. Nemáte ten pocit taky.
 Pavla 
  • 

Re: tak tohle znám..důchodci 

(17.9.2007 21:56:41)
Pavla se určitě nerovná Lizzie. Bez obav, je vidět že vážně nemáte co dělat

Prošla jsem webů a diskuzí spoustu ale jen tady na rodině se prostě musí do každýho jen rýpat, navážet,popř. moralizovat. Nikde jinde jsem se s tím nesetkala.
 Alice 
  • 

Re: tak tohle znám..důchodci 

(17.9.2007 22:40:43)
Vážně netřeba moralizovat. Jen při reakcích na článek "srážka" míněno s blbcem když člověk na super blba narazí, tak je i překvapen jakých blbů se ještě může dočkat. :-)
 Lizzie 


Re: tak tohle znám..důchodci 

(17.9.2007 22:52:25)
Alice souhlas, tohle s moralizováním nemá co do činění....:-)))
 8.5Yettynkaa12 


Pavla versus Lizzie 

(18.9.2007 8:42:43)
Pavla nerovná se Lizzie, Pavlo, stěžuješ si na rýpání, všechny Tvoje příspěvky jsem teda nečetla, ty Lizziiny skoro všechny, ale příjde mi (můj subjektivní názor), že Lizzie je hodná, tolerantní, inteligentní holka, která umí přemýšlet a nebojí se diskutovat - ne jen mazat med kolem huby. Tebe neznám, myslím si na základě toho, co jsem od Tebe četla (je toho dost málo na nějaký názor), že ty důchodce zbytečně hážeš do jednoho pytle. Spíš tu vidím netoleranci z Tvé strany.
Jinak máš pravdu, že někteří lidi jsou tu urýpaní, někteří velmi - neměla bych odvahu tu zveřejnit jakýkoli článek, zda by mne tu někdo neroznesl na kopytech. Příjde mi to, že kdo chce psa bít, vždy si hůl najde.
Ale většina lidí je tu naštěstí normálních. Ale já bych tu odvahu prostě neměla, ať už to svědčí o nízkém sebevědomí či o čemkoli, příjde mi, že pokud není článek na téma : umřelo mi miminko atd, tak lidé různých názorů se tu zrovna netolerujou. Někteří.
 Lizzie 


Re: Pavla versus Lizzie 

(18.9.2007 8:59:12)
Děkuju MIlko..:-)
 Lizzie 


Re: Pavla versus Lizzie 

(18.9.2007 9:19:26)
Jinak MIlko, neboj se a zkus něco napsat. Mám pocit, že seš člověk, který má co říct a dovede to i odpovídajícím způsobem podat - nápodobně, můj subjektivní názor, ale zkus to:-)
 Lizzie 


Re: tak tohle znám..důchodci 

(17.9.2007 22:40:30)
Ne, Pavla není Lizzie. Jak si na to přišla?:-)
 tyna 
  • 

Re: tak tohle znám..důchodci 

(17.9.2007 11:04:16)
vidis a ja zrovna v Praze jezdim uplne v poho s dojkocarem tramvaji a vzdycky mi nekdo pomuze. Musim samozrejme poprosit predem, ale myslim si, ti lidi jsou spis ostychavi nez neochotni!!! Vzdycky slysim "jasne" nebo "samozrejme".
A do duchodcu bych se byt tebou nenavazela protoze jednou budes taky stara a uvidis jaky to je kdyz si na tebe deti nevzpomenou jak je rok dlouhy, furt te neco boli, nemas penize a vsechno ve svete se toci kolem mladych a schopnych. Ty lidi v necem 40 let zili a na stary kolena je vsechno uplne jinak. Samozrejme ze nekdo muze byt hnusnej a bezohlednej ale nehazej vsechny do jednoho pytle.
 Lizzie 


Pro Janu reagující na Lizzie 

(14.9.2007 20:39:12)
Tak, pokouším se to vložit poněkolikáté a naposledy..jestli to tu bude mockrát, fakt se naštvu..
Jani, teď mě napadlo něco trochu od věci, ale také mě to šokovalo..Navštívila jsem hrad, a do poměrně zajímavého areálu se platilo 10 Kč, ano pětka, vstupenka (taky za málo) se prodávala až v areálu, ale prostě pohoda. No, zaplatili jsme 10 kaček, jdeme a najednou se ohlédnu, strašný řev...stál tam důchodce, který opravdu nepůsobil jako sociálně slabý a strašně se rozčiloval na tu mlaďounkou holčinu za kasou, že on jako důchodce do areálu musí platit plnou cenu 10 Kč!!! Další projev buranství..
 zdenka 
  • 

Staré zlaté časy Gutha-Jarkovského? 

(14.9.2007 21:26:51)
Souhlasím spíš s reakcemi, že po způsobení dopravní nehody byť s minimální škodou by člověk neměl kopat kolem sebe a hned označovat za blbce všechny ostatní. I to že auto stálo na zákazu stání nic neznamená, on opravdu není zákaz stání totéž co zákaz zastavení. Ale chápu i autorku článku, fakt dneska jsou lidi dost bezohlední, ale na druhou stranu, když tu zaznělo, prostě se s tím smiřte, že časy Gutha-Jarkovského jsou pryč, proč? To by tedy znamenalo, že své děti máme vychovávat k bezohlednosti?

Nedávno měla moje mami v MHD zážitek odpovídající dnešní době - je jí 60, ale sama necítila potřebu někoho vyhazovat, aby si mohla sednout, tak stála u dveří nad dvěma holčinami cca 12 let. Přistoupila paní o francouzských holích a holky nic, tak je mami požádala, aby jí pustila některá z nich sednout, a obě ochotně vyskočily. Prý na nich bylo vidět, že je to prostě nenapadlo. V tom má mami pravdu, on těm dětem dneska nikdo neřekne, že by se měly chovat slušně, tedy že by měly dělat to a to a něco jiného by naopak dělat neměly :-(
Ale spousta těch starších jsou fakt bezohlední a nejen důchodci. Mě nedávno dostal jeden adolescent. Jela jsem s kočárkem v trolejbuse, při příjezdu do zastávky jsem tam zahlídla další kočárek, tak jsem pro něj udělala místo. No samozřejmě se všichni ostatní na zastávce rvali při nastupování před kočárek a jeden adolescentní páreček se uvelebil na tom volném místě, tak jsem jim řekla, že nastupuje kočárek, ať tam to místo nechají. S vysloveně kyselým ksichtem a notně zvolna ho uvolnili, ale to už se trolejbus s kočárkem málem přicvaknutým ve dveřích rozjel, zaparkování kočárků nás tak stálo trochu manévrování, které jsme zvládli dokončit až při zastavení v další zastávce. Milý adolescent místo aby se zastyděl, že dlouho překážel a způsobil tím druhým komplikace, měl docela protivné připomínky, že vždyť se tam ten kočárek nevejde, že u toho okna klidně mohli zůstat stát. Což navíc nebyla pravda, ze svého místa neviděl, že i když tu jednu stanici trochu místa před kočárkem bylo, tak by se tam rozhodně nevešli.
 eva 
  • 

Milá Dezzie, 

(14.9.2007 22:52:06)
myslím, že jsi teď v tomto období příliš přecitlivělá a jsi přesvědčena, že jsi pupkem světa a každý tě musí chápat....ale asi nemáš pravdu....jsi prostě jenom trochu rozhozená, hormony prostě pracují a tak si to příliš všechno bereš osobně....uvidíš - za pár týdnu až se dostaneš zpět do své formy, zajedeš si "systém", v noci se trochu více vyspíš, tak si řekneš, že jsi reagovala zbytečně ostře a ukvapeně...víš, každý má svůj svět a svoje problémy a některé cizí problémy se tobě mohou zdát malicherné a zase naopak....ale trochu více pokory a úcty k ostatním by nám všem vůbec nezaškodilo.
 Iva 
  • 

Arogance v každé větě 

(15.9.2007 21:03:29)
Tedy toto je podle mého názoru hodně arogantní článek, jehož obsah si naprosto odporuje s úvodní větičkou o tom, jak je autorka smířlivá a tolerantní. Možná je to jen důsledek hormonů v šestinedělí, tedy doufám. Protože to by bylo vysvětlení, i když asi ne omluva, on totiž každý má své a těžko říct kdo to má snazší. Jestli důchodce, který "jen " jede nakoupit (jak to víte, kam a proč jede? nebo mamina co právě porodila.... Přeju co nejdřív nový úhel pohledu a lepší zážitky s tím hrozným lidstvem:-))
 tyna 
  • 

Re: Milá Dezzie, 

(17.9.2007 11:09:29)
To je moc hezky receny:-)
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Staré zlaté časy Gutha-Jarkovského? 

(19.9.2007 21:11:31)
no mezi námi, taky když jedu v MHD, tak se pořád nerozhlížím, jestli náhodou někde není někdo, komu bych mohla uvolnit místo. To asi nedělá nikdo. Někdy si člověk nevšimne, ani když se dotyčný nad něho postaví (proto nám ale příroda přidělila hlas a mozek, abychom se mohli vyjádřit, že...).
 medvedice 


Jen krátce... 

(15.9.2007 22:10:19)
Milá maminko kolegyňko, jak mi ten Váš článek mluví z duše. Nehledě na martiria na úřadech v šestinedělí,- a to jsem byla v pohodě-, jsem si vzpoměla na 5. měsíc těhu, kdy mě u obvoďáka v čekárně plně bacilů zuřivá důchodkyně málem důvěrně seznámila se svýma berlema, neboť jsem si dovolila ji předběhnout. Dneska už se tomu směju, ale tenkrát jsem se zamýšlela nad tou bezohledností, to je ta vyzdvihovaná morálka první republiky, ve které paní asi vyrůstala ?!Budiž ji omluvou, že žádné břicho neviděla, takže ji ta drzá slečna /30/asi chtěla předběhnout...Hodně síly a ať si uchováme víru, že většina lidí je v pohodě.
 Izabelle 


chapu presne o cem mluvis!!!! 

(16.9.2007 1:17:15)
Ahojky, Presne to jsou veci, o kterych jsem zacala pred chvili premyslet a dospela jsem k nazoru, ze nikdy si clovek nevybere.... Ziju v zahranici a presne veci ohledne uvolneni mista a ohleduplnosti jsou tady samozrejmosti. Ze by se na mne prodavacka neusmala a nerekla mi dobry den, tak na hodinu ma vypoved... Jenze vse ma i sve zapory... Dosla jsem jednou k nazoru, ze je velmi prijemne byt prijemne obslouzen, ale taky je to obsluha s cinismem a absolutnim nezajmem a falsi a to jen proto, ze je to dane predpisy!!! Nekdy nevim, jestli, kdyz jsem v CR, je lepsi podrazdena a neochotna prodavacka nebo falesna a s usmevem na rtech od ucha k uchu... ale ta usmevava je asi lepsi - zlepsi naladu po treba hroznam dni... Tak jo. Vysvetlila jsem si to sama sobe.
Ale tak jako tak clovek narazi vzdy na nejakeho debila a je uplne jedno, kde to je. I kdyby to bylo na Antartide, tak ho tam muzeme potkat. Jedine, co my vsichni pro toto muzeme udelat, je ucit sve deti ohleduplnosti a moralniho citeni. A pak doufat, ze to opravdu v nich najdeme, az vyrostou... coz znamena, snazit se zlepsit budouci stav, ale to treba my uz tady nebudeme :-)
Preji pevne nervy nam vsem! Iza
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


srazka s blbcem.. 

(16.9.2007 10:54:34)
je opravdu to nejhorsi, co Te muze potkat. Neoklik sem jich zazila, vypravet nebudu..
ALE!
S TEBOU, mila dezzie, BYCH SE OPRAVDU SRAZIT NECHTELA!!!
Kdyz si predstavim, jak mi nejaka maminka (mam taky dve deti..) naboura meho stareho peugeota v hodnote 40tisic (MOJE AUTO! ktere potrebuji denne, abych odvezla deti do skolky, dopravila se 30km do prace, pak zpet, do skolky a domu...)... a jeste si na mne zavola znameho policajta.. asi bych ji chytla na miste pod krkem.
Mila zlata, ne kazdy ma k dispozici auto za statisice. Ne kazdy ma znameho policajta (i kdyz ja jo :-)).
Ale Tvoje chovani je naprosta katastrofa.
Pokud cekas, z Ti ostatni maminky prilepi nalepdu: vzorna matka, tak si asi dost mimo.

mmch. Po narozeni deti veskere papiry na uradech vyridil muj muz, on je totiz rodic ditete stejne jako ja.
A kojenim miminka bych se v dnesni dobe vubec neohanela, protoze je normalni kojit naprosto vsude (snad jen na verejnych zachodcich jsem nikdy zadnou kojici maminku nevidela).
 Lizzie 


Re: srazka s blbcem.. 

(17.9.2007 11:02:41)
Souhlas. Navíc dost lidem - např. mě - je jedno, jaké auto má, hlavně, že jezdí a doveze ho tam kam potřebuje, poznámka k automobilu je tedy dost nemístná..
 Martina +Davídek 19m 
  • 

srážky s blbci aneb jak se žije maminkám 

(16.9.2007 15:10:52)
nemůžu si odpustit reakci. Často na diskusích čtu, jaký těžký život mají maminky s malými dětmi, nedej bože, s kočárkem. Máme problém s dopravou, nechtějí nás pustit do obchodů, důchodci jsou na nás zlí....
Teda, asi na ty ostatní maminky. Mi se ještě nikdy nestalo, že by mi někdo nepomohl do autobusu. Slušně požádám dotyčného ještě před tím, než autobus na zastávce zastaví. Pokud na místě pro kočárky někdo stojí, opět ho slušně požádám o uvolnění prostoru. Jestliže mě není slyšet, mírně zvýším hlas a žádost opakuji (dotyčný může přeslechnout, být zamyšlený, atd.) Není problém.
V případě obchodů vjíždím podle svých potřeb, ještě se mi nestalo, že by mi prodavačka zakázala vstup. Akorát nedávno jsem vjela do obchodu v schopping parku s vozíkem, kde jsem měla nákup a dítě a prodavačka mě upozornila, že tam se s vozíky nesmí, protože mají dřevěnou podlahu (byl to ten vozík se speciálními kolečky na eskalátory - čili hrozí podření podlahy). Tak jsem zaparkovala u vchodu a prodavačka mi nosila ukazovat oblečení. Taky nebyl problém.
Jak se už psalo, mateřská apod. může chodit na bankovní účet, napoprvé to vyřizování vydržím, nebo pošlu s formuláři tatínka. Eventuálně by nemusel být problém domluvit se s kamarádkou, která prostě počká venku s kočárky (pokud je na tom podobně).
Asi ale žiji v úplně jiném světě (Ostrava - Poruba), protože na nás se většinou ostatní lidé usmívají, prodavači nabízejí malému sladkosti nebo jiné drobnosti. Když potřebuji "speciálnější" zacházení, tak slušně poprosím a ještě se mi nestalo, že by někdo nepomohl. Ať už se jedná o podržení dveří, přednost ve frontě atd.
A pro ty, kteří opravdu potřebují, aby se jim těhulka prokázala průkazkou, i přes zřejmou velikost bříška, zasmála bych se tomu a průkazku vytáhla. Přece jenom jsou mezi námi takoví, co vypadají jako těhotní a nejsou. Když si dotyčný myslí, že jsi tak tlustá a vyčůraná, že svou tlousťku chceš vydávat za těhotenství, máš přece ideální příležitost ho "přečůrat". Ostuda bude na jeho straně, ne??? 8-)))
 fisperanda 


Re: srážky s blbci aneb jak se žije maminkám 

(16.9.2007 15:33:38)
A to je další zajímavost. Někdo prostě problém s pomocí druhých nemá, někdo jo... proč to tak je?
Například, mně strašně dlouho bylo záhadou, co se mi stávalo... přeplněný autobus, sedím na dvojsedadle, ale ač je autobus narvaný, nikdo si vedle mě nesedne. Už se to stávalo docela pravidelně, připadala sem si, že vysílám jakýsi negativní vlny, případně smrdím :o)))
Pak sem vyzkoumala, že když se někdo k místu vedle mě hrne a chce si sednout a podívám se na něho, tak si nesedne. A to není žádný škaredý pohled, ale normální zkoumání situace. Když čučím z okna a nedívám se po lidech, místo se zaplní.
Co sem tím chtěla říct... že ač se zdá, že dvě osoby jednají stejně, poprosí, usmějí se atd... jedna se pomoci dočká bez problémů, druhá problém má, tak třeba nevědomky něco "vysíláme". Něco jako řeč těla. A nedá se mluvit o chybách, prostě to tak je.
 Martina + Davídek 19 m 
  • 

Re: srážky s blbci aneb jak se žije maminkám 

(17.9.2007 18:58:23)
hele, a to by mě teda zajímalo, jak ten pohled "děláš", to by se mi taky hodilo, já totiž bohužel mívám štěstí na to, že si ke mně přisednou "smraďoši". Takže takový odpálkovávací pohled bych taky potřebovala umět.... 8-))))
Ale vážně, s řečí těla máš pravdu, většinou ale ty "zakřiknuté" maminy moc nepotkávám, naopak takové ty prudce sebevědomé (co ale jinak nic kromě sebevědomí nemají!), které si "vyřvou" vše, na co mají "právo". Až se kolikrát stydím. Hlavně ten příklad dětem. Já si myslím, že ještě pořád s kouzelnými slůvky PROSÍM a DĚKUJI dosáhneme nejvíc.
Nemusí mít vždycky každý náladu, ale prosba vyřčená mile a se slovy "prosím vás", přece nemůže nefungovat. A tolik hovádek snad na jednom místě nebývá nakumulováno, aby to u někoho nezabralo.... 8-))
 Radka,David10/05+Gabča11/07 


Re: srážky s blbci aneb jak se žije maminkám 

(17.9.2007 23:47:42)
Zdravím Porubu :-)) a jmenovce Davídka,
obvykle tyhle diskuze moc nečtu a ni nepřispívám, ale dneska jsem se tu zapoměla a žasnu.
Rozhodně si myslím, že slušnost především, že tím se nic nezkazí. To že mi nikdo nepomůže s kočárkem, nepodrží dveře, nepustí sednout a pod vnímám spíše jako svou chybu, protože jsem dost ostýchavý typ a nedokážu si vždycky o pomoc říct. Ale nestěžuju si, nenadávám, každý má své problémy, potíže, které nemusí být vidět. Někdo by třeba pomoc nabídl, ale je vlastně ostýchavější než já a dělá že nic. I mladému člověku může být blbě a potřebuje si sednout, i ten důchodce může přece jenom někam spěchat a podobně. Neumím číst myšlenky a tak nesoudím.
Necítím se svým těhotenstvím a mateřstvím být nadřazená nad ostatní.

Za pomoc jsem vždycky vděčná a dávám to najevo, na druhé se snažím usmívat, pomáhat, no hlavně ten úsměv ten dělá divy. A není snad úsměv a smích vlastně ryze lidská vlastnost? Tak proč se nechovat lidsky.

Martino, nechcete si někdy vyjít s prťatama na špacír. Dvě, na okolí a ostatní lidi usmívající se baby vedle sebe...to by bylo, že by to na tváři zachmuřených lidí, kterých je tu přece jen dost, nevyloudilo alespoň malý úsměv :-))
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: srážky s blbci aneb jak se žije maminkám 

(19.9.2007 21:16:36)
další sparring partner na procházky se hodí 8-)))
písni mi dembie@quick.cz
těšíme se
 dezzied 
  • 

Děkuji všem za názory 

(16.9.2007 20:54:28)
Musím podotknout, že jsem opravdu nechtěla, aby článek vyzněl ukňouraně. Jsem vcelku pozitivní člověk a na svět se směju, stejně jako to učím svého prcka, i když z toho ještě teď nemá rozum:-). Rozhodně nejsem typ věčného stěžovatele, jen jsem ve špatné náladě shrnula to, co mi od těhotenství po mateřství vadilo, nad čím jsem se pozastavila, ale později to pustila z hlavy.. Není to tak, že bych se cítila jako střed světa. I než jsem byla těhotná a teď s matkou s kočárkem, stejně mi vadilo, jak se lidé chovají bezohledně. Ano, i já si dokážu o místo na sezení říct, ale tak nějak z principu mi vadí, že ti, kteří jsou stydlivější a neumí to, mají prostě smůlu. Přitom jsem byla vychovávána v tom, že tohle je prostě slušnost. Co se týče úřadů, nejsem hloupá a papíry jsem si domů donesla ještě v těhotenství a vyplněné je nesla na úřad, ale i tak se mi návštěva pěkně protáhla. Navíc máme 2 sociálky každou na jiném konci města, takže půl papírů jsem nesla na jednu a druhou půlku na druhou, matrika i pojišťovna jsou také jinde, takže běhání na půl dne a přítele jsem tam posílat nechtěla, protože už takhle má práce nad hlavu a ještě řešit úřady.. Článek rozhodně neměl být o tom, že to máme hrozně těžké, ale všeobecně o lidské slušnosti a o tom, jak mizí, jak už lidé dnes nejsou schopni spolu normálně komunikovat a téměř každý se bezhlavě někam žene, nezastaví se a nezamyslí se nad hodnotami, které dříve byly samozřejmostí.. A k té nehodě. Ano, přiznala jsem, že to byla moje chyba, i my máme auto v hodnotě 50 tisíc,které potřebuje přítel denně, a když mi jiný řidič odlétávajícím kamínkem rozbil přední sklo, nedělali jsme z toho tragédii a vyřešili to přes pojišťovny. Ano, je to běhání, ale myslím, že když člověk vidí, že s ním viník jedná slušně, jde se i dohodnout, že to s ním prostě oběhám a kam potřebuje ho zavezu.. Ale asi je to právě tím světem lhářů a různých podvodů, že si lidé nevěří a proto se nechtějí domluvit. Taky se mi bohužel stalo, že mi někdo na parkovišti "srovnal" celý předek a urazil zrcátko. Oprava za 30 tisíc, ale bohužel viník nehody ujel..Nemusel nést žádné následky, platit pokutu, omlouvat se.. Právě proto i říkám, jestli ti co lžou a jsou bezohlední, se nemají o něco lépe. Jo a jen poznámka ke kojení. Asi by mi nedělalo problém nakojit, kdybych kojila, ale bohužel jsem krátce po porodu přišla o mléko, takže s sebou sice vozím lahvičku s mlíčkem, ale protože v termoobalu nevydrží dostatečně teplá 3 hodiny, jedu vždy někam, kde ji ohřeju a bohužel na místě nebylo kde, takže vážně nešlo malého nakrmit.. Teď se na to dívám s odstupem několika dní a musím říct, že ano, někteří lidé jsou blbci, někteří jsou jen nevšímaví a nechtějí si všimnout a někteří prostě mají problém se domluvit.. Důležité je, že jsme zdraví a relativně šťastní.. Jen si myslím, že by se žilo o dost lépe bez lhářů, podvodníků a s lidmi, kteří jsou slušní.. Pak by se snad byla i lepší domluva a méně srážek s blbci..
PS: Co já vím, tak si spousta maminek u nás stěžovala na MHD, ale každá se to bála napsat.Teď už vím proč.. Tolik kritiky jsem nečekala, ale opravdu to někdy nejde. Takový otrávený ksicht, tisíc řečí okolo a nevraživé pohledy ostatních cestujících, že si někdo dovolil požádat o sednutí, opravdu je lepší občas postát..
Tak se všichni mějte krásně, děkuji za vaše názory a přeji málo srážek s blbci i s maminami, které při couvání pořádně nekoukají:-)
 Pole levandulové 


Re: Děkuji všem za názory 

(16.9.2007 21:06:19)
Mila autorko, pominu vse ostatni a vyjadrim se jenom ke krmeni UM. Sveho syna jsem nekojila a od prvniho dne doma jsem s nim delala absolutne vsechno a hlady opravdu nebyl. S tim teplym mlekem to jde velmi snadno - kup si malou termosku /ja mela nejdriv z IKEA asi za 130,-, pak jsem koupila jeste mensi Sigg/, do te si svar vodu a nech ji v teplote, kterou pak diteti davas. Susene mliko si odmer do davkovace /dobry byl Avent, vesly se tri davky/ a vysterilizovanou lahvicku si dej k tomu. Vse se ti vejde do male tasticky nebo do tasky na prebalovani a ver, ze v pripade potreby mas za minutu mliko pripraveno k okamzite potrebe a ve spravne teplote prakticky kdekoliv. Adrian nikdy hlady nemusel trpet, jidlo se dalo udelat stejne rychle jako pri kojeni. Proste kdyz se chce, jde vsechno a nemusim si na nic stezovat ani cekat, ze si nekdo z meho materstvi sedne na zadek.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Děkuji všem za názory 

(17.9.2007 7:22:08)
Tohle snad nutné nebylo? To, že článek Dezzie vyzněl trošku jednostranně - to je pravda. Ale Tvoje odpověď na příspěvek v diskuzi mi připadá, že nejchytřejší maminka jsi tady ty. Já jsem taky nekojila, ale o existenci nějakého dávkovače nemám vůbec ponětí, navíc mi přišlo, že jsem to v pohodě přežila i bez něj - a moje dítě taky hlady netrpělo, to mi věř.
 Pole levandulové 


Re: Děkuji všem za názory 

(17.9.2007 11:40:55)
Jano, to, ze jsem nejchytrejsi si samozrejme nemyslim, ale nesnasim, kdyz si nekdo stezuje, ze neco NEJDE a hazi vinu za svou nespokojenost na ostatni. No a kdyz se autorka ohani tim, ze prece potrebovala pustit ve fronte proto, ze ona nekoji, ale krmi umelym mlekem, tak mi to prijde divne a pridam svou zkusenost, treba by ji mohla pomoci. Nam taky chvili trvalo, nez jsme s manzelem prisli na "objev", ze k malemu nemusime v noci vstavat oba a muzeme se v klidu prostridat a vyspat:-)
Navic, pokud autorka pise, ze mimino v aute hlidal tatinek, tak bych se nejakym krmenim vubec nezabyvala, protoze mu tu flasticku muze podrzet uplne stejne jako ona.
 Lizzie 


Re: Děkuji všem za názory 

(17.9.2007 11:47:59)
Skramuško, tvůj příspěvek jsem pochopila jako radu, oukej, ale ráda bych poznamenala něco jiného..tvůj synek má moc pěkné jméno:-) Fakt mě to zaujalo, když vidím tvůj nick:-)
 M,Christina+Dean 
  • 

Re: Děkuji všem za názory 

(18.9.2007 7:10:53)
co porad nekoho napadas si normalni?
 Iva 
  • 

Re: Děkuji všem za názory 

(18.9.2007 7:25:21)
Jani, a co ti vadí? Není fajn že o tom dávkovači teď už víme všechny? Já naopak takové tipy uvítám, pár takových náhodných rad mi hodně usnadnilo život.
Tak si taky ohřeju "polívčičku". Skoro doslova. Sice kojím, ale zjistila jsem, že když dám do termo tašky horkou polívku ve skleněné šroubovací lahvi, vydrží teplá tak 3 hodiny, i v zimě. Není to skvělý tip jak si užít s dítětem ZOO nebo výlet a ještě ho nakrmit domácí stravou:-))
 cihla 


Re: Děkuji všem za názory 

(16.9.2007 21:39:09)
Já normálně kojím, ale když jdeme ven, tak si dám do lahvičky vroucí vodu a do dávkovače UM, a i po pár hodinách má voda max. pokojovou teplotu, což je v pohodě, miminka nepotřebují teplé, stačí jim vlažné. Zkuste to a uvidíte, že mu to bude jedno.
 Dezzied 
  • 

Re: Děkuji všem za názory 

(17.9.2007 16:24:06)
Díky za rady..
O dávkovači jsem fakt neslyšela a zkusím.. No a vlažné malej opravdu nerad, to jsem zkusila.. Chce ho prostě pěkně horké.. Jinak teď už taky vychytávám, jak to udělat s tím, aby dostal napapat včas a teplé, ale tři týdny po porodu to byl opravdu boj, to snad musíte pochopit..
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Děkuji všem za názory 

(19.9.2007 21:20:18)
no jo, někdy to prostě nevyjde. Každý občas ujede, pustily jsme se do tebe fakt pěkně 8-))). No, každá máme někde své slabé místečko.

Jo a s tou chladnoucí lahvičkou mlíčka - taky jsme řešili různé super termo obaly, vše na houby. Mi osobně (zvláště když už je opravdu zima), se osvědčilo lahvičku s pitím strčit malému dolů do fusaku, až k nohám. A teplota zajištěna 8-))). Samozřejmě zajistit proti vylití. Ev. zabalit do alobalu a dát do sáčku. Když to "uvaříš" trošku víc teplé, tak ti to musí vydržet půl dne.
 Irena, 2 deti 
  • 

spolecnost 

(16.9.2007 23:04:10)
Precetla jsem, krome hlavniho clanku, take cast diskuze a nemohu nereagovat. Rady typu : "O ( dobrovolnou) pomoc si musis rict!!" protireci principu typicke situace, o ktere je zde rec. Jde totiz ve vetsine pripadu o dobrovolnou pomoc, resp. slusnost. Je povinnost napr. pustit v dopravnich prostredcich pouze na urcena mista urcene osoby (vybavene prukazem zdravotni nezpusobilosti). Ostatni je na slusnosti. Ve spolecnosti, ktera necti slusnost, Vas s Vasi prosbou, kterou dotycny nemusi splnit, posle klidne kamsi. Takze, posilujme slusnost, chovejme se slusne a pranyrujme neslusnost (i jako autorka). Jinak nas cekaji tezke casy.
 dezzie 
  • 

Re: spolecnost 

(17.9.2007 16:26:45)
Děkuji za podporu, konečně někdo pořádně pochopil význam mého článku:-)
 Růžovka horská 


Dezzie 

(17.9.2007 9:13:26)
s MHD mám zkušenosti velmi podobné. Když jsem čekala syna, nikoho jsem se o uvolnění místa v přeplněném trolejbuse neprosila a nějak to ustála, pravda snažila jsem se nejezdit často.
Nyní čekám druhé mimčo, opět se nikoho nedoprošuji, ale spíš mne pokaždé velmi zamrzí, když musím stát v přeplněném trolejbuse a před sebou se snažit udržet skoro dvouletého syna aby neupadl, protože ho nikdo sednout prostě nepustí a na koho se člověk podívá, kdo by byl vhodný kandidát na optání se :-) o místo pro syna, ten se okamžitě dívá mimo nebo z okna a já nejsem povaha na dohadování se či doprošování.
Dnes většina lidí nepustí sednout ani starší lidi tak co by potom pouštěli mladou maminu, že je těhotná? to je asi z jejich pohledu její problém, tak nemá MHD jezdit, by jistě odpověděli.. O to víc mne mrzí že nepustí sednout malé dítě, ale asi mají názor i zde stejný.
Někam se nám slušnost prostě vytrácí.
Na druhou stranu musím ale napsat i zkušenost kladnou, na poště máme číselný systém a je u něj zvlášt tlačítko "tělesně postižení a matky s dětmi", takže když jdu se synem tam, jsme do 10i minut "odbaveni" bez úmorných front. Samozřejmě i zde se našli a ne jednou lidé, kterým vadilo, že "ta ženská teď přišla a už jde na řadu" a někteří dokonce letěli k okénku aby nás předběhli a pak se s úřednicí hádali, protože se nás zastala. Jeden starší pán (šel si pro důchod takže navíc k úplně jinému okénku) si kvůli tomu dokonce nechal volat vedoucí :-). Druhý kladný přístup byl u nás na sociálce při vyřizování právě toho oznámení o narození dítěte, kdy je na všech dveřích cedule, že osoby jdoucí podat toto oznámení mají absolutní přednost. Tehdy jsem toho využila a nikdo ani okem nemrknul nikdo neprotestoval. Dnes na sociálku chodím věci vyřizovat v neúředních dnech dopoledne nebo se snažím jít v den kdy nejsou výplaty dávek a problém tam nemám.

V každém případě nám stejně asi stěžování si kdo nás kde pustí a nepustí sednout a kdo na to má a nemá právo bude k ničemu.
Takže východisko je jediné - učit slušnému chování a ohleduplnosti (nejen) v MDH své děti a věřit, že příští generace na tom bude díky nim o kousek lépe...
 tyna 
  • 

Re: Dezzie 

(17.9.2007 10:53:12)
neni trochu stresujici si stale na nekoho stezovat? Mozna kdybys porosila tak te pusti a je hotovo. Asi vazne ziju ja jiny planete. Jeste se mi nestalo, aby po slusne prosbe nekdo nadaval. A ze se tvari kysele,...mozna je nekdy fajn predstavit si, ze tu pani vedla boli mozna zaludek, ten pan se pohadal s manzelkou nebo ho ceka tezke jednani. Kdyz zacnes od sebe a usmejes se mozna to posles dal a taky budou mit lepsi naladu.
 Lizzie 


Re: Dezzie 

(17.9.2007 11:07:59)
Souhlasím, ostatně i jiní mají problémy - a kolikrát mnohem větší než my - špatně se vyspali, nebo před vstupem do tramvaje šlápli do ho*na, je to o komunikaci..A stěžovat si na všechno a všechny je nejen stresující, ale možná i trochu trapné (pro mě), neboť si zakládám na tom, že podobné banalitky si vyřeším sama. I s pochroumanou nohou (taky potřebujete pomoc, no..)...Přiznejme si to: sami nejsme dokonalí a i když narazíme vysloveně na burana, dokažme mu, že ti lepší a víc v pohodě jsme my..
 Lizzie 


Re: Dezzie 

(17.9.2007 11:11:42)
Pojem ,,lepší" myslím vyrovnanější, slušnější, víc v pohodě, prostě cool..pár sprostých babek (jiný výraz mě nenapadá - a nebyly to jen důchodkyně) apod. jsem do háje poslala, ale pak si uvědomíte, že jen plýtváte energií a necháte se vytočit..zbytečně. Hlavu vzhůru..
 Růžovka horská 


Lizie a Tyno... 

(17.9.2007 12:10:56)
...díky. Napsaly jste přesně, krátce a výstižně to, co jsem tím svým dlouhým románem myslela a i to co jsem chtěla dodat po jeho odeslání.
 Gábi, 2 děti 


Žijeme ve stejné době?! 

(17.9.2007 12:54:23)
Tak nevím, jsem máma dvou dětí, které už dávno odrostly kočárku, ale nějak si nepamatuju, že by to bylo tak strašné. Pohybovala jsem se těhotná i s 1-2 dětmi všude, nepotřebovala jsem hlídací doprovod, jezdila denně MHD ... Nikde jsem neočekávala nějakou přednost a spoléhala jsem sama na sebe ;-) Ale také znám případy, kdy maminky potřebují asistenty úplně na vše, kdy cokoliv kromě "výpravy" na písek či kolečka kolem paneláku je neřešitelný problém.
 kyti 
  • 

Re: Žijeme ve stejné době?! 

(17.9.2007 12:58:34)
 Kris 


Jinde je to podobné 

(17.9.2007 14:53:02)
Byla jsem před mnoha (asi deseti) lety v Londýně jako au-pair a bylo to tam stejné - s kočárkem nikdo sám od sebe nepomohl na přestupech (jezdící schody byly jen v centru města), výstup z metra byl také často řešen "nadchodem" nebo velmi vzdáleným podchodem. Do MHD autobusu člověka pustili pouze se skládacím kočárkem nebo golfkami a bylo POVINNÉ uvnitř kočár nebo golfky složit na vyhrazené místo, aby se vešlo více lidí. Obzvláště když malý právě usnul, tak bylo ideální ho vyndat z golfek a držet ho na ruce - většinou nikoho nenapadlo nás pustit sednout. Takže i takto to může vypadat jinde (vychvalovaný západ :-)).
 Kris 


Jinde je to podobné 

(17.9.2007 14:53:23)
Byla jsem před mnoha (asi deseti) lety v Londýně jako au-pair a bylo to tam stejné - s kočárkem nikdo sám od sebe nepomohl na přestupech (jezdící schody byly jen v centru města), výstup z metra byl také často řešen "nadchodem" nebo velmi vzdáleným podchodem. Do MHD autobusu člověka pustili pouze se skládacím kočárkem nebo golfkami a bylo POVINNÉ uvnitř kočár nebo golfky složit na vyhrazené místo, aby se vešlo více lidí. Obzvláště když malý právě usnul, tak bylo ideální ho vyndat z golfek a držet ho na ruce - většinou nikoho nenapadlo nás pustit sednout. Takže i takto to může vypadat jinde (vychvalovaný západ :-)).
 xxx 
  • 

Re: Jinde je to podobné 

(18.9.2007 11:14:46)
Shrnuto a podtrženo bych řekla, že přesně ona autorka bude v důchodu nadávat a psát článek na rodinu :O)jaká je ta mládež nevychovaná, že ji ani nepustí sednou a ta jedna těhotná mladá maminka, která vypadala, že si těhotenství vyloženě užívá a jela jen 3 stanice se na ni taky vyprdla a ona před 50-ti lety coby těhule pustila jednu babičku sednout a nikdo jí to neoplatí a přitom ona má ty nejvíc bolavý nohy a záda atd.
No a o tom pánovy s autem, když na takovýhle auto šetřil xy let, protože prostě peníze nemá a představa, že teď musí zbytečně platit opravu, protože do něho někdo s nosíkem nahoru nacouval...
nakojit dítě lze i v autě jak už bylo řečeno a když se všichni vybodnou na slušnost jak to bude vypadat, jenom proto, že mě někdo nepozdraví tak se taky nebudu chovat jako buran...taky jsem se mnohokrát setkala s nevycválanými lidmi, ale jenom proto, se nebudu snižovat na jejich úroveň a ještě vést k buranství vlastní děti...takový lidi si pak nemají na co stěžovat, když sami se tak chovají a děti k tomu učí, to právě oni jsou prapůvodci takového chovaní
 Agnes 
  • 

Na procházku autem? 

(23.9.2007 20:31:09)
Já jsem se zase pozastavila nad tím, proč pisatelka vůbec jela autem? Psala, že venku bylo deštivo a malý od rána poplakával. No to si myslím, že na to je právě vhodná procházka v kočárku. Deštivo nevadí, vadil by silný vítr, ale o tom v článku nic nebylo. Nechápu tedy, jak miminku prospěla "procházka" v autě.
Zdravím všechny těhulky i maminky s kočárkama. Není to sice lehké, ale je to moc krásné
Agnes
 Agnes 
  • 

Na procházku autem? 

(23.9.2007 20:32:19)
Já jsem se zase pozastavila nad tím, proč pisatelka vůbec jela autem? Psala, že venku bylo deštivo a malý od rána poplakával. No to si myslím, že na to je právě vhodná procházka v kočárku. Deštivo nevadí, vadil by silný vítr, ale o tom v článku nic nebylo. Nechápu tedy, jak miminku prospěla "procházka" v autě.
Zdravím všechny těhulky i maminky s kočárkama. Není to sice lehké, ale je to moc krásné
Agnes

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.