| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Klíště

 Celkem 91 názorů.
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Taky máme fůru příležitostí chytit klíště, 

(25.7.2007 9:28:12)
protože bydlíme na vesnici a taky u lesa. O té hlavičce jsem slyšela v televizi, že když se klíště přetrhne, tak tam tu hlavičku můžete nechat, prý vyhnisá. Takže si myslím, že doktorka na pohotovosti byla v pohodě. Když už je místo vydezinfikované, tak si myslím, že to takto jde. MMCH moje mamka má momentálně boreliózu. Teploty ne má, jen bolesti hlavy a je úplně vyřízená fyzicky. Bere na to antibiotika, tak snad to bude dobrý.
 Niky  
  • 

Re: Taky máme fůru příležitostí chytit klíště, 

(25.7.2007 12:56:00)
No, mně zas říkal jeden odborník, že klíště vypouští potenciálně nebezpečné látky do těla hned, jak se zakousne (částečně proto, aby se mu krev, kterou saje, nesrážela), takže po první půlhodině už je dost jedno, kdy a jak se klíště vyndá a pokud se přetrhne, je to asi tak stejný problém jako zadřená tříska. Takže se snažím chytat klíšťata ještě nezakousnutá a když už se zakousnou, tak pomožpámbu. Vyndám ho jakkoli a čekám co bude. Musím zaklepat, že zatím to bylo v pohodě.
 .Žaba 


Re: Re: Taky máme fůru příležitostí chytit klíště, 

(25.7.2007 18:25:52)
No, všetok hmyz, ktorý štípe vypúšťa do rany látky proti zrážaniu krvi, ono by mu to inak netieklo... :-) Boreliózu aj encefalitídu na človeka prenesie po niekoľko hodinovom (vraj až okolo 8 hod) prisatí a poriadnom "nacucnutí". Mimochodom, moja sestra sa tiež liečila na borieliózu, tiež v pohode...
 Evinka,Hanče 9,Jenda 12 
  • 

Vyzkoušené-jednoduché-rychlé 

(25.7.2007 15:19:30)
Ahojky,
tak vám všem doporučuji koupit si v lékárně pinzetu na vytahování klíšťat (cca 30 Kč). Systém - něco jako tužka krajón z našich mladých let, pacičkami se chytne klíště (lehký stisk, aby ho nerozmáčknul, ale pěkně udržel). Samozřejmě hned jodisol, pak pinzeta, pak opět jodisol. Ještě nikdy se nestalo, že by se klíště roztrhlo, nemusíte na ně ani šáhnout, čas vyviklání či vykroucení je do 1 minuty ( vzvládl to vydržet i pes bez protestů).
Mějte se, přeji co nejméně zásahů proti klíšťatům.
 Iva a Viki (08/05) 
  • 

Re: hlavně klíště "nedusit" 

(25.7.2007 15:41:09)
manželovi minulý víkend tahal na plovárně plavčík klíště pinzetou. Skoro jsem zůstala stát s otevřenou pusou, jak to šlo rychle.Tak jsem alespoň odkoukala, jak se to dělá. Pinzetu jsme koupili už loni, hlavně kvůli synovi. Zatím jsme ji nepotřebovali, ale člověk nikdy neví.
Hlavně se prý nesmí dávat krém či olej(aby se klíště udusilo a rychleji pustilo, jak se to dělávalo dříve), protože klíště "ublinkává" a do rány pustí více infekce (tedy pokud je infikované, což ale na sobě napsané nemá). To mi potvrdili i na OHS, kam jsem před časem volala pro info ohledně očkování proti encefalitidě.
 Petra 2 kluci 
  • 

Re: Taky máme fůru příležitostí chytit klíště, 

(25.7.2007 21:12:14)
V novinách psali nechat hlavičku kde je, tělo jí samo vypudí. U nás se také tato nehoda stala, zakapala jsem dezinfekcí a hlavička tam druhý den už nebyla. Asi bych to tak nehrotila.
 Mortadela 


Re: Re: Taky máme fůru příležitostí chytit klíště, 

(26.7.2007 7:11:32)
Já si zase pamatuju jak mi jako asi desetileté holce mamka vytáhla klíště z krku, ale zůstala tam hlavička. Asi po třech týdnech mě začala bolet šíje a hlava. I vzpomněla jsem si na klíště a šla na chirurgii, kde mi doktor hlavičku zručně vytáhl jehlou. Byla nacucaná a obrovská. Fůůůj! Ale druhý den bylo po bolesti, takže asi jak kdy si tělo poradí samo.
 Radka, dvouletá Eliška 
  • 

Re: Re: Re: Taky máme fůru příležitostí chytit klíště, 

(30.7.2007 22:27:22)
A vydesinfikovali jste to místo? Jestli to nebylo tím...
 Bára 
  • 

Re: Taky máme fůru příležitostí chytit klíště, 

(26.7.2007 9:35:54)
Taky jsme měli přetržené klíště a nestalo se nic, opravdu to samo vyhnisá.
 Insula 


tráva 

(25.7.2007 9:37:17)
Jen chci říct a možná i vyvrátit jeden zakořeněný názor, že klíště se nejčastěji chytne ze stromu (často se s tím setkávám). Asi si spousta lidí myslí, že klíště tam číhá a jak vidí svého hostitele, tak na něj "skočí", ale tak to není. Klíšťata se totiž převážně chytnou z trávy. To jen tak pro větší informovanost. :-)
 VeraK 


Re: tráva 

(26.7.2007 11:31:27)
Je jasné, že klíšťata se nejspíš chytnou v trávě, ale docela určitě "skáčou" :-))(spadnou) i ze stromu. Nedávno jsem byla s dcerkou v našem MC, když jsme odcházely, nesla jsem ji do auta v náručí a prošla jsem pod stromem. A když jsem ji po příjezdu domů svlékala na spaní, měla jedno klíště na ruce a druhé na bříšku (naštěstí nezakouslá).
 Blažka + Jája a Mája 10/04 


klíště 

(25.7.2007 9:47:33)
Mojí sestře se stalo to stejné, synovci zůstala hlavička klíštěte pod kůží. Jeli na pohotovost a tam klíště taky "dolovali" ven. Já bych asi postupovala stejně, představa, že nechám v dítěti byť jen hlavičku klíštěte, aby vyhnisávala a čekat, co z toho bude, no nevím nevím.
 Iva a Viki (08/05) 
  • 

hlavičku radši ven, klíště s trávy 

(25.7.2007 10:49:16)
synovi od kolegyně z práce taky zůstala hlavička v kůži a doktorka to dolovala jehlou, dokud to nedostala ven. Já bych taky asi nebyla v klidu a raději to nechala vytáhnout. Četla jsem, že to může být velmi nebezpečné.
Taky jsem dřív často slýchávala, že klíšťata padají se stromů, je to ale prý hloupost, klíště se spíš chytí v trávě.

Iva

P.s. 2 letého syna jsme nechali očkovat proti encefalitidě,nás taktéž. Proti boreliose to zatím není možné.
 bubla 
  • 

Re: hlavičku radši ven, klíště s trávy 

(25.7.2007 18:24:55)
proti borelioze se dnes už očkovat dá...jen mám pocit že to je u osob starších 15 let.
 petr v. 
  • 

Re: Re: hlavičku radši ven, klíště s trávy 

(25.7.2007 19:14:27)
Proti boreliose není doposud očkování k dispozici
 bubla 
  • 

Re: Re: Re: hlavičku radši ven, klíště s trávy 

(26.7.2007 1:02:54)
troufám si tvrdit že je.......neboť jsem byla očkovaná v květnu:-)))
 Iva a Viki (08/05) 
  • 

Re: Re: Re: Re: hlavičku radši ven, klíště s trávy 

(26.7.2007 16:36:27)
ahoj,

díky moc, zkusím se poptat u našeho doktora. Před (delším) časem jsem našla info, že vakcína existuje,a le pouřívá se jen u zvířat, na lidi prý má nežadoucí vedlejší účinky. je ale možné, že vývoj pokročil, delší dobu jsem se o to nezaíjímala.
Každopádně budu muset počkat až po porodu.
 Dana 
  • 

nepletete se? 

(27.7.2007 23:06:39)
http://www.fnmotol.cz/html/tiskove_centrum/tiskove_centrum_detail.php?lang=cz&press_release_id=112
 bubla 
  • 

Re: nepletete se? 

(31.7.2007 0:49:19)
Nepletu....vakcína se jmenuje lymerix, zakoupila jsem jí ve Švýcarsku a vyšla mě asi na 1800,-kč.Moje obvoďačka ač nerada mi jí aplikovala. Pokud vím jsou na tuto vakcínu různé názory, např. že má negativní vedlejší účinky a nebo že je u nás v Evropě celkem na nic. Nicméně jsem do toho šla, neboť znám následky boreliózy.
 Dana 
  • 

vakcína 

(27.7.2007 23:08:34)
http://www.vakciny.net/budoucnost/lymd.html
 Alč@ 


Re: hlavičku radši ven, klíště s trávy 

(27.7.2007 8:58:25)
souhlasím.

taky jsme v neděli jedno klíště dolovali.

manžel říkal nech tam ten zbytek /asi kusadlo či co/ ono to vyhnisá.

nedalo mi a dolovala jsem a dolovala.

raději jsem volala pediatričce a ta říkala,ať se raději s každou případnou virozou přijdeme ukázat.
 sany 
  • 

jak vyndat kliste 

(25.7.2007 10:59:45)
Asi pred rokem mi kamaradka rekla, ze kliste vyndava pomoci mydla a ze je to spolehliva metoda. Proste se namydli konec mydla a po klisteti se tim mydlem "jezdi" krouzivymi pohyby, nebo se "fackuje" z jedne i druhe strany. Od doby, co tuhle metodu pouzivam taky, zadna hlavicka nikde nezustala. Kliste se nejpozdeji do tri-ctyr minut pustilo samo, mydlo mu asi nechutna...
 Sam+3 kousky 


Re: jak vyndat kliste 

(25.7.2007 11:18:44)
Mně něco podobného tenkrát poradila paní na dovolené, která je zdr. sestra. Na vatový tamponek dát krém (jakýkoli), přiložit na místo, kde je přisáté klíště a pak dokola rychle kroužit - klíště se pustilo během 5. vteřin - žádné viklání a podobné metody předtím nezabíraly, většinou jsme pak utrhli hlavičku a museli jí vyndávat jehlou-což je pěknej humus.
 adelaide k. 


Re: Re: jak vyndat kliste 

(25.7.2007 11:24:33)
To mýdlo je lepší, mám vyzkoušeno jde to mnohem rychleji a tyky z toho mám "psychologicky" lepší pocit ž eto trochu i desinfikuje.
 wicky 


Re: Re: Re: jak vyndat kliste 

(25.7.2007 11:41:46)
Pro info:
encefalitida - jde proti ní očkovat a pokud ji má dítě, často se projevuje poruchami stability, vědomí, zmateností
borelióza - u nás se proti ní neočkuje (očkovací látka existuje jen proti kmenu vyskytujícímu se v americe), ale po 4 týdnech po kousnutí lze provést test z krve, který ji spolehlivě odhalí

Ne vždy se musí po kousnutí infikovaným klíštětem objevit červený flek velikosti pětikoruny s bílým středem.
 Iva a Viki (08/05) 
  • 

Re: Re: olejíčky, krémy - ne! 

(25.7.2007 15:45:24)
ahoj,

jak jsem psala výš, olejíčky ani krémy by se dávat neměly. Když se klíště dusí, "ublinkává" a pouští do rány více infekce. Tolik info z OHS.Taky jsem to dříve dělávala, protože se to doporučovalo, ale loni jsem raději koupila pinzetu. Manželovi minulý víkend s pomocí pinzety vyndal plavčík na plovárně klíště během páru vteřin - i s hlavičkou :-).
 Dana 
  • 

blinkání 

(27.7.2007 23:11:40)
Strašně by mě zajímalo, kdo a jak to s tím blinkáním klíšťat zjišťoval.
Taky si myslím, že zrovna tak může blinkat, když se ho snažím vyndat, protože je taky ohrožené.
 Líída 
  • 

Re: s mýdlem se to nepovedlo ??? 

(25.7.2007 11:40:03)
Vždycky jsem klíštata vndavala způsobem: na klíště dát ťupku krému, chvilku počkat a pak třeba papírovým kapesníčkem vytočit proti směru hod. ručiček. klíště bylo venku během 5ti vteřin, žádné hlavičky v těle....

ALE! Četla jsem -a později na školení pro zdravotníky v červeném kříži mi potrvrdili- že takto "ošetřené" klíště se do člověka "vyblinká" - ne doslova ale něco podobného. ??

Nejlepší je prý skutečně způsob - namočený rožek mýdla a vytočit nebo vyviklat. Minulý týden jsem však měla příležitost to na sobě vyzkoušet. Klíště jsem mýdlem k sobě úplně přilepila a nebyla jsem schopná s ním jakkoli viklat... CO JSEM ´DĚlaLA ŠPATNĚ?
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: s mýdlem se to nepovedlo ??? 

(25.7.2007 11:55:41)
Lído, tak příště na klíště kápni tekutý mejdlo, nebo šampon - to neni tak hustý, abz se klíště přilepilo :-)

Já běžně kápnu šampon a vytočim, pokud jsme venku (čili bez šamponu), tak jen vytrhnu. Vyndávám jich přes stovku ročně a ještě se mi žádný nepřetrhlo...
 Líída 
  • 

Re: Re: Re: s mýdlem se to nepovedlo ??? 

(25.7.2007 12:01:43)
No nevím,to mi připadá stejný, jako s tím krémem. Prý klíš´ták pustí do těla všechny ty svý jedy.... Když kápneš šampon.. tak točíš hned nebo až za chvilku?

Vyndavám klíš´tata dětem na táborech, švp - tak jich mám taky sbírku - nejradši bych zůstala u krému ale mám trochu obavy z těch varování

Víte o tom někdo víc??
 Zlatovláska, Sára 3r 
  • 

Re: s mýdlem se to nepovedlo ??? 

(25.7.2007 12:09:44)
My máme osvědčený způsob, že vatovou tyčinkou kroužíme kolem klíštěte, sem tam do něj ťukneme a do 5 min max je vždy puštěné. Jako desinfekci používáme jodovou tinktiru, prý mast nebo hustý krém ucpe klíštěti póry a tzv. se vyblinká do těla, ale takhle snad ne. No kdo ví. V každým případě máme taky strach, dceru dáme očkovat až na jaře (pediatr říká, že po 2.měsíci po 2.dávce už je vytvořena imunita na encefalitidu). Jinak bych taky v kůži nenechala zbytek klíštěte vyhnisat :-(
 Iva a Viki (08/05) 
  • 

Re: Re: Re: Re: s mýdlem se to nepovedlo ??? 

(25.7.2007 15:51:43)
ahoj,

asi se opakuji, ale psala jsem o tom už výše. taky jsem volala pro info na OHS, kde mi potvrdili názor, že olejíčky ani krémy ne! Právě kvůli tomu ublinkávání a vypuštění většího množství infekce do těla. Na mýdlo či šampon jsem se neptala, ale připadá mi to podobné.

Iva
 líída 
  • 

Re: Re: + vytrhnout 

(25.7.2007 12:03:39)
vytrhnout bych se asi bála že přetrhnu ? :))))
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: + vytrhnout 

(25.7.2007 12:45:03)
No jo, asi to chce cvik, nebo mám štěstí :-)

Myslim, že šampon, kterej používám já je stejná desinfekce jako mejdlo.
 Úja 
  • 

Re: Re: Re: Re: + vytrhnout 

(25.7.2007 15:05:56)
Ano, šampon je stejná dezinfekce jako mýdlo, tj. ŽÁDNÁ. Umýt mýdlem a dezinfikovat je sakra rozdíl. Vždy dezinfikujte jodovou tinkturou. Ten jód proniká tkání kolem ranky po klíštěti a pozabíjí tam ty Borelie, které klíště vyplivalo (vždycky něco vyplivá) a které jsou zatím v kůži a v kapilárách poblíž (prvních pár hodin se tam drží). Čím dřív tím líp, než se to stačí vyplavit dál a do krve. Umýt mýdlem skutečně vůbec nic neřeší, to akorát "očistí a navoní" povrch pokožky. Ale ty Borelie jsou přece pod povrchem, kam je to klíště už vyplivalo. Jodová tinktura zabere jen trošku místa. myslím, že se rozhodně v sezóně vyplatí brát ji kdyloki jdu ven s sebou.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: + vytrhnout 

(25.7.2007 21:58:17)
Újo, nějak mi uniká, proč tady píšeš tohle a o pár příspěvků dál, že "je celkem jedno, jestli klíště zakapete jodovou tinkturou nebo krémem".
 Úja 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: + vytrhnout 

(26.7.2007 10:22:43)
Jeno,
jedno je to při vytahování klíštěte z toho titulu, že vždycky začne něco plivat. Jak jsem psala, nejdůležitější je ho co nejrychleji vytáhnout, a ta jodová tinktura pak by měla být neoddiskutovatelnou nutností... ale kapat to na klíště a ještě pak čekat (!) je podle mne kontraproduktivní. Nečetlas pořádně můj příspěvek.
 Dana 
  • 

dezinfekce 

(27.7.2007 23:13:36)
Mýdlo opravdu slabě dezinfikuje. Obsahuje louh.
 Dana 
  • 

Tea tree oil 

(27.7.2007 23:17:26)
A co tea tree oil? Klíště se pustí samo, olejovité to ve skutečnosti není, dezinfikuje také. Klíště se pustí samo.
 zdenka 
  • 

Re: Re: Re: + vytrhnout 

(26.7.2007 22:19:38)
taky klíšťata odstraňuju bez jakýchkoli pomocných prostředků ihned po objevení, jen nasliněným prstem ho trochu převalovat a je venku do 5 vteřin
 mirkav 
  • 

Re: Re: s mýdlem se to nepovedlo ??? 

(26.7.2007 17:01:15)
vatovou tyčinku pořádně vykvedlat v navlhčeném mýdle, takto namýdlovanou přejíždět po klíštěti, do několika sekund je venku. vyzkoušené mockrát. našla jsem na netu - rada lékAře, fungovalo spolehlivě.
 Bára 
  • 

Re: jak vyndat kliste 

(26.7.2007 9:33:17)
Taky je šikovné po klíštěti kroužit ručníkem, gázou, nebo jinou hrubou tkaninou - vyviklá se během minuty a nepřetrhne se zaručeně. Nemusí se před tím mazat ničím, ale je lepší potřít ho dezinfekcí.
 Angel 
  • 

mydlo + paratko 

(26.7.2007 10:03:22)
Taky jsme pouzili mydlo (namydlit jenom kolem klistete) a krouzili jsme tesne kolem klistete obycejnym paratkem, za chvilku bylo venku. Tato metoda mne pripada nejmene drasticka, na pinzetu bych si netroufla prave kvuli moznosti odtrzeni hlavicky.
 Helena 
  • 

Re: jak vyndat kliste 

(26.7.2007 22:15:46)
Skutočne to funguje, včera som si tento príspevok čítala a dnes som synovi vybrala kliešťa - vatový tampón som namočila do sprchového gelu a tým som potierala to miesto. Pustil sa po 30 sekundách. Určite bol celý, už ani nevidno, kde bol. Potom som to nakapala Jodisolom.
Helena
 MartinaNov (dva rošťáci 


Martina 

(25.7.2007 12:35:46)
tak právě včera manžel řešil problém s klíštětem - měl ho na pravé ruce (je pravák), snažil se ho vyviklat podle instrukcí, ale nešlo mu to a zdálo se mu, že se tam něco utrhlo. Tak šel k lékaři. Ti ho seřvali, že co oni, ať jde na chirurgickou ambulanci. Tam ho poslali na normální chirurgii, tam ho opět sestra seřvala, že kdo ho tam poslal, že oni klíšťata nedělají. Navíc ho obvinila, že to není klíště, protože má světlou dupku. Bylo to ale zakousnuté do kůže, tak manžel řekl, ať mu to odstraní. Klíště se ale najednou pustilo, takže sestra začala vyšilovat, že manžel simuluje.
Teď je vytočený na celé naše zdravotnictví, má na naši oblast nadprůměrný příjem - čili odvádí nadprůměrné dávky do zdravotnictví a když má náhodou problém - tak banální a nízkonákladový pro daného lékaře/sestru, tak mu ani nikdo nepomůže.
Tak jsem mu řekla, že jí normálně měl oznámit, že bere plat 800 na hodinu a proto si v pracovní době, místo aby vydělával peníze, chodí prudit ubohé sestřičky blbinami. Protože encefalitida nebo borelióza je naprostá banalita, že..... zvláště pro živitele rodiny
 Zuzana+Terezka 


Jestli můžu... 

(25.7.2007 13:17:06)
Ráda bych také přispěla tím, co mám načtené.... (snad mně antiknihomolové z minulé diskuse nesežerou, že moc čtu :-))
Žijeme u lesa, takže po prostudování hromady informací to s klíšťaty děláme takto. Z lékárny máme jodisol v nejsilnější koncentraci, co se prodává. Přikousnuté klíště zakapeme a čekáme. Jodisol by měl zničit infekce v klíštěti. Zároveň klíště přes jodisol může dýchat, takže nezačne "blinkat" ty škodlivé látky. Po chvíli (doporučuje se až hodina, ale já to nikdy tak dlouho nevydržím) klíště pinzetou vytočím či vyviklám (jak to zrovna jde) a ranku opět zakapu jodisolem.
S tou hlavičkou je to tuším tak, že největší pravděpodobnost infekce je do 24 hodin od zakousnutí. Pokud se v těch 24 hodinách ta hlavička urve, zakapala bych jí jodisolem a chtěla jí vyndat. Pokud se dítě vrátí třeba z tábora a má už větší klíště, evidentně starší než 24 hodin, utržená hlavička se tam klidně může nechat. Akorát bych jí opět sem tam zakápla jodisolem. Vyhnisne sama. Je na to jen třeba občas mrknout, aby to nehnilo nějak moc. Ale většinou hlavička vyhnisá docela rychle, rychle se to zhojí a od toho by žádné nebezpečí nemělo hrozit.
Tak takhle u nás. Zdravím, Zuzana
P.S. Největší procento klíšťat se prý nachází ve výšce DO 1 metru. Takže fakt asi nejvíc v trávě.
 Mery72 


nějak podobně 

(25.7.2007 14:43:27)
Stačí jít do zahrady pro pažitku a máme na noze 3 klíšťata... Normálně je sundávám rukou (vezmu do nehtů), i když jsou trochu zakouslá. Když drží móóóc dobře, vezmu na vatu líh, nechám ho "vožrat" tak 3 minutky a pak se většinou dobrovolně pustí nebo se dá lehce vytáhnout pinzetou.
Utrhlé jsme 2x nechali vyhnisat a taky to šlo - jednou na mně, jednou na synovi. Nemocní jsme z klíšťat zatím nebyli.
 Martina + dvojčata 
  • 

Re: Jestli můžu... 

(25.7.2007 15:17:49)
Jojo, já taky pořádně zakapu dezinfekcí, chvíli počkám a potom pinzetou vyviklám (točit se prý nemá). Během chvíle se pustí, pak znovu dezinfekce.
 Úja 
  • 

Re: Jestli můžu... 

(25.7.2007 15:34:11)
V zásadě správně. Ale (jsem krapet z oboru) myslím, že je celkem jedno, jestli klíště zakapete jodovou tinkturou nebo krémem, mýdlem, nebo budete klíště, aniž byste na něj cokoli aplikovali, páčit z rány půl hodiny. Ve všech těchto případech tam to klíště slintat ve zvýšené míře bude (a beztak tam již naslintalo při přisávání). Kapat jodovou tinkturu na přisáté klíště (a pak jej tam hodinu nechávat!) mi přijde kontraproduktivní (a tomu, že nebude zrovna v tomto případě víc slintat, nevěřím, vzhledem ke svým zkušenostem s těmito žouželemi).

Nejlepší, co můžete udělat, je DOSTAT JEJ CO NEJRYCHLEJI a pokud možno šetrně VEN (v tom se mi nejlépe osvědčilo nějaké to tekuté mýdlo, prostě něco co dost klouže) a pak hned ránu dezinfikovat jodisolem, který zabije již uvolněné Borrelie v tkáni kolem rány.

S tou pravděpodobností nákazy je to trošku naopak: prvních 24 hodin s tím teoreticky můžete něco udělat: prostě pokud klíště vytáhnete a vydezinfikujete, tak ty uvolněné Borelie ještě pobijete, protože se v těch prvních hodinách drží poblíž rány. Pak už jsou v těle (pokud bylo klíště infikované) a už s tím nic neuděláte. Pak už si buď poradí nebo neporadí imunita.

Pokud na to má člověk žaludek (někdo třeba ne), tak bych tu hlavičku nechala vyhnisat (taky podle toho, na kterou část těla se to klíště přisálo). Není to pak žádnej velkej "fujtajbl", prostě záležitost rozsahu "beďáru".

Jinak klíšťata jsou skutečně spíš u země (záleží na vlhkosti stanoviště atd.), ze stromů na vás skákat nebudou (upřímně mne to pobavilo, protože tuto "kachnu" čtu poprvé až tady).
Co mi v oblasti prevence před klíšťaty taky asi pomáhá je správně volit barvu oděvu, když jdu do lesa: lepší jsou tmavé dlouhé kalhoty/oděv, ty světlé dost "svítí" a hromada lesních parazitů se taky trochu orientuje zrakem a jde po světlých pohyblivých flecích (tj. zadek jelena, bílé břicho myši nebo vaše béžové kalhoty či světlé holé nohy). Z dlouhodobé zkušenosti mám pocit, že u klíšťat to platí taky, pozoruju, že míň klíšťat pochytají lidi v tmavých dlouhých kalhotách.
 Iva a Viki (08/05) 
  • 

Re: Re: dotaz - jak je to s B komplexem? 

(25.7.2007 16:04:04)
četla jsem v jedné starší diskusi na netu názor, že pokud člověk jí B komplex (děti od 2 let normální, dospělí Forte), odpuzuje to prý klíšťata.
Mohou ho užívat těhotné ženy? Syn má za sebou zatím jednu dávku proti encefalitidě, tento pátek dpstane druhou. Od kdy je chráněný? Do té doby asi zkusíme ten B komplex. Žijeme v Rakousku a tu je infikovaných klíšťat požehnaně.
Nás dospělé bych tím Béčkem krmila kvůli boreliose (aby na nás ty potvory mrňavý nevlezly), proti encefalitidě jsme očkovaní. jen nevím, zda to můžu brát i já, jsem ve 13. týdnu těhu. Díky za info.
 Alice 
  • 

Re: Re: Re: dotaz - jak je to s B komplexem? 

(26.7.2007 9:59:38)
taky jsem to slyšela, takže děti ač očkované ráno před cestou do lesa nebo v přírodě každý den, cpu Bkomplexem. Navíc je přesně ochrání proti borelioze tím, že na člověka potom ty mrchy nejdou.
 Iva a Viki (08/05) 
  • 

Re: Re: Re: Re: dotaz - kolik tabletek? 

(26.7.2007 16:42:06)
kolik tabletek jim dáváš. v návodu je napsáno 1-3. nechci syna přecpávat, má 2 roky, ale nevím, zda 1 tbl. preventivně stačí.
Díky Iva
 Alice 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: dotaz - kolik tabletek? 

(26.7.2007 18:05:10)
já dávám každý jednu (4 a 9 let), ale uz v posstate od cca 2 let (chtela jsem napsat od malinka, ale kdyz jsem se zamyslela, tak to je opravdu tak okolo druheho roku - to uz jsem je zcala brat jako lidi a ne miminka :-)). Nejsem odbornik, takze ti fundovane neporadim. Nekde jsem slysela, ze kdyz si vezmes B komplex, tak pak klistatum "zapachas"....tak jsem ho starsi dala a u mladsi uz jsem o tom ani nepremyslela a delam to automaticky, pokud se vyskytujeme nekde, kde je nakaza mozna. Ja mam totiz trosku panickou hruzu z klistat a mozne nakazy, takze jsem tuto radu vyhodnotila jako, ze tim nic nezkazim.... :-)
 Alice 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: dotaz - kolik tabletek? 

(26.7.2007 18:05:41)
já dávám každý jednu (4 a 9 let), ale uz v posstate od cca 2 let (chtela jsem napsat od malinka, ale kdyz jsem se zamyslela, tak to je opravdu tak okolo druheho roku - to uz jsem je zcala brat jako lidi a ne miminka :-)). Nejsem odbornik, takze ti fundovane neporadim. Nekde jsem slysela, ze kdyz si vezmes B komplex, tak pak klistatum "zapachas"....tak jsem ho starsi dala a u mladsi uz jsem o tom ani nepremyslela a delam to automaticky, pokud se vyskytujeme nekde, kde je nakaza mozna. Ja mam totiz trosku panickou hruzu z klistat a mozne nakazy, takze jsem tuto radu vyhodnotila jako, ze tim nic nezkazim.... :-)
 Hanka 
  • 

Re: Re: Jestli můžu... 

(25.7.2007 18:28:07)
díky za info, působí to na mě fundovaně :-) až na jednu věc. Já jsem opravdu také chytla párkrát klíště ze stromů nebo keřů. Nebo je druhá možnost, že máme na chatě klíšťata, která vyšplahají po celém těle až na vršek hlavy do vlasů a tam se zakousnou. Což mi nepřijde moc pravděpodobné, protože cestou mají mnoho míst s jemnější kůží a dobrou možností se zakousnout. Nevím ? Přitom to nikdy nebylo tak, že bych měla klíštata po těle. Ne jen jedno na hlavě. Chata je ve vlhkém údolíčku u potoka, kde bují olše apod. potvory. Takže já si myslím, že fáma je informace, že klíšťata jsou jen do cca 1m.
 Úja 
  • 

Re: Re: Re: Jestli můžu... 

(25.7.2007 19:16:37)
Ze stromů a keřů můžeš chytit klíště, pokud je to nějaké houští a prostě porost, který na dané lokalitě odpovídá nárokům klíštěte. Pokud je strom nebo keř nižší, tak může sedět i na něm (tomu klíštěti je asi šumák, jestli sedí půl metru nad zemí na stéblu trávy nebo na keři). Jak jsem psala, podle lokality mohou být i výš než metr, ale každopádně se nevrhají jako veverka z větve tři metry nad náma (na to tohle zvíře prostě není fyzicky uzpůsobeno) :o) Prostě se na vás dostanou z nějaké zeleně o kterou se otřete.

Jinak klíště po svém hostiteli normálně chodí než si najde jemu milé místečko, což nemusí být první místo s jemnější kůží. Jsou pohyblivá celkem dost, nevidím problém v tom, že chytnete klíště u země a ono od kotníků dojde až na hlavu... když se mu tam zalíbí, proč ne... už jsem měla klíště i v obočí, za uchem, známá jej měla na očním víčku. A nemohu přitom o sobě říct, že bych drhnula hlavou o větve.

Takže možné jsou obě verze. I klíště výš než metr (ovšem neskáče z větve nad námi), i klíště co si na tu hlavu dojde.
 Hanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Jestli můžu... 

(12.8.2007 11:44:21)
Jistě, šlo mi o to, nemást někoho tím, že klíště nemůže chytnou z keřů, které jsou větší než on, protože klíšťata se drží jen do 1 metru.

Myslím si, že klíště v hlavně jsem měla spíš z toho, že už bylo ve výšce nad 1 metr, než že mi vyšplhalo od kotníků na hlavu. Vždyť v zájmu toho zvířátka je, "napít" se, a to se mu podaří tím spíš, čím dříve se přisaje. Proč by tedy cestovalo po těle a riskovalo, že bude objeveno a už se nepřisaje.

Samozřejmě tohle je jen úvahu, kterou nehodlám empiricky ověřovat.

Jde mi o to, že je dobré si nechránit jen nohy, ale také třeba hlavu čepicí, protože klíšťata jsou podle mne i ve výškách nad 1 metr. Nikoli jen v trávě a do 1m.
 Beruška9 


Re: Re: Re: Re: Re: Jestli můžu... 

(12.8.2007 11:50:18)
Vista, tos mně pobavila :-D! Můžeš mi předložit seznam soukromých klinik, které bych mhla v ČR využít? Rýda si připlatím už k těm horentním sumám, které s manželem oba jako aktivně pracující odvádíme...Bohužel, v nemocnici při principu solidaritiy musíme "do řady" i když bychom rádi ještě zainvestovali. Žijeme v krajském městě, máme na výběr mezi jednou fakultní, jednou městskou a jednou nemocnicí akciovkou, ale všude to chodí podobně, bohužel. Raději proto zůstanu doma zaplatím soukromým PA za jejich empatické zacházení se mnou. Ale jako vtip byl Tvůj příspěvek fakt dobrý :-D!
 u.nique 
  • 

Re: Re: Jestli můžu... 

(26.7.2007 21:43:30)
K oblečení do lesa. Já zas slyšela, že je lepší světlý oděv, aby bylo klíště na něm lépe vidět.
A propos.......ne všechna klíšťata jsou nakažená, že? Myslím, že z celkového množství klíšťat, je to poměrně malá část. Neznám bohužel čísla a statistiku...
 Bulik 


Re: Jestli můžu... 

(25.7.2007 16:23:08)
S tím výskytem klíšťat v trávě a na stromech: Já mám načteno taky, že se vyskytují plus mínus do výšky 1 metru, protože v určité fázi vývoje žijí na lesní zvěři, takže se dostanou tak vysoko, kam je ona může zanést, tj. tak maximálně do toho metru. To znamená že riziková je hustá vysoká tráva a pak mlází, hustý mladý les, kde se ta zvěř prodírá a nízkýma větvema si ty klíšťata ze srsti "odrbává". Takže teoreticky klíště ze stromu "skočit" může, je-li to mladý stromek s větvema nad zemí, ale les se dvacetimetrovýma bukama bez mlází nebo vzrostlá smrčina je v zásadě bezpečné prostředí, tam jich moc nebude. :-) Tam kde je tráva nebo to mlází, tak mám ve zvyku co dvacet minut prohlídnout nohy (zásadně v dlouhých kalhotech) a ty případné bestie setřepnout rukou. Za tu dobu nevylezou nikam výš ani se nestihnou zakousnout. Z lesa moc klíšťat díky tomuhle nenosíme, ale když je chytnem, tak obvykle na nějakém naprosto nepravdědobném místě, kde je nečekám a nejsem preventivně ostražitá.
 Hanka 
  • 

Re: Jestli můžu... 

(25.7.2007 18:19:05)
Díky moc za informace, jsem stejné krevní skupiny, ale klíšťata nemám tak "nastudované", protože nejsem riziková skupina. Do přírody se dostaneme bohužel málokdy. Ale přesto mě to zajímá. Já to zatím s kl. dělala tak, že zamázla kouskem krému a za půl min ani ne jsem klíště sundala setřením do papírku. Pustí se hned a okamžitě. Samozřejmě jsem slyšela, že tak klíště uvolńuje škodlivé látky "blinká", ale zdálo se mi, že vyviklávat ho místo toho x-minut není lepší. Že i přitom vyviklávání nebo točení se může bránit a "blinkat". Beru to pod zorným úhlem, že se každou chívli doporučuje něco jiného. Navíc s krémem klíště nikdy neurvu. Opravdu je to bez krému lepší ? A slýchávám, že není dobrý jod, jodové dezinfekce, nemáš k tomu nějaké info ? ¨Neexistují náhrady ?
 Iva a Viki (08/05) 
  • 

jen suchá hlavička klíštěte volně ležící na tváři ... 

(25.7.2007 16:21:21)
Dobré odpoledne,



minulý týden našel manžel na tváři syna volně ležící suchou hlavičku klíštěte. Nikde žádné tělíčko klíštěte. Je možné, že se tam dostala s trávy? Prohlížíme ho důkladně, neměl potom nikde žádný flíček či pupínek. Tento týden měl jedno odpoledne po probuzení teplotu 38,4°C, po podání Panadolu Baby klesla na 37,1°C. Pak už bez teplot. Přičítala jsem to zoubkům (lezou mu 2 řezáky). Ale teď mě napadlo, zda by to nemohlo mít souvislost s tou hlavičkou klíštěte.

Syn jí, spí, hraje si a vše dělá normálně. Pokud by náhodou dostal boreliosu či encefalitidu, jak by se to projevilo a po jaké době? V jakém případě by bylo vhodné nechat udělat testy u lékaře?

Pokud by se stalo, že bych klíště přehlédla (třeba ve vlasech), žila jsem v domění, že napité klíště samo odpadne celé. Ale že by uschlo a ještě se rozpadlo na kousky?

díky moc a hezké léto



Iva

 Mab 


Re: jen suchá hlavička klíštěte volně ležící na tváři ... 

(25.7.2007 17:15:11)
Ahoj, je spíš možné, že syn měl klíště třeba ve vlasech, pak třeba v noci jej trochu svědilo, tak si je seškrábl a hlavička se uvolnila trochu později spíš než že by někde na něj spadla samotní hlavička (ale nic není nemožné).

Protilátky proti borrelióze se dají zjistit za 4 týdny po infekci, léčí se antibiotiky pokud jsou nějaké potíže. Samotné protilátky se neléčí. Projevy u dítěte mohou být: zarudnutí kůže s centrálním výbledem v okolí místa vpichu, chřipkové příznaky, obrna lícního nervu i meningoencefalitida.

Na to jak vyndat klíště je spousta názorů. Nás učili a na lékaři na Infekci mi potvrdili: vyndat co nejdříve, klíště odesinfikovat (i mýdlo je dostatečná desinfekce) a mýdlem (namočeným rohem mýdla) klíště vyviklat (je jedno zda ze strany na stranu nebo po/proti směru hodinových ručiček). Pak možno pro jistotu opět zakápnout Jodisolem. Mýdlo je nejlepší právě proto, že pomáhá rozpouštět kůži a klíště se tam pak neudrží. Vemte si jak vypadá kůže, když se dlouho koupete/mydlíte..., je mnohem měkčí.
Borrelie žijí ve střevech klíštěte, tak jak už někdo napsal, když se potře klíště něčím mastným, dusí se a zvrací, takže hrozí větší infekční dávka. Klíště nemá plíce, ale dýchá celým povrchem těla, mastnota ho oblepí, nemá čím dýchat...

Naštěstí, děti zvládají tyto infekce velmi dobře, ale klíšťová encefalitida je nebezpečná až smrtelná pro starší lidi, když očkovat, tak nejprve své rodiče a až pak své děti. Jen jestli je přesvědčíte.

Nevím kdo, ale někdo psal jaké má špatné zkušenosti se zdravotnictvím a že mu nechtěli vyndat hlavičku. Mě když někdo přijde do služby s klíštětem, tak mu taky slušně vynadám. Klíště se vyndavá doma, zdravotníkům tento zákrok nikdo nehradí ať platíte pojištění jaké chcete. Zaplatí nám ošetření rány, vyšetření pacienta apod. Hlavička klíštěte není žádný akutní problém, není to nebezpečné (riziko zanesení infekce, jen pokud si to rozškrábete). Klíště si manžel nemusel vyndavat nešikovně levou rukou sám, ale mohla mu klíště vyndat manželka, kamarád, kolega v práci apod. S třískou také chodíte na pohotovost?
To nemluvím o tom, že mi opakovaně přišli rodiče s dítětem s klíštětem v 3 hod. ráno (jak to že nespí), a nejvíc mě naštve, že přijdou s klíštětem a ono klíště nikde a je to piha (od narození si asi dítě nikdy neprohlídli..) nebo stroupek a ještě se budou hádat, že to stroupek není.
Omlouvám se, že jsem se tak rozhořčila, ale drzost lidí co chodí v noci s dětmi k doktorovi opravdu občas nezná mezí. Ti opravdu nemocní totiž často přijdou až druhý den ráno od PLDD rovnou k hospitalizaci.
 Míša, 2 holčičky 
  • 

Re: Re: jen suchá hlavička klíštěte volně ležící na tváři ... 

(25.7.2007 21:35:16)
Teda promiň, vím, že někdy musíte mít lidí plné zuby, ale taky mám třídu plnou dětí a je mou pracovní povinností - i když je to náročné, tak to překousnout (a ne překousnout děti...).
Okolo klíšťat se dělá takový humbuk, že jsou rodiče (a nejen oni) opravdu vyděšení. Nediv se jim, že začnou šílet (třeba i v noci), protože jsou přesvědčení, že jde jejich koťátku o život. Jasně, že je to kravina, ale je to jejich subjektivní vnímání nastalé situace. Nemají tolik informací jako zdravotníci - stačilo by jim tyto informace vklidu a přátelsky podat. Uklidnili by se, nenadávali by na zdravotnictví a ještě by známým společně se získanou informací vyprávěli, jak byla v nemocnici hodná sestřička.
Když je seřveš, příště v noci třeba nepřijedou a budou čekat do rána. A bude třeba pozdě. Zbytečně. Uvědom si, že laik není schopen (navíc ve stresu) vyhodnotit, která situace je skutečně nebezpečná.
Např. dítě má horečku. Nic se neděje, že? Dítě nemůže zvednout hlavičku a má horečku. Průšvih, viď? Jednou je s horečkou vyhodíš a podruhé je seřveš, proč proboha s tím dítětem nepřišli už v noci???! Ale laik nerozpozná těch spoustu drobných příznaků, neví, které jsou podstatné a které bezvýznamné.
Tak moc dík za trošku tolerance pro příště příchozí vyděšené maminky a tatínky...
 Mortadela 


Re: Re: Re: jen suchá hlavička klíštěte volně ležící na tváři ... 

(26.7.2007 7:24:36)
To jste napsala krásně, Míšo.
 siba 
  • 

Re: Re: Re: jen suchá hlavička klíštěte volně ležící na tváři ... 

(26.7.2007 11:49:19)
Naprosto souhlasím s názorem Mab, jsem pro, aby se za zdravotní péči a spec. pohotovost platilo. Potom si každý rozmyslí, jestli je nutné obtěžovat lékaře s tak banálním případem jako je klíště.
 Mab 


Re: Re: Re: Re: jen suchá hlavička klíštěte volně ležící na tváři ... 

(29.7.2007 12:55:59)
Však jsem napsala, že slušně vynadám, ne že seřvu a vyhodím. Sestra u nás klíště vyndat nesmí, usí vždy dítě vyšetřit a ošetřit doktor. Matce vysvětlím co dělat příště a že se nic vlastně neděje pokud hlavička zůstane v kůži. Já třeba třísku ani hlavičku vyndavat neumím, možná bych dítěti způsobila víc bolesti, než když tam hlavičku nechám.

Co se týče hysterických rodičů co se leknou sebevětší kraviny, tak na to mají právo a těm rozhodně nenadávám. Má-li dítě teplotu a oni vyděšení přijedou vždy dítě řádně vyšetřím a rodiče uklidním. Vysvětlím třeba co dělat, jaké jsou metody snižování teploty. Kdy vyhledat lékaře, co je zhoršení apod. Sama nevím jak se budu o své dítě bát. Ale je rozdíl bojící se rodič (i když třeba nemá důvod) a rodič zneužívající lékařskou péči. A to už bohužel ze zkušenosti poznám.

 siba 
  • 

Re: Re: Re: jen suchá hlavička klíštěte volně ležící na tváři ... 

(26.7.2007 11:50:22)
Naprosto souhlasím s názorem Mab, jsem pro, aby se za zdravotní péči a spec. pohotovost platilo. Potom si každý rozmyslí, jestli je nutné obtěžovat lékaře s tak banálním případem jako je klíště.
 prstýnková 
  • 

Re: Re: Re: jen suchá hlavička klíštěte volně ležící na tváři ... 

(28.7.2007 23:17:22)
Míšo napslala jste to skvěle !!! A jak píše siba - ok, klidně si za pohotovost zaplatím. Aspoň budu mít jistotu, že mě s jakoukoliv "banalitou" nevyhodí. Nejsem lékař a opravdu kolikrát nevím co banální je a co už není. Takže bych tam zajela aspoň pro jistotu, pro uklidnění, že se nic neděje...

Lékaři se kolikrát tváří, jako by je lidi kdovíjak otravovali... Kdybych se takhe zatvářila v práci já (dělám na hotelové recepci), tak mám minimálně pohovor na koberečku. Je to jejich práce. I za námi chodí lidi s pitomostma.. A co. Za kým asi tak mají jít, že? Lidem by občas neuškodilo trošku více tolerance a profesionality...
 Iva a Viki (08/05) 
  • 

Re: Re: boreliosa, encefalitida - příznaky? 

(26.7.2007 16:55:56)
ahoj,

taky mě napadlo, že mohl mít nečo ve vlasech, ale pozoruji ho skutečně důkladně a navíc je blonďáček s kratšími vlásky, takže bych si klíštěte snad všimla. Kontroluji i každý stroupek, pro jistou. I když, člověk je tvor omylný.
Pokud by si to nějak odškrábl, za jak dlouho by to začalo hnisat a jak by to asi bylo velké? Nic podezřelého jsem nezpozorovala.
Měl jen jedno odpoledne po probuzení teplotu 38,4°C, po Panadolu mu klesla na 37,1°C, přechozí i následujízí dny bez teplot. Přičítala jsem to ale zoubkům, lezou mu současně 3 řezáky.
Kdyby se jednalo o boreliosu či encefalitidu, neměl by teploty dlouhodobě? Jaké jsou další příznaky? Kdy je vhodné zajít k lékaři? Díky moc.
 u.nique 
  • 

Odstranění klíštěte zdravotníky 

(26.7.2007 22:13:29)
Tak já mám zkušenost dvojí. Se sebou a s dcerkou. Asi je to rukama, ale dvakrát se mi po dlouhodobém lomcování s klíštětem toto nepodařilo vytáhnout a tak jsem dvakrát vyhledala odbornou pomoc. Jednou když jsem byla těhotná na pohotovosti a podruhé s malou dcerkou (tehdy snad měla rok a půl), která ho měla ve vláskách, u dětské doktorky. V obou případech klíště odstranila sestra a nikdo se na nás ani křivě nepodíval. Ba naopak, obě sestřičky byly milé a ochotné a kupodivu každá měla jinou metodu. Na pohotovosti vytahovali speciální pinzetou a u dětské dr. po dezinfekci vatovou tyčinkou s trochou masti. Takže naše zkušenost se zdravotníky - velmi dobrá :o). Díky jim za péči.
 Dana 
  • 

Re: Re: jen suchá hlavička klíštěte volně ležící na tváři ... 

(27.7.2007 23:25:07)
Jak mám jako laik vědět, ze vám vynětí klíštěte nikdo nehradí? S utrženou hlavičkou bych šla taky, kdyby se mi nepodařilo ji vyndat. Zvlášť kdyby se jednalo o dítě. Lidé jsou prostě různí, jak jste si sama všimla.
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Re: Re: jen suchá hlavička klíštěte volně ležící na tváři ... 

(28.7.2007 8:08:37)
Když jsem byla těhotná, tak jsem měla podezření, že mám klíště na hrudníku. Jenže to nešlo vyndat. Byla jsem z toho také vyplašená, tak jsem šla k doktoru. Moje Mudr. měla dovolenou, ale byla jsem u jiné. Dívaly se na to a zjistily jsme, že to žádné klíště nebylo. Zkoušely ho vyndat a ono nešlo. Byl to jen výrůstek. Moc jsem se omlouvala za jejich obtěžování. Byly naprosto úžasné. Měly naprosté pochopení. Lepší přijít zbytečně než pozdě.
 Verča 
  • 

to snad nemyslíte vážně 

(6.8.2007 22:40:10)
Ujišťuju Vás, že mně byste vynadala jen jednou !!!
Podle Vás není utržená hlavička klíštětě zakousnutého v kůži malého dítětě problém? A pacienti Vás obtěžují, co? Proč jste šla dělat tuhle profesi?
Já jsem máma dvou malých dětí, mám o ně strach a jsem si vědoma, že jako laik nedokážu vždy úplně správně posoudit, co je skutečný problém a co né. AA přestože se snažím se vyřešit maximum problémů sama, někdy prostě na tu pohotovost vyrazím, protože si nevím rady a o ta svá kuřátka se bojím. A utržené klíště by byl přesně ten problém, kdy bych jela...
Vystudovala jsem úplně jiný obor, platím státu dost nestydaté daně i pojištění, dbám o zdraví své i svých dětí a domnívám se, že včasné rozpoznání nemoci a správná léčba vyjde naše zdravotnictví na mnohem méně peněz, než pozdější odstraňování následků zanedbané péče nebo "léčby" od takových "doktorů", jako jste Vy. Na naší dětské pohotovosti jsem naštěstí zatím s žádnou takovou, Vám podobnou, ... nesetkala. Vždycky jsem narazila na vlídnou a chápající paní doktorku, která mi i v případě, že šlo o planý poplach, řekla, že je lepší přijet zbytečně, než pozdě. Doufám, že Vámi se nikdy nepotkám....
Vám bych snad jen ještě popřála pěkné klíště zakousnuté do zadnice !
 Zuzana+Terezka 


Antisept Juwim Gel 

(25.7.2007 17:01:47)
Tak ještě jednou já. Zakoupila jsem sadu Antisept Juwim Gel, protože mám dost hrůzu z klíšťat. Funguje to na tom principu, jak jsem popsala výše. V sadě je speciální jodisol jinde neprodejný, který usmrtí klíště i infekce, které obsahuje. Po vyndání klíštěte se znovu použije tento jodisol a zamázne se to gelem, který je druhou složkou této sady. Gel obsahuje koloidní stříbro, takže v kombinaci s tím jodisolem by měl skutečně zabít i ty zbytečky infekce, které se dostaly do rány a okolo. Vypadá to dost důvěryhodně, dostalo to celosvětové ocenění od nadace prince Charlese a nyní se tenhle preparát oficiálně používá na celém světě v oblastech postižených povodněmi a jinými katastrofami, aby se zabránilo infekcím přenášenými cizopasníky. Takže mně dost potěšilo, že čeští vědci zase vymysleli věc světového formátu. Prodává se to asi za 350 kč, mělo by to vystačit pro 4 členou rodinu na celou sezónu a je to všechno v takové minikrabičce. A ještě mně navíc potěšilo, že ten gel ohromně urychluje hojení ran, jizev i popálenin, páč Terezka má pořád nějaký "zranění". Takže takhle u nás.
 Toranoko 
  • 

Pro na zarucene 

(25.7.2007 18:36:22)
nam zarucene pomahaji pinzety - rikame jim "klistotoce" - zacaly se prodavat ve veterinarnich potrebach a ted snad uz i v lekarnach - jednou otocime a kliste je pryc - bez jakehokoli potirani, mazani, viklani ci neceho podobneho. Kliste se da chytit tesne u kuze a tahame tak nespocet klistat jak psum a kockam, tak lidem. Dokonce i tech uz trochu zahnisanych, protoze nas pes si je drbal - takze malokdy jsme se dostali k celemu klisteti.

Jinak jsem jednou byla s klisteci hlavickou na chirurgii {na nalehani kamarada, sama bych tam nesla}, doktor mi to rozrypal jehlou, pak rozrizl, a kdyz jsem se ho zeptala, jak mame hlavicku dostavat ven, pokud uz tam teda zustane, odpovedel mi, ze mam jit na chirurgii - jinou radu nemel :-)
 lampetra 


jako prevence se nám osvědčil ........DIFUSIL REPELENT 

(25.7.2007 21:02:03)
Jezdíme už řadu let pravidelně na letní tábory do oblasti, krerá je na mapce výskytu klíšťat u nás nejtmavší ( a je tam hodně nakažených). Když jsme jeli poprvé s dcerkou v roce 2004, zakoupila jsem difusil repelent proti klíšťatům a od té doby já a dcerka jsme neměli jediné klíště, přestože do lesa normálně chodíme - samozřejmě, že né naboso a s holýma nohama........ stříkáme si oděv i volnou kůži ( třeba zápěstí) a žádné jsme neměli . A v noci se poznáme po čuchu :-)Letos jsem si všimla, že tenhle repelent měli s sebou i děti od rodičů z domova. Manžel na difusil nevěří a tomu taháme klíšťata. MMCH borreliozu jsem měla v roce 1996, nikdo nezjistil, kde jsem se nakazila, protože tehdy ještě tolik klíšťat nebylo a já jsem aspOń rok, dva žádné neměla ( prý od létajícího hmyzu...........:-()
 iva 
  • 

hlavička v hlavě 

(25.7.2007 21:50:33)
Syn měl před 2 týdny též klíště ve vlasech a nešlo vyndat ani náhodou - jinak bez problémů používáme zde zmiňovanou pinzetu. Nakonec mu v kůži zůstala hlavička, kterou asi po týdnu tělo vypudilo - snad nebudou nějaké následky. Syn je očkovaný proti encefal.
iva
 Petra 
  • 

Borreliozu nepřenáší pouze klíště 

(26.7.2007 1:05:51)
Z valstní zkušenosti VÍM, že borreliozu nepřenáší pouze klíště. U klíštěte bych se bála hlavně encefalitidy.
Jinak "borku" přenese i jiný bodavý hmyz ( a to nemusí být přisátý 24 hodin :o)). Přesně si pamatuji, když mojí maminku kousla před 15 lety malá hnědá muška. Byla jsem při tom, stejně jako i při typické reakci kůže po třech dnech(rudý flek a bílý střed) a obtížím podobným chřipce (na mě asi něco leze , říkala).
Tenkrát se moc borrelioze nevědělo...vše utichlo , kůže se uzdravila, ale po 5ti letech začaly nervové a kloubní a oběhové obtíže. Nakonec to celé skončilo katastrofálně. Proto si celý průbeh naprosto přesně pamatuju.
Žádné klíště maminka neměla....byla to prostě hnědá kousavá muška. Může to přenášet i komár - známá revmatoložka říkala, že na kongresu ve Francii to bylo jasně dokázáno.
Takže - taky se bojím klíšťat - ale nebezpečí číhá i jinde..neměl by se dělat z klíštěte takový strašák. proto to celé píši - ne abych vyděsila. Když se po kousnutí jakýmkoliv hmyzem objeví reakce - flek s bílým středem, teplota či malátnost, je dobré to přeléčit ATB..to je nejspolehlivější.
Jinak po kousnutí hmyzem používám Dubové kapky Dědka kořenáře..tvrdí, že třísloviny obsažen v nich vytáhnou škodlivé a zničí je....přiložím namočený tamponek na ránu a nechám působit. Věřím, že to funguje...ale 100% to nevím.
 fisperanda 


Re: Borreliozu nepřenáší pouze klíště 

(26.7.2007 10:56:38)
Zrovna včera sem byla na infekčním na přeléčení borelky. Jestli mám borelku z klíštěte, to nevím, ale pravda je, že klíště sem neměla asi pět let. Zato mě před rokem kousla vosa. A to jako že se do mě fakt zakousla. Možná to bylo od ní, nevím.
Každopádně se mi zdá, že se kolem toho zase dělá zbytečná panika. Že pokud někdo najde přisátý klíště a hned s tím běží na pohotovost, tak je to fakt hysterická reakce.
 Liberta 
  • 

Nové návody 

(26.7.2007 21:51:24)
V posledních dvou týdnech vyšly v MF DNES přílohy o klíšťatech včetně návodů, jak na ně. Proti zažitým názorům se tam zdůrazňuje, že se potvora nemá ničím zakápávat ani mazat (žádné krémy, oleje, mýdla), aby se přidusila, nýbrž jen postříkat dezinfekcí (v nouzi stačí cokoliv s alkoholem, třeba voňavka nebo štamprle)a obyčejně vytáhnout(neviklat, nešroubovat). Pokud se přetrhne (což dřív platilo za fatální malér), ranku ještě dezinfikovat a hlavičku nechat vyhnisat. - Nevím, jak dlouho tento návod bude platit, ale letos to je takhle :-)
 Jarmila 
  • 

ponožky proti klíšťatům 

(26.7.2007 23:12:44)
Ahoj, nedávno jsem četla v časopise o speciálních dětských ponožkách proti klíšťatům, cena je asi 99Kč. Nemám s nimi ale žádnou zkušenost.Jarmila
 Pajul,Tom a Natálka 


Souhlásím co doktor to názor 

(27.7.2007 20:53:36)
Nedávno jsem četla článek,že klíště je lepší prostě vytrhnout.Netočit a hlavně ničím nemazat.Prý jakmile na něj něco nalejem nebo s ním začnem točit tak on vypustí "něco" do tej rány a z toho je pak ona zmiňovaná borelioza.Když se prý vytrhne tak ten "zbytek" vyhnisá a je to to nejlepší.

No nevím nezdá se mi to.My kápnem trochu jaru a točíme tyčinkou do uší kolem něj a on se pustí.Pak to vyčistím desinfekcí a zatím ťuk ťuk klid.
 aackokyj 


Klíště 

(29.7.2007 10:04:14)
Dobrý den,
mám podobnou zkušenost. Malý měl na jaře taky klíště ve 4 měsících. Sama si je vždy vytáhnu, ale skrz mediální a všeobecný humbuk, jsem chtěla pro miminko to nejlepší a chtěla jsem ho vytáhnout odborně. Měl ho vzadu na krčku, malinké hnědé taky klíštěcí miminko, vypadalo to spíš jak škrábaneček od nehtíku, ale bylo to klíště. No, byla neděle, tak jsem zavolala na pohotovost, máme to jen 6 km, že chci s malým přijet a odborně to vytáhnout a co mně sdělili? Že si to mám zakápnout olejem a vytočit mu to sama (mimichodem,tak jak to dělám sobě). Potom tedy babo raď, byla jsem naštvaná, že opravdu se všude hlásá nepodceňovat a oni takový přístup. Kdyby byl všední den, neotálela bych a jela k naší doktorce, i když až trochu povyroste, taky mu to budu dělat asi sama, ale chtěla jsem pro mimi to nejlepší, Ach, jo, tak to vidíte, zdravotníci!
 Kamila 
  • 

Froté ručník 

(29.7.2007 20:38:18)
U nás je hromada malých klíšťat, které pinzetou chytit nejdou. Přitom infikované taky jsou (vyzkoušeno na vlastní kůži). Nyní už používám jen tuto jednoduchou metodu: froté ručník nebo žínku, přejet po mýdle nebo na něj kápnout tekuté mýdlo. A dvakrát třikrát tím přejet (otočit) klíště. Je okamžitě venku, někdy hned po prvním pohybu. Pak desinfikovat. Nikdy se žádné nepřetrhne a na vypouštění čehokoliv nemá moc času. Sahat se na ně nemá, jsou infekční i na povrchu.
 Marie 
  • 

Moje story 

(30.7.2007 1:19:12)
Tohle jsem zkoušela taky, ale nejdřív jsem dezinfikovala, ale potvora klíště (bylo už cca 1 celý den přisáté) se mi zažralo do nohy ještě víc, až mi nešlo vytáhnout ani pinzetou (jak se mi zarýpávalo do nohy, tak to docela bolelo, tento agresivní typ klíštěte jsem ještě nikdy neviděla, klíště bylo navíc dost velké, byla jsem zvyklá jen na takové malinké a už jsem si jich vytáhla za život víc než dost...). Nakonec už z lýtka trčel jenom konec jeho zadečku, takže celá nervózní jsem šla za manželem a on mi to klíště musel doslova vyškrábnout nožem (jehlou to nešlo, to mi jen rozrýpal kůži a klíště pořád žilo). Hnus....
 Radka 
  • 

Stížnost 

(30.7.2007 14:19:35)
Na paní doktorku z pohotovosti bych asi podala stížnost na Lékařskou komoru nebo podobnou instituci. Tohle by si opravdu lékař dovolit neměl.
 jáá 


utrhlá hlavička 

(1.8.2007 7:42:13)
i nás nedávno potkal stejný problém. Dcerka 18m,měla klíště na hlavě vzadu a já jí ho vyndávala pinzetou - bouhužel přetrhla. Šílela jsem asi jako ty, přišli jsme na to pozdě večer takže jsme dorazili na pohotovost asi ve 22h. Dr byla skvělá, radila mi taky mýdlo při odstraňování, ale hlavně nakonec tu hlavičku jehlou vydolovala ( za řevu dcerky samozřejmě). Takže já si na přístup dr nemůžu ani v nejmenším stěžovat.
Taky už jsme zakoupili domů jod a ty speciální kleště ale stejně mám v sobě usídlený pocit, abych když už by se chytilo- zase ho nepřetrhla :-(
 Helena + Agátka  
  • 

rada odborníků 

(18.8.2007 13:24:41)
Přečetla jsem si tu v diskusi několik různých rad od nás laiků. Shodou okolností jsem nedávno viděla v TV pořad o klíšťatech a pár dní na to vyšla v MF Dnes příloha na to samé téma (20.7.2007 - www.zdravi.idnes.cz). Mluvil tam náš přední odborník na klíšťata a jimi způsobená onemocnění. Takže cituji jeho radu z novin:
Zapomenout na mýty, na kroucení a mazání tukem či mýdlem. To je to nejdůležitější, co musí člověk udělat. Vyndávání je totiž jednoduché, potřebujete jen dezinfekci a pinzetu. Nejlepší je dezinfekce, která má v sobě alkohol. Dezinfikuje i tea tree olej, ale ten při vyndávání klíštěte nepoužívejte. Nemáte-li dezinfekci žádnou, použijte přímo alkohol, parfém nebo kolínkou vodu. Místo vydezinfikujte, pak klíště chyťte pinzetou co nejblíže kůži a vytáhněte. Potom znovu ranku dezinfikujte.
Nejlepší je speciální pinzeta z lékárny. Běžná kosmetická je příliš ostrá a může klíště přeštípnout. Ale když se to stane, tak není důvod k panice. Místo ošetříme mastí s antibiotiky a počkáme, až tělo zbytek klíštěte vyloučí.
Chyby (jsou prý zbytečné a hlavně nebezpečné!):
1. oleje, krémy, mýdlo - klíště se jimi zadusí, ale ještě předtím vystříkne obsah střev, a tedy případnou infekci do naší krve. Dezinfekce takové účinky nemá, dokonce dokáže nebezpečné mikroorganismy zahubit
2. kroucení klíštětem - klíště nemá závit a do těla se nezavrtává, takže kroucení, ať už po směru či protisměru hodinových ručiček je omyl. Jeho kusadla připomínají spíše kleště kombinačky. Tato chyba není tak nebezpečná, jako to udušení.
A dvě poznámky na závěr - klíště nás obvykle nenakazí dříve než za dvě až tři hodiny. A boreliozou dokonce až asi za 24 hodin.
- v těch novinách byla i anketa mezi lékaři a skoro všichni odpověděli na otázku vytahování klíštěte špatně...


 Tomáš 
  • 

Ponožky proti klíšťatům 

(15.4.2009 13:00:12)
Dobrý den. Jako prevenci vyzkoušejte další doplněk oblečení, který se objevil na trhu. Jsou to ponožky VoXX proti klíšťatům ... jmenují se Optifan a pro děti Optifanic.
 Mlada 


Re: Ponožky proti klíšťatům 

(15.4.2009 13:03:35)
Máme je od loňska. Klíště jsem neměli, ale jak říkala paní prodavačka - těžko říci, zda to bylo ponožkami~t~

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.