| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Ohlédnutí: K+M+B 2007

 Celkem 15 názorů.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Tri kralove a jejich sbirky 

(11.1.2007 9:54:16)
Mila Vero, opet krasny clanek!
U nas (male mestecko v zapadnich cechach) chodi za tri krale prevlecene deti. Zpivaji koledy a vybiraji drobne mince na ruzne sbirky. Pamatuje, ze loni to byli detske domovy, letos pecovatelske domy a domovy duchodcu. Prijde mi to moc hezke. Vzdy nam daji nejaky malicky upominkovy darecek (treba cukr do kavy, kde je znak diecete pod kterou jsou vedeny), jsou to deti z mistni skoly, z peveckeho souboru. malicke chodi s doprovodem, starsi sami., jak je to jinde... ale u nas tradice tri kralu vydrzela, i kdyz mozna v trochu jinem pojeti.
 petra 
  • 

Re: Tri kralove a jejich sbirky 

(11.1.2007 11:00:52)
Věrko neboj,

dvě generace na zapomenutí nestačí. Tady v Čechách tradice 3 králů zase hodně ožívá, a to nejen v menších městech, ale třeba iv Praze a v Brně, kde mají králové v průvodu i vlebloudy. Sbírky na charitu jsou přitom naprostou samozřejmostí. Že tradice znovu ožívá dokazuje podle mého nejléoe fkat, že se o průvodech tří králů zmiňují i hlavní televizní zpravodajské relace.
Jinak díky za krásný článek.
 Vali222 


Re: Re: Tri kralove a jejich sbirky 

(11.1.2007 12:39:02)
U nás (dědina za Brnem) chodívají takoví větší školáci kluci, vybírají na jakousi charitu a zpívají strašně falešně... Ale je to milé :-) Než jsme se sem nastěhovali, tak jsem tenhle zvyk ani neznala.
 Jana Kuchařová 
  • 

Re: Tri kralove a jejich sbirky 

(12.1.2007 12:51:50)
Dobrý den,
ráda bych věděla, kterým úřadem je Tříkrálová sbírka povolena, kdo o povolení této sbírky žádal a na jak dloho je sbírka povolena (na klik dnů).
Děkuji za odpověď. Kuchařová
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Tri kralove a jejich sbirky 

(12.1.2007 13:23:10)
MOzna by jste to zjistila nekde na internetu, abych rekla pravdu - nevim to, nezajima mne to a rozhodne po tom nebudu patrat, nedavam jim miliony, aby mne to tizilo.
 Alexandra 
  • 

Re: Re: Tri kralove a jejich sbirky 

(12.1.2007 22:50:26)
Tříkrálová sbírka je akcí České katolické charity, tudíž předpokládám, že o její konání žádala ona, kdo ji povolil, to netuším:-)))Doba konání se různí podle diecézí,možná i farností,u nás například od 3.-10.1.,někde od 2.-14.1.,(možná je tohle ofociální termín?)...
 Hana6 


Re: Re: Tri kralove a jejich sbirky 

(15.1.2007 7:57:52)
Je to akce katolické charity. U nás vždy je vyhlášena sbírka obecním rozhlasem a jelikož se jedná o katolickou sbírku, tak následující nedělní mši čte farář kolik bylo vybráno a kam přibližně budou peníze směřovat. Po uplynutí nějaké doby, nám sdělí kolik bylo v naši diecézi vybráno a komu peníze směřovali, jedná se třeba o příspěvek na auto pro rodinu s postiženým dítětem, nebo vybavení do domovů důchodců, čte jméno i částku.
Mimochodem u nás Tři králové chodili vždy v podvečer tohoto svátku/jižní Morava/, a tahle charitní akce narušila tzv. tradici.
 Honza Bl. (3holky+1kluk) 


K+M+B nebo taky C+M+B 

(11.1.2007 10:55:49)
To K+M+B je hlavne zkratka latinského "Christus mansionem benedicat": "Kristus žehnej tomuto domu". A to "+" neni plus, ale znamena to znameni krize.
To jen k doplneni. Rozhodne nechci prudit. :-)
 Simča, dcery *1988 a 1997 


My tři králové jdem k vám.... 

(11.1.2007 12:07:49)
i u nás letos zpívali děti, které přišly s korunkami na hlavě a "tím umouněným" vzadu. Chodí každý rok, poctivě obejdou obchody, úřady i domácnosti a tak se písmena K+M+B skví nad skoro každými dveřmi.
U nás (Cairo, také v malém západočeském městě - možná jsme sousedky :o))) ) to organizuje Diecézní charita Č. Budějovice a výtěžek se vždy dělí na různé potřebné věci jak v místě vybrání i v místě sídla centra charity. Takže v Č. B. i u nás ve městě. A ve městských novinách je pak vždy uvedeno, kolik se vybralo a kolik paněz na co přišlo..... To se mi moc líbí...
Jen díky potřebě toho zpěvu máme spíše "tři kálice", než "krále" :o))))
Letos jsme dostali kalendáříček a malý cukřík :o)))
Krásný rok 2007 všem :-)))
Simča
 Lavanda 


Re: My tři králové jdem k vám.... 

(11.1.2007 12:49:34)
Naše děti letos taky dělaly tři krále - tříkrálovou sbírku u nás už několik let pořádá Diecézní charita Hodonín. Synkovi jsme začernili tváře živočišným uhlím, to normální moc nebarvilo. Děti dostaly za odměnu vystřihovací adventní kalendáře.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Co to znamená pro mě?! 

(11.1.2007 14:24:41)
Pro mě má 6.leden ještě jeden význam, loni na "šest králů" (to říká tchýně) se mi narodila moje milovaná Michalka. A rázem se stal nejkrásnějším dnem celého roku!
 Hanka,2 děti 
  • 

Re: Co to znamená pro mě?! 

(11.1.2007 17:41:34)
No to je krásný! Taky mám Michalku.
 Věra. 


zkratka má jiný význam 

(11.1.2007 17:19:08)
Pěkný článek, díky za něj.

Jen doplním, ta známá zkratka má jiný výnam, nakonec jména tří mudrců známá nejsou a tudíž se tradují "jen" jako lidový zvyk....pěkný zvyk. :o)

z vira.cz:

Tři známé litery nejsou začáteční písmena jmen králů: Kašpar, Melichar, Balthasar. Je to sice starobylý, přece však pozdní výmysl.

Tři litery jsou zkratkou požehnání, které znamená Pán (řecky Kyrios) či Kristus (Christos) obydlí (latinsky mansionem) ať žehná (benedicet). Jak se stalo, že prvou literou je C, není dost jasné. Může to být odsunutím h z písmene ch, může to být latinský přepis řeckého k. Mnoho na tom nezáleží.

Tato zkratka znamená : Pán žehnej tomuto domu.
 Anka 
  • 

Re: zkratka má jiný význam 

(12.1.2007 9:56:21)
To C-K žádnou záhadou není. "CH" (jako Chrudoš:o) vyslovujeme jenom my tady u nás. Stačí se podívat kolem sebe, v angličtině se "ch" čte jako "k" (třeba viz slovo chemistry atd.). Původně to taky "k" bylo, ale s malým přídechem (=to H). Zkuste si párkrát rychle vyslovit dvojici písmenek K-H a zjistíte, že od toho je velmi blízko k našemu CH. Takhle se to naše písmenko taky vyvinulo. V latině se původně C četlo vždy jako K. Tzn., že náš Cicero se ve své době vyslovoval "kikero", Caesar se vyslovoval "kaesar", Christus nebyl v latině "christus" ale spíš "k(h)ristus"
 Jaroslav Turek 
  • 

K+M+B (kristus(původně christus) mansionem benedicat)  

(23.5.2008 15:27:43)
Dobrý den, už jsem to tady sice našel, ale jen dodávám, že tato tři písmena ve skutečnosti se jmény Tří králů opravdu nesouvisí a je to jen shoda spíše náhodná a skutečným významem oněch písmen je požehnání domu neboli "Kristus + mansionem + benedicat" - krisuts (pán) žehnej tomuto domu.Rozhodně nechci nikoho poučovat a dokonce ani nejsem věřící, jen mám prostě rád, když jsou věci uváděny správně.Díky.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.