| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Světový týden kojení 1. - 7. 8. 2006

 Celkem 152 názorů.
 Pratchett 
  • 

A matka, která se rozhodne své dítě vyživovat uměle je...špatná matka??? 

(31.7.2006 8:24:18)
Tento článek by ve mně, jestliže bych byl nastávající matkou, která se rozhodla své dítě nekojit, ale z jakýchkoliv důvodů vyživovat uměle (možnost nastoupit do práce o hodně dřív, neschopnost kojit (prostě se nerozkojí), nedostatek mléka apod...vyvolal pocit frustrace a viny. Naprosto zbytečný. Dítě kojené či nekojené - každé vyroste. O hladu ho matka nenechá, tak co? Řekl bych, že se kolem celé věci dělá zbytečný humbuk. Kojení je jistě prospěšné, ale proč vyvolávat pocit viny v matkách, které se z důvodů, které znají jen ony samy, rozhodnout nekojit???
 zuzek 


Divné 

(4.8.2006 12:58:19)
Co to je za blbost? Prece existuje tolik matek, ktere nemohou kojit, tak proc je strasit tim,ze v umelych mlecich mohou byt bakterie, ktere by mohly dite i zabit - pokud jsem to pochopila dobre! Vzdyt se prece vsude prohlasuje, ze v dnesni dobe je umela vyziva delana tak, aby se co nejvice priblizila materskemu mleku. A rozhodne si nemyslim,ze zena, ktera uz z jakehokoliv duvodu se rozhodne,ze kojit nebude, nebo nemuze, by svemu ditetu ublizovala nebo "mu odpirala jak se rika - to nejlepsi". Taky je podle me mensi zlo mu davat umelou vyzivu nez ho kojit kdyz matka kouri nebo pije alkohol,ktery se dostava do mleka, ale tak to uz je na uplne jinou a dlouhou diskuzi..
 Prďka007 


Kojení je opravdu důležité!! 

(7.8.2006 8:05:44)
Mám pětiměsíčního syna a kojení je pro mě tou nejdůležitější a nejpodstatnější věcí. Vím, že mu dávám to nejlepší. Docela mě překvapuje, že takovýhle, s prominutím "přihlouplý" názor má chlap, který o tom vůbec nic neví. Nemyslím si, že se okolo toho dělá humbuk.
 Janula+Tomík 16m 
  • 

Re: A matka, která se rozhodne své dítě vyživovat uměle je...špatná matka??? 

(8.8.2006 9:40:12)
Jo, jo, Já jsem měla těžký porod a pak jsem jim tam skoro umřela, takže jsem měla sama se sebou dost práce, abych se z toho vylízala a prostě začali přikrmovat syna už v porodnici, protože jsem nemohla. Pak se mi kojení ani moc nerozjelo, takže jsem kojila jen 4 měsíce a to ještě s dokrmem. Musím říct, že všechny ty řeči, co jsem okolo slýchala (proč nekojím, jak je nejlepší kojit atd) mi lezly na nervy a cítila jsem se jako neschopná matka, která ani své dítě nenakojí a cpe mu nějakou umělou stravu. Vůbec mi nepřidalo ani to, že mě tchýně osočila, že nechci kojit a přitom prý její dcera i ona kojily dlouho! Musím říct, že jsem byla hodně na dně a možná i tím, že jsem v tomto ohledu nebyla psych. O.K., tak to mlíčko prostě nebylo... Pořád to vnímám jako citlivou věc. Ale vím, že jsem pro syna udělala, co jsem mohla a nemiluji ho o nic míň, než své dítě miluje kojící matka. Přeju všem maminkám, ať už se rozhodnou své dítě krmit jakkoli, aby měly zdravé a šťastné děti. O to přece jde nám všem, ne?
 Helena 
  • 

Informace 

(31.7.2006 8:24:33)
Týden kojení, pěkná věc, a jistě ohromě záslužná. Ale co matky, které kojit nemůžou?Kde seženou informace? Přijde mi, že toto zavání diskriminací.Konečně u nás upadá názor, že nekojící matka=špatná matka a teď tohle? Jsem ráda, že u nás je informovanost tak velká a každý zdravotník podává velice slušné informace u UV, nemyslím si, že by umělá výživa byla nadřazená kojení, ale proč taková nenávist?
 Markéta, syn 3 měsíce 
  • 

Re: Informace 

(31.7.2006 9:24:57)
Ahoj, myslím, že jde spíš o zabránění idealizace umělé výživy než o sebemenší diskriminaci nekojících maminek. Je totiž podle mě docela představitelné, že dostat v porodnici do ruky vzorek umělé výživy s nápisem ve smyslu "Obsahuje XXX a Vaše dítě bude silné a inteligentní", tak spousta maminek začne o UV alespoň uvažovat a začne přemýšlet jestli to nakonec nebude přeci jenom lepší, než třeba kojení. V tom kodexu jde asi spíš o to, aby nebyla UV upředňostňována před klasickým kojením a aby nebyla přeháněná reklama a nebyly rozšiřovány nepravdy a byl korigován rozsah propagace atd. Já sama kojím plně a doufám, že ještě dlouho budu, ale taky jsme měli problémy s rozkojením (naštěstí se povedlo), maminky, které kojit prostě nemůžou, stejně po UV šáhnou a neznamená to, že by byly špatné maminky, kdyby měly možnost kojit, určitě tak udělají. Tak ať nám mimi rostou! Hezký den.
 lada, 1 dcera 5 let 
  • 

Re: Re: Informace 

(31.7.2006 9:49:24)
Já jsem ze zdravotních důvodů nemohla kojit (již před porodem bylo jasné, že kojit nebudu) a musím říct, že mi to sestry po porodu (v baby-friendly porodnici mě nutily krmit dítě z kádinky), laktační poradkyně i ostatní "motivované" kojící matky daly "sežrat". Pravidelně jsem se vracela z mateřských centrem domů s pláčem na krajíčku a deptala se tím, že mé dítě jistě umře na nějakou zákeřnou chorobu, protože její imunita bude špatná. Ještě nedávno mi nějaká "informovaná" matka vysvětlila, že moje dcera má pořád záněty středouší proto, že jsem ji nekojila. Nevím, jak se cítí matky, které dítě živily UV bez nějakého závažného důvodu, které prostě jenom "nezvládly" kojit.
 Kačka+Miška+Eli+Anička 


Re: Re: Re: Informace 

(31.7.2006 21:31:42)
Jo mě se zase lidi ptají: ty pořád kojíš

Kamarádka například nemohla kojit proto, že neměla v mléce cukr.

Můj nejmladší bráška, byl kojený do půl roka a bohužel mamka taky asi neměla dostatek cukru v mléce (jednou jsem ho ochutnala ze skleničky, když odstříkávala a málem jsem se pozvracela jak to bylo slané) a myslím si, toť můj názor, že to mohlo způsobit to, že má můj bráška nižší IQ.
 Damila 


Re: Re: Re: Re: Informace 

(31.7.2006 21:44:14)
To mě teda zajímá, jak jste zjistili, že je v mat. mléce nedostatek cukru!!!! To mi přijde jako šílená blbost-promiň, ale mat. mléko pro dospělého není vůbec chutné, podle toho bych to rozhodně nesoudila. pokud matka není nemocná, pak je její mléko přesně takové, jak kojenec potřebuje. Příroda je v tomto chytřejší, než bychom čekali!!!
 Kačka+Miška+Eli+Anička 


Re: Re: Re: Re: Re: Informace 

(31.7.2006 22:16:36)
DagmarJano :o),

Já nevím jak to zjistili kamarádce na to jsem se neptala, ale moje mamka, měla mléko fakt strašně slané (já ho mám sladké, ochutnala jsem ho po té, co mi to tvrdil manžel, který pár dní fungoval jako odsávačka :o) levého prsa, které Mišák vytvale ze začátku odmítal.

Jasně, souhlasím s tebou, že "Příroda je v tomto chytřejší, než bychom čekali" , ale občas výjimka potvrzuje pravidlo. Taky jsem psala, že to je můj názor, možná se pletu, měla jsem možnost ochutnat pouze to mámino a svoje :o).
 Eva, dva broučci 
  • 

Slané mléko 

(31.7.2006 22:30:03)
Slané bývá mléko buď když dítě dlouho nepije, nebo při retenci, třeba při ucpání mlékovodu. Tělo si myslí, že už to mlíčko nikdo nebude, tak ho začne vstřebávat a protože jsou všechný naše tkáně slané, pustí do něj sůl, prostě z něj udělá fyziologický roztok.
 Kačka+Miška+Eli+Anička 


Re: Re: Re: Informace 

(31.7.2006 21:43:00)
mě se taky zdá, že bohužel někdy kojící přednášky vyvolávají frustrace, já po porodu měla pocit, že je vše ztacené, když se mi Miška nechtěl přisát do 2 hodin od porodu. Narodil se ve středu a přisál se až v pátek

Lado,

můj bráška kojený byl půl roku a záněty středouší měl až hrůza (taky 18x do roka) nakonec mu pomohl až homeopat.

Abych pravdu řekla, tak bohužel někteří lidé třeba i v dobré víře soudí moc rychle, já bych si radši jazyk ukousla než soudit, neb nikdo krom dotyčné osoby nemůže vědět proč.
 Sova, 1 dite 
  • 

Re: Re: Informace 

(31.7.2006 10:14:51)
Ja jsem kojit chtela, takze asi nejsem z te potencialne ovlivnitelne skupiny.

Jenze. Me kojici kampan naopak deptala, protoze nam kojeni dost neslo. Nakonec se to upravilo, takze kojime uz 15 mesicu, ale nejakou dobu jsem malou dokrmovala HA Bebou. Konkretne mi treba informace o mozne umele vyzive dost chybely - proste jsem dostala mliko, ale proc treba zrovna toto, nevim. Z porodnice se informace spatne shani.

Co v clanku nechapu je, proc je "spatna" reklama na pokracovaci mleko.
To se myslim pouziva az do tri let a tam uz kojeni nemuze ublizit.
 B+5m 
  • 

Re: Informace 

(31.7.2006 10:13:34)
Taky si myslím, že jde pouze o informovanost, že mateřské mléko je se nedá nahradit, jakoukoviv UV, i když to kolikrát s reklamy na UV vyzní. Není to nic proti maminkám, které to ví, ale prostě s jakýchkoliv důvodů nemohou kojit. Myslím, že jde jen o tu osvětu. Pořád znám z okolí spoustu maminek, které přestaly kojit z důvodů špatného přiložení dítětě k prsu nebo měly pocit, že mají málo mléka a hned sáhly po UV a to je myslím škoda. Chtělo by to určitě víc informovanosti ale taky zájem maminek tyto informace ohledně kojení vyhledávat např. v literatuře nebo ještě lépe v předporodních kurzech.
 Kačka+Miška+Eli+Anička 


Re: Informace 

(31.7.2006 21:18:09)
Helčo,

prosím nikdo nechce diskriminovat maminky, které kojit nemohou, či z nějakého důvodu nechtějí, je to jen na nich, co si vyberou.

Jde o to, že firmy vyrábějící UM s pro zvýšení svých zisků nestydí lhát a tvrdit, že UM je pro mimi to nejlepší. Je samozřejmě dobře, že něco takového jako UM existuje, pro případy, že to z jakýchkoliv příčin nejde, ale jde o to aby toho nebylo zneužíváno a nadužíváno.

Mě se jako holce například zdálo normální, že k mimi patří lahvička a dudlík. Až pak jsem zjistila, že to taková pravda není a že třeba dudlík není potřeba (u nás) a tu lahev můj Miška taky nezná.
 Katka 
  • 

Nekojení 

(31.7.2006 8:57:25)
Naprosto souhlasím, že kojení, daří-li se, je pro mimi nejlepší. Ale když z jakéhokoliv důvodu kojit nejde, měla by mít matka možnost získat všechny dostupné informace o umělé výživě. Tenhle článek mi přijde hodně militantní.
Já jsem syna kojila plně pouze 3 týdny, částečně pak do 2 měsíců. Při plném kojení neustále hubnul, porodní váhu dosáhl horko těžko v 1 měsící. Když jsem začala dokrmovat (Nutrilonem:-), vřele doporučuji), stalo se z něj veselé, pohodové dítě a já se konečně po mnoha bezesných nocích vyspala. Ale kvůli krátkému kojení jsem zpočátku měla výčitky, a tenhle článek by mi tedy na psychické pohodě nepřidal.
Synovi jsou dneska 3 roky, nestoná, nemá alergie. Teď čekám druhého potomka. Jsem opět odhodlaná kojit, jak to jen půjde, ale pokud bude zase problém, jsem ráda, že jsou běžně dostupné informace o umělé výživě a já si budu moci vybrat nejlepší značku.
 Kačka+Miška+Eli+Anička 


Re: Nekojení 

(31.7.2006 21:45:24)
Katko,

držím palečky :o)
 Ludka+Karolinka+Tatiana 


Kojenie 

(6.8.2006 22:21:53)
Myslim, si ze i preporodna priprava matky na porod a naslednu starostlivost o dieta je mala..aspon u nas je to tak, ak by som sa nepytala mamiciek, nemala okolo seba kojacie matky tiez by som asi dlho nevydrzala, vela robi prostredie v ktorom sme a zijeme...ale vsetko je to v slabej informovanosti, a prednostiach dojcenia, ktore ma.....
neda mi nezareagovat, pretoze o to o co sa dnes snazia marketingove firmy na umelu vyzivu, je fakt sila, ja som este ani neprisla poriadne z porodnice, uz som mala doma cele balenie Nutrilonu!!! To ma dozralo! Preco si myslia, ze nie som schopna kojit!!! Chcu mi to vsugerovat?? Preco? Biznis....vsade sa tocia prachy, chcu nam dokazat, ze bez nich neotehotnejeme, nedonosime, bez ich pomoci neporodime, a ako vidno ani nebudeme vediet kojit, preto nam uz v predstihu posielaju vzorku mlieka!!!! MOzno nabuduce vymyslia, nielen mlieko do troch rokov, ale do piatich a o chvilu bude i pre seniorov !!
Spomeniem len situaciu vo Svedsku, kde 95% zien koji do konca 6 mesiaca dietata, v Taliansku 80%.. a to si zoberte, ze tie matky nemaju 3 ci 4 rocnu matersku dovolenku, a predsa to dokazu! My sme doma, a mozme kojit i do dvoch rokov, ale ( tu nechavam priestor na zamyslenie)....u nas na Slovensku je to 40%, co je velky pokrok, pretoze po revolucii to bolo len 10% zien. A kde je problem?? Myslim v osvete, v mysleni, a v zdravotnictve, v nepripravenom personale, u "flaskovo" zmyslajucich pediatroch (pri nedostatocnom priberani-dokrmovat!!!), nie aby vam adekvatne poradili, ako spravne prilozit dieta, ako zistit ci saje, a ked uz nic, tak nech vam daju aspon nejaky kontakt na laktacnu poradkynu!
Preco to svedky, talianky dokazu a my nie?? Kde je problem?? SMe o nieco menej?
Dnes uz nikto nepochybuje o materskom mlieku, ze je to najlepsie co moze matka dietatu dat.....dajme tym nasim dietatom naozaj to najlepsie, i ked nas to bude stat namahu, ale co pre svoje deti neurobime!!

a k mamickam, ktore nemozu kojit kvoli nastupu do prace, mliecko sa da odstriekat, uskladnit, zamrazit, a neviem ako u vas, ale u nas kojaca matka ma dovolene oddist z prace nakojit svoje dieta..

tak kojeniu zdar
 Marta, dcera 1 rok 
  • 

Asi jste nečetli pořádně ;o) 

(31.7.2006 9:21:13)
Nikde není napsáno, že matka, která nekojí je horší než matka, která dítě kojí. Také to podle mne není nějaký beletrický článek, ale části kodexu, což je něco jako zákon a žádný libozvučný taky neznám.

Jde jen o to, aby co nejvíce maminek vědělo, že je pro dítě lepší mateřské mléko a žádné sebedražší doplňky nebo náhrady ho prostě nenahradí.

Podle mě je zásadní, že do 6 měsíců se má pouze kojit a přitom se běžně doporučují různé příkrmy, ovocné šťávy a čaje. Sama jsem se s tím setkala a naopak jsem sama měla výčitky svědomí, jestli skutečně dělám dobře, že své holčičce nedávám nic jiného než mlíčko.

Já osobně lituji, že se dělá taková osvěta pouze u kojení a ne celkově s výživou malých dětí. Hodně maminek kojí, ale potom cpou děti různými "dětskýmy výrobky" (Pribináčci, ovocná pitíčka, ...) o jejichž kvalitě mám svoje představy.

 Markéta 
  • 

Re: Asi jste nečetli pořádně ;o) 

(31.7.2006 9:30:19)
Ahoj Marto, koukám, že jsem odeslaly reakci téměř nastejno, naprosto s Tebou souhlasím, jen co se týče Pribináčků, tak tam bych si dovolila nesouhlasit, neobsahují lepek a děcka je můžou už od šesti měsíců, proč si myslíš, že jsou nekvalitní, já jsem o jejich kvalitě přesvědčena, máš nějaký článek nebo výzkum, třeba se pletu? Pitíčka v krabičce, to je fakt děs, tam je 100% souhlas. To samé Figo, atd.... že jo?
 lada 
  • 

Re: Re: Asi jste nečetli pořádně ;o) 

(31.7.2006 9:52:59)
Pribináček dítěti neublíží, lepek neobsahuje, ale pro výživu dětí (ale i dospělých) je úplně nevhodný, protože je moc tučný. Lepší je bílý jogurt nebo tvaroh.
 lucia1604 


Re: Re: Re: Asi jste nečetli pořádně ;o) 

(31.7.2006 12:06:22)
u Pribiňáčku by mi spíš vadilo, že obsahuje želatinu... svému dítěti rozhodně nebudu dávat rozemleté kosti a šlachy... bohužel želatinu obsahuje třeba i Dobrá máma :( Klasické bílé jogurty jsou nejlepší
 Eva K 
  • 

Re: Re: Re: Re: Asi jste nečetli pořádně ;o) 

(31.7.2006 13:55:01)
Od kdy se můžou bílé jogurty? Dle knihy prý od roku, kámoška zase od 6 měsíců... Tvaroh je prý těžko stravitelný a taky snad od roku..

Myslím, že pribiňáček obsahuje taky přidávaný cukr:-).

Eva
 lucia1604 


Re: Re: Re: Re: Re: Asi jste nečetli pořádně ;o) 

(31.7.2006 17:58:19)
vy se tady většinou bavíte o matkách, které kojit nemůžou, ale co matky, které kojit můžou, ale nechtějí. Bohužel je to i případ u nás v rodině. Prostě ona kojit nechtěla, protože jí bolely bradavky, tak hned z porodnice běžela k doktorovi, aby jí zastavil laktaci... a proto je ten kodex, aby ženy neuvažovaly, že kojit vlastně nechtějí...
 Markéta, syn 4 r. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi jste nečetli pořádně ;o) 

(31.7.2006 19:18:39)
Myslím si, že žádný kodex nemůže předepisovat, o čem člověk má nebo nemá uvažovat.
 Veru+1(3/06) 
  • 

NECHCI KOJIT 

(2.8.2006 14:29:52)
Já jsem teda mlíko ztratila hrozně rychle a malá byla dlouho v inkubátoru,takže nějaké přisávání opravdu nehrozilo a po odstříkávání 3/4 litru denně jsem byla samá modřina a ona to stejně nechtěla...Ale zajímalo by mě,jsem jediná komu se to hnusí?Ten pocit že po mě teče teplé,lepkavé cosi?Ať si říká kdo chce co chce,pro mě je to tělní sekret....A opravdu si nemyslím že moje mléko mělo dostatek vitamínů,minerálů a tak...Klidně si mě sežerte,je to můj názor!
 Jaga 
  • 

Re: NECHCI KOJIT 

(5.8.2006 19:40:45)
Takhle jsem to cítila při prvním dítěti, při druhém to bylo naopak.
 ivysek 


JAK UKONČIT KOJENÍ - RADY 

(6.8.2006 23:04:01)
Hodně se mluvím o udržení kojení, ale co když je to nemožné? O tom, jak s touto krásnou závislostí přestat, se moc nemluví. Přestala jsem kojit syna v jeho pouhých 19 měsících kvůli lékům, jinak jsem chtěla kojit mnohem déle. Nesli jsme to oba dva psychicky velmi špatně, velkou oporou nám byl taťka. Přestala jsem naráz, koupila Sunar, ale nešlo to, po necelých 24 hodinách jsem se totálně vydeptaná se slzami úplně všude složila na postel a kojila a kojila a kojila.... A pak jsem přestáva pomalinku:
Ráno - snažila jsem se syna zabavit hračkou, koupáním, jídlem, čajem z lahvičky, ze které se mu pije dobře, i když docela teče. Prostě ne Avent :-)
Polední kojení - u toho jsem chtě nechtě zůstávala dlouho, nedařilo se nám uspávat. Nejlepší bylo, když jsme vyrazili ven s kočárkem a malý usnul v něm. Problém byl po probuzení, to chtěl mlíčko, zvládali jsme to stejně jako ráno.
Večer - pořádná večeře - velký jogurt, flaška sunaru, krupicové kaše, odvar z ovesných vloček... A hlavně - přemluvte tátu, ať to zkusí dneska on, a když se mu to nebude dařit, nic se neděje, dítko prostě "unoste", ukolíbejte, cokoliv. Mám bezva houpačku na balkóně a přestávala jsem kojit v létě, takže dobrý! Syn koukal na vlaštovky, na letadla, a najednou spal.

Nebojte se nakojit, když vám bude ouvej! A to jak na srdíčku, tak přetlak v prsou. Zkoušela jsem odstříkávat, ale krátké nakojení je lepší i z hlediska spokojenosti dítěte, odstavuje se hezky pomalu. Takhle jsme to zvládli.
 Markéta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Asi jste nečetli pořádně ;o) 

(31.7.2006 14:02:17)
Ahoj Lucio, ale přírodní želatina je jedna z nejlepších věcí právě na klouby, viz klasický vývar.
 lucia1604 


Re: Re: Re: Re: Re: Asi jste nečetli pořádně ;o) 

(31.7.2006 17:11:22)
Ale přírodní želatina je i Agar a pektin a ty jsou rostlinného původu. A na klouby je nejlepší lněné semínko, to je tak mimochodem :)
 lucia1604 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi jste nečetli pořádně ;o) 

(31.7.2006 18:08:58)
A ještě jsem chtěla takovou poznámku. Jsou matky, které dají miminku už v porodnici dudlík a ono nemá šanci se naučit správně sát (všechno potřebuje čas) a pak se diví, že mají málo mléka. Jakpak by ne, když miminko saje málo, protože to neumí. A s poptávkou klesá i nabídka... Pokud maminka nemůže kojit ze zdravotních důvodů, tak je všechno v pořádku a není se za co cítit špatně!! Jenom bych poopravila tvrzení, že matka má právo se rozhodnout zda bude kojit či ne NA dítě má právo být kojeno... pokud chci a nejde to, tak se nedá nic dělat, ale pokud můžu a nechci, tak je to dost smutné. Myslím, že to ale není případ žádné z vás :) Bohužel se takové ženy najdou...
P.S.: člověk je savec a to se snaží laktační liga a podobné organizace lidem připomenout
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi jste nečetli pořádně ;o) 

(31.7.2006 20:29:09)
Lucio, nemůžu s tebou souhlasit. Kojení je jistě lepší, ale takových práv na to, co je pro dítě nejlepší(žít na venkově, jíst bio potraviny, setkávat se s osvícenými učitelkami ve škole, mít bezstarostné, pohodové rodiče - oba,...) a mohla bych pokračovat do zahlcení Rodiny. Proč zrovna z kojení dělat první mateřské přikázání?
Chápu kojící kampaně, poválečný potravinový průmysl a hurá doba nám s přirozeným chováním k děcku hodně zamávaly(nikdo z mé generace, koho znám, není kojen, alespoň ne tak jak kojíme my), takže nekojící matky, neberte to jako diskriminaci, ale pokus o nápravu. Z druhé strany mi vědecký přístup Laktační ligy přijde trošičku kontraproduktivní, matka si přečte, že pokud dítě mělo dudlíka, je to ztracený a už jde od toho(mé kojené dítě dudlá od malinka, další kojené dítě to dělalo také). Já osobně si myslím(a mám zkušenost), že kojící manuály, jsou-li brány jako dogma, nadělají pěkný chaos. Kojení je normální a přirozené, výhodné a zdravé, nemélo by se z něj ale dělat něco jiného než je, tedy krmení dítěte.
 lucia1604 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi jste nečetli pořádně ;o) 

(1.8.2006 11:52:08)
jen jsem chtěla říct, že kojení miminka je naprostá přirozenost a že taková reklama na UM může tu přirozenost potlačit. Jsme přeci savci a láhev by rozhodně neměla úplně nahradit kojení (myslím globálně), to je cíl toho kodexu. A co dělaly maminky dřív než byl vynalezen dudlík?
 Gábina syn 5 let 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi jste nečetli pořádně ;o) 

(1.8.2006 17:12:47)
Když nebyl dudlík, dávaly maminky cíp plátna, nebo uzel vytvarovaný do podoby dudlíku, nejlépe namočený v medu.

K tomu tvarohu. malé děti by ho nemali dostávat, protože obsahuje hodně bílkovin a oni je neumí zmetabolizovat a zatěžují se ledviny.

Neodsuzuji matky které nechtějí kojit. Je to jen jejich rozhodnutí, jsou plnoleté a svéprávné, tak si dělají co chtějí. Vadí mi, když je ostatní odsuzují.
A taky mi vadí přístup, nekojí jen mrtvá matka.
 Adyna 


Dudlík 

(31.7.2006 22:01:59)
Taky bohužel patřím k těm, které chtěly, ale nešlo to. Hodně smutné pro mě je, že mi k tomu dost "pomohl" i nemocniční personál. Malý dudlík vůbec nechtěl, ale bohužel ve dvou týdnech jsem s ním musela do nemocnice, neboť dostal silný zánět s vysokými horečkami nad 39 st. A protože byl oslabený, méně sál, já jsem díky tomu stresu na tom s mlíčkem taky nebyla nejlíp - tak to bez mého vědomí vyřešili za mě. Prostě jsem se jednou nad ránem, když jsem se přišla zeptat na JIP, že už pro mě nějak dlouho nepřišli na kojení - my jsme mu dali Bebu, poté co jste ho nakojila, tak už za půl hodiny plakal... Na druhý den jsem za ním přišla na JIP - a malý měl dudlík v puseince! Moc jsem se tomu podivila, protože když jsem mu ho předtím cvičně zkusila nabídnout (ve chvílích, kdy opravdu moc plakal), ale dudlík ho neuklidnil, spíš naopak ještě víc rozčílil. Proto jsem byla tak překvapená. Později se mi dostalo vysvětlení - no jo, oni nechtějí, ale když se jim na dudlík kápne troška sladké glukosy, tak jim to zachutná a naučí se... Nemohla jsem se dočkat, až odejdeme domů, ale těch deset dnů, co jsme takto prožili, se na nás obou nenávratně podepsalo....
 lucia1604 


Re: Dudlík 

(1.8.2006 11:55:37)
tak to je mi moc líto, nejhorší je, když to dělají za zády maminky... ta potom nemůže ani protestovat.
 Adyna 


Re: Re: Dudlík 

(1.8.2006 15:58:43)
Byla jsem z toho všeho tenkrát tak vedle, že jsem se ani nezmohla na pořádný odpor. I když jsem se po návratu domů snažila sebevíc, tak už se nám toho moc zachránit nepodařilo a v necelých čtyřech měsících jsem skončila s kojením úplně. Pravda, i do té doby už to pak za moc nestálo. Ale abych doktorům zas až tak moc nekřivdila - hlavní pro mě bylo, že mi mého drobečka vyléčili (strávili jsme v nemocnici dva týdny, z toho šest dnů byl malý na JIP na kapačkách - ATB). Rok jsme pak ještě docházeli do poradny kvůli vrozené vadě na ledvině, ale časem se vše samo vyřešilo a dnes je syn v pořádku. A to je nakonec nejdůležitější...
 Hana, 1 dite 
  • 

Re: Re: Asi jste nečetli pořádně ;o) 

(31.7.2006 9:54:11)
I kdyz kojim uz vice nez rok, taky mam pocit, ze se s kojenim strasne "nadela". Jeste neni problem se dozvedet neco malo o vareni mrkve a brambor a pak informacne "cerna dira" :-) nebo spousta protichudnych informaci.

Snazili jsme se o hypoalergenni dietu. Takze napr. zakaz "exotickych" plodu, jahod . Ale treba presnidavky jsou s mangem i s jahodama, mesice jsou na nich stejne jako u jablickovych nebo hruskovych. Takze neshanet informace cilene, tak ji proste koupim. Nebo kase s cokoladovou prichuti? Vzdyt cokolada se povazuje taky za alergen.

Reaguju na vas prispevek s Pribinakama. Ja ho nedavam doposud (mala rok a tri mesice)- je z tvarohu (ten se tusim nedoporucuje, snad az od roku, protoze je to dost koncentrovana bilkovina a napr. Pribinak je hodne slazeny cukrem - coz se nedoporucuje vubec).

H.




 Marta, dcera 1 rok 
  • 

Re: Re: Re: Asi jste nečetli pořádně ;o) 

(31.7.2006 11:04:43)
Ahoj,

já jsem ty Pribiňáčky uvedla jen jako jednu z mnoha podle mého názoru nevhodných pochoutek pro děti. Žádný článek o tom nemám, ale už v předporodním kurzu nás upozorňovali, že tvaroh se nemá dávat dětem minimálně do 9 měsíců. Také mi to sedí s mým názorem na výživu, který jsem si pracně vytvořila po přečtení několika knížek. Je to hlavně proto, že obsahují mnoho cukru a tuku (jak už psal někdo výš). Přesto se tyto a mnohem horší potraviny pro děti stále propagují a jejich reklama je dětem stále na očích a nikdo z pochopitelných důvodů nevede žádnou kampaň za informovanost.

Sama mám problémy se sháněním informací o výživě. Nastudovala jsem si všechno o péči o miminko a v půl roce jsem nevěděla, co dál. Potom jsem si udělala takový svůj systém. Když se malá rozjedla, což bylo asi v 8 měsících (kojila jsem plně 7 měsíců). Dávala jsem jí ráno pohankovou kaši s vodou a jogurt Hollandia, v poledne zeleninu + rýži, brambory, jáhly, kukuřici, ... a večer kaši (občas jsem "zhřešila" a z lenosti udělala instantní mléčnou). Jinak přes den kukuřičné křupky, ovoce (jen domácí aktuální druhy). Jednou týdně žloutek a do každého oběda olej lisovaný za studena (různé druhy). Kojím stále ráno a večer a max. 2 krát přes den. Malá měla v roce 9,5 kg a 75 cm a byla bez nemocí.

Teď ale zase tápu. Jak dál v druhém roce života? Ráda bych pořád dodržovala zásady zdravé výživy. Stačí tato strava pro takto staré dítě? Co přidat? Začala jsem dávat občas maso, ale pouze z Hipp bio skleniček, nějak tomu kupovanému nevěřím.

Také by mě zajímal váš názor na sušenky pro děti. Jaký je rozdíl mezi nimi a třeba bebečky či obyčejnými piškoty.

Čím sladit, když nechci pro dítě používat normální cukr?

Děkuji za vaše názory a přeji pěkný den.
 Vendy 
  • 

Re: Re: Re: Re: Asi jste nečetli pořádně ;o) 

(31.7.2006 11:15:42)
www.vyzivadeti.cz je tam i poradna a sladit můžeš glukopurem :-)
 Hana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Asi jste nečetli pořádně ;o) 

(31.7.2006 11:26:07)
Kdyz uz prislazujeme, tak Glukopurem - hroznovy cukr.

A k tem susenkam. Nevim to jiste, do tech detskych susenek se, myslim, nedava cele vajicko (bilek).

Hlavni rozdil (ten ale neni z hlediska vyzivy podstatny), co ja tam vidim, je, ze jsou jen nasladle a malo se drobi. Bohuzel mi strasne chutnaji, takze mam vzdycky problem male vsechny nesnist :-).

H.
 Eva K 
  • 

Re: Re: Re: Re: Asi jste nečetli pořádně ;o) 

(31.7.2006 14:11:48)
Ahoj, já ti bohužel neporadím, naopak mě zaujala ta pohanka s vodou, jak se to přesně upravuje? A co jáhly?

Tvému tápání ve výživě rozumím, taky mám pocit, že informace jsou takové "začněte mrkví a pak přidávejte zbytek". Jaký zbytek a kdy už se jaksi rozplývá a rozchází..

Čokoláda vadí kvůli kakau, to je hodně alergenní. Nehledě na ten tuk.

Eva
 Eva K 
  • 

Re: Re: Re: Re: Asi jste nečetli pořádně ;o) 

(31.7.2006 14:20:24)
Článek k výživě na rodině:

http://www.rodina.cz/clanek2779.htm
 Eva, dva broučci 
  • 

Výživa v druhém roce 

(31.7.2006 22:03:48)
K hypoalergenní dietě: pokud má někdo z rodičů alergii, tak by do roka mrňous mimo jiné neměl přijít do styku s kravskou bílkovinou - tj. bez jogurtů, bez sušených mlék, bez mléčných kaší. Mám sennou rýmu a u manžela v rodině je astma, řešila jsem to tak, že jsem kupovala nemléčné kaše a připravovala jsem je s odstříkaným mateřským mlékem, zas takový problém to nebyl.
Masu bych se naopak nevyhýbala - obsahuje důležité bílkoviny, aspoň jednou nebo dvakrát týdně by mělo být na talíři. V některých hypermarketech lze koupit bio-kuře a bio-hovězí, ale myslím že i z normálního masa se svět nezboří a dítě neochoří, stejně to za rok za dva jíst bude.
Někdo se tu ptal na pohankovou kaši - taky jsme obilné kaše jedli až do dvou let - dělala jsem je tak, že jsem nakrájela jablko, dala trochu vody, do toho tři lžíce vloček - střídavě pohankových, ovesných, jáhlových a krátce povařila, na závěr lžičku oleje nebo másla. Pro gurmány s trochou medu, nám vyhovovalo slazení rozmačkaným banánem. Moji kluci to milovali. Nechci se tu rozepisovat, kdyby někdo chtěl další zdravé receptíky, dodám.
 tererezka 
  • 

Re: Výživa v druhém roce 

(22.9.2006 11:04:55)
Zdravých receptíků není nikdy dost. Když mi nějaký pošleš na mail, budu mooc ráda!! Díky.
 Gábina syn 5 let 
  • 

Re: Re: Re: Re: Asi jste nečetli pořádně ;o) 

(1.8.2006 17:18:37)
Mám dotaz k tomu oleji za studena do každého oběda.
Já to zkoušela u kluka a takovou s....u jsem nikdy nezažila, tak jsem přestala. Vaše dítko nemá problémy? Moje švagrová má ty samé zkušenosti. Běhala s malou po doktorech, jako že má pořád strašný průjem, až náhodou řekla o oleji, který vysadila a bylo po problému.
 Eva, dva broučci 
  • 

Olej 

(1.8.2006 19:19:03)
S průjmem jsme tedy potíže nikdy neměli, stoličku máme řídkou při kojení, to jo, ale 1-2x denně, to není průjem. Dávám do každého jídla PÁR KAPEK panenského olivového oleje. Nedávalas víc?
 Eva K 
  • 

Re: Asi jste nečetli pořádně ;o) 

(31.7.2006 12:53:49)
Ahoj,

souhlasím s tebou, že by osvěta o výživě neuškodila. Sama plně kojím pátý měsíc a z příkrmů mám hrůzu. Některé informace zejména o věku, kdy můžou co baštit, se dost rozcházejí.

Myslím, že mohutná kampaň za podporu kojení je důsledek toho, že dříve se kojení zase nepropagovalo vůbec a spoustu lidí se řídí starými nebo aspoň rozšířují staré informace. Např. babičky, žeano. Kojit nemůže údajně jen 3-5% žen.
Taky jsem plašila, jestli nemám Lucince přeci jen dávat čaj nebo vodu a jestli by už neměla dostat šťávu... Vodu mi říkala dokonce lékařka, že si tím mohu "pomoci" ve vedrech. Taky jsem párkrát měla pocit, že mám prsa úplně vypitá a nic už tam být nemůže.. Nebo jsem naopak měla dvě přetékající fontánky. Díky informacím jsem vydržela (tedy přepočítala jsem pleny a uklidnila se:-)).

Přeji maminkám, co nekojí, krmení s láskou a hlavu vzhůru, nenechte se zdeptat. Vždycky se najde někdo, komu se něco nelíbí, ať už jak ty naše caparty krmíme nebo vychováváme. A pozor, nečíst na krabici jen doporučený věk, ale taky obsah kvůli cukrům apod.

Eva
 Andrea 
  • 

Re: Asi jste nečetli pořádně ;o) 

(1.8.2006 0:02:11)
Nesouhlasím - myslím, že jste nečetla vy - opravdu to vyvolává pocit provinění. myslím, že je na každé z nás, jak se rozhodne postupovat - zda kojit či nikoliv. Jedná se o naše děti a každý za to své nese odpovědnost. Není tedy nutné podobnými nátlaky nutit matky kojit za každou cenu do 15 let. Navíc co je vám do toho čím kdo cpe své děti? Vy je pribináčkem necpěte a ostatní ať si to vyřeší samy.
 Andrea 
  • 

Re: Asi jste nečetli pořádně ;o) 

(1.8.2006 0:02:57)
Nesouhlasím - myslím, že jste nečetla vy - opravdu to vyvolává pocit provinění. myslím, že je na každé z nás, jak se rozhodne postupovat - zda kojit či nikoliv. Jedná se o naše děti a každý za to své nese odpovědnost. Není tedy nutné podobnými nátlaky nutit matky kojit za každou cenu do 15 let. Navíc co je vám do toho čím kdo cpe své děti? Vy je pribináčkem necpěte a ostatní ať si to vyřeší samy.
 Andrea 
  • 

Re: Asi jste nečetli pořádně ;o) 

(1.8.2006 0:04:08)
Nesouhlasím - myslím, že jste nečetla vy - opravdu to vyvolává pocit provinění. myslím, že je na každé z nás, jak se rozhodne postupovat - zda kojit či nikoliv. Jedná se o naše děti a každý za to své nese odpovědnost. Není tedy nutné podobnými nátlaky nutit matky kojit za každou cenu do 15 let. Navíc co je vám do toho čím kdo cpe své děti? Vy je pribináčkem necpěte a ostatní ať si to vyřeší samy.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Ale ano, četli jsme pořádně... 

(31.7.2006 10:21:07)
a před svým prvním porodem jsem bohužel navíc brala Laktační ligu tak vážně, že jsem své dítě doslova trápila hlady. Dodnes mám z toho výčitky svědomí.

Po porodu jsme měli problémy s kojením – prostě jsem kojila tak málo, že původně čtyřkilové dítě začalo děsivě hubnout. Jako správná fanatička, vyzbrojená příručkami Laktační ligy, jsem zakazovala personálu nemocnice přikrmovat. Když dítě během několika málo dnů ztratilo snad 10 nebo 12 procent původní váhy, z původního zoufalého křiku už se chudák jen tak malátně odevzdával osudu, začalo mi docházet, že mu ubližuju. Jsem velmi vděčná "neinformovaným a nedostatečně vzdělaným zdravotníkům“, paní Mrázková, za to, že včas zasáhli a domluvili jedné bláznivé ženské s totálně vymytým mozkem, aby přestala své dítě trápit hlady.

Takže jsme přikrmovali od porodnice (Nutrilon – doporučuju :-)) a kojení jsme vzdali kolem 3. měsíce. Dnes je dítěti 26 měsíců a dosud byl u doktorky pouze na povinných kontrolách a očkováních. Jinak ani jednou! Samotnou mě to stále trochu překvapuje, ale dosud nebyl prostě nikdy nemocný. V rámci objektivity musím říci, že mezi 1. a 2. rokem života měl občas projevy mírného atopického ekzému (zřejmě po své babičce, těžké alergičce), ale kortikoidy jsme nikdy brát nemuseli a zdá se, že před 2. rokem se tento ekzém nadobro ztratil.

Tímto bych chtěla spíš uklidnit nekojící matky, aby nepropadali zbytečnému zoufalství a pocitům viny, nenechaly se nikým zblbnout a řídily se vlastním citem. Domněnky o tom, že sušená mléka obsahují bůhvíjaké bakterie podle mě spíš možná přišly ze zemí třetího světa, kde to může být jednou prošlé mléko, podruhé závadná voda a potřetí nedostatečně sterilizované lahvičky. Je velmi dobře, že máme k dispozici informace o jednotlivých výrobcích, je dobře, že si firmy konkurují a nemohou tudíž podstrčit matkám nevhodné výrobky, a bylo by nanejvýš užitečné, aby se též zdůrazňovala potřebná hygiena při přípravě umělého mléka.
 Vladan 


Re: Re: Ale ano, četli jsme pořádně... 

(31.7.2006 13:05:23)
Já nevím, zda maminkám, které mají dítě na umělé výživě zmínky o propagaci kojení ubližují. Ale ten článek byl vysloveně negativně položen. Že prostě žádná alternativa není dost dobrá a maminky by měly hlavně kojit.
Nejsem kojící žena, ani nemám dítě na umělé výživě (hlavně nejsem žena vůbec). Ale být matkou, která vyživuje své dítě pomocí Nutrilonu či jak se ty přípravky jmenují, není mi z toho článku dobře po těle. Nic víc.
 Líza 


Re: Ale ano, četli jsme pořádně... 

(31.7.2006 10:54:25)
ZooZo, co se konkrétně dělo s tvým dítětem nemohu soudit, ale ztratit po porodu 10 nebo 12% tělesné hmotnosti je zcela normální a fyziologické a rozhodně to samo o sobě důvodem k dokrmu nebo ke slovům o matce s vymytým mozkem nemůže být...
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Re: Ale ano, četli jsme pořádně... 

(31.7.2006 11:26:25)
Nevím, jestli jsem ta čísla nepopletla – narodil se 4 kg, po 6 dnech se snad dostal pod 3,5? Každopádně z toho byl dost vyřízenej. Zpočátku řval hlady, potom začal malátnět, navíc měl žloutenku (nekompatibilní Rh), která se nelepšila ani po celých nocích strávených pod lampou. Po 5 nebo 6 dnech je přece už dávno jasný, jestli ta máma mléko má nebo nemá. Po prvních příkrmech rozkvetl jak kytka a od té doby už to nikdy nebylo jinak :-). Myslím, že to bylo zbytečné trápení.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Re: Re: Re: Ale ano, četli jsme pořádně... 

(31.7.2006 14:16:46)
Já jsem ho nepřevedla okamžitě zcela na UM. Kojili jsme dál do 3. měsíce, ale bylo jasný, že to je boj s větrnými mlýny.
 Hana,2 dcerky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Ale ano, četli jsme pořádně... 

(31.7.2006 22:29:56)
Jiřko,ano,laktace se upravuje několik týdnů po porodu,ale....Neměla jsem s tvorbou mlíčka už v porodnici problém,obě holky měly porodní váhu už při propuštění z porodnice(5.den),ale mít ukřičený hladový uzlíček ještě 6.den po porodu,chtěla bych určitě pro své dítě dokrm!!!!Proč se trápit,třebas jen těch 6 týdnů,prstě bych dítě docpala UM.Když máš miminko,které se z uřvaného nespícího človíčka stane po dokrmu UM sladkým andílkem,tak určitě nelituješ.Litovat se dá jedině toho,že prostě kojení nešlo a nejde,ale je stokrát lepší spokojené dítě na UM než ubrečené hladové dítě a nervózní,ale plně kojící matka.
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Ale ano, četli jsme pořádně... 

(31.7.2006 22:38:10)
Malý kojenec se nějaký čas adaptuje a hlad není jeho jediný neklid,není to tak jednoduché, aby se poplakávající kojené dítě příkrmem změnilo ve spícího andílka. Krátce řečeno, kojená dceruška řvala asi tak stejně často jako nekojený synáček ve stejném věku.(a synek navíc zvracel)
 anicka, dominik 08/04 


Re: Re: Re: Ale ano, četli jsme pořádně... 

(31.7.2006 12:16:31)
nas malej se narodil 3,86 kg a zhubl na 3,06 kg. Mel zloutenku a byl cele dny a noci pod lampou. Kdyz jsem se zeptala jestli nehubne nejak moc tak mi lekar vysvetlil, za je to kvuli te zloutence, ze deti s novorozeneckou zl. jsou vice spave a maji malou chut k jidlu a taky kdyz jsou pod lampou tak neni moznost je tak casto prikladat k prsu. Maleho jsem zacala normalne kojit az kdyz se zbavil zloutenky a behem nekolika malo dnu se dostal zpat na porodni vahu i bez UM. Jen jsme museli byt o par dni dele v porodnici.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Re: Re: Re: Ale ano, četli jsme pořádně... 

(31.7.2006 14:40:44)
aničko,

moje dítě mělo od narození obrovský sací reflex a několik dnů doslova zoufale řvalo hlady, žloutenka nežloutenka. Kolem 4. nebo 5. dne hladovění se tedy dostavila únava (nikoli ovšem ztráta apetýtu!) a doktor mi zase pro změnu řekl, že ten úbytek váhy a nedostatečná výživa vlastně znemožňují zdárnější vývoj žloutenky. Jeho slova se potvrdila. Po prvních příkrmech jsem měla před očima úplně jiné dítě. Ve vašem případě šlo možná o nedostatečné sání dítěte z jakéhokoli důvodu, u nás to byl ale naprosto jasný nedostatek na straně matky. Obrovská poptávka, minimální nabídka.

Tím reaguji i na další příspěvek (Andrea). Některé matky hrdinky zde stále dokola razí něco jako "nevzdala jsem to" a "podařilo se". Na můj vkus dost jednoduchá teorie na to, kde všude mohl být problém a co všechno se mohlo přihodit.
 anicka, dominik 08/04 


Re: Re: Re: Re: Re: Ale ano, četli jsme pořádně... 

(31.7.2006 15:17:30)
nemyslim si ze bych byla matka hrdinka, jen jsem popsala svoji zkusenost, muj syn pri zloutence nepribiral, ba naopak. A to ze dvou prostych duvodu, porad spal a kdyz byl vzhuru tak byl pod lampou kde dostal akorat glukozu, ale jakmile se dostal zpatky ke me na pokoj tak jsem ho kojit zacala a slo to.

Nikomu neberu to ze svoje deti nekoji at uz nechce nebo nemuze, je to ciste kazdeho vec. Jen me mrzi jedna vec, vsechny nekoji matky si neustale stezuji jak je za to nekdo odsuzuje, ale neuvedomuji si ze i dnes se najdou lide kteri odsuzuji kojici matky, takze si myslim ze si nemame vzajemne co zavidet.
 andrea 
  • 

Úbytek váhy 

(31.7.2006 13:42:05)
Dcera se narodila taky jako čtyřkilová a po 4 dnech ztratila 10% porodní hmotnosti, měla tedy 3,6 kg. Nikdo v porodnici se nad tím nepozastavoval, ani nad tím, že po kontrolním vážení po kojení nepřiprala ani gram. Prostě asi ještě nebylo dost mléka ... Ale rozhodnutá kojit jsem vydržela, plně kojila 8 měsíců a celkem 37 .....
 Lída+2 


Re: Re: Re: Ale ano, četli jsme pořádně... 

(4.8.2006 18:52:16)
Zoo, teda nevím starší syn měl 3,5kg. Pak měl taky jeden čas 3,00kg,ale pořád mi nikdo neřekl ani nic. Pak byl taky malátný,ale přišlo se na lehkou žloutenku a sama DR mi, řekla, že je spavý a malátnější ze žloutenky....Kojila jsme dál. přímo u sestřiček a hend ho vraceli na svícení.Z porodnice šel 3,2kg a pátý den.

Takže 4kg na 3,5 je vlastně jako u vás.Já si doteď myslela, že úbytek váhy je normální a z Tvých příspěvků je to jako děsná trága, co vyděsí nastávající matky.
:-((((((((((((((((((((((((((((((((

Málo dětí jde nad porodní váhou z porodnice. Prý vyjímky. říkali mi sestry na novorozeneckým.
 Petra (3děti) 
  • 

Re: Re: Re: Re: Ale ano, četli jsme pořádně... 

(5.8.2006 14:44:40)
Jsou opravdu jen vyjímečně mimnka, která odchází z porodnice se svojí porodní váhou.Dítě první 3dny ztrácí asi 10%ze své váhy a po této době začíná zase přibírat normálně. Nestrašte se, je to zcela normální.
 Damila 


Re: Ale ano, četli jsme pořádně... 

(31.7.2006 11:26:24)
Souhlasím s tím, že nekojící matky nemají mít pocit, že jsou špatné. Ať se každý rozhodne podle sebe a co je komu do toho...
Ale zdá se mi přehnané, když tady píšeš, jak si svému dítěti "ubližovala" tím, žes jen kojila a dítko mělo hlad, v prvních dnech zhublo 10-12% váhy... Já nevím, ale to zhubne úplně každé dítě! To je přece normální!
Já jsem první dítě taky od porodnice přikrmovala (Nutrilonem), ale pak doma jsme to postupně odbourávali, až v 6 týdnech jsem opět kojila plně. Taky mi tvrdili, že mám málo mléka a dítě řve, protože má hlad... Nepovažovala bych matky, které chtějí za každou cenu kojit za matky "s vymytým mozkem". Stačí naslouchat sobě, svým potřebám. Pokud jsem přesvědčena, že mému dítku bude líp s umělou výživou, tak mu ji dám, ať si říká kdo chce co chce. Asi jsi nebyla vnitřně přesvědčena o správnosti kojení, a jen se nechala zmanipulovat laktační ligou. Pokud Ti tzv. "nemluvili z duše", bylo zbytečné se snažit jednat podle nich...
Ale člověk si asi musí vyzkoušet na vlastní kůži jak co chutná, to chápu.
 Eva s 10měsíčním klučinou 
  • 

Re: Ale ano, četli jsme pořádně... 

(31.7.2006 22:25:54)
Ztráta hmotnosti 10% po porodu je úplně normální, stane se to většině dětí. Určitě jsi ho netrápila.
 Vendy 
  • 

Nevztekejte se!!!! 

(31.7.2006 10:25:47)
Stačí si jen vzpomenout, kolik z nás, narozených v 70.-80. letech bylo kojeno déle než 6 týdnů. Našim matkám byla doporučena umělá výživa jako adekvátní náhrada mateřského mléka a naše matky v dobré víře nás hromadně odstavovaly v šesti týdnech i dřív. Myslím, že takový kodex je více než prospěšný a jestli způsobí, že 90% matek bude kojit, aniž by jim někdo nasazoval brouka do hlavy, že možná existuje něco lepšího, než kojení a 10% se bude vztekat, že je to diskriminace apod. tak je to úspěch a posun od 80. let. Matky, které nemohly nebo nechtěly kojit mají neprávem pocit, že jakákoliv propagace kojení je zaměřená proti nim a vždycky se ozvou ty nekojící, že jejich děti vyrostly, nejsou nemocné, jsou inteligentní apod. To vám nikdo nebere a v tomto článku není o tom, že jste špatné matky ani zmínka. Takže milé nekojící maminky - buďte v klidu, hlavně se s tím, že nekojíte, musíte vyrovnat vy samy, věřte, že nám kojícím je to jedno a že se na vás někdo kouká skrz prsty je spíš váš pocit a jestli to někdo skutečně dělá, hlavu vzhůru a nedeptejte se tím, vy samy víte nejlépe, z jakého důvodu nekojíte a nikdo nemá právo vás soudit, ať je ten důvod jakýkoliv. A nám kojícím nechte naši propagaci kojení a nevztekejte se při každé zmínce o tom,že kojení je lepší než UM :-)
 Alice + 3 


Re: Nevztekejte se!!!! 

(31.7.2006 23:04:59)
Vendy, sto bodou!
Dalo se opravdu cekat, ze se ozvou nekojící a budou se -neprávem- cítit dotcené, ale je to opravdu jen otázka jejich psychohygieny, v tom kodexu o tom není ani zmínka. Vzdyt mezi informací a propagací UM je velky rozdíl. K informaci se dostanete snadno i kdyby se opravdu dodrzovalo v praxi vse, o cem se v kodexu píse.
A jen dodám, ze to není v zájmu nás -kojících, ale práve v zájmu tech budoucích, které by jinak mohly snadno podlehnout klamu a rozsírit radu tech dotcenych a "diskriminovanych".
Své starsí deti jsem moc dlouho nekojila a jen dodám, ze z blbosti vlastní a cizí, ale nepotrebuju si lhát do kapsy.
 klára 
  • 

Re: Nevztekejte se!!!! 

(2.8.2006 12:35:56)
Můžu se zeptat ,napiš třeba body-v čem je kojení pro dítě prospěšnější než UV?Dcera,které je dnes 19 vyrostla na UV-je z ní pohodová inteligentní a psychicky vyrovnaná vysokoškolačka,ani obézní ani vychrtlá a hlavně byla /musím zaklepat 2 x nemocná-jednou angina asi v 6 a 15ti lehký zápal plic z lyžování/.A co se týče vztahu,tak ho máme perfektní.přestože je jedináček,tak na mně nebyla extrémně fixovaná,což se o dnešních kojených závisláčcích,kreří ještě ve 3 letech rvou z mámy triko na veřejnosti nebo musí být prsem uspáváni říci nedá.Jinak pro úplnost -kojena byla 2 měsíce a byla nespokojená,po zavedení UV v 19 usnula a v 6 se probudila.
 Rebelka 
  • 

Re: Re: Nevztekejte se!!!! 

(2.8.2006 16:40:01)
Kláro, souhlas! jako bývalá rok kojící si taky myslím, že se citové pouto přeceňuje, přece (skoro) každá matka miluje své dítě a kojení na to nemá vliv, to je prostě nesmysl. Nás máma se segrou kojila taky jen dva měsíce a máme ji rády. A jak píšeš o těch závisláčcích, souhlasím - mám totiž pocit, že v tomto případě nejde o prospěch kojení pro dítě - vždyť jí normální jídlo, spíše mi připadá, že některé matky nechtějí, aby se jejich dítko osamostatnilo - přestanu kojit, přestanu být pro dítě nenahraditelná.
 klára 
  • 

Re: Re: Re: Nevztekejte se!!!! 

(3.8.2006 12:37:39)
Dík za spřízněnou duši.Mám kamarádku učitelku v MŠ ,zrovna včera jsme si povídaly-dostali do MŠ holčičku na rok před školou -tedy pětiletou.Do pěti let kojenou a odstavenou jenom z důvodu povinného docházení předškoláků.Říkala,že za 30 let své praxe/je to fakt pohodářka klidná a děti má ráda /to ještě nezažila.Jedna učitelka se prakticky věnuje jenom jí ,protože pořád řve-volá mámu nejí ,nekomunikuje a naprosto se nemůže zařadit do kolektivu.A kdo zato může?Ta malá ne ,tu nezdravou závislost v ní vypěstovala matka a opravdu jí provedla medvědí službu.Holka má teď trauma,doteď měla mámu za zadkem a s prsem k dispozici a teď to pro ni musí být trauma na hezky dlouho/nebo taky napořád/.Ale matka je ještě hrdá na to ,jak ji má holčička "ráda".zdraví Klára
 Damila 


Závislá holčička 

(3.8.2006 13:12:11)
Kláro,
víš, já bych tak rychle nesoudila tu mámu. Možná máš pravdu, že je to její vina, že si děcko k sobě tak připoutala. Ale z vlastní zkušenosti vím, že některé věci matka prostě změnit nemůže. můj starší syn byl na mě extrémně závislý, ve školce řval celé 2 roky, než šel do školy... I mně samotnou jeho závislost obtěžovala, ale to se nedá poručit. Dítě z toho prostě musí vyrůst. Je to těžké nejen pro mámu a učitelky, ale i to dítě samotné je jistě nešťastné, že je tak závislé. Vždyť pro něj je velká bolest, každé odloučení. A bolest nikdo nevyhledává.
 10.5Libik12 


Re: Re: Nevztekejte se!!!! 

(3.8.2006 12:44:34)
Typická úvaha nekojící matky, která generalizuje. Kláro, proč by ti měly kojící obhajovat kojení, když mléko se zkrátka tvoří proto, aby jím bylo krmeno mládě?
Etiku učitelky MŠ, která vytrubuje do světa takováto rádoby psychologická hodnocení ani komentovat nebudu.
 klára 
  • 

Re: Re: Re: Nevztekejte se!!!! 

(3.8.2006 12:56:46)
Když se svěří kamarádce,tak to snad nebereš jako vytrubování,ani já nevím jak se to dítě a jeho matka jmenují -řešily jsme spolu pouze pracovní případ .A nepoužívej slova jako generalizování a přečti si pozorně můj předchozí příspěvek ,já nechci obhajování já chci naprosto objektivně slyšet,v čem je to lepší,tak kdyžtak odpověz na otázku a nekejhej jako potrefená husa.
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Nevztekejte se!!!! 

(3.8.2006 16:35:11)
No máš tak, milá drzá Kláro. Proč je lepší slunce než solárko, horský vzduch než gel na osvěžení vzduchu, jablko než celaskon, dobrý milenec než vibrátor? Vždyť přece všechny zmiňované náhražky plní svoji zástupnou funkci, ne?
 Levandule 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Nevztekejte se!!!! 

(3.8.2006 16:41:41)
Libik :-)! Super, 1 s * :-)!
 Pruhovaná, dcera a syn 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Nevztekejte se!!!! 

(3.8.2006 18:09:09)
A v čem je to horší? No přece v tom, že přirozené kojení nutí matku v noci vstávat k dítěti - ono se BUDÍ - a chce MLÉKO - které blbá příroda vmyslela, když přece mohla rovnou nechat na stromech růst v lahvích umělou výživu. Po UV spí od 19 do 6 a je pokoj... V čem je to lepší - méně alergií, ochtrana proti atopickému ekzému, ochrana proti nemocem, bílkoviny našemu živočišnému druhu vlastní, psychické výhody - tyto argumenty tazatelka zná a odmítá - co ještě chce slyšet? Že nekojit je stejně správné, normální a přirozené jako kojit? Ale není. Je štěstí, že je tu UV pro ty, co koji opravdu nemohou, ale jinak jde jen o propagandu výrobců a jejich zisky. Nebo o zpupnhost lidí, kteří si myslí, že poručí větru a dešti a vyrobí pro novorozence něco lepšího, než je mateřské mléko.
 Alice + 3 


Re: Re: Re: Nevztekejte se!!!! 

(3.8.2006 13:08:12)
Libiku, chápu te, ale tato diskuse nema smyl a vyznam toho clanku se uplne ztratí pod nánosem ptacího trusu, uz takhle je to na slepé koleji.
 Alice + 3 


Re: Re: Re: Nevztekejte se!!!! 

(3.8.2006 13:10:18)
Libiku, chápu te, ale tato diskuse nema smyl a vyznam toho clanku se uplne ztratí pod nánosem ptacího trusu, uz takhle je to na slepé koleji.
 Alice + 3 


Re: Re: Re: Re: Re: Nevztekejte se!!!! 

(3.8.2006 17:46:51)
Milado, uvedomuju si, ze nemám co kecat Libikovi do toho, na co bude nebo nebude reagovat...presto jsem si dovolila to udelat, duvod jsem napsala.
 klára 
  • 

Re: Re: Re: Nevztekejte se!!!! 

(4.8.2006 8:41:12)
Ne všem dělá dobře ty dogmatičko
28279 Kožní nebo Léčitel?
( 28.12.2004 21:14:45 Hana ,syn 2 roky (atopický ekzém) )
Přeji hezký den všem kdo čtou tyto řádky.Můj dotaz je ohledně mého 2 letého syna,který má atopický ekzém.Paní doktorka dělala synovi test na co je alergický.Vyšlo nám pouze na kravské mléko.Ale nechápu,proč měl ekzém i když jsem ho kojila a držela jsem kvůli jeho ekzému dietu.Kojila jsem rok a po roce se ekzém trochu umírnil.V roce a půl se to podstatně zhoršilo. Paní doktorka řekla,že nám na lechtání napíše Fenistil(to vůbec nezabírá).A říkala,že to chce neustále mazat a ve dvou letech,že nám napíše Zirtek. Chodit nakožní je dle mého názoru a zkušeností úplně zbytečné. Po dvou měsících už jsem to nevydržela a začala jsem vyhledávat nějakého jiného léčitele.Našla jsem lidovou léčitelku,která šíří metodu MUDr.J.Jonáše.Jde o vyčištění organismu,protože sice ekzém je kožní choroba,ale vychází ze vnitř těla. Asi před 2 měsíci jsme začali očišťující kůru.Není pochopitelně zadarmo,ale už nevím co bych vyzkoušela. Léčitelka mě upozornila,že ze začátku může tělíčko reagovat velmi podrážděně,zkrátka to špatné musí z těla ven a tím pádem se to prý ze začátku hodně zhorší.Po měsíci a půl jsem musela vysadit na týden,protože synovi lezla stolička a zhoršilo se mu to fest.Dnes je poslední den po týdenní pauze a můžu říct,že kůži má dnes téměř čistou.Zítra opět začneme brát očišťující kůru a věřím,že až ji dobereme bude to lepší.Chci se jen zeptat čím mám mazat syna.Protože když má nafouklý rozškrábaný nožičky a namažu mu je,tak brečí a říká,že ho to bolí.Myslím si,že ho to štípe. Vyzkoušela jsem:všechny indulony,niveu, johnson´s baby,sádlo,olivový olej,různé masti z mrtvého moře,lipobase,a všelijaké mastiA dokonce nám bylo doporučen krém speciálně na ekzém Atoderm P.O.zinc asi za 300.-Kč a po prvním namazání mu kůže úplně zrudla,že jsme krém ihned vyloučili.Vím,že krém nesmí být parfémovaný,ale co je vhodné? A tím Vás žádám o radu jaký krém,když ani indulona není vhodná a jestli můžeme sehnat v lékárně nebo na předpis nějaké kapky na zmírnění lechtání a zda li se to může kombinovat s kapkami na očistu. Víte rádi bysme se s manželem taky někdy vyspali.Být několikrát za noc(téměř každý den)vzhůru a snažit se pomoct synovi od ukrutného lechtání,vyčerpá opravdu i ty nejsilnější.
Odpověď
 Jana, dve deti 
  • 

Zákaz?? 

(31.7.2006 10:35:21)
No teda ja neviem, ale uvadzat v kodexe slovicko "Zakaz" zachadza do extremov. Co tak ho zamenit slovickom "Doporucuje sa". A o laktacnej lige si tiez myslim svoje..nemam dobre spomienky na obdobie kojenia mojich deti.. prave vdaka nej..
 Kačka+Miška+Eli+Anička 


Re: Zákaz?? 

(31.7.2006 22:43:17)
Jano,

jenže pokud je něco "pouze" doporučení, tak to není závazné, viz doporučení WHO o postupech při porodu, a NEMUSÍ SE TO DODRŽOVAT.

Souhlasím s Vendy, že "Ten článek není o tom, že je zákaz podávat informace o UM, ale že na nás nebudou z televize koukat baculatá nádherná miminka a upravená maminka s lahvičkou v ruce a nebude tvrdit, že od doby, co nekojí a používá nutrilon je všechno ideální..."
 Kačka+Miška+Eli+Anička 


Re: Re: Re: Zákaz?? 

(31.7.2006 23:23:45)
Ne a je to dobře, informace by měli být pokud možno nestrané. Já jdu do vrtule z reklam na pampersky, ale to je jiná diskuze :o)
 Adyna 


Re: Re: Re: Zákaz?? 

(1.8.2006 17:30:16)
Musím souhlasit. Taky si myslím, že to s tou reklamou na UV není až tak hrozné. Zkuste se vžít do role maminek, které z jakéhokoliv kojit nemůžou. Byl to i náš případ - poté, co mi syn ve dvou týdnech vážně onemocněl a strávil určitý čas na JIP se kojení tak narušilo (bohužel i přispěním zdravotnického personálu), že se mi přes veškerou snahu po návratu domů kojení obnovit nepodařilo. Ještě asi dva a půl měsíce jsme bojovali, ale nedopadlo to. I když jsem od začátku byla rozhodnutá kojit co nejdéle, tak v tomto okamžiku jsem byla vděčná za umělé mlíčko, které malému nakonec zachutnalo.
 Vendy 
  • 

Informace o UM 

(31.7.2006 10:49:03)
A pro ty, které volají po informacích o UM - stačí zadat ve vyhledávači nutrilon (www.nutrilon.cz) BEBA (www.nestle.cz) a informací máte až až. Takže ne že informace nejou (l)LoraX), ony jsou, ale musíte si je najít.

Ten článek není o tom, že je zákaz podávat informace o UM, ale že na nás nebudou z televize koukat baculatá nádherná miminka a upravená maminka s lahvičkou v ruce a nebude tvrdit, že od doby, co nekojí a používá nutrilon je všechno ideální...
 Jana, dve deti 
  • 

Re: Informace o UM 

(31.7.2006 11:18:58)
No nie je to tak jednoduche, ziskat informacie o UM.A vies preco? Lebo nazvy umelych mliecnych nahrad je prave zakazane podla kodexu rozsirovat. Takze taka napr.prvorodicka, je rozhodnuta kojit,ale nedari sa jej z roznych pricin.. a v porodnici jej povedia ze je to jej chyba a kojit moze kazda. Takze je v depresii, ze je neschopna matka, dieta je hladne, mrzute stale placlive, matka tiez,, neustale v strese..atd. Kde si asi tak ma zistit nazvy UM, ich zlozenie a doporucenia, ktore su pre deticky vhodne. Ja neviem, preco to nemoze fungovat tak, ze sa bude propagovat kojenie, ale na druhej strane sa nebude robit veda z toho, ak matka, ktora nemoze kojit z roznych pricin bude krmit svoje dietatko UM. A nebudu ju prenasledovat s roznymi hrozostrasnymi predpovedami, ako bude jej dieta chore.. atd.. Toto nie su vymysli, ale zazila som to na vlastnej kozi.. a spolu so mnou aj vela inych mamiciek.
 vendy 
  • 

Re: Re: Informace o UM 

(31.7.2006 11:29:55)
No tak tohle je už extrém :-) I přesto, že prvorodička nezná názvy UM, když budeme předpokládat, že ví, že UM existuje, tak se zeptá dětské lékařky, která jí doporučí ideální formuli pro její dítě. A UM se má stejně zavádět na radu pediatra, takže to máme vyřešené :-)))
 Jana. dve deti 
  • 

Re: Re: Re: Informace o UM 

(31.7.2006 11:39:17)
No to je teda extrem, ked sa spytas prave pediatricky na nazov umeleho mlieka a dostane sa ti odpovede, ze ti ziadne umele mlieko v porodnici nedostane, ze si neschopna matka atd..Ak so to nezazila tak to nikdy nepochopis.. A ze okrem glukozy nic dieta nedostane.. a potom je zrazu uz neskoro,.. dieta podvyzivene..pod vahou a zrazu umele mlieko je uz zrazu dostupne... No teda je extrem, a nechci ho nikdy zazit, resp. nikomu ho nezelam zazit.
 Zuzana27 


Re: Re: Re: Informace o UM 

(31.7.2006 11:57:53)
Vendy,
tady se musím trošku zastat maminek, že se znalostí pediatrů o výhodách a nevýhodách jednotlivých UM je to dost mizerné. Rodila jsem koncem 2003 a dvojčata. Z porodnice jsem odcházela s tím, že děti nekojím (to bylo v porodní zprávě- pro hypo.... matky děti převedny na umělou formuli). Ale já byla přesvědčená že kojit budu, takže jsem si fakt dopředu žádné ifnormace nezjišťovala. No a v porodnici - děti byly nedonošené i když se slušnou váhou (2,4 a 2,73) a začaly problémy. Jakou formuli zvolit - já apelovala na hypoalergenní (které dost dlouho sháněli a řešili zda ho vůbec mají) a oni apelovali na nedonošenecké (myslím že Alprem), jenže to není hypoalergenní. Když jsem chtěla tip na hypoalergenní - nedostala jsem ho - jen mi řekli, že když JÁ chci radši hypoalergenní, ať si vyberu. No jak asi...vzpomněla jsem si na kamarádku a co měla ona za značku a bylo. Jak jinak jsem to měla udělat? Je fakt, že tohle je jen moje zkušenost, ale bylo to velmi nepříjemné. I ty poznámky některých rádobyodborníků na kojení- lékařů z dětského oddělení. S kojením mi nikdo - kromě mé kamarádky, která za mnou chodila ve svém volném čase - nepomohl.

Proč se to nepovedo? Já jsem byla celkem v mizermén stavu po porodu, dva dny na JIPu a děti jsem neviděla. První týden mi je odmítly nosit v noci a já nebyla schopná k nim dojít. Ano, nakonec jsem to nějak překonala, kojila jsem částečně 7 měsíců, ale stejně z toho nemám dobrý pocit. Prostě vím, že se něco nepovedlo, nevím jaký je na tom můj díl viny, ale články, jež říkají že "kojení je to nejlepší a je nutné to pro dítko udělat" mě tak trošku mrzí. Nic víc, nic míň.
 Martina 
  • 

Re: Re: Informace o UM 

(31.7.2006 13:15:03)
jana, uplne suhlasim.


Myslim si, ze propagacia kojenia ozaj ublizuje matkam, ktore kojit nemozu alebo nechcu. Presne, vyroky typu " je treba urobit pre kojenie maximum" su najhorsie, matky sa trapia a trapia, dieta pisti od hladu a vsetci su vynervovani...

Kojila som rok, sice s klobucikmi, ale predsa. Tiez mi ublizovalo, ze v kazdom letaku LL a casopisoch citala, ze kojenie s klobucikmi je vlastne hrozne, lebo klesa produkcia mlieka atd. tak som sa nervovala, snazila sa malu naucit bez klobucikov, ale neslo to. BOla som z toho vystresovana, ale nakoniec sa ukazalo, ze to mlieka mam dostatok az prebytok a ze vdaka klobucikom som si "uchovala" bradavky.

Myslim si, ze by nemala byt ziadna propagacia, ale skor informacna kampan poukazujuca na plusy a minusy kojenia a plusy a minusy UM, ako to je napr. vo Francuzsku s tym, ze kazda matka sa rozhodne, ci bude kojit alebo nie a a nikto ju za to "neupali", ak kojit nechce.

DRuhe dieta by som tiez chcela kojit, ale ak to nepojde, nebudem sa nervovat.

Navyse otazka alergii a chorob je sporna, lebo poznam nekojene deti, ktore alergiu nemaju a nie su ani casto chore a zase kojene s roznymi alergiami.
 Marta, dcera 1 rok 
  • 

Re: Re: Informace o UM 

(31.7.2006 12:29:47)
No, já teda nevím. Ale i jako kojící matka mám docela přehled o UV a to ze všech letáčků o přesnídávkách, které jsou téměř v každé lékárně, drogerii a také u dětského lékaře.

Firmy vám je rády i zašlou přímo domů. Je tam kompletní přehled sortimentu, tabulky od kterého měsíce, co dítěti dávat. Také jsou tam vysvětlivky k etiketám a oddíly se pro alergiky a různé další komplikace. Není problém si je obstarat a srovnat, největší výrobci jsou myslím u nás tři Hamé, Nestlé a Hipp, takže to zas tolik času nezabere.

Je logické, že jsou dostupnější materiály o různých výrobcích pro děti, ze kterých žije spousta firem než o kojení, které je zadarmo a není k němu nic potřeba a právě proto je tady liga na podporu kojení.

Moc se mi líbí reakce Vendy :o). Samotné je mi totiž vážně jedno jestli ti ostatní kojí nebo ne :o), stejně tak jako jestli jedí maso nebo pijí bublinkové vody :o).


 HelenaPa 


Re: Informace o UM 

(31.7.2006 13:21:37)
Nevím, jak to chodí u vás, ale u nás na malé vesnici má pediatrička docela slušný přehled. (Mimi se nám teprve narodí, ale byla jsem se s ní radit předem.) Navíc poměrně ucelený přehled všech možných složek různých počátečních, pokračovacích, speciálních a batolecích mlék, příkrmů, kašiček a nápojů od různých výrobců přinesl speciál Betynky - 1. rok života (koupila jsem si ho minulý týden, takže by měl být ještě v prodeji). Myslím, že není nutné mít přístup k internetu, aby člověk informace sehnal, pokud chce. Chápu, že před 6 lety to mohlo být jinak. Přeji všem maminkám, aby mohly své dítě v klidu a pohodě krmit tak, jak uznají samy za vhodné.
 Vendy 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Informace o UM 

(31.7.2006 14:48:00)
Milado, LoraX - Tak pokud vám není schopná poradit vaše pediatrička a vy máte své dítě rádi, tak buď změňte pediatra nebo se v případě alergií poraďte s alergologem, který by měl umět poradit a pokud ne, tak bychom měli řešit naše zdravotnictví, ale tohle reklama na UM NEVYŘEŠÍ!!! Mimochodem mám taky šestiletého syna a než jsem šla do porodnice, byla jsem vyzbrojena nejen informacemi o kojení, ale i o UV, byly toho a jsou plné betynky a podobné časopisy. Možná namítneš, že Betynku si některá maminka nemůže dovolit :-))) Prostě kdo informace chce získat, získá je.
 vendy 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Informace o UM 

(31.7.2006 15:37:25)
Milado, ty bys ráda od všech nějaké důkazy, ty lidem moc nevěříš :-) Nemám skener ani čas hledat článek, prostě mi buď věř nebo nevěř, říkám to, jak to je. Prostě v Betynce tyto informace byly už v roce 2000, kdy jsem čekala první dítě.
 Vendy 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Informace o UM 

(31.7.2006 16:08:40)
Myslím že jsem tu mluvili o tom, že prvorodička nezná názvy umělé výživy - tak proto jsem psala, že já jsem tyto názvy znala v roce 2000, včetně toho, že jsou mléka pro alergiky, sojová mléka, mléka pro děti s refluxem a dokonce mléko pro kojené děti, které jim zahustí MM v bříšku, když ublinkávají... nebudou mi za to líbat ruce matky s alergickými dětmi, ale do porodnice jsem mohla jít s klidným svědomím, že pokud se kojení nepovede, umím si vybrat.

Je třeba odlišovat nezávislé a pravdivé informace o tom, které mléko pro které děti je nejlepší, které samozřejmě nikdo neodsuzuje, od REKLAMY, která by mohla svádět k doměnce, že UV je lepší než MM, to je to, o čem článek byl a o čem tu mluvím. Jakobyste neznaly reklamy na prášky na hubnutí, které nefungují, voda, která regeneruje apod. Za chvilku bychom tu bez tohoto omezení měli reklamy na inteligentní a výjimečné děti krmené tou a tou výživou a kojení by bylo tam, kde před 30 lety.
 Zuzana27 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Informace o UM 

(31.7.2006 16:12:56)
vendy,
mléko pro kojené děti, které jim zahustí v bříšku mlíčko aby neublinkávali není mléko, ale přípravek zvaný Nutriton, jež nemá s mlékem nic společného.
Opravdu by mě zajímalo, jestli bys v situaci "vaše mléko dětem nestačí, zvolíme něco jiného" byla dost v obraze, abysis dobře vybrala anebo bys uvítala diskusi s oním lékařem, který by ti pomohl. Já se dost v obraze necítila. Diskusi mi nikdo nenabídl a já si prostě musela zvolit sama. To že mi nikdo nepomohl mi vadilo a vadí!!!
 Vendy 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Informace o UM 

(31.7.2006 16:22:41)
Klaudie, já o voze, ty o koze :-) Uvítala bych diskuzi s lékařem, ale ne s obchodném zástupcem. Bylo by to jako s pojišťovákama - přišli jsme z porodnice a byli tu 2 OZ vnucovat mi jejich pojistku. Stejně tak bez regulace reklamy by tady zvonil zástupce s mlékem, že to jeho mléko je nej.., moje mimi je hubené apod.

Takže znovu opakuju - informace ANO (a pokud je nemají zdravotníci, je to smutné, ale je to jiná diskuze) a neomezená reklama NE. Můj názor, nezlob se..
 Zuzana27 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Informace o UM 

(31.7.2006 16:30:39)
jasně a proč článek propaguje, že z rukou zdravotníka NE UM??????????????? když jsme tedy o voze a koze, že....

jinak AR je antirefluxní, takže proti ublinkávání...
 Vendy 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Informace o UM 

(31.7.2006 16:37:26)
Mluví tam o reklamním vzorku, nikoliv o mléku z rukou zdravotníka.
 Vendy 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Informace o UM 

(31.7.2006 16:49:15)
Tak Milado, tohle je trošku specifický případ, myslím, že se jim jedná o to, že kdyby zdravotníci dávali v porodnici vzorky UM, třeba dříve nebo později by po něm kojící šestineděla v nouzi sáhla v domění, když dostala od lékaře vzorek mléka, přece miminku UM neublíží, miminko se uklidní, táta běží pro krabici stejné značky a kojení je to tam.

Už mě ta diskuze nebaví, takže se s vámi loučím :-)
 Kačka, syn 1 rok 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Informace o UM 

(31.7.2006 23:18:01)
LoroX,

koukám, že o UM víš hodně. Přiznám se, že já o tom moc nevím (zatím stále kojím) a docela by mě ty informace zajímaly. Nechceš napsat o umělé výživě článek? Bylo to myslím záslužné dát info.
 Vendy 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Informace o UM 

(31.7.2006 16:38:10)
Mluví tam o reklamním vzorku, nikoliv o mléku z rukou zdravotníka.
 Zuzana27 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Informace o UM 

(31.7.2006 16:21:43)
A ještě - ó jak jsem byla ráda za v té době - jedno jediné mléko v kombinaci HA a AR:-)) Novinka - tedy u nás - v roce 2004:-(
 Kačka+Miška+Eli+Anička 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Informace o UM 

(31.7.2006 23:38:26)
LoroX,

jen by mě zajímalo

""Dodám sem jeden nepopulární, ale prokazatelný fakt - i kojené dítě kojicí matky může mít alergii na BKM - ona částečně přes tu mámu projde. V extrémně vzácných případech pak takové děti musejí být dokonce přestat kojené. To je extrém. Ale i kojicí maminky by v tomto světle možná měly být poučeny kdy a co a jak dál, pokud se nějaké potíže vyskytnou.""

proč by musela kojící mamina přestat kojit v případě výskytu alergie na KM, když stačí vyloučit ho ze stravy ne?
 Zuzana27 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Informace o UM 

(31.7.2006 16:01:07)
Vendy, jenže v mém případě nastal problém UŽ v porodnici a v porodnici se pediatr fakt blbě mění:-(( Navíc já jsem na tom byla opravdu psychicky mizerně, že mi kojení nejde, tak jsem odkývala UM 10 den po porodu jen protože by nás jinak pustili domů až bůhví kdy a to že jsem lobovala, ať dostanou aspoň HA formuli jsem dělala jen tak automaticky. Opravdu bojovat jsem za to začala až když začali dohady proč je to pro ně moc komplikovaný. Dokonce mi manžel jednu krabici do porodnice dovezl, když celý den nevěděli, jestli vlastně HA mlíko mají. Jo a pak jí někam zamkli a my jí ani domů nedostali:-( to jen tak na okraj.

Ale když tu výživu rozšířím - fakt si myslím, že info schází. Když si nějaká maminka, která má snahu kojit a živit dítko zdravě přečte např. Fořta, který je určitě extrém co se týče příkrmů je zase zklamaná, neboť on předpokládá téměř automaticky, že matka jež se stará (rozuměj má zájem) o výživu dítka, tak kojí. Jenže né vždy to jde. Takže jsem pátrala a zjišťovala dál, ale to jsem na to měla více času, než v porodnici, kdy jsem během jednoho dne a BEZ podpory ze strany zdravotníků musela rozhodnout čím mi děti začnou dokrmovat.... Prostě jsem začala s mrkví a když jsem nevěděla co dál, tak holt jsem týden počkala, než jsem se rozhodla co zvolím jako druhý příkrm. Chybí mi informace o tom, jestli je fakt nutné dítě nekojené přikrmovat od čtvrtého měsíce (já to neudělala a pediatr mi to odsouhlasil). Chybí mi informace o tom, jaké potraviny nejsou vhodné a proč. Mnohem více mi chybí toto než články o propagaci kojení. Prostě diskuse pár výživových odborníků (jako je třeba v pořadu "pod pokličkou" - jenže tam je to pro dospělé), kde by formou více názorů na věc vznikaly podněty pro maminky, aby si maminky mohly vybrat co zrovna jim přijde vhodné....
 Gábina syn 5 let 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Informace o UM 

(1.8.2006 17:30:09)
Rodila jsem v roce 2000 a o HA mléku jsem se dozvěděla až v porodnici.
Na jejich obhajobu musím říct, že HA mléko dostávali všechny děti automaticy ( teda ty, které potřebovali dokrmovat) Jinak jako koule jsem se koukala po obchodech a něvěřila kolik UM existuje a nevěděla jsem co pořídit. trošku osvěty by doopravdy nezaškodilo.
 Alice + 3 


Re: Re: Re: Re: Re: Informace o UM 

(31.7.2006 23:53:07)
Milado, uz nevím jestli dotycná pátrala po vhodném mléce pro alergické díte sama, ale nejspís dostala doporucení od odborníka.
Ta tvoje kontrolní otázka znela jaké mléko pro díte s PROKAZANOU alergií na KM?
Situace pred 6lety: pro syna byl doporucen Nutrilon pepti PREVENTIVNE, obcas i na hrazeny predpis.
Situace pred 8lety: stejné mléko uz bylo doporuceno i pro dceru, ale ona ho chutove nesnasela a proto jsme to stridali, krome jiného s Nutrilonem Low Lactose kvuli prujmum.
Akorát si uz nepamatuju, jestli nedoslo i na Nutrilon pepti junior.
 Alice + 3 


Re: Re: Re: Re: Re: Informace o UM 

(1.8.2006 0:03:01)
Milado, uz nevím jestli dotycná pátrala po vhodném mléce pro alergické díte sama, ale nejspís dostala doporucení od odborníka.
Ta tvoje kontrolní otázka znela jaké mléko pro díte s PROKAZANOU alergií na KM?
Situace pred 6lety: pro syna byl doporucen Nutrilon pepti PREVENTIVNE, obcas i na hrazeny predpis.
Situace pred 8lety: stejné mléko uz bylo doporuceno i pro dceru, ale ona ho chutove nesnasela a proto jsme to stridali, krome jiného s Nutrilonem Low Lactose kvuli prujmum.
Akorát si uz nepamatuju, jestli nedoslo i na Nutrilon pepti junior.

Jeste bych podotkla, ze techto mlék se reklamy tolik netykají, navíc je na krabici upozornení.
 Marta, dcera 1 rok 
  • 

Re: Re: Re: Re: Informace o UM 

(31.7.2006 13:06:52)
Škoda, že jsi asi nečetla moje příspěvký výše v diskuzi. Psala jsem tam právě to, že se tolik nadělá a nadiskutuje o kojení a umělé výživě, ale už nikdo neřeší výživu malých dětí (do tří let) celkově. Rozhodně ne tak pečlivě a sehnat informace o ní se mi zdá mnohem náročnější. A neexistuje žádná liga, která by se snažila prosadit zdravé výrobky pro děti proti těm komerčním.

A proto málo kdo ví, že ve zdravé výživě se dá sehnat velký výběr kaší pro děti za lepší cenu než jsou ty komerční. Jsou často v bio kvalitě a je výběr druhů bez i s lepkem. Takže Hami není rozhodně jediná spása všech ubohých, které nechtějí rýži od Nestlé.

Souhlasím s tebou, že o vhodnosti ovocných, ale i zeleninových přesnídávek se dá taky hodně diskutovat. Sama používám pouze některé druhy, které nejsou přislazované (nebo ne cukrem, ale jablečnou šťávou) a pouze několik domácích druhů ovoce a zeleniny. Moje dítě je zatím naštěstí naprosto zdravé, ale stejně mu nechci zničit zažívání slazenými přesnídávky a mléčnými výrobky, masem plným hormonů, exotickým ovocem atd.

Ještě odpověď pro zkoušející maminku :o), viz. výše:
Moje maminka je alergická na kravské mléko a moje dcera měla silný reflux, takže jsme skončili v nemocnici, proto jsem si sehnala i info o speciálních výrobcích pro různé případy a nebyl to žádný velký problém. Název si opravdu nepamatuji :o), ale jistě bych to našla ve svých materiálech o porodech, péči o děti apod.. Docela jsi mě pobavila :o).


 Marta, dcera 1 rok 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Informace o UM 

(31.7.2006 14:18:27)
Ahoj,

není mi vůbec jasné, co tím sleduješ.

To že může být tvé dítě na něco alergické mi přijde dost pochopitelné, když se neustále mluví o vzrůstajícím počtu alergiků, takže se asi rodí i nealergickým rodičům. Proto mi přišlo vhodné tomu předcházet už v těhotenství např. tím, že jsem nejedla žádné citrusy a džusy, sýry s plísní, ..... .

Stejně jako asi většina maminek jsem si koupila aspoň jednu láhev, pro případ, že bych miminko nemohla kojit. A výběr lahví je také poměrně široký, takže jsem si zase musela sehnat informace. Také jsem si pro jistotu posbírala letáčky od výrobců UV, kde jsou do podrobna popsané postupy přípravy a v některých dokonce i celé etikety. Kdybych musela své dítě krmit uměle jistě bych zase zapátra po dalších informacích.

Jediné co jsem tím já chtěla říct, je to, že letáky o umělé výživě jsou k dispozici na mnoha místech zcela zdarma a nepřijde mi takový problém se k informacím dostat. Jsem však ráda, že jsou i materiály o kojení, ze kterého nezbohatne žádná potravinářská firma a které se také neobejde bez problémů, jejich řešení musí maminky opět hledat většinou sami, alespoň taková je moje zkušenost, ani tady nejsou pediatři nějací velcí odborníci. Já jsem si prodělala ragády, první týden doma silnou mastitidu a potom jsem přišla o mléko v jednom prsu. Takže jsem zase jen hledala a zkoušela (asi jako ty s UV). Takže o co ti jde? Vždyť jsme na to v podstatě stejně ;o) a kodex na podporu kojení za to určitě nemůže.

Určitě by byla vhodná osvěta v oblasti správné výživy od narození, aby se předcházelo nejen alergiím, ale i řadě mnohem horších onemocnění, ale kdo to bude financovat a zašťitovat to tedy opravdu nevím. Každopádně to podle mě patří do úplně jiné diskuze.

Pokud chceš udělat něco prospěšného, tak sem spíš napiš svoje zkušenosti pro další maminky, jaké mléko se ti osvědčilo a proč, jak dál s příkrmy a třeba tam bude něco zajímavého i pro mě a mou dcerku, a budu vědět na co si mám dát pozor.

Já například mám výbornou zkušenost s kašemi ze zdravé výživy (rýžová, pohanková, kukuřičná, prosná a různé kombinace), také malé chutnají ovesné vločky s klíčky (už je jí rok, takže lepek pro nás není problém). Z mléčných výrobků používám jen jogurty Hollandia, Lučinu a čerstvý sýr, uvítám další tipy. Také má malá ráda kukuřičné křupky natural. Z ovocných přesnídávek kupuju Frutapuru, doporučila mi ji jedna maminka, že není přislazovaná, ale není tomu úplně tak. Je přislazovaná jablečnou šťávou, ale to mi zas tak nevadí a je lehká a malá na cesty. Pokud máte někdo blízko do Rakouska nebo Německa, tak se výborně nakupuje v DM drogerii, kde mají bio řadu Alnatura a velký výběr výživ. Než mě zase zkritizujete, tak jen opět uvedu, že moje dítě je zatím zcela zdravé, takže to není zohledněno pro nejrůznější komplikace.

Timto svou diskuzi končím a těším se na rozumné příspěvky bez napadání a záště. Přeji všem maminkám, které chtějí kojit, ať zvládnou nelehké začátky a všem nekojícím, ať najdou to nejlepší mlíčko :o).
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Informace o UM 

(31.7.2006 13:48:26)
Lorax, pokud jde o kaše, tak jsem před 8 lety dceři do roka vařila jen bezlepkové kaše - ale vařila jsem je, nekupovala jsem hotové. Na to možná trochu zapomínáme, že stejně jako dětem vaříme z brambor a z mrkve a nekupujeme pořád jen skleničky, se dají i kaše dělat z pohanky, kukuřičné mouky, jahel.
A s těmi informacemi - pořád přemýšlím, jestli jsem je měla ze školy (z medicíny) nebo jestli jsem je před těmi 8 lety měla z normálních zdrojů typu časopisů pro matky. Spíš bych tipla to druhé... Takže absolutní nedostatek informací pro ty, kdo je sháněli, nebyl.
A pokud píšeš o Nutrilonu Pepti - to je zvláštní výživa pro děti se zvláštními potřebami, takže spíš než doširoka a do hloubky informovat celou veřejnost by to chtělo udělat něco s informovaností pediatrů...
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Informace o UM 

(31.7.2006 14:10:09)
No že ho konečně dávají bez předpisu, to jsem ráda. Když kamarádce omylem napsali méně Nutrilonu Pepti a dr odjel na dovolenou, měla dost velkej problém :-(((

Ke kaším - však taky vím, proč jsem nevařila rýžovou (tedy pokud ještě pominu že po ní měla holka zácpu ;-)))). Pěkně jsem si koupila hladkou kukuřičnou mouku a vařila kaši z ní, šlehala mixérem během varu, byla to otázka maximálně 5 minut. Dobře stravitelná, neprdíkující, zácpu nezpůsobující - naše nejoblíbenější ;-)))))
 Zuzana27 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Informace o UM 

(31.7.2006 13:54:01)
JO, a jistě jsem z porodnice měla tu možnost si ty informace shánět.... stačilo pár hodin na netu, že. Ale kde ten internet vzít? Proč k sakru v porodnici tedy není nějaká sestřička, či Dr. která by tomu rozuměla, sedla si se mnou, event. mi dala ucelenou publikaci a řekla - je to nedonošené dítko, matka alergička - pro začátek doporučuju H.A. mléko XYZ, když se neosvědčí (tzn. dítě nebude přibírat, bude mít průjem... a dalších x příznaků), tak vyzkoušíme zn. ZYX ....atd. Tohle prostě chybí. To že vyjde REKLAMNÍ článek v Betynce mně fakt nedojme ....
Proč k sakru musím pořád číst o "nadřazenost kojení a rizika spojená s umělou výživou". Prostě to jinak nešlo, tak co....
 Zuzana27 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Informace o UM 

(31.7.2006 15:20:34)
Milado - listopad 2003. A v porodnici byla velká diskuze na téma: "Ta matka z N2 tvrdí, že je alergik a že by radši nějaký HA mlíko - máme nějaký a budeme jim ho dávat"... A pak je ještě síla, že když tohle nastane a pouší tě z porodnice, tak držíc se hesla, že mi zdravotník UM dát nesmí, tak dali TT mlíko běžně v 9, v jedenáct nás propustili a zdůraznili mi, že další musí mít v poledne, že si ho musím stihnout cestou koupit....:-(((
 Zuzana27 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Informace o UM 

(31.7.2006 16:09:04)
Však víš, jak jsme dopadli my. Tom atopik a Teri astmatik. Prý i na lázně máme nárok. Ach jo.
H.A. mlíko měli (já vím, že to není řešení, že existuje i vyšší ochrana), příkrmy velmi opatrně, lepek po roce, dodneška nejí spoustu toho, co já považuju za alergeny. Třeba syrové jablko (můj alergen) neměli snad skoro do dvou let. Neví co je to čokoláda (Tom jí omylem ochutnal asi před 14-ti dny), neznají skořici, žádná barviva a jiná éčka a stejně jsme v pr*****čicích, že.
Vyčítám si, že mi kojení nevyšlo, kór když se jim teď táhnou problémy, které s tím možná souvisí, ale to je tak všechno co proto mohu udělat...jen čekám na zimu, jestli bude Teri lepší anebo to bude zase s obstrukční bronchitidou. Zatím je v pohodě....Tom má taky ekzém celkem v mezích normy...
 Kačka+Miška+Eli+Anička 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Informace o UM 

(31.7.2006 23:56:58)
Jo Synlac, jsem jednou zkoušela, dostala jsem na něj tip od jedné maminky na emiminu, nenapadlo mě, že je pro alergiky. Manžel ho šel koupit, byl na objednávku a za 150 Kč a udělala jsem tu kaši jen jednou (mě chutnala), ale bohužel Mišák kašičky nemá prostě rád a tak mu je vůbec nedělám, pravda kojím stále a mé okolí (jako lidi na vsi a kamarádky a tak) se diví, že ještě kojím.

 VeraK 


Re: Informace o UM 

(31.7.2006 13:07:49)
Promiň, Vendy, možná se dívám na televizi ve špatnou dobu, ale reklamu na Nutrilon jsem ještě neviděla. A ani na jiné UM. A dokonce ani na propagačních materiálech výrobců UM jsem neviděla ani nečetla nic takového, že UM je ideální. Naopak - ve všech těchto materiálech jsem četla, že ideální je kojit. Na předporodním kurzu, kam jsem chodila, byli zástupci jedné firmy, která UM vyrábí. Neslyšela jsem nic o tom, že jejich UM je lepší než kojení. Mluvili o tom, že kojení je to nej, ale pokud z nějakého důvodu kojit nelze, pak jejich UM je vhodné protože....... .
 Martina, 2 kluci 


Přiznávám... 

(31.7.2006 12:52:01)
...že jsem to nečetla celé, je to suché, nezáživné (pro mě :-), jen mě zujal zákaz rozdávání vzorků matkám, zákaz pro zdravotníky totéž...proboha proč??
To aby si ta matka musela, kdyby potřebovala, koupit celé balení za plnou cenu??
Takhle mi doma zůstala skoro netknutá krabice Nutrilonu...a to jen proto, že jsem musela (ano, podle sebe a podle své Dr. musela, o tom fakt rozhoduju já po poradě s ní) přikrmovat asi 2 týdny a pak jsem vše vyhodila. Kdybych měla pár vzorků, bylo by mi fajn.
 due soli 


 

(31.7.2006 13:09:12)
Co to je za kravinu?!?!?! Ani jsem to nedočetla!!
A propó, nejsem želvák, nevím, co mi to tu skáče za ikonku..
 due soli 


 

(31.7.2006 13:15:30)
Co to je za kravinu?!?!?! Ani jsem to nedočetla!! Někdo nám chce zase něco diktovat? Už mně unavuje a vadí mi, jak všude píšou kojte kojte kojte. Jako kdyby ženy byly jen kojné!! Pokud to bylo v míře, nevadilo mi to a zajímala jsem se o to, ale když se ze všech stran na mně valí kojení je nejlepší (já to vím, také jsem kojila, dokavad to šlo), tak na to začínám být alergická a doslova mně to odpuzuje a mám k tomu odpor!! Omlouvám se, ale rozčílilo mně to. Toť můj názor.
A propó, nejsem želvák, nevím, co mi to tu skáče za ikonku..
 Jana a Petra 


Rovnováha 

(31.7.2006 13:16:10)
Jsem matka, která svojí jeden a půl roku starou dceru kojí, a máme štěstí, že nám to jde samo.
Myslím, že problém není o tom, jestli je lepší kojící nebo nekojící matka.
Je to o tom, že zdravotničtí pracovníci vám poskytnou mnoho informací o umělé výživě, i když o ně nestojíte, protože je za to odměňují výrobci těchto výrobků. Zatímco, když chcete kojit, sice vám každý říká, že je to to nejlepší, ale nikdo vám neporadí. Publikace a články o kojení jsou většinou o zahájení kojení, ale při laktačních krizích vám nikdo neporadí, resp. vám poradí přejít na umělou výživu.
 Market 
  • 

Podpora kojení, jen tak dál :o)) 

(31.7.2006 13:26:54)
Já sama jsem kojila naší malou až do 19ti měsíců, pak jsem musela ze zdravotních důvodů přestat. Bylo mně to líto, ale nedalo se nic dělat.

Mám také jednu známou, co své dítě odmítla kojit s tím, že umělé mléko je lepší a nechce si kazit prsa :-((

Takže důvod k nekojení, není vždycky ten, že maminka nemůže. Myslím, že propagace kojení není nikdy dost.
 jana 
  • 

Pokračovací mléka 

(31.7.2006 14:46:47)
O kojení se dohadovat nechci, někomu to prostě jde líp, někomu hůř. Já jsem třeba strávila kojením víc než šest let (tři děti), ale ta těhotenství, prostě hrůza a děs, jeden problém vedle druhého, včetně potratu. Spíš bych ráda věděla, jak to tedy je s tzv. pokračovacími mléky. Nejmladší synek má 31 měsíců a už mi to vážně leze krkem, poslední týdny stejně skoro nic nevypije, jen kouše. Prý mám ale do tří let používat pokračovací mléko. Je to fakt nebo jen marketing? Obě starší děti pily po skončení kojení krabicové mléko (7 a 9let), nikdo o pokračovacím mléku nemluvil. Co si o tom myslíte, milé mamky?
 Rania 
  • 

Re: Re: Pokračovací mléka 

(1.8.2006 11:52:04)
JIřko, ne polotučné, ale plnotučné!!!! Alespoň ve všech nmateriálech a časopisech s epíše o tom, že dítěti do tří let se má dávat, když kravské, tak jedině plnotučné, kvůli obsahu tuků, které jsou důležité pro vývoj mozku. Polotučné a nedejbože nízkotučné mlíko je pouze voda bez vitaminů...
 jana 
  • 

Re: Re: Pokračovací mléka 

(1.8.2006 12:16:54)
Ahoj Jiřko, asi budu malému dávát krabicové mléko jako Haničce a Honzíkovi. Jenže oni byli tlusťoušci a Šimon je hubeňour, takže radši zatím plnotučné. Doktorka v poradně při 18-měsíční prohlídce mi doporučila dávat po skončení kojení pokračovací mléko do tří let a dokonce mi dala krabici, už si ani nepamatuju značku. Je ale zajímavé, že před pár lety říkala, že kojení po roce už nemá význam, že to dítě už nepotřebuje. Kámošce nejstarší kluk (kojila ho plně půl roku) vůbec nechtěl žádné práškové mléko. Nakonec mu v 10 měsících dala krabicové polotučné, aby alespoň nejaké mléko pil. A co se týká těch pokračovacích mlék - myslím si, že teď výrobci prodají méně mlék pro děti do 1 roku, protože se více kojí než dřív. Proto si potřebují vydělat na těch starších dětech. doufám, že se nepletu.
 Market 
  • 

Re: Pokračovací mléka 

(1.8.2006 7:22:18)
Naše malá od skončení kojení (19měs.) pije jen čistou vodu. Věškérá pokrač. mléka i krabicové odmítá. Má, ale ráda sýry a jogurty. Dět.Dr.říká, že jí to stačí. Koupila jsem jí radši přes zimu dět.multivitamíny a nedá se říct, že by jí to "bezmléčné období" nějak ublížilo. (Teď jí jsou tři a nějak zvlášť často nemarodí.)
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Pokračovací mléka 

(1.8.2006 9:37:42)
Vzhledem k tomu, že můj syn ve skutečnosti na umělém mléku vyrostl a je zcela zdravý, přešli jsme postupem času plynule na pokračovací mléko. Tato výživa obsahuje nejrůznější vitamíny, minerály, stopové prvky plus „prebiotickou směs, která jako jediná prokazatelně posiluje přirozenou odolnost proti nemocem, a to po vzoru prebiotik mateřského mléka“... Toto mléko však dáváme zpravidla již jen 1 x denně – jenom jako určitou pojistku, kdybych sklouzla k nějakým stereotypům ve vaření a něco mělo ve výživě chybět.

Krabicové mléko dávám synovi v nejvyšší nouzi, obvykle kupuji čerstvé Bio mléko, a když neseženu, kupuji čerstvé plnotučné (jihočeské). To dáváme taky nejméně 1 x denně. Do 2 let věku by se mělo preferovat mléko plnotučné (více esenciálních mastných kyselin a méně bílkovin - myslím), můj syn se po druhém roce začal celkem vytahovat do výšky, tak nevidím důvod mu dávat odtučněná mléka.

 Olga F. 
  • 

Re: Re: Probio a prebio... 

(1.8.2006 22:00:10)
Já bych jenom doplnila k těm prebiotikům a probiotikům .... Probiotika jsou obsažena v jogurtech - jsou to laktobacilly. Jogurty, které mají vysoký obsah probiokultur jsou označené na obalu - třeba Hollandia tam má značku BiFi, či tak něco...
Prebiotická vláknina - jsou oligosacharidy přítomné v zelenině a ovoci - např. česnek, cibule, porek, čekanka, fazole a hrách....
Dodávám to jen proto, aby nevznikl dojem, že pokračovací mléko je nutné kvůli nim...
Pravdou je, že pokračovací léko je vlastně takový sušený multivitamín ....
Osobně dceři -2 roky - dávám ráno 1/4 l Sunaru /bez prebio a probio složek/, každý den se snažím alespoň o jeden jogurt a každý den nějakou zeleninu a ovoce...
Olga F.
 Olga F. 
  • 

Re: Re: Probio a prebio... 

(1.8.2006 22:20:05)
Já bych jenom doplnila k těm prebiotikům a probiotikům .... Probiotika jsou obsažena v jogurtech - jsou to laktobacilly. Jogurty, které mají vysoký obsah probiokultur jsou označené na obalu - třeba Hollandia tam má značku BiFi, či tak něco...
Prebiotická vláknina - jsou oligosacharidy přítomné v zelenině a ovoci - např. česnek, cibule, porek, čekanka, dále v luštěninách - fazole a hrách....
Dodávám to jen proto, aby nevznikl dojem, že pokračovací mléko je nutné kvůli nim...
Pravdou je, že pokračovací léko je vlastně takový sušený multivitamín ....
Osobně dceři -2 roky - dávám ráno 1/4 l Sunaru /bez prebio a probio složek/, každý den se snažím alespoň o jeden jogurt a každý den nějakou zeleninu a ovoce...
Olga F.
 Zuza 
  • 

Kojeni 

(31.7.2006 16:11:15)
Tak přesně články tohoto typu mě dostávaly do bludného kruhu a depresí u prvního dítětě. Chtěla jsem moc kojit. Celkem jsem věřila, že dítě nekojené bude mnohem více nemocné než dítě kojené (už jsem změnila názor). Mléko jsem však neměla a snažila jsem se o něj ještě i po šestinedělí.

Z vlastní zkušenosti bych některé "odbornice" na kojení zavřela za ohrožování zdraví dítěte (pokud propagují kojení za každých okolností). Až nedávno jsem potkala jednu, která mi sedla. Řekla, že kojení není bohužel výsada všech maminek a s tím souhlasím.

 L a M 1 rok 
  • 

Re: Kojeni 

(1.8.2006 12:44:26)
Právě se rozhoduji, co udělat s kojením. Kvůli bolestem břicha bych potřebovala přestat kojit a začít užívat léky. Mám ale výčitky, když malá(1 rok) stále "chce". Je to pro mě i trochu pohodlnější - v noci se často budí a chce pít. Nevím, co dělat - Přetrpět (občas šílenou, občas je malou) bolest a kojit dál, nebo přestat a začít užívat léky. Mám strach, že odstavení taky nebude žádná legrace. Poradte!!!!!!!!!!!!!!!
 anicka, dominik 08/04 


Re: Re: Kojeni 

(1.8.2006 12:53:59)
zalezi na tom jake bolesti a proc mas. Ze sve zkusenosti vim ze lekar ti muze napsat ruzne leky i proti bolestem ktere jsou vhodne pri kojeni, vetsinou zalezi jen na domluve. Ja to tak delam neustale, mam zdravotni problemy, ale kojit prestat nechci, jen pokazde upozornim lekare na to ze stale jeste kojim a on mi napise lek ktery je pri kojeni vhodny a nemeni chut MM. Jedinny problem je s hormonalni lecbou.
 Lenka, zatím 1 dítě- 9měs. 
  • 

Re: Re: Kojeni 

(1.8.2006 14:27:23)
Odstavení určitě nebude jednoduché, mě to taky děsí a jednou čeká, ale vzhledem k věku vašeho dítěte bych už to nelámala přes koleno. Je nutné taky občas myslet i na sebe. Myslím, že když přestanete kojit, malé rozhodně neublížíte a vy budete v pohodě bez bolestí. Trpět, když už to není nezbytně nutné je podle mě zbytečné. Tak hodně zdaru.
 Lucka, děti 5 a 2,5 roku  
  • 

Na co osvěta zapomněla 

(31.7.2006 16:22:53)
Milé maminky, opakujících se názorů na kojící a nekojící matky je v této diskusi dost, tak pouze přidám poznámku o tom, co si myslím, že je na JINAK PROSPĚŠNÉ kojící osvětě špatné.

Je zaměřena velmi jednostranně pouze na dítě, matka, která se rozhodne kojit, přebírá doporučení, že "kojení je pro dítě to nejlepší", ale už bohužel není zdůrazněno, že matku kojení stojí poměrně mnoho. Velmi pokulhává upozorňování na to, že matka musí pravidelně doplňovat minerály, jinak se jí to nevyplatí. I poměrně inteligentní matka v kolotoči péče o dítě nebo děti po čase sklouzává ke stereotypu a začíná sama sebe různě odbývat. Sama sloužím za zářný špatný příklad. Obě své děti jsem kojila do 2 let a jaké bylo nedávno mé překvapení u zubaře, když jsem zjistila, že zuby se najednou rapidně zhoršily, ač se zdálo, že tělo kojení výborně zvládá (děti 2,5 roku po sobě) a současně se dá podle čekat že i stav ostatních kostí nebude nejlepší... Zjistila jsem, že není vůbec jednoduché nechat si udělat vyšetření stavu kostí (densitometrii) bez doporučení lékaře (moje praktická lékařka to téměř považovala za vtip,praktici totiž zatím nejsou zvyklí brát kojení v úvahu). Pojišťovny densitometrii bohužel hradí až někdy po 45 letech věku a to je na nápravu prakticky pozdě.
Některé maminky v zájmu svého dítěte vysazují léky, které by měly chronicky užívat a časem se to na jejich zdravotním stavu odrazí. Dítě pak nemá usměvavou maminku, ale vyřízenou trosku.

Laktační odborníky prosím o větší zdůrazňování toho, že matka musí více myslet na sebe a v případě chronického onemocnění se svým lékařem důkladně zvážit, jestli zátěž kojení snese.Ve většině pozitivně laděných letáčcích bývá 1 větička drobným písmem o minerálech, ale upozornění O HROZBĚ OSTEOPOROSY úplně chybí. Matky u nás přeci zatajováním rizik nebudou kojit méně, ale budou o sebe více dbát. Jinak hrozí, že za 20 let bude výrazný nárůst osteoporosy u poměrně mladých žen.Jsme totiž po dlouhé době opět generace, co dlouho kojí a zdravotnictví to ještě nepostřehlo.

P.S. Nevíte někdo, kde je možné v Praze densitometrii podstoupit bez doporučení a v nejhorším i zaplatit?
Díky.
 Kira+Adam(6/1996)+Aneta(7/2005 


Denzitometrie 

(31.7.2006 16:29:56)
Tak denzitometrii dělají v Praze na Zahradním městě v Centru pro nemoci prsu asi za 250kč.Ale teď se spousta věcí ve zdravotnictví měnila,tak je lepší si tam napřed zavolat.
Tel.č.272653884
 Lucka, děti 5 a 2,5 roku  
  • 

Re: Denzitometrie 

(31.7.2006 16:52:55)
Milá Kiro, moc děkuji za promptní odpověď, nemoci prsu by mě fakt nenapadly. Ušetřila jsi mi dlouhé telefonování.
Lucka
 Jana 
  • 

Re: Na co osvěta zapomněla 

(31.7.2006 16:35:43)
Mila Lucko,
naprosto s tebou souhlasim, kojeni by melo vyhovovat jak diteti tak i matce, nazory typu kojeni za kazdou cenu neberu, kojeni by nemelo byt na ukor zdravi matky.
Lekarske vysetreni o kterem pises nevim presne, obratila bych se na ortopedie, obvolala nemocnice a optala se.
Preji hodne stesti!!!
Jana
 Olga F. 
  • 

Re: Osteoporoza z kojení? 

(1.8.2006 9:19:47)
No, já nevím, co jsem zatím četla, tak kojení působí proti osteoporoze spíše preventivně - během kojení se sice vápník vyplavuje z kostí, ale po jeho ukončení se v kostech vytvoří ještě větší zásoby vápníku než před těhotenstvím a kojením, asi pro případné další dítě :-).
To samozřejmě platí, při vyvážené stravě matky - s dostatkem minerálů a vitamínů - myslím, že by mělo stačit 750 - 1000 ml mléka denně či jiná náhrada mléčnými výrobky, dále doststek zeleniny a ovoce atd.
Není nutno pak užívat žádné vitamíny ani minerály
v tabletách. To je již ale oblast racionální výživy a už jsme někde tochu jinde..
Je fakt, že pokud se maminka stravuje stylem suchý rohlík s čajem 3x denně, tak asi moc prosperovat nebude.. neříkám, že je třeba bohatě vyvařovat...kojení je opravdu "záhul", obzvlášť pokud máte "velkého jedlíka", co neustále vyžaduje pozornost /moje první dcera :-)/, ale myslím, že i ze studených "hotovek" z obchodu se dá slušně najíst a pokrýt potřebu energie, minerálů i vitamínů..
Pokud opravdu nelze jinak, tak se dá část minerálů a vitamínů nahradit třeba Maternou nebo jinými doplňky výživy pro kojící matky...
Jinak souhlasím s předešlými, že článek je dosti "militantní" :-).
S pozdravem Olga F.
P.S.: Jinak myslím, že nejlepší pdporou kojení, je pomoc někoho blízkého z rodiny s péčí o dítě /manžel, matka atd.../ - alespoň ty první týdny, když je maminka na všechno sama, tak je to pres jako blázen... :-)
 Dana + 17měs. 
  • 

Re: Na co osvěta zapomněla 

(2.8.2006 17:36:02)
Ahoj, co se týče zubů: moje zubařka mě už v těhotenství upozorňovala na to, abych si dala pozor na dostatek fluoru (ne vápník, ten prý s tím nemá tolik co dělat) - takže od té doby používám výrobky Elmex, které mi doporučila (pastu, ústní vodu a ústní gel), a ač dosud kojím, problémy nemám. Taky je dobrá sůl s fluorem. A pro dítě mi doporučila, abych si dala (samozřejmě kromě "zdravých" pitíček a tyčinek "plných mléka", ale ty by dcerunka nedostala ani tak :-)) pozor na to, kolik fluoru je v kojenecké vodě. Prý má být aspoň 0,7. Zatím jsem objevila jen 0,5, ale problémy nemáme.
 Olga F. 
  • 

Nekojené dítě zdravější...? 

(1.8.2006 9:49:44)
Souhlasím s tím, že článek je dosti vyhraněný..:-).
Ale chápu to, ani mně se nelíbí praxe, kdy třeba v porodnici, kde jsem rodila /FN Olomouc/, rutinně sestry přikrmují a nabízí příkrm Nutrilonem každé mamince - nikdo nezkoumá, je-li v rodině nějaká alergie..
Na druhou stranu, otázka přínosu kojení proti umělé výživě - řekla bych, že v západních zemích ten rozdíl není až tak markantní, zvláště pokud není v rodině alergická anamnéza... našla jsem dokonce vědecké práce, které ukazují, že kojené děti vykazují proti nekojeným sice nižší výskyt alergií a respiračních infekcí, ale pouze po dobu kojení - pak se postupně jakoby poměr obrací - po cca 20 letech jsou na tom lépe děti krmené umělou výživou ... autor to zdůvodňoval vyšší stimulací imunity u dětí na umělé výživě... To, že nekojené děti více trpí obezitou, tak tuto teorii také nejnovější výzkumy vyvrací...
Takže bych řekla, že nezodpovězených otázek je opravdu hodně a nikdo neví, jak to vlastně je :-).
Shrnuli to, můj názor je takový:
podpora kojení v porodnici a u pediatra 100%, pokud z nějakého důvodu kojení "selže" rozhodně nezastrašovat maminky, že jejich dítě bude z umělé výživy nemocné, alergické a obézní -
pokud dojde tedy k umělé výživě, dala bych hypoalergenní mléko / vlastně nevím, proč výrobci nedělají pouze tato mléka jako počáteční - alespoň jeden problém by tím odpadl/.
Jinak je fakt, že zdědí-li dítě geny pro alergické onemocnění, pravděpodobně bude mít alergii, i když bude plně kojené a nezdědí-li je, tak nebude mít žádné problémy ani z umělé výživy..
Ale jak se všude uvádí, kojení je levné, bakteriologicky nezávadné a kdykoliv k dispozici ... to se ocení zejména po prvních 2 měsících, kdy člověk "překlepe" ten úvodní shon a vyčerpání...
Toť asi vše....
S pozdravem Olga F.
 Alka 
  • 

Právo, nikoliv povinnost 

(1.8.2006 12:33:26)
Myslím, že většina žen, matek nebo těch nastávajících, je informační masáží o prospěšnosti kojení natolik informavána, že další "hurá" akce typu, běžte zkontrolovat svůj supermarket, zda-li se tam náhodou nenachází reklama na umělou výživu, jsou zbytečné. Každá matka má právo, nikoliv povinnost své dítě kojit, a je mnoho relevantních důvodů, proč se rozhodnout nekojit. Nemyslím tím jen nedostatek mléka, ale prostě jen rozhodnutí "kojit nebudu." A nikomu žádné vysvětlení nedluží.
 \ajuska+3 


kdo nekojí je macecha??, 

(1.8.2006 14:34:32)
naprosto s tebou souhlasím.
Dneska je ta "kojící" kampaň tak velká, že matka, která má málo mléka a musí přikrmovat ač se snaží zvýšit si množství mléka jak se dá, tak se cítí jako macecha a málem má pocit, že svému dítěti dává nějaký jed.
Já osobně jsem byla taky takový zapálený propagátor kojení a to přesně až do chvíle kdy jsem na vlastní kůži poznala, jaké může být kojení pro matku i dítě utrpením.
Myslím, že i v tomto je třeba "všeho s mírou", aby ty které kojit z nějakého důvodu nemohou nemusely chodit kanálama a neustále se někde obhajovat.


 Lenka, zatím 1 dítě- 9měs. 
  • 

Re: Právo, nikoliv povinnost 

(1.8.2006 14:37:34)
Jasně, každá matka má právo se rozhodnout, zda bude své dítě kojit nebo ne. Ale zase na druhé straně matka příroda vymyslela kojení a ono to fungovalo tisíce let, tak proč by tomu mělo být dneska jinak. Já kojím, ale kdyby to z různých vážných důvodů nešlo /opravdu ne každá žena je schopná kojit/, asi bych se s tím moc netrápila a to radím i vám všem ostatním, kterým se s kojením nezdařilo. Naše děti proto přece nezemřou, máme umělou výživu. Tak kojení zdar, ale všeho s mírou a s rozumem, i té UV.
 Alka 
  • 

Zdravý rozum nade vše 

(2.8.2006 7:07:38)
Souhlasím, všeho s mírou, a zákazů taky. Zůstává mi rozum stát nad formulkami typu "zákaz idealizace UM na obalech, jak slovní, tak i obrazové." Takže místo usměvavého miminka by na nás měly z obalů koukat děti červené od atopického ekzému, s nudlí u nosu od chronické rýmy, držící se za bolavé ucho kvůli zánětu středního ucha a ještě nejlíp s nechápavým pohledem, protože nekojené děti jsou nejenom více nemocné, ale údajně taky méně inteligentní. Přijde mi nehorázné diktovat výrobcům, jaké mají mít obaly pro své výrobky, to už snad jsme někde v absurdistánu. Militanti v propagaci kojení by si měli uvědomit, že takové zákazy jsou kontraproduktivní a každého svobodomyslně uvažujícího člověka musí znechutit. Pokud se někdo rozhodne pro zavedení UV jen kvůli hezkému obalu, pak je asi pro rozumnou argumentaci ztracen. V OBALECH TO NENÍ! Za chvíli bude existence UV existovat v rámci státního tajemství a dostane se jen k matkám, které mají bezpečnostní prověrku od NBÚ.
 Alena a slunčko 
  • 

teda 

(3.8.2006 18:36:22)
trvalo mi dlouho než jsem vše poctivě dočetla a přečetla a mám jen jeden dotaz
Jiři ty tu píšeš že v článku nikdo neobviňuje nekojící maminy,že jsou špatné maminy.To opravdu ne,ale ten článek v těchto maminách ten pocit vyvolá.
Já sama jsem bohužel ze zdravotích důvodů kojit nemohla ač bych velmi ráda,ale bohužel tělo řeklo ne a tudíž jsme byli na UM.Měla jsem velké splíny,ale co nadělám.Ovšem když si přečtu tuto stať

Umělá výživa má svá rizika

Kodex chrání uměle živené kojence prostřednictvím požadavků na kvalitu výrobků a vědecké informace. Sušená kojenecká mléka mohou obsahovat bakterie, které již způsobily závažná onemocnění a úmrtí kojenců. Přesto jsou tyto výrobky propagovány bez varování na obalech.

Není mi dobře ani dnes.Ikdyž dnes mám již všechny splíny kvůli kojení pryč(to je totiž úplně stejné jako by mi někdo řekl,jsi blbá a neschopná,když jsi nekojila..čili článek to vlastně obsahuje).Ale dovedu si představit čerstvou maminu,která si toto přečte a její schízu taky.
Ano kojení je to nej nej nej pro mimi a je hloupost se jej dobrovolně vzdávat,když je kojení možné.Ale současně je hloupost psát články,které vyzní až fanaticky o škodlivosti UM.
Nikde doposud nebyla zveřejněna statistika těchto úmrtí a postižení na základě nekvalitního UM vše jsou jen věty jako jsou známé případy,ale statické údaje nejsou.Jestli je někdo najdete ráda si je přečtu.Stejné slůvko by se dalo použít i u kojení.A ještě jedna věc,tak jako je psáno že UM mohou obsahovat nezdravé látky,tak je již prokázáno že i MM může obsahovat nezdravé látky.
A ještě jedna věc..když si přečt poučení o zákazech
Zákaz propagace náhrad mateřského mléka, lahví a dudlíků.


" Zákaz poskytovat volné vzorky matkám.


" Zákaz propagace výrobků ve zdravotnických zařízeních, včetně dodávek se slevou.


" Zákaz kontaktu firemních zástupců s matkami.


" Zákaz poskytovat dárky nebo vzorky zdravotníkům, zdravotníci by neměli předávat vzorky matkám.


" Zákaz slovní nebo obrazové idealizace umělé výživy na obalech výrobků.


" Informace poskytované zdravotníkům by měly být věcné a vědecky podložené.


" Informace o umělé výživě, včetně značení výrobků, by měly vysvětlit výhody a nadřazenost kojení a rizika spojená s umělou výživou (nidky jsem se nesetkala ani u lékaře ani v lékárně že by mi někdo říkal jak je kojení špatné a UM dobré-vy ano?)

No tak je mi špatně ještě víc.Přestava že mi nidko nepodá informaci,že nemám šanci si nic nastudovat.Dámy tohle je o miminkách a né o kouření.Snad ani reklama na cigarety nemá taková omezení a snad se schodneme,že kouření a alkohol je horší a větší jed nežli UM.
Ano propagaci MM,ale bez fanatismu a napadání.
 Alka 
  • 

Udej si svého souseda 

(4.8.2006 9:40:52)
Nejsou tak dávno doby, kdy se kontrolovaly baráky, jestli jsou v to či ono výročí vylepovány v oknech vlajky SSSR. Když nebyly a měli jste zrovna smůlu na nějakou "dobrou duši," mohli jste mít nejeden problém. A teď si přečtu, že bychom si měli všímat, jestli tam či onde náhodou nevisí něco nevhodného a pokud ano, nahlásit to Národnímu výboru pro kojení! Proboha, to Vám to nezní jako přitažené za vlasy? Možná jsme malí páni, abychom něco měnili, ale určitě jsme dost velcí na to, abychom po někom papouškovali podobné nesmysly. Národních výborů jsme si myslím už užili dost, a tenhle, jak to tak pozoruju, nebude o nic lepší. Maminky, kojte jak jen to bude možné, a na Národní výbor se obracejte, až vám nějaký ziskuchtivý zákeřný lékárník bude držet pistoli u hlavy, aby jste si u něj koupili umělou výživu. Do té doby mu reklamu na Nutrilon klidně odpusťte, neb vy víte moc dobře, co je pro vaše dítě nejlepší. Na tom nic nemůže změnit usměvavé miminko na obalech.
 Alena a slunčko 
  • 

Re: Re: teda 

(4.8.2006 18:51:28)
Ale Jiři já netvrdím,že jsi si to vymyslela,jen jsi přepsala kodex to je OK.Já jen si myslím,že kodex zapomíná na to procento maminek které prostě kojit nemohou a i miminek která nemohou být kojená.
Nic nikdy nemůže být 100%.To myslím,že budeme souhlasit.A pak podle kodexu mm pocit že dělám něco moooc špatného.Trocha tolerance mi tam chybí.
A statistika,ano máš pravdu jistě ta úmrtí jsou,ale reálně se na to podívejme,nežijeme v africe.Jsme civilizovaná evropa,čili tak jako říkáš že MM jde přímo sterilně do pusinky i lahev jistě dokážeme aby byla sterilní.A co se týče škodlivin v UM,dle mého i MM může obsahovat škodliviny jako se již několikrát prokázalo.Znovu opakuji ano kojení je to nej nej nej,ale když to jinak nejde je UM ta jediná volba a nejlepší.Čili je chyba propagaci UM zakázat.Maminky které nemohou kojit mají právo na informace.A kodex by měl být více tolerantní.Nezlobte se na mě takto mi přijde opravdu až fanatický.
 Alena a slunčko 
  • 

Jiři 

(6.8.2006 18:33:28)
Ale Jiři já netvrdím,že jsi si to vymyslela,jen jsi přepsala kodex to je OK.Já jen si myslím,že kodex zapomíná na to procento maminek které prostě kojit nemohou a i miminek která nemohou být kojená.
Nic nikdy nemůže být 100%.To myslím,že budeme souhlasit.A pak podle kodexu mám pocit že dělám něco moooc špatného.Trocha tolerance mi tam chybí.
A statistika,ano máš pravdu jistě ta úmrtí jsou,ale reálně se na to podívejme,nežijeme v africe.Jsme civilizovaná evropa,čili tak jako říkáš že MM jde přímo sterilně do pusinky i lahev jistě dokážeme aby byla sterilní.A co se týče škodlivin v UM,dle mého i MM může obsahovat škodliviny jako se již několikrát prokázalo.Znovu opakuji ano kojení je to nej nej nej,ale když to jinak nejde je UM ta jediná volba a nejlepší.Čili je chyba propagaci UM zakázat.Maminky které nemohou kojit mají právo na informace.A kodex by měl být více tolerantní.Nezlobte se na mě takto mi přijde opravdu až fanatický.

 Kajů 


KDYŽ NENÍ JINÁ MOŽNOST 

(4.8.2006 15:09:39)
Nemám nic proti maminkám,které nekojí,ale myslím,že je to velká škoda.Tak jako,když se rozhodnu mít miminko, počítám s tím,že ho budu 9 měsíců nosit,počítám také s tím,že až se narodí budu ho živit tím,co mu od přírody patří a prospívá.Je špatné,když nám reklamy na umělou výživu dávají najevo,že právě s jejich výživou bude naše děťátko nejzdravější a nejspokojenější.Mnoho nerozhodnutých maminek jim může tuto lež uvěřit.Často vzniká problém už v porodnici,kde kojení dostatečně nepodporují a laktace se nerozběhne.Je dobře,že umělá výživa existuje,ale měla by se využívat jen,když je s kojením opravdu problém.
 Gabka 
  • 

Re: KDYŽ NENÍ JINÁ MOŽNOST 

(7.8.2006 10:45:29)
tak s tímhle plně souhlasím!!!Kojím sice teprve 4měsíce,ale mám obrovskou radost,že díky mému mléku mé dítě takhle prospívá(a že teda roste!).Občas si připadám jako laktační liga,když svým kamarádkám radím jak a co...ať nazahazují šanci a možnost své dítě kojit.Rodila jsem v Opavě a byly na mě dost tvrdí na počátku,ale jsem zato ráda,protože stále kojím a ještě lepší je,když mám podporu u kamarádek.Bohužel ne u rodiny,protože má matka i tchýně kojily pouze 2měs.A tehda nebyly laktační ligy a nebylo tolik info,aby věděly jak na to aby mohly pokračovat.Takže přikrmovaly už od 2měs.,proto jsou ted v úžasu a nechápou,že ještě kojim.A tchýně se mě ptala,zda-li mě to ještě baví...to jsem fakt nechápala,jak se mě mohla na tohle zeptat...tak jsem odpověděla,že to není o tom,jestli mě to baví nebo ne,ale CO TOMU DÍTĚTI DÁM!!!
 Vendula a novorozeny chlapecek 
  • 

Umela vyziva v USA 

(4.8.2006 16:24:16)
Pred dvema mesici jsem porodila v USA a v nemocnici jsem dostala tunu vzorecku vseho mozneho, mimo jine i umelou vuzivu v prasku. Na krabicce je ovsem napsano "kojeni je dobre", stejne tak jako na letaku distribuovanem toutez firmou je psano, ze kojeni je nejzdravejsi. Pripada mi to paradoxni asi jako u prodeje cigaret. Na krabicku vam napisi, ze koureni zpusobuje rakovinu a prodavaji vam vyrobek dal:-)
Vzhledem k tomu, ze jsou tady lekari vystraseni z ruznych soudnich procesu, si netroufaji vam rozkazovat vubec nic. Ale pred porodem se mne zeptala pani doktorka, zda budu kojit, ja odpovedela, ze ano a ona rikala "excellent, excellent"...to myslim vyjadruje vsechno.
Jo a ten vzorecek, ten jsem si uschovala jen pro pripad te nejvyssi nouze. Ale vzhledem k tomu, ze jsem pochodujici mlikarna, se k zadnemu extremu nebudu muset uchylovat.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.