| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Britské Vánoce

 Celkem 34 názorů.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Děkuji 

(22.12.2005 11:12:45)
Moc pěkné povídání. Móóóóóóóc prosím ostatní maminky, které jsou "jinde", napište, jak to probíhá u vás - v Norsku, Holandsku, Španělsku nebo Argentině. Jaké se jí jídlo, dodržují zvyky, na co se děti těší nebo cokoli o Vánocích "jinde".......
Díky..... a krásné prožití svátků, ať jste kfe jste.....
Simča
 L+2 
  • 

Ne Santa ale Father Christmas 

(22.12.2005 13:29:09)
Hezky clanek,

jenom trochu vecne oprevay:
Santa v UK nechodi (tradicne), ale chodi Father Christmas. Vliv Santy na Father Christmas , ktery prisel z Ameriky, je bohuzel stejne nicivy jako na naseho Jeziska.

Darky se ne ve vsech rodinach shromazduji pod stromeckem predem. Tradicne se objevuji najednou na Bozi Hod rano (on je totiz Father Christmas prinasi pres noc.
 ttinecka 


Re: Ne Santa ale Father Christmas 

(29.12.2005 14:30:14)
Ahojik! Opravdu. V Anglii nadeluje Father Christmas. A pozor! Na Santa Clause jsou pekne alergicti, tak to pred nimi radsi nerikejte :-)
 petra 
  • 

Re: Re: Ne Santa ale Father Christmas 

(20.12.2006 11:06:19)
No nevím, minulý týden jsem byla ve Skotsku a všude byl samí Santa. Oni sami nám to několikrát říkali a vždy ho nadšeně naší nic nechápající holčičce, která věří na ježíškas ukazovali. Jinak vánoční atmosféra je tam super- slyšet hrát koledy na dudy je prostě zážitek. (Jen ty nazdobené stromky ve všech domech mně přišly opravdu zvláštní.)
 Lenelka 


Re: Re: Re: Ne Santa ale Father Christmas 

(20.12.2006 11:44:11)
Petro, ano, Skotsko je jine nez Anglie. Stejne tak Wales a Severni Irsko. A stromecky se zdobi, myslim, zacatkem adventu nebo 1.prosince. Nevim to presne, my to oddalujeme, jak se da. Father Christmas holt ustupuje, ale v manzelove rodine porad nadeluje on, ne Santa.
 Jana&Johanka&Šimík 
  • 

Norsko 

(22.12.2005 18:05:11)
Je to sice už deset let, co jsem aupairkovala v Norsku, ale pár drobností o Vánocích - Jul přihodím.
Štědrovečerní slavnostní večeře a rozdávání dárků se koná 24. večer, většinou po návratu z kostela. Véča se vaří celý den, je to tradičně buď "lutefisk", což je jakási sušená ryba, sušení probíhá nějak speciálně pomocí nějaké kyseliny. Moc mi to nechutnalo. Nebo "pinekjott". to jsou nasolená vyuzená uvařená ovčí žebírka s tuřínovou kaší a bramborem - móóóc dobrý. Dárky se pod stromečkem shromažďují taky už pár dní předem a je na každém z nich napsáno nejen pro koho to je, ale i od ¨koho. A to i u dětí. Přesto věří, že dárky nosí Juleman (vánoční muž). To jsem moc nepochopila, ale moc toho tajemna tam není. Ještě během Štědrého večera se chodí navštěvovat sousedi a to i dlouho přes půlnoc. Cukroví se moc nepeče, jen perníky, hodně se pečou perníkové chaloupky. Na víc se teď asi nevzpomenu.
Jana
 clasofkama 


SPANELSKO 

(22.12.2005 18:32:03)
AHOJ,
Ja ziju uz 8 let ve spanelsku,ale vanoce to budou moje druhy.Spanelsky deti na tom jsou opravdu ve vyhode,protoze dostavaji darky celkem 3x,24.je taky vecere kde se jedi krevety a morske ryby ve vlasni stave(tak se to ji v rodine meho muze)misto cukrovi tu maji turony, to jsou velke cokolady vseho druhu,nektere mi pripominaji turecky med nebo jsou s candovanym ovocem adt..ja osobne nedam na cukrovi dopustit,.dale ty tradice my jsme v catalunii tak tu je catalnsky zvyk, ze deti bijou klackem do silneho dreveneho polena, ktery ma namalovany oblicej a cervenou cepici a ma ctyri nohy,deti mu davaji nekolik dni predem jako jist a on jim pak jako vykadi(zni to divne,ale je to tak)darky,ktere ma pod dekou, no a pak prijde Papa Noel a taky nadeli darky a do tretice co se slavi nejvice jsou Tri kralove, kteri taky nosi darky, nektery rodiny drzi pouze jeden zvyk,a nekdo vsechny, mam dve dcery jedna je teprv rocni, ale ta druha se nemuze dockat, takze jsme to rozdeli na trikrat, protoze ten z polena vetsinou nosi sladkosi, takze hlavni je Papa Noel,jeste bych podotkla,ze u nas stoji stromek uz od 6.prosince, protoze tady se to zdobi take brzo,zby se to uzilo,stromek je umely,myslim,ze by zivy nevydrzel:o((

Cesky vanoce maji svoje kouzlo i ta zima k tomu patri,tady jsou ulice davno vyzdobeny ale zadny snih tu nenapadne.

VESELE VANOCE VAM VSEM!!!

myslim,ze je jedno,kde vanoce slavime,ale s kym je slavime,pokud je to se svoji rodinou a s temi co milujeme,pak jsou krasne vsude na svete!!!!!
 Lucie, Amaia+Eneko+Julen 


Re: SPANELSKO 

(22.12.2005 18:51:22)
Jen jeste doplnim Clasofku, ze v Baskicku (sever Spanelska) chodi Olentzero (Papa Noel) 24. vecer, je pruvod po meste a rozhazuje bonbony atd. Darky se rozbaluji az 25. rano. Dalsi darky pak deti dostavaji jeste 6.1. na Tri Krale. Ty se maji:o)
 Vera S. USA 
  • 

Re:Mexicka pinada 

(1.1.2006 18:23:59)
Tak teď mi je najednou jasný původ mexické piňady, která se původně dělala v Mexiku také jen na vánoce, ale dnes patří ke každé slavnosti s dětmi, (hlavně na narozeninových oslavách nesmí chybět) a dnes už nejen v Mexiku, ale na celém jihu Ameriky...Dárky v Mexiku také nosí až Tři Králové, jako v Catalanii.. Má to velmi hezkou "logiku", přinesli přece dárky už Ježíškovi...Ale když jsem se zeptala mexické holčičky v Clarissčině třídě, kdo nosí dárky v Mexiku, řekla mi Santa Claus...
Jak jinak, když žije tady v Americe...V mnoha českých rodinách v Americe přijde večer Ježíšek a ráno ještě Santa...Tak mají děti dvakrát radost...
Americké maminky to mají s balením dárků a jejich kladením pod stromeček pekně vymakané: Dárky s kartami (jako v Anglii) kladou pod stromeček už od prvního prosince, jak je dostávají od příbuzných, v práci od přátel...Ale ty "od Santy" , o které si děti řekly nebo napsaly Santovi, zabalí do jiného papíru a ty se tam obejví až ráno (proto na něj děti věří velmi dlouho). Některé maminky ješte pracně vytvářejí sněhové stopy Santy z mouky a nutně nesmějí zapomenout sníst (nebo vyhodit)sušenky vypít mlíčko nechané Santovi. V mnoha rodinách i stejně naložit s mrkvičkou nechanou pro soby, zvláště pro populárního Rudolfa...případně děkovnou kartu od Santy, jak mu chutnalo...
Tradice se rodí a přebírají v zemích i v jednotlivých rodinách a opravdu neexistují "horší" a "lepší" tradice. Ovšem pokud věříme, že ty naše jsou nejkrásnější, asi opravdu stály za to a tak to má být...Věra S.
 zuzana 
  • 

Re: SPANELSKO 

(17.8.2006 17:05:54)
ahoj...cetla jsem tvuj clanek a je to pravda,ze deti v katalunii maji velke vanoce.Ja sice deti jeste nemam,ale ziju v Lleide uz 3 roky.Ceske zvyky mi ale chybi.Mej se krasne:)))zuzana
 Ivana Londyn 
  • 

Vanoce v Londyne 

(23.12.2005 10:31:47)
Zdravim taky z Londyna. Na druhou stranu mirna ruznorodost vanocnich zvyku mezi Ceskou republikou a Britanii prinasi moznost kompromisu - adaji se docela dobre spolu skombinavat. Stedry den (Christmas Eve) se u nas doma slavi pocesku- s rybou (tentokrat to bude losos, kapra se mi nepodarilo sehnat)a bramborovym salatem. Vecer si kazdy otevre jen jeden darecek. Na Bozi hod (Christmas Day) se u nas slavi poanglicku- behem dne se otviraji se darecky, k obedu je krocan s nadivkou, pecenym bramborem a korenovou zeleninou spolu s brusinkovou omackou. Jako desert (v nekterych rodinach slovo puding znamena samo o sobe desert) se podava vanocni pudink (je hodne vyzivny a hutny, takze jen maly kousek, zato se da vylepsit s troskou Baileys nebo slehackou s brandy). Drive podle tradice byla ke svatecnimu obedu husa, ale protoze husy byly hodne drahe, tradice se v 19.stoleti zmenila na krocana. Na sv. Stepana (Boxing Day) se vetsinou na Bristkych ostrovech basti gammon (coz je veprove maso- kockopes mezi sunkou a uzenym)- tedy ne moc velky rozdil proti Cecham. Na Stepana se podobne jako v Cechach odne cestuje za pribuznymi a znamymi. Kazdopadne vanocni svatky nejsou jenom o jidle, takze krasne laskyplne vanoce pro vsechny.
 Piotra, 2 holčičky 


Tak jsem si pěkně zavzpomínala... 

(23.12.2005 17:17:00)
... na dvoje vánoce, které jsem strávila v Anglii. První a poslední.
Na "roast turkey" a gravy vzpomínám ještě teď. To jsem milovala. A pečené brambory, petržel, mrkev... Taky je to tam běžné nedělní menu. A puding mi taky chutnal.
Souhlasím přesně do puntíku s tou vánoční atmosférou. České pohádky jsou prostě nejlepší. Nejvíc mi vadilo jít ven na 24. prosince na večeři na indické jídlo, protože chodit ven večer před božím hodem je normální a indické jídlo je jedno z nejoblíbenějších.
Vzpomíná se hezky, ale české vánoce jsou nejhezčí!
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Ceske Vanoce 

(24.12.2005 15:26:32)
Ja jsem nikdy nekde jako au pair nebyla, a uz ani nebudu (mam dve vlastni a to mi staci)..
Presto pridam nazor.
Clanek suprovej.
Vanoce bez Libusky - popelky si proste nedokazu predstavit :-). Kapra nejime, smazime tresku + brsalat, deti brkasi.
Samozrejmne ostatni vanocni zvyklosti delame asi jako vsude jinde : vecere - darky - pohadka (msi vynechavame, mame male deti).
ALe moc se mi libi ta predstava, davat si darky pod strom v noci a rozbalovat 25 po cely den. My jsme letos meli strasnou honicku (pisu meli, protoze dnes mam manzel sluzbu a jezisek byl u nas uz vcera). S dvema malymi detmi, to bylo fakt pekelny.. a nejhorsi je , ze si mohli jen chvilku darek osahat a hned hura na dalsi, aby se to stihlo do koupani..
Uvazuji o tom, ze darky bychom nadelili opravdu pres noc, a deti by je nasli az rano. Ale zase ten rozsviceny stromecek ve tme ma takove kouzlo...
Co si o tom myslite? Nebo delate to tak nekdo?
papa a krasneho Jeziska
L.
 Michal 
  • 

Nový Zéland 

(25.12.2005 11:45:45)
My jsme zrovna slavili první vánoce na Novém Zélandu. Jelikoľ jsme Čeąi, chtěli jsme zachovávat české tradice, ale nakonec nám to moc nevyąlo.
Na Novém Zélandu je zrovna léto, taký
 Michal 
  • 

Re: Nový Zéland 

(25.12.2005 15:00:23)
(Omlouvám se za předchozí příspěvek, očividně se nevložil celý a navíc je nějak rozházený. Takže druhý pokus...)

My jsme zrovna oslavili první vánoce na Novém Zélandu. Jelikož jsme Češi, chtěli jsme zachovat české tradice, ale nakonec nám to moc nevyšlo.

Na Zélandu je teď léto v plném proudu, takže o sněhu si můžeme nechat jen zdát. Ten tu ostatně není ani v zimě, tedy alespoň ne u nás v Aucklandu. To ovšem nebrání kiwiákům (tak si říkají zélanďani) kupovat vánoční balící papír se sněhulákma. Taky se běžně prodávají zimní vánoční přáníčka a Santa Claus - nezbytná součást každého obchodu - je vždy nesmyslně nabalen do huňatého kožichu, místo aby měl třeba nějaké vkusné kraťasy ;-)

Jelikož je léto, stmívá se pozdě a tudíž chybí další rys českého štědrého večera - večeře u rozsvíceného stromečku. Sice jsme ho kolem sedmé na zkoušku rozsvítili, ale nějak to v tom přímém slunci a horku nebylo ono. Takže jsme ze štědrého večera udělali - po anglicku a novozélandsku - štědré ráno. Konec konců i dcera si své dárečky líp užije když na ně má celý den, než když bychom jí chvilku po rozbalování hnali do postele.

Jídlo je kapitola sama pro sebe. Kapra jsme ani nesháněli, dokonce i v Česku jsme většinou jídávali pstruhy. Místo toho jsme 24. ráno vyrazili do přístavu na rybí trh a nakoupili všemožné mořské ryby na smažení a na polévku. Rybí polévka z dvoukilové hlavy tuňáka se sice té kapří ani vzdáleně nepodobá, ale chutnala nám.

Stromečky se tu taky strojí už od začátku prosince. I když se pravé stromky sehnat běžně dají a jsou celkem levné, prý v tomhle horku rychle opadávají. Viděli jsme sice prodávat i stromečky zasazené v hlíně v květináčích, které je možné zalévat, ale my jsme vzali zavděk pěkným umělým. Ozdoby průběžně vyráběla manželka, takže se stromeček po několik dní postupně "rodil".

Nakonec to dopadlo tak, že s českými vánocemi naše štědré ráno nemělo skoro nic společného a protože všechny novozélandské zvyky bohužel neznáme, byly to prostě Vánoce "naše".

Pár fotek z NZ vánoc můžete vidět zde: http://kiwi.logix.cz

 Michal, Linda a Davídek 
  • 

Anglie po 1768. :-) ..... 

(25.12.2005 13:33:33)
Sice se uz par lidi zminilo o vanocich v anglii, ale neda mi to a pridam jeste nase zkusenosti. Zijeme kousek o Londyna, letosni vanoce jsou nase prvni mimo CR a tim padem i prvni v UK. My jsme si udelali vanoce takove jake maji byt, koupili jsme rybu, k ni jsme udelali bramborovy salat. Cukrovi jsme nedelali, neco takoveho podobneho jsme koupily v obchode, k tomu par pomerancu, jablek, stromecek pekny, ale umely. Ve ctyri vecere, pak cinkani zvonecku z pocitace. Pak rozbalovani darku. Behem celeho dne Radio Impuls z internetu. Venku bylo celkem krásně, samozřejmě sníh a anglie nejdou moc dohromady (naposledy tu byli bile vanoce v sedesatym osmym - dobrej rok). Televize sice bezela celej den, ale jen jako kulisa. Kdyz mate deti tak je vlastne jedno kde jste a jak to delate, stejne je nejdulezitejsi dat jim darky a hlavne bejt pohromade. Trochu mi chybi ty pohadky, ale to cestovani po znamych a pribuznych jsme se radi vzdali. SMSka nebo email je taky fajn :-) Tak uz se tesim na pristi rok, mozna zkusime krocana.
 RadkaP 


Pozdrav z Irska. 

(25.12.2005 15:45:25)
Zdravim Vas z Irska,
tady se slavi vanoce stejne jako v Anglii,tak ze se asi moc nerozepisu.My jsme Vanoce slavili uz 11.prosince nebot dcera si chtela uzit snehu a noveho snowboardu,coz by asi tady neslo a tak nam "uletela" 12.12. domu do Cech.S manzelem jsme museli diky pracovnimu vytizeni zustat v Irsku.Tak jsme si vanoce zopakovali jeste vcera 24.12., aby nam to nebylo lito.K veceri jsme meli bramborovy salat s lososem,ktery mel predstavovat tradicniho ceskeho kapra.Rozbalili jsme si darecky a zkoukli DVD,romantickou komedii misto Tri orisku pro popelku.Nebylo to spatne,ale ty ceske vanoce jsou asi hezci,i kdyz hlavni je prozit vanoce se svymi blizkymi,jak uz to tu ostatne zaznelo a pak je jedno,kde je slavite.

Tak jeste jednou,hezke svatky preje Radka
 Petra,7 letá dcera 
  • 

Re: Pozdrav z Irska. 

(12.1.2006 10:23:54)
Ahoj Radko,je sice po vánocích, ale najela jsem na internet a rodinu a uviděla pozdrav z Irska. Psala jsi, že máš dceru.Já se chci taky stěhovat za manželem do Irska a byla bych ráda, kdyby jsi se mi ozvala na e-mail.trochu bych potřebovala prozradit jak to tam tak trochu chodí a jak je to se školou a tak. Zatím se měj Petra a jestli se ti bude chtít tak napiš
 Piotra, 2 holčičky 


Re: Anglie po 1768. :-) ..... 

(25.12.2005 19:37:35)
No, ono by to cukroví z anglické mouky stejně nešlo, protože jak jsem zjistila, má asi vyšší obsah lepku,nebo co. A navíc hrubá nebo polohrubá tam neexistuje. Prostě když jsem to tam zkoušela já, tak to byla katastrofa. Kámošky, co tam žijí trvale to řeší tak, že si mouku vozí z Čech. A angličani jsou z českýho cukroví pěkně hotoví. :-))
 *Aida* 


Re: Re: Anglie po 1768. :-) ..... 

(7.1.2006 17:36:51)
No nevim, ja cukrovi pecu kazdy rok (tedy sice ne na vanoce) a nikdy jsem zadny problem nemela. Jestli to nebude tim, ze na to polohrubou ci hrubou mouku netreba :o). Letos mi dokonce dve kamaradky nezavisle na sobe rekly, ze lepsi vanilkove rohlicky jeste nejedly :o))).
 Pratchett 
  • 

Dotaz... 

(26.12.2005 19:08:58)
Milé dámy, případní pánové,

moc jsem se pobavil při čtení o Vánocích jinde než v Česku. Můj bratr trávil dvoje Vánoce v Americe a hudral, že bez Pyšné princezny a medvědích tlapek jsou to Vánoce k ničemu:-) Protože jsme v úterý měli poslední lekci angličtiny a lektorka mi zůstala dlužna jeden zvyk, rád bych se zeptal - V USA prý Santa Claus chodí v noci a dárky se rozbalují velmi brzy ráno (kolem šesté hodiny. Já jako dítě na Štědrý den vstával v pět, protože jsem nemohl dospat - a to mě čekal ještě celý den, než se něco podstatného bude dít). V UK je to prý jinak. Dárky se tak nějak dávají během dne...aspoň tak jsem to z článku o Britských Vánocích pochopil. Může mí to někdo osvětlit? Kdy se tedy rozdávají dárky v Anglii???
 Ivana Londyn 
  • 

Re: Dotaz... 

(27.12.2005 14:03:38)
Jsou-li v dome male deti- vstavaji hodne brzy- jeste za tmy a bezi ke stromecku, co jim to Father Christmas pres noc nadelil- takze darky se otviraji rano. Jsou-li uz deti vetsi nebo slavi-li vanoce jenom dospelaci, otviraji se darky az po dinner (ta se obvykle podava po projevu kralovny, ktery je tradicne v 15.00). Medvedi tlapky vozim vzdycky z predvanocniho vyletu do Cech- manzel a cela jeho rodina si na nich vzdycky pochutnaji.
 Kubula K. 


Re: Re: Dotaz... 

(27.12.2005 14:43:45)
Sice jsem Vánoce slavila vždycky v Čechách, ale o medvědích tlapkách jsem v životě neslyšela - co to prosím vás je?
Díky
Hanka
 Pratchett 
  • 

Re: Re: Re: Dotaz... 

(27.12.2005 20:16:28)
Co jsou medvědí tlapky? Medvědí tlapky nebo medvědí pracny - cukroví z ořechů, másla, mouky, cukru a možná i kakaa. Peče se v malých formičkách - jmenuje se to podle hlavních formiček, ve kterých se pečou - mají tvar...tedy spíš to těsto, co se v nich upeče, má tvar medvědích tlapek - nebo pracen:-) Recept na ně je v každé kuchařce na vánoční cukroví.
 Pratchett 
  • 

Re: Re: Re: Dotaz... 

(27.12.2005 20:16:29)
Co jsou medvědí tlapky? Medvědí tlapky nebo medvědí pracny - cukroví z ořechů, másla, mouky, cukru a možná i kakaa. Peče se v malých formičkách - jmenuje se to podle hlavních formiček, ve kterých se pečou - mají tvar...tedy spíš to těsto, co se v nich upeče, má tvar medvědích tlapek - nebo pracen:-) Recept na ně je v každé kuchařce na vánoční cukroví.
 Kubula K. 


Re: Re: Re: Re: Dotaz... 

(27.12.2005 23:20:05)
Jo ahááá, tak to znám, akorát že pod jménem pracny:-). A nejlepší na tom je, že mě v životě nenapadlo spojovat slova pracna a pracka:-).
Díky,
H.
 Kleman Kryštof 
  • 

Re: Dotaz... 

(9.12.2014 15:09:30)
Ano,je to pravda. Dárky se rozbalují 25. 12. ráno. Navíc v UK není Santa Claus ale Father Christmas přeloženo Otec Vánoc.
 Amalka z OV 
  • 

Adventni kalendare 

(28.12.2005 9:56:25)
Je divne, ze se vsude, tedy podle clanku i v Anglii, prodavaji adventni kalendare casovane od 1. od 24., resp. 25. prosince, kdyz advent prvnim prosincem nikdy nezacina... ach jo.
 atevi 


vanoce na strednim vychode... 

(29.12.2005 12:09:15)
Travila jsem nekolik let Vanoce na strednim vychode,Qatar,Dubai...pred 10 lety,byl problem tam sehnat cerstvy vanocni stromek,ale dneska tam koupite opravdu vse.Jsou tam specialni obchody,jako Spinich,kde koupite i veprove maso.Ale kapriky jsem tam nikde nevidela.Protoze muj manzel je muslim,delame vanoce podle mne.A ja se snazim dodrzovat ceskou tradici.Stedry den 24.prosince mame Kureci rizky a bramborou kasi,nekdy br.salat,po veceri darecky a potom se s dcerou koukame na Mrazika.
Podarilo se mi behem tech deseti let travit troje vanoce doma.A to jsou ty nejkrasnejsi vanoce!!!je to spojene se vzpominkami z detstvi.
ted travime druhe vanoce v Canade,a rozdil je pouze v tom,ze je tu spousty snehu.Tesim se,ze pristi rok zase vyrazim na vanoce domu!
 brahma 
  • 

Vanoce v Argentine 

(3.1.2006 6:33:42)
Zila jsem 9 let v Anglii a po nekolika vanocich stravenych tam jsem vzdy a rada jezdila zpet do Cech, chybelo mi to zvlastni ceske kouzlo, zima, kapr a salat, cukrovi, darecky 24.vecer s rozsvicenym stromeckem, pohadky... nadelovani 25. rano a venku zelena trava, to me moc nesedlo.
Letos (teda vlastne uz loni!) jsem vanoce travila v latinske Americe. Snad nejvetsi rozdil od Cech, i od Anglie - pocasi. Leto, vedro, slunko. Potite se i kdyz jen sedite. Uz to postrada veskerou klasickou predvanocni a vanocni atmosferu, prestoze obchody i ulice jsou vice mene vyzdobene (blikajicimi svetylky ve tvaru rampouchu!). 24. se slavilo v jednom dome, cela rodina s ruznymi znamymi a prateli. Kazdy prinesl neco k jidlu, ale ze by neco bylo obzvlast tradicni, to jsem se nedozvedela. Pry se vzdy ji tak nak od vseho, co ji cely svet... Podaval se krocan i veprove + jakesi platky masa v celkem dobre omacce (vse studene), ruzne salaty a stridme pilo vino nebo fernet, jinak hojne coca cola, sprite a fanta, coz je tu velmi rozsirene a oblibene. Na darky si tady deti musi pockat az do pulnoci. Pritel mi vypravel, ze spousta malych deti to nevydrzi a usne, a on sam si pamatuje, jak ho jako maleho rodice budili, ze uz je pulnoc a tudiz cas na darky pod stromeckem! Navic se v pulnoci vsichni raduji, ze uz je pulnoc, zacnou se olibavat a prat si krasne vanoce, bouchaji delobuchy a prskaji ohnostroje, velice to pripomina oslavy Noveho roku (ktere se mimochodem od toho moc nelisily). Vanoce v Argentine pro me osobne byly zvlastni, divne, nezvykle, proste uplne jine nez ty, jake znam a jake mam rada.
 Kleman Kryštof 
  • 

Re: Vanoce v Argentine 

(9.12.2014 15:18:58)
To jídlo je v UK je pečený krocan / krůta a pudink ( který je ale úplně jiný než pudink který všichni známe )
 brahma 
  • 

Vanoce v Argentine 

(3.1.2006 6:35:16)
Zila jsem 9 let v Anglii a po nekolika vanocich stravenych tam jsem vzdy a rada jezdila zpet do Cech, chybelo mi to zvlastni ceske kouzlo, zima, kapr a salat, cukrovi, darecky 24.vecer s rozsvicenym stromeckem, pohadky... nadelovani 25. rano a venku zelena trava, to me moc nesedlo.
Letos (teda vlastne uz loni!) jsem vanoce travila v latinske Americe. Snad nejvetsi rozdil od Cech, i od Anglie - pocasi. Leto, vedro, slunko. Potite se i kdyz jen sedite. Uz to postrada veskerou klasickou predvanocni a vanocni atmosferu, prestoze obchody i ulice jsou vice mene vyzdobene (blikajicimi svetylky ve tvaru rampouchu!). 24. se slavilo v jednom dome, cela rodina s ruznymi znamymi a prateli. Kazdy prinesl neco k jidlu, ale ze by neco bylo obzvlast tradicni, to jsem se nedozvedela. Pry se vzdy ji tak nak od vseho, co ji cely svet... Podaval se krocan i veprove + jakesi platky masa v celkem dobre omacce (vse studene), ruzne salaty a stridme pilo vino nebo fernet, jinak hojne coca cola, sprite a fanta, coz je tu velmi rozsirene a oblibene. Na darky si tady deti musi pockat az do pulnoci. Pritel mi vypravel, ze spousta malych deti to nevydrzi a usne, a on sam si pamatuje, jak ho jako maleho rodice budili, ze uz je pulnoc a tudiz cas na darky pod stromeckem! Navic se v pulnoci vsichni raduji, ze uz je pulnoc, zacnou se olibavat a prat si krasne vanoce, bouchaji delobuchy a prskaji ohnostroje, velice to pripomina oslavy Noveho roku (ktere se mimochodem od toho moc nelisily). Vanoce v Argentine pro me osobne byly zvlastni, divne, nezvykle, proste uplne jine nez ty, jake znam a jake mam rada.
 Bara - zatim bezdetna 
  • 

Vanoce ve Skotsku 

(3.1.2006 14:12:00)
Zijeme v Londyne, ale rodinu mame v Glasgow, kam kazdy druhy rok jezdime. Nase vanoce probihaly letos tak, ze jsme si na Barborku koupili stromecek v kvetinaci a hned ho nazdobili - at si ho uzijem. Na svatky jsme leteli do Glasgow, takze zadnou dalsi vyzdobu jsme nemeli, jen si na krbu vystavili karty od rodiny, znamych a kolegu. V Glasgow jsem jim na Stedry den udelala hrachovou polivku a rizky s bramborovym salatem a oblizovali se az za usima. Po veceri jsme sli do mistni hospudky a o pulnoci se odpocitavalo jak na Silvestra a pak se zacal kazdy objimat a libat a prat krasne vanoce.
Rano nas budila svagrova (26), ze Santa uz tu byl (ve Skotsku maji Santu!) a at se s ni jdeme podivat na darky. Neni totiz slusne, abys rozbalil darek od nekoho, kdo tam neni - na vsech je napsane od koho a pro koho a pokud tam darce neni, tak musis cekat. Pak se slo na msi a odpoledne prijel zbytek rodiny a rozbaloval se zbytek darku. Veceri mame vetsinou kolem 6 - krocana se vsim, co k tomu patri a ja si uz zvykla a docela mi to chutna. Dalsi den chodi muj muz na fotbal a ja na nakupy - mivaji silene slevy a tak si lide casto davaji misto darku poukazky do obchodu a 26.12 to jdou utratit.
Ceske pohadky a cukrovi mi taky nekdy chybi, ale uz jsem si zvykla.
Stastny Novy Rok!
 Helena,Karolina(12),Matěj(5) 
  • 

Re: Vanoce ve Skotsku 

(29.9.2006 16:03:46)
Ahoj!Hledám staré články o životě ve Skotsku,můj muž už tam pracuje 3roky a tak hledám někoho,kdo by mi řekl víc,protože tam nikoho nemáme a chtěli by jsme být všichni pohromadě,co by mě čekalo co se týká dětí,práce,pojištění,sociálních věcí atd.Jak to tak zhruba chodí ve škole jsem si přečetla,ale stejně to není ono,kdyby se mi chtěl někdo ozvat s více informacemi tak budu moc ráda,ahoj Helena

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.