| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nerespektování dopravních značek

 Celkem 63 názorů.
 LUcie, 2 děti 
  • 

Jak je to s kolaři? 

(5.10.2005 10:59:57)
Článek přesně vystihuje můj názor na situaci na silnicích. Může mi někdo říct, jak je to s kolaři na chodníku? Mám ho jako řidič auta pouštět na přechodu pro chodce? Má vůbec právo jet na chodníku, kde není vyznačen cyklistický pás?
Dík za odpověď
LU
 Xantipa. 


Re: Jak je to s kolaři? 

(5.10.2005 11:08:06)
Neznám přesnou citaci zákona, ale vidím to takhle.
Na kole se nesmí po chodníku pro chodce jezdit.
Pokud vidím u přechodu kolaře, který sedí na kole a chce využít přechod, jako automobilista ho nepustím a nedám mu přednost. Podle mě je to silniční vozidlo a ne chodec a navíc tento kolař porušuje pravidla sil. provozu. Něco jiného je ale kolař, který stojí u přechodu a kolo vede, tomu přednost dám, protože podle mě je to chodec.
Je ale fakt, že i policajtům je to naprosto jedno. Ti u nás ve městě nedávají přednost na přechodu ani chodcům, takže jim kolař jedoucí na kole po přechodu nevadí, je totiž rychlejší než chodec, takže je vytížené chudáky aspoň nezdržuje.
 LUcie, 2 děti 
  • 

Re: Re: Jak je to s kolaři? 

(5.10.2005 11:20:00)
Díky, taky to vidím podobně. Jenom jsi mi to potvrdila.
 Klára 
  • 

Re: Re: Jak je to s kolaři? 

(5.10.2005 15:22:41)
fajn, takze vase dve deti, az vyrostou, poslete rovnou ze hriste na silnici, kdyz se podle vas na chodniku na kole nesmi. Ze nepustite cyklistu, ktery chce prejet prechod nesvedci zrovna o vasi toleranci. Mimochodem - cyklista po chodniku jet smi - rychlosti chuze. V Praze vedou cyklostezky pres pesi zonu - podle vas by tam mel cyklista zrejme letet.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Jak je to s kolaři? 

(5.10.2005 15:43:40)
Klaro,

tak o tom, ze by cyklista smel jet po chodniku rychlosti chuze, jsem se nikde nedocetla a osobne si myslim, ze je to blbost...

Jedine, co jsem o tomto problemu nasla, je:

dítě mladší 10 let smí na silnici, místní komunikaci a veřejně přístupné účelové komunikaci1) jet na jízdním kole jen pod dohledem osoby starší 15 let; to neplatí pro jízdu na chodníku, cyklistické stezce a v obytné a pěší zóně

A HLAVNE:
Chůze:
- chodec musí užívat především chodníku nebo stezky pro chodce
- jiní účastníci než chodci nesmějí chodníku nebo stezky pro chodce užívat, pokud není v tomto zákoně stanoveno jinak
...
- osoba vedoucí jízdní kolo smí užít chodníku, jen neohrozí-li ostatní chodce; jinak musí užít pravé krajnice nebo pravého okraje vozovky
 PajaMM 


Re: Re: Re: Jak je to s kolaři? 

(5.10.2005 15:53:14)
A cyklostezka je vyhrazena pro cyklisty, takze je jedno, kudy vede....letat vazne nemusite:-)
 Máří 
  • 

Re: Re: Re: Z hřiště na silnici! 

(5.10.2005 20:54:36)
Přesně tak. Až naše děti odrostou hřištím, pláckům a parčíkům, začneme s nimi jezdit po silnicích a budeme je učit, jak se na silnici bezpečně pohybovat. Jak psala Daniela, je tu též věková hranice, pod kterou by se dítě nemělo po silnici pohybovat bez doprovodu dospělé osoby. Teprve pak se začneme ptát, jestli už jsou zralé na to jezdit v běžném silničním provozu samy.
A také předpokládám, že je budeme učit využívat málo frekventovaných okresek a zpevněných cyklistických cest, prostě, klasickou cyklistiku a ne adrenalinovou jízdu po ucpaném centru Prahy (po vzoru Itálie - kdo zažil provoz v centrech tamních měst, ví, o čem mluvím:))))).
Jasně, zatím je to představa. Ale v mé původní rodině to fungovalo.
 Xantipa. 


Re: Re: Re: Kláro, 

(6.10.2005 9:37:24)
opravdu jsem netolerantní ke kolařům na přechodu pro chodce a rozhodně jim nedávám přednost - přednost dávám skutečným chodcům.
Ale Ty jsi také velmi netolerantní - k chodcům a i k motoristům. Na chodníku si vynucuješ cestu na kole právem silnějšího a oproti motorovým vozidlům, kteří musejí dodržovat stejná pravidla jako kolař se chováš taky neohleduplně - viz. jízda po přechodu pro chodce.
Tolerance není o tom, že ten tzv. tolerantnější bude ustupovat každému, ale o tom, že každý bude dodržovat stanovená pravidla.
Já jsem tolerantní k těm, kteří si to zaslouží s ohledem na zvláštní okolnosti, např. děti, staří lidé, nemocní či jinak hendikepovaní.
Ale odmítám být tolerantní k takovým, jako jsi Ty, pokud ovšem nepatříš do nějaké výše uvedené skupiny osob.
Ale neboj, pokud bezohledně pojedeš na kole přes přechod, neporazím Tě a budu tolerantní i přes to, že si bezohledně vynucuješ přednost právem slabšího.
Ty si pravidla upravuješ podle sebe - jako kolař na chodníku uplatňuješ právo silnějšího /přece musím jezdit bezpečně/ a na silnici chceš využívat práv chodců a vyžaduješ ohleduplnost vůči autům právem slabšího.
Tobě neříká nic dodržování předpisů?
 Vali, dcerka 2 a půl roku 
  • 

No nazdar 

(6.10.2005 16:17:38)
Tak to mne teda děsí. Jsem rovným dílem cyklista i automobilista a jak je někdo na chodníku a chce přejít, tak mu dávám automaticky přednost. Je mi jedno, jestli kolo vede nebo na něm jede. Nebudu riskovat, že se mi nějaký trouba na poslední chvíli rozmyslí a na ten přechod vjede/vejde. Zvláště nějaké děcko na kole nebo důchodce. Stejně tak bych byla ráda, když vyměním auto za kolo či za pěší chůzi, kdyby ke mně měli ohled ostatní řidiči. Ale než na přechod vlezu, tak se sakra dobře dívám, jestli mi zastavují a jak to tady čtu, tak dělám velice dobře. Arogance za volantem v Čechách jen tak nevymizí. Překvapuje mne, že právě Xantipa, která děti má, rozlišuje cyklistu na kole a cyklistu vedle kola. Člověk je to vždycky, no ne?
 Xantipa. 


Re: No nazdar - Vali 

(7.10.2005 10:25:30)
Nevím, co s tím mají společného moje děti.
A navíc, i já jsem cyklista. A děti učím, že po přechodu pro chodce se NESMÍ jezdit na kole, že se smí kolo vést. S dětmi na kole samozřejmě přechody pro chodce využívám, protože je to bezpečnější než s nimi přejíždět křižovatku. Ale kolo po přechodu a po chodníku ZÁSADNĚ vodíme.
 Vali, dcerka 2 a půl roku 
  • 

k těm dětem 

(11.10.2005 17:21:45)
Myslela jsem to takhle (leč nenapsala): obvykle kdo si děti pořídí, začne si dávat na silnici i na chodníku více pozor na sebe, na ty děti, ale i na děti jiných. Hlavně protože ví, že děti zabrané do hry se mohou vykašlat na všechny předpisy a prostě do té silnice vběhnou, vjedou. Rozhodně Ti nedoporučuji, jak jsem v některém z Tvých příspevků zde četla, být rozhodnutá nedat na přechodu přednost někomu, kdo na kole jede a nevede ho. Předpisy nepředpisy, vrazit do člověka na přechodu, to nikomu nepřeji.
 PajaMM 


Re: Jak je to s kolaři? 

(5.10.2005 11:19:22)
Ahoj!

Tohle jsem nasla:

Podle současné vyhlášky nesmí cyklista po přechodu pro chodce jezdit. Tj. před každou křižovatkou musí zastavit, slézt z kola a kolo převést na druhou stranu. Pokud by cyklista přejížděl, tak se vystavuje nebezpečí, že mu automobilista nezastaví, a podle rady jej můžou pokutovat policisté. Toto musí cyklista dělat i kdyby byly přechody pět metrů od sebe. Tato praxe se netýká přechodů, které jsou označeny a mají pruh pro cyklisty.

A cyklista, samozrejme, po chodniku pro chodce jet nesmi, pokud tam nema vyznaceny pas...
 Vali, dcerka 2 a půl roku 
  • 

Re: Re: Jak je to s kolaři? 

(14.10.2005 15:51:48)
Ale jo, to je mi jasné :-)Těší mne, že jsou stále lidé
Ale vím, jak jsem na kole jezdila jako malá a vidím to i na děckách ze sousedství, předpis nepředpis, závodíme, no tak do té silnice vjedem! Mimo přechod, kdekoliv. Pořád chci říci, že jak se motá dítě kolem silnice, tak prostě musím být v pozoru, předpisy nepředpisy. Pokud ho vidím. Auto je zbraň. Cyklistu nebo chodce zraním snadno, v autě se mi přitom nic nestane. A vysvětlujte sousedům, že za to nemůžete, že jste přejeli jejich dítě. Nebo to budou muset dát do vyhlášky jako předpis, že preventivně mají všichni dávat pozor na děti kolem silnice?
 kalen 


Re: Chodci a na travniku?  

(5.10.2005 18:15:45)
Opravdu přesně taková je realita dnešních měst.Cyklisti na chodnících,když je slušně upozorním,že cesta je vedle a po chodníku jde malé dítě,schytám za to i nadávky.Nej je na tom to,že to nejsou děti ani mládež,ale starší ženy a důchodci.
A na trávnících vidím pouze seroucí psy,jejichž majitelé dělají,že nejsou pejsánci jejich.A uklidit to lejno po svých miláčcích?To tak ještě,vždyť za psa platí!Díky tomu už nesnáším psy,ale vlastně jen kvůli jejich majitelům.

A když vidím skotačící děti ze školky v parku....chudáci rodiče,když obrátí jejich boty nebo nedej když do toho spadnou.

A co teprve sníh!Pustit u nás ve městě dítě do sněhu?Toť jen pro odvážné.A když sníh roztaje,hm to je teprve lahůdka.

Městská policie....ta má jiné starosti.
 kalen 


Re: Re: Re: Chodci a na travniku?  

(6.10.2005 8:15:04)
Tak to jsme stejná krevní skupina.Jednou jsem ty boty málem také vyhodila do kontejneru.Už mně několikrát napadlo vzít to lejno/fuj/ a pěkně ho rozmáznout na rohožku před dveřmi majitele psa/které znám/ a ještě v tom vypatlat jejich boty.
V našem městě také máme stezku pro cyklisty,ale mám pocit,že teď si cyklisté myslí,že všechny chodníky jsou jen pro cyklisty.
Když chci sednout za volant,musím mít řidičský průkaz a s tím i mít zkoušky.Na kolo může sednout kdokoliv a předpisy pro něho neexistují.Někteří ani nevědí kde mají pravou a levou ruku.
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Chodci a na travniku?  

(6.10.2005 10:42:08)
Moje rok a půl stará neteř je ze sídliště tak vycvičená že nesmí na trávu, že když kdekoli (i na zahradě) vidí trávu, zastaví se, zhnuseně na trávu ukáže, řekne E-E a nevkročí tam. Na jednu stranu je to hrozně srandovní, ale když se nad tím člověk zamyslí, je to smutné. Že psi se na trávě proběhnout smí a dítě takovou možnost vlastně nemá (když rodiče nechtějí denně čistit zadělané boty).
 Duk 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Chodci a na travniku?  

(17.10.2005 15:33:07)
ovsem chudaci psi za to nemuzou, ze.. konat potrebu musi. to je na panickach, aby se chovali jako lidi a ne jako idioti a to hovinko po pejskovi sebrali. u nas totiz nejenze by krome ridicskeho prukazu mel byt prukaz na kolo, ktery by ospravedlnoval cyklistu jezdit po silnici, u nas v Ceske republice bychom meli mit i prukaz na psa.. Cesi jsou proste narod omezencu.
 Pavla3 


Hlavní viník - POLICIE!!! 

(5.10.2005 11:19:17)
článek je opravdu výstižný. Dokonale popisuje anarchii, která se u nás děje. Kde je vina tohoto stavu?
Policie u nás nemá žádnou autoritu, bodejť by ji měla, když chce mít někdo autoritu musí jí být především hoden. Většina našich polocistů jsou jen velmi lehce zkorumpovatelný ignoranti. Když někde měří rychlost, tak ne tam kde je nebezpečný úsek, ale zpravidla na konci vesnice těsně před značkou. Nejradši kontrolují jestli máte: řidičák, techničák, pov.ručení, lékárničku, výstražnou vestu. Viděli jste někdy jezdit dopravní policii třeba po nebezpečných úsecích tam a zpět a skutečně chytat piráty silnic? Bohužel nový navržený bodový systém tak je schválen jen nahrává korupci, která je v policii víc než kde jinde.
 Xantipa. 


Re: Hlavní viník - POLICIE!!! 

(5.10.2005 11:41:02)
Pavlo neviděla a obávám se, že ani to jen tak neuvidíme. Tehdá ještě za Grosse na dotaz novináře, proč policisté staví dědu ve škodovce jedoucího po městě max 50 km/hod a ne piráta řítícího se ulicemi stodvacet, odpověděl, že policisté si chrání vlastní život, protože by je ten pirát mohl přejet a taky prý chrání tím, že nezakročí, životy ostatní občanů. Protože by prý při honičce mohli zabít civilisty nebo sebe.
A ono to platí stále. Dokud se tento stav nezmění, tak to lepší nebude. Kamarádka, která žila asi 5 let v USA mi řekla, že za celou dobu, co tam byla, ji nestavěla policie. Protože prý policie zastaví auto jen v případě, pokud poruší předpisy či jede "divně". Mně tady staví policie běžně tak 1x do týdne - prý silniční kontrola. Beru to jako buzeraci, má mě stavit nekompromisně při porušení předpisů a ne "jen tak pro čárku".
 Pavla3 


Re: Re: Hlavní viník - POLICIE!!! 

(5.10.2005 12:07:26)
Xantipo, vůbe nemusíš do USA stačí pár kiláků na jih či na západ. Legrační je, že např. když přijedeš do Itálie, tak při běžném pohledu laika si řekneš: "panebože to je anarchie, voni si tu jezděj jak chtěj" To je jenom klam, oni neřeší malichernosti, sem tam si uštědří nějaký škrábanec na autě, ale chodce vždy pustí. Policista tě taky nebuzeruje, pokud se jako cizinec dostaneš do problémů, poradí ti kudy kam máš jet (i když seš třeba omylem někde v zákazu:-))) Na druhou stranu má obrovskou autoritu, skoro nikdo si nedovolí výrazně překročit rychlost, pokuty jsou obrovské a policajta nezkorumpuješ. Pokud by ses pokusila zavřou tě :-))) Jedna malá vsuvka: Můj táta byl před 2 lety na VC F1 v Imole, návštěva asi půl mega diváků - úplně všichni tam přijedou autem. Během dvou hodin se policii podařilo ty auťáky dostat od tam tud. Zkus jet autem v Česku na nějakou akci přesahující 100 tis. návštěvnost (koncert, sport, cokoliv) cha cha pojedeš zpátky půl dne. Prvního policajta potkáš až tam kde je skutečně silnice, nic nedělá a řeší jen když nastane problém, většinou už pozdě. V nejlepším případě ten problém sám způsobí (Czech tech)
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Hlavní viník - POLICIE!!! 

(6.10.2005 9:32:55)
Mě nedávno doslova a do písmene vytěžila Městká policie, 1000Kč za údajnou jízdu na červenou, kterou nemohli vidět, protože stáli ve vedlejší ulici. Vzhledem k tomu, že jsem měla sebou dítě s laryngitidou a jeli jsme do nemocnice, tak jsem tasila peníze a rychle jsem platila. Nedohadovala jsem se, ale měla, oni mě neviděli, pouze se domnívali. Moje blbost, kdyby tak radši hlídali se... psi na chodníku( nemuseli by ani dávat pokuty-stačilo by po majiteli chtít uklidit) a jiné věci, třeba za bílého dne mi vykadli auto. Staré auto, staré autoradio. Problém je v tom, že jinde ve světě je hlavně Městká policie orgánem pomoci občanům, vážená služba, partner a ne represivní složka, která si podá ty nejvíce bezradné, a vybírá pokuty. U mě třeba viděli, že se s nimi dohadovat nebudu, hlášení sepisovat nebudu, protože mě tlačí čas. Tak si mě podali, stejně jako toho dědečka za 55 km/h. Dábla, co pojede 120 přes vesnici nechají být.
P.S. opravdu jsem vjížděla do křižovatky na zelenou. Ale tím, že jsem zaplatila pokutu, tak jsem svojí vinu přiznala, a nemám odvolání.
 Jana, Ondra a Honzík 
  • 

Re: Re: Re: Hlavní viník - POLICIE!!! 

(6.10.2005 15:45:48)
Ale Milado, to je přeci dobře, že vybírají za rychlou jízdu. Když někdo porušuje předpisy, tak tu pokutu má dostat, aby je už příště neporušil. Nevím, proč si stěžuješ.
 Pavla3 


Re: Re: Re: Re: Hlavní viník - POLICIE!!! 

(7.10.2005 10:38:56)
Milá Jano, tady si nikdo nestěžuje, že pokutujou rychlou jízdu, ale na to, že vylezou, když je hezky.....to jako, když je ošklivo a prší nikdo rychle nejezdí a na silnici je bezpečno? To mi vysvětli. A taky to, že měřej na konci vesnice u značky, kde už moc nebezpečí pro chodce nehrozí, nicméně tam stopro vyberou víc. Vidělas je někdy stát a měřit uprostřed vesnice třeba u zastávky nebo u krámku? Já nikdy. Jeden můj kámoš ze vsi vzal jednoho krásného dne kolo a jel se jich zeptat proč jsou tam na konci vsi, kde je to z pohldu těch obyvatel k prdu. Co myslíš, že mu odpověděli?
 Eva K 
  • 

Re: Hlavní viník - POLICIE!!! 

(13.10.2005 15:49:59)
Takže když frčíš 50 km/h obcí, nebo když se připoutáš, tak to děláš kvůli policii, ne abys někoho/sebe nezabila?
To se zase nelíbí mě, dodržovat pravidla jen kvůli riziku pokuty, ne kvůli pohodlnosti a bezpečnosti provozu pro všechny.
Naše policii ani zákony nejsou dokonalé a mnoho lidí si pěkně nahrabe, s tím musím souhlasit. Eva
 Riana 
  • 

Podle situace 

(5.10.2005 11:32:10)
Také jezdím na kole, a hodně. Jsou města, kde pásy oddělující chodce a cyklisty skutečně jsou, totiž - vím zatím o jediném: v Pardubicích. Tam je to přímo ukázkové, projedu celé město i na bruslích. Zato např. v Brně je sice pár cyklostezek, ale takříkajíc odnikud nikam.
Já také jezdím na kole po chodníku. Když široko daleko nikoho nevidím a je vyloučeno, aby mi někdo skočil pod kolo neočekávaně (pád shora mohu myslím vyloučit :-))) tak na to šlápnu. Když vidím dítě nebo pejska, zpomalím na minimální rychlost, abych ještě nespadla a jsem ve střehu. Myslíte, že i takhle někomu vadím?!
P.S. Desetiletého syna na silnici samotného vůbec nepouštím (po zkušenostech), jen "po chodníku a pomalu".
Pěkný den!
Riana
 Máří 
  • 

Re: Podle situace 

(5.10.2005 21:02:47)
Vyhrazené cyklistické cesty podél chodníků lze vidět i např. v Uherském Hradišti.
 Romana 
  • 

Re: Podle situace 

(6.10.2005 10:53:07)
Tento názor mi mluví ze srdce. Jsme z Prahy a dostat se z centra na nějakou tu okresku či cestu bez aut trvá pár kiláků. Takže, pokud to jde, jedeme opatrně po chodníku, protože po silnici je to pro nás nebezpečné. Považuji se za výborného bikera, můj muž jezdí cyklomarathony, ale po silnici se prostě bojíme jet. Bojím se o své dítě, které vozíme za závěsné tyči, že ho nějaký blbec za volantem srazí. Já jako řidič vždy cyklisty respektuji, asi proto že mám k tomuto sportu blízko a mám lidi na kole ráda. Je to o všestranné ohleduplnosti, která bohužel mezi lidmi mizí. Pro mě není problém, když vidím cyklistu, který to třeba drápe do kopce po chodníku, mu uhnout a většinou mi ten člověk poděkuje. A ještě přidám úsměv, toho není nikdy dost.
 Xantipa. 


Re: Re: Podle situace 

(6.10.2005 11:11:23)
Je to skutečně těžké. V některých městech je opravdu cyklista doslova ohrožen na životě. Ale u nás ve městě ne. Nejsou tady pruhy pro cyklisty, ale zase se dá kamkoli dojet tak, aby cyklista nemusel jet po chodníku, ani po rušné ulici. Je třeba volit trasu nepatrně delší, ale na tom kole to zase nevadí.
Co mě může dorazit je, když ve špičce vidím na hlavní silnici cyklistu /nejraději v důchodovém věku/, který se na kole sotva drží, na jednom řidítku má velký nákup a v jedné ruce ještě drží deštník a po silnici kličkuje z jedné strany do druhé, to podle toho, kde se mu to momentálně zdá bezpečnější. Tak takovýmto bych dávala pořádné pokuty bez ohledu na věk. Jsou nebezpeční sami sobě i okolí. U nás ve městě prakticky děti na kolech na hlavní silnici nevidím. Ti totiž mají naučeny trasy takové, aby se hlavní silnici vyhnuly. Takže třeba konkrétně u nás cyklista může jezdit bezpečně, když chce. Jenže on kolikrát nechce.
 Pavla3 


Re: Re: Re: Podle situace 

(6.10.2005 11:36:23)
No Xantipo, vidíš v Pardubicích jak psala Riana, je cyklostezek dost a přesto se tady tito důchodci najdou (v hojné míře) oni mnohdy ty cyklostezky ani nezaregistrovali a bojí se, že jedou po chodníku, fakt :-)))
Daleko víc mě ale vytáčej "velcí sportovci" poznáš je podle barevných dresů a kol tak za 60 tis., kteří nejezdí po cyklostezkách, neb je ti ťupci projektanti a odp.pracovníci z magistrátu postavili ze zámkovky. No a tito sportsmeni si nechtějí ty kola ničit víš? :-)))))) Doufám, že v budoucnu dojde v případě stezek zpátky na asfalt!!!!
 Xantipa. 


Re: Re: Re: Re: Podle situace 

(6.10.2005 11:50:35)
Pavlo3, ale u cyklistů sportovců v drezech a s koly kolem 60 ti bych se přimlouvala, ať raději jezdí po silnici, protože na cyklostezkách jsou nebezpeční pro děti, oni jezdí moc rychle.
 Xantipa. 


Re: Re: Re: Re: Re: Podle situace 

(6.10.2005 11:51:29)
A taky - ty galuskáče nejsou opravdu dělané na ježdění po zámkovce. Tam se vážně ničí.
 Pavla3 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Podle situace 

(6.10.2005 11:59:53)
Víš Xantipo na některých silnicích je jistá dopravní značka "červený kolečko s černým bycilkem" :-))) a tam prostě nemaj co dělat, notaben, když maj vedle stezku, to je můj názor :-)))
 Xantipa. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Podle situace 

(6.10.2005 12:06:42)
Samozřejmě, pokud je někde zákaz kol, tak se má dodržovat. O tom nemluvím. Taky nejezdím autem do zákazu.
Ale jak jsem psala - jsem PRO striktně dodržovat předpisy a je jedno, kdo jsem, jestli chodec, kolař či autař.
 Marcela, Tom 4 roky 
  • 

Zkusenost z Belgie 

(5.10.2005 12:26:41)
Zdravim vsechny,
jen kratce napisu cerstvou zkusenost z navstevy u pribuznych v Belgii, Tomovi jsme vzali kolo, sami jsme byli dvakrat na delsim vylete vsichni na kole a Tom jezdil po meste dost casto. Plati tam absolutni prednost pro cyklisty, vsude vyhrazene cesty. Pokud nejsou vyhrazene, ridici jsou ohleduplni, vetsinou, kdyz vidi dite, projizdeji kolem Vas pomaleji. Jenze tam taky cyklistu je mnohem vice, misto aby jeli deti do skoly autem, sjedou na kole. Nebala jsem se tam jezdit na kole. U nas bych se bala pustit do skoly dite samotne na kole. Tom uz jezdi dobre, drzi smer a neklickuje, presto u nas jsem radeji, pokud jede po chodniku, nekdy spadne, nebo neocekavane zastavi.
Vyjeli jsme si na kola po navratu z dovolene, uz dlouho ucim Toma jezdit na klidnych cestach po silnici vpravo a co myslite, jak to vypada, zpomali nekdo, kdyz kolem nas projizdi? Jezdim pro jistotu vedle Toma, takze vlastne porusuji predpisy, ale jak to udelat, aby byli ridici ohleduplnejsi a zpomalili, kdyz kolem nas projizdeji? Nebo snad nemame jezdit na kole? Jsou ohleduplni lide a neohleduplni, jedno, jestli chodci, cyklisti nebo ridici. Zkusme byt ohleduplnejsi, nic to nestoji a treba se to casem zacne menit k lepsimu.
Marcela
 Soňa ,syn 2,5 roku 
  • 

Re: Zkusenost z Belgie 

(5.10.2005 13:36:18)
Máš pravdu,já jsem byla delší čas v Mnichově a na kole jsem se tam jezdit nebála - syna jsem vozila v sedačce.Chodníky jsou rozdělené - půl pro chodce, půl pro cyklisty (paradoxně je občas pruh pro cyklisty širší).Lidi jsou daleko ohleduplnějsí než tady.Cyklista v Čechách si občas připadá jak obtížný hmyz,překáží na chodníku i na silnici a cyklostezky abys lupou hledala,hlavně ve městech.Syn zatím na kole nejezdí,ale až bude,tak ho na silnici taky nepustím.Chápu, že třeba starším lidem je to nepříjemný,dítě neumí tak rychle kolo zastavit,neodhadne situaci,oni se taky rychle neuhnou,ale i tohle se mi zdá pořád lepší než aby skončil někde pod náklaďákem.Mám kamarádku,má 9letý dvojčata,bydlí ve čtvrti kde jsou rodinné domky se zahradami,pro děti parádní místo - kdyby jim kolem baráku nejezdili kamiony a náklaďáky,takže děti tady prostě jezdí jen po chodníku.Řešení je asi v toleranci a dodržování dopravních předpisů na silnicích,ale kdo tohle zařídí,ten by měl dostat nobelovku.
 Marcela, Tom 4 roky 
  • 

Re: Re: Zkusenost z Belgie 

(10.10.2005 11:43:42)
Jezdim dost casto, Tom taky, je to jeho oblibeny sport a nastesti bydlime v miste, kde je dětska zona, slepa ulice, takze tam zajizdeji jen mistni a ti si davaji pozor na deti. Jeste mi nikdo na chodniku nevynadal, Tom jede na kole po chodniku, ucim ho, aby zpomalil, kdyz jdou proti nemu chodci, ale nekdy se zapomene, jak je rozjety, prece jen jsou mu teprve 4 roky. Pokud jedu na kole, jedu po silnici a Tom vedle me na kole po chodniku, nekdy jedu po chodniku taky, ale pomalu. Docela by pomohlo, kdyby se na chodnicich vyznacila zona pro cyklisty, stacila by bila cara, to by snad tolik nestalo. To se mi prave libilo v Belgii, jeli jsme po stezce kolem hlavni silnice, auta jely kolem celkem rychle, presto jasne znaceni krasne Toma vedlo, aby jel, kde ma. Skoda, ze u nas takove znaceni na silnicich chybi.
Uz mi jednou spadl u nas na silnici, kdyz jsme pomalu prejizdeli vedlejsi silnici, za nami auto, chtelo do ni vjet, Tom se sbiral ze zeme dost dlouho, protoze ho to dost asi bolelo, ale ridic pockal a netroubil. Ocenila jsem ho usmevem.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Lahudka z dnesniho rana.. 

(5.10.2005 21:16:51)
Muj nazor je ten, ze si kazdy stejne haji to svoje, a to podle toho, kde zrovna sedi... pokud na kole - nesnasi automobilisty, pokud v aute - nadava na cyklisty.. ;-)
A ted vazne.. Dnes rano mi nejakej blazen zacal predjizdet bez blinkru.. kdyz se mu to povedlo, "HODIL" PREDE MNE MYSKU KAMION -take bez blinkru..
Po zaparkovani a vystupu i s detmi s auta... spis soukani, protoze tesne vedle mne najel jaysi mladik v obleku s diplomatkou, mi malem ujel nohy starik s trabosem.
Nacez mi blazniva ridicka stredniho veku malem ustrelila golfky z ruky na prechodu pro chodce! A kdyz jsem se odpoledne vratila z ruchu velkomesta na nase poklidne mestecko a vyjela na kole se starsim synem na vyjizdku, malem nas srazil nejakej pubertak ve Favoritu do "pangejtu"..
U nas nemame detska hriste, kde bych syna ucila jezdit na kole. Tak chodime do pesi zony, kde se prohani mistni fetaci na motorkach a ja se jen modlim, ze mi neustreli zadek a synovi hlavu.
Musim priznat, ze lidi na prechodu poustim, s cyklisty na prechodu nemam zkusenost. Ale naprosto silim, kdyz vidim maminky jak se vybavuji na chodniku a jejich ratolesti mi miri pod kola na plastovych motorkach.
 LUcie, 2 děti 
  • 

Re: Lahudka z dnesniho rana.. 

(5.10.2005 21:31:26)
taky jsem měla dneska podobné zážitky z auta. Při cestě s malým ze školy (7 km) jsem měla štěstí na jedno auto v protisměru (paní telefonovala), nedání přednosti a jedno fakt prudký šlápnutí na brzdu. Ale zvládli jsme to :-) Snažím se nenadávat a v klidu to přejít. Jasně i já občas udělám za volantem chybu, ale snažím se aspoň naznačit omluvu. Jinak asi s tou jízdou na kole mám štěstí- s dětma jezdíme tak, aby to nebylo po silnici, bydlím totiž na samém okraji Plzně- takže spíš na vesnici.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Lahudka z dnesniho rana.. 

(5.10.2005 21:40:37)
Z Plzne? Tak presne tam jsem dnes rano mela sve silnicni zazitky ;-)
jo, a mam pocit, ze cim drazsi auto - tim vetsi "dobytek" sedi za volantem..
 LUcie, 2 děti 
  • 

Re: Re: Re: Lahudka z dnesniho rana.. 

(5.10.2005 21:51:39)
Jestli jsi z Plzně, tak na 1. ZŠ je nádherný dopravní hřiště. Chceme si tam s dětma jet trošku zablbnout a upevnit znalosti dopravních předpisů.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Re: Re: Lahudka z dnesniho rana.. 

(5.10.2005 21:57:59)
Prave, ze nejsme z Plzne, ale ze Spaleneho Porici...
 jana,dve dcery 
  • 

kolo na silnici 

(6.10.2005 7:40:00)
Priznam se, ze mi vozeni deti do skoly v boudicce, pripevnene na kolo, prijde ve meste jako pekny hazard. Nebude to asi pripad Vas, ale nescetnekrat mi kolar jel prostredkem silnice a ja se za nim plizila na jednicku. Moc dobre totiz vedel, ze riskovat jeho srazeni nebudu. Male deti za kolem ma vzdy malem privodi infarkt. Dychaji vyfuky z aut, ale, Vase volba..
 Alena 
  • 

Re: kolo na silnici 

(6.10.2005 9:47:17)
Skoro každý den mě málem srazí auto,protože jedu na kole do práce po okraji silnice a on mě chce za každou cenu předjet i když proti němu jede auto.Ale nechtěla jsem být protivná.Já prostě bydlim na vesnici,autobus mi jede jednou za hodinu a půl a vůbec nenavazuje na vlak.A na auto nemáme peníze.Takže já musim jet buď na kole,nebo "celý den" prosedět někde na nádraží v čekárně.A to,co chybí u nás na silnicích je ohladuplnost od všech a ke všem.
 Xantipa. 


Re: Re: kolo na silnici 

(6.10.2005 10:11:02)
Protože je to o tom, že tady není demokracie, ale anarchie. Kdyby se každý choval podle pravidel, tak je bezpečně na silnicích pro autaře a kolaře a na chodnících pro chodce.
V obci je rychlost 50 km/h, proč tam má nějaký kretén jezdit stovkou. A když pojede, měly by být nástoje pro to, aby dostal pokutu, pod kterou se mu prolomí kolena. Udělá to víckrát, přijde o auto - forma pokuty. A byl by klid.
Jsem pro to, aby skončila buzerace od policajtů a konečně začali dělat svou práci - trestat ty, kteří se chovají v rozporu s pravidly.
Jenže taky u nás je to sci-fi.
 dulca 
  • 

Re: Re: Re: kolo na silnici 

(6.10.2005 10:20:17)
Myslim ze policajti se tesi na novy bodovy system, vyrazne se jim zvysi domaci prijmy a ridici nadale budou jezdit jako dobytci
 Lotta 
  • 

kola na chodníku 

(6.10.2005 16:53:17)
Já jsem to pochopila tak, že paní chtěla s vozíkem sjet z chodníku a tam parkovalo to auto. Že je jeho řidička blbka, je jasné, ale ať se na mě autorka článku nezlobí, na chodníku se na kole nejezdí.

Jsem chodec (chodkyně?), cyklistka (i když asi taková ta, co se vám diskutujícím nelíbí, ten "závodník" v barevném dresu, byť kolo za 60 tisíc opravdu nemám) i řidička a troufám si tvrdit, že dokážu dodržovat předpisy platné pro všechny tyhle kategorie. Tedy - na kole jezdím pouze po silnici - vždycky je možné najít menší bezpečnější cesty po městě, jedete-li ven z města, pak existují velice často paralelně se silnicí, kde je to o život, bezpečně lesní cesty. Jako chodec neskáču autům před kola (protože mám přece přednost) a za volantem se opravdu snažím ty chodce a cyklisty nepřejet. Bohužel z toho, co jezdí na kole, mě opravdu jímá hrůza. Nezvládají základní techniku jízdy, jsou nebezpeční sobě i okolí (viz zmiňovaní důchodci). Několikrát se mi stalo, že mě málem porazil cyklista na chodníku.

Cykolstezky jsou kapitola sama pro sebe. V Kladně nám je budují ze zámkové dlažby, neboť firma Klika a Dvořák si musí vydělat za všech okolností (kdo je odsud, ví, o čem mluvím). Stokrát (no, asi i víckrát) levnější by bylo vzít bílou barvu a namalovat upostřed chodníku pruh. Jinde to jde - kromě zahraničí viz například Plzeň, na kterou jste si stěžovali, z pohledu Kladeňáka prostě ráj.

A ti ohrožovaní chodci? V Kladně máme stadion zvaný Sletiště, přes který vede paralelně se stezkou pro pěší také stezka pro cyklisty (opět ze zámkové dlažby). Jenže se po ní nedá skoro jet, protože se po ní procházejí téněř výhradně maminky s kočárky a pobíhajícími dětmi. Zkuste kolem nich i opatrně projet, stejně se na vás snesou nadávky.

Já mám prostě dojem, že chybí tolerance na všech stranách. Když jsem tam byla s kamarádkou s kočárkem (jejím) a upozornila jsme ji, že by asi bylo dobré sjet vedle, koukala na mě, co se děje, že jí se tam jede dobře a ať si to ti cyklisté objedou.

Určitě se na mě snese spousta kritiky, ale já to vidím tak, že každý si za své problémy částečně může sám. Že máme úředníky pitomce a řidiče prasata, to je jiná věc.

Jo a až budu mít děti, taky je určitě budu vozit v "přívěsu". Mějte se a zdravím všechny cyklistky.
 Lotta 
  • 

kola na chodníku 

(6.10.2005 16:53:40)
Já jsem to pochopila tak, že paní chtěla s vozíkem sjet z chodníku a tam parkovalo to auto. Že je jeho řidička blbka, je jasné, ale ať se na mě autorka článku nezlobí, na chodníku se na kole nejezdí.

Jsem chodec (chodkyně?), cyklistka (i když asi taková ta, co se vám diskutujícím nelíbí, ten "závodník" v barevném dresu, byť kolo za 60 tisíc opravdu nemám) i řidička a troufám si tvrdit, že dokážu dodržovat předpisy platné pro všechny tyhle kategorie. Tedy - na kole jezdím pouze po silnici - vždycky je možné najít menší bezpečnější cesty po městě, jedete-li ven z města, pak existují velice často paralelně se silnicí, kde je to o život, bezpečně lesní cesty. Jako chodec neskáču autům před kola (protože mám přece přednost) a za volantem se opravdu snažím ty chodce a cyklisty nepřejet. Bohužel z toho, co jezdí na kole, mě opravdu jímá hrůza. Nezvládají základní techniku jízdy, jsou nebezpeční sobě i okolí (viz zmiňovaní důchodci). Několikrát se mi stalo, že mě málem porazil cyklista na chodníku.

Cykolstezky jsou kapitola sama pro sebe. V Kladně nám je budují ze zámkové dlažby, neboť firma Klika a Dvořák si musí vydělat za všech okolností (kdo je odsud, ví, o čem mluvím). Stokrát (no, asi i víckrát) levnější by bylo vzít bílou barvu a namalovat upostřed chodníku pruh. Jinde to jde - kromě zahraničí viz například Plzeň, na kterou jste si stěžovali, z pohledu Kladeňáka prostě ráj.

A ti ohrožovaní chodci? V Kladně máme stadion zvaný Sletiště, přes který vede paralelně se stezkou pro pěší také stezka pro cyklisty (opět ze zámkové dlažby). Jenže se po ní nedá skoro jet, protože se po ní procházejí téněř výhradně maminky s kočárky a pobíhajícími dětmi. Zkuste kolem nich i opatrně projet, stejně se na vás snesou nadávky.

Já mám prostě dojem, že chybí tolerance na všech stranách. Když jsem tam byla s kamarádkou s kočárkem (jejím) a upozornila jsme ji, že by asi bylo dobré sjet vedle, koukala na mě, co se děje, že jí se tam jede dobře a ať si to ti cyklisté objedou.

Určitě se na mě snese spousta kritiky, ale já to vidím tak, že každý si za své problémy částečně může sám. Že máme úředníky pitomce a řidiče prasata, to je jiná věc.

Jo a až budu mít děti, taky je určitě budu vozit v "přívěsu". Mějte se a zdravím všechny cyklistky.
 Lotta 
  • 

Re: kola na chodníku 

(6.10.2005 16:56:20)
Sorry podarilo se mi to odeslat dvakrat. Doufam, ze tohohle se mi nepovede totez
 LUcie, 2 děti 
  • 

Re: kola na chodníku 

(6.10.2005 17:08:17)
poradíš mi, jak mám poznat, která půlka stezky pro pěší a cyklisty je pro koho? V Plzni je to jenom z odlišně barevné zámkovky(šedá a červená). Neměly by tam být nakreslené nějaké znaky?
 Lotta 
  • 

Re: Re: kola na chodníku 

(6.10.2005 17:40:22)
V zahraničí to byla vždycky ta červená část, vidís, ani mě o tom nenapadlo přemýšlet. Je tomu tak i v tom našem úžasném Kladně. Taky jezdí cyklisti blíž silnici, pro chodce je to blíž domům (kvůli zvýšení bezpečí - když stezka skončí, přejedeš na silnici a nekřižuješ chodcům cestu). tak nevím, v Plzni mi to připadalo geniální, ale možná jsem tam celou dobu jela blbě... Taky bývá na začátku cyklostezka označená značkou, ze které by mělo být poznat, který pruh je pro koho. Někdy to bývá nakreslené na zemi. Faktem ale je, že někde udělají dva pruhy a naprosto nesmyslně jsou OBA pro chodce i pro cyklisty, odlišuje se ně určení, ale směr jízdy/chůze, tudíž to nic neřeší (stejně se jako cyklista proplétáš a jako chodec uskakuješ). Docela by mě zajímalo, ajk je to jinde a zda někde zastupitelé myslí při budování cyklostezek hlavou. U nás vedou od nikud nikam a na silnici bych s dítětem taky nejela.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Re: kola na chodníku 

(7.10.2005 12:32:49)
V Plzni je namalovane kolo na zemi, tam kde je stezka pro caklisty - a na kazde krizovatce, tedy za ni je znacka. Myslim, ze co se tyce cyklistickych stezek, je to v Plzni dobre.. fakt. A i unas na Plzni jihu (Brdy) se zacali rozmahat znacene cyklostezky. Bohuzel castokrat vedou po silnicich 3.kategorie. A tam jezdi snad i duchodci bez bryli.
..
Co se tyce poznamek k autorce clanku. Je fakt, ze pokud bych byla na miste pani, ktera zde parkuje, zrejmne bych ji poslala nekam. A to presto, ze sama jsem cyklista a mam dve male deti.
Sjet s chodniku na parkoviste a jeste chtit po ridici aby preparkoval - to mi prijde opravdu jako dost ujete..
 Pavla3 


Re: Re: Re: Re: kola na chodníku 

(7.10.2005 12:56:53)
Cairo ona nebyla na parkovišti, ale v obytné zóně, tedy v zákazu parkování. V obytné zóně je dovoleno parkovat jen na k tomu vyznačených místech. Je fakt, že v článku je ta situace dost nešikovně popsaná, taky jsem si to četla asi třikrát :-)))
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Re: Re: Re: kola na chodníku 

(7.10.2005 20:01:09)
A s cyklisty v obytne zone je to vlastne jak? ;-)
Nevztahuji se na ne nahodou stejna prava a povinnosti jako na ridice automobilu?
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: kola na chodníku 

(7.10.2005 21:03:04)
Ahoj Cairo, zase se setkavame:-)

Ohledne tech cyklistu - nekde jsem tu kopirovala zneni zakona a tam bylo jasne uvedeno, kdo je ucastnikem silnicniho provozu a ze se musi ridit pravdily. A cykliste mezi ne patri .... mas naprostou pravdu!!!
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kola na chodníku 

(7.10.2005 21:09:14)
No nazdar! To bych od Tebe opravdu necekala, takovou poklonu ;-)
Ale je to fakt, ucastnikem provoze je cyklista stejne jako automobilista.. takze ani jeden, dle meho nazoru nema v obytne zone co pohledavat
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kola na chodníku 

(7.10.2005 21:11:43)
Jo, holka, neumim byt dlouho urazena:-))))))

A jsem rada, ze jsme se na necem shodly:-)))

Ale mozna je to v tech obytnych zonach jinak, zkusim to najit....
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kola na chodníku 

(7.10.2005 21:25:55)
Tak tohle je jedine, co jsem nasla...



Provoz v obytné a pěší zóně:

- obytná zóna je zastavěná oblast, jejíž začátek a konec je označen dopravní značkou,

- v obytné a pěší zóně smějí chodci užívat pozemní komunikaci v celé její šířce,

- do pěší zóny je povolen vjezd jen vozidlům vyznačeným ve spodní části dopravní značky,

- v obytné zóně a pěší zóně smí řidič jet rychlostí nejvýše 20 km/h.,

- stání je dovoleno jen na místech označených jako parkoviště.

 Libor F 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kola na chodníku 

(9.10.2005 22:20:02)
pletete si obytnou a pěší zónu. V pěší zóně nemají auta co dělat (kromě aut podnikatelů, kteří si zaplatí výjimky). V obytné zóně naopak auta mají co dělat, ale musí jet max. 20 km/h + omezení v parkování. Děti si v obytné zóně mohou hrát na ulici, ale v případě, že jede auto, musí mu umožnit projetí.
Lidi, vy nemáte řidičáky nebo co? Pokud ano, hajdy zpátky do autoškoly, na silnicích to vypadá tak jak to vypadá, protože polovina lidí nezná předpisy! :-(

K popsané situaci: auto tam nemělo co dělat, teda tam mohlo na chvilku zastavit, ale určitě ne parkovat. Těžko říct, co měla paní v plánu. Aha, teď si to čtu znova a si tam to auto chtěla nechat. Špatně. Pokud nemáte garáž a nemáte kde parkovat, kupte si Fiátka nebu choďte pěšky :-)
 Pavla3 


Re: Re: kola na chodníku 

(7.10.2005 10:42:35)
červený jsou pro kola je to tak všude.
 Lotta 
  • 

Re: Re: Re: kola na chodníku 

(7.10.2005 11:23:04)
Jo, tak jsem to myslela jezdí se po červené, akorát jsem to napsala tak, že z toho nebylo nic poznat :)
 Olina 
  • 

Odporně harmonická diskuse, 

(7.10.2005 21:41:50)
není se s kým pohádat. :o)
Tak alespoň nudnou historku:
Na přechodu u zatáčky se na mě vyřítil cyklista, přejel mi špičky (skoro), řekl mi, že jsem kráva a to vše aniž by přibrzdil.
 Jakub, 2 dcery 
  • 

Re: Odporně harmonická diskuse, 

(8.10.2005 17:00:36)
No, hezky si tu notujete, jaky barvy mate u vas na cyklostezkach... Tak si to zkuste chvili v Praze!!! Cyklisticky trasy jsou tu vedeny po jakkoli frekventovanych ulicich, klidne po kocicich hlavach a pres nerizeny krizovatky, casto koncej nahle bez varovani na chodniku, nasel jsem jednu, ktera usti primo na komunikaci pro motorova vozidla... Ale jak uz tada mam pres to mesto jezdit? MHD je ted tak drahy, ze si ho proste nemuzu dovolit, autem to prakticky nejde a tak je to proti mym zasadam, na cyklisty kdekdo nadava a najizdi do nich autem - fakt, mam teda litat???
Jo, ja taky jezdim casto natvrdo uprostred, zvlast na svetlech se zasadne radim tak, aby se vedle me zadnej debil v aute nevesel. Protoze uz se mi nekolikrat stalo, ze ja byl ohleduplne vpravo a skoncil jsem na obrubniku nebo (jednou) ve svodidle. Cyklistu totiz kazdej nutne musi predjet, i kdyby tam, byla dvojita plna a v protismeru nakladak. Zadnej problem, v nouzi se prece srazi cyklista, to se pak da lehce ujet a ani si moc neodrete auto... Divite se, ze jezdim na takovych mistech po chodniku? Chodce pustim vzdycky, vidim-li deti apod., uz z dalky brzdim... Strcte si svy predpisy vitekam a proste budte ohleduplni. Chci toho tolik?
 Dave 
  • 

Re: Odporně harmonická diskuse, 

(6.1.2008 0:03:03)
Jako cyklista jste na silnici ten zranitelnější a tak se podle toho musíte chovat. Nejprve si dejte do pořádku všechny náležitosti, které mají na kole být (osvětlení, blatníky atd.), věřte mi, že na to řidiči také koukají a podle toho se k Vám také chovají - tím, že máte v pořádku kolo, že jste oblečený ve výrazných barvách a tak dále, dáváte okolí najevo, že máte snahu se zviditelnit a usnadnit Vaši viditelnost ostatním. Dále pak jezděte tak, abyste v případě problémů měl možnost manévrovat. Hodně také pomáhá čitelná jízda - včas dávat znamení o změně směru jízdy, neměnit náhle směr jízdy, nejezdit po přechodech pro chodce nebo tam, kde paralelně vede cyklostezka apod. Jezděte prostě s vědomím, že jste Vy ten zranitelný a tomu se přizpůsobte. V žádném případě Vás ale popsaná situace jakožto řidiče jednostopého nemotorového vozidla neopravňuje jezdit po chodníku - přečtěte si zákon 361/2000 Sb, zejména §57. Pokud se necítíte na to, abyste dané místo projel na kole, pak z toho kola slezte a převeďte ho po chodníku do bezpečnějšího úseku. Po chodníku jezdí jen burani a nikým nehlídané děti a není proto divu, že na cyklisty každý nadává.
Sám na kole najezdím po našem krajském městě (cca 100 000 obyvatel) a okolní krajině dost kilometrů, jezdím zásadně s přilbou, ve výstražné vestě, na kole mám všechny zákonné náležitosti a musím zaklepat - řidiči mne vždy respektovali a bylo to vždy v pohodě. Kde to bylo nebezpečné, slezl jsem z kola a vedl ho po chodníku, dokud silnice nebyla opět vhodná pro jízdu na kole. Neubylo mne a myslím, že neubyde Vás.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.