| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nerespektování dopravních značek

 Příspěvky 110 z 67 [Dalších 57 >>]
Dave
  • 
6.1.2008 0:03:03
Jako cyklista jste na silnici ten zranitelnější a tak se podle toho musíte chovat. Nejprve si dejte do pořádku všechny náležitosti, které mají na kole být (osvětlení, blatníky atd.), věřte mi, že na to řidiči také koukají a podle toho se k Vám také chovají - tím, že máte v pořádku kolo, že jste oblečený ve výrazných barvách a tak dále, dáváte okolí najevo, že máte snahu se zviditelnit a usnadnit Vaši viditelnost ostatním. Dále pak jezděte tak, abyste v případě problémů měl možnost manévrovat. Hodně také pomáhá čitelná jízda - včas dávat znamení o změně směru jízdy, neměnit náhle směr jízdy, nejezdit po přechodech pro chodce nebo tam, kde paralelně vede cyklostezka apod. Jezděte prostě s vědomím, že jste Vy ten zranitelný a tomu se přizpůsobte. V žádném případě Vás ale popsaná situace jakožto řidiče jednostopého nemotorového vozidla neopravňuje jezdit po chodníku - přečtěte si zákon 361/2000 Sb, zejména §57. Pokud se necítíte na to, abyste dané místo projel na kole, pak z toho kola slezte a převeďte ho po chodníku do bezpečnějšího úseku. Po chodníku jezdí jen burani a nikým nehlídané děti a není proto divu, že na cyklisty každý nadává.
Sám na kole najezdím po našem krajském městě (cca 100 000 obyvatel) a okolní krajině dost kilometrů, jezdím zásadně s přilbou, ve výstražné vestě, na kole mám všechny zákonné náležitosti a musím zaklepat - řidiči mne vždy respektovali a bylo to vždy v pohodě. Kde to bylo nebezpečné, slezl jsem z kola a vedl ho po chodníku, dokud silnice nebyla opět vhodná pro jízdu na kole. Neubylo mne a myslím, že neubyde Vás.
Duk
  • 
17.10.2005 15:33:07
ovsem chudaci psi za to nemuzou, ze.. konat potrebu musi. to je na panickach, aby se chovali jako lidi a ne jako idioti a to hovinko po pejskovi sebrali. u nas totiz nejenze by krome ridicskeho prukazu mel byt prukaz na kolo, ktery by ospravedlnoval cyklistu jezdit po silnici, u nas v Ceske republice bychom meli mit i prukaz na psa.. Cesi jsou proste narod omezencu.
Vali, dcerka 2 a půl roku
  • 
14.10.2005 15:51:48
Ale jo, to je mi jasné :-)Těší mne, že jsou stále lidé
Ale vím, jak jsem na kole jezdila jako malá a vidím to i na děckách ze sousedství, předpis nepředpis, závodíme, no tak do té silnice vjedem! Mimo přechod, kdekoliv. Pořád chci říci, že jak se motá dítě kolem silnice, tak prostě musím být v pozoru, předpisy nepředpisy. Pokud ho vidím. Auto je zbraň. Cyklistu nebo chodce zraním snadno, v autě se mi přitom nic nestane. A vysvětlujte sousedům, že za to nemůžete, že jste přejeli jejich dítě. Nebo to budou muset dát do vyhlášky jako předpis, že preventivně mají všichni dávat pozor na děti kolem silnice?
Eva K
  • 
13.10.2005 15:49:59
Takže když frčíš 50 km/h obcí, nebo když se připoutáš, tak to děláš kvůli policii, ne abys někoho/sebe nezabila?
To se zase nelíbí mě, dodržovat pravidla jen kvůli riziku pokuty, ne kvůli pohodlnosti a bezpečnosti provozu pro všechny.
Naše policii ani zákony nejsou dokonalé a mnoho lidí si pěkně nahrabe, s tím musím souhlasit. Eva
Vali, dcerka 2 a půl roku
  • 
11.10.2005 17:21:45
Myslela jsem to takhle (leč nenapsala): obvykle kdo si děti pořídí, začne si dávat na silnici i na chodníku více pozor na sebe, na ty děti, ale i na děti jiných. Hlavně protože ví, že děti zabrané do hry se mohou vykašlat na všechny předpisy a prostě do té silnice vběhnou, vjedou. Rozhodně Ti nedoporučuji, jak jsem v některém z Tvých příspevků zde četla, být rozhodnutá nedat na přechodu přednost někomu, kdo na kole jede a nevede ho. Předpisy nepředpisy, vrazit do člověka na přechodu, to nikomu nepřeji.
Marcela, Tom 4 roky
  • 
10.10.2005 11:43:42
Jezdim dost casto, Tom taky, je to jeho oblibeny sport a nastesti bydlime v miste, kde je dětska zona, slepa ulice, takze tam zajizdeji jen mistni a ti si davaji pozor na deti. Jeste mi nikdo na chodniku nevynadal, Tom jede na kole po chodniku, ucim ho, aby zpomalil, kdyz jdou proti nemu chodci, ale nekdy se zapomene, jak je rozjety, prece jen jsou mu teprve 4 roky. Pokud jedu na kole, jedu po silnici a Tom vedle me na kole po chodniku, nekdy jedu po chodniku taky, ale pomalu. Docela by pomohlo, kdyby se na chodnicich vyznacila zona pro cyklisty, stacila by bila cara, to by snad tolik nestalo. To se mi prave libilo v Belgii, jeli jsme po stezce kolem hlavni silnice, auta jely kolem celkem rychle, presto jasne znaceni krasne Toma vedlo, aby jel, kde ma. Skoda, ze u nas takove znaceni na silnicich chybi.
Uz mi jednou spadl u nas na silnici, kdyz jsme pomalu prejizdeli vedlejsi silnici, za nami auto, chtelo do ni vjet, Tom se sbiral ze zeme dost dlouho, protoze ho to dost asi bolelo, ale ridic pockal a netroubil. Ocenila jsem ho usmevem.
Libor F
  • 
9.10.2005 22:20:02
pletete si obytnou a pěší zónu. V pěší zóně nemají auta co dělat (kromě aut podnikatelů, kteří si zaplatí výjimky). V obytné zóně naopak auta mají co dělat, ale musí jet max. 20 km/h + omezení v parkování. Děti si v obytné zóně mohou hrát na ulici, ale v případě, že jede auto, musí mu umožnit projetí.
Lidi, vy nemáte řidičáky nebo co? Pokud ano, hajdy zpátky do autoškoly, na silnicích to vypadá tak jak to vypadá, protože polovina lidí nezná předpisy! :-(

K popsané situaci: auto tam nemělo co dělat, teda tam mohlo na chvilku zastavit, ale určitě ne parkovat. Těžko říct, co měla paní v plánu. Aha, teď si to čtu znova a si tam to auto chtěla nechat. Špatně. Pokud nemáte garáž a nemáte kde parkovat, kupte si Fiátka nebu choďte pěšky :-)
Jakub, 2 dcery
  • 
8.10.2005 17:00:36
No, hezky si tu notujete, jaky barvy mate u vas na cyklostezkach... Tak si to zkuste chvili v Praze!!! Cyklisticky trasy jsou tu vedeny po jakkoli frekventovanych ulicich, klidne po kocicich hlavach a pres nerizeny krizovatky, casto koncej nahle bez varovani na chodniku, nasel jsem jednu, ktera usti primo na komunikaci pro motorova vozidla... Ale jak uz tada mam pres to mesto jezdit? MHD je ted tak drahy, ze si ho proste nemuzu dovolit, autem to prakticky nejde a tak je to proti mym zasadam, na cyklisty kdekdo nadava a najizdi do nich autem - fakt, mam teda litat???
Jo, ja taky jezdim casto natvrdo uprostred, zvlast na svetlech se zasadne radim tak, aby se vedle me zadnej debil v aute nevesel. Protoze uz se mi nekolikrat stalo, ze ja byl ohleduplne vpravo a skoncil jsem na obrubniku nebo (jednou) ve svodidle. Cyklistu totiz kazdej nutne musi predjet, i kdyby tam, byla dvojita plna a v protismeru nakladak. Zadnej problem, v nouzi se prece srazi cyklista, to se pak da lehce ujet a ani si moc neodrete auto... Divite se, ze jezdim na takovych mistech po chodniku? Chodce pustim vzdycky, vidim-li deti apod., uz z dalky brzdim... Strcte si svy predpisy vitekam a proste budte ohleduplni. Chci toho tolik?
Olina
  • 
7.10.2005 21:41:50
není se s kým pohádat. :o)
Tak alespoň nudnou historku:
Na přechodu u zatáčky se na mě vyřítil cyklista, přejel mi špičky (skoro), řekl mi, že jsem kráva a to vše aniž by přibrzdil.
PajaMM
7.10.2005 21:25:55
Tak tohle je jedine, co jsem nasla...



Provoz v obytné a pěší zóně:

- obytná zóna je zastavěná oblast, jejíž začátek a konec je označen dopravní značkou,

- v obytné a pěší zóně smějí chodci užívat pozemní komunikaci v celé její šířce,

- do pěší zóny je povolen vjezd jen vozidlům vyznačeným ve spodní části dopravní značky,

- v obytné zóně a pěší zóně smí řidič jet rychlostí nejvýše 20 km/h.,

- stání je dovoleno jen na místech označených jako parkoviště.

 Příspěvky 110 z 67 [Dalších 57 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.