| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Malé letní nebezpečí – klíště

 Celkem 63 názorů.
 e-v-a 


Miminko 

(25.6.2004 9:46:54)
Ahoj,
máte nějaké zkušenosti, jak proti klíšťatům chránit dítě, které už leze, ale na očkování je ještě moc malé? Chystáme se na dovolenou a z klíšťat mám trochu obavy.
Jinak na odstraňování klíšťat doporučuji vyzkoušet obyčejné mýdlo a ručník. Ručník se namočí, namydlí a pak se klíště prostě jemně "myje" až se za chvíli samo pustí. Myslela jsem, že to nemůže jít tak snadno, ale už dvakrát se mi to povedlo (víc klíšťat jsem od té doby, co to znám, neměla). Metoda s pinzetou se mi zdá složitá, klíště se může přetrhnout a navíc jsem slyšela, že je lepší, aby se pustilo samo, pinzetou se může klíště "vymáčknout" do rány a riziko infekce je potom větší.
Eva
 Kačka 
  • 

Re: Miminko 

(25.6.2004 9:57:55)
Klíšťata prý odpuzují přípravky s TeaTree olejem. Zkus si koupit pleťové mléko s TeaTree olejem. Jen nevím, jestli je to možné použít i pro kojence.
 kaMyš 


Re: Re: Miminko 

(25.6.2004 16:06:18)
Souhlasím, my jsme loni používali pro Vojtu olejíček Univers od Nobilis Tilia, ve kterém podle vůně určitě nějaký Tea Tree je. Nakapali jsme pár kapek do vody a postřikovali Vojtovo oblečení rozprašovačem, nevím, jestli to opravdu funguje, ale klíště neměl. Tea tree mu nijak nevadil, a to má hodně citlivou kůži.
 taťulda + 3 
  • 

Re: Miminko 

(25.6.2004 13:04:56)
Odstranění klíštěte pomocí navlhčeného papírového kapesníku a obyčejného mýdla skutečně funguje, klíště se do jedné minuty samo pustí. Nehrozí tak jeho přetržení nebo přenos infekce z klíštete do rány při jeho zmáčknutí pinzetou. Ránu je pak samozřejmě dobré vydenzifikovat. Malý kousek mýdla lze také brát bez problémů s sebou na výlety a klíště se tak dá ihned odstranit, omezí se tak doba možného přenosu infekce. Doporučte tuto metodu také všem známým, ve sdělovacích prostředcích se stále doporučuje pouze pinzeta a kroutit. Hezké léto bez klíšťat.
 Lucka 
  • 

vytahování klíštěte 

(19.7.2014 12:28:17)
Mě se nejvíc osvědčilo odstraňování přisátého klíštěte pomocí párátka. Párátko špičkou přiložím těsně vedle klíštěte a pak pomocí hrany párátka klíště točím proti směru hodinových ručiček (tj. párátkem opisuji kroužek). Pustí se většinou za pár vteřin a nehrozí že by se nějak přetrhlo nebo zmáčklo. V přírodě lze místo párárka použít třeba jehličí nebo tužší stonek trávy. Ještě mám dobrou "fintu" jak klíště pak bezpečně zlikvidovat - přilípnout na něj kousek lepicí pásky, zalepit do sebe a vyhodit.
 Lenka + Verča (7m) 
  • 

Re: Miminko + ručník 

(25.6.2004 13:29:09)
Ahojky, vytahování pomocí ručníku a mýdla opravdu funguje. Během pár sekund je klíště venku. Vždy jsem jej odstranila celé, nikdy se "nezatrhlo". Samozřejmě to chce froté ručník - ty chloupky pak fungují jako jemné pinzetky. Samozřejmě je vhodné po vytažení ránu ještě vydesinfikovat.

Při přenosu lym. boreliózy také záleží na délce přisátí klíštěte. Nevím teď přesně kolik času je nutné, aby bylo klíště přisáté, aby se nemoc přenesla, ale mám pocit, že něco kolem 12 hodin. Samozřejmě, čím dříve se klíště odstraní, tím lépe.

S miminkem mám podobné obavy. Naše holčička je dost pohyblivá, vleze kam se jí podaří, a protože se chystáme taky na prázdniny do přírody, mám obavy z klíšťat a různého hmyzu vůbec.

Pěkné letní dny (bez klíšťat :)).
 Brooke 


Re: Kliste 

(29.9.2006 15:40:04)
Jedna z nejhorsich variant odstraneni klistete: "Ručník se namočí, namydlí a pak se klíště prostě jemně "myje" až se za chvíli samo pustí."
To uz nikomu nedoporucujte, vzdyt je to stejne, jako kdyz zalijete kliste treba olejem, dostane se do stresu a do vasi pokozky se vam hned pekne "vyzvraci" a jestli je nakazene boreliemi, tak je tu infekce jak vysita !
Kliste nicim nedusit a nepolevat, jen ho pinzetou vytrhnout !! Ani netocit!!
 verca27 


Re: Miminko 

(20.3.2007 22:33:10)
My jsme používali OFF! Delicate, je to repelent ve spreji a doporučila mi do i dětská lékařka.
 honza 
  • 

Re: Miminko 

(11.3.2009 9:32:05)
přes mail jsem dostal návod od švédských dřevorubců: česnek, česnekové tablety (to mám ověřeno an 14 denním pobytu v lese - první 2 dny 7 klíšťat, potom už nic, ale 1,5 kila česneku spotřebovaného) - to ale není pro lidi s problematickým tlakem a pro děti; dále doporučovali vinný ocet svařit s rozmarýnem (koření), poměr už přesně neznám, dát do lahve s rozprašovačem a postříkat se tím před cestou do lesa - klíˇštata se prý orientují podle tepal a podle vůně - kdo jim nevoní, toho nechají být (proto česnuk v potu člověka, tea tree oil, rozmarýn ...)
 Sabina,syn 2roky 
  • 

Re: Klíšťata 

(25.6.2004 13:20:01)
Nas doktorka neockovala proti klistatum i kdyz jsem se nekdy koncem dubna na toto pozdejsi ockovani ptala.Diskutovaly jsme to a ona mi vysvetlila,ze vytvoreni protilatek trva 1-2 mesice a tudiz v tom konci dubna uz bylo pozde.Nerekla mi to primo,ale o techto pozdejsich vakcinach velice pochybovala.Asi opravdu spis reklama a penizky.Vysvetlila mi,ze meli sezeni s nejakou pani doktrokou z detskeho infekcniho odd.a za tou ze si stoji a veri ji,protoze je to opravdu odbornik,ktery ji vzdy dobre radi a ta ji vysvetlila,ze cituji:„Kdyz se to kliste vytahne do 12 hodin po prisati,nemela by hrozit zadna infekce.Samozrejmosti je desinfekce.Ze se NEMAM desit,kdyz klisteti zatrhnu hlavicku,protoze infekce ma to kliste v te „prdelce“.Bud se to podari vytahnout, nebo mam k ni prijit.Pochopitelne mi vysvetlila,jak se to vytahuje.Ostatne to uz pisi i ostatni prispevky vyse.Rekla,ze repelenty zastanou poradnou sluzbu.Po vychazce vysprchovat a decka prohlinout na vsech misteckach a nezapomenout na hlavu/vlasy.Takze letos to u nas probehne bez ockovani a v prosinci/lednu najedem na spravne ockovani, ve spravnou a bezpecnou dobu. :o))
 Petra+2 


Re: Re: Klíšťata 

(25.6.2004 20:40:28)
Ahoj,
Martinek mel letos uz 4 klistata, proto se o to dost zajimam. Lekarnik tvrdi, ze podavani B-komplexu je jen pro nase dobre svedomi, ze jsme neco diteti dali, ale udajne to nepomaha. Ockovani je pry vhodne od 3 let, nase pediatricka tvrdi dokonce od 14 let, do te doby klistovka udajne probiha jako horecnate onemocneni a nic vic - znate nejake pripady u deti, ze dostaly zanet mozkovych blan, pripadne s nejakymi nasledky?
Ted psali v Betynce, ze existuje proti klistove encefalitide nejaka setrna vakcina pro deti "Junior", ale od jakeho veku je, to nepsali.
Dale jsem cetla, ze klistovka se prenasi uz 1 hodinu po prisati a lymska borelioza do 24 hodin.
Ja osobne mazu maleho levandulovym olejem (par kapek nakapat do olivoveho oleje) a to asi pomohlo, ale na vlasy jsem to neaplikovala a tam se pak mrcha prisala.
My vzdy zakapneme desinfekci a pak krouzime vatovou tycinkou kolem klistete, az se pusti, ale opravdu toto trva dost dlouho, zkusim priste rucnik. Dik za rady.
Take me zajima, jestli se kliste po zakapnuti desinfekci udusi a pusti obsah strev do rany. Vi to nekdo?
 M. já měla už 14 klíšťat 
  • 

Re: Re: Re: Klíšťata 

(7.8.2005 18:08:46)
Měla jsem už 14 klíšťat a ještě se mi zatím nic nestalo, ale kdo ví?
Já je vždy oddělávala tak, že jsem si na vatu dala olej (na smažení) a otáčela proti směru hodinových ručiček. Vyšlo to.
 M. já měla už 14 klíšťat 
  • 

Já měla už 14 klíšťat 

(7.8.2005 18:11:45)
Já měla už 14 klíšťat a ještě se mi naštěstí nic nestalo, ale kdo ví? Já jsem je vždy vytahovala tak, že jsem si na vatu nalila trošku oleje a točila proti směru hodinových ručiček a vyšlo to!
 Monika 
  • 

Pozor na oblečení 

(25.6.2004 16:06:55)
Ahoj všem,
mám ještě jednu opakovanou zkušenost s klíšťaty-již několikrát se mi stalo,že jsme klíště našli přisáté (nejspíš čerstvě-nebylo nacucané)třeba až druhý nebo třetí den po té,co jsme byli např. v lese-nedokážu si to vysvětlit jinak,než že se někde ukrývalo a čekalo na příležitost,oblečení většinou hned peru,takže mohlo být v botech,autě,na batohu....Doporučuju proto prohlížet prcka třeba důkladněji i následující dny. A taky není vyjimkou chytit klíště ve městě,v trávě či v keřích,tam náš malý taky často prolézá.
Pěkné léto...
 schamka + krakeni 


kliesta skutocne mozete chytit hocikde 

(25.6.2004 17:34:16)
Tak kliesta skutocne mozes chytit hocikde. Ja som chytila kliesta u nas na zahrade. Aby bolo jasne - zahrada ma asi 6x15 metrov (a na tomto kusku je napchata trava, nejake mensie stromceky, jedna ceresna, zivy plot, par trvaliek a vydlazdena terasa - takze ziadna divocina), byvame v radovke, naokolo v nasej stvrti je husta zastavba. Cely den som bola doma, iba som vesala vonku pradlo a zbierala ho, ked bolo suche. Pri zehleni prave pozbieraneho pradla som pocitila, ze ma nieco svrbi na zapasti a pozrime ho! Hnusak kliest!!! Prave sa s chutou zahryzol, este nebol nacicany... kde sa v tejto civilizacii nabral, skutocne netusim.
Takze pozor, niekedy mozete chytit kliesta aj v trave pred vasim domom/panelakom...

A ked uz tu pisem - v diskusii na inom serveri som citala o odstranovani kliestov toto
Zakladom su dlhe nohavice, ponozky. Pozriet hned, ako pridete domov. ak najdete kliesta, zoskrabnut tupou hranou noza. Aby sa nestihol "vyvracat" do rany - infekcia nie je v jeho ust. organoch, ale vnutornostiach. Ak ostane hlavicka, tak to nevadi, vyhnisa. Ta nie je infekcna (toto mam zo zdravo skolenia, od lekara, ktory okrem praxe na ARE a pod. ma certifikaty zo skoleni prvej pomoci vo prirode, z Belgicka). Akekolvek krutenie je zbytocne (nema na sosaku zavit), len ho podrazdi, a uz vobec nie polievat olejom, ako sa to kedysi robilo. Najvyssia infekcia hrozi tam, kde je vela prenasacov (drobnych lesnych hlodavcov).

Tak ziadne starosti s kliestami!
 Ennywan 


Re: kliesta skutocne mozete chytit hocikde 

(25.6.2004 18:07:25)
U nás jsou klíšťata letos také aktuální, tento týden jsem jedno chytla já, jedno syn a jedno babička. A to se pohybujeme především na zahradě (u RD ve městě). A přitom loni jsme lítali vysvlečení podstatně víc než letos a klíště nikdo nechytl. Přijde mi, že počasí jako je letos, vyhovuje těmto potvůrkám maximálně. Horko a sucho (jako bylo loni) má nejspíš na jejich snížený výskyt pozitivní vliv.
Zajímalo by mě, proč je ten olej na vytahování nevhodný, už jsem to také zaregistrovala, ale nezapamatovala jsem si proč. Já jsem do těď používala Tea Tree oil, přišlo mi to jako zabít dvě mouchy jednou ranou, olej a desinfekce v jednom.
Ještě k poznámce prohlížení i hlavy. U dětí v tom problém nevidím, ale jak si mám objevit klíště v dlouhých tmavých vlasech, když si tam pořádně nevídím a všichni kolem mě jsou slepí jak patrony :o)? Máte někdo zkušenost, že by se klíště přisálo přímo na hlavě (myslím ve vlasaté části)? Osobně si myslím, že klíšťata po těle putují na vhodnější místa než je hlava, ale jen to jen moje doměnka.
Jinak obecně ke zvětšenému výskytu klíšťat. Pamatuju si, že jsme jako špunti lítali v létě běžně po loukách, ve vysoké trávě a nevzpomínám si, že bych někdy něco chytla. První klíště jsem chytla právě až letos. Proč si myslíte, že tomu tak je? Co způsobuje zvýšený výskyt klíšťat?
 Sylvie 


Re: Re: kliesta skutocne mozete chytit hocikde 

(25.6.2004 18:24:22)
Jitko, klíšťata by se neměla olejovat, protože je olej udusí a oni jak povolí, tak všechno svinstvo ze sebe chrstnou do rány. Tolik oficiální vysvětlení, které jsem vzala na vědomí loni :o) S klíštětem ve vlasech zkušenost mám, dcera ho měla loni :o( Zjistila jsem to v podstatě náhodou, když jsem jí hladila. Fujtajbl, to bylo nacuclé :o(

Jak je to s výskytem klíšťat, to netuším. Ale loni říkali, že právě ta vedra a sucha napomáhají jejich množení... Neptej se mě proč :o) Fakt je ten, loni se mi poštěstilo během jednoho půldne chytit asi deset klíšťat a několik dalších smést z oblečení...

Jinak ty potvory jsou fakt všude. Rodiče bydlí v Praze na sídlišti... a mají psa. Z tý sídlištní trávy si každou chvíli přinese domů nějakého klíšťáka.

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: kliesta skutocne mozete chytit hocikde 

(25.6.2004 18:31:34)
No vida, tak jsem si chtěla něco přečíst o klíšťatech a hned první otevřená zpráva:

Dlouhá léta platilo, že na horách od nadmořské výšky 700 až 800 m se s klíštětem již člověk nesetká. Nyní se ukazuje, že toto tvrzení není pravda. Z dosavadních výsledků výzkumu vyplývá, že během posledních dvou desetiletí se horní hranice rozšíření klíštěte v Krkonoších posunula z původních 700 až 800 metrů nad mořem na dnešních více jak 1100 metrů.

Potvory jedny vlezlý...

S.

 Naďa 
  • 

Re: Re: Re: Re: kliesta skutocne mozete chytit hocikde 

(25.6.2004 22:09:20)
Ano, nadmořská výška je nezajímá a také ani roční období. Náš pes měl "nacuclíka" dokonce už v lednu. Kdy se teda dát očkovat, když se tak má činit v období, kdy se nevyskytují? N.
 schamka + krakeni 


Re: Re: Re: Re: Re: kliesta skutocne mozete chytit hocikde 

(27.6.2004 10:19:12)
Citala som, ze klieste vyliezaju uz pri teplote nad 5 stupnov. Cloveka aby porazilo, ze? Potvory jedny hnusne!!!
 Ennywan 


Re: Re: Re: kliesta skutocne mozete chytit hocikde 

(25.6.2004 18:43:38)
Sylvie,
jak vidím, tak co se týká klíšťat, tak všechny doměnky padají :o)
Jinak k tomu oleji. Doporučuje se tedy před vytáhnutím (a po) desinfekce. Desinfekce klíšťata nedusí? Teoreticky přece hrozí stejné riziko jako při potírání olejem ne? Nebo to ta desinfekce vyřeší, tedy že klíšťata se sice v důsledku udušení "podělají", ale desinfekce ten svinčík dekontaminuje? :o) Jak se na to díváš Ty (ostatní)?

Je vůbec možné bezpečně vytáhnout klíště bez toho, abychom před tím klíště potírali desinfekcí, mýdlem, olejem? Opravdu by nestačilo jen několikrát klíště podráždit a pak místo přisátí potřít desinfekcí?
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: kliesta skutocne mozete chytit hocikde 

(25.6.2004 18:51:38)
No já nevim, možná je to úplně špatně, ale my jsme hodně venku a jen za letošek už měli kluci klíšťat asi šest, tak dělám to nejrychlejší a nejjednodušší, co mě napadá - klíště prostě vytrhnu. Dřív jsem taky mazala mejdlem a vytočit ho lze, ale ani to mejdlo nebo olej nemá člověk vždycky po ruce, takže lepší než tam to klíště nechávat mi připadá zbavit se ho hned. Ještě se mi nestalo, že by tam hlavička zůstala a protože ani desinfekci nenosim po kapsách, ještě to místo vždycky zmáčknu, abych případně vymáčkla co lze, jako se to má dělat u zmijího uštknutí... Pak samozřejmě na to místo ještě párkrát kouknu, jestli nezůstalo červený nebo se jinak neprojevuje.
 Naďa 
  • 

odstraňování klíšťat 

(25.6.2004 22:17:52)
když se klíšťata nemají ničím mazat před odstraňováním, tak je dostanete spolehlivě ven vytáčením proti směru hodinových ručiček sirkou. Sirku opřete o jeho zadeček a točte v tom malém kroužku kolem jeho přisátí neumím to líp vysvětlit, abyste si to dovedli představit. Jde to zaručeně. Pak ještě místo potřu třeba jen francovkou.
Tenhle způsob je navíc bezpečnější, protože se ho nemusíte nijak dotknout. Vždycky mám připravený papírový kapesník či kousek toaletního papíru. Do nedávna jsme prováděli "kremaci", ale to se také prý nemá, tak utopit na WC. Na ničení klíštěte jsou stejně rozdílné názory jako na jeho odstraňování. N.
 Sylvie 


Re: odstraňování klíšťat 

(26.6.2004 18:16:45)
Zrovna dneska jsem v Paní domu objevila další tip: nad klíštětem udělat nějaký zdroj tepla (právě zhaslý zapalovač, právě vyhořelá sirka), prý to klíšťata nemají ráda a většinou se sama pustí. Zatím jsem to nezkoušela, takže info pouze teoretické :o)

S.
 Sissi 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: kliesta skutocne mozete chytit hocikde 

(26.6.2004 15:50:32)
Ono jde klíště "vymydlit" i suchým papírovým kapesníčkem, bez oleje, bez dezinfekce. Pustí se a je živé, takže riziko infekce je minimální.
 Naďa 
  • 

další možnost odstranění 

(29.6.2004 22:20:00)
Vzpomněla jsem si na další doporučovaný a chválený způsob odstranění: elektrikářské kleštičky či svorky (tak nějak se tomu říká). Další možnost jsem se dočetla právě dnes v novém čísle Regenerace. Doporučují předcházet chycení klíštěte tím, že před vycházkou se užije vždy půl tablety vitaminu B1 ráno a půl večer.
Výše zmíněný kapesník - u našeho psa si vezmu "nacuclíka" do papírového kapesníku a točím proti směru hodinových ručiček - pustí se vždy a je živé, což je důležité, aby do rány "nezvracelo" (jenže ono prý zvrací několikrát během přisátí). Pes drží trpělivě - pak mu ještě pro jistotu čtverečkem buničiny namočeným v alpě místo vydezinfikuju. U psa v chlupech vidím až velké klíště. U lidí se vidí už klíště malé a tak odstranit ho v co nejkratší době po přisátí. Klíště s papírem splachujeme. Dříve to byla kremace, ale to se prý nemá. N.
 Sissi 
  • 

Re: další možnost odstranění 

(3.7.2004 13:15:58)
Krokosvorku si nemůžu vynachválit na tahání klíšťat ze psů, ale na lidi se chytají většinou miniaturní larvy, to by asi tak dobře nešlo.
 Sonik2 


Re: Re: kliesta skutocne mozete chytit hocikde 

(29.6.2004 19:10:32)
Tak můžu potvrdit, že klíště se dá opravdu chytit kdekoliv. Dnes jsem jedno našla zapité a to jsem v lese vůbec nebyla. Včera jsem jen chvíli zalívala květináče na zahradě (ve městě) a dnes obírala odkvetlé květy petunií z oken. Tak z jedné této činnosti se na mě prostě objevilo. A to jsem si bláhově myslela, že klíšťata jsou jen v lese..... Tam jsme ale byli minulý týden s rodinou a známými a když jsme po procházce usedli do hospůdky na kofolu, začali jsme na sobě postupně každý zjišťovat neuvěřitelné množství lezoucích a už i přisátých klíšťat. Strašně moc jsme jich stihli ještě setřepat, ale zapitých měl každý tak 10-12, což mě úplně ohromilo. Jeden tip na odstraňování klíšťat jsem slyšela loni: že po nakapání desinfekce se má vzít vatová tyčinka do uší, přiložit na klíště a vytočit. Do té vaty se zamotá a krásně se pustí. Vím, že se to nemá potírat tukem, ale jak jsme byli obsypaní těmi klíšťaty, vzala jsem lesk na rty, který se nanáší takovou tou tyčinkou s houbičkou na konci a tím jsem všem 8 lidem postupně všechna klíšťata vytočila. Šlo to úplně perfektně, taky možná proto, že nebyla ještě dlouho přisátá, ale stačilo dvakrát zatočit a bylo pryč....
 Ladin 
  • 

Re: Re: Re: kliesta skutocne mozete chytit hocikde 

(23.8.2006 12:41:32)
Hlavně je dobré vytočená klíšťata neničit, ale zalepit do pytlíku a nechat si je později vyšetřit. Dá se tak předejít za rozumnou cenu nepříjemným komplikacím, nebo i pracovní neschopností. Dělám to pravidelně při každém klíštěti. Více na http://www.kliste.cz
 Alexandra , 1 dcara 
  • 

Re: Re:Klíštata i na hlavě 

(31.7.2005 22:15:13)
Má 3letá dcera měla klíště v hlavě na konci vlasové části. Byl to druh nějakého falešného klíštěte a byl velký asi 2mm. Našla jsem ho asi 2hod. po učesání a pěkně mě to vyděsilo. Dcera má po 3 dnech teplotu,tak jdu raději zítra k lékaři. Doufám, že bude vše vpořádku. Jsme očkovaní proti kl.encefaliditě, ale mám strach z boreliozy.
 Trnda 
  • 

Co odpuzuje klíšťata !!!  

(5.7.2008 22:43:53)
Zdravím,

možná, že si budete smát ale asi sem přišel na něco, cy stálo za zvážení. Vlastním malý domek na okraji lesa mezi pastvinami, které již nikdo neudržoval minimálně 20 let. Vysoká tráva víc jak jeden metr, křoviny, maliníky a podobně - prostě ráj pro klíšťata.

Každý rok jsem ze sebe i přes důkladnou kontrolu vytahal minimálně 5 klíštat a sundal nespočet ještě nepřisátých. Je to téměř dení rituál, poněvadž tý havěti je tu opravdu víc něž dost.

Jinak mi už není 20 let a v zoufalství zachránit na hlavě poslední zbytky vlasů, jasem si koupil údajnou výživu, tzv. pivní šampón. Sice na vlasy mi to moc nepomohlo, ale za to klíšťatům se to moc nelíbí. Jak sem na to přišel ???? Někde v odborných diskuzích jsem se dočet, že klíšťatům výslovně vadí až odpuzuje vitamín B. Byla to zřejmě náhoda a shoda okolností, že mi došlo mýdlo, tak sem se prostě celý umyl tím pivním šampónem. Druhý dem jsem šel opět pokračovat v pracech na zkulturnění neudržovaného pozemku a ejha - ani jedo klíště, což se mi nechtělo ani věřit. Schválně jsem rukama až po lokty šmejdil v tom největším možným "marastu" a nachytaná klíšťata mi zruky sami po chvilce odpadávali - neměli o mě zájem :o)))

Zjistil jsem to asi před týdnem a od tý doby, když vím, že půjdu dělat do lesa, či na zahradu, se tím šampónem umyju ... a ahlavně, žádný klíště !!!

Nejsem žádný propagátor výrobku tuzemské firmy ani nedělám nikomu reklamu, ale něco na tom bude.

Trnda



 Markéta 
  • 

Re: Co odpuzuje klíšťata !!!  

(15.3.2013 18:03:27)

Dobrý den všem,
Za diagnostickou společnost DCO, bych zde zanechala dobrou radu k problému klíšťata. Kdysi jsme ověřovali náhrdelník: "MLHOVSKÝ KARDUMEN", který slouží dětem a vůbec všem návštěvníkům přírody, tak aby je chránil před kousnutím klíštěte. podobnou věc používají domorodci v Brazílii. Pro české podmínky ho upravil obchod s kameny: www.magicka-pohoda.cz
Dívala jsem se tam na jejich stránky. Stále se to prodává za 134Kč
Dosud, po těch asi 5ti letech nebyla žádná reklamace, tedy kousnutí klíštětem.
Za ty peníze je to ochrana na celý život. Markéta DCO
 Kateřina 
  • 

Re: Co odpuzuje klíšťata !!!  

(17.5.2016 0:33:58)
Koupila jsem ho loni dětem na tábor. Klíště neměli, tak doufám, že ten náhrdelník vydrží i další roky.
 Linda 
  • 

Re: Pozor na oblečení 

(5.7.2004 12:19:49)
Zdravím, mám obavu.Měla jsem patrne kliste, ktere jsem ve spanku odškrábla. Ráno byl kolem rány zarudlý(normální) ale uprostřed hnědý flíček cca 1cm,místo bylo tvrdší uprostřed černá tečka (asi zbytek klíštěte). Jako rána po strupu to nevypadalo.Nyní(1-3den po) mám teploty cca 37,2.Je důvod se zneklidňovat, jít k lékaři??
Co by pravděpodobně udělal, za jak dlouho by byl schopen určit nákazu. Odjíždím mimo republiku.
Děkujji Linda

 Alca13 


Jak na klíšťata pro dospělé !!! 

(25.6.2004 20:08:26)
Berte prosím, následující příspěvek s nadsázkou...
Můj tatínek, který miluje pivo a pěkných pár jich téměř každý den slupne, tvrdí, že vitamín B, který se v pivu nachází, odpuzuje klíšťata. Podle něj klíště neměl už asi třicet let a když děla svůj malý průzkum u nich v hospodě, došel ke stejným závěrům u ostatních pivařů. Pozor ale, není to alkohol, který klíšťata odpuzuje, ale jenom to "cosi" v pivu. Lidé, kteří pijí třeba zásadně jenom rum, či jinou lihovinu klíšťata mají běžně.
Nevím co je na tom pravdy...já osobně také zásadně piju jenom pivo a klíště jsem neměla od dětství.
Jak to ale zaonačit s dětičkami? Přece jim nebudeme před procházkou do lesa dávat lahváče jako prevenci...:-)))
Docela by mě proto zajímalo, jestli tahle repelentní vlastnost piva je opravdu díky vitamínu B, nebo jestli je to něco zázračného jenom v pivu...
 Kačka 
  • 

Re: Jak na klíšťata pro dospělé !!! 

(25.6.2004 20:10:21)
to je známá věc, nemusí to být ani pivo, stačí na jaře vyjíst plato B-komplexu

Kačka
 Iva (Aneta03, Radovan06) 


Re: Re: Jak na klíšťata pro dospělé !!! 

(25.6.2004 20:19:30)
Kačko, předběhlas mě :o)
 Iva (Aneta03, Radovan06) 


Re: Jak na klíšťata pro dospělé !!! 

(25.6.2004 20:14:39)
Moje babička (má chatu v centru epidemie klíšťovky) nám radila nejpozději dvě hodiny před odchodem do lesa si vzít B-komplex, že pak na nás klíšťata nepůjdou. Třeba na tom něco bude, slyšela jsem to totiž nejen od ní. Samozřejmě dlouhý rukáv a nohavice a repelent.
Nedávno jsem tu na rodině četla příspěvek, že v německu doktoři nesmí propagovat očkování proti klíšťové encefalitidě, protože výrazně zvyšuje riziko alzheimera, víte o tom někdo něco? (pokud to tu už proběhlo, omluva)
 Janijaja 


Re: Re: Jak na klíšťata pro dospělé !!! 

(25.6.2004 21:21:37)
Nedavno jsem cetla, ze Alzheimer je spojen s hlinikem (napriklad se vyskytuje v tuhych deodorantech), ale co jsem nasla na strankach: www.vakciny.net, ktere tu minule nekdo radil, vakcina proti encefalitide se nevaze na hlinikovy nocic (jako DTP = davivy kasel, tetanus, zaskrt), ale na vapenity, tak nevim.
 Olga, syn 2 roky 
  • 

Re: Re: Jak na klíšťata pro dospělé !!! 

(11.8.2004 9:16:26)
Ivo, reaguji na Vaši poznámku o klíšťové encefalitidě a zvýšeného riziko alzheimera.

Bohužel o alzheimerovi nic nevím. Ale má známá mi říkala, že když chtěla dát naočkovat svého mentálně postiženého syna, bylo jí to odborným lékařem, specializujícím se na výzkum v tomto směru, vymluveno (před 7 lety). Jako důvod zmiňovala snad něco jako nežádoucí efekt na mozkové buňky. (Kritici prominou, nemám med. vzdělání)

 Sylvie 
  • 

Re: Jak na klíšťata pro dospělé !!! 

(25.6.2004 20:20:14)
Dětem udělej drožďovou pomazánku :o)

S.
 ajka 
  • 

Re: Jak na klíšťata pro dospělé !!! 

(25.6.2004 22:21:23)
tak dětičkám pivo rozmazávej po těle před vycházkou do lesa - přeci kvůli klíšťatům si z dětí neuděláš alkoholiky :-)))
 Di 
  • 

REPELENTY 

(25.6.2004 21:45:16)
Stříkám, stříkám, pořád prohlížím a už jsem našla tři nasátá klíšťata dceři ve vlasech a jedno za ušima. Hned zítra mažu pro béčko...
 Lenka + Verča (7m) 
  • 

Fenistil a spol. 

(28.6.2004 21:41:23)
Ahojky,
chtěla bych se zeptat, jakou máte zkušenost s mazátky proti různým hmyzím svědivým štípancům u miminek. Naše pediatrička nám doporučila Tantum Verde, v lékárně nám řekli, že je to až pro starší děti a nabídli nám Fenistil gel. Pediatrička kamarádky vtipně doporučila - nenechat dítě poštípat. Samozřejmě každá máma dokáže hodně, ale toto asi možné není :).
Díky.
Pěkné léto.
 Sylvie 


Re: Fenistil a spol. 

(28.6.2004 22:22:34)
Ahoj, Fenistil gel jsem jednou vyzkoušela na vlastní kůži... a od té doby ho automaticky beru s sebou na výlety a tak. :o) Takže ze své zkušenosti musím říct, že je dobrý. Nemám ale v ruce letáček, takže nevím, jak se používá u dětí. Ale když vám ho doporučili v lékárně, tak by to mělo být v pohodě.

S.
 bedruna 
  • 

fenistil gel a jeho pouziti???? 

(25.7.2004 10:48:30)
Ahojte maminy,fenistil pouzivame uz dlouho a mame s nim dobre zkusenosti, ale letecek ktery je pribaleny jsme uz vyhodili a naseho maleho ted dostipali docela dost komari a nevime od jakeho veku se muze fenistil gel pouzivat?Matejovi jsou 4 mesice.Dekuji
 Sylvie 


Re: fenistil gel a jeho pouziti???? 

(25.7.2004 11:43:49)
Příbalový leták k Fenistil-gelu je tady.

Jinak vyhledávání v databázi léků je tady

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Fenistil a spol. 

(28.6.2004 22:55:54)
:o) Milado, jenže on existuje ještě Tantum gel a to je mazání třeba na záněty šlach, žil, po štípnutí hmyzem a tak. Asi jenom Lenku zmátla reklama, tak za "tantum" přidala ještě "verde" :o)

S.
 Lenka, Verča (7m) 
  • 

Re: Re: Re: Re: Fenistil a spol. 

(30.6.2004 23:03:10)
Ahojky,
omlouvám se za zpoždění, ale Verči rostou špičáky, tak si užíváme .... Opravdu jsem myslela Tantum Verde. Doporučila mi to naše dětská doktorka, a v lékárně se magistra taky moc nedivila, jen řekla, že je to pro starší děti. Takže, i když je to do krku, asi je to z důvodu antiseptického účinku dobré i na štípance. Kdo ví...? Ale už jsem pořídila Fenistil gel. Díky za rady. Mějte se.
L.
 Maty 
  • 

Homeopatika 

(28.6.2004 22:30:29)
Ahoj,mám 10měsíčního nedonošeného mimíska a skvělou pediatričku- homeopatku. Zatím jsme to ještě neměli příležitost vyzkoušet, ale máme na klíšťáky doma homeopatikum LEDUM PALUSTRE 5CH,máme ho dát před pobytem v lese a taky nastříkat oblečení-hlavně nohavice a boty normálním Offem. M
 Ennywan 


Re: Homeopatika 

(29.6.2004 15:09:48)
Maty,
zatím jsem tedy v žádné homeopatické literatuře nenarazila na to, že by Ledum působilo jako prevence na klíšťata. To tedy spíš ten normální OFF :o) Homeopatický lék Ledum se sice používá na žihadla a pokousání hmyzem, ovšem ne jako prevence, ale jako rychlé a šetrné řešení následků. Kromě tohoto léku je ještě na problém žihadla a pokousání hmyzem několik dalších léků, ale je nutné je vybírat na základě konkrétních projevů a příznaků, aby byly opravdu účinné. Je ale pravda, že nejčastěji se používá Apis a Ledum. Možná to pediatrička myslela tak, že pokud si vezmeš Ledum před tím, než Tě něco kousne, tak se nedostaví žádná reakce, která by mohla případně nastat. Ale já osobně bych na tuto prevenci 100% nespoléhala.

Jitka
 Olga, syn 2 roky 
  • 

Re: Re: Homeopatika 

(1.7.2004 14:44:57)
Jsem téhož názoru. Na odpuzování klíšťat funguje off. Na reakci po bodnutí homeopatika.

V každém případě si myslím, že by se to ani s homeopatiky nemělo přehánět, obzvláště u takhle malých dětí.

Nepsala jsi zda-li ještě kojíš, ale mně, když jsem kojila svého syna pomohlo béčko. Ani já a ani on jsme neměli klíště a to jsme byli venku (les, louka, pole)každý den.

O:)))
 Ennywan 


Re: Re: Re: Homeopatika 

(2.7.2004 13:49:10)
Zatím ještě pořád kojím :o) Po měsíční pauze budu opět užívat chlorellu, kde je vitamínu B dost, takže třeba to k prevenci rovněž přispěje :o)

Samozřejmě i já souhlasím s tím, že pokud to není nutné, tak homeopatické léky nepodáváme. Ale zase na druhou stranu, pokud se homeopatické léky předepisují a užívají podle zásad, které jsou v homeopatických samoléčbách dost jasně popsány, tak nemohou škodit v žádném případě, a to ani malým dětem. Z mého pohledu jsou mnohem škodlivější např. pravidelně užívané uměle vytvořené multivitamíny.

Jitka
 Maty 
  • 

Re: Re: Re: Re: Homeopatika 

(3.7.2004 20:51:22)
Ahoj, psala jsm to v rychlosti- to Ledum se užívá ještě před tím jako prevence, prý se potom kůží zřejmě vylučuje něco,co klíšťata odpuzuje. Jinak co se týče různých příruček k homeopatikům-taky doma jednu mám a jako laik na to koukám jak blázen protože já beru hom.na vyloučení kovů z těla a v příručce je toto hom.uvedeno že je na bolení v krku. Myslím, že bez opravdu dobrého homeopata jsou laikům homeopatika nanic. Je to strašně individuální a podle vašich posledních dvou příspěvků soudím že s nimi nemáte moc zkušeností. Já mám naštěstí skvělou pediatričku-homeopatku a na hom.nedám dopustit-malej měl od 6měsíců atop.ekzém- je mu 11měsíců a krom občasného pupínku kde nic tu nic, prostě super. Taky nám pomohly u zoubků, při chrapotu a momentálně jimi úspěšně likvidujeme rýmu. Já na ně prostě nedám dopustit už jen proto že je moho brát i ti nejmenší mimísci bez rizika, což se o mnoho jiných preparátech říct rozhodně nedá. Přeji hodně štěstí s mimísky. Maty
 Ennywan 


Re: Re: Re: Re: Re: Homeopatika 

(4.7.2004 14:23:05)
Maty,
tak tos ten můj příspěvek špatně pochopila :o) Já na homeopatika také nedám dopustit, naposled jsem díky homeopatickému léku Mercurius mamce vyléčila lékařem diagnostikovanou angínu, takže nemusela užívat jím předepsaný penicilin. Samozřejmě, že se považuji oproti profesionálům za naprostého laika, ale vlastní zkušenosti s léčbou nezávažných akutních stavů a menších úrazů mám a výsledek pokaždé předčí má očekávání. Nesouhlasím s tím, že jsou homeopatické samoléčby laikům bez dobrého homeopata k ničemu. Samozřejmě, že za jejich pomoci laik nedokáže vyléčit chronické potíže jako např. ekzém. V těchto případech je nutné obrátit se na profesionála. Ale nevidím důvod, proč by si lidé, kteří nejsou pod dohledem homeopata-profesionála, nemohli sami za pomoci homeopatických samoléčeb rychleji vyléčit ojedinělá (protože pokud je stejná potíž obtěžuje často a v pravidelných cyklech, je třeba se také obrátit na profesionála) onemocnění jako např. nachlazení, chřipky, bolesti v krku, kašel atd.

Našemu synovi také od ekzému pomohl zkušený homeopat-profesionál. Napsala jsem o tom tady http://www.rodina.cz/clanek3669.htm

Jinak mě teší, že o výborném účinku homeopatických léků se přesvědčuje čím dál víc lidí :o)

 Maty 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Homeopatika 

(4.7.2004 23:57:18)
Ahoj Jitko. Plně s Tebou souhlasím. Měla jsem na mysli homeopatika která mají hodně velké spektrum použití a různě se kombinují s jinými. Já si dražé na rýmu či kašel taky kupuji bez toho abych kontaktovala homeopata. Jsem ráda, že i Ty s nimi máš dobré zkušenosti.Přeji hodně štěstíčka i zdravíčka.M
 Ennywan 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Homeopatika 

(5.7.2004 10:06:27)
Maty,
já zas až tak příznivcem homeopatických polykomponentů nejsem. Ale budiž. Pořád jsou lepší než chemické léky na ty samé problémy. Já se snažím právě podle těch homeopatických samoléčeb (mám doma 5různých) vybrat jen jeden nejpodobnější lék, který nejvíce odpovídá příznakům nemoci.
Také přeju hlavně zdraví :o)

 Láďa 
  • 

Nejlepší prevence! 

(23.4.2006 15:11:03)
Existuje možnost nechat si otestovat přisáté klíště na boreliózu. Zjistí se tak riziko možné nákazy a nepropásne se možnost včasné léčby. Více na www.kliste.cz
 Jaroslav Daněk 
  • 

klíště 

(10.6.2006 17:20:31)
Mám 14ti měsíčního syna; ve vlasech jsem mu našel klíště - pravděpodobně po procházce parkem - tchyně ho polila olivovým olejem a ono se okamžitě uvolnilo a samo odpadlo. Zdá se, že se teprve "zakouslo" a nebylo vůbec "napité". Nevím, zda-li nezajít preventivně k lékaři, nebo čekat jestli místo na hlavě nezarudne apod. Poradíte mi, jak se zachovat a co očekávat...?
 10.5Libik12 


Re: klíště 

(10.6.2006 19:06:42)
Já bych v pondělí zavolala dětské lékařce, existují krevní testy, které odhalí borelie v krvi.
Ale nijak nepřiměřeně se neděste, naprostá většina klíšťat není infikovaná.
 mamča 
  • 

Re: Re: klíště 

(20.7.2006 11:28:14)
Problém je v tom, že protilátky se v krvi objeví až za 3-5 týdnů. Nejrychlejším způsobem jak zjistit nebezpečí boreliozy je nechat vyšetřit přímo klíště- může být klidně mrtvé nebo poškozené. Píšou o tom na www.kliste.cz.
 Lucka 
  • 

ad krevni testy na boreliozu 

(19.7.2014 12:36:12)
Uplne se na krevni testy nespolehejte, nejsou zcela prukazne. Nehledaji v krvi totiz borelie ale protilatky, a komu se protilatky netvori (jak se to stalo treba me), muze mit boreliozu jako vysitou a testy budu stale negativni. Mela jsem v miste kousnuti klistete po cca 3 mesicich uz cerveny flek pres pul bricha, a obvodacka mi na zaklade negativnich testu stale tvrdila, ze to neni borelioza ale nejaka alergie. Neverila jsem tomu a zasla za koznim, az ten mi rekl, ze je to jasna borelioza a ty testy to proste nemusi ukazat. Kdybych za nim nesla, kdovi jak by to se mnou dopadlo. Takze pozor!!!
 fifulilinka 


Klíštětovka 

(13.6.2012 22:21:48)
Klíštětovky se bojím, takže jsme s manželem očkovaní, děti jsme zatím neočkovali, na radu lékařky, protože nepatří do rizikové skupiny, ale berou vitamin B12 a jsou nastříkaní repelenty.
Vyšlo dobré video s Martinou Sáblíkovou, které instruuje co a jak, podívejte se na to:

http://bit.ly/KzEsRG

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.