| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jsem tvoje stáří... Pozvi mne dál.

 Celkem 249 názorů.
 11.8aaaaaaa16 


Je mi špatně 

(5.5.2004 9:25:08)
nechci tě odsuzovat, ale vlastně musím, je mi 21, když chci tak se odvážu, nezapomněla jsme jaké je to pařit v 16, ale vím kde je míra. Ty si jen dokazuješ, že nejsi STARÁ, hele a opilý kluk řekne holko i 50-ti leté ženské. Fakt promin, ale tohle je můj názor a ty cigarety, hmmm.
 oskarka 


Re: A mě je zase dobře! 

(5.5.2004 9:53:47)
Monty, díky za úsměvný a krásný článek! Letos taky oslavím 30-tiny, mrňouse ještě nemám, ale plánujem a předpokládám stejné návštěvy pískovišť s nezbytnou krabičkou cigaret a pochopitelně s termoskou kávy:-)
P.S.: Když mi bylo 21 tak mi "třicátníci" taky přišli divní...
 Helena, 21-timěsíční dvojčata 
  • 

Re: Re: A mě je zase dobře! 

(6.5.2004 6:26:04)
Ahoj Monty, je mi 28, a pocity na dětském hřišti mám úplně stejné. Když jdeme z hřiště jsem stejně špinavá jako děti, hraju si snima a dělá mi moc dobře, že jsem s dětma a že se vracím do dětských let a zcela legálně se můžu svézt na klouzačce, nebo vozit na kolotoči. Aproč se malovat, když stejně na hřišti to pro nikoho nemá zvláštní význam. A ty pohledy maminek dobře nám.
 l 
  • 

Re: Re: Re: A mě je zase dobře! 

(10.5.2004 18:11:58)
i
 JaninaH 


Re: Je mi špatně 

(5.5.2004 10:14:58)
Řvu smíchy (i když ve svém věku bych už měla vědět, kde je míra)! Krásné kouzlo nechtěného hned v prvním komentáři! Nepochybně platí otřepané rčení, že "každý je tak starý, jak se cítí". A Petuna je stará už v jednadvaceti!
Monty, díky za krásný článek. Prosím, piš častěji, nebo tu zahynem na homeopatii a porody.
J.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Je mi špatně 

(5.5.2004 20:51:19)
Přidávám se, já taky vždycky dychtivě čekám na Montyiny články.
A to je mi už 37.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Je mi špatně 

(5.5.2004 21:03:57)
Á, ještě něco jsem opomenula:

Se synem chodím na dětská hřiště, ale jsem radši, když tam nikdo není. Nebo aspoň když tam není víc lidí jak tři. :o) Tohle byla výjimka, že jsme zrovna šli (pro mravokárné stařenky podotýkám, z hospody, seděli jsme na zahrádce, pila jsem tam PIVO) kolem. Jinak s ním na hřiště chodí babička a někdy i manžel. Předpokládám, že je to vcelku dostačující frekvence. :o)
 Maja zatim bez mimi 26 
  • 

Re: Je mi špatně 

(5.5.2004 10:21:01)
Ja nevim jestli tim ze neumyju zachod ukazuju jak jsem mlada me to teda prijde spis nechutny. To ho u Vas fakt nemyjete? to teda musi byt hnus
a kdyz se prochazis venku do 3 kdo je u ditete? a manzel je v pohode? a dite? myslis ze je v pohode? kouris kdyz jsi u nej ? vis ze mu ublizujes?

pripada mi ze davas horomady 2 veci proc si s ditem nesednou na zem a nemalovat si ale proc bys u toho mela kourit pripadne se poflakovat s ozralci do noci venku to nevim.

neber tonijak osobne treba to bylo psano s nadsazkou a ja jsem to nepochopila
ahoj maja
 Luca  
  • 

Re: Re: Je mi špatně 

(5.5.2004 19:04:42)
Asi ma nejakou/yho trumberu, ktery ji deti pri flamovani hlida, nebo je nechava doma samotny. Ten samy trumbera ji asi myje ten zachod, pere a chodi do prace, protoze prace, ta je pod Monty uroven, stejne jako lodicky nebo kostym. Jeji urovni jsou drogy, alkohol a cigarety, ty jsou spontanni a "cool". Ackoliv clanek je psany moderovanou cestinou, obsah je pro stranku "Rodina" roven otevrenemu poklopu od zumpy. Zrejme se autorka spletla a chtela se podelit o svoje zazitky s jinym publikem, ktery by ji spravne pochopil. Luca
 Helena, 21-timěsíční dvojčata 
  • 

Re: Re: Je mi špatně 

(6.5.2004 13:48:24)
Taky chodím do práce, jdu si poflámovat, a záchod sice meju, ale tak dvakrát do měsíce. Denně neuklízím a razím heslo "Bordel v bytě, šťastné dítě".Jo, a dvojčata mám v jesličkách a bez výčitek svědomí je klidně přenechám manželovi a jdu se pobavit. Nemám pocit, že by tím trpěli. Vynahrazuji jim to jindy a nemám ten pocit, že byli citově chudší, možná právě naopak. Dvojčata mají vztak k tátovi stejný jako ke mě a o jejich tulení a přízeň se dělíme rovným dílem. Proč k sobě děti poutat nesmyslnou opičí láskou, kdy ještě desetileté dítě se drží maminčiny sukně jako klíšťátko. Nejsem krkavčí matka a všichni navzájem se moc milujeme.
A k tomu kouření, já osobně sice nekouřím, ale proč odsuzovat maminky, které ano. Já myslím, že každá máma ví, že kouření dětem škodí, ale když si zapálí, např. u hřiště, kde si její ratolest hraje, tak proč ne?
 Iva,24 
  • 

Re: Re: Je mi špatně 

(11.5.2004 13:53:29)
presne v podobnem duchu jsem chtela odpovedet, nechapu, jak vetsine z vas tento clanek prijde vtipny....Mozna kdyby se rozdelil na dva, kde by se vynechaly pasaze, jaky je dotycna prase, pak mozna...
Podotykam, ze z podlahy se u nas neji, ale s tim zachodem, pokud ji neuklizi doma maminka, to je fakt nechutny
 Mirka 
  • 

Tak som si spomenula... 

(5.5.2004 10:50:15)
Mala som spolužiaka na strednej, žil len s mamou. Jeho mama bola taká super, za každú srandu, s vtedajším chalanom a s partiou sme k nim chodili na vínko a cigaretku, na video (vtedy tuším bežal Rambo a Predátor). Či piatok či sviatok, dvere furt otvorené, chápala nás, tykali sme si, chalani jej hovorili "čaja". Chodila s nami na čundry. Vtedy sa mi zdalo, že mať takú mamu je super, že naši ma nechápu. Po vysokej sme mali stretnutie a tam som si s tým spolužiakom chcela zaspomínať aké to bolo fajn. Až vtedy som sa dozvedela ako strašne trpel. Ako mamu neznášal za to, že ju chalani urážali ako ženu a jej to bolo fuk (alebo fuck?). Ako veľmi chcel mať normálny domov a niet byt ako autobusku (nikdy nevedel kto príde, koho doma nájde a s kým sa bude v noci deliť o izbu). Ako mi závidel, že každú sobotu sa u nás upratuje a každú nedeľu sa pečie koláč. A to jeho mama nebola žiadna ku..a len bola strašne "správna a fajn". Neviem či je ešte vždy taká "čaja", nechcel sa o tom veľmi baviť. Holt, nenarodil sa do tej správnej rodiny alebo to len nevedel oceniť?
 Lenka 
  • 

neodsuzovat Monty 

(6.5.2004 10:53:56)
Musím říct, že článek na mě působil hrozně rozporuplně. Na jedné straně vtipně pojato a některé věci naprosto chápu (myslím,že pokud to samotnému člověku nevadí,tak na co si stříhat valsy a chodit nalíčená?!),ale na druhou stranu to kouření (ale přiznám se, že sem zaujatá proti kuřákům a nechápu,jak někdo může kouřit u dítěte, což ale není z článku jasné,jestli Monty nechodí třeba kouřit jinam než je dítě..) a taky mě šokoval ten záchod.To sem netušila, že někdo nemyje záchod, ale musím uznat, že nevím, jak to Monty myslela.(Třeba zase naopak jí překvapilo,že někdo myje záchod často nebo nějakým divným způsobem.)
Mě tady na rodině vadí,že hodně lidí někoho odsoudí na základě pár řádek:-(
A taky musím říct, že každá matka má právo si od své ratolesti "odpočinout" a vyjít si někam na flám!!Jednou taky může hlídat někdo jiný, ne? ale samozřejmě záleží na každém,jak ten flám pojme, někdo se opije do němoty a někdo jde na večeři s vínem. (Ale tohle přece nemůže o člověku říct, že je psychicky starý nebo mladý, ne?!!)
 Renda a spol 


zustan takova!!!! 

(5.5.2004 22:57:12)
Monty,
zustan takova jaka jsi!!!!

nasla jsi podstatu sveho zivota...a neboj ,ale tu Lucii Bilou preci znas...

r.,
 Misa3 


Re: Je mi špatně 

(10.5.2004 18:46:44)
Petrule je to divne, ale zivot spociva v tom ze stale starnes. Pokud tomu chces zabranit nech se mumifikovat( no, zaziva to vetsinou nejde, ale nebudes potom starnout, tedy budes, ale mnohem pomaleji..lidstvo treba jednou vyhyne a az tu za nekolik svetelnych desitek let pristanou mimozemstani, mozna omrknou Tvou mumii peclive uzavrenou v nekolika kovovobetonovych schrankach a budou padat na usmev, kdyz si predstavi ze takhle lidi vypadali...Sorry trochu jsem to prepiskla, chci jen rict ,ze veku nezabranis, pokud zijes=starnes. A pokud jsi krajne nevyspely typ a neumis se srovnat s tim ze se s pribyvajicim vekem menis(viz M Jacson), budes chodit na jednu plastiku za druhou, dokud Ti neupadne nos.

Pak si uz myslim na to hriste netroufnes vubec, i kdyz kdo vi, M Jacsonovi se podarilo nevyspet nejen fyzicky, ale take dusevne. Nasledkem cehoz kazdy uznava, ze to je jeden z nejznamejsich umelcu sve doby, ale kazdy se mu taky obloukem vyhne...Bohuzel neuniknes veku, i kdyby ses stavela na hlavu a pokud mas za to, ze by se mel clovek ve 30 odebrat do starobniho duchodu a ve ctyriceti se nechat nejak setrne odstranit, je to sice Tva vec, ale az Ti bude tech 30 nebo, nedej boze 40 a pokud to nebudes videt stale jinak, muzes to vyresit tak, ze si v parku proste presednes od hrajicich si deti k 80tiletym starenkam , ktere tam krmi holuby... Mnohe budou psychicky mladsi nez Ty.
 Miri30 


Monty, 

(5.5.2004 9:51:13)
super článek!!! Moc jsem se při čtení bavila :-)))
 Věra. 


Kult mládí 

(5.5.2004 10:35:22)
Monty díky, máš dobrý postřeh.
Kult mládí je dnes možná silnější než
kdy dřív, "měly" bychom skvěle zvládat kariéru, výchovu dětí podle nejnovějších trendů, zárovenˇ ale zůstat tělem pružná, obličejem bez vrásek a bokem bez celulitidy.

Je předepsáno co se nosí, kam se chodí jíst, kam a jak česat..neustále se zdůraznuje "aktuální" vzhled.
A nad tím vším bliká červená kontrolka.."pozor, neopovaž se stárnout, přibývat na váze, mít deprese.."

Ne nebliká, je to jen na tom, co si necháme reklamou vnutit, jinak jsme
svobodní lidé..:-))
A mládí je stav mysli, ne těla...

p.s. mne tady ke článku zrovna bliká šílená reklama s mrkví a chlapečkem-mrkvičkou...už vím co se mi v noci bude zdát, úplně se ho bojím..:-//
ale reklama na každý server patří, já vííím..:-))..neberte jí moc vážně..:-))
 Věra. 


Re: Kult mládí 

(5.5.2004 10:40:00)
jo Monty, to kouření jako jediné říkám bleee,zahodit!!!, ale to jsem Ti již jistě psala..:-))

těch 40-50-átníků, kuřáků,umírajících na nádory plic a hrtanu je vážně škoda, a je jich bohužel moc.:-((
Odcházejí v tom nejlepším věku ..:-((
 Věra. 


kouření.. 

(5.5.2004 11:22:21)
jé Milado..to by jsme mohly vypisovat seznam..
rakovina plíce, hrtan, ústní dutina,jícen.... CHOPN, hypertenze, Burgerova nemoc, neplodnost a
opakované potraty u mladých kuřaček, zdravotní problémy u jejich dětí, předčasné porody a poškození
plodu u matek co kouřily v těhu...
pasivní kouření a znepříjemnování života všem pasivním kuřákům..
..ale někdo tady kdysi psal, že nemám lidi strašit, tak už toho raději nechávám..:-))

holky kuřačky zahodˇte to a raději dejte peníze na dobré jídlo, hadry, přiblblé časáky...cokoliv :-))
všechno lepší než si zbytečně ničit zdraví a platit za to....zdraví není nikdy dost..:-))
 JaninaH 


Re: kouření.. 

(5.5.2004 11:46:30)
Ach jo, Věro, tvůj příspěvek dám zarámovat a pověsím ho nad stůl té mojí pitomé šestnáctileté náně...Nic víc dělat nemůžu. Je hrozná, taková bezmoc...
J.
 Agata 


Re: Kult mládí 

(5.5.2004 11:30:13)
Monty, máš to těžký :-)
Když jsem začala hlídat malou, tak chtěla pustit na kazetě Dádu... tak jsem jí vysvětlila, že tohle u nás doma teda nemáme a mít nebudem. A pustila jsem Švihadlo.... A pak jsem se zděsila, když si na procházce malá zpívala .. že zasadí zelený list... že sklidí zelený list ... a že bude kouřit zelený list. Teď už to není její oblíbená.. přesedlala na 13té století. Tak nevím.
A vytočila jsem jí, chudinku, že jsme jí nevzali na Beltine. Chtěla pařit s náma. Má to holka těžký.

Nedávno mně oslovil cikánek, zda mám cigáro... Občas mne oslovují slečno, ale obávám se, že je příznak stáří, že mi to oslovení dělá dobře :-)
Kluci kolem 20ti mi vykají :-( - většinou.
V tramvaji bych uvítala toho puberťáka, kterej by mně pustil, Prattchet se čte lépe v sedě:-)

A miluju písničku od Krause - "Táhne mi na čtyčicet "

Stáří se ale projevuje - myji záchod a do práce se občas maskuji kostýmem. Je to schýza.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Kult mládí 

(6.5.2004 12:31:55)
Tak asi budem chodit pro tykání za cikáňatama - to je zaručený :-) ("Ahoj, máš dobrý kalhoty - takový taky budu mít až budu velká... ale takovou tašku jako máš, tu bych si teda nevzala. A nemáš korunu?")

Zrovna minulej tejden jsem viděla matku, která přišla na hřiště s dítětem a zakázala mu jít do písku, aby si neušpinilo kalhoty. Dítě se vůbec nevzpouzelo, z čehož usuzuju, že to je jejich běžná praxe.

Na hřiště máme ale docela štěstí - v okruhu 15 kilometrů 3 hřiště s restaurací :-)

Děti z vesnice mě pro jistotu oslovujou rovnou "Dobrý den paní učitelko" :-(

A hlavně - předat děti tatínkovi a zajít si jednou za čas na dobrej koncert, na kterym se vyřádim při oblíbený hudbě, je ta nejlepší relaxace na světě! (A to podotýkám, že už tři a půl roku kvůli těhotenstvím a kojení nepiju a nekuřák jsem odjakživa.)
 Fořtka 


Re: Re: Re: Kult mládí 

(6.5.2004 12:36:33)
Jani, tak ti nevim, naši kluci nám doteď vykaj:-)))
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Kult mládí 

(6.5.2004 15:06:32)
Tak to je důkaz, že nemůžeme házet lidi podle barvy pleti do jednoho pytle :-)
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Kult mládí 

(6.5.2004 15:06:50)
Tak to je důkaz, že nemůžeme házet lidi podle barvy pleti do jednoho pytle :-)
 Misa3 


Re: Kult mládí 

(14.5.2004 14:49:11)
Na tohle je prece jednoduchy lek, nedelej to. Hubni jen pukud, se to libi Tobe, nebo proto, ze mas zdrav. problemy. Kveta Fialova se zjevne smirila s par vraskami v obliceji a ac neni zase o tolik starsi nez Helena Vondrackova, je kouzelna, da se rict krasna, stara zena, coz by o Vondrackove rozhodne nikdo netvrdil, vetsina muzu se o ni vyjadruje neprilis pochvalne, a vyskytuji se i vyrazy typu Zombie atd...Mne by byl byl nazev "krasna stara zena" milejsi nez "Zombie", ale to zavisi na vyspelosti a vkusu kazdeho z nas. Pokud se nekomu nepodarilo se zvejkat fakt, ze pokud zije, starne, je to smutne pro nej a jeste smutnejsi pro okoli, ktere musi prihlizet jak si nici zdravi cetnymi plastickymi operacemi( upozornuji, ze zadna narkoza neni bez rizika a casto ani bez nasledku, ktere nemusi byt poznat hned ,ale mohou se projevit zvlast v CNS/ centralnim nervovem systemu / ve stari). Jak utraci penize za vsemozne pasty a kremy, ktere odstranuji vrasky a strye...

No pokud si nekdo necha diktovat takovyto zivotni styl, ani nemusel prilis bojovat proti totalite, protoze ted ma novou, i kdyz na jinych zakladech, ale stejne omezujici zivot...

Stran zivota, je dost kratky, a pokud ho nevyuzijeme k tomu, abychom zili, ale jen cekame, upravujeme se, drzime silene diety atd... je to nase skoda, a nase rozhodnuti...Doporucuji prijmout zivot tak, jako to nekteri lide dokazi(i pres kolem nich divoce pucici diktaturu mladi).

Priznam se, ze mym vzorem je skutecne Vlasta Fialova a pokud bych se dozila stari, rikam si, ze by bylo skvele takto vypadat. Ale kazdy si muze vybrat, reklamu jde vypnout( ja ji vetsinou nevnimam), zivotni styl prispusobit svemu zebricku hodnot, (pokud se uz tahle nepekna fraze vzila a momentalne me nic jineho, presnejsiho nenapada)....Jak rika klasik, "mlady dokaze byt kazdy blbec, ale starnout, bez kvileni a smutku, to chce trochu vic rozumu."
 Bruni 


maminky na hřišti 

(5.5.2004 10:45:47)
Monty,
a co ty maminky na hřišti? Přišly ti normální, nebo divný? A podle věku bys je tipla jak?

Letos mi bude taky 30, ke kadeřnici chodím tak jednou za rok (protože se tam vůbec necítím), když už mi okolí říká, jak blbě vypadám. Nemaluju se, i když vím, že mi to víc sluší (možná jednou začnu :-). Chodím taky většinou ve starých džínách a tričku, protože taky vymetáme hřiště a křídy...
Ale tak nějak je mi fuk, co mají na sobě ostatní maminy. Někdy se sice podivím, že se dá hrát na písku i v botách na podpatku, ale když se ta maminka cítí dobře, tak co?
Povídám si s různýma maminkama a hodnotím si je spíš podle toho, jak se vyblbnou se svýma ratolestma a jak se celkově staví k životu - tam je vidět to, jestli je někdo starej... A jestli se někdo zajímá o soukromí slavných? Když se tím odreaguje, tak proč ne? Já si třeba zase ráda zastřílím na simulátoru.. a mezi ostatníma maminkama na hřišti si připadám normální :-)
Akorát ty cigarety, ty mi teda vadí :-( Zdá se mi to vůči tomu dítěti sobecký. Jinak pokud chodíš v noci pařit a zastane tě manžel a prckovi nechybíš, proč ne? (teda pokud zrovna tebe nemusí domů táhnout a ráno jsi k nepoužití...)
 Jonáš 


Stáří nebo mládí? 

(5.5.2004 11:05:31)
Ahoj,
s chutí jsem si přečetla článek a jsem na rozpacích. Co chtěla autorka říci? Že je ve 30 stará? Nebo mladá? Je mi 40 a čekám třetího klučíka. A jestli v poradně po mně koukají jako po obstarožní mamině nebo že tam nepatřím? Každý je přece tak starý, jak se cítí. Na jednom abiturientském srazu jsme zjistily, že se cítíme jako před lety na gymplu, jen ta tělesná schránka se občas ozve a trochu pozlobí. A že autorka nemyje WC, je její osobní věc a věc hygieny. Hlavněže je v pohodě. Její dítko si model její rodiny přenese do svého života. Děti se přece vychovávají vlastním chováním, kopírují a napodobují své rodiče. A jestli kouří? Já jsem přestala na začátku prvního těhotenství proto, že mi bylo hrozně zle a už jsem znovu nezačala. Je to její věc ale odpuzuje mě mamina s kočárkem a gárem v ruce.
Mějte se jak chcete. Třeba fajn.
Mamina od nenarozeného Jonáška
 Racek 


Jak ja te chapu! 

(5.5.2004 11:12:05)
...a to prestoze nejsem hippie, nekourim a obcas chodim do prace v kostymu. O to je to mozna horsi, protoze kdyz mne nekdo zna z prace jako slusnaka, jenom vali oci, kdyz mne pak spatri sedet na zemi v orvanych dzinovych kratasech a v druzne zabave s - no, rozhodne ne s kravatakama. A naopak, kdo me zna z vandru, nestaci se divit, kdyz me nahodou spatri cestou do prace.
Myslim, ze to vidim stejne jako ty - sama delam to, co v dane situaci povazuji za spravne (ci prinejmensim prijemne ;-)) ja, snazim se tim okoli neobtezovat, a totez tak nejak ocekavam od ostatnich.
Jinak, nikde v tvem clanku jsem si nevsimla, ze bys kourila diteti pod nos a nechavala ho doma samotne - je to jen ma bujna fantazie, ze kdyz jsi dokazala v tehotenstvi s kourenim prestat, tak ted dokazes aspon pockat nez budou "prihodne podminky", a ze nejsi matka - 7/24 otrok ditete, nybrz svepravna bytost, ktera neomdleva pri predstave ze dite bude par hodin s nekym jinym?
 Iva, 2 děti 
  • 

Třicítka na krku 

(5.5.2004 12:24:18)
Milá Monty a všechny ostatní třicátnice, hlavu vzhůru!
Taky jsem si připadala, že po třicítce už nic nebude jako dřív, bohužel mi k tomu dopomohlo několik lidiček z okolí.
Nejsilnější zážitky, vybrané z období cca půl roku před třicítkou:
1) Potkala jsem náhodně paní, kterou znám od vidění a vím pouze že je v penzi a má nejméně tři vnoučata a bavili jsme se o jedné akci, která nedávno proběhla a ona pravila: No já myslela, že to jen pro mladší, jinak (tj. kdyby věděla, že tam budu já) bych šla taky.
2) Návštěva kadeřnice, mé spolužačky ze základky, která - pozor důležité- je o den starší než já a mnohokrát jsme to spolu slavily. "Tak co chceš, barvu? A už ti to šediví?" (Vyčetla jsem jí asi za půl roku na srazu, že jsem se chtěla utopit, a ona, postižená povoláním, na mě koukala jako na blázna - prý "víš kolik třicátníků je šedivejch?")
A nakonec mě dorazila moje milovaná babička, které bylo v té době 94 a už trochu zapomínala. "A kolik, že ti je?
30? No to ti to taky dost uteklo. A kolipak je mně? 94? No to ty se ani nedožiješ."
No a nakonec třicítka přešla, konec světa nenastal a slunce svítí dál, pokud zrovna neprší, takže to je důkaz, že s trochou štěstí se to přežít dá!
 Iva 
  • 

No, hodně smutný 

(5.5.2004 12:50:55)
Ten článek mě rozesmutněl, protože se obávám, že to, co mělo vypadat jako nadsázka, je pravda. Že se tak Monty cítí a že taková je. No, nic veselýho.
Já osobně nechápu, proč si pořád myslí, že mejdany znamená mládí? A hlavně nevím, proč se Monty stále vymezuje tím, že ona je úplně jiná než ty ostatní, že nikdy nedospěje..jako by si z toho dělala přednost..To chceš, Monty, aby ti tady nekdo napsal: No fakt, máš pravdu, Monty, ty seš fakt děsně divná! To ti udělá radost? Tady to totiž, třeba u příhody s kočárky, stojí tak jako divná Monty a proti ní ty ostaní. Jsem si jistá, že i ty maminy na písku se hodně liší, a že jsi většinu nejspíš nezajímala, natož aby se namáhaly s nějakým odsudkem. Že je to jen tvůj pocit, tvoje osamělost mezi lidmi, věčný vzdor proti všemu...Prostě se na to Monty vykašli! Aby tě lidi brali takovou, jaká jsi, se tak musíš napřed brát sama a ne na každém kroku zdůrazňovat jak ty jsi ale jiná...Musíš se brát jako že jsi normální (což neděláš, i když jsi), a ostatní tvou odlišnost taky budou brát a ne zdůrazňovat.
Možná tady poučuju zbytečně a jde jen o básnickou licenci, nadsázku. Ale bojím se, že ne.
S mládím a stářím to moc společného nemá.
 Daniela Lukášek Leonka Kevin 


Ahoj vsem, 

(5.5.2004 13:37:22)
Ahoj,
taky to tak vnímám. Postavit na tom životní postoj? No nevím........
MMCH jsem také kuřačka (v ústraní), ale zapálit si na dětským hřišti beru jako nemalou bezohlednost a vůbec né projev mládí či stáří.
Přesto přeji více pohody
Dája
 Daniela Lukášek Leonka Kevin 


Re: Ahoj vsem, 

(5.5.2004 13:39:53)
Moje reakce byl na příspěvek Ivy.
 Gréta 
  • 

Re: Ahoj vsem, 

(5.5.2004 14:51:11)
Souhlasím,
hlavní poznatek článku pro mě zní "jsem navždy hipík a cítím se s tím trochu nepohodlně".
Nelíbí se mi paušální posuzování jakýchsi maminek náhodně sešlých v parku na základě argumentu, že některé z nich byly načančané. Já třeba teď nevím, jestli se nemám jít rovnou zastřelit, ale předtím se ještě přiznám - nenosím džíny ani tenisky, dobře se cítím v elegantní módě a na podpatkách (ovšem to ke kočárku opravdu nejde :-)), maluju se, čtu i ty časopisy. Koncerty mě nudí a o půlnoci už se mi chce většinou spát. Prostě sucharka (od 15 pořád stejně). Jdu si dát přihlášku do domova důchodců. Je mi taky třicet.
Mám taky pár nějakých kladů a zájmů, ale ty zřejmě nejsou důležité, neboť Monty by mě spatřila a prchla. Škoda.
 Gréta 
  • 

Re: Re: Ahoj vsem, 

(5.5.2004 16:13:54)
Ještě bych dodala, že moje nejlepší kamarádky jsou většinou exotky. Nespojuje mě s nimi ani styl oblékání, ani dětnost, ani vkus v literatuře, naopak je pro mě nejzajímavější ono setkání s jiným světem. Takže nevyhledávám "normální" mamky v džínách na pískovišti, protože chci mluvit s někým, kdo žije něčím úplně jiným než já....
 VeronikaVeronika 


Nejsem stará? 

(5.5.2004 13:49:13)
Není mi třicet, nýbrž 25, ovšem i překročení 25 se mnou mírně zacloumalo. Prostě už jenom to, že se věk nezaokrouhluje na 20 ale na 30 mi neudělalo nejlépe... Mám sice výhodu, že jsem drobnější a vůbec celkově vypadám "mladě" (takže se mi říká slečno ač jsem paní, v šalině mě nepouští, většina dětí a mladých mi tyká), ale stále mě neopouštějí "blbé" nápady a přitom se kolikrát zarazím, že už bych "neměla". Ono je to jak už tu někdo psal o tom jak se člověk cítí, v jaké je společnosti... Když jsem na chalupě se svým mužem a synovcem, pak lezu po kolenou v trávě, dělám blbosti a prostě jinak se chovám než když jsem v práci... Nechodím v kostýmku, ale ani ve vytahaném tričku, chodím pařit, ale ne tak často a ne do ranních hodin... K holičovi chodím tak jednou za 1/4 roku, maluju se dle nálady... Ke kosmetičce a na manikúru atd. nechodím, ale maluju se (nijak zvlášť - skoro to není poznat) a taky proč ne? Právě proto, že jsem žena a že mi těch 20 - 25 - 30 je jen jednou, tak proč nevypadat hezky? Navíc pleť vystavená smogu a všem možným sajrajtům si zaslouží být opečovávána... Ale to je každého věc...
A někdo tu měl poznámku ke kamarádově mamce - vážení, moje maminka byla naprosto stejná a je to tak: i já si pamatuju ten pocit bezmoci, kdy nevím, kolik lidí bude doma až příjdu ze školy, kolik lidí u nás bude spát... Jo, máma se zdála všem mým kamarádům úžasná... Mě taky nedělá problém u sebe ubytovat kamarády když se jim u nás chce zůstat treba pres noc, ale NEMÁM dítě...
A mimochodem, souhlasím s příspěvkem (omlouvám se, zapomněla jsem pisatelku), že Monty se snaží nějak vymykat... Je dobré se vymykat, ale ne za každou cenu... Mě se líbí spousta jejích názorů, stejně jako spousta ne, ale to je dobře - každý jsme jiný... Jen je potřeba zvážit, jestli ta potřeba vyčlenit se od ostatních nemá nějaký hlubší rozměr? A taky - upřímně - nejsem si jistá, jak se bude jejímu synovi maminka líbit (ono děti svoje rodiče většinou milují, ale také se za spoustu věcí stydí) až bude větší a máma bude poletovat ve vytahaném tričku a sešlapaných teniskách po městě...
 Jackie+3zlatíčka 


Re: Třicítka na krku 

(5.5.2004 23:48:01)
Monty, myslím, že ty ani nemáš tak problém s věkem, jako ztotožnit se se svou identitou, a rozhodně to v sobě musíš řešit už hodně dlouho, to nepřišlo úderem třicítky. Nevím proč se někam chceš "zapasovat" za každou cenu ? Zůstaň sama sebou a nepřemejšlej o tom jak tě vidí okolí - je to úplně zbytečné. Zůstaň svá, nemusíš se přece svému okolí za nic zpovídat - asi sis tuhle "schýzu" odnesla z dětství. Lidem se nemusíš zdát stoprocentí, ani když budeš mít kostýmek, vypranej kočár, natočené vlasy, dokonalý makeup a číst si na dětském hřišťátku Betynku.
 pabakuku 


podpatky 

(5.5.2004 13:54:29)
Bydlím ve větším městě, se svým synem nar. 2000 jsem si chodila na procházky, do dětského centra, do parků, ale asi se dívám špatně, maminku s podpatky jsem potkala výjimečně. Naprostá většina jsme naopak měli oblečení sportovní. Mám pocit, že Monty rozlišuje ženy maminy dost černobíle. Je to hloupé.
 Gábina 
  • 

Holky neblázněte... 

(5.5.2004 13:48:40)
Já myslím, že Monty chtěla svým příspěvkem říct, že život nekončí tím, že porodíte dítě - aspoň tak jsem její článek pochopila - nemusíme se přece vzdávat všeho, co máme v životě rády, svého životního stylu atd...
Opravdu - být matkou na plný úvazek mě neláká (teď čekám své první dítě a třicítku mám taky na krku) a článek Monty mi dodal optimismu, že se ze mě nemusí stát slepice (když vidím a hlavně slyším některé profesionální matky, tak mě jiný výraz nenapadá)...
Záchod umývám taky jednou za uherský rok a na cigaretě vykouřené v parku na lavičce nevidím nic, co by poškozovalo zdraví dítěte... Taky si budu chtít občas vyrazit s kamarádkama na pařbu a věřím, že můj muž se v době mé nepřítomnosti o dítě postará a nevidím na tom nic nemorálního...
Monty - nedej se znechutit a provokuj!! Budu se těšit na další článeček!!
 pabakuku 


Re: Holky neblázněte... 

(5.5.2004 14:55:40)
Život určitě nekončí tím, že porodíte dítě. Mám dvě a nestydím se, že jsou v mém životě prioritou. Moje dcera leží po náročné operaci v nemocnici,asi mi tenhle článek nesedl a připadá mi povrchní.
Marta
 Šárka, dcera 4,5 r. + bříško 33.t. 
  • 

Re: Holky neblázněte... 

(5.5.2004 14:58:49)
Milá Gábino,
a vůbec všechny maminy, pro které není pískoviště středobodem vesmíru.
Jsem ráda, že je nás víc (Monty a spol..), ale bohužel se vymykáme zajetým pravidlům a nesplňujeme představy o matkách na mateřské. Na Rodinu chodím často, ale většinou si přečtu článek o mezilidských vztazích a také články viz Monty, ale články typu: nekaká, nečůrá, apod... se mě nějak nedotýkají, ačkoliv jsem matka už skoro dvou dětí. Když jsem měla nějaký problém, týkající se dítěte, probrala jsem to s mámou, která má více zkušeností nebo s kamarádkou, ale že bych se bavila pořád dokola o těch samých věcech, z toho jsem měla husí kůži. Proto moc často nechodíme na pískoviště, ne že bych se chtěla nějak izolovat, ale jak už jsem psala výše, bavit se pořád o tom, jak nějaké dítě nejí, nespí, moc kaká nebo naopak nekaká, popřípadě, kde mají levné pleny, a co vařit.... to můžu slyšet 1x a víckrát ne. Raději jezdíme s dcerou na výlety, vláčkem, autem, a jí se to moc líbí a také má pestřejší program, než se pořád hrabat v písku. Už jí to také moc nebaví.
Proto jsem ráda, že mám i několik svobodných, bezdětných kamarádek, se kterýma si můžu pokecat o všem možném, jít s nimi zapařit, protože mám naštěstí tolerantního manžela. Když bylo malé 2,5 roku, byla jsem s kámoškou ve Španělsku a i když se mi strašně stýskalo, tak jsem si ten týden opravdu užila. Ovšem mnoho lidí, včetně rodičům, mě za to odsoudilo. To samé bylo, když byla loni malá s tátou týden na rehábce a mě nechali doma. Opět nechápavé reakce. Ale záleží na dohodě obou manželů, a okolí to může být šumafuk.
 Honza (dve dcery 3 a 5) 
  • 

Re: Re: Holky neblázněte... 

(5.5.2004 15:51:35)
Šarko, nevím, proč hned odsuzovat pískoviště. To, že Tvou dceru to nebaví, není ten nejlepší důvod. Naše holky milují "akci", hodně cestujeme, snažíme se vymýšlet pořád něco nového a stejně, když vidí byť malinkou hromadu písku, nemůžeme je odtud dostat. To, že po každé procházce nebo výletě vypadáme jako čuňata, nám zas až tak moc nevadí. Protože se snažíme neodsuzovat ostatní, nebereme vážně ani odsudky jiných. I tak máme svých starostí dost.

To, že se spousta maminek dokáže bavit maximálně o hovínkách nebo tchýních plyne z toho, že těm dětem věnují totálně všechen čas a energii a to určitě v pořádku není. To vám řekne každý psycholog. Já bych ty maminy neodsuzoval a nedistancoval se od nich. Spíše potřebují pomoc, než vaše slova pohrdání. Ono taky hodně zaleží na partnerovi. Já sám se musím pořád učit toleranci a pochopení touhy mé manželky na chvíli vypnout, vypadnout ven a skutečně alespoň na chvíli úplně zapomenout že je vdaná a má děti. Taky mi to ze začátku moc nešlo (ne že už bych v tom teď byl dokonalý, ale učím se...). Nějak jsem tomu ani nechtěl rozumět. Ta doba už naštěstí pominula a myslím, že to pomáhá i našemu vzájemnému vztahu. Svobodní už sice nejsme, ale taky nejsme žádní vězni bez osobních tužeb a představ. Je to opravdu o porozumění tomu druhému, což je na vztahu asi to nejtěžší. Ne, že by to člověk vůbec nedokázal. Spíše mám pocit, že se tomu někdy programově bráníme.


Určite nění nic špatného na tom, když si mamina (zláště pak už tak velkého dítěte, jako je 2,5 roku) na týden odjede sama odpočinout. Ba naopak bych to viděl jako velmi vhodné jak pro fyzické tak i duševní zdraví všech zůčastněných (jak pro ženu, tak i pro muže a v neposlední řadě i pro to dítě). Jestliže Tě za to tudíž někdo odsuzoval, tak pouze z nevědomosti (jinak už zbývá pouze závist a z ní vyplývající hloupost). I ty bezdětné kamarádky jsou docela velkou výhodou. Alespoň člověku nedovolí zavřít se úplně do svého světa a ztratit kontakt s realitou. Nakonec, myslím, že i v tomto případě je to výhodné pro obě strany.

A tak prosím neodsuzujme. Musím přiznat, že i já mám někdy problém překousnout některé poznámky od Monty. Někdy si říkám, jestli není až příliš velký extrém. Jenže copak já vím, co je normální a co ne? Nevim... A ... končím. Sorry za ten dlouhý "výpotek"...
 Šárka, dcera 4,5 r. + bříško 
  • 

Re: Re: Re: Holky neblázněte... 

(5.5.2004 20:04:55)
Díky Honzo, že jsi to také rozebral z té mužské strany. Jestli z mých řádek vyznělo, že těmi maminami pohrdám¨nebo je odsuzuju, to jsem až tak nemyslela, chtěla jsem jen říct, že si s nimi moc nerozumím a nechápu ten zúžený okruh témat (děti, děti a zase děti). A jsem na mateřské už 5 let a ještě další min. 3 roky budu. S Monty nesouhlasím úplně ve všem, něco přehání, ale v něčem je mi zas sympatická, holt každý jsme jiný. Nemyslím si ale, podle reakce jedné pisatelky, že by měla doma nějakého "troubu", v tom případě by musel být trouba i můj manžel, když mě občas pustí také si trochu zapařit, odreagovat se apod.. O domácnost se ale plně starám já, na pořádek jsem docela vysazená, a když on vydělává, tak je na mě, abych mu doma vytvořila prostředí, ve kterém se bude cítit dobře, on maximálně umyje nádobí a teď, co jsem těhotná, tak i vyluxuje a vytře chodbu místo mě.
 Svetlana. 


Re: Re: Holky neblázněte... 

(5.5.2004 16:00:42)
Sarko, uplne takmer do bodky s tebou suhlasim !!!!!
Tiez nenosim lodicky, namalovana som bola asi 2krat v zivote, len tie vlasy si chodim davat strihat, lebo nie su dlhe, take by som nevydrzala ...

Ale to co napisala Monty .. hmm ... vela veci len tak neprehltnem :-) cigarety z duse nenavidim, som ochotna kricat na kazdeho (a kricim), kto si dovoli zapalit na "nesparvnom" mieste ... a pod.
Preto ani nesuhlasim s tym, ze to vylevy Monty treba brat s nadhladom ... Ano, ALE ...
 vranimůra 


reakce na Monty 

(5.5.2004 17:03:53)
Tak tady čtu různé reakce na článek Monty a rozhodla jsem se přidat.
Už po několikáté čtu její článek a nějak mi nejde jak se říká pod nos. Možná opravdu stárnu (bude mi na podzim 34, dcerce je 11m.), ale nemyslím si, že když budu chodit pařit, tak budu mladší a mladší. Spíš trapnější a trapnějí. Stárnoucí ženská, která dohání co se dohnat nedá. (Tím se nechci dotknout Monty, nebylo to mířeno na ní.)
Musím se ovšem přiznat, že jedno takové období jsem měla. Manželství už bylo těsně před rozpadnutím a já si po třináctiletém manželství připadala jak nicota. Nehezká, nežádoucí a hlavně nespokojená se svým životem. Nikdy bych to ale nepřiznala. Tak jsem s kamarádkou vyrazila do víru velkoměsta. Diskotéky, tam jsem si dodávala falešné sebevědomí.
Potom jsem ovšem založila novou rodinu, kde jsem šťastná a spokojená. A vůbec mi nevadí, že stárnu. Neberu si nějak zvlášť tragicky kila navíc, občas šedivý vlas. Nepotřebuji láhev a cigaretu. (S tou jsem skončila, když jsem se dozvěděla, že jsem těhotná a přítel asi dva měsíce po narození naší dcery.)Ostatně kouřit jsem začala, abych si připadala důležitější a hlavně starší - a to teď už opravdu nepotřebuju :-)).
Na pískoviště zatím nechodíme, ale taky nás to čeká. Kvůli malé to vydržím, ale taky nemusím to šeptání o tom co která má na sobě, jak je jaké dítě nevychované a který mamince zahnul manžel atd. Tak nebudu prostě drbat, ale věnovat se svému dítěti, i to je přece řešení.
S oblékáním jsem na tom jako Monty, džíny, triko a to pokud možno xxl. Po porodu mi zůstalo "pár" kilíček navíc a tak bych si připadala na jehlách a v kostýmu dosti nepatřičně. Uznávám, že i baculky se mohou elegantně oblékat, ale jděte v lodičkách a sukýnce učit mrňě jak se staví bábovičky, leze na průlezku, přelejzá zábradlí :-)
S tím záchodem to snad Monty nemyslella vážně. To už není free, ale čuňárna.
No, trochu jsem se rozepsala. To co jsem hlavně chtěla říct, že pocit stárnutí, je i o spokojenosti sama se sebou, se svým životem. Jsem spokojená, stárne se mi lépe. A když si vzpomenu na své, skoro hysterické prožívání třicetin, můžu říci, že teď stárnu skoro i s radostí.
Přeji pohodové "stárnutí".
 Luca 
  • 

Re: Holky neblázněte... 

(5.5.2004 19:40:39)
Jo to mela byt od Monty provokace, aha, ted jsem to teprve pochopila, ja myslela, ze je to exklamace mimozemnstana. Luca
 vcielka 


Re: Re: Holky neblázněte... 

(5.5.2004 20:13:07)
Tak ja budem mat 34 rokov, spominam ako sme si este na skole vravievali, ze ked budeme mat 30, tak uz mozme zomriet, lebo uz nema vyznam zit dalej :-) Co sa tyka Monty,prepacte, ale pripada mi ako totalna humusacka. Monty pisala, ze MUSI obchadzat ihriska, aby si ich jej maly nevsimol. Je to smutne, len preto, ze Monty sa tam neciti v pohode, je jej syn ukrateny o hranie sa v piesku, kontakt s detmi....A preco si Monty mysli, ze vysadou hippies musi byt spina, aspon z jej clanku to vyplyva, ked spinu doslova zdoraznuje. Je mi z toho zle, ked si pomyslim na ten spinavy kocik atd. Moj nazor je ten, ze Monty je balik komplexov a mozno jej trochu pomaha, ked zdoraznuje svoju odlisnost a niekto ju chape, pretoze mne z toho clanku vychadza ako obycajny somrak.
 Luca 
  • 

Re: Re: Re: Holky neblázněte... 

(5.5.2004 20:29:20)
Diky, sdilim tvuj nazor. Luca
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Holky neblázněte... 

(5.5.2004 20:56:34)
Hezky!!!
Tak snad jenom v bodech:

1) Záchod myje manžel.
2) Ačkoliv mi práce smrdí, vydělávám cca 3x tolik co on.
3) Tím, jak se chovám, si nic nedokazuju - jsem prostě taková a byla jsem taková vždycky.
4) Pokud jde o komplexy, kromě toho, že mi zůstalo po dítěti 11 kilo navíc byste asi hledaly nějaký komplex marně.
5) Na dětském hřišti nekouřím, cigára nosím pouze sebou, protože je sebou nosím všude.
6) Dítě není v noci doma samo, hlídá ho manžel.
7) Manžel také chodí večer ven sám, určitě není chudák a trouba, který by doma dělal sluhu.
8) Kupodivu je u nás i celkem čisto.
9) Ještě nějaké otázky? :o)))
 Lionka 


:o) 

(5.5.2004 21:13:23)
:o)))))))

Já vím,Monty,že to byl jen takový povzdech ;o),ale ne všichni,co ten článek četly,Tě znají.Já už jo,tak se směju.
S tím manželem (ad WC) to máš taky dobře zařízený ;o)


P.S.:A co Stáník-už si zvykl v novém? Příjdi někdy poreferovat do diskuze ;o) Jsem zvědava zvědavá!
 Hanka, Kaja 11.mesicu 
  • 

Re: Monty ono si nevyberes... 

(5.5.2004 21:52:16)
protoze ja byla za exota na piskovisti tim, ze jsem tam dorazila v tricku Benetton, Leviskach a sandalech Vagabond - to vse doplnene trojkolkou Quinny, kterych jezdi mraky. Ostatni maminy na mne pohrdave pohlizely, jak kdybych byla navlecena v satech od Versace a botkach Baldinini :-))) Fakt to nechapu - jeste, ze jsem aspon nebyla namalovana :-))) Jinak taky chodim pravidelne parit, hlida manzel (jen bohuzel to WC nemyje :-)) A 30 mi bylo presne 15 dni potom, co se mi loni narodila mala (takze paradni vekova depka v sestinedeli :-))))
 Jasněnka 


K článku 

(5.5.2004 22:56:32)
Monty, fajn,že vyděláváš, že máš doma čisto atd, ale vyrovnaná sama se sebou nejsi. Jak už tady někdo napsal, jak víš, že jsi ostatním maminkám připadala divná? Ty to nevíš! Tys prostě v textu potřebovala je snížit a sebe povýšit, naoko maskováno dobře aranžovanými "chybami". Tak, aby výsledkem bylo, že jsi skvělá, úplně cool a mladá ...atd. Podtextu je v článku víc než textu!! Pomohla sis? Je ti líp? Jestli jo, tak takhle piš dál.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: K článku 

(5.5.2004 23:02:06)
Oh my God, to je tak těžký pochopit, že někdo nepíše články proto, aby se z něčeho léčil nebo vykecával, ale čistě proto, že chce POBAVIT lidi? Já chápu, že můj humor nemusí sedět každýmu, ale píšu především proto, že to je moje práce a opravdu mám radost, když vidím (čtu) že se nad ní někdo zasmál nebo že ho potěšila. Na Rodinu ty články dávám proto, že je to interaktivní médium a já vidím zpětnou reakci, což při klasický publikaci chybí. Já přece vůbec neřeším, jestli někomu připadám divná, vycházím ze zažitých modelů chování, který znám z minulosti, říká ti něco "umělecká licence"? :o)
 Luca 
  • 

Re: Re: K článku 

(6.5.2004 0:09:41)
Dokonce umelec, tak to leccos vysvetluje.
 Jasněnka 


Re: Re: K článku 

(6.5.2004 8:26:19)
Ale ne Monty, ty chceš především sebe prezentovat, je v tom kus exhibicionismu, jako u každého "umělce". Ten článek je tvoje vizitka a vypadá tak, jak sis přála,aby vypadal. Většina lidí se ti na to chytla, takže ego se pěkně masíruje, ne? Můžeš být spokojená. Jenom si nehrej na to, že chceš "jen pobavit"...pokud si to sama nepřiznáš, alespoň pro sebe, tak tvoje smůla a korespondovalo by to i s článkem.
 Luca 
  • 

Re: Re: Re: K článku 

(6.5.2004 8:42:15)
Jasnenko, jsem rada, ze jsi se mnou pochopila vec stejne. Snad Monty svoje umelecka dila, jsou-li stejne urovne faktove, presentuje na papire, ktery je mekky, pritom pevny a ma zvysenou savost. Jeste jednu vec nechapu, jak se dostala na interaktivni stranku Rodina, ktera uz svym nazvem v zadnem pripade nezavani nicim jinym, nez ze se zabyva slintanim o detech a rodicich, jestlize nikdy necte zadne zenske casopisy a jeste slintama sem sama prispiva??? Luca
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: K článku 

(6.5.2004 8:57:07)
Holky (Luca a Jasněnka) se nám i dnes špatně vyspaly...
 Helena, 21-timěsíční dvojčata 
  • 

Re: Re: Re: Re: K článku 

(6.5.2004 14:07:04)
Teda Luco, nač ten sarkasmus? Tak trochu mi přijdeš, že za každou cenu potřebuješ někoho schodit. Vždyť každý jsme jiný (chvála bohu) a vyznáváme jiný styl života.A ten článek je potřeba brát s nadsázkou, to jsi vážně takový suchar, že jsi to nepochopila?
 JaninaH 


Re: Re: Re: K článku 

(6.5.2004 9:33:04)
Jasněnko,
přece každý článek (i jiné dílo) je vizitkou svého autora. A neumím si představit autora, který prezentuje dílo, které vypadá tak, jak si autor nepřál, aby vypadalo. Monty JE nekonformní a osobitá, a proto taky tak píše. Podle mě si na nic nehraje, nic nepředstírá, nic nikomu nevnucuje, nad nikoho se nepovyšuje. Jen píše o sobě, vtipně, svěže, zábavně. Není to tak jednoduché, umět takhle psát. Zkus si to, napiš něco o sobě, uvidíme, jestli to někoho pobaví, někoho pohorší,jestli to vůbec bude někoho zajímat.
J.

 Jasněnka 


Janino... 

(6.5.2004 15:58:22)
Monty především CHCE, abychom ji viděli jako osobitou. Proto o tom píše. A tys to spolkla i s navijákem:-))) Proč myslíš, že v článku psala, jak se na ni ostatní maminky dívaly? Sebe tím chtěla vyzdvihnout. Že není taková "nána", aby se malovala a ještě brala bábovičky, když jde s dítětem na písek (jak přízemní, že?:-). Pseudointelektuálka jak vyšitá. Mám ráda všechny lidi, ale nesedí mi, když si někdo na něco hraje a ještě tak okatě. A k psaní...no, interaktivní médium (jak psala Monty) celkem spolkne kdeco, včetně chyb.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Janino... 

(6.5.2004 16:07:35)
Jasněnko, tys mě fakt prokoukla. Nejsi náhodou psycholožka? :o)))
Nevím, kam míříš ohledně těch chyb, jestli myslíš "mě" a "mně", tak to opravdu neumím a klidně se k tomu každému přiznám. :o)
Ono je asi těžký komunikovat s někým, kdo má SVOJÍ JASNOU pravdu a není schopen z ní slevit. Jestli je mi něco opravdu fuk, tak to, co si o mě kdo myslí nebo nemyslí. A jak mě vidí lidi, to je taky jejich věc. :o)
Je celkem tvůj problém, že mi "nevěříš", čím se živím, nicméně dá se to velmi snadno ověřit. Stačí si zavolat do nakladatelství a zeptat se, kdo psal tituly, o kterých jsem mluvila plus x dalších, o kterých jsem nemluvila. Telefonní číslo ti velmi ráda dám. :o)
 Sylva 
  • 

Re: Re: Janino... 

(6.5.2004 20:14:37)
Pro Monty:
Mě = 2 písmenka, tj. 2.pád, 2+2=4, takže i 4.pád. Mně = 3 písmenka, takže 3.pád, 3+3=6, takže i 6.pád. Já jsem to taky neuměla celé roky (a taky jinak s češtinou žádné problémy nemám), až jsem se loni dozvěděla tuhle úchvatnou pomůcku - a určování pádů mi jde dobře :-))).
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Janino... 

(6.5.2004 16:11:23)
Mimochodem, zajímalo by mne, co si představuješ pod takým pojmom "pseudointelektuálka". :o) Výraz "intelektuál" používám já osobně spíš jako nadávku. "Pseudointelektuál" se podle tebe vyznačuje čím? Fakt bych to ráda věděla...
 Jasněnka 


Re: Re: Janino... 

(6.5.2004 16:54:06)
Nevím, co tím myslíš, že ti nevěřím, co děláš? Já to totiž nevím. Někde něco píšeš, nevím kde a ani co a ani jsem na to nereagovala. Já ti nevěřím tu sebeprojekci. Totiž, tu mediální blamáž a o tom, jaká jsi a jakou chceš, abychom tě viděli. To je celé. Jinak proti tobě nic nemám, dokonce ani nekomentuji konrétní fakta z článku, s kterými se neztotožňuji, ale je mi to fuk. Co je to intelektuál tedy víš. Význam slova "pseudo" je napodobený, nepravý, vymyšlený, lživý.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Janino... 

(6.5.2004 17:28:55)
Mediální sebeprojekci? Tomu já opravdu nerozumím. Jirásek taky nenechal pověsit Kozinu. On o tom akorát napsal.:o)
Jasněnko, nevím jestli to pochopit nechceš nebo nemůžeš, už ani nemám chuť to zjišťovat.

Intelektuál je podle mého názoru člověk, který chodí po městě s moudrými knihami v podpaží, s lennonkama, v kavárnách se baví o Karlu Popperovi nebo na nějaké podobně sofistikované téma, obvykle nepracuje nebo pracuje, aby se neřeklo.
Má-li být pseudointelektuál napodobenina intelektuála, pak to rozhodně nejsem. Knihy si čtu doma, lennonky nenosím, v kavárnách se bavím o chlapech, sexu a chlastu... a pracuju. :o)))

K těm knihám, i když je to házení hrachu na zeď. Já samozřejmě vím, kolik se jich prodalo. Jenže čísla mi řeknou prd. Podle čísel je to hodně, ale mě je milejší "vidět" tu reakci čtenářů přímo... ačkoli nechápu, proč se zase snažím popsat nepopsatelné...:o(
 Jasněnka 


Pro Monty 

(6.5.2004 17:44:53)
Když chceš znát reakci publika (čtenářů), tak se taky nauč s ní vyrovnat. Toť vše. Sorry, že nepatřím do tvého fan clubu.
 AF 
  • 

Re: Pro Monty 

(6.5.2004 18:05:11)
Ja zacinam podezrivat Monty, ze Jasnenka a Luca je vlastne ona. To aby trochu ozivala diskusi, protoze neverim, ze muze nekdo byt (s prominutim) tak blbej jako tyhle dve. Nechapu, jak muze nekdo o nekom tvrdit, ze je drogovy dealer, protoze maluje list jakesi rostliny a vydelava 3x tolik co manzel. Ze ma manzela troubu protoze...(viz predchozi diskuse).
Kdo chodi na rodinu pravidelne Monty zna a vi co od ni muze cekat. Myslim, ze Monty pise dobre a kdyby u jednotlivych prispevku byla pocitadla, kolik lidi je cetlo, tak je Monty jasny vitez. Musim se priznat, ze jeji clanky i prispevky primo vyhledavam. Libi se mi zkratka styl jakym pise, jeji cestina, Jeji clanky beru jako clanky a ne jako osobni zpoved, nebo leceni si nejakych komplexu. Jediny, kdo tady ma nejake jsou prave ty dve vyse zminovane.
Vzpomente si na sva skolni leta a hodiny jazyka ceskeho, kdy jste meli vylustit "co tim basnik chtel vlastne rici".
Jeste jeden poznatek, myslite, ze je vetsi ohlas v diskusi na clanek, ktery je takzvane o nicem nebo na clanek, ktery je dobry?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Pro Monty 

(6.5.2004 18:15:26)
Díky za radu. :o))) Takže teď už je mi úplně jasné, že jsi nic nepochopila.
Nejsem takový idiot, abych si myslela, že všichni mají stejný smysl pro humor a líbí se jim stejné články (noviny, knihy apod.) Samozřejmě, že neexistují jen spokojení čtenáři, troufám si říct, že si dokážu představit i většinu nespokojených, jen mi uniká smysl osobního navážení se do autora. OK, je asi normální říct "tohle se mi nelíbí", "nebaví mne to", ale to, co jste tu předvedly ty a Luca mi spíš připomíná hádku na pavlači. :o) Já jsem pochopila, že se vám nelíbí, jak a o čem píšu, na to jste nemusely tolikrát ťukat do klávesnice. Stačilo jen napsat, že se vám to nelíbí. :o) Tahat sem nějaké spekulace o drogových dealerech a troubovi manželovi mi prostě připadá totálně mimo. Nicméně... každému, co jeho jest. :o)
 Jasněnka 


Re: Re: Pro Monty 

(7.5.2004 8:23:00)
Tak Monty, takhle se se čtenářem nekomunikuje. Navážíš se teď ty do mne. A Lucy měla trochu jiné výhrady než já. Ráda bych ti řekla, že když jsem to nepochopila, je to tvá vina. Jenže bys okamžitě argumentovala, že většina lidí zde to pochopila. Fakt jsi mě nepřesvědčila. Jazyková i námětová (někdy) klišé, navíc ty tvé amerikanismy...vážně trapné. Máš tady dost zastánců, tak buď ráda. Pokud vyděláváš 3x víc než tvůj manžel a ještě si to vyděláváš psaním, tak jsi génius. Protože psaním se u nás slušně živí jen 2-3 lidé, ostatní jen přežívají. Přeju ti to, byť nejsem tvá cílová skupina (a jsem ráda).
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Pro Monty 

(7.5.2004 13:32:17)
Tak jo, Jasněnko, ještě jednou. :o)
Nevím o tom, že bych se do tebe navážela, jestli to tak cítíš, pak se hluboce omlouvám.
Napsala jsem jen, že je mi naprosto jasné, že "není na světě člověk ten, aby se zachoval lidem všem" a tudíž mne nepřekvapuje, když se někomu moje psaní NELÍBÍ. Ať už obsahově, nebo stylově. Uznávám, článek na Rodinu mi zabere tak půl hodinky, takže nad ním dlouze nepřemýšlím co do výraziva; ohledně klišé s tebou sice nemohu souhlasit, ale rovněž ti nemohu brát tvůj názor. Používání cizojazyčných slov či vět je pro mne normální, dělám to i v mluvené řeči, pokud to cítíš jako pózu, opět je to pouze tvé rozhodnutí a tvé subjektivní vnímání.
Vydělávám si skutečně psaním, takže jsem asi génius. :o))) Čistě statisticky, za jednu knížku mám cca 30 tisíc, dělám na ní měsíc, takže to vychází zhruba na ten trojnásobek manželova platu. Být mediálně známý ksicht, mám to snazší, Vieweghovi stačí jedna knížka ročně, já toho musím nasekat víc. :o) Na druhé straně mám výhodu v tom, že jsem v součansé době asi jediný člověk, který dokáže napsat cokoli za mnohdy směšně krátkou dobu, takže se tím uživit lze. Co si tak vybavuju, knížka o MS v hokeji (v roce, kdy jsme vyhráli) mi trvala včetně tabulek a zlomu asi 16 hodin. :o)
To, že nejsi moje cílová skupina... no, možná to ani nevíš, já nepíšu jenom vtipný knížky, ale i kdyby - tak to prostě je. Někdo má rád holky, jiný zase vdolky, znáš to. :o)
 Jasněnka 


O.K. Vytahuji bílý prapor:-))) 

(7.5.2004 13:51:21)
Monty...to, cos mi napsala v posledním příspěvku mne šokuje. Nemyslím to ironicky! Viewegh píše jednu knihu 3-4 měsíce, ale připravuje se na ni cca rok, a to velmi pečlivě (Alexandra Berková je na tom podobně). Její vydání je doprovázeno většinou mohutnou kampaní, jinak by si "nevydělal". A někteří pseudointelektuálové (už víš, co je to?) říkají nahlas, že by ho nikdy nečetli. Nevím, jaká může být kniha, která je napsána za 16 hodin...hm...mně trvá 6 hodin 15-ti stránková seminární práce, a to nepočítám přípravu předtím (na ročníkovou práci o 30-ti stranách jsem jen na psaní potřebovala 6 dní), ale jsem Rak, takže možná pomalejší:-) Hemingway se na "Starce" připravoval 13 let, ale ty asi nemáš ambice na Nobelovku. Další, co mě zaráží, je, jak můžeš psát, navíc tak rychle, u dítěte....???
 16.5Salám&Lajka14 


Re: O.K. Vytahuji bílý prapor:-))) 

(7.5.2004 14:16:25)
Ono to není přesné. Viewegh je kmenový autor nakladatelství Petrov, se kterým má velmi lukrativní smlouvu, o jaké se může jiným autorům jen zdát. I Alexandře Berkové. :o) Ta mediální masáž je v tomto případě nutná, protože kdyby si lidé jeho knihy nekupovali, nakladatelství by se to "nerentovalo". Mediální kampaň musí být taková, aby lidem zafixovala autora a oni jeho knihy kupovali automaticky, aby na to byli naučení. Bohužel situace je taková, že neznámý autor může být sebelepší, ale nikdy se nepřehoupne přes těch 1500 výtisků jednoduše proto, že si jeho jméno na titulu nikdo nespojí s "ksichtem", nikdo ho nezná z bulváru a z televize. Alexandra Berková ve srovnání s Vieweghem prodá i vydělá prdlajs, protože neleze ani do stupidních talk show, ani se o ní nepíše ve SPY. :o)
V podstatě jsou dvě skupiny autorů - "obecně známí", kteří do jmenovaných pořadů a periodik lezou a lézt musí, protože jejich tvorba není zaměřena na užší okruh čtenářů (což je třeba případ nejen A. Berkové, ale třeba i Miloše Urbana nebo Emila Hakla a jiných). Ti druzí mají dobré jméno, píší třeba výrazně "literárně kvalitnější" (sorry za uvozovky, literární hodnota je ryze subjektivní a kniha je konzum jako každý jiný, pokud má svého čtenáře, je nesmyslné hovořit o "kvalitách", neboť čtená kniha má smysl, i kdyby to byla Vlasta Javořická), ale nemají ani peníze, ani všeobecný věhlas.
To, co dělám já, je v podstatě obyčejný řemeslo, na knížku o hokeji se nemusíš připravovat rok, prostě popíšeš zápasy, uděláš tabulky hráčů a výsledků a přidáš několik desítek barevných fotek z ČTK. Kupec je zaručený a jestli mu o něco nejde, pak je to "literární kvalita textu". Taky dost často dělám knížky o "celebritách", celebrita ti něco namluví na diktafon, ty z toho uděláš text, který má hlavu a patu a ona si to podepíše. Nedělám si iluze o tom, jak je to skvělý, je to opravdu jen profesionálně odvedený řemeslo, žádné "umění" v tom hledat nelze. Ale jsem asi jediný člověk na trhu, který to umí a umí to udělat RYCHLE. Proto se tím můžu živit.
Už jsem to tu někde psala, opravdu dobrých (aspoň z mého úhlu pohledu a podle reakcí čtenářů) knížek jsem napsala tak pět, Murphyho zákony nepočítám, i když některé byly fakt komerčně úspěšné. Díky tomu, že dělám permanentně řemeslo mi logicky nemusí trvat příprava rok, svojí asi vůbec nejlepší a nejvtipnější knížku jsem psala šest neděl a má přes 200 stran. Stačí mít téma a nápad. :o)
 Jasněnka 


Viewegh 

(7.5.2004 15:31:41)
Jak je to s Vieweghem...pokud se nepletu, tak má 18% z každé knížky, Saša Berková cca 10, ale poslední knížku jí vydalo Motto, protože Petrov vydává jen "kvalitní literaturu" a ne přepsané scénáře:-)) No, to nic. Neodpovědělas, jak můžeš takhle produktivně psát při dítěti. To mě fakt zajímá. A taky, proč není možné, aby od jednoho autora leželo vedle sebe 30 knih?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: K článku 

(7.5.2004 16:13:48)
Vieweghových 18% mu hodí milion, když prodá "jen" kolem 20 tisíc výtisků, což je u něj pohoda. A. Berkové se tolik rozhodně neprodá. Nemůžu a nechci posuzovat, kdo z nich je lepší, nečtu ani jednoho, ale ten rozdíl v honorářích je zhruba rozdíl mezi autorem všeobecně známým a populárním, který se "ukazuje", a autorem sice taky poměrně známým, ale který se moc neukazuje a má pověst ryze intelektuálního autora (a u A. Berkové navíc ještě feministky) :o)
Ty procenta z tržby jsou obecně peklo, hlavně u neznámých autorů, protože nemají vazbu na distribuci a nemůžou si pohlídat, kolik se toho opravdu prodalo. Navíc ty první knižky od debutantů mají málokdy přes 8%.
Jo, k té knize. Peter M. Jolin - Deník, který jsem si (radši) nepsal. To si myslím, že je fakt moje nejlepší věc. Ovšem je to humoristická kniha, takže kdo nemá rád "můj" humor, asi by to neměl číst. :o)
 Jasněnka 


Deník 

(7.5.2004 16:57:43)
Ten Deník jsi psala nebo přeložila? Hele, nevím, jak to chodí, ale když je tam jméno, které zní anglicky, tak není v tiráži zahraniční nakladatelství? A když není, nikoho to nepřekvapí? Tohle přece má jasná pravidla a nemůže to být lživé. Nebo ano?
 Jasněnka 


Berková versus Viewegh 

(7.5.2004 17:06:56)
Tak já čtu oba a rozdíl je ve čtenářské obci, myslím si. Berková teď napsala knížku čitelnější, kterou bude schopno přežvýkat mnoho lidí a proto se i bez velké reklamy velice slušně prodává (Banální příběh) a odezvy jsou kladné. Tedy u čtenářů, kritika si pochopitelně přišla na své. Řekla bych, že ty píšeš podobně jako Halina a vzhledem k tomu, že lidi chtějí číst "něco lehčího", u čeho nemusí moc přemýšlet, stačí bohatě, když se trochu pobaví, tak jistě najdeš hodně čtenářů. A to je taky ten důvod, proč se dřívější knížky Berkové moc neprodávaly. Temné lásky vyšlo v 1. nákladu jen 2000 ks. Inteligentních lidí, čtenářů na "vyšší" úrovni není mnoho. Tím se nechci nikoho dotknout, obecně se čte velice málo a náročnější literatury ještě míň. Ale jinak souhlasím s tím, že má smysl každá knížka, když je čtená. Jo a ještě Viewegh...Pluháček si ho hýčká i proto, že jsou velcí kamarádi. Ale nedělal by to, kdyby se jeho knížky neprodávaly, to je jasné. Nicméně, Viewegh má velmi dobrý smysl pro jazyk, no a dělá, stejně jako ty, jen svoji práci. Na rozdíl od tebe ovšem jde s kůží na trh...
 JaninaH 


Re: Berková versus Viewegh 

(7.5.2004 17:44:18)
Jasněnko, Monty,
to je dobře, že jste našly společné téma :-)) Také by mě to zajímalo, jak je to s těmi "uměleckými jmény". To si opravdu každý může vymyslet pseudonym, jaký ho napadne? A pro každou knížku jiný?
Taky by mě, Monty, zajímalo, koho ze současných českých autorů čteš, není-li to ode mě příliš osobní. Já jsem teď (za 29 Kč v Levných knihách) objevila Jiřího Kratochvila, strašně se mi to líbí. Je to taky, nemýlím-li se, Pluháčkův kůň, ale typ do bulvárních časopisů to tedy není, tak mu asi tolik nevydělá.
Pro Jasněnku: Pochopila jsem to tak, že Monty bere ty rychlokvašné knížky, co píše, jako obyčejné spotřební zboží, proto nejde "s kůží na trh" a píše pod pseudonymy. To máš stejné jako konfekce - copak je na šatech ze supermarketu uvedeno jméno návrháře?
J.
 Misa3 
  • 

Re: Re: Berková versus Viewegh 

(7.5.2004 17:52:52)
Zbohatlice, Ty chodis nakupovat do supermarketu?:-))) To ja zasadne do bazaru nebo sekace. Pro zajemce: ne, zadny hmyz jsem tam zatim nechytla, nikdy v supermarketech nenakupuji, jen snad ve dnech slevy a u Vietanmcu nakoupim naprosto stejne zbozi, jen asi 3x lacienji...v bazarech zase zbozi originalnejsi...Fakt je, ze zbozi pred oblecenim dukladne vyperu, ale to je snad normalni, ne. Ale uznavam ze se to k tematu moc nehodi:-))), tak me nezabijej:-)))
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Berková versus Viewegh 

(7.5.2004 18:15:30)
Janino,
přiznám se, že současné české autory moc nečtu, obecně moc na beletrii nejsem. Vloni mi švagrová dala knížku od Kateřiny Sidonové, že by se mi to mohlo líbit, celkem to šlo, ale že by to byl vyloženě můj šálek kávy, to zrovna ne.
Teď mám z Levných knih rozečteného Váchala (Církev a blouznivci), ale ten není zrovna moc současný. :o)
Leda mne napadá Ivan Klíma, Jan Šmíd a Milan Kundera... mládí teda veškerý žádný. :o)
Poctivě jsem prolezla celou knihovnu, tedy tu část, co se nám vešla do bytu, a z českých autorů jsem našla jen Ladislava Klímu, Bondyho, Křesadla, jednoho Hakla (ale toho jsem nečetla, to dostal manžel v práci a ještě to ani jeden z nás neotevřel), "A bude hůř" od Pelce, "Katyni" od Kohouta, jednoho Šabacha (Hovno hoří) a to je asi opravdu všechno. My jsme s manželem spíš oba na literaturu faktu... dá-li se to tak nazvat. :o) Té beletrie nemáme zrovna moc, a když už, tak spíš světovou (Borges, Sarrazinová, Kristofová, Charms, Džibrán, Brautigan, Vonnegut, Burroughs...)


 JaninaH 


Re: Re: Re: Berková versus Viewegh 

(7.5.2004 19:06:45)
Jé, Monty, já myslela, že jste s Emilem Haklem, vlastním jménem Honzou Benešem, kámoši! :-)
Kdyby totiž publikoval na Rodině, Luca a spol. by to asi nerozdýchaly :-)))Škoda, že tu knížku nemám doma(Intimní schránka...), je tam překrásná pasáž o péči o dítě...
J.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: K článku 

(7.5.2004 19:28:25)
Janino, tak kámoši asi nejsme. :o)
Něco jsem už od něj četla, ale to, co máme doma, ještě ne, nějak jsem se k tomu nedostala. No, budu do toho muset nahlídnout. Manžel tu knížku dostal od kolegů, když odcházel z Hradu: "O rodičích a dětech", myslíš, že je v ní něco z toho, co publikoval na Rodině? Zajímalo by mně to. :o)

Jasněnko, ty kuchařky byly tuším dvě, jedna "erotická", už ani nevím, kdo si to objednal. Spočívala v tom, že jsem napsala článek o přírodních afrodiziacích a podle nich pak vybrala z různých zdrojů recepty, které ta afrodisiaka obsahovaly. Byl to skoro samej celer. :o) Fotky do toho dělal normální fotograf. Teda... vlastně moc normální ne, fotil to J. X. Doležal. :o) Druhá byla "astrologická", tam se udělaly horoskopy pro všechny znamení a ke každýmu pár receptů. Nevím už přesně, jestli se opisovaly z nějakých jiných starých knih, některé jsem vymýšlela sama nebo pozměňovala takové ty "klasické". Ale už je to dávno, přesně to nevím.
Já ty tituly obvykle nevymýšlím, jen pár věcí jsem napsala proto, že se mi chtělo, vždycky mi to někdo zadá. I ty kuchařky. :o) Tak proč to neudělat, sice mě to moc nebaví, ale jsou to peníze. :o)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Viewegh 

(7.5.2004 16:16:55)
Jak to dělám při dítěti, především mám babičku a dědečka v důchodu, kteří hlídají, když jsou v Praze. Manžel byl půl roku nezaměstnaný, teď dělá na směny, takže taky občas vezme malýho ven, abych mohla pracovat, no a když něco opravdu hoří a hlídání není, dělám přes noc. Teď už je to v pohodě, dokud byl malej mimino a kojila jsem, šla ta produktivita trochu dolů, ale myslím, že už se zase začínám vracet do normálu. :o)
 Jasněnka 


nakladatel 

(7.5.2004 17:10:35)
Kdo ti tedy knížky vydává? Jen tak lehce jsem zkusila na netu najít ten Deník a nikde nic...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: K článku 

(7.5.2004 17:46:53)
Když zadáš jméno autora, vyjedou ti knihovny, kde to je, jednou jsem to zkoušela a bylo jich celkem dost. Tam najdeš v opis údajů z tiráže. Napsala jsem to, nepřeložila - na to by moje angličtina asi nestačila. :o)

S těmi jmény je to složitější, ale obecně platí, že lidi si nekoupí humoristickou knížku od ženský, protože je jakási obecná představa, že ženský nemají smysl pro humor. Vyjma Betty McDonaldový a u nás ještě ta Halina. :o) Jinak jméno si můžeš dát jaké chceš, to je tvoje věc... pokud si nedáš jméno jiného publikujícího autora. :o)
Údaje v tiráži a copyrighty jsou pravé, ale pokud jde o jméno - pseudonym si může zvolit kdokoli jakýkoli. Nepamatuju se, že by s tím někdy byl problém.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: K článku 

(7.5.2004 18:23:05)
Ještě k těm jménům, normálně si autor vybere jeden pseudonym - nebo používá jedno své vlastní jméno, protože celý život píše jen jeden druh literatury, jedním stylem; ale když člověk dělá i ty "rychlokvašky" typu hokej nebo celebrity, plus x jiných knih x jiných žánrů, tak by to prostě vypadalo divně, kdyby byly podepsané jedním a tím samým jménem. Každé to moje jméno má jiný okruh čtenářů, kdybych psala všechno pod jedním, tak bych je zbytečně zmátla. Třeba jsem dělala dvě nebo tři kuchařky, dvě knížky o komunikaci na Internetu, jednu "červenou knihovnu", nějakou dětskou literaturu apod. Tak to prostě mám rozdělený, každý žánr mi píše jiný "týpek" a lidi vědí, co od něj můžou čekat. :o)
 Jasněnka 


Pseudonym 

(7.5.2004 18:33:59)
To je mi jasné, že si můžeš vybrat pseudonym, jaký chceš a kolik jich jich chceš, jen jsem chtěla vědět, jak je to s tou tiráží. Tj. anglické jméno-český vydavatel? Pak jsi taky nenapsala, kdo ti to vydává. Jinak je to tedy poměrně zajímavé, kuchařky...hokej...beletrie... Co třeba ty kuchařky? Vymslíš recepty, stáhneš je z netu, co s fotkami? Jak jsi to dělala? A píšeš něco pod svým vlastním jménem?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Pseudonym 

(7.5.2004 19:44:14)
Pod svým jménem nepíšu nic. Možná na to taky jednou dojde, ale zatím se mi do toho nějak nechce. :o)
 Antonie 


Re: Re: Pseudonym 

(7.5.2004 20:22:02)
Tvůj humor se mi líbí,mohla bys mi napsat kde že se dá sehnat ta tvoje nejvtipnější kniha :o) Do debaty o knihách a autorech se s váma pouštět nemůžu,poslední knihy které jsem četla byly Děti ze stanice Zoo, A budě hůř a od Nabokova Lolitu a to už je teda nějaký ten pátek,nějak jsem v poslední době neměla čas nebo možná chuť? číst něco víc než příspěvky tady na rodince :o)
 Jasněnka 


Re: Re: O.K. Vytahuji bílý prapor:-))) 

(7.5.2004 15:43:25)
Jo a ještě: Kterou svoji nejvtipnější knížku máš na mysli? Neznám od tebe žádnou...takže netuším...
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: Janino... 

(10.5.2004 10:35:00)
Jasněnko, napsala jsi to opravdu jasně. Já to totiž taky tak vnímám. To nemá nic společného s tím, co Monty vyšlo a nebo ne, ona prostě chce, abychom ji viděli tak, jak má za to, že je to pro ni výhodné (což děláme ostatně všichni). Protože se jí patrně nedaří se zařadit do davu,(dětství jaké měla by tomu nasvědčovalo) a má z toho tak trochu mindrák, tak dělá pravý opak, davem a většinovou společností pohrdá, aby si dodala pocit vlastní výjimečnosti. Proto jsou ty matky na pískovišti tak nemožné, že ona by se jim podobat nechtěla ani v tom, že tam vůbec chodí, a ono to kouká i z dalších článků, co už Monty vyšly. Nemíním tím Monty kritizovat, v psaní je ovšem ten problém, že autora dost odhaluje, někdy víc, než by si přál. Aby to totiž bylo dobré, musí to ze zážitků vycházet (i když občas někdo tvrdí něco jiného, ale těžko budu dobře psát o tom, o čem nemám ani páru a ani mě to nezajímá). Prostě jsou v tom emoce, a to na člověka dost prozradí.

Monty podle mě píše dobře, ale tento článek konkrétně se moc nepovedl. Je to jen můj názor, a je fakt, že kdo nic nedělá, nic nepokazí.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Janino... 

(10.5.2004 10:42:13)
Já do davu taky poněkud nezapadám a je mi to úplně jedno, nikdy mě to netrápilo. DOST pochybuju o tom, že tady Monty štká, jak by ráda byla jako většina (?), chodila na pískoviště povídat si o barvě a množství stolice svého dítěte, ale nějak se jí to nedaří. Taky pochybuju, že by čekala návody, jak zapadnout mezi "normální" lidi.
To, že je Monty jiná než Luca, Jasněnka atd., neznamená, že je špatná - ne? A nebo se mýlím? A nebo jsou špatní všichni, kteří z davu jakkoliv vyčuhují?
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Janino... 

(10.5.2004 13:02:18)
Sylvo, tobě věřím, že tě to, že nezapadáš do davu nikdy neštvalo, ale o Monty si prostě na základě toho, co (a taky jak) do různých diskusí a článků jen tady na rodince píše, myslím, že tím zároveň opovrhuje ale současně ji to mrzí, a jestli je zločin myslet si o někom něco, co v každém svém textu strká možná milionům lidí pod nos, tak sorry. Cokoliv řeknete, může být použito proti vám, tahle větička platí všude a pořád. Kdo tohle nechce riskovat, nemůže psát.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Janino... 

(10.5.2004 13:07:47)
Tak já nevím, asi ztrácím kontakt s realitou, ale myslela jsem si, že když někdo x krát po sobě napíše, že články na Rodinu dává z toho a toho důvodu (chce pobavit lidi), tak se nad tím aspoň někdo zamyslí, ale ono ne. Asi budu celej život za nějakýho zamindrákovanýho joudu, co se snaží obhajovat něco (netuším co), zařadit někam (netuším kam). Ufff. :o)))
Zřejmě co literát, to plný pytel komplexů. :o) A nejhůř na tom byl ten Jirásek, ten napsal takovejch knih... a skoro všechny tlustý! :o)
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Janino... 

(10.5.2004 13:21:55)
No, já jsem se taky dočkala podobných rozborů toho, co jsem napsala. A byla jsem dost překvapená, když jsem se dozvěděla, co jsem tím vlastně chtěla říct a jak žiju (to překvapilo i mou rodinu, oni netušili, co všechno se ve mně skrývá).
A asi nejhorší to bylo u článku o feminismu, který jsem psala taky více méně pro pobavení a odlehčení tématu. Taky z toho některé dámy usoudily, že tluču svou drahou polovici, děti se chodí stravovat k sousedům a netuším, co znamená slovo "mýdlo" nebo dokonce "saponát".
Takže to shrnu - článek Monty mě pobavil, její styl psaní i humor se mi moc líbí, a tahle diskuze mi přijde tak legračně uhozená, že už se nemůžu dočkat dalších příspěvků, abych se bavila i nadále.
Monty, díky. Článek i diskuze fakt stojí za to!
 Jasněnka 


Ještě pro Monty ...Oh my God 

(6.5.2004 8:29:37)
Jo a ještě ta angličtina na začátku tvého příspěvku...taky jasná póza. Psycholog by si mnul ruce. Taky říkáš shoping, když jdeš nakupovat a meetenig, když jdeš na kafe s kámoškou, co je úplně stejně cool jako ty?
 Radka 
  • 

Re: Ještě pro Monty ...Oh my God 

(7.5.2004 13:46:37)
Jasněnko, jak to tady tak pozoruji, jestli má někdo problém, Monty to není.

Od toho jsou diskuse, abychom si vyměňovaly názory - a ne, že někoho budu napadat, urážet a zesměšňovat.
 Melinda 


Re: K článku 

(5.5.2004 23:04:48)
Já bych se jen chtěla zeptat - Jano, Luco a ostatní - proč vlastně čtete Monty/iny články, když vás tolik prudí???
Můj muž kromě toho všeho, co dělá Montin mažel, jěště i žehlí, chodí s malou k dr. , luxuje atd.
Není to nenormální.
A z vlastní zkušenosti, a znalosti 6 pražských hřišť - maminky zde téměř vždy hodnotí oblečení, boty, kabelku, značku, dítě, mobil atd.Jen si jich prostě nevšímám, nejsem tam kvůli nim, ale kvůli Mišce.. Někdo to ale snáší asi hůř!
 Luca 
  • 

Re: Re: K článku 

(6.5.2004 0:21:51)
Promin, ze jsem si ten clanek precetla, jsem na rodine poprve a uz dostanu vynadano, ze nemam cist prispevky, ktery me budou prudit.....Chytry, diky za radu.
Chodim jen na dve mista v Praze a to na Petrin, kam vetsina invalidu jezdi lanovkou, takze na ceste nahoru, zvlast v desti, temer nikoho nepotkam a na Zidovsky ostrov. S nikym se tam nebavim a ani jsem si nikdy nevsimla jaky casopisy maji pritomne damy pohozeny v kocarku. Taky jsem nikdy jeste nezazila, ze by me nekdo hodnotil podle obleceni. Asi bych si toho jen tezko vubec vsimla. Divim se kolik casu Monty travi pozorovanim lidi, ktere ji irituji. Byla by to asi stejna otazka, jak se ptas ty mne, proc ten jeji clanek ctu, proc ona se jimi zabyva. Taky napr. mam tu smulu, ze jsem si musela koupit novy kocarek a nijak zvlast jsem si nevyhradila cas na to, abych ho odirala nebo ho matlala blatem, aby vypadal podle Monty predstav. A na smetisti se mi nejak zadny zrovna nehodil.
 JaninaH 


Re: Re: Re: K článku 

(6.5.2004 7:45:08)
Děvčata,
nejsem žádný znalec lidských duší, ale mám silný dojem, že Luca ve skutečnosti Monty strašně ZÁVIDÍ. Její příspěvky mi připadají takové zapšklé, zakyslé, až jedovaté. Jedna věc je vyjádřit svůj názor na článek, druhá je urážet autora a jeho rodinu. Proč to Luca asi dělá?
A taky nerozumím slovu "moderovaný", L. ho užila už dvakrát (m.čeština, m.příjem). Můžete mi ho někdo vysvětlit, ať si obohatím svou (nemoderovanou) češtinu?
 Luca 
  • 

Re: Re: Re: Re: K článku 

(6.5.2004 10:00:30)
Děvčata,
nejsem žádný znalec lidských duší, ale mám silný dojem, že Luca ve skutečnosti Monty strašně ZÁVIDÍ. Její příspěvky mi připadají takové zapšklé, zakyslé, až jedovaté. Jedna věc je vyjádřit svůj názor na článek, druhá je urážet autora a jeho rodinu. Proč to Luca asi dělá?
A taky nerozumím slovu "moderovaný", L. ho užila už dvakrát (m.čeština, m.příjem). Můžete mi ho někdo vysvětlit, ať si obohatím svou (nemoderovanou) češtinu?

To je zajimavy nazor - s tou zavisti. A co mam Monty zavidet? To, ze jeji manzel udajne cisti zachod nebo ze ji kouka z kapsy nainstalovana krabicka cigaret nebo vibrator? To, ze se dokaze ozrat a zfetovat nebo ze bez mrknuti okem jeji muz pohlida dite, kdyz nekam tahne Prahou s cizim klukem? Asi te to prekvapi, ale tyto hodnoty, kterych si na Monty tak cenis, nejsou nejvyssim vrcholem toho co mohu dokazat, kdyby mi bylo 30. Zapsklost, zakyslost a zvlast jedovatost povazuju od tebe jako komliment. Na "moderovany" se jukni do slovniku cizich slov nabo se snad nekdo smiluje a vysvetli ti vyznam.
 Fořtka 


Re: Re: Re: Re: Re: K článku 

(6.5.2004 10:08:20)
Luca se nejen špatně vyspala, ale dokonce i vysvětlit sama sebe (nebo své výrazivo) je pod její důstojnost. Škoda, my primitivové jsme se mohli něco přiučit:-)
 Luca 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: K článku 

(6.5.2004 10:21:23)
K posledni vete - pozor - sebechvala smrdi!
 JaninaH 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: K článku 

(6.5.2004 10:41:17)
Ahoj Luco.
Do Slovníku cizích slov jsem se podívala, to dělám vždycky, když nějakému slovu nerozumím. Přídavné jméno moderovaný tam není, pouze sloveso moderovat, jehož význam je mi znám. Pak jsem se podívala do Slovníku spisovné češtiny, také nic. Obě publikace jsou aktuální, vydala Academia. Nemám patent na rozum a nestydím se za to, že něco nevím. Proto se ptám a byla bych vděčná za vysvětlení. To je vše.
To, že Monty závidíš (její nekonformnost, osobitost a životní styl), mě napadlo proto, že tvé příspěvky jsou podle mě až extrémně vyhraněné proti její osobě. Ale samozřejmě to tak nemusí být, je to jen můj dojem, a jak jsem napsala, nemám ani patent na rozum, ani nejsem znalec lidských duší.
Neber to prosím osobně, ostatně pomni, jak by asi bylo Monty, kdyby brala tvé příspěvky osobně.
J.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: K článku 

(6.5.2004 11:16:53)
Milá Luco a Jasněnko :o)
Ačkoli z duše nesnáším výrazy jako je "umělec", proto je taky zásadně píšu v uvozovkách, skutečně se živím tím, že píšu. Bohužel na příliš tvrdý papír, než aby se s ním dala po použití WC vytírat řiť, i když každému, co jeho jest. Zajímalo by mne, jestli stejně rozebíráte třeba knihy a články Haliny Pawlowský nebo Báry Nesvadbový, případně kohokoli jiného, kdo je mediálně známý a živí se stejným oborem. Drogový dealer skutečně nejsem. :o) Proto "nechodím do práce", protože psát se dá v pohodě i doma.
Opakuji, píšu proto, abych pobavila lidi, kdo se nepobaví, měl by číst něco jiného. Já se taky nedívám na show Petra Novotného, protože mi naprosto nepřipadá vtipná, ale nechodím po lidech, kteří ho "žerou" a nesnažím se jim vnutit svůj názor. :o) Možná by nebylo od věco vyzkoušet podobný přístup.
Na rozdíl od vás nepředpokládám, že na Rodinu chodí toliko maminky konzervativní a ze staré školy, za ty dva roky, co ji navštěvuji, jsem tu potkala hodně těch, o kterých si myslím, že by je moje články pobavit MOHLY. Že spoustu jiných nepobaví je riziko podnikání. Pro mne je fakt důležitý mít přímou vazbu se čtenáři, těžko budu sledovat lidi v městský, jestli mě čtou, přisedávat k nim a bavit se s nimi o tom.
Přiznávám, jsem velmi ráda a polichocena, když se mým článkům někdo směje. Považuju to za dostatečnou satisfakci, neboť proto je píšu. Nemám potřebu exhibovat svým životem, jak si možná myslíte. To, jak žiju, je moje věc, stejně jako je vaše věc, jak žijete vy. Až budu číst vtipný článek o normálním životě, rozhodně pod něj nebudu psát podobně rozhořčené příspěvky, i když sama bych takhle žít nemohla, nebavilo by mne to. :o)
 JaninaH 


Re: Re: K článku 

(6.5.2004 11:49:23)
Když je řeč o Halině P. Včera jsem o ní četla v časopisu Týden a dost mě to znechutilo. Je prý o ní všeobecně známo, že "vykrádá" jiné autory, že historky ze života její rodiny, které líčí ve svých pořadech a knihách, někde vyčte, a tyje z toho, že lidi nečtou. Nedávno např. měla spor s Reader´s Digest, kteří v jejich vyprávěnkách poznali historky svých čtenářů.
To jsou mi tedy milejší historky Monty, i když ona není (a asi nikdy nebude ;o)) televizní celebrita.
Pamatujete na zlevněné čepičky?Pokaždé, když jdu do Teska, si na ně vzpomenu.
J.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: K článku 

(6.5.2004 11:57:45)
Janino, Pawlowská vykrádá i mě. :o) Teda, ona určitě neví, že vykrádá ausgerechnet mě, protože já ty knížky podepisuju jinými jmény a hlavně, scénáře na Rybičky si nepíše sama, mám dojem, že na to má svůj tým.

LenkoF, asi myslíš "Průvodce mateřstvím pro zlobivý holky", vyšlo to vloni v prosinci. Bohužel teď byl takový fofr v práci, že mi ještě pořád z nakladatelství nedovezli další autorský výtisky, slíbila jsem to několika lidem a musím se stydět, stále je ještě nemám. :o(
 Gábina 
  • 

Re: Re: K článku 

(6.5.2004 12:23:37)
Monty,
"Průvodce mateřstvím pro zlobivý holky" jsem právě včera dočetla - moc se mi to líbilo, takže si mě můžeš zařadit do fan-clubu:-))) Ne, vážně ta knížka mi dala víc než jiná (nevím jak se jmenovala) vážná knížka o těhotenství, z které jsem tak akorát dostala deprese, že budu špatná matka, protože nemám všechny ty příznaky a vůbec to moje těhotenství je úplně jiné, než tam píšou, takže asi i dítě nebude normální a nemám nakoupené všechny ty potřebné věci a nestíhám chodit cvičit a vůbec kdoví jestli se mi podaří porodit a přežít....
Naopak tvoje knížka mi dodala optimismu (obdobně jako tento článek)a na světě je opět o jednu spokojenou skoro-maminku a skoro-třicátnici víc -takže piš dál !!!!
Gábina
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: K článku 

(6.5.2004 14:53:05)
Knihu Průvodce mateřstvím...atd. jsem v knihkupectví pročetla, a hned jsem si byla jistá, že to psala Monty, styl je naprosto čitelný, dokonce i když se mi zdá, že některé faktické věci jsou tam jinak. Ale na mě byla trochu moc srandistická, mám radši lehčí kalibr, tak jsem si ji nekoupila. Určitě je ale plno lidí, co se jim líbí, myslím že asi tak za týden už tam nebyla.
 Šárka 
  • 

Re: Re: K článku 

(6.5.2004 13:44:43)
Monty, jestli jsi napsala "Průvodce mateřstvím pro zlobivý holky", tak už jsem doma. Tu knížku jsem si koupila asi před mesícem a moc jsem se pobavila, místy jsem se smála i nahlas. Fakt skvělá. A Jana Divišová je Tvoje pravé jméno nebo pseudonym ? A na té fotce s těmi růžky jsi také Ty ? Asi jo, viď ?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: K článku 

(6.5.2004 13:57:41)
Ahoj Šárko,
Jana Divišová není moje pravý jméno, ale kdysi jsem ho používala. Tedy, Jana jsem, ale Divišová je moje babička a jmenovala se tak moje máma za svobodna. Já si hrozně dlouho chtěla svoje vlastní příjmení na Divišovou změnit, ale když jsem teď vdaná, už to ztrácí smysl. :o)
K tomu psaní, ono se tím moc živit nedá, většina lidí, kteří vydávají knihy, dělají ještě i něco jiného, protože těch peněz za to není tak moc a když vydáš jednu knížku ročně, vychází to v rozpočtu hůř, než kdybys bral dávky od sociálky. :o) Obvyklá praxe je záloha + doplatek, ke kterému se třeba ani nedostaneš, protože běžný náklad knih je mezi 1500 - 3000 ks, z čehož má autor tak kolem deseti korun za knížku. Ale to tady nechci rozepisovat, stejně by to nikoho nezajímalo. :o)
Já se tím uživím, i když taky dělám i jiné věci, čas od času (sazbu, grafiku apod.), protože toho dělám podstatně víc. Samozřejmě to nemůžu všechno podepisovat, to by nešlo, kdyby v knihkupectví leželo třicet knížek se stejným jménem. :o) Spousta těch knížek, co jsem napsala, jsou pekelné blbiny, ale když mi za ně někdo platí, proč bych to nenapsala, že jo. :o))) Taky jsem jednou psala knížku o Lunetiku. :o)))
Z těch, o kterých si myslím, že jsou opravdu dobrý, snad asi Petr Hromádka: Pohádky o lásce, smrti a takových těch věcech, Peter M. Jolin: Deník, který jsem si (radši) nepsal, Karl Wagner: Murphyho zákony (taková řada 21 knih + 4 "Jak přežít") a ten "Průvodce". :o)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: K článku 

(6.5.2004 12:01:55)
Mimochodem, Janino, nevíš jak ten soud dopadl? Léta jsem na to kašlala, ale teď mám zrovna takový období, kdy by se nějaká koruna za porušení autorských práv hodila. :o) Vím zatím prokazatelně o třech lidech, kterých se to týká, a vzhledem k tomu, že jediná slušná firma, která za použití těch "fórků" zaplatila byla Vitana (za tři věty 12 tisíc, čtyři litry za jednu), možná by to nebylo marný. :o)))
 JaninaH 


Re: Re: Re: Re: K článku 

(6.5.2004 12:32:28)
Monty,
to máš těžký, soudit se s celebritami nemusí být jednoduché. Podle zmíněného článku se nakonec se žádný soud nekonal, nějak se asi dohodli a Halina napsala do jedné knihy poděkování časopisu R.Digest za "inspiraci". Celý článek je v nejnovějším Týdnu pod názvem Kyselé rybičky, bohužel není v internetové verzi časopisu.
J.
P.S. Vázne ti distribuce, ta tvoje knížka není k sehnání - nemáš tip na nějaké konkrétní knihkupectví v Praze?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: K článku 

(6.5.2004 12:46:09)
Janino, já spíš myslela na mimosoudní vyrovnání, kromě toho bych musela někde sehnat všechny záznamy Banánových rybiček (plus ještě dalších pořadů, třeba Politického harašení), donutit svého právníka, aby přečetl všech 25 dílů malých "Wagnerů" a jeden velký, musel by si to chudák všechno pamatovat a teprv pak bych se mohla soudit. :o)))
On je problém v tom, že tyhle lidi vůbec nenapadne respektovat autorský práva někoho, kdo podle jména vypadá jako cizinec a navíc, asi je ani nenapadne, že to někdo opravdu vymýšlí sám a nekrade jinde. :o) Kdyby aspoň zavolali do nakladatelství a zeptali se, požádali o souhlas, který by samozřejmě dostali, ale ani to ne. Budu se o to fakt muset víc starat. Nedávno jsem narazila na knížečku vydanou Ivo Železným "Murphyho zákony pro psa a kočku", a mám docela silnej dojem, že je tam fůra věcí obšlehnutá z mýho "Karl Wagner: Murphyho zákony a domácí mazlíčci", bohužel jsem to tehdy nekoupila a už to nemůžu sehnat. Ti ostatní to jenom pouštěj do éteru, ale tohle je černý na bílým. :o)

S tou distribucí to je fakt problém, má to na skladě Beta Dobrovský na Opatově, ale oni snad sami vůbec nezaváží obchody, u nich si to jen berou knihkupci, takže nevím, kde přesně by to mohlo být, zkus jejich stránky www.dobrovsky.cz, myslím že tam mají i seznam knihkupectví, kde by to teoreticky mělo být nebo kde by se to dalo objednat.
 VeronikaVeronika 


Myslíš v Kauflandu maj čepičku....:-))) 

(6.5.2004 12:41:24)
Janino, předpokládám že myslíš článek V Kauflandu maj čepičku, ta má barvu barvičku:-)))? Tak ten mám doma vytisknutý, pověšený a občas si ho znovu přečtu:-) A Monty, nenech se znechutit, jen piš dál, vždycky se najde někdo kdo si to rád přečte. A Luco, když jsi tak úžasná a chytrá, napiš něco Ty a uvidíme jak to ostatní vezme.
 Fořtka 


Re: Re: K článku 

(6.5.2004 11:52:33)
Mně se taky líbí, jak Monty píše, mám ráda nadsázku a ujetost:-) Já sama jsem ujetá jinak, ale právě proto si ráda přečtu vtipně popsanou jinakost někoho jinýho. (A hodně nemám ráda, když lidi někoho soudí.)
Monty, někde jsem zahlídla slovní složení "knížka od Monty", můžeš mi říct víc? Klidně i na mejl? Díky, L.
 Fořtka 


Re: Re: K článku 

(6.5.2004 11:59:00)
Jo, ještě jsem zapomněla, mně bude 30 v říjnu, a cejtim se přitom čím dál mladší:-) (Teď s pěti dětma se cejtim líp, než když jsem měla dvě:-))
 Šárka 
  • 

Re: Re: K článku 

(6.5.2004 13:38:58)
Ahoj Monty, když se živíš tím psaním, už Ti nějaká knížka (knížky) vyšla a pod jakým jménem nebo pseudonymem píšeš ? Jestli jsou ty knížky tak skvělý jako Tvoje články, ráda bych si nějakou přečetla. Také jsem nevěděla, že na psaní se dá tak vydělávat, i když, pokud zajdu do knihkupectví, tak mi připadá, že píše každej, kdo umí poskládat pár vět dohromady, jenom těch autorek dívčích románů jsou mraky, já si pamatuju jen pana Rudolfa z mého raného mládí, ale teď už napíše knížku i patnáctka. Pro zajímavost jsem si jednu takovou půjčila v knihovně, a po asi 10.stranách jsem jí odložila, asi jsem už na to stará (je mi 28), ale když tam na celou jednu stranu rozebírají, jak se líbat, to mě fakt už nebere. (taky už jsem zkušená skoro dvojnásobná matka). K tomu kouření: je to každého věc, akorát mi vadí, když se kouří doma, kde spí a hrají si děti, ale myslím si, že venku na hřišti se ten kouř rozptýlí a pokud se nevyfukuje úmyslně přímo na dítě, tak není co řešit. Hodně matek na hřištích kouří, svědčí o tom spousta špačků okolo laviček. Já sama kouřím pouze v hospodě, kde si dám 1-3 sváteční a pak zas měsíc kouřit nemusím, teď co jsem těhotná nekouřím vůbec (teda skoro vůbec, ale bojím se tady napsat, že jsem za celou dobu vykouřila asi 10 cigaret, což je cca 3 ks za měsíc, protože tuším, že mě tady bude někdo lynčovat a poukazovat na škodlivost kouření v těhotenství.
Proto piš dál, jedině u Tvých článků se skvěle pobavím a nehodlám moralizovat, "každej jsme ňákej."
 Luca 
  • 

Re: Re: K článku 

(6.5.2004 17:08:09)
Ja jsem jen napsala co se mi nelibilo, asi tvuj zpusob typu nekonformni, protoze se mi zda, ze jsme takovych nekonformnich meli ve tride na gymplu ze triceti asi sedm. Taky byli a jsou nekonformni, zakladaj si na tom porad a dokonce jsou o nejaky patek starsi nez ty. Znam jediny clanek ktery jsi napsala a na jeho konci jsem ocekavala jedno ze tech sedmi jmen, tak to sedelo. Ale byla jsi to ty, ta osma.
Pro jeste slecny a pani, ktere si mysli, ze jsou strasne odvazany, ze nechaji svoje deti valet se ve spine, musim podotknou, ze vubec nechapu, co tim chtely rict, protoze ja jsem podobny zasady tady nikde neventilovala. Pokud to neni zrovna radioaktivni odpad, obe moje deti se muzou rochnat v cem chtej, doma je prevlecu, umeju a pracka vypere, nevim jestli nekomu jde o vic. Jestli si nektera z pritomnych dam mysli, ze se zastavam kontrastu Monty, ktere byly uvedeny v clanku, tak se taky myli. Nezastavam se nikoho, protoze si zasadne chodim posvych a nestaram se o nikoho. Jestlize si nektere damy mysli, ze jsou desne nekonformni tim, ze delaji nejake sporty, tak se taky dost pletou, to bylo nekonformni tak pred 100 lety a drive. Jestli se nektere sporty neslucuji s manzelstvim. O tech nevim. Krome vaznych knih o tehotenstvi a veselych knih o tehotenstvi, tak urcite takova zena v zivote neotevrela zadny casopis pro zeny...no nevim. Kdyz mi bylo 25 tak jsem se dozvedela, ze vubec neco takoveho existuje, do ted jsem nemela ani chut se do nejakeho podivat. Nakonec ve vzkazu ostanim holkam, ktere asi tim znechutim, ale se socialismem nemam nic spolecneho, ani moji rodice - tak kam by asi moje vychova mela byt zarazena ted?.
Co se tyka H. Pawlovske, tak o te jsem slysela, ze dela nejaky program v televizy, tu nemame a tak jsem ji jeste nevidela, jeji clanke nebo knizky jsem v zivote necetla a ani o nich neslysela, o B. Nesvadbove a P. Novotnym jakbysmet. Tak v nazoru na tyto osoby a jejich praci nemuzu slouzit. Nepatri do meho zorneho pole VIPu. Protoze se stykam vic s cizinci, je pro mne dulezite cist spis noviny fr., ang., am. a nem. nez ceske.
Jestli tvoje knizky se ctou nebo libi se pozna podle prodeje na to nemusis chodit do mestsky.
Mas pravdu, ze se v kazdem pripade stavim k tem konzervativnim maminkam, ale nevim, jestli o nich ve skutecnosti neco vis nebo jestli "konzervativni" je jen souhrn vseho co se ti nelibi na nekterych lidech.
Protoze nejsem o svem spisovatelskem talentu presvedcena, nebudu svoje nazory na zivot psat v nejakem dodatku. Mam talent na svoji praci, proto ji delam a delam ji dobre. S detma se to teprv ucim. :O))Luca
 Bobina 
  • 

Re: Re: Re: K článku - Luce 

(6.5.2004 17:16:05)
Luco, Luco... my sice televizy taky nemáme, ale česká slova umíme používat stejně jako ta cizí .)
 Luca 
  • 

Re: Re: Re: Re: K článku - Luce 

(6.5.2004 17:58:52)
Diky za opravu, - to bylo silny.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: K článku 

(6.5.2004 10:43:14)
No, Luco, pokud jsi tady opravdu poprvé, jak píšeš, tak líp ses těžko mohla uvést. Přečetla sis dva články a k oběma napsala sžíravou kritiku (možná sis jich přečetla víc, ale pochválit někoho je zřejmě pod tvou úroveň), urážíš autorky a zmíněné hlava nehlava. Opravdu nechápu, proč má tohle někdo zapotřebí, snad je to způsob, jak se realizovat, když jinak to nejde, snad jsou to mindráky, kdo ví.
Mně se moc líbí, jak Monty píše. Přečtu si, zasměju se, většinou souhlasím a dál to neřeším. Už od školních let nesnáším pitvání "co tím vlastně autor chtěl říci". Autor tím většinou chtěl říct přesně to, co napsal. Tedy např. poskytnout informace, pobavit lidi atd. Analyzovat, co to znamená, když namaluje list konopí (zcela jistě je drogový dealer!), řešit, co a kdy jí kouká z kapsy, to je přeci směšné a ubohé... Pokud někdo napíše, že mu lezl mráz po zádech, tak to myslím taky neznamená, že měl na zádech jinovatku, ne?
 AlaKs 


Re: Re: Re: Re: K článku 

(7.5.2004 10:19:47)
Já to vidím takhle:
Moderovaný příjem = příjem za moderování
Moderovaná čeština = čeština, kterou používají moderátoři

Je to jasné! Luca je MODERÁTORKA! Má z toho příjem a na první pohled pozná moderovanou češtinu! Ale proč používá moderovanou češtinu Monty (jak odhalila Luca)? Možná vím! Monty tu tvrdila, že ji vykrádá Halina… Ale není Monty Halina? Pak by bylo jasné, proč používá moderovanou češtinu a na pískovišti ji nikdo nepřehlédne!!!
 JaninaH 


Re: Re: Re: Re: Re: K článku 

(7.5.2004 10:51:47)
Álo,
to je úžasná hypotéza! :-))))
Ale myslím, že Luca měla na mysli moderovaný = omezený. Aspoň v případě toho příjmu to sedí. V případě češtiny je ale přídavé jméno "moderovaná" nesmysl.
Pro zajímavost, ve slovníku cizích slov z roku 1966 jsem pod pojmem MODERÁTOR našla: 1. tlumič zvuku u klavíru, 2. látka zpomalující rychlost štěpených neutronů při jaderné reakci. A víte, třicátníci, jak se tehdy říkalo moderátorům? Chvíli mi trvalo, než jsem si vzpomněla. No přece KONFERENCIÉR. Jo, jo, utíká to.
J.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: K článku 

(7.5.2004 13:15:10)
Má to jeden háček - Halina by si malý dítě musela někde půjčit, pokud vím, ty její už jsou na pískoviště poněkud přerostlý. :o)

K tomu, co píše Svetlana - nikdy jsem nikde nepsala, že se o dětech nemá vůbec mluvit nebo že o nich já sama někdy nemluvím, jen se prostě domnívám, že existuje i řada jiných konverzačních témat. To, že o nich někdy mluvím TADY je dáno specifikou serveru, na motorkářském webu se asi taky hovoří převážně o motorkách. :o)
 Luca 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Holky neblázněte... 

(5.5.2004 22:43:55)

Add 1) kdyz zachod myje manzel, tak to fakt nemuze byt zadnej trouba, to je uplne normalka
Add 2) urcite neni tvuj muz zadnej trouba, jen vydelava 3x min nez ty
Add 3) to me neprekvapuje, ze jsi takova byla vzdycky, to fakt musi byt vrozena uchylka se takhle predvadet na strankach "Rodina", snad by stacil klub pratel piva
Add 4) snad z 11kg nemas komplexy, kdyz nemas komplexy z niceho....!! K zdravemu duchu patri zdrave sebevedomi.
Add 5) Nevim jestli maminky na hristich se podrobne koukaji co ti kouka z kapsy, jestli je to kondom, klic nebo cigarety, netrpis jeste stihomamem nebo si schvalne vystrkujes nejake relikvie z kapsy v tiche touze, ze te za ne nekdo odsoudi?
Add 6) jeste jednou, urcite tvuj muz neni trouba, kdyz hlida dite, kdyz se jdes nahodne sjet s kymkoliv
Add 7) snad ten co neni ani sluha, ani chudak ani trouba se vraci domu driv nez ve tri rano, aby stacil doma poklidit; to si uzivate vylozene rodinny zivot, kazdy si tahne po svym, ale hlavne ty krouzky, dokonce jste si pridali na zlaty, ty jsou dulezity zvlast pri scitani ptactva.
Add 8) kdyz cisto, tak cisto, proti tomu nelze nic namitat, to si ten co neni ani chudak, ani trouba a ani slouha asi dost makne s takovym potesenim doma
Add 9) Nemela jsem na tebe zadnou otazku

 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Holky neblázněte... 

(5.5.2004 22:52:18)
Luco, zajímavý názor. Každý holt máme nějaký. Jen mi není jasný, co by podle tebe chlap doma měl dělat, aby nebyl trouba? Nic? Stačí že chodí do práce? :o) Mě opravdu nepřijde divný, že manžel doma taky uklízí a občas hlídá dítě, když já stejně jako on pracuju a vydělávám, nemluvě o tom, že podstatně víc než on. To si jako myslíš, že já budu lítat od rána do večera kolem dítěte, vařit, prát, uklízet, sedět doma jak pecka, když si manžílek vyrazí po práci s kamarády na pivo a vesele se na něj usmívat? Sorry, ale takhle bych zase já žít nemohla.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Holky neblázněte... 

(5.5.2004 23:41:27)
Cha cha, a pak že Monty není feministka :-))))))))
 Luca 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Holky neblázněte... 

(6.5.2004 0:01:49)
V jedne vete litat a sedet jako pecka..., to se teda povede malokomu takhle skloubit zivot. Kazdy mame pravo na jiny zivotni styl. Asi je to tim, ze muj muz si nevyrazi, protoze proste na to uz nema cas. Taky ja jsem dostatecne vytizena na to, abych si nekdy dovolila prijit domu ve tri rano. Takovou bombu bych proste fyzicky nezvladla. Kdyby jsme kazdy tahnul jindy, uz bych se s nim nevidela vubec. A tak podnikame veci spolecne i s detma, abychom castecne splnovali podminky funkcni rodiny. Jestli ti pri malovani s ditetem automaticky vyvstane na mysli list Cannabis, predpokladam, ze musis byt jedine drogovy dealer (to by taky odpovidalo i vyssi castce), protoze jinak to se normalni zamestnany matce, hrajici si s deckem, snad zadnym fyziologickym pochodem nemuze stat. To fakt na ty drogy myslis tak utkvele??? Taky mi neni jasny jestli u hippies, kam se radis, je tak dulezity, ze nekdo vydelava tolikrat nebo tolikrat vic nebo proc uz jsi to podruhe zduraznila? Ackoliv mame moderovany prijmy, presto na domaci prace mame pani na plny uvazek, je to zvlast proto, ze bych svojeho manzela tezko snasela, kdyby po mne myl napr. zachod, on byt to taky jen tak nedelal. O deti se starame "spolecne" s radosti.
 B A 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Holky neblázněte... 

(6.5.2004 4:22:05)
Luco, Ty jsi fakt kus :-)))
Jemne Te poopravim - znam nekolik na prvni pohled velmi sporadanych matek (kostymky, prace, nalicene ...) vetsinou dvou deti ve veku sest az dvacet let, ktere chodi s radosti bez manzelu parit a nechodi domu ve tri v noci, ale vetsinou az nad ranem ci druhy den. Pokud vim jejich rodinny zivot to nijak nenarusuje a jejich manzele s tim nemaji nejmensi problem (zvlast kdyz je damam v ramci damske noci nalevano zdarma :-))).
Co se tyka myti zachodu - kam chodi na zachod Tvuj muz, kdyz jsi psala, ze nechces, aby myl zachod PO TOBE ??? I kdyz hou vas myje pomocnice nejspis ho myje PO VAS vsech nebo snad ne ? Nevidim zadny rozdil jestli umyje zachod zena ci muz - rekla bych, ze je to pro oba stejne neprijemne ...
Takze mozna tady nema problem Monty - jsi-li tady poprve proste si precti vsechny jeji clanky na rodine a pak mozna trochu pochopis - ale Ty sama. Jinak nevim proc bys chtela SPLNOVAT podminky funkcni rodiny ... Kazdemu to proste vyhovuje jinak, musis se s tim smirit (nedoporucuju to same Monty, protoze si myslim, ze ona to vi - ma na to uz prece vek ;-))).

Monty supr clanek :-))) Uz ted se tesim na dalsi :-)))))
 Hanka, Kaja 11.mesicu 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Holky neblázněte... 

(6.5.2004 12:54:53)
Luco, tak mi to podle tvych prispevku pripada, ze nejake zvlastni komplexy mas ty. Monty, nenech se odradit a pis dal - ja se taky u tvych prispevku bavim.
 Evča, 2 kluci 
  • 

Monty, nedej se, fandím Ti! 

(5.5.2004 23:24:24)
Monty, díky za prima článek! Upřímně jsem se při něm bavila a už teď se těším na Tvoje další povídání! Nemám odvahu žít až tak svobodně jako Ty, tím spíš Ti fandím, že se Ti to daří. Za moc důležité považuju to, že jste se (zdá se) na tomhle způsobu života shodli s manželem. Pokud Váš styl bude vyhovovat i Stáníkovi, tak je všechno OK.

Tvé povídání chápu částečně jako odraz reality, částečně jako nadsázku - a je mi vcelku jedno, jak to je přesně doopravdy. Hlavně je to prima čtení - a se spoustou námětů k přemýšlení.

PS: a z toho "stařeckého" věku si nic nedělej, mně bude letos ČTYŘICET!!!
:-/ Nevím, jestli mám očekávat kondolence nebo blahopřání. No - asi blahopřání, protože za deset let si budu říkat, jak to bylo krásný, když mi bylo "jenom" čtyřicet. Takže Monty, hlavu vzhůru - a k tomu věku Ti řeknu jen: NETRAP SE TÍM, BUDE HUŘ!!!
:-))
 Hanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Holky neblázněte... 

(12.5.2004 13:00:55)
Cau Monty,

jsi mi sympaticka, i kdyz me vytaci tvuj nazor na dulezitost vzdelani.

Jestli jsi z Prahy, nepujdem spolu nekam zaparit ? Nebo s detma na zahradku na pivko a na cigarko ?

Hanka

PS Zachod umyvam ja, manzel si ho ignoruje. -))))
 JaninaH 


Humus 

(5.5.2004 22:20:28)
Nejednou jsem četla i na vlastní oči viděla, že pěknej humus jsou často pískoviště, aspoň v Praze to tak je. Pokud se písek často nevyměňuje (a to se nevyměňuje), může být takové veřejné pískoviště pro dítě i zdraví nebezpečné, protože tam kálejí psi a feťáci tam odhazují použité stříkačky. Takové potěšení bych tedy děťátku odepřela s čistým svědomím.
J.
P.S. A Vcielka mi z jejího příspěvku vycházi, s prominutím, jako hloupá slepice.

 Jana (2 kluci 14+13) 
  • 

Re: Humus 

(6.5.2004 9:18:17)
Nevim jak je to v Praze, ale muzu poreferovat, jak je to u nas na sidlisti(Brno), i kdyz ja uz tam s detmi vazne nechodim ;-)
V piskovisti je navezeny cisty pisek, piskoviste je oplocene, aby tam psi a kocky nechodily. Na hristi stoji domecek, ve kterem jsou nejake erani hracky a vetsina mamin ma od nej klice. Houpacky jsou opravene, taky lavicky na hristi. Vedle v trave je stul a lavice pro letni posezeni. Vsechno svepomoci. Deti je tam permanentne spousta, taky rodicu, po praci tam za rodinou zajdou obcas i tatici. Diky tomu piskovisti se navzajem zna mnohem vic lidi, neni problem si pohlidat deti navzajem a jit treba nakoupit. Nekdy tam sedim a plkam i ja, ac bez deti.
Kdyz byli kluci mali a bydleli jsme na jinem sidlisti, vypadalo to podobne (ac ne tak technicky dokonale).
 Jackie+3zlatíčka 


Re: Re: Humus 

(6.5.2004 9:46:27)
Ahoj všichni!
Já si nemyslím, že Monty má problém se svým věkem. Ale opravdu se sama zbytečně pozoruje a hodnotí. Někteří lidé to dělají celý život a začínají s tím už v dětství. Nejsou spokojení se svým "zaškatulkováním" a stále se snaží někomu přirovnat. A běda, když nezapadnou - viní sebe sami. Ale proč?
Monty by si měla v první řadě uvědomit, že taková jaká je, je prostě proto že to tak chce - že ji to uspokojuje. Pokud je tomu jinak měla by na sobě tedy zapracovat, ale kvůli tomu že sama che!To, že něco nedělám, neznámená že nejsem in a jsem společensky bezcenná. Naopak Monty vem to tak, že kdo se maluje, chodí načesaný i na písek, a v lodičkách,má nablýskaný kočár a záchod, zřejmě tak nečinní kvůli svému okolí,aby byl chválen a uznáván, ale protože mu to dělá samotnému radost. Má prostě rád čistej hajzlík, a růžovou rtěnku :-)Pokud to nedělá pro potěchu svého těla a duše, tak nač to dělat - nemá cenu se k něčemu nutit. A z toho bych vycházela. Buď proto spokojená sama ze sebou jsi to zkrátka ty. A vykašli se na předsudky, že tě okolí sleduje - člověk obyčejně soudí podle sebe.
 bora 
  • 

haha, monty:) 

(5.5.2004 20:10:12)
monty,
pamatuju se, jaks mi pozitivne psala na ty moje porody doma a neplinky, a ted te tu taky docela roznesly, neni to sranda?
nemuzu ti napsat primo? bez fora a bez komentaru?
taky mi je ted za par dnu tricet, a jsme tu vsichni natolik jini, ze po vsi kolujou drby, ze mam muze v base, (jenom proto, ze ma dredy a ze je pres tyden v praci?)
potkame se?
bora
 16.5Salám&Lajka14 


Re: haha, monty:) 

(5.5.2004 20:58:22)
Napiš, ale e-mail v hlavičce už neplatí, teď používám tenhle. :o)
 Edita 
  • 

Re: haha, monty:) 

(5.5.2004 21:01:26)
naprosto mě fascinují příspěvky typu-fiflenky na podpatcích a nalíčené- to si jako všechny myslíte,že po porodu musíte chodit jako strašidla? Já chodím na písek s děckem zrovna tak jako mnohé z vás a nalíčená učesaná a pěkně oblečená-ve sportovním-jsem,tričko o pět čísel větší bych si nevzala protože v něm člověk vypadá mnohem tlustější než ve skutečnosti je. Podpatky ke kočárky nosím taky,nakonec proč je vám to tak proti srsti-neumíte v nich chodit?-já jo a chodí se mi tak lépe než v placatých botách,tak proč bych je nenosila. O tom co moje dítě jí a jaké pleny jsem používala se klidně na pískovišti s nějakou maminou bavit budu,když jí to udělá radost,mě to nezabije. Zrovna tak jdu s kamarádkou občas někam zapařit a světe div se dám si i tu cigaretu. Kdo odsuzuje člověka jen pro cigaretu v koutku nebo kvůli tomu,že rád chodí pěkně oblečený,je podle mě omezenec.
 Hanka* 


Re: Re: haha, monty:) 

(5.5.2004 21:06:23)
Edito - naprosto s tebou souhlasím :o)
A ještě něco - vzít si podpatky ke kočárku je i bezpečné ,jelikož máte zajištěnou oporu :o))))))))))))))))
 Melinda 


Monty, 

(5.5.2004 21:48:48)
je mi jedno, co máš na sobě, jak vychováváš SVOJE dítě, jestli máš ostříhané vlasy, nebo umytý záchod!

Já Ti jen přeju všechno nejlepší k narozeninám, a moc děkuju za krásné a velmi vtipné články, které to tady VŽDYCKY rozjedou:-)
Hodně všeho, co potřebuješ a chceš! Bára.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Monty, 

(5.5.2004 22:45:37)
No, já jsem si ten článek nadělila trochu dřív, narozeniny mám až v létě. :o)
I tak dík. Čekám spíš kondolence. :o)))

Jen na vysvětlenou - mě je taky dost jedno, kdo má co na sobě, co si maluje na obličej a co doma myje. Napsala jsem pouze vtipný (aspoň dle mého názoru) fejeton o tom, co prožívám na prahu třicítky. Ať si v tom každý hledá co chce. :o)
 vranimůra 


Re: Re: Monty, 

(5.5.2004 22:54:17)
Takže si zvykáš s předstihem. :-)) Já svoje třicátiny prožívala docela tragicky. Připadalo mi, že mi parte kouká z kapsy, že mě ex vymění za mladší model. (taky to udělal) Ale s přibývajícím věkem je to lepší a lepší. I kdyby nebylo, přece to doma nedám nejevo. Vždyť mám chlapa mladšího o čtyři roky. :-))
Jo, článek je psanej celkem vtipně, ikdyž ne se vším souhlasím. Ale to by byla na světě docela nuda, kdybychom byli všichni stejní. Nebo ne?
 Petra, Martin 05/01 


Re: Monty, 

(6.5.2004 14:34:27)
Báro,poté, co jsem se dost dlouho prokousávala touhle debatou mám pocit, že jsi napsala do puntíku přesně to, co jsem chtěla Monty napsat i já. Takže teď jen dodávám: Monty, Tvé příspěvky na Rodinu rozhodně patří a určitě nejen mě by hodně chyběly.
 Gábi, 2 děti 


Konec?! 

(5.5.2004 22:15:51)
Ahoj Monty, čekala jsem, že si nějaký článek k 30. narozeninám nadělíš ;-)
Jako díte jsem si myslela, že bude v životě nějaký mezník, ale nic se neděje ... Třicítka už mi minula, je to v pohodě - život kupodivu neskončil :-)))
Taky nejsem typická "matka", pracuju, střídám se s manželem v péči o děti a nesnáším dětká hřiště (i když už se to vylepšuje). Někdy jsem chorobně pořádná a někdy zase ne. Chodím ráda na rockové koncerty i do Rudolfina a kam můžu, tahám děti s sebou (což je vlastně všude, kromě vyloženě nočních akcí). Barvím si vlasy na červeno a k tomu chodím do práce v kostýmu a šik lodičkách, ale klidně si v tomhle ohozu dřepnu do pískoviště ;-)
Naopak se mohu osypat z neustálého probírání problému typu: prdíky, zoubky, divoké reakce po očkování ... Většinou to neřeším. Jsem zastánkyně přirozených porodů a nemyslím si, že "pan doktor" má vždycky pravdu (nakonec jednoho mám doma ;-) ). Mé druhé dítko se narodilo ve Vrchlabí a obě děti jsem dlouho kojila. Fandím hormonální antikoncepci. Móda mě zajímá a ke kadeřníkovi už chodím i 5 krát za rok. Myslím si, že starost o zevnějšek je pro ženu celoživotní závazek. Líčím se, vždy a všude. Nesnáším u žen chlupaté nohy a podpaží. Nikdy nenosím tepláky. Lyžuju, plavu a miluju turistiku a jízdu na kole. Neříkám: "obětuju se dětem, teď už mě nic jiného nezajímá".
Tak a teď mi řekni, kam patřím? :-)
P.S.: On prostě život nekončí ani narozením dětí, ani dosažením nějakého věku. Kolem mě je spousta dvacetiletých "stařen". Ať si každý vybere tu svoji CESTU.
P.P.S.: Prodavačky mě oslovují SLEČNO ;-)
 Sylva 
  • 

Re: Konec?! 

(5.5.2004 23:56:16)
Pro mě náhodou třicítka BYLA obrovský předěl - začalo mi chutnat lečo.
 Jackie+3zlatíčka 


Re: Re: Konec?! 

(6.5.2004 0:02:18)
copak lečo Sylvo, ale mně začal chutnat sex, protože jsem se z něj naučila ždímat kvalitu né kvantitu :-)))))
 Isabela 
  • 

nestačím se divit 

(6.5.2004 10:58:25)
.. kolik tu máme prastarých mamin..

Monty naprosto ti fandím a jestli si někdo myslí, že život je o tom, jak často se myje záchod a jestli nosím podpatky nebo ne, tak je mi ho ale sakra líto a jeho dětí ještě víc.

Znamená to, že spousta holek ještě pořád nepochopila, že socialistická výchova typu: tam si nesedej, ať se nezašpiníš, to neříkej a když mluví dospělí tak mlč úplně, vede jenom k vytváření mindráků a závislostí.

Jestli někdo nosí podpatky a kostýmky a cítí se v nich dobře ( třeba já), nebo tričko a džíny a v nich se cítí stejně dobře, to přece vůbec nebudu řešit..Je to tak strašně povrchní a nedůležitý...

No fakt mě ty příspěvky překvapily..
Monty, prosím tě piš, to že bychom tu mohly zahynout na homeopatii a porody je sakra pravda :-))

Mmch: taky mi v létě bude třicet a přestože někdy nosím kostým ,tak o víkendu lezu po stromech a skáču s padákem, což se pro adeptku na manželství a rodinu pravděpodobně taky nehodí... :-)) Takže ať si ty navoněný nádhery na pískovištích řeší svoje problémky o celebritách, může nám jich být jenom líto..
 Šárka, Hanka 02, František 05 


Sociálku na nás 

(6.5.2004 12:31:28)
Ahoj Monty,
pobavila jsem se výtečně a s tím věkem 15 psychycky, bůhví kolik fyzicky, to mi mluvíš z duše. Pořád říkám, že některý lidi holt celej život budou pouze plnoletý a ne dospělí.
Škoda, že na rodinu nechodí Ivet a Petra, se kterýma teď bydlím v jedný vesnici. Obě mají dítka o 4 měsíce mladší než je naše Hanka, takže 18, 14 a 14 měsíců. V hospodě jsme každý den (od 30. dubna, co mají otevřeno v tý naší malý vesnický), děti samozřejmě s námi (sedíme venku na "terásce"), pijeme s Ivet co si vzpomínám už asi rok (co nekojíme) - ne, že bysme byly alkoholičky, ale holt si dáme a naše poslední akce? Ve třech u nás na zahradě, čekajíce na manžely (2 v práci, jeden nevíme kde) jsme vyžahly 4 lahve červeného a za hurónského smíchu nechaly děti, ať se válí po zahradě, psech, kočce a v písku. Jak vypadaly si asi umí každá máma představit, ale musím říct, že tahle hodný ještě nebyly. A kolem hospody si taky hrajou na zemi, v trávě, na schodech do sklepa ......... to jak vypadají už dávno neřešíme, ačkoliv Petra chodí perfektně oháknutá, Iveta tak normálně a já většinou ty tepláky a mikinu (kalhot a blůzy mám dost v práci). Kdyby se nad tím co všechno ty děti strčí do pusy a berou do ruky někdo pozastavil, asi by nám je sociálka sebrala. No a co? Jsou šťastný, jsou. Jsme my spokojený i když podle někoho nezodpovědný matky, jsme. Tak klidně choď na Kampu se Stáníkem a prď na ty našňořený maminy, co dají doma děti do ohrádky a čtou módní časopisy, místo aby s nima počmáraly balící papír barvama na prsty a zmazaly se u toho jako čuňata.
PS: záchod teda doma mejeme, manžel je čuně, ale ten jeho v garáži - tam už ze strachu ani nechodím ... o:))))
 Meta 


Nechte humoristy žít! 

(6.5.2004 12:40:19)
Při četbě některých příspěvků se nedá než lapat po dechu. Smysl pro humor zřejmě vymírá se stoupající životní úrovní. Vraťme se raději k nadhozenému tématu, ano?
Třicítka jsou náhodou ještě skvělé časy. Bude hůř. To já jsem nedávno stála v průjezdu se svým jedenáctiletým synem a kolem nás nadšeně poskakovala babiččina jezevčice. Syn povídá: "Kolik let je vlastně Peggině?" Odpovím: "No, něco přes pět let." Na to kluk: "To už je moc stará, viď?" "To ne, u psa to není ještě žádný věk, když budeš počítat, že jeden rok u něj je jako sedm lidských, tak to je Peggina stará asi jako já, víš?", snažím se mu vyvrátit jeho názor. A ze synka vypadne: "Chudák, tak to už má to nejlepší za sebou!"







 kaMyš 


Naučit se být sám sebou 

(6.5.2004 13:09:51)
Nejdřív musím podotknout, že hned jak jsem čerstvý článek přečetla, napadlo mě, že na něj bude spooousta reakcí. Ale že jich bude tolik a tak rychle, to mě přece jen překvapilo. Přiznám se, že jsem nepřečetla všechny, takže možná už jen budu opakovat to, co někdo napsal.

Monty, moc se mi tvůj článek líbil. Vidím v něm odvahu, kterou člověk leckdy potřebuje, odvahu postavit se (ke) světu takový, jaký je. Nikoho samozřejmě netěší odsudky druhých, ale je dobré, když v sobě přesto najdeme sílu jednat a žít podle sebe a ne tak, jak by od nás druzí chtěli. Pro někoho to znamená být "za exota", jiný je zcela spokojený v klasické roli maminky (tatínka) na dětském hřišti. Nejde o to, co je lepší, jde o to, jak je kdo spokojenější.

Slovy Richarda Bacha (Iluze): "Všichni máme svobodu dělat cokoli, co chceme."
Neboli: "Chtěl sát mou krev!" "Což je přesně to, co děláme komukoli, když říkáme, že nám ublíží, jestliže nebudou žít po našem."
 AlaKs 


Re: Naučit se být sám sebou 

(6.5.2004 13:49:50)
Jednou z nejhezčích vzpomínek na mé dětství je vzpomínka na „závody“, které jsme s tátou občas pořádali. Vždy když jsme odněkud přijeli autem, vysadil táta zbytek rodiny u domu a my dva jsme jeli (někdy jsem, sedě mu na klíně, mohla i řídit!) do garáže. Odtud jsme pak utíkali domů – on po silnici (bylo to delší) já po louce. Domů jsme doběhli s dupotem a smíchem. Máma tátovi vždycky po tom nadávala a rozčilovala se slovy: „Lítáš jak blázen! Co tomu řeknou lidi!!!“ Byla holt takovým tátovým protikladem – vzorná, rozumná, příkladná… Táta už zemřel, ale já jsem mu moc vděčná za tyhle chvíle „bláznovství“. A máma? Ta nedávno konečně pochopila, že ze mne dáma jako ona nikdy nebude a že věta „co tomu řeknou lidi!“ mě už nevytáčí, ale spíš pobaví. A tak mi sice občas „saje krev“ (velice výstižně viz výše), ale čím jsme starší tím víc si já stojím za svým a ona rezignuje. Geny holt ani klackem neumlátíš!
 Luciam 
  • 

názor 

(6.5.2004 13:50:30)
Ja mám 32 a cítim sa skvele. Stále hovorím (asi od puberty), že mne bude najlepšie na dôchodku :-) asi do 18 som bola strašne obmedzovaná rodičmi, potom na vysokej peniazmi, až keď som sa vydala a začala si zarábať (samo že spoločne s mužom) sa to prudko zlepšilo. S pribúdajúcimi rokmi si aj oveľa viac verím a stále sa učím - hlavne vychutnávať život. Ja si zo svojho okolia vyberám - čo sa mi nepáči z toho sa snažím poučiť a vyhýbať sa tomu a z toho dobrého si beriem príklad. Klebetnice ma nezaujímajú. Článok od Monty som si prečítala aj všetky komentáre k nemu a tiež som si z toho vybrala pre seba len niečo (ako z každého článku, ktorý sa mi dostane "do ruky"). Tento konkrétny sa mi nepáčil, ale na ostatných sa dokážem zasmiať... no a komentáre - koľko ľudí, toľko chutí. Pá
 Zuzana 


To je prostě Monty :-) 

(6.5.2004 17:13:33)
Článek se mi líbil, stejně jako úchvatná Montyina kniha, nad kterou jsem tady už jednou slintala, a která mi dala stokrát víc než všechny knížky tohoto typu dohromady.
Nečetla jsem úplně všechny reakce, ale ty navztekaný zakomplexovaný závistivky mě docela pobavily:-)
Monty chápu, ačkoliv mě ještě není třicet, ale taky mě to brzy čeká. A taky to vidím tak, že Betynku číst nebudu, Dáda se u nás poslouchat nebude a o kakání a papání se s nikým vybavovat nebudu.
Tož asi tak.
 Luca 
  • 

Re: To je prostě Monty :-) 

(6.5.2004 18:04:33)
Ale budes, prinejmensim s doktorem a muzu ti odprisahnout, ze az bude tvoje miminko mit neco mezi 40-42 horecky a bude to z nej litat vsema otvorama, tak se urcite nekoho zeptas co s tim a budes mozna zpovidat i pekarku na rohu.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: To je prostě Monty :-) 

(6.5.2004 18:17:15)
Proč by se měla Crystal ptát pekařky na rohu? Když bude mít její dítě čtyřicítky horečky, tak s ním snad pojede do nemocnice, ne? :o) Anebo si myslíš, že rady od pekařky a články v Betynce by to vyřešily líp? :o)
 Luca 
  • 

Re: Re: Re: To je prostě Monty :-) 

(6.5.2004 18:44:01)
Ne Monty to si opravdu nemyslim, ze by ji pekarka poradila lepe nez lekar ( jak jsem uz psala v prvni vete). Tim jsem chtela jen rict, ze se topici stebla chyta, ackoliv si nemyslim, ze by mu to steblo bylo co platny, kdyby se opravdu topil. Taky si nemyslim, ze maji na rohu pekarku, kdyz uz se rochnime v tech podrobnostech....Ale obvykle se clovek zepta i treba maminky nebo sestry nebo jim alespon stav ditete muze jen rict. Betynku jsem nikdy necetla, to je zensky magazim nebo o detech?, v kazdem pripade ti nereknu co se tam doctes. Asi jsi necetla muj posledni prispevek, ale ja jsem opravdu nikdy tuto tvorbu neotevrela. Zato jsem se zeptala svoji sestry uz mnohokrat co mam s tou nebo jinou veci delat.
 Helena, 21-timěsíční dvojčata 
  • 

Re: Re: Re: Re: To je prostě Monty :-) 

(6.5.2004 18:57:21)
No Luco, já si nemyslím, že to byly myšleny debaty v kruhu rodiny, ale tak, že odpolední vykecávání na písku s ostatníma maminkama o tom, jak to miminko kaká, mluví a pod. Sama to nemám ráda, protože se takovéhle povídání zákonitě strhává v soutěž, které miminko je nejlepší. A sama za sebe můžu říct, že chvíle na písku raději trávím s dětmi tak, že si snima stavím hrady v písku, kreslím křídami a klidně se i kloužu na klouzačce. Betynku nečtu, a když mají děti horečku, tak neletím hned k doktorovi, ale snažím se jim tu horečku srazit sama. A to bez konzultace dalších kamarádek, či rodiny, protože jak srazit dítěti horečku ví snad každá máma.
 Jackie+3zlatíčka 


Re: Re: Re: Re: Re: To je prostě Monty :-) 

(6.5.2004 19:27:43)
Hele holky, já bych tu diskusi uzavřela. I když vlastně všechna čest, Monty svým článek krásně vyprovokovala krásné diskutění!!! A o to asi šlo - zaujmout, protože jedině tak může být spisovatel na své dílko hrdý.
Maminy jsou takové a makové:-))) Já také nepatřím do skupinky švitořivejch maminek, které se předhánějí tím čím je jejich brouček nejlepší, jak uměj ušetřit i z životního minima, a vpodstatě na každý můj výrok mají negativní komentář, jak by to udělaly ony, a že to je zaručeně nejlepší způsob. Nenávidím tyhle typy ženskejch! Nevyhledávám je, nestarám se o ně, prostě je neřeším. Ať se každej stará sám o sebe. Ale rozhodně si nemyslím, že jsem jiná, a ani necítím, že by si to myslelo okolí. A kdyby já to nezměním.
Chápu Monty o čem chtěla psát - dobrej sloh, vtipné výroky, to se jí nakonec nedá nikdy upřít. Jen to téma mi tentokrát přijde o ničem. Nebo spíš o něčem co jsem si nemyslela, že tak Monty cítí.
 pabakuku 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: To je prostě Monty :-) 

(7.5.2004 9:21:28)
Jackie, mluvíš mi z duše, na mateřské DOVOLENÉ jsem se povídání tohoto typu vyhýbala. Vlastně docela by mě zajímalo, jak by Monty napsala článek na téma, moje dítě má - nemá pleny. Myslím že zrovna tohle mě prudilo snad ze všeho nejvíce, srovnávání. My už lezeme, my se stavíme na nožičky, vy ještě máte pleny?!!!!
Tenhle článek mi od Monty nesedl, nesnáším škatulkování a trochu mi to vyznělo že jsme dvě skupiny mamin a já za boha se nemohla ani do jedné zařadit. No cigarety mě popuzují, ale to jsme s Monty probraly :-) Musím přiznat, že její příspěvky jsou skvělé v tom, že vyprovokují diskuzi a těch témat, a čem by se dalo povídat dál je v těchle příspěvcích na článek habakuk. To s těmi záchody mi přijde dobré, já fakt do teď měla dojem, že je to normální, že umývají jak ženský tak chlapi, prostě kdo má čas.
 Svetlana. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To je prostě Monty :-) 

(7.5.2004 10:19:07)
Ja sa chcem len nesmelo spytat: myslite, ze je rodiel, ci sa o kakani a curani, porovnavani deti voci tabulkam apod. rozprava na piesku, alebo na webe ? :-0)
A Monty to teda vobec nerobi ? Hmmm ... :-)

inak toto Jaro vystihla ... aj podla mna z clanku az srsi: "toto je nekonformny styl zivota" ... ale co je vsetko to ostatne ... co je tych x-dalsich mamin, kt. sa zda, ze ziju nekonformnym sposobomm zivota a pritom ani netusia ako vyzera kanabis ?! ja viem, "nadsazka " :-)))))
 Jasněnka 


Černé nebo bíle? Aneb Jaru, Světlaně a Monty 

(7.5.2004 13:41:05)
Tak konečně si toho taky někdo všimnul. Svět není černobílý, stejně tak se matky nedělí jen na "nány" a "cool Monty". Jsou stovky "druhů matek" mezi nimi. A není "nej" Monty, protože hulí,flámuje do noci a občas si něco přečte. Mimochodem, nic proti výlučnosti a rebelství. Ale potřebuje taková Lucie Bílá nebo Madonna o tom všude žvanit a upozorňnovat na sebe? Ne. Ony prostě jen takové jsou. S Monty nenajdu společnou řeč a už jsem to i vzdala, protože když v odpovědí začíná slovy "Oh, my God", nechce se mi ani číst dál. Nicméně, vzdávám hold jejím podnikatelským aktivitám a odhadu čtenářského trhu. Podle toho, co o sobě píše, vydělává víc než Viewegh. Skutečně, klobouk dolů.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Černé nebo bíle? Aneb Jaru, Světlaně a Monty 

(7.5.2004 13:48:36)
Víc než Viewegh ani omylem, ten má za knížku milion. :o)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Černé nebo bíle? Aneb Jaru, Světlaně a Monty 

(7.5.2004 14:02:13)
Mimochodem, Jasněnko, ráda bych tě vyvedla z jednoho omylu. Lucie Bílá, Madonna a vůbec všechny mediální celebrity samozřejmě nejsou takové, jak se o nich píše. Tihle lidé mají svoje PR managery, kteří velice dobře hlídají, jak se o nich bude psát a kde. V mediální branži funguje velmi propracovaný systém, jak "udělat" hvězdu, zejména u nás, kde je malý trh. Proto si image jednotlivých celebrit nesmí navzájem "konkurovat". To, co čteš v novinách má k nějaké životní realitě hodně, hodně daleko. :o)
 Pavla, 2 holky 
  • 

Monty, nepises i Lucu a Jasnenku??????? 

(7.5.2004 21:51:40)
Monty, opravdu si Lucu a Jasnenku nepises sama :-)? Projela jsem celou tuhle debatu a uz nejmin 10x jsem mela chut temhle dvema neco odepsat... Ale pote, co Jasnenka napsala, ze Lucie Bila si nemusi na nic hrat a neupozorňuje na sebe, uz nechci napsat nic... Jen mi je naprosto jasne, ze tyhle dve jsou presne z tech, ktere nas - divne matky (a je uplne jedno cim), tim pohledem propichovat budou a muzou tu tvrdit co chteji. Nase holky hriste milovaly a pro me to bylo utrpeni. (Obzvlast, kdyz jsem vecer pred tim kalila az do rana :-))))).
 Jasněnka 


Pro Pavlu a jiné "divné" matky 

(8.5.2004 15:09:22)
Nejde o to, jestli si Bilá na něCO hraje nebo ne, možná to nebyl dobrý příklad, ale jde o to, že každý je, jaký je, a když takový je, nemusí to všem servírovat na stříbrném tácku. O.K. Ať máte důvod mne úplně zlynčovat: nepiju, nekouřím, málokdy někde pařím a když, tak se právě druhý den dětem věnuju víc než jindy. Na písek s nimi chodím a baví mě to. Takže jsem asi úplně pitomá, že? Dokonce i peču cukroví a studuju vysokou školu. Se starším synem jsem byla 8x na tzv. Dovolené s vodníčky, místo toho, abyhc se v křoví sjížděla trávou a pod. To by asi žádná z Vás, co tady tak vykřikujete neudělala. Něoc tak odporného, jako jet s dítětem na speciální dětskou akci, kde se ani nechlastá...odporné, že?
 Luca 
  • 

Re: Pro Pavlu a jiné "divné" matky 

(8.5.2004 16:45:16)
Jasnenko, ackoliv jsme kritizovaly asi kazda neco jinyho, ja to delam jako ty (hriste me taky bavi a jak uz jsem rekla, vubec asi ani nevim, jake ostatni maminky jsou, protoze se zabyvam svejma detma). Ale nahledla jsem, ze na Rodinu chodi jen maminky, ktere se predhaneji, ktera se dokaze lip a vic odvazat, sjet, zfetovat, ktera je vic divna a jina..., to je take tema ke konverzaci, ke kteremu by me v parku nenalakaly., koho deti dokazou byt lip spinavy a jak je detstvi jejich deti ta nejnudnejsi zalezitost. Je nasnade se zeptat - proc si teda rodinu porizovaly???? Ale narozdil od zakonu k rizeni auta, na ktere clovek potrebuje alespon ridicak, dite si muze poridit kazda fertilni osoba.
Jeste jsem chtela uvest na pravou miru to, ze jsem nikde, o nikom, nerekla, ze je trouba, a kontext, ve kterem jsem uvedla, ze asi existuje nejaky/a trumbera..., byl jiny, nez stroha veta - nekdo je trouba. Muj nazor, ze je smesne jestlize se muz zabyva domacima pracema (napriklad mytim WC) a peci o dite v dobe, kdy jeho zena tahne Prahou s jinym, uplne cizim a opilym chlapem, byl pozmenen na muj nesouhlas s delbou prace mezi muzem a zenou o peci o spolecnou domacnost. Mne vyhovuje nejlepe treti osoba. Ale asi jsem se ve svych vyrocich spatne vyjadrila....??? To je snad asi vsechno. Luca
 Jasněnka 


Jen pro Lucu 

(8.5.2004 17:00:31)
Luco, i ja mam pocit, ze mě nikdo nepochopil a leccos jsem možná mohla napsat jinak. Kupodivu si na pískovišti nečtu ani Story ani nic jiného, prostě tam nečtu vůbec, jen si hraju se synem. Celebrity mne nezajímají, médiím trochu (málo) rozumím a nedívám se proto ani na zprávy. Do které kategorie tedy patřím? Hmm, my dvě to asi nevyřešíme, všimla jsem si taky, že příspěvky se čtou letmo a jsou překrucovány, no ... můj svět na tom nestojí a tvůj jistě taky ne. Jinak chodím v sukni i v džínách, dokonce se lehce maluju (ó, ta hrůůůza!!:-))) a mám dojem, že ke státnicím si budu brát kostýmek (fůůůj:-))). Tak se měj a pokud tě tato diskuze neodradila, teřba se tady ještě někdy setkáme.
 JaninaH 


Re: Re: Pro Pavlu a jiné "divné" matky 

(8.5.2004 18:10:28)
Luco,
ty jsi tedy opravdu neuvěřitelná a neskutečná, už si také začínám myslet, že jsi výplodem něčí bujné fantazie. Proč pořád někoho urážíš? Co ti Monty udělala? Ona tu vůbec nenapsala, že "táhla Prahou s cizím opilým chlapem, zatímco manžel doma myl záchod", jak to interpretuješ, ale že byla s (manželovou) kamarádkou na koncertě Leningradských kovbojů. Neumíš číst nebo co? A jak můžeš napsat, že dětství chudinek, které si nechodí hrát na písek, je "ta nejnudnější záležitost"? To je přece úplná pitomost.
A když jsme u těch celebrit. Před časem si spisovatel Viewegh v pravé poledne počkal na literárního kritika Slomka na Staroměstském náměstí a dal mu pár facek. Slomek se totiž delší dobu ve svých kritikách dost nechutně navážel do jeho osoby. Říkala jsem si tenkrát, že to Viewegh přehnal, ale když čtu tvoje bláboly, už ho zcela chápu.
J.
 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Pro Pavlu a jiné "divné" matky 

(8.5.2004 18:43:39)
Lidi, nechtěli byste už s touto diskuzí pomalu skončit ? Stejně se už tady nic nevyřeší, je jasné, že část lidí je s MOnty, druhá část je proti Monty, jedna část jí napadá a ta druhá hájí. Každý tady vyslovil názor o způsobu trávení volného času a je fakt, že nikdo nemá nikdy na články takové ohlasy, většinou rozporuplné, jako na Montyiny, což jí musí těšit. Jak už jsem tu někde psala, s něčím, co MOnty dělá, souhlasím, s něčím ne, ale každý má ten život jinak zařízený. Někoho to na pískovišti baví, druhý se mu vyhýbá obloukem, ale to snad neznamená, že dítě (děti) o něco ochuzuje. Naopak se mi líbí, když se dokáží dětem vymyslet různé způsoby trávení volného času než jen dokola na pískovišti.
 Luca 
  • 

Re: Re: Re: Pro Pavlu a jiné "divné" matky 

(8.5.2004 19:02:35)

Ja myslim, ze uz bys to mela uzavrit, alespon do te doby, dokud nebudes mit v ruce nejakou slusnejsi polemiku. Kdyby mi Jasnenka nenapsala, ze povrchni cteni prispevku i clanku je tady vstupenkou do klubu, tak bych se asi vic namahala nez jen to od Monty okopirovat: "Monty"......... jsme hodlaly navštívit koncert Leningradských kovbojů. Fronta na lístky byla předlouhá, prostor malý, nakonec se na nás nedostalo. Nalepil se na nás lehce podroušený mládenec, neuvěřitelně ukecaný, s nímž jsme nakonec v blízkém nonstopu nakoupily flašky vína, usedly na trávník na Kampě a popíjely. Potkala jsem známého, kterému je o polovinu míň než mě a přesto se ke mně přátelsky hlásil. Ten cizí mládenec nás oslovoval "holky" a určitě ho nenapadlo, že na nás doma čekají celkem tři děti mladší tří let...... Ano, tentokrat mozna nemyl zachod, pri dohledu na decko, to ja, ani ty, nevime. Asi to na mne takovy dojem udelalo.
Jestli jsem nekdy napsala: ......dětství chudinek, které si nechodí hrát na písek, je "ta nejnudnější záležitost"?... nebo dala do spojitosti -"deti, ktere nechodi na pisek" a "nejnudnejsi zalezitost" - tak ti klidne nastavim tvar, abys me zlyncovala, jestli te to uklidni.
U celebrit jses ty, Slomek-Viewegh - to jsou pekny drby, to se ti bude hodit na lavicku do parku.
Fakt to nema cenu.
L.
 Jasněnka 


Lucy.... 

(8.5.2004 19:35:40)
Šárka si ani tvůj příspěvek pořádně nepřečetla, natož aby ho pochopila. Je a priori proti "nám", jinak by nemohla psát to, co napsala a co je úplně mimo. A záležitost s Vieweghem je stará 3 roky. A Viewegh je známý tím, že se špatně s kritikou vyrovnává. Bohužel s Šárkou a podobnými typy nemá smysl diskutovat. Řekneš "A" a oni řeknou "cože? B? Tak to není pravda!"
 Jasněnka 


Re: Lucy....omluva Šárce 

(8.5.2004 19:45:09)
Omlouvám se Šárce, měla jsem na mysli Janinu. Četla jsem oba příspěvky a zaměnila jména.
 Jasněnka 


Obrana Lucy !!! Pro Janinu 

(8.5.2004 19:43:53)
Takže musím se zastat Lucy, jelikož ona NIKDY nenapsala, že "dětství chudinek, které si nechodí hrát na písek, je "ta nejnudnější záležitost", naopak Lucy poukazovala na to, že to tady nadhazují mnohé maminky. Jsi-li Janino, rozumu mdlého (promiň, ale dohnalas mě k tomu), čti raději 2x nebo ještě raději 3x než zareaguješ. Nebudeš-li tomu i tak rozumět, nereaguj vůbec.
Stejně tak se to týká článku. Monty jasně psala, že potkala cizího muže a s ním pak pila (mimo jiných lidí, co tam byli, to, abys zase nevyskočila).
 Luca 
  • 

Re: Obrana Lucy !!! Pro Janinu 

(8.5.2004 20:02:45)
Jasnenko diky, ale vzdyt jsme o tom zrovna psaly, se mnou to ani nehnulo. Az jednou budes mit pod sebou pres tricet lidi, tak poznas, co lidi ve tvem vlastnim tymu , ktery si sama vyberes, dokazou za blbosti, vyplody a kolikrat neco musis opakovat nez jim to proleze tam, kam ma.
Hodne zdaru ke statnicim a jestli jsi uz neobhajovala, tak i k obhajobe! Moc si uzij promoci, ja jsem si pripadala jako kral, ale to uz je davno. Tenkrat jsem ani netusila, ze tim opravdu vsechno jen zacina (PhD.....). L.
 Jasněnka 


Státnice atd....pro Lucy 

(8.5.2004 21:49:40)
Milá Lucy, státnice mě čekají za rok, jsem ve čtvrťáku. Zatím mám "hlavu v pejru" z letního zkouškového období, které začíná za 2 týdny a z diplomky, kterou se občas snažím psát:-))) Tak se měj, třeba se tady ještě někdy potkáme.
 JaninaH 


Re: Obrana Lucy !!! Pro Janinu 

(8.5.2004 21:40:08)
Tak jo, dámy, nechme toho, Šárka má pravdu. Omlouvám se, to o tom dětství = nudné záležitosti jsem pochopila špatně. Asi jsem skutečně rozumu omezeného (moderovaného?) a asi bych na Lucu opravdu reagovat neměla, neboť jí skutečně absolutně nerozumím, navíc ona, jak decentně naznačuje, patří k tuzemské intelektuální špičce, a proto jí nemohu být v debatě rovnocenným partnerem.
Howg
 Olina 
  • 

Re: Re: Obrana Lucy !!! Pro Janinu 

(9.5.2004 0:01:35)
No teda Jani, jestli je tohle naše intelektuální špička, tak to teda pánBůh s námi... já v životě nečetla něco tak namyšlenýho.
 Hanka, Kaja 11.mesicu 
  • 

Re: Re: Re: Obrana Lucy !!! Pro Janinu 

(9.5.2004 0:52:11)
Janino a Olino, nezapomente, ze rodinu.cz navstevuji prevazne fertilni smazky :-)))
 16.5Salám&Lajka14 


Pro Lucu 

(9.5.2004 21:00:15)
Zřejmě jsem opomenula napsat důležitou věc: můj manžel chodí večer a v noci ven daleko častěji než já, taky se mnohdy "vláčí Prahou" s cizími slečnami i mladíky, což je mi srdečně jedno, a nevidím jediný důvod, proč by měl být nějaký využívaný trouba. Nevím jak jsou na tom děti Lucy, ale naše dítě v noci spí, takže jeho "hlídání" fakt zas tolik nervů nestojí. :o)

Jo... jinak... pro včechny fertilní smažky. :o) V sobotu jsme slavili manželův svátek na chatičce, fajn akce, jeli jsme starou Škodovkou stylem Fittipaldi, Plastici puštěný na plnej céres, basa lahváčů v kufru, všude samej vysokoškolák, strašný, kam až ta civilizace dospěla...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Pro Lucu 

(9.5.2004 21:04:36)
Viz či viz :o)
 Hanka* 


Re: Re: Pro Monty 

(9.5.2004 21:18:44)
Tééda Monty, sice nejsem žádná SMAŽKA - ale moc ti fandím :o) !!!!!

Nemůžeme být všechny stejné - to by byla přeci nuda :o)
 Jasněnka 


Re: Pro Lucu 

(9.5.2004 22:27:00)
Jako bych vás tam viděla. Tvůj manžel si plní své sexuální sny s holkou od vedle a ty děláš totéž se svým kámošem ze ...střední?...Ideální sobota. Proč o tom něco nenapíšeš? Můžeš to nazvat třeba "Pohlavních nemocí se u nás doma nebojíme" nebo "Kolikrát jsi s jiným, tolikrát jsi nezávislákem". Samozřejmě, byla by to ČISTĚ umělecká licence, jak jinak...
 Hanka, Kaja 11.mesicu 
  • 

Re:  

(9.5.2004 22:45:00)
Jasnenko, mozna bys sis sve sexualni sny mela splnit ty (a uplne jedno s kym). Treba bys nebyla tak upjata a mozna pak mela i trochu smyslu pro humor.
 16.5Salám&Lajka14 


:o) 

(9.5.2004 22:55:51)
Zajímavý asociace. :o))) Nadarmo se neříká "podle sebe soudím tebe". Proč bychom hned museli s každým SPÁT??? To podle vás není možný jít s někým třeba do hospody nebo na koncert a nedat si s ním na rozloučenou jedno dvě čísla někde v křoví, nebo co? :o) Tak to jsme asi dost výjimky, protože já manželovi nezahýbám a on mě myslím taky ne. Samozřejmě, nikdy neříkej nikdy, stát se může u kohokoli cokoli, ale nějak jsem si ještě nevšimla, že by se "nezávislost" vyznačovala tím, že se spí s kdekým na potkání. :o) U nás to teda nějak neprovozujeme, ale jak říkám, každému, co jeho jest. :o)
 Jasněnka 


A co tvé příspěvky o toleranci nevěry na Rodině? 

(9.5.2004 23:03:24)
Monty, vidím,žes nepochopila...reaguji na tvé příspěvky v jiné diskusi zde. O tom, že ti nevadí, kdyby manžel spal sjinou, že bys to sama taky udělala, kdyby ti nějaký sexuální sen nechtěl nebo nemohl splnit. No, máš pravdu, každý jsme jiný. Ty třeba tomuhle říkáš láska...
 Jasněnka 


Monty...podle tebe soudím tebe:-)) 

(9.5.2004 23:08:15)
Monty, HNED samozřejmě ne, až, když by po tobě chtěl něco, co ty nechceš, dřív rozhodně NE, to by ses zpronevěřila tomu, cos psala před nedávnem jinde, a to by byla škoda. A že si nezahýbáte? Ale neměla bys proti tomu nic, že? Naopak, hlavně, aby někdo z vás nestrádal, to bys to možná i snesla, že? Neříkej, že si nepamtuješ, co píšeš jinde? To bys mě ale vážně zklamala.
 Sylvie 


Re: Monty...podle tebe soudím tebe:-)) 

(9.5.2004 23:28:55)
Ahá, konečně jsem to pochopila :o) Co se škádlívá, rádo se mívá ;o) Už tuším, jaký je nesplněný Jasněnčin sexuální sen, který si netroufá zrealizovat ;o)

S.
 JaninaH 


Re: Monty...podle tebe soudím tebe:-)) 

(10.5.2004 7:48:39)
Monty:
V sobotu jsme slavili manželův svátek na chatičce, fajn akce, jeli jsme starou Škodovkou stylem Fittipaldi, Plastici puštěný na plnej céres, basa lahváčů v kufru, všude samej vysokoškolák, strašný, kam až ta civilizace dospěla...
Na to Jasněnka:
Jako bych vás tam viděla. Tvůj manžel si plní své sexuální sny s holkou od vedle a ty děláš totéž se svým kámošem ze ...střední?...Ideální sobota. Proč o tom něco nenapíšeš? Můžeš to nazvat třeba "Pohlavních nemocí se u nás doma nebojíme" nebo "Kolikrát jsi s jiným, tolikrát jsi nezávislákem". Samozřejmě, byla by to ČISTĚ umělecká licence, jak jinak...

Podle mého názoru touto reakcí Jasněnka překročila hranice slušného chování a dobrého vkusu. Nechápu, proč to dělá. Nějak mě smích přešel, je mi z ní nanic.
J.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Monty...podle tebe soudím tebe:-)) 

(10.5.2004 9:36:16)
Proč to dělá? A proč něco podobného dělá Petra Halámková?? (pokud to náááhodou není jedna osoba). No protože ony přeci vědí, jak vypadá a jak se chová ideální žena (= jako ony). A když se někdo chová jinak, je třeba ho setřít.
A slušné chování a dobrý vkus - no tak z toho bych je nepodezřívala ani omylem.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Monty...podle tebe soudím tebe:-)) 

(10.5.2004 9:36:18)
Proč to dělá? A proč něco podobného dělá Petra Halámková?? (pokud to náááhodou není jedna osoba). No protože ony přeci vědí, jak vypadá a jak se chová ideální žena (= jako ony). A když se někdo chová jinak, je třeba ho setřít.
A slušné chování a dobrý vkus - no tak z toho bych je nepodezřívala ani omylem.
 Fořtka 


Re: Re: Re: Monty...podle tebe soudím tebe:-)) 

(10.5.2004 9:54:36)
Ale podezřívat bychom je mohly z toho, že jsou až příliš naladěné na vibrace Panenky Marie, žejo:-)))
Máš pravdu, Jasněnka se vyjadřuje HODNĚ jako P.H. ...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: K článku 

(10.5.2004 8:24:30)
Aha, takže když něco neodsuzuju a nevadí mi to (nevěra), tak to automaticky dělám? :o)
Samozřejmě vím, co píšu do jiných diskusí, ale napadlo tě někdy, Jasněnko, že zdaleka ne všechno, o čem člověk píše, nutně musí být empirický zážitek? :o)
Ano, OPRAVDU si myslím, že by mi nevadila manželova nevěra (jako mi nikdy nevadila u nikoho), s tím, že by moje nevadila jemu si už nejsem tak jistá, i když to tvrdí, ale v reálu se nám nic takového ještě nestalo. A pokud ano, nevím o tom a je mi to fuk. :o)

Janino, Jasněnka nereagovala na to, co jsi citovala, ale na tu pasáž pro Lucu o tom, že manžel taky chodí za zábavou s jinými slečnami a mládenci, aspoň takhle jsem to pochopila. :o)
 JaninaH 


Re: Re: K článku 

(10.5.2004 9:24:33)
Monty,
hm, tak já jsem to pochopila jinak. Ty píšeš o tom, že jste jeli v sobotu na chatu, Jasněnka na to odpoví mj..."ideální sobota"... Ale to je jedno. Spíš mě znechutilo to, že Jasněnka (jak sama přiznává) reaguje na úplně jinou diskusi, kde jsi otevřeně napsala svůj názor na velmi osobní záležitost. A ona to klidně použije "proti tobě" v úplně jiné souvislosti v debatě o úplně něčem jiném. Jsi šťastná povaha, že ti to nevadí. Mně by to vadilo a určitě nejsem sama, víc lidí tady přiznává, že se nezapojují do diskusí z obavy před osobními útoky. Včera jsem kupříkladu otevřeně psala v jedné diskusi,že mi vadí manželův vztah k rodinným financím, a teď se chvěju, že to na mě nějaká Jasněnka někde vybalí. Že třebas napíše, že JaninaH je taková obluda, že si musí chlapa vydržovat, aby s ní vůbec byl :-))
J.
 Šárka, dcera 4,5 r. + bříško 34.t. 
  • 

Re: Re: K článku 

(10.5.2004 13:14:58)
MOnty, MOnty, oni Ti nedají pokoj, viď ? Baví Tě to ještě, pořád reagovat ? Mohla by z toho pomalu být další kniha:-) Přiznám se, že ač nečtu většinou všechny reakce, které se k danému příspěvku vyskytnou, u Tvého jsem přečetla všechny, a zdaleka to asi ještě nekončí, že ? Já jen trochu odbočím z tématu ( i když hodně lidí už tady nepíše k tématu, spíš je to osobní vyřizování sympatií a nesympatíí k Tvé osobě). Jak uvádím, jsem ve 34.týdnu těh., okolo 20.6. mám termín a teď... 4.6. chci jet na koncert Kabátů do Ústí, je to na nějakém stadioně pod širým nebem a každej, komu jsem řekla, že tam chci jet, ještě se naposled pobavit, než budu doma s miminkem (a jelikož chci kojit asi 3-6 měsíců, tak se nikam na moc dlouho nedostanu), tak každej si myslí, že jsem blázen. Že můžu předčasně porodit
což je blbost, 2-3 týdny před termínem už se nejedná o předč.porod), že mě někdo kopne do břicha, udělá se mi špatně apod...Podotýkám, že se nechci cpát někam do kotle, do předních řad, kde je našlápnuto, a je to venku, tak si myslím, že vzduch tam také nebude vydýchaný, jako v listopadu v T-Mobile Aréně (to jsem byla ve 2.měsíci). Lístek už mám, teď jde o to, kolik lidí se mě bude ještě snažit přesvědčit, že je to hloupost. Proč ? Ke všemu si myslím, že u takovýchto akcí je připravena alespoň 1 sanitka, hodně lidí tam kolabuje apod.., takže kdyby něco, tak Masarykova nemocnice je nedaleko a porodím v Ústí dítě, který si místo řvaní bude zpívat Pohodu:-))
 Honza (dve dcery 3 a 5) 
  • 

Re: Re: K článku 

(10.5.2004 14:46:53)
Ahoj Monty, já si vždycky říkám: "Každému, co jeho jest", ale vážně by Ti byla fuk mnželova nevěra? Já osobně bych s tím tedy měl veliký problém. V jednom máš s panem doktorem Plzákem asi pravdu. Co oči nevidí, to srdce nebolí a tudíž zatloukat, zatloukat, zatloukat. Taky by mi "nevadila" nevěra, kdybych o ní nevědil. Ale pokud bych se o ní dozvěděl, asi by mne to dost ranilo. Podle mě je to zrada na partnerovi. A když už by k tomu jednou došlo, nedokáži si představit způsob, jak nabýt ztracenou důvěru...

Tento můj příspěvek není žádným útokem na Tebe. Jen mně mrazí při představě, že by Ti bylo úplně fukt, kdyby na Tebe manžel udělal takový podraz. Copak Ti na něm nezáleží?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: K článku 

(10.5.2004 15:03:47)
Když mě to opravdu nepřijde jako podraz. Mám takový možná nepochopitelný přístup k životu, ale na lidi, které mám ráda, prostě NEŽÁRLÍM, protože to považuju za sobectví. Můj manžel mi nepatří a já nechci, aby mi patřil. Pokud by mu udělalo dobře, že se někde vyspí s nějakou holkou, tak mu to FAKT přeju. Ačkoli on na to moc není, stejně nevylučuju, že to třeba někdy udělá - člověk nikdy neví. Pro mne je prostě svoboda jednotlivce nejdůležitější věc vůbec a v rámci téhle svobody se může třeba i odstěhovat k jiné, když po tom bude toužit. :o) A navíc, nejlíp chutná zakázané ovoce a když moc dobře ví, jaký mám na tyhle věci názor, paradoxně má daleko menší motivaci to udělat. :o)
Je to zřejmě divný a vím, že tenhle názor sdílí málokdo, nicméně opravdu to tak je. :o)
 Honza (dve dcery 3 a 5) 
  • 

Re: Re: Re: Re: K článku 

(10.5.2004 15:32:51)
Monty, máš určitě pravdu, že chorobná žárlivost a majetnický pocit je pro vztah vražedná kombinace, ale tak jsem to nemyslel. Když jsem si bral svou "nevěstu", sliboval jsem jí lásku, úctu a věrnost. Myslím si, že jsou to dost dobré pilíře, které jsou-li dost pevné (opravdové), dokážou vytvořit dobrý vztah. A všechny spolu sovisí. Jestliže svého partnera miluju a vážím si ho, nebudu ho chtít zradit. Jestli-že ho miluji a jsem schopný mu být věrný, znamená to, že si ho vážím. A jestliže si svého partnera vážím a chci mu být věrný, zřejmě ho i doopravdy miluji (když píšu miluji, tak mylsím opravdovou lásku, která překonává i těžkosti, které život přináší a které si při tom sladkém zamilování ani nepřipouštím...).

Když ale píšu o pilířích, mám jich na mysli šest, nejen tři (musí být z obou stran). Co když se jeden zbortí? Jsou dvě možnosti. Pokud jsou ostatní dost silné, dokáží ten vztah udržet. Jenže i tak dochází k nerovnováze a zákonitě musí některé z těch pilířů trpět, protože na sebe přenáší váhu, kterou normálně podpírá ten pilíř zborcený. Když mě někdo zradí přestože ho miluji, dokáži si ho ještě vážit? A když mne někdo zradí přestože si ho vážím, dokážu ho ještě milovat?

 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: K článku 

(10.5.2004 15:40:32)
Honzo, já bych samozřejmě nikdy nechtěla manželovi vědomě ublížit a doufám, že on mě taky ne. Jenže mě prostě ta láska a úcta stačí, věrnost nějak nevyžaduju, přesněji řečeno - není to pilíř mého života. Jde vždycky jen o to, co považují ti dva konkrétní lidi za důležité, znám hodně párů, které jsou spolu řadu let a "zahýbají si", protože prostě mají tímhle způsobem "volné" manželství. Pokud jim to oběma vyhovuje, proč ne? Já manželovi nezahýbám a myslím, že on mě taky ne, nicméně kdyby k tomu došlo (nikdy neříkej nikdy), asi by to nebyl žádný zásadní životní problém...
 Honza (dve dcery 3 a 5) 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: K článku 

(10.5.2004 16:06:21)
Jasně Monty. Je to o tom, jak to cítí zrovna Ty dva. Já bych nevěru tak lechce prostě skousnout nedokázal. Možná, že bych to nakonec dokázal odpustit, ale stejně by to ve mně tam někde hluboko zůstalo a stal by se ze mě právě ten šílený žárlivec, který by nakonec udělal peklo ze života i tomu člověku, kterého před tím tolik miloval.

A proto se raději snžme být věrní a bude klid. A ještě něco. V jednom máš obrovskou pravdu. Nikdo z nás neví, jak se zachová, až nastane nějaká podobná situace. Teoreticky můžeme být přesvědčeni o čemkoli, ale až příjde na lámání chleba, bude to rozhodnutí okamžiku. A taky si myslím, že obecně lidé, kteří přiznávají (a si uvědomují) svou slabost a nedokonalost jsou nakonec silnější a zásadovější než ti, kteří o tom dokáží sahodlouze vyprávět. (jen doufám, že teď nebudu muset dokazovat, jak jsem na tom sám. Teorii mám zmáknutou, ale život dopředu číst neumím... :-) ).
 Honza (dve dcery 3 a 5) 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: K článku 

(10.5.2004 16:11:59)
"...jak to cítí zrovna Ty dva" . Sorry, zrovna jsem to po sobě přečetl.:-) Myslel jsem "... zrovna ti dva". Já jen, abych tady nebyl za přechytralého blba, čemuž se nakonec zřejmě stejně nevyhnu...
 la dida 


Re: Re: Re: Re: K článku 

(10.5.2004 16:12:44)
Ahojky, nějaký den již sleduji diskuzi, která se zde rozjela. Nevím, co je mezi vámi, s některými názory souhlasím a s některými ne. Ale nyní bych se chtěla vyjádřit k té nevěře. Naprosto s Vámi souhlasím. Také na přítele nežárlím, protože mi to přijde trapné. Přesně, jak píšete Vy. Pokud bude chtít zahnout, udělá to a pokud mu budu něco předhazovat, nebo zakazovat, udělá to tuplem. Má svůj mozek. A pokud mu doma nic nechybí, tak nemá potřebu jít jinam. I když není to oboustranné. Na mě on žárlí, bojí se že mu zahnu, ale holt musím chvilku vydržet, snad sám přijde na to, že já nic jiního nehledám.
 16.5Salám&Lajka14 


Nevěra 

(10.5.2004 15:10:31)
Taky je otázka, co to je "nevěra". Jestli pouze fyzický akt (pohlavní styk) nebo už jen pouhé platonické intimní sblížení se s člověkem, se kterým řeším nějaké - lhostejno jaké - věci. Já vycházím z toho, že každý člověk je osobnost a vztah mezi každými dvěma lidmi je jiný. Nelze mít stejný vztah s manželkou, milenkou i kamarádkou, protože jsou to různí lidé. To, co je mezi mnou a manželem nemůže být mezi ním a žádnou jinou ženou. Pokud jsem já v tomto vztahu spokojená a on taky, to, co je mimo něj, vůbec nemám potřebu řešit. A vždycky je něco mimo něj, i když jsou to "jen" kamarádi nebo kolegové z práce. Když mi manžel zavolá, že se stavil s tím a s tím na pivo a je tam ta či ona holka, kterou já ani neznám, neřeším, co s ní bude nebo může dělat. Jsem ráda, že je mu v tom prostředí dobře; kdyby nebylo, byl by asi jinde. :o)
 Honza (dve dcery 3 a 5) 
  • 

Re: Nevěra 

(10.5.2004 15:55:44)
Nevěru vidím jako něco, čím porušuji jakýkoli ze svých tří slibů, které jsem partnerovi dal. Myslím, že ten pohlavní styk je tak nejvíce do očí bijící. Možná bych řekl, že je to takové nějaké konečné stvrzení bující nevěry. Řekl bych, že náhodný koitus v alkoholovém opojení bez skutečného mimopartneského vztahu je pro partnerský (nikoli zdravotní) stav méně nebezpečný, ale stále zůstává zradou na důvěře toho druhého. Taky si myslím, že je to zrovna ten, kterého se člověk s průměrnou úrovní sebeovládání může nejsnadněji vyvarovat. Myslím, že je podstatně "čistější" si to nakonec udělat sám (když už mě to tak strááášně tlačí), nez zbytečně ublížit člověku, o kterém si myslím, že ho miluji.

Pokud jde o spříznění duší, je to mnohem větší problém, vyžadující mnohem více síly a důvěry ve svou lásku. Tady je to o nezvratném rozhodnutí se pro jednoho konkrétního. Tady není místo (podle mého názoru) pro kompromisy. Jeden musí z kola ven! Jenom tak je možné se vyvarovat pozdějších ještě větších problémů. Určitě to není jednoduché a je lepší se do takové situace raději nedostat... Jenže... Já vím, život není peříčko... :-(
 Hanka, Kaja 11.mesicu 
  • 

Re: Nevěra-souhlasim s nazorem Monty 

(12.5.2004 12:15:16)
Monty, naprosto s tebou souhlasim a lip si to napsat nemohla. Uz jsem svuj nazor vyjadrila v diskuzi Vetsi ci mensi zlo (diskuze Rodina a jak v ni prezit - tusim, ze si tam prispela) a naka chytracka Stana se tam do mne pustila, tak cekam kdy se objevi taky tady a sjede pro zmenu tebe, ze nejsi zrovna "dokonala". Mej se hezky a nenech se otravit tema dokonalyma.
 AlaKs 


fuj 

(10.5.2004 9:29:14)
Teda číst tvoje příspěvky, Jasněnko, je stejně nechutné jako umývat WC!!!
 Jasněnka 


Olino 

(9.5.2004 11:58:49)
...tak to asi čteš dost málo:-)))
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: Pro Pavlu a jiné "divné" matky 

(10.5.2004 14:02:35)
Hele a ty, Janino, proč urážíš někoho za to, že se názorově neshodl s tvojí nekriticky přijímanou báječnou Monty? Ta si to snad dokáže vyřídit sama, kdyby se jí to dotklo,ne?
To je zajímavé, že ty maminy, co je Monty v článku tak popsala, že by od nich pes kůrku nevzal, se cítit dotčeně nemají, ale jak se někdo otře o Monty, už běžíš na pomoc. Prostě jiným metrem, co?
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Pro Pavlu a jiné "divné" matky 

(10.5.2004 14:12:20)
A ještě jednou. Monty tento článek prostě napsala NADUTĚ. Pár lidí, co jsou stádní typy, a za svým idolem jdou za každou cenu, si toho nevšimlo, a ti ji hájí. Protože to napsala MOnty. A ti, co si toho všimli, a poukázali na to, ti jsou tady očerňováni. Ale je to NADUTÉ a NADŘAZENÉ a NAMYŠLENÉ. Možná to tak nebylo myšleno, ale Monty se toho humoru občas snaží natlačit do textu tolik, že to prostě přepískne. Proto, i když se mi to v jednotlivostech líbí a uznávám, že to umí, mi to nesedí jako celek.
Jdu se věnovat něčemu co má větší smysl.
 16.5Salám&Lajka14 


Doznání 

(10.5.2004 14:27:11)
Tak jo, já se přiznávám. Jsem obyčejný nadutec, který ostentativně tahá na dětské hřiště knihy (půjčené, jak jinak) od těch... no, od takovejch těch filozofů nebo jak se tomu říká, aby vypadal chytře, protože ty načančaný maminy budou zírat na to, jakej inteligent mezi ně přišel. Doma sjíždím od rána Michala Davida a Helenku Vondráčkovou, ale i kdyby mne mučili, nikdy to veřejně nepřiznám a budu každému do očí tvrdit, že mám předplatný na Pražský jaro na dvacet let dopředu. A dělá mi to strašně dobře, když vidím, jak ty chuděrky tupý civí a neví, o čem je řeč.

Stačí takhle, nebo mám pokračovat? :o)
 Corra 


Re: Doznání 

(10.5.2004 14:29:23)
Monty pokračuuuuuuuuj,prosím:-)))))))))
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Pro Pavlu a jiné "divné" matky 

(10.5.2004 14:35:38)
Mimochodem, já jsem napsala nějaký vtipný článek a použila v něm nějakou indiferentní příhodu s popisem toho, jaké reakce podle mého názoru vzbudil jeden můj příchod na dětský hřiště. Hypoteticky. Nikde jsem nenapsala, že ty ostatní matky mají v hlavě prázdnou slámu ani nic podobného. Já si možná s někým nerozumím, ale zásadně nikoho nesoudím. To je bohužel specialita toho "druhého břehu". Nikdy bych si netroufla soudit lidi podle toho, jak vypadají nebo jak se chovají, protože podle toho soudit lidi prostě nelze. Charakter člověka se obvykle poznává v úplně jiných situacích než někde na písku a nevychází se přitom z toho, co má na sobě nebo co drží v ruce. Tolik na závěr, doufám, že už tahle nesmyslná debata skončí, byť je docela zábavná a svým způsobem i poučná. :o)
Non omnes eadem mirantur amantque, jak řekl Horatius. :o)
 Horatius Flaccus 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Pavlu a jiné "divné" matky 

(10.5.2004 20:03:51)
a jestlipak tomu, co rekl Horatius taky rozumis, kdyz uz ho tu citujes:
Prima dicte mihi, summa dicende Camena,
spectatum satis et donatum iam rude quaeris,
Maecenas, iterum antiquo me includere ludo?
non eadem est aetas, non mens. Veianius armis
Herculis ad postem fixis latet abditus agro,
ne populum extrema totiens exoret harena.
est mihi purgatam crebro qui personet aurem:
solve senescentem mature sanus equum, ne
peccet ad extremum ridendus et ilia ducat.
nunc itaque et versus et cetera ludicra pono:
quid verum atque decens, curo et rogo et omnis in hoc sum:
condo et conpono quae mox depromere possim.
ac ne forte roges, quo me duce, quo lare tuter:
nullius addictus iurare in verba magistri,
quo me cumque rapit tempestas, deferor hospes.
nunc agilis fio et mersor civilibus undis
virtutis verae custos rigidusque satelles,
nunc in Aristippi furtim praecepta relabor
et mihi res, non me rebus subiungere conor.
ut nox longa quibus mentitur amica diesque
longa videtur opus debentibus, ut piger annus
pupillis quos dura premit custodia matrum:
sic mihi tarda fluunt ingrataque tempora quae spem
consiliumque morantur agendi naviter id quod
aeque pauperibus prodest, locupletibus aeque,
aeque neglectum pueris senibusque nocebit.
restat ut his ego me ipse regam solerque elementis.
non possis oculo quantum contendere Lynceus:
non tamen idcirco contemnas lippus inungui;
nec, quia desperes invicti membra Glyconis,
nodosa corpus nolis prohibere cheragra.
est quadam prodire tenus, si non datur ultra.
fervet avaritia miseroque cupidine pectus:
sunt verba et voces, quibus hunc lenire dolorem
possis et magnam morbi deponere partem.
laudis amore tumes: sunt certa piacula, quae te
ter pure lecto poterunt recreare libello.
invidus, iracundus, iners, vinosus, amator,
nemo adeo ferus est, ut non mitescere possit,
si modo culturae patientem commodet aurem.
virtus est vitium fugere et sapientia prima
stultitia caruisse. vides, quae maxima credis
esse mala, exiguum censum turpemque repulsam,
quanto devites animi capitisque labore:
inpiger extremos curris mercator ad Indos,
per mare pauperiem fugiens, per saxa, per ignis:
ne cures ea quae stulte miraris et optas,
discere et audire et meliori credere non vis?
quis circum pagos et circum compita pugnax
magna coronari contemnat Olympia, cui spes,
cui sit condicio dulcis sine pulvere palmae?
vilius argentum est auro, virtutibus aurum.
o cives, cives, quaerenda pecunia primum est;
virtus post nummos: haec Ianus summus ab imo
prodocet, haec recinunt iuvenes dictata senesque.
[laevo suspensi loculos tabulamque lacerto.]
est animus tibi, sunt mores, est lingua fidesque,
sed quadringentis sex septem milia desunt:
plebs eris. at pueri ludentes rex eris aiunt,
si recte facies. hic murus aeneus esto:
nil conscire sibi, nulla pallescere culpa.
Roscia, dic sodes, melior lex an puerorum est
nenia, quae regnum recte facientibus offert,
et maribus Curiis et decantata Camillis?
isne tibi melius suadet, qui, rem facias, rem,
si possis, recte, si non, quocumque modo, rem,
ut propius spectes lacrumosa poemata Pupi,
an qui Fortunae te responsare superbae
liberum et erectum praesens hortatur et aptat?
quodsi me populus Romanus forte roget, cur
non ut porticibus sic iudiciis fruar isdem
nec sequar aut fugiam quae diligit ipse vel odit:
olim quod volpes aegroto cauta leoni
respondit, referam: quia me vestigia terrent,
omnia te adversum spectantia, nulla retrorsum.
belua multorum es capitum. nam quid sequar aut quem?
pars hominum gestit conducere publica; sunt qui
frustis et pomis viduas venentur avaras
excipiantque senes, quos in vivaria mittant;
multis occulto crescit res fenore. verum
esto aliis alios rebus studiisque teneri:
idem eadem possunt horam durare probantes?
nullus in orbe sinus Bais praelucet amoenis
si dixit dives, lacus et mare sentit amorem
festinantis eri; cui si vitiosa libido
fecerit auspicium: cras ferramenta Teanum
tolletis, fabri. lectus genialis in aula est:
nil ait esse prius, melius nil caelibe vita;
si non est, iurat bene solis esse maritis.
quo teneam voltus mutantem Protea nodo?
quid pauper? ride: mutat cenacula, lectos,
balnea, tonsores, conducto navigio aeque
nauseat ac locuples, quem ducit priva triremis.
si curatus inaequali tonsore capillos
occurri, rides; si forte subucula pexae
trita subest tunicae vel si toga dissidet inpar,
rides: quid? mea cum pugnat sententia secum,
quod petiit spernit, repetit quod nuper omisit,
aestuat et vitae disconvenit ordine toto,
diruit, aedificat, mutat quadrata rotundis?
insanire putas sollemnia me neque rides
nec medici credis nec curatoris egere
a praetore dati, rerum tutela mearum
cum sis et prave sectum stomacheris ob unguem
de te pendentis, te respicientis amici.
ad summam: sapiens uno minor est Iove, dives,
liber, honoratus, pulcher, rex denique regum,
praecipue sanus, nisi cum pitvita molesta est.



II


Troiani belli scriptorem, Maxime Lolli,
dum tu declamas Romae, Praeneste relegi;
qui, quid sit pulcrum, quid turpe, quid utile, quid non,
planius ac melius Chrysippo et Crantore dicit.
cur ita crediderim, nisi quid te detinet, audi.
fabula qua Paridis propter narratur amorem
Graecia barbariae lento conlisa duello,
stultorum regum et populorum continet aestus.
Antenor censet belli praecidere causam:
quid Paris? ut salvus regnet vivatque beatus,
cogi posse negat. Nestor componere litis
inter Peliden festinat et inter Atriden:
hunc amor, ira quidem communiter urit utrumque.
quidquid delirant reges, plectuntur Achivi.
seditione, dolis, scelere atque libidine et ira
Iliacos intra muros peccatur et extra.
rursus, quid virtus et quid sapientia possit,
utile proposuit nobis exemplar Ulixen,
qui domitor Troiae multorum providus urbes
et mores hominum inspexit latumque per aequor,
dum sibi, dum sociis reditum parat, aspera multa
pertulit, adversis rerum inmersabilis undis.
Sirenum voces et Circae pocula nosti;
quae si cum sociis stultus cupidusque bibisset,
sub domina meretrice fuisset turpis et excors;
vixisset canis inmundus vel amica luto sus.
nos numerus sumus et fruges consumere nati,
sponsi Penelopae nebulones Alcinoique
in cute curanda plus aequo operata iuventus,
cui pulchrum fuit in medios dormire dies et
ad strepitum citharae cessatum ducere somnum.
ut iugulent hominem, surgunt de nocte latrones:
ut te ipsum serves, non expergisceris? atqui
si noles sanus, curres hydropicus; et ni
posces ante diem librum cum lumine, si non
intendes animum studiis et rebus honestis,
invidia vel amore vigil torquebere. nam cur
quae laedunt oculum, festinas demere: siquid
est animum, differs curandi tempus in annum?
dimidium facti, qui coepit, habet: sapere aude,
incipe. vivendi qui recte prorogat horam,
rusticus exspectat, dum defluat amnis; at ille
labitur et labetur in omne volubilis aevum.
quaeritur argentum puerisque beata creandis
uxor et incultae pacantur vomere silvae:
quod satis est cui contingit, nihil amplius optet.
non domus et fundus, non aeris acervus et auri
aegroto domini deduxit corpore febris,
non animo curas; valeat possessor oportet,
si conportatis rebus bene cogitat uti.
qui cupit aut metuit, iuvat illum sic domus et res
ut lippum pictae tabulae, fomenta podagram,
auriculas citharae collecta sorde dolentis.
sincerum est nisi vas, quodcumque infundis acescit.
sperne voluptates: nocet empta dolore voluptas.
semper avarus eget: certum voto pete finem.
invidus alterius macrescit rebus opimis;
invidia Siculi non invenere tyranni
maius tormentum. qui non moderabitur irae,
infectum volet esse, dolor quod suaserit et mens,
dum poenas odio per vim festinat inulto.
ira furor brevis est: animum rege; qui nisi paret,
imperat; hunc frenis, hunc tu conpesce catena.
fingit equum tenera docilem cervice magister
ire, viam qua monstret eques; venaticus, ex quo
tempore cervinam pellem latravit in aula,
militat in silvis catulus. nunc adbibe puro
pectore verba, puer, nunc te melioribus offer.
quo semel est inbuta recens servabit odorem
testa diu. quodsi cessas aut strenuos anteis,
nec tardum opperior nec praecedentibus insto.



III


Iuli Flore, quibus terrarum militet oris
Claudius Augusti privignus, scire laboro.
Thracane vos Hebrusque nivali compede vinctus
an freta vicinas inter currentia turris
an pingues Asiae campi collesque morantur?
quid studiosa cohors operum struit? hoc quoque curo.
quis sibi res gestas Augusti scribere sumit?
bella quis et paces longum diffundit in aevum?
quid Titius, Romana brevi venturus in ora,
Pindarici fontis qui non expalluit haustus,
fastidire lacus et rivos ausus apertos?
ut valet? ut meminit nostri? fidibusne Latinis
Thebanos aptare modos studet auspice Musa,
an tragica desaevit et ampullatur in arte?
quid mihi Celsus agit - monitus multumque monendus,
privatas ut quaerat opes et tangere vitet
scripta, Palatinus quaecumque recepit Apollo,
ne, si forte suas repetitum venerit olim
grex avium plumas, moveat cornicula risum
furtivis nudata coloribus - ? ipse quid audes?
quae circumvolitas agilis thyma? non tibi parvum
ingenium, non incultum est et turpiter hirtum:
seu linguam causis acuis seu civica iura
respondere paras seu condis amabile carmen,
prima feres hederae victricis praemia. quodsi
frigida curarum fomenta relinquere posses,
quo te caelestis sapientia duceret, ires.
hoc opus, hoc studium parvi properemus et ampli,
si patriae volumus, si nobis vivere cari.
debes hoc etiam rescribere, sit tibi curae
quantae conveniat Munatius. an male sarta
gratia nequiquam coit et rescinditur ac vos
seu calidus sanguis seu rerum inscitia vexat
indomita cervice feros? ubicumque locorum
vivitis, indigni fraternum rumpere foedus,
pascitur in vestrum reditum votiva iuvenca.
IV


Albi, nostrorum sermonum candide iudex,
quid nunc te dicam facere in regione Pedana?
scribere quod Cassi Parmensis opuscula vincat
an tacitum silvas inter reptare salubris
curantem quidquid dignum sapiente bonoque est?
non tu corpus eras sine pectore: di tibi formam,
di tibi divitias dederunt artemque fruendi.
quid voveat dulci nutricula maius alumno,
qui sapere et fari possit quae sentiat et cui
gratia fama valetudo contingat abunde
et mundus victus non deficiente crumina?
inter spem curamque, timores inter et iras
omnem crede diem tibi diluxisse supremum:
grata superveniet quae non sperabitur hora.
me pinguem et nitidum bene curata cute vises,
cum ridere voles, Epicuri de grege porcum.


V


Si potes Archiacis conviva recumbere lectis
nec modica cenare times holus omne patella,
supremo te sole domi, Torquate, manebo.
vina bibes iterum Tauro diffusa palustris
inter Minturnas Sinuessanumque Petrinum.
si melius quid habes, arcesse, vel imperium fer.
iamdudum splendet focus et tibi munda supellex:
mitte levis spes et certamina divitiarum
et Moschi causam: cras nato Caesare festus
dat veniam somnumque dies; inpune licebit
aestivam sermone benigno tendere noctem.
quo mihi fortunam, si non conceditur uti?
parcus ob heredis curam nimiumque severus
adsidet insano: potare et spargere flores
incipiam patiarque vel inconsultus haberi.
quid non ebrietas dissignat? operta recludit,
spes iubet esse ratas, ad proelia trudit inertem,
sollicitis animis onus eximit, addocet artis.
fecundi calices quem non fecere disertum,
contracta quem non in paupertate solutum?
haec ego procurare et idoneus imperor et non
invitus, ne turpe toral, ne sordida mappa
corruget naris, ne non et cantharus et lanx
ostendat tibi te, ne fidos inter amicos
sit qui dicta foras eliminet, ut coeat par
iungaturque pari: Butram tibi Septiciumque
et nisi cena prior potiorque puella Sabinum
detinet adsumam; locus est et pluribus umbris;
sed nimis arta premunt olidae convivia caprae.
tu quotus esse velis rescribe et rebus omissis
atria servantem postico falle clientem.



VI


Nil admirari prope res est una, Numici,
solaque, quae possit facere et servare beatum.
hunc solem et stellas et decedentia certis
tempora momentis sunt qui formidine nulla
inbuti spectent: quid censes munera terrae,
quid maris extremos Arabas ditantis et Indos
ludicra, quid plausus et amici dona Quiritis,
quo spectanda modo, quo sensu credis et ore?
qui timet his adversa, fere miratur eodem
quo cupiens pacto; pavor est utrubique molestus,
inprovisa simul species exterret utrumque.
gaudeat an doleat, cupiat metuatne, quid ad rem,
si, quidquid vidit melius peiusve sua spe,
defixis oculis animoque et corpore torpet?
insani sapiens nomen ferat, aequus iniqui,
ultra quam satis est virtutem si petat ipsam.
i nunc, argentum et marmor vetus aeraque et artis
suspice, cum gemmis Tyrios mirare colores;
gaude quod spectant oculi te mille loquentem;
navus mane forum et vespertinus pete tectum,
ne plus frumenti dotalibus emetat agris
Mutus et - indignum, quod sit peioribus ortus -
hic tibi sit potius quam tu mirabilis illi.
quidquid sub terra est, in apricum proferet aetas,
defodiet condetque nitentia. cum bene notum
porticus Agrippae, via te conspexerit Appi,
ire tamen restat, Numa quo devenit et Ancus.
si latus aut renes morbo temptantur acuto,
quaere fugam morbi. vis recte vivere - quis non? - :
si virtus hoc una potest dare, fortis omissis
hoc age deliciis. virtutem verba putas et
lucum ligna: cave ne portus occupet alter,
ne Cibyratica, ne Bithyna negotia perdas;
mille talenta rotundentur, totidem altera porro et
tertia succedant et quae pars quadret acervum.
scilicet uxorem cum dote fidemque et amicos
et genus et formam regina Pecunia donat
ac bene nummatum decorat Suadela Venusque.
mancupiis locuples eget aeris Cappadocum rex:
ne fueris hic tu. chlamydes Lucullus, ut aiunt,
si posset centum scaenae praebere rogatus,
qui possum tot? ait; tamen et quaeram et quot habebo
mittam; post paulo scribit sibi milia quinque
esse domi chlamydum; partem vel tolleret omnis.
exilis domus est, ubi non et multa supersunt
et dominum fallunt et prosunt furibus. ergo
si res sola potest facere et servare beatum,
hoc primus repetas opus, hoc postremus omittas.
si fortunatum species et gratia praestat,
mercemur servum, qui dictet nomina, laevum
qui fodicet latus et cogat trans pondera dextram
porrigere: hic multum in Fabia valet, ille Velina;
cui libet hic fascis dabit eripietque curule
cui volet inportunus ebur. frater pater adde;
ut cuique est aetas, ita quemque facetus adopta.
si bene qui cenat bene vivit: lucet, eamus
quo ducit gula, piscemur, venemur, ut olim
Gargilius - qui mane plagas, venabula, servos
differtum transire forum populumque iubebat,
unus ut e multis populo spectante referret
emptum mulus aprum - , crudi tumidique lavemur,
quid deceat, quid non, obliti, Caerite cera
digni, remigium vitiosum Ithacensis Ulixei,
cui potior patria fuit interdicta voluptas.
si, Mimnermus uti censet, sine amore iocisque
nil est iucundum, vivas in amore iocisque.
vive, vale. siquid novisti rectius istis,
candidus inperti; si nil, his utere mecum.




VII


Quinque dies tibi pollicitus me rure futurum
Sextilem totum mendax desideror. atqui
si me vivere vis sanum recteque valentem,
quam mihi das aegro, dabis aegrotare timenti,
Maecenas, veniam, dum ficus prima calorque
dissignatorem decorat lictoribus atris,
dum pueris omnis pater et matercula pallet
officiosaque sedulitas et opella forensis
adducit febris et testamenta resignat.
quodsi bruma nives Albanis inlinet agris,
ad mare descendet vates tuus et sibi parcet
contractusque leget: te, dulcis amice, reviset
cum Zephyris, si concedes, et hirundine prima.
non quo more piris vesci Calaber iubet hospes
tu me fecisti locupletem: vescere sodes.
iam satis est. at tu, quantum vis, tolle. benigne.
non invisa feres pueris munuscula parvis.
tam teneor dono, quam si dimittar onustus.
ut libet: haec porcis hodie comedenda relinques.
prodigus et stultus donat quae spernit et odit:
haec seges ingratos tulit et feret omnibus annis.
vir bonus et sapiens dignis ait esse paratus,
nec tamen ignorat, quid distent aera lupinis:
dignum praestabo me etiam pro laude merentis.
quodsi me noles usquam discedere, reddes
forte latus, nigros angusta fronte capillos,
reddes dulce loqui, reddes ridere decorum et
inter vina fugam Cinarae maerere protervae.
forte per angustam tenuis vulpecula rimam
repserat in cumeram frumenti, pastaque rursus
ire foras pleno tendebat corpore frustra.
cui mustela procul si vis ait effugere istinc,
macra cavum repetes artum, quem macra subisti.
hac ego si conpellor imagine, cuncta resigno:
nec somnum plebis laudo satur altilium nec
otia divitiis Arabum liberrima muto.
saepe verecundum laudasti, rexque paterque
audisti coram, nec verbo parcius absens:
inspice, si possum donata reponere laetus.
haud male Telemachus, proles patientis Ulixei:
non est aptus equis Ithace locus, ut neque planis
porrectus spatiis nec multae prodigus herbae:
Atride, magis apta tibi tua dona relinquam.
parvum parva decent: mihi iam non regia Roma,
sed vacuum Tibur placet aut inbelle Tarentum.
strenuus et fortis causisque Philippus agendis
clarus ab officiis octavam circiter horam
dum redit atque foro nimium distare Carinas
iam grandis natu queritur, conspexit, ut aiunt,
adrasum quendam vacua tonsoris in umbra
cultello proprios purgantem leniter unguis.
Demetri - puer hic non laeve iussa Philippi
accipiebat - abi, quaere et refer, unde domo, quis,
cuius fortunae, quo sit patre quove patrono.
it redit et narrat, Volteium nomine Menam,
praeconem, tenui censu, sine crimine, notum
et properare loco et cessare et quaerere et uti,
gaudentem parvisque sodalibus et lare certo
et ludis et post decisa negotia campo.
scitari libet ex ipso quodcumque refers: dic
ad cenam veniat. non sane credere Mena,
mirari secum tacitus. quid multa? benigne
respondet. neget ille mihi? negat inprobus et te
neglegit aut horret. Volteium mane Philippus
vilia vendentem tunicato scruta popello
occupat et salvere iubet prior; ille Philippo
excusare laborem et mercennaria vincla,
quod non mane domum venisset, denique quod non
providisset eum. sic ignovisse putato
me tibi, si cenas hodie mecum. ut libet. ergo
post nonam venies; nunc i, rem strenuus auge.
ut ventum ad cenam est, dicenda tacenda locutus
tandem dormitum dimittitur. hic ubi saepe
occultum visus decurrere piscis ad hamum,
mane cliens et iam certus conviva, iubetur
rura suburbana indictis comes ire Latinis.
inpositus mannis arvum caelumque Sabinum
non cessat laudare. videt ridetque Philippus,
et sibi dum requiem, dum risus undique quaerit,
dum septem donat sestertia, mutua septem
promittit, persuadet uti mercetur agellum.
mercatur. ne te longis ambagibus ultra
quam satis est morer: ex nitido fit rusticus atque
sulcos et vineta crepat mera, praeparat ulmos,
inmoritur studiis et amore senescit habendi.
verum ubi oves furto, morbo periere capellae,
spem mentita seges, bos est enectus arando:
offensus damnis media de nocte caballum
arripit iratusque Philippi tendit ad aedis.
quem simul adspexit scabrum intonsumque Philippus,
durus, ait, Voltei, nimis attentusque videris
esse mihi. pol me miserum, patrone, vocares,
si velles inquit verum mihi ponere nomen.
quod te per Genium dextramque deosque Penatis
obsecro et obtestor, vitae me redde priori.
qui semel adspexit, quantum dimissa petitis
praestent, mature redeat repetatque relicta.
metiri se quemque suo modulo ac pede verum est.



VIII


Celso gaudere et bene rem gerere Albinovano
Musa rogata refer, comiti scribaeque Neronis.
si quaeret quid agam, dic multa et pulcra minantem
vivere nec recte nec suaviter, haud quia grando
contuderit vitis oleamve momorderit aestus,
nec quia longinquis armentum aegrotet in agris;
sed quia mente minus validus quam corpore toto
nil audire velim, nil discere, quod levet aegrum,
fidis offendar medicis, irascar amicis,
cur me funesto properent arcere veterno,
quae nocuere sequar, fugiam quae profore credam,
Romae Tibur amem, ventosus Tibure Romam.
post haec, ut valeat, quo pacto rem gerat et se,
ut placeat iuveni percontare utque cohorti.
si dicet recte, primum gaudere, subinde
praeceptum auriculis hoc instillare memento:
ut tu fortunam, sic nos te, Celse, feremus.



IX


Septimius, Claudi, nimirum intellegit unus,
quanti me facias; nam cum rogat et prece cogit,
scilicet ut tibi se laudare et tradere coner,
dignum mente domoque legentis honesta Neronis,
munere cum fungi propioris censet amici:
quid possim videt ac novit me valdius ipso.
multa quidem dixi, cur excusatus abirem,
sed timui, mea ne finxisse minora putarer,
dissimulator opis propriae, mihi commodus uni.
sic ego maioris fugiens opprobria culpae
frontis ad urbanae descendi praemia. quodsi
depositum laudas ob amici iussa pudorem,
scribe tui gregis hunc et fortem crede bonumque.



X


Urbis amatorem Fuscum salvere iubemus
ruris amatores. hac in re scilicet una
multum dissimiles, at cetera paene gemelli
fraternis animis, quidquid negat alter, et alter,
adnuimus pariter. vetuli notique columbi
tu nidum servas, ego laudo ruris amoeni
rivos et musco circumlita saxa nemusque.
quid quaeris? vivo et regno, simul ista reliqui,
quae vos ad caelum fertis rumore secundo,
utque sacerdotis fugitivus liba recuso:
pane egeo iam mellitis potiore placentis.
vivere naturae si convenienter oportet
ponendaeque domo quaerenda est area primum:
novistine locum potiorem rure beato?
est ubi plus tepeant hiemes, ubi gratior aura
leniat et rabiem Canis et momenta Leonis,
cum semel accepit solem furibundus acutum?
est ubi divellat somnos minus invida cura?
deterius Libycis olet aut nitet herba lapillis?
purior in vicis aqua tendit rumpere plumbum
quam quae per pronum trepidat cum murmure rivum?
nempe inter varias nutritur silva columnas
laudaturque domus, longos quae prospicit agros:
naturam expelles furca, tamen usque recurret
et mala perrumpet furtim fastidia victrix.
non qui Sidonio contendere callidus ostro
nescit Aquinatem potantia vellera fucum
certius accipiet damnum propiusve medullis
quam qui non poterit vero distinguere falsum.
quem res plus nimio delectavere secundae,
mutatae quatient. siquid mirabere, pones
invitus. fuge magna: licet sub paupere tecto
reges et regum vita praecurrere amicos.
cervus equum pugna melior communibus herbis
pellebat, donec minor in certamine longo
inploravit opes hominis frenumque recepit.
sed postquam victor violens discessit ab hoste,
non equitem dorso, non frenum depulit ore.
sic, qui pauperiem veritus potiore metallis
libertate caret, dominum vehet inprobus atque
serviet aeternum, quia parvo nesciet uti.
cui non conveniet sua res, ut calceus olim,
si pede maior erit, subvertet, si minor, uret.
laetus sorte tua vives sapienter, Aristi,
nec me dimittes incastigatum, ubi plura
cogere quam satis est ac non cessare videbor.
imperat aut servit collecta pecunia cuique,
tortum digna sequi potius quam ducere funem.
haec tibi dictabam post fanum putre Vacunae,
excepto quod non simul esses, cetera laetus.



XI


Quid tibi visa Chios, Bullati, notaque Lesbos,
quid concinna Samos, quid Croesi regia Sardis,
Zmyrna quid et Colophon, maiora minorane fama?
cunctane prae campo et Tiberino flumine sordent?
an venit in votum Attalicis ex urbibus una?
an Lebedum laudas odio maris atque viarum:
scis, Lebedus quid sit: Gabiis desertior atque
Fidenis vicus; tamen illic vivere vellem
oblitusque meorum, obliviscendus et illis,
Neptunum procul e terra spectare furentem?
sed neque qui Capua Romam petit, imbre lutoque
adspersus volet in caupona vivere; nec qui
frigus collegit, furnos et balnea laudat
ut fortunatam plene praestantia vitam;
nec si te validus iactaverit Auster in alto,
idcirco navem trans Aegaeum mare vendas.
incolumi Rhodos et Mytilene pulchra facit quod
paenula solstitio, campestre nivalibus auris,
per brumam Tiberis, Sextili mense caminus.
dum licet ac voltum servat Fortuna benignum,
Romae laudetur Samos et Chios et Rhodos absens.
tu quamcumque deus tibi fortunaverit horam
grata sume manu neu dulcia differ in annum,
ut quocumque loco fueris, vixisse libenter
te dicas: nam si ratio et prudentia curas,
non locus effusi late maris arbiter aufert,
caelum, non animum mutant, qui trans mare currunt.
strenua nos exercet inertia: navibus atque
quadrigis petimus bene vivere. quod petis, hic est,
est Ulubris, animus si te non deficit aequus.



XII


Fructibus Agrippae Siculis, quos colligis, Icci,
si recte frueris, non est ut copia maior
ab Iove donari possit tibi. tolle querellas;
pauper enim non est, cui rerum suppetit usus.
si ventri bene, si lateri est pedibusque tuis, nil
divitiae poterunt regales addere maius.
si forte in medio positorum abstemius herbis
vivis et urtica, sic vives protinus, ut te
confestim liquidus Fortunae rivus inauret,
vel quia naturam mutare pecunia nescit,
vel quia cuncta putas una virtute minora.
miramur, si Democriti pecus edit agellos
cultaque, dum peregre est animus sine corpore velox,
cum tu inter scabiem tantam et contagia lucri
nil parvum sapias et adhuc sublimia cures:
quae mare conpescant causae, quid temperet annum,
stellae sponte sua iussaene vagentur et errent,
quid premat obscurum lunae, quid proferat orbem,
quid velit et possit rerum concordia discors,
Empedocles an Stertinium deliret acumen.
verum seu piscis seu porrum et caepe trucidas,
utere Pompeio Grospho et, siquid petet, ultro
defer: nil Grosphus nisi verum orabit et aequum.
vilis amicorum est annona, bonis ubi quid dest.
ne tamen ignores, quo sit Romana loco res:
Cantaber Agrippae, Claudi virtute Neronis
Armenius cecidit; ius imperiumque Phraates
Caesaris accepit genibus minor; aurea fruges
Italiae pleno defudit Copia cornu.



XIII


Ut proficiscentem docui te saepe diuque,
Augusto reddes signata volumina, Vinni,
si validus, si laetus erit, si denique poscet;
ne studio nostri pecces odiumque libellis
sedulus inportes opera vehemente minister.
si te forte meae gravis uret sarcina chartae,
abicito potius, quam quo perferre iuberis
clitellas ferus inpingas Asinaeque paternum
cognomen vertas in risum et fabula fias.
viribus uteris per clivos flumina lamas.
victor propositi simul ac perveneris illuc,
sic positum servabis onus, ne forte sub ala
fasciculum portes librorum, ut rusticus agnum,
ut vinosa glomus furtivae Pirria lanae,
ut cum pilleolo soleas conviva tribulis.
ne volgo narres te sudavisse ferendo
carmina quae possint oculos aurisque morari
Caesaris. oratus multa prece nitere porro;
vade, vale; cave ne titubes mandataque frangas.



XIV


Vilice silvarum et mihi me reddentis agelli,
quem tu fastidis, habitatum quinque focis et
quinque bonos solitum Variam dimittere patres,
certemus, spinas animone ego fortius an tu
evellas agro, et melior sit Horatius an res.
me quamvis Lamiae pietas et cura moratur
fratrem maerentis, rapto de fratre dolentis
insolabiliter, tamen istuc mens animusque
fert et avet spatiis obstantia rumpere claustra.
rure ego viventem, tu dicis in urbe beatum:
cui placet alterius, sua nimirum est odio sors.
stultus uterque locum inmeritum causatur inique:
in culpa est animus, qui se non effugit umquam.
tu mediastinus tacita prece rura petebas,
nunc urbem et ludos et balnea vilicus optas:
me constare mihi scis et discedere tristem,
quandocumque trahunt invisa negotia Romam.
non eadem miramur; eo disconvenit inter
meque et te; nam quae deserta et inhospita tesqua
credis, amoena vocat mecum qui sentit, et odit
quae tu pulchra putas. fornix tibi et uncta popina
incutiunt urbis desiderium, video, et quod
angulus iste feret piper et tus ocius uva
nec vicina subest vinum praebere taberna
quae possit tibi, nec meretrix tibicina, cuius
ad strepitum salias terrae gravis; et tamen urges
iampridem non tacta ligonibus arva bovemque
disiunctum curas et strictis frondibus exples;
addit opus pigro rivus, si decidit imber,
multa mole docendus aprico parcere prato.
nunc age quid nostrum concentum dividat audi.
quem tenues decuere togae nitidique capilli,
quem scis inmunem Cinarae placuisse rapaci,
quem bibulum liquidi media de luce Falerni,
cena brevis iuvat et prope rivum somnus in herba;
nec lusisse pudet, sed non incidere ludum.
non istic obliquo oculo mea commoda quisquam
limat, non odio obscuro morsuque venenat:
rident vicini glaebas et saxa moventem.
cum servis urbana diaria rodere mavis,
horum tu in numerum voto ruis: invidet usum
lignorum et pecoris tibi calo argutus et horti.
optat ephippia bos piger, optat arare caballus:
quam scit uterque, libens, censebo, exerceat artem.



XV


Quae sit hiems Veliae, quod caelum, Vala, Salerni,
quorum hominum regio et qualis via - nam mihi Baias
Musa supervacuas Antonius, et tamen illis
me facit invisum, gelida cum perluor unda
per medium frigus. sane murteta relinqui
dictaque cessantem nervis elidere morbum
sulpura contemni vicus gemit, invidus aegris
qui caput et stomachum supponere fontibus audent
Clusinis Gabiosque petunt et frigida rura.
mutandus locus est et deversoria nota
praeteragendus equus. quo tendis? non mihi Cumas
est iter aut Baias laeva stomachosus habena
dicet eques; sed equi frenato est auris in ore - ;
maior utrum populum frumenti copia pascat,
collectosne bibant imbris puteosne perennis
iugis aquae - nam vina nihil moror illius orae.
rure meo possum quidvis perferre patique:
ad mare cum veni, generosum et lene requiro,
quod curas abigat, quod cum spe divite manet
in venas animumque meum, quod verba ministret,
quod me Lucanae iuvenem commendet amicae - ;
tractus uter pluris lepores, uter educet apros;
utra magis piscis et echinos aequora celent,
pinguis ut inde domum possim Phaeaxque reverti,
scribere te nobis, tibi nos adcredere par est.
Maenius, ut rebus maternis atque paternis
fortiter absumptis urbanus coepit haberi,
scurra vagus, non qui certum praesepe teneret,
inpransus non qui civem dignosceret hoste,
quaelibet in quemvis opprobria fingere saevus,
pernicies et tempestas barathrumque macelli,
quidquid quaesierat ventri donabat avaro.
hic ubi nequitiae fautoribus et timidis nil
aut paulum abstulerat, patinas cenabat omasi
vilis et agninae - tribus ursis quod satis esset - ,
scilicet ut ventres lamna candente nepotum
diceret urendos correctus Bestius. idem,
quidquid erat nactus praedae maioris, ubi omne
verterat in fumum et cinerem, non hercule miror,
aiebat, siqui comedunt bona, cum sit obeso
nil melius turdo, nil volva pulchrius ampla.
nimirum hic ego sum; nam tuta et parvola laudo,
cum res deficiunt, satis inter vilia fortis;
verum ubi quid melius contingit et unctius, idem
vos sapere et solos aio bene vivere, quorum
conspicitur nitidis fundata pecunia villis.



XVI


Ne perconteris, fundus meus, optime Quincti,
arvo pascat erum an bacis opulentet olivae,
pomisne an pratis an amicta vitibus ulmo,
scribetur tibi forma loquaciter et situs agri.
continui montes si dissocientur opaca
valle, sed ut veniens dextrum latus adspiciat sol,
laevum discedens curru fugiente vaporet,
temperiem laudes. quid si rubicunda benigni
corna vepres et pruna ferant, si quercus et ilex
multa fruge pecus, multa dominum iuvet umbra?
dicas adductum propius frondere Tarentum.
fons etiam rivo dare nomen idoneus, ut nec
frigidior Thraecam nec purior ambiat Hebrus,
infirmo capiti fluit utilis, utilis alvo.
hae latebrae dulces et, iam si credis, amoenae
incolumem tibi me praestant septembribus horis.
tu recte vivis, si curas esse quod audis.
iactamus iam pridem omnis te Roma beatum;
sed vereor, ne cui de te plus quam tibi credas
neve putes alium sapiente bonoque beatum
neu, si te populus sanum recteque valentem
dictitet, occultam febrem sub tempus edendi
dissimules, donec manibus tremor incidat unctis.
stultorum incurata pudor malus ulcera celat.
siquis bella tibi terra pugnata marique
dicat et his verbis vacuas permulceat auris:
tene magis salvum populus velit an populum tu,
servet in ambiguo qui consulit et tibi et urbi
Iuppiter, Augusti laudes agnoscere possis:
cum pateris sapiens emendatusque vocari,
respondesne tuo, dic sodes, nomine? nempe
vir bonus et prudens dici delector ego ac tu.
qui dedit hoc hodie, cras, si volet, auferet, ut, si
detulerit fasces indigno, detrahet idem.
pone, meum est, inquit: pono tristisque recedo.
idem si clamet furem, neget esse pudicum,
contendat laqueo collum pressisse paternum,
mordear opprobriis falsis mutemque colores?
falsus honor iuvat et mendax infamia terret
quem nisi mendosum et medicandum? vir bonus est quis?
qui consulta patrum, qui leges iuraque servat,
quo multae magnaeque secantur iudice lites,
quo res sponsore et quo causae teste tenentur.
sed videt hunc omnis domus et vicinia tota
introrsum turpem, speciosum pelle decora.
nec furtum feci nec fugi si mihi dicat
servus, habes pretium, loris non ureris, aio.
non hominem occidi. non pasces in cruce corvos.
sum bonus et frugi. renuit negitatque Sabellus.
cautus enim metuit foveam lupus accipiterque
suspectos laqueos et opertum miluus hamum:
oderunt peccare boni virtutis amore.
tu nihil admittes in te formidine poenae:
sit spes fallendi, miscebis sacra profanis.
nam de mille fabae modiis cum surripis unum,
damnum est, non facinus mihi pacto lenius isto.
vir bonus, omne forum quem spectat et omne tribunal,
quandocumque deos vel porco vel bove placat,
Iane pater clare, clare cum dixit Apollo,
labra movet metuens audiri: pulchra Laverna,
da mihi fallere, da iusto sanctoque videri,
noctem peccatis et fraudibus obice nubem.
qui melior servo, qui liberior sit avarus,
in triviis fixum cum se demittit ob assem,
non video. nam qui cupiet, metuet quoque; porro
qui metuens vivet, liber mihi non erit umquam.
perdidit arma, locum virtutis deseruit, qui
semper in augenda festinat et obruitur re.
vendere cum possis captivum, occidere noli:
serviet utiliter; sine pascat durus aretque,
naviget ac mediis hiemet mercator in undis,
annonae prosit, portet frumenta penusque.
vir bonus et sapiens audebit dicere: Pentheu,
rector Thebarum, quid me perferre patique
indignum coges? adimam bona. nempe pecus, rem,
lectos, argentum: tollas licet. in manicis et
compedibus saevo te sub custode tenebo.
ipse deus, simulatque volam, me solvet. opinor,
hoc sentit moriar. mors ultima linea rerum est.



XVII


Quamvis, Scaeva, satis per te tibi consulis et scis,
quo tandem pacto deceat maioribus uti,
disce, docendus adhuc quae censet amiculus, ut si
caecus iter monstrare velit; tamen adspice, siquid
et nos, quod cures proprium fecisse, loquamur.
si te grata quies et primam somnus in horam
delectat, si te pulvis strepitusque rotarum,
si laedit caupona, Ferentinum ire iubebo;
nam neque divitibus contingunt gaudia solis
nec vixit male, qui natus moriensque fefellit:
si prodesse tuis pauloque benignius ipsum
te tractare voles, accedes siccus ad unctum.
si pranderet holus patienter, regibus uti
nollet Aristippus. si sciret regibus uti,
fastidiret holus, qui me notat. utrius horum
verba probes et facta, doce, vel iunior audi,
cur sit Aristippi potior sententia. namque
mordacem Cynicum sic eludebat, ut aiunt:
scurror ego ipse mihi, populo tu: rectius hoc et
splendidius multo est. equos ut me portet, alat rex,
officium facio: tu poscis vilia - verum
dante minor, quamvis fers te nullius egentem.
omnis Aristippum decuit color et status et res,
temptantem maiora, fere praesentibus aequum.
contra, quem duplici panno patientia velat,
mirabor, vitae via si conversa decebit.
alter purpureum non exspectabit amictum,
quidlibet indutus celeberrima per loca vadet
personamque feret non inconcinnus utramque;
alter Mileti textam cane peius et angui
vitabit chlanidem, morietur frigore, si non
rettuleris pannum. refer et sine vivat ineptus.
res gerere et captos ostendere civibus hostis
attingit solium Iovis et caelestia temptat:
principibus placuisse viris non ultima laus est.
non cuivis homini contingit adire Corinthum.
sedit qui timuit, ne non succederet. esto.
quid? qui pervenit, fecitne viriliter? atqui
hic est aut nusquam, quod quaerimus. hic onus horret
ut parvis animis et parvo corpore maius,
hic subit et perfert. aut virtus nomen inane est,
aut decus et pretium recte petit experiens vir.
coram rege suo de paupertate tacentes
plus poscente ferent - distat, sumasne pudenter
an rapias - : atqui rerum caput hoc erat, hic fons.
indotata mihi soror est, paupercula mater
et fundus nec vendibilis nec pascere firmus
qui dicit, clamat: victum date. succinit alter:
et mihi. dividuo findetur munere quadra.
sed tacitus pasci si posset corvus, haberet
plus dapis et rixae multo minus invidiaeque.
Brundisium comes aut Surrentum ductus amoenum
qui queritur salebras et acerbum frigus et imbris
aut cistam effractam et subducta viatica plorat,
nota refert meretricis acumina, saepe catellam,
saepe periscelidem raptam sibi flentis, uti mox
nulla fides damnis verisque doloribus adsit.
nec semel inrisus triviis attollere curat
fracto crure planum. licet illi plurima manet
lacrima, per sanctum iuratus dicat Osirim:
credite, non ludo; crudeles, tollite claudum:
quaere peregrinum vicinia rauca reclamat.



XVIII


Si bene te novi, metues, liberrime Lolli,
scurrantis speciem praebere, professus amicum.
ut matrona meretrici dispar erit atque
discolor, infido scurrae distabit amicus.
est huic diversum vitio vitium prope maius,
asperitas agrestis et inconcinna gravisque,
quae se commendat tonsa cute, dentibus atris,
dum volt libertas dici mera veraque virtus.
virtus est medium vitiorum et utrimque reductum.
alter in obsequium plus aequo pronus et imi
derisor lecti sic nutum divitis horret,
sic iterat voces et verba cadentia tollit,
ut puerum saevo credas dictata magistro
reddere vel partis mimum tractare secundas;
alter rixatur de lana saepe caprina,
propugnat nugis armatus: scilicet ut non
sit mihi prima fides? et vere quod placet ut non
acriter elatrem? pretium aetas altera sordet.
ambigitur quid enim? Castor sciat an Docilis plus;
Brundisium Minuci melius via ducat an Appi.
quem damnosa venus, quem praeceps alea nudat,
gloria quem supra vires et vestit et unguit,
quem tenet argenti sitis inportuna famesque,
quem paupertatis pudor et fuga, dives amicus,
saepe decem vitiis instructior, odit et horret,
aut, si non odit, regit ac veluti pia mater
plus quam se sapere et virtutibus esse priorem
volt et ait prope vera: meae - contendere noli -
stultitiam patiuntur opes, tibi parvola res est:
arta decet sanum comitem toga: desine mecum
certare. Eutrapelus cuicumque nocere volebat
vestimenta dabat pretiosa; beatus enim iam
cum pulchris tunicis sumet nova consilia et spes,
dormiet in lucem, scorto postponet honestum
officium, nummos alienos pascet, ad imum
Thraex erit aut holitoris aget mercede caballum.
arcanum neque tu scrutaberis illius umquam,
conmissumque teges et vino tortus et ira.
nec tua laudabis studia aut aliena reprendes,
nec, cum venari volet ille, poemata panges.
gratia sic fratrum geminorum Amphionis atque
Zethi dissiluit, donec suspecta severo
conticuit lyra. fraternis cessisse putatur
moribus Amphion: tu cede potentis amici
lenibus imperiis, quotiensque educet in agros
Aetolis onerata plagis iumenta canesque,
surge et inhumanae senium depone Camenae,
cenes ut pariter pulmenta laboribus empta:
Romanis sollemne viris opus, utile famae
vitaeque et membris, praesertim cum valeas et
vel cursu superare canem vel viribus aprum
possis. adde, virilia quod speciosius arma
non est qui tractet: scis, quo clamore coronae
proelia sustineas campestria. denique saevam
militiam puer et Cantabrica bella tulisti
sub duce, qui templis Parthorum signa refigit
nunc et, siquid abest, Italis adiudicat armis.
ac ne te retrahas et inexcusabilis absis:
quamvis nil extra numerum fecisse modumque
curas, interdum nugaris rure paterno:
partitur lintres exercitus, Actia pugna
te duce per pueros hostili more refertur;
adversarius est frater, lacus Hadria, donec
alterutrum velox Victoria fronde coronet.
consentire suis studiis qui crediderit te,
fautor utroque tuum laudabit pollice ludum.
protinus ut moneam - siquid monitoris eges - , tu
quid de quoque viro et cui dicas, saepe videto.
percontatorem fugito; nam garrulus idem est
nec retinent patulae conmissa fideliter aures
et semel emissum volat inrevocabile verbum.
non ancilla tuum iecur ulceret ulla puerve
intra marmoreum venerandi limen amici,
ne dominus pueri pulchri caraeve puellae
munere te parvo beet aut incommodus angat.
qualem commendes, etiam atque etiam aspice, ne mox
incutiant aliena tibi peccata pudorem.
fallimur et quondam non dignum tradimus; ergo
quem sua culpa premet, deceptus omitte tueri,
ut penitus notum, si temptent crimina, serves
tuterisque tuo fidentem praesidio: qui
dente Theonino cum circumroditur, ecquid
ad te post paulo ventura pericula sentis?
nam tua res agitur, paries cum proximus ardet,
et neglecta solent incendia sumere vires.
dulcis inexpertis cultura potentis amici:
expertus metuet. tu, dum tua navis in alto est,
hoc age, ne mutata retrorsum te ferat aura.
oderunt hilarem tristes tristemque iocosi,
sedatum celeres, agilem navumque remissi;
[potores bibuli media de nocte Falerni]
oderunt porrecta negantem pocula, quamvis
nocturnos iures te formidare tepores.
deme supercilio nubem: plerumque modestus
occupat obscuri speciem, taciturnus acerbi.
inter cuncta leges et percontabere doctos,
qua ratione queas traducere leniter aevum,
num te semper inops agitet vexetque cupido,
num pavor et rerum mediocriter utilium spes,
virtutem doctrina paret naturane donet,
quid minuat curas, quid te tibi reddat amicum,
quid pure tranquillet, honos an dulce lucellum
an secretum iter et fallentis semita vitae.
me quotiens reficit gelidus Digentia rivus,
quem Mandela bibit, rugosus frigore pagus,
quid sentire putas, quid credis, amice, precari?
sit mihi quod nunc est, etiam minus, ut mihi vivam
quod superest aevi, siquid superesse volunt di;
sit bona librorum et provisae frugis in annum
copia neu fluitem dubiae spe pendulus horae.
sed satis est orare Iovem quae ponit et aufert:
det vitam, det opes: aequum mi animum ipse parabo.



XIX


Prisco si credis, Maecenas docte, Cratino,
nulla placere diu nec vivere carmina possunt,
quae scribuntur aquae potoribus. ut male sanos
adscripsit Liber Satyris Faunisque poetas,
vina fere dulces oluerunt mane Camenae.
laudibus arguitur vini vinosus Homerus:
Ennius ipse pater numquam nisi potus ad arma
prosiluit dicenda. forum putealque Libonis
mandabo siccis, adimam cantare severis;
hoc simul edixi, non cessavere poetae
nocturno certare mero, putere diurno.
quid? siquis voltu torvo ferus et pede nudo
exiguaeque togae simulet textore Catonem,
virtutemne repraesentet moresque Catonis?
rupit Iarbitam Timagenis aemula lingua,
dum studet urbanus tenditque disertus haberi.
decipit exemplar vitiis imitabile: quodsi
pallerem casu, biberent exsangue cuminum.
o imitatores, servom pecus, ut mihi saepe
bilem, saepe iocum vestri movere tumultus!
libera per vacuum posui vestigia princeps,
non aliena meo pressi pede. qui sibi fidet,
dux reget examen. Parios ego primus iambos
ostendi Latio, numeros animosque secutus
Archilochi, non res et agentia verba Lycamben.
ac ne me foliis ideo brevioribus ornes,
quod timui mutare modos et carminis artem:
temperat Archilochi musam pede mascula Sappho,
temperat Alcaeus, sed rebus et ordine dispar,
nec socerum quaerit, quem versibus oblinat atris,
nec sponsae laqueum famoso carmine nectit.
hunc ego, non alio dictum prius ore, Latinus
volgavi fidicen. iuvat inmemorata ferentem
ingenuis oculisque legi manibusque teneri.
scire velis, mea cur ingratus opuscula lector
laudet ametque domi, premat extra limen iniquus:
non ego ventosae plebis suffragia venor
inpensis cenarum et tritae munere vestis;
non ego nobilium scriptorum auditor et ultor
grammaticas ambire tribus et pulpita dignor.
hinc illae lacrimae. spissis indigna theatris
scripta pudet recitare et nugis addere pondus
si dixi, rides ait et Iovis auribus ista
servas; fidis enim manare poetica mella
te solum, tibi pulcher. ad haec ego naribus uti
formido et, luctantis acuto ne secer ungui,
displicet iste locus clamo et diludia posco.
ludus enim genuit trepidum certamen et iram,
ira truces inimicitias et funebre bellum.



XX


Vortumnum Ianumque, liber, spectare videris,
scilicet ut prostes Sosiorum pumice mundus;
odisti clavis et grata sigilla pudico,
paucis ostendi gemis et communia laudas,
non ita nutritus: fuge quo descendere gestis.
non erit emisso reditus tibi. quid miser egi?
quid volui? dices, ubi quid te laeserit; et scis
in breve te cogi, cum plenus languet amator.
quodsi non odio peccantis desipit augur,
carus eris Romae, donec te deserat aetas:
contrectatus ubi manibus sordescere volgi
coeperis, aut tineas pasces taciturnus inertis
aut fugies Uticam aut vinctus mitteris Ilerdam.
ridebit monitor non exauditus, ut ille
qui male parentem in rupis protrusit asellum
iratus; quis enim invitum servare laboret?
hoc quoque te manet, ut pueros elementa docentem
occupet extremis in vicis balba senectus.
cum tibi sol tepidus pluris admoverit auris,
me libertino natum patre et in tenui re
maiores pinnas nido extendisse loqueris,
ut, quantum generi demas, virtutibus addas;
me primis urbis belli placuisse domique,
corporis exigui, praecanum, solibus aptum,
irasci celerem, tamen ut placabilis essem.
forte meum siquis te percontabitur aevum,
me quater undenos sciat inplevisse Decembris,
conlegam Lepidum quo duxit Lollius anno.




I


Cum tot sustineas et tanta negotia solus,
res Italas armis tuteris, moribus ornes,
legibus emendes, in publica commoda peccem,
si longo sermone morer tua tempora, Caesar.
Romulus et Liber pater et cum Castore Pollux,
post ingentia facta deorum in templa recepti,
dum terras hominumque colunt genus, aspera bella
conponunt, agros adsignant, oppida condunt,
ploravere suis non respondere favorem
speratum meritis. diram qui contudit hydram
notaque fatali portenta labore subegit,
comperit invidiam supremo fine domari.
urit enim fulgore suo qui praegravat artis
infra se positas; exstinctus amabitur idem:
praesenti tibi maturos largimur honores
iurandasque tuum per numen ponimus aras,
nil oriturum alias, nil ortum tale fatentes.
sed tuus hic populus sapiens et iustus in uno
te nostris ducibus, te Grais anteferendo,
cetera nequaquam simili ratione modoque
aestimat et, nisi quae terris semota suisque
temporibus defuncta videt, fastidit et odit,
sic fautor veterum, ut tabulas peccare vetantis,
quas bis quinque viri sanxerunt, foedera regum
vel Gabiis vel cum rigidis aequata Sabinis,
pontificum libros, annosa volumina vatum
dictitet Albano Musas in monte locutas.
si, quia Graiorum sunt antiquissima quaeque
scripta vel optima, Romani pensantur eadem
scriptores trutina, non est quod multa loquamur:
nil intra est olea, nil extra est in nuce duri;
venimus ad summum fortunae: pingimus atque
psallimus et luctamur Achivis doctius unctis.
si meliora dies, ut vina, poemata reddit,
scire velim, chartis pretium quotus adroget annus.
scriptor abhinc annos centum qui decidit, inter
perfectos veteresque referri debet an inter
vilis atque novos? excludat iurgia finis.
est vetus atque probus, centum qui perficit annos.
quid? qui deperiit minor uno mense vel anno,
inter quos referendus erit? veteresne poetas
an quos et praesens et postera respuat aetas?
iste quidem veteres inter ponetur honeste,
qui vel mense brevi vel toto est iunior anno.
utor permisso caudaeque pilos ut equinae
paulatim vello et demo unum, demo etiam unum,
dum cadat elusus ratione ruentis acervi
qui redit ad fastus et virtutem aestimat annis
miraturque nihil nisi quod Libitina sacravit.
Ennius, et sapiens et fortis et alter Homerus,
ut critici dicunt, leviter curare videtur
quo promissa cadant et somnia Pythagorea;
Naevius in manibus non est et mentibus haeret
paene recens? adeo sanctum est vetus omne poema.
ambigitur quotiens, uter utro sit prior, aufert
Pacuvius docti famam senis, Accius alti,
dicitur Afrani toga convenisse Menandro,
Plautus ad exemplar Siculi properare Epicharmi,
vincere Caecilius gravitate, Terentius arte.
hos ediscit et hos arto stipata theatro
spectat Roma potens, habet hos numeratque poetas
ad nostrum tempus Livi scriptoris ab aevo.
interdum volgus rectum videt, est ubi peccat:
si veteres ita miratur laudatque poetas,
ut nihil anteferat, nihil illis conparet, errat;
si quaedam nimis antique, si pleraque dure
dicere credit eos, ignave multa fatetur,
et sapit et mecum facit et Iove iudicat aequo.
non equidem insector delendave carmina Livi
esse reor, memini quae plagosum mihi parvo
Orbilium dictare; sed emendata videri
pulchraque et exactis minimum distantia miror.
inter quae verbum emicuit si forte decorum,
si versus paulo concinnior unus et alter,
iniuste totum ducit venditque poema.
indignor quicquam reprendi, non quia crasse
conpositum inlepideve putetur, sed quia nuper,
nec veniam antiquis, sed honorem et praemia posci.
recte necne crocum floresque perambulet Attae
fabula si dubitem, clament periisse pudorem
cuncti paene patres, ea cum reprendere coner,
quae gravis Aesopus, quae doctus Roscius egit:
vel quia nil rectum, nisi quod placuit sibi, ducunt,
vel quia turpe putant parere minoribus et quae
inberbes didicere, senes perdenda fateri.
iam Saliare Numae carmen qui laudat et illud,
quod mecum ignorat, solus volt scire videri,
ingeniis non ille favet plauditque sepultis,
nostra sed inpugnat, nos nostraque lividus odit.
quod si tam Graecis novitas invisa fuisset
quam nobis, quid nunc esset vetus? aut quid haberet
quod legeret tereretque viritim publicus usus?
ut primum positis nugari Graecia bellis
coepit et in vitium fortuna labier aequa,
nunc athletarum studiis, nunc arsit equorum,
marmoris aut eboris fabros aut aeris amavit,
suspendit picta voltum mentemque tabella,
nunc tibicinibus, nunc est gavisa tragoedis;
sub nutrice puella velut si luderet infans,
quod cupide petiit, mature plena reliquit.
[quid placet aut odio est, quod non mutabile credas?]
hoc paces habuere bonae ventique secundi.
Romae dulce diu fuit et sollemne reclusa
mane domo vigilare, clienti promere iura,
cautos nominibus rectis expendere nummos,
maiores audire, minori dicere per quae
crescere res posset, minui damnosa libido.
mutavit mentem populus levis et calet uno
scribendi studio: pueri patresque severi
fronde comas vincti cenant et carmina dictant.
ipse ego, qui nullos me adfirmo scribere versus,
invenior Parthis mendacior et prius orto
sole vigil calamum et chartas et scrinia posco.
navem agere ignarus navis timet, habrotonum aegro
non audet nisi qui didicit dare; quod medicorum est
promittunt medici, tractant fabrilia fabri:
scribimus indocti doctique poemata passim.
hic error tamen et levis haec insania quantas
virtutes habeat, sic collige: vatis avarus
non temere est animus: versus amat, hoc studet unum;
detrimenta, fugas servorum, incendia ridet;
non fraudem socio puerove incogitat ullam
pupillo; vivit siliquis et pane secundo,
militiae quamquam piger et malus, utilis urbi,
si das hoc, parvis quoque rebus magna iuvari.
os tenerum pueri balbumque poeta figurat,
torquet ab obscaenis iam nunc sermonibus aurem,
mox etiam pectus praeceptis format amicis,
asperitatis et invidiae corrector et irae;
recte facta refert, orientia tempora notis
instruit exemplis, inopem solatur et aegrum.
castis cum pueris ignara puella mariti
disceret unde preces, vatem ni Musa dedisset?
poscit opem chorus et praesentia numina sentit,
caelestis inplorat aquas docta prece blandus,
avertit morbos, metuenda pericula pellit,
inpetrat et pacem et locupletem frugibus annum:
carmine di superi placantur, carmine Manes.
agricolae prisci, fortes parvoque beati,
condita post frumenta levantes tempore festo
corpus et ipsum animum spe finis dura ferentem
cum sociis operum et pueris et coniuge fida
Tellurem porco, Silvanum lacte piabant,
floribus et vino Genium memorem brevis aevi.
Fescennina per hunc inventa licentia morem
versibus alternis opprobria rustica fudit,
libertasque recurrentis accepta per annos
lusit amabiliter, donec iam saevos apertam
in rabiem coepit verti iocus et per honestas
ire domos inpune minax. doluere cruento
dente lacessiti; fuit intactis quoque cura
condicione super communi; quin etiam lex
poenaque lata, malo quae nollet carmine quemquam
describi: vertere modum, formidine fustis
ad bene dicendum delectandumque redacti.
Graecia capta ferum victorem cepit et artis
intulit agresti Latio. sic horridus ille
defluxit numerus Saturnius et grave virus
munditiae pepulere; sed in longum tamen aevum
manserunt hodieque manent vestigia ruris.
serus enim Graecis admovit acumina chartis
et post Punica bella quietus quaerere coepit,
quid Sophocles et Thespis et Aeschylos utile ferrent.
temptavit quoque rem si digne vertere posset,
et placuit sibi, natura sublimis et acer;
nam spirat tragicum satis et feliciter audet;
sed turpem putat inscite metuitque lituram.
creditur, ex medio quia res accersit, habere
sudoris minimum, sed habet comoedia tanto
plus oneris, quanto veniae minus. adspice, Plautus
quo pacto partis tutetur amantis ephebi,
ut patris attenti, lenonis ut insidiosi,
quantus sit Dossennus edacibus in parasitis,
quam non adstricto percurrat pulpita socco.
gestit enim nummum in loculos demittere, post hoc
securus, cadat an recto stet fabula talo.
quem tulit ad scaenam ventoso Gloria curru,
exanimat lentus spectator, sedulus inflat:
sic leve, sic parvum est, animum quod laudis avarum
subruit aut reficit. valeat res ludicra, si me
palma negata macrum, donata reducit opimum.
saepe etiam audacem fugat hoc terretque poetam,
quod numero plures, virtute et honore minores,
indocti stolidique et depugnare parati,
si discordet eques, media inter carmina poscunt
aut ursum aut pugiles; his nam plebecula gaudet.
verum equitis quoque iam migravit ab aure voluptas
omnis ad incertos oculos et gaudia vana.
quattuor aut pluris aulaea premuntur in horas,
dum fugiunt equitum turmae peditumque catervae;
mox trahitur manibus regum fortuna retortis,
esseda festinant, pilenta, petorrita, naves,
captivum portatur ebur, captiva Corinthus.
si foret in terris, rideret Democritus, seu
diversum confusa genus panthera camelo
sive elephans albus volgi converteret ora;
spectaret populum ludis attentius ipsis,
ut sibi praebentem nimio spectacula plura;
scriptores autem narrare putaret asello
fabellam surdo. nam quae pervincere voces
evaluere sonum, referunt quem nostra theatra?
Garganum mugire putes nemus aut mare Tuscum:
tanto cum strepitu ludi spectantur et artes
divitiaeque peregrinae; quibus oblitus actor
cum stetit in scaena, concurrit dextera laevae.
dixit adhuc aliquid? nil sane. quid placet ergo?
lana Tarentino violas imitata veneno.
ac ne forte putes me quae facere ipse recusem,
cum recte tractent alii, laudare maligne:
ille per extentum funem mihi posse videtur
ire poeta meum qui pectus inaniter angit,
inritat, mulcet, falsis terroribus inplet,
ut magus, et modo me Thebis, modo ponit Athenis.
verum age et his, qui se lectori credere malunt
quam spectatoris fastidia ferre superbi,
curam redde brevem, si munus Apolline dignum
vis conplere libris et vatibus addere calcar,
ut studio maiore petant Helicona virentem.
multa quidem nobis facimus mala saepe poetae
- ut vineta egomet caedam mea - , cum tibi librum
sollicito damus aut fesso; cum laedimur, unum
siquis amicorum est ausus reprehendere versum;
cum loca iam recitata revolvimus inrevocati;
cum lamentamur non adparere labores
nostros et tenui deducta poemata filo;
cum speramus eo rem venturam, ut simul atque
carmina rescieris nos fingere, commodus ultro
arcessas et egere vetes et scribere cogas.
sed tamen est operae pretium cognoscere, qualis
aedituos habeat belli spectata domique
virtus, indigno non committenda poetae.
gratus Alexandro regi magno fuit ille
Choerilus, incultis qui versibus et male natis
rettulit acceptos, regale nomisma, Philippos.
sed veluti tractata notam labemque remittunt
atramenta, fere scriptores carmine foedo
splendida facta linunt. idem rex ille, poema
qui tam ridiculum tam care prodigus emit,
edicto vetuit, nequis se praeter Apellen
pingeret aut alius Lysippo duceret aera
fortis Alexandri voltum simulantia. quodsi
iudicium subtile videndis artibus illud
ad libros et ad haec Musarum dona vocares,
Boeotum in crasso iurares aere natum.
at neque dedecorant tua de se iudicia atque
munera quae multa dantis cum laude tulerunt
dilecti tibi Vergilius Variusque poetae
nec magis expressi voltus per aenea signa
quam per vatis opus mores animique virorum
clarorum adparent. nec sermones ego mallem
repentis per humum quam res conponere gestas
terrarumque situs et flumina dicere et arces
montibus inpositas et barbara regna tuisque
auspiciis totum confecta duella per orbem
claustraque custodem pacis cohibentia Ianum
et formidatam Parthis te principe Romam,
si quantum cuperem possem quoque; sed neque parvom
carmen maiestas recipit tua nec meus audet
rem temptare pudor quam vires ferre recusent.
sedulitas autem, stulte quem diligit, urget,
praecipue cum se numeris commendat et arte.
discit enim citius meminitque libentius illud
quod quis deridet quam quod probat et veneratur.
nil moror officium quod me gravat ac neque ficto
in peius voltu proponi cereus usquam
nec prave factis decorari versibus opto,
ne rubeam pingui donatus munere et una
cum scriptore meo capsa porrectus operta
deferar in vicum vendentem tus et odores
et piper et quidquid chartis amicitur ineptis.



II


Flore, bono claroque fidelis amice Neroni,
siquis forte velit puerum tibi vendere natum
Tibure vel Gabiis et tecum sic agat: hic et
candidus et talos a vertice pulcher ad imos
fiet eritque tuus nummorum milibus octo,
verna ministeriis ad nutus aptus erilis,
litterulis Graecis imbutus, idoneus arti
cuilibet: argilla quidvis imitaberis uda;
quin etiam canet, indoctum, sed dulce bibenti.
multa fidem promissa levant, ubi plenius aequo
laudat venalis qui volt extrudere merces:
res urget me nulla; meo sum pauper in aere.
nemo hoc mangonum faceret tibi; non temere a me
quivis ferret idem. semel hic cessavit et, ut fit,
in scalis latuit metuens pendentis habenae - ,
des nummos, excepta nihil te si fuga laedat:
ille ferat pretium poenae securus, opinor.
prudens emisti vitiosum, dicta tibi est lex:
insequeris tamen hunc et lite moraris iniqua?
dixi me pigrum proficiscenti tibi, dixi
talibus officiis prope mancum, ne mea saevus
iurgares ad te quod epistula nulla rediret.
quid tum profeci, mecum facientia iura
si tamen attemptas? quereris super hoc etiam, quod
exspectata tibi non mittam carmina mendax.
Luculli miles collecta viatica multis
aerumnis, lassus dum noctu stertit, ad assem
perdiderat. post hoc vehemens lupus et sibi et hosti
iratus pariter, ieiunis dentibus acer,
praesidium regale loco deiecit, ut aiunt,
summe munito et multarum divite rerum.
clarus ob id factum donis ornatur honestis
accipit et bis dena super sestertia nummum.
forte sub hoc tempus castellum evertere praetor
nescio quod cupiens hortari coepit eundem
verbis quae timido quoque possent addere mentem:
i bone, quo virtus tua te vocat, i pede fausto,
grandia laturus meritorum praemia. quid stas?
post haec ille catus, quantumvis rusticus, ibit,
ibit eo quo vis qui zonam perdidit inquit.
Romae nutriri mihi contigit atque doceri,
iratus Grais quantum nocuisset Achilles.
adiecere bonae paulo plus artis Athenae,
scilicet ut vellem curvo dinoscere rectum
atque inter silvas Academi quaerere verum.
dura sed emovere loco me tempora grato
civilisque rudem belli tulit aestus in arma
Caesaris Augusti non responsura lacertis.
unde simul primum me dimisere Philippi,
decisis humilem pinnis inopemque paterni
et laris et fundi paupertas inpulit audax
ut versus facerem; sed quod non desit habentem
quae poterunt umquam satis expurgare cicutae,
ni melius dormire putem quam scribere versus?
singula de nobis anni praedantur euntes:
eripuere iocos, venerem, convivia, ludum;
tendunt extorquere poemata: quid faciam vis?
denique non omnes eadem mirantur amantque:
carmine tu gaudes, hic delectatur iambis,
ille Bioneis sermonibus et sale nigro.
tres mihi convivae prope dissentire videntur
poscentes vario multum diversa palato:
quid dem? quid non dem? renuis quod tu, iubet alter;
quod petis, id sane est invisum acidumque duobus.
praeter cetera me Romaene poemata censes
scribere posse inter tot curas totque labores?
hic sponsum vocat, hic auditum scripta relictis
omnibus officiis; cubat hic in colle Quirini,
hic extremo in Aventino, visendus uterque;
intervalla vides humane commoda. verum
purae sunt plateae, nihil ut meditantibus obstet.
festinat calidus mulis gerulisque redemptor,
torquet nunc lapidem, nunc ingens machina tignum,
tristia robustis luctantur funera plaustris,
hac rabiosa fugit canis, hac lutulenta ruit sus:
i nunc et versus tecum meditare canoros.
scriptorum chorus omnis amat nemus et fugit urbem,
rite cliens Bacchi somno gaudentis et umbra:
tu me inter strepitus nocturnos atque diurnos
vis canere et contracta sequi vestigia vatum?
ingenium, sibi quod vacuas desumpsit Athenas
et studiis annos septem dedit insenuitque
libris et curis, statua taciturnius exit
plerumque et risu populum quatit: hic ego rerum
fluctibus in mediis et tempestatibus urbis
verba lyrae motura sonum conectere digner?
frater erat Romae consulti rhetor, ut alter
alterius sermone meros audiret honores,
Gracchus ut hic illi, foret huic ut Mucius ille.
qui minus argutos vexat furor iste poetas?
carmina compono, hic elegos: mirabile visu
caelatumque novem Musis opus. adspice primum,
quanto cum fastu, quanto molimine circum-
spectemus vacuam Romanis vatibus aedem;
mox etiam, si forte vacas, sequere et procul audi,
quid ferat et qua re sibi nectat uterque coronam:
caedimur et totidem plagis consumimus hostem
lento Samnites ad lumina prima duello;
discedo Alcaeus puncto illius; ille meo quis?
quis nisi Callimachus? si plus adposcere visus,
fit Mimnermus et optivo cognomine crescit.
multa fero, ut placem genus inritabile vatum,
cum scribo et supplex populi suffragia capto;
idem finitis studiis et mente recepta
obturem patulas inpune legentibus auris.
ridentur mala qui conponunt carmina; verum
gaudent scribentes et se venerantur et ultro,
si taceas, laudant quidquid scripsere beati.
at qui legitimum cupiet fecisse poema,
cum tabulis animum censoris sumet honesti:
audebit, quaecumque parum splendoris habebunt
et sine pondere erunt et honore indigna ferentur
verba movere loco, quamvis invita recedant
et versentur adhuc inter penetralia Vestae;
obscurata diu populo bonus eruet atque
proferet in lucem speciosa vocabula rerum,
quae priscis memorata Catonibus atque Cethegis
nunc situs informis premit et deserta vetustas;
adsciscet nova, quae genitor produxerit usus.
vemens et liquidus puroque simillimus amni
fundet opes Latiumque beabit divite lingua;
luxuriantia conpescet, nimis aspera sano
levabit cultu, virtute carentia tollet:
ludentis speciem dabit et torquebitur, ut qui
nunc Satyrum, nunc agrestem Cyclopa movetur.
praetulerim scriptor delirus inersque videri,
dum mea delectent mala me vel denique fallant,
quam sapere et ringi. fuit haud ignobilis Argis,
qui se credebat miros audire tragoedos
in vacuo laetus sessor plausorque theatro,
cetera qui vitae servaret munia recto
more, bonus sane vicinus, amabilis hospes,
comis in uxorem, posset qui ignoscere servis
et signo laeso non insanire lagoenae,
posset qui rupem et puteum vitare patentem.
hic ubi cognatorum opibus curisque refectus
expulit elleboro morbum bilemque meraco
et redit ad sese, pol me occidistis, amici,
non servastis, ait, cui sic extorta voluptas
et demptus per vim mentis gratissimus error.
nimirum sapere est abiectis utile nugis
et tempestivum pueris concedere ludum
ac non verba sequi fidibus modulanda Latinis,
sed verae numerosque modosque ediscere vitae.
quocirca mecum loquor haec tacitusque recordor:
si tibi nulla sitim finiret copia lymphae,
narrares medicis: quod quanto plura parasti,
tanto plura cupis, nulline faterier audes?
si volnus tibi monstrata radice vel herba
non fieret levius, fugeres radice vel herba
proficiente nihil curarier: audieras, cui
rem di donarent, illi decedere pravam
stultitiam, et, cum sis nihilo sapientior ex quo
plenior es, tamen uteris monitoribus isdem?
at si divitiae prudentem reddere possent,
si cupidum timidumque minus te, nempe ruberes,
viveret in terris te siquis avarior uno.
si proprium est, quod quis libra mercatus et aere est,
quaedam, si credis consultis, mancipat usus:
qui te pascit ager tuus est, et vilicus Orbi,
cum segetes occat tibi mox frumenta daturus,
te dominum sentit. das nummos, accipis uvam,
pullos, ova, cadum temeti: nempe modo isto
paulatim mercaris agrum, fortasse trecentis
aut etiam supra nummorum milibus emptum.
quid refert, vivas numerato nuper an olim,
emptor Aricini quoniam Veientis et arvi
emptum cenat holus, quamvis aliter putat? emptis
sub noctem gelidam lignis calefactat aenum;
sed vocat usque suum, qua populus adsita certis
limitibus vicina refugit iurgia: tamquam
sit proprium quicquam, puncto quod mobilis horae
nunc prece, nunc pretio, nunc vi, nunc morte suprema
permutet dominos et cedat in altera iura.
sic quia perpetuus nulli datur usus et heres
heredem alterius velut unda supervenit undam,
quid vici prosunt aut horrea? quidve Calabris
saltibus adiecti Lucani, si metit Orcus
grandia cum parvis, non exorabilis auro?
gemmas, marmor, ebur, Tyrrhena sigilla, tabellas,
argentum, vestis Gaetulo murice tinctas
sunt qui non habeant, est qui non curat habere.
cur alter fratrum cessare et ludere et ungui
praeferat Herodis palmetis pinguibus, alter
dives et inportunus ad umbram lucis ab ortu
silvestrem flammis et ferro mitiget agrum,
scit Genius, natale comes qui temperat astrum,
naturae deus humanae mortalis, in unum.
quodque caput voltu mutabilis, albus et ater.
utar et ex modico, quantum res poscet, acervo
tollam nec metuam, quid de me iudicet heres,
quod non plura datis invenerit; et tamen idem
scire volam, quantum simplex hilarisque nepoti
discrepet et quantum discordet parcus avaro.
distat enim, spargas tua prodigus an neque sumptum
invitus facias neque plura parare labores
ac potius, puer ut festis Quinquatribus olim,
exiguo gratoque fruaris tempore raptim.
pauperies inmunda domus procul absit: ego utrum
nave ferar magna an parva, ferar unus et idem.
non agimur tumidis velis aquilone secundo,
non tamen adversis aetatem ducimus austris,
viribus, ingenio, specie, virtute, loco, re
extremi primorum, extremis usque priores.
non es avarus: abi. quid? cetera iam simul isto
cum vitio fugere? caret tibi pectus inani
ambitione? caret mortis formidine et ira?
somnia, terrores magicos, miracula, sagas,
nocturnos lemures portentaque Thessala rides?
natalis grate numeras? ignoscis amicis?
lenior et melior fis accedente senecta?
quid te exempta iuvat spinis de pluribus una?
vivere si recte nescis, decede peritis.
lusisti satis, edisti satis atque bibisti:
tempus abire tibi est, ne potum largius aequo
rideat et pulset lasciva decentius aetas.

 Konstanta & 3 raraši 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Pavlu a jiné "divné" matky 

(10.5.2004 20:19:54)
Tak ja tedy nevim, jestli tomu Monty rozumi ci ne a je mi to celkem fuk. To ze zna nejaky citat v latine, neznamena a priori, ze umi latinsky cist nebo ze je nafoukana.
To jsi to cele opisoval(a)? No potes... to Ti nezavidim. Pokud je to jenom zkopirovane, to je takovy problem dat odkaz na stranku, kde to je? Nebylo by to lepsi, nez takovymhle dlouhatanskym latinskym textem "zamorovat" diskuzi? Pak nema mit Rodina problemy s behem :(
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Pavlu a jiné "divné" matky 

(10.5.2004 20:31:53)
Hm, Listy, a co? Sorry, ale já nemám náladu ani čas ti to překládat, sežeň si knížku "Vavřín a réva", nakl. Odeon, 1972, překlad Rudolf Mertlík. :o)
 la dida 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Pavlu a jiné "divné" matky 

(10.5.2004 22:27:55)
Citovat někoho neznamená rozumět celému jeho dílu, které vytvořil. Souhlasím s názorem, že bohatě stačil odkaz. To co sem autor(ka) vložil, nepatří do této diskuze a myslím, že mluvím za všechny - jdi si machrovat jinam.
 JaninaH 


Pro Ivu 

(10.5.2004 14:44:10)
Ivo,
omlouvám se, ale už se v několik dní trvající diskusi tak docela neorientuju, nejsem si vědoma, že bych někoho urazila, snad kromě Včielky, které jsem napsala, že mně (3, dík Sylvo, už to nikdy nespletu) ze svého příspěvku vychází jako hloupá slepice. Ale to nebylo míněno jako urážka, ale jako parafráze vyjádření Vcielky, že jí Monty ze svého článku vychází jako...(už nevím, jako co, a nemám bohužel čas to teď hledat). Můžeš mi napsat, který můj urážlivý příspěvek máš konkrétně na mysli (stačí datum a čas)?
Jinak bych chtěla uvést na pravou míru svůj "nekritický obdiv" k Monty. Ano, přiznávám se, jsem nekritický obdivovatel, ale nikoli osoby Monty, ale jejích článků na Rodině. Vždycky mě totiž pobaví i donutí k přemýšlení (a nejsem sama). Řekla bych, že jsem se v této diskusi hodně, opravdu hodně zastávala Montyina článku, a to hlavně z obavy, aby nechutné útoky na její osobu Monty neodradily od psaní na Rodinu. Myslím si totiž, že by bez Monty byla na hlavní stránce Rodiny dost nuda (je tohle nekritický obdiv?).
A na závěr: nemyslím si, že bych si v diskusi měl někdo s někým (a za někoho) vyřizovat.
J.
 Taky Jana H + Honzik 8mesicu 
  • 

To je prostě Monty :-) a nuti me zamyslet se nade mnou 

(6.5.2004 22:11:45)
Abych se priznala, ta zminka a koureni se mi nelibila (moje mama mi tak zneprijemnovala nejen velkou cast zivota, ale i pobyt v deloze), ale ta parba stala asi zato. No, to ze Te napadlo kreslit list marihuany do pisku je asi zvlastni a i u mne to vyvolava predstavu Tve osoby jako hasisaka, ale asi to byla nadsazka, protoze podle meho nazoru vykreslit list marihuany do pisku je temer nemozne. Asi Ti Monty ale zavidim. Ty kamarady a tak. Ja jsem se vdala do ciziny a jsem dost placha. Na hriste sice chodim, ale nejak se neodvazuju k ostatnim maminam priblizit (Nejradsi mam houpacku) Manzel sice taky zachod obcas umeje, ale jinak docela hodne pracuje a ja se spis nudim (ne ze by v nasem neprilis uklizenem byte nebylo co delat a TV taky, nastesti nemame) Mrzi me, ze vetsina nasich znamich pracuje, takze pres den, kdy ja nevim co, stejne nema cas, ale uz se to zacina zlepsovat. Trochu jsem se odvazala ted kdyz jsem byla na 14 dni u nasich v CR, ale zacinam uz taky mit chut na poradnou parbu (minuly tyden mi bylo 25, a na posledni jsem byla snad v 17ti) Bohuzel rockove kluby tu clovek nenajde - jenom same trapne ducduc. Na hudbu Ti Svycari proste vkus nemaji.
Taky Ti zavidim tu praci. Psani muze byt asi docela fajn. No, vezmu si z Tebe priklad a zkusim se sebou neco udelat (i s temi 16ti kg navic) Diky
PS: Ten detail s tim klicem byl fajn, umelecky.
 kytajz 


hurá nejsem divná 

(6.5.2004 21:08:10)
Dost jsem se pobavila nad Tvým sloupkem.Mám sice dítka uz pískovištím odrostlá(8a15),ale přesto mně to pomohlo.Byť matka puberťáka,taktéž nosim trička svých oblíbenců a stále chodím na zábavy.Je mi 34 a pokud nejdu vedle syna,sem tam se mi ještě stane,že mě někdo slečno osloví.A není ani opilý ani slepý(připomínka pro jednu komentátorku,jméno jsem zapomněla).Jen nesouhlasim s tou baňatou a hrozivou třicítkou.Mně právě ona otevřela oči a pochopila jsem,že život je jen jeden a v žádném případě ho nechci prožít ve škatulce:to se hodía to není vhodné.Proto se těším,až i synátor a zatím se on těší taky,vytáne maminu na zábavěna parket a nebudu jen máma v zastěře,ale pyšná na to ,že on se za mě nestydí.Takže neděste se nikdo třicítky,ale postavte se jí čelem,pak se vám možná podaří,že vaše děti vás nebudou brát jako buzerující matky,ale třeba se vám dostane ocenění ve tvaru:bavili jsme se o rodičich a ja řekl,ze je mám dost dobrý.Jo a záchod sice myju,ale s velkým odporem.
 Žaba (Darek, Alan a Dora) 


Monty není zrůda :-) 

(6.5.2004 22:27:58)
Já Montyin článek neberu jako oslavu jejího životního stylu - spíš jako výraz pochopení, že když je matkou, neznamená to, že není i člověkem sama za sebe - že nemůže dělat věci, které má ráda, že by se tím okamžikem musela podřídit všemu, co nám kde diktují ženské časopisy a reklamy... a ačkoli můj životní styl je (přinejmenším v některých bodech) úplně jiný než její, v tomto s ní naprosto souhlasím a mám radost, že je na světě další taková ženská, která dovede myslet i na něco jiného než kakání, čůrání, papání a uklízení.
Dokonce ji chápu i v tom vyhýbání se dětským hřištím. Já dělám totéž. Nevím, jak přesně to vidí Monty, ale já si říkám asi toto: "Vím, že děti to mají rády. OBČAS jim to dopřát můžu - nebo poprosím babičku - ale JÁ jsem taky člověk a taky mám svoje práva. Mě to prostě drtí, nesnáším to a nezvládám to. Když se jednou za uherský rok rozhodnu, že teda na hřiště půjdeme, začnu být nesnesitelná a protivná tím okamžikem, kdy to rozhodnutí učiním. Prostě mě to vytáčí. Podle mě to za těchto okolností nemá cenu. Vím, že tím děti ochuzuju a že to není ideální - ale nic, ani péče o děti, ideální být nemůže. Pokud jim dokážu ustoupit v jiných věcech a přizpůsobit se jim aspoň v něčem, nevidím důvod, proč by naopak aspoň něco nemohlo být podle mě a mých potřeb. Je dobře (a je potřeba) se dětem přizpůsobit a brát na ně ohled, ale není dobře být jejich otrokem (případně otrokem mateřství)."
A taky si nemyslím, že by Monty tvrdila, že matky by se NEMĚLY pěkně oblíkat, malovat atd. Pochopila jsem to tak, že nikdo by se neměl začít oblíkat a malovat a vůbec se nějak upravovat (nebo naopak neupravovat, to je fuk) podle toho, jaký číslíčko je na začátku cifry, označující jeho věk, nebo podle počtu dětí. Jestli to tak skutečně myslela, tak s ní plně souhlasím. Žena, která se malovala a strojila vždycky, by neměla začít nosit rozšmajdaný tenisky a vytahaný trička jenom proto, že je matkou (nebo že je stará) a už se pro ni nehodí se chovat mladě a třeba i svůdně - a žena, která se vždycky oblíkala především pohodlně, by se neměla začít strojit jenom proto, že by měla ve svém věku a stavu vypadat důstojně. Jde o to, že dokonce i třicetiletá žena a matka může být sama sebou. Nepřestává mě překvapovat, kolik lidí jako by to nevědělo.
A ještě jedna věc - nemám dojem, že by se Monty nějak dělala jiná, ona prostě jiná je. Chápu, že většina lidí zastává většinové názory, to vyplývá z podstaty věci. Ale nerozumím tomu, proč většina lidí zastávajících většinové názory nemůže pochopit, že ti, kdo se liší, se neliší z nějakých obskurních důvodů, že to není potřeba se odlišovat za každou cenu, projev mindráků, komplexů, případně přímo duševních chorob, že lidi zkrátka nejsou stejní a že je to dobře. A to, že si Monty nemá co říct s většinovými maminkami na pískovišti, není projevem toho, že by jimi opovrhovala (no, vlastně nemůžu mluvit za Monty, ale beru to podle sebe, a u mě to tak je), ale projevem toho, že si s nimi zkrátka opravdu nemá co říct. Možná je to neuvěřitelné, ale je to tak.

Žaba
 Sylva 
  • 

Re: Monty není zrůda :-) 

(6.5.2004 23:28:09)
Hmmmm....pokud si dobře pamatuju, já jsem na pískoviště nijak extra ráda nechodila ani jako malá. Některé děti mě pěkně štvaly. Rovněž jejich matky, které neustále ječely různé příkazy, většinou ty o tom neumazání. Když SE rozhodlo, že SE mi udělá radost tím, že půjdeme za ostatními dětmi na velké pískoviště, zkusila jsem to nejdřív ukecat na pískoviště před barákem (děti z ulice byly v pohodě a neprudily u toho jejich dozory). Pokud se nepodařilo, snažila jsem se pobyt mezi různě starými cizími dětmi zkrátit na nezbytně nutné minimum (hlad, žízeň...).

Nejsem poustevník a nebydlím v hlubokém lese na samotě. Ale i teď si své přátele ráda vybírám sama. A mám jich docela dost.
 Alexandra, dcérka (5,5) 
  • 

Re: Monty není zrůda :-) 

(7.5.2004 4:03:42)
Monty, si predovšetkým literárny talent, schopný pretaviť zážitky a pozorovania do nesmierne vtipného a čítavého textu. Predpokladám, že sa normálne živíš iným druhom písania a toto je osvieženie, ktoré si dopraješ, aby sa Ti v práci (alebo doma na materskej) neprášilo na mozog. Rovnako ako predpokladám, že si normálna, pestovaná a šarmantná mama dosť malého dieťaťa s umytou toaletou a Tvoja mystifikácia je viac ako vydarená (viď rozhorčené aj obhajujúce reakcie).
Matky v štýle zachladených hippies totiž nedokážu písať takým ľahkým perom a latinský názov marihuany nikdy nedokážu napísať so všetkými zdvojenými písmenkami v správnom poradí. Nehovoriac už o rastúcom pivnom bruchu, ktoré maskujú tými vyťahanými tričkami a čiernych alebo nijakých zuboch v zriedkavom úsmeve.
A pokiaľ ide o tú mladosť Monty, počkaj do štyridsiatky. Na ihriská už budeš posielať s (možno druhým) dieťaťom pestúnku a to prvé budeš vyháňať so psom, aby si aspoň chvíľu dalo odchod od počítača. Vlasy si dáš upraviť na príjemnú polodlhú variantu (nikdy nie na krátky blond, to už vo svete nikto nenosí, len Češky!), pretože Ti ten účes bude každý chváliť. Džínsy budeš nosiť ďalej, ale najlepšie sa budeš cítiť v tých značkových, pretože tie sú vymyslené tak, aby Ti robili výbornú postavu. A keď ju už ukážeš, prečo výsledný dojem likvidovať vyťahaným tričkom, keď aj tie reklamné sa teraz robia už "vyšlajfnuté"? Dobré kapely si na tom dávajú záležať, vydavateľstvá vedia, čo sa nosí.
Tá obuv - samozrejme tenisky a čím novší model, tým pohodlnejšie na behanie vonku so psom, keď už teda deti majú vlastný program. To, že Ti pritom nebude chutiť lacná cigareta, veľmi skoro pocítiš a nefajčenie za mesiac zmení Tvoju pleť na nepoznanie, takže urobíš kompromis a občasnú cigaretku si dopraješ len semtam pri pohári dobrého suchého bieleho vínka (červené + cigareta = migréna) s poloneznámym mužom, s ktorým si cvične, aby si nestratila kondíciu, zaflirtuješ. Vtedy dobre padne aj sukňa, vysoké podpätky a pulóvrik, kostýmček je fakt už niekoľko rokov dosť out.
Ale mám pocit, že to už dávno vieš, Monty. Teším sa na ďalšie články, inak fakt hrozí smrť udusením z tej Rodinnej záplavy pozitívneho prístupu k výchove potomkov :-)
 Alexandra, dcérka (5,5) 
  • 

Re: Re: Monty není zrůda :-) 

(7.5.2004 4:34:12)
Až teraz som sa prehrýzla diskusiou, že si Monty spisovateľka som doteraz nevedela, ale keď pôjdem najbližšie do Česka, určite si Pruvodce mateřstvím ... kúpim. Ahojte A.
 Iva 
  • 

Re: Re: Monty není zrůda :-) 

(7.5.2004 8:16:25)
Alexandra :))))))))))))))
Ty asi Monty fakt nepoznas, tipujem ze je to prvy prispevok ktory od nej
citas. Skus si vyhladat viac diskusnych prispevkov od nej a pochopis,
ze to o com pise je v jej pripade cista realita. Dobre som sa pobavila
ked som si ju predstavila podla Tvojho popisu :))))))))))))))
 Alexandra 
  • 

Re: Re: Re: Monty není zrůda :-) 

(7.5.2004 8:43:56)
Iva, pobavilo Ťa, že je Monty normálna, pestovaná a šarmantná, alebo predstava, aká by mohla byť v štyridsiatke? V tom prvom prípade sa Monty bude musieť priznať (najlepšie aj s fotkou) a v tom druhom by som jej to srdečne dopriala. Čítala som jeden z prvých článkov a ešte asi 2 dozadu. Rozhodne to tu oživila viac, ako nejaké hry pro prťata. Aj s tými cigaretami vo vrecku a záťahmi s fľašou vína zo stánku s neznámymi mladíkmi somravého typu.
Takže Monty, ako je to naozaj :-)))))))))))) ???
 Iva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Monty není zrůda :-) 

(7.5.2004 8:56:58)
Pobavilo ma to lebo Monty poznam(teda nie osobne) z fotiek, z diskusnych
prispevkov, aj z inych serverov. To co pise je z jej zivota (zachod,
trava...), mozno malicko nadsadene ale je to ONA, bez prikraslovania a
bez prehanania. Mozno by tu mohla hodit odkaz na jej tvorbu, je fakt
dobra v tom co robi, ma talent na pisanie, velmi jej fandim.
 Gréta 
  • 

Supermatka 

(7.5.2004 11:52:47)
Pettino,
to je hlavně superhospodyně! Zajímalo by mě, změnila se později?

Mně zase straší tato představa supermatky (ale neznám ji, jen to tak na mě doléhá ze všech možných informačních kanálů):

- ze všeho nejvíc se zajímá o blaho svých dětí, ráda si nich povídá se všemi známými i kolemjdoucími, těm také sděluje jméno dítěte, aby na něj mohli zavolat
- vždycky má na ně náladu
- nemá jiné plány, nebaví ji četba, filmy ani práce ve srovnání s možností hrát si na dětském hřišti
- každý den chodí na procházku, zejména s miminkem v hlubokém kočárku krouží nadšeně 2-3 hodiny po ulicích, neboť DÍTĚ MUSÍ NA VZDUCH
- nedělá jí problém okamžitě přestat kouřit (nejsem kuřačka, ale odvykání mi jako jednoduchá věc nepřijde)
- ochotně prosedí spousty hodin v čekárnách u lékařů
- těší se, až se dítě probudí z odpoledního spánku nebo ho po tu dobu vozí v kočáře
- nadšeně si hraje s panenkami, zvířátky a autíčky
- je zcela vděčná za jakoukoli pomoc s dítětem, neboť očekává, že dítě je pouze její starost přinejmenším do tří let
- baví ji nácvik na nočník

 Gréta 
  • 

Re: Monty není zrůda :-) 

(7.5.2004 11:08:58)
Žabo,
tak tohle bylo krásný a moudrý shrnutí.

Zdá se, že NIKDO v této diskusi vlastně nechodí rád na pískoviště. Kdo tam teda sedává a tráví dny?
Já určitě ne, už jsem měsíc jen doma :-(((.

Zajímavá je, jak se tu s určitým stylem oblečení spojuje neochota se zapojit do dětské hry a ušpinit se. Psala jsem, že mám ráda podpatky - jo, ale nosím je v současné době tak do kina, do města, ke svýmu doktorovi atd. Doma lítám v teplákách a lezu po zemi.
 Antonie 


Re: Monty není zrůda :-) 

(7.5.2004 15:11:01)
Konečně rozumný názor! Jsem dost popudlivý člověk,takže bych se asi nechala unést a nenapsala to tak pěkně a výstižně jako ty,takže díky za tvá slova a naprosto souhlasím :o)
 Pavla, 2 holky 
  • 

Re: Monty není zrůda :-) 

(11.5.2004 11:23:09)
Tak tohle byla presna trefa. Presne tak si to myslim, ale takhle dobre bych to napsat nedovedla...
 JaninaH 


Muži a (domácí) záchody 

(7.5.2004 8:02:41)
Znovu jsem si pročetla komentáře k článku. Hodně mě (2+2=4, díky, Sylvo) zaujala problematika mytí toalet - po česku záchodů. Možná by stálo za to nahradit anketu o kojení na veřejnosti, která je ostatně už dost stará a výsledky dost jednoznačné, průzkumem, kolik mužů je ochotných doma mýt záchod. Výsledky by mě opravdu zajímaly, protože ze zmíněných komentářů vyplývá, že pro některé ženy je nemyslitelné, aby jejich manžel myl doma záchod (!). To o mnohém vypovídá. U nás doma se na této činnosti podílíme s manželem rovným dílem, (stejně jako na používání toalety). Ale uvědomila jsem si, že ačkoli občas umyje záchod i dospívající dcera (s reptáním a dvěma vrstvami rukavic), ještě NIKDY jsem touto činností nepověřila dospívajícího syna! Považuji to za svoji chybu, nechci, aby z něj byl chlap, který považuje umytí záchodu "po druhých" za něco ponižujícího a nepřijatelného. Hodlám to okamžitě napravit. Chudák chlapec, kdyby věděl, co ho čeká dnes odpoledne, ze školy by nespěchal :-)))
J.
 VeronikaVeronika 


Re: Muži a (domácí) záchody 

(7.5.2004 8:51:13)
Hm, s tou anketou to není špatný nápad:-) Taky by mě zajímaly výslednky. Janino, založíš na to novou diskuzi? Když už, tak už, ne?;-)
 Emina 
  • 

Re: Muži a (domácí) záchody 

(7.5.2004 14:45:38)
Ahoj, to je moc dobry napad!! Hned jsem si sahla do svedomi, u nas kdysi existovala dohoda, ze mama sice cisti zachod, ale tata zase sitky od odpadu v koupelne, popr. odpad sam. Jak to vypada dnes je nabiledni, v zachazeni s NaOH jsem zrucny praktik a kamarad OO mi taky zustal. Myslim, ze v tom bude kus mesiaskeho komplexu, ten pocit, ze jen ja mohu po uklidu zanechat toaletu opravdu, hygienicky cistou..hehe:).
 babička, dvě vnoučata 
  • 

Jak k tomu přijdeme 

(7.5.2004 14:23:38)
Ahoj Monty,
po přečtení tvého článku a velké části diskuse jsem se rozhodla pozvednout prapor - a to za babičky. Jak to, že my jsme podle podtextu některých příspěvků -nuceny svými dcerami či snachami k neefektivnímu pobytu na hřišti s vnoučaty? Uvědomujete si vůbec naše potíže s dechem,když lezeme na skluzavky a jezdíme s dětmi dolů, protože vzhledem k malé postavě jim nemůžeme dávat "záchranu". A co naše záda - víte Vy vůbec, co to dá práce vytvořit pěkný hrad s několika tunely a odvodňovacími příkopy - a pak přijde nějaký fracek (většinou náš vlastní) a klidně na to dílo šlápne. V babičkovském poklusu za dětmi nemáme vůbec čas "hodit oko" na okolí, natož vést jakékoliv hovory (teda já nechápu, jak to Vy, maminky, stíháte). Pokud jde o mne, to oko bych obětovala pouze v případě, že by šlo o pěkný exemplář nějakého šikovnýho mužskýho v nejlepších letech, který by pomohl jeden a půlletou vnučku na prolezce přidržet, případně dohnat pětiletého vnoučka na kole. A taky by mi mohl dávat záchranu, když bych chtěla dětem předvést výmyk (ale na to už bych potřebovala ty mužský dva, mně to nešlo ani ve škole). Ale musím se i pochlubit - za svůj velký úspěch považuji, že jsem vnučku na dětském hřišti naučila nestrkat si vajglíky, které se zhusta povalují u laviček do pusinky, ale spořádáně je odnášet do koše. Ani byste nevěřily, jak je to zábavná hra - a navíc ekologicky výchovná. Akorát o tom nesmí vědět rodiče - především hygienicky zatížený tatínek (fakt je, že jsem nepátrala po tom, kdo u dcery myje záchod - hlavně že to nejsem já).
Sečteno a podtrženo - celý život člověk někam chodí, kam ho to třeba ani netáhne a je potřeba si ve všem najít nějaké - byť fiktivní - povyražení, Ať už dechu či zubů (v horším případě) a nebo srdce, duše a mysli. A teď už musím jít za dcerou - jestlipak mám nachystaný kyblíček (ten oblíbený, červený) a dvě lopatičky a bábovičky a....
Vaše babička
 A2 
  • 

Re: Jak k tomu přijdeme 

(9.5.2004 22:57:39)
Moc hezký,vtipný,milý.díky
 babička, 2 voučata 
  • 

Re: Re: Jak k tomu přijdeme 

(10.5.2004 9:09:31)
Jo, milý příspěvek, ale ty konce. Tak dlouho jsem se v sobotu povalovala po písku, až mě z toho "vzala záda". Od rána polykám prášky a nevím nevím, jak budu dnes v pracovním procesu budovat vyspělý kapitalismus. Takže pozor - jsem Vaše stáří (hm a ke všemu jsem na pískovišti byla úplně sama,žádnej dědeček, protože všichni ostatní rozumní obyvatelé sídliště si užívali vinohradského koštu vína na nedaleké terase. Dobře mi tak, nakonec každá nemoc je zanedbaný pití).
Babička (dnes v náladě na ulehnutí do rakve).
 Jitka, dcera 10 let 
  • 

Re: Jak k tomu přijdeme 

(10.5.2004 11:25:38)
Skvělý příspěvek v této diskusi.
Jinak to bylo spíš o tom, kdo koho trumfne.
Piště častěji.
 Ennywan 


Pro Monty - přiznání 

(7.5.2004 15:05:04)
Monty,
nejsem typ člověka, který potřebuje svoje názory na publikované články šířit veřejně (teda mimo téma homeopatie a s tím související problematiku zdraví), proto jsem neočekávala, že budu považovat za důležité, abych Ti napsala, jak se mi článek líbil. Ale pak jsem si řekla, že potřebuješ tu okamžitou odezvu, tak jsem si to rozmyslela :o) Přestože se nepovažuji za "normální" matku, tak jak ji v článku popisuješ, musím se přiznat, že ihned po přečtení jsem měla tendence Tě odsoudit. Holt i ve mně jsou předsudky :o) Ale. Přece jen jsem se svým úsudkem pár dní počkala, taky pro mě bylo podstatné projít si všechny komentáře. Četla jsem to několikrát a vyhledala jsem si i Tvé starší články. A dospěla jsem k závěru, že můj první dojem z Tebe, jako člověka, byl špatný. Netroufám si rozebírat a hodnotit Tvou povahu a životní styl (myslím, že bychom si v reálu taky nejspíš nepadly do oka a neměly si co říct) jako někteří (ostatně co je komu do toho, když se jich Tvůj život přímo nedotýká), ale musím otevřeně přiznat, že styl Tvého psaní, to, jak dokážeš vtipně komentovat situace a dění kolem sebe, tak to mě fakt dostalo (v tom pozitivním slova smyslu). Určitě se v knihkupectví poohlédnu po tom Průvodci, taky se těším na další články a souhlasím s názorem, že tady na Rodinu Tvé psaní zkrátka patří, stejně jako ostatní věci, které by člověk očekával třeba v té Betynce :o)
Na závěr si neodpustím ještě jednu poznámku. Z Tvých článků mám pocit, že všechna ta "odlišnost a nenormálnost" se vyvíjela a vyplynula z neutěšeného vztahu s matkou, že jí a spoustě lidí, kteří Tě od narození, chtě nechtě, ovlivňovali, zazlíváš, že už od mala k Tobě nepřistupovali jako k bytosti s vlastní osobností. Také proto se těším na další články (věřím, že jsou upřímné) třeba o výchově syna, jestli se Ti opravdu daří ty námi vnímané chyby a vzorce chování svých rodičů, které od nich prý nevědomky přebíráme, eliminovat.

Ještě jednou díky za Tvou "tvorbu" :o)

Jitka
 moona 


Uf, chcete mě? 

(9.5.2004 23:23:11)
Původně jsem si nemyslela, že přečtu skoro všechny příspěvky. Ale jsou přesně takové jako je život, různorodé a tím zajímavé. A promiň, Monty, zajímavější než tvůj článek. Ale tím nechci říci, že by nebyl dobrý, každý článek, který zbudí tolik reakcí je dobrý, to taky asi byl tvůj záměr?
Nevěřím, že opravdu řešíš svoje stáří, mimochodem, taky ji (30) mám za sebou, ale tvůj talent vzbudit tolik reakcí je úžasný, až ti skoro závidím.
Řekla bych nejraději, že tvoje problémy bych fakt chtěla mít, ale vzhledem k tomu, že moje vyjadřovací schopnosti nejsou na úrovni spisovatelské, patrně bych vyprovokovala k obraně tvé fanynky a počet příspěvků by trhnul rekord.
Já totiž nemám tolik času, abych se pitvala v pohledech maminek náhodně přítomných na místě mého pobytu, když jsem zrovna se svým dítětem, věnuji se hlavně jemu, občas také navštívím hromadná pískoviště, i když máme jedno doma, kvůli jeho postupné socializaci(nejdu na to příliš vědecky?), většinou jdu v teplákách(podle mě zdaleka nejpohodlnější druh oblečení) a baví mě si promluvit s různými maminkami(ale s některými tak max.1xměsíčně - jsou prostě jiný)a vzít si od nich ty nejlepší, nejzajímavější nápady(jsem parazit?).
Jsem odnaučený kuřák, ale zdůrazňovat krabičku cigaret mi připadá zbytečná póza.
Možná by jsi, Monty, měla chvíli žít někde jinde než v Praze, s tvým talentem by jsi z toho vytěžila určitě víc a my by jsme se taky víc pobavili.
Takhle to vypadá, že se jako člověk nevyvíjíš, že jsi poněkud zastydla.
Ale to je tou Prahou..
Maloměšťák Monika
 Sylva 
  • 

Re: Uf, chcete mě? 

(9.5.2004 23:34:35)
No, Božena Němcová taky neměla ve své době na růžích ustláno...

 jikio 
  • 

kol 

(10.5.2004 11:00:21)
jk
 HelenaB.+2kluci (13 a 9)+? 


nemytý záchod 

(10.5.2004 11:16:42)
Nechápu, to jako kdyby se vám ucpal, tak ho prostě necháte ucpaný a přestanete používat?
A k těm cigaretám, říkáš, že si děláš, co chceš. Budiž, pokud se to týká jen tebe samé. Ale cigaretami ničíš zdraví tvým dětem a to už bych nenazývala volnomyšlenkářství nebo nedospělost, ale nezodpovědnost!
 babička, dvě vnoučata 
  • 

Tvoje stáří 

(10.5.2004 13:32:06)
Ahoj Monty,
šem Tvoje štáří,právě mi vypadl pošlední žub a než mi udělají protéžu, tak trošku šišlu. Ale zkusím se polepšit- uf, je to těžký, ale jde to.
Zas již mě zastavují na ulici dvanáctiletí kluci. Někteří mě chtějí převést přes křižovatku, většina se však snaží vytrhnout mi kabelku s důchodem v eurech. V obchodem mě i nadále oslovují mladá paní, což přičítám dílem své kosmetikou nezasažené pleti, dílem počtu dioptrií prodávajícího personálu.V šalině se potácím na klandru a jsem hrdá, že můžu pustit sednout ekonomicky aktivní populaci, jež v potu tváře maká na můj důchod. Asi už je to napořád.
Při procházce s pravnoučaty mě už nikdo nesleduje - děti se už moc "nenosí" a tak přítomné osazenstvo maximálně uzavírá sázky, jestli se tady objevím ještě zítra a nebo jestli už budu po smrti.
Jako Tvoje stáří to nemám jednoduchý. Prameny hustých leč šedivých vlasu mi volně splývají po zádech sepnuty slušivou gumičkou. Nevidím se přesně, co mám napsaný na svým vytahaným černým tričku, ale z kapsy mi čouhá tuhý karton s adresou mého bydliště, kdybych se náhodou ztratila.A druhou kapsu mám taky náhodou plnou lékovek. Večer jdu totiž do klubu důchodců na komponovaný večer s Mňágou a Žďorpem a lehký marjánkový odér mně působí alergické reakce.
Ale hele, jako Tvoje stáří můžu prohlásit, že mám hodný děti a vnuky a vždycky mě hledají a nakonec i najdou, když se dlouho nevracím. Asi mě mají rádi. Už se na Tebe těším
Tvoje stáří
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Tvoje stáří 

(10.5.2004 14:28:39)
Fajn, už se začínám těšit. Nezní to tak úplně špatně. :o)))
 Sylvia 
  • 

Cool mamicky 

(10.5.2004 16:01:48)
Po precitani clanku mam pocit, ze by som mala zacat chodit kanalmi, pretoze nie som dostatocne "in". Necuha mi z vrecka krabicka cigariet a namalovat decku list zmienovanej rastlinky by ma teda ani vo sne nenapadlo. Malujem sa a nemam zdredovane vlasy. Nedavno som sa rozplyvala nad roztomilym zajacikom na detskych vecickach a kupujem si Prakticku Zenu. Som asi trapka, co? Cudujem sa, ze ma pustili na koncert Leningradskych kovbojov.
Monty, rob si srandu, aku chces, ale neurazaj ostatnych, ktori nie su podla teba dost "cool" a vedu "trapne" rozhovory o detskych prdikoch.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Cool mamicky 

(10.5.2004 16:05:32)
Musela jsem si ten článek přečíst ještě jednou, co kdyby náhodou... a fakt, já tam žádné urážení nenašla. Můžeš mi prosím vysvětlit, která pasáž je ta "urážlivá"? Opravdu to netuším.
 Misa3 


Re: Re: Cool mamicky 

(11.5.2004 18:10:00)
Monty, me se clanek prilis celkem libil( i kdyz jsi uz napsala lepsi), a nijak urazlivy rozhodne neni... Krome toho, pro toho, kdo nesouhlasi, kde zustalo stare dobre pravidlo, pro vsechny diskuze:" Nesouhlasim s vami, ale udelam vse, abyste mohl rict svuj nazor..."Je fakt, ze jsem nepekne setrela Petrulu, ale nejak jsem ji chtela pripravit na drsnou skutecnost, ze pokud driv neumre, jednou ji bude hroznych 30, straslivych 40, desuplnych 50, odpornych 60, hnusnych 70 atd. ze jsou kolem lide, kteri se tohoto strasliveho a des nahanejiciho veku dozili, a (jak podivne) v klidku ziji dal a dal...

Pokud se tykalo Tveho clanku, mam za to, ze jsi skutecne prilis malada, nez abys k sobe zvala stari (vim, ze je to pisen o Zagorove) a ze nekteri mladi skutecne nemaji chovani prilis vybrousene, ( kdykoliv je ironickym vrcenim zvedam z mist pro invalidy, vzdy si to znovu uvedomuji) ale proc se nad tim rozcilovat, ja to negativni co se tyka meho vzhledu a stari dokazu docela slusne preslechnout a zaujate anonymni kritiky nectu, a pokud nekdo mi chce neco vytknout, necht to udela primo, tj na mailovou adresu. Jinak to skutecne nestoji za odpoved...takze mam proste pocit, ze se kolem Tebe rozpoutala kampan, jako kdysi kolem mne, ze ji vedou nekteri lide( muze jit skutecne jen o jednoho dva lidi, kteri se zaregistruji tak 5x se timhle zpusobem bavi, asi fakt nemaji nic lepsiho na praci... Pokud to dostoupi k urazkam, ani to necti, za zkazenou hodinu dve to skutecne nestoji.
 nb  
  • 

,b  

(12.5.2004 20:47:48)
j c
 Misa3 


Re: ,b  

(13.5.2004 15:18:34)
Mily B, mohu mit indiskretni dotaz? To se s nami snazis nejakym kodem dorozumet. nebo Ti kolem prosel prave sef, tak jsi to proste odeslal, at tam bylo cokoliv?
 Jan "Albireo" Kučera 
  • 

Bravo! 

(3.8.2004 13:53:09)
Výborný článek, Montynko!

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.