| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Pane premiére

 Celkem 217 názorů.
 Jarka, 1 dítě 
  • 

DPH a pleny 

(29.1.2004 11:05:38)
Milá matko,
obávám se, že Vám pan premiér ani neodpoví, protože už včera večer v televizních novinách bylo národu sděleno, že zdražení plenek vykompenzují zvýšením porodného. Takže chybí jen maličkost - abyste znovu porodila, protože jinak máte holt smůlu... Ale píšu hlavně proto, že obdivuji Váš optimismus, když Vám na vládní politice vadí hlavně ty zdražené pleny. Ono s látkovými plenami se dá dobře vyžít, přece jen je neperete v noci v neckách a na valše, od třech měsíců věku dítěte je ani nemusíte žehlit, takže to bych až tak katastroficky neviděla. (Sama jsem s dcerou používala jen látkové pleny - byly jsme samy a na papírové pleny jsme prostě neměla.) Mě spíš vadí celá reforma veřejných financí, založená na principu vycucat z těch nejméně bohatých co nejvíce peněz a potažmo zlikvidovat malý a střední podnikatelský stav. Žiju na malém městě a dost mě drásá, že v důsledku zavádění reforem páně Špidly už skončily tři obchody v mém okolí, takže když teď budu chtít koupit oblečení na sebe nebo na dceru, budu muset buď jít nakupovat k vietnamcům (jejich obchody utěšeně přibývají) a nebo sednout do auta a jet do nějakého (od nás vzdáleného) hypermarketu. Jestli to takhle půjde dál, nebudete mít možná brzy ani kde ty pleny kupovat!
PS-Nemyslela jsem tento příspěvek nijak jízlivě na Vás osobně, naopak si myslím, že máte pravdu. Jen jsem chtěla naznačit i širší souvislosti.
 Jitka 
  • 

Re: DPH a pleny 

(29.1.2004 15:03:04)
Báječný! Takže nám zvýší porodný a jednou třeba zavedou i vyšší přídavky na děti. Nedosáhnou ničeho jiného než zvýšení porodnosti....u jistého nepřizpůsobivého etnika! Já se divím, copak to nevidí? Copak jim to neni jasný, že děti nebudou mít slušný kaskadéři ale ti, kteří se množí jako krysy????????
 Ivca a Dada 


Re: Re: DPH a pleny 

(29.1.2004 20:28:08)
Naprosto souhlasím, to byla moje první myšlenka, komu opět nahrávají?Opět lidem, kteří pro stát nikdy nic neudělali a jen bezohledně od státu berou a berou.
 Pavel 
  • 

Vládní politika 

(29.1.2004 12:07:18)
Ahoj všem,
je to 14 dní, co jsem psal soudruhu Škromachovi velmi nasr**** - rozhořčený dopis, odpovědi jsem se samozřejmě nedočkal.
To jsem ještě nevěděl o další "vládní pomoci" pro rodiny s malími dětmi.
Stále si stěžují na nízkou porodnost, tak nám seberou peníze v domění, že se to zlespší.
Manželka má za měsíc do porodu a děsím se toho, co nám ještě zdraží, aby nás podpořili.
Největší chyba vlády není její politika, ale její existence. Jsou jako holubi, všechno pos***rou.
Hodně štěstí všem rodičům "kaskaderům", ať se daří.
 Pavel 
  • 

Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 13:56:12)
Vážený pane ministře Škromachu,
nikdy jsem nefandil politice Vaší strany, ale kdyby se nyní konaly volby a neměl bych možnost jiného výběru než ČSSD a KSČM, volím bez dlouhého rozmýšlení KSČM.
Je mi 30 let, takže si z totality něco pamatuji. Tehdy to nebylo se sociální politikou nikterak růžové, ale to, co předvádíte Vy, to se nedá nezvat žádným slušným slovem.
Dnes byla moje manželka na sociálním odboru naší Městské části zjistit, na jaké dávky v mateřství máme nárok. A víte, na jaké dávky má moje rodina nárok s mým průměrným platem 12 000,- čistého? Jistě víte! Jsme totiž velmi "bohatá" domácnost, takže nedostaneme NIC!
Chtěl bych Vás a Vaše kolegy z vlády vidět, jak vyžijete z 9 200,- Kč, které jsou životním minimem pro tříčlennou rodinu s malým dítětem.
Všichni se strašně divíte, jak jako národ stárneme.Tak se přestaňte divit a začněte podporovat rodiny s malými dětmi.My, co žijeme v podhradí a poctivě pracujeme, si rodinu dovolit nemůžeme! To, že je manželka v jiném stavu, nás řadí mezi "kaskadérské rodiny", které to musí nějak překlepat pouze z lásky ke svému dítěti.
A Vaše návrhy na odchodu do důchodu až v 73 letech...... chtěl bych vás vidět u soustruhu v takovém věku. Asi by Vám ten Váš úsměv zamrznul. Přestaňte se hádat o Vaše nehorázné platy a stupidní imunitu a začněte myslet na lidi, kterým vděčíte za svá korýtka!!!
Vzhledem k neutěšené vládní politice musíte dostávat podobných dopisů tisíce denně.
Přesto by mě mile překvapilo, kdybych se od Vás dočkal odpovědi, kde nebudou pouze plané fráze, jako ve Vašich předvolebních slibech, ale konkrétní návrhy, jak tuto neutěšenou situaci chcete řešit.
Na závěr tohoto e-mailu chci upřímně říci, že ač jsem lidumil, kdyby se nyní konala defenestrace, rád budu držet kopí pod otevřeným vládním oknem…..


Pavel Matoušek
 Kamila 
  • 

Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 14:05:11)
Pane Pavle, klobouk dolů, lépe by to určitě nikdo nenapsal. Tohle by přesvědčilo i mě. Nádherný dopis. Vážně
 Jarka, 1 dítě 
  • 

Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 14:36:37)
Pavle TLESKÁM!!!
PS - Bylo-li by druhé kopí, stavím se do první řady!!!!
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 15:32:02)
Nezlobte se, ale nesouhlasím. Je mi (přesněji - letos mi bude) 30, také si ledacos pamatuju a to, co si pamatovat nemůžu, jsem se dočetla v literatuře nebo dozvěděla od přímých účastníků, ale nikdy bych nevolila KSČM, dokonce ani kdyby to byla jediná strana v republice nebo - nedej Bože - na světě. Je mi milejší pokřivená demokracie, než "přímočará" totalita. Už jsem slyšela spoustu lidí naříkat, jak to bylo za komunistů lepší, protože měl každý práci, mlíko stálo dvě koruny, máslo deset, a i k móři do Bulharska se prostej člověk podíval. A co prý dneska máme z otevřených hranic, když stejně nemáme peníze na to, abychom se do zahraničí podívali?
Je mi z toho, upřímně řečeno, dost na blití. Já jsem a vždycky budu pro to, aby byla KSČM, stejně jako všechny strany a hnutí, která staví svou ideologii na potlačování práv a svobod jakékoli skupiny lidí, postavena mimo zákon.
Volit KSČM není žádné řešení. Uvědomte si konečně, že vláda a parlament se skládá z lidí, které jsme tam poslali MY, voliči. Oni jsou naši zaměstnanci a pokud se neosvědčí, máme jim my dát padáka a příště je nevolit. V parlamentu sedí pořád stejní lidé, takže chyba není ani tak v nich jako v nás. Nevolme ČSSD, ODS, KDU-ČSL - volme jiné strany, dejme jim příležitost ukázat, co v nich je. To je ten náš zaprděný konzervatismus: "radši provařený blbec a škodič, od kterého ZHRUBA víme, co můžeme čekat, než neznámý, od kterého můžeme čekat bůhví co".
Takhle si de facto stěžujeme jen na vlastní neschopnost, protože občan není poddaný státu - je to přesně naopak.
 Pavel 
  • 

Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 15:36:58)
Teorie je to hezká, ale praxe je jiná.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 15:46:00)
Ne, to není teorie, to je fakt. Zvolili jsme si je, aby zastupovali NAŠE zájmy, nikoli zájmy svých panděr. Když to nedělají tak, jak bychom si představovali, ať jdou do prdele. Živíme je MY z našich daní, z každé krabičky cigaret, z každého rohlíku, to všechno jsou peníze, které MY dáváme státu... a on je za to povinnen pro nás pracovat. To je normální princip parlamentní demokracie, to, že to spousta lidí nechápe a pořád uvažuje totalitně, za to jim nikdo nemůže. :o)
 Pavel 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 16:25:42)
Když nebudu v práci dělat to, co po mě šefové chtěj, tak letim.
Politici si dělaj, co chtěj....
....jak je hned vyhodíme?
Jak jim dame §53 - strátu důvěry?
Musíme počkat, až jim vyprší mandát...
....za tu dobu toho ještě dost poserou.
 Pavel 
  • 

Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 15:43:24)
Vy, co chcete znát případnou odpověď pana ministra, tak přikládám link na jeho web.
Dopis jsem pojal jako otevřený, takže jsem ho prezentoval i tam.
http://www.zdenek-skromach.cz/
 Gréta 
  • 

Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 16:44:21)
No, určitě máte nárok na rodičovský příspěvek a pravděpodobně i mateřskou. Chápu, že 12 000 + 2 500 na rodinu není moc, ale co byste vlastně chtěl? Dostávat od státu další peníze, protože jste se rozhodli mít dítě? Na tomto fóru se svým názorem určitě nesklidím pozitivní odezvu, ale myslím si - kdo to podle vás má všechno platit? Většina rodin dostává sociální dávky, příspěvky na dítě atd. To je přece úplně špatně!
Např. Vy při svých 12 tis. čistého dáváte státu měsíčně dalších 8 tisíc na daně a pojištění (pokud jste zaměstnanec). Při nižších daních nebo vyšších odpočitatelných položkách by Vám zbylo mnohem více a nemuselo by se Vám "milostivě" vyplácet něco ze sociálních dávek, které jste si takto předplatil!
Proto bych být Vámi apelovala ne na nedostupnost sociálních dávek, ale na snížení daňové zátěže.
 Lysinka+Niky 3/04,Aduš 10/07 


Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 16:58:58)
Uz se na to nemuzu koukat!
Takze podle vas je dostavat socialni davky, kdyz to potrebujete, spatne, ale platit dane na lidi, kteri nikdy nepracovali, protoze maji rucicky dozadu, to je dobre!!
Libi se mi udiv politiku, ze je nizka porodnost. Proc se divi? Clovek si plati x let dane a musi to delat, nema na vybranou. A kdyz potom chce na oplatku pomoct, tak se mu vsichni akorat vysmejou. Jsem rada, ze z mych dani zijou nemakacenka a ze maji pani poslanci na to, aby si spolu mohli nacpat pupky za nase penize. Tahle veta byla ironicka - jen aby bylo jasno!!!
Me se totiz zda, ze vy byste do nasi vlady zapadla velmi dobre. Nechcete kandidovat???
 Pavel 
  • 

Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 17:04:26)
Milá dámo,
Daně platit, to musim! Chtít po státu příspěvky ne.
Takže paní ne bo slečno chytrá, kžyž je někdo lempl a chce peníze po státu, tak je to OK, že.
Stát mu dá napapat, zaplatí za něj sociálku a zdravotku, přispěje mu na bydlení..... to je podle Vás v pořádku..
Poctivě makat..... já vůl!!!
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 17:12:15)
Tady ale byla řeč o tom, že v případě nižšího daňového zatížení by vám k těm 12.000,- přibyly třeba dva nebo tři tisíce korun, takže byste žádné sociální dávky nepotřeboval. :o)
 Gréta 
  • 

Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 18:21:31)
Pavle,
podle mě je těhotenství a mateřství v úplné rodině normální situace, nikoli stav nouze (přijdu o práci, bydlení, ... potřebuju pomoc státu, protože je to nad mé síly). Proto mi přijde nepatřičné, že by se měl řešit sociální dávkou. Podle mě byste měl v takové situaci platit prostě mnohem menší daň (nebo nulovou nebo zápornou, kéž by!!!), aby se minimalizovaly náklady na úředníky.
Ještě se vrátím k tomu, co jsem psala v předchozím příspěvku: Vaší paní opravdu nedají mateřskou a rodičovský příspěvek?

Jinak se mě mírně dotklo, jak mě osočujete - já Vás neurážela... A že si myslím, že platit nemakačenky je OK.... no, to si teda rozhodně nemyslím, ale jaké konkrétně máte na mysli? Lidi, co ztratili práci a nemohou novou sehnat? Asi lidi, kteří se práci cíleně vyhýbají. Mám pocit, že dostanou podporu půl roku a pak nic, ne? A musejí obcházet zaměstnavatele a říkat jim, že se nechtějí nechat zaměstnat. Pro mě by to byl trest za ty peníze :-)))) Abych jen nevtipkovala, myslím, že to s Vaším případem souvisí jen velmi vzdáleně, a to v objemu peněz vydaných ze státního rozpočtu (resp. nepřijatých). Jinak je tato situace na řešení na úřadech práce, kde podobné lidi mohou rozpoznat, neboť se se všemi žadateli dost často stýkají.

Pro vyjasnění moje konkrétní situace - dvě děti, třetí na cestě, pracuju doma. Když jsem si šla vyřídit rodičovský příspěvek, vrazili mi do ruky dva další papíry na potvrzení a to mě taky dostalo :-)

 kamilka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 18:30:23)
To je lepší dát dítě do jeslí, nebo makat doma a nemít čas na hraní a výcovu dítěte? Vždyť stát by měl mít zájem na tom, abychom vychovaly správné človíčky, nestresované tím, že rodoče musí být stále v práci aby bylo z čeho žít.
 Gréta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 18:46:44)
A kdo je ten stát? To jsme my všichni. Tak se zeptejte lidí okolo sebe, kdo je ochoten platit dostatečnými penězmi armádu maminek, aby tyto měly dost času na děti a nebyly stresované. Tj. dát víc ze svého, aby se maminky měly lépe. Peněz je na všechno málo, vždyť jsou na tom špatně důchodci, postižení lidé, ti, kdo přišli o práci, kultura, školy... Všude by se peníze hodily a nemyslím to vůbec ironicky.
 Pavel 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 18:53:26)
My obyčejní lidé jsme jen otroci státu. Makat a platit, aby se mocipáni měli.
Už jsem to tu psal, když nebudu plnit pracovní povinnosti, tak vyletim hned.
Politici je neplní, ale vyhodit je nemůžeme.
Já jsem realista, takže to, že jsem stát, mi v situaci, kdy jsme si všichni rovní, ale někteří jsou rovnější, moc nepomůže.
 Gréta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 18:33:31)
Zapoměla jsem ten úplně zásadní argument proč ne sociální dávky, ale menší daně:
Když nepracujete, neplatíte daně a z menších daní nemáte vůbec žádnou výhodu!!! Zatímco čím více pracujete, tím větší výhodu máte.
Naopak když si jdete na sociálku jak vy, tak ten nemakačenko, on dostane víc!!! (Tak to teď funguje.)
Dohromady z toho tedy vyplývá, jak psala Monty, podpora pracujících rodin s dětmi (jako jste Vy), nikoli těch, kteří jsou živi ze sociálních dávek a nehodlají jinak.
 Jiřina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 18:43:23)
Greto,
ale já chci pracovat! Ale až po mateřské. Myslím si, že mateřská by měla být časem pro dítě, jeho výchovu a vše co je s tím spojené. Jestliže vychovám špatně své dítě, kdo na to doplatí i mimo mě? Stát. Tak proč neumožní alespoň trochu lepší žití maminám na mateřské. Viz. třeba kausa pleny. Tomu říkám pomoc.Pracovat doma je možné, ale v naprosté většině jde o podvody, pokud neumíme třeba účetnictví apod.
 Gréta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 18:59:36)
Já nikoho nenutím pracovat při mateřské! Ani si nemyslím, že je to možné nějak obecně doporučit jako řešení finančních problémů na mateřské. Viz nedávná diskuse o minimálním sociálním pojistném zde na Rodině. O sobě jsem to psala jen pro dokreslení, že o problému něco vím a nepíšu teorie.
Já osobně pracuju spíš málo, času na děti mám dost, nemám ho na televizi, perfektní úklid a návštěvy kamarádek. Ale vybrala jsem si to sama a baví mě to mnohem víc než třeba ta televize.
Pokud vím, tak právě věci kolem účetnictví nebo počítačů se z domu dělat dají. Je lepší si takovou práci sehnat dávno před mateřskou, pak už jen pokračuješ a nemusíš shánět někoho, kdo Ti ji dá.
 štěpánka 


Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(30.1.2004 9:16:54)
Gréto tleskám. Neprosto s Vámi souhlasím. Manžel i já jsem vysokoškoláci. Syn se nám narodil 2 roky po škole. Měli jsme v té době již vlasní bydlení ( hypotéku na bedrech ) a starší automobil ( také za mírné splátky ). Ačkoliv jsme před mým nástupen mateřskou dovolenou byli téměř typickými předtaviteli střední vrstvy, pak se vše velice rychle změnilo. Při zvýšeném počtu členů domácnosti jsme přišli o jeden plat. Ačkoliv jsme po dobu 2 let odevzdávali státu velice pěkné peníze ( daně, sociálku ), nebyli jsme pak při našem sníženém příjmu považováni za sociálně potřebné, nedostali jsme ani ty nejnižší přídavky na dítě ( neboť se posuzují příjmy 1 nebo 2 roky zpětně ). "Pokud jsme chtěli rodinu, měli jste si na ni našetřit" byla slova sociální pracovnice. My jsme si "bohužel" šetřili na bydlení, abychom dítě přivedli pod vlasní střechu.
Kdyby existovala nulová daň pro rodiny s dětmi, kdy jeden rodič se o dítě do 3 let stará nepřetržitě, určitě bychom nemuseli chodit "prosit". Nyní uvažujeme o druhém dítěti a i když na tom nejsme finančně špatně, nevím, zda se zařadit mezi kaskadéry a zase spadnout tam, kde se už jednou byli.
 Pavel 
  • 

Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 18:34:48)
Ja reaguju na aktuální situaci, tzn žádost o sociální dávku.
Daně mi nesnížej. Ještě zdražej co můžou.
Vy všichni říkáte, co by bylo nejideálnější.
Ale to je utopie, tak využiju zákonné prostředky - žádost o soc. dávky.
Až vyhážou byrokraty, přestanou se kapsovat a začnou politiku pro lidi a pro stát, pak budou diskuze tohoto typu zbytečné.

Mě se dotýká, že ze mě oponenti mých názoru dělaj příživníka.
A jakýkoliv náznak tohoto jednání ve mě vzbuzuje vztek - to je na vysvětlenou o napadání.
 kobliha s koblížkem Kubíkem 


Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 18:53:38)
Myslim, ze u vetsiny lidi je to jejich lenost a nevole. Jsou zvykli na to, ze za komara dostali vsechno hned a zadarmo a dneska si mysli, ze kdyz zvoli socdemaky, tak to bude to same. Ve vasich prispevcich jsou stale nejaka "ale" a "nejde to". Musite chtit a taky pro to neco udelat, treba se dal vzdelavat.
 Pavel 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 18:54:54)
BTW: volil jsem ODS
 Alena 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 19:05:30)
No Kobliho, od tebe to sedí :o)),
 kobliha s koblížkem Kubíkem 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 19:17:00)
Aleno, proc myslis?
 kobliha s koblížkem Kubíkem 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 19:33:31)
Budu svobodna matka takze uz dnes mam dve zamestnani, stale se ucim Aj a jeste pred porodem se chystam rychle dodelat ridicak. Doufam, ze mi ta druha prace vydrzi (snazim se ji udrzovat) a alespon neco malo si privydelam. Je fakt, ze mam v dome rodice a jeste segru, takze v pripade nutnosti alespon nekdo pohlida.
No, a ten napad s hlidanim nejakeho dalsiho spunta taky neni k zahozeni.
Alo, myslim, ze pro to delam dost a taky doufam, ze to bude efektni :o)
Ale jestli jsem te, Aleno, spatne pochopila, budu rada kdyz mi to vysvetlis.
 Jasanka 2 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(30.1.2004 9:32:28)
Tak to znám, tyhle samoživitelky. To na tom budeš finančně lepší, než matka na MD, která je vdaná. Proto jsi klidná viď. Budeš mít sociální dávky od státu 3x tak velké, než my, co jsme vdané.
 moona 


POMOCNOU RUKU NAJDEŠ NA KONCI SVÉHO RAMENE 

(30.1.2004 10:09:22)
Přidávám svůj hlas pro menší objem peněz, který milostivě rozděluje naše vláda, ať je tam kdokoli, čím více jich mají, tím více se jich po cestě ztratí.
Naše daně jsou takové lízátko, každý úředník si lízne.....
Nechci, aby se o mě někdo staral, žijeme v době, kdy se o sebe každý musí postarat sám, což bohužel někteří socialisti dosud nepochopili. Nechci se hrbit u úředníka s prosbou o soc.dávky, chtěla bych ale, aby mladým rodinám neházeli klacky pod nohy v podobě zvyšování DPH u plenek apod.
Vládo! Snižte daně, budeme víc utrácet, což stejně drží naši ekonomiku nad vodou a zvyšte odpočitatelnou položku na dítě, aspoň na 38000,-, my se o sebe nějak postaráme.
A sociální dávky dejte těm, co to opravdu potřebují(né sobě).
Mamina Monika, 10m dcera
 kobliha s koblížkem Kubíkem 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(30.1.2004 18:11:08)
No, Jasanko, to od tebe nebylo zrovna fer. Klidna tedy nejsem, protoze taky nevim jestli to vsechno sama zvladnu, jen jsem chtela rict, ze je lepsi neco zacit delat a nespolehat priliz na to, ze mi nekdo neco bude davat zadarmo. A neustale remcani a stezovani a takzvana "blba nalada" taky nikomu z problemu nepomuze :o)
Souhlasim s nazory Monty a Grety.
 Hana, půlročňátko 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(3.2.2004 10:31:32)
No tahle hláška mě dostala. Nelíbí se mi, když mladý nesezdaný pár, který čeká dítě, tvrdí před úřady, že spolu nežije... a pak mamina dostává neoprávněně vyšší soc.dávky. Ale někdy zůstane maminka s miminem opravdu sama - a pak jsou vyšší dávky namístě. V tomto případě je velmi zcestné závidět matce-samoživitelce její o něco vyšší přídavky....

PS. My tatínka máme a jsem vdaná. :-)
 Corra 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(3.2.2004 11:02:03)
Hanko,chápala bych to v situaci,kdy tito mladí nemají kde bydlet a musí platit nehorázné peníze za podnájem i malinkého bytu.Když si muž-dělník vydělá 7 tisíc,tak potom je to těžké.Ale nepochopím to kdy je ona na mateřské,on je evidovaný na UP jak nezaměstnaný,ale pracuje.A každý rok jezdí na dovolenou k moři
 Pavlína 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(3.2.2004 11:20:07)
Na jednu svobodnou matku, která je bez prostředků připadá tak deset žen, které žijí s druhem tváříce se , že jsou samoživitelky. Jestli tobě připadá fér, že tito lidé mají měsíčně cca o takových pět tisíc víc na soc. dávkách než sezdané páry, tak to jsi : a)tak velkorysá nebo za b) měsíční příjem vaší rodiny je takový, že ti na nějaké koruně navíc pro tyto lidi nezáleží.
Za sebe mohu říci, že můj manžel (aby přilepšil rodinnému rozpočtu - jsem také na MD a máme dvě děti), musí odpracovat 2 - 3 víkendy v měsíci. Je to samozřejmě na úkor rodiny a dětí, kterých si moc neužije. Mojí sousedce, která se před úřady staví do pozice samoživitelky (ovšem doma má chlapa jako já), stačí zajít na úřad a má vystaráno. Ten její se může o víkendech "válet" doma. Jsou na tom finančně jako my. Jestli tobě takové věci nevadí, mně tedy ano. A moc.
 Corra 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(3.2.2004 11:33:26)
Pavlíno,jsem na MD se třetím dítětem.Manžel podniká a pracuje 13 hodin dennně(od 6 ráno) kromě neděle.Na penězích to ted nebude několik let znát,protože platíme dost vysokou pujičku.Takže v konečném součtu máme trochu nad ŽM.
Už jsem to tu jednou psala.Víš co dělají bezdomovci a spousta recidivistu?Koncem léta udělají nějkomu nějakou škodu a takřka dobrovolně se nechají zatkonout.Velice dobře ví,kolik za co mužou dostat.A na zimu si jdou to tepla,stravu 3 krát denně mají zajištěnou,teplou vodu taky,..........Denně jsou náklady na takového člověka 1200Kč(je to částka uvedená před dvěma lety,ted už to bude určitě víc)Spočítej si,kolik jsou náklady na měsíc a třeba na 4 měsíce.a vyjde to hodně zajímavá měsíšní částka pro člověka,kterého nikdo nikdy nedonutí makat.
Je to možné,že jsem asi dost tolerantní,ale napsala jsem ,u koho bych to pochopila.Je spousta částí této republiky,kde si nemužou lidé vydělat a ani přividělat.
A o romské menšině a soc. dávkách by se tu taky dalo diskutovat dlouho.

 elmah 
  • 

: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(2.2.2004 22:07:28)
To ti teda Kobliho preju moc sily! Preju ti at ti tve plany vyjdou a at ti to funguje tak, jak si to predstavujes. Protoze az je ditko na svete a roste, neni vsechno tak jednoduche, jak to puvodne vypadalo. Ale s tim urcite pocitas....:-)
 moona 


Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 21:43:43)
Přidávám svůj hlas pro menší objem peněz, který milostivě rozděluje naše vláda, ať je tam kdokoli, čím více jich mají, tím více se jich po cestě ztratí.
Naše daně jsou takové lízátko, každý úředník si lízne.....
Nechci, aby se o mě někdo staral, žijeme v době, kdy se o sebe každý musí postarat sám, což bohužel někteří socialisti dosud nepochopili. Nechci se hrbit u úředníka s prosbou o soc.dávky, chtěla bych ale, aby mladým rodinám neházeli klacky pod nohy v podobě zvyšování DPH u plenek apod.
Vládo! Snižte daně, budeme víc utrácet, což stejně drží naši ekonomiku nad vodou a zvyšte odpočitatelnou položku na dítě, aspoň na 38000,-, my se o sebe nějak postaráme.
A sociální dávky dejte těm, co to opravdu potřebují(né sobě).
Mamina Monika, 10m dcera
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 17:08:51)
Taky si myslím, že snížení daňové zátěže je rozumnější cesta.
Mimochodem, v zemích EU je podpora rodin s dětmi ještě menší, mateřská kratší, ale zato tam fungují vymoženosti typu společné zdanění manželů, pokud si dobře pamatuju, tak i půjčky od státu na bydlení (nevím kde všude), atd. atd.
Sociální dávky jsou zneužitelné, vždyť to tady x krát zaznělo. Snížení daňové zátěže je nezneužitelné... naopak motivuje lidi dělat. :o)
Manžel je momentálně bez práce, má podporu 5.500,- korun - kdybych brala rodičák, tak s rodičákem by to bylo skvělých osm tisíc na tři lidi. Nájem + poplatky máme kolem 4.000,-. Příští měsíc mu podpora skončí, když nic nesežene, budeme žít jen z mého příjmu, ale jít na sociálku pro nějaké dávky by mne nenapadlo...
 Pavel 
  • 

Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 17:15:41)
Konečně si rozumíme.
Já nechci škemrat po státu dávky, ale když nemůžu mít vedlejší příjem, protože bych jaksi už neměl kdy spát (den má jen 24 hodin).
Tak jdu a požádám o dávky, který nedostanu.
Tak nechám práce, půjdu na podporu a moje daně se mi vrátěj.
Nebo ne, já nejsem příživník...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 17:21:10)
Mno, možná je to hloupý nápad, ale když si tak vybavím, kolik pozornosti věnují média ekologickým hnutím např. v souvislosti s Temelínem, nebylo by řešení založit nějaké občanské hnutí, které by poukazovalo na TOHLE? Vždyť ČSSD v podstatě jedná proti svému volebnímu plánu, na jehož základě se má volit (u nás se bohužel volí často podle úplně jiných kritérií: "Petra Buzková je pěkná ženská", "Standa Gross má takový poctivý obličej, a je to mladý člověk, trochu podobnej Lojzovi od sousedů") - tzn. nedodrželi sliby, které dali svým zaměstnavatelům, občanům. Představte si, že byste nastoupili do práce, svému nadřízenému řekli, že máte papíry na auto a umíte perfektně německy, a když by vás chtěl poslat na služebku do Německa, chtěl byste řidiče a tlumočníka s tím, že obé vlastně neumíte? Není to hodně podobná situace? Sakra, vždyť my máme právo na ně tlačit, jsou to NAŠI zástupci!!!
 Pavel 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 17:28:24)
Já s Váma začínám i souhlasit.
Klidně bych nějaké sdružení založil, přestože nemám politické ambice.
Třeba by to fungovalo a sdružení nespokojených rodičů by ti darmožrouti vyslechli.
 Pavlína 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 17:56:54)
Největší legrace byla, když s. Škromach zkoušel ten tyden paraplegika, kdy se asi pokoušel dokázat, že žít na vozíčku v "bezbariérové" Praze je brnkačka. Měl dva asistenty, zatímco většina vozíčkářů nemá ani na jednoho a taky bych ho chtěla vidět, jak žije z invalidního důchovu. My, kteří mame postiženého syna jsme se na to dívali z údivem, co asi mělo to divadlo znamenat a k čemu to bylo dobré. Asi tím chtěl něco dokázat, ale co, to neví nikdo.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 18:02:20)
Možná jsem naivní, ale myslím si, že nadáváním a kecama v hospodě se prostě NIC nevyřeší. Asi víte, o čem mluvím. Každý nadává na vládu, na poslance, aniž by přitom byl ochoten (schopen?) udělat něco proto, aby to bylo JINAK. Kolikrát mne už při sledování zpravodajství nebo četbě novin napadlo "Proboha, jak je možné, že jim ještě nikdo nedal přes držku? Co dělají média, kde je nějaká občanská formace, která by to udělala? Proč si necháme tak strašně (pardon) srát na hlavu?"
Včera byl opět odsouzen vydavatel Mein Kampfu. Soudila ho stejná soudkyně, která poslala před revolucí do basy Václava Havla. Už je to dlouhé, už to nikoho nezajímá... ale že tady jde o víc, že jde o naše občanské svobody, o demokracii? Přečtěte si komentáře ke článku na Novinkách - nesouhlasí s tím cca tak 95% přispěvatelů, ale nestane se NIC, bude se o tom jen kecat.
Domnívám se, že tam, kde selhaly všechny "alternativní" možnosti, musí přijít na řadu občanská neposlušnost. Jenže - dokáže ještě dneska někdo tenhle národ nahnat na Letnou? Ani ta defenestrace by možná nebyla od věci. Bylo by to aspoň NĚCO a bylo by to VIDĚT.
 kobliha s koblížkem Kubíkem 


Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 19:23:50)
Monty, opet s tebou souhlasim. Dalsi volby totiz vubec nic neresi. Zase se jen dalsi prasata nazerou a po 4 letech odvali od koryta... mylim, ze by pomohl zase nejaky rozvrat.
 elmah 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(2.2.2004 22:29:17)
Ja souhlasim taky. Vsude jenom diskutujeme a nic proti tomu nedelame. Na konkretni dotazy mili ministri prdi a mozna se jim tak akorat pekne od srdce zasmejou a jdou si zpatky namocit tlamy do svych koryt. Vedi, ze to jsou jen kecy nespokojenych poddanych. Rovnez souhlasim se snizenim dani. Na cele care! A jestli bude treba vyjit do ulic, tak vyjdu:-)
 Jiřina 
  • 

Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 17:54:40)
Monty, když by tě nenapadlo jít žebrat na sociálku, tak mi poraď co dělat.
Mám jen jedno dítě (8m) beru těch skvělých 2 500,- a přítel má čistého 10000,-. Celkem to dělá 12 500,- Nájem + poplatky nám dělá asi 8 tisíc. (byt 3+1, el.spor. plyn. topení) Zbývá jen 4 500,-. Jen za sunar dám cca 960,- čili zůstalo - 3 540,- Kč. Zapoměla jsem přičíst soc. dávky to dělá cca 1 500,- takže zůstaváme na částce asi 5040,- Kč. To nepočítám pleny, jídlo aj.
Přítel dělá u soukromé firmy /majitel Němec/, kde dělá od nevidím do nevidím. Změnit zaměstnání? Může, ale nebude to horší? Vždyť i tady na tom místě to ze začátku vypadalo dobře.
Proč to vlastně píšu.. Raději půjdu žebrat na socku, protože alespoň trochu ulevím příteli, který není skoro doma a nebude muset shánět vedlejšky. Radši si užije syna.
Nemáme ani auto, myčku a jiné vymoženosti. Na malého kupuji oblečky zde na rodině. Jediný luxus,který jsme si dovolili,je ten, že jsme si koupili ruinu v jižních Čechách, kterou si dáváme do pořádku. Až se v ní bude nechat bydlet - stěhujeme se.

 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 18:10:58)
Jiřino, když jsi doma s malým dítětem, co kdybys třeba zkusila nabídnout nějaké mamince hlídání? Třeba jen na pár hodin denně. Hodně žen teď chodí do práce, i když mají miminko, a každá nemá babičku k dispozici. A jak tu psala tuším Nach, agentury chtějí třeba 100,- na hodinu - chtěj polovinu, třeba by se někdo našel.
Já vím, že je to s penězi problém, a s prací taky, manžel je bez práce už od září a i když nemá žádné přemrštěné požadavky, nemůže prostě nic sehnat. Jenže já jsem odjakživa zvyklá nejdřív vyčerpat všechny možnosti, jak si pomoci sám a až v opravdu krajním případě chtít něco od druhého.
Na druhé straně, ber to tak, že jste na tom ve srovnání s jinými pořád ještě dobře. Mám kamarádku, která byla na MD se dvěma dětmi, spláceli hypotéku na barák ve výši 20.000,- měsíčně, a manžel přišel o práci. Asi půl roku je museli živit rodiče, protože to, co vydělal on někde v nějaké dílně + její mateřská padla jen na splátky bance. A taky se z toho vyhrabali. Já taky často nadávám, že bydlíme v prťavý garsonce, kam se nevejde ani pračka, ale zase si říkám, že jsme zaplať Pánbůh zdraví a že snad bude líp. :o)
 Jiřina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 18:20:04)
Monty, teď s tebou souhlasím. Hlavně že jsme zdraví. :-))
S tím hlídáním, měla jsem dojem, že chtějí praxi a nebo doporučení, případně zdrav. sestru či učitelku.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(29.1.2004 18:41:22)
MOnty, ale nezapomeň, že i hlídání dětí na mateřský je výdělečná činnost, takže za padesát na hodinu by bylo nutné odhlídat minimálně 20 hodin jenom za zaplacení minimální sociálky, pokud ji nakonec nezruší :o( Leda by si lajsla hlídat načerno a riskovat problémy s finančákem, živnostenským odborem apod.

S.
 Jasanka 2 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(30.1.2004 9:50:41)
No jasně Jiřino. Raději půjdeš na sociálku, kde po oznámení, že jsi samoživitelka (píšeš, že máš přítele, takže asi nebudeš vdaná, nafasuješ sociální dávky. Ulevíš tím svému příteli, který nebude muset dělat vedlejšáky, aby si užil rodinu. To že s ním žiješ, si před sociálkou necháš skromně pro sebe. To já, když půjdu na sociálku a budu žádat o stejné dávky jako ty, nedostanu nic. Na rozdíl od tebe jsem totiž vdaná. Takže, aby se náš rodinný rozpočet zlepšil, musí můj muž dělat o víkendech přesčasy. Pracuje od nevidím do nevidím a jsme na tom stejně jako ti, co nedělají, protože příspěvky dostanou od státu. Proto také ti "chytráci", co si to umí dobře spočítat se raději neberou, aby vytřískali od státu co nejvyšší dávky.
 kobliha s koblížkem Kubíkem 


Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(30.1.2004 18:17:43)
Jasanko, jak tak ctu tve prispevky, nabyvam dojmu, ze te stve tvuj oddaci list. Jestli mas pocit, ze svobodne matky jsou na tom lepe, nez matky co maji doma zdravyho chlapa jak horu, tak me nenapada nic jineho nez aby ses snad dala rozvest :o)))
 Jasanka 2 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(30.1.2004 18:47:54)
Já ti řeknu, co mě štve. Že se neměří stejným metrem. Ony většinou ty ženy, co nejsou vdané doma taky mají chlapa jako horu, ale před úřady vystupují jako chudinky, co jsou samy. Teď nemluvím zrovna o tobě - neber si to prosím osobně. Ale že je spousta párů, které žijí tzv. na hromádce jenom proto, aby měly vyšší sociální dávky.
 kobliha s koblížkem Kubíkem 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(30.1.2004 20:20:45)
Myslis, ze spolu ziji na hromadce jen proto? Treba svatba neni pro kazdeho prioritni, nebo je to na nekoho, kdo uz ma deti (a hluboko do kapsy) priliz velka investice. Muj kolega se napriklad svatbou podle meho naprosto nesmyslne zadluzil a to v dobe kdy dite se svou zenou nemeli, neplanovali a jen tak se proste vzali.
No, ze se v Cechach nemeri stejnym metrem je pravda, ale neni to zadna novinka a vim, ze to osocovanim druhych tady urcite nevyresim :o)
Navic debata se toci kolem sprostych zakonu, ktere rodicum spis berou nez davaji a proto mi nepripada napadani tech kdo zustavaji na hromadce, at uz k tomu meli jakykoliv duvod, zrovna v pohode :o( Promin, ale trosku z toho citim takovou tu hnusnou, ceskou, zavistivou malost :o(
 Alice 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(31.1.2004 21:21:47)
Tak to jsem podle Vás také "takový malý český závistivec".Je mi líto, ale Jasanka má pravdu.Znám spoustu lidí, kteří spolu žijí pouze na hromádce. Většinou se otevřeně přiznají k tomu, že se nevzali kvůli penězům.Někdy minulý rok /nebo předloni-dost to letí/ srovnávali ve zprávách příjem dvojic,které uzavřeli sňatek a které ne.Situace se jistě rapidně nezlepšila.Rozdíl byl cca 6.000 Kč.Samozřejmě ve prospěch lidí,kteří spolu žijí na hromádce.To se Vám zdá v pořádku? Mně tedy ani náhodou!
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(31.1.2004 21:59:10)
hm, prooblem je v tom. ze si stat neumi pohljidat, komu penize dava...

s.
 Bibisa, Monička 8 měsíců 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(31.1.2004 22:06:53)
já bych to tak radikálně neodsuzovala.... hloupý, kdo dává (v tomto případě stát), hloupější, kdo nebere.
 Alice 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(1.2.2004 8:17:44)
Souhlasím.Jde o to,aby stát srovnával srovnatelné se srovnatelným a podle toho také "dával".Dítě rodičů,kteří spolu žijí "na hromádce" má snad stejné potřeby jako děti,které žijí v "klasické rodině".Srovnávat srovnatelné se srovnatelným by měl i u jiných věcí. Stále se blížíme cenami "západu",ale platy jsou bohužel někde jinde. Prostě srovnává se jenom to, co se hodí.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(1.2.2004 10:12:36)
Alice, stát to ale bere tak, že děi žijící v "klasické" i "hromádkové" rodině mají stejné potřeby. Velmi jednoduše řečeno vychází se ze životního minima a příjmů všech osob v jedné domácnosti. U nesezdaných párů to bude vycházet stejně, jako u sezdaných a nedostanou os státu ani korunu navíc. Jinak na tom jsou svobodné matky žijící osaměle, kdy příjem matky je víceméně nulový (rodičovský příspěvek, alimenty) a nemůže se rovnat situaci, kdy je matka doma a otec nosí plný plat. Problém je v tom, že stát si neumí účině pohlídat, kdo opravdu žije osaměle, a kdo to jenom nalhal úřadům.

S.
 petluše 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(1.2.2004 10:16:06)
Sylvie,
máš pravdu. Není chyba v maminkách, ale v státním dozoru. Já mám v okolí dva případy matek - vdov. Žijí dlouhá léta s partnery a přesto pobírají vdovský důchod a na děti sirotčí. A nijak nikomu nevadí, že vlastně příjem mají a o děti mají taky postaráno (v těchto konkrétních případech).
 Alice 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(1.2.2004 11:23:10)
Ano,vím,že máte pravdu.Opravdu to tak je.Ale mně právě rozčiluje to, že se o tomto problému obecně ví, ale není ani snaha ho řešit!Vždyť Ti lidé "na hromádce" mívají společné bydliště,...
 Máťa, syn 7m 
  • 

: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(4.2.2004 11:49:51)
Jak tak sleduju tu diskuzi o sezdanych a nesezdanych, tak mi neda taky neco nepripsat. My jsme take nesezdani. Trvale bydliste mame kazdy nekde jinde, ale zijeme spolecne. A protoze jsme v rodnem liste ditete uvedeni rodice, na socialce nas berou jako rodinu a pozuji nase spolecne prijmy. Ptala jsem se na davky pro svobodne matky, ne ze bych je vyzadovala, jen mi to nebylo jasne. Bylo mi receno, ze by bud nesmel byt uveden otec v rodnem liste, nebo bych musela mit od soudu priklepnute davky od otce. A taky by pry k tem svobodnym matkam mely chodit kontroly, jestli opravdu ziji samy.
A jeste poznamku k tem vdovam. Myslim, ze maji narok na duchod ony i deti. To ze si nasly pritele neznamena, ze je bude vsechny zivit.
Hezky den
M.
 elmah 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(2.2.2004 23:00:01)
Ja znam taky spoustu lidi, kteri to otevrene priznavaji.Ale myslim, ze to je prave jeden z problemu, o kterych se tady diskutuje:stat by mel delat tak, aby pro lidi bylo vyhodnejsi se vzit, ne? Ale to se tady zase vzedme vlna nesouhlasu ze strany lidi, pro ktere je oddaci list jen "car papiru"....:(Mam dojem, ze se o tom mluvilo v jednom dile "U nas v Evrope"...Tam bylo taky srovnani tusim s Holandskem.
 Corra 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(30.1.2004 22:47:53)
Jasanko a Ty se jim divíš?Zjištovala jsem si ŽM pro rodinu se třemi dětmi.Je to 13140 Kč.Myslíš si že s tím se dá zaplatit nájem,inkaso,.........
 hana377 


Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(30.1.2004 9:02:01)
Jenom poznamka k tem, co podle statu maji dost a nic nepotrebuji. Patrime take k nim, krome rodicovske davky nemame vubec nic. Bohuzel nikoho uz nezajima, ze i kdyz manzel vydela dost na to aby nas uzivil, tak jsme museli resit i bytovou situaci a ice nez tretina jeho platu jde pryc rovnou na splatky, dalsi poplatky ohledne bydleni k tomu a je z toho minimalne 2/3 ne-li 3/4. A to nemame zadne luxusni bydleni. Proste by mel byt system nastaveny tak, ze pokud se clovek o sebe postara sam a po statu nepozaduje state dej nam bydleni, dej nam na jidlo atd, tak by aspon castecne mohlo byt zapocitatelne bud pro vypocet tech socialnich davek nebo pro odpocet do zakladu dane, ze clovek ma vydaje na porizeni bydleni. Nejsem prznivec conejvetrsiho zdaneni, ani byrokracie, ale co takhle to uz tolukrat diskutovane spolecne zdanen manzelu? Vzdyt to by vyresilo situaci rodiny, ktere najednou z duvodu materske vypadne jeden plat. Mimochodem, kolik myslite, ze je jesli? A kde sehnat dost na to, aby zenska mohla do prace a platit hlidani ditete, kdyz babicky pracuji a navic jsou jeste i daleko?
 Maca 
  • 

Re: Re: Re: Zde je dopis soudruhu Škromachovi, o kterém jsem psal v předešlém příspěvku 

(2.2.2004 17:10:27)
Správně! A ty jesle taky dost stojí!
 Štístko 


Re: Re: Dívám se na to úplně stejně 

(30.1.2004 11:13:03)
Gréto tleskám. Konečně někdo, do chápe podstatu věci.
 Šárka, dcera 2r. 
  • 

Pro Grétu, co si o tom myslím 

(2.2.2004 16:49:30)
Milá Gréto,
nedlo mi to a musím odpovědět na tvůj příspěvek. Patřím jako ty mezi pracující matky na mateřské. Pracovala jsem dokud na mně nepřišly porodní bolesti a začala jsem znovu jen co mně propustili z porodnice. Nemusím pracovat za každou cenu, manžel podniká a určitě bychom přežili i bez mého příjmu, ale mám chuť do práce a potřebu být užitečná a potřebná. Dítě jsme plánovali. Je mi 30 let a ráda bych časem ještě jedno. Malou dávám 5x měsíčně do jeslí a vydatně vypomáhají babičky. Spoustu maminek takovou možnost ale nemá! A co pak. Nemůžeme být všechny účetní a nebo počítačoví experti. Co mamky, které jsou prodavačky, řidičky tramvají, nebo mají jiné povolání, které nemá domácí alternativu.
Věř mi, že své dítě miluji, tak jako ty miluješ ty své. My mamky bychom měly mít možnost se svobodně rozhodnout, zda při dítěti pracovat, nebo s ním zůstat doma na plný úvazek. Nedostatek fin. prostředků by neměl být donucovacím prostředkem, aby matky musely jít pracovat. Každý z nás má jiné možnosti a ambice a výchova dětí je obrovská dřina a měla by být jako taková státem ohodnocena. Vždyť vychováváme generaci, která na nás bude pracovat, až my nebudeme moci.
Nejsem v pozici, abych mohla určovat komu dát málo, komu víc a komu nic, ale maminek se zastávám. Na ně daně odvádím ráda, což se o páně poslancích ríct nedá.
 Gréta 
  • 

Re: Pro Grétu, co si o tom myslím 

(2.2.2004 20:46:04)
Rozumím tomu, co myslíš, že ne každá maminka si může doma přivydělat. Buď kvůli svému zaměstnání, nebo kvůli chybějícímu zázemí. V mém okolí je pracující maminka úplnou raritou. A vůbec bych to nechtěla měnit. Taková věc je jen pro ty, kterým na mateřské dovolené práce "uteče" nebo silně chybí.

Lišíme se pouze v tom, odkud bys chtěla maminkám peníze přidat.

Já si totiž nemyslím, že rodičovský příspěvek je něco, z čeho by měla maminka žít a nedej bože i živit dítě. Jsem přesvědčená, že dítě se (obvykle) narodí do rodiny, která by se o něj měla postarat. A hlavní příjem v té době (až na výjimky, ke kterým možná patříš) přináší otec. Nevěřím na rozdělení: ty máš plat, já rodičovský příspěvek. Podle mě je tedy rodičovský příspěvek forma přilepšení pro rodinu celkově, žádný "rodičovský plat".

No a podle mého názoru by se mělo hodně omezit přerozdělování státu, tedy že Ti jednou rukou bere a druhou velmi neochotně dává (a dost si nechá). Tj. co nejvíce by se mělo nechat člověku, který je schopen vydělat pro svou rodinu, myslím tím skutečně velké úlevy na daních. Stát by se měl postarat sociálními dávkami jen o určité procento lidí, ne nás vyplácet v podstatě všechny! Starat by se měl hlavně o lidi, kteří jsou na tom skutečně špatně, např. postižení nebo ty maminky, které skutečně zůstanou samy s dětmi.

Pokud, jak jsi psala, odvádíš daně na maminky ráda, tak si představ, jaké zvýšení rodičovského příspěvku by podle Tebe bylo vhodné (na průměrný plat?) a o kolik by se tedy daně musely zvýšit. Už nyní mě víc než polovina, kterou dáváme státu, tak deprimuje, že uvažuju ... o různých věcech :-(
 Katka 
  • 

Re: Re: Pro Grétu, co si o tom myslím 

(2.2.2004 21:56:25)
greto,hlavu vzhuru,za takove uvahy ti ta parta hic nestoji...
Nechci nikoho urazet,ale mam toho uz taky dost.Prihodili nam 1000kc,fajn aspon mam na socialni poj.takze jim to zas vratim.lidi zdimaj stat kde se da a on jim da,ale ti co makaji musi platit daně jak blazni...
Ja beru rodicak,ani pred novelou jsem si vic jak 3,5tis.nevydelala,ale klidne se ho vzdam,kdyz uvidim snahu ulevit nam na danich...
mej se fajn a verme,ze bude lip.
 Dáša + tři ( pět dětí) 


Re: Vládní politika 

(29.1.2004 20:06:05)
Souhlasím na 100%. Mám 17.mesícní trojcata a statu jsem dala 5 detí, stát nám krome smesného porodného nic.Setkávám se akorát se závistí lidí,kterí se domnívají ze si ted zijeme nad pomery. ahoj dasa+tri
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 20:24:06)
Musím jenom opakovat, že iniciativa ke změně poměrů musí přijít "zezdola", tj. od nás voličů. Jak vidno, korespondování s politiky nic neřeší, petice nic neřeší, takže je zřejmě nutné nakopat jim do řiti.
Po revoluci jsem si - já blbec - myslela, že se prostě obšlehne celý politicko-právní systém z nějakého jiného demokratického státu, kde to funguje. Proč to dělat složitě, když to jde jednoduše. Chyba lávky. Tady se patnáct let pořád vymýšlí nějaké idiotské zákony, které jsou děravé jak Ementál, které jsou tendenční a slouží jedině k tomu, aby se těm u lizu nic nestalo a ostatní byli neustále drženi u huby. Vzpomínáte si jistě, jak halasně propagovala ČSSD svou akci "Čisté ruce", jak slibovala, že tuneláři půjdou do basy??? A co se stalo? Pár obětních beránků dostalo směšné tresty za směšné causy (viz Petr Mach - nezaplacené CLO z bavoráku), ale ty opravdové zlodějiny stát nadále kryje a nemá v plánu s nimi cokoli dělat.
Nedělám si iluze, že je jinde nějak výrazně lepší, to ne - ale to, co prochází u nás, je opravdu do nebe volající. Dovedete si představit, že by se třeba v Německu dokázal udržet u moci takový Jan Kavan? Nebo Stanislav Gross? Helmut Kohl rezignoval po daleko menším skandálu, u nás jsou politici zcela beztrestní. Změnit to můžeme jen MY. Taková pěkná demonstrace před ministerstvem sociálních věcí, jakákoli nátlaková (nenásilná) aktivita, nic jiného nám nezbývá... jo, kdyby tenhle národ byl jednotný jinak než kecama v hospodě, ono by se dalo něco dělat. Co myslíte, byl by to pěkný skandál, kdyby - dejme tomu - 70% národa odmítla platit daně s tím, že jdou na něco, s čím nesouhlasí??? A požadovala nápravu veřejných věcí, jinak je nezaplatí? Když to svého času udělal Ludvík Vaculík (aspoň doufám, že to byl on), byl trestně stíhán - ale když to budou tisíce lidí? Zavřou je? Všechny?
Začínám litovat toho, že nemůžu vstoupit do politiky, sakra...:o)))
 Fořtka 


Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 20:29:19)
Monty, a proč nemůžeš? Máš hlídací babičku, v hlavě jasno, dobře se vyjadřuješ, gramatický projev máš bezvadný, jen do toho!
 JaninaH 


Re: Re: Re: Re: Vládní politika...Monty? 

(29.1.2004 20:43:13)
Monty do politiky? Ne!!!!! Mně připadá, že u nás v politice brzy každý tak nějak "zparchantí", začne se vyjadřovat v příšerných frázích a vůbec, že to nějak lidem leze na mozek. Měla jsem např. ve velké oblibě MUDr.Pavla Böhma, v době, kdy působil v oblasti protidrogové prevence apod. A nyní, jako primátor Prahy? Slíbí člověku zmrzačenému na Staromáku padlým stromem "hodnotný věcný dar", snad obrazovou publikaci o Praze, konkrétně se nevyjádřil. Jímá mě hrůza, když si představím, že by podobně dopadla Monty.
J.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika...Monty? 

(29.1.2004 20:46:49)
Janino, na to mne napadá jeden citát:
Moc zkalí i to nejlepší srdce, stejně jako víno zkalí i ten nejčistší rozum. Nikdo není tak dobrý, aby mu mohla být svěřena absolutní moc.
C.C.Colton.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 20:43:20)
Lenko, nemůžu, protože nemám dostatečný morální profil. :o) To, co by na mne vyšťourali, by mi v očích veřejnosti asi moc nenahrálo. Vzpomínáš si na listopadové heslo "Nejsme jako oni?" :o) Tak já taky nejsem jako oni - když vím, že nemám čistý štít, nelezu do toho. :o)
 Fořtka 


Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 20:47:59)
Začínám být zvědavá, je to něco zajímavýho, co jsi spáchala? :-))) Sem s tim!
Ale souhlasim s Janinou, politika u nás je tam kde je a bohužel určitý věci zdá se jsou nakažlivý:-( Radši si pracuj v klidu doma a vychovávej Stáníka tak, aby aspoň ta generace našich dětí našla tu sílu to tu změnit:-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 20:50:06)
Ale celkem nic jsem nespáchala, jen jsem v mladším věku měla problémy s drogama a jednou skončila v pakárně. :o) Jsem prostě takový nepřizpůsobivý asociální anarchista a hippík, no. :o)
 Fořtka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 21:06:27)
Budu asi za blbce, ale co je pakárna? U nás se tak říkalo Vojenskému gymnáziu Jana Žižky z Trocnova (a co sem slyšla, holky tam občas končily taky, ale tajně:-)).
S tim sebevědomim to cítím stejně, snad na tom fakt budou líp ty po nás.
A hlásim se do party nepřizpůsobivejch a jinak jinejch:-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 21:11:51)
Pakárna je blázinec, neb se tam léčí paka čili blázni. :o)

S těmi iniciativami máš Janino pravdu, ale na co dojelo "Děkujeme, odejděte?" - neustáli přechod na politickou stranu, nebyli naprosto akceschopní. Měli větší ambice než schopnosti. Ale takové Jihočeské matky akceschopné jsou. :o)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 20:53:09)
K té výchově... myslím si, že nejdůležitější je vychovávat děti tak, aby měly zdravé sebevědomí a neskláněly pokorně hlavu před každým parchantem. Generace našich rodičů s tím má bohužel problémy, my částečně taky, naše děti už by nemusely. Takové to "před nikým se neponižuj a nad nikoho se nepovyšuj"... :o)
 Pavel 
  • 

Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 20:53:19)
Do politiky vstoupit můžete, ale nedělejte to, ta svině by vás pohltila.
Jsem pro zorganizování demonstrací a jiných nátlakových akcí.
Už mi vadí, jak se na nás Škromach přitrouble směje a dělá nám jen špidli, špidli.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 20:57:23)
Fajn, takže se shodneme. :o)
Myslím, že je třeba založit občanské hnutí a trošku ukázat "Špidmachům", že nejsme tak tupé stádo, jak si zřejmě myslí. Princip kapky, která rozleptá kámen. :o) Otevřené dopisy, medializace, protestní akce. Jen sehnat ty správné lidi, kteří by si to vzali na triko...
 JaninaH 


Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 21:05:25)
No nevím...(Asi patřím už k těm apatickým rodičům). Vždyť přece něco takového už tady bylo... Co takové "Děkujeme, odejděte"? A k čemu to bylo? Ano, Mejstřík to dotáhl až na senátora. Mimochodem, chápete někdo, k čemu je občanům dobrý Senát? Já tedy ne.
J.
 Pavel 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 21:09:46)
Ten je k tomu, aby se našlo využití pro naše daně :((
 stet 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(31.1.2004 23:00:37)
třeba k tomu, aby vrátil sněmovně zákon o nelekářských povoláních, čili o porodních asistentkách. lenka
 Pavel 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 21:06:35)
Na triko si to musíme vzít my sami...
....máme internet, tak ho musíme používat.
Ale jde o to, aby se k nám nepřidalo 20 000 lidí na internetu a pak jsme se u Strakovky nesešli sami.
 Fořtka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 21:09:51)
Nás je pět a hlásíme se:-) Minulej tejden jsme trénovali protestování s porodníma asistentkama, takže už jsme mírně pokročilí.
Senát je tu od toho, aby se vyhovělo ústavě, kam ho na začátku existence Český republiky prosadili zřejmě ti, kdo se báli, že jednou jim dojde trafika...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 21:14:14)
Napadl mne dobrej způsob protestu proti zařazení papírových plen do vyšší szaby DPH. Kdyby každá maminka přinesla před Strakovku jednu posranou látkovou plenu... a "vydláždila" se jima cestička k automobilům pánů ministrů... nebyla by to hezká podívaná? :o)
 Pavel 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 21:24:17)
Za tu dvacku by to stálo, jen nevím, jestli tím dláždit příjezd k vládě nebo k MPSV.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 21:33:48)
O tom DPH snad rozhoduje ministerstvo financí, ne?
Já bych byla pro vládu, tam se schází šmejdi všichni. :o)Až budou mít nějaký zasedání, tak jim to trochu oživit. Kulturní vložka. :o)
 Pavel 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 21:47:31)
....kulturní vložka..... nebo nekulturni plena :c))
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 22:25:12)
Jezuski Monty, teďs mě dostala :o) Holkýýý, pojďte to zorganizovat!!! :oD

S.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 22:36:44)
Sylvie, původně mne napadlo, že by bylo úplně nejlepší po nich těma plenkama házet, ale pak jsem si říkala, že vlastně nechci propagovat násilí... po pravdě řečeno nevím, jestli bych se udržela, kdybych tam tak stála s tou plenkou a kolem mne šel nějakej obzvlášť vypečenej bařtipán... třeba právě Škromach...:o)))
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 22:41:48)
Házet nééé :o) Ale jinak dobrej nápad. nenapadá tě, na kdy by bylo nejvhodnější něco zorganizovat? podívej, když se sejdeme maminy z Rodiny na pokec, je nás hafo... kdybysme rovnou vzaly i ty pleny, tak zmáknem dvě příjemnosti najednou... :o)

S.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 22:44:20)
Nejlepší by bylo při zasedání vlády, kde by se právě ty sazby DPH řešily. A chtělo by to předtím nějak hezky medializovat, poslat zprávu do četky, do redakcí deníků a tak. :o) Aby si to chlapci a děvčata ze Strakovky pěkně užili. :o) Zkusím najít nějaký programy zasedání vlády, jestli je to k mání na netu.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 22:44:23)
Nejlepší by bylo při zasedání vlády, kde by se právě ty sazby DPH řešily. A chtělo by to předtím nějak hezky medializovat, poslat zprávu do četky, do redakcí deníků a tak. :o) Aby si to chlapci a děvčata ze Strakovky pěkně užili. :o) Zkusím najít nějaký programy zasedání vlády, jestli je to k mání na netu.
 Pavel 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 22:44:28)
Já jsem také místní buřič, ale nejsem maminka :)))
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 22:48:54)
Tak bohužel, na stránkách vlada.cz se píše: PROGRAM JEDNÁNÍ VLÁDY
je zveřejněn vždy týden před jednáním.

Poslední bylo včera. Takže budeme muset každý den sledovat jejich stránky a pak rychle jednat. :o)

Mám dát dohromady nějaký manifest a poslat to ke zveřejnění? V předstihu? Informativně? :o)
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 22:51:53)
Určitě, ty jsi takový tvůrčí typ :o) Akorát - myslíš, že vláda ještě o DPH u plen bude jednat? Není to už uzavřené tím, že když je to "kvůli unii", tak už se tím nebudeme zaobírat?

S.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 22:52:50)
No, Sylvie, jednat o tom už nemusí, ale občané jí můžou dát minimálně vědět, co si o tom myslí. Nebo ne? :o)
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 22:56:34)
Určitě :o) I kdyby to nakonec bylo naprd, aspoň bude legrace, no ne? ;o)

S.
 Pavel 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 23:01:15)
Myslím si, že by neškodilo, kdyby se nás tam pár set nebo tisíc sešlo.
 Pavel 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 23:07:44)
Mám ještě lepší nápad, zablokujeme kočárkama dopravu v Praze.
To by mě zajímalo, kterej policajt by šel s obuchem proti kočárkům.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 23:10:07)
Blbej nápad. Řekne-li se "kočárek" ve spojení se slovem "Praha" (nebo ještě lépe: "centrum Prahy", "pražské MHD") naskakuje mi husí kůže... takže používám šátek :o) Tím toho moc nezablokuju...

s.
 Pavel 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 23:13:04)
To chápu, ale bylo by to pro dobrou věc :)
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(1.2.2004 19:24:43)
Monty, vláda zřejmě čte Rodinku a zalekla se cestičky z plen k autům :o)

S.


Koalice se v neděli domluvila na daňových změnách ve druhé fázi reformy veřejných financí. Od 1. května se sníží základní sazba DPH z 22 na 19 procent. Současně většina položek ze sazby 5 % přejde do sazby základní. Po sedmihodinovém jednání to v neděli na tiskové konferenci řekli zástupci koalice.

01.02. 17:42
PRAHA - V sazbě pět procent zůstanou potraviny a nápoje, léky a zdravotnické prostředky, teplo, stavební práce související s bydlením, knihy a noviny, dětské autosedačky a dětské pleny, pohřebnictví a vnitrostátní hromadná osobní doprava.

Koalice zároveň přijala kompenzační opatření pro rodiny s dětmi a důchodce.

Vláda má získat 17 miliard
Od května tak nejspíš podraží kina, divadla nebo vstupné na sportovní utkání. Z pěti do 19 procent přejde také vodné a stočné nebo některá hnojiva. Díky poklesu základní sazby by mohly mírně zlevnit auta, elektronika, oblečení, telefony nebo internet.

Změnami v DPH vláda získá v příštím roce navíc 17 miliard korun. Ty však chce vrátit zpět lidem a firmám. Na rodiny s dětmi prý půjde šest miliard korun, firmy díky rychlejším odpisům získají od roku 2006 každoročně 11 miliard korun. Příspěvek na politiku zaměstnanosti budou společnosti platit i nadále.

Vladimír Čechlovský, Právo, ČTK
 Kamila + Bára 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(1.2.2004 22:44:35)
Obávám se, že spíš mají pravdu na iDnes:
"V nižší sazbě kromě potravin a léků zůstaly ještě nápoje, zdravotnické prostředky, dodávky tepla, stavební práce spojené s bydlením, knihy, noviny, dětské autosedačky, pohřebnictví a vnitrostátní hromadná osobní doprava.
Na všechno ostatní bude od května daň 19 procent. Zdraží tedy hlavně voda, lístky do divadla a do kina, jídlo v restauracích a pokud to nepovolí Evropská unie, pak také dětské pleny."

V rámci EU jsou pleny skutečně OBVYKLE v základní sazbě. A jak je něco v Unii, tak to tak musí být i u nás :-(. Hlavně, že se mají na co vymlouvat. Kolik ze současných ministrů má tak malé děti, aby si ještě pamatoval, kolik plínek denně spotřebují?


 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(2.2.2004 7:32:39)
Hmmm, tak po ránu na ČT1 taky mluvili o plenách jako o "sociálně citlivém" zboží (či tak nějak), kterému zůstane 5 procent... Jsem teda zvědavá, jak ono to nakonec bude :o)

s.
 petluše 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(2.2.2004 8:01:06)
Nevím, ale v TV říkali a i na lidovky.cz psali toto:
Plenky zlevní
Vláda se překvapivě rozhodla ponechat v pětiprocentní sazbě dětské plenky, přestože ministerstvo financí dosud tvrdilo, že to neumožňuje Evropská unie.

Ve snížené sazbě zůstanou také potraviny, nápoje, léky, zdravotnické prostředky, dodávky tepla, stavební práce spojené s bydlením, knihy, noviny, dětské autosedačky, pohřebnictví a vnitrostátní hromadná osobní doprava.

Změnami v DPH vláda získá v příštím roce navíc 17 miliard korun. Ty však chce vrátit zpět lidem a firmám. Na rodiny s dětmi prý půjde šest miliard korun, firmy díky rychlejším odpisům získají od roku 2006 každoročně 11 miliard korun. Příspěvek na politiku zaměstnanosti budou společnosti platit i nadále.

 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 22:52:09)
Ne každý nespokojený občan musí být maminka. :o)
 Pavel - Pavla 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 22:59:28)
Tak už jsem nespokojená maminka :c)))
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(30.1.2004 17:28:49)
Ježišku, ten nápad s plenkama se mi líbí tak moc, že kvůli tomu klidně pojedu do Prahy těch 100 km! A už vim, který mamky by jely s námi..., tak prosim, Monty, zkus něco sepsat - mohlo by se to tu i veřejně doplnit, či dopilovat a pak už jen ten termín...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(30.1.2004 17:40:34)
Mno, dneska na Radiožurnálu hlásili, že pro letošek snad zůstane DPH stejný, uvidíme, jak se to vyvine. Každopádně jakmile bude znám konkrétní výsledek u těch plen, měly bychom být akceschopné. Pokusím se přes víkend něco sepsat. :o)
 Marcela, 22m.syn, 4m. dcera 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(31.1.2004 17:33:31)
Výborný nápad, já přinesu pleny od obou dětí!!!! Na kdy to naplánujeme?
 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 22:08:18)
Jsem ráda,že se tu rozvinula tahle diskuse - kde jinde by také měla, že? :o)

Zvýšení DPH u plenek mně dorazilo, a to zejména proto, že současná vládní politika je celá příkladem arogance moci. Současná vláda toho lidem naslibovala spoustu: bohužel, co slíbila neplní a v globálu to vede naprosto příšerně. Dluh maximální a z našich kapes při tom tahá víc, než je zdrávo.

Není důvod se rozčilovat jen nad plenami. Myslíte, že jde opravdu jen o chybu úředníků, kteří zapomněli vyjednat výjimku v EU na výši DPH (podobně jako v případě restauračních zařízení)? Ale kdeže, proč by se připravovali o další miliony do st. rozpočtu...

Můžeme si na mateřské sice přivydělat. Taková občasná práce, která vám hodí sem tam nějaký tisíc je ideální pro fungování na živnost. To ovšem musíte státu zase odvést bratru 12 tisíc, takže je lepší nedělat nic. Tímhle způsobem zlikvidují všechny drobné živnostníky, kteří se už nebudou starat o svůj "chlebíček" sami, ale raději si zajdou pro podpory, takže to stát nakonec přijde pěkně draho.

Také nechápete, jaký má smysl na jedné straně lidem brát (daně, pojištění) a na druhé dávat (nejrůznější nepřehledný systém dávek, ve kterém se ztrácí sami úředníci natož obyčejný člověk, který má úplně jiné starosti, než se zahrabat do lejster)?

Je to velice jednoduché: v takovém přerozdělovacím systému se vždycky zakutálí spousta zlaťáků někam, kam by vůbec neměla. Respektive tam, na co byste je nikdy nevynaložili. Zatímco byrokracie se rozrůstá zbývá čím dál míň na účely, které by měly být pokryty jako první.

Ale skutečně to nezmění nikdo,kdo do toho soukolí zapadl. Nebo to alespoň nezmění, není-li donucen. Kolik lidí žehrá podobně jako my? V našich domácnostech nás nikdo neslyší!!!
 Marketa 
  • 

Re: Re: Re: Vládní politika 

(29.1.2004 21:13:21)
Mas pravdu Monty. Tady (v Nemecku) odstoupil (lepe byl odvolan) pred par dnama z funkce sef "Spolkovyho pracaku", protoze zadaval zakazky pochybnym zpusobem ruznejm PR agenturam za spoustu penez a obchazel zakon o zadavani verejnech zakazek. Akorat jsme si z manzilkem u TV rikali, jak by takova kauza dopadla v Cechach - nejspis by to vysumelo do ztracena a sef by si vesele sefoval dal. Nejhorsi je na tom, ze s tim vazne nic moc nejde delat, ty kteri vstoupi do politiky s presvedcenim nehrabat a byt slusny se velmi rychle prizpusobi. Asi se na nas ten komunismus podepsal mnohem vic nez vsichni cekali.
 standulka 
  • 

Re: Vládní politika 

(29.1.2004 21:35:26)
matousku cos mi to poradil za dysicko. Dostal jsem kwuli tobe banana na two dny. A jsem nasr*tej !!!
 standulka 
  • 

Re: Vládní politika1 

(29.1.2004 21:36:01)
matousku cos mi to poradil za dysicko. Dostal jsem kwuli tobe banana na two dny. A jsem nasr*tej !!!
 Ivule+Hony 


:o) 

(29.1.2004 12:08:45)
Tak to jsem teda zvědavá, co odpoví .. a jestli vůbec :)))
 Ivka+3 


plenky 

(29.1.2004 12:58:28)
Máme doma devítiměsíční dvojčata. Kupujeme plenky Pampers, zásadně v akcích, tj. JUMBO balení za 440Kč. Jen tak cvičně jsem si zkusila spočítat, kolik bychom museli teď utratit za plenky, kdybychom se chtěli předzásobit.
Počítala jsem 4 plenky na den na dítě, denní potřebu plenek do 20 měsíců a noční do 28 měsíců (Tak dlouho je potřebovala starší dcera). Kontrolujte mě: dvě děti za den (8 ks), dvě děti za měsíc (240 ks), dvě děti za 11 měsíců (2640 ks), dvě děti jen na noc (2 ks), dvě děti jen na noc za měsíc (60 ks), dvě děti jen na noc za 8 měsíců (480 ks). Celkem tedy 3120 kusů plenek. V balení JUMBO je 80 ks, tj. rovných 39 balíků. V korunách českých, pokud nakoupím před zvýšením DPH v akci 17160,- Kč. Je to hrůza peněz, ale když budu čekat, bude to ještě víc (přesně 19938,-Kč).
Je tu jen jedna pozitivní věc: za 39 balíků dostaneme 117 bodů do soutěže Pampers – můžeme si otevřít hračkářství s hračkami Fisher Price!
 Večernice, Adam a Daniel 10/02 


Re: plenky 

(29.1.2004 13:16:59)
Já mám doma také dvojčata, i když trochu starší. Přebalujeme stejně často a už teď z té almužny, kterou nám dávají, mi sotva na plíny zbyde. Naštěstí bydlíme v pohraničí, takže asi začneme jezdit pro plíny do Německa. Budeme jich sice muset koupit víc naráz (aby se to vyplatilo), ale budeme to mít bez DPH úplně.
 Ivka+3 


Re: Re: plenky 

(29.1.2004 14:04:22)
My bydlíme na opačném konci republiky a právě jsem se hrabala v nabídkách slovenských supermarketů. Vyšlo mi, že pokud se nějak drasticky nezmění vzájemný kurz, tak se po změně DPH vyplatí kupovat plenky na Slovensku a nechat si vracet DPH. aspoň něco pozitivního...
 Helena,Evička+Alex 8/02 


Re: Re: Re: plenky 

(29.1.2004 19:23:53)
Já zase doufám, že v květnu snad už budeme bez plen.Je to mé velké přání, nebo alespoň přes den.
 Sylvie 


Re: Re: plenky 

(29.1.2004 14:13:50)
Večernice, ale po vstupu do EU (tedy od 12.5.) ti už německé DPH vracet nebudou.

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: plenky 

(29.1.2004 14:17:10)
Překlep :o) 1.5..

S.
 Bacílek 


Re: Re: Re: plenky 

(29.1.2004 15:09:14)
Máš pravdu, nebudou, ale v Německu je výrazně nižší sazba DPH (tuším 16% ???) A pokud se domluví více rodin, jako u nás - už bychom dováželi plíny na minimálně 4 děti, tak se to určitě vyplatí. Pravda, záleží také na tom, jak daleko od hranic člověk bydlí.
 Marketa 
  • 

Re: Re: Re: Re: plenky 

(29.1.2004 20:04:57)
Mas pravdu, bydlime v Nemecku a DPH je tu 16%, plinky tu stoji Jumbopack (94 ks Maxi) Pampersek 16,98 EUR v akci. Jen tak pro srovnani, kazde dite tu dostava mesicne Kindergeld (pridavky na dite), at uz jsou jeho rodice milionari nebo socky ve vysi 154 EUR. Kazdy mesic 154 EUR az do 18 let (nebo az dostuduji). Za tech 154 EUR muzu tech jumbo baliku plen dceri koupit mesicne skoro 10 a to moje dite nespotrebuje ani omylem. Navic je tu spolecny zdaneni manzelu.
A stejne se tu rodi hrozne malo deti, snad jeste min nez v Cechach. Nevim proc. Ja jsem na matersky a manzel ma lehce nadprumerny prijem a nemam pocit, ze by nas to dite nejak financne zatezovalo.
Na druhou stranu i tady stat hospodari se silenym dluhem (taky je tu stat mnohem socialnejsi nez v Cechach), ktery kazdy rok roste a roste, ale zatim nikoho nenapadlo sahnout na detsky pridavky nebo tak.
 Pavel 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: plenky 

(29.1.2004 20:11:31)
Takže to u nás není o žebrání, ale o přístupu státu. A to je to, co tady já a mnoho dalších celou dobu tvrdíme.
 Lenka + Natálka 19 měsíců 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: plenky 

(29.1.2004 21:28:30)
Ať počítám jak chci, tak i když budete pro pleny jezdit / bůhví jak daleko /, tak vás plena vyjde kolem 5,5 Kč. My skoro od začátku nakupujeme nejlevnější TESCO plenky /56 ks za 179,- Kč/ většinou v akcích, což znamená 3,1 Ks. Máme stěstí, že naše mimčo netrpí žádnými alergiemi. Takže naše Natálka může čůrat jak chce. :)) Také tedy doufám, že už v létě budem bez plenek. Nočníček se nám docela daří. Jinak vy ostatní se držte, mohlo by být i hůř.
 Drapik 9měsíční Lucinka 
  • 

Plenky 

(29.1.2004 13:09:35)
Ahoj, taky jsem zvědavá jak to dopadne. Je to celkem síla, co na nás zase zkoušejí. Možná p.Škromach odpoví, ale stejně se zas bude vymlouvat jako vždy.
Ale asi to stejně nemá cenu se rozčilovat, stejně tím nic nezměníme a Naší slavní politici si budou dělat to, co se jim bude zdát za vhodné a nebudou se dívat na obyčejné rodiny, které žijí z jednoho průměrného platu.
 Kamila, 9měsíční holčička 
  • 

Re: Plenky 

(29.1.2004 14:00:21)
Ani by mi nevadilo, že zdražují (již se tak několikrát stalo), jen kdyby také zvyšovali rodičovské příspěvky a hlavně životní minimum, já s přítelem a dcerou máme 9210 životní minimum, ale neříkejte mi že se z toho dá vyžít, my sice máme asi o 3000 více, ale také jsme 3. Nemám nic proti důchodcům, ale jak je možné že jim pořád přidávají, když ty peníze mají jen pro sebe. Je hnusné, že rodičovský příspěvek je ohodně menší než podpora v nezaměstnanosti. Vím, že to sem nepatří ale je to na téma politici a zdražování. Zdražením plínek nám to těžko vynahradí tak že zvednou o 5 tísíc porodné, když už jsme porodily. No tak snad při druhym.
 Jarka, 1 dítě 
  • 

Re: Re: Plenky 

(29.1.2004 14:32:55)
Nevím, jaké máte představy o přidávání důchodcům, ale těm se důchody k 1.1.2004 zvýšily cca o 100,-- Kč. Vzhledem k výši důchodů a k tomu jejich "zvyšování" je na tom většina důchodců hůř než vy. Vy jste sice tři, ale předpokládám, že zdraví a schopní práce. Důchodce už většinou bojuje s nějakými zdravotními problémy, měsíčně doplácí nezanedbatelnou sumu za léky a pokud žije sám, má co dělat, aby s tím "báječným důchodem" přežil. Může si sice jít přivydělat nebo snad dokonce začít podnikat (už vidím ty davy staříků lačných podnikání), ale v tom případě má opět smůlu, protože narozdíl od Vás a Vašeho manžela si nesmí ze základu daně (potažmo ze mzdy) odečíst ani tu základní odčitatelnou položku - t.j. ročně 38.040,-- Kč. A to ještě pominu to, že mu bude panem Škromachem vyčítáno, že ještě vůbec žije, pokud je mu náhodou víc než 70 let. Vy - jako rodina máte mnohem víc šancí, jak si k tomu rodičáku přilepšit, ale důchodci už nemají ani tolik času ani vitality. V současné době rozhodně důchodcům nezávidím - a vzhledem k posunování hranice odchodu do důchodu tiše doufám, že umřu dřív, než dosáhnu důchodového věku.
 Val 
  • 

Jarko? 

(29.1.2004 15:03:30)
Jarko,
můžu se vás zeptat, kde a kdy si můžu přivydělat na mateřské? Máte pravdu, jsem zdravá a práce schopná - avšak s dítětem v celodenní péči bez babiček v důchodu.
Je vůbec reálné uslutečnit to, co mi vláda nyní umožňuje - neomezený přivýdělek?
Pro jistotu hned dodávám, že neumím žádný cizí jazyk tak dobře, abych se tím mohla přes počítač živit.
Val
 Jarka, 1 dítě 
  • 

Re: Jarko? 

(29.1.2004 15:28:35)
Byla jsem bez babiček i bez partnera, bez peněz a psychicky na dně. Výživné jsem od partnera "vydobila" až v loňském roce /to bylo dceři 7 let! :-)/. Donucena okolnostmi jsem si vyřídila živnostenský list na vedení účetnictví. Pracovala jsem doma na počítači v po chvilkách, když malá spala a hlavně po večerech a po nocích.
Ale dalo se to zvládnout. Je to spíš o tom, co člověk chce a jak moc chce.
 Val 
  • 

Re: Re: Jarko? 

(29.1.2004 15:57:55)
Fajn,
díky. Zkusím dělat zdravotní sestru po nocích přes počítač. Já fakt chci, moc chci. Přihlásí se mi nějaký pacient?
Val
 Jarka, 1 dítě 
  • 

Re: Re: Re: Jarko - odezva  

(30.1.2004 7:05:28)
Dělat zdravotní sestru přes počítač je blbost. Ale jestli si myslíš, že já jsem před mateřskou byla účetní, tak jsi na omylu. Mě spíš namíchlo, jak se tady řeší plenky, které jsou jen jedním z d ů s l e d k ů daňové politiky. Spoléhat na pomoc státu u nás je absurdní. A mít pocit, že "já nemám mateřskou, protože důchodcům přidali", to je dost zavádějící. Souhlasím s Pavlem a Grétou, máme velmi blízké názory. Mě taky štvalo, jak jsem musela dřít, abych mohla s malou vůbec existovat, ale trvám na tom, že jsem i v té situaci na tom byla líp než důchodci - byla jsem mladá, mohla jsem se učit, fyzicky i psychicky jsem vydržela prostě víc. A netrvala jsem na tom, že musím dělat jen svoji profesi, naopak, byla jsem ochotná se přizpůsobit a učit se něco nového. Svými příspěvky jsem pouze chtěla naznačit, že ta chyba není v tom, že zdraží plenky, ale ta chyba je v celé reformě veřejných financí.
 Val 
  • 

Re: Re: Re: Re: Jarko - odezva  

(30.1.2004 9:28:01)
V tom, co píšeš, máš pravdu.
Já jsem opravdu jen ptala na práci při mateřské.
Já si asi pořád bláhově myslím, že seženu práci domů.
Mohla bych jít do nemocncice na pár služeb, jenže nemám hlídání. Pokud si někoho najmu, tak mu zaplatím skoro tolik, co si vydělám.
My na tom nejsme tak špatně, abych nutně musela hledat práci. Chtěla jsem si jen přilepšit. No, nezbývá, než se prostě na mateřské uskrovnit a radovat se ze života.
Ahoj.
Val
 Vendula (tři děti) 
  • 

Re: Re: Re: Re: Jarko - odezva  

(4.2.2004 10:15:05)
Před mateřskou jsem pracovala v účtárně (tenkrát jsme měli účtárnu rozdělenou na finanční, mzdovou a ekonomickou, já byla v té finanční, to jest fakturace, dle podkladů od mzdovky příprava výplat, platby pojistného... "Vyučená" účetní nejsem, ale celkem jsem tam dost pochytila. Při mateřské (mám naštěstí babičku na hlídání) jsem si udělala kurs účetnictví. Byl mi na dvě věci... ani jsem si neškrtla a samozřejmě po těch téměř devíti letech skoro všechno úspěšně zapomněla. Protože jsem si ty děti neprozřetelně pořídila tři (jeden známý se vyjádřil, že tři děti rovná se ekonomická sebevražda), i když jsem s notnou dávkou štěstí sehnala po mateřské relativně slušně placenou práci (ale rovnající se činnosti cvičené opičky, což mne dost deprimuje), manžel taky něco vydělá (ale "na oplátku" ho doma skoro nevidím), stejně je to plácání od výplaty k výplatě, protože ačkoli sice nepotřebujeme pleny (zatím, doufám, že holky budou mít dost rozumu na to, aby je ještě dlouho nepotřebovaly...), je spousta jiných věcí, které jsou docela nutné k fungování dvou náctiletých slečen a jednoho devítiletého prcka. Plus pravidelné platby, plus splátky stavebního spoření, za které jsme si po dvanácti letech manželství dali dohromady své vlastní bydlení... Takže přivýdělek by se hodil, jenže jaksi nenarazila jsem na žádnou šanci své vědomosti "prodat". Nechci se vytahovat, ale nějaké nabídnout můžu. Abych se aspoň udržela v kondici a něco nového se přiučila, dělám přes internet dobrovolnickou práci. Takže mi připadá návrh "neomezeného přivýdělku" k mateřské dost alibistický, protože hodně málo maminek má šanci tuto možnost využít... A ještě když při tom nemůže dát dítko do jeslí či do školky... Pokud opravdu nejsou účetní, překladatelky, učitelky (možnost doučování), grafičky, návrhářky... Kolik takových je? A kolik seriózních nabídek se pro ně najde? Ano, můžou si udělat třeba kurs na kosmetičku, masérku...Jenže pokud stát začne tou svou slavnou reformou házet klacky pod nohy drobným živnostníkům - bude to mít vůbec cenu? Politika, politici, potažmo ta slavná REFORMA mi přijde jako něco odporného, nesravedlivého, demotivujícího... Budou volby - koho bych měla volit? Nenapadá mne absolutně nikdo, komu bych chtěla dát svůj hlas, protože všichni mne zklamali na celé čáře. Komu byste dali svůj hlas, abyste měli jistotu, že nezklame? Že vymete podvodníky, šedou ekonomiku, nešvary, koryta... a začne něco dělat pro "běžného občana"?
Už bych nemohla házet (nebo klást) použité plenky před sídla vlády či Parlamentu... Ale stejně bych se s chutí nějaké pořádné protestní akce zúčastnila - sakra nejsem přece vůl, abych se sebou nechala donekonečna takhle zametat? Do zvýšené sazby DPH se přesune spousta věcí, které budou mít dopad na všechny, ať mají děti s plenkami či děti plenkám odrostlé. Přijde mi to všechno jako spirála, po které se svezou všichni, kteří nemají žaludek na to, aby tunelovali, kradli či jinak se obohacovali na úkor bližního svého.
 Pája 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Jarko - odezva  

(5.2.2004 8:40:50)
Naprosto s tebou souhlasím. Mluvíš mi z duše. Myslím, že rodiny s malými dětmi by se už konečně měly ozvat. Pořád se kritizuje malá porodnost v republice, ale aby vláda udělala něco pro podporu rodičovství to je ani nenapadne. Když se tak snaží přiblížit západním státům, měli by si naši politici všimnout, že podmínky rodin s malými dětmi jsou tam nesrovnatelné s těmi našimi.
 Lenka, 8m + 4r 
  • 

Re: Jarko? 

(29.1.2004 15:30:42)
Naprosto souhlasím - sice nám naši mocipáni povolili přivydělat si od 1.1.2004 k té almužně neomezenou sumu peněz, ale jak, když se o to dítě musím postarat 24 h denně. Babičky jsou, ale obě zaměstnané. Manžel, aby uživil čtyřčlennou rodinu, je v práci od rána do večera (doslova), děti ho vidí málem jen o víkendech. Najít si agenturu na hlídání? Vidím to asi tak, že celou svou případnou výplatu bych já vyplatila agentuře. Nehledě na to, že ani nevím, zda bych dceru svěřila do péče cizí osoby... Dělat doma - leda po nocích. Je pravda, že jsem se i pokoušla nějakou domácí práci najít, ale vždy to dopadlo asi takhle -"bližší info předáme, když zašlete 50,- Kč na uvedenou adresu" - takhle se vydělává...
A skutečně nejde jen o ty pleny, děti musí něco jíst, do něčeho se obléknout, skoro pětiletý syn navštěvuje nějaké kroužky, všechno to stojí spoustu peněz a ti nahoře to raději nevidí. Vstupujeme do EU, vyrovnávají se ceny u kdečeho na evropskou úroveň, ale příjem rodiny bude (už je) na úrovní bídy. Dneska si pořídít rodinu je skutečně přepych, ale všichni se diví, že je málo dětí.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Jarko? 

(29.1.2004 15:43:14)
K tomu neomezenému přivýdělku - když se chce, všechno jde. Mám řadu známých a kamarádek, které taky nemají babičky a přesto si přivydělávají, jedna chodí na jeden den v týdnu do soukromé ordinace (je nějaká zdravotní laborantka), jiná na noční do nemocnice (1 - 2x týdně), někdo dělá pro pojišťovnu, stavební spořitelnu, někdo třeba doma vyšívá nebo maluje na sklo. Vím, že teď je to zrovna s prací dost špatné, ale za pár měsíců budeme v EU a možnosti se značně rozšíří - třeba konkrétně pokud jde o ty rukodělné výrobky. Nebude se totiž platit CLO.
Kromě toho za hlídání dětí určitě nedáte tolik, kolik vyděláte, je to práce hlavně pro studenty nebo důchodkyně, a jejich hodinová mzda se - pokud se nemýlím - pohybuje kolem 50,- Kč za hodinu.
Navíc pět dní v měsíci můžete dát dítě do školky a jít třeba někam na brigádu.
Je mi jasné, že podpora mladých rodin je nedostatečná, ale nelze přece pořád a ve všem spoléhat na stát. Uvědomte si, že náš stát má obrovské dluhy a každé navýšení deficitu státního rozpočtu zatěžuje do budoucna právě naše děti.
 Pavel 
  • 

Re: Re: Re: Jarko? 

(29.1.2004 15:51:38)
A nějaká vlastní zkušenost?

A co se týče spoléhání se na stát, tak se není na co spoléhat.
Soc. dávky dostávaj netáhla, příživníci a nepřispusobivé etnikum.
Což vlastně obsáhli slova netáhla a příživníci.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Jarko? 

(29.1.2004 15:58:28)
Jako moje zkušenost? Já mám babičku v důchodu, takže můžu pracovat, což asi každý nemá. Od státu jsem dostala akorát porodné, mateřskou jsem nebrala vůbec; teď jsem si od ledna zažádala o rodičák, když už na něj mám papírově nárok a můžu si k němu přivydělávat. Navíc mám práci, která se dá dělat doma, potřebuju k ní jen počítač, internet + vlastní hlavu a ruce. Takže jsem trochu výjimka. Nicméně jak jsem psala, v mém okolí je hodně maminek bez babiček a taky to zvládají, i se dvěma dětmi.
Ještě mne napadlo tohle - taky záleží na tom, jaké má ta žena preference. Samozřejmě se nedá stíhat dítě, práce, domácnost, něco musí ustoupit. Manžel nemusí mít každý den teplou večeři, špinavé prádlo v koši po nějaký čas vydrží, aniž by odešlo, prach se nemusí utírat denně... atd. atd. Taky bych neměla náladu něco dělat, kdybych měla k péči o dítě a k vlastní práci ještě lítat s hadrem nebo koštětem, aby to u nás vypadalo jako v reklamě na Mr. Proppera. :o)
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Jarko? 

(29.1.2004 16:07:14)
Já mám dvě děti a dva psy, přítele 250 km daleko, dědečky a babičky jen o málo blíž. Jsem na mateřské. Přesto jezdím do Prahy na školení (pro předporodní poradce, cha cha), založili jsme jihočeskou pobočku HAM a pojali jsme to DOST aktivně a ještě stíhám přivýdělek (dva).
Ve špíně nehnijeme, ale zjistila jsem, že většina šatů není třeba žehlit a skrz okna je vidět dost dlouho i bez mytí :-).
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jarko? 

(29.1.2004 16:08:27)
Sylvo, tak nějak jsem to myslela. :o)
 Val 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jarko? 

(29.1.2004 20:07:32)
A můžu se zeptat, kam dáváš v době školení děti? Já si to pořád neumím prakticky představit.
Val
 Fořtka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jarko? 

(29.1.2004 20:12:16)
Vozí v šátku s sebou:-)

Dáši, doufám, že těch pět dětí jsi skutečně nedala státu, ale spíš celé vaší rodině:-) Ale celkově souhlasím, že podpora rodin s dětmi je tu prakticky nulová. Bohužel nejen ze strany státu, ale i společnosti ("proč lezete do hospody s dětma? proč bych to típal? máte bejt doma a ne lízt mezi slušný lidi!" - náš pokus o nedělní oběd ve SLUŠNÉ restauraci:-()
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jarko? 

(29.1.2004 20:17:05)
Mě už se stalo, že když jsem v metru slušně poprosila solidně vypadajícího pána, aby mě pomohl s kočárkem tak mě poslal do pr.. a s poznámkou ať mi pomůže ten kdo mě v....l odešel.
Státu dát děti?? Kam ty svý čtyři mám dovést? :-)
 Fořtka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jarko? 

(29.1.2004 20:20:47)
Budiž nám útěchou, že toho pána zajisté - vzhledem k jeho přístupu ke světu a lidem - jednou trefí šlak:-)))
Obávám se, že stát by ty tvé děti přijal a umístil do tzv. ústavní výchovy. Nic lepšího zatím nevymyslel:-(((
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Jarko? 

(29.1.2004 15:58:35)
Cikáni FAKT nemůžou za to, že byly zdražené plenky...
 Lenka, 8m + 4r 
  • 

Re: Re: Re: Jarko? 

(29.1.2004 15:58:05)
Nechci svými příspěvky zavést nějakou soukromou debatu, co můžu nebo nemůžu. Jen pro úplnost, starší syn do školky chodí denně na dopoledne, mladší - teprve 8měsíční jaksi do školky dát nemůžu a jesle ani nezvažuju. Zatím na tom bohudík nejsem tak, že bych nějakou práci zoufale hledala, kdyby mi nic jiného nezbylo, byla by to jiná situace. Můj příspěvek jsem brala jako všeobecné poukázání na nepodporování rodin s malými dětmi a přidala osobní příklady. Zdravím.
 Nach 
  • 

Re: Monty 

(29.1.2004 16:20:50)
Mam prosbicku - pokud opravdu znas nejakou spolehlivou pani nebo slecnu, ktera by byla rada za tech 50,- za hodinu, tak mi prosim dej vedet. Kvuli zdravotnim problemum shanim vypomoc a tech 50,- si mohu dovolit. Zatim jsem se setkala pouze s dvojnasobnou sazbou - na to nemam. Predem dekuji :-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Monty 

(29.1.2004 16:24:40)
Zeptám se kamarádky, která kdysi hlídala děti, třeba mi dá nějaký tip.
Btw. dneska jsem zrovna pročítala stránky jedné agentury, co zprostředkovává studentské brigády a v dotazníku nabízí i možnost hlídání dětí, a pokud vím, byly tam hodinové sazby asi 53,- za hodinu... mrkni ev. sem, určitě bude podobných agentur víc...
 16.5Salám&Lajka14 


Hlídání dětí 

(29.1.2004 16:27:53)
Katka - babysitting
Agentura Střípky
Agentura BABY
a další zde
 Nach 
  • 

Re: Hlídání dětí 

(29.1.2004 17:40:05)
Dekuji za vstricnost a odkazy - nejde mi ale o hlidani deti, spise o bezne a mene bezne domaci prace krome vareni.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Monty 

(29.1.2004 18:34:55)
Monty, ale to, že studenti dostanou 53,- hod neznamená, že já těch 53,- zaplatím agentuře, která jim práci zprostředkovala :o) Jinak hlídání v Praze za takovou sumu by mě taky zajímalo, co jsem loni hledala, tak takhle levně nabízela hlídání firma, kde hlídaly děti STŘEDOŠKOLAČKY, což teda mojí důvěru dost dobře nevzbudilo, přeci jenom dávám přednost osobám, u kterých mám jistotu plnoletosti :o) Jinak co jsem měla hlídání já, tak cena byla kolem 90 Kč nejlevnější. Ono taky je v nabídkách nutné pročítat komplet ceník, protože jsem se setkávla i s tím, že se platí jednak hodinová sazba, jednak nějaká částka za dopravné, někdy ne nejmenší vstupní - zprostředkovatelský poplatek atd. Možná by ty ceny byly levnější, kdybch nehledala přes agenturu, jenže já to hlídání dětí potřebovala, takže když z nějakého důvodu slečna nemohla přijít, agentuře se podařilo mi včas zajistit jinou.

S.
 Petuna 


Re: Re: Re: Jarko? 

(29.1.2004 16:25:49)
Monty koukám , že přesně víš o čem mluvíš , tak co kdybys mi nějakou takovou práci sehnala,když je to tak jednoduché , snažím se co to jde , ale po pravdě zatím jsem za nabídky práce domů víc zaplatila, mzda žádná , ale třeba máš lepší kontakty , tak bys mi mohla něco doporučit..:o))
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Jarko? 

(29.1.2004 16:31:34)
Petuno, nevím jestli je to jednoduché, jen vím, že to fůra mých známých dělá. Spíš bych řekla, že to jednoduché není, ale vrátím se k těm ručním pracem - moje známá začala doma vyrábět malované sklo, obcházela s tím různé prodejny, a docela se chytla. Stejné je to třeba se šitím, takový patchwork se prodává za fůru peněz, jenže odbyt si musí každý najít sám. Anebo... že by se založila agentura, která by nabízela rukodělné práce maminek na MD? Třeba zatím "jen" na Internetu, ale není problém udělat nabídkový katalog (grafiků je na Rodině fůra) a s ním pak ty příslušné obchody a firmy obcházet/obesílat?
 Petuna 


Re: Re: Re: Re: Re: Jarko? 

(29.1.2004 16:42:12)
dík Monty , ono to ani s těmi ručními pracemi , není tak jednoduché ,MUSÍŠ MÍT ODBYT, tvá slova , ale to není jednoduché , pokud nebudeš prodávat svou práci sama , ale přes někoho , tak jsi většinou ráda , že se ti zaplatí alespoň incestice do materiálu, patchwork neumím , ale jeden čas jsem vyšívala , práce je s tím šílená , trvá to taky nějakou chvilku a když to pak chceš prodat , tak by to obchodníci chtěli většinou , nejlépe zadarmo, no nebudem to řešit , jistě mohla bych chodit na noční , ale to taky není jednoduché , někdy spát musíš a to s mimískem moc nejde a to nepočítám, že manžel by se se mnou potkával pouze ve dveřích , jak dlouho by asi trvalo , než by se radši potkával z někým jiným....
 kobliha s koblížkem Kubíkem 


Monty 

(29.1.2004 18:40:35)
Ahoj Monty, jsem graficka a DTP a navic umim i malovat na to sklo a keramiku. Delala jsem i rucni vysoce cennenou malbu v Brezove u Karlovych Varu. Takze se hlasim do vasich rad. E-mail v hlavicce.
Zdravim :o)
 feuer/5 
  • 

problem je sobectvi a lenost  

(29.1.2004 23:54:58)
Milí diskuteri,
mate ci budete mit dite, rozhodli jste se proto a nesete za svoji rodinu zodpovednost. Souhlasim, ze by stat mel pomahat rodine ve smyslu danovych ulev a to do jiste miry dela. Ale ze by nemohla vyjit rodina s jednim ci dvema detmi, se mi nezda pravdepodobne. Jiste, muze byt problem splaceni leasingu ci hypotek, ale to je opet svobodne rozhodnuti, ktere by mel kazdy dluznik radne rozvazit. Jak z mych bohatych zivotnich zkusenosti vyplyva, nejvetsi prekazkou rozvoje osobnosti a tim i pohodovemu zivotu, je sobectvi a lenost. Chci mit deti, ale zaroven chci mit vsechny ty bajecne predmety, co se nabizeji v hypermarketovych letacich, chci chci a chci toto ci tamhleto a samozrejme, pokud zivim dalsi osoby, najednou to neni uplne bez problemu. Zaroven poukazuji na vsemozne prekazky, proc nemohu to ci ono delat, aby se moje situace zmenila (vyjimam samozrejme lidi s telesnym ci psychickym handicapem). My mame deti 5 a leckdy i "hluboko do zlabu", ale nikdo nas k tomu nenutil. To co my cetne rodicovstvi dalo, se neda vyvazit zadnym finacnim ekvivalentem. Jsme pomerne chuda zeme, ktera se nemuze stale zadluzovat, aby davala. Jiste neni v prerozdelovani statem vybranych financi vse v poradku, ale pak, jak psala Monthy, je treba tlacit na sve zastupitele a lobbovat ve prospech rozdelovani efektivnejsi, toz do toho, ale bez emoci a s rozumem a zodpovednosti.
 Daniela 
  • 

Re: problem je sobectvi a lenost  

(30.1.2004 0:02:56)
S tím souhlasím (byť máme děti jen dvě). Ale rozhodně nepovažuji za sobectví pocit rozhořčení ve chvíli, kdy někdo neomaleně jen vytěžuje a někdo jiný přemýšlí o tom, kde vzít na to, aby to vytěžování pokryl.
 Val 
  • 

Re: problem je sobectvi a lenost  

(30.1.2004 9:32:19)
Pokud nebudu mít hypotéku, tak nebudu mít kde bydlet a tím pádem si ani nepořídím děti. Splácet hypotéku není jen nějaký manýr, který si mohu rozmyslet!
Mně rodiče nepostavili barák, ani nekoupili byt. Já jsem se zadlužit musela.
Val
 feuer/5 
  • 

hypoteka 

(30.1.2004 21:48:25)
vidis a proc by meli ostatni danovi poplatnici prispivat na hypoteku a budouci osobni majetek, tim, ze budes brat socialni davky. Spousta lidi bydli s detmi v najmu, pronajmu ci u rodicu a kvalitu jejich zivota to nijak neovlivnuje.
 Lenka 
  • 

Re: hypoteka 

(30.1.2004 22:55:38)
No nevím, jestli neovlivňuje - žít v neustálém stresu, kdy mi majitel nemovitosti vypoví smlouvu, protože z nového nájemíka bude mít víc peněz nebo chce prodat atd..., a já pak nebudu mít kam s dětmi jít, to se musí na kvalitě života určitě odrazit. Nehledě na to, že částky za pronájem leckdy převyšují případné splátky na hypotéky a proč strkat peníze cizím lidem, když si s nimi můžu financovat vlastní bydlení. Myslím, že vlastní bydlení je důležitá otázka poklidného rodinného života a v mnoha rodinách znamená vlastní bydlení i vyřešení různých krizí (osobních, rodinných...)
 Iva (Aneta03, Radovan06) 


Re: Re: hypoteka 

(30.1.2004 23:39:27)
já se během tří let stěhovala čtyřikrát. platíme splátky úvěru cca ve výši tržního nájemného, ale jsme ve svém, svém starém panelákovém bytě. kdybychom se nezadlužili až po uši, tak ty peníze cpem někomu jen tak pro nic za nic, resp. za podnájem, ze kterého nás může vyrazit, nabídne-li mu někdo víc a pořád nemáme svoje "doma", protože při našich příjmech tržní nájem a spoření na budoucnost nejde zvládnout.
byt jsme koupili protože do našeho podnájmu 2+1 bychom dětskou postýlku umístili leda do patra. když jsme se rozhodli do toho jít, vycházelo nám to, že to při skromném živobytí vyjde. Neni to ani rok a všechna vstupní data jsou zcela jinak!
na současném systému mi vadí právě tohle - nejdou dělat žádná dlouhodobá rozhodnutí, mám pocit, že to o těch plínkách a spol. věděli, ale že čekali se zveřejněním co nejpozději, aby pak mohli s povzdechem zkonstatovat, že už se nedá nic dělat.
dtto zálohy na daň z přidané hodnoty, o kterých v lednu prohlásili, že v dubnu je budou vybírat ve výši 50%
na současném systému mi vadí jeho nesystematičnost
všude jsou mezírky, skulinky, nedodělávky, připadám si jako pokusné zvířátko
Ozve se, neozve se? Zkrachuje, nezkrachuje? Přežije, nepřežije?

Někdy mi připadá rozhodnutí pořídit si rodinu jako skok z letadla. Člověk si řekne musim teď, nebo už neseberu odvahu, zavře oči, skočí a čeká, jestli se ten padák otevře, nebo ne. A ono to většinou nějak dopadne.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: hypoteka 

(30.1.2004 23:43:36)
...byt jsme koupili protože do našeho podnájmu 2+1 bychom dětskou postýlku umístili leda do patra

Ale nemysli si, zvládli byste to, i do naší osmnáctimetrový garsonky se vešla. :o)))
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: hypoteka 

(31.1.2004 10:34:50)
Hmmm, a souhlasíš s Feuer/5, že kvalitu vašeho života to nijak neovlivňuje?

S.
 Iva (Aneta03, Radovan06) 


Re: Re: Re: Re: hypoteka 

(1.2.2004 13:50:26)
:o) Já vim, Monty, stan. :o)
Přála jsem si vychovávat dítě v prostředí určité úrovně - onehda ve zprávách ukazovali naše spoluobčany, kteří mají 15 dětí v bytě 3+1 a taky žijou. :o)
O tom to nebylo. Měli jsme možnost i za cenu zadlužení se o sebe postarat, tak jsme to udělali a nečekali jsme, až nám stát něco dá. Ale je velmi nepříjemné, že nikdy nevíš, co světoborného zase nahoře vymyslí pro příští měsíc. Možná jsem vychovaná postaru, ale naši mne učili, že je zodpovědné plánovat si budoucnost a nikoli žít ze dne na den. A to teď nějak nejde.
I když se mi to nemusí líbit, tak respektuji zavádění reforem stylem teď je tři roky hájení a od roku 2008 (například) zdraží chleba. Máš čas to akceptovat, promyslet, co s tebou bude dál a jak na to zareaguješ. (Budu jíst brambory a mlíko, na chleba jim kašlu)
Vytáčí mne, když 1.ledna 2008 někdo s údivem zkonstatuje: a jéje, on to nebude jen chleba, ale i brambory a mlíko. No nedá se, lidi nic dělat, nějak jsme to přehlídli. To zvládnete.
A ještě víc mne vytáčí, když mám pocit, že si pár vyvolených v prosinci špitalo do ouška: člověče, ony zdraží i brambory a mlíko, ale pšt, nikomu to neříkej. Resp. že někdo informovaný v listopadu skoupí brambory, aby je od ledna mohl prodávat.


 Alice 
  • 

Re: Re: hypoteka 

(1.2.2004 8:36:41)
Hezky napsané! Chtěla jsem napsat něco velmi podobného,ale teď je to zbytečné!Zažila jsem na vlastní kůži pronajatý byt a teď i placení hypotéky,tak to trochu znám! Musím tedy jen souhlasit.Jen tak pro zajímavost: když jsme se s manželem vzali/před 9ti lety/,tak jsme šli požádat o půjčku 10.000 Kč,která se tehdy dávala.Já jsem byla před tím 2 měsíce nezaměstnaná /potom ani před tím už nikdy/ a manžel bral v té době kolem 5.000 Kč.Půjčku nám nedali s tím, že máme vysoké příjmy?!, a tak ji nepotřebujem!Do té doby jsem si myslela,že čím vyšší příjem,tím lépe, aby byla záruka, že to člověk bude moci platit.
 lucka +2 
  • 

Re: hypoteka 

(2.2.2004 12:32:10)
Ale samozřejmě že způsob bydlení kvalitu života ovlivňuje! Příliš mnoho lidí na malém prostoru vytváří častější stresové situace, o působení nejstarší generace při společném bydlení nemluvím... a výsledkem je pak například větší rozvodovost. Samozřejmě že odolní a psychicky vyrovnaní jedinci zvládnou i takovouto životní situaci, ale kéž bychom byli všichni takoví.
 feuer/5 
  • 

kvalita zivota a vlada kera keca 

(3.2.2004 9:51:44)
Jednak bych chtela predeslat, ze sem rozhodne kvalitou zivota, mela na mysli spise jeho hodnotu, ktera se na rozdil od zivotni urovne, vyznacuje nehmotnymi statky. Tim, ze jsem psala cosi o tom, ze socialnimi davkami neni dobre event. subvencovat v podstate bohatemu cloveku (chudemu hypoteku nedaji) investici do sveho (byt jak se zda nezbytneho?) majetku - a uvedla jsem nahradni reseni bytovych problemu, pronajem, najem, vicegeneracni bydleni. Nekdo psal o stressu s nekorektnim ukoncenim naj. smlouvy - existuji zakonne duvody pro ukonceni NS a institut nahradniho bydleni. Take atomaticky neznamena, ze jiny nez vlastni byt, musi byt nutne maly ci jinak nevyhovujici..A dalsi treci plocha - souziti generaci - ano, to muze byt nekdy problematicke, ale uvazte, splaceni hypoteky po dobu 20ti let, je tez leckdy vyznamnym stressem, pricemz budovani vztahu ve sve rodine (v pripade mezigen.bydleni), se mi zda mnohem pragmatictejsi a pro osobnostni vyvoj jedince dulezitejsi.
Ze vlada keca.. a co ma delat jinyho, je to vlada chudyho statu a vsichni neco chteji, mozna by mohla kecat korektneji - tj. mlzit a vlastne slibovat jen velmi neadresne, holt v teto vlade nejsou tak dobri retorici, jak tomu bylo ve vlade klausove. Je smutne, kdyz nasi predstavitele rikaji ano a skutecnost je ne, ale je to predevsim jejich dil zodpovednosti, rozcilovat se asi nema cenu, vzdyt jim to pripomenete pri volbach, neni-liz pravda?
 lucka + 2 
  • 

Re: problem je sobectvi a lenost  

(2.2.2004 12:14:32)
Vaše slova jsou jen jednou částí pravdy. Mít děti je naše rozhodnutí a jistě každý předem ví, že po finanční stránce si tím zrovna nepomůže. Problém je ale v tom, že máme vládu, která má plnou hubu keců o pomoci rodinám s dětmi, přičemž realita je o 180 stupňu opačná. Jen jsem rychle přelétla tuto diskuzi a vyplývá mi z ní, že málokdo zde žádá od státu přímou pomoc, ale všichni bychom rádi, aby nám ta smečka vyžírků alespoň neházela klacky pod nohy a ještě nás přitom nemazala falešnými slovy o pomoci. Nejsem líná, ale díky jejich "pomoci" teď musím po třech letech skončit s podnikáním, které nám pomáhalo aspoň 2-3 tisíci měsíčně. Nerozčiluje mne tolik fakt, že na tom budu hůř,že za plíny pro naše novorozeně utratíme daleko víc, to přežijem, ale šíleně mne vytáčí když slyším kecy o tom, jak nám vláda pomáhá. Příští volby sice už nevyhrají, ale bohužel pro mne je to příliš pozdě. A mám obavy, že i pro náš stát.
 Sylva 
  • 

Re: Re: problem je sobectvi a lenost  

(2.2.2004 14:04:04)
Před chvílí jsem si přečetla na teletextu (ČT1, ČT2, str. 113), že od 1.5. bude rodičovský příspěvek o 1.000 Kč vyšší a taky k němu bude taky 1.5. jakýsi "13. plat" - jednorázově SNAD dostaneme 2.000 Kč. Aspoň něco.

Kdyže budou volby?
 lucka+2 
  • 

Re: Re: Re: problem je sobectvi a lenost  

(3.2.2004 11:12:06)
Ano, je úžasné, že mi dají další almužnu, ne že bych za ní nebyla ráda, peníze nesmrdí. Ale jak jsem uvedla, raději bych si ty peníze vydělala sama a neměla tímžto pádem pocit, že ujídám ze sociálního koláče potřebnějším. Od vlády bych chtěla, aby mi při této činnosti - t.j. vydělávání peněz neházela pod nohy klacky v podobě sociálního pojištění. Jak úžasné - oni mi znemožní nebo alespoň ztíží soběstačnost, a nechají mne závislou na svých dávkách, své blahovůli? To mám fakt pocit, že ze mne dělají malé dítě.
 Sarka B 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Jarko? 

(30.1.2004 20:58:57)
Co zkusit prodavat pres ebay? Tam se nabizeji veci z celeho sveta. Sama jsem to nezkousela, ale myslim, ze by bylo mozne zkusit nabidnout par veci a tak ziskat predstavu, jestli je poptavka, jak to funguje s platbou, zasilanim zbozi atd.
 Sasa 


Skolka? Na 5 dni? 

(30.1.2004 10:06:19)
Ja jsem jeste nedocetla az do konce ale tohle mi neda....
Skolka v Praze 9 opravdu ne. Synovi bylo v listopadu 3 roky a protoze jsem na materske v mladsi 2 letou dcerou, tak na skolku predcasne ani nahodou. Ted jsem v 6.mesici s tretim ditetem a chodim poskolkach a skemram jestli by mi ho nejaka nevzala alespon na setinedeli, alespon na 5 dni v mesici!!! A je to beznadejne...
Vite, ja si nestezuju, ano mam deti brzo po sobe, ano doprala jsem si prepychu tretiho ditete, ale stve me ta teorie, ze mi nekdo veme dite na 5 dni v mesici. Ne u nas ne. Sasa
 Sylvie 


Re: Skolka? Na 5 dni? 

(30.1.2004 10:12:13)
:o( Kdybs byla z Prahy 4, dala bych ti tip, na devítce nevím :( Sašo, soukromá otázka - ty jsi ta Saša, se kterou jsem párkrát byla na "šátkovém rande"? Jestli jo, tak jsem tví děcka chtěla pozvat na Verčiny narozky, ale nějak mi nefungovalo na tebe žádné spojení, ani mail, ani mobil...

S.
 mismiska 


Re: Skolka? Na 5 dni? 

(30.1.2004 19:18:49)
zkus se spojit s materskou skolou v zelenecske ulici / hloubetin/, tam to problem nebyval.
preju hodne stesti.
M.
 madule 


Pro Monty 

(2.2.2004 9:46:15)
Ta kamarádka o které píšeš višívá pro nějakou agenturu? Nemohla by si mi zjistit nějaké informace.(odkupuje již hotové práce nebo zadává vlastní). Mam doma nějaké gobeliny ručně vyšité, i bych je prodala,ale nevim kde a ani o ceně nemám jasno. Moc ti děkuji za ochotu
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Pro Monty - vyšívání 

(2.2.2004 12:20:25)
Mám dojem, že to snad prodávala přes někoho, zeptám se jí, ona je mimopražská, takže nevím, kdy to bude - ale vynasnažím se nezapomenout. :o)
 Petra (Anka 2r) 
  • 

Zodpovednost 

(29.1.2004 20:03:31)


Trochu me desi, kdys slysim, co vsechno by stat mel. Ja sve dite chapu je sve dite a nepocitam s tim, ze se o nej nekdo bude starat. Zvolim takovy komfort na jaky mam. Nevim, proc bych mela cekat od statu, ze mi bude prispivat cimkoli na moje dite. Je na zodpovednosti kazdeho, kdy bude mit dite, kolik deti mit bude, jak je bude satit a jak zivit. Manzel studuje posgradual na VS, mel 7.500 cisteho, ja rodicovsky pripsevek a prispevek na Anku. Nevim, kolik je zivotni minimum a nevim, jestli mam narok na socialni davky. Nase situace byla takova, ze jsme se ted v lednu vystridali. Ja sla do prace (jsem pravnik) - podotykam, ze bez praxe, takze jsme toho pred materskou nemeli moc usetreno a manzel je doma. Pravda mame druzstevni byt, ktery jsme zdedili a stare auto po matce. Oproti Americe jsme socialnim rajem. Tam je materska dovolena 14 dni po porudu a zamestnavatel neni povinen drzet misto. Ja netvrdim, ze zijeme v idelalnim state, ale naopak se domnivam, ze vzhledem ke stavu hospodarstvi a ekonomiky je stat prilis stedry na socialnich davkach. mel by spise rozumne investovat finance do rozvoje ekonomickych odvetvi.

Petra
 Pavel 
  • 

Re: Zodpovednost 

(29.1.2004 20:18:39)
Kdyz jste zabrousila do tématu ekomomika, tak to je další odvětví, ktré by takhle vláda měla radši nechat stranou. Pohnojili toho dost.
Postě tahá prachy z kapes, těm nejpotřebnějším, rodinám s dětma a důchodcům.
 sally 


Re: Zodpovednost 

(29.1.2004 20:22:28)
Petro,
nevím kde bereš informace o Americe, ale je to trochu jinak. Pokud má zaměstnavatel víc než 50 zaměstnanců a zaměstnankyně je zaměstnaná rok, nebo má odpracovaných 1250 hodin, tak má nárok na 12 týdnů neplaceného volna po které jí zaměstnavatel musí držet místo. Neplatí to jen pro případ porodu (a adopce), ale pro další případy, kdy se zaměstnanec musí postarat o člena přímé rodiny (nebo jde např. sám na operaci). Na tuto dovolenou se může nastoupit nejdříve 4 týdny před porodem. Ovšem ženy které pracují a chtějí pracovat nadále jsou obvykle v práci až do porodu, aby pak mohly být těch 12 týdnů s miminkem.
Některé státy vyplácejí "mateřskou", stát Kalifornie konkrétně 6 týdnů kolem porodu, 8 týdnů v případě císařského řezu.
Neříkám, že je to něco extra, ale přeci jen je to něco trochu jiného, než píšeš ty.

Rodina s dítětem má poměrně "zajímavé" úlevy na daních a kromě toho mi přijde, že fakt nemáme problém (díky poměru výplata/ceny) skočit do krámu a koupit prckovi komplet nové oblečení, když z toho stávajícího vyroste... Nemůžeme si z jedné výplaty moc vyskakovat ve smyslu že bychom měli na exotické dovolené, nový nábytek a drahá auta, ale žít se dá v poho.
 Alice 
  • 

Re: Re: Zodpovednost 

(1.2.2004 9:59:08)
Když jste zabrousili "do ciziny",tak bych chtěla říct,že toto nelze vůbec srovnávat.Mám kamarádku 11 let vdanou v Itálii.Vzdychala,že tam mají mateřskou pouze minimálně dlouhou /nepamatuji si přesně,ale je to pár týdnů/.Byla tam 2 roky před narozením prvního dítěte,nyní má 2 děti.Ještě tam do práce chodit nezačala,protože muž má takový příjem,že je v pohodě uživí a ona se může věnovat dětem.Její kamarádky jsou na tom podobně.Prostě mají úplně jiný styl života a jiné podmínky.Tak bych se tímhle moc neoháněla.
 Daniela 
  • 

Re: Zodpovednost 

(29.1.2004 23:44:47)
Ono to není jen o tom, co by stát měl, nýbrž i o tom, co by naopak neměl. Rozhodně by neměl schvalovat rychlokvašné zákony, kterými nás v důsledku poškozuje (ať je to zvýšení ceny plínek, zavedení minimální daně pro živnostníky, kteří takhle skončí na úřadu práce - budete se divit, vážně znám hodně lidí s obratem 100 tisíc ročně - podotýkám OBRATEM, nikoliv výdělkem, ať už se živí administrativními pracemi, překlady nebo řemeslem). Financemi se živím už hodně let, ale to, co se tu děje poslední dobou, mi vyráží dech. Tobě nevadí, že za Tvoje peníze páni ministři cestují, velmi levně se stravují a rekreují? Netoužím po sociálních dávkách, neměla jsem ani MD, ale tahle politika je jednoznačně zaměřená proti rodinám s dětmi.
 Daniela 
  • 

Re: Re: Zodpovednost 

(29.1.2004 23:54:29)
A ještě drobnost - jsem dneska v rauši - počítám si daně :-)), ty rychlokvašné zákony taky mají na svědomí vytunelované banky, kampeličky, ale i TV Nova a určitě si vzpomene i na to, co mně teď nenapadlo.

P. S. kdy a kde (text na transparent si můžu vymyslet sama??)???
 Alice 
  • 

Re: Zodpovednost 

(1.2.2004 8:43:46)
Stát je opravdu štědrý na soc.dávkách. Ale jak pro koho!!!Na každého jiný metr.Čím větší nemakačenko,tím lépe!
 Alice 
  • 

Re: Zodpovednost 

(1.2.2004 9:30:09)
Ještě bych chtěla dodat,že je jistě věc každého,kolik má dětí,kdy atd.Málokteré dítě se narodí do ideálních podmínek.Protože kdyby měl člověk na tyto podmínky čekat,tak by si dítě nejspíš nepořídil nikdy.Jenže jde o to,že stát tvrdí,že děti jsou i pro něj prioritou - "Vaše děti jsou i naše děti".Ale nechová se tak.A když se nebudou děti rodit,tak kdo na nás jednou bude dělat?
 Kris 
  • 

DPH 

(29.1.2004 15:24:06)
A víte, co je legrační? Že cigarety s 22% daní nejsou!!!!! Věci zásadní a nutné (ať jsou to plenky nebo toaletní papír) jsou dražší než něco tak odporného, jako jsou cigarety. Děkujeme, ČSSD, děkujeme. Příště můžete zdražit vodu a zlevnit alkohol.
 Pavel 
  • 

Re: DPH 

(29.1.2004 15:32:44)
Jsem sice kuřák (moje chyba), ale souhlasím.
Stejně asi budu muset přestat, aby bylo na pleny.
 kobliha s koblížkem Kubíkem 


Re: Re: DPH 

(29.1.2004 18:44:51)
Pavle, to bude mozna rozumnejsi nez tady lamentovat :o)
 Alice 
  • 

Re: Re: Re: DPH 

(1.2.2004 8:49:11)
Jistě.Ale na čem potom stát zbohatne,když ne na cigaretách a alkoholu?!
 Daniela 
  • 

Re: DPH 

(29.1.2004 19:00:02)
Ale Kris, ten finanční efekt !!!! Nekouří všichni, vodu ovšem všichni pijí. Neskutečně vychcaná politika.
 Jozef 
  • 

vydržte, bude ešte horšie 

(29.1.2004 17:29:03)
Po naštartovaní daňovej reformy od 1.1.2004 je na Slovensku iba jedna sadzba DPH, a to 19%. Takže sa tešte na dobu, keď niečo podobné napadne aj vašich skvelých politických ekonómov a zdražie VŠETKO, nie iba plienky :) Chráň boh, neželám vám to, ale tie skuhrajúce hlasy v tejto diskusii by som pozval na SK, aby sa na to pozreli aj trocha z inej perspektívy.

Pekný deň,
Jozef :)
 Věra. 


Re: vydržte, bude ešte horšie 

(30.1.2004 17:24:33)
Jozef zdravím, nelze srovnávat situaci v ČECHÁCH A NA sLOVENSKU, kde je 20 procentní nezaměstnanost a rozbujelá šedá ekonomika, a platy mnohem, mnohem nižší než v Čechách, já osobně doufám, že se Slovensko konečně odrazí ode dna, makroekonomické ukazatele tomu odpovídají.
Naopak V Čechách může být vývoj různý, ale tak zle jako Slováci se ČEŠI mít nebudou, tedy doufám že alespon nějaké nutné reformy se zde udělají, no - kdoví- UVIDÍME...
 marianna 


Jak ušetřit na ty pleny?! 

(29.1.2004 18:26:31)
Tento recept nepíše moje něžná manželka, ale já cynickej postarší chlap. Dostal jsem ho přímo ve Strakovce a budete-li se jím řídit budete mít i na ty pleny.Venca. Tady je ten kulinářský levný zázrak:

Prisla doba zvýsených zivotních nákladu, doba deregulace cen, doba boje proti obezite a proto si Vám dovoluji zaslat tento levný a jednoduchý recept na výzivné a rychlé jídlo.
Rozkrájejte za 50 haléru cibule, primíchejte za 10 haléru octa a 1 litr horké vody. Vsechno vlijte do lavóru a sednete si do toho holou prdelí.
Získate: Dve teplé sunky, 2 vejce na tvrdo, utopence s cibulí a octem. Kdo má rád tatarku, muze si trochu pohrát s utopencem.
Vladimír Spidla
premiér
 Pavel 
  • 

Re: Jak ušetřit na ty pleny?! 

(29.1.2004 18:39:47)
LOL
 marianna 


Re: Re: Jak ušetřit na ty pleny?! 

(29.1.2004 18:47:21)
Pavle když je člověk blbej, má přiznat, že je blbej. Můžete mně přeložit onen kryptogram LOL? Díky Venca
 Pavel  
  • 

Re: Re: Re: Jak ušetřit na ty pleny?! 

(29.1.2004 18:57:03)
To je anglická zkratka, ve volném překladu jsem řval upřímně smíchy :c)
 Pavel 
  • 

Kontakt 

(30.1.2004 9:52:37)
Vežené dámy, vážení pánové,
diskuze se rozjela ve velkém stylu,
proto nabízím všem, kteří chtějí řešit tyto problémy naše stránky, kde funguje on-lina chat.
Pokud k tomu od Vás bude dostatečná vůle, rád bych, aby jsme zorganizovali
nějaké protestní akce proti vládní politice. Nejedná se totiž pouze o plenky a o rodiny s malými dětmi, ale o celou vladní reformu.

www.sweb.cz/nasmimisek
případně MSN
hrobziro@volny.cz
 Lenka, 2 děti 
  • 

sociální dávky? 

(30.1.2004 12:35:48)
Jak jsem stačila zaregistrovat, pro určitou skupinu diskutujících je podle jejich vyjádření pod svou úroveň "žebrat" o sociální dávky. Ale proboha proč? Já mám dvě malé děti, které jsem si rozhodně nepořizovala za účelem zisku nějaké pomoci od státu. Ty děti jsme si zkrátka s manželem moc přáli a těšili se na ně. Nade všechno je milujeme a za nic na světě bych neměnila. Než jsme si je pořídili, oba dva jsme pracovali a státu odváděli nemalé částky na daních a sociálním pojištění. Tak proč bych já teď nemohla využít toho, co se nabízí, i když mě to určitě trn z paty nevytáhne? Vyplnit jeden formulář se žádostí o rodičovský příspěvek není problém. Pravda, žádnou jinou finanční podporu nepobíráme, protože jaksi nemáme nárok - posuzuje se příjem rodiny v uplynulém roce a to jsme dělali oba. Ale pro ten stát jsou ty moje děti jen dalšími potenciálnímui plátci daně. Je to ubohé. Systém je postavený na hlavu - něco mi seberou (daně) a pak s těžkou rukou vrací zpět (soc.dáv.). Určitě by byla jednodušší cesta - zmírnit daně rodinám s malými dětmi. Pevně doufám, že plánované zdanění manželů není hudba budoucnosti, ale blízká realita.
 Zuzana 
  • 

Vložky 

(30.1.2004 12:54:19)
Tak nejen plenky, ale v dnešních novinách jsem četla, že se zvýší DPH i u dámských vložek. Také to nejsou zdravotnické pomůcky. Proč by také měly být? Vždyť menstruace není nemoc. Ach jo.
 Martina 
  • 

Re: Vložky 

(30.1.2004 16:46:52)
No to je ale chytré propopulační opatření! Buď těhotná, roď a dlouho koj, to vše nejlépe opakovaně, nebudeš je vůbec potřebovat :-)
 Lysinka+Niky 3/04,Aduš 10/07 


Re: Re: Vložky 

(30.1.2004 16:50:13)
Ale o to víc budeš potřebovat ty pleny :o)
 Alfons 
  • 

Re: Re: Re: Vložky 

(31.1.2004 8:54:53)
Pán Bůh se nade mnou smiloval tím že jsem se narodil jako chlapeček. Jak se dívám stát si dělá z žen a hlavně z maminek onuce. Rodiče s dětmi můžou mít jedinou výhodu a to, že se v některých vzácných případech o ně jejich dítě ve stáří trochu postarají. Jinak jsou rodiče a vůbec všichni občané této země vhozeni do refomně-finanční ždímačky.
 Zlička 


takze na protesty uz je pozde? 

(2.2.2004 10:40:23)
Politiku radsi v mem stavu nesleduju, nechci aby nase malinka dceruska v brisku utrpela nervovy sok. O zdrazeni plinek jsem ovsem slysela a myslim, ze jsem se soku neubranila. Chtela bych proti tomu neco udelat, ale jak vyplynulo z jednoho z vasich prispevku, tak je jiz pozde? Je pozde na to zalozit treba nejaky odkaz kam by se posilaly hlasy proti a nebo neco podobneho? Myslim si, ze bohuzel zasilani jednotlivych dopisu nepomuze - jak vyplyva z vasich odpovedi.
Je to opravdu katastrofa a je mi z toho fyzicky spatne od zaludku, proto se radsi dale vyjadrovat nebudu.
 Zlička 


takze na protesty uz je pozde? 

(2.2.2004 10:40:48)
Politiku radsi v mem stavu nesleduju, nechci aby nase malinka dceruska v brisku utrpela nervovy sok. O zdrazeni plinek jsem ovsem slysela a myslim, ze jsem se soku neubranila. Chtela bych proti tomu neco udelat, ale jak vyplynulo z jednoho z vasich prispevku, tak je jiz pozde? Je pozde na to zalozit treba nejaky odkaz kam by se posilaly hlasy proti a nebo neco podobneho? Myslim si, ze bohuzel zasilani jednotlivych dopisu nepomuze - jak vyplyva z vasich odpovedi.
Je to opravdu katastrofa a je mi z toho fyzicky spatne od zaludku, proto se radsi dale vyjadrovat nebudu.
 Vanda 
  • 

Re: takze na protesty uz je pozde? 

(7.2.2004 15:01:57)
kdyz nemáte na plínky tak si nepořizujte dítě.
 Omega 
  • 

Re: Re: takze na protesty uz je pozde? 

(8.2.2004 12:08:27)
Nemam na studium sveho pubertalniho syna ani na obleceni ve kterm by uspel pred spoluzaky (stejne dulezite v tomto veku jako plinky pro kojence). Kam ho mam vratit?
 Vanda 
  • 

Re: Re: Re: takze na protesty uz je pozde? 

(9.2.2004 9:56:21)
kdyz nemate na plinky a pak ani na studium dítěte...tak to jste si opravdu neměli pořizovat dítě, protože plínkama to začíná a celí život vás dítě bude stát víc a víc. Tak si pořád nestěžujte a starejte se! On Vám za darmo nikdo nic nedá. A politici už vůbec ne.
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: Re: takze na protesty uz je pozde? 

(9.2.2004 21:58:57)
koukam,ze vas ta diskuse dost otravila.jasne ze se to maminkam nelibi,ze jim zdrazi pleny,ale argument at si deti neporizuji je divny.
kdyz si je porizovali,bylo treba lepe...po vsech zdrazenich atd.se situace meni a i ti co na tom byli relativne dobre jsou na tom o poznani hur...
 Vanda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: takze na protesty uz je pozde? 

(10.2.2004 9:27:25)
Divna si akorat Ty, každy má snad právo na názor. Jsem taky matkou a plínky kupuji, dnes na ně mám a zítra na ně už mít nemusím. Doba je zlá, ale proto si nebudu stěžovat a čekat, že za mě někdo vyřeší moji finanční situaci. Žijeme totiž v kapitalismu.
 Klára 
  • 

Re: Re: takze na protesty uz je pozde? 

(9.2.2004 8:58:57)
Jak tak koukám, tak jste vůbec nepochopila o co jde!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 Martina 
  • 

Re: takze na protesty uz je pozde? 

(7.2.2004 16:40:53)
Trochu rebelská připomínka: není to tak dávno, co papírová plena s 5% DPH stála 9-10 Kč.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.