| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Na obranu Santy Clause

 Celkem 9 názorů.
 Standa, dcery 11 a 14 let 
  • 

nejde o kulturu, jde o byznys 

(1.12.2000 20:52:23)
Samozřejmě lze hledat historické souvislosti a popisovat prolínání kultur. Kde je ale ta určující síla, která k nám protlačuje Santa Klause? Všimněme si, že v padesátých letech k nám byl protlačován Děduška Moroz, nyní přichází Santa Klaus. Bohužel v podstatě ne proto, aby obdarovával, ale proto, aby pomohl byznysmenům k větším ziskům. Altruisticky se tvářící postavička tak ve skutečnosti slouží ziskuchtivosti ...
Ono zneužít se dá opravdu téměř všechno.
 Eva syn 13 
  • 

Re: Ke článku: Na obranu Santy Clause 

(1.12.2000 21:23:02)
Stando v tom mas 100% pravdu.Byznys je na prvnim miste. Bydlime uz 20 let v Torontu a Santa Clause jsme nikdy neprijali.Mame Mikulase 5. prosince s Mikulasskou nadilkou a Vanocni stromecek a Jeziska 24.prosince.Udrzujeme tradici,pulnocni msi,koledy,barborku i toho kapra ve vane.Je to nase kultura i deditvi po predcich,stejne jako ta cestina.Narod, ktery se podrizuje globalizaci a byznysu sveta, ztraci sam sebe.Prijali jsme, ale i Kanadske zvyky a tradice-Thaksgiving-Dikuvzdani i s krutou a dynovym kolacem a -Kanadskym Dnem-vznik kanady,oslavy s ohnostrojem a -Rememberance Day-Vzpominka na mrtve,kteri polozili zivot v 1.a ve 2. svetove valce za nasi svobodu.Santu nepotrebujeme.
 Milena a Jirka - Toronto 
  • 

Re: Re: Ke článku: Na obranu Santy Clause 

(3.12.2000 0:18:28)
Sprosty a bulvarni Santa Klaus nemuze byt nikdy obhajen. Je jen symbolem piti, prejidani, spotreby a zeuzivani kreditovych karet. Je to nemoralni slouceni dvou svatku -sv. Mikulase a Vanoc. Pote, co vyskrtnete ze sveho zivota toho Santa Clause, Vam ve zivote nic nezbyde. Zadna nadeje, ze je nekde neco tajemneho, k cemu se muzete jednou za rok vratit. Ja i manzel jsme prijali dost veci - vzpominame ale stale na 9. kvetna. Neprijali jsme 11 listopad. Stejne tak davame vzdy darky na Vanoce, i kdyz Mikulas k nam nechodi. Krocana jsme neprijali - nechutnal nam. Jestli jste si vsimla, tak letos poprve jsou u nove radnice predvanocni trhy - nevim, co je tam k prodeji.
--- Americane radi tvrdi, ze jsou ve vsem prvni - mne kamarad z Chicaga tvrdil, ze Labuti zamek v Bavorsku je velkou kopii zamku ze sveta Disneyho z Floridy. - Obe globalizace skodi a nici - jak ta levicova (tu my zname dost dobre), ale i ta pravicova (penezni), jejiz dopad teprve zaciname poznavat.
 Dana, dvojčata 
  • 

Re: Re: Re: Ke článku: Na obranu Santy Clause 

(3.12.2000 15:26:08)
Díky Petře, za vysvětlení - jak, že vlastně Santa Claus vznikl.
Pro Milenu a Jirku - ve včerejším pořadu "volejte řediteli" vysvětlovat Železný, že s globalizací začala jako jedna z prvních ČR, protože objednáte-li si v Americe pivo, řeknete buď "one Pills" - ze slova plzeňské, či "one Bud" - nejsem si jistá písemnou formou - ze slova Budweisser - připadalo mi to dost zajímavé. Jinak máte pravdu.
 Jirka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Ke článku: Na obranu Santy Clause 

(7.12.2000 3:37:58)
Vite, mne kdyz nekdo rekne to "G" slovo, tak uz citim podvod. Hodne se o tom mluvi v Kanade; kdyz ale "narazite" na nejake citlive tema, tak se tady objevi "zaclona" (anglicky "smokescreen") v podobe federalne-provincnich vztahu. Obvinovat sam svuj narod, ktery nema mineraly a ktery se snazi obchodovat s kde kym, aby prezil, z te G je nesmysl. My jsme proste byli v necem uspesni.---
Zpatky k tematu - my uz neslavime v praci "Vanocni posezeni"(Christmas party), ale pouze "svatecni posezeni" (holiday party). To slovo Jezis (at male nebo velke) uz z toho bylo vynato.
Pri nedavnem posezeni pri obede jsem rekl, ze uz bychom meli slavit
21. prosince coby slunovrat a nechat ty svatky byt. Moje spolupracovnice pridala, ze bychom se tedy meli uz chovat jako "pagans"; tj, pohane, kteri staveli velke kameny, aby jim ukazovali slunovrat (Stonehedge v Anglii). - Tak daleko (nebo zpatky) jsme v Kanade dosli. Tricet let nam to brala neuspesne ultra-levicova propaganda; my uz jsme tech svatku vzdali preventivne.(snad abychom nemeli spatne posudky?)
 Mirka 
  • 

Omluva 

(3.12.2000 0:38:26)
Omlouvám se za nepřesnou informaci o Coca-cole. Tuto jsem získala z vysílání TV MAX 1, z dokumentu o válce mezi Colou a Pepsi. Jenom jsem se překlepla a nemělo tam být 50-tých, ale 20-tých let. (píšu po tmě, když malá spí).
Článek od paní z Ameriky je velmi poučný, zajímavý, ale tak trochu mi připadá, že se nese v duchu hesla - Jeden o koze, druhý o voze.
Mirka
 Eva 
  • 

Re: Omluva 

(4.12.2000 22:37:36)
Mirko, coca cola poprve pouzila ve sve reklame Santa Klause v lidske velikosti v roce 1931.Ale do Ceska Santa Klaus nepatri.Holandsti emigranti v 17. stoleti sebou privezli i tradici 6.12. "Sinter Klaas",ktery jezdil na koni a daval detem darky,spolu s nim chodil i Cerny Petr.V Americe zacal byt popularni az v r.1809,kdy Washington Irving napsal pribehy o Saint Nicholasovi,ktery jezdil na koni a daval darky detem na Vanocni den[25.12.].Santa zmenil podobu v r 1823. Clement Clarke Moore vydal basen"The Night Before Christmas".Miliony deti tak dostaly popis,jak Santa vypada a ze ma 8 letajicich srnecku.V r.1860-1880 ilustrator Thomas Nast/pracoval pro Harper Magazin/ pridal i Severni Pol,trpasliky a rozdelil deti na hodne a zle a v r.1939 pribyl i devaty srnecek Rudolf s rudym nosem.Santa Klaus je combinace mnoha legend.Koreny sahaji k narozeni detatka v Betleme.
 Vera Souradova, Carlsbad , CA 
  • 

Re: Re: Omluva 

(6.12.2000 3:30:39)
Mila Evo, dekuju Vam moc za historicka upresneni se Santou. Muzete mi sdelit najake "prameny"?
Samozrejme,ze do Cech Santa nepatri, jak jsem rekla na zacatku sveho prispevku. Ale jako vsechny svatky na svete ma stejne koreny jako ty nase... A pak nemam rada takove to "nase svatky jsou ty nejsvatkovatejsi", podle vzoru ze Krtu Sv. Vladimira: "Nase cirkev je ta nejcikvovatejsi..." Ruzne zvyky v ruznych zemich jsou pro Ty kdo je slavi, stejne krasne , "nejsvatkovatejsi "pro ne a nekdy neni marne se o nich neco dovedet.Take ona srovnani s dedou Mrazem kulhaji. Dnes nikdo detem nezakaze delat pro mladsi spoluzaky Mikulase, jak se to stalo mym detem v 70.letech a jako protinavrh:Zkuste to s dedou Mrazem.
A tem novym konsumnim vlivum je mozne je ucinne branit, jako to delame my na techto strankach. Opravdu to zalezi ted jen na nas. Vera S.
 Eva 
  • 

Re: Re: Re: Omluva 

(6.12.2000 17:05:15)
Pani Vero nasla jsem to na internetu.Dejte na search-Sinter Klaas nebo Santa Claus nebo Saint Nicholas."History of Santa Claus,La Fiesta di San Nicola:December,Merry Christmas-Tradition,Yes Virginia There is a Santa Claus,Norh Pole-Christmas Around the World/je tam i ceska republika a Jezisek/.Je tam toho mnohem vic.Dekuji za vase clanky,rada ja ctu.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.