| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Dle regionu : Maminky v Austrálii

  (?)
[<<Předchozích 20] Názory 2130 z 389  [Dalších 359 >>]
Koala
  • 
17.4.2012 6:54:44
Veroniko, muzu se zeptat co konkretne by ti na takovem systemu nevyhovovalo a proc? Docela by me to zajimalo. :-)
Ajlina
  • 
16.4.2012 14:49:24
já mám přesna takovou školu ve svých představách, pokud to někomu začnu vyprávět, tak si myslí, že jsem spadla z Marsu, tak ono z Austrálie, fakt něco takového bych přála svým dětem
veronika82,Kamilka,klučík03/09 29769
16.4.2012 14:43:25
To si člověk řekne,že je rád v čr :-) Mně by tohle nevyhovovalo.
Ajlina
  • 
16.4.2012 8:29:01
tak to je krásná škola, taková by mně vyhovovala maximálně akorát trochu z ruky :o((
Renata + 2 piskoti
  • 
16.4.2012 8:17:49
V Australii neni hlavni jidlo obed. Hlavnim jidle je vecere. Pres den se ji obvykle sedvice, nebo zapecene chlaby, pie a pod. Na veceri lide casto kupuji takeaway (jidlo domu) - ryby s hranlkama, pizza, ale i jakoukoliv "kuchyni". Najdes tu restaurace: cinske, thajske, indicke, recke, mexicke, turecke, mongolska, japonskou, s morskym jidlem ...... V patek a sobotu, v tech dobrych restauracich, je tezke sehnat misto. V centru Melbourne, pres vikend pokud nemas rezervaci, tak si nesednes.
Hodnedeti je zde take alergickych. Tusim ze v Australii je vubec nejvic alergiku na orechy. Ve skolkach vypises formulae, kde uvadis alergii. Pokud se ve tve skupine objevi dite s alergii je velmi strikne zakazano jidlo s alergenem nosit do skolky. Bohuzel se obcas najdou i jedinci co porusi toto pravidlo a potom to muze skoncit i tragicky. Ve skolce u dcery kamaradky zemrel chlapecek. Byl tezky alergik na orechy. Stacilo aby se dotknul jidla s orechy a mel zachvat. Bohuzel jeden takovy zachvat dostal ve skolce, kde nakonec i pres snahu lekaru 2 sanitek zemrel.
Renata + 2 piskoti
  • 
16.4.2012 6:57:35
Skolu deti zacinaji v 5 letech. Je to nulty rocnik (prep). Deti se tam uz uci psat pismenka, cist, pocitat. Kzdy den deti ctou doma malou knizecku. Zapisuje se to to specialni ho sesitu a ucitelka to kontroluje 1x tydne. Knizecky si berou ve tride. Pokud mi das emil, mohu to poslat ukazku knizek. Par jich mam nafoceny.
Skola zacina v 9 hod a je do 15.30 hod (dle lokality se zacatky a konce mohou trosku lisit). V 10.30 je svacinka (snak time), a ta je tusim 10-15 min. Obed (lunch time) je po 13 hod a volno je cca 45 min. Vsechno jidlo si deti nosi z domu, vcetne piti. Skoly mivaji kantyny, ale hodne zalezi na skole co se tam prodava. V kazdem obchode si muzes nakoupit ruzne krabicky, nebo termosky na jidlo pro deti. Zvykem je ze vsechny veci maji deti "polepene" svym jmenem. 1.trida a 0. trida jsou podobna, co se tyka vyuky. Mi prislo, ze dcera se vice ucila v 0.rocniku nez v 1.tride. Kazdopadne dulezite je, jaky/a je ucitel/ka. Zvykem skol, je ze kazdy rok, se meni sestava deti ve tride a kazdy rok je i jiny ucitel. O prestavkach jsou deti mimo budovu, nesmi zustavat ve tridach. Je jedno jake je pocasi venku (horko, dest, zima.....). Kazda skola ma hriste, prulizky a tam decka litaji. Kdyz je dest ucitele (v nasi skole) doporucuji jit do telocvicny - v nasi skole je mimo budovy, takze musi stejen pres venek. Skola jako znas v CR, tak tady nehledej. Budovy jsou jednopodlazni. Ve tridach uz poamlu nejsou lavice, najdes tam gauce, zahlavky. Deti lezi, sedi,valeji se po zemi. Dcera ma ted dve tridy vjedne. Maji dve ucitelky, jsou rozdeleni do dvou trid, ale sedi v jedne mistnosti a zidli a lavic maji jen pro polovinu vsech deti. Kazda trida ma 23 deti.
Ve skole jsou povinne uniformy. Kupuji se bud v obchodech (obchodacich) nebo nektere skoly maji sve obchody primo ve skole. Uniformy nejsou levna zalezitost. V nasi skole uz nejsou povinne boty a zda se ze i aktovky uz nejsou povinne. Ale na to se poptej primo ve "sve" skole. Pocitej take s tim, ze kamkoliv budes ditko hlasit, je vypisovani mnoha formularu! A to kazdy rok.
Nevim jak je tve ditko zdatne v anglictine. Je docela mozne ze mu udelaji test, a dle toho ho zaradi do rocniku. Pokud bude mit problemky tak mozna zacne 0.rocnikem. Coz neni pro zacatek vubec spatne.
Skola zacina obvykle na zacatku ledna a konci par dni pred Vanoci. Kazda skola to ma jinak, a kazdy rok je to take jinak. Letni prazdniny jsou teda cast prosince a leden. Loni nase skola koncila 22.12. Rok je rozdelen na 2. semestry. Kazdy semestr ma 2.termy. Term je take pohyblivy a byva mezi 6-12 tydny. Potom nasleduji 2 tydny prazdnin. Treba prvni term se dela tak aby prazdniny vysly na Velikonoce. Ted jsme meli prazdniny od 31.3. do 15.4. Zacali jsme 2.term a prazdniny budou 30.6. - 15.7. Nevim do ktereho statu jedes, muze se to lisit.
Mame statni skolu, nicmene platime kazdy rok cca 1500 Aud. Je to na pomucky do skoly, sesity,papiry, vylety ...... Deti si nenosi knihy ani sesity domu. Neexistuje neco jako rozvrh hodin. Obcas je slozite zjisti co ditko cely den delalo. :) Dcera pravidelne po opusteni skoly "zapomina" co cely den delala, ale presne vi s kym si hrala a na co :D Deti do skoly vodi rodice, a nebo treba se vice deti sejde u nekoho a dostley je najednou doprovodi. To stejne je pri odejiti ze skoly. 0. rocnik a 1. trida ucitele kontroluji zda deti nechodi samy domu (alespon v nasi skole).
Dcera je ve 2.tride a doposud nemela domaci ukol. V 0. rocniku a 1. tride mela "show a tell" - neco zajimaveho prinese do skoly a musi o tom vykladat pred celou tridou. Je to proto aby se deti nebaly mluvit pred obecenstvem a rozsirili si slovni zasobu. Mela to kazdy tyden.
Syn chodi do skolky. Zacal ve 4. letech. Chodi 3x tydne - 2x na 2.5 hod a 1x tydne ma 5 hod. Jidlo musi mit sve. Stejne tak piti. Pokazde kdyz jde do skolky donese ovoce. Stejne jako ostatni deti. To se potom nakraji a maji svacinku. V dlouhy den, si musi donest obed a take polstar, deku a plachtu na spani. Neexistuje zadne prevlikani do pyzamek na spani. Klid na "luzku" maji cca 30 min. Misto luzka to jsou tenke matrace, cca 5 cm. I zde platime rocne cca 1500 AUD.
Syn ma odklad, protoze je narozen v lednu. Odklad jsem resila akorat s ucitlkou/reditelkou skolky. Pobavily jsme se jak to vidim ja, jak to vidi ona, podepsala jsem zase formulare a bylo vyreseno. Tady doporucuji dat kluky pozdeji (kdyz mu jsou spatne roky), ale nejsou vyjimky, ze deti jdou do skoly kdyz jim je 4.5 let. Stava se, ze nastoupi do skoly do 0.rocniku a na konci roku ucitele rodicum sdeli ze dite neni pripraveno jit do 1.tridy a tyto deti potom opakuji 0.rocnik.

Ceny skoly a skolky udavam co mame my + sve zkusenosti. Samozrejmne se to lisi u kazde skoly. Pokud by jsi zvazovala soukromou skolu, tusim ze platby se pohybuji od 15 000 do cca 21 000 Aud za rok.

Pis dotazy, obcas nakouknou a budu se snazit odpovedet.

Koala
  • 
16.4.2012 6:17:02
Na skoly kouknI sem: http://www.schools.nsw.edu.au/gotoschool/primary/primaryindex.php
Jine staty a teritoria mohli mit jine pravidla.
Koala
  • 
16.4.2012 6:09:04
Ceny potravin zde:
www.coles.com.au
www.woolworths.com.au
To jsou dva hlavni supermarkety, v podstate takovy duopol. Jeste je tu IGA a Aldi.

Skolky jak je zname u nas zde nejsou. Jsou tu daycares, v nekterych berou deti od 6 tydnu az po skolni. Rodice si plati sami, neco malo se vraci pri vyuctovani na konci financniho roku. Den v daycare muze stat az kolem $100 na den/dite, zalezi na oblasti. Maloktere dite chodi kazdy den, v prumeru tak tri dny za tyden.

Se skolou neporadim, akorat vim ze skolni dochazka zacina v 5 letech a novy skolni rok na konci ledna.

Najdu ti nejake linky.

Kam se chystate?

Pokud mas otazky,, klidne se dal ptej :)
Renata + 2 piskoti
  • 
16.4.2012 3:32:27
Ahoj, pokud mas nejake otazky, pousim se na ne odpovedet.
Lou+3 30918
16.4.2012 0:01:31
s kym bych mohla probrat, jak to tam chodi (so se uci deti ve skole v prvni tride, co asi muzu ocekavat od skolky, jake jsou v prumeru ceny zakladnich potravin a nejake podobne prakticke veci.)
[<<Předchozích 20] Názory 2130 z 389  [Dalších 359 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.