| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Moje děti do školy nechodí

 Příspěvky 110 z 152 [Dalších 142 >>]
  • 
7.3.2013 20:56:25
Zájemci o domácí vzdělávání se mohou informovat o podmínkách na www.zsbrezova.eu.
Danka, 2 děti, 3. na cestě :)
  • 
31.8.2012 12:01:10
My Češi se všeobecně cukáme, když je něco nové, nebo to vybočuje z řady.

Já sama se pro domácí vzdělávání rozhodla. Zatím mám předškoláka, chci aby měl potřebu SVÉ realizace a aby ji taky uměl naplnit. Do klas. školky nechodí, bude od září navštěvovat školku lesní v kombinaci s MC, 1x týdně tenis a přislíbili i vzít ho na atletiku. Uvidíme, jak nás vezmou/nevezmou do výtvarného kroužku (tomu bych fandila moc, já jsem byla a dodneška jsem střevo, nepřeju mu stejný osud :) ).

U nás se o domácím vzdělávání hodně mluvilo. Mám výhodu, že můj otec byl různě po světě a zažil domvzděl. jako běžnou věc. Někde jsou myšlením jinde a neberou kde se dítě učilo, ale kolik toho umí. A rozhodně bych do toho nešla bez podpory mého manžela - měl mít časově náročnou práci, místo toho zvolil sice míň placenou, ale jezdí domů po půl 4. a je s námi. Být sama od rána do večera s dětmi bych upřímně nedala a nešla do toho. Domvzděl. je celkově o celém stylu rodiny - a každý si musí určit, co chce a nechce. Manžel chce být co nejvíc doma, dokud o to děti stojí. Přijde doba, kdy "fotr a matka" budou nudní.

Určitě nemůžu říct, že nejsem k dětem objektivní. Díky tomu, že sloužím jako hlídací teta pro jiné děti, mají moji potomci prostoru k řešení konfliktů ažaž. Možná si někdo představuje, že domvzděl. matka zametá cestičku a drží štít nad dítětem. To je fakt zkreslené. :) Mlčím, pozoruju, ale pomáhám až při totálním nezvládnutí situace - tak jako učitel či jiný rodič.

Líbí se mi možnost širšího vzdělání (které já neměla...), galerie, výstavy, muzea - po sobotách či jen v týdnu bych to po práci nezvládla, to přiznám. Proto jsem ráda, že tohle můžeme dělat dopoledne.
Nečekám, až bude dítěti 6 či 7 let, normálně navazujeme - naučili jsme chodit, mluvit, jíst, zákl. sebeobsluhu a pokračujeme plynule dál.
Máme stanovenou pevnu hodinu, kdy se scházíme u jeho prac. stolu - v 8 ráno nám vyhovuje oboum. Tam si řekneme, co by bylo potřeba dneska udělat, zařídit, co bude čekat konrétně na něj (např. vybarvit obrázek písmenek). Je jedno co, ale jde mi o to, aby věděl, co je za "úkol" - jestli ho udělá hned, nebo ho bude mastit večer místo večerdy nechávám na něm. Chci aby se naučil starat se o sebe sám, pamatovat si na svoje věci, ne abych ho naháněla já. Během dne mu ještě úkol připomenu, ale jinak nechť se jeho paměť rozvíjí sama...

Samozřejmě že chci, aby uměl ctít autoritu i jiného dospělého, proto jsou nutností kroužky. Za rok jsme domluveni dát na angličtinu, tam bude třeba učitelku taky poslouchat. Proč ne, vždyť to je potřeba, já taky musím v práci poslouchat svého šéfa, ať se mi líbí, nebo ne.
A upřímně, je někdy potřeba, aby mu i jiné dítě "ublížilo" - ve smyslu, aby z něj nebyla květinka. Aby pochopil, že někdo je takový a jiný makový. A přitom aby mě měl "na blízku" - čili nečekal celé dopoledne, kdy to se mnou bude moct probrat (a ještě se měl soustředit na vyuku), ale aby čekal plácnu jen dvě hodiny, než kroužek skončí. Díky tomu, že nežijeme na samotě u lesa, ale v lokalitě plné mladých rodin, má prostoru pro konfliktní situace s dětmi dost. :)

Tak nějak to je u nás. Každý to má asi jinak. Já jsem za tuhle možnost vděčná moc.
Žluťásek.
2.4.2012 21:22:43
Už to čtu. Tak s tím taky nesouhlasím.
Žluťásek.
2.4.2012 21:20:30
Fatale, to bylo v tom článku?~e~ Asi jsem četla špatně, nevšimla jsem si toho.
Ne, taky nemluvím o obětování. Pro mě je to součást mojí seberealizace.
Markéta
  • 
1.4.2012 16:06:24
Citovala jsem diskusní příspěvek nazvaný "hrabe matkám i dětem" a obsahující toto tvrzení: "A pokud nějaká matka tvrdí, že jí nikdy nehrabe a od svých dětí si odpočinout nepotřebuje, tak lže, jako když tiskne." Vadí mi na tom to zobecnění a mluvení za jiné, které autorka výroku nezná - to, že si ona sama potřebuje od vlastních dětí odpočinout, přece neznamená, že jiné mámy to nemají nastavené jinak.
alessandra
1.4.2012 15:15:39
ˇUžasný článek!! děkuji....
Šešule
1.4.2012 15:10:36
Tak pokud je to reakce na můj výrok o tom, že mi doma s dětma hrabe, tak tím jsem myslela jedině to, že MNĚ doma s dětma hrabe. Nemusí hrabat každý, ale mně prostě hrabe, a proto bych do domácího vzdělávání nešla~;)
Omega
31.3.2012 23:56:11
,,Matky samy vecne a bez patosu mluvi o obeti."

Tak s touto vetou nesouhlasim. Ucim sve deti, ale jako obet to ani malo necitim. Bavi me to, realizuju se v projektech, ktere stavim tak, aby to bavilo celou rodinu, nejenom skolacku.
MiladaL+2
  • 
31.3.2012 22:36:14
svatá pravda, Roya!

už to tady víckrát zaznělo. vždyť každému přece nemusí domácí vzdělávání nebo domácí porod vyhovovat. pro mě to taky není (alespon doufám, že nikdy nevyvstane tato potřeba), ale je skvělé, že (konečně) máme tu možnost žít a vychovávat děti po svém!

kde je napsáno, že pro každou rodinu je nejlepší, když oba rodiče pracují a děti jsou přes den v péči jiných osob? protože to tak dělá většina? to je dost chabý argument. Ne vždy všechno, co dělá většina, je rozumné nebo správné.

vždyť to ale musí být skvělé, když je maminka se svými dětmi a věnuje se jim. je přece super žít v rodině, která je schopna zařídit si život tak, jak jí vyhovuje, třeba trochu nezvykle. jsou to přece koneckonců lidé, kteří prokázali schopnost identifikovat svoje potřeby, jít si za svým a realizovat neotřelá řešení!

je možné, že vztahy v takové v rodině mohou být trochu o něčem jiném než tam, kde se dítě vyzvedne před zavíračkou ze školky nebo z družiny, udělají se úkoly a večeře, pak se pustí televize, jde spát a ráno každý po svém. když si to rodina může dovolit, všem se to líbí a děti nejsou zanedbávané (evidentně v průměru děti z domácího vzdělávání nezaostávají a nouzí o sociální kontakty taky netrpí), tak o co tu proboha jde? ti lidé (domácí vzdělávači) přece nikomu neubližují.

JE VŽDY VÍCE CEST, NEJEN JEDNA.

Markéta
  • 
31.3.2012 15:49:27
Názory typu "je to patologie", "hrabe matkám i dětem" jsou dost odsuzující.
 Příspěvky 110 z 152 [Dalších 142 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.