| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Učitele z Norska netrápí velké papírování

 Příspěvky 110 z 13 [Dalších 3 >>]
Bitterfittan
13.4.2010 13:35:52
Mam obe deti ve svedske skolce a je pravda ze v obdobi rijen-brezen chodi vetsina deti do skolky usoplene.

Norsky system je dosti podobny svedskemu. Take se chodi do skolky od jednoho roku a take jsou ctyri ucitelky na sestnact deti. Me deti chodi do obycejne komunalni skolky ale take vetsinu casu s yjimkou poledniho klidu travi venku. Jen ty obedy se ve skolce podavaji.
Je pravda ze bez kvalitniho outdooroveho obleceni by me deti byly vecne nemocne. Muj syn se obvykle vyvali ve vsech louzich ktere maji na zahrade a mne dela radost jak si to vychutnava aniz by byl promoceny.
Cita
11.4.2010 23:10:49
Rigmor a Radkapi, za 14 dní odjíždím do Norska a moje děti tam budou chodit do školky..starší se musí během léta naučit řeč tak, aby mohl začít chodit do první třídy..moc bych uvítala nějaké rady (nevím třeba vůbec, jak to tam chodí přes léto..dovolené apod...jestli můžu čekat nějakou pomoc s jazykem apod.)

Budu moc vděčná, když se mi ozvete na meil, díky.
Katka, kluci 7 a 11
  • 
10.4.2010 14:04:43
Děti u nás první roky ve školce nemarodí kvůli tomu, že by někde nastydly, ale právě naopak. Tráví spoustu času v přetopených třídách, kde si bacily zvesela předávají. Alespoň u nás ve školce byl hic jako hrom. A některé man´mky byly stejně schopné vyslat dítě do třídy v dlouhém rukávu a fleesové vestě... chudáčci byli celí spaření.Nevím, proč je tu zvykem ty děti tak hrozně balit- doma i venku.
Rigmor
10.4.2010 9:13:00
No, musím přiznat, že se zdravotním stavem to není nejlepší. Do školky chodí od srpna, do konce roku pohoda, měl jen chřipku. Na každodení procházky jsem s ním chodila i předtím, taky za každého počasí, to by se při 2,5měsíce trvajících deštích člověk doma zbláznil. Ale od ledna měl už 6infekcí, z toho dvě bakteriální a taky neštovice. Četla jsem, že neštovice hodně rozhodí imunitní systém i na rok. Žijeme tady už dva roky, takže se mohl aklimatizovat. Místní doktor říká, že je to pořád normální, některé děti jsou holt víc nemocné, zvláště první rok ve školce.Ale to byli nemocní i moji mladší sourozenci a byli pořád doma...takže je to individuální. R
anemone
9.4.2010 21:41:05
V Šáreckém údolí je taky venkovní školka -- osobní zkušenost nemám, jen jsem viděla jejich inzeráty na nábor dětí.

http://www.ekodomov.cz/index.php?id=detsky_klub_sarynka
La Pepa
9.4.2010 21:33:00
Firsty,
mám holku v české lesní školce na 2 dny v týdnu od loňského října. Je to celkem dobře stavěná baba, ale minulé zimy jsme byli samá rýmička a kašel. Tuhle zimu sice taky sem tam něco bylo, ale vnímám to jako mnohem lepší než kdykoliv před tím.

Kdyby naše dítě nebylo pometlo, co si vyběhne ve školce od oběda na kadibudku v podlíkačkách a sandálech a cestou usoudí, že už je vlastně najedená a zůstane tedy venku, i když je třeba dost chladno, tak by tedy byla ještě zdravější :-)

Navíc ta školka je fakt prima. Kompenzujem tak naší logopedickou škoklu, kde naopak pobyt venku nevyhledávají :-(

LaPepa
  • 
9.4.2010 20:36:15
Byla jsem jako au-pair v Anglii a jak jsem se to tam naučila, tak to praktikuju. Chodím s dětmi ven za každého počasí, mají nepromokavé oblečení, gumáčky...a do bazénu taky, i v zimě. Oblečení dostatečné pro dospělého stačí i dětem. Udivuje mě jak chodí děti tady navlečené, nesmí se namočit, umazat. Sestra žije v Německu, tam mají lesní školky, děti jsou celý den v lese, dokonce tam i spí! Naše dětská doktorka me chválí, jak jsou kluci zdraví, žádně rýmy, kašel, jen občas nějaká chřipka. Svoje dělají i přetopené byty, optimální je kolem 22 stupňů a větrat.
Ivana Konečná
  • 
9.4.2010 20:11:16
a to není vše co je napsáno v článku. Pracovala jsem 39 let u dětí v MŠ,jako učitelka a později jako ředitelka. Toho papírování je čím dál tím více a nejhorší je to , že často zbytečně !!! Hrůza. A to si v mateřské škole s dětmi jen hrají- častý názor na práci pedagoga v MŠ.
radkapi
9.4.2010 13:52:28
Mam tez nekolikaletou zkusenost s vlastnim ditetem v norske skolce. Deti jsou obecne v Norsku vic venku nez u nas a bezne za mnohem tzv. horsiho pocasi (podle nasich meritek), takze jsou od nejutlejsiho veku otuzilejsi. Jak uz napsala Rigmor, deti i dospeli se jednoduse oblecou do dostatecne tepleho a vodeodolneho obleceni a jde se. Nejake ty nudle u nosu jsou ovsem taky, ale prijde mi, ze se to zas tak neresi. Tekouci nos bez zvysene teploty neni obvykle duvod k zustavani doma, pracovnici skolek jsou zvykli je utirat.
Firsty+Matouš07/06+Šimon01/08
9.4.2010 12:55:04
Líbí se mi co jste napsala i článek. Ráda bych se zeptala, zda takový častý pobyt venku nedělá nějakým "náchylnějším" dětem potíže, zda nejsou z toho neustále nemocné a s nudlí u nosu. Nebo si rychle zvyknou? Zajímá mě to kvůli synovi, co je věčně nemocný nebo skoro nemocný, ven chodím se strachem a často je po procházce druhý den v horším stavu než byl. Díky.
 Příspěvky 110 z 13 [Dalších 3 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.