| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku V americké školce

 Příspěvky 110 z 108 [Dalších 98 >>]
Janulenka
23.4.2010 22:32:27
Ja nijake zvlast dobre s "americkou" skolkou nemam; abych pravdu rekla, byla jsem docela nestastna, ze moje dcerka nemohla dochodit tu ceskou (asi jsme meli stesti, byla jsem s ni velice spokojena) a syn do ceske nechodil uz vubec... Navic, lide si casto neuvedomuji, ze "Amerika" je vetsi nez Evropa, a napsat tedy, ze "mam pozitivni zkusenosti s americkou skolkou" je strasne zkreslujici. Je to same, jako byste napsali, ze "vase zkusenosti s evropskou skolkou jsou vynikajici"... Dcera chodila do Montessori-nic se tam nenaucila, v ceske se toho naucila mnohem vic-myti rukou, oblekani, hodne pisnicek, hodne se malovalo, fletnicka... To v "americke" skolce rozhodne nebylo. Navic se neprevlekali a neprezouvali, a esteticka vychova? Nulova! Syn? Toho ucitelka chtela pro zmenu zaradit mezi "special needs" (mentalne handicapovane), protoze neumel ani slovo anglicky. Dnes, po pul roce, patri k nejlepsim ve tride... A v jine skolce. Kdybych si mohla vybrat, volim jednoznacne dobrou ceskou proti prumerne "americke"...
sovice
2.4.2010 14:55:25
Markéto,
nemůže to být právě tou dobou? U nás ve školce to bylo přesně stejné, ráno Kouzelná školka (scházely se poslední děti, než najel organizovaný program pro všechny, přičemž ty časně ranní děti už měly v té době nějakou společnou činnost a volné hraní za sebou), a pak zase krátké pohádky před tím, než všechny děti dojedly, při čekání před spaním. Bylo to 1x 20 minut a 1x cca 15 minut v jinak neproduktivní době. Jasně, bez té televize by to bylo lepší, ale vím, že jinak jim ji opravdu nepouštěli a že hlídali ráno, aby to bylo bez reklam, a před odpoledním spaním to zase byly pohádky z dvd, taky bez reklam.
Markéta ML.
2.4.2010 13:47:01
Dobrý den, v článku popisujete jak pestrý program děti ve školce mají. Syn nyní začal chodit do školky v ČR,kterou jsem pečlivě vybírala, podle kroužků a jiných aktivit, přístupu k dětem atd., ale realita je trochu jiná, dopoledne (vodím syna na 9.00 hod) mají ve školce zapnutou televizi a sledují Kouzelnou školku a po obědě při vyzvednutí syna mají také puštěnou v televizi pohádku, přítomnost puštěné televize ve školce mě docela zaráží. Máte, prosím, také někdo zkušenost s televizí ve školce?
Děkuji. Markéta
2.4.2010 9:03:57
Určitě je to hodně o těch penězích - platíme taky 100Kč na hodinu (v Praze), ale dětí je max. 10, učitelka má k ruce asistentku, děti si samy vyrábějí svačinky a pak po sobě každé umyje nádobí, uklidí. Děti spokojené, péče mají dost a informace o tom, co moje dítko dělalo, jak jedlo, spalo apod. dostanu každý den.
Jako pisatelka hl.článku - chodíme 2x týdně, je to drahé, ale máme miminko a potřebuju čas i pro nás a ve státní školce jsme bez šance, rovnou mi řekli, ať se ani nenamáhám vyplňovat přihlášku, vezmou ho pravděpodobně až jako předškoláka. ~d~
2.4.2010 8:50:44
Tedy, mít na starosti 20 dětí 5x v týdnu a nést za ně odpovědnost, tomu bych leháro neříkala ani z legrace... ~;)
Mickey16
30.3.2010 20:03:21
Tak v německé školce (soukromé) nemám s informacema problém, mluvím s učitelkou každý den, jednou za půl roku mají u ní rodiče termín- individuálně, ne hromadný rodičák, kde se probírá hodnocení dítěte... to jsem měla minulý týden, asi 2 hodiny jsme procházely podrobný hodnocení který má 21 stránek~:-D

Jinak se přezouvají ale nepřevlíkají- díkybohu, akorát na ven nosí ty nepromokavý kalhoty přes normální oblečení a mají ve školce gumáky. Ven chodí za každýho počasí, svačinu i pití si nosí svoji- mají zakázané sladkosti a věci typu chipsy a spol. , občas si tam vaří- zejtra je poslední školní den před prázdninama, tak si vymysleli že budou dělat nějaký omelety~:-D
Taodvedle
30.3.2010 15:06:55
volna hra je super, u nas je to pulka casu z celeho casu a deti to miluji, nepotrebuji ucitelku za zadkem na zahrade, jsou hodne v lese, hraji si na co maji chut, rozvijeji fantazii ve hre, ktera je tak dulezita pro detskou dusi i mozecek.
markéta s párkem
  • 
30.3.2010 14:44:46
Můžeš mi jako kantorka říct, proč dávají školy přednost skříňkám před šatnama? Mají s tím míň práce? My měli na gymplu botníky (oblečení jsme si dávali na věšáky ve třídě a pořád jsme to museli přenášet) a to byl vždycky smrad, když se to otevřelo. I z našeho holčičího, což teprve klukovský. Teď má dcera ve škole škříňku i na oblečení, ale stejně, když jdu kolem skříněk a odchází celá třída starších dětí, tak to smrdí taky. Dyť je to tak nehygienický mít celej den zavřený boty v "krabici"! My měli ve škole šatny a nikdy to tam nesmrdělo.
30.3.2010 6:58:17
Diky za prispevek. Rada bych vedela, kde presne v Americe to bylo. Ja osobne ziju v LA a ted momentalne skolku pro syna hledam. Neprezouvani neni zase tak velky problem, je to o tom, jak jsme byli cepovani a drezurovani my v Cesku. Je to jina kultura, jine zvyky. My tu mame prevazne sucho, prsi prakticky jen v zime a to je velka udalost, kdyz kazdy nasadi na nohy gumaky a plastenky a vyrazi se behat mezi kapkami deste a uzivat si skakani v kaluzich. Kdyz je venku mokro, natahnou se pred dvere rucniky a kazdy si boty otre. Proste neni tak velky problem, rozhodne deti netravi cas v zablacenych tridach, jak si nekdo mozna predstavuje. Take se tu hodne dopravuji lide autem, protoze jsou tu i jine vzdalenosti. Rozhodne se tu ale dite prezouvat muze, pokud chce. Nikdo mu urcite nebude branit. Ale takhle tu lide funguji i doma...prijdou domu, skopnout boty z nohou anebo chodi doma v botech. Kdyz prijdete na navstevu, vetsinou si nemusite sundat boty a chodit v ponozkach. U me doma mame ceske pravidlo vyzouvani bot, protoze jsem na to zvykla, takze kazdy dle sveho gusta. Take si myslim, ze ne kazda americka skolka bude stejna...proto se ptam autorky na presnejsi info. Ale je pravda, ze komunikace tu vseobecne funguje lepe a hlavne take propojeni rodicu a skolky/skoly. Mnohdy musi rodice prispivat i svoji praci anebo financemi. Zavisi to od skolky:-)
Tereza, 2 dcery (9 a 5)
  • 
29.3.2010 19:56:26
Mela jsem moznost srovnat dva systemy - finsky a britsky. Strasi dcera chodila do 6 let do finske skolky. meli tridy rozdelene na ruzne koutky a mistnosti s ruznymi aktivitami, nektere strukturovane s ucitelkou, jine s volnou hrou. ucitelky je obcas prohazovaly, aby si nehrali stale se stejnymi detmi. Venku meli hriste, kde travili temer polovinu casu a to za jakehokoli pocasi. V Helsinkach se nechodi ven jen kdyz je -15, v Laponsku je to jeste pri vetsich mrazech. Kamaradka ucitelka nema rada mokre pocasi, protoze je musi 2x denne navlekat do nepromokavych gumovych kalhot a plastenek. Ve 4 letech se v ramci specialniho programu puvodem ze Svedska uci za pomoci lesniho skritka vse o prirode. Kazde druhe utery chodili cely rok do lesiku. Dcera umela ve 4 letech pojmenovat vsechny stromy. V 5 letech maji rok pripravky (povinny, v ramci skolky), kdy pul dne travi seznamovanim se s jednotlivymi pismeny a prvnim pocitanim. Mnohe deti uz pred zacatkem skolni dochazky umi cist, ale myslim, ze ti ostatni je v tech 6 v prvni tride hrave dozenou. Dvakrat do roka jsme meli osobni schuzku s ucitelkou, ktera nam podala detailni obraz vyvoje nasi dcery. Pak jsme se prestehovali do Walesu. Ackoli v te dobe byla de fakto 2 roky pozadu za svymi spoluzaky, dohnala je za par tydnu bez jakychkoli problemu. (Anglicky mluvila obstojne, tata je Brit)

Mladsi nastoupila do statni skolky (v ramci skoly) v 3,5 letech na pul dne (ve 4,5 pripravka uz na cely den povinne). V te dobe se tu zacal pripravovat system zmen pro nizsi stupen (do 7 let), v kostce receno mene sezeni ve tride biflovanim pismenek a vice casu na volnou hru a hrani si venku (az 40%). Nas tehdejsi reditel byl nadsenec tohoto noveho systemu a zaradil nasi skolu do zkusebniho programu. Mirne sokovanym rodicum na zacatku skolniho roku ukazoval mne zname gumove kalhoty a sdelil rodicum, at jsou pripraveni na to, ze mozna budou denne prat uniformy. (gumove kalhoty poridila skola, holinky rodice) Mladsi dcera mela tedy moznost stravit 2 roky podobne jako jeji sestra ve Finsku. Od zacatku letosniho skolniho roku mame noveho reditele, ktery ten zkusebni program zrusil. Dnes je ji skoro 6 a je od srpna ve smisene tride s detmi o rok starsimi, ktere nebyly ve zkusebnim programu. Ucitelka mi pri rodicaku (ktery tu probiha jako osobni desetiminutova schuzka rodice s ucitelem) rekla, ze na sve tride pozna, jak ten novy system zakum prospiva. Ti, kteri meli to stesti jim projit, pristupuji k zadanym ukolum uplne jinak. Umi spolu mnohem lepe spolupracovat, maji vetsi iniciativu a napaditost. V plne mire pro vsechny zaky do 7 let program "Foundation Phase" ve Walesu najede od srpna 2011. Jak je to V Anglii, ve Skotsku nebo v Irsku nevim.
 Příspěvky 110 z 108 [Dalších 98 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.