| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku V americké školce

 Celkem 101 názorů.
 DENISA 


Pekne 

(26.3.2010 8:53:04)
Diky za pohled od jinud. Muzeme si udelat srovnani s nasimi skolkami. V pripade vasi bych rekla, ze kvalita odpovida cene.
 susu 
  • 

Re: Pekne 

(26.3.2010 9:32:23)
Mě hlavne fascinuje ta kartička s informacemi. U nás ve školce jsem netušila, co se celý den dělo. Maximálně učitelky poreferovaly, zda dítě snědlo oběd.
 Lavi 


Re: Pekne 

(26.3.2010 9:42:18)
U nás ve školce visí na nástěnce týdenní rozpis aktivit po dnech. Tak vím, jaké téma se který den probírá, mohu si pak o tom se svým dítětem doma popovídat. Poví mi,co se dozvědělo nového, případně doplním informace. Když se děti učí novou básničku, taktéž ji najdu na nástěnce. Bývají tam také informace o tom, že je potřeba něco donést(např vyfouké vajíčko před velikoci atd). Je to prima. Jedná se o státní školku;o)

Metoda pevného objetí nefunguje na každé dítě(nebo s ní každý rodič nemusí souhlasit),myslím si,že by se mi nelíbilo, kdyby ji aplikovali u nás ve školce.
 Nítěnka 


Re: informace 

(29.3.2010 15:36:03)
Tak to máte celkem super školku. U nás jsou tedy informace na nástěnce pouze o tom, co mají přinést či zaplatit. Ale básničky ani program tam není. Dcera je naštěstí docela sdílná a do školky chodí od počátku ráda. Takže se celkem dozvím nové básničky i co dělali. A když je nějaký problém, tak se to od uč. dozvím - jestli třeba není nastydlá, že se po spaní počůrala, což normálně se nestává.~d~
A zrovna na ni metoda pevného objetí nefunguje vůbec.~m~

Ještě mě napadá, že kartičky s informacemi se asi dají psát, když má uč. na starosti 4 děti a třeba jen na dopoledne. Neumím si představit, že by to psali ve školce s 25dětmi ve třídě. Sice se pořád říká, jaké mají učitelky leháro. Ale když to dělají opravdu poctivě, tak ono to zas takové lehké a časově nenáročné není. ~g~
 Klára + batole 


Re: informace 

(2.4.2010 8:50:44)
Tedy, mít na starosti 20 dětí 5x v týdnu a nést za ně odpovědnost, tomu bych leháro neříkala ani z legrace... ~;)
 Lída+2 


Re: Pekne 

(26.3.2010 9:53:03)
Susu ve školce přece bývala nástěnka a tam byli informace pro rodiče co se ten týden probírá....vím, že než jsem přelouskala A4 tak jsem měla jasno co kluci celý týden dělali.

A i v družině ve škole mají takovou tabulku na týden a každý den v týdnu hezky po jenom vypsaný: mokrá a suchá varianta asi 2-3 řádečky.....

 susu 
  • 

Re: Pekne 

(26.3.2010 9:58:31)
Aha, no nástěnka tam byla, na ní informace o divadle, návštěve kina, karnevalu a tak. Já to s tou kartičkou pochopila, jako informaci- dnes si hrála s Terezkou a Markétkou na princezny a pak s s Pepíkem se na honěnou. Byla spokojená, divadlo se jí líbilo,... Myslela jsem spíš informace tohoto druhu, dcera mi toho ze začátku moc nepověděla a mně trochu hodně vadilo.
 Lída+2 


Re: Pekne 

(26.3.2010 10:06:18)
No tyhle informace se dovíš bu´t od úči nebo od svýho dítěte ne~t~
 susu 
  • 

Re: Pekne 

(26.3.2010 10:13:18)
Lído, od úči jsem se dozvěděla maximálně, jestli snědla oběd. A já nevím, jak tvoji kluci, ale dcera mi první rok neřekla prakticky nic. Na můj dotaz, ce dnaska dělala, mi odpověděla-já nevím. Dostat z ní vůbec něco, se mi povedlo až ve druhém roce a až poslední školkový rok mi povídala bez toho, že bych to z ní musela tahat. Byla bych v té době šílené vděčná za jakékoli info ze strany učitelek. Zase, nevím, jak u vás, ale u nás si zkontrolovaly, kdo z rodičů je v šatně a šly do třídy poslat příslušné dítě. Hotovo.
 perdita 


Re: Pekne 

(26.3.2010 11:48:14)
Susu, to, cos napsala, bych mohla podepsat. naše školka se pyšní tím, jak je skvělá, ale za těch pět let, co jsem tam měla děti, jsem se dozvěděla jednou, co řekla dcera, že by chtěla být, až vyroste, a jednou, že si syn nehraje s ostatními dětmi. Jinak mi pokaždé vnucovala jedinou informaci:
že nejedla.
To mi bylo buřt, stejně to bylo pokaždé stejné. Snažila jsem se ptát, vysvětlit jí, že bych ráda věděla víc o tom, co dělají, jak to dcera zvládá, ale nikdy jsem z nich nic nedostala, jakési naprosté nepochopení toho, co vlastně po nich chci~d~
Taky jsem se jim snažila vysvětlit, že volná hra celé dopoledne děti nemusí nutně bavit, nebo ne všechny. Například ty moje ne, jejich kamarády, které jsem brala do kroužku (školka žádné nenabízí), taky ne. Chtěli víc, ale měli smůlu. Nakonec nám školka doporučila odklad, my jsme šli do školy, dcera je šťastná a spokojená.
Jenže takhle je to v drutivé většině českých státních školek, že dělají minimum - zase ne takové minimum jako ta naše, to uznávám. Přesto se do nich chudáci rodiče snaží dostat děti, takže nemají žádný důvod se zlepšovat.
 susu 
  • 

Re: Pekne 

(26.3.2010 12:18:09)
Naše školka, byla jinak opravdu perfektní, malá to tam měla moc ráda a učitelky se o děti staraly.

Jen ta komunikace s rodiči byla fakt především o jídle, což mi taky bylo celkem jedno.~d~ Trochu se to zlepšilo postupem času, ale ten začátek s nulovou informací od dcery i učitelek byl děsný.:-(
 Winky 
  • 

Re: Pekne 

(26.3.2010 13:55:32)
přesně - s tím nedostatkem informací mám pořád problém. Bohužel jsem zjistila že spoustě ostatních rodičů (mezi nimi dost mých kamarádek) to naprosto nevadí že ráno řeknou učitelce "dobrý den" a odpoledne zase "nashledanou" a nemají tuchu co tam to dítě 7 hodin denně dělalo, jak se mu ten den dařilo nebo tak. Mě to teda vadí hodně, i jsem na tohle téma pohovořila s oběma učitelkami - nejdřív na začátku roku a teď opět před měsícem - ale taky mi přijde že nepochopily co po nich chci (jediný efekt - malinko zaktualizovaly nástěnku, předtím tam nebylo nic).
Možnost dozvědět se podstatné věci od dcery je krapet komplikovaná - když pro ni přijdu a ptám se jak se měla, co dělali a tak podobně, odpovídá "nevím", "nepamatuju si" nebo "to už jsem zapoměla". A pak večer když ji dávám spát z ní lezou kusé informace jako že "Adam ji bouchal" nebo "s Míšou nekamarádím" případně "jedna holka si tam pořád dává prsty do nosu".... Vím že fantazii má velmi bujnou, že bývá obvykle "ublížená" jen se na ni někdo hůř podívá, ale na druhou stranu - když to říká skoro každý večer že ji někdo bouchá, a přitom učitelka na můj konkrétní dotaz řekne "to bych si přece všimla" popřípadě "ona taky není žádný svatoušek" - tak mě to teda vadí. Být to občas, budiž, ale řešíme to prakticky denně, takže jí pořád akorát vysvětluju jak se má chovat k ostatním dětem (nebouchat první, když jí někdo bouchne říct mu nejdřív ať toho nechá, když ne, vrátit mu to taky atd atd). Vadí mi to, že přijdu odpoledne pro ni do třídy, učitelka na mě kouká jak tele na nový vrata třeba minutu než si dcera uklidí hračky a sebere si věci a NEŘEKNE NIC - ani konverzačního ("to se nám udělalo hezky, žejo") ani k dceři ("dneska na vycházce se chovala takatak"). Když je náááhodou potřeba něco přinést, osloví mě "maminko, na zítřek prosím přineste...xy" přitom moc dobře ví jak se jmenujeme, tohle mi přijde oslovení jak v porodnici - ovšem tam jsou ženský na 5 dní tak kdo by se učil jejich jména. Vloni ve třídě se mnou normálně učitelky mluvily, tady vůbec.

Přezouvání je super, právě že v bačkorách nohy nezasmrádnou jako v botaskách, a když se děti šmrdolí pořád na tom koberci, tak jsou aspoň na čistým. V UK jsem taky zažila nepřezouvání - z venku až do koupelny a postele v botech (mě to bylo fuk, já jsem se přezouvala a šmytec)....
 Ecim 


Re: Pekne 

(26.3.2010 14:01:04)
Winky, Tvůj příspěvek mi připomněl příhodu jedné naší známé, která si jednou přišla pro dcerku do školky a našla ji celou uplakanou. Protože z ní nedostala jediné slovo, tak se ptala učitelky, co se stalo, a učitelka nezúčastněně odpověděla, že holčičku na hřišti jiné dítě schválně porazilo a holka místo toho, aby tomu dítěti dala na oplátku pár facek, akorát brečela. A učitelka stála tři metry od toho a nic neudělala.
 susu 
  • 

Re: Pekne 

(26.3.2010 14:18:59)
Prostě království za každodenní kartičku s popisem.:-)
 Sqeeky a kluci 02/05 a 06/08 


Re: Pekne 

(27.3.2010 13:30:04)
Pěkný článek s pohledem odjinud. Některé tu píšete, že by se Vám kartičky a větší komunikace s učitelkami líbila.....i mně, ale autorka píše o školce za kterou se platí docela částku, a kde je 13 dětí a TŘI učitelky. My máme na vesnici jednotřídku 28 dětí a klasika dvě učitelky, jedna je tam ráno, druhá přijde než jdou ven a první odchází když jdou spát. O tom, co děti dělali a měli na jídlo máme vždy na nástěnce, stejně jako třeba básničky a písnička, které se učí. Nedovedu si při nejlepší vůli představit, že by denně paní učitelky psali 28 kartiček, co které dítě konkrétně dělalo, jak se chovalo, jaké dělá pokroky apod. I tak je tam syn i ostatní dětí spokojené a já tím pádem taky. Samozřejmě jsou věci, které se řeší individuálně, třeba logopedické záležitosti. Mluvím zde o státní školce za 250,- školného za měsíc. Něco podobného jako píše autorka mi popisovala kamarádka, která má syna tady v Česku v anglické školce v Praze, ovšem za částku kolem 20.000,- ~;)
 Sqeeky a kluci 02/05 a 06/08 


Re: Pekne 

(27.3.2010 13:32:29)
Jo a narozeniny se slaví tak, že oslavenec donese bonbonky pro ostatní děti, a ráno mu všichni zazpívají, popřejí a dostaně od paní učitelky papírové přání k narozeninám ~;((
 Lída+2 


Re: Pekne 

(27.3.2010 8:48:12)
já zase nikdy nevěděla co nejdli~t~
To jsem opoznala až odpoledne, když měli hlad...hned jsou poznala, že byla houbová omáčka nebo bramboračka s houbama~t~

Tohle je asi problém školek....a tech učitelek....

Jinak kluci celkem komunikovali,ale to, že mi DAníka děti šikanujou mi bohužel řekl až po sposutě týdnů,ale v té době tam chodil 5dní v měsíci naštěstí....ono mu to chudáčkovi přišlo normální...až při suplování poznal, že to může být jinak...bohužel jeho úči komunikativní nebyli nebyli ochotný to řešit..takže jsem DAna dala okamžitě do jiný školky.
 Lída+2 


Re: Pekne 

(26.3.2010 10:10:36)
No počkej,ale tam taky bývala u nás A4 plná informací....co se v týdnu probírá....a plus další papíry s básničkama na ten týden...to co píšeš ty..to tamy bylo spíš na okraj.....

Navíc, když si dítě člověk přebíral tak s ním úča vždycky prohodila min. 2-3 věty...
 Lavi 


Re: Pekne 

(26.3.2010 10:01:04)
Co se týče narozenin, tak u nás ve školce "dort" přinese paní učitelka dítěti a je jen jeho(může ale nemusí se dělit s ostatními dětmi, on je to takový malý pudinkový dortík z takové formičky:o), vezme si ho domů. Naopak dítě může přinést do školky bonbony pro ostatní děti.
 Lída+2 


Re: Pekne 

(26.3.2010 10:07:26)
V naší školce se narozky neslavili nijak...moc dětí s alergiema..takže žádný dortíčky....a podobný věci...mohli jsme nanejvíš přinýst pro každý balíček lipa, učitelka ho při odchodu dítěte předala dospělému a ten rozhodl jestli ho smí sníst.
 Mickey16 


Re: Pekne 

(30.3.2010 20:03:21)
Tak v německé školce (soukromé) nemám s informacema problém, mluvím s učitelkou každý den, jednou za půl roku mají u ní rodiče termín- individuálně, ne hromadný rodičák, kde se probírá hodnocení dítěte... to jsem měla minulý týden, asi 2 hodiny jsme procházely podrobný hodnocení který má 21 stránek~:-D

Jinak se přezouvají ale nepřevlíkají- díkybohu, akorát na ven nosí ty nepromokavý kalhoty přes normální oblečení a mají ve školce gumáky. Ven chodí za každýho počasí, svačinu i pití si nosí svoji- mají zakázané sladkosti a věci typu chipsy a spol. , občas si tam vaří- zejtra je poslední školní den před prázdninama, tak si vymysleli že budou dělat nějaký omelety~:-D
 Klára + batole 


česká soukromá školka 

(2.4.2010 9:03:57)
Určitě je to hodně o těch penězích - platíme taky 100Kč na hodinu (v Praze), ale dětí je max. 10, učitelka má k ruce asistentku, děti si samy vyrábějí svačinky a pak po sobě každé umyje nádobí, uklidí. Děti spokojené, péče mají dost a informace o tom, co moje dítko dělalo, jak jedlo, spalo apod. dostanu každý den.
Jako pisatelka hl.článku - chodíme 2x týdně, je to drahé, ale máme miminko a potřebuju čas i pro nás a ve státní školce jsme bez šance, rovnou mi řekli, ať se ani nenamáhám vyplňovat přihlášku, vezmou ho pravděpodobně až jako předškoláka. ~d~
 Pája 
  • 

Re: Pekne 

(29.3.2010 14:53:32)
Asi jsme měli poobakrát se školkou štěstí. Starší syn navštěvuje státní školku a stále něco dělají, chodí na výlety po Praze,mají divadélka a dokonce i kroužky, které jsou nazvány jako rozšířená činnost, jsou zadarmo. Komunikace s učitelkami bez problémů.
Mladšímu byli tři na začátku března a státní školka ho nepřijala, tak začal denně chodit na čtyři hodiny do soukromé montessori školičky Vyšehrádek. A je nadšený. Tento týden mu začne kroužek hraní na flétničku, stále mi nosí nějaké výtvory a malůvky. Komunikace bez problémů. Náklady sice vyšší, ale syn je spokojený a já mohu částečně pracovat.
 Kivík 


něco ano,něco ne 

(26.3.2010 9:46:03)
Některé věci se mi líbí,třeba narozeninová párty,kartička s informacemi a taky vlastní svačiny (my ve školce blinkali po úžasné kominaci chleba s rybí pomazánkou a k tomu pomeranč a kakao).Ale co se mi nelíbí a už se to rozmáhá i u nás je právě množství aktivit.Děti se učí anglicky,učí se písmenka atd. Dítě samozřejmě něco ze čtení a počítání pochytí ještě než jde do školy, ale cíleně se to učit ve školce mi přijde zbytečné. Skoro jako by už nebyly školky kde si děti jen hrají. Za nás jsme tolik aktivit neměli a byli jsme spokojení.Přitom se nám paní učitelka nějak moc nevěnovala,jen když jsme něco potřebovali nebo jsme chtěli aby si s námi hrála, ale vystačili jsme si sami. Ale to je čistě můj názor, jen to nepřezouvání mě vždycky zaráží,nejen proto že to u nás není zvykem,opravdu nechápu že si můžou děti hrát v botech od bláta a nikomu to nevadí~d~
 susu 
  • 

Re: něco ano,něco ne 

(26.3.2010 9:51:16)
To už jsem slyšela z více stran a vím, že by mi nepřezouvání taky dost vadilo.:-)
 Koloběžka 1. 


Re: přezouvání 

(26.3.2010 10:14:30)
Přezouvání ve školkách, v ZŠ i na SŠ je české specifikum. Přesto ve školském zákoně nenajdete zmínku o tom, že je povinnost dítěte se přezouvat. Školy, které to vyžadují, jdou proti zákonu. Na jedné SŠ se stal úraz, kdy si kluk zlomil nohu v pantoflích a škola na to doplatila u soudu, kdy ji rodiče žalovali, že nutili žáky přezouvat. Ve škole, kde pracuji, už to není povinnost. Povinné přezouvání nemůže být ani ve školním řádu právě proto, že školní řád nemůže jít proti školskému zákonu.
 susu 
  • 

Re: přezouvání 

(26.3.2010 10:16:47)
nevím, já přezouvání považuju za rozumné.
 Koloběžka 1. 


Re: přezouvání 

(26.3.2010 10:19:32)
Já taky, ale zákon ho neřeší, tudíž nelze vyžadovat.
 susu 
  • 

Re: přezouvání 

(26.3.2010 10:25:36)
To mi rozum nebere. Pokud by v zákoně bylo psáno, že se nesmí přezouvat, tak je to jasné. Ale pokud to vůbec neřeší, tak je na škole, jak si to zavede, ne? Ale já nejsem právník. :-)
 Koloběžka 1. 


Re: přezouvání 

(26.3.2010 10:29:14)
U nás na škole byl na problém s přezouváním pozván specialista z ministerstva, který má na starost bezpečnost a právě na jeho popud se přezouvání zrušilo (zdobrovolnilo).
 Markéta, kluci 8 a 1 
  • 

Re: přezouvání 

(26.3.2010 10:57:46)
Specialista na přezouvání z ministerstva - to se mi líbí!
 Ecim 


Re: přezouvání 

(26.3.2010 11:01:18)
Mohla by to být dobrá inspirace pro českou legislativu, že? ~t~
 Koloběžka 1. 


Re: přezouvání 

(26.3.2010 11:59:27)
Specialista na bezpečnost, úrazovost.
 Markéta, kluci 8 a 1 
  • 

Re: přezouvání 

(26.3.2010 12:59:18)
Ale já vím, to je přece jasné, že bačkory jsou životu nebezpečné!
 Peťka007 


Re: přezouvání 

(28.3.2010 23:59:48)
A naopak - když do třídy a na chodby dotáhnou žáci vodu a bláto v případě deštivého počasí, pak podlaha klouže a je to teprve nebezpečné!! A já jako kantor, pokud budu mít otevřené boty (což je pro nohu daleko přijatelnější a zdravější), si v té vrstvě špíny tu nohu můžu okoupat. Opravdu mi nepřezouvání připadá jako naprostý nesmysl!! Nemluvě vůbec o tom, kolik prachu se pak v našich špatně odvětrávaných učebnách drží ve vzduchu...
 markéta s párkem 
  • 

Re: přezouvání 

(30.3.2010 14:44:46)
Můžeš mi jako kantorka říct, proč dávají školy přednost skříňkám před šatnama? Mají s tím míň práce? My měli na gymplu botníky (oblečení jsme si dávali na věšáky ve třídě a pořád jsme to museli přenášet) a to byl vždycky smrad, když se to otevřelo. I z našeho holčičího, což teprve klukovský. Teď má dcera ve škole škříňku i na oblečení, ale stejně, když jdu kolem skříněk a odchází celá třída starších dětí, tak to smrdí taky. Dyť je to tak nehygienický mít celej den zavřený boty v "krabici"! My měli ve škole šatny a nikdy to tam nesmrdělo.
 Ecim 


Re: přezouvání 

(26.3.2010 10:29:54)
Co si tak vybavuju, tak u nás na ZŠ i SŠ bylo přezouvání uvedeno ve školním řádu.
 susu 
  • 

Re: přezouvání 

(26.3.2010 10:31:21)
To už nevím, je to spoustu let.:-( Ale přezouvali jsme se.
 Ecim 


Re: přezouvání 

(26.3.2010 10:34:28)
My taky. A i v tom nejvzdorovitějším období mi to přišlo jako dobré opatření. Nesnáším zbytečnou buzeraci, ale rozumná pravidla respektuji.
 susu 
  • 

Re: přezouvání 

(26.3.2010 10:38:59)
Tak to máme stejně.:-)
 Ecim 


Re: přezouvání 

(26.3.2010 10:45:39)
To jsem ráda. Už jsem si v jedné nedávné diskusi všimla, dodatečně dík za podporu. :-) U nás na škole byla ještě velmi vymakaná opatření proti kuřákům. Musím říct, že to, že mi tí zlí profesoři coby zapřisáhlé nekuřačce upírali mé svaté právo jít si o přestávkách svobodně zahulit, mi vůbec nevadilo. ~t~ Pár zcela nesmyslných zákazů jsem ale okázale bojkotovala. Kupodivu se to obešlo bez následků. Jsem hodně disciplinovaný člověk, ale jakmile se setkám s nějakou nesmyslnou buzerací, tak se fakt neznám. ~b~
 susu 
  • 

Re: přezouvání 

(26.3.2010 11:01:28)
Teda jo, u nás na gymplu nebyla opatření proti kuřákům naprosto žádná(respektive, vůbec nic si nevybavuju), páč za hluboké totality, pokud někdo z nás kouřil, tak rozhodně ne veřejně.:-)

Nesmyslné buzerace jsem bohužel zažila tolik, že ji naprosto nesnáším.
 Ecim 


Re: přezouvání 

(26.3.2010 11:06:31)
Susu, také ji naprosto nesnáším! A proto se svým dětem snažím zakazovat jen podstatné věci a všechno jim rozumně vysvětlovat.

U nás na střední (a jak jsem zjistila, zdaleka nejen u nás) to bylo tak, že žáci nesměli kouřit na školním pozemku a školní pozemek nesměli během vyučování opustit. V 90.letech prý celkem běžná praxe, aspoň co říkali známí z jiných škol. Někteří rebelové se ale kvůli tomu cítili být velmi kráceni na svých právech a dokonce se domáhali zřízení školní kuřárny, což nakonec neprošlo. ~t~
 susu 
  • 

Re: přezouvání 

(26.3.2010 11:12:21)
Je to docela posun oproti roku 1982až 1986, kdy jsem byla na SŠ já. Nás něco takového tenkrát ani nenapadlo.~d~ A tedy najednou mě napadlo, jak je to teď. Jestli už studenti ty kuřárny mají. Nebo, jak doufám, mají do 18 let pořád zákaz.
 Ecim 


Re: přezouvání 

(26.3.2010 11:15:03)
To taky doufám. Jsem v tomhle hodně zpátečnická.
 susu 
  • 

Re: přezouvání 

(26.3.2010 11:21:55)
:-) JO JO :-)
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Kouření na SŠ 

(26.3.2010 13:46:56)
Pracuji v internátu střední školy a JE TO TAK - Nikdo tu kouřit nesmí - ani pedagogové nemají kuřárnu. Navíc "děti" kouřit nesmí (tedy ti do 18 let) ze zákona (za našich mladých let to bývalo do 15 nebo do 16, teď je to pár let zvednuto na 18) a ty, kterým je už více než 18 se musí vzdálit minimálně 200m od školy.... Máme na nástěnce plánek městě, kde je vymezená hranice.... A dokonce je kromě pedagogů pronásledují i měšťáci :-)
Chudinky děti.... :-)
Jinak přezouvání se tu vyžaduje (jak ve škole, tak na internátě), ale co mně jako dospělé vadí je to, že plandavé pantofle jsou OK (což je na našich strmých schodištích bez zábradlí o život.....), ale tenisky mít nesmí - že jsou zaměnitelné za venkovní obuv.... Někteří recesisté s pořídili bílé plátěnky, na které si fixama na textil udělali veliké nápisy: "TOTO JE DOMÁCÍ OBUF"... To naštěstí prošlo... ale nechápu, proč viatnamské pantofle jsou OK, když v létě v takových venku běhá spousta lidí a plátěnky OK nejsou.... Mně příjdou ty zavázané tenisky bezpečnější....
A o zutých botách bych mohla vyprávět... děti si je odloží v předsíňce 1 x 1,5 metru a jaké "milie" tam dokáží 3 - 4 páry celý den nošených botek udělat do rána, to nikomu nepřeji... Občas mám chuť vyžadovat na vedení školy fasování atombordelu s plynovou maskou :-) :D :-)
Simča ~b~
 kreditka 


Re: přezouvání 

(26.3.2010 13:30:02)
U nás na střední škole byla povinost se přezouvat, někteří na to házeli bobek a tak vždy jeden protivný zástupce ředitele číhal na chodbě na ty nepřezuté. Na jeho památku jsme si chtěli dát v maturitním ročníku nápis na stužku "Dutej ale přezutej" bohužel to přes třídní neprošlo ~t~
 Ecim 


Re: přezouvání 

(26.3.2010 10:21:49)
Já taky. Je to zdravé na nohy i na dýchání. Mně jenom stačí vidět doma ta špína, co vyluxuju, a to se přezouváme.
 anonym 
  • 

Re: přezouvání 

(26.3.2010 17:41:04)
Nesmite zapomenout, ze v USA je trosku jina situace nez v v Cechach. Zijemem momentalne v USA a tak z vlastni zkusenosti vim, ze prezouvani neni mnohdy nutne. Jezdi se tu vetsinou hodne autem, takze se nemate od blata moc kde uspinit. I kdyz prsi, tak za tech par metru co ujdu mezi parkovistem a skolkou, skolou, fitcenterem atd. nemam boty spinave. V Cechach, kde se mnohem vic chodi pesky a vyuziva hromadna doprava, je prezouvani asi vic na miste.
 Miriam, 4r + 2r 
  • 

Re: přezouvání 

(26.3.2010 23:32:49)
Ja zijem v Kanade. Tiez sa vsade jazdi autom, ale s tym to vobec nesuvisi. Kym sa moja 4-rocna dcera dostane do auta (cca 12m od domu), je schopna sa zablatit po kolena. Prezuvame sa, vysavam 2x tyzdenne, ale je to malo. Poznam par kanadskych rodin, kde na prezuvanie dlabu, upratovacka im chodi 1x tyzdenne a viac ich nezaujima. Jednoducho maju bordel. Pochybujem, ze v USA je to ine.
 anonym 
  • 

Re: přezouvání 

(27.3.2010 1:21:57)
Zalezi, kde zijete. Jestlize uz vas casto prsi nebo je v zime hodne snehu, tak o tom nepochybuji. Amerika je velika a podnebi se tu lisi. Co plati v Kanade, nemusi platit treba v Kalifornii :-) U nas snih v zime temer neni a kdyz napadne, zpravidla nevydrzi. Od deste se na betonu moc neuspinim, takze ja uz tu opravdu dlouho nemela zablacene boty :-)). Taky se ale doma vyzouvame. Mam male dite a prace je dost i bez toho abych musela behat casto s vysavacem a pani na uklid k nam nechodi. Neni taky pravidlo, ze vsichni se neprezouvaji. Mame i americke pratele, kteri se doma tez vyzouvaji. Na duvody jsem se nikdy neptala, ale mozna ze kdyz uz ne z hygienickych duvodu, tak treba proto, ze kaminky z bot mohou poskodit podlahy, snadnejsi uklid a co ja vim co jeste. Kdyz jsem hledali dum a chodili po prohlidkach vetsinou nas agent pozadal u dveri o navleceni navleku na boty a nebo vyzuti aby se chranily podlahy kdyz chodi na prohlidky kvanta lidi. Ne ze by tu tedy vyzouvani vubec neznali, jen to proste neni tak bezne a samozrejme a na vsech mistech jako u nas v Cechach :-)) Tady, kde bydlime se deti ve skolach a skolkach taky neprezouvaji, kazdy den je tam ale vzorne cisto.
 Ecim 


Re: přezouvání 

(26.3.2010 10:20:43)
Tak zrovna tohle české specifikum se mi moc líbí a byla bych ráda, kdybychom si ho ponechali. V době školní docházky jsem byla svědkem několika incidentů na téma přezouvání, kdy žáci nadávali, že je někdo "buzeruje" a "omezuje jejich svobodu". Mám pocit, že přezout se není nic tak strašného, právě naopak. Kdo má celý den v té špíně chodit a dýchat to.
 Koloběžka 1. 


Re: přezouvání 

(26.3.2010 10:26:28)
Když se vyzuje 30 puberťáků (učňovské mládeže)ze smradlavých bot, tak to ve třídě taky není k dýchání.
 susu 
  • 

Re: přezouvání 

(26.3.2010 10:30:06)
Nevím, já se taky přezouvala na střední škole a nic strašného si nevybavuju. A pak jsme vlastně od rána až do odchodu byli v papučích, takže to bylo v pohodě. Ledaže by gymnazistům nohy smrděly míň než učňům, ale to si nemyslím.
 Ecim 


Re: přezouvání 

(26.3.2010 10:33:08)
Tenhle argument má také něco do sebe. Je ale fakt, že my jsme s tím na základce ani na střední problémy neměli. Nejspíš to bylo způsobeno tím, že když jsme měli venkovní obuv jen po dobu cesty do školy, tak jsme se nejspíš nestihli tolik zapotit. On je přeci jen rozdíl mít na sobě boty půl hodiny nebo hodinu a mnoho hodin v kuse.
 Binturongg 


Re: přezouvání 

(26.3.2010 12:18:30)
Přezouvání je vůbec české specifikum.
Ve školce, škole...to považuju za rozumné, protože tam jsou děti dlouho, ale ve sborovně? Ve školním kabinetě? Doma? Záleží na situaci...
Jako učitelka jsem se nepřezouvala nikdy a nikdy mi nic nesmrdělo ani nevypučelo ~t~
Moje matka prostála mnoho hodin čistého času v ponožkách či punčocháčích v kabinetě učitelů, když si ji zvali do školy... To ji mohli rovnou postavit do kouta za to, jakého vychovala fracka ~q~
Kamkoli přijdu na návštěvu (vyjma půlky naší rodiny a pár přátel), všude se musím zouvat přede dveřmi jak idiot. Nezáleží na počasí, na tom, co mám na nohách, jestli držím v rukou kojence, tašku s dárkem, víno a v zubech přebalovací tašku...
Je to krásně zdůrazněno ve filmu Kulový blesk, hned na začátku ~t~

My se doma nezouváme.
Tedy pokud už tam definitivně setrváváme, pak ano, ale abych se 30x přezula, když potřebuju vyběhnout ven a zas dovnitř...ani omylem! Návštěvy také necháváme v botách, ač to mnozí nechápou a trvají na tom, že nám ponožkama vytřou studenou dlažbu - jejich problém ~t~
 Binturongg 


Re: přezouvání 

(26.3.2010 14:44:37)
To jsem ráda, že jste taky exoti.
Dle reakcí soudím, že jsme fakt v menšině ~t~

A pro přezouvače - jasněže bych nehamtala v botách po světlém koberci - tedy aspon ne v botách od bláta ~;)
Proto taky nepěstujeme koberce. V pražském bytě i na chalupě, kde teď žijeme, prostě nemáme ŽÁDNÉ koberce.
To mi nesmí do baráku! Luxování a vytírání je otrava tak jako tak a ještě udržovat tébichy! ~q~ ~t~
Máme dlažbu, korek, prkna...
Pokud je venku bláto setře se to jedním tahem...

Jen jsme zatím nedospěli k americkým manýrům - válet se v botách po poteli. Ale to zřejmě proto, že bychom museli denně stlát a používat přehozy ~t~ ~t~ ~t~
(ironie - prosím, nekamenovat ~3~ )
 Binturongg 


Re: přezouvání 

(26.3.2010 14:47:13)
Jo a možná pro náš extravagantní způsob života v botách chodíme velmi neradi po návštěvách. Každého rádi uvítáme, rádi se s přáteli slézáme po hospůdkách, ale lítat po návštěvách je pro nás za trest, i když se jedná o lidi, které máme rádi a jejich přezouvání jim odpouštíme ~t~ ~t~ ~t~
 Slečna Marplová 


Re: přezouvání 

(27.3.2010 21:33:11)
Boze!!! Diky, ze je nas takovych vic!
Ani moje navstevy se nevyzouvaji, protoze to proste povazuju za nevhodne zadat, aby si v predsini, nebo jeste lepe, prede dvermi na chodbe, "čupla na bobek" a vyzula se. Navsteva v ponozkach, to je hruza. A za jeste horsi povazuju, kdyz mi nekdo nabidne odrbany papuče nepritomnych obyvatel bytu ... :-©
 Ira 
  • 

Re: přezouvání 

(28.3.2010 14:41:09)
Ani u nás doma nepraktikujeme přezouvání, vyjma toho když jsem doma dýl. Bydlíme v domku a tak vyběhnu ven za den mnohokrát. Také když k nám přijdou známí tak se nemusí vyzouvat. Někteří to nechápou. Mě do dneška bere husina z toho jak jsem se doma musela vyzouvat když jsem šla z kuchyně do obýváku. Podotýkám vyzouvat z bačkor. Dneska když přijdu k rodičům a tam je to zavedené dodnes tak to již nerespektuji a v přezůvkách jdu klidně do obýváku. Vyzouvání do "parádního pokoje" se praktikuje u mnoha mých známých ale já nikdy nevyzuji. Ještě poznámka BORDEL do nemáme. ?:D
 Magnolya 
  • 

Re: přezouvání 

(26.3.2010 12:51:45)
Ono asi taky záleží na tom, kde člověk bydlí a na krytině. Já si vážne nedokážu představit, jak se courám doma v botaskách jen proto, že bych třeba eventuelně mohla jít vynést odpadky. Bydlím ve 4 patře cihláku a tak občas musím projít přes patra, kde o úklidu nikdy neslyšeli a domů bych si ten bordel fakt nerada nosila.
To samé v práci, nosím uniformu a lodičky, ale pokud můžu, jdu do pohodlných zdravotních pantoflí.
A přijít mi návštěva domů a nezout se, tak se rovnou může otočit, nevím, proč bych měla pak bordel z návštěvních bot uklízet já.
 Inka 
  • 

Re: přezouvání 

(26.3.2010 13:02:24)
Já mám doma docela světlý koberec, neumím si představit, jak by mi na něj někdo vstoupil s botama od bláta nebo psích výkalů.
 Ecim 


Re: přezouvání 

(26.3.2010 13:56:03)
My máme také světlé koberce a navíc mrňouska, který se plazí po celém bytě. I když máme doma hodně čisto a začala jsem teď dokonce ještě častěji luxovat, tak se stejně sem tam stane, že se pokusí sníst nějaké smítko. Když si představím, že bychom se nepřezouvali, zvedá se mi žaludek. Přezouvají se i naše návštěvy, my se přezouváme na návštěvách, nevidím v tom žádný problém.
 susu 
  • 

Re: přezouvání 

(26.3.2010 13:01:40)
Vidíš, mně by zase ten binec dost vadil. Nedokážu si představit, třeba v zimě, přijít domů s botami od té matlanice sněhu, bláta a soli a jít do pokoje si sednout. Dělá se mi blbě jen z té představy. My v zimě boty necháváme už před dveřmi, v létě je dávám do předsíně.

Na okraj.
Kolegyně syn byl na školním pobytu v Anglii. Bydleli v rodinách. Zjistil, že se opravdu nepřezouvají a že mu to vadí. Byl to 16-letý puberťák a štvalo ho, že mají všude písek po podlahách.~d~
 vetvicka 


Re: přezouvání 

(26.3.2010 16:02:20)
Na vysokých školách se nepřezouvá, ani by to nebylo možné, třeba v Brně se musí i několikrát za den přecházet z jedné budovy do druhé. Ale vzpomínám si, že když bylo hodně ošklivé počasí- rozbředlý sníh, silný déšť a seděla jsem celý den v mokrých botách na přednáškách a seminářích, ještě ráda jsem si vzpomněla na povinné přezouvání na střední. A k přezouvání návštěv, občas nás navštíví známí z Anglie a ti nejsou zvyklí se přezouvat, nenutím je.
 Kivík 


Re: přezouvání 

(26.3.2010 12:52:26)
Tak možná na vyšším stupni ZŠ a na SŠ by si mohli žáci zvolit jestli se přezouvat nebo ne,u nás to tak do jisté míry bylo taky,ale jen pokud jsme měli boty čisté,když sněží nebo prší tak by se člověk přezout měl.Ale u malých dětí by to mělo být pravidlem,mít nohy celý den v botech bych nechtěla ani já.
 Tereza, 2 dcery 
  • 

Re: přezouvání v zahranici 

(26.3.2010 17:05:51)
Prezouvani neni jen ceske specifikum, ve Finsku se deti prezouvaji take, alespon ve skolce. Jak je to na ZS nebo vyse nevim, ale myslim, ze by to bylo logicke v zemi, kde je 6 mesicu v roce snih.

Jinak ted zijem v Britanii a tady se stejne jako v USA neprezouva. Ve skolce a na nizsim stupni ZS stravi deti hodne casu sezenim a hranim si na zemi. Vzhledem k tomu, jak jsou tu haklivi na hygienu me tohle sokuje. Ale tady je normalni, ze se lidi neprezouvaji ani doma. Neprijemne take je, ze kdyz deti na ceste do skoly nebo v prubehu prestavky venku zmoknou, jsou pak cely den v tech mokrych botach. Uz jsem je parkrat poslala do skoly v gumakach se skolnima botama v tasce.
 marketa 
  • 

Re: přezouvání v zahranici 

(26.3.2010 21:13:26)
v nemecku, aspon v bavorsku teda, se prezouva. nevim jak ve skole, ale ve skolce jo.
 Petrajda 


Re: přezouvání v zahranici 

(26.3.2010 22:39:05)
Zašla jsem jednou na Islandu v pustině do hospody a přezouvali se i tam. Ani se jim nedivím. Nepřezouvání se je takový civilizační "výdobytek", pro ty, kteří se jen přesunují autem mezi vypiglovanými kancelářemi a obchoďáky. Zažila jsem to a v takových případech to chápu, i když být celý den v práci v jedněch botech, brrr...

Ale vadí mi to občasné opovrhování těmi, kteří se přezouvají.
 ivysek 


přezouvání v německé mš 

(28.3.2010 23:37:28)
Na střední nám vyprávěla profesorka, co viděla v Německu: přízemní mateřská škola, kázeň žádná, děti lítaly v botách po zahradě, dveřmi dovnitř školky taktéž v botách, a OKNEM skákaly ven na zahradu... Chápu, že to tak nechodí ve všech školkách, ale představa je to děsivá.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: přezouvání v zahranici - Asie 

(29.3.2010 8:16:32)
Treba v Japonsku je prezouvani az chorobne - beda, kdyz si nekdo zapomene prezout se z backor "na doma" do backor "do koupelny" nebo naopak - je to velice faux pas..

ve vetsine ostatnich asijskych zemi, co jsem mela moznost pozorovat - je normalni nechodit doma ve venkovnich botech - ackoli se neprezouva - jen primo zouva - ve skolce deti chodi cely den bosky, jen na zahradu se obujou - a hodne lidi to tak dela i doma - je to rozhodne moc prijemne.
 malenka 
  • 

A co práce na koberci? 

(26.3.2010 19:42:45)
My teda měli ve třídě koberec, trávili jsme tam dost času,začínali jsme tam i končili různé činnosti.. děti tam někdy i ležely při čtení a tak...vůbec nevím, jak bych ho udržovala. A nutit je pořád se zouvat obouvat mi přijde švihlé v rámci dopoledne ve třídě. To mi přijde lepší se prostě ráno přezout jednou.
 Henriette 


Re: přezouvání 

(29.3.2010 12:57:00)
Myslím, že nepřezouvání je pěkná prasečina. Jak doma, tak ve škole. Při představě, že mi leze mimino po podlaze, kde se chodí v botách, na který na chodnících našlápnu miliony bakterií s plivanců a psích výkalů se mi obrazí žaludek. Nehledě na to, že v botách se narozdíl od prodyšných přezůvek a pantoflí potí noha, což taky rozhodně není zdravý. Takže to je tak selským rozumem...
 Karifida 


Re: něco ano,něco ne 

(26.3.2010 14:33:02)
Tak u nas v Kanade se deti ve skole prezouvaji.Ono nejde o to,ze se to da v botech vydrzet ale o to,ze si nosi spinu z ulice do tridy a pak si v tom hraji.
V nasi skole se deti prezouvaji hned za dverma.Kazda trida tam ma sve police na boty.Trochu mi vadi,ze jsou nuceni i rodice ty boty sundat a chodit ve skole v ponozkach.V zime to chapu ale v lete si boty nesundavam a nikdo mi zatim nic nerekl.

Jinak tady opravdu miluju tu komunikaci s rodici.To se neda s ceskou skolou srovnavat.

Nekdo psal,ze mu vadi,ze se uz ve skolce deticky uci pismenka.Ja jsem si take myslela,ze je to brzy,zbytecne az do te doby nez jsem zacala ve skolce pomahat.Zjistila jsem,ze se deti uci formou hry.Nejsou pretezovany,naopak je to bavi.A nemohla jsem uverit jakou rychlosti jsou deticky schopne se naucit.
 vebalka 


Re: něco ano,něco ne 

(26.3.2010 15:39:55)
To přezouvání by mělo být všude.Hrají si v nečistotách,které si přinesou z venku.To mají naše české školky plus.
 Radka 
  • 

návleky 

(26.3.2010 23:21:28)
Mě třeba ještě fascinuje to, když jdu s dětma k lékaři, kde se v čekárně provozují igelitové návleky. Jsou tam dva koše, jedny na čisté, jedny na použité návleky. Opravdu si myslím, že po konci ord. doby uklízečka jen přehodí koše (použité návleky dá zpět do čistých) a hotovo. Navíc, jaký smysl má to, když přijdou rodiče, hned dají návleky na nohy a pak courají s dítětem po chodbě tam a zpět, zatímco čekají na zavolání, přitom chodba je špinavá jen od příchozích, kteří přišli se jen na něco zeptat apod. Špíny na zemi (zvláště v zimě) plno, a návlekama se to roznese taky všude a samozřejmě i do ordinace.
 Vanda, dcera Nora 


Re: něco ano,něco ne 

(27.3.2010 6:59:54)
Jen na doplneni, v Georgii se neprezouva nejen ve skolkach, ale i ve skolach. A skola s odpolednim programem (rekneme druzinou) je bratru 7 nebo 8 hodin vcelku. Krome toho se v botech ve skolce me dcery i spalo, a uz vubec se deti neprevlekaly na odpoledni spani do pyzamek. Slo o placenou skolku pri kostele, a pred temi zhruba deseti lety stal tyden plneho denniho programu 140 USD. Platby byly celorocni, samozrejme i ve chvili, kdy dite zustalo treba tyden doma nemocne (to ovsem zustavaly prevazne deti cizincu), vcetne plateb v lete, skolka fungovala celorocne, a narok na neplacene volno melo dite pouze na 2 tydny rocne.Nora uprimne nenavidela "pyjama day" na zakladni skole, a jedine co delala, a to naopak s nadsenim, nosila si prezuti. Pamatuji si,ze kdyz to vyzkousela poprve, tak rikala,jak to bylo prijemne. Ovsem zrovna letos na ceskem gymnasiu zavedli zkusebni provoz neprezouvani, a to uz se detem v sekunde opravdu moc libi.
Co se tyce Georgie, krome placenych skolek existuje moznost zapsat dite do skolky zdarma, diky vytezkum z georgijske loterie. Na to ziskat v takove skolce misto, se stoji fronta,i pres noc,a je tam velice prisna regule, dite napriklad musi byt rano presne v danem casovem rozmezi dovezeno, a odpoledne odvezeno, neexistuje napriklad vyzvednout ho v dobe skolky a jit s nim k zubari. Bere se to tak,ze na jeho misto cekaji desitky dalsich deti ze socialne slabych rodin.
Uroven jednotlivych zarizeni je pak hodne hodne odlisna; ale zprava rodicum, jaky melo dite den je myslim opravdu hodne casta zalezitost. "Nase" Miss Chen mela namnozeny jeden list papiru s predtistenymi kolonkami, kde zaskrtavala napriklad vesely nebo smutny oblicej, jakou mela Nora ten den naladu, vypisovala , co bylo k obedu, jak dlouho spala; a co presne deti delaly, se dalo vyborne odhadnout- kazdy dne si Nora domu nosila sve "vytvory". Navic, kdykoli bychom byvali chteli, mohli jsme do skolky prijit, bez ohlaseni a proste si sednout na zidli do rohu a jen se divat nebo ucitelce pomahat.
 DaVinci 


Opravdu pěkné 

(26.3.2010 13:49:46)
Kromě učení písmenek úplně stejně jako ve smíchovské státní školce za 1000,- měsíčně. Opravdu jsem byla s úrovní školky velmi spokojená, nyní mám dítě již školou povinné a do školky stále chodíme za učitelkama na návštěvu. Dítě spokojené ve školce a já mohla dělat kariéru :-)
 Lybicka + dva kluci 


Re: Opravdu pěkné 

(28.3.2010 22:27:24)
a o kterou MS na Smichove se jedna? do jedne Smichovske chodime a musim rict, ze je to nebe a dudy.....:-(
 DaVinci 


Re: Opravdu pěkné 

(29.3.2010 12:46:20)
MŠ U Železničního mostu
 vebalka 


O školce 

(26.3.2010 15:37:48)
Dekuju za informace o školce.
V Praze,kam chodí moje dcera,je státní,mají program stejně bohatý.Svačinu dostávají zdravou,pítný režim dodržují.k obědu jim vaří zdravá jídla.myslím,že tyto dvě školky se v něčem shodnou,což je dobře.Ředitelka školky je dost náročná na učitelky a je to myslím dost znát v jejich kvalitě
 Debbie 


Z Kalifornie 

(26.3.2010 20:40:03)
Mame naprosto stejne zkusenosti z Kalifornie. Se skolkou jsme ohromne spokojeni. Maly pocet deti ve tride / 10 deti a individualni pristup. Dneska hraly deti divadlo, ktere nacvicovaly cely mesic.
 Debbie 


Deti se v USA neprezouvaji z bezpecnostnich duvodu 

(26.3.2010 20:46:47)
Jeste konkretni zkusenosti: U nas se deti prezouvaji. Jelikoz skolka ma obrovskou zahradu a je tak trosku v lese. Donesly by do tridy blato. V USA je ale zakon, ze se deti "nesmi prezouvat". A to z bezpecnostnich duvodu. Tak mi to bylo vysvetleno riditelkou skolky na Floride. Aby v pripade pozaru, zemetreseni a nebo treba tornada. Ruzne staty maji ruzne hrozby. Treba Kalifornie prave to zemetreseni. Tak aby nebyl zmatek a deti byly se schopne rychle evakuovat. Jelikoz backury jsou casto jenom "nazouvaci" a nemaji pevnou patu.
U nas si take nosime svaciny a dokonce i obed. Coz mi teda uplne nevyhovuje, jelikoz musim varit. Libi se mi, ze deti ve skolce nespi. Ze existuji puldenni a i celodenni programy. Vetsinou tyto programy jsou oddelene. Deti, ktere jsou v puldennim, tak jdou po obede domu. Vetsina techto deti je z rodin, kdy matka je v domacnosti. Naopak celodenni skolky, tak tam deti spi a tam spise chodi deti rodicu, jez oba pracuji.
 Ruu 
  • 

převlékání 

(26.3.2010 23:17:03)
mé dítě chodilo do školky v Rakousku a tady se sice děti přezouvají, ale nepřevlékají, což mi vadilo hlavně kvůli spaní - několikrát jsem musela žádat, aby si můj syn mohl svléknout džíny, než si lehne do postele. Povlečení se dávalo domů na vyprání tak třikrát ročně (byla jsem jediná kdo si ho bral prát častěji). Pro nás, co jsme zvyklí na důslednou hygienu v českých školkách to zní hrozně, ale školka byla vymydlená, vůbec nic ušmudlaného a děti rozhodně nebyly častěji nemocné než ty české. Takže je to asi spíš o zvyklostech.
 Baba Jaga 


Prezouvani 

(27.3.2010 5:29:33)
Tak to prezouvani mi tady v USA taky vadi. V lete ani ne, ale v zime, kdy jsou deti cely den ve tride ve snehulich, se mi to nelibi. Kamaradka co ma syna ve skolce, kde deti i spi, rikala, ze si ty snehule nezouvaji ani kdyz jdou spat. A pritom tady jsou tak zatizeny na hygienu, az prehnane, rekla bych, ale hrat si ve spinavych botah na zemi jim nevadi.
 Zuuuza 


Re: Prezouvani 

(27.3.2010 15:41:56)
No, tak jít spát ve sněhulích, to je fakt na hlavu ~a~
 Astrit 


Re: Prezouvani 

(28.3.2010 10:47:41)
S tím přezouváním je to fakt postavené na hlavu. Když pominu, že děti špinavými botami zašpiní zem, na které si pak hrají, tak nejhorší mi přijde zdravotní stránka - zpocené a zapařené nožičky a možnost vzniku plísní (u obuvi kromě sandálů).
 Minka+Sabi 11/05+Sebi 4/11 


anglicka skolka v Praze 

(27.3.2010 12:25:00)
Nase anglicka skola v Praze funguje stejne. Dcera tam chodi od 22 mesicu a moc rada. Do ZS pujde uz do ceska a mam z toho trochu strach, ale snad i tam zase najdeme nejaka pozitiva ~x~

Kdyz jsme jeste byli v US, tak mi prave delalo problem to neprezouvani se a potom casto i spani na karimatkach ve skolce, nekde i bez prikryti a v botech ~a~
 Stáňa a dva kluci 


Čas pro hraní 

(27.3.2010 13:21:13)
Článek je každopádně zajímavý. Stejně jako hodně lidem mi chybí ze školky informace o dítěti. Sice máme dvakrát do roka schůzky, kdy se nám učitelka hodně věnuje a probírá s námi, co a jak, tak v průběhu roku už je to slabší. Když s něčím sama přijdu, tak není problém a řeší se to, ale chtěla bych i víc takového toho povídání, co dělali a jak se dítko projevovalo..

Co mi tam chybí, je čas pro hraní. Určitě je fajn, když děti dělají i různé jiné věci, ale aby tříleťáci drtili písmenka a řešili "projekty"~t~, mi přijde poněkud úsměvné. Navíc mám pocit, že se to s rozvojem dnešních dětí opravdu začíná přehánět. Hra by měla být pořád ještě ve školce základ.
 Andrea, Erik 05 


Re: Čas pro hraní 

(27.3.2010 17:02:27)
souhlasim s tebou, chybi mi tam ten cas pro hrani, muj syn chodi do skolky v South Carolina na 3 hodiny denne a nekdy mam pocit, ze je az neuveritelne co tam stihnou. Cvici kazdy den pismenka, cisla do 30, ted se uci psat kratka slova a cist je, to mi u ctyrletcyh prijde az ujete. Je to sice formou hry ,ale opravdu na co se uci cist kdyz spousta deti este ani nepozna celou abecedu, kam se tak chvata? Nosi tedy domu krasne vytvarne projekty, ale obcas mam pocit, ze by toho nemuselo byt az tolik ,nemaji kvuli tomu cas na temer zadnou volnou zabavu. Jen na hristi kam chodi za hezkeho pocasi na 30 minut. Svaciny nosi rodice, stridame se. To neprezouvani mi take dost vadi, deti sedi dost ve tride na koberci v krouzku na ruzne aktivity. Preci jen venku probehnout v kdecem a pak v tom sedi. Tridy jsou docela male, ale hezke, barevne a vlastne kdyz si tam temer nehraji tak asi misto ani neni treba. Komunikace funguje dobre, kazdy den se muzu pokud chci ucitelky zeptat , jinak nosi domu dopis o tom co delali 1x tydne. Me se nejvic libilo neco mezi ceskou a americkou skolkou.
 Jana 
  • 

Re: Čas pro hraní 

(27.3.2010 22:14:38)
Ano, NAPROSTO souhlasim s tim chybejicim casem pro hrani.
Ja povazuju hrani pro deti predskolniho veku za klicove.
Zila jsem v Nemecku, kam dve me deti chodily do waldorfske skolky,
kde hra byla chapana jako KLICOVA soucast rozvoje osobnosti ditete.
A zejmena hra s "nedokonalymi hrackami", ktera v detech podnecuje fantazii. To je velmi dulezite pro budouci zivot.
Na uceni psani a cteni je casu dost ve skole a bezproblemu to vetsina lidi zvladne behem 1. stupne zakladni skoly.
Hravost a fantazie je vsak take velmi dulezita, a kdo ji trochu ma, dovede se mnohem lepe vyporadat s leckterymi problemy, ktere zivot prinasi, nez ten, kdo pouze jede na vykon a dosahovani cilu.


 Andrea, Erik 05 


Re: Čas pro hraní 

(28.3.2010 17:49:26)
Jano do waldroske skolky chodila holcicka co jsem ji hlidala kdysi v Nemecku kdyz jsme tam byla au-pair a a skolka se mi strasne libila, meli spoustu drevenych hracek, drevene domecky primo ve tride a byla hned u lesa, takova jednoducha, ale krasna skolka. Tady bohuzel nic takoveho neni, tady se hodne klade duraz na akademicke vzdelani a cim drive tim lepe, americane maji pocit, ze cim driv dite cte, tak o to chytrejsi bude, snazi se toho do nich nahustit co nejvic. Deti se uci pismenak od 3 let, ted se uci psat, cist , dny v tydnu, mesice, penize a cas, to vse ve 4 letech. Je to vse sice formou hry, ale kolik z toho muze prumerne dite pochopit?

Danielo memu synovi jsou 4 roky, je v posledni tride skolky, v 5 letech se tu chodi do Kindergarten , to je priprava na skolu, ale vlastne uz ta skolka je zase priprava na kindergarten, vse je to bohuzel strasne uspechane. Me by nevadilo, ze je uci pismenka a cisla, to mi prijde v tech 4 letech ok, ale deti poradne este nepoznaji celou abecedu a uz se uci psat slova! Muj syn absolutne nema poneti co pise. Proste mi pride ze se to vse miji ucinkem. Psat se maji ucit az v tech 5 letech v te kindergarten, coz mi i v tech 5 letech prijde brzy, ale budiz, ale ze je tim otravuji uz ted ve skolce kde by meli mit este ten prostor pro hrani, to mi zacina dost vadit, uz premyslim ze reknu ucitelce at z toho meho syna vynecha, pro nej je to ztrata casu.
 iviv 


Pismenka 

(28.3.2010 19:07:16)
Anglictina je jazyk, ktery ma zcela jinou strukturu nez cestina. Proto ma i jinou formu uceni.
Deti se uci pismena od utlejsiho veku, a to ve forme hry - ci jine aktivity, ktera je samozrejme zohlednena k jejich veku - nenasilna a zabavna..
Takze nemejte zadne obavy, ze by se na deti kladly vetsi naroky, ktere by je "okradaly" o chvile stravene hranim.
Je to zkratka jiny jazyk, ktery potrebuje mit jinak "nastaveny cas a cely proces".. v cestine mame vetsinou problem s "i a y", "s a z" atd.. piseme, jak slysime.. v anglictine se vetsina slov v psane forme lisi od te mluvene.
 Jana 
  • 

Re: Pismenka 

(28.3.2010 19:51:53)
Jenomze ta hra neni volna. Je zacilena na ta pismenka. Kdyz deti nechas volne si hrat (nemyslim, at zbori skolku, urcita pravidla chovani v kolektivu je samozrejme treba dodrzovat), tak si zacnou prehravat situace z denniho zivota, co bezne zazivaji
(typicky na maminku na tatinka, jizda autem nebo MHD, navsteva pani doktorky, apod.). A to je velmi dulezite. Ne, ze jim nabidnes pojdme delat kolo kolo mlynsky nebo malovat, apod. To je samozrejme taky dulezite, ale nemene dulezite je prave prostor pro volnou hru.
 bleděmodrý vamp 


školka 

(28.3.2010 20:47:11)
Viděla jsem v televizi záběry ze školky ve Švédsku.
Vychovatelé byli mladí muži, hráli si spolu s dětmi. Kromě větší místnosti tam byly i vedlejší pokoje, kde děti měly své "bunkry", mohly si tam hrát a schovávat se jako doma.
Na stolečku byla karafa s džusem, děti si samy nalévaly do sklenic, když měly žízeň.
 Tereza, 2 dcery (9 a 5) 
  • 

Finsko a Britanie (Wales) 

(29.3.2010 19:56:26)
Mela jsem moznost srovnat dva systemy - finsky a britsky. Strasi dcera chodila do 6 let do finske skolky. meli tridy rozdelene na ruzne koutky a mistnosti s ruznymi aktivitami, nektere strukturovane s ucitelkou, jine s volnou hrou. ucitelky je obcas prohazovaly, aby si nehrali stale se stejnymi detmi. Venku meli hriste, kde travili temer polovinu casu a to za jakehokoli pocasi. V Helsinkach se nechodi ven jen kdyz je -15, v Laponsku je to jeste pri vetsich mrazech. Kamaradka ucitelka nema rada mokre pocasi, protoze je musi 2x denne navlekat do nepromokavych gumovych kalhot a plastenek. Ve 4 letech se v ramci specialniho programu puvodem ze Svedska uci za pomoci lesniho skritka vse o prirode. Kazde druhe utery chodili cely rok do lesiku. Dcera umela ve 4 letech pojmenovat vsechny stromy. V 5 letech maji rok pripravky (povinny, v ramci skolky), kdy pul dne travi seznamovanim se s jednotlivymi pismeny a prvnim pocitanim. Mnohe deti uz pred zacatkem skolni dochazky umi cist, ale myslim, ze ti ostatni je v tech 6 v prvni tride hrave dozenou. Dvakrat do roka jsme meli osobni schuzku s ucitelkou, ktera nam podala detailni obraz vyvoje nasi dcery. Pak jsme se prestehovali do Walesu. Ackoli v te dobe byla de fakto 2 roky pozadu za svymi spoluzaky, dohnala je za par tydnu bez jakychkoli problemu. (Anglicky mluvila obstojne, tata je Brit)

Mladsi nastoupila do statni skolky (v ramci skoly) v 3,5 letech na pul dne (ve 4,5 pripravka uz na cely den povinne). V te dobe se tu zacal pripravovat system zmen pro nizsi stupen (do 7 let), v kostce receno mene sezeni ve tride biflovanim pismenek a vice casu na volnou hru a hrani si venku (az 40%). Nas tehdejsi reditel byl nadsenec tohoto noveho systemu a zaradil nasi skolu do zkusebniho programu. Mirne sokovanym rodicum na zacatku skolniho roku ukazoval mne zname gumove kalhoty a sdelil rodicum, at jsou pripraveni na to, ze mozna budou denne prat uniformy. (gumove kalhoty poridila skola, holinky rodice) Mladsi dcera mela tedy moznost stravit 2 roky podobne jako jeji sestra ve Finsku. Od zacatku letosniho skolniho roku mame noveho reditele, ktery ten zkusebni program zrusil. Dnes je ji skoro 6 a je od srpna ve smisene tride s detmi o rok starsimi, ktere nebyly ve zkusebnim programu. Ucitelka mi pri rodicaku (ktery tu probiha jako osobni desetiminutova schuzka rodice s ucitelem) rekla, ze na sve tride pozna, jak ten novy system zakum prospiva. Ti, kteri meli to stesti jim projit, pristupuji k zadanym ukolum uplne jinak. Umi spolu mnohem lepe spolupracovat, maji vetsi iniciativu a napaditost. V plne mire pro vsechny zaky do 7 let program "Foundation Phase" ve Walesu najede od srpna 2011. Jak je to V Anglii, ve Skotsku nebo v Irsku nevim.
 DrMIK 


trochu moc vseobecne 

(30.3.2010 6:58:17)
Diky za prispevek. Rada bych vedela, kde presne v Americe to bylo. Ja osobne ziju v LA a ted momentalne skolku pro syna hledam. Neprezouvani neni zase tak velky problem, je to o tom, jak jsme byli cepovani a drezurovani my v Cesku. Je to jina kultura, jine zvyky. My tu mame prevazne sucho, prsi prakticky jen v zime a to je velka udalost, kdyz kazdy nasadi na nohy gumaky a plastenky a vyrazi se behat mezi kapkami deste a uzivat si skakani v kaluzich. Kdyz je venku mokro, natahnou se pred dvere rucniky a kazdy si boty otre. Proste neni tak velky problem, rozhodne deti netravi cas v zablacenych tridach, jak si nekdo mozna predstavuje. Take se tu hodne dopravuji lide autem, protoze jsou tu i jine vzdalenosti. Rozhodne se tu ale dite prezouvat muze, pokud chce. Nikdo mu urcite nebude branit. Ale takhle tu lide funguji i doma...prijdou domu, skopnout boty z nohou anebo chodi doma v botech. Kdyz prijdete na navstevu, vetsinou si nemusite sundat boty a chodit v ponozkach. U me doma mame ceske pravidlo vyzouvani bot, protoze jsem na to zvykla, takze kazdy dle sveho gusta. Take si myslim, ze ne kazda americka skolka bude stejna...proto se ptam autorky na presnejsi info. Ale je pravda, ze komunikace tu vseobecne funguje lepe a hlavne take propojeni rodicu a skolky/skoly. Mnohdy musi rodice prispivat i svoji praci anebo financemi. Zavisi to od skolky:-)
 Markéta ML. 


televize ve školce 

(2.4.2010 13:47:01)
Dobrý den, v článku popisujete jak pestrý program děti ve školce mají. Syn nyní začal chodit do školky v ČR,kterou jsem pečlivě vybírala, podle kroužků a jiných aktivit, přístupu k dětem atd., ale realita je trochu jiná, dopoledne (vodím syna na 9.00 hod) mají ve školce zapnutou televizi a sledují Kouzelnou školku a po obědě při vyzvednutí syna mají také puštěnou v televizi pohádku, přítomnost puštěné televize ve školce mě docela zaráží. Máte, prosím, také někdo zkušenost s televizí ve školce?
Děkuji. Markéta
 sovice 


Re: televize ve školce 

(2.4.2010 14:55:25)
Markéto,
nemůže to být právě tou dobou? U nás ve školce to bylo přesně stejné, ráno Kouzelná školka (scházely se poslední děti, než najel organizovaný program pro všechny, přičemž ty časně ranní děti už měly v té době nějakou společnou činnost a volné hraní za sebou), a pak zase krátké pohádky před tím, než všechny děti dojedly, při čekání před spaním. Bylo to 1x 20 minut a 1x cca 15 minut v jinak neproduktivní době. Jasně, bez té televize by to bylo lepší, ale vím, že jinak jim ji opravdu nepouštěli a že hlídali ráno, aby to bylo bez reklam, a před odpoledním spaním to zase byly pohádky z dvd, taky bez reklam.
 Janulenka 


Muj nazor 

(23.4.2010 22:32:27)
Ja nijake zvlast dobre s "americkou" skolkou nemam; abych pravdu rekla, byla jsem docela nestastna, ze moje dcerka nemohla dochodit tu ceskou (asi jsme meli stesti, byla jsem s ni velice spokojena) a syn do ceske nechodil uz vubec... Navic, lide si casto neuvedomuji, ze "Amerika" je vetsi nez Evropa, a napsat tedy, ze "mam pozitivni zkusenosti s americkou skolkou" je strasne zkreslujici. Je to same, jako byste napsali, ze "vase zkusenosti s evropskou skolkou jsou vynikajici"... Dcera chodila do Montessori-nic se tam nenaucila, v ceske se toho naucila mnohem vic-myti rukou, oblekani, hodne pisnicek, hodne se malovalo, fletnicka... To v "americke" skolce rozhodne nebylo. Navic se neprevlekali a neprezouvali, a esteticka vychova? Nulova! Syn? Toho ucitelka chtela pro zmenu zaradit mezi "special needs" (mentalne handicapovane), protoze neumel ani slovo anglicky. Dnes, po pul roce, patri k nejlepsim ve tride... A v jine skolce. Kdybych si mohla vybrat, volim jednoznacne dobrou ceskou proti prumerne "americke"...

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.