| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Bezplenková komunikační metoda je i pro nevidomé

 Příspěvky 110 z 48 [Dalších 38 >>]
Angelika, 1 syn
  • 
9.5.2012 20:18:54
Myslím si, že kakání je srozumitelně popsáno v knize I. Bauerové Bez plenky, takže cituji:
“...existuje jeden nepatrný reflex, který může ovlivnit časový rytmus vyprazdňování vašeho miminka. Tzv. gastrokolickým reflexem je označován koordinovaný, rytmický, vlnivý pohyb, kdy se v trávicím traktu stahují hladké svaly (říká se tomu hromadná peristaltika). Toto stahování svalů vyprázdní trubici a připraví místo pro blížící se jídlo.
Tento reflexní systém je aktivován ve chvíli, kdy je přijato mateřské mléko nebo jiná potrava. Mnoho nemluvňat proto mívá stoličku jen chvíli po kojení nebo i během něj. Nejsilnější bývá gastrokolický reflex 10 až 30 minut po kojení nebo jídle. “
Angelika, 1 syn
  • 
8.5.2012 21:26:40
Ale jinak teda nevím, jak bych to praktikovala se třema dětma, když "honím" po ulici dvě rozjívená dítka na kole a odrážedle a miminko by zrovinka chtělo čůrat

Myslím si, že vychovávat tři děti a k tomu ještě bezplenkovat je opravdu náročné. Zvláště z počátku, když miminko signalizuje jen pár sekund před močením. Později vydrží počkat i několik minut, když vidí, že se jeho maminka jeho potřebou zabývá a sundává mu oblečení apod. Podle knížky I. Bauerové: Bez plenky bezplenkové děti hlásí potřebu močit mnohem dříve, než ji hlásí stejně staré dítě, které bylo naučeno na nočník klasicky. Bezplenkové miminko si je vědomo i nepatrných pocitů, které ukazují na plnění močového měchýře. Hlásí tedy potřebu, i když močový měchýř ještě není zdaleka naplněn. Kdežto dítě, naučené na nočník klasicky, se jako miminko naučilo pocity z močového měchýře ignorovat, a tak později, když hlásí, tak už se snaží zadržet obsah víceméně plného měchýře – potřebuje reakci hned, nepočká.
Bezplenkující maminky také většinou znají biorytmus svého dítěte, a mohou se podle toho zařídit. Na příklad, když našemu synovi byl zhruba rok, močil v intervalech 25 minut (po napití). To, že mi zrovna v určitou dobu signalizoval, že musí, nebylo žádné překvapení. Očekávala jsem to.
AjaSkr
9.4.2010 21:51:00
Ahoj,
moje mamka si taky myslela, ze dcerku tyram.. Do te doby, nez se ji sama asi ve trech mesicich taky do umyvadla vycurala :-) S BKM mam jenom ty nejlepsi zklusenosti, i kdyz obcas musim priznat, ze jsem si na sebe usila bic, kdyz se mi mala nechce vycurat ve meste do plinky a ja hledam misto, kde bych ji mohla rozbalit a nechat vycurat... a co teprve ty pohledy, kdyz se nahodou nezadari - lidi se na me divaji jak na blazna :-)
Snazila jsem se o bezplenkovce ziskat co nejvic informaci a dostat ji do co nejvetsiho povedomi. Vsechny dostupne info jsem shrnula na www.bezplenek.cz. Myslim, ze by si mohla zaslouzit vlastni web...Je tam zaroven i diskuzni forum, tak se nekdy muzeme potkat treba tam... Je to teprve v zacatcich - zatim jenom moje prispevky...

Romane a Venouskovi drzim palce, je super, ze jste se do toho pustili.
Diskomfortem ke komfortu :-)
1.4.2010 17:22:57
Krásně řečeno, je to dobrej adrenalin, každej čapnutej čůranec nebo kakanec.
Je super, že se o tom diskutuje, protože kdyby nám na našich mimískách nezáleželo, tato diskuze nevznikne. Jestli k tomu ještě můžu něco dodat ... Moje mamča si taky myslela, že BKM je týrání novorozenců, ale není. Ty děti se tak projevují od prvních dnů svého života, kňourají při kojení, protože nechtějí počůrat maminku, je to pro ně přirozené, taky jsem tomu nevěřila a když se mi kamarádka zmínila o BKM, řekla jsem si, co je to za blbost :-)
1.4.2010 10:33:33
No pokud Venda lezl, tak měl buď punčošky, bez pleny. Ty se rychle stáhly a šlo se hned do akce.
A nebo plínu ve svrchňákách, ale to bylo pomalejší. Ale ty punčošky byly lepší. Ono lezení je velice zajímavá věc :-)
To pak na čůrání není čas :-)
U nás se teď čurá ve stoje a je to děsná legranda.
1.4.2010 10:28:38
Souhlasím s Lenkou,
víte ono to není být o tom zajíámavá, to, že nenosíte, nekojíte, vozíte, no a co, ale milujete a to je důležité. Tady nejde o to, že člověk musí bezplenkovat. Ale o to, že dítěti nasloucháme a to je přece to, proč tu máma je.
A že bezplenkovka je prima, tak to ví ti, co ji dělají. Však nikdo Vás k tomu nenutí. A že se více prohlubuje komunikace mezi makou a dítětem, tak za tím si stojím. Proč, když malý chce čůrat, jde ťukat na vanu? Proč, když to stihne do plínky si ji vytáhne a přinese ji?
Víte tak asi úplně k prdu to není. Ale je to rozhodně každého věc, co a jak bude dělat. Ale nikdo netvrdí, že jste nezajímavá atd.
A s opruzeninama taky souhlasím. Venoušek od látkovek nemá nic a z papírovek měl červenej a taky opruzenej zadeček. Co látkujem a bezplenkujem tak ani nemažeme, není to nutné.
1.4.2010 0:48:25
Každému co jeho jest:)
Každý článek, ať se týká nošení, vožení, čůrání, stravě, učení atp. Je zaměřený na určitý okruh lidí, každé téma si najde své posluchače (i odpůrce, tomu se nelze vyhnout nikdy)a není to o tom, ukázat lidem, kteří dané metody nepraktikují, že jsou lemroni, je to o tom, že článek si najde určité procento čtenářů, kterým se trefí do gusta a pomůže jim rozšířit si obzory. Je důležité, aby se každý mohl dostat k informacím, které mu pomohou, k názorům, které jsou mu blízké. Pro mě to jsou články o BKM, šátkování, látkování, domporodech, kojení a jsem ráda, že možností, jak získat informace je víc a víc.
Prostě svobodný informační tok.
A když už propaguju svobodný tok informací, nevím, proč bych nepropagovala svobodný tok čůránek ~;)
BKM není o tom, že rodič dítě nutí, je to opravdu o vzájemné spolupráci.
A není to pouze o tom, že plenku vyměním hned po čůrání, vzato technicky je to o tom, že plenka funguje jako pojistka a rodič se jí snaží udržet co nejvíce suchou. Potažmo je to docela adrenalinovej sport, občas mám pocit, jako bych sbírala imaginární body v nějaké hodně vymakané hře ~t~
A psát o tom jako o zázračné metodě? A proč ne? Všechno kolem dětí je jeden velkkej zázrak. Úsměvy, lezení, sezení, prdění..... tak proč né čůrání pomocí BKM?
1.4.2010 0:28:12
Edík je doma většinou nahatej a nebo mu dávám plenku bez svrchňáků. Pokud na něj jde čůrání, dává to docela hlasitě najevo a zlobí se. Občas mi to v jejich bratrskejch šarvátkách unikne, ale chytáme docela obstojně. Tuhle sem na něj koukala, jak čůral na parkety, seděl, konal a sledoval, cože se to děje :D takže jsem měla pocit, že si už trochu uvědomuje, že to dělá sám a že ty loužičky nejsou práce nadpřirozených sil:)
LenkaKT
31.3.2010 22:18:54
Vnímavost rodiče nesouvisí s tím, zda dělá či nedělá BKM, stejně jako nesouvisí s tím, je-li dítě nošeno, vozeno, kojeno... to všechno jsou jen okolnosti.
Bez ohledu na to mohu říci, že jsem velmi ráda, že jsem se s druhým dítkem k tomu experimentu rozhoupala a bude-li třetí, rozhodně budu postupovat stejně. Vzájemná komunikace a respekt, který jsme tak vybudovali, je krásný. Oblíbili jsme si nošení, které je pro mne návykové a krásné. Plus zadeček bez opruzenin a další drobné výhody. Věřím, že jiná maminka dosáhne podobných výsledků jinými metodami.
Natáluš
  • 
31.3.2010 21:52:42
Nemyslím si,že bych byla nevnímavý rodič,který své nebohé dítko staví do pozice bezmocného tvorečka čekajícího na to,až ho nakrmím či přebalím...dokážu dost dobře vnímat potřeby svých dětí a vcelku dobře komunikovat i s týdenním miminkem a jak jsem psala,myslím,že vcelku pudově to dokáže každá normální maminka a taky i ona se z toho dokáže radovat.Možná mám to štěstí,že mé děti nikdy neměly problémy s vyrážkou na zadečku a nemusela jsem řešit jiné alternativní metody k jednorázovým plínkám.Přiznám se,že nemám ani hlubší poznatky k bezplenkové metodě,než to,co se občas někde náhodou dočtu na internetu,ale mě to prostě připadá jako obtěžování dítěte něčím,co není nutné.Jasně že dítko naučíte téměř čemukoliv,protože miminka jsou takto od přírody naprogramovaná,ale proč zrovna toto?Proto,abych si dokázala,že svému děťátku rozumím?
 Příspěvky 110 z 48 [Dalších 38 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.