| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Předmanželská smlouva - opora, k níž máme odpor?

 Příspěvky 110 z 72 [Dalších 62 >>]
Karla
  • 
30.3.2010 5:53:14
Souhlasim s predmanzelskou smlouvou,protoze jsem sama ve vztahu s muzem, ktery nevlastni zadny majetek a ja podnikam ve velkem jiz nekolik let.Hned po seznameni jsem mu rekla, ze v pripade, ze nekdy v budoucnu uzavru snatek bude to pouze s predmanzelskou smlouvou ze ktere je zcela jasne kdo co vlastni a bude vlastnit i v pripade rozvodu.V pripade, ze by muj mily tuto smlouvu nechtel podepsat,ze svatby by seslo.Pokud si me cce vzit protoze me miluje nebude mu to vadit a klidne to podepise.
Jája
  • 
27.10.2009 12:19:58
On nic neřeší ani soud.
Když jsem se rozváděla já, taky bylo třeba rozdělit SJM. My jsme pár let předtím kupovali 1/2 domku na splátky, ne na hypošku, ale na 10 let splátek (1/2 domku jen proto, že ta první 1/2 už předtím moje vlastnictví byla). To bylo jasně uvedeno v kupní smlouvě. V době rozvodu byly zaplacené asi 3 splátky, se zbytkem jsme byli v prodlení (já měla polovinu potřebných peněz na účtu, ale nechtěla jsem je předat věřiteli, on o tom věděl a byli jsme dohodnutí, že peníze dostane po rozdělení SJM). Soud mi přiřknul koupenou polovinu domku s tím, že ho nezajímá, že to není zaplacené!!! Měla jsem tedy doplatit věřiteli a zaplatit totéž ještě jednou svému ex.
Dopadlo to tak, že svému ex jsem zaplatila jeho díl, co do koupě vložil, a věřiteli doplatila jeho část. Se soudy a s právníky nechci mít podle možností NIC společného. Kdykoli jsem se s nimi potkala, nemysleli na nic jiného než na svoji kapsu. Střetnutí s právníkem mne stálo jen peníze, nikdy jsem s nimi nic nevyhrála. Pokud se musím soudit (a že jsem se následně s ex soudila o alimenty je vcelku nasnadě), NIKDY to nebylo s právníkem (a to ještě nestudovali v Plzni!!, i když se chovali úplně stejně).

Předmanželskou smlouvu bych uzavřela. Já bych totiž musela. Z různých rodinných důvodů je na mně napsaný majetek, který vlastně není můj (např. dcery auto, bráchy polovina chalupy atd.). Kdybych se vdala a náhodou zemřela jako první, k majetku by se dostaly děti mého druha, které se na jeho získání ani na údržbě nijak nepodílely. Tím bych vlastně pravé majitele okradla.

Život je pestrý a někdy je předmanželská smlouva nutnost. Někdy může paradoxně rodinu chránit.
Horama
26.10.2009 10:20:08
Předmanželská smlouva není nutně dohoda o tom, co budeme dělat při rozvodu. Je to dohoda o tom, kdo spravuje a vlastní jaký majetek, což platí po celou dobu manželství, tj. i kdyby trvalo až do konce života zúčastněných. Samozřejmě to platí i pro rozpad či rozvod manželství, ale to už je jen důsledek faktu trvání dohody. Opravdu nechápu, proč by manželé nutně museli sdílet veškerý majetek, když je to vymoženost až 20. století. A divím se, že to církev vyžaduje.
Ecim
25.10.2009 11:33:48
Jsem nábožensky tolerantní. Mám několik blízkých kamarádek, které jsou věřící a které jsou také nábožensky tolerantní. Vzájemně se respektujeme, náboženské otázky spolu vlastně ani nerozebíráme, protože máme spoustu jiných společných témat k hovoru.
Mě ale upřímně děsí to, když jsou spolu do smrti nuceni zůstat dva lidé, jejichž vztah už nefunguje a kteří se třeba i nenávidí. A to bez ohledu na to, jestli jsou věřící nebo nevěřící. Bohužel pár takových manželství znám - a jedná se o manželství uzavřená mezi věřícími i nevěřícími.
Vážný
  • 
24.10.2009 23:00:25
Zřejmě zase komunistický disnosaurus mezi kněžími, kterému připadá, že to v čem vyrostl - absurdně socialistické právo - je jedině správné. Totiž: určitě nejméně do roku 1950 nevznikalo sňatkem automaticky manželské majetkové společenství, a to už od středověku. Ona předmanželská smlouva přece není přeci o rozvodu, ale o správě majetku, KTERÁ NEMUSÍ BÝT SPOLEČNÁ. Navíc i když je řešen rozpad manželství, tak se tak nemusí dít proto, aby se manželství rozpadlo, ale právě proti tomu - věno byl povinnen manžel také vrátit při rozpadu manželství. A navíc, je to možná ochrana před chybou jednoho (která nemusí nutně narušit vlastní manželství). Moje matka odmítla zrušit manželství, přesto že ji manžel zpronevěřil majetek ve firmě, i proto, že by neměl kde bydlet. A tím na sebe nechala dopadnout i jeho dluhy, které by jinak byly mimo ni. A kořen věci byl docela křesťanský.

Na manželském slibu: "Já, Jakub, odevzdávám se tobě, Kateřino, a přijímám tě za manželku. Slibuji, že ti zachovám lásku, úctu a věrnost, že tě nikdy neopustím, a že s tebou ponesu všechno dobré i zlé až do smrti. K tomu ať mi pomáhá Bůh. Amen." není nic o automatickém sdílení majetku. Všechno dobré i zlé nemusí být nutně o sdílení SPRÁVY majetku, ale třeba jen o tom, že se ze svého majetku o druhého postarám jako o sebe sama.
macek+dvě děti
24.10.2009 16:05:45
Ano,já jsem v dnešní době také pro.
Je to 3 roky,co jsem se rozváděla po 10 letech a to jsem zůstala koukat,co jsem si to vzala za člověka.Přišel s igelitkou,sponzorovala jsem jeho bratry(debil),na vlastní dítě kašlal.Nakonec by chtěl byt,špatná jsem byla já.Teď si hraje na vzorného otce-holku si nebral,ale,že jsem mu nechala zvednout alimenty,šup-on mě dal k soudu,že mu ji nedávám.Je mi z něho na :-©,ale když jsme se brali,tehdy tato možnost nebyla a taky jsem neočekávala,že se bude chovat jako dobytek.
Dnes bych předmanželskou smlouvu klidně podepsala a nebyla bych proti.A kdo je,ať si na chvíli sundá růžové brýle.Nikdy člověk neví,co se z druhého vyklube.~o~
Káťa+2 Škubánci
23.10.2009 20:05:07
Hanko, vidíš, to jsem si ani nevšimla, každopádně když s tímto přijde někdo k nám do advokátní kanceláře, odesíláme rovnou k notáři :-)
Ecim
23.10.2009 19:48:47
"Každopádně v kostele předsvatební smlouva nejde, vnímají to jako nepřípustné zadní vrátka."

Přiznám se, že tohle mě upřímně děsí. Nejsem věřící.
Káťa+2 Škubánci
23.10.2009 19:28:56
Hanko, jsem ráda, že tentokrát potvrzuješ má slova :-)

A k tomu daru do SJM. Ptala jsem se 3 právníků. Jeden z nich v 60.letech vnesl do občanského zákoníku pojem BSM (předchůdce SJM) profesor práv, tedy ve věci odborník.. všichni mi potvrdili, že lze. Ale pravdu jsi měla ty, stačilo nahlédnout do přesného znění zákona a skutečně z toho vyplývá, že nelze (leda tak, jak jsi tehdy psala - ve dvou krocích - darovat jednomu a rozšířit sjm).
sextánka
23.10.2009 19:28:12
ještě bych se chtěla pozastavit nad tím, že v článku paní advokátka píše, že je nutné připravit předmanželskou smlouvu nejdříve u advokátka. Já to nepovažuju za vůbec nutné, advokát i notář mají stejné vzdělání a notář je dokonce více specializovaný mj. na tyto smlouvy, takže spíše doporučuji jít rovnou k notáři. Jinak budou (budoucí)manželé platit dvěma právníkům za stejnou službu.
 Příspěvky 110 z 72 [Dalších 62 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.