| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Maturita – zkouška dospělosti

 Příspěvky 110 z 45 [Dalších 35 >>]
Lotri
3.6.2009 22:19:27
Zkopíruju Ti pro "utěšení" můj článek z našeho webu. Věř mi, že já vím, jaký to je a to velice živě - odmaturovala jsem před dvěma týdny.

Byly to nervy... neskutečný. Myslela jsem, že jsem "salámista" jak říká táta, prostě pohoda jazz, to nějak dopadne, flegmouš velikej. No nebylo tomu tak. Bylo tomu až tak, že jsem se zařekla, že na žádnou vejšku (i kdyby se náhodou slitovali a řekli si, že Danýska strašně potřebujou a vzali mě) nepůjdu - ten stres několikaletej mi za to nestojí.

Jak probíhala moje maturita a to nejhorší období před ní? Celá oktáva směřovala k jednomu cíli, všichni nám to dávali najevo a taky se neustále na maturitu připravovalo. Každý vídeméně chodil už jen tam kam potřeboval, zbytek se nějak okecal.

Moje maturitní předměty byly: Základy společenských věd - tedy všech věd, od filosofického mýtu až k postmoderně, práva, politologie, ekonomie, psychologie, sociologie. Dějepis od mamutů až po listopad 89. Literatura od Gilgameše k Pottrovi a angličtina s 30-ti tématy všeho druhu.

Myslím, že jsem se připravovala dlouho, ale ty přípravy byly tak strašně pozvolné, že jsem se vlastně ani moc neučila, jen si to spíš tak pročítala, nic moc neřešila. Od písemných maturit nastal zlom, kdy všichni všechno moc řešili a já se pořád učila tak napůl - stresy už pracovaly, ale ještě to bylo daleko. Najednou tady bylo poslední zvonění a nastal svaťák a já se začala učit a nervovat o 106. Na začátku jsme si to ještě moc nepřipouštěla, ale nechápu proč. No a najednou začal ten pravej kolotoč, učení 20-ti otázek denně, absolutní vokna, absolutní nestíhačka, absolutní bezmoc.

Všichni říkali, že to dám (doma se nejvíc ujala Joeova věta: "Se* na to!"). Vždyť jsem přece dávala pozor, vždycky něco řeknu, ale já byla přesvědčena o své demenci, absolutní tupotě a prázdnotě.

Maturovala jsem v úterý 19.5. a v pátek předtím to na mě padlo uplně, Joe nebyl doma a já usedavě řvala jak želva... žaludek staženej, že nic neumim, že tam snad ani nepůjdu, že jsem prostě blbá jak tágo. Po jeho příchodu mě však schoulil v náručí a svět byl o trochu lepší. Nedalo se nic dělat, bylo jasný, že to nestihnu. ABSOLUTNĚ jsem se vykašlala na angličtinu, věděla jsem, že začít se jí učit, tak se složim, protože zjistim, že nic neumim. Tak jsme jela literaturu, jednou si přečetla dějepis a projela filosofii.

V pondělí bylo slavnostní zahájení a to už šlo do tuhýho, už se první člověk potil a už to první měli za sebou. Já se celý den učila a přestala jsem stresem jíst, taky mi během mého předmaturitního stresu vypadalo dost vlasů. Joe mě večer vytáhl na Smokie - byli skvělý, ale já brala koncert spíš jen kulisu a snažila se dávat dohromady příběhy, který bych mohla následující den podat u zkoušky z angličtiny. Koncert měl být jakýmsi uspávačem. Spaní a hlavně usnutí byla věc, která jaksi nešla a pořád je to trošku rozhozený. Myslela jsem, že usnu o půlnoci a vzbudím se třeba v 9, abych se ráno už nestresovala. No jasně - v 5 jsem byla vzhůru, oči jak baterky a listovala jsme poznámkama s jasným verdiktem - prostě nic neumim. :o)

Joe odjel do práce a já se začala postupně sbírat, oblékat a balit a odjela na nádraží. Psychicky jsme už byla trochu v klidu, dokonce jsem i vtipkovala. :o) Ve 12 jsme byla ve škole, setkali jsme se spolužákama co byli na řadě se mnou a taky těmi, co už to měli za sebou.

Ve 13:00 to začalo a já poprvé sáhla do pytlíku s nápisem Český jazyk - číslo 24: Otázka: Praha magická, literární postavy různých období a genius loci magického evropského města, osobnost F. Kafky + mluvnice "odchylky od pravidelné větné vazby". Na potítku jsem něco vypotila, literaturu jsem docela ovládala, ale v tý mluvnici jsme se trochu patlala.

Pak půl hodiny pauza a zase další stres do další zkoušky - zatím jsme bavila celou knihovnu, kde většina umírala ale my museli dělat blbosti, abychom přežili :o) 14:00 pytlíček s nápisem Základy společenských věd - číslo 1: Otázka: Platónův mýtus o jeskyni jako zrod filosofického uvažování. Platón je můj oblíbenec, takže jsem si napsala jen pár bodů a mlela a mlela, pak se dostalo na mojí seminární práci, o které jsme povídala a zkoušku jsem zakončila slovy: "A taky ve Slunečním státě souložili podle hvěz." Všem bylo líto, že čas už vypršel a já musela uvolnit místo.

Ta jednodušší část byla za mnou, teď hodiny směřovaly k 15:00 a pytlíčku Anglický jazyk. Opravdu jsem studiu cizích jazyků moc nedala a některý témata jsem vůbec nevěděla - například ochranu životního rpostředí bych si těžko dala i v češtině. Číslo 11: Otázka: The Czech Republic - docela jsme se rozpovídala a nebylo to tak hrozný, jak jsem čekala. Prostě jsem mluvila.

Poslední zkouška 16:00 pytlíček Dějepis - číslo 24: Otázka: Vývoj Ruska ve 20. st. a to jsem jela od mužika přes krvavou neděli, VŘSR, Lenina, NEP, kolektivizace, Stalina, Chruščova, Gorbačova.
V 17:15 verdikt, stáli jsme před komisí jak na popravě a u mě jen znělo: Český jazyk - chvalitebný, Základy společenských věd - výborný, Anglický jazyk - chvalitebný, Dějepis - výborný. PROSPĚLA s vyznamenáním.

To bylo strachu a nervů. Tímto bych strašně ráda poděkovala za všechno svýmu milovanýmu chlapovi, kterej mě držel nad vodou, když jsme se potápěla, kterej mě držel za nohy, když jsme chtěla skákat z okna :o), který byl, je a bude vždycky mojí velkou oporou, a který toleroval úplně všechno. DĚKUJU, Miluju Tě
14.5.2009 15:41:22
Vzpomínám si živě i když už to bude skoro 30 let. Něděle večer, v pondělí jsme měli slavnostně zahajovat maturity (a já konkretně měla maturovat ve středu), stavil se pro mne můj milý, dnešní manžel a já brečela, že nic neumím, mám hlavu velkou, ale prázdnou jak hangár při leteckém poplachu a že to bude výbuch....a on mne utěšoval, že mi to tak jenom připadá, že toho mám v hlavě hodně a že to dám. Jsme svoji už 28 let, ale dodnes si pamatuju ten vztek, že jemu se to mluví, když má už dva roky po matuře!!!!No, dala jsem to a celkem dobře i přesto, že kvůli změnám jsem nakonec maturovala hned v ponděli.A to utěšování jsem mu vracela při každé zkoušce na vysoké......
Zvládneš, uvidíš.A nejhorší na tom je, že už se Tě nikdo nikdy nezeptá (tam kde na tom záleží, třeba při přijímacím pohovoru) JAK jsi odmaturovala. Zajímat je bude jen JESTLI jsi odmaturovala....Držím palečky....
12.5.2009 13:27:44
Ahoj Lucko,taky jsem maturovala na zdrávce,ale v roce 1999,takže to byla ještě szš a ne asistent,takže jsem všeobecná sestra,ale tet to snad chtějí zase změnit,snad budou zdrávky zase szš.Na VŠ bych se určitě nedostala.Koukám ,že maturitní předměty se změnily,já maturovala z praxe a pak z češtiny,interny,chirurgie a volitelný bylo ošetřovatelství,jazyk,nebo psychologie.Já jsem si vybrala ošetřovatelství.Odmaturovala jsem průměrně,strašně jsem se bála.Večer před tím jsem byla na nervy.Pak jsem to zvládla.Podle mě záleží i na štěstí jakou si vytáhneš otázku,jak Ti pomůže učitel,jestli chce někoho potopit a tak.Jinak zatím se držím svého oboru,tet jsem teda na MD,ale tet od června se zase vracím do práce na půl úvazku.Jsem zaregistrovaná,sbírám kredity.Myslím si ,že je škoda,že ze zdrávek udělali ty asistenty,ta škola byla těžká a hlavně na všeobecnou zdr. sestru studovat na střední a ještě na VŠ?Chápu když je to potom specializace na ARO,porodní asistentku,záchranář a tak podobně.No snad to tet zase změní zpět jak to bylo dříve.Přeju hodně štěstí u maturity a napiš jak jsi dopadla.ahoj
11.5.2009 16:36:00
já jsem maturovala 3.6. 2003 dopoledne jako třetí ze čtyř.Všichni profesoři a doktoři nám před maturitou říkali neustále to samé-učte se,tady jste ve zdravotnictví,kde jde o život,takže neschopné lidi dál nepustíme.Samozřejmě že to mělo negativní dopad na nervy,ale potom v den D byli všichni jak vyměnění a věř,že ti každý bude chtít nějak pomoct(i ti o kterých bys to nikdy neřekla).
Já maturovala z češtiny-kde jsem měla historickou prózu-to šlo,dále to bylo ošetřovatelství-ose proces u nemocných s TBC a podotázku dekubity-tuhle otázku jsem chtěla-ve třeťáku mě z ní profesorka zkoušela a docela jsem si pamatovala,co po mě chtěla,abych ji řekla.Další předmět byla chirurgie a poranění mozku a míchy-to byla nádhera,jelikož to byla otázka č.1 a uměla jsem ji jako první ze všech maturitních otázek,no a pak se čekalo na poslední a to byla interna- a já si v duchu říkala,všechno kromě otázky č.9 vrozené vývojové vady srdce-a bum to chytla jsem ji.Všichni,kdo ji měli přede mnou,tak z ní ruply a já čekala to samé,ale i tady jsem to nějak dala do kupy-jediné co musíš,je naučit se mluvit-naše profesorka z OSE tomu říkala nějakou tu omáčku kolem toho,abys měla aspoň za 4.
Nakonec jsem byla překvapením třídy jelikož jsem i s praktickou měla za 5 a to opravdu nikdo nečekal.
11.5.2009 11:45:11
Krevetko,napis datum,kdy to delas.Mi vzdycky na uklidneni pomaha,ze si predstavim hruzu maminek,ktere maji dite v nemocnici a nevi,co bude.To je teprve hrozne.Srovnam ty situace a jdu naprosto odlehcena.Nakonec,zkouska je od toho,aby se zkusila,ne?Tak to bez zkusit.Hlavne zdravi..
Helena
  • 
11.5.2009 9:37:33
Ideální je učit se tak, abys uměla od všeho trochu. Stejně nikdy nebudeš umět všechno dokonale. Nakonec je stejně důležité jenom to - mít maturitní vysvědčení. Na známky už se nikdy nikdo ptát nebude. A pokud získáš vysokoškolský diplom, tak maturitní vysvědčení už nikdy nevytáhneš.
11.5.2009 9:07:23
Dášo, děkuji moc, také bych Ti chtěla popřát hodně štěstí, ať vše zvládneš podle Tvých představ. Já rozhodně nejsem na tyto věci flegmatik, proto se tak bojím, ač spoustu věcí člověk zná ze života, s některými se i setkal, prostě ten strach je a říkám si, že je spoustu jiných, kteří to udělají, ale proč zrovna já???~n~~f~ ale nebudu to vzdávat před koncem. Takže hodně štěstí!~R^~x~
10.5.2009 21:47:06
mas pravdu Krevetko a taky vyhodu,ze uz mas jisty nadhled,ktery ja svobodna v devatenacti proste mit nemohla.Na vysoke uz jsem ale dite mela a taky jsem se bala kazde zkousky,jenze uz jinak,mela jsem dite a to bylo to nejdulezitejsi.To jsem si vzdycky rekla a sla jsem v klidu.Podle toho,co pises,jsi v zivote prosla uz dost tezkymi situacemi,ale chapu vse a moc moc drzim palce,at muzete se chlapeckem oslavovat.Ja sama jsem ted vzdala statnice z angliny,pujdu pristi rok.
10.5.2009 20:16:33
Tak já jdu psychicky podpořit maturující. Studuji dálkově, při práci a dítěti. Škola se pro mě stala místem, kam jezdím moc ráda, poctivě a bez pocitu, že jsem k tomu nucena. Maturita mě čeká na konci května a taky se bojím. Sloh jsem měla na 1 a účetnictví na 3, 15 lidí vyletělo už u toho účta, takže jsem měla štěstí a pravdou je, že jsem tomu dala dost, rozhodně víc, než za předchozí roky:)
Ale bojím se, bojím se, že budu mít okno. Neučím se vše podrobně, ale spíš systematicky, od každého něco. Strašně se bojím angličtiny, ač jsem měla jedničku, bojím se, že si na nic nevzpomenu. Účetnictví mě docela baví, tak snad něco řeknu, ale vše je o otázkách. Chci jít na VŠ, takže maturitu nějak překonat musím. I kvůli mému synovi - 7 let, je moc hodný a fandí mi, nechtěla bych ho zklamat.
Nejsem zrovna už náctiletá, takže to také vidím jinak, daleko horší pro mě byly situace, kdy jsem se bála o zdraví svého dítěte, kdy jsem procházela partnerovou nevěrou a domácím násilím a terorem v práci. Moc si přeji odmaturovat na poprvé, ale pokud se nepodaří, věšet se nebudu, svět se nezboří a zářijové listí maturity jistí - snad~;)
Všem, kteří mají nějaké zkoušky před sebou přeji hodně štěstí a šťastnou ruku při výběru - nejen otázek~x~
 Příspěvky 110 z 45 [Dalších 35 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.