| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Kus života těžkého

 Příspěvky 110 z 125 [Dalších 115 >>]
Líza
22.2.2009 9:23:09
Lucie, tohle je velký omyl. Kritizovat tu péči může každý, kdo je jejím příjemcem nebo třeba jeho příbuzným. Připomínáš mi komunistický učitelky, který nám vtloukaly do hlavy, že kritika smí být jedině konstruktivní - rozuměj že pokud to neumím sama udělat líp, než ten, koho kritizuju, nesmím kritizovat.
To je pěknej nesmysl. Nemusím být sestra v LDN, abych byla schopná posoudit, jestli má můj příbuzný proleženiny, nedostává dostatečně často napít a sestry po něm řvou.
Že s tím ty jako dobrá sestra nemůžeš nic udělat, je pravda - můžeš ovlivnit jen to, jak probíhá tvoje služba, a jen do té míry, jak ti to umožní systém.
Ale nekritizovat, tvářit se, že je všechno v pořádku? To už tu bylo...
Lucie. 2 děti
  • 
22.2.2009 9:19:15
Dobrý den, celý včerejšek přemýšlím jestli regovat nebo né, také já jsem pracovala 10 let jako ošetřovatelka na geriatrii. Zároven jsem se i jako příbuzná dostala na tu druhou stranu a viděla péči o mého nejbližšího. Takže mám asi trošku plus, ale myslím si že nemůžeme házet všechny do jednoho pytle.Já myslím, že né každý může vykonávat tuhle práci a né každý má právo jí kritizovat, ono se všechno vidí jinak od dveří při hodinových návštěvách a něco jiného je "to dělat"Nastoupila jsem na geriatrii hned po škola, takže asi v 18 letech první měsíce byli hodně vysilující myslím tím psychicky.Ale svou práci jsem měla ráda,myslím,že jsem měla i štěstí na pracovní kolektiv, všechny holky to dělaly s láskou, protože pro "prachy" se fakt v našem zdravotnictví dělat nejspíš nedá. Můj názor je že zrovna tak, jako může být špatný a dobrý metař,pekař, tak může být špatná a dobrá sestra nebo ošetřovatelka na Ldnkách.Ale lidi kteří jen kritizují by si měli tu práci alespon na týden vyzkoušet, oni by pak taky mluvili jinak. Taky chápu že pohled na vašeho blízkého kdekoliv v enmocnici je smutný, kort když víte že ta péče není odpovídající. Moje babička ležela na interním oddělení v českém brodě a já jako návštěva a ještě ke všemu ze zdravotnictví jsen žasla jak se některé sestřičky ke svým pacientům chovají, vedlejší pacientku(ležící, nikdo nenakrmil)byli jsem tam v době obědů..a já si říkala že by se to u násd stát nemohlo..tento článek je hodně zmatený, protože to jak to stále cítím, byt jsem již 5let mimo by vydalo na mnoho řádek..Nemůžeme všechny házet do jednoho pytle.
19.2.2009 1:33:52
o LDNkách se vždy mluvilo špatně a tak s tím i člověk nějak počítá. Ale bohužel i sestry v nemonicích u hodně nemocných počítají s tím, že půjdou na LDNku a né domů. Což je špatné.
Moje babička v 69letech šla v celku na banální operaci srdce, by-pass.Bohužel po 2měs. v nemocnici byla tom velmi zle, spousta komplikací..Nakonec byla zcela nemohoucí,nepoznávala nás.Moje mamka(její dcera)vůbec neuvažovala,že by jí v nemocnici nechala. Když už byla bez přístrojů,zeptala se,kdy si jí může vzít domů a personál na ní koukal jako kdyby se zbláznila.Prý jí vypisují papíry na převoz na LDNku a v žádném případě nemůže domů. To si mamka nenechala líbit a rázně zakročila. Do 3dnů měla babičku doma a starala se o ní.A babička po týdnu doma pookřála, začala zvládat zákl. hyg.návyky a začala si pamatovat více a více. Je jiná, než byla když šla do nemocnice, zapomíná na léky,na to co říkala včera. Ale je živá, pamatuje si nás a je doma.Už mnohokrát děkovala,že jsme jí tam nenechaly.Vím, že kdyby šla na LDNku už by tu nebyla,zemřela by a to nemyslím péčí,ale jde i o psychický stav. A tím,že byla domamve svém to přežila. Nepamatuje si naštěstí většinu času v nemocnici. Vím, že takto dobrý konec nemůžou mít všechny příběhy. Ale i to umírání doma je pro staré lidi důležité.Děda z otcovi strany umíral doma na rakovinu a poslední týden před smrtí, byl doma moc šťastný, dokonce i tak, že myslel, že vyhraje.A můj otec byl 2,5r.v nemocnici, kde i umřel a sám.A mě bylo líto,že jsem se o něj nemohla starat(ikdyž měl mnoho let jinou rodinu).Měsíc po jeho mrtvičce jsem zjistila,že jsem těhotná,táta vzdálen 120km a mysleli,že nepřežije.Přežil,ale zcela upoután na lůžku,zcela ochrnut.Dlouho nemohl ani sám dýchat.Jediné co mohl,vnímat,myslet a komunikovat mrkáním a chtěl domů.Nešlo to vzhledem k jeho stavu, nemohl ani polykat,často ani dýchat po roce v nem. A když už to vypadalo,že by možná bylo zlepšení,zase se to obrátilo.Do toho všeho měl můj 10.letý syn úraz a já si ho ležícího po operaci odvážela domů a starala se o něj 24h. denně několik měsíců.Nyní už naštěstí zase chodí.Proto také vím, že né vždy jde postarat se o naše blízké.Ale zkusme proto udělat vše a vraťme rodičům starost,kterou oni dali nám. Kolik let nám vyměňovali plínky a nespali, když jsme marodili atd...
Lenka
  • 
18.2.2009 13:18:09
Dnešní společnost neumožňuje domácí péči o umíracího. Je to diskriminace umírajících. Jakékoliv jiné řešení než umřít doma je vždycky špatné a jen na nás je, abychom zvolili menší zlo.
Myslím si že problém celé geriatrie je, že lidé kteří v tomto oboru pracují se za to stydí a i společnost je tak vnímá, dokud si jich nezačneme vážit, tak o takovéto péči budeme slyšet stále častěji, protože nedostatek sester se projevuje už i v oborech, které jsou společností uznávány a tam ty lepší sestry budou i kvůli peňezům utíkat. Raději si nechci představit kdo se bude starat o staré a umírající.
17.2.2009 17:18:42
je videt,ze jste asi o zadnou takovou osobu nepecovala.Souhlasim s autorkou,ze je to nemozne.Vubec prevezt takovou osobu je na metal.Nas deda by prevozem a zmenou prostredi,jazyka ani nemluve,zemrel.
17.2.2009 17:17:03
ano Deniso,ja naprosto souhlasim.Denne dochazim k dedovi ho osetrovat(je to muj otec),ale k nam domu bych ho nedostala ani heverem,nedostala jsem ho k nam(do panelakoveho bytu)ani kdyz mu delali nova okna,zatepleni,nove el.rozvody a to byl cely jeho panelak v silenem stavu a hluku sbijecek-sekali zdi,vsude binec..nesel.Trpela jsem jako zvire,nasilim jsem ho vzit nemohla a videla jsem ho,jak tam sedi a ceka,az zahrmi...trvalo to kazdy den 3mesice,nez byl klid.Toto je extrem,ale rodice,pokud jsou pri smyslech,tohle vnimaji,ze i deti maji svuj zivot,sve zamestnani,sve deti,o ktere se staraji.Svou ulohu vidim v tom,ze rodicum zajistim financne lepsi zarizeni,nez jsou LDN,pokud budou nesobestacni,ale nemam psychicky na to,abych je mela doma.Nestydim se za to,je treba znat sve moznosti.
DENISA
  • 
17.2.2009 13:59:22
Iren, nenavazej se do autorky, nevis okolnosti, tudiz ji nemuzes napadat. Muze byt, ze matka pani Souhradove v zahranici byt nechce, je mozne, ze by pani Souhradova na nejake sanatorium v US proste nemela. Tamni lide si na pobyt tam setri cely zivot, tak jestli ona tam zije par let, tak kde by na to vzala, jak spravne pises, neumime si ani predstavit kolik to tam stoji. Netreba hned odsuzovat, je spousta lidi co si sve starecky nevezmou domu byt ziji ve stejnem state a duvodu je taky spousta, at sobectvi nebo vazne prekazky, ktere tomu brani.
Iren
  • 
17.2.2009 10:27:53
Proč nemáte maminku u sebe? Výmluva že nežijete v Čechách je opravdu jen výmluva, nevidím důvod proč by s vámi nemohla žít v zahraničí. Nebo proč ji nedáte u vás v zahraničí do nějakého lepšího sanatoria, věřím že směrem na západ od nás ta úroveň opravdu lepší bude (také podstatně dražší, to je třeba si uvědomit).
lklasinka
16.2.2009 20:12:39
s tímhle bych se určitě poradila v centru pro bolest, je u každé větší nemocnice, o tom paralenu už jsem taky slyšela, nějak se to kombinuje ale myslím že v těch centrech předepisují opiát, který funguje jako inzulinové pero jenom přiložíš, zmáčkneša a zabere okamžitě, aspoň jsme se to učili, z praxe to nemám, ale od rychléhi nástupu bolesti rychle pomůže
sestra
  • 
16.2.2009 19:59:28
tchyne tam ale nedela osetrovatelku, vid...kdyz ma jenom zakl.vzdelani. Takze to zase vidi jenom zvenku.
Ja jsem pracovala 10 let v dd a ted jsem 3 roky na interne /1/3 imobilnich/ a o tomto jsem neslysela nikdy. Obcas se stane, ze nekoho nenakrmime, ale to vzdy jenom proto, ze se nahle zhorsil jeho stav a mohl by treba aspirovat, nebo podobne.
At se deje, co se deje, nikdy jsem se nesetkala s tim, ze by kterakoli kolegyne byla lina pacienta nakrmit...toz tak.
 Příspěvky 110 z 125 [Dalších 115 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.