| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Velké dík lidem, kteří svou práci dělají s láskou

 Příspěvky 110 z 41 [Dalších 31 >>]
Síma,syn Šimon
  • 
11.6.2008 22:28:54
Musím říct,že když jsem četla tvůj příspěvek, mluvil mi z duše.Nejsem žádný cíťa,porod byl prima,lékaři a porodní asistentky velmi, velmi milé,ale to, co předváděly sestry na odd.šestinedělí bylo příšerné,přesně tak,jak to popisuješ ty.Neležely jsme na stejném pokoji ve stejnou dobu:-)?
Lenka 3 děti
  • 
11.6.2008 22:24:47
Ráda bych reagovala na tento článek, bohužel hlavně ve zdravotnictví jde o peníze až na prvním místě. Vše se se odvíjí:1.od zastaralých nemocnic, které v době své stavby s žádnou intimitou nepočítali.
2.katastrofální nedostatek lékařů, jejichž finanční ohodnocení je nenutí dělat přesčasy, aby měli o něco málo víc než je průměrná mzda,
3.v neposlední řadě je to i nedostatek zdravotních sester(porodních asistentek) a hlavně jejich zvyšující se průměrný věk.
Tytam jsou doby, kdy si lékaři práci v nemocnici museli zasloužit na obvodě a oddělení drželi nad vodou v době chřipkových epidemií dětí nezadané mladé sestřičky.
Při nedávné stávce učitelů byli dokonce i omezeny ordinační hodiny v ambulancích, protože sestřičky - mamimnky museli zůstat s dětmi doma, když nemohly do školy.
Jana
  • 
8.6.2008 2:08:19
Ahoj, tak mi to nedá, abych nevložila malou poznámku. Jako těhule teď jezdím na prohlídky do porodnice (CTG, rizikovka) a uvědomila jsem si jak moc mi vadí jedna věc : nedostatek respektu k intimitě pacienta ! Už se mi několikrát stalo, že lékař prohlédl výsledky záznamů ctg a v místnosti plné dalších maminek je pak sděluje a řeší to s nimi, podobně i sestry. Navíc případnou snahu o dotazy předem poctivě zarazí poznámkou, kolik tam je pacientek a nazančí, že vůbec můžeme být rády, že se nám věnuje, protože toho "má moc". Pak se kouknu na svou výplatní pásku, kolik mi strhli na zdrav. pojištění a lomcuje mnou vztek. Za co to tu sakra platím ? Navíc, dokud bude doktorů tak málo jako teď, není ani šance moct po nich chtít, aby se chovali jinak.
Podobně mi vadí český fenomén "vizita". Kdo dává právo lékaři, aby mě prohlížel a cokoliv mi sděloval před spolupacientkou na pokoji ? Osobně si myslím, že tzv. "vizity" jsou nesmysl. Buď ať tedy udělají jednolůžáky, nebo ať pacienty dopraví za lékařem (půjdeme-li do extrému, nakonec i ty postele mají kolečka, ne ?). Protože třeba poporodní vizita, kdy lékař na několikalůžkovém pokoji požádá postupně maminy, aby si vyhrnuly košilku a ukázali mu vložku, mi přijde prostě děsně ponižující. Péče může být supr špičková, ale dokud se nenaučí personál ctít alespoň základní lidskou slušnost a ohleduplnost, tak je to na nic. V českém zdravotnictví se to bohužel moc neděje - myslím si, že i proto, že zdravotníci neprocházejí nějakou systematickou supervizí orientovanou na vztah pomáhající pracovník - klient.
Zatím tu funguje spíše to osvědčené, "když jsi něčí kamarád nebo vlivná, bohatá osoba, budeme se k tobě chovat slušně". Normální smrtelník nemá nárok, je jen "kus".
Žžena
5.6.2008 20:40:34
Jaxi,
ten komplex byl projektován na porodnici, ale před víc jak sto lety. Vždyť jsme dávno někde jinde! Jiné hygienické standardy, poznatky, požadavky na zařízení, technické vybavení atd.
Ta budova je krásná, o tom žádná. Ale když mi sem přijedou cizinci a já se jim "pochlubím" stoletým Apolinářem nebo ještě starším Karlákem, poleje je studenej pot a pokřižujou se, protože v tak starý budově prolezlý bacilama by u nich nemocnici hygiena prostě nedovolila.
A to není jen věcí nemocnic, ale třeba i laboratoří (v tomto případě mluvím z vlastní zkušenosti).
Mlada
5.6.2008 13:28:59
Jsem vážně zvědavá. Mamka byla nedávno na srazu spolužáků z medicíny - a ti se shodli, že se v podstatě chystá zrušení Bulovky a Královských Vinohrad.
Pokud si vezmeme jen porodnice v Praze, tak zrušení jedné jediné podle mě v současné době znamená katastrofu. Opravdu by mě zajímalo, kde už by tak Pražačky mohly rodit.
Markéta, syn 6 l.
  • 
5.6.2008 12:19:28
Zajímavé, při registraci v porodnici bylo řečeno, že od října registrují jen deset matiček denně, protože nemocnici čeká rekonstrukce. Ovšem jak rozsáhlá, to nevím.
cizinka1
5.6.2008 10:33:48
Osminko, nejspise bylo. Ja samozrejme nemuzu vedet, jak by dopadl muj prvni porod, jestli bych mela pri nej stesti na nekoho z mozkem, poctive vzdelanym a dobrou pracovni kulturou. To nikdo nemuze vedet. Ale jista jsem, ze jsem ani nemela sanci normalne porodit.

Svoji PA jsem nerekla, ze chci bajecny porod. Rekla jsem ze chci sanci porodit normalne, a po prvni zkusenosti jakekoliv porodnicni byrokraci citim tak velky odpor a neduveru, ze radeji bych rodila mimo kliniku. A ona mi tu sanci dala - uspesne, ja opravdu jsem citila, ze to, co mi poprve slo jen pokud nenastaly lekarske zasahy a prehrsel byrokratickeho otravovani, po druhe vydrzelo do konce.

Jasne, statisticky druhy porod byva snadnejsi. Ale take statisticky ve spouste porodnic tu sanci porodit nezmrzacena, bez nastrihu, bez cisare mas malinkatou. Koukni se na statistiku Aperia. Kdyz spocitas svoji sanci porodit bez depky - tohle nikdo moc seriozne nezkouma, jen se uvadi jiz az 80ti procentni pravdepodobnost, perspektivy vypadaji take bledeji. Koukni se pro srovnani se statistikou takovych klinik jako Vrchlabi, nebo zahranicni mimoklinickych porodu, a pochopis pointu. Jistotu dobreho konce nam nezaruci nikdo, lepsi vyhlidky ovsem ano.
Líza
5.6.2008 9:51:15
Už jsem to našla. Ona porodnice byla původně, asi o sto let dřív, umístěná v budově kde bylo předtím něco jiného. Později Hlávka postavil novou porodnici, tuhle. ;)
Jaxi
  • 
5.6.2008 9:49:18
Lízo, tahle budova byla pro porodnici stavěná, projektovaná.
Ale ať je to jak je to - problém je v tom, že se poslední cca něco přes rok shora sabotuje běžná údržba a úpravy a to prostě JE problém. Na všechno totiž musí být dána žádanka "dolů" do nemocnice a když nepotvrdí nebo "jakoby přehlédnou", tak se neudělá vůbec nic. Nebo třeba až 3/4 roku po vznesení požadavku. Ale je možné, že takto extrémně liknavý postoj má správa ke všem klinikám v rámci VFN, já mám info pouze z jedné. Na celkové vedení mám svůj názor, ale to nemá smysl tu řešit, někteří mají snahu něco obhájit a páteř pevnou asi an úrovni gumového hada, ale s tím my nic nenaděláme.
Líza
5.6.2008 9:40:07
No, pokud se pamatuju, tak u Apolináře původně porodnice nebyla, tu z toho udělali dodatečně, ale možná mě paměť klame - kdyžtak se na to ještě kouknu; nějakých 150?let stará budova to je, a současné požadavky na moderní nemocniční zařízení prostě nesplňuje ani splňovat nemůže. Architektonicky je moc krásná, ale důležitá je funkčnost a ta jaksi pokulhává. Velmi.
 Příspěvky 110 z 41 [Dalších 31 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.