| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Velké dík lidem, kteří svou práci dělají s láskou

 Celkem 41 názorů.
 Zufi. 


Super! 

(4.6.2008 9:19:04)
Konečně někdo, kdo si nemyslí, že všichni v porodnicích jsou magoři, toužící ublížit mamce i miminku!!!
Já neseděla asi tři týdny a porodní bolesti...raději nevzpomínat, nechápu jak někdo rodí bezbolestně.No, asi jim to závidím.Veškeré jiné polohy , než na zádech, byly nemyslitelné, už jen proto, že jsem se bolestí nemohla ani otočit na bok, natož jít na míč apodob.(Kdyby tenkrát něco takového bylo...)
Přeji autorce i miminku vše krásné!
 adelaide k. 


Re: Super! 

(4.6.2008 10:00:04)
Zufi a on si to někdo myslí ("že všichni v porodnicích jsou magoři, toužící ublížit mamce i miminku";)???
Ty někoho takového znáš?

K autorce... Jsem ráda že sis to prožila podle svých představ a gratuluju k mimi. Nicméně to neznamená že všechny stěžující si maminky jsou kverulantky kterým není možné vyhovět.
 Magda & 2 
  • 

Re: Super! 

(4.6.2008 11:11:50)
Na obranu Zufi: ja jsem to pochopila tak, ze reagovala na uvodni vetu z clanku: V mnoha diskusich si maminky stezuji na uroven porodnic...atd. Je pravda, ze posledni dobou jsem z diskusi pod clanky o porodech mela spise neprijemny pocit hlavne kvuli nekonecnemu sporu dvou vyhranenych nazorovych skupin....A protoze diskuse byly taky hodne vyhranene, na porodnice se spise hazela spina, nez chvala...
 Zufi. 


Re: Super! 

(4.6.2008 11:16:19)
Ano, přesně tak.Dík.
 Mirka99 


Re: Super! 

(4.6.2008 22:17:36)
Já bych se klidně mohla připojit k chvále Apolináře (11/2007), na sále opravdu všichni skvělí, ale ten šok, když mne příjemně naladěnou, rozechvělou a šťastnou přivezli na oddělení šestinedělí a tam vlídné slovo neznají, 70% sester na maminky jen štěká, v lepším případě ignoruje. Oči v sloup místo odpovědi na dotaz nebyly vyjímkou. Pár sester bylo fajn, ty jsme měly vytypované a jen na ty směřovaly své dotazy ohledně kojení. Bohužel jejich odpovědi byly mnohdy protichůdné. Nakonec jsem usoudila, že mi všechny můžou........, já mám svoje krásné miminko a nějaká otrávená sestra mi tu radost nezkazí, i kdyby se uštěkala.
První dítě jsem rodila v Motole (2003) a tam to bylo stejné, jen možná těch protivných sester bylo míň.
 Síma,syn Šimon 
  • 

Re: Super! 

(11.6.2008 22:28:54)
Musím říct,že když jsem četla tvůj příspěvek, mluvil mi z duše.Nejsem žádný cíťa,porod byl prima,lékaři a porodní asistentky velmi, velmi milé,ale to, co předváděly sestry na odd.šestinedělí bylo příšerné,přesně tak,jak to popisuješ ty.Neležely jsme na stejném pokoji ve stejnou dobu:-)?
 Simča 
  • 

Super článek 

(4.6.2008 22:33:35)
Mám zkušenost tří porodů ze dvou porodnic(ostravská fakultní nemocnice a Podolí), a to v rozestupu 13-ti let.Obojí super,profesionalita a lidskost lékařů i sester obou porodnic byla maximální, možná o chloupek líp bylo v Podolí.Tam se lékaři představovali i jménem a sestřičky se chovaly jako jedna-milé,usměvavé,profesionální.V této porodnici je vidět práce kvalitního managementu.A taky jsem ráda,že se objevil konečně pouze pozitivní náhled na porodnici po těch někdy nekonečných diskusích nad nutností či zbytečností klystýru,holení,nástřihu,odnášení miminek....:-)
 cizinka1 


Re: Super! 

(4.6.2008 13:58:25)
Zufi,

Hlavne je nezavidet. Zavist totiz blokuje schopnost myslet a hledat informace.

Ja take po porodnicnim porodu, kde slouzili sami nemagori podle tebe, nemohla jsem se sednout 3 tydni, jit normalne na zachod a pri vzpomince na porod busela mi srdce a trepala se kolena jeste nekolika roku. Neverila jsem v porod bez bolesti, ale verila jsem ze zenske telo je v podstate stvoreno spravne, a jde to i lepe. Podruhe jsem si zvolila porodni asistentku, ktera verila mne a ja verila ji. Porodni bolesti jsem zapomnela hned po porodu, zaver porodu byl uzasny dusevni, euforicky a i orgiasticky zazitek. Sedet, jit na zachod, cokoliv mohla jsem tez den bez problemu, oplyvala jsem hormonami stesti.

Nemagorum v brnenskych Bohunicich nedekuji, preji jim aby konecne pochopili ze jdou spatnou cestou, a aby do konce kariery stihly objevit, jak stastna vypada zena po skutecne prirozenym porodu a jak klidne, spokojene a rychle adaptujici se je jeji miminko. Svoji nemecke porodni asistence ovsem dekuji a myslim na nej s nejvetsi vdecnosti, pratelstvim a prosbou o pozehnani.

Nech alespon svym dceram vedet, ze porod muze byt nadherna zenska zkusenost, pokud si peclive vybere pomocnici. Zahod zavist a roli bacharky v pevnosti viry o nutnosti utrpeni.
 Ilona a její holčičky 
  • 

Re: Super! 

(4.6.2008 15:03:49)
Nechápu, jak někdo může o porodu mluvit jako o nádherné zkušenosti. Já mám od po svém prvním porodu stále v hlavě jenom to, že to šíleně bolí a i přes všechnu snahu lékařů mi v tom nikdo nemohl pomoci. Porod zakončil císařský řez a tím jsem rodila i svojí druhou holčičku. Ten druhý porod už byl plánovaný, nic mě nebolelo, večer po porodu už jsem pomalu šla do sprchy a bylo mi fajn.
 Ilona a její holčičky 
  • 

Re: Super! 

(4.6.2008 15:04:14)
Nechápu, jak někdo může o porodu mluvit jako o nádherné zkušenosti. Já mám od po svém prvním porodu stále v hlavě jenom to, že to šíleně bolí a i přes všechnu snahu lékařů mi v tom nikdo nemohl pomoci. Porod zakončil císařský řez a tím jsem rodila i svojí druhou holčičku. Ten druhý porod už byl plánovaný, nic mě nebolelo, večer po porodu už jsem pomalu šla do sprchy a bylo mi fajn.
 cizinka1 


Re: Super! 

(4.6.2008 15:29:21)
Ilono, dokud jsem to nezazila, pocitala s tim jen jako s teoretickou moznosti. Mela jsem nadeji, a samozrejme byla jsem pripravena i na to, ze to skonci blbe.

Je tezko rict bez detailu, proc mas na bolest tak tezke vzpominky. Mohl tam byt nejaky objektivni problem, proc ti neslo porodit. Mohl byt psychicky blok: bolesti jsi bala, napinala jsi, nemohla si ji privitat a zpracovat. Mohl byt to strach, ze jsi necitila bezpecne a neotevirala jsi, zatim telo ti bilo na poplach a velelo hledat bezpecne misto. Mohla to byt prilisna stimulace okoli: nemohla jsi dostatecne uvolnit, vypnout mysl, chovat se spontanne.Mohly to byt lekarske intervence: velke procento zen po amniotomie, infuzi oxytocinu a dalsich urychlovaku vnimaji porod bolestiveji.

 Katka 
  • 

Re: Super! 

(4.6.2008 15:31:35)
A já to zase chápu. Věř mi, Ilono, jde to. Jsem přesvědčena, že spousta maminek by vzpomínalo na porod jinak, kdyby kolem sebe měly profesionální a chápavý personál. Já jsem měla u prvního porodu dost nepříjemnou porodní asistentku, u druhého porodu už jsem si řekla, že nic takového nedovolím - ale měla jsem štěstí na personál a proto byl můj druhý porod i přes tu šílenou bolest naprosto úžasný zážitek.
 Hana 
  • 

Re: Super! 

(4.6.2008 18:38:51)
Ilono, krásný porod jsem třeba měla já - možná i proto, že jsem byla připravená jako prvorodička na dlouhé bolesti, a ty prostě nepřišly. Skoro celou první dobu porodní jsem se cákala ve vaně, pak jsem vylezla, dřepla u postele a bylo to. Bolest malá, spíš jsem to chápala jako seriózní fyziologikou fušku. Natržení na dva stehy, pocit po porodu krásný, maximálně vyhověli mému porodnímu plánu, s miminkem jsme byli buď já nebo manžel, nebo oba, nikdo je neodnášel. Nechci tady psát nějaké ódy na svůj porod, ale fakt do něj půjdu znovu. A ani nechci pochybovat o článku, pod kterým je tato diskuze, já té mamince opravdu přeju, že tam kde rodila se jí líbilo a že je v pohodě, protože představy o porodu máme každá jiné. Jenom nechápu, proč je někomu splní a někomu ne, nemyslím zrovna přirozený porod, kterého jsem zastáncem já, myslím třeba i epidurál nebo císaře na přání - pokud to někdo chce, bojí se bolesti nebo má jiné osobní důvody, proč si chtít takto "ulevit", proč mu nevyhovět?
 Bumbi&05,08,10 


Re: Super! 

(4.6.2008 21:36:37)
Ilono,
také jsem měla krásný porod a velmi ráda ně něj vzpomínám. Rovněž tak manžel, který u porodu byl, na něj velmi rád vzpomíná. Pro nás oba to byl úžasný zážitek adrenalinově srovantelný s puťáky po liduprázdných horách a stejně tak po skončení výkonu nabíjející...

Zato, že to byl tak úžasný zážitek vděčím personálu vrchlabské porodnice, který se mi do toho nepletl, nesnažil se nic urychlit, nepraskal vodu, nenabízel opiáty a v závěru zpomalil hlavičku o jednu kontrakci (i když miminko už bylo v tísni a s pupečníkem dvakrát kolem krku), takže jsem mohla porodit 4 kilové dítko bez nástřihu a natržení...

Na druhý porod, který se blíží za pár týdnů, se už těším - byť trochu obavy mám, protože tentokrát možnost jet rodit do Vrchlabí není. Uvidíme, jak to dopadne podruhé...

 osminka 
  • 

Re: Super! 

(5.6.2008 7:53:01)
Ahoj Cizinko, já jsem měla ze svých dvou porodů úplně stejnou zkušenost jako ty - po prvním jsem si nemohla sednout a vzpamatovat se z bolestí, po druhém jsem byla OK během hodiny a absolutně šťastná, závěr porodu byl také nezapomenutelný zážitek. Německou asistentku jsem neměla, oba porody proběhly v jedné porodnici a s tím samým porodníkem. Takže třeba to tak úplně o té asistentce nebylo........;)
 cizinka1 


Re: Super! 

(5.6.2008 10:33:48)
Osminko, nejspise bylo. Ja samozrejme nemuzu vedet, jak by dopadl muj prvni porod, jestli bych mela pri nej stesti na nekoho z mozkem, poctive vzdelanym a dobrou pracovni kulturou. To nikdo nemuze vedet. Ale jista jsem, ze jsem ani nemela sanci normalne porodit.

Svoji PA jsem nerekla, ze chci bajecny porod. Rekla jsem ze chci sanci porodit normalne, a po prvni zkusenosti jakekoliv porodnicni byrokraci citim tak velky odpor a neduveru, ze radeji bych rodila mimo kliniku. A ona mi tu sanci dala - uspesne, ja opravdu jsem citila, ze to, co mi poprve slo jen pokud nenastaly lekarske zasahy a prehrsel byrokratickeho otravovani, po druhe vydrzelo do konce.

Jasne, statisticky druhy porod byva snadnejsi. Ale take statisticky ve spouste porodnic tu sanci porodit nezmrzacena, bez nastrihu, bez cisare mas malinkatou. Koukni se na statistiku Aperia. Kdyz spocitas svoji sanci porodit bez depky - tohle nikdo moc seriozne nezkouma, jen se uvadi jiz az 80ti procentni pravdepodobnost, perspektivy vypadaji take bledeji. Koukni se pro srovnani se statistikou takovych klinik jako Vrchlabi, nebo zahranicni mimoklinickych porodu, a pochopis pointu. Jistotu dobreho konce nam nezaruci nikdo, lepsi vyhlidky ovsem ano.
 Hanka,Rebeka 12/05,Miriam 4/07 


Taky díky do Plzně 

(4.6.2008 10:23:19)
Zdravím,
je to milé, že někdo napíše i chválu - když něco nefunguje, napíše to kdekdo, ale když něco funguje, málokoho napadne třeba poděkovat :)
Já rodila 2x na Slovanech, všichni byli vždycky moc milí, ať už na sále, na šestinedělí nebo pediatři... Díky za milý přístup!
Teď už jsou Slovany zrušené, zcukli se s vojenskou do jednoho na FN Lochotín. Tam osobní zkušenost nemám, ale na oba porody (a že to byla fuška) vzpomínám díky milému personálu ráda!
 Klára 
  • 

Nevidím to tak černě 

(4.6.2008 12:01:01)
Tak to gratuluji, měla jste ukrutné štěstí. Já rodila v porodnici, kde narváno neměli, přede mnou paní ve dvě odpoledne, já v deset večer, po mě až za dva dny. Přesto jsem se dočkala opravdu hnusného a nevlídného zacházení, i když jsme se s manželem snažili a chovali se slušně. Byla to chyba, myslím že kdyby manžel na babu "nastartoval", trochu zklidní. Nikdo mi nic nevysvětloval, jednali se mnou jako s kusem nábytku, nikdo se nestaral, nereagoval na požadavky. Připadala jsem si tam jako za trest. Ale přesto si nemyslím, jak píšete, že všichni zdravotníci ve všech zařízeních jsou magoři, co chtějí ubližovat maminkám a miminkům, stavíte to dost vyhroceně. Já sem prostě měla smůlu na jedubaby, vy štěstí. Jinak se docela podivuju poslední větě o zkorumpovaných politicích, jak víte že bude z nemocnice hotel? Svého času nejvyhledávanější porodnice Vrchlabí je taky soukromá. Zbavme se už konečně sugescí, které do nás hustili minulých 40 let - soukromé = špatné, bohatý = darebák, podnikatel = zločinec a vykořisťovatel. Problém je v tom, že se mluví jen o tom, co se nepovede, o úspěších se nemluví.
 Markéta,syn 6 l. 
  • 

Prodej porodnice 

(4.6.2008 12:33:52)
Autorko, mohla bys, prosím, přihodit zdroj informací o prodeji porodnice a její přestavbě na hotel?
 Sylva2 
  • 

Re: Prodej porodnice 

(4.6.2008 15:20:30)
Já mám s Apolinářem také dvojnásobnou dobrou zkušenost. A také mě zajímá ten prodej. Víte o tom někdo něco?
 Jiřka+2 


Re: Prodej porodnice 

(4.6.2008 16:45:28)
Ilono je to tak.Já jsem taky jedna z těch, co na porod vzpomínají jako na nejkrásnější den v životě.Jak už tu někdo zminoval tu úžasnou euforii, já v ní byla několik týdnů!
Na porodní bolesti jsem zapoměla okamžitě, šití mi nijak moc nevadilo, ty pocity z právě narozeného miminka "přebily" všechno.
Rodila jsem v Podolí, měli taky fofr, narváno,ale porodní asistentka se mi zdála jak anděl, při odchodu domů jsem jí donesla kytici a láhev vína, rozbrečely jsme se obě;)

Přála bych to zažít všem maminám!!
 Ilca a kluci 6/06 


Re: Prodej porodnice 

(4.6.2008 16:50:47)
Tak to na Podolí vzpomínáme stejně. Já rodila spontánně dvojčata a veškerý personál byl úžasný,slečna PA absolutně skvělá, taky dostala pugét růží :-)

Prodej Apolináře a přestavba na hotel mě taky zajímá, jestli je to pravda, tak jsem v šoku:(
 Anca-Filipek4.12.2006 


Re: ztraceny doklady 

(4.6.2008 18:23:36)
ja jsem rodila v POdoli do ktere mne privezla rychle sanitka a ty jsem dala tehotenskou prukazku a obcanku,porod byl super prijela jsem kratce pred 6 VECER A V 18.37porodila mela jsem uzasnou porodni asistenku bylo oc milavse klidne vysvetlila a i potom na sestinedeli byly sestricky super treba 100 vysvetlili jak spravne kojit a tak takze s timhle mam dobrou zkusenost.
Ta horsi od te doby co jsem prijela sanitkou jsem uz svoji obcanku nevidela,jako by se po ni slehla zem.
Kdyz jsem odchazela domu a nedrzela jsem ji v ruce tak jsme to zacali opravdu resit,ptala jsem se na oddeleni sestinedeli dokonce jsem zasla na prijem porodu se teptat a pak dolu do kartoteky a co nikde ji nemeli!!!Pak to zacal resit muj otec ale nic az asi po tydnu kdy jsem byla domu a tata tam sel udelat uz kraval to na sestinedeli opravdu prohledali a ma obcanka se nasla.....hruza
 Winky 
  • 

Re: ztraceny doklady 

(4.6.2008 20:02:03)
Tak když se tu pějí chvály, tak bych taky ráda pochvalně okomentovala porodnici v Liberci - jak před 3 lety tak nyní... Tedy představování lékařů se nekonalo - pravda, měli viditelné jmenovky na prsou, ale já bez brýlí vidím tak na 20cm :-) první i druhý porod byl celkem bez komplikací, přirozený a i když ne překotný tak poměrně rychlý (4 a 2 hodiny). U prvního mě celkem zarazilo že mi nikdo neřekl co za medikamenty mi dávají (ani že se to neuvádí v žádné zprávě co bych dostala do ruky na cestě z porodnice, tomu se divím dodnes že nic takového není - takový papír člověk dostane i na zlomenou nohu). U druhého už jsem se ptala -a vše mi bylo řečeno. I na odd. šestinedělí byly sestřičky sdílné a vstřícné, dětská lékařka super. Lehce úsměvně na mě tedy působilo fanatické video paní Mydlilové které nás mělo naučit techniku kojení...... ale to už je jiná věc.
 The Marta 74 


Re: ztraceny doklady 

(4.6.2008 20:39:27)
Jóóó paní Mydlilová to je skutečně kapitola sama pro sebe:-D
 Hanka 75 


Re: Prodej porodnice 

(4.6.2008 20:32:30)
Tohle by si přál zažít každý, ale bohužel je to v dnešní době o tom, mít štěstí. Vstřícný personál není samozřejmost a moc s tím nenaděláte.

V Respektu asi dvě čísla zpět, v článku od Dr. Máslové (tedy z oboru) rozebírá porodnictví u nás a píše se tam, že porod může být stejně traumatizujícím zážitkem jako znásilnění, navíc žena nemá často žádné nebo malé pochopení okolí.. může si zato sama hysterka, vždyť v té porodnici rodila spousta žen.. nebo ke mně se tam chovali hezky. Tím nechci v žádném případě být nepříjemná na vás, moc vám hezký zážitek z porodnice přeju a jako vy ho přeju co nejvíce dalším ženám, jen chci upozornit, že to vždycky není bohužel samozřejmost a že si může žena přinést z porodnice i traumatizující zážitek.
 luthienka 


Re: Prodej porodnice 

(4.6.2008 21:28:07)
Jojo. Já se oklepávala z prvního porodu dobrých 6 let, než jsem si troufla vysadit antikoncepci. Stejně jsem dlouho potom nemívala chuť na sex v době ovulace- že by podvědomý strach z porodu? Takže druhé mimčo přišlo po necelých 8 letech od prvního. A i když porod opět skončil císařem, tak přístup v porodnici byl fajn. Ne sice bez drobných chyb, ale milý, přátelský. A právě ta rodinná a vstřícná atmosféra mě u prvního porodu chyběla. A jsem přesvědčená, že to byl hlavní důvod, proč se mi porod zastavil.
 SnowWhite 


Re: Prodej porodnice 

(4.6.2008 23:12:33)
Nemohly byste se zamyslet alespoň při zadávání nového příspěvku nad jeho názvem. Ve snaze dozvědět se cokoliv o zmiňovaném prodeji porodnice u Apolináře jsem byla nucena projít všechny příspěvky, které s názvem "re: prodej porodnice" považuji za kraviny. Kdybych věděla, že si budete jen sdělovat pocity z porodu a opěvovat lokální libereckou porodnici, ušetřila bych si čas. Prosím též autorku, zda by nedala do placu více podrobností - nebo aspoň kde to slyšela.
Děkuji
 Jaxi 
  • 

Re: Prodej porodnice 

(5.6.2008 6:35:39)
To o uvažovaném přesunu porodnice a prodeji stávajících budov je pravda - jako rodinný příslušník zaměstnance mohu potvrdit. Je to jeden ze zářných plánů ministra Julínka. Jeden z plánů je i redukce počtu stávajících fakultních nemocnic tak, se že celá VFN jaksi "vyruší" (eventuelně se někde vyrobí budova "na zelené louce a přesune se to - to by byla ještě relativně přijatelná varianta, spíše než rozpuštění týmů). Ta VFN totiž sedí jako žába na prameni na velmi cenných pozemcích v centru Prahy. Tyto info vyšly v odborném tisku, ví se o nich, z toho důvodu je třeba blokována jakákoli rozumná rekonstrukce budov. Pak to dopadá tak, že i na mizerné nmalé úpravy budovy je požadavek dán třeba půl roku, než se rozhodne, jestli za to těch pár tisícovek vydají.
 Jaxi 
  • 

Re: Prodej porodnice 

(5.6.2008 6:42:06)
rozhovor s tímto člověkem:
Praha - Poslanec Boris Šťastný (ODS) je členem pracovní skupiny na
ministerstvu zdravotnictví, která má do konce letošního roku předložit
analýzu pražského zdravotnictví.
(výřez)

* Zvažujete, že by zůstaly tři fakultní nemocnice?

Ano, zákon o univerzitních nemocnicích přijde dříve nebo později na
pořad jednání vlády a parlamentu. Jestliže máme v Praze tři lékařské
fakulty a s touto věcí nechceme v budoucnu příliš hýbat, i když podle mě
bychom fakulty mohli mít i dvě, tak já opravdu vidím možnost mít tři
velké univerzitní nemocnice. No a teď jde o to, co s nemocnicí na
Karlově náměstí. Já si říkám, že tato nemocnice je v prostorách se
staletou tradicí a ty nemohou vyhovovat modernímu zdravotnictví třetího
tisíciletí. Takže si opravdu dovedu představit útlum zdravotní péče v
nemocnici na Karlově náměstí a přesun celých specializovaných pracovišť
někam jinam v Praze.

* Nedá se za tím cítit spíš zájem o lukrativní pozemky v centru? Protože
tohle je myšlenka, která tady není prvně.

Ne. Tady je potřeba si uvědomit, jak chceme, aby pražské zdravotnictví
fungovalo. My si přejeme, aby to zdravotnictví bylo kvalitní, moderní,
dostupné a samofinancovatelné. A nezlobte se na mě, miliardové
investice, které jsou nutné do fakultní nemocnice na „Karláku“, jsou
nerentabilní. Budovy jsou velmi staré, průjezdy mezi těmi budovami jsou
nevyhovující, mnohdy se tam nedokážou otočit sanitní vozy. A já si
opravdu myslím, že bychom měli jít spíše cestou moderních zařízení. Jsem
přesvědčen, že stavba jakýchkoliv pavilonů na zelené louce kdekoliv v
Praze, ať už by to byl samostatný objekt nebo to bylo u kterékoliv ze
stávajících nemocnic, je daleko lepší. Já si myslím, že docenti a
profesoři, kapacity, které tam máme, by toto uvítali...

Nemocnice neprodávejme

* A je tady někde takové místo?

Ano. Tady se dostáváme do situace, zda začít přemýšlet o vzniku nějaké
nové superšpičkové nemocnice na zelené louce, nebo zda doplnit ty
stávající nemocnice, které jsou podstatně modernější.
 Líza 


Re: Prodej porodnice 

(5.6.2008 7:10:28)
Já nějak moc nerozumím tomu, proč se tady dohromady plete několik věcí. Jedna věc je, jestli se někdo chystá namastit si kapsy na prodeji pozemků VFN; druhá věc je, že skutečně ty budovy jsou příšerné a rozvržení areálu taky, takže argument, že v 21. století přece nemůže být nemocnice v tomhle, je naprosto k věci. Nevím, jak to řešit.
 Jaxi 
  • 

Re: Prodej porodnice 

(5.6.2008 9:35:50)
Lízo, trochu problém je v tom, že tento dezolátní stav se jaksi porodnice právě moc netýká. Navíc nesedí ani argument, že je to budova stará několik set let, je to architektura pana Hlávky, regulérně stavěná pro porodnici. Jinak v přesunutí až takový problém nevidím, pokud ovšem do té doby (ani se nerozhodlo jestli nějakou budovu stavět, popř. kde) nebudou prováděny obstrukce běžné údržby. Tímto tempem totiž opravdu budou moci za pár let říct, že budova je v dezolátním stavu. A věř, že ty obstrukce jsou někdy na takové úrovni, že je problém nechat natáhnout několik metrů telefonního kabelu, nepřeháním. Ovšem bude to kvůli stopnutí rozjednaných projektů modernizace, já opravdu znám ten stav, bohužel. A věř, že lidé zevnitř z toho nadšení nejsou. Že by mohli porodnici zrušit bez náhrady, v to nevěřím, rodí se tam ročně mezi 3-4 tisíci dětí a vzhledem k nedostatečné kapacitě těchto zařízení v Praze si nemyslím, že by si to teď kdokoli vzal na triko. Navíc je to v několika oborech evropské školící centrum, tudíž toto se alespoň mezi slušnými lidmi do koše nezahazuje. Alespoň věřím v poslední zbytky inteligence...
 Líza 


Re: Prodej porodnice 

(5.6.2008 9:40:07)
No, pokud se pamatuju, tak u Apolináře původně porodnice nebyla, tu z toho udělali dodatečně, ale možná mě paměť klame - kdyžtak se na to ještě kouknu; nějakých 150?let stará budova to je, a současné požadavky na moderní nemocniční zařízení prostě nesplňuje ani splňovat nemůže. Architektonicky je moc krásná, ale důležitá je funkčnost a ta jaksi pokulhává. Velmi.
 Jaxi 
  • 

Re: Prodej porodnice 

(5.6.2008 9:49:18)
Lízo, tahle budova byla pro porodnici stavěná, projektovaná.
Ale ať je to jak je to - problém je v tom, že se poslední cca něco přes rok shora sabotuje běžná údržba a úpravy a to prostě JE problém. Na všechno totiž musí být dána žádanka "dolů" do nemocnice a když nepotvrdí nebo "jakoby přehlédnou", tak se neudělá vůbec nic. Nebo třeba až 3/4 roku po vznesení požadavku. Ale je možné, že takto extrémně liknavý postoj má správa ke všem klinikám v rámci VFN, já mám info pouze z jedné. Na celkové vedení mám svůj názor, ale to nemá smysl tu řešit, někteří mají snahu něco obhájit a páteř pevnou asi an úrovni gumového hada, ale s tím my nic nenaděláme.
 Líza 


Re: Prodej porodnice 

(5.6.2008 9:51:15)
Už jsem to našla. Ona porodnice byla původně, asi o sto let dřív, umístěná v budově kde bylo předtím něco jiného. Později Hlávka postavil novou porodnici, tuhle. ;)
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Rekonstrukce od října? 

(5.6.2008 12:19:28)
Zajímavé, při registraci v porodnici bylo řečeno, že od října registrují jen deset matiček denně, protože nemocnici čeká rekonstrukce. Ovšem jak rozsáhlá, to nevím.
 Žžena 


Re: Prodej porodnice 

(5.6.2008 20:40:34)
Jaxi,
ten komplex byl projektován na porodnici, ale před víc jak sto lety. Vždyť jsme dávno někde jinde! Jiné hygienické standardy, poznatky, požadavky na zařízení, technické vybavení atd.
Ta budova je krásná, o tom žádná. Ale když mi sem přijedou cizinci a já se jim "pochlubím" stoletým Apolinářem nebo ještě starším Karlákem, poleje je studenej pot a pokřižujou se, protože v tak starý budově prolezlý bacilama by u nich nemocnici hygiena prostě nedovolila.
A to není jen věcí nemocnic, ale třeba i laboratoří (v tomto případě mluvím z vlastní zkušenosti).
 Luci+Vája7/04, Kryštof 9/07 


Re: Prodej porodnice 

(5.6.2008 8:09:27)
Dělala jsem ve VFN(Urologická klinika-hned na proti Apolináři) a o předělání Apolináře na hotel se mluví už 10let nejméně,já bych to teda tak černě neviděla.Ono VFN totiž chtělo kdysi(nevím jak teď) rušit všechny kliniky co nejsou v arealu a prodat je.Ale myslím,že tohle fakt nevyjde.
 Mlada 


Re: Prodej porodnice 

(5.6.2008 13:28:59)
Jsem vážně zvědavá. Mamka byla nedávno na srazu spolužáků z medicíny - a ti se shodli, že se v podstatě chystá zrušení Bulovky a Královských Vinohrad.
Pokud si vezmeme jen porodnice v Praze, tak zrušení jedné jediné podle mě v současné době znamená katastrofu. Opravdu by mě zajímalo, kde už by tak Pražačky mohly rodit.
 Jana 
  • 

děsivý přístup personálu 

(8.6.2008 2:08:19)
Ahoj, tak mi to nedá, abych nevložila malou poznámku. Jako těhule teď jezdím na prohlídky do porodnice (CTG, rizikovka) a uvědomila jsem si jak moc mi vadí jedna věc : nedostatek respektu k intimitě pacienta ! Už se mi několikrát stalo, že lékař prohlédl výsledky záznamů ctg a v místnosti plné dalších maminek je pak sděluje a řeší to s nimi, podobně i sestry. Navíc případnou snahu o dotazy předem poctivě zarazí poznámkou, kolik tam je pacientek a nazančí, že vůbec můžeme být rády, že se nám věnuje, protože toho "má moc". Pak se kouknu na svou výplatní pásku, kolik mi strhli na zdrav. pojištění a lomcuje mnou vztek. Za co to tu sakra platím ? Navíc, dokud bude doktorů tak málo jako teď, není ani šance moct po nich chtít, aby se chovali jinak.
Podobně mi vadí český fenomén "vizita". Kdo dává právo lékaři, aby mě prohlížel a cokoliv mi sděloval před spolupacientkou na pokoji ? Osobně si myslím, že tzv. "vizity" jsou nesmysl. Buď ať tedy udělají jednolůžáky, nebo ať pacienty dopraví za lékařem (půjdeme-li do extrému, nakonec i ty postele mají kolečka, ne ?). Protože třeba poporodní vizita, kdy lékař na několikalůžkovém pokoji požádá postupně maminy, aby si vyhrnuly košilku a ukázali mu vložku, mi přijde prostě děsně ponižující. Péče může být supr špičková, ale dokud se nenaučí personál ctít alespoň základní lidskou slušnost a ohleduplnost, tak je to na nic. V českém zdravotnictví se to bohužel moc neděje - myslím si, že i proto, že zdravotníci neprocházejí nějakou systematickou supervizí orientovanou na vztah pomáhající pracovník - klient.
Zatím tu funguje spíše to osvědčené, "když jsi něčí kamarád nebo vlivná, bohatá osoba, budeme se k tobě chovat slušně". Normální smrtelník nemá nárok, je jen "kus".
 Lenka 3 děti 
  • 

Re: děsivý přístup personálu 

(11.6.2008 22:24:47)
Ráda bych reagovala na tento článek, bohužel hlavně ve zdravotnictví jde o peníze až na prvním místě. Vše se se odvíjí:1.od zastaralých nemocnic, které v době své stavby s žádnou intimitou nepočítali.
2.katastrofální nedostatek lékařů, jejichž finanční ohodnocení je nenutí dělat přesčasy, aby měli o něco málo víc než je průměrná mzda,
3.v neposlední řadě je to i nedostatek zdravotních sester(porodních asistentek) a hlavně jejich zvyšující se průměrný věk.
Tytam jsou doby, kdy si lékaři práci v nemocnici museli zasloužit na obvodě a oddělení drželi nad vodou v době chřipkových epidemií dětí nezadané mladé sestřičky.
Při nedávné stávce učitelů byli dokonce i omezeny ordinační hodiny v ambulancích, protože sestřičky - mamimnky museli zůstat s dětmi doma, když nemohly do školy.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.