| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Rostou nebo nerostou?

 Příspěvky 110 z 27 [Dalších 17 >>]
  • 
14.8.2009 10:15:02
Jsem Čech,jmenuji se Jaroslav Poborský, emeil:j.poborska@tiscali.cz, žiji v Ledči nad Sázavou, v ČR. Můj děd, matčin ote, žil jako emigrant v Cedar Rapids. Jmenoval se František Rosička, nar. 1886 v Čechách v obci Vrbka u Ledče nad Sázavou, zemřel tamtéž v dubnu 1969. V roce 1904 byl poslán do Nového světa- Ameriky. V roce 1917 bojoval v americké armádě na franc. frontě. Po 30-ti letech v roce 1934 se vrátil do čech, zde se podruhé oženil a do USA se často vracel. Naposledy v roce 1964. Buhužel neumím anglicky. Nevíte na někoho kontakt, kdo by ještě dědečka znal. Pracoval jako řezník.
Barunka
  • 
7.2.2008 14:06:36
V Londyne sbiraji houby hlavne Polaci (a ze se nam mnozi, ubyva hub:)). Manzelova rodina je z mestecka u Glasgow, hned za barakem lesy. Poprve jsem tam sla na boruvky, ale nikdo si nevzal, ze jsou jedovate (cekali do druheho dne, jestli me povezou na pohotovost). A houby? Ty nejedi vubec (krome zampionu z Tesca), ale obdivuji me sberacske schopnosti. Posledne jsem prinesla domu z prochazky plny kos! Daly by se sbirat kosou...
Evca
  • 
3.2.2008 5:15:56
Tady taky roste hodne hub, ale jen par lidi se vyda na podzil do lesa a to obvykle jenom evropani. A co se tyce ceske kuchyne v zahranici (hlavne chlebu a rohliku) tak maji daleko od tech ceskych, uz jen kvuli jinaci kvalite mouky. Uz abych byla zpet v cechach a prvni co udelam je ze si zamirim do labuznictvi na dobre rohliky ci chleba a vlasskej salat. No a ne ze bych mela neco proti Verinym clankum, ale ne vsude v americe a kanade je to tak jak ona to zde popisuje. Myslim ze skolstvi a jidlo je v cesku lepsi nez zde, ale to je jen co si myslim ja (byla jsem sem privlecena svou mamou ve 14 letech a stehovat se zpet to nedelalo pro mne smysl).
pozitivni mysleni
1.2.2008 2:34:44
Bydlime v NYC a obcas vyrazime po okoli a muzu rict, ze tady taky nikdo nesbira.jednou manzel prinesl plnou mikinu(sel jen s piditastickou) a ve vysledky toho bylo akorat na jednu porci smazenice, jak hrozne byly porlezly, brrrr.....
Sugar+3
31.1.2008 18:22:51
"Do městečka s pár tisíci obyvateli se sjede na 30 tisíc milovníků hub a taky jiných českých pochoutek např. koláčů"

Cedar Rapids ma 120 tisic obyvatel, je to druhe nejvetsi mesto Iowy po Des Moines.
Vim to, protoze odtamtud pochazi muj manzel a kazdy rok travime v Cedar Rapids nekolik tydnu, ale do "houby festival" jsme se zatim netrefili. Kolace jsem tam ochutnavala, ale maji uz daleko do ceske klasiky a manzel me neustale prudi pozadavkem, abych upekla "ceske kolace s tresnema" a nechce slyset, ze spravne ceske posvicenske kolace jsou povidlove, jablkove, tvarohove nebo makove (moje babicka delavala i orechove). On prece vi, ze jsou i tresnove, protoze v ceske pekarne v CR nabizeji tresnove :-))
Baba Jaga
31.1.2008 16:32:58
My jsme na vychode USA a tady taky houby nikdo nesbira. Rostou tady podobne druhy jako u nas, kozaky, babky, klouzky...
Dana
  • 
31.1.2008 9:44:34
Ve Švédsku taky houby nesbírají a nejedí. Děda tam byl pracovně několik měsíců a úplně byl z toho v šoku. Když přijel, tak byla v šoku babička, protože jako dárek ze Švédska jí dovezl kufr plný praváků a křemenáčů :-))).
sally
30.1.2008 23:48:58
...v lednu a únoru tu mrzne, to už houby nerostou, nebo spíš výjmečně.... lepší je to tak kolem vánoc - v listopadu zaprší a pořád je příjemně teplo, tak se houbám daří. Čím víc na sever, tím je zima studenější a houbová sezona se zkracuje a posouvá opravdu na podzim. K Bodega Bay se jezdí na hříbky (zvláštní pocit sbírat hříbky za hukotu mořského příboje a štěkání lvounů) - ale to je tak ty tři týdny v listopadu před Thanksgiving. O Thanksgiving je obvykle už po houbách...
Olina
  • 
30.1.2008 18:43:32
Opravdu jsem moc ráda, že opět něco napsala. Zrovna nedávno se mi po jejích článcích zastesklo a říkala jsem si, jestli zdravíčko slouží? Přeju hodně inspirace.
30.1.2008 18:16:05
Rybář není, takže v pohodě. :-D
 Příspěvky 110 z 27 [Dalších 17 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.