| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nejsme jen rodiče, ale i partneři a milenci

 Příspěvky 110 z 58 [Dalších 48 >>]
KATKA SE 3-MI KÁ
13.4.2010 19:06:15
ČLÁNEK SE MI LÍBÍ.KOUKALA JSEM I NA NÁZORY ČTENÁŘŮ A CELKEM MĚ NÁZORY ZAUJALY,JAK SE V DNEŠNÍ DOBĚ VNÍMÁN VZTAH DVOU LIDÍ.S ČLÁNKEM ,KTERÝ TU JE UVEDENÝ SOUHLASÍM,ALE SAMA TAKOVÝ VZTAH NEMÁM.MYSLÍM SI,ŽE TO NENÍ ZÁLEŽITOSTI FILMU,ALE REALITY .POKUD SE DVA LIDI MAJÍ RÁDI,TAK TO TAK FUNGOVAT ZARUČENĚ MUSÍ.PROTOŽE POKUD MÁ BÝT VZTAH NA DELŠÍ TRAŤ NEŽ NA PÁR DNÍ,POTOM SE MUSÍ STÁLE VZTAHU OBĚTOVAT NĚCO ZE SEBE SAMA.A TO Z OBOU DVOU STRAN,NAPŘÍČ VŠEM POŽÍRAČŮM ENERGIE.TAK VŠEM HODNĚ ŠTĚSTÍ V BUDOVÁNÍ VZTAHŮ AŤ SI HO VYTVÁŘÍTE JAKKOLI!!! :-D
KarmelaK
  • 
24.1.2009 19:17:22
No upřimně to bude taky o tom jak komu na sobě záleží a jak moc je línej.U nás tohle funguje uplně v pohodě
Pavel
  • 
18.10.2007 10:18:02
To je jasné,
utečte od rozdělané práce - je to přece jednoduší.
Děti to prý budou brát jako dobrodružství (dle mé ženy Zuzanky) a manžel ať si najde psychologa (když je slaboch).

Trochu úcty k druhému a na světě bude líp!
madelaine
21.12.2006 22:57:30
Hm, a co s tím hodláš dělat? Máma je dobrá manipulátorka. Ale ty už jsi deset let dospělý, tak co?
  • 
21.12.2006 22:45:04
neni lehke osamostanit se, kolik vam je let?
Osamostatneni nekdy boli, ale je potreba, preju do toho mnoho sil.

Zuzka
Katka, syn 6 týdnů
  • 
13.11.2006 19:57:41
Milá M.,
ze srdce s tebou souhlasím. Jsem ráda, že to někdo vidí podobně, po přečtení té záplavy kritických příspěvků jsem si začínala připadat skoro nenormální. Já to vidím tak, že v anglosaském světě je tzv. romantická láska opravdu hodnotou, ne jen pokrytectvím, nebo klišé. Češi jsou mnohem cyničtější, ke své vlastní škodě. Je fakt, že národ, který k partnerskému životu vychovávají různí Plzákové a Uzlové pokládá romantický vztah v manželství ( přeložím z američtiny: vztah, ve kterém stále existuje zamilovanost)za sci-fi. Náš život se ovšem odehrává podle toho čemu věříme. Dlouho jsem taky pokládala schopnost udržet si zamilovanost v manželství za utopii a podle toho dopadaly moje vztahy. Pak jsem díky bohu ( a díky delší práci na sobě) přebudovala svoje přesvědčení o tom co můžu očekávat od dlouhodobého vztahu a tak mi nepřijde divný být zamilovaná do svýho partnera se kterým jsem žiju skoro osm let. Po té co se nám narodilo dítě ovšem náš milostný život dostává zabrat a článek mi připadá docela užitečný v tom, že mi připomíná, že partnerský vztah je nutné pěstovat a že to dětem jedině prospěje, když to rodičům spolu klape. A tak jsem ochotná zkoušet stěhovat naši malou sirénu do obýváku, abychom s partnerem měli soukromí. Naštěstí je zatím v takové velikosti, že se dá přenášet i s košíkem na spaní :-)) Jestli se někdy propracujem až ke svíčkám ví bůh, zatím stojí za to vyzkoušet aspoň to soukromí.
romantice zdar
Katka
Claudius
  • 
31.10.2006 17:19:11
Pochazim z rodiny, kde tatinek umrel, kdyz mi nebylo jeste ani 14. Je mi 28 a mam sestru a te je 32. V nasi rodine po smrti meho tatinka maminka zavedla zvlastni mikroklima, ve kterem plati zvlastni predsudky o vnimani sveta a zivota. Nase rodina tvori svuj vlastni svet se svymi nepsanymi pravidly a vnejsi svet je povazovan za plny nepratel a podvodniku, mezi ktere vychazime jenom z nutnosti. Jako dukazy slouzi tvrzeni me mamy typu "vsude samy teroristi, mate sedet doma", "nemam rada lidi", "neberu telefon", "drzet se hlavne rodiny", "cizi zenska, ktere se neda duverovat". Vychova funguje jako priprava jenom na zivot v tom nasem malem svete, na vzdelani a na nejnutnejsi preziti v tom velkem svete. Tema partnerskych vztahu a sexuality je ignorovano, jako by se nas nemelo nikdy tykat.

Moje matka se snazi si sve deti privlastnovat a pestovat vztahy zalozene na vzajemne zavislosti a nepostradatelnosti. Svet rozdeluje na nasi rodinu, coz jsou pry jedini lide, kterym muzu duverovat, a vnejsi svet, ktery je plny nepratel, podvodniku a podezrelych individui. Zivotni partner by podle ni byl jenom cizi clovek, kteremu se neda duverovat. Mou snahu o vetsi osamostatneni se od rodiny oznacuje v lepsim pripade tak, ze je to tak "bohuzel spravne", v horsim pripade ji oznacuje za projev sobectvi, sebestrednosti a bezohlednosti, presvedcuje me o tom, jak pro me muze byt nepostradatelna, kdyz budu mit nejaky problem, a pripomina mi, ze si na ni jeste rad vzpomenu, kdyz se dostanu do nejake slamastiky.

V tomto specifickem mikroklimatu panuje predsudek, ze partnerske vztahy pro nas (pro nas z maleho sveta) nejsou, ze patri jenom do televize a do vnejsiho sveta, nam by uskodily, partnerovi nelze duverovat, mam se hlavne drzet rodiny, coz jsou pry jedini lide, kterym muzu duverovat, a nema smysl, abych mel partnerku, protoze by byla z toho vnejsiho sveta, takze by to byla jenom cizi zenska, ktere nemuzu duverovat a ktera by mi znicila zivot. V tomto mikroklimatu jsem stravil znacnou cast sveho dosavadniho zivota, nabral jsem velke zpozdeni v budovani socialnich dovednosti a zdraveho vnimani zivota a jsem bezradny a neuspesny v navazovani vztahu.

Matka na me pohlizi vicemene jako na dite a dela ji dobre, kdyz jsem na ni nejak zavisly a muze si se mnou manipulovat, jak chce. Myslim, ze je na mne taky az moc zavisla. Naucil jsem se mit strach z toho, z ceho by ona u me mela strach nebo co by mi neschvalovala. Uz ted travim vetsinu casu daleko od ni, ale mama se snazi se mnou udrzovat i na dalku kontakty a kontrolovat me. Kdyz ji prestanu kontaktovat, tak mi vynada jako problematickemu malemu diteti (dite uz bych davno nemel byt, je mi 28), ze jsem sobecky a sebestredny a ze si na ni jeste rad vzpomenu, kdyz mi potece do bot.

Minuly ctvrtek jsem mame napsal do SMS "Mam Te rad, libam, v sobotu zavolam". Mama se me v odpovedi zeptala, jak se mam a co delam a jestli vidim srpek mesice nad obzorem. Odpovedel jsem ji jenom ohledne toho mesice a myslel jsem, ze zbytek si povime, az si zitra zavolame. Pred chvili mi ale mama napsala a vycetla mi, ze ji o sobe nedavam vedet, ze je kvuli tomu zrala na blazinec, a ze jestli takhle budu pokracovat dal, tak abych k ni na Vanoce uz ani nejezdil. Je to normalni, aby mi tohle napsala den pote, co ji ujistim, ze ji mam rad, a den predtim, nez spolu budeme mluvit po telefonu? Ja sice mam tuseni, ze v me rodine jsme vsichni tak trochu nenormalni, ale tohle me opravdu zaskocilo.

Od zacatku tohohle kalendarniho roku uz dvakrat mama udelala tragedii a oznacila me chovani za hnusne a sobecke kvuli tomu, ze jsem ji pet dnu nenapsal, a ted, kdyz jsem ji napsal sam od sebe uz po ctyrdenni prestavce, a navic jsem ji psal, ze ji mam rad, zase z neceho dela tragedii, snazi se dosahnout sveho mozna i citovym vydiranim, ale kdyz se snazim dosahnout toho sveho ja, tak to protestuje. Loni o Vanocich mi rekla "Pestuj si takovou tu muznou rozhodnost, sebevedomi a sebeprosazeni, neboj se do me i sit" a pak zase pri jine prilezitosti mi napsala do SMS "Mas svou hodnotu a to si musi kazdy uvedomit a respektovat te", ale myslim, ze tohle mi doporucuje jenom tehdy, kdyz se ji to hodi do kramu, jinak se ji to nezamlouva a pro moje sebeprosazeni nema pochopeni.

V sobotu jsem s mamou mluvil. Rekl jsem ji, ze me mrzi, ze prestoze jsem ji ve ctvrtek psal, ze ze ji mam rad a ze ji v sobotu zavolam, tak ji to nestacilo. Rekl jsem ji, ze mam pocit, ze si nevazi toho, ze ji pisu, ze ji mam rad. Taky jsem ji rekl, ze otazky, jak se mam a co delam, povazuju za konverzacni otazky a ze jsem se nikdy nesetkal s tim, ze by nekdo odpovedi na konverzacni otazky vymahal za kazdou cenu. Mama tvrdi, ze pro ni to nejsou konverzacni otazky, ze to proste potrebuje vedet. "Co kdybys byl treba nemocnej a ja o tom vubec nevedela?" (Neumi si predstavit, ze bych mohl prekonat nemoc, aniz by o tom vedela. Mysli si, ze o tom proste musi vedet.) "Kdyz mi jenom napises, ze ten mesic taky vidis, tak jak mam vedet, jestli na nej treba nekoukas z nemocnice? Takhle muzu jenom doufat, ze se mas dobre, a vis, ze doufani mi moc nejde."

Po tom rozhovoru samozrejme hned mame bylo zase lip a na blazinec ani na ruseni Vanoc uz nepomyslela, takze je jasne, ze jenom prehanela, aby me nejakym dostatecne padnym argumentem dokopala k tomu, co ode me chtela, a aby se pokusila me presvedcit, ze za jeji problem nesu veskerou odpovednost ja a ze tudiz ja musim delat, co ona chce, abych ten problem zazehnal, jinak by jako bylo zavrzenihodne, ze s tim problemem nic nedelam, kdyz to zavisi na mne a ja s tim muzu neco delat.

Nepochybuju o tom, ze moje mama ma problem, ale ten problem je jinde, nez si mysli. Ona si mysli, ze problem je v tom, ze o mne nevi vsechno, co vedet chce, a ze problem zpusobuju ja tim, ze ji to vsechno nepisu tak casto, jak ona chce, ze ja nesu odpovednost za jeji dusevni stav a ze prave ja jsem ten, kdo to vsechno ma davat do poradku. Ale problem podle me neni v tom, ze nepisu tak, jak mama chce, a ze udajne kazim vztah mezi mnou a mamou. Ja ten vztah nekazim, on uz sam o sobe neni zdravy, protoze kdyby byl, tak by nedochazelo k tomu, ze ten vztah stoji a pada na tom, co napisu a jak casto, takze kdyz par dnu nepisu, tak uroven toho vztahu hned spadne na bod mrazu. Mam kamarady, ktere jsem nevidel cele tydny, ale kdyz jsem se s nimi v sobotu po dlouhe dobe zase setkal, tak se nikdo z nich nechoval tak absurdne, ze by mi vycital, ze jsem se tak dlouho neobjevil. Problem je v tom, ze moje mama je na mne a na mych slovech moc zavisla, a kdyz tech kontaktu se mnou ma malo, tak dostane abstak a zacne se domahat informaci ode me tim, ze mi namlouva, ze se kvuli nedostatku kontaktu citi spatne, ze jsem za to odpovedny ja a ze je ode me hnusny, ze na ni dostatecne nemyslim a ze ji nechavam neinformovanou o tom, jak se mi dari, a ze ji nechavam upadat do deprese z toho, ze o mne nema zpravy. Je to proste nejaka snad az chorobna zavislost, tak bych to videl.
Iva
  • 
18.10.2006 23:03:16
Taky se mi článek líbil. Myslím jeho podstata, to, co tím chtěl říct. Mrzí mě že je tu tolik lidí co mají potřebu hned všechno kritizovat, malicherně bazírovat na slovíčkách a tak. Je jasný smysl článku - aby se rodiče kromě dětem věnovali i sami sobě. To přenášení dětí je míněno tak, abyste si zajistili soukromí. Což lze samozřejmě i jinak. Já osobně i po dvaceti letech co jsme spolu mám ráda chvilky kdy si povídáme o jiných věcech než jsou děti. I to chování se jak k cizinci chápu - mám-li partnera za jistého, chovám se jinak než k cizím mužům, což je často na škodu, jak už tu bylo řečeno.
Stáňa
  • 
16.10.2006 17:09:19
Aspoň někomu se ten článek líbil kromě mne. Podle ostatních reakcí si připadám jako bych neměla co na práci. Přitom mám dva pracovní úvazky, k tomu ještě studuji vysokou, staršího syna mám po operaci mozku a mladší snad dělá všechny sporty, které jsou u nás k mání, což znamená ho stále někam doprovázet a přesto si s manželem někdy ten čas na společnou chvilku uděláme.
Blanka
  • 
16.10.2006 13:40:56
Mně se článek líbil.Myslím, že manželství je hlavně o tom partnerství a teprve pak o tom rodičovství.Na prvním místě je manžel a pak teprve děti. Možná to zní sobecky, ale je to tak. Děti jednoho dne vyrostou a nebudou už potřebovat rodiče. A co pak zůstane z manželství, kde na prvním místě byly děti? Vůbec nic, děti se osamostatní a budou si žít svůj život. A partner si bude žít taky svůj život. Jak by měl asi reagovat, když několik let tu byli jenom děti a něho se pořád zapomínalo? Uzavře se do sebe, odcizí se a zůstane jen formální manželský vztah,pokud to nevzdá úplně.
Tak proč si přes všechny ty starosti a radosti s dětma nedopřát chvilku romantiky a něžnosti?
 Příspěvky 110 z 58 [Dalších 48 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.