| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Tati, co je potřeba udělat?

 Příspěvky 110 z 41 [Dalších 31 >>]
Elzina, 2poloromští kluci z 1.manž, a holčička
  • 
2.4.2007 12:02:24
Četla jsem Vaši knihu. Už od dětství směřuji k tomu, stát se jednoho dne matkou "cizích" dětí, a v rámci přípravy čtu všechno na toto téma, co se mi dostane do ruky... Vaše kniha mi pomohla o krůček k tomu, abych si uvědomila (i když rozumem to dávno vím), co PP obnáší. Že člověk si bere dítě s obrovským pytlem problémů jako pytlem kamení... A že pracně vyndavá kamínek po kamínku, a kolikrát se zdá, že marně... Jste skvělá matka, hrozně bych si přála dospět tam, kam Vy, k Vaší trpělivosti a tolerantci. Já mám bohužel trochu sklony k perfekcionismu a vím, že než do PP půjdu, musím s tím něco udělat (a pořád se o to snažím). Doufám, že se mi to podaří dřív než v důchodu. :-)
Držím Vám palce a děkuji Vám za to, že se nevzdáváte, že jste stále plni naděje; děkuji za Váš postoj, že se to stalo VAŠÍ Helence. To je, myslím, zásadní věc. Nehledat viníka, protože co by to pomohlo? Moc Vám přeju, aby se Helča "vrátila". Jsem přesvědčená, že jste pro ni ta úplně nejlepší rodina, a Vy ta nejlepší máma, jakou mohla dostat.
Ještě malá zkušenost z mého dospívání: byla jsem kdysi podobně poblázněná jako Vaše Helča. Nic nepomohlo a vzala jsem si manipulátora. Až po čtyřech letech jsem našla sílu se od něj odpoutat, což byla má záchrana; nabalila jsem tím problémy na dětská bedra svých dvou synků, ale volila jsem cestu nejmenšího zla a všechno v životě má svůj smysl. A myslím, že dnes je ze mě silná osobnost s životními hodnotami na správném místě.
I kdyby to s Helenkou trvalo dlouho, tak to, co jste do ní vložili, se neztratí... Ale to jistě víte. :-)
  • 
6.12.2006 8:24:10
Velice Vás obdivuji jak všechno dokážete zvládnout.Máme 9 letého chlapce v poručnické péči,kterého jsme si vzali,když měl 11/4 roku,nejsou s ním žádné problémy,problémy mám já ve vztahu k němu.Je to na dlouhé psaní.Pokud by si chtěl někdo psát,budu moc ráda magdachovancakova@seznam.cz
Přeji všem hezký den.
17.10.2006 0:23:34
Maceško,
i já jsem si jednoho podobného tyrana kdysi užila. Nebylo to tak ostré jako ve vašem případě, ale taky od té doby poznám citového vyděrače po prvních minutách rozhovoru a naskočí mi husí kůže, jak už tu někdo psal.
Tenkrát mi trvalo přes tři roky opakovaných rozchodů, než jsem ho definitivně poslala k vodě. Pomohla mi podpora mého táty, ačkoliv jsem se s ním nikdy předtím ani potom o takovýchle věcech neradila. Tehdy jsem jen jakoby nezávazně nadhodila: "R. se ke mně chce vrátit" a táta nečekaně citlivě zareagoval: "Dělej jak myslíš, ale myslím, že máš na lepšího kluka, který si tě bude vážit." Jediná věta mi pomohla se rozhodnout jednou provždy a ve svém rozhodnutí vytrvat přes všechen psychický nátlak včetně výhružek sebevraždou. Asi pro tu svobodu, kterou ta věta obsahovala, pro důvěru, kterou v moje rozhodnutí táta vložil, i pro povzbuzení mého sebevědomí, tím vztahem notně poznamenaného. Pak jsem dva roky cíleně s nikým nechodila, dokud jsem si v sobě nesrovnala jak dozvuky toho vztahu, tak představy o svém životě a místu budoucího partnera v něm.
Teprve pak jsem byla připravená k přijetí "zdravého" a zralého partnera - mého manžela.

Tenkrát právě tátův jasně vyjádřený názor byl to, co zkrátilo moje vleklé trápení. Na druhou stranu hrálo roli načasování a nevnucování se. S tím vztahem moc nesouhlasil nikdy, ale celou dobu jsem to "neslyšela".

Někdy to může dopadnout hůř - moje blízká kamarádka ukončila podobný vztah až tehdy, když její "přítel" ukradl jí, jejím rodičům a jejím přátelům postupně věci a hotovost v hodnotě přes 100 tisíc. Nesrovnatelně větší škodu ale napáchal v její duši :-((
10.10.2006 8:53:11
Maceško,
jednou jsem četla nějakou knihu o ženě, kterou bil její manžel. Když ho konečně opustila, hovořila s ostatními ženami, které měly podobný osud a řekla jim, že se stydí za to, že ho stále miluje. A jedna z nich jí řekla větu, která mi osobně pomohla. " Je v pořádku, že ho miluješ. Láska,ať sebepodivnější není jako voda v kohoutku, kterou jde jednoduše zastavit.Takže se stydět nemusíš." Helča určitě chápe, že prožívá něco, co není normální. Jen ještě neumí zastavit vodu z kohoutku. Nechci se ti v žádném případě nutit, ale stejně jako Lei nabízím , že kdyby Helča chtěla může mi taky mailnout. Jen tak pokecat. Nikdo ji nebude mentorovat.
10.10.2006 7:44:23
Já vím, Katko, taky mám kamarádku, která stejný problém řeší u vlastní dcery. Víš, mám dojem, že je to podobné jako se šikanou, že prostě někteří lidé představují "prototyp oběti", jestli víš jak to myslím. Jak naše Helča, tak kamarádky dcera si školní šikanou prošly...a teď mi to přijde hodně podobné, jen s tím rozdílem, že už nemáme tolik účinných možností jak zasáhnout.

Lei, zkoušela jsem dát Helče přečíst, co sem napsaly holky s podobnou zkušeností. Má i knížky, články, i psycholožka jí něco dávala. Mám dojem, že ona rozumově chápe, že by to takhle být nemělo, ale chybí jí vnitřní síla situaci zvládnout.
Kateřina (2 děti v NRP)
  • 
9.10.2006 22:58:15
Milá Maceško,
u některých pubertálních slečen je bohužel špatný nápadník katastrofa a fakt není důležitý, zda je dcera vlastní nebo přijatá. Sestra mýho muže, která vyrostla v totální péči celý rodiny, si někdy v osmnácti narazila již soudně trestaného zloděje. Snad proto, že to bylo pro ni jako pro mazánka rodiny exotické nebo byla prostě jen v pubertě. Skončilo to nakonec u psychologa a táhlo se to asi rok... Některý ženský prostě toužej po asociálovi a trvá dlouho, než z toho vyrostou. No, švagrovou ty divný nápadníci drželi asi do pětadvaceti, u jednoho nezůstalo. Naštěstí se to obešlo bez následků. Přeju pevné nervy. Kateřina
9.10.2006 9:37:56
ahoj, díky - opravdu se mi to podařilo najít:

http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/10096383302-deti-bez-lasky-i-s-laskou/24985.html

Fakt působivé; a Maceška je zhruba taková, jak jsem si ji představovala - hlavně ten vnitřní klid, se kterým hovoří...
neodolala jsem a knížek objednala hned několik - na Vánoce ;-)) taky mi nejvíce utkvěly pohádky pro Michalku ;o)
Maceško, díky za všechno ;)
A držíme Helence i celé rodině pěsti!!!
(můžu říct za svou rodinu, že i můj táta má lehce vlastnické pudy vzhledem k mamce - ne, že by nikam nesměla, ale většinou jí to patřičně "osladil" a docela si ji hlídal... hlavně je zvyklý na ten "full-service", co po desetiletí dostává, ale příliš mnoho společenských aktivit se mu taky nezamlouvá... Dnes už si do toho máti ale moc mluvit nenechá; tím spíše, že táta je dost nemocnej a ona se o něj stará... tak potřebuje nějakou kompenzaci - proč to ale píšu?? že jsem byla asi dost "aktivně imunizována" jejich vztahem a opravdu bych nesnesla partnera, který by mě nějak hlídal a omezoval.... za tohle jsem manželovi opravdu vděčná! (i když jinak máme oba spoustu nedobrých vlastností a zlozvyků;) - že mě nehlídá, nic nezakazuje a nikdy jsem nepocítila ani záchvěv žárlivosti... Teď teprve vidím, že to není až taková samozřejmost!!!)
Veronika
  • 
9.10.2006 0:14:46
Přeji hezký dobrý den, ani přesně nevím proč Vám to píšu, je mi 25 let a mám skoro 3 letého syna. Když jsem četla Váš článek, ohledně Vaší dcery vzpoměla jsem si na sebe....pubertu už mám za sebou, ale nebylo to vůbec jednoduché, každej jsme si jí museli projít. Nechci aby to o de mě bylo nějak drzé, nebo tak něco, jen bych Vám chtěla popřát pevné nervy a být dceři i v těch nějhorších časech oporou. V pubertě jsem si prošla opravdu špatnými věcmi, nemluvím o alkoholu a ni drogách, ikdyž je to v dnešní době na dením pořádku, ale přesně jak píšete byly to kluci a v tomto věku je snadné se na ně jako ideály upnout. Byla jsem s jedním 3 roky, láska jako hrom, tak jsem to v té době viděla, i přesto, že jsem si třeba pro facku nešla daleko. Je pravda, že jsem kvůli němu málem i skončila se školou, protože jsem chtěla být jen s ním. Nevím co to je s těma dnešníma klukama, ale mám pocit, že je čím dál víc kluků, kteří nás dokážou psychicky vydírat. Možná to opravdu zní dost tvrdě, ale nejsem jediná komu se to stalo. A co mi nejvíce pomohlo a otevřelo oči byli rodiče na který jsem se vždycky mohla spolehnout. Dnes jsem 3 roky vdanná za skvělého chlapa a minulost už je prič, ale občas se ještě zavzpomínám a vím jak moc jsem dokázala vytrpět a proto děkuju všem, kteří při mě stáli ikdyž jsem zrovna se všema nejednala fér. Nezlob te se na mě....jen jsem Vám to chtěla napsat
8.10.2006 22:57:47
Nevím, podaří-li se mi sem vložit aktivní odkaz na pořad, kde hovořila i Maceška. Zkuste http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/10096383302-deti-bez-lasky-i-s-laskou.html.
Hanka
  • 
8.10.2006 15:19:11
A co nabídnout Helence k přečtení nějaké knížky od dokumentaristky Olgy Somerové, např. některou z řady O čem ženy nesní nebo O čem sní ženy. Ty jsou plné nejrůznějších příběhů žen, dost často i příběhů života s despotickým partnerem atd. apod.
 Příspěvky 110 z 41 [Dalších 31 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.