| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Příprava na pečení

 Příspěvky 110 z 46 [Dalších 36 >>]
16.12.2005 22:15:51
Jojo, systémy mi taky vyhovujou, jsem sice "jen" na mateřské dovolené, ale času mám výrazně míň než když jsem byla ve dvou zaměstnáních zároveň :-)

Zvlášť, když byl Matýsek malý a na každý výlet či dovolenou jsme potřebovali milion a jednu věc, jsem si vytvořila několik typových seznamů, co s sebou. Např. "Víkend na chatě - jaro", "Týden na horách", "Víkend u rodičů", "Jednodenní výlet" apod.

Nejen že mi to usnadnilo práci při balení a nemusela jsem na místě dokupovat tu plenky, tu Sunárek, ale dokonce podle mého seznamu mohl zabalit i manžel! :-)
Kate
  • 
15.12.2005 1:04:53
Simco,
není dítě jako dítě. S některým miminem se dá dělat všechno, s jiným vůbec nic a nikomu to nevysvětlíte. Zvlášť maminky chlapečků o tom ví své.
Hezké pečení.
12.12.2005 13:22:49
Julčo, jenže už i tady jsem mnohokrát četla o tom, jak některá miminka jsou náročná, celé hodiny skoro nepřetržitě pláčí, mají přehozený rytmus a podobné libůstky. Mně stačilo "jen" nemít dost mléka - kojení pro mě znamenalo půl hodiny + půl hodiny odstříkávat a dokrmit, pak bylo nutné tak asi čtyřikrát až pětkrát robě během další půlhodiny přebalit, v době bdění si stále žádalo mou přítomnost - brečelo, když jsem nebyla s ním, mezitím nachystat jídlo pro sebe, prát plínky a dokonce i ostatní prádlo, věšet, poklízet, chodit na procházky... Kojení každé tři hodiny, spánku čtyři až pět hodin, pro člověka potřebujícího k normálnímu fungování aspoň sedm to znamená za pár dní chodit jako zombie... To není žádná glorifikace. To je prostě o tom, že někdo má dítě hodnější a méně pracné, a jiný má dítě pracnější, nespokojenější anebo jánevímjaké ještě - a že i my lidé jsme každý jiný, někdo zvládá obrovské tempo života s miminem a v nevyspání levou zadní, a jinému to dělá dost potíže...
Nezlob se na mě, ale to, že Ty to náhodou zvládáš v pohodě, ještě neznamená, že ostatní musejí nutně být taky v pohodě. - Připomínáš mi moji matku, ta má taky pocit, že když ona si myslí A, že to A si musí nutně myslet celé zbývající lidsto.
M.
Tara
  • 
12.12.2005 10:50:00
Kdyz ma zena na materske dovolene na starosti opravdu jen domacnost a dite, nevyspava, nevykecava s kamaradkama, nepokousi se vyrazet po vecerech do kina nebo do spolecnosti, nesnazi se vecpat do sveho programu nejake cviceni, necte si, nebrouzda po internetu, nezdrzuje se vselijakymi konicky, nezmatkuje s tim, ze by se pokousela udrzet si kvalifikaci a kontakt s profesi, nedejboze aby blbla s takovymi vecmi jako je studium nebo rozsirovani vzdelani, nebere zadne zbytecne nabidky privydelku ani neplacene prace, nemota se do verejnych veci, do kterych ji nic neni, neplanuje pro rodinu zadne vystredni veci jako vylety a kulturni akce, dite taky neobtezuje nejakymi krouzky a vubec se nerozptyluje cimkoliv jinym, tak to opravdu zvlada snadno.

Nechapu, z ceho pak takova zena bere uspokojeni, ale to neni moje starost, treba ji uspokojuje denne umyte nadobi.
Jenom nevim, o cem si pak vecer takova zena, ktera se cely den jen stara o domacnost, povida s muzem, ktery cely den jen vydelava penize.

Hodna maminka venuje svemu diteti tolik casu, kolik dokaze. Ale domacnosti venuje rozumna zena minimalni mozne mnozstvi casu. Zadrhel pri materske dovolene je, ze to minimum najednou vyleze na mnoho hodin denne a to je to, co vetsinu zen na materske trapi.
PajaMM
12.12.2005 8:52:20
Ahoj Julco!

Budme prece trochu tolerantni, ne?

Neznamena prece, ze kdyz ty vsechno stihas a mas dite takove, jake mas, tak to tak maji i ostatni.

Ja jsem treba taky jeste s dcerou doma a vsechno zvladam bez sebemensich problemu a je to z casti i diky organizovani casu a systematicnosti, ale hlavne diky tomu, ze Klarka je milionova, umi si hrat sama, bavi ji mi pomahat a tak. Nemam s ni zadne starosti. Ale stejne jako kazde dite je jine, tak i kazda z nas je jina a nekdo to proste zvlada a nekdo ne, i kdyz by moc rad...

Je to tak, ne? :-)
Julča
  • 
12.12.2005 7:29:19
Simono,
dávám ti za pravdu. Já nechápu, jak se tady pořád dramatizuje MD. Mám dítě a co? To jako skončil celý ostatní svět? Tady jsou všichni unavení, hotoví a strašně vytížení. Dá se to normálně zvládnout, nezlobte s ena mě, ale vždyt máme na práci jen dítě a domácnost. Když se to zorganizuje, nevyspává se, tak to jde. přijde mi, jak když se některé matky chtějí nutně glorifikovat za to, že roděj. A? chlap zase vydělává.
11.12.2005 22:10:23
Tak já i přes to, že se obávám, že některé maminky na MD naštvu musím napsat, že nikdy jsem asi v dospělosti neměla tolik času, jako v té době, kdy starší dcera měla 15 měsíců a já byla na MD!!!! Je narozená v březnu, takže to bylo v létě. Denně jsme byly 4 až 5 hodin venku, já byla opálená, zahrada vyplevelená. Denně jsem vařila, protože malá už mohla většinu věcí jíst, plíny už jsme neprali (do roku denně na sporáku na uhlí, protože pračku jsme neměli :-( ).
Když byla takto stará ta menší, tak to bylo horší - měla jsem firmu, v obchodě jsem byla (i s ní !!!) denně 8:30 - 12:00 a 13:00 - 17:00. A když píši denně, tak v předvánoční době to bylo prostě denně - protože byly bronzový, stříbrný a zlatý víkend. A i tak jsem pekla. Starší dseru to bavilo, tak jsem ji o to přece nemohla ošidit.....
Je to jen o organizaci času a o proirotách - naklizeno jsme prostě neměli. Takže ano, s 15-ti měsíčním dítkem toho lze udělat opravdu moho.
Simča
  • 
11.12.2005 18:24:59
Já bych taky velice ráda uvítala zaslání rozpisu na cukroví. Díky předem a přeju všem málo nehod při pečení. katerina.gieslova@seznam.cz
Lucie Podařilová
11.12.2005 13:27:26
Milé dámy, bez mučení se přiznám,že toto je na mně opravdu příliš. Asi máš dost času. Já ho s mojí malou (15měs.) zatím postrádám. Letos nepeču cukroví vůbec, ale vánočku umím dobrou a i jablečný závin udělám. Myslím, že to bude stačit. Hezké vánoce.
11.12.2005 0:54:06
Simčo, nepatřím rozhodně k extra kuchařkám a pekařkám, ale poté, co jsem před dvěma lety byla poprvé donucená upéct vánočku bez pomoci mojí mamky, a povedla se na výbornou, přestala jsem se před touto "vánoční královnou" klanět... Je pravda, že už po léta se v naší rodině peče vánočka v kameninové formě, takže odpadá pletení, nicméně na její chuti to neubere ani "ň" a troufám si tvrdit, že kdo ochutnal, nechtěl jinou... Už si ji v pohodě troufne upéct i můj manžel - a to je co říct!! ;o))

Fígl je v tom, že droždí se musí dát nakynout do vlažného mléka, kam přidáme trochu cukru - kyne např. na topení nebo na vychládající plotýnce el. sporáku, klidně i ve vlažné troubě nebo na teplých dvířkách od trouby...
Droždí nesmí být z ledničky, nutná je pokojová teplota. Pokud se toto dodrží a nakynutý základ se vmíchá do zbytku těsta, není možný, aby vánočka nenaskočila. A že jsem jí před těma dvěma lety k naskočení moc času nedala - potřebovala jsem ji mít rychle hotovou, abychom ji mohli ještě vlažnou sníst předvánoční návštěvě u přátel... ;o))


 Příspěvky 110 z 46 [Dalších 36 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.