Meta | •
|
(5.12.2005 13:17:12) Propánakrále, jdu se utopit. Vždyť já nestihnu ani sestavit plán, natož ho realizovat. Já chci den, co má 29 hodin...búúúúúúúúúúú
|
Jana,Týnka 3,5r.+Kamilka 1,5 |
|
(5.12.2005 22:58:36) Milá Meto, však se nestresujte!! Já jsem si to v klidu přečetla (a zaměstnaná jsem až až), zasmála jsem se nahlas a dobře se pobavila!! Vzpomeňte na to, že jsou tisíce maminek na mateřské a ty svoje cukrovíčka s největší péčí "rodí" na svět a vkládají do nich svou lásku!! My zaměstnané cukroví nějak o sobotách zplichtíme (nebo dostaneme od maminek-důchodkyň,které tím žijí!!), mezitím pofackujeme byt do přijatelné podoby, poňuchňáme děti a bude nám taky dobře!! Nám se krásně povedl Mikuláš, dětem jen zářily oči, takže už se nemůžu dočkat vánoc a moc si je užiju. Uklizeno nebude nijak extrémně, cukroví bude jen trochu, ale půjdeme sáňkovat, budeme si číst a povídat a BUDEME NA SEBE HODNÍ, těším se. Jana
|
Olina | •
|
(6.12.2005 6:40:17) a taky půjdeme nadělit ptáčkům. Cukroví si užiju, až na něj budu mít klid (v důchodu). Teď jen co se stihne. Hlava rodiny stanovila pohodu jako prioritu do konce roku, bez ohledu na to, co se stihne, tak to ctím. Myslím, že má pravdu.
|
|
Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(6.12.2005 12:51:21) Milá Meto a Jano s Týnkou Fakt jste mně pobavily....pokud si myslíte, že jsem na mateřské, tak jste dost na omylu. Do práce denně dojíždím do sousedního města a to vlaky nebo autobusy, takže ne pohodlně 18 km = 20 minut autem... Musím po 6 ráno z domu, abych v půl 8 byla na pracovišti a domů se dostanu po 17 hodině. Takže klíííídek..... Ale tenhle systém fakt ušetří čas i peníze. Jeden rok jsem si udělala čas a nacpala tabulku s oblíbenými druhy cukroví do počítače, teď ji jen každoročně "zaktualizuji": přidám nějaký nový zajímavý druh nebo něco, co se v minuléím roce neosvědčilo, vyřadím. S úklidem taky nešílím, není na to čas ani energie, ale pečení patři k našemu způsobu prožívání adventu. Vzhledem k tomu, že ve 4 lidech bydlíme ve 2+1, máme televizi v kuchyni. Takže si v neděli po obědě pustíme pohádku a pečeme.... Pokud se koukneš na na recepty, tak tam mám poznámky kdy NEJPOZDĚJI se to které cukroví má dělat, aby na vánoce bylo dobré - to proto, že některé věci děláme, až mají holky vánoční prázdniny. Takže většinou 22. plníme krémy a 23. zdobíme polevami.... Sedíme okolo stolu, sledujemr pohádky, nebo telku vypneme a zpíváme koledy... Dokonce jsem jednou dělala něco (asi čokoládový salám) na Štědrý den dopoledne.... Ale vzhledem k tomu, že br. salát i polévku dělám den dopředu a kapra nesmažím, ale peču filé, nemám vlastně dopoledne co na práci.... Takže můj článek nebyl myšlen jako týrání pracujících matek, ale jako rada, jak na to, aby to včechno dalo méně práce (a v případě malé obce či menšího města s jedním drahým obchodem - jak psala Barka) i peněz... Simča
|
Aja+4 |
|
(6.12.2005 13:24:54) Simčo, to je moc hezké - taky se mi vždycky vyplatilo plánovat, přemyšlet nad tím a mít v tom systém /pravda, že se to člověk léty učí - mám svou domácnost už 18 let/...ale opravdu právě plánování a systematičnost ušetří čas i peníze - souhlasím...I když tak vymakaný jako Ty to nemám :-) Hlavně všechno dělám dřív, jednak kluci potřebují už někdy v půlce prosince na různé besídky školky, školy, skauta cukroví z domova a potom všichni koncertujeme, jen co adventní čas začne :-)))... Já bych řekla, že naopak, to co Simča napsala jsou dobré rady právě hlavně pro pracující matky :-)))))
|
Aja+4 |
|
(6.12.2005 13:41:44) ...ještě dodatek: Zapomněla jsem napsat, že peču cukroví moc ráda, baví mě to a kdybych v tom nenašla zalíbení, tak mě nikdy nikdo nedonutí to dělat proti své vůli :-))) a raději to koupím...
|
|
|
Pavla3 |
|
(6.12.2005 13:38:55) Simčo, tohle dělám taky (taky jsem pracující matka). Cukorví peču pro děti, maj z toho radost. Naše ckuroví, ale není bůhvíjak krásný, dávám dětem velkou volnost :-))) Tu tabulku mám hezky v barvičkách (excel je výbornej), vajíčka žlutou, ořechy béžovou, kakao hnědou :-) vyhrála jsem si. Nakonci mám sumy dkg a pak přepočítáno na balení. Každej rok to vytisknu, zkontroluju domácnost a dopíšu růčo co mám dokoupit, pěkně všechno najednou, máslo, mouka, ořechy i rum měsíc vydržej (s tím rumem bejvá v některech domácnostech kapku problém)
|
PajaMM |
|
(6.12.2005 13:42:45) Holky,
uplne souhlasim, delam to tak taky. I kdyz teda nejsem pracujici matka, jsem "jen" matka...zatim :-)))
Ale ja jsem na systemy ujeta, takze mi to nepripada jako neco vyjimecneho:-)))
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
(6.12.2005 14:40:45) Děvčata, dík! Seznámek si dělám každý rok, ale lupnout to do excelu mě, matfyzáka, nenapadne! Tak už to tam je ... nejprve mě vyděsilo 34 vajec, ale pak mi došlo, že zadělávám těsto a peču na výměnu i pro kamarádku a maminku, tak to s tím cholesterolem snad tak strašné nebude ...
|
|
|
|
Stáňa+Ondra (* r. 94) |
|
(9.12.2005 13:17:23) Simčo, heuréka - jsem truhlík, excelová tabulka mne nenapadla ... :-( Každoročně šmudlím plán surovin na kus paíru, který se pochopitelně do dalšího roku ztratí, takže za rok jedu nanovo ...
|
|
|
|
Barka, 1+bříško (12/05) | •
|
(6.12.2005 9:22:19) Já jsem tohle začala dělat až před rokem, kdy se nám narodilo první dítě. A musím říct, že mi to ušetřilo spoustu času. Navíc, bydlíme na malém městě, kde je jeden slušný supík a ne zrovna levný (konkurence žádná), takže před Vánoci "jedem do města" a vezmem jedním šupem rodinu i nákupy, vč. dárků. Letos bude pečení na manželovi, tak uvidíme, jak to dopadne.
Ještě jedna rada pro začínající hospodyňky - nesnažte se ušetřit pár korun na másle nebo mouce. Nemá to cenu. Já jsem první rok ve snaze ušetřit upekla vanilkovou placku a sypané pracny. Teď už jsem ze šetření vyléčená.
|
markéta, Tereza 7/03 | •
|
(6.12.2005 11:09:55) Jo, jo, sypaný pracny taky znám. To když jsme zakoupili mouku penam. Nakonec jsme místo pracen z těsta dělali placky. Ještě, že se naše pracny obalují v moučkovym cukru. Když byl rozsvícen jen vánoční stromeček, cukroví stálo na druhym konci pokoje a díval se na to někdo krátkozrakej, mohl si myslet, že na talíři je "normální" cukroví. :-)
|
Radana,2 kluci | •
|
(6.12.2005 12:05:34) Já mám na pracny svůj přístup:těsto rozválím,vykrájím drobné tvary,po upečení obaluji ve vanilkovém cukru.Je to důsledek občasných nehod s vyškrabovanými pracnami. Jako tuk používám Heru s přídavkem másla(pro vůni) na většinu pečiva a daří se.Mouka je v poslední době problém,letos mi nepochybně pokazila perníčky.Musím se držet značkových,pokud možno výběrových.Moje maminka mi vyprávěla,že moje babička si nechávala u mlynáře semlít mouku třeba speciálně na drobné cukroví.To je neuvěřitelné a přeci je to historicky poměrně krátká doba:za první republiky.
|
markéta, Tereza 7/03 | •
|
(6.12.2005 15:12:21) Jenže pro mě pracny, který nemají ten tvar, na který jsem zvyklá od dětství, tj. z formiček, nejsou ty pravý vánoční pracny. Takže dbám na mouku a taky másla musí být minimálně polovina. Jinak nejsem blázen, pečeme s mámou jen 4 druhy, ale chci, aby byly takový, jak jsem zvyklá, jak mi chutnají a jak se mi líbí :-)
|
Lucie | •
|
(6.12.2005 16:23:22) Me zase nebavi vykrajovat ctyri plechy tehoz, radsi delam vic druhu, treba i z polovicni davky. Letos jsem si na internetu nasla 13 novych, tak to s temi 8, ktere delam normalne, je docela pekna radka. Ale nenakupuji predem, abych pak nemela pocit, ze musim upect vse, co mam naplanovane - co nestihnu, neupecu. Stejne nakupuju pravidelne kazdy tyden, jinak bych ani na parkovisti neuvezla vozik, tak ty tri hery a mouku navic prihodim k nakupu.
Dela mi problem casovy rozvrh, vyhovuje mi pect najednou dva druhy, ne vic. Pernicky nepecu, protoze mi jeste nezmekly ty predlonske :-) a zda se mi, ze na ostatni je jeste brzo. Vanilkove rohlicky mam vyzkousene, ze potrebuji presne 14 dni rozlezet a vetsina ostatnich nasich oblibenych rodinnych receptu taky 14 dni az tyden; rada delam ruzne susenky typu americkych cookies, ty taky nechteji lezet mesic na pude, a moje oblibene nepecene by se melo delat jen den - dva predem. Tak nechapu, jak si vsichni vesele pecou uz od konce listopadu a budou mit cukrovi na vanoce akorat dobre.
|
Pavla3 |
|
(6.12.2005 17:48:33) Lucie, to u nás to máš tak, cukroví sice na oko bráním celým tělem a dělám zloujako, že do Štedrého dne se ho nikdo nesmí ani dotknout. Ale setjně se nejvíc cukroví sní právě před vánoci, ak určité množství během Štedrého dne a Božího hodu, trošku pak dětem zabalim na hory a zbytek obvykle zůstává v krabicích "do velikonoc" :-))) Takže o tom jak dlouho by se to to nebo ono mělo nechat uležet můžeme jen spekulovat :-))))
|
|
Dzana |
|
(7.12.2005 11:50:57) U nás doma se dělalo asi tak 8 -10 druhů, ale postupem času se to posouvalo k 15ti a od loňska jich je asi 16 - 17, podle toho, jestli se dělá "salám". Obdivuji každou, která se s takovým počtem dělá v malém množství (chci říct od každého druhu trochu). To bych dělat nechtěla. U nás to děláme tak, že 16 druhů je rozděleno do 3 rodin (moje matka, sestra a já). Udělá se toho "kotel" a rozdělí na 3 hromádky. Jednotlivé druhy si mezi sebou proházíme. Navíc, každá už jsme na něco odborník nebo máme určité nutné vybavení (matka např. vanilkové rohlíčky protlačuje strojkem, která žádná jiná nemáme). Vyhovuje nám to a myslím, že tento způsob zachováme i když se nám rodiny ještě více rozrostou. Líbil se mi ještě další trik mojí známé. Z jednoho druhu těsta udělá tři na pohled i chuť úplně jiné druhy cukroví. Tak jsme začaly z pracen dělat dva druhy. Obě těsta plníme do formiček a z části vykrajujeme tlustší placičky, opatrně, aby se těsto netrhalo. Tmavé placičky mažu ledovou polevou (bíloprůhledná) a sypu barevným zdobením. Světlé pracnové placičky dělám "polomáčené" čokoládovou polevou. Navíc světlé pracny jsou kokosové, takže placičky jsou "chlupaté" - využívám toho. Vykrajuji různá zvířátka, kde je efekt "kokosových vyčnívajících chlupů" na parádu. Začínáme péct perníčky na přelomu listopadu a prosince a pak pokračujeme dalším pečením. V horkovzdušné troubě to po dvou plechách najednou jde docela dobře. V životě se u nás do Vánoc nesnědl jediný kousek cukroví, jíst se začalo až na Štědrý den a na balkoně druhy s největším počtem kousků v pohodě vydržely až do konce února. Mimochodem, já tedy na to cukroví celkem ani nemám chuť, samozřejmě, obvykle chuť přijde, když už cukroví není ... ale nevzdala bych se toho. Přeji všem příjemné pečení.
|
|
markéta, Tereza 7/03 | •
|
(7.12.2005 15:42:37) Zkus přes krabici, ve který je máš, hodit navlhčenej hadr.
|
|
|
|
|
|
Iva | •
|
(6.12.2005 11:13:53) Nikdy jsem nepekla z másla a podle mínění ostatních máme dobré cukroví.
|
Sugar+3 |
|
(6.12.2005 21:57:21) Ja mivala ve zvyku michat maslo s Herou pul na pul a nikdy k zadne nehode typu "sypane pracny" nedoslo a cukrovi nam vsem chutnalo, v praci mi ho kolegyne chvalily a rikaly si o recepty. Sypane pracny jsem mela jen jednou a to byla moje blbost, ze jsem je nevyklapela jeste teple, nechala je vychladnout a tak tuk, kterym byly formicky vymazane, ztuhl. Vymazavala jsem rozehratym 100% tukem - maslovackou. Pouzivam minuly cas, protoze ted uz 3 roky ziju v USA a treba nesoleny margarin vhodny na peceni tu nedostanu, takze ted mi nezbyva nez peci z masla - v mem pripade z nouze ctnost. (do kremu jsem ovsem vzdy pouzivala "ciste" maslo, to je snad jasne).
|
|
|
|
Ivana Procházková |
|
(6.12.2005 23:44:14) To mě by se zase líbil týden, který má 8 dní :) Už několik let o tom sním.. A bylo by mi jedno, jestli je to pracovní den nebo ne.
Na článku mě pobavilo, že autorka považuje koupení vánočky za zbabělost. Tak to já jsem tedy zbabělec na n-tou, protože já bych nejradši nakoupila i to cukroví.. A taky mě zajímá, z čeho dělá autorka ten vaječný koňak. Z čerstvých žloutků jako za našich babiček? A co salmonela? Nebo máte někdo nějaký fígl?
|
Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(7.12.2005 1:06:46) Autorka se přiznává, že je z rodiny, kde se nikdy nic v polotovarech nebo "hotového" nekupovalo, takže skutečně považuje koupení vánočky za něco, za co by se měla málem stydět :o)))). Na svou "obhajobu" bych uvedla, že bydlím ve starém domě (1600 a něco), kde zdi měří metr a jsou z kamene. Do zavedení ústředního topení tu bylo velmi "syrovo" a i moje maminka, která nechápala, jak mohu mít s kynutým těstěm nějaké potíže tu asi 3x pohořela..... Těsto prostě nekynulo a nekynulo. Pravda pár let už máme ústřední topení a kynuté těsto třeba na pizzu dělám jak když bičem mrská, ale před vánočkou mám pořád jakýsi "respekt" :o)))). Jinak vaječný koňak dělám podle tohoto receptu. Ono je to s těmi vajíčky trochu problém. Je pravda, že nejvíce se salmonala "chytí" z vajec a drůbežího masa, ale není vyloučena ani z vepřového, rybího nebo třeba čokolády. Salmonely přežívají mráz (pouze se nemnoží), ale usmrtí je teplota nad 70° C po dobu cca 10 min, což si myslím je při šlehání žloutků splněno..... Pravda je, že tenhle "ajrkoňak" děláme už leta a nikdy nás nic nesklátilo. Simča PS - pro ostatní šeptám, že dělám doma i majonézu z celého vajíčka, které se přitom VŮBEC neokřeje. Asi jsem moc lehkomyslná, nevím. Pravda je, že to rodina ve zdraví přežívá....
|
Ivana Procházková |
|
(7.12.2005 1:22:05) Cože? Když šlehám žloutky s kondenzovaným mlíkem (obojí z ledničky), tak se to tím šleháním zahřeje nad 70 st. C?
|
Lída,3 kluci a holka |
|
(7.12.2005 10:09:15) Ivule, v tom receptu se přece píše, že žloutky s kondenzovaným mlékem šleháme ve vodní lázni. Tedy se opravdu zahřívají.
|
Lucie | •
|
(7.12.2005 10:37:26) No jo, ale nepise se tam, ze se ta vodni lazen ma zahrivat :-) Takze kdo je kuchynske technologie neznaly, vubec mu to nemusi dojit :-) (Proc by tam jinak ta vodni lazen byla a proc se to ma potom nechat zchladnout, to ho taky napadnout nemusi, dokud nezacne podle receptu skutecne varit.)
|
Ivana Procházková |
|
(7.12.2005 12:26:10) Té vodní lázně jsem si fakt nevšimla.. Nojo, pokročilá hodina :))
|
|
|
|
|
Sugar+3 |
|
(7.12.2005 2:17:46) Simco, Ivule, ono to s tou salmonelou nebude tak hrozne. Davam syrove zloutky do dortovych kremu (resp. do kremu na dunajske vlny - oblibeny moucnik meho manzela, takze se u nas pece pomerne casto) a odjakziva do naplni vanocniho cukrovi (babicciny dorticky, vosi hnizda...) - to delavala i moje babicka a salmonelu nase rodina taky nikdy nepoznala. Kdesi jsem cetla, ze nejvic salmonely se drzi na skorapce, takze davam pozor pri rozbijeni vejce.
Vanocku asi letos pect nebudu - spis mam zalusk na stolu, ale tu tady (Texas) prodavaji dovezenou z Nemecka, moc dobrou. Jsem ale rada, ze treba tu vanocku nebo knedliky jsem schopna "vyrobit" sama - tak nejak to beru jako soucast sveho dedictvi po babicce...
|
Lucie | •
|
(7.12.2005 9:27:39) Babicky davaly klidne syrova vajicka do vseho a nic jim z toho nebylo. Zato si davaly pozor, aby nepouzivaly syrova vejce kachni, protoze ta byla rizikova uz davno. Slepice mivaly sice salmonely vzdycky, ale nevadilo to, protoze nepronikaly na vajicka. Ale pomerne nedavno (myslim tak v 80. letech) se rozsiril novy kmen salmonel, ktere jsou schopne proniknout skrz stenu vajecniku a vejcovodu a kolonizovat povrch vejce. To je duvod, proc dnes jsou syrova vajicka rizikova a drive nebyla - nejsme uzkostlivejsi, nase babicky nebyly hazarderky, zmenily se ty vajicka.
Jinak je pravda, ze salmonely jsou hlavne na povrchu skorapky, takze bychom si spravne meli umyt ruce, kdyz uklizime vajicka do lednicky. Me by to tedy nenapadlo. Vajicka se maji taky omyt, ale az tesne pred rozbitim, jinak by se z nich smyla ochranna vrstvicka a rychleji by se kazila.
|
Monika | •
|
(7.12.2005 10:43:47) Nevím proč, ale žiji v přesvědčení, že kupovaná vejce jsou kontrolována, či nějak jinak jsou tam ty salmonely zneškodněny. A tak si dávám bacha jen u domácích vajec. Dcera i manžel milují syrové vejce zbylé po obalování sýra a i já si ty prsty občas olíznu a zatím jsme salmonelu nedostali.
|
|
|
|
Gliss & 12/05+11/07+08/09 |
|
(11.12.2005 0:54:06) Simčo, nepatřím rozhodně k extra kuchařkám a pekařkám, ale poté, co jsem před dvěma lety byla poprvé donucená upéct vánočku bez pomoci mojí mamky, a povedla se na výbornou, přestala jsem se před touto "vánoční královnou" klanět... Je pravda, že už po léta se v naší rodině peče vánočka v kameninové formě, takže odpadá pletení, nicméně na její chuti to neubere ani "ň" a troufám si tvrdit, že kdo ochutnal, nechtěl jinou... Už si ji v pohodě troufne upéct i můj manžel - a to je co říct!! ;o))
Fígl je v tom, že droždí se musí dát nakynout do vlažného mléka, kam přidáme trochu cukru - kyne např. na topení nebo na vychládající plotýnce el. sporáku, klidně i ve vlažné troubě nebo na teplých dvířkách od trouby... Droždí nesmí být z ledničky, nutná je pokojová teplota. Pokud se toto dodrží a nakynutý základ se vmíchá do zbytku těsta, není možný, aby vánočka nenaskočila. A že jsem jí před těma dvěma lety k naskočení moc času nedala - potřebovala jsem ji mít rychle hotovou, abychom ji mohli ještě vlažnou sníst předvánoční návštěvě u přátel... ;o))
|
|
|
radka | •
|
(7.12.2005 13:14:32) vajecnak - 4 zloutky, 1 Salko, 1/4-1/2 l rumu - vse rozmixovat a nalit do lahve a uchovat v lednicce - tento konak nam vydrzi v pohode i mesic, rum "konzervuje" - jenze mi ho stejne vypijem driv...
|
|
|
|