| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Příprava na pečení

 Celkem 46 názorů.
 Meta 
  • 

Netýrejte duši pracující matky 

(5.12.2005 13:17:12)
Propánakrále, jdu se utopit. Vždyť já nestihnu ani sestavit plán, natož ho realizovat. Já chci den, co má 29 hodin...búúúúúúúúúúú
 Jana,Týnka 3,5r.+Kamilka 1,5 


Re: Netýrejte duši pracující matky - my se nedáme :-)) 

(5.12.2005 22:58:36)
Milá Meto,
však se nestresujte!! Já jsem si to v klidu přečetla (a zaměstnaná jsem až až), zasmála jsem se nahlas a dobře se pobavila!! Vzpomeňte na to, že jsou tisíce maminek na mateřské a ty svoje cukrovíčka s největší péčí "rodí" na svět a vkládají do nich svou lásku!! My zaměstnané cukroví nějak o sobotách zplichtíme (nebo dostaneme od maminek-důchodkyň,které tím žijí!!), mezitím pofackujeme byt do přijatelné podoby, poňuchňáme děti a bude nám taky dobře!!
Nám se krásně povedl Mikuláš, dětem jen zářily oči, takže už se nemůžu dočkat vánoc a moc si je užiju. Uklizeno nebude nijak extrémně, cukroví bude jen trochu, ale půjdeme sáňkovat, budeme si číst a povídat a BUDEME NA SEBE HODNÍ, těším se.
Jana
 Olina 
  • 

Jo, jo, jo 

(6.12.2005 6:40:17)
a taky půjdeme nadělit ptáčkům. Cukroví si užiju, až na něj budu mít klid (v důchodu). Teď jen co se stihne. Hlava rodiny stanovila pohodu jako prioritu do konce roku, bez ohledu na to, co se stihne, tak to ctím. Myslím, že má pravdu.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Re: Netýrejte duši pracující matky - my se nedáme :-)) 

(6.12.2005 12:51:21)
Milá Meto a Jano s Týnkou
Fakt jste mně pobavily....pokud si myslíte, že jsem na mateřské, tak jste dost na omylu. Do práce denně dojíždím do sousedního města a to vlaky nebo autobusy, takže ne pohodlně 18 km = 20 minut autem... Musím po 6 ráno z domu, abych v půl 8 byla na pracovišti a domů se dostanu po 17 hodině. Takže klíííídek.....
Ale tenhle systém fakt ušetří čas i peníze. Jeden rok jsem si udělala čas a nacpala tabulku s oblíbenými druhy cukroví do počítače, teď ji jen každoročně "zaktualizuji": přidám nějaký nový zajímavý druh nebo něco, co se v minuléím roce neosvědčilo, vyřadím. S úklidem taky nešílím, není na to čas ani energie, ale pečení patři k našemu způsobu prožívání adventu. Vzhledem k tomu, že ve 4 lidech bydlíme ve 2+1, máme televizi v kuchyni. Takže si v neděli po obědě pustíme pohádku a pečeme.... Pokud se koukneš na na recepty, tak tam mám poznámky kdy NEJPOZDĚJI se to které cukroví má dělat, aby na vánoce bylo dobré - to proto, že některé věci děláme, až mají holky vánoční prázdniny. Takže většinou 22. plníme krémy a 23. zdobíme polevami.... Sedíme okolo stolu, sledujemr pohádky, nebo telku vypneme a zpíváme koledy... Dokonce jsem jednou dělala něco (asi čokoládový salám) na Štědrý den dopoledne.... Ale vzhledem k tomu, že br. salát i polévku dělám den dopředu a kapra nesmažím, ale peču filé, nemám vlastně dopoledne co na práci....
Takže můj článek nebyl myšlen jako týrání pracujících matek, ale jako rada, jak na to, aby to včechno dalo méně práce (a v případě malé obce či menšího města s jedním drahým obchodem - jak psala Barka) i peněz...
Simča
 Aja+4 


Re: Re: Re: Netýrejte duši pracující matky - my se nedáme :-)) 

(6.12.2005 13:24:54)
Simčo, to je moc hezké - taky se mi vždycky vyplatilo plánovat, přemyšlet nad tím a mít v tom systém /pravda, že se to člověk léty učí - mám svou domácnost už 18 let/...ale opravdu právě plánování a systematičnost ušetří čas i peníze - souhlasím...I když tak vymakaný jako Ty to nemám :-) Hlavně všechno dělám dřív, jednak kluci potřebují už někdy v půlce prosince na různé besídky školky, školy, skauta cukroví z domova a potom všichni koncertujeme, jen co adventní čas začne :-)))...
Já bych řekla, že naopak, to co Simča napsala jsou dobré rady právě hlavně pro pracující matky :-)))))
 Aja+4 


Re: Re: Re: Re: Netýrejte duši pracující matky - my se nedáme :-)) 

(6.12.2005 13:41:44)
...ještě dodatek:
Zapomněla jsem napsat, že peču cukroví moc ráda, baví mě to a kdybych v tom nenašla zalíbení, tak mě nikdy nikdo nedonutí to dělat proti své vůli :-))) a raději to koupím...
 Pavla3 


Re: Re: Re: Netýrejte duši pracující matky - my se nedáme :-)) 

(6.12.2005 13:38:55)
Simčo,
tohle dělám taky (taky jsem pracující matka). Cukorví peču pro děti, maj z toho radost. Naše ckuroví, ale není bůhvíjak krásný, dávám dětem velkou volnost :-)))
Tu tabulku mám hezky v barvičkách (excel je výbornej), vajíčka žlutou, ořechy béžovou, kakao hnědou :-) vyhrála jsem si. Nakonci mám sumy dkg a pak přepočítáno na balení. Každej rok to vytisknu, zkontroluju domácnost a dopíšu růčo co mám dokoupit, pěkně všechno najednou, máslo, mouka, ořechy i rum měsíc vydržej (s tím rumem bejvá v některech domácnostech kapku problém)
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Netýrejte duši pracující matky - my se nedáme :-)) 

(6.12.2005 13:42:45)
Holky,

uplne souhlasim, delam to tak taky. I kdyz teda nejsem pracujici matka, jsem "jen" matka...zatim :-)))

Ale ja jsem na systemy ujeta, takze mi to nepripada jako neco vyjimecneho:-)))
 MarkétaP + 4 dcerky 


Díky! 

(6.12.2005 14:40:45)
Děvčata, dík! Seznámek si dělám každý rok, ale lupnout to do excelu mě, matfyzáka, nenapadne! Tak už to tam je ... nejprve mě vyděsilo 34 vajec, ale pak mi došlo, že zadělávám těsto a peču na výměnu i pro kamarádku a maminku, tak to s tím cholesterolem snad tak strašné nebude ...
 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Re: Re: Re: Netýrejte duši pracující matky - my se nedáme :-)) 

(9.12.2005 13:17:23)
Simčo,
heuréka - jsem truhlík, excelová tabulka mne nenapadla ... :-( Každoročně šmudlím plán surovin na kus paíru, který se pochopitelně do dalšího roku ztratí, takže za rok jedu nanovo ...
 Barka, 1+bříško (12/05) 
  • 

Re: Netýrejte duši pracující matky 

(6.12.2005 9:22:19)
Já jsem tohle začala dělat až před rokem, kdy se nám narodilo první dítě. A musím říct, že mi to ušetřilo spoustu času.
Navíc, bydlíme na malém městě, kde je jeden slušný supík a ne zrovna levný (konkurence žádná), takže před Vánoci "jedem do města" a vezmem jedním šupem rodinu i nákupy, vč. dárků.
Letos bude pečení na manželovi, tak uvidíme, jak to dopadne.

Ještě jedna rada pro začínající hospodyňky - nesnažte se ušetřit pár korun na másle nebo mouce. Nemá to cenu. Já jsem první rok ve snaze ušetřit upekla vanilkovou placku a sypané pracny. Teď už jsem ze šetření vyléčená.
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

Re: Re: Netýrejte duši pracující matky 

(6.12.2005 11:09:55)
Jo, jo, sypaný pracny taky znám. To když jsme zakoupili mouku penam. Nakonec jsme místo pracen z těsta dělali placky. Ještě, že se naše pracny obalují v moučkovym cukru. Když byl rozsvícen jen vánoční stromeček, cukroví stálo na druhym konci pokoje a díval se na to někdo krátkozrakej, mohl si myslet, že na talíři je "normální" cukroví. :-)
 Radana,2 kluci 
  • 

Re: Re: Re: Netýrejte duši pracující matky 

(6.12.2005 12:05:34)
Já mám na pracny svůj přístup:těsto rozválím,vykrájím drobné tvary,po upečení obaluji ve vanilkovém cukru.Je to důsledek občasných nehod s vyškrabovanými pracnami.
Jako tuk používám Heru s přídavkem másla(pro vůni) na většinu pečiva a daří se.Mouka je v poslední době problém,letos mi nepochybně pokazila perníčky.Musím se držet značkových,pokud možno výběrových.Moje maminka mi vyprávěla,že moje babička si nechávala u mlynáře semlít mouku třeba speciálně na drobné cukroví.To je neuvěřitelné a přeci je to historicky poměrně krátká doba:za první republiky.
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

Re: Re: Re: Re: Netýrejte duši pracující matky 

(6.12.2005 15:12:21)
Jenže pro mě pracny, který nemají ten tvar, na který jsem zvyklá od dětství, tj. z formiček, nejsou ty pravý vánoční pracny. Takže dbám na mouku a taky másla musí být minimálně polovina.
Jinak nejsem blázen, pečeme s mámou jen 4 druhy, ale chci, aby byly takový, jak jsem zvyklá, jak mi chutnají a jak se mi líbí :-)
 Lucie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Netýrejte duši pracující matky 

(6.12.2005 16:23:22)
Me zase nebavi vykrajovat ctyri plechy tehoz, radsi delam vic druhu, treba i z polovicni davky. Letos jsem si na internetu nasla 13 novych, tak to s temi 8, ktere delam normalne, je docela pekna radka. Ale nenakupuji predem, abych pak nemela pocit, ze musim upect vse, co mam naplanovane - co nestihnu, neupecu. Stejne nakupuju pravidelne kazdy tyden, jinak bych ani na parkovisti neuvezla vozik, tak ty tri hery a mouku navic prihodim k nakupu.

Dela mi problem casovy rozvrh, vyhovuje mi pect najednou dva druhy, ne vic. Pernicky nepecu, protoze mi jeste nezmekly ty predlonske :-) a zda se mi, ze na ostatni je jeste brzo. Vanilkove rohlicky mam vyzkousene, ze potrebuji presne 14 dni rozlezet a vetsina ostatnich nasich oblibenych rodinnych receptu taky 14 dni az tyden; rada delam ruzne susenky typu americkych cookies, ty taky nechteji lezet mesic na pude, a moje oblibene nepecene by se melo delat jen den - dva predem. Tak nechapu, jak si vsichni vesele pecou uz od konce listopadu a budou mit cukrovi na vanoce akorat dobre.
 Pavla3 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Netýrejte duši pracující matky 

(6.12.2005 17:48:33)
Lucie,
to u nás to máš tak, cukroví sice na oko bráním celým tělem a dělám zloujako, že do Štedrého dne se ho nikdo nesmí ani dotknout. Ale setjně se nejvíc cukroví sní právě před vánoci, ak určité množství během Štedrého dne a Božího hodu, trošku pak dětem zabalim na hory a zbytek obvykle zůstává v krabicích "do velikonoc" :-))) Takže o tom jak dlouho by se to to nebo ono mělo nechat uležet můžeme jen spekulovat :-))))
 Dzana 


Více než 10 druhů cukroví 

(7.12.2005 11:50:57)
U nás doma se dělalo asi tak 8 -10 druhů, ale postupem času se to posouvalo k 15ti a od loňska jich je asi 16 - 17, podle toho, jestli se dělá "salám".
Obdivuji každou, která se s takovým počtem dělá v malém množství (chci říct od každého druhu trochu). To bych dělat nechtěla. U nás to děláme tak, že 16 druhů je rozděleno do 3 rodin (moje matka, sestra a já). Udělá se toho "kotel" a rozdělí na 3 hromádky. Jednotlivé druhy si mezi sebou proházíme. Navíc, každá už jsme na něco odborník nebo máme určité nutné vybavení (matka např. vanilkové rohlíčky protlačuje strojkem, která žádná jiná nemáme). Vyhovuje nám to a myslím, že tento způsob zachováme i když se nám rodiny ještě více rozrostou.
Líbil se mi ještě další trik mojí známé. Z jednoho druhu těsta udělá tři na pohled i chuť úplně jiné druhy cukroví. Tak jsme začaly z pracen dělat dva druhy. Obě těsta plníme do formiček a z části vykrajujeme tlustší placičky, opatrně, aby se těsto netrhalo. Tmavé placičky mažu ledovou polevou (bíloprůhledná) a sypu barevným zdobením. Světlé pracnové placičky dělám "polomáčené" čokoládovou polevou. Navíc světlé pracny jsou kokosové, takže placičky jsou "chlupaté" - využívám toho. Vykrajuji různá zvířátka, kde je efekt "kokosových vyčnívajících chlupů" na parádu.
Začínáme péct perníčky na přelomu listopadu a prosince a pak pokračujeme dalším pečením. V horkovzdušné troubě to po dvou plechách najednou jde docela dobře. V životě se u nás do Vánoc nesnědl jediný kousek cukroví, jíst se začalo až na Štědrý den a na balkoně druhy s největším počtem kousků v pohodě vydržely až do konce února.
Mimochodem, já tedy na to cukroví celkem ani nemám chuť, samozřejmě, obvykle chuť přijde, když už cukroví není ... ale nevzdala bych se toho. Přeji všem příjemné pečení.
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Netýrejte duši pracující matky 

(7.12.2005 15:42:37)
Zkus přes krabici, ve který je máš, hodit navlhčenej hadr.
 Iva 
  • 

Re: Re: Netýrejte duši pracující matky 

(6.12.2005 11:13:53)
Nikdy jsem nepekla z másla a podle mínění ostatních máme dobré cukroví.
 Sugar+3 


Re: Re: Re: Netýrejte duši pracující matky 

(6.12.2005 21:57:21)
Ja mivala ve zvyku michat maslo s Herou pul na pul a nikdy k zadne nehode typu "sypane pracny" nedoslo a cukrovi nam vsem chutnalo, v praci mi ho kolegyne chvalily a rikaly si o recepty. Sypane pracny jsem mela jen jednou a to byla moje blbost, ze jsem je nevyklapela jeste teple, nechala je vychladnout a tak tuk, kterym byly formicky vymazane, ztuhl. Vymazavala jsem rozehratym 100% tukem - maslovackou.
Pouzivam minuly cas, protoze ted uz 3 roky ziju v USA a treba nesoleny margarin vhodny na peceni tu nedostanu, takze ted mi nezbyva nez peci z masla - v mem pripade z nouze ctnost.
(do kremu jsem ovsem vzdy pouzivala "ciste" maslo, to je snad jasne).
 Ivana Procházková 


Vánočka a vaječný koňak 

(6.12.2005 23:44:14)
To mě by se zase líbil týden, který má 8 dní :) Už několik let o tom sním.. A bylo by mi jedno, jestli je to pracovní den nebo ne.

Na článku mě pobavilo, že autorka považuje koupení vánočky za zbabělost. Tak to já jsem tedy zbabělec na n-tou, protože já bych nejradši nakoupila i to cukroví..
A taky mě zajímá, z čeho dělá autorka ten vaječný koňak. Z čerstvých žloutků jako za našich babiček? A co salmonela? Nebo máte někdo nějaký fígl?
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Vánočka a vaječný koňak 

(7.12.2005 1:06:46)
Autorka se přiznává, že je z rodiny, kde se nikdy nic v polotovarech nebo "hotového" nekupovalo, takže skutečně považuje koupení vánočky za něco, za co by se měla málem stydět :o)))).
Na svou "obhajobu" bych uvedla, že bydlím ve starém domě (1600 a něco), kde zdi měří metr a jsou z kamene. Do zavedení ústředního topení tu bylo velmi "syrovo" a i moje maminka, která nechápala, jak mohu mít s kynutým těstěm nějaké potíže tu asi 3x pohořela..... Těsto prostě nekynulo a nekynulo.
Pravda pár let už máme ústřední topení a kynuté těsto třeba na pizzu dělám jak když bičem mrská, ale před vánočkou mám pořád jakýsi "respekt" :o)))).
Jinak vaječný koňak dělám podle tohoto receptu. Ono je to s těmi vajíčky trochu problém. Je pravda, že nejvíce se salmonala "chytí" z vajec a drůbežího masa, ale není vyloučena ani z vepřového, rybího nebo třeba čokolády. Salmonely přežívají mráz (pouze se nemnoží), ale usmrtí je teplota nad 70° C po dobu cca 10 min, což si myslím je při šlehání žloutků splněno..... Pravda je, že tenhle "ajrkoňak" děláme už leta a nikdy nás nic nesklátilo.
Simča
PS - pro ostatní šeptám, že dělám doma i majonézu z celého vajíčka, které se přitom VŮBEC neokřeje. Asi jsem moc lehkomyslná, nevím. Pravda je, že to rodina ve zdraví přežívá....
 Ivana Procházková 


Re: Re: Vánočka a vaječný koňak 

(7.12.2005 1:22:05)
Cože? Když šlehám žloutky s kondenzovaným mlíkem (obojí z ledničky), tak se to tím šleháním zahřeje nad 70 st. C?
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Re: Vánočka a vaječný koňak 

(7.12.2005 10:09:15)
Ivule,
v tom receptu se přece píše, že žloutky s kondenzovaným mlékem šleháme ve vodní lázni. Tedy se opravdu zahřívají.
 Lucie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Vánočka a vaječný koňak 

(7.12.2005 10:37:26)
No jo, ale nepise se tam, ze se ta vodni lazen ma zahrivat :-)
Takze kdo je kuchynske technologie neznaly, vubec mu to nemusi dojit :-)
(Proc by tam jinak ta vodni lazen byla a proc se to ma potom nechat zchladnout, to ho taky napadnout nemusi, dokud nezacne podle receptu skutecne varit.)
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Vánočka a vaječný koňak 

(7.12.2005 12:26:10)
Té vodní lázně jsem si fakt nevšimla.. Nojo, pokročilá hodina :))
 Sugar+3 


Re: Re: Vánočka a vaječný koňak 

(7.12.2005 2:17:46)
Simco, Ivule, ono to s tou salmonelou nebude tak hrozne. Davam syrove zloutky do dortovych kremu (resp. do kremu na dunajske vlny - oblibeny moucnik meho manzela, takze se u nas pece pomerne casto) a odjakziva do naplni vanocniho cukrovi (babicciny dorticky, vosi hnizda...) - to delavala i moje babicka a salmonelu nase rodina taky nikdy nepoznala. Kdesi jsem cetla, ze nejvic salmonely se drzi na skorapce, takze davam pozor pri rozbijeni vejce.

Vanocku asi letos pect nebudu - spis mam zalusk na stolu, ale tu tady (Texas) prodavaji dovezenou z Nemecka, moc dobrou. Jsem ale rada, ze treba tu vanocku nebo knedliky jsem schopna "vyrobit" sama - tak nejak to beru jako soucast sveho dedictvi po babicce...
 Lucie 
  • 

Re: Re: Re: Vánočka a vaječný koňak 

(7.12.2005 9:27:39)
Babicky davaly klidne syrova vajicka do vseho a nic jim z toho nebylo. Zato si davaly pozor, aby nepouzivaly syrova vejce kachni, protoze ta byla rizikova uz davno. Slepice mivaly sice salmonely vzdycky, ale nevadilo to, protoze nepronikaly na vajicka. Ale pomerne nedavno (myslim tak v 80. letech) se rozsiril novy kmen salmonel, ktere jsou schopne proniknout skrz stenu vajecniku a vejcovodu a kolonizovat povrch vejce. To je duvod, proc dnes jsou syrova vajicka rizikova a drive nebyla - nejsme uzkostlivejsi, nase babicky nebyly hazarderky, zmenily se ty vajicka.

Jinak je pravda, ze salmonely jsou hlavne na povrchu skorapky, takze bychom si spravne meli umyt ruce, kdyz uklizime vajicka do lednicky. Me by to tedy nenapadlo. Vajicka se maji taky omyt, ale az tesne pred rozbitim, jinak by se z nich smyla ochranna vrstvicka a rychleji by se kazila.
 Monika 
  • 

Re: Re: Re: Re: Vánočka a vaječný koňak 

(7.12.2005 10:43:47)
Nevím proč, ale žiji v přesvědčení, že kupovaná vejce jsou kontrolována, či nějak jinak jsou tam ty salmonely zneškodněny. A tak si dávám bacha jen u domácích vajec.
Dcera i manžel milují syrové vejce zbylé po obalování sýra a i já si ty prsty občas olíznu a zatím jsme salmonelu nedostali.
 Gliss & 12/05+11/07+08/09 


Re: Re: Vánočka - jak na ni vyzrát... 

(11.12.2005 0:54:06)
Simčo, nepatřím rozhodně k extra kuchařkám a pekařkám, ale poté, co jsem před dvěma lety byla poprvé donucená upéct vánočku bez pomoci mojí mamky, a povedla se na výbornou, přestala jsem se před touto "vánoční královnou" klanět... Je pravda, že už po léta se v naší rodině peče vánočka v kameninové formě, takže odpadá pletení, nicméně na její chuti to neubere ani "ň" a troufám si tvrdit, že kdo ochutnal, nechtěl jinou... Už si ji v pohodě troufne upéct i můj manžel - a to je co říct!! ;o))

Fígl je v tom, že droždí se musí dát nakynout do vlažného mléka, kam přidáme trochu cukru - kyne např. na topení nebo na vychládající plotýnce el. sporáku, klidně i ve vlažné troubě nebo na teplých dvířkách od trouby...
Droždí nesmí být z ledničky, nutná je pokojová teplota. Pokud se toto dodrží a nakynutý základ se vmíchá do zbytku těsta, není možný, aby vánočka nenaskočila. A že jsem jí před těma dvěma lety k naskočení moc času nedala - potřebovala jsem ji mít rychle hotovou, abychom ji mohli ještě vlažnou sníst předvánoční návštěvě u přátel... ;o))


 radka 
  • 

Re: Vánočka a vaječný koňak 

(7.12.2005 13:14:32)
vajecnak - 4 zloutky, 1 Salko, 1/4-1/2 l rumu - vse rozmixovat a nalit do lahve a uchovat v lednicce - tento konak nam vydrzi v pohode i mesic, rum "konzervuje" - jenze mi ho stejne vypijem driv...
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

pečící papír 

(6.12.2005 14:56:26)
Mám jedno doporučení - používat papír na pečení. Výhody:
- nemusí se mastit plech
- nemusí se mýt plech, stačí vyhodit použitý papír
- když se něco připálí, nemusí se to z plechu pracně seškrabovat
- když z pečiva vyteče marmeláda nebo jiná náplň, papír se vyhodí, položí nový a nemusí se plech pracně mýt.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Ještě k tématu :o), ale nejen k němu. 

(6.12.2005 16:49:44)
Moc děkuji za vaše reakce, kdybych to uměla, klidně bych tady někde - nebo do našeho albíka - dala tu moji excelovou tabulku ke stažení, aby si ji každý stáhl a jen si ji případně upravil pro své potřeby. Nejsem ale bohužel tak technicky zdatná. Ovšem pokud mi písne někdo na emila, tak mu naši letošní tabulku klidně pošlu :o))).
Jinak my dříve děláme jen perníky - ty pečeme z několika dávek, protože to holky nosí na různé akce ve škole a ve sboru. A letos jsem se zavázala naší Áje do školy udělat 6 perníkových chaloupek, aby v pracovním vyučování ty chaloupky ve skupinách zdobili.....
Jinak musím Markétě poděkovat za doporučení pečícího papíru - je fakt bezvadný a k jejímu doporučení se mohu jen připojit....
A hlavně - každý si musí vybrat, co je pro něho to nejdůležitější v předvánočním čase. Někdo bude péci 15 druhů, jiný bude navštěvovat kostel, třetí si naleští domácnost a čtvrtá rodina bude chodit na koncerty.... Každému udělá radost a pohodu něco jiného - a nikdo nemá právo soudit, že ten "jiný způsob" je horší, než ten náš... Takže hlavně si prosím k vánocům nadělme všichni spoustu tolerance.
Simča
 Zdenka 
  • 

Re: Ještě k tématu :o), ale nejen k němu. 

(7.12.2005 10:55:20)
Dekuji za nabidku. Rada prijmu tabulku s rozpisem cukrovi. Moje adresa tetak@centrum.cz. Preju krasne peceni. Zdenka
 helena 
  • 

Re: Ještě k tématu :o), ale nejen k němu. 

(9.12.2005 13:52:16)
Také prosím o zaslaní rozpisu. Díky a hezký advent. Helena
hema63@seznam.cz
 Kopretin@ 


Prosím,prosím taky o rospis 

(10.12.2005 15:42:12)
Mnohokrát děkuji!!!!
patkova.sarka@seznam.cz
 Kopretin@ 


Prosím,prosím taky o rozpis 

(10.12.2005 15:44:38)
Mnohokrát děkuji...
patkova.sarka@seznam.cz
 Katka G. 
  • 

Re: Ještě k tématu :o), ale nejen k němu. 

(11.12.2005 18:24:59)
Já bych taky velice ráda uvítala zaslání rozpisu na cukroví. Díky předem a přeju všem málo nehod při pečení. katerina.gieslova@seznam.cz
 Lucie Podařilová 


Tak to je nestíhačka 

(11.12.2005 13:27:26)
Milé dámy, bez mučení se přiznám,že toto je na mně opravdu příliš. Asi máš dost času. Já ho s mojí malou (15měs.) zatím postrádám. Letos nepeču cukroví vůbec, ale vánočku umím dobrou a i jablečný závin udělám. Myslím, že to bude stačit. Hezké vánoce.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Tak to je nestíhačka 

(11.12.2005 22:10:23)
Tak já i přes to, že se obávám, že některé maminky na MD naštvu musím napsat, že nikdy jsem asi v dospělosti neměla tolik času, jako v té době, kdy starší dcera měla 15 měsíců a já byla na MD!!!! Je narozená v březnu, takže to bylo v létě. Denně jsme byly 4 až 5 hodin venku, já byla opálená, zahrada vyplevelená. Denně jsem vařila, protože malá už mohla většinu věcí jíst, plíny už jsme neprali (do roku denně na sporáku na uhlí, protože pračku jsme neměli :-( ).
Když byla takto stará ta menší, tak to bylo horší - měla jsem firmu, v obchodě jsem byla (i s ní !!!) denně 8:30 - 12:00 a 13:00 - 17:00. A když píši denně, tak v předvánoční době to bylo prostě denně - protože byly bronzový, stříbrný a zlatý víkend. A i tak jsem pekla. Starší dseru to bavilo, tak jsem ji o to přece nemohla ošidit.....
Je to jen o organizaci času a o proirotách - naklizeno jsme prostě neměli. Takže ano, s 15-ti měsíčním dítkem toho lze udělat opravdu moho.
Simča
 Julča 
  • 

Re: Re: Tak to je nestíhačka 

(12.12.2005 7:29:19)
Simono,
dávám ti za pravdu. Já nechápu, jak se tady pořád dramatizuje MD. Mám dítě a co? To jako skončil celý ostatní svět? Tady jsou všichni unavení, hotoví a strašně vytížení. Dá se to normálně zvládnout, nezlobte s ena mě, ale vždyt máme na práci jen dítě a domácnost. Když se to zorganizuje, nevyspává se, tak to jde. přijde mi, jak když se některé matky chtějí nutně glorifikovat za to, že roděj. A? chlap zase vydělává.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Tak to je nestíhačka 

(12.12.2005 8:52:20)
Ahoj Julco!

Budme prece trochu tolerantni, ne?

Neznamena prece, ze kdyz ty vsechno stihas a mas dite takove, jake mas, tak to tak maji i ostatni.

Ja jsem treba taky jeste s dcerou doma a vsechno zvladam bez sebemensich problemu a je to z casti i diky organizovani casu a systematicnosti, ale hlavne diky tomu, ze Klarka je milionova, umi si hrat sama, bavi ji mi pomahat a tak. Nemam s ni zadne starosti. Ale stejne jako kazde dite je jine, tak i kazda z nas je jina a nekdo to proste zvlada a nekdo ne, i kdyz by moc rad...

Je to tak, ne? :-)
 Tara 
  • 

Re: Re: Re: Tak to je nestíhačka 

(12.12.2005 10:50:00)
Kdyz ma zena na materske dovolene na starosti opravdu jen domacnost a dite, nevyspava, nevykecava s kamaradkama, nepokousi se vyrazet po vecerech do kina nebo do spolecnosti, nesnazi se vecpat do sveho programu nejake cviceni, necte si, nebrouzda po internetu, nezdrzuje se vselijakymi konicky, nezmatkuje s tim, ze by se pokousela udrzet si kvalifikaci a kontakt s profesi, nedejboze aby blbla s takovymi vecmi jako je studium nebo rozsirovani vzdelani, nebere zadne zbytecne nabidky privydelku ani neplacene prace, nemota se do verejnych veci, do kterych ji nic neni, neplanuje pro rodinu zadne vystredni veci jako vylety a kulturni akce, dite taky neobtezuje nejakymi krouzky a vubec se nerozptyluje cimkoliv jinym, tak to opravdu zvlada snadno.

Nechapu, z ceho pak takova zena bere uspokojeni, ale to neni moje starost, treba ji uspokojuje denne umyte nadobi.
Jenom nevim, o cem si pak vecer takova zena, ktera se cely den jen stara o domacnost, povida s muzem, ktery cely den jen vydelava penize.

Hodna maminka venuje svemu diteti tolik casu, kolik dokaze. Ale domacnosti venuje rozumna zena minimalni mozne mnozstvi casu. Zadrhel pri materske dovolene je, ze to minimum najednou vyleze na mnoho hodin denne a to je to, co vetsinu zen na materske trapi.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Tak to je nestíhačka 

(12.12.2005 13:22:49)
Julčo, jenže už i tady jsem mnohokrát četla o tom, jak některá miminka jsou náročná, celé hodiny skoro nepřetržitě pláčí, mají přehozený rytmus a podobné libůstky. Mně stačilo "jen" nemít dost mléka - kojení pro mě znamenalo půl hodiny + půl hodiny odstříkávat a dokrmit, pak bylo nutné tak asi čtyřikrát až pětkrát robě během další půlhodiny přebalit, v době bdění si stále žádalo mou přítomnost - brečelo, když jsem nebyla s ním, mezitím nachystat jídlo pro sebe, prát plínky a dokonce i ostatní prádlo, věšet, poklízet, chodit na procházky... Kojení každé tři hodiny, spánku čtyři až pět hodin, pro člověka potřebujícího k normálnímu fungování aspoň sedm to znamená za pár dní chodit jako zombie... To není žádná glorifikace. To je prostě o tom, že někdo má dítě hodnější a méně pracné, a jiný má dítě pracnější, nespokojenější anebo jánevímjaké ještě - a že i my lidé jsme každý jiný, někdo zvládá obrovské tempo života s miminem a v nevyspání levou zadní, a jinému to dělá dost potíže...
Nezlob se na mě, ale to, že Ty to náhodou zvládáš v pohodě, ještě neznamená, že ostatní musejí nutně být taky v pohodě. - Připomínáš mi moji matku, ta má taky pocit, že když ona si myslí A, že to A si musí nutně myslet celé zbývající lidsto.
M.
 Kate 
  • 

Re: Re: Tak to je nestíhačka 

(15.12.2005 1:04:53)
Simco,
není dítě jako dítě. S některým miminem se dá dělat všechno, s jiným vůbec nic a nikomu to nevysvětlíte. Zvlášť maminky chlapečků o tom ví své.
Hezké pečení.
 Marti+Maty+Niki+Teri+Vojta 


Systémy 

(16.12.2005 22:15:51)
Jojo, systémy mi taky vyhovujou, jsem sice "jen" na mateřské dovolené, ale času mám výrazně míň než když jsem byla ve dvou zaměstnáních zároveň :-)

Zvlášť, když byl Matýsek malý a na každý výlet či dovolenou jsme potřebovali milion a jednu věc, jsem si vytvořila několik typových seznamů, co s sebou. Např. "Víkend na chatě - jaro", "Týden na horách", "Víkend u rodičů", "Jednodenní výlet" apod.

Nejen že mi to usnadnilo práci při balení a nemusela jsem na místě dokupovat tu plenky, tu Sunárek, ale dokonce podle mého seznamu mohl zabalit i manžel! :-)

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.