| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Proč je u nás tolik dětí v ústavech?

 Příspěvky 110 z 94 [Dalších 84 >>]
Ronja
  • 
21.2.2011 21:36:20
A já bych malýho Cikánka brala hned!
Ronja
  • 
21.2.2011 20:09:51
V zásadě souhlasím, ale já jsem čekala článek ještě extréměji hájící ŮP.
alda
11.3.2010 23:01:15
http://www.obcinst.cz/cs/Prirozena-rodina-Manifest-c1238/
8.1.2009 11:32:04
plně s Vámi souhlasím. My máme v pěstounsképéči dva kluky sourozence.Filípek byl třikrát do dětského domova vrácem samotnou matkoua pak teprve byla nařízena ústavní výchova. Asi po půl roce jsme ho dostali domů. Po roce pobytu u nás jsme chtěli ještě jedno dítě aby nebyl sám. Najednou nám volali ,že má bratříčka. Takže jsme opět podsoupili veškerá prověření a jeli jsme si pro tehdy 10měsíčního Honzíka. Ale co do dnes nechápu ,to je to pročHonzíka tak dlouho drželi v dětskén domově ,když matka neměla podmínky aby si ho vzala a nechala ho hned po narození v domově. Matka za ním byla pouze jednou a to jen pro to ,že mu změnila příjmení /dostal po otci/ a od té doby nic. Kdyby tyto děti dali do rodin dříve bylo by pro ně líp,ale i pro tu rodinu co si je bere.Vloni v březnu jsme zažádali o další děti/holky/.Zase jsme podstupovali veškeré prověření a od té doby jen čekáme a nic se neděje - prý děti nejsou.V prosinci jsem se dozvěděla o dvou holčičkách ,které nechce vlastní matka a babička je ještě dosti mladá a má svoje mimino tak je také nechce. Hned jsem volala na krajský úřad a tam mě řekli,že se bude s kodinou pracovat i když sní pracují již dlouho a nic. Takže holčičky jsou umístněny do domova. Je to velká škoda mohli už vyrůstat v rodině ,která je chce a dá jim vše co může. Ale teď musí čekat co bude dál. Čím dříve jdou děti do rodiny tak lépe pro ně. Náš příklad je názorný. Kluků matka pravděpodobně užívala drogi atd.,teď kluci mají všelijaké zdrvotní problémi -astma,operace uší,problémy ze střevama a mladší je ve svých 3,5letech opožen.Starší děti se těžko umísťují,protože už mají svoje všelijaké zkušenosti.: Žadatelů je opravdu dosti jen kdyby ta slavná legistlativa byla víc ohlednější jak pro děti tak pro jejich budoucí rodiče - nebo snad mají strach o práci?!
Přeji Vám ať je vás brzo víc a čekání není tak dlouhé:
  • 
14.12.2007 9:20:01
Plno řečí, spousta moudrých rad, hra na city.Pravda však bude úplně jinde a jak je to v Čechách typické - v penězích. Najednou jsou tu kvanta chytrých psychologů, jsou strašně důležití a to na kdejakou blbost. Nechci znevažovat jejich práci, ale je to i tak trochu módní vlna.Dříve jsme si museli řešit spoustu věcí sami a tak jsme byli i připravováni pro život. Dnes se spoléhá na odborníky - oni to stejně za nás nevyřeší.Někdy je to spíše naopak. Proto je také plno dětí v ústavech. Ten, kdo absolvoval jejich přiblblé testy, školení ap. povinné přednášky jistě ví o čem píši. Je to hra na nervy těch, kteří si chtějí dítě osvojit a představa opakování těchto,často trapných zpovědí musí jen odradit od dalších pokusů.Protože je to povinné, mají stálý přísun klientů = stálý příjem. Chtějí dítě, ať platí.To, že škodí dětem? To přeci není pravda, oni to myslí dobře. Jednou o těchto trapných "vyšetřeních" hovořil Petr Novotný a vím o čem hovořil, protože to byl jen zlomek toho co musel absolvovat ob a jeho žena. Přitom už měli doma děti! Podle mého je to z větší části uměle vytvářený stav. Proto se běžte podívat do ledničky, jestli Vám náhodou nechybí jogurt, který jste zapomněla koupit,nebo ovoce. Pokud máte vlastní děti, buďte v klidu - nic se neděje. Pokud nemůžete děti mít a zažádala jste, tak se připravte na opakované, trapné kontroly.Pak jim ovšem nezbývá čas na sociálně slabé, opravdu potřebující pomoc. Tam většinou ta lednička není, tam je bída a špína = špinavá práce.
RadekL
  • 
31.1.2007 13:32:10
Když se běžný člověk dozví, že by děti místo do ústavů mohly chodit do rodin, má z toho radost. Upozorňuji proto na několik rizik:
To, co se u nás provozuje jako pěstounská péče, fakticky pěstounskou péčí není. Jde o určitou omezenou formu adopce. Ten název je ovšem důležitý, protože díky němu se do této (fakticky adopční) péče může dostat i dítě, které by z právních důvodů do adopce nemohlo a muselo by zůstat celý život v ústavu. Mám za to, že tuto právní kličku vymysleli čeští psychologové v čele s panem Matějčkem, protože šlo o jedinou možnost, jak celou řadu dětí vysekat z dětských domovů.
Nevím přesně, odkud vychází tlak na práva rodičů - snad je to z Evropské unie. Podle těchto práv je nemožné osvojit dítě, jestliže rodič projevuje nějaký zájem (občas návštěva, balíček, pohlednice). Ovšem náš koncept pěstounské péče tato práva zásadně porušuje. Zrušit pěstounskou péči by bylo velmi nepopulární, a tak se domnívám, že se politici pokoušejí nenápadně zlikvidovat to, co nám po panu Matějčkovi a jeho kolezích zbylo.
Vím, že stále opakuji "domnívám se" a "mám za to", ale nezbyl mi zatím čas hledat důkazy. Pozoruji určité příznaky. Jsou to tyto jevy:
1) Zvyšují se nároky na pěstouny (plánuje se např. povinné pedagogické vzdělání, zvláštní kurzy apod.)
2) Je stanoveno, o kolik dětí maximálně smí rodina pečovat.
3) Stále vehementněji se prosazuje ona krátkodobá pěstounská péče.
Já osobně vůbec nejsem proti tomu, aby děti místo do ústavů šly do rodin. Pokládám to ale za zastírací manévr, jak postupně vyřadit onu dlouhodobou pěst. péči a vrátit děti tam, kam podle právního pojetí EU patří - to jest do dětských domovů, kde si je jejich biologičtí rodiče později najdou, aby je mohli používat k páchání trestné činnosti apod.
Na závěr ještě jedna poznámka: Rodina, kde se po roce střídají děti, není normální rodinou. Jde o silně traumatizované společenství, které se spíše blíží jakési léčebné komunitě. Určitě je o 200% lepší než dětský domov, ale o rodinnou péči v pravém slova smyslu se nejedná.
eva, vdaná, bezdětná
  • 
22.10.2006 14:34:43
Ahoj Rebeko,

s Tvým názorem úplně souhlasím, jsem taky lajk, ale myslím, že u nás legislativa absolutně nenahrává možnosti, dát šanci těmto dětem prožít dětství s milující rodinou. Myslím, že dětsví je stádium živouta, které neuvěřitelným stylem poznamená každého člověka, a pokud dítě zažívá opakované věci, které neumí a nedokáže vyřešit nebo vyrůstá v nenormální prostředí ústavů (neříkám, že je to nějaká hrůza, ale rozhodně člověka pro život asi moc nepřipraví) asi si ponese do života handicap, který se s nim může táhnout až do smrti. Nehledě na to, že samozřejmě nedostane šanci vyniknout v něčem, v čem je jedinečný a dobrý, protože myslím, že jsou tyto zařízení rády, když jakž takž vyjdou.

Mám kamarádku ve Španělsku a ta říká, že tam děti ve státních zařízeních vůbec nejsou. Jakmile jsou odebrány rodičům a soud rozhodne, že rodič nebo rodina, není schopná zajistit jeho potřeby, jde okamžitě k pěstounům. Já sama bych moc ráda dala takovouhle šanci nějakému dítěti, ale nevím jestli bych dokázala být tak silná a pak odrazují mě takové zkazky, jako, že když si pěstoun a dítě máš u sebe, tak biologičtí rodiče Tě můžou klidně otravovat i doma a vpodstatě je to beztrestné. Myslím, že naše zákony jsou neuvěřitelně děravé a pokud se to nezmění tady, asi nebudou mít ty děti dál šanci žít normální život. Obdivuji páry, které přes to všechno to risknou a doufají, že to všechno bude vpořádku. Nevím proč se nazývá slovem rodič někdo, kdo naprosto o to dítě nemá zájem. Přijde mi to hodně nefér vůči těm dětem.

Zdravím Eva
  • 
18.6.2006 1:38:50
Jsem pro.
Hanka
  • 
5.12.2005 10:35:04
Možná, že by to bylo trochu divný, ale nejen, že by děti ubyli v ústavech, ale měli by svou rodinu, která je vychovává. A to přece jde, aby to dítě mělo skvělou rodinu :)
Judita, dcera 18, syn 13
  • 
18.10.2005 12:11:20
Proč si nemůže osamělý člověk adoptovat dítě (povětšinou tedy asi žena by měla zájem) a ve vesničkách SOS je podmínka, aby se "starala" sama žena bez partnera. Má to jako zaměstnání, pobírá příspěvky od státu, ani se to nedá nazvat příspěvky, prostě je placená státem a nahrazuje údajně rodinnou péči. Dítek má několik...a dotyčná snad ani nemusí být nějak extra pedagogicky zdatná a emočně vyzrálá, ale to je jen můj názor. Z doslechu jsem slyšela o jednom odstrašujícím případu, kdy takováto "matka" byla víc než strohá a málo vřelá, prostě chladná.
 Příspěvky 110 z 94 [Dalších 84 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.