| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě ve městě

 Příspěvky 110 z 68 [Dalších 58 >>]
mamin
24.10.2008 1:25:44
Jistě máte pravdu, a proto také vše je tak, jak je. Právě díky této "standardní" volbě. Jiná města v ČR a jinde po světě (krom Pekingu- tomu se Praha asi snaží přiblížit) mají odližnou prioritu. Ale z Prahy konkrétně se opravdu stává svět kanceláří a obchodů. Ale také spousty kultury. Nemyslím takové té kolem nákupních center a multikin. Ale té kulturní kultury, motoristům nedostupné. Poněvadž jejich volba jim nese- měkký zadek z čekání ve frontách, hodiny tudíž v posilovnách, vybírání si míst, kam se můžou dostat, tudíž kultura kolem nákupních center, předem plánované vlastně veškerá setkání, neboť automobil je také jistá nesvoboda, více konzumu potravin při větších nákupech tzv. do zásoby, ve výsledku ztráta městského života z té lepší stránky, ale ponechání pouze toho "využívání" města.
Mě osobně na MHD uráží drahota (se srovnáním automobilu), než sprostota.
Na byciklu radím jezdit zásadně po chodníku. A to z již zcela pochopitelného důvodu- bycikl nemá nárazník! Potom je to vcelku pohodlné, naučené trasy i rychlé, a že je Praha kopcovatá je blbost. Snad pro úplná sádla.
Takže po shrnutí se přikláním k názoru- každý má volbu a nejlepší je si VYBOJOVAT svůj životní prostor.
~j~~j~
Adriana
  • 
1.2.2005 12:11:07
Katapult, ne Olympic! Ale je to vlastne fuk :)
28.1.2005 17:15:50
Mozna Vas bude zajimat reakce jednoho z odborniku - MUZU na tuto besedu, vyjimam z jeho dopisu:

... Ta doprava zaslaná okolo poledne je docela roztomilá. Smím ji hodit na web SOS Praha?
Jinak - vyjel jsem si ji a z té debaty je vidět jedno - s jakou absolutní platností diskutérky kladou své vlastní názory přes ty druhé. Chovaly se jak chlapi. Přitom skutečnost jde v tomto případě někde středem a je řešitelná, samozřejmě, kdyby veřejná správa překročila vlastní stín a začala vnímat dopravu jako multimodální věc a tak, aby byla uživatelsky přátelská a šla za klientem.
Díky Zd. Meisner
  • 
27.1.2005 17:13:54
Milé maminky,
po přečtení příspěvků mi to nedá, abych nenapsala ještě jeden komentář.

Clánek měl být přesně o tom, co říká upoutávka na hlavní straně Rodina.cz. Naše města projektují zdraví dospělí muži, zohledňují tedy většinou potřeby zdravých dospělých mužů. Nemyslí příliš na kočárky, zdravotně postižené, malé děti. Není to jejich zlý úmysl, prostě nemají tu zkušenost.

Jak je vidět, většina maminek to bere jako prostý fakt, který nejde změnit. Ale ono to MUŽE být lepší!!
Šlo mi o to, že máme právo požadovat, aby Praha byla město také pro cyklisty, pro maminky s kočárky, pro malé děti. Píši "také" - to nevylučuje přítomnost automobilů na našich silnicích.
V některých západních městech také velká část lidí vlastní auto, a přitom ta města vypadají úplně jinak než Praha. Proč asi?

Zlobit se na řidiče automobilů je nesmysl. Jezdí autem, protože v současném uspořádání města je to nejjednodušší a pro řadu lidí dokonce JEDINÝ možný dopravní prostředek. Místo toho doporučuju silně a konkrétně volat po stavění bezbariéroých cest, po bezbariérové MHD, po ztišení provozu v některých lokalitách.
Počet lidí volajících po změně je stále víc.
MJ
  • 
26.1.2005 8:43:04
Monty, jak sama vidis, je to proste tema, na ktere neni jednoznacna odpoved, docetla jsem si prispevky ostatnich a je to tak pul na pul... :) Nejlepsi bude, kdyz to nechame tak jak to je.... ti, kteri MHD miluji, necht jezdi o 106 a ti co ji nemohou ani "citit" :), at jezdi auty. Ver, ze i kdyby vsichni co chodi na tyto stranky nechali auto doma, tak si toho na ulici ani nevsimnes (aut by zas tak znatelne neubylo). PS: Tobe opravdu nevadi, kdyz vedle tebe stoji nekdo spinavej a smradlavej? Ja si nemyslim, ze bych byla nejak zvlast precitlivela, ale co je moc to je moc.... :( 2, S temi parfemy mas pravdu, nemyslela jsem to tak, ze by se mel nekdo zlejt parfemem od hlavy az k pate, ale v ramci hygieny ... Jen takovy maly priklad: mam kamaradku, ktera ma 5ti leteho syna. Asi pred rokem (byly mu 4) jsme se zacaly hodne stykat, chodila jsem k nim casto na navstevy. Vzdycky kdyz jsem prisla, tak malej okamzite ke me bezel a ocuchaval me a rikal:teto ty krasne vonis.... To potesim, ne? Teda aspon me jo, protoze by mi to rozhodne nerekl, kdybych prisla v propocenym tricku ...
  • 
26.1.2005 2:29:02
Lidé se odpradávna při výstavbě svých sídlišť řídili nejen rozumem, ale i citem. Bohužel od určité doby je vše podřízeno účelu a cit jde stranou, vše podřízeno krátkodobým cílům bez ohledu na vliv na ostatní lidi,přírodu, budoucnost. Připadá mi to, jako by se kamsi vytratila ta "ženská" část pohledu na věc, jede se jen pro efektivitu, výrobu, pro zisk...plánuje se bez ohledu na krajinu, její možnosti,její řeč - to velmi souvisí s dětmi - pryč je souznění s okolím,je pravda, že mnohým lidem to ani nechybí, viz jisté příspěvky v úvodu diskuse. Staví se vysoké domy, které stíní, jsou nepohodlné k životu (výtahy, není přímá vazba na zahrádku), chybí smysluplně udržovaný společný prostor tím, jak se vytrácejí přirozené sousedské vazby (i tím, že není pro ně prostor). O duchovní otázce nemluvě (nemyslím tím jen kostely, i když jsou takovým kulturním vykřičníkem z dob, kdy se ještě lidé zamýšleli nad věcmi...ale je to i otázka té duše krajiny - pro někoho opět prázdý pojem - a kultury všeobecně. Mizí odpovědnost obecně - otázka všudypřítomných psích výkalů, myslím, že ve středověku s těmi prasaty v ulicích to bývalo přijatelnější.
Přitom lidé instinktivně vyhledávají ta poslední místa s poetikou a romantikou - aby je opět znesvětili a znehodnotili (napři. nápor aut do hor, v Jeseníkách teď ukrajují horské louky aby rozšířili komunikace, na jiných staví hřiště - opět řev, odpadky,...na Silvestra plaší zvěř petardami a l. ledna ty horské louky lépe nevidět...).
Začalo to asi industrializací, hodně tomu napomohl socialismus (příšernou architekturou i výchovou k bezduché stádovosti, vše pro výrobu, zamlčována ekologická zvěrstva), pokračuje to komercializací a honbou za kariérou a majetkem.
Žiji ve městě, které je k životu příšerné, a tak mi nezbývá než využívat denně auta, aby děti nedýchaly výfukové zplodiny při nijak poetické cestě do školy (bez zeleně, dlouhé nudné třídy a očurané rohy, sporadické šeré trávníky zpestřené odpadky, kolem vysokých zdí a psích hovínek a přes mnoho dopravních tepen - divme se drogám a znechucení mládeže) a taky k únikům, bez kterých by člověk žil ve stupňující se depresi. Přizpůsobení, únik - cesta přežití, možnost nápravy? snažíme se, ale v nedohlednu, podívejme se jen jak je těžké začít se o tom bavit.
Ano, lze žít kultivovaněji. Napřed je třeba ale kultivovat člověka. Prasátku připadá jeho chlívek útulný a k životu vyhovující a nějakou nutnost změny mu nevysvětlíte.
25.1.2005 17:08:30
MJ, na Žižkově jsem pár let bydlela... zážitek s bezdomovcem v tramvaji mám jeden. Spíš vtipnej. Mě nějak nevadí, že je někdo špinavej. Já nesoudím lidi podle toho, čím jsou navoněný nebo co mají na sobě. Krom toho ty voňavky některým lidem taky smrdí - mě třeba docela dost. :o) A co se smradu týče, v létě v tý MHD smrdí potem všichni, akorát že pot není zdaleka tak karcinogenní jako výfukový plyny.
Jo - a taky existuje metro nebo autobus, když do tramvaje nikdy. :o)

MJ
  • 
25.1.2005 15:25:38
Monty, tak to si zkus jet kazdy rano (a hlavne VECER!!!) ze zastavky Olsanska do zastavky Karlovo namesti pres Hl. nadrazi... to si uzijes bezdomovcu a smradu az az.... Nemyslim to nijak zle, ale do tramvaje me uz nikdo nedostane... proste auto to jisti... at si rikaji "pseudo-zeleni" co chteji (o smogu atd.) Jsem sobec a v tomto pripade se za to rozhodne nestydim...

PS: Zila jsem nekolik let v cizine a muzu dat za pravdu mym anglickym pratelum zijicim v Praze, ze Cesi smrdi... (ted nemluvim o bezdomovcich, ti asi smrdi vsude na svete)... zrovna mam zazitek dva dny stary. Prisel mi do kancelare pojistovak Ceske pojistovny (tzn. kravaťák) - u takovych lidi predpokladam, ze hygienicke navyky vcetne pouzivani ruznych deodorantů a parfemu jsou na dennim poradku. Nedokazu si vysvetlit, proc byl tak citit :( Jeste pul hodiny jsem vetrala, i kdyz venku bylo na nule.
25.1.2005 8:49:02
Jeden postřeh z naší (městské) zahrádky: U zdi nám roste pár bezů, protože mám na jejich pyl alergii, chtěl jsem je vyřezat, ale pak mi napadlo, že je to poslední zeleň, na které mohou naše a sousedovic děti projevovat svou opičí přirozenost, lézt po těchto keřích, lámat je, řezat a jinak ,zkrášlovat", aniž bychom my dospělí z toho nutně museli dostat infarkt. Bezový koutek má u dětí velký úspěch a bouchnout se o bezovou větev nemá takové následky, jako např. pád na železnou prolézačku. Jsme prostě z opic a šťastní jsou rodiče, kteři to u svých dětí pochopí. Na chatě jsem zase dětem nechal náletovou vrbu, které nechávám boční větve stupňovitě jako na točitém schodišti - opět velký úspěch a ani tu nevadí, když děti nějakou větev zlomí. Takže nezapomínejme ani na tuhletu důležitou funkci zeleně, že by také měla sloužit dětem na hraní.
Rosie
  • 
24.1.2005 21:54:04
Tak v tom pripade bud bydlite v byte s regulovanym najemnym a to tedy neni spatny, co by za to dala spousta jinych lidi, ze jo. Nebo s neregulovanym najemnym a to by potom asi stalo za to zauvazovat nad stehovanim se nekam mimo centrum Prahy a to ze dvou duvodu: je mozne vybrat cistejsi ctvrt a nikde jinde nebude najem tak velky jako v centru Prahy. Takze kde je problem?
 Příspěvky 110 z 68 [Dalších 58 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.