| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak jsem rodila já

 Příspěvky 110 z 47 [Dalších 37 >>]
Helena Z
  • 
20.2.2010 0:04:31
Milá Kateřino, Tvůj zážitek je opravdu hrozný. Jsem za Tebe ráda, že vše dopadlo dobře a máš u Sebe svoje miminko.
Já jsem poprvé rodila před dvěma roky a dopadlo to špatně. Těhotenství jsem prožívala celkem normálně. Na miminko jsme se s manželem moc těšili. Ke konci mi začalo být dost špatně, ovšem nikdo to nebral v úvahu. Jednalo se o histerii a strach z porodu. Fajn, říkala jsme si. Tolik žen rosilo přede mnou, zvládnu to také. Můj gynekolog mi říkal, že hlavička je vysoko, ale že do porodu to bude dobré. Miminko bylo veliké po manželovi, nemělo dostatek místa a nemohlo v bříšku dýchat. Po namáhavém porodu přišel na svět náš chlapeček a já jsem si oddechla. Jak začal plakat, začala jsme také. Radostí a úlevou. Byla jsme s manželem šťastní a pyšní. Asi za půl hodiny nám přišla paní doktorka říct, že s miminkem je to velice vážné a musí jej odvézt do Fakultní nemocnice na JIP. Nechápali jsme, co se stalo. Chlapečka jsem ciděla jen chvilku a pak mě odvezli na pokoj. Celou noc jsem na pokoji sama přemýšlela, co se stalo, co jsem zanedbala. Druhý den mě propustili domů, abych mohla jezdit za miminkem.
Chlapeček při převozu chytil nějakou infekci asituace byla ještě horší. Celý měsíc byl jako na houpačce, jednou to bylo dobré, pak zase horší. Jezdili jsme s manželem za ním a utěšovali se, jak si ho odvezeme. Vše bylo nakoupené pro miminko. Každý den jsme volali do nemocnice s hrůzou, co nám řeknou. Poslední návštěva se nám komplikovala, byli jsme rádi, že nám vyšla, protože druhý den nám miminko umřelo. Na celou řadu infekcí. Jeho tělíčko bylo tak vyčerpané, že to nezvládlo. Hrozně to bolelo. Byla jsme proto ráda, že jsem semohla vrátit do práce. Gynekolog mi řekl, že se to stává a nejlepší bude, co nejdřív otěhotnět znovu. Jenže vysvětlete, ženě, která chce právě to dítě, které právě ztratila, aby chtěla hned jiné.
Podle lékařů navíc nikdo nepochybil. Nikdo nevěděl, co se mohlo stát. V tom smekám před panem doktorem, který Tě rodil, že přiznal, že se tak stalo.
Brzy jsem otěhotněla znovu a dnes už máme druhé děťátko. Celé těhotenství jsem se hrozně bála. A hlavně porodu. Zejména proto, že termín porodu vycházel úplně stejně jako loni. Pořád jsem přemýšlela, jak a kde rodit. Lékař mi říkal, že když to šlo po prvé normálně, půjde to znovu. Ale hlodal ve mě červík pochybností. Ke konci těhotenství jsme nastoupila do porodnice normální prohlídky. Zvolila jsem si takouvou, kde je novorozenecká JIP. Pro jistotu, kdyby se něco stalo. Prohlídky probíhaly normálně, ale možnost jiného porodu se mnou nikdo neprobral. Uklidňovala jsem se, že se stejná chyba nemůže stát. Ale ...
Nakonec mi to nedalo a s manželem jsme vyhledali odbornou pomoc. Pan doktor, který se zabývá těmito problémy nám s manželem jasně vysvětlil, ža první miminko bylo velké, manžel má skoro dva metry a já 160 cm a tudíž nemělo místo a téměř se udusilo. Hlavička je vysoko, tak jako po prvé. Navíc jsme při kontrole výpočtu termínu porodu zjistili opakovanou chybu v termínu téměř o tři týdny. Zpětně jsem si promítla první těhotenství a možnost, že mimčo bylo ještě ke všemu pravděpodobně přenošené. Lékař nám vysvětlil i to, že když bude porod přirozený, situace se bude s velkou pravděpodobností opakovat. Navrhl jednoznačně císařský řez. V tu chvíli jsme byla jak opařená. Na císaře jsem nikdy nechtěla.
Nakonec jsme se domluvili a já nastoupila k termínu porodu. Porod proběhl bez komplikací, přístup lékařů i sester byl naprosto profesionální a narodila se nám zdravá holčička. Člověk je sice jak mátoha, hlavně břicho bolí a když miminko zakřičí, nejde to tak z lehka, jak po klasickém porodu. Ale na všechno zlé zapomenete, když držíte svoje zlatíčko v náručí.
Teď se chystáme na operaci pupeční kýly. Já malé říkám, že má na bříšku ocásek. Čemuž se s manželem už jen smějeme.
Ráda bych apelovala na maminy, co se chystají rodit. Nenechte se odbýt. Lépe na kontroly chodit víckrát a mít jistotu, že vše je v pořádku. Lépe být histerka než bez miminka. Lépe být otravná, ale v pohodě. Helena
14.4.2006 12:36:06
To je hrozné co se může ještě dnes stát v porodnicích. Cítím a vámi, ale věřte co těhotenství to jiný porod. Já sama mám již třetí dítě (naposledy jsem rodila 11/2005. Dva předešlé porody byly naprosto v pohodě, ale ten poslední, no prostě otřes. Jestli chcete vědět něco bližšího koukněte se na: Přehled porodnic-Ústi nad Labem- můj porod v této porodnici-pod přezdívkou Saraa. Věřte, že příště to bude lepší!Přeji hodně štěstí.
anicka, dominik 6 měs.
  • 
6.2.2005 21:31:00
Ja jsem take jako prvorodicka syna dlouho prenasela po dvou tydnech nas poslali do nemocnice na vyvolani porodu, 4 dny jsem byla napojena na kapackach a ladovali do me jednu injekci za druhou, zadne kontrakce porad neprichazeli, paty se den se primar rozhodl ze mi pichnou vodu a budeme rodit, rano kolem seste mi pichly vodu, opet vymenily lahev s kapackou a na me pomalu zacali prichazet kontrakce, syn se narodil v pul jedne, porod jsem mela velmi tezky, protoze jsem se skoro neotevrela, museli me hodne nastrihavat, malicky uz nemohl dychat a omotal si pupecni snuru kolem hlavicky, kdyz se narodil tak byl fialovy ale dychal a vse ostatni bylo v poradku. Mel 3 kila 80. Kdyz ho primar videl tak jedine co rekl bylo, ze mel asi opravdu udelat cisare. Moc jsem zavidela ostatnim ze prisly do porodnice a behem pul hodiny uz meli svoje miminko, nas to stalo hodne sil a odvahy. i meho muze ktery byl u porodu se mnou a jedine diky nemu jsem to asi zvladla, po tech ctyrech dnech uz jsem byla tak unavena ze samotny porod pro mne potom byl vysvobozenim, ale jedno vime urcite. Dalsi detatko a hlavne dalsi porod uz nechceme.
24.1.2005 19:29:58
Tak čekám svojí druhou holčičku a jsem nervozní z blížícího se porodu.
První porod mé dcerky proběhl dřív, v 37.týdnu a koncem pánevním.Porod to nebyl snadný,ale díky zásahu primáře a lékaře, byl nakonec přeci jenom úspěšný.Již dva dny jsem měla nepravidelné kontrakce po 2 minutách, začala mi odtékat plodová voda, tak jsem jela do nemocnice. Tam mě vyšetřil velice nevrlý pan doktor, byla neděle, a poslal mě domů s tím, že buď porodím za 3 hodiny nebo za 3 dny, tak ať si připravím věci.Byla jsem překvapená jednáním, že je mu jedno, že budu rodit dřív a jela domů.Další den v 19 hodin mi na procházce praskla plodová voda- musela jsem neustále chodit, neboť s těmi bolestmi se nedalo být v klidu.Tak jsem se sbalila a manžel mě odvezl do porodnice, kde mě vyšetřili, řekli mi, že mi plodová voda neodtekla - ikdyž ze mě vytekly tak dva kýble(dnes vím, že mi odtekla jen část), že miminko leží koncem pánevním a že půjdu na císařský řez. Přičemž při poslední kontrole na ultrazvuku bylo mimčo již hlavičkou dolů. Jenže nemám prý žádné kontrakce - podle monitoru.Tak mě oholili,i břicho a uložili na hekárnu, kde mi připnuli na břicho monitorování kontrakcí a odešli.Ležela jsem tam sama a brečela bolestí, neboť jsem měla křížové bolesti a nemohla jsem chodit, abych si ulevila.Párkrát se za mnou přišly podívat dvě asistentky,které mi řekly, že nemám žádné bolesti - podle monitoru a zase odešly.To už jsem šílela, že jaké mohou být teda porodní bolesti, když podle nich žádné nemám a já bych lezla bolestí po zdech.Nakonec mě vysvobodilo to, že mi úplně praskla plodová voda a já se ocitla v obrovské kaluži vody. Tak jsem volala sestry a nic.Tak jsem se zvedla a šla je hledat po oddělení....Našla jsem je na schodech kde kouřily a byly ještě naštvané, že je ruším. Nakonec tedy zavolaly doktora a s ním přišel i primař. A to byla moje záchrana. Ležela jsem a poslouchala,jak primař seřval sestry, jaktože ještě nejsem na sále,že když rodím koncem pánevním, že u toho jsou křížové bolesti, které nejsou na monitoru vidět, navíc že jim monitor blbne, tak aby mě připnuly na jiný.Jedna sestra mi řekla ať si sundám naušnice, že jdu na císaře a to jí primař vynadal, že už ne. Že to zanedbaly a je už pozdě a že mimčo má skřípnutou nožičku v porodních cestách, takže musím rodit normálně. Na to už poučoval doktora, že mi tu nožičku má "zastrčit zpátky", aby jí nekloubili....Tak to už jsem měla strach o sebe i o mimčo.Přenesli mě na porodní sál a za půl hodinky se Baruška narodila. Primař mi stál u hlavy, držel mě za ruku a uklidňoval a já porodila normální cestou,koncem pánevním, zdravou holčičku, která byla naštěstí malá - 47cm, 2,40kg.Měla sice ještě týden celou nožičku fialovou, neměla sílu pít z prsu, takže mi zhubla na 2kg, dostala silnou žloutenku a tak jsem strávila v nemocnici 3 týdny, ale dneska je to krásná zdravá holčička, která jde tenhle týden k zápisu do 1.třídy.
No a nyní mám asi 3 týdny do porodu, vím už dopředu, že je to holčička a že leží příčně, částečně koncem pánevním. Jsem z toho nervozní a nevím co mám očekávat.Budu rodit v jiné nemocnici, tak doufám, že i přístup bude jiný a porod bude příjemnější. Ještě nevím jestli půjdu rovnou na "císaře", nebo budu rodit normální cestou, ale vím, že nesmím přenášet. Tak se jen bojím, že porod začne zase dřív a nastane chaos.No uvidíme.
  • 
23.1.2005 14:14:07
Prekvpuje mne, ze s takovym vysvetlenim davno nikdo neprisel. Vsichni se jen neustale divi, ze nikdo nechce mit deti a svadeji to na materialni duvody. Vsichni ale vime, ze deti lze uzivit vzdycky, kdyz se chce, ackoli to neni jednoduche.
Spis me v souvislosti s nizkou porodnosti napadlo presne to same, co Vas. Dnesni zeny jsou velmi samostatne a nezavisle a povazuji materstvi za uz i tak velkou psychickou a fyzickou zatez, a proto je jeste vice odradi situace, ktera je stale v mnohych porodnicich. Nejenomze nechteji byt soucasti nejake porodni masinerie, ale nechteji dobrovolne zazit ponizeni ci dokonce psychickou ujmu, ktera je bohuzel casto i dnes soucasti porodu. A pritom by to mel byt nejkrasnejsi zazitek v zivote.
Ja to povazuji za prirozeny pud sebezachovy, pokud nekdo nechce mit deti z tohoto duvodu. A nestaci jen mavnout rukou s tim, ze : "Prezila jsem to ja, prezijes to i ty."
  • 
17.1.2005 23:07:07
Hodně se tu mluví o Buhunické porodnici.I já tam rodila a bohužel se setkala s velice nepříjemným přístupem P.A. Rozsypalové , která mě porod tak znepříjemnila a vůbec mě neradila co v dané situaci dělat.Byla jsem z ní velmi vystresovaná , což si myslím přispělo k tomu, že porod nepostupoval a skončil císařským řezem.Narodil se nám krásný a zdravý syn.Tedy to ukázal až čas.Po porodu se semnou totiž nikdo nebavil o tom jak porod nakonec proběhl a jestli bylo vše v pořádku. Ikdyž jsem se snažila informace v porodnici získat tak mě bylo pouze přečteno co bylo v papírech.Toto nevědění mě trápilo mnohem víc než bolest kterou jsem zažila.Porod je hlavně o přístupu P.A. k mamince a když je maminka v pohodě tak pak většinou je i porod v pohodě.Já se na další porod moc těším a vím , že si už dám pozor na P.A.
Pokud jste některá zažila porod s touto P.A. prosím dejte mě vědět jaké jste měly vy zkušenosti.Třeba měla jen špatný den a nebo je lepší se jí raději vyhnout?
Hanka a Hanicka
  • 
2.1.2005 19:02:01
Uplne chapu maminku, ktera si prozila porod jak se patri. Mam podobne zkusenosti.
Mela jsem celkem pohodove tehotenstvi, termin porodu byl 14/4/98. Rikala jsem si, ze to bude maly beranek ( jako ja ), takze tatinek bude mit dva "rohatce".
Jenze skutecnost byla jina. Termin jsme s miminkem nerespektovali, nejak se nam nechtelo a kupodivu lekari s tim nehodlali nic delat. Neustale tvrdili, ze to nechame na prirode. Obvykle provorodicky nechavaji prenaset 10 dnu, pak uz se vyvolava porod. Ale s nami porad nic nedelali. Az jednoho dne, byl to ctvrtek, o pul pate rano me chytly kontrakce, byly pravidelne po 7 min. Nechala jsem manzela vyspat, ale kolem sedme se to zkratilo na 5min. V klidu jsme odjeli do porodnice s myslenkou, ze za 5 dnu budeme doma, my tri.
Kontrakce trvaly cely ctvrtek po 5 minutach, celou noc, cely patek. Jen se na me chodily divat porodni asistentky. Kratila jsem si chvile prochazkami po chodbach a v pravidelnych intervalech rozdychavala porodni bolesti. V patek, v deset hodin vecer mi praskla plodova voda. Oddychla jsem si, myslela jsem , ze uz "to" bude. Ale ouhej. Petimunutove kontrakce trvaly jeste celou sobotu. Cele ty 3 dny, jsem nejedla a nepila. Chodily se na me divat, nic moc nikdo nedelal, i kdyz jsem upozornovala, ze odtekla voda, a ze necitim pohyby. Porad jen to :" nechame to na prirode ". Manzel za mnou chodil, maminka za mnou chodila, porad je posilali domu, ze to bude o pulnoci... Az v tu sobotu mamince dosla trpelivost a udelala tam "scenu". Jeste, ze tam byla, ja jsem byla slaba a omdlevala jsem. Pamatuji si, ze jsem chtela epidural, odpovedeli, ze je vikend a anasteziolog ma volno. Moji matku neuklidnili a najednou se zacinali o me vic zajimat. Dostala jsem ruzne infuze a injekce a buhvi co jeste. Vim jen, ze se Hanicka narodila az v nedeli 26.4., v osm hodin rano. Byla cela fialova, neplakala a museli ji resuscitovat. Mela 4kg. Porod mi pokazili, navic se dcera narodila pomoci klesti a jeste ji tahali za pravou ruku. Takze ta rucenka, do slova a do pismene, visela u telicka. Byli tam 4 lekari, ani jeden nenavrhnul cisarsky rez. Az na jednoho, byl to mlady doktor, ktery vedel, ze plod je velky. Nikdo ho nebral vazne. Byl to zdlouhavy porod a ja se neotevirala tak jak bych mela.
Nevim, vsechny tyto porodni prihody se mi zdaji pro toto stoleti a to predesle skoro neskutecne. Ale opak je pravdou.
Dcerinu ruku se nam povedlo zachranit, cvicili jsme podle Vojtove metody a Hanicka je dnes prvnacek a dela nam radost.
Dája
  • 
16.12.2004 11:45:34
mám za sebou něco - no, ne podobného, ale řekněme tak desetinového, protože já jsem za sebou už měla zkušenosti s nedbalostí a lhostejností lékařů. Takže jsem nehodlala čekat na krizovou situaci a hysterickým výlevem dokopala doktory v porodnici k císaři hned.
Dodneška to považuji za nejlepší rozhodnutí svého života.
Ale ty nervy, co tomu předcházely, týdny, kdy jsem věděl, že je problém, a přitom se se mnou nikdo z lékařů nechtěl bavit...
Fyzická bolest přejde, ale psychické vypětí, co jsem zažívala v průběhu těhotenství a v porodnici, to už zažít nechci.
No co, stejně má většina mých kamarádek jedináčka. Říkám si, proč asi.
bohuna
  • 
30.11.2004 22:16:08
chci reagovat na Váš článek o komplikovaném Císařském řezu.
Já mám za sebou Císaře už dva. Mám dvě dcery, 3letou a roční. Rodila jsem v Benešově u Phy a musím Vám opravdu napsat, že podruhé - už víte do čeho jdete a jste Zkušenější rodička,než napoprvé. Poprvé jsem měla plodovou vodu pryč a porod nepostupoval dál, takže po různých tabletkách a infuzích bylo přistoupeno k sekci v celkové narkoze - nic moc, břicho bolelo atd. Ale dva roky na to jsem šla znovu do té samé porodnice, s tím, že vím, do čeho jdu. chtěla jsem epidural - abych z toho svého porodu taky něco měla - bylo to jiné, než napoprvé, dcerku mi ihned ukázali a ujistili mne, že je zdravá a v pořádku. Necítila jsem při porodu žádnou bolest, jen nepříjemný pocit, že ze mne někdo tahá kus mého já. Svírala jsem ruku anestezioložce a byla vděčná, že tam je. Všechno proběhlo jak mělo, pravda, musela jsem 24 hodin pak jen ležet, ale už jsem se nebála NA VŠECHNO ZEPTAT, NENECHALA JSEM SI DO VŠEHO MLUVIT A HLAVNĚ VĚDĚLA JSEM JAK DLOUHO A CO BUDE BOLET. UMĚLA JSEM DÍTĚ NAUČIT SÁT MLÉKO A BYLA JSEM NAPROSTO V POHODĚ. Těšila jsem se domů.
Přeji více hezkých zážitků z DRUHÉHO PORODU.
zdraví Bohuna
24.11.2004 20:07:25
Ja jsem rodila ve FN OLOMOUC za asistence porodnich asistentek a jako prvorodicka i za sistence lekaře. Me porodni bolesti zacali ve 3 hodiny v noci a az v 7 me manzel vezl do porodnice. Tam me u dveří vítali slovy : tak maminko, vy uz to mate akorad na spadnuti,ze? a spolecne s manzelem jsme putovali rovnou na porodni sal, obligatni vysetreni probehlo v pohode, manzel byl celou dobu u me porodni asistentka mi napichla infuzi s roztokem ana urychleni otvirani a porodu a za necele 4 hodinky presne ve12 19 se mi narodila krasna holcicka. Manzel brecel, ja mela dite u prsu, vsichni mi gratulovali,ja byla jako v sedmem nebi. Bylo to nadherne. Po 4 dnech nas propustili domu kojim dodnes Holcicce je14 mesicu.A ja bych chtela dalsi dite.
 Příspěvky 110 z 47 [Dalších 37 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.