| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Když si takhle přísná, budeš dítě ty!

 Příspěvky 110 z 42 [Dalších 32 >>]
21.4.2006 15:08:33
Milado, to je nesmysl. Do tří let být s dítětem co nejvíc, nedávat do jeslí, s tím souhlasím. Ale pak už by určitě mělo navštěvovat kolektiv dětí.
Není nezbytně nutné, aby tím kolektivem byla školka, ale pokud je školka dobrá a kvalitní, je to skoro nejlepší. Když ne školka, tak snad mateřská centra apod. Děti v tom věku už většinou nutně potřebují učit se dovednostem komunikace mezi vrstevníky. Pokud se to učí v předškolním věku (od tří let), je to nejspíš často snazší, než když jdou rovnou až do školy.(Samozřejmě by rodiče měli dbát, pokud to je v jejich silách, aby šlo o školku dobrou, ne takovou, ve které by učitelé nutili dojídat, šikanovali, vysmívali se dětem anebo měli jiné nevhodné zvyklosti.)
A to mám sama zkušenost s vlastním synem (8 let), který chodil do MŠ od čtyř let, a od tří býval dvakrát týdně v zájmovém kroužku - že i tento věk je víceméně POZDĚ (ve třech letech jsme zkoušeli navštěvovat mateřské centrum, a Luboš už se bál si hrát beze mne; možná to chtělo se tam ocitat častěji a déle, třeba by si zvykl, ale to nešlo zařídit, neb jsme dojížděli, a Luboš byl sova, takže usínal spíše déle a taky spíše déle vstával /mezi osmou a devátou/).
Dnes vidím, že kolektiv AŽ ve třech letech už MŮŽE BÝT POZDĚ. Nechci tím říct, že dítě patří do jeslí, ale že už si má zvykat na přítomnost vrstevníků, na jednání s nimi: u nějakých známých, kteří mají stejně staré dětičky - a to tak, že častěji než párkrát do roka, jako jsme to měli my.
Možná budou i výjimky, kdy dítě není poznamenané absencí vrstevníků v nejútlejším věku a do kolektivu se zařadí v pohodě, ale řekla bych, že to bude spíš naopak.
Blanče
21.4.2006 12:57:52
Děti mám tři - nejstarší - dnes 16 - šel ve dva a půl roce do jeslí ne proto, abych já mohla do práce ale já do práce aby jeho vzali do jeslí. Bydleli jsme v centru města, nebyly kolem nás děti, pokud jsem ho nechtěla zapojit do Rómské komunity, vrstevníky jsme sháněli těžko. V té době chyběla i mateřská centra, atd. V jeslích byl naprosto spokojený, dodnes - je v prváku na gymplu - nemám pocit, že by to na něm zanechalo nějaké následky. Dcera - dnes 12 - od tří a půl ve školce, pokud to šlo, chtěla chodit po o, jinak dodnes přetrvávají kamarádství ve školce načatá a protože tu a tam vyzvedává svého bratra (5), dodnes si nadšeně vykládá s některými z učitelek. Benjamínek je dle mého názoru ve školce pěkně rozmazlovaný - je Lev, jako lev se prosazuje a projdou mu i věci (paní Krausová, ty meruňky v koláči jsem mu rovnou vyndala aby snědl alespoň něco a ptáčka nemá na výstavce, protože řekl, že namaluje raději auto), které bych mu doma netolerovala. Přitom ho kantorky ve školce spoustu věcí naučily a on je miluje - paní učitelce taky donesu kus dortu, jo? a oblíbené: to musí být přesně takhle, paní učitelka to říkala - takže to asi není o tom, že by to s dětmi neuměly a nechaly je dělat, co chtějí. Takže můj názor je, že je to o lidech a povaze dítěte - kamarádky syn do stejné školky odmítá chodit a ona s ním raději zůstala ještě rok doma. Neumí zdaleka tolik jako děti ve školce, je mnohdy agresivní a myslím si, že později bude zapojení mezi děti zvládat ještě hůř. Jeho dva bratři (starší) jsou "absoloventy téhož ústavu" a chodili rádi. Tož tak
Blanka
19.4.2006 9:51:27
Milado, v současnosti ty školky fakt vypadají úplně jinak než za našeho dětství, nebo i za dětství tvých dětí. Ty moje byly ve školce spokojené, chodily tam moc rády. I v jeslích se jim líbilo, taky je to už o něčem jiném. Myslím, že po několika letech by se už dalo poznat, jestli školka a jesle zanechaly nějaké následky nebo ne. Já bych řekla, že spíš v kladném smyslu - nemám doma žádné "truhlíky", kteří by se nedokázali dohodnout s ostatními a podobně.
Agnes (2 děti)
  • 
19.4.2006 8:57:50
No, my jdeme do školky v září, to budou dceři téměř 4 roky. Už se na to těším, protože jsem z ní už na rozpacích. Nevím, jestli to školka vyřeší, asi ne, ale slibuju si od toho, že se naučí spoustu nových věcí a snad se i trochu otrká. Má takovou nešťastnou povahu, hrozně se stydí a všeho se bojí (veškerý hmyz, auta, vysavač,...). Na kolotoč nepůjde, protože na ní všichni civí (neřekne to, ale já to vím, protože jsem byla jako dítě stejná), nezpívá, necvičí, na plavání, když jí instruktorka řekne, jak má co dělat, tak se chová, že bych se za ni styděla (vrči na ni jako pes a jakoby ji odhání rukou), ale když jí to řekne tatínek nebo já, tak to udělá, pokud má pocit, že se nikdo nedívá. Básničku ani koledu z ní nedostanu, to si říká pro sebe a my s manželem chodíme po špičkách a užíváme si, že umí taky říct básničku. Nesmí nás ale vidět, že ji posloucháme, protože pak hned přestane. Do školky nechce, ale občas si povídáme a říká, že tam jsou hračky a děti... Děti jí ani tak nevadí, spíš ty učitelky, které po ní budou něco chtít... Věřím, že jsou na to studované a poradí si s ní, ale nevím, nevím. Je to s ní opravdu těžké. Kdyby měla mít ze školky ještě nějakou podobnou zkušenost, jak je popsáno výše, tak by mě snad kleplo...
PajaMM
19.4.2006 7:34:32
Milado,

do 5 let??? Moje dcera je ve skolce od svych 3 let a 3 mesicu a to proto, ze tam moc chtela. Nejdrive na 5 dni v mesici a od unora chodi denne na 4 hodiny. A dokonce chce chodit i pres vikend:-)
Kazde dite je jine a ja myslim, ze 3 - 4 roky doma s maminkou detem obvykle staci az az. Jsou, samozrejme, vyjimky. Ale byt doma s ditetem do 5 let je podle me moc dlouho.
Moji dceru by to nebavilo. Ja jsem zatim doma a uzivame si prazdniny a tak, dokud to jde. Takze Klarka vi, ze zatim do skolky NEMUSI, ale ona tam CHCE. Od jejich 4 let nastupuji do prace a nemyslim si, ze by to bylo neco spatneho.
  • 
19.4.2006 6:38:42
Maminky, vsechny jste mely se skolkou jiste zkusenosti. Nedopustte, aby Vase deti mely zkusenosti podobne. Deti musi byt s maminkou. Nutne aspon prvni tri roky. To je "vpecetovaci obdobi".Co do nich vlozite, to budou. Nedopustte, aby do nich neco v te dobe vkladaly "ucitelky". Ty prvni tri roky s ditetem - to je vase doba a jen vase zodpovednost. A pak - pokud je to jen trosicku mozne, jeste dva roky. Az bude detem 5 let, tak mohou na 5 hodin denne do skolky. Ale porad jeste - to co se tam deje je Vase a jen Vase zodpovednost.
Milada
Adriana , 2 děti
  • 
13.7.2004 16:22:36
A PROČ NE?!??? Kdyz se manzelka stará o děti a domácnost, může manžel rodinu zabezpečit finančně, ne?
Možná nebude mít čas si po práci lehnout na kanape, ale jeho maželka také ne........
Moni+2
28.5.2004 23:44:47
Petro,
Mam taky podobne zazitky. Ale ja se vidim, jak sedim nad polevkou. Ty jsem jako dite ve skolce nenavidela. Jine deti se uz ukladaly ke spanku a ja sedim u polivky. Ani nevim jestli se jim nakonec podarilo mi ji vnutit, moje mamka o tomhle problemu nikdy nevedela.
Take jsem jednou ve skolni druzine zvratila cast polevky do talire a byla jsem nucena ji snist. Hrozne a nechapu, proc to ty vychovatelky tenkrat mely potrebu delat...
Kupodivu ted v dospelosti polevky jim a mam rada. Ale synkovi moc nejedou :-)))
Lenka
  • 
27.5.2004 14:48:29
Na školku si moc nepamatuju, ale na družinu velice dobře. Ještě teď mám před očima talíř segedínského guláše a uprostřed 3 kostky něčeho, co považovali za maso. Od tý doby segedín nemůžu ani cítit a tlustý maso jakbysmet. Můj přítel je řezník, takže když si jdu koupit maso do řeznictví, kde pracuje, tak by na tom masu nenajdu ani kousíček tlustého. Jinak taková ta averze proti rýži, špenátu atd mě začíná po 15 letech postupně opouštět a zjišťuju, že špenát je celkem dobrá věc...
Helča
  • 
27.5.2004 8:07:45
Vzpomínám si, jak nás jednou v družině všechny podezřívali, že jsme doslova posrali záchod. Bylo to na dívčím záchodě, asi tam někdo trefil záchodovou desku, nebo nevím co, a učitelka (sama o sobě příšerná dáma) si zavolala všechny holky, vyhodila kluky, a musely jsme jí ukazovat holej zadek a kalhotky. Když na to teď vzpomínám, tak si říkám, jestli nebyla nějaká divná. Podle kalhotek na to stejně nepřišla a uklízečka to tak jak tak musela umýt. Jen by mě zajímalo, co by udělali s tím, kdo tu mísu posral... :o).
 Příspěvky 110 z 42 [Dalších 32 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.