| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jiná rasa, jiné etnikum

 Příspěvky 110 z 30 [Dalších 20 >>]
Katerina Gabriela
  • 
26.9.2012 18:17:39
naprosto rozumim vasemu rozhodnuti nemit romske dite a naprosto ho respektuju, ja sama bydlela v Jihlave, cikani v ulici, ano, jsou hlucnejsi, ale zadne vyraznejsi problemy s nimi nebyly - nebo jsem je nepocitovala, ani jako dite, ani jako dospela. Nicmene k jednomu se vyjadrit chci - ano, verim tomu, ze romske divky vyspivaji drive, a to i sexualne. Ale vazne verite, ze lze neco takoveho resit "domluvami" ? Vase vlastni sexualita by se domluvami ovladnout dala ? Tim spis u "ditete" - protoze ve 12 to opravdu po jine strance dite jeste je. Nedivim se, ze to nezabralo.
Pavla
  • 
23.9.2006 15:00:45
Moc pěkný příspěvek, dík za něj!
Pavla,tři dcery
  • 
23.9.2006 14:53:13
Naprosto s vámi souhlasím, jestliže bych uvažovala o adopci rom. dítěte měla bych hlavně strach z reakcí těch "moudrých" bílých, kteří by už dopředu věděli co z něj bude.
Natalia
  • 
14.2.2006 22:12:39

Jsem cizinka, ziju v Praze pet let (mimochodem na Zizkove, kde je tech Romu dost) a nedokazu pochopit pristup vetsiny Cechu vuci Romum. Cesi mi prijdou bohuzel jako neskutecne rasisticky narod. Opravdu si myslite, ze Romove jsou "geneticky spatni"?? Tak, to jste nejen rasisticky, ale i strasne nevzdelani!!!

Ostuda, ostuda, ostuda.
Lenka Nová, zatím žádné dcery :)
  • 
16.1.2006 10:30:38
Přesně souhlasím. Je to každého věc dle jeho přesvědčení a neměl by se člověk odsuzovat ani za jedno z těch dvou rozhodnutí.
daniela
  • 
11.12.2005 10:28:30
Zobecnila bych to takto:

Odmítat obecně romské děti jako nevychovatelné správné není. Každý má ale nárok na svá osobní zaujetí plynoucí ze zkušenosti. Tyto zkušenosti jsou nepředatelné a nevyvratitelné, proto nemají smysl ani námitky osob zaživších situaci podobnou - žádné dvě situace nejsou stejné a žádné dvě osoby nejsou stejné. Proto kdo je nadšený, nechť si romské (a jiné problémové) děti adoptuje sám a nepřesvědčuje ostatní že by tak měli činit.
Hanka
  • 
2.11.2004 22:13:32
Ten, kdo se rozhodne nevzít si romské dítě domů určitě není rasistou!!! To s tím přece nemusí mít nic společného. Vychovávat tyto děti je možná někdy těžší. Patricii jsem si vzali jako dvouletou, teď už chodí do školy a my jsme šťastní, že ji máme. Není jiná. Jen někdy ochotnější a poslušnější než naše ostatní děti. A já jí moc přeju, aby jí to v životě vyšlo. A co bude dál? Nevím, ale vím, že jsme změnili život jedné malé cikánečce a mám z toho radost. Ale nedivím se lidem, kteří se rozhodnou, že romské dítě ne. Každý musí zvážit tak důležitou věc odpovědně a určitě záleží i na jeho zkušenostech s Romy. My jsme taky zvažovali, koho si vzít k našim třem dětem. Uzavřeli jsme to tak, že nemáme důvod "jiné" dítě nepřijmout. Ale stejně jsme nevěděli, jak to bude dál.Jestli to doopravdy zvládneme. Nikdy nezapomenu na to malé vyplašené a ustrašené, nádherné ptáčátko, které nám přinesli ukázat. Teď spí v dětském pokoji. Klidně spí. Má mamku, taťku, sourozence... Tak, jak to má být.
Eva+O+Š
31.7.2004 12:17:58

Myslím, že mohu z vlastní zkušenosti přidat pár slov. Mám 14 let v pěstounské péči romskou dívku. Nechtěla jsem původně romské dítě, protože jsem si myslela, že nezvládnu vměšování romské a odpor většinové společnosti. Když jsem své dítě poprvé potkala, přestala jsem o tom přemýšlet. Dneska je dospělá, i když trochu předčasně, má dítě s bílým (nezodpovědným)otcem, který ji i dítě opustil. Romské geny, o kterých tu byla řeč, nejsou jenom negativní, jsou i pozitivní dědictví, které si tyto děti nesou do života a my jenom nejsme schopni je vidět a využít. Je to velká schopnost nonverbální komunikace, schopnosti vycítit vztahy, náladu, rozpoložení a kolikrát i nevyslovené trápení. Neschopnost některých romských dětí přijmout a zhodnotit péči, kterou mají u pěstounů nebo adoptivních rodičů, nepramení jen z genů, ale hlavně ze zážitků z raného dětství, ze zanedbání, nedostatku lásky, kolikrát i fyzického poškozování ze strany původních rodičů. U malých dětí je velká šance trpělivostí a láskou hodně nahradit. Nejde všechno, ale šance je, určitě. A pro tu naději, že může být lépe, to stojí za to. Každé dítě si zaslouží bezpodmínečnou lásku,bez ohledu na barvu pleti nebo rasový původ. Kdybyste si, milí diskutující, chtěli trochu srovnat pohled ze zkušeností jiných lidí, doporučuji knihu Adopce-vztah založený na slibu,J. E. Schoolerová, Návrat.
Sylva
  • 
9.5.2004 23:54:09
No tak třeba zrovná já jedno rómské dítě doma mám. Je mu čtrnáct let a už jsem psala, že moje puberta byla mnohem horší (jsem "čistokrevná" gádža). Je to báječnej kluk a nikdy jsem neřešila, jakou má barvu kůže (když na to přijde řeč, říkám mu, že většina "bílých" se celé léto smaží na slunci, aby měli barvu kůže co možná nejpodobnější té jeho).
A nikdy jsem nepřemýšlela o tom, že v Nuslích (nebo kde) jsou problematičtí cikáni.
Třeba v Českém Krumlově nejsou. Tam jsou naprosto v pohodě, pokud vím, tak jsou i v zastupitelstvu. Jejich děti chodí do škol (dokonce i do středních a vysokých).
Tak co s tím?
A byla jsem doma u mnoha cikánů - a naprosto všichni měli doma tak vzorně uklizeno, jak já nemám snad ani po vánočním velkém úklidu...
9.5.2004 23:18:29
Chtěla bych reagovat na tento příspěvek. Zajímalo by mne, z jakého důvodu autorka odmítá právě romské dítě. Neberu odpověd-žila jsem v Karlíně. Já jsem 6 let žila s cikánem, já jsem bílá. I když mne v mém osmém měsíci těhotenství opustil, nikdy mne nenapadlo dát "to dítě" pryč.Jsem nyní hrdá matka dvouletého skvělého kluka!
Jestli Vám jde o to, že by mohlo mít cikáně nějaé špatné vlastnosti nebo sklony, jak si můžete být jistá, že toto by nemohlo mít dítě jiné rasy?
Mám také špatné zkušenosti s romy, žila jsem téměř mezi nimi 6 let, užila jsem si své i s manželovo rodinou, zažila jsem si reakce na to, že můj syn je na půl cikáně. Bolely mne hodně rasistické poznámky od různých lidí, ale jsem hrdá na to, že jsem vše zvládla. Zvykli si na to i přátelé a nepřátelé a nyní zatím opravdu nemám s okolím problémy. Uvidíme, až malej nastoupí do školy.
Jsem opravdu na svého syna pyšná-že se mi povedl, je to krásný, bystrý a velmi šikovný kluk. Viděli jste již někdy 2,5 leté dítě, jak si samo dá na záchod dětské prkénko, vyleze si na něj sám, vyčůrá se, utře pepíka toaletním papírem, sleze a sám spláchne? A zpět uklidí prkénko. A to vše během dvou týdnů tréninku s maminkou, nyní sám. A to není vše, stále mne a mého přítele něčím opravdu překvapí.
Autorko, článku. Moc mě mrzí, že jsem si to dítě opravdu tenkrát nechala a vy jste neměla možnost adoptovat právě jeho.
Jinak přeji mnoho úspěchů, štěstí a zdraví Vám i Vašemu synkovi.
 Příspěvky 110 z 30 [Dalších 20 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.