| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Přijímačky u nás doma: Máme do toho jít?

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 139 [Dalších 119 >>]
katka+synek2007
6.11.2013 22:41:49
V tomhle případě by to nebylo od věci. Ty děti většinou umí jazyk tak, jak jím mluví doma. To znamená, že některá slova vůbec nepoužívají, neumí vykat (v jazyce, kde je to rozlišené), protože mluví jen s rodičem, neví, jak se které slovo píše a často neznají správnou gramatickou stavbu věty, protože doma se mluví hovorově. Mají to zkrátka posunuté asi jako česká komunita žijící např v Banátu či ještě spíše někde v Americe mající oslabený kontakt s domácím prostředím. Ta škola jim to tedy značně zkoriguje. V začátku budou líp rozumět, ale myslím, že yase budou mít jiné problémy, ktzeré ostatní spolužáky nepotkají.
katka+synek2007
6.11.2013 22:35:11
Tak ty jsem taky absolvovala a jako zátěž jsem to nevnímala a to jsem nebyla žádný génius. Nevím jak teď, ale za nás to nebylo postavené jako těžká zkouška na kterou je třeba se učit, ale spíš takový test, zda na to dítě bude mít. Domnívám se, že ty zkoušky v jedenácti budou už něčem jiném. Tam už se patrně testují opravdu školní znalosti. Je to ale jen má domněnka, hlouběji jsem se o to nezajímala.
katka+synek2007
6.11.2013 22:22:59
Přesně tohle si myslím taky. Synovi je šest a ještě není ve škole (je říjnový), takže to u nás není aktuální téma. Uvidíme, jak se to za těch pár let změní a taky jakou školní úspěšnost bude mít. Zatím to vypadá, že je chytrý, ale svérázný.
Mína
  • 
6.11.2013 16:11:24
~6~
Dandax
6.11.2013 15:10:13
Ivulle, asi to bereš moc osobně. Že by nějaký komplex? :-)
Jinak na holčičku se nekoukáme s despektem ani nijak jinak - už se s ní jednoduše nescházíme, protože o takovou společnost nestojí ani dcera ani já (a to máme přírodovědu a vše kolem ní rády).
Jestli je šprt nebo ne, to je mi fuk, ať si to nazývá každý jak chce.
Ivulle
6.11.2013 14:55:35
Hmm, holčičce zřejmě ještě nikdo neporadil, jak se má učit efektivně a že to není o tom číst si v učebnici text 4x za sebou. Jo, taky jsem se takhle jednou v 7. třídě zkoušela naučit zeměpis, když jsem měla pocit, že musím se školou něco udělat. A ty se za ní stydíš, jako kdyby za to mohla.
Víš, nemám ráda o někom prohlašovat, že je šprt a už vůbec nevím, co to vlastně znamená. Já se na ZŠ neučila co byl rok dlouhý, byla jsem premiantka a šťastná jsem tam nebyla. Na gymplu jsem musela celkem dost zabrat (výběrová třída), moc volného času jsem neměla, premiantka jsem nebyla už vůbec, ale cítila jsem se báječně. Sedl mi kolektiv, způsob výuky a měla jsem pocit, že mi škola něco přináší. (Samozřejmě šlo o 4-letý gympl, tak mladá nejsem, abych už zažila 8-leté.) Možná o mě taky někdo na ZŠ prohlašoval, že jsem šprt, nevím. Na druhou stranu, ty ostatní děcka, kterým škola nešla sama od sebe, se občas na rozdíl ode mě "šprtaly" a některé se šprtaly celkem systematicky a pravidelně. Tak to jsou podle tebe ty šprti?
Jakože to jsou děcka, které z nějakých vnitřních důvodů cítí, že musí udělat něco proto, aby měly dobré známky, ale zvolily si pro to špatnou cestu? Tak jim dáme nálepku "šprt" a budeme na ně koukat s despektem. Hmm.
Dandax
6.11.2013 13:55:10
Komplex mám jen ze svých velkých prsou, jinak z ničeho.
Šprty nemám ráda, chytré děti ano. Kdybych šprta doma měla, nějak bych se s tím srovnala a názor bych samozřejmě musela přehodnotit nebo bych se snažila tu šprťáckou náturu nasměrovat nějakým užitečným směrem, pokud by to šlo.
Tahle holčička se nezajímala o přírodovědu, ale slovo od slova opakovala, co je napsáno v učebnici a povídala, že si to musela přečíst dokonce čtyřikrát, aby to tak dobře uměla, protože zítra píšou písemku a opravdu by nerada dostala jinou známku než jedničku, atd. atd. Kromě toho jsem se dozvěděla, že čtvrtletní písemku z angličtiny měla nejlepší ze třídy, že tam měla jen jednu chybu. Atd. atd.
Nestyděla jsem se za to, co říká (to je její věc), ale za to, že si někdo může myslet, že je to moje dítě.
Ivulle
6.11.2013 13:11:45
Dandax,
nemáš ty nějaký komplex, že se stydíš za to, že dítě, které doprovázíš, hovoří o přírodovědě?
Styděla bych se, kdyby se chovalo nezdvořácky k ostatním spolucestujícím, mluvilo hodně sprostě, odmítalo pustit sednout starou babičku a podobně. Ale povídání o přírodovědě?~a~
Líza
6.11.2013 12:55:23
Dandax, a proč ses styděla za to, že ji baví přírodověda a je schopna o ní půl hodiny mluvit? Co je na tom za ostudu? - Ano, možná zrovna tahle holčička je opravdovej šprt, kterej to všechno dělá jen proto, aby maminka měla radost a leze učitelce do zadku, ale je taky možný, že ji to prostě upřímně zajímá - tak jak "styděla jsem se za ni", co je na tom špatnýho?
Líza
6.11.2013 12:51:08
DAndax, nojo, ale pak se zmíním o téhle diskusi před svýma dvěma dcerama (obě na nižším gymplu), a vzduje se velmi spontánní bouře nevole. Výkřiky o šikaně ze strany spolužáků, kteří je prostě válcovali a zavedli ve třídě normu "lepší je ten, kdo je větší sígr a má víc bajlí", stížnosti na to, jak strašně moc se může člověk ukousat nudou, když věc pochopí napoprvý napodruhý, ale totéž se vysvětluje ještě desetkrát, aniž by ten, kdo již chápe, mohl nějak pokračovat dál. A pochvalování, že na gymplu se mezi svými spolužáky cítí líp, líp si s nima rozumějí, prostě je to podobná krevní skupina.

To nebylo ovlivňování z mý strany, to byla jejich spontánní reakce.

Takže až základka bude fungovat tak, že skutečně pojede individualizovaně podle toho, jaké tempo kdo potřebuje, a až bude fungovat tak, že ve třídách nebudou sígři velet a chytré děti nebudou za otloukánky, protože jsou určitě "šprti", pak se můžem bavit o nesmyslnosti víceletých gymplů. Protože pak svoji funkci ztratěj.

A pokud jde o mě jako o rodiče: jednak jsem ráda, že místo aby se holky naučily flákat mezi slabšíma, makaj mezi stejně dobrýma nebo lepšíma; a druhá věc, kterou si uvědomuju právě letos - jsem děsně ráda, že nebudu muset řešit přijímačky na střední školu v době, kdy je dítěti patnáct ;)
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 139 [Dalších 119 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.