| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Muži, nechte ženy rodit!

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 344 [Dalších 314 >>]
12.12.2010 17:35:19
Akorát že Odent mluvil o úplně jiných porodech než jaké probíhají v našich porodnicích.
12.12.2010 17:34:43
BINGO!
Hřebíček trefený na hlavičku.
12.12.2010 17:32:18
Nepamtuju se přesně, ale mám pocit, že snad psal, že přítomnost partnera "může" nebo "často narušuje" porod - tedy ne absolutně. Míněno je tím obecně to, že některé ženy se před partnerem zcela neuvolní - ani to samy nemusí vědět. Potvrzují to zkušenosti z domporodů, kdy to finále pořád nešlo, partner pro něco někam na chvíli odběhl, a bylo hotovo.
Mnoho rodiček má taky pocit, že nemůže toho partnera poslat v závěrečné fází (nebo i dříve) pryč, když se dohodli, že budou rodit spolu, že on u porodu bude ap. Proto si myslím, že je dobré, když oba ví, že se to tak někdy děje, ona že je ok ho pryč poslat, pokud má ten pocit (může si ho kdykoli zase zavolat) a on že by to měl pochopit, že jde o proces hlavně mezi matkou a dítětem, a že to neznamená, že by ho žena neměla dost ráda nebo něco takového.

Samozřejmě, je mnoho párů, které i doma (porodnici nesrovnávám, neb tam je role otce dle mě dost jiná a podmínky taky) přivedly na svět potomka spolu, oba si to takto moc užili a jsou oba happy.
Kus může být o kvalitě vztahu, ale nemusí. Tak jako já nemám problém vykonat veškeré potřeby metr od manžela, pokud jsme na skále nebo potmě v lese nebo v bažině, tak některá žena prostě má. A asi s tím nic moc neudělá. Není to její chyba, prostě to má jinak, potřebuje to soukroměji. Pak partner může být na překážku, o kvalitě vztahu to vypovídá málo, muž může být empatický sebevíc, ona ví, že on jí moc pomůže, podpoří, ale prostě v určitý čas potřebuje být sama.
Některá se zase potřebuje držet chlapa za ruku a jeho přítomnost pro ni znamená, že ji "nenechal ve štychu" a dodá jí sílu na všechno.
12.12.2010 17:17:14
Myslím, že jste se v tom trošku zamotaly...
Já bych řekla, že přítomnost otce zvyšuje riziko operativních zákroků u porodu, protože se tak děje u porodu v porodnici. Ovšem příčinou tady nejsou otcové, nýbrž porodnice a personál.
Pokud jsou otcové přítomni u porodu jinde, tak to průběh porodu nekomplikuje. (je to pak ta volba každého)
12.12.2010 17:12:55
Nehájím rodičky, ale vskutku mě překvapuje, když jim doktoři žvaní do řemesla...

Binturong, vyprav se na cesty do světa, budeš :00:, jak se rodí v roští...
Hladce, bez nástřihu, bez řevu, bez hysterie, bez problému...
Ba dokonce nomádky rodí samy, dokonce bez roští, a to jsou ještě po faraonské obřízce...
Když už přežily tu obřízku, tak ten porod většinou taky přežijou...
12.12.2010 17:09:39
Skvěle napsáno.
12.12.2010 17:09:26
Binturong, ale ono je přirozené rodit s veselou myslí a hormonama, které tělo samo vyplaví...
Možná by sis měla trochu zagooglit.

Strach? Ne. Proč?
Jedině z porodnice a ze zásahů. Jinak ne. A takových žen je spousta.
12.12.2010 17:07:59
Přesně tak.
Ale někteří lidé některé logicka a věděcky podložená fakta nechtějí přijmout.

Možná by jim pomohlo přirovnání k problému se stolicí - sami to zvládnou hladce, ale spousta z nich by za přítomnosti svědků měla vážný problém.
12.12.2010 17:02:37
Jo jo, přesně tak.
Zubař se mě - pokud dělá něco bolestivějšího - vždycky ptá, jestli chci umrtvovací injekci.
Na trhání osmičky chci, jinak nikdy nechci. Nikdy se tomu nedivil.
Když mi bude něco dělat, oznámí mi postup, nechá si to odsouhlasit. Když se zeptám, co chci vědět, tak mi to řekne, ani se nediví, ani mi neřekne, že jako nezubař tomu nemůžu rozumět, ani se nenaštve.
Když jsem měla jednu krásnou osmičku v drsném zánětu, i mně bylo jasné, že musí ven a že mě začíná ohrožovat na životě, tak se mě zeptal, zda ji vytrhneme... Přitom jiné řešení tam nebylo.
Proč se takto nemohou chovat lékaři jinde?
Nebo spíš nechtějí?
12.12.2010 16:55:43
Renato, a jáá bych upřela pozornost i k tomu, že četné statistiky ukazují, že počet zásahů, operativních zásahů i porodních komplikací u porodů stoupají s tím, jak je v které zemi porod INSTITUCIALIZOVÁN.
Tam, kde mají ženy možnost rodit po svém, rodí doma, s matkou, porodní bábou nebo jinou ženskou osobou. Přírodní národy rodí tak, že žena se sama vzdálí, připraví si vhodné místo a sama bez pomoci porodí.
Už to tady padlo víckrát - pokud žena rodí v jakémkoli pro ni bezpečném prostředí, nepotřebuje v podstatě nikoho, porodí bez problému. Hodí se někdo, kdo podá vodu, nebo, pokud nemá zkušenost, ji třeba sleduje/pomůže. Role PA či jiné pomocnice je pasivní.
To, že ženy chtějí partnera u porodu je způsobeno v hojné míře tím, že jinak tam budou zcela samy se zcela cizími lidmi, které si nevybrali, jsou jim nesympatické, mnozí se chovají příšerně, nutí ji cosi, co ona ví, že jí nepomůže, ba uškodí, nemá se jak bránit. Je to něco, jako když si někdo rád zazpívá, ale najednou ho vyvedou na jeviště před velký dav lidí, pustí na něj horký reflektor, vrazí do ruky mikrofon a řeknou "a teď zpívejte a tamten vás k tomu bude doprovázet" - no a pak se diví, že zpěv nejde nebo to ani jaksi není zpěv.
Pokud je porod doma, tak mužové bývali přítomni, byli blízko, prožívali to, ale měli svoji roli. Za sebe můžu říct, že pokud jsem tam, kde rozhoduju já a mám bezpečí, porodím sama, PA se hodí pro "když něco, co nevím", ale muž je dobrej na chystání svačiny (zjednodušeno). Jsem ráda, když tam je, protože mu nemusím vysvětlovat, jak co má pro mě udělat, když potřebuju, neb mě zná. Takové ty praktické věci. Ale jinak...
Ovšem do porodky, bez něj ani náhodou - jenže tam on zase nemá jinou možnost než být se mnou celou dobu na sále, takže co má vlastně dělat, když je přímo u toho porodu a jinak to tam efektivně nejde? A pokud bude jinde než na sále, neplní to tu funkci, pro kterou ho tam já jako rodička nezbytně potřebuju.
Podotýkám, že je to zjednodušeno a že neberu nikomu z vás, když to máte jinak.
Jinak ten citát Odenta je neúplný, neboť za přítomnosti jedné ženy ano, ale to "NERUŠENĚ" je zcela něco jiného než praktikují naše porodnice, a v tom je jádro pudla.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 344 [Dalších 314 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.