| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Pýcha, pytel, pysk - slova, která mají význam

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 93 [Dalších 73 >>]
Binturongg
22.11.2010 14:48:34
Tante Ema - ~R^ není co dodat ~g~

A k těm "nevzdělaným" rodičům - i oni absolvovali ZŠ, tudíž by mohli mít alespoň základní znalosti z jakéhokoli oboru, nebo by alespoň mohli rozeznat jehličnan a listnáč, popř. bylinu a roští ~:-D
Pokud tyto znalosti nepovažují za podstatné a s dětmi, či před dětmi, se baví pouze o tom, jakou si koupil soused novou televizi, popř. se s nimi nebaví vůbec, protože na to nemají čas nebo náladu, není to vskutku na škole, aby to "napravila."

A k té kolegyni, která nerozezná jedli a buk a není jediná, kterou znám - absolvovala při změstnání (v té MŠ) pajdu - I. stupeň - s červeným diplomem.
Diplomku jí bezelstně napsala kolegyně češtinářka (resp. přepsala ty desítky stran strašlivých blábolů), zbytek se ta dáma nějak nadrtila, a protože měla moc práce se studiem, obcházela nás všechny, ať opravíme diktáty a pravopisná cvičení jejím žákům, jelikož ona nemá čas to vyhledávat v pravidlech, zatímco my to umíme, protože čteme (lehké pohrdání v hlase).
Upřímně řečeno, vůbec nechápu, jaktože na ni ještě někdo z těch "vzdělaných" rodičů nevlítl ~a~
Ředitelem byla považovaná za jednu z nejlepších kantorek, přestože se bála dětí ~:-D

Jo a perlička na závěr - před zkouškou z dějepisu se mě ptala, jestli novogotika následovala po gotice.
Odvětila jsem, že samozřejmě ano, stejně jako novorokoko po rokoku - začalo to přece už v pravěku: doba kamenná, novokamenná, železná, novoželezná... ~t~
Myslela jsem, že ten blbej fór pochopí - ona si to zapsala a tu zkoušku udělala za 1 ~8~

A já se ptám: KAM SPĚJE NAŠE PEDAGOGICKÉ ŠKOLSTVÍ,PRODUKUJÍCÍ A VYZDVIHUJÍCÍ LIDI TYPU PAN MLEZIVA, MÁ KOLEGYNĚ A SPOL.? ~7~
22.11.2010 14:25:17
Binturong: Mlezivu snad radši ani dáol nekomentovat. Mně jen příležitostně hýbe žlučí, jak je ten kluk mazanej a jak mu srdíčkové maminky ty jeho povídačky baští. Jediné, v čem mu snad jde dát za pravdu, je jeho názor na státní maturity, ale i u toho ho podezírám spíš z populismu než něčeho jiného.
Ad matikářka u habru či olše: odpouštět je určitě žádoucí a šlechetné :-). Rozhodně to vadí míň, než nepoznat dub od smrku, ALE: pokud požadujeme po dětech, aby během základní školy obsáhly určitou sumu znalostí, včetně třeba rámcového povědomí o vzhledu habru, přijde mi problematické, že vysokoškolsky vzdělaný pedagog, který má dětské vzdělání na zodpovědnost, tou samou schopností nedisponuje. Námitka, že má třeba hlubší vhled do matematiky, tak se mu habr už nevejde, podle mě neobstojí. To by znamenalo, že habr je zbytná záležitost a nemá v učivu základky co dělat. Podle mě je špatně, když matikář neumí pravopis a vymlouvá se na to, že je dyskektik, češtinář neví, co je Ohmův zákon a vymlouvá se na to, že zase zná ten pravopis, dějepisář neví, kde jsou na mapě světové strany a výtvarkář, jaký je rozdíl mezi obratlovcem a bezobratlým. Podle mě by učitel měl vědět všechno, co se požaduje po absolventu jeho školy, na VŠ řekněme stačí na úrovni katedry, kde dotyčný udělá diplomku. Jinak to smrdí.

A ještě k Jáje: co mě teď napadlo: to, že jsou rodiče nevzdělaní, fakt NENÍ vina učitele, který učí jejich dítě. Že se to dítěti učitel snaží vynahradit (často za vydatného podrývání, zesměšňování a torpédování ze strany rodičů) je spíš jeho dobrá vůle a romantické lpění na "zastaralých" principech profesní etiky. Zákon to po učitelích nežádá, pro uspokojení současného společenského zadání učiteské profese stačí MÍT VŠE PODLOŽENÉ. Tzn. vyplněny všechny papíry od zaměstnavatele, plus další papíry tak, aby nic z toho, co uděláš, nemohlo být právně napadnutelné. V takové atmosféře je lepší děti moc neučit, protože tím učením dost riskuješ.
22.11.2010 14:17:58
no já se s tímhle názvem setkala prvně ve svých 19ti letech ~8~~f~
22.11.2010 14:07:49
A z toho pro mě plyne? Nerozumím.
Petrajda
22.11.2010 12:05:49
Myslím v tom pořadí "mýcha mytel mysk...":-)
Ilona a její holčičky
  • 
22.11.2010 11:54:17
Super. Díky za odpověď. :-)
Binturongg
22.11.2010 11:45:15
Jája - ale rodič není placený vůbec. Toho by snad samotného mělo zajímat všeobecné vzdělání vlastního dítěte, ne? ~;)
Není povinnost učitele zastoupit rodiče ve všem.

Jo a s tím lítáním po venku - když taháš děti ven, dostaneš od nadřízených i rodičů vynadáno, že neučíš s knížkou od tabule, a jak tak sleduju Tvou reakci, naopak je to taky blbě ~t~
Asi to chcě nějak vyvážit ~3~
Binturongg
22.11.2010 11:42:17
Petrajda - Takže se u učitelek přimlouvám, aby se ta slova nemusela biflovat v tom jejich oficiálním pořadí atd.

Máš na mysli biflovat v pořadí MYSLIVEC MYSLÍ, ŽE MYDLÁŘ MYDLÍ MYŠ MEJDLEM? ~;) ~t~
Binturongg
22.11.2010 11:40:59
Petrajda - a kdo řekl, že jsem výtvarně nadaná? Já to jen učila a ještě to není můj obor ~t~

Ale vážně - pokud se do něčeho takového pustím, asi bych to nechala namalovat někoho ze svého okolí, kdo to opravdu umí.
Jenže než tenhle nápad uskutečním, pan Mleziva a jemu podobní vyjmenovaná slova stejně zruší... ~d~
Binturongg
22.11.2010 11:37:33

Tante - o podobné brožuře s 200stránkovou metodikou jsem už taky uvažovala, ale radši dětem vysvětluju a ukazuju, co je to babyka, vlys a jiné pochutiny.
Čas na brožury má jen pan Mleziva ~t~ nebo ~a~


A s tím rozlišováním stromů máš bohužel pravdu.
Odpustila bych matikářce na II. stupni, že nerozezná habr od olše, ale když jdou 2 paní učitelky s dětičkama z MŠ po lese, jedna ukáže na jedli a sdělí dětem, že je to jedle, načež druhá (která nevidí, nač kolegyně ukazuje), ukáže na ohromný buk a řekne své skupině "Ano, děti, tohle je opravdu jedle...", to už snad ani nepotřebuje komentář ~n~
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 93 [Dalších 73 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.