| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Příběh jednoho kluka

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 161 [Dalších 121 >>]
9.1.2010 22:36:35
Ahoj..chci také přispět svým názorem.I v sociální péči je to jako všude jinde,vše záleží na lidech.My máme se sociálními pracovnicemi dost zkušeností z doby kdy jsme adoptovali našeho syna a já si na ně rozhodně nemohu stěžovat.Moc nám pomohli a měli velké pochopení.
A k dětským domovům?Díky bohu za ně,kdyby nebylo kojeneckého ústavu neumím si představit jak by zrovna náš syn dopadl~;((..a nejen on,je spousta takových dětiček.
9.1.2010 17:59:53
Věřím,znám podobných případů několik(byt sám sociální pracovník nejsem)..Lhostejnost a tupost některých je zarážející-a nebezpečná životům ostatních..:-©:-©:-© !
mamula
9.1.2010 17:19:59
Jenže jak jsem měla možnost sledovat tenhle příběh na jiné diskusi, tohle není socka z MěÚ, ale krajská, a ta asi zmůže více. Například neschválit žadatele, nedoporučit návštěvy atd..
Kočanská
  • 
9.1.2010 14:05:09
souhlas 100% :-)
Liné
  • 
9.1.2010 13:52:31
Aleno, přestože máš v teoretické rovině naprostou pravdu, v reálu se prostě věci výše popsané Maceškou stávají. Sociální pracovnice má objektivně vyhodnocovat, ale protože není stroj, nýbrž člověk plný emocí, vyhodnocuje vždy svým úhlem pohledu.

A z praxe - děti se ale skutečně přesouvají z jednoho DD do jiného ústavu nebo na diagnostický pobyt nebo do psychiatrické léčebny apod. POkud jsi z oboru, tak to velmi dobře víš. Podstatné je zdůvodnění (dítě má poruchy chování - což je někdy pravda a někdy se za to schová kde co).

A k pěstounství - definuj pojem profesonální pěstoun. Je to ten, který dítě vychovává přechodně, dokud nedojde k sanaci původní rodiny, nebo máš na mysli trvalou náhradní péči, kdy pojmem profesionalita rozumíme kvalitní výchovu s dostatkem emocí (lásky) a současně nehaněním biologické rodiny?



Ivcaso
9.1.2010 12:36:30
Je to hrůza když o takové věci rozhoduje jeden člověk. My a naše Janička jsem měli štěstí. Taky vyrůstala od 5 let v domově. Seznámili jsme se tak, že náš bratr bydlel u jejich rodičů v podnájmu, v té době si ji rodiče brávali domů, pak to ale ustalo. Mám stejně starou dceru a tak se skamarádili, první dopisování a jednou jsme se zeptali zda by mohla k nám na víkend. Přišla sociální pracovnice a chtěla vidět pouze kde bude spát. Prohlásili jsme že syn na naf. matraci a děvčata v pokoji. A od té doby u nás trávila 1x v měsíci víkend, prázdniny i vánoce. V těchto dnech je ji 23 let, už bydlí blíž, pracuje a možná brzy dostane byt. Když jsem ji poznali mé děti nechápali proč nepozná meruňky, broskve meloun a spoustu jiných věcí. A vidět její radost z dárků , to byl krásný zažítek. Nechápu proč tuto šanci nedají všem dětem. Na jednu stranu tvrdí, že domovy jsou plné ať darujeme nějakou korunu ať se děri mají lépe. A když mají šanci aby se lépe měli tak je nepustí? Divné, že a nebo, že by šlo jen o ty peníze a ne o děti.
Alena
  • 
9.1.2010 11:23:49
Renato, tvé postřehy mě oslovily, ale nesouhlasím s tím, že názory sociálních pracovníků jsou subjektivní - nesmí být a jestli jsou pak je to špatně. Jejich názory na problematiku jsou tvořeny určitým množstvím informací z různých zdrojů, kteří sami musí vyhodnotit tak, aby dostali objektivní obraz věci. Subjektivní názor je osobní názor sosiálního pracovníka a ten nemá v pracovním procesu nic ovlivňovat.
Rovněž srovnáváš lidi z SPOD a pěstouny, ale uniká ti, že pracovníci z SPOD by měli být profesionály - což často jsou - pěstouni nikoliv. Ti budou, až se v ČR dopracujeme ke konkrétním profesionálním pěstounským párům. A i pak to nebude jednoduché - zrovna v této oblasi mám zkušenosti z Německa. Kdy si pěstouni třeba vytvoří silnou citovou vazbu k dítěti a jeho návrat do sanované rodiny provází komplikace, které by se z jejich strany jako profesionálů neměly vyskytnout ( a samožrejmě poznamenají dítě v tom negativním smyslu). Je to prostě těžké, a nic nezlze vyřešit ideálně.
Opakovaně uvádím, že článek Macešky se mi moc nelíbil právě kvůli těm nejasnostem, které díky svým zkušenostem vidím - zmiňovala jsi důvod přeřazení dítěte z DD. To opravdu nesvede jeden sociální pracovník z MěÚ a rozhodně ne pouze na základě důvodu udaného Maceškou.
Jinak pomoc na dálku apriori neodmítám...., nicméně je mi bližší všímat si svého okolí.
Grainne
9.1.2010 10:16:30
Zavřít DD? Možná by bylo v zájmu dětí hledat pro ně jiné možnosti, ale naše úřady v tomto ohledu zůstávají lhostejné ke kritice EU. Zřejmě zájmy někoho úplně jiného převažují nad zájmy dětí. Že je individuální péče levnější a většinou pro děti přínosnější? Koho to zajímá?
DD seřepě bojují se vším, co jim "ukusuje" z jejich zajištěného krajíce a kde by se předváděly naše krásné miss, kdyby okázale neprojevovaly svou sociální snahu v zahrnování těchto dětí okázalými a zbytečnými dary? DD napadají jiné, kteří se snaží péči o institucionalizované děti zlidštit a poskytovat jim alespoň částečně rodinnou péči, nebo přímo zamezit tomu, aby se děti mohly vyhnout ústavní péči - mediálně dost známý je jejich sveřepý boj s FOOD.
Jedinou možností je snad rozpoutat boj přes média, nejlépe přímo přes některou komerční televizi, zviditelnění případu a probuzení odporu k těmto praktikám často pomůže. Je to k pláči - nepomůže soud, pomůže televize, ale je to realita této země.
Renata, 2 děti
  • 
9.1.2010 9:25:25
Aleno,
zejména druhá část příspěvku je pro mě dobrá, pomoc nablízko vnímám taky jako slabinu dnešní společnosti. Zároveň ale doba nahrává snadnému získávání informací, takto po netu může Maceška sdělit situaci lidem, kteří jsou geograficky velmi daleko - znamená to snad, že bychom měli zůstávat lhostejní?

Článek je možná subjektivní, jinak to snad ani nejde, když ho píše jedna strana. Přesto, čtu tam, že sama autorka má se SPOD zkušenosti různorodé a vesměs kladné. Toto není žádná špína, toto je upozornění na případ malého kluka, v jehož konkrétním případě došlo k prudkým změnám a on i ti, kteří ho osobně znají, je prožívají negativně.

Nevím, jak napsat objektivní článek, protože názor sociálních pracovníků je též velmi subjektivní. Jakkoliv jsou pěstouni různí lidé s různou motivací a různým vědomím reality, jsou takoví i lidé SPOD a též lidé pracující v ústavech s dětmi.
Přesto by mě zajímalo zdůvodnění těch, kdo zajistili přemístění hocha, vytržení z jeho zažitého prostředí. Jaký důvod byl tak velký, že hoch musí tímto vším procházet, jaký prospěch jej na konci čeká?
Kočanská
  • 
9.1.2010 8:38:25
Dobrý den,

dle mého názoru by bylo skvělé kdyby se mohly DD zavřít. Kdyby se pro děti, které z nějakého důvodu nemohou vyrůstat ve své vlastní rodině vždy podařilo najít dobrou náhradní rodinu. Když vidím kolik děti potřebují lásky, tak je jasné že DD i když sebelepší jim nemůže rodinu nahradit.
Víte, když někdo dělá nějakou práci dlouho, tak prostě ztrácí schopnost nadledu a sebereflexe. Sama jsem to zažila a nebylo to nic moc :-( Práce sociální pracovnice by mělo být spíš poslání (stejně třeba jako porodní asistentka) - s penězi na tom budou asi tak podobně. Určitě je to náročné povolání, ale to v žádném případě nemůže omluvit různé hrozné případy o kterých se dost často píše.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 161 [Dalších 121 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.