| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Babičky kontra Mikuláš

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 115 [Dalších 95 >>]
11.12.2009 0:13:16
Já jsem staršímu synovi po delším váhání bulíky o Ježíškovi na nos pověsila (ten tím teď "krmí" malého) a doteď nevím, jestli je to dobře (leda snad proto, že to trochu vyvažuje jeho hodně racionální zaměření a taky, že to, že dárky nenosí Ježíšek, nevykecá dětem ve školce:-)). Taky si z dětství pamatuju nepříjemný pocit po odhalení, že mi rodiče neříkali pravdu. Ale kouzlo pro mě víra v Ježíška určitě měla. Starší syn je až přecitlivělý, tak mám z odhalení docela obavy (kolem 1,5 roku se rozbrečel pokaždé, když jsem se přeřekla - třeba se mi díky nevyspání často pletl traktor a bagr a i jinak občas mluvím z cesty~e~). Výhodu podle mě mají věřící (tedy myslím věřící v Ježíše, pochopitelně ne třeba budhisté~;)), kteří mohou na víru v Ježíška plynule navázat. Jelikož veřím jen v cosi nad námi a o Ježíšovi toho zas tak moc nevím (Bibli jsem nebyla schopná dočíst) a nevěřím v jeho božský původ, budu mít s navazováním trochu problém. Staršímu už jsou čtyři, asi bych si měla začít doplňovat vzdělání, abych se z toho nějak vykecala~2~
Helena, tři dospělé děti
  • 
10.12.2009 17:23:10
Když byla starší dcera ještě svobodná, tak vždycky sloužila (je zdravotní sestra) na Štědrý den. Tak jsme si ho udělali o den dříve nebo později, abychom byli všichni pohromadě.
Magda & 2
  • 
10.12.2009 9:19:20
Dobri, diky za tvuj komentar. Naprosto s nim souhlasim, a to nejsem verici krestanka. Ale Vanoce a narozeni Jezise vnimam jako kulturni tradici, na jejichz moralnich zakladech stoji nase zapadoevropska spolecnost....Jezisek neni ani andilek na mracku (interpretace moji tchyne), ani nejaka tajemna neurcita bytost, ktera nosi haldu darku, jez si deti zaskrtaji v katalogu...Je mi z takovehleho pojeti smutno.
Evka
  • 
9.12.2009 23:11:33
To je bomba! To máš opravdu těžké. Vůbec jsem netušila, že v Holandsku slaví tak rozdílně. Nechceš o jejich zvycích napsat článek? Měj se pěkně a držím palce na Vánoce.
Dobra1
9.12.2009 22:55:10
Susu,
Vanoce jsou oslavou narozenin Jezise Krista, a protoze On nam dava mnoho daru - praci, penize, zdravi, ale hlavne lasku a pratelstvi za kazdych okolnosti - tak i my si na oslavu jeho narozeni davame darky, protoze chceme nekoho potesit, ukazat mu nasi lasku a pratelsvi~s~.
Problem je, ze kdybychom to rekli takhle po pravde (aspon tu prvni cast, tedy oslava narozenin jakehosi jezise),tak by se deti ptali, kdo to Jezis je a mohli by se dopracovat k vire v Nej. A to by byl pro hodne rodicu prusvih. Tak se vymysli maly Jezisek, v nehoz veri jen male deti, ale ti starsi uz ne, je to prece jen pohadka, ze? ~a~
9.12.2009 22:53:50
Udelali jsme si originalni adventni kaledar. Z drevotrisky vyrezany stromecek a na nem visi puncosky s malou dobrotou pro kazdeho.(doma nas bylo 6 deti, tak tam bylo treba 6 zvykacek,bombonu...)Mam dva syny a tak jsem jim tam dala treba 2 musli tycinky apod.Naucili se to rozbalovat po obede, takze uz neskemraji nic dalsiho. A Mikulas mel byt jenom ovoce a jedna dobrota. To byl muj plan.Rekla jsem to i tchyni. Jenze ona jim dala plny kos ovoce dobrot,perniku a vseho mozneho, takze jsem si rekla, ze uz jim to ovoce do puncosek za okno davat nebudu, meli by toho moc. Kluci odesli spat, puncosky si za okno nedali, ten starsi uz ji mel ve skolce a mladsi to neresi. Jenze manzel prisel, kdyz kluci spali a prinesl dva balicky s cokoladovymi figurkami od tchyninych rodicu! Byla jsem nastvana, ze jsme jim to mohli dat aspon do puncosky. Takhle to bude vypadat, ze jsem je s nima zapomnela povesit! A to jsem se chtela se vsemi domluvit dopredu!!!
Dalsi Mikulas a balicky dnes byly na gymnastice....opravdu toho bylo moc, az moc! Pak to nema to kouzlo!!!
Blanka s holkama
  • 
9.12.2009 22:10:43
Starší dceři jsou teprve 2, tak si snad zatím ztěžovat nebude. ;)Právě proto si myslím, že blbnout ji hlavu tím, že jí to tam Ježíšek nechal 14 dní před Vánoci je zbytešně, obzvlášť, když se tam na Silvestra chystáme...
9.12.2009 20:02:06
Přesně totéž jsem zažila, a proto dceři neříkám něco, co není pravda..
Lassie66
9.12.2009 19:41:04
Omlouvám se, to patří jinam.
Lassie66
9.12.2009 19:40:21
Eecto, tak nechápu. Nejdřív píšeš:

"Lassie, nepřeháněj - nikdo tu neútočí, jen se každý podivuje tomu, že jsou Romové tak diskriminovaní, když zkušenosti jsou jiné."

Hned nato:

"já netvrdím, že nedochází k rasově motiovovaným útokům."

Tak fakt nevím. Jdu uspávat, mějte se tu dobře.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 115 [Dalších 95 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.