| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Babičky kontra Mikuláš

 Celkem 115 názorů.
 Vilma 
  • 

Nějak mě to nenapadalo :) 

(8.12.2009 8:40:20)
Také jsme měli nadílku 3x, ale vůbec mě nenapadlo, to co Tebe :) Nevím, kdy už jsem věděla, že není pravý, ale kvůli mladším sestrám jsem to nemohla s nikým probrat, abych jim nezkazila překvapení :) P.S. v sobotu jsme byli u našich, balíček tam nechal pro mě, manžela i malého :) :) :) Což už mi přišlo trochu ujeté, pomalu ve 30 letech :)V.
 Dáňula 


Re: Nějak mě to nenapadalo :) 

(8.12.2009 10:02:15)
Tak tohle mě taky nenapadlo to řešit. Možná to bude tím, že nám babičky nic nedávaly - jedna byla moc daleko a druhá dělala, že k ní nepatříme.
Ale syn mě letos dostal. U nás měl nadílku od Barborky a u dědy s babičkou pak druhý den Mikuláše(dostal toho strašně moc i to, co by dostat nemusel, ale prostě babička a děda a první vnouče, to nedělá dobrotu občas). V neděli jsme měli rodinnou oslavu a v pondělí mu babička přinesla ještě takovej batůžek s dobrotama s tím, že jí to Mikuláš nechal v práci pro něj. (Ona by mu furt cpala horem dolem). Synek si to vzal, poděkoval a doma mi pak povídá - hele mami, ten Mikuláš to letos nějak přehání, nemyslíš? On už leze i babičce do práce. ~a~ Chudák babička nemá ani chvíli klidu! No co na to říct??? Jsme jen s ním soucitně pokývala hlavou a šla se dusit smíchy za dveře. ~d~
Ale teda musím říct, že já jsem smutná. Na mě se totiž Mikuláš i Barborka letos poprvý zcela regulérně vykašlali!!! Ani sušenku jsem nedostala, nebo madarinku ... musím užírat potomkům. ~n~~n~~n~~t~~t~~t~
 Vilma 
  • 

Re: Nějak mě to nenapadalo :) 

(8.12.2009 11:30:36)
:):):) tak to je malý rozumbrada :) třeba mi taky nakonec bude líto, až nic nedostanu :)
 Vera S. 
  • 

Re: Barborka 

(18.12.2009 17:22:34)
Konečně jsem našla někoho, u koho taky chodí Barborka! Už jsem se parkrát na Rodine ptala, zda ten zvyk také znáte a nikdo se neozval. Taky vám nosí do punčošky za okno?
Moje děti si dávaly punčošky dokud neodešly z domova. A vždycky si hlídaly, kdo kolik dostal brambor a uhlíků... Věra S.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Barborka 

(18.12.2009 23:16:42)
Ahoj Věruško
ono to asi bude krajivé, já to neznala ani doma (Brno), ani tady (Pošumaví), ale kamarádka, která žije v Krkonoších také naděluje dětem na Barborku do punčochy....

Jinak tě moc zdravím a přeji krásné svátky
Simča S.~b~
 Věra S. 
  • 

Re: Barborka 

(19.12.2009 17:04:37)
Díkz Simčo,
taky vám všem přeju štastný a veselý! U nás asi budou letos pravé bílé vánoce. Sníh valí už od včera od večera. Máme už tak půl metru. O tom, že by se dalo někam jet, není ani řeči. Leda tak na saních. Prý je to v okolí W.D.C. rekord od těch dob, co se takové věci zaznamenavají...Je to nádhera. Škola v pondělí asi nebude. V.
 Blanka s holkama 
  • 

Re: Nějak mě to nenapadalo :) 

(9.12.2009 15:07:52)
Ujeté?
u nás doma Mikuláš vždycky naděloval nejenom nám dětem, ale i našim. Jen si tak říkám, jestli tam chodí i poslední roky, co tam nebydlím.... Jestli taťka tu tradici pořád dodržuje.
Ale je pravda, že manžel na mne taky koukal divně, když mu prvně něco nechal Mikuláš u mne a jaký bylo jeho překvapení, když i u našich ;).
Letos jsme ho prvně připravovali pro dvouletou dceru a i když to nakonec byla velká improvizace, tak se to moc povedlo ;)
 Insula 


radost 

(8.12.2009 8:46:31)
Myslím, že děti mají prostě radost a tohle neřeší.
 Ecim 


Re: radost 

(8.12.2009 10:45:02)
Mně to jako dítěti s Mikulášem i s Ježíškem dost vrtalo hlavou. Měla jsem období, kdy jsem UŽ nevěřila na Mikuláše a JEŠTĚ věřila na Ježíška a všechno mi to přišlo podezřelé. ~;) Když jsem se dozvěděla, že Ježíšek neexistuje, tak jsem na jednu stranu byla ráda, že se mé podezření potvrdilo, ale na druhou stranu mi bylo jasné, že fakt nikdy nedostanu to, co si nejvíc přeju. ~n~
 Katka (2 + 5 let) 
  • 

Mikuláš i Ježíšek 

(8.12.2009 8:55:58)
Napadlo mě totéž co autorku článku:-) Chtěla jsem dát dětem balíčky za okno, jako že v noci to tam nechal ten pravý tajmený Mikuláš. Jenže babičky jim to rovnou vrazili do ruky, že to u nich nechal Mikuláš. Takže jakýkoli moment překvapení, tajemna (čili emoční zážitek) se nekonal.
A to podobné máme s Ježíškem. Babička chce, abych tvrdila, že dárky pořídil a donesl Ježíšek. Přitom jim ale dárek od Mikuláše dá sama do ruky a je ráda, když je u stromečku zmíńěno, že tehle dárek od Ježíška je od babičky... Tak fakt nevím...svět se zbláznil:-))
Pořád chci dětem vytvořit tu příjemnou atmosféru, ale nějak se mi to s babičkama za zády vůbec nedaří:-))
 Winky 
  • 

Re: Mikuláš i Ježíšek 

(8.12.2009 9:23:49)
bohužel, "tajemno a překvapení" z opakované situace 3x za sebou fakt nevytvoříš. Když jsou děti malé, babičky tvrdí že to děti nechápou, když jsou větší, diví se že nemají "úctu" nebo jak to říct, že jdou prostě po čokoládě a hotovo, žádný řeči k tomu nepotřebujou. Částečně i z tohohle důvodu chci letost spojit Vánoce a být ten večer dohromady - pojedeme k manželovým rodičům. Babička je nadšená že si vnoučků užije, dědovi je to taknějak jedno, možná je rád že si bude mít z koho střílet (miluje srandičky), já to přežiju a jako bonus k tomu nebudu muset dělat večeři (jo, pomáhat při přípravě, ale ne celý sama), děti dostanou více dárků najednou (toho se trochu bojím aby to nebylo kontraproduktivní, s babičkou jsem se domlouvala ale znám ji), jediný komu tohle řešení nešlo moc pod nos byl kupodivu manžel (kdybych chtěla být u našich, chápala bych to, tady mi to nebylo jasné, no chtěl tvořit rodinnou pohodu v našem miniobýváku, ovšem po argumentu o x-násobným děláním "jé" u různých stromečků to odsouhlasil). No a s našima jsem domluvená že si dárky předáme "tajně" den předem, a přidáme si je pod stromeček tak, aby se prostě rozbalily všechny na štědrý večer, ne pak postupně po návštěvách.

 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Mikuláš i Ježíšek 

(8.12.2009 9:27:24)
Cha cha cha, tak toto známmoc dobře..... Dnes už to neřeším, holky jsou už veliký, ale taky to tu bylo...
Po nadílce "od Ježíška" začala tchýně pravidelně řešit, jak byla tahle stavebnice drahá a jestli trefila u tamté mikiny velikost.... Bohužel nejen to, strávit u nich vánoce začalo být neúnosné i z jiných důvodů - přetopený panelákový byt nám - zvyklým na svých 18 stupňů a vlhký vzduch kamenného domu - způsoboval pravidelné katary. A tchýně - aby si šetřila práci (i když nádobí jsem myla já a utíral ho muž - začala dávat štědrovečerní večeři do talířů po polévce... Kultura stolování veškerá žádná. A poslouchat na Štědrý den "dělejte, jezte, ať už to umyju a mám taky hotovo".... Prostě to na nás nebylo a tak - když měla malá rok - byli jsme u nich naposledy. Vzhledem k tomu, že jsme jeden rok jezdili na Štědrý rok k nim (tchánům) a rok na to k našim, přestali jsme jezdit úplně a začali slavit vánoce doma.
Letos - protože starší dcera pracuje 300 km od domova a má směnu 24., 25., 26. i 27., zkusila jsem našim navrhnout, že bychom přijeli k nim (jsou ve stejném městě jako dcera...) Mamka to odmítla. Prý budou u bráchy a bylo by přece blbý, abychom tam přišli všichni. No, asi má pravdu, jo, URČITĚ JI MÁ....rozum to uznává. Ale srdíčko bolí - nebudu poprvé na Štědrý den se svou holčičkou. Co na tom, že už má jednadvacet, stejně je mi to líto. A stejně tak je mi líto - o když mi je pětačtyřicet - že mne mamka odmítla, když jsem chtěla ještě jednou strávit Štědrý den s nimi. Hmmmmm, asi už FAKT budu muset být dospělá.....
Simča
 cyann 


Re: Mikuláš i Ježíšek 

(8.12.2009 9:40:10)
to je tak hezký a smutný a přitom veselý~R^
 Katka,kluci 7 a 10 
  • 

Re: Mikuláš i Ježíšek 

(8.12.2009 10:10:21)
Prosím tě, bud ráda... My už jsme před lety zrušili vánoční dostihy zvané "ke komu teď a ke komu až potom" a prostě nejedeme nikam....Dárky si předáme před tím a rozbalujeme je pod stromečkem. Poslední roky je ale u nás moje mamka, co ta´tka zemřel,aby nebyla sama. A sice to bude znít hrozně,ale je to horší, je to pro mě stres - ona neustále uděluje dobře míněné rady ohledně vaření,velmi rozsáhle řeší, co se kdy bude vařit (to je pro ni alfa a omega celého dne). My zase radši vypadneme na lyže a najíme se někde venku - myslím 25., 26.12....no prostě už to není ta pohoda , je nervozita a jsem ráda, když jsou svátky za námi.
 Ecim 


Re: Mikuláš i Ježíšek 

(8.12.2009 10:43:00)
My máme všechny prarodiče blízko, ale Štědrý večečr kvůli dětem slavíme doma. Protože staršímu synovi budou na jaře 3, tak už musíme být opatrní a většinu dárku (alba a kalendáře s fotkami dětí) budeme muset příbuzným dávat mezi čtyřma očima. :-)
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Mikuláš i Ježíšek 

(8.12.2009 11:38:52)
taky jsem už přemýšlela, že prostě odjedeme na hory a pošleme jen pohledy. Dárky si pak vyměníme v lednu...

Máme totiž dvoje rodiče a dvě prababičky. Svátky jsou dohromady 3 dny. Takže jezdíme jak pitomí, všechno rozlítané, já dvě malé děti (3,5 a 1 rok) a vždy na Štěpána, to máme v plánu mou babičku (pohodka největší) a tchýni - to nejlepší nakonec. Jelikož se snažím u babičky být co nejdéle, aby to nebylo o tom, že sbalíme dárky a fičíme dál, tak se vždy "zdržíme" (pokaždé domluva, že ke tchýni příjdeme ve 4 hodiny) a švagrové nám nadávají, kde jsme tak dlouho, bla bla bla...
Loni jsem tohle absolvovala s měsíčním miminkem, a poté, co jsme vyšlapali 4 patra s mimčem, hromadou dárků, tašek a ještě naším skorotříletým synem a oni se do nás pustili hned ve dveřích, myslela jsem, že jim ty dárky hodím na hlavu, udělám otočku a ukončím veškeré vztahy.~q~
 Katka,kluci 7 a 10 
  • 

Re: Mikuláš i Ježíšek 

(8.12.2009 13:20:20)
To je právě přesně ono, já v práci poslouchám podobné štvance, jak vyjmenovávávají, kam všude musí během svátků jet a je to děs... jeden kolega je i s manželkou z rozvedených manželství a ti snad jezdí na 6 návštěv během 2 dnů - to je přece běs.
Navrhuji nejet nikam, oni budou jeden rok nafrnění a pak si zvyknou...my to tak udělali a nelitujeme.Mimo jiné byla pro mě poslední kapka, když kdysi jedna manželova babička stále řešila, proč že jako jedeme nejdřív k té druhé babičce , cituji "copak tam mají lepšího"??
 Lassie66 


Re: Mikuláš i Ježíšek 

(8.12.2009 13:32:42)
~t~
 Xantipa. 


Re: Mikuláš i Ježíšek 

(8.12.2009 11:21:46)
Simčo, proč neoslavíte Štědrý den o den nebo 2 dny dřív? Společně, s dcerou.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Mikuláš i Ježíšek 

(8.12.2009 12:12:14)
Xantipo - to je trochu potíž. Nemohu se rodičům den nebo dva před Štědrým dnem nakvartýrovat do domu (oni i dcera jsou od nás 300 km, takže "na otočku" to moc nejde). Rodiče mají 85 let a přece jenom - i když jsou v dobré kondici - je pro ně "nájezd" 4 lidí a 2 psů trochu náročný.... Navíc mám soukromý krámek a tak si tak trochu nemohu z finanačních důvodů dovolit zavřít dva dny pře vánoci... Normálně máme otevřeno i na Štědrý den (do 15 hodin, pak se vyvenčí psiska a tak v půl páté sedáme k večeři...), letos jsme se s mužem dohodli, že ten Štědrý den tedy zrušíme a 23. až zavřeme sedneme do auta a přesuneme se do Brna. Ale když mamka si nechce přidělávat práci tím, že by zvala rodinu k nim - už si pár let zvakla, že se schází u bráchy, teď dokonce poslední tři roky u neteře, aby malá praneteř mohla jít brzy spát a "netrhala se zábava". Ale u tý praneteře se schází celá rodina - tak jako před lety u rodičů doma....
U dcery bychom zůstat nemohli, protože má s přítelem garsonku - nevlízáme se ...
Katko - problém je to, že hokud jsme to takto střídali - vánoce u našich, Silvestra u vašich, příští rok opačně.. (a dělali jsme to tak 15 let...) tak to žádné dostihy nebyly. Byla to pohoda. Naše dárky se daly pod stromek tam, kde jsme byli 24., od druhé babičky je děti dostaly po přesunu - že to tam Ježíšek nechal. U tchánovců jsme prostě rozabrali dárky a bylo, u nás dělali rodiče třeba 29. druhého Ježíška - pozvali ségru s dětmi, bráchy a tak. My jsme rodina, co hodně držíme pohromědě a máme moc pěkné vztahy. Proto mne tak mrzí, že když jsem muže přesvědčila, že bychom mohli jednou udělat vyjímku a strávit vánoce v Brna, tak to mamka nechce. Fakt je, že jsem ji celá léta říkala, že namá být tak sebeobětavá až o sebezničení..... a teď se to obrátilo proti mně :-). NE určitě to neberu nějak zle, vím (nebo tedy myslím si), že kdybych se ozvala bráchovi, že se k nim zveme n vánoce, byl by rád a vítal by to, ale bohužel bydlet bychom museli u rodičů a mamka se prostě rozhodla (v rámci zachování klidných svátků a dostatku sil), že by to na ně s tátou bylo moc a tak mi to řekla. Celý živo jsem ji učila, ať myslí více na sebe. Konečeně se to po osmdesátce naučila, měla bych být ráda :-)
Simča
 Katka,kluci 7 a 10 
  • 

Re: Mikuláš i Ježíšek 

(8.12.2009 13:33:32)
Tak si to tak neber, bu´d ráda, že je mamka v pohodě, v tom věku se ani moc nedivím, že se jí do toho nechce.. Já myslím, že se význam Vánoc někdy až přehání, lidi se na to strašně upnou a když pak něco nevyjde, jsou z toho strašně rozhození.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Mikuláš i Ježíšek 

(8.12.2009 11:34:28)
fuj, štědrovečerní večeře v jednom talíři... (to my děláme jenom v létě na chalupě, kde je problém s počtem a následným mytím nádobí), tak to je asi největší ostuda. Vždyť není slavnostnější večeře, než ta štědrovečerní...

Já jsem kdysi (za svobodna a podnájemnovna) odmítla chodit ke tchánovcům, protože mi vadily jejich "zvyky". Tchán se jde v 19,00 koupat, protože v 19,30 jsou zprávy. Přes to nejede vlak. To, jak vaří tchýně mi nechutná (za každou cenu se snaží ušetřit, tak kupuje ty nejlacinější potraviny, bohužel je to pak hodně znát na chuti). A nejvíc by mi vadilo, to její "kolik to stálo" a následné "panebože, to je drahé". U ní je totiž drahé úplně vše. A my tenkrát měli celkem dost peněz, zařizovali jsme si domácnost a kupovali si fakt co jsme chtěli (kde ty časy jsou ~t~) a vadilo by mi, pořád jí vysvětlovat, kolik jsem za co zaplatila, nebo ev. dárky schovat a dát manželovi až potom....

Partner to naštěstí vzal, takže pohodka...
 Ecim 


Re: Mikuláš i Ježíšek 

(8.12.2009 11:38:30)
Ježíšmarjá! Z chorobných lakomců se mi chce :-©. Vždycky jsem si říkala, že až si budu hledat partnera, tak jedna z prvních věcí, na které budu koukat, bude, jestli není lakomý. Takže Ti Martino gratuluji k tomu, že Tvůj manžel povahové vlastnosti svých rodičů nezdědil. Myslím si, že jsem tak rozumně šetrná, ale chorobné škudlení nechápu. ~a~ K čemu je to proboha dobré? ~a~
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Mikuláš i Ježíšek 

(8.12.2009 11:43:56)
DÍKYBOHU má ze své matky fakt velmi málo (alespoň z těch vlastností, které mi na ní vadí).
Lakomý není, dal (a dává) by mi a dětem první, poslední.

I kdyby nebylo na dárečky, tak na večeři si vždy dám záležet. Vadí mi kecy, koupíme trošku cukroví, proč se s tím péct, kupované je stejně dobré (NENÍ!!), já prostě některé věci nešidím. To si je radši nedám vůbec.

Chápu, že třeba nemá moc peněz, celý život musela šetřit.... Ona je totiž taková chudinka obecná, pořád má málo peněz (důchodce????), všechno ji bolí, bla bla, stěžovatelka největší... Kdybych se rozepsala detailněji, tak mi ani neuvěříte, jenomže takové věci ani nevymyslíš ~t~.
Vtip je v tom, že mám dvě babičky, které jsou od ní 10 a 20 roků starší a nemají tyhle problémy. Nikdy jsem od nich neslyšela, že mají málo peněz (naopak, obě říkají, že tolik peněz, kolik teď mají pro sebe, nikdy neměly ani pro celou rodinu), že by měly s něčím problémy... Takže jsem zvyklá na trošku jiný režim a takové fňukálkovství prostě neumím zvládat. Já nikdy nevím, jak se s ní mám bavit.
A nejen proto odmítám trávit nejkrásnější den v roce právě s ní. Vím bezpečně, že by mi ho zkazila.
 Lassie66 


Re: Mikuláš i Ježíšek 

(8.12.2009 11:56:04)
Tak já mám za sebou jen linecké, babička vedle je supermanka a já pekla v podstatě jen proto, abych se na to úplně nevybodla a taky proto, že jsme si s dcerou užívaly společnou tvorbu. V tomhle nemá kupované cukroví šanci, nemá to tu atmosféru - ale věřím, že spousta kupovaného je lepší, než moje.
Ale další už fakt nedám, chystám věci na jarmark, učím se na zkoušku, píšu esej na téma, kterému nerozumím a ještě by se určitě něco našlo...jo - ještě dvě děti ~t~.
 alžběta, 3 děti 
  • 

Re: Mikuláš i Ježíšek 

(8.12.2009 13:36:11)
:o( ....A nejen proto odmítám trávit nejkrásnější den v roce právě s ní. Vím bezpečně, že by mi ho zkazila.... :o((((
a jak ti bude, až tohle o tobě prohlásí tvá snacha či zeť?
mě je z těch vašich příspěvků, kde se většina naváží do tchyní, dost smutno. tchyně nejsem a ta moje nic moc, ale je to maminka mého muže a to, na svém muži miluji, je i její zásluha.
toho tvého také vychovala "příšerná tchyně" a dala do něj nejen jeho špatné, ale i dobré stránky. a proto si přece zaslouží slušné zacházení.
promiňte, ale jak se může někdo o vánocích, a nejen o nich, takhle vyjadřovat o bližním? resp. o mamince někoho jiného? :o(((
 Katka,kluci 7 a 10 
  • 

Re: Mikuláš i Ježíšek 

(8.12.2009 13:43:07)
A ty trávíš Štědrý den s tchýní ? Přece tu nebylo řečeno, že někdo tchýni něco ošklivého řekl, jde o to, že s ní Martina (tuším)nechce zkrátka trávit Štědrý den. Já mám tchýni milionovou a na Vánoce s ní také nejsem, nevyhovuje mi to, ona neustále uklízí, do poslední chvíle před večeří a mě to prostě ten den otráví... Nemám jí to za zlé a ona zase nemá za zlé mě, že tam nejsem. Asi tak. A moje vlastní maminka mi na štedrý den jde na nervy, přiznávám bez mučení. Mám ji ráda a nechci, aby byla sama. Ale ideální to také není,co je špatného na tom si to přiznat.....
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Mikuláš i Ježíšek 

(8.12.2009 21:54:05)
ano, máš pravdu, je to matka mého muže. To je to jediné, co mě s ní spojuje. Já si vybrala jednoho kluka za svého životního partnera, vybírala jsem si ho pro jeho vlastnosti, nikoliv pro to, jakou má matku a zbytek rodiny. Tu jsem bohužel jaksi nafasovala, aniž by se mně někdo ptal, zda mám zájem.

Víš, je těžké vážit si někoho, kdo si neumí vážit sám sebe, což je právě případ mé tchýně. Za těch 12 let, co jsem se svým mužem, jsem se opravdu snažila ji pochopit, ale nejde to. Ona je "svým způsobem" strašně hodná, je to přesně ten typ, kterému když se svěříš s problémem, tak ti později řekne, že probrečel 14 dní a nocí (to ona ano). Jenomže to je bohužel to jediné, čím ti k řešení tvého problému přispěje.
Já jsem přišla do jejich rodiny jako poslední a tím jsem automaticky převzala po starší švagrové titul "ta špatná" (to mi bylo i předem řečeno, že to tak bude). To, co se dělo kolem naší svatby, to by bylo na další story.

Se svou tchýní nezacházím nijak špatně. Ona ví, že nejsem typ na plané pochlebování, já si zakládám na tom, že vždy řeknu svůj názor. Nesnáším sladké úsměvy a pomlouvání bez podložených argumentů za zády.

A na té "zkažené štědrovečerní večeři" trvám. U nich totiž funguje to, že platí zvyky tchánovy, který je v žádném případě nehodlá nikomu přizpůsobit. A to je věc, na kterou zase nepřistoupím já, protože na Štědrý večer se u nás zprávy nepouštějí. Nemám zájem spěchat s večeří jenom proto, že se někdo chce dívat na televizi.
Proto tam jdeme o svátcích na normální návštěvu, ale Štědrý večer bude prostě podle našich soukromých rodinných pravidel, která jsme si s manželem vytvořili.

Taky jednou budu tchýně a doufám, že si mí kluci najdou takové holky, se kterými si budu mít co říct, kterým budu moci nabídnout přátelství, se kterými si budeme chtít zajít samy na kafčo - prostě vše, co mi má tchýně nikdy nenabídla. Protože v těchto případech byl vždy míček na její straně.
 Ecim 


Re: Mikuláš i Ježíšek 

(9.12.2009 10:06:48)
Martino, jak tak čtu Tvé příspěvky, tak rozhodně nepůsobíš dojmem konfliktního člověka, který by měl potřebu kolem sebe dělat dusno. :-) A Tvému rozhodnutí netrávit s manželovými rodiči Štědrý večer rozumím a přijde mi správné. Tvé děti na tom určitě vydělají. ~x~ Štědrý večer má probíhat tak, aby byli spokojeni všichni zúčastnění a ne že se všichni budou stavět na hlavu z toho, že je nutné do sebe rychle hodit jídlo a pustit zprávy, protože to jeden člověk chce. Sama jsem na vlastní kůži také opakovaně zažila situaci (i o Vánocích), kdy bylo vyhověno jednomu problematickému člověku za tu cenu, že to několik dalších lidí odskákalo. Nehledě na to, že hezký vztah s kýmkoli nejde naprogramovat a vydupat ze země - to se musí všichni snažit a pokud se nesnaží, tak to nikam nevede.
 Ecim 


Re: Mikuláš i Ježíšek 

(8.12.2009 15:35:51)
Martino, chápu. Já také fňukálkovství nesnáším. Už jsem se tu kolikrát dostala na Rodince do ne zrovna příjemných debat. Když mi něco NEVYHOVUJE, tak se ze všech sil snažím to ŘEŠIT a ne že budu všechny okolo v jednom kuse otravovat nářky o tom, že jsem Největší chudinka století, proti které se spikl celý vesmír a přilehlé okolí. :-© Řadě lidí svým přístupem ale piju krev. ~;) Také se nerada bavím o penězích, my jsme žili hodně skromně (už jsem to tu párkrát zmiňovala) a taky náš štvali lidi, kteří jen úpěli a přitom na tom nebyli finančně vůbec zle. :-)
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Mikuláš i Ježíšek 

(9.12.2009 10:41:59)
no jo, penízky a chudáčkovství, to je vždy velmi žhavé téma.
Jsem toho názoru, že každý to má přesně takové, jaké si to udělá. Už neplatí, že mu do života zasahují vyšší moci (komunisté). Každý má právo vystudovat a vydělávat tolik peněz, kolik potřebuje. Jenomže už si málokdo uvědomuje, že k tomu právu patří také povinnost něco pro to udělat. A to je bolístka hodně lidí kolem nás. Vidět na někom, že on má je snadné, ještě snadnější je ukázat prstem a říci, že to určitě ukradl - protože snad jen v naší zemi mít peníze a úspěch se rovná krást a podvádět. Alespoň v očích většiny. Nikdo už nechce vidět dřinu, která se za tím skrývá.

Taky bývám pro své názory pranýřována, ale já se tím bavím, protože takhle reagují většinou právě ty chudinky, které si se svým životem neví rady, dělají jeden kopanec za druhým a pak si stěžují na osud ~t~.

A sem tam se objeví spřízněná duše - další spoluředitelka zeměkoule, která mi rozumí ~t~
 Ecim 


Re: Mikuláš i Ježíšek 

(9.12.2009 10:56:49)
Martino, přesně tak! ~x~ Za všechno v životě se platí. Mám třeba jednoho kamaráda, co vydělává spoustu peněz, ale nezávidím mu je ani trochu, protože mně by nevyhovovalo být 12 hodin denně v práci a miminko vidět jen brzy ráno a pozdě večer. Obdivuju ho za jeho pracovitost, ale chci to dělat jinak a taky dělám a jsme oba spokojení. :-)
Nedávno jsem neskutečně vytočila jiného kamaráda, který razí teorii, že za všechny jeho problémy může jeho neoblíbená politická strana, když jsem mu medovým hlasem řekla, že považuji za spravedlivé, že jsem před MD vydělávala víc než on, protože pokud si vzpomíná, tak jsem studiu věnovala podstatně víc času a energie než on. ~;)
Některé věci na druhou stranu člověk neovlivní.
A s tím výběrem? Já jsem tedy na výběr měla: buď budu sedět a litovat se, že jsem "ubožátko opuštěné otcem vyrůstající jen s nemocnou maminkou", nebo na sobě budu makat, abych vystudovala to, co mě baví a co mě jakžtakž slušně uživí, abych se měla lépe než dřív. Ona jedna věc je to, co nás v životě potká, a druhá věc to, jak se k tomu postavíme. :-)
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Mikuláš i Ježíšek 

(9.12.2009 11:47:11)
co dodat... Manžel pracuje čtrnáct hodin denně, do toho dodělává VŠ... Volného času má minimálně....
Jak potom reagovat na někoho, kdo se dlouhé roky válí na úřadu práce a skučí, že má málo peněz - které ale evidentně vystačí na denní návštěvy v hospodě... ve které dělá kravál do tří do rána...

Pracující většinou přes týden nemají čas na to jít do hospody...
 Ecim 


Re: Mikuláš i Ježíšek 

(9.12.2009 13:32:38)
To mi připomíná, jak jsem ve Výměně manželek viděla rodinu, která neměla na jogurty pro děti, ale na cigára a pivo pro otce bylo. Co dodat?
 Ecim 


Re: Mikuláš i Ježíšek 

(9.12.2009 13:56:32)
Jinak Martino pevně doufám, že pokud Tvůj manžel pracuje 14 hodin denně, tak že dobře vydělává a že máte hodně peněz. Protože člověk s takovýmto pracovním nasazením si hodně peněz zaslouží a jeho manželka pečující o společné potomky (zvláště tak malé) taktéž, protože on je ZATRACENÝ rozdíl, jestli je maminka s malými dětmi každý den sama dejme tomu 8 nebo 14 hodin denně. ~c~~x~
 Ecim 


Re: Mikuláš i Ježíšek 

(9.12.2009 14:04:49)
Ad závist: Tři moje kamarádky dostaly od rodičů byt. Všem do jedné ale zase chybělo něco, co jsem měla pro změnu já, a vždycky to byly shodou okolností věci důležitější než peníze a majetek. Takže jsem jim neměla a nemám co závidět... :-)
 Helena, tři dospělé děti 
  • 

Re: Mikuláš i Ježíšek 

(10.12.2009 17:23:10)
Když byla starší dcera ještě svobodná, tak vždycky sloužila (je zdravotní sestra) na Štědrý den. Tak jsme si ho udělali o den dříve nebo později, abychom byli všichni pohromadě.
 Lusika, 2děti 
  • 

Re: Mikuláš i Ježíšek 

(8.12.2009 15:46:50)
Ahoj, tchýně dává dárky předem a NĚKOLIKRÁT. To mi přijde už úplně nahlavu. Jakože toho měl Mikuláš hodně a nejen že do Přerova chodí dříve, ale ještě 3x. Ježíšek je na tom podobně, chodí jen jednou. Zatím... Ale naše babička je extrém, je posedlá dárky (nejlépe roztomiloučké blbůstky do poličky).

Děti si stejně nejvíce užijí ten "pravý" den. Tedy aspoň u mé tříleté to tak bylo a snad i letos to tak bude!

Lusika
 luckabo 


Re: Mikuláš i Ježíšek 

(9.12.2009 8:32:26)
Můj manžel je Holanďan a tam jsou zvyklí slavit především Mikuláše. To je Ten Pravým který přiváží Ty Dary.Umíte si představit naše každoroční dohady s jeho rodiči, aby sem nepřiváželi kufry dárků na Mikuláše a nechali to raději na Ježíška?
 Evka 
  • 

Re: Mikuláš i Ježíšek 

(9.12.2009 23:11:33)
To je bomba! To máš opravdu těžké. Vůbec jsem netušila, že v Holandsku slaví tak rozdílně. Nechceš o jejich zvycích napsat článek? Měj se pěkně a držím palce na Vánoce.
 Blanka s holkama 
  • 

Re: Mikuláš i Ježíšek 

(9.12.2009 15:34:17)
A já zas doufám, že holek babička nebude nutit dceři dárky od Ježíška už před Vánoci. Nám se je vždycky snaží dát před, protože, co kdyby na Vánoce napadly 2 metry sněhu a my s k nim nedostali... Každý rok jim říkám, že Ježíšek ale chodí až 24.12., takže nám to prostě daj až po... Asi bychom na to měli před víkendem opět upozornit, ať není průšvih. Třeba nebudeme mluvit jak do dubu. ;)
 Ecim 


Re: Mikuláš i Ježíšek 

(9.12.2009 17:06:14)
Jedna moje kamarádka mi líčila úchvatné "dětské trauma". Každý rok se sestrami na návštěvě u prarodičů absolvovaly na nervy lezoucí rituál, kdy pár dnů před Štědrým dnem dostaly u prarodičů hromadu dárků, ale nesměly si je rozbalit a musely je zabalené ihned předat rodičům, kteří jim je pak doma dali pod stromeček. ~t~
 Blanka s holkama 
  • 

Re: Mikuláš i Ježíšek 

(9.12.2009 22:10:43)
Starší dceři jsou teprve 2, tak si snad zatím ztěžovat nebude. ;)Právě proto si myslím, že blbnout ji hlavu tím, že jí to tam Ježíšek nechal 14 dní před Vánoci je zbytešně, obzvlášť, když se tam na Silvestra chystáme...
 Lizzie 


Nepřijde mi to divné 

(8.12.2009 10:02:06)
Už proto, že dodnes dostávám nadílek několik. A jako dítě bych byla asi ještě radši, že je toho prostě víc. Legrace.
 Ecim 


Re: Nepřijde mi to divné 

(8.12.2009 10:46:14)
Tohle taky vnímám jako výhodu. Já totiž hrozně ráda slavím, třeba s narozeninami mi to vždycky nakonec vyjde tak, že je slavím nejméně na pětkrát. :-)
 Lizzie 


Re: Nepřijde mi to divné 

(8.12.2009 11:16:29)
~R^Přesně tak. Jak s radostí z oslav tak s oslavou samotnou. Přátelé, rodina, užší okruh přátel. A na Vánoce užší rodina a pak ta širší.
 Ecim 


Re: Nepřijde mi to divné 

(8.12.2009 11:22:29)
Když jsem byla malá, tak mi někdo řekl, že ženy od určitého věku už narozeniny neslaví. Pěkně mě to vytočilo a řekla jsem si, že je to PARÁDNÍ BLBOST a že já svoje narozeniny slavit BUDU a nikdy se nebudu stydět za to, kolik mi je let. ~a~ Jinak jsem expert na rodinná výročí, sleduju každou blbost jako výročí svatby, kdy jsme s manželem spolu začali chodit, kdy jsme se prvně viděli, výročí početí dětí, prvních pozitivních gravitestů, promoce, nástup do pracovního procesu apod. ~t~
 Lizzie 


Re: Nepřijde mi to divné 

(8.12.2009 11:26:43)
~:-DDůvod k oslavě se vždycky najde. I kdyby to mělo být oslavené jen dobrým jídlem.
 Ecim 


Re: Nepřijde mi to divné 

(8.12.2009 11:33:36)
Přesně tak. ~;)
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Nepřijde mi to divné 

(8.12.2009 11:47:12)
my tohle všechno taky "slavíme". Dlouhých 5 let od začátku chození jsem od svého muže v příslušný den dostávala každý měsíc růžičku.
Samozřejmě slavíme i výročí svatby, připomeneme si den seznámení (což je snadné, protože přesně na den 11 let poté se nám narodil první syn), slavíme Valentýna i 1. máj, jakožto svátky lásky.

Život je podle mně totiž dost tvrdý a myslím si, že jakákoliv možnost, udělat si daný den hezčí (a mít se na co těšit), stojí za to. Mi je totiž vždy líto těch, kteří to odmávnou rukou jako blbost... okrádají jenom sami sebe - a hrdinství v tom není žádné.
 Ecim 


Re: Nepřijde mi to divné 

(8.12.2009 15:38:50)
Jo jo. Je hrozně důležité si umět užívat života a radovat se z každé drobnosti. :-)
 Katka,kluci 7 a 10 
  • 

Re: Nepřijde mi to divné 

(8.12.2009 13:37:08)
Jéžiši - když tě to baví, nechtěla bys mi hlídat naše rodinná jubilea ?
 Ivuljenka 


řeším totéž 

(8.12.2009 10:05:52)
dcera je tedy ještě hodně malá na to aby jí to přišlo podezřelé,ale do budoucna bych ráda trojího Mikuláše zrušila. Letos si to tchýně nedala vymluvit,takže donesla mikuláše se slovy,že to u ní nechal,ale samozřejmě je to od babičky ... Moje mamka to pochopila hned, Mikuláše dala mě,já ho přidala k Mikuláši od nás a byl za oknem.
A s Ježíškem je to obdobné - snažila jsem se tchýni vysvětlit,že je taky fajn dítěti nedát vše o co si řekne,že není špatné aby také nějaký dárek po kterém touží nedostala,ale bez pochopení. Babička přece musí dát vnučce vše po čem touží. To by mě zajímalo co bude babička říkat,až bude její vnučka v 15 toužit třeba po sexu ... drogách ... skůtru ... autě ....
 zuzula81+Paťulka09 


Re: řeším totéž 

(8.12.2009 10:14:58)
v článku se vidím:o) syn má teprve půl roku a už to začíná. Uplně vidím naši babi, jak mu předává mikuláše. V balíčku adventní kalendář z tuku za 10.50 Kč. Ty kalendáře dostane aspoň 4, od všech tetiček a babiček a rozmluvy typu, že chceme raději 1 balíček, ale kvalitní nemají vůbec pochopení.....Jsem z toho celkem otrávená, ale co nadělám...
 Ecim 


Re: řeším totéž 

(8.12.2009 10:48:25)
Můj syn dostal letos 3 adventní kalendáře - 2 s čokoládičkami a 1 se želátky, jenom v tom máme občas trochu hokej. ~:-D
 Ecim 


Re: řeším totéž 

(8.12.2009 10:47:13)
Ještěže aspoň ten sex se nedá dát pod stromeček, že? ~t~
 Jíťa 
  • 

Víc Mikulášů přece nevadí 

(8.12.2009 10:21:18)
U nás zatím vždy všichni "nepraví" Mikuláši říkali, že jdou jenom zkontrolovat a zeptat se jestli děti moc nezlobí a že přijdou potom ještě oficiálně i s knihou hříchů.

A pokud by nějaké dítko mělo problém "Jak to, že to ten vševědoucí Mikuláš neví sám?" tak se dá jednoduše odpovědět, že to ví, ale raději si ještě ověří, zda na něco nezapomněl.

Jinak u nás je těch Mikulášů podstatně víc, než v článku, protože kromě školy/školky ještě chodí do Sokola, do všech možných kroužků a na různé veřejné akce... Letos u nás bylo celkem 7 Mikulášů.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Mikulášové u babiček 

(8.12.2009 10:45:14)
taky mě to letos napadlo. Jeli jsme na Mikulášskou jízdu parním vlakem do Štramberka. Čerti ve vlaku, nahoře na náměstí mikulášská show, paráda. Po návratu domů u nás před barákem - Mikuláš s čertem na koni (to se jen tak nevidí). Než malý stihl zazpívat, už šel kolem další Mikuláš se svou suitou, tak zpíval znovu, třetí Mikuláš nás jenom obešel... doma měl na balkóně nachystaný balíček. Taky jsem si říkala, jestli mu to není divné, ale neřešil... Ani to, že druhý den dostal další balíček u babi...

Zatím má jen 4 roky, ale chytrý je jak opice. Zkoumal, proč čert dělá čertoviny, takže Mikuláš mikulášoviny... balíčky přijal bez výhrad.

Asi nás další rozumování teprve čeká...

Ale bavili jsme se tím, že je jako Superstar. Na jednu písničku (Večerníček) to zmákl všechno. Zpíval ji ten den asi 7x. ~t~
 Jája  
  • 

Re: Mikulášové u babiček 

(8.12.2009 11:09:32)
Asi tak nějak. To je Mikuláš v obchoďáku, čtyři Mikulášové na ulici, další ve škole, další doma, u babičky... Prostě Mikulášů jak máku.
S Ježíškem totéž, ale ten aspoň neběhá po ulici.
 Ecim 


Re: Mikulášové u babiček 

(8.12.2009 11:13:38)
Ježíšek ne, ale neskutečně mě derou různí Santa Clausové. Je to anglosaská tradice, tak proč to lidi tahají sem? ~a~
 Katka,kluci 7 a 10 
  • 

Re: Mikulášové u babiček 

(8.12.2009 11:32:57)
Protože se Santa lépe vizualizuje, jak bys řešila Ježíška v obchoďáku.....Ježíšek není vidět, tak co s ním v reklamě a kšeftě :)
Mě ještě štvou reklamy v Tv ve stylu "nakupte dárky pod stromeček pro své nejbližší".Zvídavá děcka pak mají o čem přemmýšlet.
 Ecim 


Re: Mikulášové u babiček 

(8.12.2009 11:35:47)
To s tím Santou je pravda.
A tyhle reklamy mě vadí taky, mám pocit, že dnes je mnohem těžší, ne-li nemožné dosáhnout toho, aby děti dlouho věřily na Ježíška. ~n~
 Červená řepa 


Re: Mikulášové u babiček 

(8.12.2009 11:41:55)
Co takhle nepuštět jim televizi a nebrat je do nákupních center?
 Ecim 


Re: Mikulášové u babiček 

(8.12.2009 15:40:45)
Do nákupních center děti neberu a televizi se jim snažím pouštět co nejméně. Jenomže on se každou chvíli třeba prokecne kdejaký dospělý.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Mikulášové u babiček 

(8.12.2009 11:50:07)
teoreticky se to dá vysvětlit tak, že můžeš koupit dáreček tomu hodně zlobivému, kterému Ježíšek kvůli jeho lumpárnám určitě nic nenadělí ~t~
 susu 
  • 

Re: Mikulášové u babiček 

(8.12.2009 12:11:56)
dcera zatím na Ježíška věří a já přemýšlím, jestli jsme udělali dobře. Takto máme pořád zvídavé otázky, různé potíže s obchoďáky,... a stejně se to jednou dozví a možná obrečí a ještě to bude, že jsme jí lhali.. Kdybychom jí to řekli hned, že si lidé dávají dárky, bylo by to v klidu. Ufff, to bychom asi byli alternativní.:-( Teď si to budeme muset vypapt až do dna. U vnoučat už asi budu proti tomuto balamucení.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Mikulášové u babiček 

(8.12.2009 12:16:53)
susu - neber to jako balamucení, je to tajemno, pohádka, dopřej dceři (a časem i vnoučatům) tu atmosféru...
Já do dneška neřeknu manželovi: "Koukala jsem, že vyšel 12. díl Toulek českou minulostí, koupíš mi ho k vánocům?", ale řeknu: "Koukala jsem, že vyšel 12. díl Toulek českou minulostí, budu si muset o něho napsat Ježíškovi..." a vím, že mi Ježíšek toto přání splní :-)
Simča
 Lassie66 


Re: Mikulášové u babiček 

(8.12.2009 12:18:00)
Susu, ale to přeci není pravda - kdo zařídí, že se všichni sejdete, že dostanete dárky, že se máte, jak se máte? Pravda, není to ten Ježíšek, co si vezme dopis za oknem, ale někdo prostě zařídí, že se naše děti mají a žijí v blahobytu. Četla jsem nějaký rozhovor, bohužel už si nevzpomenu s kým - ale dotyčný říkal, že ačkoliv jsou děti již dospělé, přesto jdou na Štědrý večer všichni na balkon a Ježíškovi poděkují~s~ . No, já to tak taky mám, ale já vůbec věřím ve spoustu věcí, třeba na Anděly :-).
 susu 
  • 

Re: Mikulášové u babiček 

(8.12.2009 12:20:58)
víš, my jsme úplně a naprosto ateistická rodina. Jen ten Ježíšek zůstal, a já si fakt myslím, že jsme si to jen zkomplikovali. Na kamarádku dítě po zjištění, co a jak řvalo, že mu celou dobu lhala.:-( To mi přijde zbytečné.
 Lassie66 


Re: Mikulášové u babiček 

(8.12.2009 12:25:01)
To s tím moc nesouvisí. Je dobré se někdy zastavit a uvědomit si, že ať je jakkoliv, může být vždycky ještě hůř. Bereme vše dobré jako samozřejmost, ale uznej sama - nemají naše děti prostě kliku, že se narodily tam, kde se narodily a že by se to mělo sem tam oslavit(třeba na ty Vánoce)?
 susu 
  • 

Re: Mikulášové u babiček 

(8.12.2009 12:29:30)
Oslavovat se může, s tím nemáme problém, jen toho Ježíška do toho netahat, prostě rovnou říct, že dárky si lidé dávají sami mezi sebou, protože se mají rádi.
 Tulka 


Re: Mikulášové u babiček 

(8.12.2009 12:36:26)
Susu,moje jedenáctiletá dcera konečně pochopila,že ty dárky asi ten Ježíšek tak úplně nenosí~:-D.Ale rozhodně na nás není naštvaná.Ono asi záleží na tom,jak je to dítěti podané.Já se snažím v ní tu víru,že je tu něco,co nás přesahuje,tak nějak nezničit.A to nejsme nijak přímo věřící.Ale vzala to dobře a Ježíškovi stejně za okno dopis dala.
 susu 
  • 

Re: Mikulášové u babiček 

(8.12.2009 12:49:51)
já nevím.Vlastně nejsem nijak rozhodnutá. Ono je to teď zase aktuální, ale je rok od roku těžší to udržet. Otázky jak se k nám Ježíšek dostane, když máme zavřeno, jo vždycky si něco vymyslím, ale rok od roku mám prostě silnější pocit,že jí opravdu lžu. Začíná mě to prostě mrzet. Vždycky jsem si říkala, že svému ditěti lhát nebudu, aby mi věřilo a taky mi nelhalo. Hmm, a co teď, všichni svým dětem lžeme. Prostě nevím, kudy z konopí. Letos chce dcera živého koně. Hmmm, tak toho jí Ježíšek opravdu nepřinese. Celý ten nesmysl se mi líbí čím dál míň, chtěla bych se z toho nějak rychle dostat. A ne schovávat DVD, aby neviděla, jak si lidé kupují dárky. Ani Mikeše jsem jí nemohla přečíst, páč tam si dárky Mikeš s Pepíkem taky kupují, na tom místě jsem to zmateně měnila, vynechývala věty, a nakonec radši přeskočila kapitoly. Ach jo.
 Lassie66 


Re: Mikulášové u babiček 

(8.12.2009 13:00:27)
Susu, přiznám se, že jsem minulý týden pronesla stejnou větu - proč jim prostě neříct, že Ježíšek není(?). Ale na druhou stranu si myslím, že by mi bylo líto, kdyby mi mí rodiče Ježíška vzali - ostatní by si vyprávěli, jak si v dětství o dárky psali, jak se na Ježíška těšili, jak prožívali to zazvonění(nikdy mi nedošlo, že když zvoní ten zvoneček, nikdy u stolu není táta ~:-D). Děti postupně přicházejí věcem na kloub, stejně tak i dospělí.
Nejsem křesťan(prababička nám dosud neodpustila, že děti nejsou křtěné a už pár let rozdejchává, že nejsme sezdaní), ale duchovní rozměr Vánoc se mi líbí. Kdybychom si dávali dárky jen proto, že se máme rádi, pak to můžeme dělat kdykoliv, v průběhu celého roku.
 susu 
  • 

Re: Mikulášové u babiček 

(8.12.2009 18:09:19)
Přemýšlím, jestli hraje roli, že já jako dítě jsem Ježíškovi nikdY nepsala, a že na zvoneček se u nás nezvonilo.Dárky sice nosil ježíšek, ale byly tam prostě po večeři. :-)

Asi mě duchovní rozměr vánoc nějak minul. Mám vánoce fakt moc ráda, jako možnost užít si cukroví, které peču jednou do roka, volno v práci, radost z dárků darovaných i obdržených, možnost užít si zimu,..... a tak. Nic víc v tom asi nehledám, mám prostě ráda oslavy. :-)

Jinak nevím. Když byly dceři dva roky a řekla jsem jí, že nám Ježíšek přinese dárky, tak to prostě byla hezká hra. Jenže teď je jí šest a tváří v tvář jejím otázkám, se to začíná čím dál víc podobat, aspoň za mě, hlavně té lži. Asi Ježíška pošlu za mluvícími růžovými poníky, na které se dcera ptala před časem, jestli fakt existují. :-(
 cyann 


Re: Mikulášové u babiček 

(8.12.2009 18:50:45)
susu, já tě naprosto chápu. mám takový přístup k výchově a celkově k životu, že lhát a ani mystifikovat se nemá. občas je to skoro nemoc, ale tak to prostě mám. vloni byly synovi tři, to jsem to ještě moc neřešila. letos to začal řešit on - má v tom hokej ještě víc tím, že nežijem v ČR a jsou tu jiné tradice. tak jsem o tom hodně přemýšlela a lhát mu prostě nebudu. to tajmno a pohádka se dá vytvořit i jinak. takže vysvětluju tak, že prostě všichni hrajeme na ježíška, a v jiných zemích si hrajou na něco jinýho, a děláme to proto že se máme rádi...
 susu 
  • 

Re: Mikulášové u babiček 

(8.12.2009 19:18:11)
potesilo me, ze v tom nejsem sama. :-) Zkusim nelhat, pac se mi to prici. :-)
 Magda & 2 
  • 

Jeziska nemame.... 

(9.12.2009 19:12:22)
Susu, pripojuju se k tvym nazorum a pojeti Vanoc. Po te, co jsem stravila jedny Vanoce v Anglii, kde si darky davaji lide navzajem a potom si za ne dekuji (male prekvapeni potom nosi zimni deda- asi Mikulas?- nebo nekdo na ten zpusob, uz si to moc nepamatuju v ponozce a deti najdou ponozku rano u topeni nebo krbu). Kdyz jsem jim vypravela o tom, jak se u nas v Cechach lpi na nevysvetlitelne tradici Jeziska, kdyz vetsi polovina populace se hlasi k ateismu, tak na me koukali s vyvalenyma ocima....Mam deti 4 a 2 roky a od zacatku jim rikam, ze Jezisek je miminko a pokud nam Jezisek prinese nejaky darek, tak rozhodne nebude materialni povahy, ale bude to zdravi, radost, laska....atd. Presto, ze jsme ateiste, mame doma betlemek, ale do kostela nechodime. Darky si davame pouze JEDEN a pouze v nejuzsim pribuzenskem kruhu, takze max se sejde 4-5 darku pro kazdeho, a to si myslim, ze uz je dost.... Za tenhle pozadavek jsem ale musela nekolik let tvrde bojovat a taky za to, aby pribuzenstvo nepodporovalo u mych deti jeziskovskou fantasmagorii (omlouvam se timto vsem, kteri na Jeziska veri, nechci nikoho urazit, ale ja to tak citim...). Argumentaci typu, ze kazim detem magicke kouzlo Vanoc jsem doted nepochopila. POkud muzu mluvit ze sve zkusenosti, detska fantazie je nekonecna a jde hlavne o to si najit cas a s detmi ji sdilet (a to by melo byt nejen o Vanocich). Nesnasim pristup, ze si rodice a pribuzny provetraji penezenku, nakoupi spoustu darku, ale s detma si ani chvilku nepohrajou a jeste si mysli, jaky je ten Jezisek super! Tohle fakt nepraktikuju a nepodporuju a pro mnohe pribuzne jsem ziskala z pocatku oznaceni extremistka...Nedavno mi teprve tchyne rekla, ze ji casem doslo, ze nase pojeti Vanoc ma neco do sebe...
 Lassie66 


Re: Jeziska nemame.... 

(9.12.2009 19:40:21)
Eecto, tak nechápu. Nejdřív píšeš:

"Lassie, nepřeháněj - nikdo tu neútočí, jen se každý podivuje tomu, že jsou Romové tak diskriminovaní, když zkušenosti jsou jiné."

Hned nato:

"já netvrdím, že nedochází k rasově motiovovaným útokům."

Tak fakt nevím. Jdu uspávat, mějte se tu dobře.
 Lassie66 


Re: Jeziska nemame.... 

(9.12.2009 19:41:04)
Omlouvám se, to patří jinam.
 Dobra1 


Re: Mikulášové u babiček 

(9.12.2009 22:55:10)
Susu,
Vanoce jsou oslavou narozenin Jezise Krista, a protoze On nam dava mnoho daru - praci, penize, zdravi, ale hlavne lasku a pratelstvi za kazdych okolnosti - tak i my si na oslavu jeho narozeni davame darky, protoze chceme nekoho potesit, ukazat mu nasi lasku a pratelsvi~s~.
Problem je, ze kdybychom to rekli takhle po pravde (aspon tu prvni cast, tedy oslava narozenin jakehosi jezise),tak by se deti ptali, kdo to Jezis je a mohli by se dopracovat k vire v Nej. A to by byl pro hodne rodicu prusvih. Tak se vymysli maly Jezisek, v nehoz veri jen male deti, ale ti starsi uz ne, je to prece jen pohadka, ze? ~a~
 Magda & 2 
  • 

Re: Mikulášové u babiček 

(10.12.2009 9:19:20)
Dobri, diky za tvuj komentar. Naprosto s nim souhlasim, a to nejsem verici krestanka. Ale Vanoce a narozeni Jezise vnimam jako kulturni tradici, na jejichz moralnich zakladech stoji nase zapadoevropska spolecnost....Jezisek neni ani andilek na mracku (interpretace moji tchyne), ani nejaka tajemna neurcita bytost, ktera nosi haldu darku, jez si deti zaskrtaji v katalogu...Je mi z takovehleho pojeti smutno.
 Gabča, Adélka 12/02 


Ježíšek není - susu 

(12.12.2009 17:28:04)
Proč to řešit tak dramaticky? Naopak když všechny děti věří na Ježíška a jen to tvé "ví" jak to je, má v tom stejný hokej.
Znala sem jednu rodinu, které dárky vozilo letadlo. Pro ty děti, bylo vánoční letadlo něco tajemného = stejně jako pro jiné Ježíšek. Prostě dětem nechtěli lhát.
Dcera má 7 a už třetím rokem jí říkám, co chce na Ježíška nejvíc ať namaluje a zbytek ať řekne mě. Ježíšek u nás nosí jen ten nejdárek a ostatní kupujeme my rodiče dle našich finančních možností. Pomalý a nenásilný přechod k realitě. Ježíšek nosí dárek jen jeden a to jen v případě, že si ho člověk zaslouží. Zatím si ho vždy zasloužila - ještě není moc náročná ~;)
 Líza 


Re: Ježíšek není - susu 

(12.12.2009 17:34:38)
Gabčo, jen bacha na to, co uděláš, až namaluje něco, co z nějakého důvodu nebudeš moct nebo chtít koupit. Aby z toho nevyšlo, že si nezasloužila dárek od Ježíška.
 Ecim 


Re: Mikulášové u babiček 

(8.12.2009 15:42:54)
On se člověk vždycky nezavděčí. Moje malá sestřenka zase plakala, že ona CHCE věřit na Ježíška a že NECHCE vědět, že Ježíšek neexistuje.
 tlemik 


Re: Mikulášové u babiček 

(8.12.2009 23:15:57)
Tak my to máme vyřešené asi takto. Mikuláš s čerty chodí k nám domů a my mu vždy předáme koš dobrot, který naplnili všichni z rodiny a papírek s věcmi, které se nám na dětech líbí i nelíbí. Dobroty tudíž už nikde nedostane, kromě školky.
Nedávno jsme se bavili s mým synem o Ježiškovi a Vánocích. U nás naděluje i stromeček. Ten zdobíme (já a manžel) večer před Vánoci a ráno ho syn najde. Vysvětlili jsme mu, že Ježišek toho má hodně a tak některým lidem už naděluje stromeček přes noc před Vánocemi. Že dětí je hodně. Také jsme mu vysvětlili, že většině malým dětem stromeček nosí Ježišek, ale že jsou i takové rodiny, kde si ho strojí sami, protože jim to dělá radost a Ježišek přinese jen dárky(tchýně zdobí stromeček na Vánoce či den předem, bydlíme s ní, takže to malý ví). A také jsme si povídali o tom, že kromě dárků od Ježiška si někteří lidé nadělují pod stromeček i dárky, protože chtějí udělat radost lidem, které mají rádi. A že si v podstatě zahrají na Ježiška.
Takže doufám, že jsem předešla všem možným podezřelým věcem a na Ježiška bude věřit a zároveň mu nepříjde divné, když někdo provalí, že dostal dárek třeba od babičky. A také díky tomu můžeme předávat fotky a podobné věci. I když na druhou stranu zatím tvrdíme, že jsme to Ježiškovi (třeba CD s fotkama) dali za okno a Ježišek zařídil zbytek.
Syn na Ježiška věří, taky je ještě malý, ale vždy se snažím takovéto ožehavé téma roztáhnou do všech možných variant, aby nezažil vyloženě žádné zklamání.
I když.., my s manželem věříme na Ježiška doteď. A také mu vždy za dárky poděkujeme.~t~
 Červená řepa 


Re: Mikulášové u babiček 

(8.12.2009 11:47:29)
Když narazím s dětmi na Santu, vysvětluji vytrvale že se jedná o trochu jiného Mikuláše, kterého mají v jiné zemi. Nakonec jedná se skutečně o st.Nicolas-Mikuláš, hlavně chci zabránit tomu aby si Santu jakkoli spojovali s nadílkou a štědrým dnem. U nás teda nelítá ani Ježíšek oknem a netahá se dárky v pytli do patra, máme Ježíše a pak tajemno, dárky se zkrátka objeví, neví se (a naštětstí zatím ani příliš neřeší)jak, některé si dáme i sami.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Mikulášové u babiček 

(8.12.2009 12:02:03)
Problém je právě v tom, že Američané mají k Santa Clausovi krásnou legendu, vše se dá hezky vysvětlit a popsat... to my u Ježíška prostě nemáme. Je to jakési imaginární miminko, ale na vysvětlení, jak vypadá, kde se vzalo, kde žije, jak všechny ty dárky unese... to se vždy musí zahrát do autu...

Docela se mi zalíbila akce Český Ježíšek se všemi těmi knížkami, udělali z toho docela přijatelnou pohádku, na které už jde stavět. Ze zvědavosti jsem jednu knížku koupila, Ježíšek je tam vyobrazený jako cca 8 letý klučina, jsou tam různí skřítci a víly, co mu pomáhají... fakt docela pěkné.

A Santa Clause jsme malému vysvětlili jako dalšího Ježíškova pomocníka, co pomáhá roznášet dárky
 Lizzie 


Re: Mikulášové u babiček 

(8.12.2009 12:06:21)
S tím souhlasím. Můj Ježíšek byl na hony vzdálený od miminka, nazvala bych ho spíš bílým, veselým, průsvitným duchem.
Miminko pytel dárků neunese...
 Lassie66 


Re: Mikulášové u babiček 

(8.12.2009 12:06:25)
Tahle akce mě taky zaujala, vlastně jsem si uvědomila, že si každý představuje Ježíška jinak - tchýně říkala, že neví proč, ale že si představuje malé batolátko ve zlatém brnění. To se mi líbilo.:-)
 Červená řepa 


mraky mikulášů,  

(8.12.2009 11:39:46)
Nám se doposud dařilo mít jednoho jediného "opravdového" Mikuláše a bylo to vždy skvělé. Osobně mi to tedy vadí - Mikuláš v několika různých institucích a pak teprve ve finále doma. Proč?! Proč mají být Mikulášové praví a falešní, proč mají děti mít napráskaný břich sladkostmi tolik, že je pak už ani nechtějí?! Tuto i další tradice považuji za celkem podstatné rodinné události a nechci mít z toho divadlo. Nemluvě o tom že Mikulášké zábavy a školní(školkoví) Mikulášové mívají nevalnou úroveň. Moje děti prostě v tělocvičně s anděly na Dádu trsat nebudou ! Nemluvě o tom že to vše devalvuje křesťanskou tradici a význam svátků. Obchoďákům se vyhýbám, zvlášť s dětmi a ze Santy mám osypky. Děti jsou ještě malé (nejstarší 6) ale přesto se budu snažit zachovat jim půvab nevědomosti a to správné "tajemství" vánoc co nejdéle to půjde. I když to znamená někdy odhlásit ze školky a nebo nedat do školy.
A všimli jste si toho že Mikuláš Santovatí? Jeho biskupský háv i čepice začínají být červenější - ,v obličeji je baculatější, a jednoho dne si přitáhne místo čerta soba a místo berly láhev coca-coly.~R^
 Marta, Adam2/04, David1/08 


jupiiii nejsem jedina! 

(9.12.2009 22:53:50)
Udelali jsme si originalni adventni kaledar. Z drevotrisky vyrezany stromecek a na nem visi puncosky s malou dobrotou pro kazdeho.(doma nas bylo 6 deti, tak tam bylo treba 6 zvykacek,bombonu...)Mam dva syny a tak jsem jim tam dala treba 2 musli tycinky apod.Naucili se to rozbalovat po obede, takze uz neskemraji nic dalsiho. A Mikulas mel byt jenom ovoce a jedna dobrota. To byl muj plan.Rekla jsem to i tchyni. Jenze ona jim dala plny kos ovoce dobrot,perniku a vseho mozneho, takze jsem si rekla, ze uz jim to ovoce do puncosek za okno davat nebudu, meli by toho moc. Kluci odesli spat, puncosky si za okno nedali, ten starsi uz ji mel ve skolce a mladsi to neresi. Jenze manzel prisel, kdyz kluci spali a prinesl dva balicky s cokoladovymi figurkami od tchyninych rodicu! Byla jsem nastvana, ze jsme jim to mohli dat aspon do puncosky. Takhle to bude vypadat, ze jsem je s nima zapomnela povesit! A to jsem se chtela se vsemi domluvit dopredu!!!
Dalsi Mikulas a balicky dnes byly na gymnastice....opravdu toho bylo moc, az moc! Pak to nema to kouzlo!!!
 Eecta 


jina formulace 

(8.12.2009 11:40:55)
u mikulase i jeziska nerikame: byl tu vcera, ptal se po vas a nechal to u nas

ale potkala jsem ho, jak jde okolo a povidal, ze to ma desne tezky, jestli by si k nam nemohl neco odlozit a ja ze to predam, az se uvidime

holky to berou jako vypomoc prarodicu mikulasovi - jezichovi
 karma 


svatá barbora 

(8.12.2009 12:27:28)
Jo! Mě to taky irituje, že to babičky nechápou, mně to jako dítěti vrtalo hlavou, jak je možné, že nadpřirozená bytost neví, kde bydlím a nechává mi to na více místech. Mikuláše jsem letos vyřešila tak, že to den předem nechala za oknem Sv. Barbora (ty nosí myslím v Čechách), pak přišel k nám Mikuláš. Ale teda na Ježíška nevím, jak to udělám...
 marketa 
  • 

Re: svatá barbora 

(8.12.2009 12:46:38)
a nemuzes proste babickam zavolat a domluvit se?
 karma 


Re: svatá barbora 

(8.12.2009 12:54:12)
zavolat můžu, ale nějak s nima není řeč. Chapu, že to jsou jejich dárky, tak chtějí být u rozbalování, ale štve mě to, na druhou stranu. A společné Vánoce, to ne: moc jsem bojovala o samostatné. Můžou být na 3tědrý den u nás, to jim nabízím, ale oni chtějí (hlavně tchynka). Chtějí společně: U NICH. A to nechci. Myslím, že co máme dítě, máme bejt doma: at si vytvoříme vlastní rituály apod.
 Lassie66 


Re: svatá barbora 

(8.12.2009 13:08:14)
My slavíme u tchýně, dokáže udělat nádhernou atmosféru. Všechno má lepší - od stromečku, přes cukroví, prostřený stůl až po tu rybu. Sama jsem párkrát přemýšlela, zda si neudělat Vánoce sólo - ale marná sláva, bylo by to jen pro ten pocit nezávislosti. Lepší Vánoce neudělám, ráda se zúčastním těch rodinných - děti budou mít ty nejkrásnější vzpomínky. Navíc si myslím, že tchýně není člověk, kterého by těšilo trávit Vánoce ve dvou, jelikož bez dětí to prostě není ono. Nemáme spolu nijak vyjímečně vřelé vztahy, ale co se dětí týče, je to nejlepší babička. A Vánoce jsou hlavně pro děti, tak ať to mají se vší parádou.
Ale my jen přeběhneme zahradu a jsme tam, takže technicky snadné.
 Ecim 


Re: svatá barbora 

(8.12.2009 15:47:09)
Také chceme být vždy na Štědrý večer doma.
 Kristain 


My jsme řekli pravdu... 

(8.12.2009 12:37:45)
Mí synové mají 2 a 4 roky a odmalička tomu staršímu, letos i mladšímu, vysvětluji, že Mikuláš atd jsou jen převlečení lidé, že je to jen sranda, něco jako "karneval". Udělala jsem to proto< že starší je obecně hrozná citlivka a netřeba ho stresovat nějakými řečmi, že si ho čert odnese , pokud bláblá...Přestože jsme mu to opakovali, tak letos měl fakt nahnáno( v MC , kam přišel čert, doma je nechceme), loni a předloni to vzal naprosto v klidu.
Na Ježíška samozřejmě věří, ale přesto jsem mu letos vysvětlila, že jednak dárky nosí Ježíšek, druhak si lidé dárky dávají navzájem, neb se mají rádi. Takže letos se mnou a sám vyráběl drobné dárečky,které bude dávat svým kamarádům, i příbuzným, a měl z toho radost ohromnou:)
 Lassie66 


Re: My jsme řekli pravdu... 

(8.12.2009 12:41:45)
Máme to taky tak - některé dárky nosí Ježíšek, některé dáváme my pro radost. Tříletá dcera už některé dárky sama vytvořila a zabalila.~s~
 aachje skunk a tři holky 


Re: My jsme řekli pravdu... 

(8.12.2009 14:51:55)
hezký článek~R^konečně po nějaké době článek co není plytký~;)
zamyslela jsem se u něj a pobavila~x~
 Jíťa 
  • 

Nevim... 

(8.12.2009 15:04:14)
Nějak mi nepřipadá takový přístup nejlepší. Zdá se mi, jako byste dětem zkrátily to opravdové dětství, kdy věří na pohádky a kouzla. Ale je to vaše věc.

Myslím, že se děti nemusí bát čertů, ani když věří, že jsou opravdoví. Pokud se bojí, je to především vina někoho z okolí (u nás to nejspíš bude babička, straší děti podobnými nesmysly). Já jsem dceři, dokud ještě věřila, řekla, že ji mám ráda a žádnýmu čertovi ji nedám, držela ji v náručí, sama jsem podala čertovi ruku, ona pak taky a problém neměla. Dvouletý prcek to samý, klidně si se svato-pekelnou návštěvou zahrál kolo-kolo-mlýnský.

A Ježíšek: Jako malá jsem náhodou zahlédla u našich ve skříni hračku, která se pak objevila pod stromečkem. Máma mi potom vysvětlila, že lidé Ježíškovi trošku s dárky pomáhají a připraví je. Pak je dají za okno Ježíšek si je v noci odnese a sám si rozhodne kdo si jaký dárek zaslouží. Takže jsem už jako malá pomáhala Ježíškovi s přípravou dárků pro rodiče a skutečně balíčky přes noc z okna "záhadně" zmizely a objevily se až na štědrý večer pod stromečkem.
 Ecim 


Re: Nevim... 

(8.12.2009 15:50:11)
Koupila jsem synovi pár vánočních dárků v krámku, kolem kterého spolu často chodíme. Abych se pojistila proti tomu, že si něco bude pamatovat z výlohy, tak jsem mu řekla, že do tohoto obchůdku chodí nakupovat i Ježíšek a andělíčci. :-)
 Gábi, 2 děti 


Re: My jsme řekli pravdu... 

(9.12.2009 12:59:45)
Přesně tak, nikdy by nás nenapadlo balamutit děti nějakou šaškárnou. Přesně si pamatuju, jak jsem se cítila, když jsem náhodou jako pětiletá odhalila "Jéžíška" - otce se zvonečkem. Říkala jsem si, jak mi mohli rodiče takhle lhát - velice to otřáslo mou důvěrou.
 Luciex 


Re: My jsme řekli pravdu... 

(9.12.2009 20:02:06)
Přesně totéž jsem zažila, a proto dceři neříkám něco, co není pravda..
 Veveruše 


Re: My jsme řekli pravdu... 

(11.12.2009 0:13:16)
Já jsem staršímu synovi po delším váhání bulíky o Ježíškovi na nos pověsila (ten tím teď "krmí" malého) a doteď nevím, jestli je to dobře (leda snad proto, že to trochu vyvažuje jeho hodně racionální zaměření a taky, že to, že dárky nenosí Ježíšek, nevykecá dětem ve školce:-)). Taky si z dětství pamatuju nepříjemný pocit po odhalení, že mi rodiče neříkali pravdu. Ale kouzlo pro mě víra v Ježíška určitě měla. Starší syn je až přecitlivělý, tak mám z odhalení docela obavy (kolem 1,5 roku se rozbrečel pokaždé, když jsem se přeřekla - třeba se mi díky nevyspání často pletl traktor a bagr a i jinak občas mluvím z cesty~e~). Výhodu podle mě mají věřící (tedy myslím věřící v Ježíše, pochopitelně ne třeba budhisté~;)), kteří mohou na víru v Ježíška plynule navázat. Jelikož veřím jen v cosi nad námi a o Ježíšovi toho zas tak moc nevím (Bibli jsem nebyla schopná dočíst) a nevěřím v jeho božský původ, budu mít s navazováním trochu problém. Staršímu už jsou čtyři, asi bych si měla začít doplňovat vzdělání, abych se z toho nějak vykecala~2~
 Alena 
  • 

Re: My jsme řekli pravdu... 

(12.12.2009 0:42:35)
S tou Bibli si nic nevycitej. Nas profesor na filosofii (katolik) tvrdi, ze ten kdo precetl celou Bibli je bud student teologie nebo lhar :).
 Jíťa 
  • 

Podle mě 

(8.12.2009 15:11:49)
To moc řešíte. Děti obvykle podobné věci ani nenapadnou. Zkuste se podívat na nějakou dětskou talkshow nebo si přečíst nějakou anketu z MŠ. Mívají docela zajímavé názory. Ať jim řeknete cokoliv, tak si to stejně mezi sebou zkonfrontují a udělají si svoje vlastní závěry.
 Marico 
  • 

ROZTRŽITÝ JEŽÍŠEK 

(9.12.2009 8:16:35)
U nás má Mikuláš taky každý rok problémy s "trousením" balíčků v různé dny na různých místech. Shodli jsme se s manželem, že se tím ten svátek dost devalvuje, mrzí nás, že Mikulášskou dělají i tam, kde si nemůžeme v podstatě zvolit, jestli se jí zúčastníme (ve školce, na kroužku bruslení, kde by bylo dceři líto, že jsem ji tam nepustila). Letos tak měla tři Mikuláše během jednoho dne a pak ještě dorazila babička s obligátním "Mikuláš u nás něco pro vás zapomněl". :-( Jako kdyby to nemohla říct jinak, třeba mám vás ráda a tohle jsem vám přivezla. Ale naše pětiletá dcera to bere tak, že všude jinde to jsou jenom "jako Mikuláši", ten pravý chodí k nám domů. S Ježíškem jsme to vyřešili tak, že dáme pod náš stromeček všechny dárky, i ty, které jsou pro babi a dědu a tetičky. Prostě tam po rozbalování zbydou a my můžem říct, že Ježíšek je nechal u nás, protože ví, že k příbuzným během svátků pojedeme, tak když už je měl po ruce, nechal je u nás jako pošťák občas nechává naše dopisy u sousedů, aby nemusel až k nám. Naštěstí tuhle analogii můžem použít. Takže pak není dceři divné, že i u babičky a tetiček "nechal" Ježíšek zase dárky pro nás. Nejspíš je měl taky zrovna po ruce. Ale říkám si, že si možná dělám zbytečné starosti. Jakmile děti vidí rozsvícený vánoční stromek nebo krásně oblečeného Mikuláše, tyhle věci pouští z hlavy. Loni dcera způsobně odříkávala básničku Mikuláši a dodnes nechápe, jak to, že věděl, že se loudá s oblíkáním a ani jí na mysl nepřišlo, že ten dvoumetrový dědeček s bandou čertů a dvěma anděly je její vlastní táta :-) No letos už pro jistotu Mikuláše nedělal. :-))
 Janina, batole 
  • 

Re: ROZTRŽITÝ JEŽÍŠEK 

(14.12.2009 12:32:21)
To je bezvadný nápad, taky to použiju jako vysvětlení kde se u nás vzaly dárky pro dědu a babičku
 Hogan 


Ježíšek 

(9.12.2009 9:33:16)
Tak u nás to vždy probíhalo tak, že Ježíšek u nás doma pod stromečkem nechal něco pro babičky a dědečky a zase naopak, a babi a dědy dal pod stromeček něco pro nás :) Nikdy mi to nepřipadalo divné - spíš logické - a co jsme věřila na Ježíška, věřila jsme i tomuto "systému". Stejně tak Mikuláš ;)
 Veveruše 


Re: Ježíšek 

(11.12.2009 0:15:22)
Mně to taky divné nepřišlo - chápala jsem to tak, že Ježíšek je rád, když lidi navštěvují své příbuzné. A tak to taky podávám dětem.
 Ecim 


Re: Ježíšek 

(11.12.2009 17:25:11)
Mě na tom jakou malou holčičku těšilo to, že i Ježíšek občas něco poplete nebo aspoň udělá lehce nekonvenčně. :-)
 Pavlína, 2 malí kluci 
  • 

Pejsek a kočička 

(9.12.2009 16:11:19)
Dovoluji si na tomto místě připomenout, že i pejsek a kočička od Josefa Čapka se převlíkli za Mikuláše a anděla a šli k dětem a děti se také převlékly za Mikuláše a anděla a šly navštívit pejska a kočičku.

Takže my také dětem říkáme, že je to divadlo, že to jsou převlečení lidé. Ale čertů se stejně bojí.

 Bláža,Jan11,Alžběta7, Josef5 


Proč se nedohodnout? 

(12.12.2009 21:12:40)
Mě tohle jako matku rozčiluje stále víc a tak jsem pomalu "vychovala" babičky a děděčky i pra.. aby našim dětem nic nedávali. Protože jedem Mikuláš je ve šlole a školce, další v Sokole, další přijde domů a ještě babičky dědečkové, to už by je bolela bříška až do Vánoc. Babička je nejrozumější, ta si nějakou mlsku sice nakoupí, ale nechá doma a neříká, že je to od Mikuláše, jenom tam mají v tomhle období něco na přilepšenou a děda přinesl skromné pytlíky, ať jim to přidám k tomu od nás. Sokol jsme letos po předchozích zkušenostech vynechali. Stačí, že dárky jim nosí Ježíšek na dvě místa, protože děda s prarodiči musí vidět tu radost z dárků přímo. Aspoˇuž mi dávají předem peníze, já nakoupím to z čeho vím, že budou mít opravdu radost a přinesu dárky zpátky prarodičům, aby si je zabalili a předali. Moje děti pak jsou ušetřeny zklamání a nucené falešné radosti a díků, jak jsem to v dětství prožívala já. Myslím že je to všechno o domluvě, třeba za cenu, že musím být občas tvrdá. Ale jak si na to zvyknou, tak to funguje. Aspoň nemusíme řešit přebytky toho co jim nechutná nebo se nelíbí a všichni jsou spokojení.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.