| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Mlčící bestie

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 130 [Dalších 90 >>]
18.4.2009 20:25:13
Otcové by se měli ujmout výchovy synů.
Matky je svou výchovou "zženšťují".
Hanka 75
18.4.2009 20:17:08
Také jsem slyšela, a že je to specialita našeho zdravotnictví :-(
Dobra1
18.4.2009 19:40:53
Souhlasim moc hlavne s tim zaverem. Znam plno mladych doktoru, kteri si po VS mysli, ze jsou o moc chytrejsi nez zkusene sestry a davaji jim najevo, ze jsou pro ne jen jakesi posluhovacky. Hodne to asi vychazi z chovani nekterych panu docentu a profesoru, kteri tenhle pocit obrovske nadrazenosti rozdavaji kolem sebe i tam, kde je to blbost. Jinymi slovy, za spoustu problemu muzou i lekari samotni. I kdyz znam i satry, ktere si to zaslouzi, protoze maji pocit, ze vi vsechno lip nez vsichni doktori i s primarem dohromady.
Jak jsi psala o te pohotovosti. Napr. v Australii funguje v nemocnicich centralni prijem, pres ktery projde kazdy pacient a kvalifikovana VS vzdelana setra urcuje poradi pac. podle zavaznosti a prubezne kontroluje, jestli se stav cekajiciho nezhorsil. Ten chlapik, o kterem jsi mluvila, by tam cekal mozna i 12 hod nebo spis dokud by se nerozhodl jit s tom ke svemu obvodakovi.~b~
Dobra1
18.4.2009 19:25:37
O tom jsem psala. Dokud se ve zdravotnictvi hodne nezmeni, tak ja a plno dalsich davam rodine vic, nez by se zamestnavateli libilo. Problem je, ze i kdyz nase zdravotnictvi funguje vice mene zazrakem a otrocinou, tak porad nejak funguje a proto s tim nikdo nic nedela. A jeste vsichni nadavaji, co ze by ti doktori chteli. Pritom kvalifikovany lekar ma na hodinu min nez zednik.
Ja se jen zastavala toho, ze ty clanky podle me neutoci na zeny-lekarky, jen popisuji soucasny stav, kdy bez vyrazne zmeny zdravotnictvi nase snaha se nechat min vydirat nez chlapi (protoze kvuli rodine si to dokazeme o neco lip prosadit a protistrana ma min argumentu) prohlubuje celkovy nedostatek lekaru nutnych k provozu stavajiciho systemu stejne jako velke mnozstvi lekaru v duchodovem veku.
Mimochodem, byla jsem ted na seminari CLK o peci v prvni linii a byl tam i skvely prispevek lekare, ktery nekolik let pracoval v Australii. Kdyby se u nas zavedl podobny system, bylo by dost lekaru i bez jejich pretezovani a navic by meli dost casu na vzdelavani a mohli by tudiz celkove odvadet svou praci opravdu dobre a v relativni pohode.
Lea
  • 
18.4.2009 13:47:31
To je sice moc hezke, ale stoji a pada to na tom, ze

1) nekdo slouzit MUSI. Kazdou noc, zakonik nezakonik. Jiste, melo by byt vic lekaru (aby se to rozlozilo), ale to by nejdriv nekdo musel poradne zaplatit. A to nase spolecnost neni ochotna - kdykoli pozaduji lekari vyssi platy, je jim to spolecnosti vycteno s poukazanim na to, ze "prumerne prece dosahuji nadprumernych prijmu", coz je ale ve skutecnosti pekna hloupost.

To, ze nas system nema penize je dalsi vec. Ovsem podivejte se, co se delo, kdyz se vlada pokusila zridt nejaky sytem vyssi spoluucasti (poplatky). Nerikam, ze zrovna tenhle model je dobry nebo spatny a nehodlam se poustet do debaty o poplatcich, ale faktem je, ze se stavajicimi penezmi nemuzeme zaroven platit TOP peci uplne vsem a zaroven platit doktory skvelymi platy, jake si zaslouzi. Dosud se to resi odrbavanim doktoru, protoze tech je min nez pacientu.

2) Spousta pacientu chodi pres noc na pohotovost s kravinama. Napr. vcera jsem se dozvedela toto: Ve 4 rano byla MUDr. probuzena, ze ma jit vysetrit pacienta na pohotovosti. Vyslo najevo, ze nejaky ochmelka sel z hospody, zakopl a narazil si patu. A nenapadlo ho nic lepsiho, nez se dostrachat na pohotovost a zburcovat pul nemocnice. Tyhle pripady se deji dnes a denne.

3) dneska dokori delaji hromady zbytecne prace. Je potreba snizit jejich pracovni zatez a hlavne umoznit poradny samostatny vykon povali i jinym zdravotnickym profesim.

Proc by na administrativu nemohla byt pisarka/sekretarka? Proc musi sestra napr. u praktika jen vyplnovat papiry a obcas udelat nejaky ten test napr. s moci? Ve Velke Britanii maji sestry daleko vetsi pravomoce (a zodpovednost) a celkem bez problemu to funguje.

Proc Ministerstvo zdravotnictvi blokuje fungovani porodniho domu a znemoznuje tim tak samostatnou praci porodnich asistentek?

Proc stat investuje nemale prostredky do vzdelani farmaceutu jenom proto, aby pak nedelali nic moc jineho, nez vydavali krabicky? (ve Velke Britanii napr. existuje typ farmaceuta, ktery dela i navstevy doma, zkouma, jake vsechny leky lide berou, zjistuje, jestli nemaji nejake obtize, zameruje se na spravne uzivani a vyhledava a brani interakcim - a o vysledcich pak lekare informuje). Neco takoveho u nas zoufale chybi a se starnutim populace to bude horsi a horsi.

U nas tale prevlada takove to "doktor je kral a vi vsechno nejlip" - jakysi syndrom nepostradatelnosti uplne ve vsem, pricemz pretizeni je nasledny negativni efekt. (dalsi efekt je arogance, ktera bohuzel ani dnes neni minulosti)
18.4.2009 12:09:41
Jako ten článek je super, úplně v něm vidím svého muže, jen je rozdíl ten že to není den ani týden ani měsíc, ale už je to 5 let. přijde domů, bouchne dveřma, vlaze do jiného pokoje než jsme my s dcerou, přijde tak po hodině a možná i pozdraví(spíš zabučí cosi jako pozdrav)snažím se to už přehlížet, protože opravdu to je jen k hádce. jednou jsem z něho dostala věc proč se tak chová, tak mi sdělil že jsou špatně srovnané boty.
takže se už raději neptám co se děje, ale je někdy hrozný že se se mnou nebaví třeba i 3 dny a já nevím proč.
Líza
18.4.2009 10:00:46
Dobri, kdepak. To, co popisuješ, jsou všechno věci, které souvisí s obcházením či porušováním zákoníku práce a s otrockou prací, která je bohužel v českém zdravotnictví normou. Cesta ven ale nevede přes to, že budeme říkat, že ženy se tolik nechtějí nechat vydírat, proto jsou horší doktorky, ale že konečně uděláme zdravotníkům normální pracovní podmínky.
Tzn. ne že budeš mít v měsíci dva volné víkendy a dost, ne že odpracuješ hodin za dva plné úvazky, ne že budeš mít povinnost se vzdělávat, ale budeš si na to muset brát dovolenou.
Jenže tohle za nás doktory nikdo jinej neudělá, dokud se budeme nechávat vydírat a budeme poslouchat argumenty typu - medicína je poslání, ne povolání; popřípadě dokud budeme nadále za tu pseudovýhodu práce na klinice platit tím, že budeme psát svým šéfům publikace, pod nimiž se jako první autoři podepíšou oni, nebo jako jedna (asi ne jen jedna) doktorka tady z rodiny, vyučovat mediky přesto, že nemá žádnou smlouvu s fakultou a dělá to navíc zdarma ke své normální práci, tak dotud budeme mít, co si zasloužíme.
To není otázka mužů a žen - jen málokterý muž v tomhle uspořádání má koule na to, aby svému nadřízenému sdělil, že on má rodinu a chce s ní taky trávit čas. Je to otázka toho, zda si skutečně budeme myslet, že dobrý doktor je jen ten, který pracuje 48 hodin denně.
kili
  • 
18.4.2009 8:52:35
velmi dobrý, správný postřeh. Krom toho, kdyby se kritici presidenta ČLK v dané věci nedali strhnout mediálními polopravdami, pochopili by, dr Kubek se (při tom jednání se zdravotním výborem sněmovním) žen zastával, nikoli že je hanil. Po následných mediálních bouřích k tomu ještě podal vysvětlení.
18.4.2009 5:50:49
MLÁTIT TO A ŘEZAT
Dobra1
17.4.2009 23:27:47
Souhlasim, ze mel volit jina slova.
Na druhe strane, v podminkach naseho zdravotnictvi muze byt prevaha lekarek nad lekari problemem. Ne kvuli zenam, ale kvuli tomu, jak jsou nastavene pracovni podminky.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 130 [Dalších 90 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.