| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Stěhujeme se. Co na to děti?

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 41 [Dalších 1 >>]
Hana+1syn
  • 
4.11.2008 12:40:56
Jsme tři sourozenci a zažili jsme stěhování z Olomouce na Moravu-jih a potom do Přerova.
Stěhování z Olomouce na Moravu proběhlo bez problémů byli jsme malí(já 5let a bratr o 3více).Ale stěhování z Moravy do Přerova mě zastihlo v 8.třídě ve druhém pololetí,kdy se odcházelo na střední školu. Třída utvářená od první třídy mě brala jako vetřelce,sice jsem kamarádky našla,ale nebylo to ono.
Navíc z toho pololetí jsem byla přes měsíc vážně nemocná. Starší bratr byl na střední škole v Olomouci od prváku, tak neměl problém a mladší bratr byl v 4.třídě, což taky neměl problém. Odnesla jsem to nejvíce já a při stěhování jsem musela vyhodit spoustu zajímavých věcí ze zákl.školy,což dnes lituji. Prosím rodiče, berte v úvahu pocity svých dětí při stěhování a umožněte jim setrvat v původních školách,pokud je to alespoň trochu možné!(hlavně těm starším-náctiletým). Dnes si také neumím představit stěhování mezi základními školami, každá má jiné učebnice, jinou výuku apod.
4.11.2008 12:24:14
Manželovi nabídli lepší pozici za cenu stěhovat se 200km, to bylo něž šla dcera do první třídy, tenkrát jsem mu řekla buď teď nebo nikdy, nestěhovali jsme s. Letos přišel opět s tím že mu nabízejí lépe placenou práci , šli jsem za dcerou a zeptali se jí na názor(je ve čtvrté třídě) , měla obavu právě z nového kolektivu, tak jsme se rozhodli že nikam se stěhovat nebudeme, nechci aby to odnesli děti, když to není tak nezbytně nutné, ale pokud by jsem oba přišli o práci a nebylo by jiné řešení tak by jsme asi museli, ale nejdříve bych se poradila s psychologem jak to co nejšetrněji vysvětlit dětem. Přece jen jsou odborníci a znají různé příklady.
Taodvedle
4.11.2008 12:08:57
My jsme se stehovali nekolikrat. kdyz jsem meli jedno dite tak jednou, a s dvema detma taky jednou , snad uz naposled. Poprve bylo me dcerece 2,5 roku, a obeslo se to bez problemu, stehovali jsme se z bytu do domku s velkou zahradou, ve stejne vesnici.
po druhe jsme meli rocni dcerku a uz 6 letou . Po pravde ja jsem z toho mela daleko vetsi obavy. strach ze samoty, stehovali jsme se 20 min. autem od streho bydlist. Starsi holka se hned zabydlila, nasla si v sousedstvi kamarady, ( skolka byla horsi, pani ucitelka nam moc nesedla) ale ona by uz po mesici nesla zpatky. No a mala to vubec nejak nezaregistrovala.
Lída+2
4.11.2008 11:56:33
TAky jsem zažila...stěhovali jsme se když my bylo 13let)7. třída)...segra o 2roky mladší..přestěhovali jsme se 30km daleko od původního bydlení...(spojení BUSEm jakš takš... a vlak tam nejezdil- myslím tím směrem) .....
Osobně jsem to nesla velmi těžce....chtěla jsem zůstat na tý základce co jsem na ní chodila...znamenalo by to denně dojíždět 30km....naši o tom nechtěli ani slyšet.
Kolektiv ve třídě mě vůbec nepřijal....byli spolu od 1. třídy..jak by taky mohli, že jo....
U segry to bylo jiný...jak byla na začátku pátý třídy bylo to ještě v pohodě....
(bejvalo by to vůbec nevadilo...to dojíždění od prváku jsem stejně do toho města jezdilůa na prumku:()

MAnžel se chtěl stěhovat...jsem mu řekla, že jen přes mojí mrtvolu, že klukům nepřipravím to co jsem měla jako malá a pokud se chce někam stěhovat tak do začátku první třídy...to už proběhlo..takže budem tady...než kluci dochodí školu...základní....
pajda
  • 
4.11.2008 11:33:03
Prožila jsem náročné stěhování ze západních Čech na východní Slovensko v devíti letech. Bylo to v roce 1985, táta byl voják, oba rodiče ze Slovenska, pro ně to byl tedy návrat domů, pro mě a ségru příchod do neznáma. Byla jsem ve třetí třídě a byla jsem několik měsíců za totálního exota. Zažila jsem šikanu, výsměch a i když jsem slovenštinu rychle dohnala, stejně jsem byla "jiná" a měla jsem problémy se spolužáky. To trvalo celou základní školu! Osvobodila jsem se až na gymplu. Navíc doma začaly problémy mezi rodiči - mámě stěhování přivodilo zdravotní problémy, pro které byla každou chvíli v nemocnici, táta se zase začal rozhlížet po jiných ženách, takže nastalo domácí peklo. Takže sečteno a podtrženo - stěhování pro mne znamenalo obrovské trauma. Chodila jsem do školy i ze školy s brekem, neměla jsem žádné kamarády a nikoho, komu bych se mohla svěřit...rodiče žili svými problémami, které navíc přenášeli na nás - děti. Ségra byla mladší, měla svůj svět a taky si prožila své, nicméně o tomto smutném období jsme se sestrou dokázaly mluvit až v dospělosti.
Pak mě stěhování čekalo ještě několikrát - mimo jiné ze Slovenska zase do Čech. Svým dětem podobné zážitky připravit rozhodně nechci, takže jsem se zařekla, že tohle bylo poslední stěhování a už se nikam nehneme - minimálně dokud děti nebudou mít 15 let.
Kromě dětí ale stěhování těžce (a možná ještě hůř) snášejí senioři. Právě nedávno se za námi do Čech přestěhovala moje maminka, protože zdravotní problémy a samota jí na Slovensku opravdu nesvědčily...nicméně tuto změnu (i když má kolem sebe rodinu) prožívá dost těžce, neustále mluví o tom, že se stěhovat neměla...jsem z toho docela smutná, ale samotnou na Slovensku jsem ji opravdu nechat nechtěla. Má tady koupený byt, právě prochází rekonstrukcí, tak doufám, že až se nastěhuje do svého, tak si časem zvykne. Stěhování je holt těžké pro každého, zejména pokud má pocit, že neměl moc na výběr - a to se týká především dětí i starých lidí.
4.11.2008 10:46:56
V raném dětství - tak do devíti let, jsem byla na vesnici celkem spokojená, nicméně pak jsem čím dál častěji snila o tom, že se přestěhujeme někam jinam, nejlépe hodně daleko. Asi jsem se nudila,s narůstajícími problémy s tamními vrstevníky samozřejmě touhla po stěhování narůstala a v patnácti jsem doslova utekla. Nakonec jsme se přestěhovali - nehnula jsem přitom brvou, dodnes k té vesnici nic necítím, na stranu druhou by mi též bylo jedno, kdyby se rodina přestěhovala do jiného kraje. S mým ,,rodným" jsem se prostě nějak zvlášť nesžila a vracet se tam nechci.
Ale samozřejmě nic nepopírám, chápu a uznávám, že mnohé děti nesou stěhování velice těžce. Jen já byla takový mimoň.
4.11.2008 10:00:51
Stěhovali jsme se z paneláku, když dětem bylo 1, 5 a 14 let. Nijak jsem si nepřipouštěla problémy, ten panelák stejně pro mě byl dočasný, i když jsme tam byli téměř 15 let - domov to nebyl nikdy. Přestěhovali jsme se do domku, ale ve stejném městě, jen na druhý konec. Žádný slzičky nebyly - nejstarší dcera stejně už chodila do jiné školy, navíc byla ve věku, kdy za těmi svými kamarády na sídliště mohla jít sama. Prostřední syn nijak fixovaný tam nebyl a nejmladší byl malý. Nyní si nejmladší vůbec nepamatuje, že by snad jsme někdy bydleli jinde, prostřední sice ví, ale původní byt by už nenašel a nejstarší? Ta má teď svoje, ve městě jsme /vesnice by jí vadila/ - takže jednoznačně bylo všechno v pohodě.
Veronika, školák a předškolačka
  • 
4.11.2008 9:43:39
Mám podobnou zkušenost. Když byly dcerce čtyři roky a synovi šest, přestěhovali jsme se z nepohodlného, stísněného panelového bytu do prostorného zděného se zahradou. Snažili jsme se dětem vytvořit pokojíček co nejpodobnější tomu původnímu, nechali jsme původní nábytek, podobně rozestavili, jen doplnili o další kusy. Zbytek bytu i celková atmosféra jsou však přirozeně diametrálně odlišné. Pro nás "dospěláky" je to změna jednoznačně k lepšímu, syn si také zvykl docela dobře, ale dcerka opakovaně pláče, že se jí stýská po původním bytě. Nepomáhají argumenty o tom, co všechno tady máme a tam jsme neměli. Ona se zkrátka cítila doma TAM, nějaké nároky na prostor, soukromí či pohodlí jí zatím nic neříkají. Kdykoliv se přiblížíme k místu našeho bývalého bydliště, rozesmutní ji to a vyčítá nám, proč jsme se odstěhovali. Jde jí vyloženě o ten byt a důvěrně známé okolí, nová školka jí problémy nedělá, tam se jí moc líbí.
Michaela Pecharová
4.11.2008 9:41:37
Jedno takové stěhování do nového "domova" mne vlastně ovlivňuje dodnes. Mamka se v mých 8 letech podruhé vdala a v listopadu 88 v mé 4. třídě jsme se z Jižních Čech přestěhovali na Rokycansko, otčíma převeleli na útvar jinam. Bylo to něco šíleného. Brečela jsem asi několik měsíců, v nové škole jsem si nikdy nezvykla a nenašla žádné kamarády. Naštěstí v té době začínala víceletá gymnázia a já se po roce a půl vysvobodila přechodem do primy do blízkého městečka, kde jsem strávila báječných 7 let s novou partou, kde jsme byli většími či menšími nováčky téměř všichni. A to mě asi "zachránilo". Ještě v 17 letech jsem plánovala, že hned po gymplu někam vypadnu pryč, ale co náhoda nechtěla, potkala jsem v místě bydliště mého současného manžela a z odchodu se nic nekonalo. teď je to mu právě 20 let co tu bydlím, a přesto, když se každé léto o prázdninách vracím na Jindřichohradecko, přepadá mě takový ten pocit, že jedu domů. I když doopravdy doma jsem spíše už tady, protože se tu narodily moje děti a už tu prostě jsem 2/3 svého života. Takové surové vytržení dítěte z jeho prostředí patří k věcem, které mamce asi nikdy docela "neodpustím". Utěšuju se však tím, že bych třeba neměla tak bezva rodinu a nejlepší kámošku jako teď. Vím však, co mojim dětem nikdy neudělám.
  • 
4.11.2008 9:41:03
Mohu z vlastni zkusenosti jen potvrdit, ze obdobne zasadni zmeny jsou zatezovou zkouskou pro male i pro ty velke. My jsme se prestehovali z mesta na venkov a o rok pozdeji jeste o neco dal, do jedne rovnikove zeme, coz byla zmena takrka totalni - prostredi, tropicke klima, odlisna mentalita, pro tehdy petiletou dcerku zpocatku i jazykova bariera, pro mne porod v cizi zemi, absence sirsi rodiny a socialnich kontaktu vubec (domu jsme se poprve podivali az po roce a pul, coz je relativne dlouhe odlouceni)... Mohla bych pokracovat dal. Kazdopadne chci jen optimisticky konstatovat, ze jsme nakonec vsichni prezili, spis budeme resit dalsi velkou zmenu, navrat po trech letech zpatky domu. Mam z toho skoro vetsi obavy nez z tehdejsi "cesty do neznama" :-).

Preji vsem pekny den a zmeny jen prijemne

Jana
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 41 [Dalších 1 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.