| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Školka - neškolka

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 450 [Dalších 410 >>]
Kimmy, 2 deti
  • 
16.10.2008 14:33:47
Lulu - ja souhlasim, ze tam ty podminky nejsou - proto rikam, ze by to chtelo zmenu.

Verim, ze kdyby nebyl stedry RP, ze by se do hlidani pustilo pomerne hodne zen a ze by byl vyber - ty dobre by nemely problem a k tem spatnym by nikdo deti nedal. Nejde o to, ze by nekdo musel davat deti do spatnych rukou. Minimalne by mela byt volba kolektivniho zarizeni a maminky by si mohly vybrat mezi jeslickami a komornejsi peci u nekoho doma. Sousedske hlidani je bezne v Anglii, Nemecku, Rakousku - a tam taky nejsou jen idealni zeny hlidacky.

Vim, ze v CR bych to jednoduche nemela a jsem moc rada, ze se moje deti narodily tady, ackoli to znamenalo navrat do prace pred jejich prvnimi narozeninami. Ale podminky, ktere tady mam, pro me byly prijatelne. Kdyby nebyly, do prace nepujdu a budeme zit s hodne utazenym opaskem, protoze tady po trech mesicich veskera financni podpora konci. Nerikam, ze by se matky mely prestehovat, rikam, ze matky by se mely mene zabyvat vlastnimi zajmy a trosku vic se zabyvat zajmy deti. Protoze plny uvazek od tri let urcite v zajmu deti neni. Samozrejme, ze v zajmu deti neni, aby maminka naklusala po sestinedeli do prace, ale ja nic takoveho netvrdim. Podle meho nazoru jiz 18 mesicni dite muze zcela bez problemu na par hodin denne do jesli. Tady u nas davaji do jesli od 18 mesicu i ty zeny, ktere vubec do prace nechodi a maji vypomoc v domacnosti. Protoze tady neni zvykem, aby matka byla s ditetem do tri let doma a na takove zeny by se asi lidi divali dost udivene (i kdyz by se do nich nenavazeli jako se navazeji ceske zeny do tech, kdo jdou do prace drive nez ve trech letech veku ditete).

Nebudu ti psat svuj prijem, jednak je to soukroma zalezitost a jednak ja nejsem typicky pripad - mam VS vzdelani, zila jsem ve trech zemich a mam vice nez 10 zkusenosti u dvou velkych mezinarodnich firem. Podle toho taky vypada muj prijem. Dam ti tedy normalni situaci - prumery plat tady u nas je okolo 18000 korun - z toho se strhava asi 20% do penzijniho a zdravotniho sporeni (dalsich 10% odvadi zamestnavatel primo), plus nizke dane - no nejakych 14-15 tisic cisteho. Nejlevnejsi skolky stoji okolo 3500 Kc, vlada na skolky/jesle prispiva asi 2000 - ale pouze na celodenni dochazku, nevim, jesti prispiva na puldenni, mozna ze pulkou. Prumerny byt tady stoji okolo 2-3 milionu korun. Za jidlo pro ctyrclennou rodinu dame okolo 3500 Kc tydne a to si nijak nevyskakujeme. Pravda je, ze u nas je levnejsi benzin, asi 26 Kc/litr. Materska je nyni nove 4 mesice, pak ztracis misto a zadna statni podpora neni. Doufam, ze ti to staci, aby sis udelala obrazek. Je tady cela rada lidi, kteri ziji skutecne chude - a to nemyslim cesky standard, ale opravdu chude - kdy se treba ji cely tyden ryze a jednou tydne jako lahudka rodina dopreje kazdemu vajicko. Jsou tady charity, ktere detem plati skolni obedy, protoze rodice si je nemuzou dovolit.

"Vadí mně taky že se stát postará o rodinu jen na 3 roky a pak od nich odstrčí ruce.nabídl nám jinou možnost on.jestli si si všimla,já už marně hledám práci na 4 hodiny do poledne,a není..." - podle meho nazoru je to proto, ze v CR existuje predstava, ze 3 lety RP vsechno resi.

"co třeba,že bysis do té vlády sedla ty a dávala návrhy...přeba by tahle ta diskuze ani být nemusela" - mne by nikdo nezvolil, protoze nemazu lidem med kolem huby, ale rikam veci bez obalu. Lide v CR voli lidi, kteri jim slibuji hory doly a rikaji hezka slovicka.
Kimmy, 2 deti
  • 
16.10.2008 14:09:57
Lulu - tak tentokrat jsi vedle jak ta jedle. Ja jsem sla do zahranici za praci pet let predtim, nez jsem mela deti. Cesky system by mne nevyhovoval, protoze bych se doma behem peti let s detmi asi zcvokla. Jak jsem psala Hance:

Ja mam petileteho syna a triletou holcicku - kdyz je oba vyzvedavam v jednu hodinu ze skolky, vim, ze uz davno zapomneli, ze nastoupili do skolky ve dvou letech (syn jeste driv) a ze je na prochazku v kocarku od osmi mesicu vozila chuva a ne mama. Vim, ze muj syn, ackoli ma ve skolce uzasne kamarady, ktere miluje, a bajecne ucitelky, je rad, kdyz ho prijdu vyzvednout po obede a nijak netouzi stravit ve skolce kazdy den cely den. Vim, ze si to uvedomuje mnohem vic, nez driv. Vim, ze da prednost staveni drevene zeleznice doma pred odpolednem s pani ucitelkou a kamarady. Vim, ze ten cas, ktery s nim travim ted, a ktery s nim planuju travit alespon do tech 10 let, ze ten cas rozhodne bude dulezitejsi, nez ty batoleci leta. Ale to je samozrejme pripad nasi rodiny a nerikam, ze to plati pro vsechy. Nerikam, ze kazda matka ma moznost pracovat na castecny uvazek. Ale co mi vadi, ze ty, co chteji, nemuzou, protoze system je nastaveny tak, ze kazda matka ma byt doma - at chce nebo nechce - a pak jit na plny uvazek. Samozrejme jsou zeny, ktere si to zaridi, tak jako jsou zeny, ktere se po tech tretich narozeninach do prace nevrati navzdory tomu, ze davky prestanou chodit. Mne vadi, ze neexistuje volba pro ty, kterym ta "jedina spravna cesta" nevyhovuje.

Kdybych v CR zila, nasla bych si hlidani a pracovala na castecny uvazek, pokud bych ho nasla, pokud bych ho nenasla, hledala bych nejakou jinou vydelecnou cinnost, ktera se da delat z domova. RP bych pobirala, protoze nejsem typ, ktery odkopne penize lezici na chodniku.

Az se vratim do CR, deti me porad budou potrebovat, protoze jeste nebudou pubertaci. Do prace na plny uvazek v zadnem pripade nepujdu, nevystavim je tomu kolotoci. Pro tento pripad uz dlouha leta setrim.

Podle mne je cesky system spatny, protoze resi jen ty prvni tri roky a to je podle mne spatne. Nelibi se mi system - tri roky luxus a pak nic. A nelibi se mi lidi, kteri system zneuzivaji a snazi se to manipulovat tak, aby dostali co nejvic penez. A je mi lito tech, kteri by chteli mit rozumnou rovnovahu mezi praci a peci o deti, ale soucasny system jim v tom brani.
Kimmy, 2 deti
  • 
16.10.2008 13:34:51
Lulu - nemyslim si, ze vsechny matky jsou flakacky - uz jsem to psala Lassie:

Jako ve vsem, nejde hazet vsechny do jednoho pytle - jsou matky, pro ktere jsou deti dulezitejsi nez penize a ty by zustaly doma, at je nejaky RP nebo ne - proste by nasly zpusob, jak zustat doma. Pak jsou matky, ktere proste doma nevydrzi a zivot zuzeny na peci o dite a domacnost je neuspokojuje - ty zas pujdou RP nebo ne a najdou si nejake reseni/praci, ktere mozna neni idealni pro deti, ale jim vyhovuje. Dale jsou matky, ktere by docela rady sly do prace, ale nemuzou, protoze nemaji castecny uvazek, misto v jeslich, babicky a spol. - tak sice nerady, ale prece si ty tri roky neprilis spokojene odklepou a pak nastoupi na plny uvazek a take nejsou spokojene, protoze jim to nevyhovuje. No a pak jsou matky, ktere prace nebavi a delaji ji nutnosti a ty pak berou deti jako unik z pracovniho pomeru a peclive si planuji deti tak, aby ze systemu vytriskaly co nejvic, automaticky pocitaji, ze jakmile otehotni, nechaji si napsat nemocenskou, deti si rozplanuji tak, aby na sebe navazovala RP, nemocenska, PPM a opet RP a peclive studuji, jake povinnosti ma jejich zamestnavatel, pripadne stat, vyzvidaji, na co vsechno maji narok a velice casto se ohaneji tim, ze je to vsechno pro blaho deti. Ale kdyz pak prijde otazka na blaho deti, tak se zjisti, ze by se jim castecny uvazek "nevyplatil". Ja v zadnem pripade nechci tvrdit, ze jsou takove vsechny matky. Ale bohuzel nevim, jak mam komunikovat, ze kritizuju predevsim tyto matky, bez toho, abych se v kazdem prispevku rozsahle rozepisovala.

"podstatě mluvíš,že kdyby zaměstavatel mohl,stát umožnil zaměstnavatelům,ale pokud tohle to někdo neudělá,bude to tu tak jak ted." - ano - presne tak. Ale ta zmena musi od nekoho vyjit, protoze samo se nic neudela. Dokud bude ceskym matkam vyhovovat soucasny system, tak se nic nezmeni. Mne vadi, ze ten system ale vyhovuje predevsim tem, kdo pracovat nechce, ze je nevyhodny pro ty, kdo pracovat chteji a pro ty deti, ktere od tri let maminku vidi dost sporadicky.

  • 
16.10.2008 13:20:43
Pochopila jsem,že ty ted žiješ v zahraničí,protože ti to vyhovuje skrz děti,vadí ti,že zatím co ty musíš nechat dítě chůvě,tak mÿ máme deti u sebe.Bohužel narozdíl ad zahraničních matek nam toto válení doma ze státní pokladny,zkončí...a ikdyž si naše české děti nebudou pamatovat to,že byly po 3 roce života odstrčeny do čekého kolotoče a to,že do té byly jen s mámou a né s cizým člověkem.A až tvoje děti tě nebudou tolik potřebovat tak příjedeš do Čech...Vždyt ty tu nežiješ,tak o co ti jde...jde ti o to,že tady ženský jsou jen tak 3 roky doma...no neblázni...vždyt když si to vezmeš tak jseš na to stejně líp...ikdyž nejseš doma 3 roky za podpory.Nebo chceš mi říct,že kdybys tady žila,tak ten RP nevezmeš a nebudeš ho pobírat ikdyby si měla práci.Potíže v tom,že když má ženská práci při mateřské tak taky bere peníze,ale kdo ji nemá tak co...
  • 
16.10.2008 12:44:38
Ty ty maminky bereš všechny na jednu kupu a je...podstatě mluvíš,že kdyby zaměstavatel mohl,stát umožnil zaměstnavatelům,ale pokud tohle to někdo neudělá,bude to tu tak jak ted.
  • 
16.10.2008 12:41:59
Vy si totiž myslíte,že české maminky jsou flákačky,a jdou jen po penězích pro nic...ale zároven si myslím,že je tu spousta maminek,které by na určitou dobu,může to být i den celý nebo dva v týdnu,pokud má kam děti dát,by šla
  • 
16.10.2008 12:39:00
Vidíš Kimmy je to prostě o tom,že ty podmínky tu nejsou.Tty ulevy při částečném úvazku pro maminky,nebo něco...to by pomohlo.
Jen pro zajímavost-u nás jedna maminka si brala při mateřské chlapečka na hlídání.Doma má 3 děti,od kojence po 9 letou holčičku.Přitom vím,že ta maminka je maminka ,která se nepostará ani o své děti.Za druhé,když hlídala tak na ta svoje neměla čas,odvracela je na druhou stranu a ty děti trpěly.Tato maminka je doma po 4 letech,jde vidět jak to má na časovaný.Mají ze strany otce slušný příjem,ale co se týká jiné péče jde všechno stranou.Jestli si myslíš,že kdybych byla v tokové nouzi,jako,že podstatě jsem,že bych takové ženě dala své dítě...no nevím nevím.A věř mi,že toto by využívaly zase jenom tady tyto ženy,jako je tato.Slušná ženská si ke svým třem dětem,které jsou vědnom kuse nemocné a to nepočítám ty,které si vezme domů... nevezme...to by na to musela mít prostory.Musela vědět,že kdyby něco tak jí prostě ty děti nebudou dávat-kdyby museli kvůli tomu ho k ní nedávat.Moc dlouho ho nehlídala-důvod,když onemocněl,tak musel zůstat stejně doma.Jo hlídání,že jdu pohlídat jiné ditě domů,je víc použitelné nebo mít doma daleko větší děti,které pořád nesoplí.

A podle toho co píšeš ikdyž ted bydlíš v zahraničí,tak asi ví že ti to víc vyhovuje co se týká práce a dětí.protože kdybys bydlela tady,tak to tu tak jenoduchý mít nebudeš.Pak se to argumentuje...na stranu českých matek.A nebo že bysme se taky všichni přestěhovali a vrátili,až ty naše děti povyrostou a budem si moc dovolit být v práci i 12 h. za 8 10000.

Můžu se tě zepat jaký je příjem u vás pro vás,a co s toho jsou dáklady a jestli máš ještě něco proto,abysi mohla jet třeba na dovolenou,mít auto,počítač,mobil...Jestli se to dá přepočítat na finanční stav ČR:Ale protože jsem včera viděla diskuzi o nájmech a jaké jsou nájmy v německu a příjmy na měsíc,tak tu není očem mluvit.

Vadí mně taky že se stát postará o rodinu jen na 3 roky a pak od nich odstrčí ruce.nabídl nám jinou možnost on.jestli si si všimla,já už marně hledám práci na 4 hodiny do poledne,a není...prostě, nebo že bych začala stříhat lidi,nebo účetnictví,ale všichni přepočítávat peníze nemůžou,protože tolik práce tady není.je to začrovaný kruh...,ikdyž chápu,že pro zde nežijící lidi,scifi,ale co třeba,že bysis do té vlády sedla ty a dávala návrhy...přeba by tahle ta diskuze ani být nemusela.
Kimmy, 2 deti
  • 
16.10.2008 11:35:07
"tam prostě,kde daj jiné možnosti,to jde,ale tady to není a nikdy nebude" - no samo od sebe se to asi nezmeni..

"Stát sebere školky peníze a co maj dělat,třeba matky samoživitelky,chápu,že je to jenom věc těch lidí." - stat vynaklada rocne okolo 21 milionu korun jen na RP - to je podle mne vice nez dostatecne - ale bohuzel se to rozda lidem a nic z toho neni.

Ale vsechny matky dostavaji zhruba 300 000 na RP, at uz si to vyberou za dva roky nebo za ctyri, takze v tomto smeru je to vyrovnane...
Kimmy, 2 deti
  • 
16.10.2008 11:30:13
Lulu - maminky jsou tak rozmazlene, ze uz si ani neumi predstavit, ze by sly do prace driv... treba po roce, jako nase maminky...

O tom to cele je - zmenit ten system tak, aby ty alternativni moznosti byly.

V CR neziju, ale za par let budu. V naproste vetsine zemi nic takoveho jako trilety RP neexistuje - CR je v tomto smeru vyjimecne, stejne jako je vyjimecne extremne nizkym pomerem castecnych uvazku. Ja myslim, ze je potreba system zmenit tak, aby matky mely vice moznosti, nez jen zustat doma tri roky a pak jit na plny uvazek - to plati jak pro lekarky, tak pro prodavacky.

V zahranici taky kazdy nezije v hlavnim meste a taky nema kazdy vysokou skolu - to neni argument na to, proc by kratsi RP v CR nemohla fungovat. Momentalne jsou problemy s nedostatkem mista v jeslich a skolkach, drahym hlidanim a nedostatkem castecnych uvazku - to se vsechno da resit. Ale vymlouvat se, ze mam jen zakladni vzdelani a proto potrebuju 3 roky RP je podle meho nazoru nesmysl (a rozmazlenost).

Castecne uvazky se za momentalnich podminek zamestnavatelum nevyplati, protoze je s tim spojene moc papirovani a taky vsechny ty zdravotni a socialni pojisteni. Myslim, ze kdyby zamestnavatel treba za matku deti do 10 let nemusel odvadet zdravotni pojisteni, pokud pracuje na castecny uvazek, ze by to byla dobra motivace - ale to je jen napad. A kdyby se nejaka maminka spokojila s tim, ze bude hlidat treba tri deti po 2 tisicich mesicne (taky jen pul dne, ne cely), tak by se dostala na 6 tisic a ty rodice by platili jen dva - pak by to jeste bylo potreba upravit danove, pokud mozno osvobodit nebo tak neco. Ale cisla si jen tak cucam z prstu, to by se muselo poradne promyslet. Prikladu castecnych uvazku je hromada - od lekarek, sluzeb jako jsou kadernice, prodavacky, pres statni uredniky, ucitelky... provoz ve fabrikach nevim, ale kdyby to nebylo extra prace, myslim, ze sestihodinove smeny by taky sly zaridit... je to o tom, jestli je to pro toho zamestnavatele extra prace nebo by z toho mel nejake vyhody.


"Ale chyba je,v tom,že tu není jiné řešení.3 roky doma a pak makej.Bohuže jak jsou k dětem milostrdní 3 roky,tak pak na ně kašlou..."

O to mi presne jde!!! Ja bych radeji, aby se podminky zmenily, a reseni pro deti bylo delsi - ne, ze by stat platil matkam dele za to, aby byly doma, ale ze by jim vytvoril lepsi podminky.

Au-pair z Ukrajiny je naprosto prijatelne reseni, pokud se ta rodina dorozumi - je to jen predsudek Cechu, kteri by se tomu branili - to je model, ktery funguje uz cela desetileti - zeny z chudsich zemi chodi pomahat do bohatsich. Nemusi to byt jen Ukrajinky, ale je to o toleranci ruznych kultur. Neni to pro xenofobni typy.

V zemich Asie na socialne slabsi obcany opravdu nemysli - tady je takova chudoba, kterou si lidi v CR vubec neumi predstavit.
  • 
16.10.2008 10:55:03
tím nechci říct,že má stát dávat matká na mateřské 11000.Ty slabší je stejně nedostanou.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 450 [Dalších 410 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.