| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Školka - neškolka

 Příspěvky 110 z 450 [Dalších 440 >>]
16.1.2009 0:13:58
Já si myslím, že Monika má pravdu. Mám čtrnácti měsíčního Tomáška a už teď je tak samostatný, že si nedokážu představit, že bych mu v šesti letech stála za zadečkem:-) Na druhou stranu musím souhlasit s maminkami, že školky jsou opravdu nevyhovujjící pro běžné rodiny a bohužel ani není zákon, který by to vyřešil:-(
Kimmy, 2 deti
  • 
20.10.2008 3:27:15
Nemluvis pravdu a vis to - tak jako mne hodne lidi vycita zevseobecnovani, tak zevseobecnujes ty. Cela rada ceskych matek se zapoji nejakym zpusobem do pracovniho procesu a nejsou doma tak dlouho, jako je potreba. Cela rada ceskych matek pise "uz se tesim, az zas pujdu do prace" a strci deti do skolek na cely den.

Zadna matka "nemusi" sedet doma na prdeli a strkat dite do jesli - snazis se najit neco, co bys mohla zostudit, ale mas smulu. Ja jsem psala, ze na takovou matku, co si dite necha doma, by se nikdo nedival ukosem - neplati zadne "musi". Ty jen odmitas respektovat, ze nekdo netouzi travit s ditetem 24 hodin denne az do tri let...

Ceske matky - tedy skupina, o ktere mluvis ty, davaji prednost deti honit rano do skolky, nechavat je po skole v druzine nebo jim dat na krk klicek, protoze musi byt dlouho v praci - to je opravdu uzasny system a cely svet by to mel tem ceskym matkam zavidet.
tereza
  • 
19.10.2008 14:15:46
tak zacnete ve skolce ucit a pak si tady muzeme sejit a zase si popovidat... :-) vite, existuji urcite rozpocty, skolky ani skoly nemaji penize, aby mely vice pracovniku. 4tridni MŠ=8 pedagogu.. jsou rozepsane urcite uvazky, ktere reditele musi dodrzovat, jinak to, bohuzel nejde.. navic kvalifikovane ucitelky nejsou, resp. jsou, ale do skolky nepujdou, protoze za tu zodpovednost a praci, kterou odvadeji, maji malo penez.. a neznam ucitelku, ktera z vlastni vule bude pracovat navic pouze ze svoji vlastni vule (prescasy ji nikdo nezaplati).

Pracuji ve skolce, mame otevreno 6,30 - 17h a nikoho nenutime, ze musi vyzvedavat deti napr. do 16h.(jak jsem se zde docetla). Je ale zajimave, ze krome nekolika vyjimek tvori deti, ktere zustavaji do 17 hodin velkou cast ty, ktere maji maminky na MD s druhym ditetem. Ty ktere pracuji vetsinou vyzvedavaji v prubehu odpoledne.. Je mi to jedno, mam pracovni dobu do 17h, tudiz tam do 17h jsem. Zatim deti nemam, takze pokud nekdo zavola, ze stoji na silnici v zacpe a prijde o 20 minut pozdeji, proste pockam.. ale az budu mit deti, ktere na me budou cekat doma az se vratim z prace.... :-)
tereza
  • 
19.10.2008 13:57:44
pokud Vam muzu radit - stanovte si jeden zakladni - matersky - jazyk ve kterem chcete, aby dcera mluvila "nejlepe" a ten co nejvice rozvijejte.. pak na ni muzete mluvit dalsimi dvema, ona se s tim popere a je to tak pro ni nejlepsi cesta, jak se cizi jazyky naucit.. nevim, jestli jsem to napsala srozumitelne, ale snad pochopite a treba Vam to pomuze - ucim v MŠ a tyto poznatky mam ze studia na VŠ a z prednasek ruznych odborniku.
tereza
  • 
19.10.2008 13:37:03
do skolky bohuzel pred-nahlasit dite nejde.. existuji jista kriteria, podle kterych se deti prijimaji.. :)
  • 
19.10.2008 10:57:33
Pro mně samotnou jsou děti na devše,jestli jste si dámy všimly,já sama jsem obhajovala,špatný systém toho,že rodina je sice zabezpečena na 3 roky,ale dál neee...a zhledem k tomu,že to tak není a nikdy nebude.A já sama jsem člověk,který hájí českou stranu a nemám ráda,když se začnou češi zase podle nekoho utvářet.Náš národ si taky může zasloužit to,že bude svým...,že by se podel nás začal učit někdo jinej jsem ještě nnezažila.nee podle toho jak ho bude dirigovat jinej stát.Ale to,že rodina po 3 letech se musí sedřít, protože to jinak nejde...myslím v současné situaci,tak to mně taky štve...No to,že si na nás zbytek světa vždycky bude ukazovat,nic nezmění to,že matky nedostanou od státu nic...a že si na nás ukazujou ty co jsou v zahraničí, mě štve nejvíc...jako že ukazujou.Porotže Kimmy v jednou kuse ukazuje jak jsme tady živeni na úkor státu...Tuhle diskuzy končím,protože není o čem.Tady prostě to co kdo řekne,jinej o točí...A zejména kimmy,sama řekla,že kdyby tady žila tak by ty peníze taky brala i s tím,že by si ještě mohla přivydělat.,a jenom protože tu nebydlí nás múže kritizovat...
Táňa
  • 
17.10.2008 23:57:39
Ne Hanko, není:-)! Mně prostě jen nesedí to vnucování západního modelu, který nepovažuji za šťastný. Nechci se do téhle diskuse víc pouštět, byla tu už před vánoci...měj se hezky:-)
sextánka
17.10.2008 23:48:46
Táňo, mně jde nejvíc na světě o mé děti, proto jsem s nima byla hrozně dlouho doma, ale abych s nima mohla být co nejvíc i nadále (nejmladší je 3,5 roku), chodila jsem od 1,5 roku každého z nich na 1 den do práce. Doma hlídal manžel, který šel až odpoledne do práce, svých 42,5 hodin týdně si musel odpracovat taky. Díky tomu mi teĎ zaměstnavatel umožnil chodit jenom na poloviční úvazek, snad ukecám nejméně i příští rok. No a ty peníze se nakonec taky hodily. Tak jen doufám, že ta narážka, že jde hlavně o dítě, není na mě:-)
Táňa
  • 
17.10.2008 23:33:17
Tahle diskuse je pořád dokola to samé..nehodlám do ní nějak zabředávat, ale myslím, že by v ní především mělo jít o děti. A osobně se domnívám, že děti potřebují mámu vcelku dlouho u sebe, ne pelášit co nejdřív do jeslí. Kopírovat v tomhle západ by bylo krokem zpět. A to, že některé matky se dětem nevěnují, pro mě není argument.
sextánka
17.10.2008 23:22:43
Lulu, sama jsi to v minulém příspěvku kritizovala - že debata sklouzla od tématu. A to mi příjde vztah školka - rodičák daleko bližší, než školka a Průmyslový palác....

"já jsem tvrdila,že tu nejsou takové podmínky,které by matce at je jak doma s dítětam 6 měsíců nebo 3 roky podmínky" - tomu bohužel nerozumím.

Že české matky sedí doma na zadku za peníze státu je pravda. Já jsem taky seděla (teda běhala okolo děcek) doma a stát mi na to přispíval. Já jsem byla vděčná, že mi současný systém umožnil být se svýma dětma do jejich 3 let věku doma! Nikde jinde na světě by mi to tak neplatili. Ale protože jsem věděla, co mě po těch 3 letech čeká, tak jsem se podle toho zařídila.

"Já jen tvrdím,že by tu měl být systém,který by pomohl rodině i po 3 letech,né pěněžně,ale tím,že můžou jít na čásečný úvazek do práce, tak aby se jim to peněžně vyplatilo,protože pokud půjde kdykoliv do té práce,jestli po 6 měsících nebo po 3 letech,tak musí jít na 8 hod,pravidelné pracovní doby a víc..."
Tak na tom se všechny tři naprosto shodujeme. Tak nechápu, proč se tak rozčiluješ. Rozdíl je v tom, že Kimmy se snaží vymyslet systém, který by tu fungoval, ty si jenom stěžuješ a já se snažím vysvětlit Kimmy, že tu změna hooooodně dlouho nemůže fungovat, protože máme zažité 3 roky doma, kterých se nikdo nechce vzdát, a ještě chceme ty školky a částečné úvazky navíc. Teda ne všechny, ale velká většina. A žádný politik-sebevrah nepříjde se změnou. A jedna Kimmy na změnu myšlení společnosti zřejmě nestačí.

Teda že tu budu obhajovat Kimmy jsem se v životě nenadála, minulý týden jsem se s ní dost hádala. ALe o tom, že jsem existující systém pouze využívala ve prospěch svých dětí, ne zneužívala, že si vážím názorů Matějčka, že tu žiju a vidím kolem sebe smutnou realitu. Všimni si, že na tom, že je tu systém špatný, na tom se shodujeme všechny tři.
 Příspěvky 110 z 450 [Dalších 440 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.